Diskuse » Železnice » Vysokorychlostní tratě (VRT) » Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 06. 1. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 06. 1. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 28. prosince 2020 - 20:29:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9303
Registrován: 9-2002
Joo, zapomněl jsem posledně eště na řev substrátu, že ten osobák má o deset minut delsi JŘ.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 28. prosince 2020 - 21:08:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2871
Registrován: 8-2010
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Že nebudou peníze slyším už asi tak 15 - 20 let. A zatím se staví jako o závod.
Ne, peníze opravdu nezaniknou a s velkou pravděpodobností se z "krize" proinvestujeme. Ale klidně věřte tomu, že nebudou peníze."
Zatím by dle tohoto mělo být pro železnici a silnici k dispozici 3,56 mld. EUR v rámci Operačního programu Doprava (= viz Propojenější Evropa - cíl politiky 3, Fond soudržnosti). Další příliv peněz do dopravy by mohl být z nového RRF (= The Recovery and Resilience Facility)- zde má být celkem k dispozici 672,5 mld. EUR (z toho v grantech 312,5 mld. EUR a v půjčkách pak 360 mld. EUR)-z toho ale podmíněně musí jít 37 % z tohoto objemu do Green Dealu a 20 % do digitální transformace a všechno musí "přiklepnout" Evropská komise. Navíc je potřeba si uvědomit, že tady to období 2021-2027 má být asi poslední období, kdy jsme naposled čistí příjemci s výslednou kladnou finanční pozicí. V podstatě tím chci říct, že sdílím jisté obavy s uživateli s nickem Hroch a Quenya..[sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pondělí, 28. prosince 2020 - 21:29:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2348
Registrován: 7-2017
PRA: Část z těch Green Deal peněz se určitě bude dát do infra nacpat, ale bude muset v Praze být schopná administrativa.
Pikehead
Pondělí, 28. prosince 2020 - 21:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6829
Registrován: 3-2007
Nejen to, ale i mít připravené projekty, aby se z Green Dealu nedělala další vlna PZZ a další doposud neopravené čtyřicítkové lokálky...
Úterý, 29. prosince 2020 - 06:56:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13671
Registrován: 8-2012
Že nebudou peníze slyším už asi tak 15 - 20 let. A zatím se staví jako o závod
Já teda nevidím, že by se tu nějaké VRTky už 15-20 let stavěly jako o závod. Krom (nezbytných) modernizací hlavních tratí v mezích "mírného pokroku" spíš různé pičoviny, modrá zábradlí, elektrifikace do Velenic a Uničova.
Ona totiž přes všechny ty aktivistické publikace a přiohnuté studie ještě žádná VRTka nepřelezla (velmi benevolentní) ekonomické hodnocení. Což samozřejmě do budoucna nevylučuje jeho další změkčení, ale zatím se i "VRTka" Brno-Přerov pro jistotu prodává jako modernizace trati (kde té ekonomické efektivnosti právě pomáhá i nákladní doprava, takže Záhubovo soustavné vysírání do Žesnadu nechápu, ale to je asi přirozený stav věcí). Protože i když bude další zadlužování (přičemž už za ty dluhy budeme ručit taky a maskovat to kecy o "proinvestování se", ale ony nás "přírodní" zákony nakonec doženou), tak to ještě neznamená, že by se to muselo rozházet za kraviny (i když už sám název "Green Deal" svědčí, že se to z větší části stane...).
電車オタク
Středa, 30. prosince 2020 - 06:47:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4159
Registrován: 5-2002
Quenya: No řekněme, že to tak na mě působí (v případě RS1). Asi ty formulace nejsou tedy úplně nejšťastnější.

T.H.: V jedné věci slepě neaplaudovat = soustavně vysírat? Si vem prášek... Mimochodem VRT dosud hodnocené "přelezly" EH zcela ukázkově a s velkou rezervou. Pokud ji nepřelezla (?) právě Brno - Přerov, která se zoufale snaží VRTkou nebýt, je naopak symptomatické. Rozhodně neplatí, že když někde nevyjde "ani" větší modernizace, tak VRT nevyjde tím spíš. S jistým zjednodušením je to dokonce naopak.[happy]
Nicméně vzhledem k celkovému ladění příspěvku předpokládám, že další debata nemá cenu. Tohle zmiňuji jen "pro ostatní", aby nedošlo zbytečně k případnému rozšiřování dojmologie.
Středa, 30. prosince 2020 - 08:35:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 732
Registrován: 9-2015
>> AŠM
Co se staví jako o závod? Pradávno 2 km v Praze, kdysi napřímení do Zábřeha, tunel do Plzně, mírně se vlekoucí Česká Sibiř. Ty 4 km v Praze snad už ani nemá cenu zmiňovat.
To jsme evropské dotace fakt vydojili.
Pikehead
Středa, 30. prosince 2020 - 10:42:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6836
Registrován: 3-2007
Mno možná vás mate, že se spousta věcí se z důvodu strašlivého technického dluhu "zbourala a postavila znovu", nicméně nějaké úsilí to stálo.
Středa, 30. prosince 2020 - 13:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23580
Registrován: 5-2002
MZv: Ty 4 km v Praze snad už ani nemá cenu zmiňovat.
O kterých čtyřech km je řeč?
Nebo to má být tzv. číslovka obecná ("přines štyry polínka" znamenalo u mé babičky celou náruč) či snad dramatická nadsázka...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 05. ledna 2021 - 05:45:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11803
Registrován: 4-2003
Mirek Zv:Co se staví jako o závod? Pradávno 2 km v Praze, kdysi napřímení do Zábřeha, tunel do Plzně, mírně se vlekoucí Česká Sibiř. Ty 4 km v Praze snad už ani nemá cenu zmiňovat.
To jsme evropské dotace fakt vydojili.


Je vidět, že jsi opravdu neskutečný hlupák. Předně v Praze se postupem času docela silně modernizuje a pokud míníš těmi čtyřmi kilometry cca 6,3 km dlouhou modernizaci, přeložku a částečné zečtyřkolejnění úseku Vršovice - Hostivař, tak jsi zcela mimo. Opravdu bych nechtěl, aby železniční uzel vypadal jak před třiceti lety, tj. bez této a dalších modernizací a hlavně bez novostavby Nového spojení. Je vůbec div, že se Nové spojení podařilo zrealizovat. Jsem toho názoru, že dnes by byla jeho realizace úspěšně blokována a v podstatě navždy zablokována. Proto mi dnes hlava nebere, když se někdo snaží o tři koleje mezi Vyšehradem a Smíchovem, kde toto stoprocentně místní zablokují a k nelibosti mnohých diskutujících si stojím za tím, že jediné, co je při projednávání průchodné (a zároveň technicky proveditelné), je téměř stoprocentní replika současného stavu mostu (tj. nýtovaná a s úpravami pro reelektrizaci na 25 kV střídavých), postavená vedle stávající konstrukce a usazená na sanované pilíře.
Úterý, 05. ledna 2021 - 10:16:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4247
Registrován: 12-2007
Bram: Pokud se trojkolejná železniční trať nuselským údolím co nejvíce odhluční, tak proč by tam nemohla být, stejně jako trokolejná replika současného železničního mostu u Výtoně. Jinak nerozumím tomu, jak by zmíněná mostní replika měla být postavena na jedné straně vedle stávající konstrukce, a na straně druhé na sanované, tedy podle mne opravené současné pilíře.
Úterý, 05. ledna 2021 - 10:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11811
Registrován: 4-2003
Wagon:Pokud se trojkolejná železniční trať nuselským údolím co nejvíce odhluční, tak proč by tam nemohla být, stejně jako trokolejná replika současného železničního mostu u Výtoně.

Tak já se na to SE tedy těším. Mám jen obavy, že se nedočkám [proud].


Jinak nerozumím tomu, jak by zmíněná mostní replika měla být postavena na jedné straně vedle stávající konstrukce, a na straně druhé na sanované, tedy podle mne opravené současné pilíře.

Opakované přečtení textu a popřemýšlení nad ním by tuto nesmyslnou možnost vyloučilo [wink].
Úterý, 05. ledna 2021 - 10:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4249
Registrován: 12-2007
Bram: Už jsem dlouho nebyl na Výtoni, ale mám tomu rozumět, že zmíněná replika by měla být vedle stávající stávající konstrukce, tzn. mimo osu současného mostu, zatímco pilíře by měly být sanované, čili nikoliv nové, tzn. v současné ose usazené pilíře. Omlouvám se, možná, že ty pilíře jsou natolik široké, že kromě stávajícího mostu by mohly být použity i pro nový most. Kdybyste použil místo slova vedle slovo místo, tak bych se vůbec nedivil.
Úterý, 05. ledna 2021 - 11:01:14  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73870
Registrován: 4-2003
Bram:
"Předně v Praze se postupem času docela silně modernizuje a pokud míníš těmi čtyřmi kilometry cca 6,3 km dlouhou modernizaci, přeložku a částečné zečtyřkolejnění úseku Vršovice - Hostivař, tak jsi zcela mimo. Opravdu bych nechtěl, aby železniční uzel vypadal jak před třiceti lety, tj. bez této a dalších modernizací a hlavně bez novostavby Nového spojení. Je vůbec div, že se Nové spojení podařilo zrealizovat. Jsem toho názoru, že dnes by byla jeho realizace úspěšně blokována a v podstatě navždy zablokována."
Však taky se NS podařilo sice ještě postavit, ale kolaudace se vleče jak smrad a přitom už NS přestává provozu stačit (zejména severní tunel, kde se to i bez větších mimořádností ráno štosuje v Libni a odpolodne na hlavním). [smrt] Zbytek uzlu se modernizuje, ale zatím jde spíše o velké opravy (bez nich by byl havarijní stav za dveřmi), kdy kapacitě ve stanicích nebo na trati se zase až tak moc nepřidává (ve stanicích ubírání kolejí, na trati zavádění ZV 1000 m). [sad] Pokrokem bylo i přidání třetí koleje do Běchovic, i když už nyní se ukazuje, jak by se hodila i kolej čtvrtá (jenže teď už to půjde dost blbě [sad]), zatímco v Libni více velkorysosti spíše chybělo (jiné prospojkování, aby se dal více eliminovat vliv chybějícího přesmyku).
Zrovna čtyřkolejka na ZM je samozřejmě pokrok, ale spíš než přidání kolejí je to vynucená modernizace, kdy se rovnou dělá i přeložka a lepší prospojkování na ZM, kde to předtím (občas) šlo jen přes brzdy. Takový bypass na ZM pro jízdy mezi čekačkami a Malešicemi se dobastloval až v rámci realizace stavby, podobně jako další nástupiště ve Vršovicích (samozřejmě lépe než výhledově/nikdy ). Podobně ve Vysočanech kvůli zvýšení pohodlí a blbuvzdornosti (realizaci ostrovních nástupišť na úkor kolejí) už nepůjde v podstatě nic odstavit a v podstatě ani obracet (zde je ale aspoň jednoznačný přínos prospojkováním Skal ).
Jasným pokrokem a rozvojem bude přidání kolejí na Masaryčce, přepojení žvahovské trati přímo do Smíchova nebo zřízení přesmyku v Libni.

Určitě nechci říkat, že se nekráčí kupředu, ale především se dosud dohání skluz a dopředu jsou to krůčky docela malé. [sad] Na druhou stranu obhájit cokoliv navíc ekonomicky (a) u Jaspers bohužel taky není samozřemost. [sad] Takže leckde můžeme být rádi, že není ještě hůř.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 05. ledna 2021 - 14:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11818
Registrován: 4-2003
Martin zlivský:Však taky se NS podařilo sice ještě postavit, ale kolaudace se vleče jak smrad a přitom už NS přestává provozu stačit (zejména severní tunel, kde se to i bez větších mimořádností ráno štosuje v Libni a odpolodne na hlavním

Kdy že se má dostavit toto: https://mapy.cz/s/lepolopapa ??? Dalo by se to v případě zdopravnění vesele používat coby záložní spojovací kolej hlavního náraží a Libně.

Jinak nepostavení této spojky je typickou ukázkou tehdejší krátkozrakosti, kdy si nikdo nedokázal představit, že by Nové spojení mohlo někdy i kapacitně nestačit...
Úterý, 05. ledna 2021 - 15:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23616
Registrován: 5-2002
Bram: Opakované přečtení textu a popřemýšlení nad ním by ...
...ukázalo, že pokud jsi měl mysli, že se most předem smontuje vedle a pak se nasune na místo toho současného, tak by se to bývalo dalo napsat i o fous srozumitelněji. [wink]

Dalo by se to v případě zdopravnění vesele používat coby záložní spojovací kolej hlavního náraží a Libně
V podstatě opravdu jenom jako záložní, protože jinak vždy skončíš na té samé 103. koleji (a koliduješ s jízdami od Masaryčky po 201. koleji), kam bys jinak mohl a nemusel uhnout ze 601. koleje.

MZ: aby se dal více eliminovat vliv chybějícího přesmyku
Nejlepší (a de facto jedinou účinnou) eliminací vlivu chybějícího přesmyku je ten přesmyk konečně postavit... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 05. ledna 2021 - 18:03:06  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73875
Registrován: 4-2003
Hajnej:
"Nejlepší (a de facto jedinou účinnou) eliminací vlivu chybějícího přesmyku je ten přesmyk konečně postavit... [nene]"
Souhlas. Jenže léta běží, přesmyk nestojí (a hned tak nebude), vlaky přibývají a do toho S41 překážející úplně všemu. [sad]
Nedejbože pokud/až někdy začnou přibývat vlaky díky nějakým úsekům VRT (a podobně jako u konverze i jiných akcí bude řešení v Praze spíš v závěsu).


Hajnej:
"V podstatě opravdu jenom jako záložní, protože jinak vždy skončíš na té samé 103. koleji (a koliduješ s jízdami od Masaryčky po 201. koleji), kam bys jinak mohl a nemusel uhnout ze 601. koleje."
Záleží na konkrétní podobě, variant už jsem viděl vícero, ale minimálně pro přestavování vozidel/souprav mezi Libní (Malešicema) a hlavním to může být i první volba. Tím spíš, pokud to pak na lahváči potřebuješ do zadní půlky (=šetříš kolize v Libni i na hlavním).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 05. ledna 2021 - 19:51:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23620
Registrován: 5-2002
MZ: minimálně pro přestavování vozidel/souprav mezi Libní (Malešicema) a hlavním to může být i první volba.
Jo, tam jo.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 05. ledna 2021 - 20:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11821
Registrován: 4-2003
Hajnej:Jo, tam jo.

A co kdybys trochu přitlačil na pilu a vzpomněl si na vlaky linek R18 a R9?!? Ty také jezdí mnohdy až ze sedmého nástupiště...
Úterý, 05. ledna 2021 - 20:51:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13982
Registrován: 8-2004
Bram:
"Proto mi dnes hlava nebere, když se někdo snaží o tři koleje mezi Vyšehradem a Smíchovem, kde toto stoprocentně místní zablokují a k nelibosti mnohých diskutujících si stojím za tím, že jediné, co je při projednávání průchodné (a zároveň technicky proveditelné), je téměř stoprocentní replika současného stavu mostu (tj. nýtovaná a s úpravami pro reelektrizaci na 25 kV střídavých)"
Myslím si totéž.
(A ani nespatřuji v třetí koleji jen v půlce úseku hl.n. - Smíchov nějak závratnou přidanou hodnotu, za kterou se vyplatí tak bojovat - na rozdíl třeba od toho přesmyku v Libni. Limitem by stejně zůstal dvoukolejný I. Vinohradský tunel a zhlaví hlavního nádraží.)
V praxi ale nezbývá než čekat, zda dřív vyměknou vizionáři s třetí kolejí nebo se dřív nikdo nepodepíše pod provozuschopnost stávajícího mostu.[sad]
Martin_zlivský:
"Podobně ve Vysočanech kvůli zvýšení pohodlí a blbuvzdornosti (realizaci ostrovních nástupišť na úkor kolejí) už nepůjde v podstatě nic odstavit a v podstatě ani obracet"
Že ve Vysočanech nebude už prostor na odstavy souhlasím. Ale nějak mi uniká důvod Tvé kritiky ("kvůli zvýšení pohodlí a blbuvzdornosti").
Bram:
"Dalo by se to v případě zdopravnění vesele používat coby záložní spojovací kolej hlavního nádraží a Libně."
Jak píše Hajnej, opravdu jen záložní. Reálný přínos této akce (spolu s navrhovanými odstavnými kolejemi) je v odlehčení Balabence, odlehčení 103. koleji v Libni od úvraťujících vlaků z libeňského depa a potažmo i náhrada těch Vysočan, co o nich psal Martin_zlivský.
Hajnej:
"Nejlepší (a de facto jedinou účinnou) eliminací vlivu chybějícího přesmyku je ten přesmyk konečně postavit..."
To je taková hraběcí rada.[proud][crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 05. ledna 2021 - 21:17:33  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73877
Registrován: 4-2003
Hroch:
"Ale nějak mi uniká důvod Tvé kritiky ("kvůli zvýšení pohodlí a blbuvzdornosti")."
To neměla bejt ani tak kritika jako konstatování stavu (=reakce na to, jak moc jsme se kapacitně v uzlu /ne/pohli kupředu - sice díky nelození lidí do kolejí nemusíme jejich pohyb řešit, ale přijdeme o pár kolejí). Že prostě doháníme skluz (ve stanicích typu Vysočany jiné řešení fakt moc uvažovat nejde), takže bez záboru dalších pozemků na základě toho často přicházíme o nějaké kapacity (ne všude se dá z křoví a hlíny vyhrabat léta nepoužívaná kolej jako v Lípě nebo Rosicích). To je jak s tou druhou kolejí tunelu.
Podobně se odstraněním již nepoužívaného typu výhybek má zmenšit počet variantních jízdních cest na hlaváku směrem k Vinohradským tunelům (asi to má své důvody, aby se nemusel držet v záloze nějakej atyp, ale mělo by být k diskusi, jaký zájem je podstatnější.)

Zrovna do Vysočan, kdyby se chtělo, za určitých nákladů a s dopadem na délku 5. koleje ještě asi šla 7. kolej nacpat (ale řešení s „ONJ sever” je samozřejmě vhodnější, než jezdit až do Vysočan ).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 05. ledna 2021 - 21:31:32  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73878
Registrován: 4-2003
Bram:
"A co kdybys trochu přitlačil na pilu a vzpomněl si na vlaky linek R18 a R9?!? Ty také jezdí mnohdy až ze sedmého nástupiště..."
Co to je mnohdy? Jednou za uherák? Minimálně v současné době to u většiny spojů těchto linek vylučuje vedení na Smíchov - nedostanou se dál jak 20. kolej.
A výhledově sice přejdou na ONJ (nebo aspoň Vršovice), nicméně ani pak nebude moc dávat smysl je rvát v Libni kolizně zadem, aby někde mezi Vítkovem a Bohdalcem šly kolizně regionálce od Benešova. Spíš lze očekávat vedení středním tunelem (takže nejdál 26. kolej na hlaváku). Jenže vzadu bude dostatečně plno (28.+32. průjezdnej Benešov, 30. obracecí Benešovy, na severu něco na Ústí, 22., 24., 26. pak pro Krče, zbytek směr Ústí a nově k tomu ještě budějcký vlaky). Takže v zásadě akorát 20. kolej bude dávat smysl, aby se na ni tyhle linky vedly a aby využily takové spojky na Libeň.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 05. ledna 2021 - 21:46:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13986
Registrován: 8-2004
Martin_zlivský:
"má zmenšit počet variantních jízdních cest na hlaváku směrem k Vinohradským tunelům"
[uhoh]

(Jinak ještě k Vysočanům - počet dopravních kolejí se nezmění. A koleje, které musím podstatnou část hodiny držet volné kvůli přístupu cestujících na kolej vzdálenější mi přijdou jako značné omezení a jeho odstranění (peronizací) jako podstatné plus. Takže s Tvou intepretací Vysočan se neztotožňuji.[nene])
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 05. ledna 2021 - 21:46:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1952
Registrován: 8-2017
MZ: sice díky nelození lidí do kolejí nemusíme jejich pohyb řešit, ale přijdeme o pár kolejí

Těch pár kolejí by se tam vešlo i bez lození lidí do kolejí, ale nějak se zřejmě nechtělo, viz odkaz.
Úterý, 05. ledna 2021 - 22:11:01  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73881
Registrován: 4-2003
M250.0:
Však jsem to psal, že by to asi nějak šlo. Ale u 5. koleje by byl problém s délkou (je uvažována pro pobyt dlouhého nákladního vlaku, takže by tam musel bejt nějakej cesťák, z toho plynoucí nedostatečný, problémy s návěstěním rychlosti jiné než 50 atd.).


Hroch:
Máš pravdu, že tady mizí už jen manipulační. Ono s úrovňovým přístupem víc než 2+2 koleje využít rozumně moc nejde (a zbylé aspoň na odstav). Variant pro provoz zde teď bude spolu se spojkami na Skalách mnohem více v běžném provozu i při výlukách. Na druhou stranu jako opravdu (velký) pokrok bych si představoval mimoúrovňové řešení aspoň některých kolizí (tak jako na NS), a to nejen na Vysočanech, ale i směrem na Hostivař, není třeba někde jinde. [happy]
Nebyly zbylé koleje dopravními dříve (na elektromechanice, před redukcemi)?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 05. ledna 2021 - 23:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 736
Registrován: 5-2013
Pátá kolej ve Vysočanech bude mít pro nákladní vlak délku tak akorát a navíc není napojena směr Balabenka. Pokud by měly být nějaké odstavné koleje jižně, tak by se pražské zhlaví muselo vysunout za oblouk do přímé, tím by se prodloužily provozní intervaly, které zrovna tady je potřeba držet krátké. A nakonec by se tam stejně nedal záložní Ešus odstavit kvůli hluku z klimatizace.
Odstavy na Malletově mi přijdou jako výrazně funkčnější řešení.

Víc dopravních kolejí ve Vysočanech samozřejmě bývalo, když tam končívaly a začínaly skoro všechny osobáky od Lysé i od Všetat: podle tehdejších čísel jižně 3 (dnes kusá), 1, 2 (vytržená - nástupiště) a 4, severně 12, 14, 16, 18 a 20 (ta je vytrhaná).


nebo se dřív nikdo nepodepíše pod provozuschopnost stávajícího mostu
Jakože okamžikem osazení čtyř červených lízátek z obou stran mostu buď IPR+MD ustoupí od tříkolejného mostu v ryze soudobém architektonickém pojetí, nebo "se" vydá společné povolení na tříkolejný most (dejme tomu) a Výtoň (to vidím kontroverznější - tříkolejný most se zastávkou tam zapadne asi jako SJM k Městskému muzeu), a to na podkladě souhlasného závazného stanoviska orgánu památkové péče a natolik kvalitním rozhodnutím, že nikoho ani nenapadne vůbec podat odvolání, popř. ho odvolací orgán obratem zamítne? Nedělám si sebemenší iluze.
Středa, 06. ledna 2021 - 06:39:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11824
Registrován: 4-2003
K. A. F.:Jakože okamžikem osazení čtyř červených lízátek z obou stran mostu buď IPR+MD ustoupí od tříkolejného mostu v ryze soudobém architektonickém pojetí, nebo "se" vydá společné povolení na tříkolejný most (dejme tomu) a Výtoň (to vidím kontroverznější - tříkolejný most se zastávkou tam zapadne asi jako SJM k Městskému muzeu), a to na podkladě souhlasného závazného stanoviska orgánu památkové péče a natolik kvalitním rozhodnutím, že nikoho ani nenapadne vůbec podat odvolání, popř. ho odvolací orgán obratem zamítne? Nedělám si sebemenší iluze.

Jenže politikové mají vliv na bytí a nebytí úředníků a čtyři červená lízátka způsobí mezi politiky paniku, neb by mohli s touto velice nepříjemnou (protože silně medializovanou a každý den mnoho cestujících, tj. voličů, obtěžující) kauzou přijít o voliče. Takže očekávám po zapíchání čtyř červených lízátek silný tlak na to, aby se zkrotilo Ministerstvo dopravy, Ministerstvo kultury, IPR a Správa železnic a dohodli se rychle na přijatelném kompromisu. A z toho mi vychází, že most bude stále dvoukolejný, pouze na sanovaných současných pilířích a konstrukce vzhledově totožná s tou dnešní a jako ústupek památkářům vidím, že půjde o téměř stoprocentní repliku dnešního stavu, tj. o novou nýtovanou konstrukci. Také proto, aby projednávání nemohl někdo z místních zablokovat, se to bude vydávat za opravu.
Středa, 06. ledna 2021 - 08:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1953
Registrován: 8-2017
MZ, KAF: Nemohla v takovém případě být ta dlouhá kolej pro náklady v poloze toho trávníku a odstavné koleje zapojené do třetí?
Středa, 06. ledna 2021 - 09:13:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6895
Registrován: 9-2005
Balabenka není nafukovací a zastírat ji ještě soupravami není dobré. Po modernizaci 232 tam ty soupravy budou nejspíš dost vadit. Co kdyby se udělaly fekálky na Hrabovce? Nevím, jak by vyšlo jejich zapojení směrem do dvorany, ale odhadem bych řekl. že jo. No a samozřejmě spojka kolem depa Libeň plus odstavné koleje.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 06. ledna 2021 - 09:55:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23626
Registrován: 5-2002
Q: Co kdyby se udělaly fekálky na Hrabovce? Nevím, jak by vyšlo jejich zapojení směrem do dvorany, ale odhadem bych řekl, že jo.
Chystáš se do Tokia v disciplíně "dobývání se do otevřených dveří"...?
Namalovaný je to už hafo let...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 06. ledna 2021 - 10:22:42  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73882
Registrován: 4-2003
Zas takový hafo ne, v původní verzi se to smělo nazývat jen jako pracovní prostor, který tomu účelu čistě náhodou vyhoví. Až ořed pár lety se to přímo přiznalo a můžeme doufat, že to někdo neshodí (přece jen je to dost v centru).


M250.0:
Už jsme oba psali, proč to není vhodné, další důvod připomněl i Qěcy. Když zůstaneme v tématu, Balabenka je už tak přervaná, (i) kvůli chybějícímu čtvrtému mostu s mnoha kolizními (i protisměrnými) jízdami a podobně jako úsek na Libeň také zde může ve vdzálenějším výhledu přibýt nemálo vlaků VRTkových. (Štěstí je, že aspoň směry od Libně a od hlavního se na Balabence řeší mimoúrovňově - v Praze pořád jako jedny z mála.)
Řešení s „ONJ sever” je vhodnější a když pomůže i Masaryčce, nebude to vůbec od věci (=ušetří jízdy přes Libeň). Na Masaryčce se asi podaří nepřipustit další redukce odstavných kolejí, nicméně jednoho „krásného” dne zmizí kapacity v Bubnech, které taky nejsou zrovna malé (něco tam snad zůstane, ale moc toho asi taky nebude).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Středa, 06. ledna 2021 - 10:25:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11832
Registrován: 4-2003
Martin zlivský:nicméně jednoho „krásného” dne zmizí kapacity v Bubnech, které taky nejsou zrovna malé (něco tam snad zůstane, ale moc toho asi taky nebude).

To byl takový problém tam zachovat krom toho, co se uvažuje, další dvě až tři dopravní koleje?!?
Středa, 06. ledna 2021 - 11:04:03  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73884
Registrován: 4-2003
Nějaké koleje tam snad zůstat mají (posledně tam byly snad dvě čtyřsetmetrové?), ale asi určitě se tam toho nevejde jako nyní.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Středa, 06. ledna 2021 - 11:10:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11834
Registrován: 4-2003
Marin zlivský:Nějaké koleje tam snad zůstat mají (posledně tam byly snad dvě čtyřsetmetrové?), ale asi určitě se tam toho nevejde jako nyní.

Počítám samozřejmě s tím, že se tam zejména díky ostrovním nástupištím nemá šanci vejít to, co je tam dnes. Takže pokud je ještě možnost, tak bych se přimlouval za zachování alespoň dalších tří dopravních kolejí, krom dvou a dvou traťových směr Bubeneč a Dejvice. Velice nerad bych byl, aby to dopadlo tak, že tam budou jen ty dvě a dvě traťové koleje...
Středa, 06. ledna 2021 - 12:23:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4253
Registrován: 12-2007
Bram: Nejsem si jist, zda územní plán současný nebo připravovaný tam ty 3 dopravní koleje umožní.
Středa, 06. ledna 2021 - 12:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4171
Registrován: 5-2002
MZ: V Bubnech se snad ještě uvažovaly dvě (?) manipulační "mezi tratěmi"... Ty co píšeš by byly teda navíc?
Paul2no
Středa, 06. ledna 2021 - 14:42:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2256
Registrován: 11-2009
Na Masaryčce se asi podaří nepřipustit další redukce odstavných kolejí, nicméně jednoho „krásného” dne zmizí kapacity v Bubnech, které taky nejsou zrovna malé (něco tam snad zůstane, ale moc toho asi taky nebude).

Já už to říkám dávno, že v Bubnech se měla dráha zachovat dráhou, a ne tam stavět zase nějaké kanceláře. Bylo by to fajn místo na ONS (odstavné nádraží sever) a bylo by to výhodné místo kam by se mohla přemístit hala 512 z ONJ (údržba panťáků).
Pikehead
Středa, 06. ledna 2021 - 14:45:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6855
Registrován: 3-2007
Do Buben "fabriku"? Neblbněte...
Paul2no
Středa, 06. ledna 2021 - 14:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2257
Registrován: 11-2009
Pikehead: pokud by bylo možné to postavit na vhodnějším místě (tím možné postavit myslím veřejnou projednatelost), tak budiž. V opačném případě by se ale dráha měla svých pozemků držet jak jen to je možné.
Středa, 06. ledna 2021 - 14:53:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4254
Registrován: 12-2007
Pau2no: Ono je nějaké odstavné nádraží sever? Jinak jsou Bubny poněkud víc odříznuty od hlavního dopravního uzlu, hlavnímu nádraží. A jinak obecně je snaha jakoukoliv "fabriku" z centra města odstranit, což je pochopitelné, protože není dobré dopravovat do centra ve velké míře nějaké součástky. Myslím, že nejbližší "fabrikou" od centra Prahy je Mitas, Tatra Smíchov nebo Tesla Vršovice už dávno zmizely, snad zmizel i vršovický Koh-I-Noor.
Paul2no
Středa, 06. ledna 2021 - 14:56:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2258
Registrován: 11-2009
Wagon: ONS není (v současnosti). Bubny jsou sice odříznuté od hl.n., ale jsou velmi dobře napojené na Masaryčku. S ONJ je to na naopak, je dobře napojené na hl.n., ale napojení na Masarykovo n. děsné (okružní jízda kolem Prahy přes Malešice, s úvratí).
Středa, 06. ledna 2021 - 14:58:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4255
Registrován: 12-2007
Paul2No: Z bývalých nádraží už toho moc nezbyde ze Smíchova nebo Žižkova, tak nevím, kde by mohlo být teoretické odstavné nádraží sever. Pokud si pamatuji, tak ani komunisté neplánovali vytvořit takové nádraží v centru Prahy, tedy v Bubnech, ale snad spíše na okraji Prahy.
Středa, 06. ledna 2021 - 15:02:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5614
Registrován: 3-2006
ONS mělo být nejdřív Libni a pak v Běchovicích.
Středa, 06. ledna 2021 - 15:07:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4256
Registrován: 12-2007
Paul2no: Vzhledem k tomu, že většinou lidé zpravidla ráno cestují ze Středočeského kraje do Prahy, a večer naopak, je otázka zda by nebylo schůdnější vybudovat nějaké odstavné nádraží ve Středočeském kraji, zejména poté, co bude vybudována moderní železnice do Kladna a na letiště. Když jedu párkrát ročně ve směru na Kladno, tak se mi zdá zdejší železniční stanice v Kladně hodně předimenzovaná.
Středa, 06. ledna 2021 - 15:34:46  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73886
Registrován: 4-2003
Bram, TZ:
V průběhu času už se to asi víckrát měnilo a odstavné koleje se upravovaly a přesouvaly, aktuální stav neznám.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Středa, 06. ledna 2021 - 15:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2843
Registrován: 3-2004
ONS mělo stát zhruba v oblasti severně od kolejiště žst. Praha-Běchovice. Podle katastru tam pozemky vesměs patří hlavnímu městu, s funkcemi jako "les", "orná půda" apod. Otázka je, zda vůbec ještě někdo (resp. nějaká instituce) záměr ONS sleduje a udržuje alespoň na "minimálních otáčkách" [uhoh]
Středa, 06. ledna 2021 - 16:35:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 737
Registrován: 5-2013
Prostor Buben zpracovávalo už několik urbanistických studií, poslední z roku 2019 (info, studie). Podle ní má být prakticky celá bývalá drážní plocha využita pro blokovou zástavbu a východně od trati i pro park. Železnice projde územím po dvou dvoukolejných estakádách, na žádné odstavy tam samozřejmě místo není.

Připravovaná modernizace stanice Praha-Bubny toto pojetí musí respektovat. Je na ni vydané pravomocné územní rozhodnutí a rozpracovaná dokumentace pro stavební povolení. V Bubnech tak budou čtyři dopravní koleje u nástupišť, z obou stran zhlaví a dále má zůstat napojená vlečka bývalé elektrárny, víc kolejí nezůstane. Odstavné koleje byly navrženy do klínu mezi tratí Bubny - Stromovka a Holešovice - Stromovka, ale úsek od nového centrálního náměstí ke Stromovce už součástí modernizace stanice Bubny není, protože má být výrazně vyvýšen kvůli podjezdné výšce Partyzánské a novému souběžnému mostu, zvýšení nivelety je pak podmíněno zrušením nadjezdu Železničářů a v důsledku pak vybudováním nových ulic skrz celé území, což jsou městské investice s výhledem na hodně dlouho.


ONS v Běchovicích stále ještě je v Územním plánu SÚ HMP coby územní rezerva, ale nesouhlasí s ním MČ Běchovice, cítící se být obklíčena D0, I/12, StEGem, VRTkou, natož ještě nějakým dalším kolejištěm.


M250.0 a Vysočany: šturc mezi 3. a 5. SK mne svého času napadl taky, ale vycházel relativně krátký. Řešení s trávníkem na jižní straně vzniklo původně kvůli tomu, že trávník byla rezerva pro budoucí kusé koleje s jazykovým nástupištěm pro tehdy uvažovanou tangentu Vysočany - Radotín, pro niž zapojení pouze směr Libeň nevadilo.
Paul2no
Středa, 06. ledna 2021 - 16:47:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2259
Registrován: 11-2009
ONS v Běchovicích stále ještě je v Územním plánu SÚ HMP coby územní rezerva, ale nesouhlasí s ním MČ Běchovice, cítící se být obklíčena D0, I/12, StEGem, VRTkou, natož ještě nějakým dalším kolejištěm.

To je přesně ten důvod, o kterém jsem psal a proč by se dráha neměla zbavovat ploch, které už má.
Bkp
Středa, 06. ledna 2021 - 17:02:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8475
Registrován: 8-2003
To že dráha tu plochu má nikterak nezaručuje, že územní plán ji umožní využívat.
Paul2no
Středa, 06. ledna 2021 - 17:13:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2260
Registrován: 11-2009
Bkp: co by se stalo, kdyby SŽ odmítla odprodat pozemky na Smíchově a dál tam provozovala odstavné kolejiště pro Jančuru?
Středa, 06. ledna 2021 - 17:16:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1955
Registrován: 8-2017
KAF: Mě tam nejvíc dráždí to přerušení trávníku dírou, které na dlouhá desetiletí blokuje jakékoliv úpravy kromě přidání zmíněných krátkých šturců. Udělat trávník souvislý jako rezervu by zas tolik nestálo.

Vůbec mi přijde, že se u dnešních staveb moc nepočítá s rezervami do budoucna, ba leckde naopak. Naposledy mě nadzdvihlo zapíchání bran do prostoru vytrhané výtažné koleje na Smíchově, místo toho, aby uvolněný prostor posloužil k budoucímu částečnému zdvoukolejnění Hrbaté (což může klidně vypadnout jako požadavek z probíhající TES).

Pro rejpaly, hlavní koleje by se samozřejmě musely posunout, ale to by šlo spláchnout při přestavbě Smíchova.
Středa, 06. ledna 2021 - 17:17:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6896
Registrován: 9-2005
Wagon: osobáky většinou logicky nocují 20 až 60 km od Prahy (kde s tím odstavením celkem není problém, nejdou to ale depa, nanejvýš fekálky) a přes poledne jsou logicky v Praze a čekají na výjezd do odpolední špičky. Problém je právě v Praze. Nejde vše narvat na Depo Jih. Nejen kvůli výlukami s nedostatečnému napojení Jihu. Je to i kvůli času a nedostatečné kapacitě depa. je potřeba jej využívat i pro jiné soupravy. Do toho samozřejmě zasahuje odstavování a úklid dálkových souprav.

Běchovice se nabízí docela samozřejmě, ale naprosto chápu tamní obyvatele. A osobně nemám rád likvidaci zemědělské půdy a přírody.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bkp
Středa, 06. ledna 2021 - 17:26:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8476
Registrován: 8-2003
Paul2no:
Fungovalo by se dál. Na druhou stranu, jakákoli snaha o zásah nad úroveň běžné údržby by nemusela projít pokud by byla v rozporu s územním plánem. Obsah územního plánu je věcí místní samosprávy, majitel pozemku se musí přizpůsobit.
Samozřejmě na Smíchově došlo k dohodě mezi Správou železnic a Prahou ve smyslu 'my budeme velkorysí tady, vy tady'.
Středa, 06. ledna 2021 - 17:29:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6897
Registrován: 9-2005
Paul2no: ČD nejsou SŽ. Takže by nastaly důsledky smluv.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 06. ledna 2021 - 17:32:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6898
Registrován: 9-2005
Smíchov development vám nic neříká?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bkp
Středa, 06. ledna 2021 - 17:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8478
Registrován: 8-2003
Berte moji odpověď jako odpověď na upřesněnou otázku "co by se stalo, kdyby SŽ odmítla odprodat jít do projektu Smíchov development"?
Středa, 06. ledna 2021 - 17:56:46  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73887
Registrován: 4-2003
KAF:
Díky za další vyčerpávající odpověď. [ok]

K ONS v Běchovicích bych doplnil, že úpravy Běchovic plynoucí z napojení VRT Polabí s napojením tohoto prostoru počítají (což samozřejmě ještě nemusí znamenat, že se tam někdy něco zapojí; jen to má být možné).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Středa, 06. ledna 2021 - 18:21:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5616
Registrován: 3-2006
V tomto článku je i funkční odkaz na SP pro odstavné kapacity v Praze.
https://zdopravy.cz/prehledne-jaka-mista-pro-odstavovani-vlaku-v- praze-vybrala-studie-szdc-23185/
Středa, 06. ledna 2021 - 19:53:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 739
Registrován: 5-2013
SŽ odmítla odprodat pozemky na Smíchově a dál tam provozovala odstavné kolejiště pro Jančuru?

Pozemky jsou ČD, ale to je v daném kontextu jedno. Město cestou IPR Praha písemně sdělilo, že pokud zůstane napojeno společné nádraží, tak je návrh v rozporu s platnými územně plánovacími dokumentacemi, tedy SŽDC prostě nezíská územní rozhodnutí na rekonstrukci osobního nádraží.
Středa, 06. ledna 2021 - 20:49:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3887
Registrován: 5-2002
Naposledy mě nadzdvihlo zapíchání bran do prostoru vytrhané výtažné koleje na Smíchově, místo toho, aby uvolněný prostor posloužil k budoucímu částečnému zdvoukolejnění Hrbaté
To je nějaká naše tradice. Už při elektrizaci úseku okolo Bystřice u Benešova se takhle "využilo" těleso pro druhou kolej, pak snad něco stojí v tělese druhé koleje mezi MI a Krčí.[uhoh]
Rozumím tomu, že se do tělea určeného pro další kolej dobře umisťují sloupy. Ale zrona tady na Smíchově je otázkou času, kdy ta zničená kolej bude potřeba.