Diskuse » Železnice » Všeobecná železniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 26. 12. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 26. 12. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 25. prosince 2020 - 12:05:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13615
Registrován: 8-2012
Pouze ukazuji na mém příkladu (právě abych nebyl obviňován ze sociálního inženýrinku), že možnosti úspor nejsou zdaleka vyčerpané
To určitě, ale zase každý nebydlí sám v bývalém penzionu 33+1+bazén [happy], aby mohl spořit z předchozího "nadstandardu"... takže na tebe třeba bude jezdit Hajnej, když se domluvíte, ale je to pořád extrémní příklad a ne reálný způsob, jak beze zbytku vyřešit Energiewende.
Navíc se ty úspory se spotřebou nedokáží sejít v čase a místě, takže IMHO je podstatné "skladování" energie (jeho "energetická hustota") a to holt třeba v případě té mobility ještě pořád nejlépe řeší tekutí dinosauři.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Pátek, 25. prosince 2020 - 12:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10755
Registrován: 5-2002
To určitě, ale zase každý nebydlí sám v bývalém penzionu 33+1+bazén

Ale zde rozhodně není diskuze o "každém" a o povinnostech.

Je to příklad.

Třeba úplně jiný příklad najde někdo z paneláku...
Zde mě napadá, že výměnou žárovek a televize sníží svou spotřebu taky třeba na polovinu...
Akorát z té úspory toho "Hajnej" moc nenajezdí, byť takových případů bude zcela jistě násobně více, než můj 42+1...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 25. prosince 2020 - 12:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13616
Registrován: 8-2012
Ale zde rozhodně není diskuze o "každém" a o povinnostech
No to jsem právě asi nepochopil: doteď tu byla celkem obecná diskuze, jestli ta "energetická změna" tzv. vyjde jen v obnovitelných zdrojích a úsporách, anebo k tomu bude potřeba i nějaká ta atomovka nebo fosilní paliva (plyn). Takže co k tomu lze dovodit z tvého příkladu (kde by největší energetickou úsporou přece nebylo nové TČ, ale přesun do nějakého 1+KK v paneláku)?
電車オタク
Pátek, 25. prosince 2020 - 12:43:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10756
Registrován: 5-2002
Takže co k tomu lze dovodit z tvého příkladu (kde by největší energetickou úsporou přece nebylo nové TČ, ale přesun do nějakého 1+KK v paneláku)?

Z tohoto lze odvodit, že velkou částí budoucích potřeb mohou být "úspory", teda ta nejrozumnější energie --> protože jí vůbec nemusíme vyrobit.
A to tu zde píši asi po páté.

A že tedy není pravda, že potřeba zisku "zelené" energie se rovná současné potřebě všech energií dohromady.

24.12.2020 v 11:49 Petr Šimral: Pojďme si zkusit bez "emocí" zamyšlení na téma budoucí energetické koncepce v tomto státě [biggrin].
A jestli máš potřebu udržení "sociálního inženýringu" a zajišťování přesunu "zhýralců" do 1 + kk, tak s tím běž třeba někam do režijek...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 25. prosince 2020 - 13:44:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 5-2018
Z tohoto lze odvodit, že velkou částí budoucích potřeb mohou být úspory

Jen pokud bychom zmrazili životní úroveň. Což je proti lidské přirozenosti. Nechceš už tahat ze sklepa uhlí, rodina má dvě auta, na dovolenou aspoň na Kanáry, šmudlat mobilní aplikace, místo ruční pumpy elektrické čerpadlo, a dokonce rozmařilí strojvedoucí vyžadují na mašině klimu [happy] Takže co na jedné straně uspoříme, to na druhé straně obratem spotřebujeme. To není nic špatného, jen z toho plyne, že pokles spotřeby energie je nepravděpodobný.
Pátek, 25. prosince 2020 - 14:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1544
Registrován: 5-2002
MaxVonBrün:
"Jen pokud bychom zmrazili životní úroveň. Což je proti lidské přirozenosti. "
Naši milovaní ekovůdci nám nechtějí životní úroveň zmrazit - oni už se netají s tím, že pro dosažení environmentálních cílů musí být snížena.
Onehdá jeden takový v nějakém rozhovoru pronesl, že vysoká cena elektromobilu není žádný problém, protože auto přece nebude mít zdaleka každý. Dopravní potřeby široké veřejnosti bude zajišťovat veřejná doprava (už vidím i tady nějaké jedince, kteří takové tezi budou tleskat), ostatně celková dopravní potřeba přece poklesne (když se ptám, jak se v té nové době dostanu i s hromadou bagáže do svého oblíbeného kempu na Costa Bravě, tak se mi dostává odpovědi, že nijak - že právě tohle je příkladem té dopravní potřeby, co pomine a už nebude).
Pátek, 25. prosince 2020 - 14:23:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10757
Registrován: 5-2002
ad MaxVonBrünn: Takže co na jedné straně uspoříme, to na druhé straně obratem spotřebujeme. To není nic špatného, jen z toho plyne, že pokles spotřeby energie je nepravděpodobný.

Pokles spotřeby celkové energie je zcela reálný, nicméně ani já nepředpokládám, že dojde k poklesu spotřeby elektrické energie.

Jen pokud bychom zmrazili životní úroveň. Což je proti lidské přirozenosti. Nechceš už tahat ze sklepa uhlí, rodina má dvě auta, na dovolenou aspoň na Kanáry, šmudlat mobilní aplikace, místo ruční pumpy elektrické čerpadlo, a dokonce rozmařilí strojvedoucí vyžadují na mašině klimu [happy]

Dobře, opustíme mé "asociální" 42+1 s bazénem, jehož konce i dna nedohlédneš a zkusme to třeba příkladem na železnici, když už jsme v sekci o železnici a přesně dle zadání, kde dokonce i strojvedoucí vyžaduje klimu [biggrin]

A snad to vydrží bez "režijek"[angry]

Asi jste si všimli, že na české železnici začíná rozsáhlá generační výměna vozidel. Zkusme si spočítat úspory energie z toho plynoucí...

Základ pro výpočet: loko 162 + 3 x Bymee, spotřeba 48 kWh/1000 hrtkm, hmotnost 213 tun.

Náhrada za třídílnou jednotku Panter o hmotnosti 144 tun a reálné trvalé ověřené spotřebě 40 kWh/1000 hrtkm.

Obě porovnávané soupravy budou mít denní běh 500 km.

Honecker souprava = 10,21 kWh na km, denně 5,1 MWh
Panter souprava = 5,76 kWh na km, denně 2,9 MWh.

Všímáte si? To, co já pracně ušetřím za měsíc, to jedna jediná souprava pro osobní vlak uspoří za den a to při výrazném zvýšení nejenom jízdního komfortu, ale i při zkrácení jízdních dob.

Tedy za rok tato úspora činí 803 MWh elektrické energie...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 25. prosince 2020 - 14:29:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9843
Registrován: 5-2007
Dobře, opustíme mé "asociální" 42+1 s bazénem
To bolo nakúpené s perspektívou organizovania moduloviek "vo vlastnom"? [happy]
Pátek, 25. prosince 2020 - 14:45:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 5-2018
Honecker souprava = 10,21 kWh na km, denně 5,1 MWh
Panter souprava = 5,76 kWh na km, denně 2,9 MWh.


Dík, zajímavý propočet, modernizace je určitě prospěšný krok. U nás budeme nahrazovat spíš plecháče + honeckery. Jenomže hned spotřebujeme tu ušetřenou elektřinu tak, že na dvojnásobek zahustíme osobní vlaky. Viz (tuším loňské) zkrácení intervalu Kuřim - Židlochovice. Ostatně, zanedlouho tohle zahuštění poznají na vlastní kůži i nákladní dopravci [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem MaxVonBrün.)
Desiro
Pátek, 25. prosince 2020 - 14:55:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3582
Registrován: 2-2004
PŠ, připomínám otázku z minulého příspěvku: Co myslíš tím nefunkčním trhem?
Život můžeme šálit dlouho, ale nakonec z nás vždycky udělá, k čemu jsme byli stvořeni.
Pátek, 25. prosince 2020 - 17:13:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10758
Registrován: 5-2002
ad MaxVonBrünn: Dík, zajímavý propočet, modernizace je určitě prospěšný krok. U nás budeme nahrazovat spíš plecháče + honeckery. Jenomže hned spotřebujeme tu ušetřenou elektřinu tak, že na dvojnásobek zahustíme osobní vlaky. Viz (tuším loňské) zkrácení intervalu Kuřim - Židlochovice. Ostatně, zanedlouho tohle zahuštění poznají na vlastní kůži i nákladní dopravci

Ano, snížení intervalu bez stavby "VRT Brno - Šakvice" se děsíme.

Nechtěl jsem jít do výpočtu "střídavých starovozidel" s jejich zoufalým účinníkem. Výsledky by byly o hodně lepší, ale byl by to tenčí led k diskuzi...

ad Desiro: PŠ, připomínám otázku z minulého příspěvku: Co myslíš tím nefunkčním trhem?

Tím myslím nemožný trh pro majitele rodinných FVE, přímo ho zakazuje dotační program "Nová zelená úsporám" a i zákon o solárnících, který podporu nových FVE znemožňuje.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 25. prosince 2020 - 17:23:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13617
Registrován: 8-2012
Z tohoto lze odvodit, že velkou částí budoucích potřeb mohou být "úspory"
U tebe. Obecně se o velikosti těch úspor dá celkem polemizovat (žárovky a televize už jsou většinově vyměněné) a rozhodně není jejich gró v domácnostech (za což, doufám, nebudu vyhazován do režijek - tvrdíš cca totéž: "To, co já pracně ušetřím za měsíc, to jedna jediná souprava pro osobní vlak uspoří za den"). Samozřejmě jsou tu nějaké rezervy v zateplování a modernizaci budov (ať si tu šotonenávist zasloužím: čemuž napomáhá třeba SŽ bouráním nepotřebných nádraží z 19. století [biggrin]), ale i tam jsou nakonec fyzikální limity a do jeskyní se prostě vrátit nechceme (on by jich mimochodem nebyl bez zásadní redukce počtu obyvatel dostatek).
A jestli máš potřebu udržení "sociálního inženýringu" a zajišťování přesunu "zhýralců" do 1 + kk, tak s tím běž třeba někam do režijek
Prosím? Snažíš se mi něco podsunout a zuřivě s tím polemizovat? Já jsem tu přece s dáváním příkladu "dokážu hodně uspořit z dřívější velké spotřeby" nezačal! Klidně si hýrej, co hrdlo ráčí. Rozhodně ale tvůj (atypický!) příklad nemůže být součástí "budoucí energetické koncepce v tomto státě".

Tedy za rok tato úspora činí 803 MWh elektrické energie
Předesílám, než budu řešen a vyhazován, že s tím nahrazováním plecháčů naprosto souhlasím. Ale je tu opět ale: za prvé bychom si měli uvědomit, že při normálním funkčním LCC toho plecháče by byl už dávno nahrazen (a jinde to tak proběhlo, pokud řešíme energetickou změnu celoevropsky nebo i světově), za druhé je tu ještě nepopiratelný fakt další úspory vynulováním toho dopravního výkonu jako celku - pak je ta roční úspora skoro dva gigawatty, což je tolik, že to neprohýří nikdo za celý život.
(Pozn. takový Albert Gore to asi svým stylem života prohýří, ale ten za ekopropagandu zase dostal 2007 Nobelovu cenu míru místo třeba Irene Sendler, takže není nutno propadat panice [crazy].)
Ano, opět jsem se dopustil šotohereze, ale když už se tu nadhazují témata redukce letecké dopravy, tak vystupuju jako advocatus diaboli s tím, že naše podoba veřejné dopravy nás rozhodně ve světovém srovnání řadí mezi pěkné zhýralce a elitu v energetické náročnosti, tak abychom na to mysleli (abychom mysleli na to, že to není samozřejmost a že nám to taky může někdo chtít vzít stejně jako někomu jinému ty letadla nebo auta).

i zákon o solárnících, který podporu nových FVE znemožňuje
Za "nefunkční trh" je tedy označováno znemožnění narušování tržních principů podporami? [wink]

OK, už odcházím zdechnout "do režijek" [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Pátek, 25. prosince 2020 - 17:37:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4634
Registrován: 6-2016
Přidám trochu "vánoční energetiky". Snad pan Jan Vondráš nebude za stejného vola jako já[rofl]

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/rozhovor-energetika-j e-v-tunelu.A201224_122548_p_ekonomika_wag
Pátek, 25. prosince 2020 - 18:23:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13622
Registrován: 8-2012
A tady se ta ideologie už odkopává zcela nepokrytě; uvědomte si při čtení článku, že do "deseti procent obyvatel planety s nejvyššími příjmy" patříte i jeden každý z vás - rozumějte, chtějí vám vzít i ty vlaky!

Nejbohatší elita má na svědomí víc emisí než polovina lidstva, tvrdí OSN
電車オタク
Pátek, 25. prosince 2020 - 18:45:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7336
Registrován: 5-2002
[proud]

To už opravili čísla z toho blábolu co vydali 4 dny zpět?

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/zmena-klimatu-osn-bohat i-uhlik-sklenikove-plyny-planeta.A201218_133217_eko-zahranicni_jl a

Tam jim z těch blábolů vycházelo že ta bohatší půlka lidstva má naopak emisí míň, asi není jednoduché lhát do novin a umět počítat současně...
Pátek, 25. prosince 2020 - 19:17:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23535
Registrován: 5-2002
PŠ: z mých "ušetřených" 2 MWh měsíčně v období Listopad - Březen po instalaci nového TČ by Ti to nevyšlo?
Pochopil jsem správně, že šetříš výměnou předchozího méně účinného TČ za nové účinnější? A co ti, kdo dávají TČ místo kotle na uhlí/dřevo/plyn? Ti tím také ušetří elektřinu...?

sice nemáš střechu pro FVE (nový argument proti), ale na mou úsporu bys najel měsíčně více jak 14 000 km
Jenže nás je v baráku cca stovka. A té střechy máme cca 400 m2.
A energetická koncepce fakt není o tom, že Šimral přeprodá Hajnýmu odpustek...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 25. prosince 2020 - 19:27:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1547
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"A energetická koncepce fakt není o tom, že Šimral přeprodá Hajnýmu odpustek..."
Ale tušíš vůbec, jakej by to byl fantastickej kšeft pro zprostředkovatelské agentury? [bomba]
Pátek, 25. prosince 2020 - 19:30:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10759
Registrován: 5-2002
ad Hajnej:
Pochopil jsem správně, že šetříš výměnou předchozího méně účinného TČ za nové účinnější?

Ano, hurá, konečně to někomu došlo..

ad Hajnej: A co ti, kdo dávají TČ místo kotle na uhlí/dřevo/plyn? Ti tím také ušetří elektřinu...?

Hurá, alespoň Tobě došlo, že všechny energie jsou "výkonově" stejné...

Jenže nás je v baráku cca stovka. A té střechy máme cca 400 m2.

Sorry pane Doktore, ale snažíš se hrát na vlnu odmítačů nebo jsi "ještě větší debil, než jsme my všichni doufali?"

No nic, mohu se vykašlat na "obracení se křováků na pravou víru". Že by mě pochopil T.H., to jsem nečekal. Nicméně u Hajného jsem se držel v naději...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 25. prosince 2020 - 19:33:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10760
Registrován: 5-2002
ad Sants:: Ale tušíš vůbec, jakej by to byl fantastickej kšeft pro zprostředkovatelské agentury?

No, přesně to jsou ty mé řeči o tom nezasahování státu...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 25. prosince 2020 - 19:53:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23536
Registrován: 5-2002
PŠ: Všímáte si? To, co já pracně ušetřím za měsíc, to jedna jediná souprava pro osobní vlak uspoří za den a to při výrazném zvýšení nejenom jízdního komfortu, ale i při zkrácení jízdních dob.
Já ano - podobné úspory dělá hned "o vchod vedle" AVV.

Zde mě napadá, že výměnou žárovek a televize sníží svou spotřebu taky třeba na polovinu...
Jo. Ale jen jednou. Podruhé se mu to už nepovede.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 25. prosince 2020 - 19:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13626
Registrován: 8-2012
"obracení se křováků na pravou víru". Že by mě pochopil T.H., to jsem nečekal
Ještě pořád jsem nepochopil důvod mého ad-personam řešení, ale jakmile se v souvislosti s čímkoli začne hovořit o víře, prchám s režijkou do křoví.
(P.S. kdysi jsem si myslel, že víru versus racio si Evropa vyřešila během sedmnáctého a osmnáctého století, počínaje Descartesem a Baconem a konče někde u Diderota a Rousseaua, čili nástupem osvícenství a "průmyslové revoluce". No, dějiny jak známo fungují v kruzích.)
電車オタク
Pátek, 25. prosince 2020 - 20:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1548
Registrován: 5-2002
Petr_Šimral:
"No, přesně to jsou ty mé řeči o tom nezasahování státu..."
Pokud do tohohle uhlíkového džihádu přestane stát zasahovat, tak ano, problém zmizí - topit se bude dál uhlím a auta budou dál jezdit na ropné deriváty. Já jsem pro - ale měl jsem pocit, že ty to máš jinak..?
Pátek, 25. prosince 2020 - 20:11:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23537
Registrován: 5-2002
PŠ: alespoň Tobě došlo, že všechny energie jsou "výkonově" stejné
Hele, já tu neřeším "všechny" energie, já tu polemizuju s Tvou myšlenkou, že se k EE pro elektromobility prošetříme.
Takže třeba když bych si třeba já nahradil svůj plynovej kotel tepelným čerpadlem, tak tím celkovou spotřebu energie nejspíš snížím, ale elektriky budu žrát víc.

snažíš se hrát na vlnu odmítačů
Ne. Konstatuju, že i když bych si dal na barák FVE*), tak tím nic moc nevyřeším. Navíc se obávám, že se ten kolektor bude hřát víc, než se hřeje současná střecha, což ve městě taky není nic moc.

*) Realita je taková, že nás neustále lákal soused odvedle, ať se vykašleme na drahý dálkový topení a topíme levněji plynem. Když jsme ho s tím poslali někam, na revanš hodil vidle do ošetření dilaťáků.

Nicméně u Hajného jsem se držel v naději...
Hajnej je v otázkách zdrojů EE poměrně konzervativní, a to mimo jiné proto, že má představu, jak důležitá je stabilita sítě. Takže stoupne-li podíl FVE (nebo OZE obecně) nad určitou mez, budou muset být regulovatelné a poslouchat centrální regulátor. Jaký to bude mít vliv na výpočty rentability (a jaký řev ze strany solárníků se zvedne) si jistě dokážeš představit.
Malá fírovská paralela: najatý postrkář bude odmítat sjet ze stupňů, protože mu zrovna začalo hezky hvízdat turbo a zpívat převodovky, takže pro ukočírování rychlosti budeš muset začít brzdit, ale zaplatit naftu bude chtít všechnu, i tu zbytečně propálenou.

Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 25. prosince 2020 - 20:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7337
Registrován: 5-2002
Jo. Ale jen jednou. Podruhé se mu to už nepovede.

Hlavně i kdyby doteď byly všechny domácnosti vidláci s neúsporným vším, a na povel lidi ušetřili 500w denně po dobu 5 hodin, celoročně...(Přestřelené strašně) Domácností je asi 4,5 milionu... Tak to by byly cca 4 TWh ušetřené, za rok.

Jenže popravdě část toho už je, kdo má dneska schválně nějakou prastarou energii žravou televizi, takže by mohl šetřit, jenom, hajzl, neche?[happy]

Tedy reálný potenciál úspor v domácnostech bude 1-2 TWh, roční spotřeba v ČR je asi 70, čili tohle je hezké, ale irelevantní.

Energii žere hodně průmysl, ale tam asi nikdo nepálí megawatty jen tak pro srandu, krom dinosaurů typu dráha - ale to je okrajová záležitost. Tam kde si na sebe musí vydělat se asi nehází energie z okna, a neleží tam tajný recept jak snížit spotřebu elektřiny v ČR třeba o čtvrtinu "jenom kdyby se chtělo"...
Pátek, 25. prosince 2020 - 20:39:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7338
Registrován: 5-2002
Ad Hajnej - Na to bych rozhodně nespoléhal - už i já, který najedu směšně málo, proženu víc kWh nádrží než elektroměrem, takže bych na to neměl kde brát.
Celková čísla v tuto chvíli neznám, ale mohl by nám je prozradit Radek (nebo se k nim dobrat přes nějaká jiná čísla, třeba přes vybranou spotřební daň). Pak už stačí přepočítat litry na kWh a podělit to počtem hodin do roka, abychom si účet za elektromobilitu mohli aspoň zhruba představit.


Hned první odstavec zde: https://www.cappo.cz/info/vyvoj-spotreby-pohonnych-hmot-v-cr-v-ro ce-2018

Celková spotřeba standardních pohonných hmot za rok 2018 dosáhla objemu 8.003 mld. litrů (za rok 2017 to bylo celkem 7.940 mld. litrů) a je tvořena v rozhodující míře spotřebou nafty (73,4 %) a jen z 26,6 % spotřebou automobilových benzinů.

Nafta má 9,9 a benzin 8,6 kWh v litru, kolik to bude ročně... Cca 75 TWh? Tedy spotřeba elektřiny v ČR ještě jednou a něco?

Jak tohle CO2 džihádista vyrobí to nevím, současné soláry v ČR dělají rocně asi 2,3 TWh, i ty velké parky jako následek solárního tunelu, vše dohromady, jen 2,3...

To se někomu jádro ještě pořád zdá drahé?
Pátek, 25. prosince 2020 - 20:42:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13627
Registrován: 8-2012
Třeba jen nedostatečně věříte...[crazy]
電車オタク
Pátek, 25. prosince 2020 - 21:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2961
Registrován: 7-2017
H_k:
" To se někomu jádro ještě pořád zdá drahé?"

Ano a bude zdát, dokud ČEZ bude chtít garanci minimální ceny za kWh o desítky % vyšší než jsou tržní ceny. (A to nemluvím o nákladech na likvidaci po uplynutí životnosti, které zatím neumí spočítat vůbec nikdo, a o nemožnosti nechat si pojistit maximální možnou havárii JE. Pojišťovny ani zajišťovny nejsou blbé a vědí, proč se pojišťují nanejvýš jednotky % škod z největších myslitelných havárií.)

K tomuhle existuje taky drážně-historická paralela: Ztrátové lokálky. V r. 1905 byla situace taková, že ze zisku se splácely úvěry jen asi z 5% a 95% v rámci garancí splácel stát. Stát je nakonec radši odkoupil, než by musel další desítky let splácet úvěry za majitele, jenže to trvalo ještě 20 let, než se k tomu odhodlal.
Pátek, 25. prosince 2020 - 21:20:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2962
Registrován: 7-2017
T_._H_.:
" P.S. kdysi jsem si myslel, že víru versus racio si Evropa vyřešila během sedmnáctého a osmnáctého století, počínaje Descartesem a Baconem a konče někde u Diderota a Rousseaua, čili nástupem osvícenství a "průmyslové revoluce". No, dějiny jak známo fungují v kruzích."

V tomto ohledu ano. Za to racio tehdy byla považována víra v neomezené možnosti kapitalismu jako nového a moderního nastupujícího systému. Dnes má víra v systém, který evidentně končí, stejnou váhu jako měla víra v odcházející systém v 17. století. O novém raciu bude možné mluvit, až bude jasnější, jak bude vypadat nový systém, který kapitalismus vystřídá. A zas to nebude nic jiného než víra, kterou bude možno verifikovat, až se ten nový systém začne realizovat. (A jestli mě tu někdo začne přesvědčovat, že kapitalismus neskončí nikdy, bude to projev úplně stejně iracionální víry jako u těch Descartesových oponentů.)
Pátek, 25. prosince 2020 - 21:29:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 481
Registrován: 12-2007
Pátek, 25. prosince 2020 - 21:37:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1549
Registrován: 5-2002
dědek_hank:
"K tomuhle existuje taky drážně-historická paralela: Ztrátové lokálky. V r. 1905 byla situace taková, že ze zisku se splácely úvěry jen asi z 5% a 95% v rámci garancí splácel stát. Stát je nakonec radši odkoupil, než by musel další desítky let splácet úvěry za majitele, jenže to trvalo ještě 20 let, než se k tomu odhodlal."
To je dobrá paralela[ok]

Ty lokálky byly ztrátové účetně, ale z národohospodářského hlediska vytrhávaly eráru trn z paty, protože by jinak musel řešit zoufale zaostávající regiony.
S těmi jaderkami to může být podobné - smyslem státu v dnešní zdejší podobě je hlavně udržet civilizaci v chodu: a na to potřebuje elektřinu. Když ji zařídí, je pak v podstatě jedno, jestli nějaké vicenáklady nechá zaplatit z daní, nebo nechá stoupnout cenu elektřiny (a že ta bude díky CO2-džihádu stoupat, o tom netřeba pochybovat).
dědek_hank:
"Za to racio tehdy byla považována víra v neomezené možnosti kapitalismu jako nového a moderního nastupujícího systému. Dnes má víra v systém, který evidentně končí, stejnou váhu jako měla víra v odcházející systém v 17. století. O novém raciu bude možné mluvit, až bude jasnější, jak bude vypadat nový systém, který kapitalismus vystřídá."
Ne, přesvědčovat vás nebudu - budu se smát [lol] Nesmíte tolik věřit svatému triu Marx - Engels - Lenin [wink] Imho nic takového, jako "kapitalismus", vůbec neexistuje - je to jen výmysl pomýlené filosofické školy XIX. století. To, co vy nazýváte kapitalismem, je vlastně jenom normální uspořádání věcí, tak, jak nám je uspořádala a podtrhla bible: veškeré bohatství pochází z lidské práce.Všechny odchylky z tohohle pravidla, které kolem sebe vidíte, jsou jenom důsledky nesprávných rozhodnutí mocných.
Pátek, 25. prosince 2020 - 21:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9846
Registrován: 5-2007
121019: Škoda, že to Sókrates (resp. Platón) zrejme nikdy nepovedal [happy] Ale ku cti budiž, že to aspoň nie je v úplnom rozpore s jeho myšlienkami [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pátek, 25. prosince 2020 - 22:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 5-2018
Jak tohle CO2 džihádista vyrobí to nevím, současné soláry v ČR dělají rocně asi 2,3 TWh

To je poněkud zkratkovité uvažování. Potenciál FVE je využitý málo, máme hodně volných ploch. Samozřejmě klíčový je problém skladování, tam je potřeba technologický pokrok. Ač zastánce FVE, jsem i zastánce CO2, rostliny totiž CO2 žerou a jsou na něm závislé [happy]

Potenciál je fakt obrovský, co třeba tahle farma (jdete okolo a nevíte o ní) versus nevyužitá plocha zde.
Pátek, 25. prosince 2020 - 22:00:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13629
Registrován: 8-2012
Dnes má víra v systém, který evidentně končí
Máte na mysli "systém, který se evidentně opět někdo snaží ukončit" všemi těmi zákazy, nařízeními, pokutami a podporami, který naštěstí zatím vzdoruje a který zase po dalším nebetyčném průseru s nějakým socialistickým experimentem na jeho konci vybublá na povrch? Ale tomu se samozřejmě dá předem zabránit odmítnutím "úplně stejně iracionální víry jako u těch Descartesových oponentů" [happy].
Není žádné staré a nové racio, je jen jedno (nové je jen to, jak se ho snaží znásilnit nová věrouka).
電車オタク
Pátek, 25. prosince 2020 - 22:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2963
Registrován: 7-2017
Sants 1549: Z bible se dá doložit cokoli. "Co je boží, Bohu, co je císařovo, císaři." Tzn. poslouchej vrchnost, služ jí až do roztrhání těla a nech ji, ať si tvou práci neomezeně přivlastňuje.

A minulý režim taky argumentoval "odchylkami" a při poukazování na "nedostatky" reálného socialismu propagandisté volali "ještě více socialismu". Ty "odchylky" jsou ve skutečnosti vady do systému vestavěné. Léčba kapitalismu ještě větším množstvím kapitalismu skončí stejně jako ta léčba reálného socialismu.

Která filosofická škola není pomýlená? Ale ono je to vlastně jedno, Marx popisoval kapitalismus nikoli jako filosof, ale jako politický ekonom.
Pátek, 25. prosince 2020 - 22:05:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10904
Registrován: 4-2003
e mohl by nám je prozradit Radek

https://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-vybranych-ropnych-produktu- a-zemni-plyn-srpen-2020

Zbytek u beze mě, mě kecy (sorry) o sociálních inžených, džihádistech a podobně prostě už nebaví.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 25. prosince 2020 - 22:07:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2964
Registrován: 7-2017
T_._H_.:
"...po dalším nebetyčném průseru s nějakým socialistickým experimentem..."

To říkal kdo, že to bude socialistický experiment? Zatím každý společenský systém skončil. Proč by tu zrovna ten současný měl zůstat na věky věků?
Sobota, 26. prosince 2020 - 00:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23539
Registrován: 5-2002
H_k: Nafta má 9,9 a benzin 8,6 kWh v litru
Za číslo dík, ale bavíme-li se o trakci (což elektromobilita nepochybně je), tak jen asi 4 kWh/l.

kolik to bude ročně
šel bych na to jinak: 8 gigalitrů ročně je asi 1 megalitr za hodinu neboli něco mezi 3 až 4 GW v případě dokonale rovnoměrného zatížení. To je ve skutečnosti silně špičkové a moc to nevylepší ani akumulační schopnost elektromobilů, takže budeme potřebovat mít nainstalováno o takových 5 GW víc...

DH: systém, který evidentně končí
Přání otcem myšlenky...?

Marx popisoval kapitalismus nikoli jako filosof, ale jako politický ekonom.
Jako ekonom když už, tak Engels. Marx byl spíš ten filozof...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 26. prosince 2020 - 08:37:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1553
Registrován: 5-2002
Dědku Hanku, četl jste toho Marxe vůbec někdy? On měl brilantní postřehy, co a jak ve společnosti funguje a fungovat by tak nemělo, to ano - jenomže obratem navrhuje naprosto nesmyslná řešení. On vůbec nepochopil to, čemu my technici říkáme "zpětná vazba" a humáči "motivace".
Bohužel má neuvěřitelné množství podobně hloupých pokračovatelů - no tak si holt tím marasmem socialismu budeme muset procházet znova a znova.
Sobota, 26. prosince 2020 - 08:40:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2965
Registrován: 7-2017
Hajnej:
"
DH: systém, který evidentně končí
Přání otcem myšlenky...? "

Ale vždyť to sakra nefunguje a nikdy v dějinách (snad s výjimkou ruské říjnové revoluce roku 1917) nefungovalo tak, že si někdo někde řekne "tak, a teď ten starej hnusnej systém povalíme a nainstalujeme místo něj něco lepšího". Začátky kapitalismu se zakládaly v tavernách italských městských států (Benátek, Florencie, Janova...) už někdy ve 12. století, kdy se tam obchodníci s rizikovými komoditami z rizikových oblastí (už tenkrát se obchodovalo se střední Asií, Indií a Čínou) scházeli u vína a domlouvali se na způsobech zajištění svých vysoce riskantních kšeftů a peněz za ně. A i to, čemu se dnes říká "sociální inženýrství" (a co je stejně idiotský pojem jako "neomarxismus", ale to je zase jiný příběh), se provozovalo odjakživa, viz třeba ohrazování občinové půdy v Anglii 16. - 18. století, které vytvořilo "lidské zdroje" pro manufakturní a později tovární výrobu a které v určitých obdobích vedle nových pozemkových vlastníků organizoval i stát. Ani vytvoření těch "lidských zdrojů" původně nebylo účelem a ani jediným nezamýšleným důsledkem procesu ohrazování.

Těm, koho vynášejí do popředí dění spontánní společenské procesy, se často podsouvají jiné záměry než jaké ve skutečnosti mívají (pokud vůbec nějaké mají) a podsouvají jim je především ti, kdo z těch změn mají strach a kdo zároveň mají (nebo si aspoň myslí, že mají) v rukou moc a nástroje na její udržení; účelem je kromě snahy o udržení statu quo i diskreditace předáků společenských hnutí. A ti, kdo bývají v čele těch hnutí, se pak málokdy usadí na vrcholu nového systému. Přelomové doby a procesy vyžadují do čela společnosti úplně jiné typy lidí než období poklidné "údržby" stávajících poměrů.
Sobota, 26. prosince 2020 - 09:03:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23541
Registrován: 5-2002
DH: Marx popisoval kapitalismus nikoli jako filosof, ale jako politický ekonom.
Nějak mi v tom historickém exkurzu chybí důkaz toho evidentního končení...
A přidám se k Santsovi konstatováním, že systémy potřebují zpětnou vazbu, mají-li pořádně fungovat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 26. prosince 2020 - 10:05:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2966
Registrován: 7-2017
Hajnej:
"DH: Marx popisoval kapitalismus nikoli jako filosof, ale jako politický ekonom.
Nějak mi v tom historickém exkurzu chybí důkaz toho evidentního končení...
A přidám se k Santsovi konstatováním, že systémy potřebují zpětnou vazbu, mají-li pořádně fungovat."

Potřebuješ historické důkazy, že skončil feudalismus?

Tenhle systém zpětnou vazbu nemá - nebo když už, tak pozitivní. Jak může být označen za funkční systém postavený na procesech nekonečného a neomezeného růstu? Důkazů jeho nefunkčnosti přibývá. Od propastných majetkových rozdílů přes vyčerpání zdrojů až po likvidaci životního prostředí. Nic z toho systém neřeší, protože je na tom postavený.
Sobota, 26. prosince 2020 - 10:18:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 727
Registrován: 9-2015
>> Sants, DH
Tak Bible je opravdu ve srovnání třeba s Koránem extrémně nekonzistentní. Ale stejně by mě zajímaly konkrétní texty/verše, ze kterých dovozujete (Sants), že bohatství (dokonce veškeré) pochází z lidské práce?
Sobota, 26. prosince 2020 - 10:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1555
Registrován: 5-2002
dědek_hank:
"Tenhle systém zpětnou vazbu nemá"
Samozřejmě, že má: nebudeme-li uvažovat státní zásahy, tak růst životní úrovně každého jednotlivce závisí na tom, jak se dokáže umístit na trhu.
dědek_hank:
"Jak může být označen za funkční systém postavený na procesech nekonečného a neomezeného růstu? "
Záměna příčiny a následku: růst není cílem, růst je důsledkem dobrého fungování společnosti.
Ano, marxisté dokázali stvořit nerůstovou společnost - však taky Marx dobře věděl, proč požaduje zavedení komunismu na celém světě zároveň: bylo to právě srovnání s nesocialistickými zeměmi, jejich životní a průmyslovou úrovní, co srazilo komunismu koncem minulého století vaz.

Jinak s nekonečným růstem si fakt nemusíte dělat starosti: matematici už dávno znají aparát, kterým popisují systém, který exponenciálně roste, až narazí na hranice růstu. Viz pojem "logistická křivka". Příroda je praktických aplikací plná.
Ovšem lidstvo má k dispozici celý vesmír a podle toho, jakým směrem směřuje věda, to vypadá, že naši prapravnuci dostanou potřebné technologie. Ostatně četl jste Clarka, "Konec dětství"? On byl velký vizionář[ok] Když jsem to četl poprvé někdy začátkem 90. let, měl jsem to za strašlivou slátaninu. Později mi došlo, že tam vlastně popisuje to, co dnešní děcka dělají na internetu - samozřejmě v roce 1953 nemohl o internetu nic vědět, proto jsou jeho vyjádření naivní, ale podstata je jasná.
Sobota, 26. prosince 2020 - 10:36:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1556
Registrován: 5-2002
Mirek_Zv.:
"Ale stejně by mě zajímaly konkrétní texty/verše, ze kterých dovozujete (Sants), že bohatství (dokonce veškeré) pochází z lidské práce?"
Bible není technický návod, nebo dokonce exaktní sw, který je vykonáván po jednotlivých příkazech [nene]

Někde jsem četl, že si čínská vláda nechala vypracovat studii, která měla zjistit, proč ta podřadná bílá rasa dosáhla takového celosvětového úspěchu? Co mají bílí, co my žlutí nemáme? Průměrný Číňan přece dosahuje více bodů IQ, než průměrný Evropan - tak v čem to teda je? Odpověď byla překvapivá: může za to křesťanství, resp. jím nastolená etika.
Nenechte se mýlit tím, že se u nás k náboženství hlásí minimum lidí: trpělivá mravenčí práce kněží za posledních 1000 let zabudovala křesťanské principy napevno do naší dnešní morálky; nemusíte věřit v žádného boha, ale to, co považujete za správné a co za nesprávné, to si nesete v sobě.
Sobota, 26. prosince 2020 - 10:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5578
Registrován: 3-2006
Mirek_Zv.:
">> Sants, DH
Tak Bible je opravdu ve srovnání třeba s Koránem extrémně nekonzistentní. Ale stejně by mě zajímaly konkrétní texty/verše, ze kterých dovozujete (Sants), že bohatství (dokonce veškeré) pochází z lidské práce?"

Jestli kolega nemyslel toto:
„Líné dlaně přivedou na mizinu, pilné ruce přinášejí bohatství.“
Šalomounova přísloví 10,4
Sobota, 26. prosince 2020 - 11:37:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 728
Registrován: 9-2015
>> Mořepetr
Pěkně, díky.
Sobota, 26. prosince 2020 - 11:39:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13631
Registrován: 8-2012
Z bible se dá doložit cokoli
Ona taky proto vydržela "dva tisíce" let, z toho pět set let alternativních výkladů a kritického zkoumání, když se s ní dá doložit cokoli. Takže jak je ctěná libost, vykládejte si ji třeba ve stylu "vrchnost si tvou práci může neomezeně přivlastňovat". Čímž mimochodem kopírujete Marxe v Kapitálu [biggrin].
minulý režim taky argumentoval "odchylkami" a při poukazování na "nedostatky" reálného socialismu propagandisté volali "ještě více socialismu"
...zatímco dneska je to tak, že při poukazování na "nedostatky" zásahů do přirozeného řádu věcí *) propagandisté volají "ještě více zásahů" s hloupou argumentací, že ono direktivně ovlivněné (zákazy na jedné a podporami na druhé straně) pokřivené cosi "nefunguje", "selhává" a "končí". Ale i to se určitě dá léčit dalšími direktivami a zdůvodnit nějakými věroučnými citáty a výklady, kdy racio leží zašlapáno v koutě.
Marx popisoval kapitalismus nikoli jako filosof, ale jako politický ekonom
Poslyšte, že vy jste ho nečetl a jen to jméno používáte jako kladivo na oponenty?

*) kterému klidně můžeme pro zjednodušení říkat kapitalismus, i když je to dost zavádějící a hlavně jednodušší jedince svádějící ke konotacím na 19. století

To říkal kdo, že to bude socialistický experiment?
William z Ockhamu. (A vlastně už Aristoteles.)

Jak může být označen za funkční systém postavený na procesech nekonečného a neomezeného růstu?
Ale vždyť on ten "systém" (???) není postaven na nějakém "nekonečném a neomezeném růstu"... Naopak, má ve své podstatě zakódovány samoočistné a samoregulující (zpětnovazebné) mechanismy zvané "krize" - problém je, že právě tyhle (samo)regulace jsou vydávány za jeho "selhávání" a "končení". Takže dnes se různé vlády snaží zregulovat přirozený řád věcí tím, že krize "zruší" nějakými "opravami" (tisknutím a rozhazováním peněz apod.), ale to nefunguje a nakonec to stejně praskne a hůř. No a to je pak prostor pro vytváření "důkazů o nefunkčnosti"...
電車オタク
Sobota, 26. prosince 2020 - 11:52:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2969
Registrován: 7-2017
Na tzv. přirozený běh světa se vždycky nejvíc odvolávají echt konzervativci v zoufalé snaze zvrátit vývoj zpět k tomu, co jim vyhovovalo - a taky ze strachu, že v novém uspořádání přijdou o to, co mají. Ještě žádnému konzervativcovi poukazujícímu na tzv. přirozený běh světa se ale zvrátit vývoj zpět k dožívající společensko-ekonomické formaci nepodařilo. Pokusy o jejich restaurace nikdy dlouho nevydržely.
Sobota, 26. prosince 2020 - 11:54:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5580
Registrován: 3-2006
Mirek_Zv.:
">> Mořepetr
Pěkně, díky."

Není zač.
Bohužel jako každé psané slovo, lze i Bibli vykládat, jak se zrovna komu hodí.[sad]
Sobota, 26. prosince 2020 - 11:55:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2970
Registrován: 7-2017
To bych chtěl vědět, který samoregulující mechanismus dokáže vymyslet náhradu za neobnovitelné zdroje.

Pokud jde o toho Ockhama, prosím o konkrétní citát.
Sobota, 26. prosince 2020 - 12:18:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13636
Registrován: 8-2012
Na tzv. přirozený běh světa se vždycky nejvíc odvolávají echt konzervativci v zoufalé snaze zvrátit vývoj zpět
Aha, takže teď už tu nemáme "kapitalisty", ale jinou univerzální nadávku "konzervativci". No tak to asi budete muset diskutovat s vám rovnými, protože já vám na tyhle manipulace naskakovat nehodlám.

To bych chtěl vědět, který samoregulující mechanismus dokáže vymyslet náhradu za neobnovitelné zdroje
Úplně jednoduchý - jejich (tržní) cena. (Zatímco vy zřejmě spoléháte na státní plánovací komisi?)
Pokud jde o toho Ockhama, prosím o konkrétní citát
[biggrin] Promiňte, to byla taková pastička na hlupáky. To není žádný citát, to je prostě Ockhamova břitva - když něco vypadá jako kočka, mňouká to jako kočka a má to ocas jako kočka, tak je to nejspíš kočka (a ne krokodýl po plastické operaci na kočku, což je jistě jedna z přípustných teorií). Takže když se začíná masivně přerozdělovat, centrálně plánovat a cíleně "násilně" potlačovat (zakazovat) nepohodlné alternativy, tak to nejspíš bude socialistický experiment.
電車オタク
Sobota, 26. prosince 2020 - 12:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2971
Registrován: 7-2017
Docela by mě zajímalo, kolik z vás by opravdu chtělo žít v neregulovaném kapitalismu např. viktoriánské Velké Británie. Kolik z vás si myslí, že byste tam dosáhli aspoň takového postavení jako máte teď a hlavně proč si to myslíte.

Některé důsledky neregulovaného přirozeného běhu věcí té doby byly opravdu následováníhodné - například irský hladomor nebo stav, do kterého šafářování soukromých společností dostalo Indii.
Sobota, 26. prosince 2020 - 12:22:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13638
Registrován: 8-2012
T_._H_. Sobota, 26. prosince 2020 - 11:39:20:
*) kterému klidně můžeme pro zjednodušení říkat kapitalismus, i když je to dost zavádějící a hlavně jednodušší jedince svádějící ke konotacím na 19. století

kolik z vás by opravdu chtělo žít v neregulovaném kapitalismu např. viktoriánské Velké Británie

A netrvalo to ani tři čtvrtě hodiny [happy].
電車オタク
Sobota, 26. prosince 2020 - 12:26:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2972
Registrován: 7-2017
T_._H_.:
" Úplně jednoduchý - jejich (tržní) cena."

Výborně. Kde si za tu tržní cenu koupíme např. nenávratně degradovanou zemědělskou půdu?
Sobota, 26. prosince 2020 - 12:32:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2973
Registrován: 7-2017
T_._H_.:
"T_._H_. Sobota, 26. prosince 2020 - 11:39:20:
*) kterému klidně můžeme pro zjednodušení říkat kapitalismus, i když je to dost zavádějící a hlavně jednodušší jedince svádějící ke konotacím na 19. století

kolik z vás by opravdu chtělo žít v neregulovaném kapitalismu např. viktoriánské Velké Británie

A netrvalo to ani tři čtvrtě hodiny [happy]."

No jistě, a poměry 19. století se nepochybně napravily samy. Všechno, čeho bylo od té doby dosaženo - odstranění dětské práce, dosažení 8hodinové pracovní doby, všeobecné volební právo, sociální stát - lidi dostali z milosti a dobré vůle někoho, kdo se chytil za nos a poskytl jim to dobrovolně a rád.

Ale budiž. Kolik z vás by chtělo žít v neregulovaném kapitalismu začátku 21. století třeba na Haiti nebo v Bangladéši?
Sobota, 26. prosince 2020 - 12:37:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13639
Registrován: 8-2012
Kde si za tu tržní cenu koupíme např. nenávratně degradovanou zemědělskou půdu?
Hele, (nenávratnou) degradací zemědělské půdy se tu především mohou pochlubit úplně jiné myšlenkové programy než "kapitalismus", takže to si zkoušejte na někoho jiného.
電車オタク
Sobota, 26. prosince 2020 - 13:12:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1557
Registrován: 5-2002
dědek_hank:
"Některé důsledky neregulovaného přirozeného běhu věcí té doby byly opravdu následováníhodné - například irský hladomor"
No promiňte - měl byste si asi nejdřív něco přečíst o příčinách irského hladomoru, než se začnete takhle veřejně ztrapňovat... [ko]
Sobota, 26. prosince 2020 - 13:30:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 11-2005
T_._H_.:
"
Hele, (nenávratnou) degradací zemědělské půdy se tu především mohou pochlubit úplně jiné myšlenkové programy než "kapitalismus", takže to si zkoušejte na někoho jiného."
Vyčištění orné půdy bude stát 250 milionů korun.
Toto je jaký "myšlenkový program"?[crazy]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Sobota, 26. prosince 2020 - 13:57:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2974
Registrován: 7-2017
Sants:
"dědek_hank:
"Některé důsledky neregulovaného přirozeného běhu věcí té doby byly opravdu následováníhodné - například irský hladomor"No promiňte - měl byste si asi nejdřív něco přečíst o příčinách irského hladomoru, než se začnete takhle veřejně ztrapňovat... [ko]"

Stačí se zeptat kteréhokoli Ira...

Jinak bych řekl, že tento zdroj to vysvětluje dost jasně.
Green, E. R. R.: Dějiny Irska. Praha, Nakladatelství Lidové noviny, 2012, ISBN 978-80-7422-179-8.
Sobota, 26. prosince 2020 - 13:58:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1064
Registrován: 3-2013
Ad dědek hank: Ono sem tak úplně nepatří, ale nedá mi, abych nereagoval. Krásně je vidět, jak se dá biblický citát nepochopit (nebo zneužít). Ono "dávejte co je cisařovo císaři, co je boží Bohu" vůbec neříká, že věřící má držet hubu a krok. Stejně jako pozdější citát "Modli se a pracuj".
Šlo přece o snahu farizeů nachytat Ježíše otázkou, zda je správné platit daně císaři (což dnes může být ekvivalent, zda je správné dodržovat kovidová nařízené vlády). Pokud by byla odpověď ano, Ježíš by se zdiskreditoval jako kolaborant Říma. V opačném případě by jej mohli obvinit, jako buřiče.
A citátu předchází "ukažte mi peníz, kterým se plati daň - či je to obraz," Takže ta mince s obrazem císaře ukázala farizeům, že jsou římany okupování (tím hůře, že židé měli zakázáno zobrazovat lidskou podobu). A že tedy mají dávat co je císařovo, císaři (ty daně) a co je boží (jejich víra) Bohu. A to může platit i dnes - holt je ve vztahu ke státu třeba respektovat jeho nařízení, ale uchovat si svoje přesvědčení a osobní svobodu. A na tom nic špatného nevidím. Samozřejmě, že marxisti si to překroutí podle sebe.