Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 31. 1. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 31. 1. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 27. ledna 2021 - 07:48:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9313
Registrován: 5-2002
No nevím o tom, že by do místních samospráv šlo volit ze zehraničí na rozdíl od parlamentu či senátu.
Středa, 27. ledna 2021 - 07:54:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 536
Registrován: 1-2019
Sants:
"Radši zavřou krajskou nemocnici..?"

Ne. Ale opozice bude neustále opakovat, že za škrty v dopravě může ANO, ostatně je to pravda, když jsou ve vedení. A to samozřejmě bude mezi lidmi rezonovat.

Borovička:
"No nevím o tom, že by do místních samospráv šlo volit ze zehraničí na rozdíl od parlamentu či senátu."

Tyto volby rozhodnou o tom, zda Babiš bude i nadále premiérem, nebo zda půjde do opozice. Pro hnutí ANO jsou to nejvýznamnější volby za celou jeho historii, protože se zde hraje o Babišovo bytí či nebytí.

V kampani před volbami bude použito úplně všechno, co jen použít jde.
Středa, 27. ledna 2021 - 08:02:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 537
Registrován: 1-2019
Jediná šance, jak z toho může ANO vybruslit, je prosadit kompenzace krajům (senátní návrh), které předtím samo zamítlo a pro návrh nehlasoval ani současný hejtman Schiller, když byl ještě poslanec. Z ANO pro něj hlasovali jen Vildumetzová (bývalá hejtmanka Karlovarského kraje) a Vondrák (současný hejtman Moravskoslezského kraje). Pokud ještě někdo jiný, tak mě opravte.

Většinu krajů kontrolují opoziční strany, takže chápu počáteční nechuť ANO odhlasovat kompenzace pro kraje. Nicméně Ústecký kraj je pro ANO významný a Babiš si ho nemůže dovolit ztratit. Ve sněmovních volbách v roce 2017 získalo ANO v Ústeckém kraji 37,55 % a 7 mandátů z 13.
Středa, 27. ledna 2021 - 08:52:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 538
Registrován: 1-2019
A hele, už jsme u toho: https://zdopravy.cz/covid-19-zvysil-ztraty-kraju-v-doprave-o-teme r-4-miliardy-chteji-penize-z-usetrenych-penez-na-slevy-72100/
Středa, 27. ledna 2021 - 16:34:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 812
Registrován: 7-2017
Pan_Hloupej: no jo, oni se ještě nějakou dobu budou dohadovat, ale vláda krajům nakonec patrně přisype - už proto že na podzim budou volby, a ANO dobře ví že rušit busy a vlaky krátce před volbami s odůvodněním "vláda nepřisypala, my (= kraje) musíme rušit" vy mu mírně řečeno neprospělo... No bude to ještě zajímavé.
Středa, 27. ledna 2021 - 17:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4289
Registrován: 12-2007
Z F J: Kraje, které jsou většinou ovládány opozicí, si asi nebudou moci dovolit rušit spoje, ANO hlavně bude prohlašovat, že nezruší 75% slevu pro děti, studenty a seniory. Pravicová opozice by tu slevu chtěla zrušit, což by ale znamenalo mnohem větší propad cestujících než současný úbytek způsobený pandemií.
Středa, 27. ledna 2021 - 17:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 539
Registrován: 1-2019
Z_F_J:
"Pan_Hloupej: no jo, oni se ještě nějakou dobu budou dohadovat, ale vláda krajům nakonec patrně přisype - už proto že na podzim budou volby, a ANO dobře ví že rušit busy a vlaky krátce před volbami s odůvodněním "vláda nepřisypala, my (= kraje) musíme rušit" vy mu mírně řečeno neprospělo... No bude to ještě zajímavé."

Sám Babiš to určitě ví. Teď je otázkou, zda to ví hejtman Schiller a další zvolení zastupitelé a straničtí funkcionáři v Ústeckém kraji. A tím si nejsem až tak jist.

Pro ANO není ztrátou, pokud by docházelo ke škrtům v krajích, kde vládne opozice, naopak by ANO mohlo opozici za tyto škrty napadat. Ale jak jsem už řekl, Ústecký kraj je pro volební úspěch ANO naprosto klíčový, a tak možná Babiš vyhoví i opozici.

Wagon:
"Pravicová opozice by tu slevu chtěla zrušit, což by ale znamenalo mnohem větší propad cestujících než současný úbytek způsobený pandemií."

Co to je za nesmysl? Studenti a důchodci budou jezdit dál, nehledě na to, že by i tak velmi pravděpodobně měli nějakou slevu pořád, ale ne tak velkou. Třeba 25 %.
Středa, 27. ledna 2021 - 19:40:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 214
Registrován: 10-2010
Pane Hloupej, vím, že Vás to strašně štve, ale smiřte se s tím, že škrty prostě budou. Brzy uvidíme, pouze v jaké výši.
Samozřejmě, že opozice bude kritizovat, ale přišli s návrhem, kde ušetřit jinde? Ne, nepřišli! A o sektu ANO se nebojte, oni ví lépe jak a co platí na voliče. Už to zvládli několikrát.
Středa, 27. ledna 2021 - 20:04:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4290
Registrován: 12-2007
Pan Hloupej: Pokud by např. důchodci museli jezdit za normální jízdné, tak cestování VHD výrazně omezí, zejména lidé z venkova, protože spíše se budou podílet na sílení aut popř. na využívání aut sousedů za peníze nebo protislužby. A zejména venkovské spoje na tom budou tratit, protože někdy senioři, studenti a děti tvoří většinu cestujících.
Středa, 27. ledna 2021 - 20:47:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1993
Registrován: 8-2017
Co teda naopak ještě zavést slevu i pro dělný lid? Pak by taky v menší míře využíval spolujízdu a VHD by to jistě dohodilo nějakou klientelu. [crazy]
Středa, 27. ledna 2021 - 20:55:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1317
Registrován: 4-2004
Tady má Wagon bohužel kus pravdy. Relevantní část těch cestujících s vládními slevami je takříkajíc navíc. U nás to sice není tak markantní jako na Slovensku (kde příliv cestujících s bezplatnou přepravou neznamenal odliv platících, jak tvrdí oblíbený mýtus), ale přece jen. Výpadek těchto cestujících neohrozí spoje mezi velkými městy a kolem nich, zato na venkově to bude citelné a jen to dál zhorší nerovnost mezi regiony.
Není to tak jednoduché, že škrtnutím slev tu najednou máme šest miliard. Nehledě na to, že nechat důchodce beze slevy snad nikdo nechce.
Miloš_jonák
Středa, 27. ledna 2021 - 21:18:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 436
Registrován: 12-2007
Důchodci 50%, studenti 25% a vysokoškoláci s omezením pouze na cesty do školy jsou myslím relevantním požadavkem. Ono totiž tím jak je ten systém velkorysý, tak nejsou žádnou výjimkou ani normálně zaměstnaní, kteří vedle toho studují dálkově VŠ, kde jim dají ISIC a přesto, že chodí do práce a berou mzdu, tak vesele dojíždí do zaměstnání s 75% slevou.
Mladějov
Středa, 27. ledna 2021 - 21:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15843
Registrován: 3-2007
Ono totiž tím jak je ten systém velkorysý, tak nejsou žádnou výjimkou ani normálně zaměstnaní, kteří vedle toho studují dálkově VŠ, kde jim dají ISIC a přesto, že chodí do práce a berou mzdu, tak vesele dojíždí do zaměstnání s 75% slevou.

Kolik je v ČR lidí, kteří splňují průnik množin
A) Studuje dálkově VŠ
B) Chodí do práce a bere mzdu
C) Jezdí VHD
D) A současně na takovou vzdálenost, aby ta částka vůbec stála za řešení

??

Můj osobní názor je takový, že když se někdo pustí při zaměstnání a třeba dětech do kombinovaného studia, že bych mu tu "újmu" na státu snad i odpustil, protože to jsou investované peníze do jedince, co není rozhodně líný pobírač dotací a tomu státu něco přináší a přinášeti zřejmě ještě léta bude, na rozdíl od hromady poloprofesionálních pobíračů dotací a nemakačenků.

Jinak s vaší první větou souhlas, jen aby ta pakárna honit někoho, kdo jezdí např. z Benešova do Prahy do práce a taky o sobotách a nedělích na přednášky nestála v důsledku víc, než nad tím mávnout rukou.
Na výlety vlakem "za slevu" takový jedinec fakt nemá kdy ani náladu [crazy]
Středa, 27. ledna 2021 - 22:02:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1994
Registrován: 8-2017
Walbrzych: Potom si ale musíme ujasnit, co má být cílem VHD, jestli provoz opticky ne úplně prázdných spojů vozících důchodce na výlety, nebo funkční alternativa k individuální dopravě. Obojí není v tuto chvíli finančně udržitelné.

Mladějov: Tady zdaleka nejde o studenty dálkového studia při práci (ti ostatně ani na status studenta nemají nárok), ale o ty, kteří se přihlásí k dennímu studiu, přičemž školu za celý semestr navštíví pouze dvakrát, a to při zápisu a při vyzvednutí karty ISIC nebo její přelepky.
Středa, 27. ledna 2021 - 22:44:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4291
Registrován: 12-2007
M250.0: Cílem VHD by podle mě mělo být zajištění dopravní obslužnosti, alespoň několika páry spojů ve všední dny, a to i s malým počtem cestujících. Alternativou by mohlo být např. zajištění obecné cenově přijatelné dopravy buď třeba radnicí anebo po dohodě s některým z obyvatelů obce. Čili nejedná se o zajištění výletů pro důchodce. Nicméně řada vlakových i autobusových spojů jsou z hlediska vytíženosti asi na hraně. U vlaků se asi menší vlak než 810 nedá čekat, u autobusů se používají midibusy nebo minibusy, někde dokonce i mikrobusy (před časem jsem tak jel z Plané nad Lužnicí do Bečice). Myslím, že asi vláda po volbách by měla vyřešit otázku, na základě jakých parametrů a jakým způsobem zajistit sociálně přijatelnou dopravní obslužnost malých sídel a to zejména pro ty skupiny obyvatel, které nedisponují dopravním prostředkem individuální dopravy (autem, motocyklem, elektrokolem nebo obyčejným jízdním kolem).
Miloš_jonák
Středa, 27. ledna 2021 - 22:45:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 437
Registrován: 12-2007
Mladějov: Je hezké jak jste se toho chytil, ale já sem to uvedl v podstatě jen jako jeden z x příkladů, který sem v praxi viděl jak toto jízdné je díky své velkorysosti doslova zneužíváno a razantní omezení by bylo víc než na místě.

přičemž školu za celý semestr navštíví pouze dvakrát, a to při zápisu a při vyzvednutí karty ISIC nebo její přelepky.
Přičemž škole to nevadí, protože ta zase jen dojí veřejné peníze daňových poplatníků bez ohledu na cokoliv. [crazy]

Obojí není v tuto chvíli finančně udržitelné.
Není, ale paradoxně dle radního StČK prý není na pořadu dne omezování lokálek ani busových vzduchovozičů...

(Příspěvek byl editován uživatelem miloš_jonák.)
Babilon
Středa, 27. ledna 2021 - 23:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4386
Registrován: 12-2007
Nevíte někdo, jestli ROPID vydal letošní vlakový jízdní řád podobně jako v minulých letech? Případně, jestli je ještě někde k sehnání?
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 09:48:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 12-2020
Ano, jízdní řád ROPID vydal.Bývá k dispozici na hlavním nádraží ,ale zda ho ještě mají to nevím...
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 10:45:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3919
Registrován: 5-2002
Není, ale paradoxně dle radního StČK prý není na pořadu dne omezování lokálek ani busových vzduchovozičů...
Mě ten nový radní v tomhle dost zklamal.[sad]
Prostě tupě zdražíme, ale úspory hledat nebudeme.
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 10:48:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4916
Registrován: 9-2007
Kdyby ne, stačí SZ.
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 21:07:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 540
Registrován: 1-2019
Brr:
"Mě ten nový radní v tomhle dost zklamal.[sad]
Prostě tupě zdražíme, ale úspory hledat nebudeme."

Takže to chcete dělat po vzoru ANO v Ústeckém kraji? [lol]
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 21:18:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 2-2020
Brr:
"Není, ale paradoxně dle radního StČK prý není na pořadu dne omezování lokálek ani busových vzduchovozičů...
Mě ten nový radní v tomhle dost zklamal.[sad]
Prostě tupě zdražíme, ale úspory hledat nebudeme."

Mně to přijde zcela logické. Tarif PID je jako jeden z mála (možná jediný) tarif IDS, který nezdražoval mnoho let, a pokud se zdraží o inflaci, nepřijde mi to nějak špatné.
Za mě lepší o něco dražší jízdné, než omezování nabídky spojů.
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 21:23:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14042
Registrován: 8-2004
Miloš_jonák:
"je ten systém velkorysý"
Souhlas.
Wagon:
"Myslím, že asi vláda po volbách by měla vyřešit otázku, na základě jakých parametrů a jakým způsobem zajistit sociálně přijatelnou dopravní obslužnost malých sídel a to zejména pro ty skupiny obyvatel, které nedisponují dopravním prostředkem individuální dopravy."
Proč vláda?
Pan_Hloupej:
"Takže to chcete dělat po vzoru ANO v Ústeckém kraji?"
Je několik tratí ve Středočeském kraji zralých na odstřel.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 21:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4292
Registrován: 12-2007
Hroch: Protože se domnívám, že to bude politické rozhodnutí, i když samozřejmě podložené nějakým odborným stanoviskem.
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 21:38:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14044
Registrován: 8-2004
A to nemohou učinit kraje? Třeba "zítra"? Když tu dopravní obslužnost v regionech už nějaký ten pátek řeší...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 21:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1998
Registrován: 8-2017
Hroch: Odstřelení pár šukafonů středočeskou kasu financující hustý takt ešusů zrovna moc nevytrhne. Čímž samozřejmě netvrdím, že se kvůli tomu musí převážet vzduch.
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 21:42:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 912
Registrován: 12-2007
Pan_Hloupej:
"Takže to chcete dělat po vzoru ANO v Ústeckém kraji? "
A Vám příjde normální aby tisíce lidí z narvaných Elefantů a páteřních autobusů platily více kvůli tomu aby se zachoval provoz vzduchovozičů v plném rozsahu a k tomu dalších rozmařilostí jako např. rychlík na Kokořín, spěšňák do Blatné apod. vše ve velkých soupravách od března do listopadu?
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 21:48:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14046
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Odstřelení pár šukafonů středočeskou kasu financující hustý takt ešusů zrovna moc nevytrhne."
Zázrak to jistě nebude, ale jednak jsem nic takového ani nepsal, jednak nevím, jak konkrétně vysoká by ta suma byla, tak ani spekulovat nebudu.
Ale v motoráčkách z Rakovníka do Kralovic, Březnice do Rožmitálu, kolem Kněžmostu smysl nevidím, stejně jako v dotování Augusty.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 22:07:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13596
Registrován: 5-2004
a co autobus v odpoledni spicce z horovic do velkeho chlumce? Z horovic postupne 6 ks, z libomysle 1 a osova 0?

A je super ze na rozdil od vlaku stavi u baraku. Bohuzel vsem, tudiz je nepouzitelny i pro cestu z horovic do hostomic (oklika pres libomysl vylepsena zavlekem do neumetel). To se da pouzit tak jednou do roka jako rarita "smejdeni podbrdskem" s konstatovanim "tak timhle dojizdet tejden tak mne jebne". A je jedno jestli si co nejdyl pobyt v busu za 24 nebo 32...
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 22:15:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4204
Registrován: 5-2002
Hroch: (...) smysl nevidím, stejně jako v dotování Augusty.

Na druhou stranu mnohé z těch "XY-ských motoráčků" jsou z hlediska služby samotné v pořádku. Byla by celkem škoda zas to jen tupě obrátit do polohy "Augusta fuj, cyklo/motoráčky fuj". Spíš je to otázka nějakého VŘ a ověření "tržnosti" ceny za konkrétní služby.
Na třetí stranu je zas ale asi celkem pravda, že alternativních poskytovatelů až tak moc nebude...
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 22:31:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3927
Registrován: 5-2002
Za mě lepší o něco dražší jízdné, než omezování nabídky spojů.
Tak nejdřív bych se právě snažil odsstřelit ty vzduchovoziče. K nimž počítám nejen prázdné šukafony někde u Kralovic, ale i např. osobáky na pravobřežce od Lysé na sever.
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 22:45:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 541
Registrován: 1-2019
Hroch:
"Je několik tratí ve Středočeském kraji zralých na odstřel."

Je libo koblihu? [lol]

Cisalpino:
"A Vám příjde normální aby tisíce lidí z narvaných Elefantů a páteřních autobusů platily více kvůli tomu aby se zachoval provoz vzduchovozičů v plném rozsahu a k tomu dalších rozmařilostí jako např. rychlík na Kokořín, spěšňák do Blatné apod. vše ve velkých soupravách od března do listopadu?"

Tarif PID se nezdražoval už mnoho let. Samozřejmě, nemusíme mít rychlík na Kokořín nebo spěšňák do Blatné, ale stejně je to nízké jízdné naprosto neudržitelné.

Je zajímavé, že z těch, co chtějí škrtat, se najednou staly koblihy, které budou ANO v Ústeckém kraji hájit do roztrhání těla [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Mladějov
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 22:49:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15856
Registrován: 3-2007
Brr: A jak budete odstřelovat vlaky dopravců, co mají ve smlouvě snížení max. o 10-20% na dané trati (lince), třeba RJ na vzduchovozičích Ústí n/L Střekov - Děčín a celou řadu dalších, takový Čelákovice-Mochov třeba ?

Když čtu, jak Augustu nechat, turistické linky nechat..tak mi to teda zavání šotopohledem 1A a absencí minimální objektivity, pánové.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 22:59:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4293
Registrován: 12-2007
Hroch: V jednotlivých krajích asi jo, nicméně mně jde spíše o určité systémové řešení, jak zajistit dopravní obslužnost i v nejmenších obcích. A na to často budou potřebovat kraje peníze od státu, který ty peníze navíc třeba podmíní právě zajištěním dopravní obslužnosti i v těch nejmenších obcích. A kromě toho je stát i vlastníkem železnic, které spravuje Správa železnic. Čili i v tomto případě by měl stát rozhodnout, které železnice bude chtít i nadále provozovat, a které třeba prodá soukromému subjektu.
Čtvrtek, 28. ledna 2021 - 23:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15485
Registrován: 12-2007
A jak budete odstřelovat vlaky dopravců, co mají ve smlouvě snížení max. o 10-20% na dané trati (lince),
Což mimochodem (žel) platí i pro 10letou (sezóny 2018 - 2027) smlouvu Středočeského kraje s KŽC na všechny ty "motoráčky" + "rychlíky" (+ mám dojem, že součástí toho celého je i Mochov) - tedy že se to nedá zrušit šmahem celé, ale jen o určité stanovené smluvní %.

A Vám příjde normální aby tisíce lidí z narvaných Elefantů a páteřních autobusů platily více kvůli tomu aby se zachoval provoz vzduchovozičů v plném rozsahu
Falešné dilema. Zalepit díry v rozpočtu se dá oběma způsoby (zrušení málo vytížených spojů vs. zdražení), kde jeden s druhým se tedy nevylučují.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 29. ledna 2021 - 07:44:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1650
Registrován: 11-2007
ad David: To tady jen pár jedincům, co v životě nic nedokázali, leží v žaludku Augusta.[crazy]Třeba není charakterově úplně beránek ale kdyby byl tak by nedokázal to co dokázal. To samé platí pro Jančuru a plno dalších podnikatelů.
Nebejt KŽC tak plno strojů už je dávno v konzervách, v lepším případě někde hnijou neprovozní. Holt u nás se úspěch neuznává[sad]
Pátek, 29. ledna 2021 - 09:36:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3928
Registrován: 5-2002
Mladějov: fakt reagujete na mě? Bavil jsem se o StČ kraji, kde se bagruje jen ČD (krom toho Mochova, S34 a motoráčků). Tam i těch 10-20% je v absolutních číslech hodně.
Pátek, 29. ledna 2021 - 09:58:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3865
Registrován: 5-2003
Dj_tiësto:
"Nebejt KŽC tak plno strojů už je dávno v konzervách, v lepším případě někde hnijou neprovozní. Holt u nás se úspěch neuznává[sad]"
Takhle místo toho zajišťují základní dopravní obslužnost... nevím, jestli je to lepší.[crazy][biggrin]
Proti historickým motoráčkům s nějakým smysluplným turistickým cílem asi nic, ale Mochov a S34 je jen nesmyslné dojení eráru. To bych jako "podnikatelský úspěch" nepočítal, i když u nás se dá dojení zjevně přetavit nejen na podnikatelský, ale i politický úspěch...[uhoh]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Mladějov
Pátek, 29. ledna 2021 - 10:34:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15859
Registrován: 3-2007
Brr:
"Mladějov: fakt reagujete na mě? Bavil jsem se o StČ kraji, kde se bagruje jen ČD (krom toho Mochova, S34 a motoráčků). Tam i těch 10-20% je v absolutních číslech hodně."

A vám připadá richtig, aby jezdily dál totální vzduchovoziče (třeba ten Mochov) a jinde se (vašimi slovy) odstřelovaly lidem vlaky jen proto, že jsou ČD ?

Já se tedy bavím o řešení kdekoli, proč se omezujete na Stč - v Ústeckém to stojí přece taky i vaše nebo moje peníze, nebo ne ?

Jako nezlobte se, ale držet Mochovy za půlbilionového schodku a hlavně když je obsazenost u 70% vlaků NULA je do očí bijící absurdistán, ať to vozí kdokoli.

A ty redukce je třeba hledat všude, i u těch vzduchovozičských autobusů, i u zoufalých Mochovů či Bochovů.
A je to třeba komunikovat, vysvětlit lidem. Holt se trochu moc rozhazovalo.
Pátek, 29. ledna 2021 - 11:36:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1653
Registrován: 11-2007
218:Kdyby Mochov bylo jediné dojení eráru v téhle republice to by bylo fajn[wink]A jestli mu to pomůže na údržbu a provoz vozidel tak jedině dobře. Stát na železniční muzejnictví celkem kašle tak aspoň něco.
Ruku na srdce, kolik rádoby šotoušů tady na něj nadává a pak někde hrotí jeho vlaky[happy]
Pátek, 29. ledna 2021 - 11:38:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1654
Registrován: 11-2007
Mladějov: Koukni se kolik vlaků jezdí do Bochova než se tady budeš rozčilovat "spravedlivým"hněvem[wink]
Mladějov
Pátek, 29. ledna 2021 - 11:51:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15861
Registrován: 3-2007
Akorát že já to myslím obrazně, pane kolego. A hněv a nadávky to je spíš specialita vaše.
Já o tom prostě s panem Brr diskutuji a mám nějaký názor.

Samozřejmě, že lze nic neškrtat, nezdražovat a vydržovat vzduchovoziče.
Akorát se tedy nic neušetří.
A vaše pozice "já jsem ten hodný, co by nikomu nic neškrtal, protože mám rád mašinky a lidi" je jen zavírání očí před problémem, ale nejste sám, Babiš to dělá taky a lidi mu to ještě žerou.

Kraje mají totiž potřebnější priority - třeba nemocnice. Když opravdu nebude, tak ty vzduchovoziče klidně hoděj přes palubu.
My se tady bavíme o tom, co škrtnout v železniční dopravě, aby se ušetřilo a současně to postihlo co nejméně lidí tu dopravu používajících na cesty do práce a do školy, případně důchodce k lékaři ap.
Že někteří jednodušší jedinci nesnášejí o redukcích ba i jen číst na tom nic nezmění.

Pochopil ?
Pátek, 29. ledna 2021 - 12:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542
Registrován: 1-2019
Mladějov:
"A vaše pozice "já jsem ten hodný, co by nikomu nic neškrtal, protože mám rád mašinky a lidi" je jen zavírání očí před problémem, ale nejste sám, Babiš to dělá taky a lidi mu to ještě žerou. "

Mýlíte se. Jsou to právě zaměstnanci ANOfertu v Ústeckém kraji, kdo s nápadem škrtat přišli jako první. V čele této bandy stojí jistý Jan Schiller, t. č. ve funkci hejtmana. Užitečné idioty na to má, z řad ODS a hnutí Spojenci pro kraj.

Už vám zhořkla náplň koblihy? [lol]
Pátek, 29. ledna 2021 - 13:09:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4336
Registrován: 9-2003
Těsto: Adorace Langusty mi jen potvrzuje, co jsem si o tobě myslel doteď.
Pan_Hloupej: Co to zase meleš, kolovrátku?
NOBLE BRICKS
Pátek, 29. ledna 2021 - 13:49:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 543
Registrován: 1-2019
S4991023:
"Pan_Hloupej: Co to zase meleš, kolovrátku?"

Pravdu melu, ty kobliho jedna.
Pátek, 29. ledna 2021 - 13:55:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 544
Registrován: 1-2019
Je naprosto logické, že Petr Borecký se snaží jakýmkoliv škrtům zabránit, dokud to půjde. I na venkově je šance, že by někdo mohl dát hlas opoziční dvoukoalici (Borecký je člen té menší z těchto stran). Každý hlas, který pomůže porazit ANO, se počítá.

Jen koblihy, šotouši a optimalizátoři to nechápou.
Pátek, 29. ledna 2021 - 14:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 6-2019
Pan_Hloupej: Nechci Vám brát iluze, nicméně je potřeba se na to dívat komplexněji. Je možné, že dvoukoalice vyhraje, jenže sama vládnou určitě nebude (získání nějakých 40 % hlasů je utopie). S kým si myslíte, že utvoří koalici? S ANO? Těžko. S SPD? Těžko. S ČSSD? Pokud se tam dostanou, tak určitě to s nimi nebude na 101 hlasů. Takže co zbývá? Samozřejmě trojkoalice ODS, TOP 09, KDU. A věřte mi, že pokud se ve vládě tyto strany objeví (a že se pravděpodobně objeví), tak ty škrty budou a budou hodně krutý, ať si přeje pan Borecký cokoliv.
Pátek, 29. ledna 2021 - 14:28:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 545
Registrován: 1-2019
NightmareFreddy:
"Pan_Hloupej: Nechci Vám brát iluze, nicméně je potřeba se na to dívat komplexněji. Je možné, že dvoukoalice vyhraje, jenže sama vládnou určitě nebude (získání nějakých 40 % hlasů je utopie). S kým si myslíte, že utvoří koalici? S ANO? Těžko. S SPD? Těžko. S ČSSD? Pokud se tam dostanou, tak určitě to s nimi nebude na 101 hlasů. Takže co zbývá? Samozřejmě trojkoalice ODS, TOP 09, KDU. A věřte mi, že pokud se ve vládě tyto strany objeví (a že se pravděpodobně objeví), tak ty škrty budou a budou hodně krutý, ať si přeje pan Borecký cokoliv."

Ve Středočeském kraji je koalice STAN, ODS, Piráti a TOP 09. Navzdory tomu je snaha pokrýt ztráty jiným způsobem. Za škrty v Ústeckém kraji může ANO.
Pátek, 29. ledna 2021 - 14:32:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 6-2019
Pan_Hloupej: Tady nejde až tak o to, kdo je na krajské úrovni, ale kolik poteče peněz od státu jak do železniční dopravy (tedy dálkové), tak i krajům. Nebudu hodnotit, jestli je to dobře nebo špatně, ale pravice ty penězovody prostě zaškrtí, ti se s tím štvát nebudou, protože pro ně jsou jiné priority, než je přeprava "socek"...
Pátek, 29. ledna 2021 - 14:42:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 546
Registrován: 1-2019
Na vysvětlenou:

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) do konce minulého roku byl poslancem. Ve Sněmovně nepodpořil návrh kompenzací pro kraje, se kterým přišel Senát. Z ANO tento návrh podpořili jen dva poslanci - Jana Vildumetzová a Ivo Vondrák.

Zde je ono hlasování: https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=74279&l=cz
A zde je návrh Senátu na kompenzace pro kraje: https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=8&CT=1055&CT1=3

Jinými slovy, je tady jasné politické zadání od ANO. Vzhledem k tomu, že většinu krajů (s výjimkou tří) kontrolují opoziční strany, tak samozřejmě ANO si nepřeje, aby tyto kraje nějaké kompenzace dostaly, a aby veškeré problémy z toho vyplývající (včetně případných škrtů) se snesly na hlavu opozici. Proto Schiller hlasoval tak, jak hlasoval - přece nemůže dopustit, aby kraje, které kontroluje opozice, nějaké kompenzace dostaly. A nemůže to dopustit ani v případě, že tím bude poškozen jeho vlastní kraj.

V jiných krajích tuto špinavou hru perfektně chápou, proto nechtějí škrtat jen tak.
Pátek, 29. ledna 2021 - 21:06:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14049
Registrován: 8-2004
Tomáš_záruba:
"Na druhou stranu mnohé z těch "XY-ských motoráčků" jsou z hlediska služby samotné v pořádku."
Já toho moc v pořádku nevidím.[nene]
Pan_Hloupej:
"Je libo koblihu?"
Zajisté. Prosím zítra ráno k snídani dvě s malinovou marmeládou a k tomu presíčko. Ale zítra je sobota, tak bych prosil až na devátou. [jidlo]
Pan_Hloupej:
"Je zajímavé, že z těch, co chtějí škrtat, se najednou staly koblihy, které budou ANO v Ústeckém kraji hájit do roztrhání těla "
Jsou tací, kteří posuzují problematiku věcně bez ohledu na stranickou legitimaci a pak tací, kteří posuzují právě jen podle stranické legitimace a na konzistentnosti jim nezáleží. Dost jasně jste prokázal, ke kterým patříte Vy a ke kterým někteří jiní diskutující.
Wagon:
"jak zajistit dopravní obslužnost i v nejmenších obcích. A na to často budou potřebovat kraje peníze od státu, který ty peníze navíc třeba podmíní právě zajištěním dopravní obslužnosti i v těch nejmenších obcích"
Kraje by měli spojení i do těch nejmenších obcích zajišťovat i teď a minimálně některé tak i činí. To není o žádných penězích navíc.
Wagon:
"budou potřebovat kraje peníze od státu, který ty peníze navíc třeba podmíní právě zajištěním dopravní obslužnosti i v těch nejmenších obcích. A kromě toho je stát i vlastníkem železnic, které spravuje Správa železnic."
Při debatě o dopravní obslužnosti nejmenších obcí je vlastnictví Správy železnic věc zcela irelevantní.
David:
"Falešné dilema. Zalepit díry v rozpočtu se dá oběma způsoby (zrušení málo vytížených spojů vs. zdražení), kde jeden s druhým se tedy nevylučují."
[ok]
218:
"i když u nás se dá dojení zjevně přetavit nejen na podnikatelský, ale i politický úspěch..."
Bohužel.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 29. ledna 2021 - 21:31:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 547
Registrován: 1-2019
Hroch:
"Zajisté. Prosím zítra ráno k snídani dvě s malinovou marmeládou a k tomu presíčko. Ale zítra je sobota, tak bych prosil až na devátou. [jidlo]"

Ode mě dostanete leda tak koňskou koblihu [lame]
Pátek, 29. ledna 2021 - 22:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14050
Registrován: 8-2004
Pan_Hloupej:
"Ode mě dostanete leda tak koňskou koblihu"
To jste se moc nepředvedl. Nejdřív nabízíte, člověk s Váma počítá a pak skutek utek. Takhle budu kvůli Vám zítra ráno o hladu a to pak budu nevrlý.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 29. ledna 2021 - 23:34:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 548
Registrován: 1-2019
Hroch:
"To jste se moc nepředvedl. Nejdřív nabízíte, člověk s Váma počítá a pak skutek utek. Takhle budu kvůli Vám zítra ráno o hladu a to pak budu nevrlý."

To mě moc mrzí. Ale určitě víte, kde tu pravou koblihu dostanete a kde si o ni zažádat [wink]
Sobota, 30. ledna 2021 - 15:57:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1589
Registrován: 5-2002
Hroch: [ok][ok][ok]
Neděle, 31. ledna 2021 - 09:01:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15488
Registrován: 12-2007
Jinými slovy, je tady jasné politické zadání od ANO. Vzhledem k tomu, že většinu krajů (s výjimkou tří) kontrolují opoziční strany, tak samozřejmě ANO si nepřeje, aby tyto kraje nějaké kompenzace dostaly,
Jakpak směrem k této své teorii vysvětlíte, že jiní "anonisté hejtmanského původu" Vildumetzová a Vondrák hlasovali (jak jste sám zmínil) opačně?

Je zajímavé, že z těch, co chtějí škrtat, se najednou staly koblihy, které budou ANO v Ústeckém kraji hájit do roztrhání těla
Z mého pohledu naopak hezké vypíchnutí koblihářské nekonzistence. Po dlouhou dobu to byl ten zlý Kalousek, za kterého se vršily velké deficity, za kterého se škrtalo v dopravě (mj. coby jeden z prvků toho, že prý "nemyslel na obyčejné lidi") apod. A najednou hle - snížení daní znamenající (přinejmenším v krátkodobém horizontu) navýšení (už tak vysokého kvůli jiným okolnostem) dluhu iniciovalo ANO; škrty v dopravě v Ústeckém kraji chce dělat ANO...

Což v kontextu dalších anonistických nekonzistencí (např. koblihářova opakovaná tvrzení o zbytečnosti senátu, pronesená po - pro ně neúspěšných - senátních volbách, vs. pozdější koblihářovy prosby k senátu, ať senát pozmění tu novelu zákona o dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti či at senát vrátí sněmovně děsivý zákon o "povinné preferenci potravin z tzv. (zaonačeným označením) krátkého dodavatelského řetězce".

Na druhou stranu mnohé z těch "XY-ských motoráčků" jsou z hlediska služby samotné v pořádku.
(...)
Já toho moc v pořádku nevidím.

Jestli něco je z mého pohledu aspoň jakž takž "z hlediska služby samotné v pořádku", tak některé z jejich "rychlíků" (především asi ten Rakovnický). U "motoráčku" snad ani žádný.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Miloš_jonák
Neděle, 31. ledna 2021 - 11:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 438
Registrován: 12-2007
David:
"Jestli něco je z mého pohledu aspoň jakž takž "z hlediska služby samotné v pořádku", tak některé z jejich "rychlíků" (především asi ten Rakovnický)."
Pokud vyjdeme z toho, že tento vlak má být turistickým na Křivoklát, pak se dá úspěšně oponovat obdobím výluk na 174, kdy je vlak veden po zcela odlišné trase do Rakovníka přes Rudnou nebo Zličín a zcela míjí cíl a nejen, že z běžných cestujících nemá šanci někoho účelově přepravit, ale i těch pár šotoušů-projížděčů z toho budou otráveni, protože jen do Kladna se táhnout přes hodinu kvůli dávání přednosti všemu, na to má žaludek málokdo.
Neděle, 31. ledna 2021 - 17:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 549
Registrován: 1-2019
David:
"Jakpak směrem k této své teorii vysvětlíte, že jiní "anonisté hejtmanského původu" Vildumetzová a Vondrák hlasovali (jak jste sám zmínil) opačně?"

Protože tito dva mají na krku hlavu, a ne koblihu, jako ti ostatní.
Neděle, 31. ledna 2021 - 17:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15489
Registrován: 12-2007
pak se dá úspěšně oponovat obdobím výluk na 174
Souhlas v tom, že v takovém období by mohl/měl být Rakovnický rychlík odřeknut.

Totéž "Pražský motoráček" (lze-li tedy vůbec připustit jeho smysluplnost, resp. přesněji "smysluplnost jeho financování z veřejných prostředků") při výlukách na "Semmeringu".
Neděle, 31. ledna 2021 - 18:09:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4217
Registrován: 5-2002
David: Ano, asi jsem měl napsat "motoráčků/rychlíků", měl jsem prostě na mysli objednávané výkony KŽC obecně. Konkrétně třeba Mšeno nebo Doksy, ale za zcela rozumné považuji i zajištění půlhodiny Os na 070 (resp. alespoň půlhodiny a alespoň v Praze, což beru že je jakýsi začátek nějakého rozvoje).