Diskuse » Železnice » Všeobecná železniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 22. 1. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 22. 1. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 16:17:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7238
Registrován: 9-2011
Bobmaster:
Když už jste nakousli téma CDP...
A co chudáci strážníci oddílů, pak hradláři, závoráři... chudáci pošli hladem, když jim to hradlo či závory nahradili automatickým zařízením?
To je prostě vývoj, že se práce přenechává strojům.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 17:06:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1744
Registrován: 11-2005
Dovolím si přisypat svou osobní názorovu fůru do mlýna.

Nemyslím si, že je správné, aby hlídání přípojů měli na starosti dispečeři v CDP, patřící pod správce infra. To by měli řešit dispečeři dopravce, nebo častěji dispečeři koordinátora integrované dopravy, kteří zároveň hlídají přestupy mezi vlakem a busem (oběma směry) a busy navzájem. Ostatně, konkrétní politika čekání versus ujíždění je věcí integrovaného dopravního systému, nebo objednatele, nebo komerčního dopravce. Samozřejmě dispečer dopravy musí být s dispečerem infrastruktury v kontaktu, aby se nestavěly zbytečně vlakové cesty vlakům, které se ještě dlouho nepohnou -- a to je další argument pro CDP (kontra výpravčí v každé stanici).

Vlaková četa nemá povinnost vypravit vlak, jakmile se "rozsvítí zelená". Takže i když nakrásně na CDP postaví vlakovou cestu příliš brzy, vlakvedoucí může s výpravou počkat na přestupující cestující, o nichž ví od svého dispečera (nebo v horším případě ze zvyku).

Ovšem hlavní motivací pro vybudování CDP chápu ušetření na počtu zaměstnanců. Zatímco ve stanici se výpravčí může v nějaké chvíli roztrhat, a pak následně mu tam hodinu nejede nic, dispečer na CDP může přesunout svou pozornost k úsekům, kde je nejvíce vlaků, takže tam nemá ten prostoj. No a výhodou je samozřejmě i to, že "vidí" delší úsek, takže může dopředu organizovat vlaky tak, aby projely co nejefektivněji.

Je pravda, že by s ohledem na trh práce možná bylo lepší postupně ta CDP decentralizovat a udělat jich více, třeba v každém krajském městě. To neznamená, že by nutně musela řídit přilehlé tratě. Ad absurdum dohnáno -- a doufám, že až tam se nedostaneme -- by bylo řízení vlaků přes VPNku na home-office [happy]
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 17:46:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4423
Registrován: 11-2008
ad Libcha: Vlaková četa žádnou povinnost vypravovat vlak nemá vůbec !!! Vlakvedoucí, průvodčí, či někdo jiný, vlak nikdy nevypravuje !!! Vlak vypravuje zásadně a pouze výpravčí, nebo traťový dipspečer !!! A to i v dákově ovládané stanici. Jinak co se týká řízení provozu, tak traťový dispečer má stejné povinnosti v řízení provozu jako výpravčí. Jednoduše řečeno traťový dispečer = výpravčí. [vypravci]
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 18:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10879
Registrován: 5-2002
ad Libcha: Vlaková četa žádnou povinnost vypravovat vlak nemá vůbec !!! Vlakvedoucí, průvodčí, či někdo jiný, vlak nikdy nevypravuje !!! Vlak vypravuje zásadně a pouze výpravčí, nebo traťový dipspečer !!! A to i v dákově ovládané stanici. Jinak co se týká řízení provozu, tak traťový dispečer má stejné povinnosti v řízení provozu jako výpravčí. Jednoduše řečeno traťový dispečer = výpravčí.

No. Jízdu vlaku si objednává dopravce. Už dávno máme institut tzv. Připravenosti.

Co brání jí používat opravdu důsledně, tedy ve všech bodech, kde chci skutečně zasáhnout do časového průběhu jízdy vlaku? Proč má toto řešit Správa železnic?

Řešení: vlak jede včas, nejsou problémy, systém automaticky v každém místě zastavení doplňuje Připravenost. Je - li problém, systém nevydá Připravenost a SŽ nepostaví dopravní cestu. A až dopravce pošle Připravenost, tak SŽ postaví DC a vlak může odjet.

Jde to v nákladce? Jde. Tak proč by to nemělo jít v osobce???
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Mladějov
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 18:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15793
Registrován: 3-2007
To se mi vždycky líbí, jak to každého pravověrného výpravčího rozlítí, když někdo napíše, že vlak vypravuje vlaková četa [lol][lol][lol][lol]

Máte pravdu, ale docela srandovní.
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 18:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 2-2010
Vxy: U věty o strachu z cestujících je emotikon...
Dojíždění samozřejmě je problém. Je asi zbytečné řešit jeden konkrétní případ, obecně ale je nějaké množství dobrých dopraváků, kteří kvůli dojíždění na CDP nejdou a těm co jezdí, snižuje duševní pohodu. Nedojíždí se jen po koridoru ale CDP řídí i třeba Bylnicko. 2-3 hod vlakem, 1,5 hod autem.

K přípojům - který přípoj dodržet samozřejmě rozhoduje dopravce ale ten nemůže hlídat dodržení přestupních dob. Dopravce nevidí, kam cestující přestupuje, resp. by si museli předávat informace vlak. četa - dispečer - vlak.četa. informace návěstidlem je osvědčená a neměnil bych. Vlaková četa si to může pohlídat kde není podchod ale ne v takovém Přerově. To by musela být notně rozhicovaná...
No a citace z pomůcky Přípoje mezi vlaky: "Za dodržení přestupní doby odpovídá zaměstnanec řízení provozu SŽ a lze ji zkrátit po ověření, že přestup byl ukončen". To je to hlídání v podchodu v kamerovém systému.


AL: Vývoj někdy končí ve slepé uličce. Co s těma budovama budete dělat až řízení převezmou komplet počítače? Porovnávám úsekové řízení, kde už došlo k úspoře ale ne k zásadnímu prodloužení dojíždění.
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 19:30:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9881
Registrován: 5-2007
Bobmaster: Až prvýkrát sadnú do toho rýchlika do Prahy, povšimnú si, že ten rýchlik ide v podstate narvaný ľuďmi, ktorí dochádzajú z Pardubic do Prahy do práce, a vôbec im to nepríde ako problém. A v Prahe sa môžu občas odviezť miesto Libne na hlavák a všimnúť si, že sa prakticky všetci vyvalia do metra, pretože naozaj nepracujú v dochádzkovej vzdialenosti od stanice. A napokon si privstanú a ešte si spočítajú ľudí, ktorí na ten vlak prestúpili z vlaku od Hradca Králové a Chrudimi (ergo sú na ceste ešte dlhšie, než ľudia z Pardubic).

poslouchat posměšky kamarádů, užívajících si služebních aut s bonusem od firmy pro sebe...
Len pre istotu - také auto často tiež nejazdí zadarmo.

Amper:
Dojíždění samozřejmě je problém.
To je len prechodový dej toho, že sa na CDP naberajú bývalí výpravcovia z prepojovaných staníc. Inak v iných oboroch je podobné dochádzanie pomerne obvyklé. Keď uvediem extrém, do takej Škody v Kvasinách sa dochádza autobusom zo Svitav, Štítov, alebo na druhej strane Broumova, Kladska alebo Novej Rudy (asi 1,5-2h jazdy).

U toho RDP jsem měl pocit, že nerozhodují faktické argumenty ale silnější lokty a v rozporu se stanovenou strategií.
Stratégia je odhad, ktorý sa môže meniť s ohľadom na to, či sa objavia nejaké okrajové podmienky, o ktorých sa v dobe jeho stanovenia nevedelo. Napr. pre riadenie trate Pardubice - Havlíčkův Brod už som zažil X verzí toho, ako to bude rozdelené a umiestnené jednotlivé RDP, a pritom ani raz sa nejednalo o boj CDP vs. RDP.

Co s těma budovama budete dělat až řízení převezmou komplet počítače?
Tak jednak to CDP je TO miesto, kde tie počítače budú, dvak to nebude znamenať 100% náhradu dopravných zamestnancov, na to je železnica zatiaľ stále moc "živá".

PŠ: Na tie prípoje sú samostatné mechanizmy, ktoré fungujú a používajú sa, umožňuje to dokonca obojsmernú komunikáciu (výpravca/TD oznámi, že vec berie na vedomie, alebo naopak uvedie dôvody, pre ktoré je so zaistením prípoja problém). Je to však postavené na tom, že to celé ide cez obsluhu. Sledovať to striktne strojovo aparátom pripravenosť/súhlas je určite možné a dôvody prečo sa to teraz nerobí sú skôr netechnického rázu (dopravcovia to odmietajú implementovať a s ohľadom na ich veľkosť má SŽ problém, ako ich presvedčiť/prinútiť, aby to používali správne - oni to teda používajú, ale spôsobom, ktorý to celé dosť znehodnocuje). A to všetko v situácii, že stále chýbajú také dôležité informácie ako autoritatívna informácia o prechode vlakových náležitostí (aka obraty "odhaduje" výpravca/TD).
Ghost
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 19:44:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2326
Registrován: 1-2011
Libcha: To by měli řešit dispečeři dopravce, nebo častěji dispečeři koordinátora integrované dopravy, kteří zároveň hlídají přestupy mezi vlakem a busem (oběma směry) a busy navzájem.
Aneb jak vymyslet ještě větší továrnu na práci. Nejlépe by asi bylo, aby se na tak jednoduché věci jako přestup z jednoho vlaku na druhý podílelo alespoň 5 dispečerů a nejlépe každý z jiné firmy [crazy]
Současný systém mi přijde asi nejpřiměřenější. Existují čekací doby, které jsou domluvené a podepsané na celé GVD všemi zúčastněnými (a na jejichž dodržení dohlíží řízení provozu) a nad rámec těchto se zapojí dispečer dopravce. Nic víc není třeba vymýšlet.
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 20:07:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4424
Registrován: 11-2008
Už se nám tu ta diskuse o přestupech začíná rozdvojovat do dvou typů. Jedna věc je přestup mezi dvěma vlaky ve stanici, kdy už tam ten vlak je. Aby se cestujícím neujelo, než stihnou přestoupit. [andel] Druhá věc je zajištění přestupu při zpoždění prvního vlaku, nebo při nějakých jiných mimořádnostech. ....[andel] První řeší výpravčí/dispečer SŽ. Ta druhá je věc dopravce. [vypravci]
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 20:16:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3875
Registrován: 3-2006
Jednoduše řečeno traťový dispečer = výpravčí.
Proč vlastně česká železnice potřebuje tyto dva pojmy rozlišovat? (narozdíl od např. německé)
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 20:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4425
Registrován: 11-2008
ad Mikulka: To taky nechápu .....[andel][lol]
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 20:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 2-2010
Vxy: ... neboli dodržení přestupní doby a dodržení čekací doby. A teď ještě rozeberem, že čekací doba je někdy dodržena, i když návazný vlak na přípojný vlak nečeká [happy]

Katalog prací a určení tarifních stupňů.

ASDF: V tomto mohu vcelku i souhlasit (jen to už jsme mimo to nejpodstatnější).

(Příspěvek byl editován uživatelem Amper.)
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 21:07:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7888
Registrován: 8-2007
Mladějov:To se mi vždycky líbí, jak to každého pravověrného výpravčího rozlítí, když někdo napíše, že vlak vypravuje vlaková četa

No výpravčí to jen rozlítí,ale horší je,když se podle toho chovají někteří strojvedoucí.Když mě vlaková četa "vypravila" tak jedu i když na návěstidle svítí červená[smrt].
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 21:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5623
Registrován: 3-2006
A nejlepší je když po dotazu, kdo rozhodl o odjezdu vlaku se k tomu nikdo nemá. A odpověď od ČD zní, že tehdejší SŽDC a od SŽDC, že to byl požadavek dopravce. [blush]
Jako to bylo zde
Mladějov
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 22:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15794
Registrován: 3-2007
Apollo_17:
"Mladějov:To se mi vždycky líbí, jak to každého pravověrného výpravčího rozlítí, když někdo napíše, že vlak vypravuje vlaková četa

No výpravčí to jen rozlítí,ale horší je,když se podle toho chovají někteří strojvedoucí.Když mě vlaková četa "vypravila" tak jedu i když na návěstidle svítí červená[smrt]."

Bejvávalo. A v oblastech, kde mají takové sklony dodnes to chce zvýšit kontrolní činnost.
D2 hovoří jasně.

Mmch jako strojvedoucí jste nikdy nezažil výpravu (výpravkou) proti stůj a nezachránil to ? Také dost běžná věc.

V tomhle vidím tu novou D2 jako požehnání (tedy začíná strojvedoucí - a nikdo ho nenutí houkat či pískat).
Čtvrtek, 14. ledna 2021 - 22:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1745
Registrován: 11-2005
Omlouvám se za chybné použití termínu. Měl jsem prostě na müsli ty tanečky (asi se liší u různých dopravců), které provádí před odjezdem pověřené osazenstvo osobního vlaku, aby dalo najevo, že nástup cestujících byl ukončen, a bez kterých se typicky prostě neodjede.

A když je čekání vlaku na přípoje zajištěno (dálkově) výpravčími Správy železnic, sedícími někde na CDP, jak to potom funguje v IDS JMK, kde má vlak (omezenou dobu - jakou?) čekat na autobusový přípoj? Předpokládám, že "na Kordisu" sedí nějaký dispečer autobusů, a ten zavolá na CDP a řekne "Krleš".
Pátek, 15. ledna 2021 - 00:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 534
Registrován: 7-2017
Bohužel, máte pravdu. Ani ti propuštění výhybkáři, signalisté, závoráři a hradláři nevymřeli hlady, ale našli si něco jiného. A i ti chudáci výpravčí brzy dostanou na výběr - buď budou dojíždět, nebo si najdou něco jiného. Pokrok nezastavíš, je blbost rozbíjet stroje.

Ale co s tím ? Je blbost nepokračovat v přepojování dalších úseků, snad s výjimkou velkých uzlů (a jak píše Výpravčíxy, i tam je to lepší na dálku). Koridory jsou připraveny k řízení z Prahy a Přerova, nemá cenu teď rychle chystat nějaké další CDP v Ústí nad Labem, Plzni nebo Ostravě. Co zkusit posílit role RDP jako takových ? Zatím jsem jenom slyšel, že všechno půjde do Přerova/na Balabenku, nic jiného. Opravdu se musí třeba trať 210 řídit z tama, nemohou ti dva dispečeři zůstat ve Vraném ? A takových případů se jistě najde víc..., pak bude i ten chudák z Pardubic víc v klidu, když bude vědět, že jednoho dne se upíchne třeba v Hradci Králové, kde něco takového vznikne [vypravci]

A ještě ke zmínce o kvalitě lidí v řízení provozu - to je dost relevantní. Já třeba často zažívám při cestě z Kolína do Prahy, že jdeme s rychlíkem/expresem do boku, a od Běchovic ještě poskakujeme za panťákem do Libně. Přitom je nejen nultá, ale často i ta třetí kolej prázdná, max. nějaký ešus. Ať mi nikdo neříká, že je dotyčná osoba tak slepá a hloupá, aby tohle neviděla. Spíš bych to viděl na nějaký zásobník jízdních cest, nebo tak něco. Při takovém přístupu je pak jedno, jestli je problém se špatným výpravčím ve stanici, nebo s traťovým dispečerem na CDP. Oboje stojí za pendrek [kladivo]
Pátek, 15. ledna 2021 - 02:40:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9882
Registrován: 5-2007
Bobmaster: A i ti chudáci výpravčí brzy dostanou na výběr
Do šľaka, tak prečo furt počúvam, že na PO nie sú ľudia, že sú stanice, ktoré sa komplet slúžia bez turnusu, že existujú turnusy na vedľajšáky pre dozorčích, že v nemenovanom OŘ bola smena, keď človeku nehrozila návšteva KD, pretože tí mohli kontrolovať leda sami seba, keďže všetci slúžili,... Keď je to fakt tak super, prečo sa to deje?
Pátek, 15. ledna 2021 - 05:56:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1079
Registrován: 2-2010
Protože vyšší bere. Udělat vyprávciho trvá aspoň rok. Dostat dispecer trvá jeden telefonát na PO.
Pátek, 15. ledna 2021 - 08:36:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 523
Registrován: 1-2007
Mladějov:
Ideálně by se toho na soupravách, kde má dveře pod kontrolou fíra, nemusela četa vůbec účastnit (stejně se to tak občas děje, ale ne proto, že četa se věnuje kontrole dokladů [ko]).
Mladějov
Pátek, 15. ledna 2021 - 10:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15797
Registrován: 3-2007
Spíse pouzivat souhlas s odjezdem interkomem (treba 471), povolit mobil anebo radiovym spojenim.
Ujizdet cete,kdyz ta u podchodu ceka na dobihajiciho nebo mu pomaha do vlaku neni moc chytre. VLak je totiz oproti bus, tram take casto dlouhy (treba 2x471).
Pátek, 15. ledna 2021 - 10:48:36  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73929
Registrován: 4-2003
Určitě by šlo vymyslet jednoduchý systém, který by od toho četě ulevil aspoň v zastávkách. Těch míst, kde má četa důvod vylézat, je menšina (bez více kamer i zastávky vně oblouku atp.).
Typicky mezi HK a Pbicemi nebo na Skách kolem Prahy, kde (i) kvůli panáčkování četa nemá často ani šanci projít celej vlak, natož aby uhlídala obíhače (měla vůbec šanci), co dlouhodobě díky přesunu do jiného patra jezdí bez jízdenky (někdy i bez přesunu) a někteří drzejší se tím ještě nahlas chlubí.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 15. ledna 2021 - 11:06:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 11-2005
A ještě bych rád dodal, že to, co "si představuju" už musí nějakým způsobem existovat.

Kdo rozhodne o zastavení expresu ve stanici, kde stavět nemá, kvůli přestupu cestujících ze zpožděného vlaku, aby se dostali do cíle? Kdo rozhodne o odřeknutí hodně zpožděného osobáku v části trasy a jeho otočení v dřívější stanici, aby se eliminovalo převážení zpoždění, a o zastavování rychlíku "jako osobák" ve zbylém úseku? Kdo volá průvodčímu zpožděného vlaku, jestli má na palubě nějaké cestující chtějící přestupovat -- a na který vlak, aby v uzlové stanici počkal a ostatní mohly odjet včas? To musejí být nějaký dispečeři na ČD, kteří mají přehled o všech vlacích na síti, obězích souprav i čet, a mimojiné přestupech.

Tak je to pak jen o tom, že tito lidé by měli mít "poslední slovo" stran každého, i toho triviálně vypadajícího, ne/počkání na přípoj, protože mají v tomto směru kompetenci. Výpravčí na CDP, jsa zaměstnanci Správy železnic, mají k řešení problémy jiného rázu a hlavně, jejich nadřízený má úplně jiné odpovědnosti a cíle, než spokojenost cestujících a minimalizaci pokut od objednatele za zpoždění.
Pátek, 15. ledna 2021 - 11:53:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 7-2009
Libcha

Přesně tak. Od toho jsou regionální dispečeři (vlaky Os, Sp) a síťoví dispečeři ČD (R, Ex,...), případně dalších dopravců. V praxi to ale vypadá tak, že výpravčímu v rozumném čase často nikdo nezavolá, až v čase těsně před odjezdem přípoje volá vlakvedoucí od zpožděného vlaku, zda budeme čekat, že tam má substrát na přestup, někteří hloupější dokonce slíbí cestujícímu obecenstvu, že vlak bude určitě čekat. A to i přesto, že čekačka je 0 minut, nebo třeba 3 minuty včetně doby přestupní. Na druhou stranu chápu, že nějaká čekačka SŽ průvodčí dopravce vlastně nezajímá.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr165.)
Pátek, 15. ledna 2021 - 12:03:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7890
Registrován: 8-2007
Tak je to pak jen o tom, že tito lidé by měli mít "poslední slovo"

Tak to funguje u Vašich výše uvedených případů.Je to regionální dispečer ČD.Ale ten je v Plzni a nevím,jak by hlídal přestupy v polovině Čech.To by těch dispečerů dopravce musely být desítky,u jiných dopravců také a pak by museli koordinovat mezi sebou přestupy a následně informovat všechny dotčené výpravčí,kdy mají postavit pro který konkrétní vlak.
V Ústeckém kraji se běžně čeká v Mostě na přestupy mezi ČD,RJ,Landerban,GW trainem a Švestkovou dráhou.To si neumím představit,jak bude několik dispečerů mezi sebou koordinovat přestupy a to vše může zhatit nákladní doprava,kterou organizuje zase někdo jiný.

Výpravčí na CDP, jsa zaměstnanci Správy železnic, mají k řešení problémy jiného rázu a hlavně, jejich nadřízený má úplně jiné odpovědnosti a cíle, než spokojenost cestujících a minimalizaci pokut od objednatele za zpoždění.

A to jako průvodčí v Mostě bude koukat do podchodu,až přestoupí všichni cestující od RegioJetu ze Žatce,pak zavolá dispečerovi ČD do Plzně,ten zavolá výpravčímu do Mostu,že osobák do Ústí může odjet?A ono jako na potvoru výpravčí zrovna postavil vlakovou cestu nákladu Unipetrolu a Os bude ještě 5 minut čekat?
Pátek, 15. ledna 2021 - 13:15:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23661
Registrován: 5-2002
Amp: informace návěstidlem je osvědčená a neměnil bych
A to já bych měnil - protože zakazující znak návěstidla má též jakési projevy směrem do ETCS, které si všichni raději odpustí, pokud by si mohli vybrat nějaký jiný způsob předání této informace.
Takže třeba ATO over ETCS má příznak "Train hold", který vlaku zastavivšímu u perónu (nebo i v jiném méstě) prostě zabrání odjet, aniž by fíru předtím cokoliv dalšího prudilo.

Bob: Já třeba často zažívám při cestě z Kolína do Prahy, že jdeme s rychlíkem/expresem do boku, a od Běchovic ještě poskakujeme za panťákem do Libně.
I tohle je jasnej příklad práce pro "křemíka" na mašině. Ne vždy je potřeba, aby to R/Ex valil plnou traťovou - tak je potřeba to tomu vlaku říct a aby si to uměl přebrat.
Třeba takové AVV už cca 10 let umí dodržovat plánované časy předjetí. Hezky to bývalo vidět na předjíždění v Pečkách - buď to vlak valil od Prahy traťovou a pak už někde od Klučova hopsal, nebo jel piánko a v lesíku před Tatcemi bylo vidět, jak se "předvěst" do Peček mění z Výstrahy na Volno.

ML: To se mi vždycky líbí, jak to každého pravověrného výpravčího rozlítí, když někdo napíše, že vlak vypravuje vlaková četa
No jasně, vypravuje ho výpravčí plácačkou poté, co zvedl semafor. Mašinka se pak rozjede a vlak zmizí v zatáčce. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 15. ledna 2021 - 13:18:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10894
Registrován: 5-2002
ad Apollo: A to jako průvodčí v Mostě bude koukat do podchodu,až přestoupí všichni cestující od RegioJetu ze Žatce,pak zavolá dispečerovi ČD do Plzně,ten zavolá výpravčímu do Mostu,že osobák do Ústí může odjet?A ono jako na potvoru výpravčí zrovna postavil vlakovou cestu nákladu Unipetrolu a Os bude ještě 5 minut čekat?

Spojuješ dvě věci:
a) pohyb cestujících je věcí dopravců a prostřednictvím nich i objednatelů
b) SŽ je provozovatel dráhy a organizuje pohyb vlaků (nikoliv cestujících) v síti a to i nákladních.

Řešení jednoduché: všechny vlaky jsou povinny odjet včas podle jízdního řádu (pokud to je technicky možné), protože takto jim je přidělena kapacita. Žádné čekací doby, nic...

Řešení složité: dopravci budou aktivně určovat (systémy nechť si vyvinou, aby to netrvalo půl hodiny) jak a který vlak se zachová v případě nepravidelnosti jízdy. To je prostě jejich práce. Za zpožděný vlak považujme ten vlak, jehož zpoždění přesáhlo 3´.
Takže ano, přijedeš do stanice. Tvůj dispečer rozhodne, že budeš čekat na vlak XYZ a na jeho cestující. A když někdo potvrdí, že toto proběhlo, tak tvůj dopravce dá pokyn provozovateli dráhy, že můžeš odjet.
Pokud mezitím provozovatel dráhy využil tvůj slot pro UNIDO s bečkama, máš to blbé, ale kapacita dráhy je jen jedna... A pokud by to UNIDO v jeho slotu zastavil, tak mu to taky časem bude muset zaplatit.
Koukni na letadla, tam už to znají...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 15. ledna 2021 - 14:15:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7891
Registrován: 8-2007
P.Š:Řešení jednoduché: všechny vlaky jsou povinny odjet včas podle jízdního řádu (pokud to je technicky možné), protože takto jim je přidělena kapacita.

Jednoduchá řešení jsou cestou do pekel.Příčinou 80 procent zpoždění není dopravce,ale výluky,poruchy,pomalé jízdy,poruchy přejezdů....Kdo může za zpoždění rychlíku v Prunéřově,který čeká na přípojný vlak RJ z Kadaně,který je z důvodu výluky tratě veden NAD?Tak má se ujíždět(protože to autobus za 5 minut nestihne),nebo volat dispečerovi RJ kdy dojede autobus do Prunéřova,aby mohl nahlásit výpravčímu čas odjezdu...

dopravci budou aktivně určovat (systémy nechť si vyvinou, aby to netrvalo půl hodiny) jak a který vlak se zachová v případě nepravidelnosti jízdy.

Takže dispečer ČD bude sledovat vlaky Metranzu,aby už dopředu věděl,že k Ústí nad Labem se blíží kontejnerák,který zpozdí o 5 minut Os do Děčína a mohl činit nějaká opatření.

A pokud by to UNIDO v jeho slotu zastavil, tak mu to taky časem bude muset zaplatit.

A bude platit i Metranz,který často jezdí ve slotu Os ČD?

Koukni na letadla, tam už to znají..

Jako u letadel to nepůjde[nene]I nadále to bude muset obstarávat řízení provozu SŽ(kteří mají přehled o všech vlacích, výlukách,mimořádnostech všech dopravců),né jednotliví dopravci.
Pátek, 15. ledna 2021 - 14:36:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7242
Registrován: 9-2011
Takže dispečer ČD bude sledovat vlaky Metranzu,aby už dopředu věděl,že k Ústí nad Labem se blíží kontejnerák,který zpozdí o 5 minut Os do Děčína a mohl činit nějaká opatření.
Ne, dispečer ČD si sleduje vlaky ČD a disp. MTR si sleduje vlaky MTR.
Pokud jede MTR ve své trase (takže nikoho, kdo je taky ve své trase, nezpožďuje), tak je na dispečerovi ČD, aby si s disp. MTR dohodnul, jestli mu MTR "přepustí" svůj slot pro jeho (ČD) zpožděný osobák, a pokud ano, tak to společně ohlásí dispečerovi SŽ, že má pustit zpožděný Os. Disp. MTR pak zavolá fírovi MTR, aby to nehnal, že pojede až za zpožděným Os.
Takhle bych to aspoň viděl já.
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 15. ledna 2021 - 14:50:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 11-2005
Apollo_17:
"V Ústeckém kraji se běžně čeká v Mostě na přestupy mezi ČD,RJ,Landerban,GW trainem a Švestkovou dráhou.To si neumím představit,jak bude několik dispečerů"

Však já jsem od začátku naznačoval, že ten dispečer nemusí být věcí dopravce, ale (častěji) nějakého koordinátora. Integrovaná doprava není jen tarif; a čekání na přípoje by nemělo být (jako za ČSD) a-priori jen mezi vlaky, ale podle situace i autobusy, loděmi, letadly, vzducholoděmi a vznášedly ... [happy]


Apollo_17:
"I nadále to bude muset obstarávat řízení provozu SŽ(kteří mají přehled o všech vlacích, výlukách,mimořádnostech všech dopravců),né jednotliví dopravci."

Však u těch letadel obstarává řízení provozu ŘLP (a jeho obdoby v ostatních státech), které má přehled o všech letadlech, dronech a jaderných elektrárnách, né jednotliví dopravci.
Pátek, 15. ledna 2021 - 15:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1080
Registrován: 2-2010
Hajnej:
"A to já bych měnil"
Nic proti změně, když je funkční a důvodná, jenže za současných možnostech informování (a za za současných předpisových zněních) to nevidím jako proveditelné. Nedovedu si představit, jak ve stanici, kde čekají 3-4 vlaky na přípoj, všechny disp. informuje o čekání, ony mu všechny vydrží stát před zelenou a po přípoji všem dá vědět, že mohou odjet.
Koneckonců dodržení přestupní doby je jen jedním z možných důvodů zdržení u peronu. D. podle možnosti informuje o důvodech ale jízdu povoluje vždy návěstidelm.
Pokud by si to hlídali sami dopravci, tak zase musí být v souladu a jednoznačně informování disp. a čety, aby jeden nechtěl ujet a druhý čekat.
Jo, i na tom hlavním se čeká. Ne, že ne. Na co by to pak bylo?
Pátek, 15. ledna 2021 - 15:48:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7892
Registrován: 8-2007
AL:Pokud jede MTR ve své trase (takže nikoho, kdo je taky ve své trase, nezpožďuje), tak je na dispečerovi ČD, aby si s disp. MTR dohodnul, jestli mu MTR "přepustí" svůj slot pro jeho (ČD) zpožděný osobák, a pokud ano, tak to společně ohlásí dispečerovi SŽ, že má pustit zpožděný Os. Disp. MTR pak zavolá fírovi MTR, aby to nehnal, že pojede až za zpožděným Os.

No to je ono.Jen bych je posadil všechny na Balabenku a jmenovali by se se Dispečeři CDP [vypravci]

Libcha:
Však já jsem od začátku naznačoval, že ten dispečer nemusí být věcí dopravce, ale (častěji) nějakého koordinátora.


Jo ten koordinátor by na té Balabence moh s nima sedět také.[rofl]
Neděle, 17. ledna 2021 - 00:21:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 9-2019
Jo ten koordinátor by na té Balabence moh s nima sedět také.

A bude se jmenovat operátorka [wink]
Neděle, 17. ledna 2021 - 11:32:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23666
Registrován: 5-2002
A: za současných možnostech informování (a za za současných předpisových zněních) to nevidím jako proveditelné
To ale neznamená, že bychom to neměli dále sledovat jako žádoucí cílový stav.
Lidově se tomu říká "vylít s vaničkou i dítě"...

i na tom hlavním se čeká. Ne, že ne.
Při tamním poměru cílové vs. tranzitní frekvence a délce intervalu je to až na výjimky spíš nežádoucí, proto jsem to napsal tak, jak jsem to napsal (samozřejmě, dá se to i nepochopit a pak s tím zuřivě polemizovat).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 17. ledna 2021 - 11:50:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 2-2010
Takhle vypadá zuřivá polemika? Aha.
Úterý, 19. ledna 2021 - 10:01:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23684
Registrován: 5-2002
A: Takhle vypadá zuřivá polemika?
No, když někdo dělá, že si nevšiml toho "děkuju předem, že na mě nezkoušíte velké stanice typu Wilson, tam se zpravidla nečeká resp. by se až na výjimky nemělo" a přesto to zkouší, tak de facto ano. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 19. ledna 2021 - 16:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 129
Registrován: 12-2007
Italské železnice FS už testují vagóny pro nenaočkované lidi kteří budou směřovat na jih k moři 😁😁😁😁🤪🤪
il Blindatissimo
Úterý, 19. ledna 2021 - 17:33:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 2-2010
H: Jo, už jsem pochopil. Vymýšlíš systém jen pro stanice typu Moravany.
Středa, 20. ledna 2021 - 00:45:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23697
Registrován: 5-2002
Amper: Vymýšlíš systém jen pro stanice typu Moravany
Však na těch je taky ujetí přípoje nejbolavější. Na tom Wilsonu mi většinou jede za půl hodiny další...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 20. ledna 2021 - 06:31:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 2-2010
Dobře, nebudu se hádat o slovíčka a zkusím se na něčem shodnout. Aby si přestupy mohli hlídat přepravci, musely by být splněny 2 podmínky:
- museli by dostat nějaký lepší nástroj, než sokolí oko a netopýři uši vlakové čety (a děkuji , že na mě nmikdo nezkoušíte, že hlášení rozhlasu netopýr neslyší [happy] Něco na základě třeba tohohle https://www.mpvnet.cz/pid/map.
- musely by jít informace k výpravčímu (a naopak), aby mohl řídit provoz. To řízení ze dvou úrovní by bylo složitější.
Středa, 20. ledna 2021 - 08:11:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10945
Registrován: 4-2003
museli by dostat nějaký lepší nástroj, než sokolí oko a netopýři uši

Zkuste pochopit, že v těchto věcech musí být nějaký systém, který do toho vnáší předvídatelnost a predikovatelnost. A to prostě těžko bude systém, kde si nějaký Lojza v terénu něco vymyslí, bez pohledu na systém jako celek.

A to že někomu ujel vlak na hlavním nádraží je prostě debilní 40 let se opakující argument. To už vysvětlovali Ing . T466.2 či Ing. Dukát. ..i s poukazem třeba na SBB, kde se právě tohle systémově neřeší. Protože na hlaváku furt něco přijíždí a odjíždí - na rozdíl od nějakých Moravan, kde je to zcela fatální. Marně.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 20. ledna 2021 - 08:51:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 743
Registrován: 9-2015
Opravdu rád vidím, když prezident Ameriky jezdí běžně vlakem místo auta. A jak je vidět, i jeho žena. Ne jako někteří odpůrci veřejné dopravy zde, co se předhánějí, jak nám ji vylepšit. Mám z toho radost.
Viz 0:28
https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/miluje-knihy-beh ani-a-vino-to-je-prvni-dama-jill-bidenova-40348362
Středa, 20. ledna 2021 - 09:06:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23699
Registrován: 5-2002
MZv: Opravdu rád vidím, když prezident Ameriky jezdí běžně vlakem místo auta.
Jo, ale v době, kdy tím prezidentem nebyl. Teď už asi nebude, leda že by byl ten vlak neprůstřelnej. [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Středa, 20. ledna 2021 - 09:33:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6890
Registrován: 3-2007
Navíc je to otázka pár relací na východním pobřeží, všechno ostatní je tak rozlezlý, že nic jinýho než auto nefunguje. V Seattlu, kde jsem pobýval, měli (prý) nejlepší MHD v Americe (cca. na úrovni českých krajských měst), ale končilo to hranicema města.

A je trochu nefér, že Mirek Zv. tady nepochválil paní Trumpovou, která toho taky najezdila vlakama dost a autobusama ČSAD Gottwaldov jakbysmet.
Středa, 20. ledna 2021 - 11:52:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4896
Registrován: 9-2007
Nemám nic proti tomu, když jsem nazýván chorobným šotoušem, ale ačkoliv na Twittru nesleduju žádné šotoextrémisty, tak se mi na Twittru objevil zajímavý příspěvek: EU se chystá podporovat regionální tratě – skvělá příležitost pro tunel pod Černou horou a prodloužení tratě Trutnov - Svoboda nad Úpou do Pece pod Sněžkou. [proud] Stejný drážní nadšenec pak kdysi doporučoval omezit souběžné autobusy Vraňany - Lužec na úkor železnice, která je sice jednou tolik dražší a vede zcela mimo obydlenou oblast, ale... jak pak nazvat někoho takového?

Teda ona myšlenka tunelu ze SnÚ do Polska je sice krásná a ani ne špatná, ale napadá mě hromada jiných míst, kde má investice do regionálních tratí větší smysl.
Středa, 20. ledna 2021 - 12:13:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10948
Registrován: 4-2003
Copak říkáš něco jiného než já

Ne, já jsme se to jen snažil celé učesat a nešlo o polemiku s někým konkrétním.

Ani nevím/neregistruju, že jste to psal zrovna Vy... absolutně nic osobního.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 20. ledna 2021 - 12:21:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1094
Registrován: 2-2010
Pardon, byla tam moje citace tak proto. Chybu jsem snad napravil.
Středa, 20. ledna 2021 - 16:11:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9889
Registrován: 5-2007
Vantju: On by asi zatiaľ stačil tunel pod Vysokovem do Náchoda. To by boli lepšie minuté Eurá.
Středa, 20. ledna 2021 - 19:35:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23700
Registrován: 5-2002
Amp: byla tam moje citace
A koho jste ráčil citovat...? [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 20. ledna 2021 - 22:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 2-2010
To bylo k RŠ.
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 10:56:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23707
Registrován: 5-2002
Amp: To bylo k RŠ
Na tom nesejde - já se jen pozastavil nad formulací "moje citace" ve smyslu "citace mého výroku".
Přivlastňovací zájmeno se totiž u citace vztahuje k tomu, kdo cituje, nikoliv k tomu, kdo je citován.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 13:40:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 2-2010
Ty fakt nejsi normální.
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 15:47:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7253
Registrován: 9-2011
To bude tím, že software si neumí z nejednoznačného vyjádření automaticky vybrat tu správnou interpretaci... [wink]
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 21. ledna 2021 - 16:17:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23715
Registrován: 5-2002
Amp: Ty fakt nejsi normální.
Pokud to říkáš Ty, tak se to dá považovat za poklonu. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 22. ledna 2021 - 09:46:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3956
Registrován: 7-2012
Sem by byla hezká dovolená vlakem http://www.cojeseptem.cz/pyramidy/pyramida-v-bosne-u-obce-visoko/
Pátek, 22. ledna 2021 - 10:03:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7257
Registrován: 9-2011
Hele, a kdyby se tam místo vlakem dojelo třeba autobusem nebo nedejbože autem, tak tam místo pyramidy najednou bude halda odpadků nebo povrchovej důl?
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 22. ledna 2021 - 10:30:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3876
Registrován: 3-2006
No hlavně pak neuvidí tamní výpravčí.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pátek, 22. ledna 2021 - 10:33:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4901
Registrován: 9-2007
Přesně tak!

K tomu ale něco chybí, totiž vlak mezistátní do Bosny, který skončil snad v prosinci 2016. Šotouš přece dálkovým autobusem nepojede...

Navrhoval bych tedy následující:
rychlík Kralupy nad Vltavou - Praha - Havlíčkův Brod - Brno - Bratislava - Rajka - Szombathely - Pécs - Osijek - Sarajevo, z Kralup do Prahy vlak pojede v rámci PIDu a tím posílením dopravy v této relaci se obhájí jeho existence v celé trase, přes Vysočinu protože DBL a aby neplatilo STZH, přes Rajku aby vlak nepřetěžovali lidi do Budapešti, přes Pécs aby došlo k obnovení spojení Bratislava - Pécs, protože když už tohle spojení jednou existovalo, tak dnes určitě chybí, a pak je to nejkratší cesta.

Pro ty, kteří volí noční cestu, bych navrhl rychlík Hranice na Moravě město - Břeclav - Wien - Fehring - Graz - Maribor - Zidani most - Zagreb - Dobrljin - Sarajevo. Vlak nepojede z Ostravy, protože by byl příliš přetěžován cestychtivými cestujícími z Ostravy, ale až z Hranic, přičemž pro lepší obsluhu města bude výchozí už z městského nádraží. Jinudy, než denní rychlík, by to jelo proto, aby bylo víc přímých spojení se Sarajevem, přes Ferhing proto, že je to neelektrizovaná trať a noční vlak v čele s motorovou lokomotivou, to je ta správná dráha.

Souprava denního rychlíku by byla české Aee a WR, které by se reaktivovalo ze šroťáku v České Třebové, protože to je ta poctivá kolejová hospoda, a pět bosenských Blm, soupravy budou potřeba dvě, ale těch druhých pět vozů, zničených za války, se vyrobí nově. Noční rychlík by byl složen z koženkových Béček, protože ty na takový vlak přece patří a až si budou cestující ráno vařit kávu na vlastním plynovém vařiči, tak alespoň půjde vyvětrat. No a pak samozřejmě Bc a WLAB, protože v takových vozech se přece cestuje nejlíp a zásuvky ve skutečnosti nikdo nepotřebuje.

V obou vlacích bude platit FIPka, v denním vlaku s all-inclusive jídlem v ceně, v nočním vlaku s rezervací do WL/Bc/B za 0, podle toho, na co se cestující bude cítit. Provoz vlaků se zaplatí z daní, pokud na to peníze nebudou, tak se zruší nějaké rychlíky v hodinovém taktu, protože cestující se má podřídit dráze, ne dráha člověku.

Make dráha dráhou again!

[proud][crazy]
Pikehead
Pátek, 22. ledna 2021 - 11:24:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6907
Registrován: 3-2007
Hurá všichni do nějakých vybydlených balkánských prdelí, protože to tam má rád autista Štancl (který se jinde posunky, baletem a prostnými v kombinaci s plynulou žižkovštinou nedomluví).

Dojet vlakem někam pod Dachstein nebo do Villachu je totiž moc jednoduchý, netrvá to moc dlouho, jezdí tam i místní doprava namísto maršrutek a hlavně z toho dostatečně nesmrděj ty osmdesátky. Takže k čemu to je, žejo.
Mladějov
Pátek, 22. ledna 2021 - 11:41:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15820
Registrován: 3-2007
Já bych k tomu vaření doplnil, že nikoli plyn, ale jedinou správnou kolenovrtnou DBL volbou ze sedmdesátek a osmdesátek je skládací lihový vařič a řádově víc smrdící kostky pevného lihu.

A all inclusive pravověrný šotouš odmítá jako předraženou zbytečnost, to se do toho akorát promítaj tvoje vlastní tužby [biggrin]

Vážně - ono je to tak, že v dobách, kdy jsi nebyl na světě, a to ještě v devadesátkách při otevřených hranicích, bylo díky kursu koruny pro tuzemce v zahraničí "na Západě" extrémně draho a v exJugošce u moře též a opravdu si nemohl dovolit chodit někde v Dachštajnu na večeři do restaurace, ba i markety byly zpočátku tak na koupení pečiva.

No a někteří v tomhle světě a způsobu cestování či způsobu života prostě zastydli.
A pak tady čteme, jak všechno STZH.

(Malý příkládek - prosinec 1989 jednotlivá jízdenka na tram ve Vídni cca 50.- Kč, čtyři hodiny práce průměrného československého občana).



Takže já se nesměju těm, co si za bolševika jednou za život udělali výlet autem do Itálie k moři přes Rakousko a Švýcarsko a táhli stan, konzervy atd., spíš je mi líto těch, co maj v kolenovrtství smysl života - protože když viděj jakoukoli cenovku v tuzemsku, natož v zahraničí, tak jsou v agónii [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)