Diskuse » Železnice » Všeobecná železniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 05. 1. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 05. 1. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 26. prosince 2020 - 14:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2975
Registrován: 7-2017
"A to může platit i dnes - holt je ve vztahu ke státu třeba respektovat jeho nařízení, ale uchovat si svoje přesvědčení a osobní svobodu."

A když to je v rozporu? Státy mívají dost prostředků k tomu, aby lidi připravovaly o svobodu na základě smyšlených obvinění. Třeba proto, aby - jako v současných nepochybně zcela svobodných USA - zajistily dodávky lidských zdrojů majitelům soukromých kriminálů.

Koneckonců ze stejného pytlíku je i většina zdejších exekucí. To je taky oblast, kde stát předáním exekucí soukromníkům zcela rezignoval na jakoukoli regulaci. O jaké svobodě se dá mluvit u dětí, které zdědily exekuce po rodičích a dověděly se o nich až v okamžiku zletilosti?
Sobota, 26. prosince 2020 - 14:37:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 3-2013
Není to v rozporu. Právě to umožňuje zachovat si vnitřní svobodu třeba i v komunistickém kriminále. A bez států to minimálně od toho starověku jinak fungovat nebude. Jsem přesvědčen, že ta "kapitalistická" společnost nám stále té svobody poskytuje největší díl.
Protože kdyby ten citát opravdu znamenal "ohni hřbet" nebudou totalitní režimy na prvním místě pronásledovat věřící a církev, lehce by si je podřídily. Ovšem tak to naštěstí nefungovalo.
Sobota, 26. prosince 2020 - 14:44:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 3-2013
Krásně to vystihuje Solženicyn. Věřící zavření do gulagu to dokázali příjmout jako oběť pro svou víru, zatímco zavřeným soudruhům se zhroutil svět. Oni jediní tam jsou omylem a nevinní (ostatní jsou samozřejmě zločinci) a až se to dozví soudruh Stalin, příjde a zachrání je. Dokonce jeden tvrdil, že čím více se bude křivě udávat, čím víc tam soudruhů skončí, tím dříve se ukáže, jaký je to omyl. Jenže to nebyl omyl, ale Stalinův záměr. Ten taky potřeboval na Sibiři zadarmo lidské zdroje.
Sobota, 26. prosince 2020 - 15:04:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2978
Registrován: 7-2017
TMB:
" Jsem přesvědčen, že ta "kapitalistická" společnost nám stále té svobody poskytuje největší díl."

Jak komu.

TMB:
" Protože kdyby ten citát opravdu znamenal "ohni hřbet" nebudou totalitní režimy na prvním místě pronásledovat věřící a církev, lehce by si je podřídily. Ovšem tak to naštěstí nefungovalo."

Omyl. Málokdo si umí představit, jakého stupně infiltrace dosáhly příslušné orgány minulého režimu před jeho koncem uvnitř katolického kléru a kolik kněží včetně vysoce postavených prelátů s režimem zjevně i skrytě spolupracovalo. Pacem in terris byla jenom špička ledovce určená pro prezentaci veřejnosti. Myslím, že mnohým církevním osobám se po převratě ulevilo, když bylo vyhlášeno heslo "nejsme jako oni". Morální prohnilost uvnitř katolického kléru byla přinejmenším na stejné úrovni jako ve zbytku společnosti. Těch pár disidentů zevnitř církve, z nichž ti, kteří si zachovali svou integritu, byli a jsou všelijak buzerováni i po převratě, tentokrát pro změnu církevními strukturami, celkový obrázek nezachrání.
Sobota, 26. prosince 2020 - 15:23:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1559
Registrován: 5-2002
dědek_hank:
"
Jinak bych řekl, že tento zdroj to vysvětluje dost jasně.
Green, E. R. R.: Dějiny Irska. Praha, Nakladatelství Lidové noviny, 2012, ISBN 978-80-7422-179-8."
Dobře - uznávám, jste sečtělý [ok]
A co říká ten váš zdroj? Moje informace říkají, že hladomor v Irsku byl způsoben zásahem státu, který se rozhodl zbořit dosavadní zemědělské zvyklosti a vynutil si pěstování brambor - které dopadlo, jak dopadlo. Říkejte si tomu klidně kapitalismus, já tomu říkám státní buzerace jak za socialismu.

K tomu poslednímu: křesťanství a církev katolická nejsou jedno a to samé.
Sobota, 26. prosince 2020 - 15:41:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13641
Registrován: 8-2012
Já už do toho nechci moct vstupovat, protože jsme se od původní teze "křováky se nepodařilo obrátit na víru", že k Energiewende se můžeme prospořit, vzdálili už dost daleko a navíc způsobili sběh ťulpasů s "protikapitalistickými" frázemi a floskulemi, takže jen pár poznámek na závěr:
- všimněte si, jak rychle se poté, co se místo "kapitalistů" nepodařilo podsunout "konzervativce" , objevil pro změnu podsun z "kapitalismu" na "neregulovaný kapitalismus" (s onou třešničkou 19. století [happy] );
- že snad "velký" irský hladomor způsobil kapitalismus; jo, tak to pobavilo. Oni si to pěstování brambor (dokonce snad jediné odrůdy, proto to chytlo plíseň všechno najednou) zřejmě vynutili nějací kapitalisté (aby při neúrodě utřeli hubu, když podle zdejší teorie jedou na "nekonečný růst"?)...
- Vyčištění orné půdy bude stát 250 milionů korun. Toto je jaký "myšlenkový program"? To je zločin (je to protizákonné, zatímco třeba těžba uranu kyselinou sírovou byla za socíku legální; pokud nevidíte rozdíl, je prostě problém ve vaší hlouposti).
- "Státy mívají dost prostředků k tomu, aby lidi připravovaly o svobodu na základě smyšlených obvinění"; tím se ovšem ve dvacátém století opět vyznačovaly především úplně jiné myšlenkové programy...
- no a na závěr jen poznámka k tomu, jak "kapitalismus" způsobil dětskou práci; celý středověk byla dětská práce (standardně v zemědělství, ale třeba i v dolech) považována za naprostý standard, protože jinak by se rodina neuživila, a teprve s obecným růstem životní úrovně díky průmyslové revoluci vůbec mohla přijít na přetřes otázka přehodnocení tohoto principu (už s ohledem na to, že přestávala být potřeba). Akorát holt někdo ideologicky zamrzl u Olivera Twista... přičemž "nejkapitalističtější" zemí na světě by tedy v tuto chvíli byla Bolívie [biggrin]. Už samo o sobě celé ty rodiny přece nešly pracovat do továrny z nějakého násilného donucení (to zase byla metoda úplně jiných myšlenkových programů), ale prostě proto, že pro ně byla směna práce za peníze ekonomicky výhodnější než někde v potu tváře obdělávat nejistý úhor (pokud na ně vůbec nějaký zbyl) a míchat přiboudlinu v kotli...
電車オタク
Sobota, 26. prosince 2020 - 16:14:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1843
Registrován: 11-2005
T.H.:V rámci svého filmového klubu jsi už viděl Soderberghovu Nákazu,
tak od něj zkoukni ještě Erin Brockovich...zdravím z chemičky, kde ještě vlečka žije[wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Sobota, 26. prosince 2020 - 16:24:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2979
Registrován: 7-2017
Sants:
"
K tomu poslednímu: křesťanství a církev katolická nejsou jedno a to samé."

Souhlasím. První totalitní režim v Evropě ustavil Kalvín v Ženevě. Byla to čistá reformně-křesťanská teokracie a se svými oponenty se vypořádávala způsoby, které si v ničem nezadaly se stalinskými metodami. (Více o sporu Kalvína a Servetta, který skončil upálením Servetta, viz román-esej Stefana Zweiga Svědomí proti násilí: https://www.kosmas.cz/knihy/225559/svedomi-proti-nasili/.)

To je taky trochu odpověď na ten čínský postřeh o euroamerické morálce. Od kalvinistů až po současné americké evangelikály spousta lidí věří v boží předurčení, proti kterému člověk nic nemůže udělat, ať se jakkoli snaží, a že úspěch v podnikání je dán právě tím předurčením; ergo komu se daří, je od Boha požehnán a naopak. Možná je to dobrý utilitarismus, ale s humanismem to nemá nic společného. Však taky Fathers Pilgrims pocházeli z prostředí považovaného ve své době v Anglii za líheň věroučných a etických ultras, kterých se anglické úřady rády zbavili. Mezi dnešními evangelikály, kteří mají značný vliv na americkou politiku, je tento rádoby morální extremismus stále živý.
Sobota, 26. prosince 2020 - 16:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4283
Registrován: 9-2003
Nechci se zapojovat do diskusí o Energiewende a už vubec ne o dožívajícím kapitalismu ale chci upozornit, že žárovky jsem vyměnil ve dvou stupních a kromě garáže, kde halogeny kromě svícení i topí, jsem "Full-LED", čímž jsem snížil spotřebu elektřiny na svícení třeba z 500 Wh denně na 50 Wh, ale úspornější žehličku zatím nevymysleli a výměnou televize nic neušetříte, leda byste pokračovali v čumění do ještě před 30 lety obvyklé uhlopříčky 20 palců. Jinak totiž PRŮMĚRNÁ televize od svého vzniku až dodnes žere těch cca. 100 W.
NOBLE BRICKS
Sobota, 26. prosince 2020 - 16:50:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2980
Registrován: 7-2017
T_._H_.:
"Už samo o sobě celé ty rodiny přece nešly pracovat do továrny z nějakého násilného donucení (to zase byla metoda úplně jiných myšlenkových programů), ale prostě proto, že pro ně byla směna práce za peníze ekonomicky výhodnější než někde v potu tváře obdělávat nejistý úhor (pokud na ně vůbec nějaký zbyl) a míchat přiboudlinu v kotli..."

Jistě. Jenom jim násilím sebrali občinovou půdu, tím je zbavili jediné možnosti obživy a vyhnali je tak z jejich vesnic; pak zavedli drastické zákony proti potulce a žebrotě, na jejichž základě ti největší chudáci zbavení obživy i přístřeší pravidelně končili na šibenici; a nakonec jim a jejich dětem milostivě poskytli možnost pracovat 7 dní v týdnu 18 hodin denně ve fabrikách, kde mezi mašinami i přespávali. (Za jaký úspěch se posléze považovaly zákony omezující práci dětí na pouhých 12 hodin denně nebo zakazující zaměstnávat v hlubinných dolech děti mladší než 13 let...) Ale nepochybně v tom vůbec nebyla ani kapka donucení.

Jestli fakt sám věříš tomu, co tu píšeš, tak by tě mohl ukazovat docent Koukolík na svých přednáškách jako etalon sociopatického deprivanta. To není nadávka, ale diagnóza; bohužel zatím není jasné, jak (nebo zda vůbec) se to dá léčit. Budiž ti povzbuzením, že jsi v dobré společnosti, protože do této kategorie patří velká většina aktivních politiků i úspěšných zbohatlíků. (A řekl bych, že by v této diskusi měl na výběr i z dalších exponátů...) Tak si to pěstuj, třeba to ještě dotáhneš daleko. Hodně štěstí.
Sobota, 26. prosince 2020 - 17:01:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13646
Registrován: 8-2012
Jenom jim násilím sebrali občinovou půdu, tím je zbavili jediné možnosti obživy a vyhnali je tak z jejich vesnic
Kapitalisti. V 16. století. Tak určitě... Jo, to je krystalický Marx.

P.S. závěrečnou ad-personam vysírku beru za vyznamenání, tak nějak pěkně završila vaše vystoupení plné dutých ideologických floskulí.
電車オタク
Sobota, 26. prosince 2020 - 17:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1068
Registrován: 3-2013
Už jen poslední reakce na DH. Já ten katolický klérus znám poněkud z jiného pohledu. Strýc studoval v Brně biskupské gymnázium, maturoval v roce 1948 coby novic řádu Tovaryšstva Ježíšova. Prožil internaci řeholníku odkud byl naštěstí puštěn domů. Pracoval jako kreslič v Královopolské, připravoval se tajně na kněžské svěcení. Za to byl odsouzen a v roce 1960 uvězněn. Po roce z vězení propuštěn, zaměstnán u pokrývačů, tajně přijal kněžské svěcení. V roce 1968 studoval tři semestry teologie v Innsbrucku. Ač měl možnost na západě zústat, vrátil se do ČSSR. Jako kněz působil v Ivančich, pak v Horních Věstonicích (+ Dolních Věstonicích a Strachotíně). Po roce 1990 byl s přestávkou 25 let na Svatém Hostýně. V Pacem in terris jako velká část duchovních nikdy nebyl.
Vaše povrchní hodnocení "katolického kléru" akceptovat nemohu a patrně si v tomto pohledu těžko porozumíme.
Sobota, 26. prosince 2020 - 20:03:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 5-2002
DH: asi začínám chápat, kde je zdroj nedorozumění: vy si pod pojmem "kapitalismus" nejspíš představujete cosi, co nám tak hezky vykvetlo před nějakými 90 lety v (nejen) Německu. Hm, tak to se ale správně nazývá "národní SOCIALISMUS".
Sobota, 26. prosince 2020 - 20:16:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23548
Registrován: 5-2002
DH: Potřebuješ historické důkazy, že skončil feudalismus?
Na to mi stačí výpis z katastru (dokud ho neomarxisti nezrušej´ [proud]).

bych chtěl vědět, který samoregulující mechanismus dokáže vymyslet náhradu za neobnovitelné zdroje.
Jejich cena.

Státy mívají dost prostředků k tomu, aby lidi připravovaly o svobodu na základě smyšlených obvinění.
Copak, zkoušíte mi oživit rodinnou paměť v kapitole Násilná kolektivizace...?

TMB: Stejně jako pozdější citát "Modli se a pracuj"...
...nebo jeho aktuální podoba "Myj se a modli se".
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 27. prosince 2020 - 08:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13654
Registrován: 8-2012
Copak, zkoušíte mi oživit rodinnou paměť v kapitole Násilná kolektivizace...?
Za to přece taky můžou kapitalisti, protože kdyby proti nim soudruzi nemuseli "bojovat", tak by nepotřebovali násilím sebrat půdu, tím je zbavili jediné možnosti obživy a vyhnali je tak z jejich vesnic...
Prostě za všechno můžou kapitalisti. On jednou nějaký docent na nějaké katedře zjistí, že Kolumbus byl kapitalista a Karel IV. nakonec taky. Zatímco Ježíš Kristus vlastně první marxista, který ty kapitalisty vyhnal z chrámu.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Neděle, 27. prosince 2020 - 10:28:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 11-2005
No hlavně kapitalisti (tehdy nazýváni jinak - podstata zůstala) Ježíše ukřižovali...
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 27. prosince 2020 - 11:32:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13657
Registrován: 8-2012
To je přesně vono [happy]. Židovští veleknězi a římská státní správa (s populistou Pilátem), to jsou kapitalisti jako z učebnice [rofl]. Pište dál, takhle dáte do správné škatulky i toho Karla IV. a konečně nás zabedněnce a zaslepence probudíte [crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Neděle, 27. prosince 2020 - 11:49:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1423
Registrován: 4-2009
Nějak jste taky tafy zapomněli na první komunisty - husity. 😂😂😂😂Já že teď dostal od Ježíška vynikající knihu od Petra Čorneje "Jan Žižka". Prvotřídní loupežník, ale zakládal si na šlechtickém původu a před trestem smrti v roce1409 ho zachránil výnos Václava IV, protože ho potřeboval.
Neděle, 27. prosince 2020 - 11:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1847
Registrován: 11-2005
T.H.: Smát se můžeš, Ty Havlovo morální imperative[proud] (co ty jeho milenky, nic?) Na mé straně stojí historie, viz Britská Východoindická společnost. První podnikatelé kapitalisti jsou šlechta, levobočci, církev a židovští lichváři, čili tisíce let vládnoucí pakáž[wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 27. prosince 2020 - 11:57:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1848
Registrován: 11-2005
Petr Čornej - Jan Žižka, tak je jasný, že když je to dílo tak oceňované, tak bude Žižku hanět[wink] - společenská objednávka a aktivistická novinařina, případně aktivistický historik[crazy] Každopádně lze použít na Žižku to Ježíšovo „hoď kamenem, kdo jsi bez viny“.
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 27. prosince 2020 - 11:57:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1424
Registrován: 4-2009
Miram: Jj, dělnická třída trpěla už v Imperium Romanum...😂😂 Nebýt té "pakáže", tak se tady ani nemůžeme dneska popichovat😉
Neděle, 27. prosince 2020 - 12:00:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1425
Registrován: 4-2009
Miram: pozor, absolutně ho nehaní. Píše, ozdrojovaný každou informací, naprosto objektivně. Každý hrdina má i své záporné stranky. Schválně si ji alespoň prolistujte.
Neděle, 27. prosince 2020 - 12:01:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1849
Registrován: 11-2005
Jj, díky, mám na tu knížku už delší čas spadeno[wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 27. prosince 2020 - 12:19:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1426
Registrován: 4-2009
Miram: Super
Neděle, 27. prosince 2020 - 12:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23554
Registrován: 5-2002
Miram: co ty jeho milenky, nic?
Nic.
Havlovi přece nelze vyčítat to, že o Mirama žádná milenka nezavadí (protože kdyby Miram nějakou milenku měl, tak by přece v souladu s jeho vlastním #1848 neházel po Havlovi kamením [proud]).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 27. prosince 2020 - 12:54:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1851
Registrován: 11-2005
Zase vedle trdlo[lol] Ženatý nejsem, ale protože se svou milenkou žiju léta letoucí,
tak se nevejdu do statistických dat[biggrin]Dnes nic moc učiteli[wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 27. prosince 2020 - 12:58:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23556
Registrován: 5-2002
TH: Pište dál, takhle dáte do správné škatulky i toho Karla IV.
Toho už přeskočil, teď je už u otrokářů - a za chvíli určitě najde zřetelné rysy kapitalismu i v prvobytně pospolné společnosti.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 27. prosince 2020 - 13:01:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23557
Registrován: 5-2002
Miram: protože se svou milenkou žiju léta letoucí, tak se nevejdu do statistických dat
Tím pádem nejde o žádnou milenku, ale o družku.[nene]
Na jaké další poklady z Tvé nepřeberné studnice nevědomostí se ještě letos můžeme těšit...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 27. prosince 2020 - 13:17:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 11-2005
Díky Tobě mám jasno[biggrin]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 27. prosince 2020 - 13:26:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23558
Registrován: 5-2002
My zas díky Tobě máme srandu. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 27. prosince 2020 - 13:31:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1854
Registrován: 11-2005
My?? Něco jako Vaše Výsosti? [biggrin] Taky se bavím, jsem jen hloupý nevzdělaný vesničan[wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 27. prosince 2020 - 14:49:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13659
Registrován: 8-2012
Na mé straně stojí historie
Na vaší straně stojí především oceán hlouposti, a ten je narozdíl od toho Indického bezbřehý. Takže se můžeme těšit ještě na mnoho zábavných výroků.
電車オタク
Neděle, 27. prosince 2020 - 15:45:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1855
Registrován: 11-2005
to vykání je k smíchu[wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Neděle, 27. prosince 2020 - 23:46:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23559
Registrován: 5-2002
Miram: Něco jako Vaše Výsosti?
Pokud jsem si dobře všiml, tak si tady myká někdo, komu přijelo uhlí.
A pokud Ty umíš dobře počítat, tak nejsem sám, kdo tu má z Tvých blábolů srandu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 28. prosince 2020 - 00:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1858
Registrován: 11-2005
má hrubá chyba v "my", způsobená zbrklostí je neodpustitelná...i když jde o vedlejší diskuzi[wink]
Ovšem píšeš o tom tady - zřejmě máš na mne spadeno[proud] Velká pocta[crazy]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Pondělí, 28. prosince 2020 - 13:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23567
Registrován: 5-2002
Miram: zřejmě máš na mne spadeno
Nikoliv, to jen Tvoje hloupost přesáhla hranice tématu. [biggrin]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 28. prosince 2020 - 16:32:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7206
Registrován: 9-2011
to vykání je k smíchu
Když se jim to nelíbí...
Voni nevědí, že je nemalá skupina uživatelů internetu, kterým doma říkali, že neznámým lidem se netyká, dokud ten starší či výše společensky postavený nenabídne opak?
Když voni si vo sobě myslej, že jsou tady široko daleko nejchytřejší, tak by to teda mohli vědět.
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 28. prosince 2020 - 17:17:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 11-2005
a nedaj pokoj a nedaj...[crazy][biggrin]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Pikehead
Pondělí, 28. prosince 2020 - 19:19:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6826
Registrován: 3-2007
Tak člověk je aspoň rád, že v někom ten komunistický dějepis skutečně zanechal stopu. Sice to dnes při doslovné citaci vypadá jako snůška děravých a neudržitelných píčovin, ale můžu dosvědčit, že takto nás ten eintopf založený na ideji "dějiny lidstva jsou dějinami třídních bojů" opravdu soudružky na ZŠ učily.

Miram by mohl napochodovat do zahuleného kabinetu aplikovaného stalinismu mojí bývalé ZŠ a dát se k dispozici pro potřeby suplování tam sídlícím soudružkám Vošahlíkové a Richterové (předs. ZV KSČ, nos. ř. práce 1989). Ani to notorické tykání není mezi komunisty problém, to jen my kapitalisti si vykáme.
Mladějov
Pondělí, 28. prosince 2020 - 19:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15708
Registrován: 3-2007
A s.Bram vlastně ani není soudruh [biggrin]
Středa, 30. prosince 2020 - 11:50:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 2-2010
Aleš_Liesk.:
"Voni nevědí, že je nemalá skupina uživatelů internetu, kterým doma říkali, že neznámým lidem se netyká, dokud ten starší či výše společensky postavený nenabídne opak?
"
Jak se pozná na internetu ten starší či výše postavený? Jestli se tyká nebo vyká zaleží na okolnostech i mimo internet. Na marjánkové pařbě, stejně jako na vodáckém či bikerském výletu, by mě vykáni překvapilo. Záleží tedy spíše na okolnostech a zrovna net a netiketa vykání, dle mého názoru, spíše nevyžaduje.
Nemám problém vykat, pokud si o to někdo slušně řekne ale tvrzení, že se jedná o standard nebo dokonce slušnost, je subjektivní názor.
Středa, 30. prosince 2020 - 12:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4834
Registrován: 9-2007
tvrzení, že se jedná o standard nebo dokonce slušnost, je subjektivní názor
To rozhodně není. Je to všeobecně uznávaný projev úcty, součást etikety. Mně je fuk kdo tyká nebo vyká mně, ale já vykám všem, které neznám a jsou starší než já. Na K-R to nepoznám a tak vykám všem. A rozhodně mě to nijak nepohoršuje, je to vizitka každého z nás, jak ke svému okolí přistupujeme. [happy]
Středa, 30. prosince 2020 - 13:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23579
Registrován: 5-2002
Vantju: Je to všeobecně uznávaný projev úcty
Ano. Proto tady některým jedincům nevykám, ačkoliv je neznám nebo vím, že jsou starší.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 30. prosince 2020 - 14:01:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 2-2010
Vantju:
"součást etikety"
Jo, jenže tady mluvíme o netiketě. PS: Mně taky nevadí, když mi někdo na netu vyká [happy]
Středa, 30. prosince 2020 - 15:46:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4835
Registrován: 9-2007
Amper: Však ano. [happy]

Netiketa: Dodržujte obvyklá pravidla slušnosti normálního života. Co je nevhodné v obvyklém životě, je samozřejmě nevhodné i na Internetu.

Jak jsem ale psal, beru Váš pohled, řešit to je naprosto nepodstatné a teda tykání napřímo mi přijde normální, narozdíl od lidí, kteří se vykání vyloženě dožadují. Jednoho takového znám a jemu jako jedinému tykám proti jeho vůli. [biggrin] Jen mi nedalo nezmínit, že vykání prostě je všeobecně přijímaná součást slušného chování, není to nějaký snobský výmysl pro umělý projev cti (jak to teda od takových agresivních vyžadovačů vykání občas vyznívá).
Středa, 30. prosince 2020 - 16:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13692
Registrován: 8-2012
Nemám problém vykat, pokud si o to někdo slušně řekne
Jenže ono je to přesně naopak - slušností je vykat, dokud se nedomluvíte na tykání. Opačně to měli akorát bolševici a nádražáci. A (ne)vykání nejvíc řeší ta největší hovada, protože slušným lidem to prostě přijde normální.
電車オタク
Středa, 30. prosince 2020 - 17:18:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 2-2010
jj, někteří předpisově vykají a dokážou někoho označit za hovado, prostě slušňáci od přirození
Středa, 30. prosince 2020 - 17:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4659
Registrován: 6-2016
Vantju: Dobrej odkaz! Někteří zdediskutující soudruzi by si ho měli číst 3x denně po jídle[biggrin] A to bez rozdílu zda tykají či vykají. Ale v dnešní turbulentní době asi chci moc...

Přidám příklad ze svého života. Sousedovi (94), kterého znám jen povšechně DŮSLEDNĚ vykám. Zato jinému sousedovi (91), kterého znám "podrobně" už dlouhá desetiletí tykám. On s tím před 40 lety začal a já to respektuju[biggrin]
Středa, 30. prosince 2020 - 18:03:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13695
Registrován: 8-2012
Amper: co je na označení hovada za hovado neslušného? Že byste se poznal?
電車オタク
Středa, 30. prosince 2020 - 18:09:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 180
Registrován: 6-2018
"Vy, jednoroční dobrovolníku, jste dobytek. Jak to zní pěkně, jste dobytek, a ne prosté jsi dobytek."
Neděle, 03. ledna 2021 - 17:28:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3953
Registrován: 7-2012
Saul_Goodman:
"Na druhou stranu je Srbsko tak nedůležitá a zbytečná země na mapě Evropy, že i kdyby se rusákům celí prodali, tak to nijak nepoznáme..."

Normální člověk to pozná! Sice jsem pátek 13. března z Batajnice u Bělehradu prchal do Prahy když bratři Slováci uzavřeli kompletně hranice, ale takovo hloupost bych opravdu nenapsal. Myslím, že 200 km/h se bude jezdit dříve v Srbsku než v Čechách.

(Příspěvek byl editován uživatelem Marcel_Štancl.)
Pikehead
Neděle, 03. ledna 2021 - 21:20:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6851
Registrován: 3-2007
Teď tomu úplně nerozumím, pod pojmem "normální člověk" teď nějakým způsobem myslíte sebe?
Pondělí, 04. ledna 2021 - 08:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7217
Registrován: 9-2011
"Normální člověk" sedí v pátek 13. doma a rozhodně neprchá z Bělehradu! [proud]
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 04. ledna 2021 - 09:19:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3955
Registrován: 7-2012
hurá, hurá, hurá https://www.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/ceske-drahy-prijdou -o-dalsi-regionalni-linku-na-ceskolipsku-je-nahradi-nemecka-die-l anderbahn-1376607 ještě by to z toho Rumburka mohli protáhnout směr Ebersbach a dál.
Pondělí, 04. ledna 2021 - 14:41:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 482
Registrován: 12-2007
Hurá https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%A1_okupace_%C4%8Cech ,_Moravy_a_Slezska
Pondělí, 04. ledna 2021 - 16:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 505
Registrován: 7-2011
Velký "smiřovatel a demokrat" Berndt Posselt jásá.
Pondělí, 04. ledna 2021 - 21:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 526
Registrován: 7-2017
Pan "já tama nepojedu, protože tam neplatí režijka, a raději to objedu velikým obloukem, ať to trvá jak chce dlouho" asi dostal do roku 2021 nové prášky, které mu úplně nesedly. Jinak si to neumím vysvětlit. Nebo na něm testují novou vakcínu z Ruska [crazy]
Úterý, 05. ledna 2021 - 08:39:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 4-2009
Ahojky, nerad ruším.

Chtěl bych se zde zeptat na takovou banalitu...

Jaký je noční znak výpravčího? (denní je červevá čepice a výpravka, muže stát kdekoli, pokud ho někde uvidím), v noci není definováno, resp on nemusí stát pod lampou, aby bylo zřejmé, že to dává on, není určeno místo přímo u koleje, nic. Klidně ze dveří, jak se pravidelně děje.

Jak tedy v noci poznám, že návěst Odjezd mi dává (neosvětlený) vývravčí?
Odkudkoli? Vpravo od koleje???

Jde o stanice se skupinovými návěstidly, nebo o stanice bez odjezdových návěstidel.

Mě to trošku hodně zavání ohrožením bezpečnosti a plynulosti...

Vím, je blbé se na tohle ptát 175 let poté, co se tak prostě jezdí.
Jen mě to zajímá.

Jde o to, že DU zakázal klaničáky na dřevo se zelenými světly na bocích.
Ale přijde mi, že dosud nedefinoval výpravčího a zelenou barvu od něj v noci.
A první šotouš se zelenou lampou... To zakázané není...
Ehm, první byla Stéblová, bohužel nedávno s výročím.

Jen se ptám, to jen tak...

Děkuji za názory a plodné řešení tohoto stavu.



V příloze něco o zelených lampičkách okolo vlaku z pera nejpovolanějšího Nejvyššího pana železničáře.

Nu a do mě.
Třeba se šeredně mýlím, a nějak to vyřešené je.

application/pdf
priloha_855821614_0_Vozy Snps.pdf (349.0 k)

Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat...
Úterý, 05. ledna 2021 - 10:58:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 527
Registrován: 7-2017
Méďo, zkus začít od Adama, nebo též od nuly, a prostudovat předpis SŽDC D1. Tam je označení výpravčích a výprava vlaků celkem srozumitelně popsána. Pak prostuduj nehodu u Stéblové, pokud možno i z jiných zdrojů, než jsou Osudové okamžiky. Případně můžeš omrknout další mimořádné události se stejným, nebo aspoň podobným modem operandi. Komparuj získané poznatky a vše pochopíš [vypravci]
Úterý, 05. ledna 2021 - 11:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10822
Registrován: 5-2002
Knihu o průběhu nehody ve Stéblové Ti mohu zapůjčit, až se dostanu do sokolovského "archlívu" [biggrin]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.