Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 18. 12. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 18. 12. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 11:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6828
Registrován: 9-2005
T.H.: jetrebista jseš taky. Nebo ti snad současný stav žel. sítě vyhovuje?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mladějov
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 11:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15631
Registrován: 3-2007
Ale já nikde nepíšu, že to zpožďování způsobujou jen chybějící peníze, proboha.

A pane Wagon, vy jste taky s realitou úplně mimo - ty vaše "železniční tratě" mají problém odvézt i SOUČASNÉ kontejnerové vlaky a SOUČASNOU nákladní dopravu, nějaké EU teze z jejich politického komisariátu jsou úplně mimo.
Především proto, že se (a fakt nemám čas vám to hledat) většina nákladní dopravy realizuje v ČR na pár procentech tratí (což je na druhou stranu dobře v jasnosti, kam investovat).
Si přečtěte třeba Petra Šimrala, jaký tyjátr bylo převézt kontejnerák z Prahy přes Domažlice Německem.

Jen takovou ilustraci - představte si, že kvůli stále protahované výluce Ostrov-Vary (sesouvá se násep, termín zřejmě do léta - zatím) jezdí uhlí do Hněvic (elektrárna Mělník) z Nového Sedla u Lokte přes Cheb, Plzeň, ucpanou Prahu a stavby Sm-Rad, Zahradní město nebo hlavní nádraží (!), načež "vycucnou" elektřinu v troleji (problém napájení v uzlu Praha) s návaznými problémy, za chvíli zavřem most na Výtoni, půlka Os a R se motá mezi náklady po mostě Inteligence a přes Malešice a vy nám tady budete citovat teze EU [crazy].

Proti jezdí přes Prahu od Ústí zas jiné uhlí, třeba 67261 do teplárny Planá, kontejnery, kůrovcové speciály, ucelenky s benzínem, naftou, jinými produkty, pravidelné sběrné nákladní vlaky..a k tomu hustá, velmi hustá osobní doprava.
Zařiďte si exkurzi na CDP, a napřed se tam koukněte na ty klikače a na provoz a teprve pak jim předneste ty vaše politické agitace z EU šustící papírem, protože vás asi vynesou v zubech a rychle.

Krista Pána, proč i tady musíme číst (speciálně od vás) ty dementní EU bláboly !
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 12:18:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4598
Registrován: 6-2016
Nevěřícně koukám, jak se tu množí dementní geronti mého formátu[biggrin] (zpoždění staveb, kecy EU apod.)

A musím přiložit starý ftip z doby komančů.
Soudruzi na ÚV KSČ dostali za úkol svými slovy popsat hospodářskou situaci ČSSR bez ohledu na politické kecy v tisku aj tlači. Když to příslušný náměstek zhodnotil, tak vystoupil k mikrofonu a mimo jiné pravil: "V zásadě máte soudruzi pravdu. Jen bych vás upozornil, že V PRDELI se píše měkké I"!
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 12:28:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4204
Registrován: 12-2007
Mladějov: Pokud jsem četl, tak jedním z úkolů VRTky mezi Prahou a Drážďany je odlehčení nákladní železniční dopravy údolím Labe. Podobně by asi VRTka mezi Prahou a Brnem odlehčila především zahlcení železniční trati mezi Prahou a Českou Třebovou dálkovou osobní železniční dopravou. A hlavně Německo, kam je především směřována jak mezinárodní kamionová doprava, tak i železniční kontejnerová doprava, by mělo sdělit, co udělá pro to, aby odlehčilo mezinárodní nákladní dopravě.
Jistě je třeba určit priority, řadu věcí dohodnout se sousedními státy, nicméně si myslím, že na stavbu řady železničních tratí lze najít peníze z EU. To byla spíše poznámka k tomu, že na řadu železničních staveb nebudou peníze ze státního rozpočtu.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 12:44:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5539
Registrován: 3-2006
Ad honzaklonfar: Také koukám, jak se ten dopravní ateismus šíří. Přidal bych známý výrok, že jsme stáli na pokraji propasti a od té doby, jsme udělali pořádný krok dopředu.[sad]
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 12:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4205
Registrován: 12-2007
honzaklonfar + mořepetr: A má smysl někde u piva naříkat, že spadneme do propasti, anebo se pokusit najít všechny možné zdroje, i ze zahraničí, abychom od té propasti poněkud poodstoupili? Před více než 50 lety byla dost alarmující situace na silnicích v Československu, protože se silně rozmáhala automobilová doprava a také městská hromadná doprava v Praze byla katastrofální. Takže se i při té ekonomické bídě začaly stavět dálnice a pražské metro. Stát to téměř zruinovalo, nicméně bez pražského metra by Praha nebyla atraktivní pro budování center zahraničních firem.
Prostředky EU budou čím dál více omezeny jak na některé projekty, např. pro ekologičtější dopravu, tak i časově, myslím, že v dalším finančním období, až toto skončí, jich moc nebude. Vzhledem k tomu, že v době ekonomické krize způsobené pandemií koronaviru, bude ve státním rozpočtu málo peněz, je vhodné připravit takové projekty, na které bude možné využít prostředky EU.
Má snad někdo nějaké lepší řešení?
Mladějov
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 13:12:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15632
Registrován: 3-2007
Ale vy přece nepředkládáte nějaké řešení, vy prostě konstatujete nějaké prostopravdy a uzavřete to tím, že je třeba dojit EU - to je hodně málo.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 13:19:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5540
Registrován: 3-2006
Ad Wagon: Už jen u toho piva, to má smysl, každý se totiž musí zařídit podle svého. Snažit se posílat připomínky, nebo dokonce se snažit něco zlepšit nemá cenu. Protože každý dobrý skutek, musí být potrestán.

Poodstoupit lze, ČR není ostrov.

Takže radím každému, komu se nelíbí doprava v místě jeho působiště, jedinou variantu a to změnit působiště (obec, kraj, zemi). Protože vše v dopravě je na dlouhé lokte a lidský život je na čekání na nějakého "dopravního Godota" příliš krátký.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 13:21:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4206
Registrován: 12-2007
Mladějov: Velice uvítám, když někdo s nějakým řešením přijde. Jistě je možné využít Evropskou banku pro obnovu a rozvoj, snad by se něco mohlo postavit v rámci PPP spolupráce (uvidíme jak se to podaří při stavbě dálnice D 4)
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 13:23:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13553
Registrován: 8-2012
pokud by železniční tratě umožňovaly ve větší míře železniční nákladní dopravu, především mezinárodní přepravu kontejnerů na úkor kamionové dopravy
To jsou akorát dutý fráze. Realita: běží stavba Pardubice, větší vliv bude mít v 2021 mj. zastavený provoz Pardubice-Rosice. V květnu 2021 začne výluka Brandýs n.O. - Ústí n.O., potrvá do nevidím (teoreticky 2023, víme jak to je). Totální rozvrat dopravy osobní - vše na Brno přes Habeš - i nákladní, stěží projede roční plán, ad-hoc který dělá další polovinu (kůrovci, obilí, a další neodhadnutelné přepravy) je úplně beznadějný, jeďte si kudy chcete, a definitivně hřebík do rakve tomu dá úplně zastavený provoz 80 nocí. A to všechno pro to, aby na konci těhle jatek bylo v údolí Orlice totéž, co tam je teď (a slibovaná dvoukolejka Choceň - Velký Osek je taky bůhvíkde). Do toho se 2022 úplně zavře Blansko-Brno (po jednokolejkách 2021), takže z Moravy do Čech zbyde akorát trať přes Vysočinu (kde taky pořád zůstávají dost vyžilé úseky) a při jakékoli mimořádnosti se síť rozpadne na dvě nesouvislé části (jo, můžete si udělat odklon přes Litici nad Orlicí nebo Polsko...). "Drobnosti" jako Prosenice, Petrovice u Karviné (a celá Ferdinandka), most v Prostředním Žlebu, pomalu se rozpadající se "berounská" (protože čekání na tunel), most na Výtoni nepočítám...
Tak mi tu nevykládejte o penězích, kterých je očividně dost (2021 - 2023 vypadají na totální ochrnutí železnice výlukama), ale tady se pořád jen onanuje nad VRTkami a vysmívá se realistům, kteří vidí, jak to (ne)funguje a co chybí nejvíc.
電車オタク
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 13:24:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4207
Registrován: 12-2007
Mořepetr: Pokud bychom chtěli pouze o dopravě lamentovat u piva, až nám zase otevřou hospody, tak pak si my a ani naši potomci nebudou moci stěžovat, že v životní úrovni o míle zaostáváme oproti Německu a Rakousku.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 13:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23503
Registrován: 5-2002
TZ: ZM bude podle mě omezujícím prvkem přinejmenším pro sestavu GVD
Tenhle problém bych si dovolil řešit poněkud jinak, a sice zapomenutím na nějaké zastavování VRT na ZM. A to tím spíš, že má být zřízen terminál Praha-východ.

HK: Jen bych vás upozornil, že
V plném znění "cu grunt se píše zvlášť a v prdeli s měkkým i", přičemž expozice k této pointě bývá různá - já třeba znám tu, jak učitel ekonomiky zadává esej na téma "Perspektivy centrálně plánovaného socialistického hospodářství" a tuhle poznámku adresuje těm, co jsou slabší v češtině.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 13:29:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4208
Registrován: 12-2007
T . H .: To vše, co jste uvedl mi samozřejmě vadí, na většinu staveb v Česku se budou muset najít peníze ve státním rozpočtu, je samozřejmě třeba "hasit" současné problémy na železnici, ale na straně druhé si myslím, že je třeba co nejdříve připravit projekty, na které bychom ještě v tomto finančním období mohli "dojit" EU.}
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 13:30:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23504
Registrován: 5-2002
TH: to všechno pro to, aby na konci těhle jatek bylo v údolí Orlice totéž, co tam je teď
No mohl tam bejt něco aspoň o fous rychlejšího, ale bylo to slavně a velkolepě zabito.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 13:32:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4599
Registrován: 6-2016
Wagon: Nejsem si ani trochu jistý, že prachy z EU (která bude virusem taky "poněkud zasažená") budou bez splnění "některých závazných podmínek"[biggrin], které v reálu budou "poněkud nesplnitelné"...

Podle mě jsou hlavním problémem házeči ekovidlí do soukolí všech dopravních staveb (i když OBČAS mají pravdu) a neexistence dlouhodobé koncepce na MD. Jelikož tam se střídají "různí odborníci" jak hokejisti na ledě a podle toho vypadá!

Před mnoha lety (šikovní by ty příspěvky našli) jsem vlákno o VRT nazval "místem vášnivých diskusí v anarchistických kroužcích". A musím přiznat, že ačkoliv mám pravdu, tak mě to mrzí. Radši bych se pokorně omlouval a vyhledával spojení na VRT přes Mnichov do Landquartu[rofl]

No a s rozvojem železniční sítě v ČR je to obdobné. Něco se udělalo, ale za 30 let je to "poněkud málo"...
Nejen v okolí Prahy.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 14:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5541
Registrován: 3-2006
Vzpomínám jak o našem klubu , musela vést záznam PČR, protože ve stanovách bylo sousloví ekologická doprava, takže jsme byli extremisté. [rofl] Ono na dnešní stav se zadělávalo desetiletí. Takže to nejde najednou z roku na rok zlepšit. Mimochodem slyšel jsem teď část tiskovky o letišti. To bylo taky výživné. Nejvíce zaujala noční výluka. [crazy]
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 14:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13554
Registrován: 8-2012
Podle mě jsou hlavním problémem házeči ekovidlí do soukolí všech dopravních staveb
Podle mě je to klasická "vyhnívací" taktika zejména na straně státu - aneb nějak to dopadne, kdyžtak je zmlátíme. Za neschopnost připravit stavbu podle zákona, za neschopnost plánovat víc jak tři měsíce dopředu, za snahu řešit věci z pozice síly (protože nevyhnily) nemůžou ekovidláci.
電車オタク
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 15:43:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11732
Registrován: 4-2003
Hajnej:No mohl tam bejt něco aspoň o fous rychlejšího, ale bylo to slavně a velkolepě zabito.

Stavba by trvala výrazně déle, stálo by to mnohem více a snížila by se kapacita oproti dnešnímu stavu, kdy si tu všichni jedou stejnou rychlostí a jediný skutečný vyžírač kapacity je zastávkový osobák, který by bylo žádoucí konečně odstřelit zastavováním rychlíků v Brandýse nad Orlicí.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 17:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2873
Registrován: 7-2017
Ono je taky otázkou, kdo ty stavby za pár let bude dělat, když je lopata skoro sprostý slovo.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 17:39:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23506
Registrován: 5-2002
Bram: snížila by se kapacita oproti dnešnímu stavu, kdy si tu všichni jedou stejnou rychlost
Tento druh snížení kapacity se na rychlejší trati dá celkem úspěšně řešit zpomalením rychlých vlaků vždy, kdy je to kvůli dosažení kapacity nutné.
Zato zrychlit vlak na nafurt napomalo udělané trati v případech, kdy poptávka po kapacitě zrovna není, už zdaleka tak snadné není, pročež lze takový počin obhájit pouze tehdy, dosáhlo-li by se jím opravdu významné úspory.

jediný skutečný vyžírač kapacity je zastávkový osobák
To bezesporu, ale...

který by bylo žádoucí konečně odstřelit zastavováním rychlíků v Brandýse nad Orlicí.
... k jeho náhradě zastavováním rychlíků by se docela hodilo, aby ty zastavující rychlíky mohly jet trochu rychleji, aby to zastavení mohly zase trochu srovnat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 17:46:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4138
Registrován: 5-2002
T.H.: Realita: běží stavba Pardubice, větší vliv bude mít v 2021 mj. zastavený provoz Pardubice-Rosice. V květnu 2021 začne výluka Brandýs n.O. - Ústí n.O., potrvá do nevidím (teoreticky 2023, víme jak to je). Totální rozvrat dopravy osobní - vše na Brno přes Habeš - i nákladní, stěží projede roční plán, ad-hoc který dělá další polovinu (kůrovci, obilí, a další neodhadnutelné přepravy) je úplně beznadějný, jeďte si kudy chcete, a definitivně hřebík do rakve tomu dá úplně zastavený provoz 80 nocí. A to všechno pro to, aby na konci těhle jatek bylo v údolí Orlice totéž, co tam je teď (a slibovaná dvoukolejka Choceň - Velký Osek je taky bůhvíkde). Do toho se 2022 úplně zavře Blansko-Brno (po jednokolejkách 2021), takže z Moravy do Čech zbyde akorát trať přes Vysočinu (kde taky pořád zůstávají dost vyžilé úseky) a při jakékoli mimořádnosti se síť rozpadne na dvě nesouvislé části (jo, můžete si udělat odklon přes Litici nad Orlicí nebo Polsko...). "Drobnosti" jako Prosenice, Petrovice u Karviné (a celá Ferdinandka), most v Prostředním Žlebu, pomalu se rozpadající se "berounská" (protože čekání na tunel), most na Výtoni nepočítám...

A většina z toho by zdaleka nebyla tak bolestivá, kdyby byla už hotová ta VRTka. Jeden z důvodů, proč její neustálé odkládání "až bude jinak hotovo" považuju za špatné.

Mladějov 15628: Jestli se já osobně něčeho dožiju je pro věc samu přece zcela nepodstatné... Jinak dovozovat možnosti rozvoje extrapolací období 1960-2020 (kdy se nejdřív dlouhá léta částečně nemohlo a částečně řešilo něco jiného, a pak se taky ne úplně krátkou dobu vyloženě nechtělo a pak se zas řešilo přednostně něco jiného než "rozvoj") považuju tedy za krajně zavádějící. Každopádně Hajnej chtěl vědět, proč se bojím na ZM kapacitního omezení, to jsem popsal (včetně toho, kdy se jím podle mě stane). Jestli ta VRT (nebo rozvoj kolejí v centru ŽUP) "nikdy" nebude je věc názoru. Trval bych ale s dovolením na tom, že popsané problémy existují / případně vzniknou. Zůstanou-li neřešeny tak prostě budou mít nějaké důsledky, ostatně "nějak jezdit" se dá vždycky viz ostatně (na)stávající stav. Netvrdím přece, že se to stát nemůže, jen bych na tom neviděl nějaká extra pozitiva a považuju za vhodné se snažit, aby to dopadlo jinak.

Jasně, vy jste požadovač maximalista
To bych si ovšem vyprosil. Vždy si dávám pozor, aby "požadované" dávalo smysl a bylo nějak efektivní.

co jsou realisté a řeší peníze a navrhují levnější řešení
Problém peněz ovlivní možná rychlost toho pokroku (byť po století zaostávání co je ještě pár let), ale jinak ta "levnější řešení" mají obvykle tu nevýhodu, že nic moc nevyřeší a spíš bych je nazval "smíření se s prohrou". Jako i to je jistě možné, však se to třeba k Liberci dlouhodobě praktikuje, ale nazývejme to prosím pravými jmény.
Ostatně už jsem si zvykl, že některé mé myšlenky (ve smyslu "zastávání postoje", ne ve smyslu, že bych na všechno vždy sám přišel samozřejmě) jsou nejprve vysmívány, pak vyvraceny, pak mi je za ně téměř vyhrožováno, aby se o nějakých 10 let později staly názorovým mainstreamem. Takže já jsem v klidu.[wink]

Hajnej: zapomenutím na nějaké zastavování VRT na ZM. A to tím spíš, že má být zřízen terminál Praha-východ
I tak možno, ale s Nehvizdy bych to úplně nespojoval. Jednak tam bude tentýž problém, mělo-li by tam zastavit všechno (nebo většina). Především si ale dovolím ten luxus mít disentní názor, že to pro řešení dálkových cest (tj. ne příměsta) moc funkční nebude. Především se domnívám, že počet cestujících, o který se přijde nezastavováním (skoro) ničeho na ZM (nebo v té Libni, kde je problém možná rozsahem menší, složitost řešení však ve stísněném prostoru podstatně vyšší) je takový, že může ohrozit významně přínosy celé věci. A zároveň zdržení zastavením v Nehvizdech (včetně patrně nutného předjetí tam) už zase má "naději" snížit atraktivitu Praha centrum - Brno centrum natolik, že to dodateční cestující nevyhnahradí. Ale mě si nevšímejte, vidím je výjevy...

Bram: zastávkový osobák, který by bylo žádoucí konečně odstřelit zastavováním rychlíků v Brandýse nad Orlicí.
... a v UO městě, pročež to už nebude rychlík a stane se stejným "kapacitním vyžíračem" jako onen Os. Takže pro SY-BL bude třeba zavést jakýsi "poloexpres" do Třebové rychle, a problém kapacity můžete řešit zase od začátku.[wink]
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 18:10:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1664
Registrován: 6-2019
Vždy si dávám pozor, aby "požadované" dávalo smysl a bylo nějak efektivní.
Z hlediska projekčních a zhotovitelských firem je to efektivní skoro vždy. Peníze se musí točit. [proud]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 18:20:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 103
Registrován: 7-2018
OD ZÍTŘKA 18. 12. PO PROVIZORNÍM PŘEMOSTĚNÍ PŘES LABE

Od pátku 18. 12. 2020 začnou 🚆vlaky v úseku Lysá nad Labem - Čelákovice v rámci stavby Správa železnic, státní organizace Optimalizace traťového úseku Lysá nad Labem (mimo) - Čelákovice (mimo) realizované společností Eurovia jezdit po 🌉provizorním přemostění přes řeku Labe. Dnes zde proběhla technicko-bezpečnostní zkouška.

❗️ Až do 5. 1. 2021 budou vlaky jezdit obousměrně v úseku Čelákovice - Lysá nad Labem po obou traťových kolejích. Od 6. 1. 2021 budou vlaky jezdit pouze po provizorním přemostění a bude užívána pouze jedna traťová kolej, což se dotkne především obsluhy zastávky Čelákovice-Jiřina. Od 7. 1. 2021 budou zahájeny práce na snesení části železničního mostu v původní poloze.

Další informace o stavbě jsou na webu: https://lysa-celakovice.cz/.

Zdroj: https://www.facebook.com/groups/91969208771/permalink/10158152698 733772/
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 18:53:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2888
Registrován: 12-2007
Možno by to chcelo dodať, že výluka končí až 16:00...
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 19:23:38  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73801
Registrován: 4-2003
Tomáš_záruba:
"I tak možno, ale s Nehvizdy bych to úplně nespojoval. Jednak tam bude tentýž problém, mělo-li by tam zastavit všechno (nebo většina). Především si ale dovolím ten luxus mít disentní názor, že to pro řešení dálkových cest (tj. ne příměsta) moc funkční nebude. Především se domnívám, že počet cestujících, o který se přijde nezastavováním (skoro) ničeho na ZM (nebo v té Libni, kde je problém možná rozsahem menší, složitost řešení však ve stísněném prostoru podstatně vyšší) je takový, že může ohrozit významně přínosy celé věci. A zároveň zdržení zastavením v Nehvizdech (včetně patrně nutného předjetí tam) už zase má "naději" snížit atraktivitu Praha centrum - Brno centrum natolik, že to dodateční cestující nevyhnahradí. Ale mě si nevšímejte, vidím je výjevy..."
V těch místech (zhruba 25 km za Prahou) už může vlak jet klidně 250 a více, takže takové zastavení přihodí klidně 4 minuty navíc (plus pobyt...). Navíc minimálně směrem na Brno přesune rozjezd do oblasti s náročnějšími sklony (zatímco při průjezdu se dá někde u Bošic už frčet traťovou).
Při izolovaném provozu z Běchovic k Poříčanům tam asi z různých důvodů bude snaha zastavovat s lecčíms a nebude to ničemu vadit (v případy těsného svazku půjde střídat hrany). Po dokončení návazných rychlých úseků se nůžky ale rozevřou ještě více.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 19:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13557
Registrován: 5-2004
"co jsou realisté a řeší peníze a navrhují levnější řešení"

No Letovice + další na druhým korytoru mezi Třebovou a Blanskem kde "nezbylo" ani na poloperon model 1968 na 171 dělají parádu už léta.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 20:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4139
Registrován: 5-2002
MZ: Přesně tak.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 21:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13923
Registrován: 8-2004
Snad už si to všichni, co mají doteď blbé kecy na VRT, pořádně zapíšou za uši.
Vždy si dávám pozor, aby "požadované" dávalo smysl a bylo nějak efektivní.

[rofl]

Qěcy:
zásadní věcí je, aby se z té hromady přání realizovaly ty nejpotřebnější nejdříve
...což by reálně vedlo k výraznému poklesu (pokud ne zastavení) drážní výstavby. Reálně se staví to, co je připravené a ne to, co je nejpotřebnější, což názorně ukazuje přesmyk v Libni.
Že tu Wagon mele akorát o financích je nerelevantní.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 21:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23507
Registrován: 5-2002
TZ: aby se o nějakých 10 let později staly názorovým mainstreamem
Například...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 21:25:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4269
Registrován: 9-2003
Vlček: Si nejprve nastuduj, co je to poloperon.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 22:10:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4270
Registrován: 9-2003
Hajnej: To bude něco podobného, jako KáeM v tramvajovém fóru. Ten taky tvrdí, že jeho "proroctví" se plní. Ve skutečnosti jich blije tolik, že některá se splnit zákonitě musí.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 22:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 880
Registrován: 4-2006
Hajnej:
"TZ: aby se o nějakých 10 let později staly názorovým mainstreamem
Například...?"
Nevím jak vize Tomáše Záruby, ale že mainstream postupně adoptuje odvážnější myšlenky je obecně pravda. Třeba konverze byla ještě někdy před deseti lety sci-fi i v anarchistických kroužcích.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 22:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7866
Registrován: 8-2007
Třeba konverze byla ještě někdy před deseti lety sci-fi i v anarchistických kroužcích.

Jo ,to byla taková blbost(ta konverze),že by se toho mohl i někdo chytit.[biggrin]
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 22:43:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1944
Registrován: 8-2017
který by bylo žádoucí konečně odstřelit zastavováním rychlíků v Brandýse nad Orlicí
... a ÚnO městě (nebo chceš osobák ÚnO - MuN?) a máme z toho ... zastávkový osobák. [wink]
Pátek, 18. prosince 2020 - 00:36:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4506
Registrován: 5-2004
V těch místech (zhruba 25 km za Prahou) už může vlak jet klidně 250 a více,

TGV POS se z nuly na 320 km/h rozjede na 18 km.

Ad realismus vs. maximalismus: když budou neustálé požadavky na maximalismus, možná vznikne něco realistického. Pokud jsou požadavky rovnou „realisticky“ nízké, vzniknou nic neřešící kompromisy (Zdice-Rokycany například).
Pátek, 18. prosince 2020 - 01:32:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9806
Registrován: 5-2007
Apollo_17: Tak ono sa zároveň investovalo dosť peňazí do 3kV (nové meniarne), nakoniec len preto, aby sa ukázalo, že tadeto už to fakt ďalej nejde...
Pátek, 18. prosince 2020 - 06:45:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23509
Registrován: 5-2002
DJ: nic neřešící kompromisy (Zdice-Rokycany například)
Aha, stanice se peronizovaly a rychlost zvedla o 20 km/h (nebo víc), ale nic se tím nevyřešilo... [crazy]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 18. prosince 2020 - 07:11:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13556
Registrován: 8-2012
A většina z toho by zdaleka nebyla tak bolestivá, kdyby byla už hotová ta VRTka
Jistě, VRTka jako lék na všechno. A protože věříme ve všespásnost VRTky a čekáme na Godota, tak ty čtyři koleje skrz údolí Orlice nestavíme a bude to další desítky let furt stejné. Stejně tak "maximalismus" s Libercem (proto tři sta padesát studií, neustálé mravokárné lamentování o potřebě VRTky a jinak nic), stejně tak Beroun (ale tam už došlo na vyjmutí hlavy z řiti a i přes údajnou mainstreamovost myšlenky o tunelu se trať začala opravovat).
některé mé myšlenky (ve smyslu "zastávání postoje", ne ve smyslu, že bych na všechno vždy sám přišel samozřejmě) jsou nejprve vysmívány, pak vyvraceny, pak mi je za ně téměř vyhrožováno, aby se o nějakých 10 let později staly názorovým mainstreamem
Holt když vyfabuluješ VRTky (viz ona zlevněná kniha), tunely a přeložky "všude" a ona se nakonec nějaká postaví (páč "ničích" peněz je očividně dost, největší excesy konvenční sítě se v dalších padesáti letech podaří odstranit a rozpory ekopropagandy *) překonat), tak je to přece jednoznačné vítězství tvých myšlenek [happy]. Budiž ti ta iluze přána.

*) jezdit vlakem je samozřejmě klimapřátelské, ale cokoli "betonovat" pochází od ďábla
電車オタク
Pátek, 18. prosince 2020 - 08:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11733
Registrován: 4-2003
David jaša:vzniknou nic neřešící kompromisy (Zdice-Rokycany například).

Na samostatnou VRT tam potenciál není, takže se tam další desítky let mělo jezdit 80 až 90 a v některých místech i 100 km/h?!? A hřát se myšlenkou, že tam bude jednou VRT, což v našich podmínkách znamená v podstatě nikdy?!? Krom toho by došlo k úprku lidí z vlaků mezi Prahou a Plzní do automobilů a autobusů. Takto je to alespoň ve stavu, kdy to nikoho neuráží a počty lidí ve vlaku (bez vlivu koronaviru) neklesají, ba naopak stoupají?!?
Pátek, 18. prosince 2020 - 08:47:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2840
Registrován: 3-2004
Na samostatnou VRT tam potenciál není, takže se tam další desítky let mělo jezdit 80 až 90 a v některých místech i 100 km/h?!?
Tak proto se tam za drahé peníze vybetonovalo to nesmyslné rychlostní cimbuří? [crazy]
Pátek, 18. prosince 2020 - 08:54:16  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73802
Registrován: 4-2003
David_jaša:
"TGV POS se z nuly na 320 km/h rozjede na 18 km."
V šetřiči s nulovými sklony a bez oblouků nebo tunelů snad. Vysmívaná konverze do té doby snad proběhne*, jinak ten „rozlet” zpomalí i stahovačka na styku soustav.
Rozjezdy jednotek pro VRT jsou rychlé (když to něco dokáže odnapájet, nebo když se povede terminál Vysočina kdesi hezky na kopci...), ale zázraky (taky) neumí.

* - Bude muset, když už při současném provozu je to v [zadnice]i. Sice se s tím oficiálně moc brzo nepočítá, ale zde si troufám věřit, že úsek Praha(-Libeň mimo) - Kolín i přes všechny důvody, proč to nejde, dostane přednost a nebude až jeden z posledních.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 18. prosince 2020 - 09:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4507
Registrován: 5-2004
Hajnej: peronizace jasně, ale to zpřeložkování do rychlostního cimbuří, to ve výsledku nepomáhá ceně, kapacitě ani rychlosti.

MZ: no LGV co já vím zrovna rovinatostí a bezstahovačkovitostí neoplývají. [happy] Nicméně je to spíš argument podporující váš příspěvek, ne polemizující.
Pátek, 18. prosince 2020 - 09:52:44  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73803
Registrován: 4-2003
Jde i o to, že v Praze to nebude z 0 na 300, ale s postupným nárůstem rychlosti (300 až někde u Xaverova, po Běchovice „jen” něco přes 200).
Je fakt, že klasických stahovaček jsem ve Francii i Španělsku viděl víc než dost (a fíra je měl na papíře, žádná automatika [crazy]). Máte někdo představu, jak dlouho se tyhle jednotky ze stahovačky vzpamatovávají? Nebo to umí (jako třeba 471) přežít lehkou rekuperací, takže ve výsledku se to chová „jen” jako šachovnice?
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 18. prosince 2020 - 10:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6830
Registrován: 9-2005
Martin_zlivský:
"Máte někdo představu, jak dlouho se tyhle jednotky ze stahovačky vzpamatovávají?"

2 - 3 kilometry?
[happy]
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 18. prosince 2020 - 10:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10691
Registrován: 5-2002
Je fakt, že klasických stahovaček jsem ve Francii i Španělsku viděl víc než dost (a fíra je měl na papíře, žádná automatika [crazy]). Máte někdo představu, jak dlouho se tyhle jednotky ze stahovačky vzpamatovávají?

Mě čistá vypínačka vychází někam k půl minutě...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Mladějov
Pátek, 18. prosince 2020 - 12:31:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15641
Registrován: 3-2007
Mladějov:
"David_jaša:
"Hajnej: peronizace jasně, ale to zpřeložkování do rychlostního cimbuří, to ve výsledku nepomáhá ceně, kapacitě ani rychlosti."


Nojo, ale to bysme na tu "jakoVRT" čekali ještě teď.
Čekání na Godota se provádí třeba na Praha-Kladno a skoro doteď na 171 (kde už se přišlo na to, že je tam třeba investovat, jinak se trať rozsype), takže vaše "maximalistická" cesta je třeba matematicky výhodnější, prakticky však ne - a to je přesně ten rozpor mezi teoretiky od zeleného stolu jako vy a praxí.

Takže zaplaťpámbu, že to tam prohučí, náklady setrvalou 90 nebo 100, nemusej čekat, než protivlak odjede od peronu, je tam autoblok a dálkovina, výkonné napájení..takže to prostě sviští (na rozdíl třeba od 171 či staré 220, různých Nymburků, Velkých Oseků a podobně).

Takže v tomhle podepisuju Hajnýho a Brama - ono opravdu varianta není nic nedělat a čekat, až se všechno vypapíruje a postaví v ideální variantě není ta pravá, ale beru, že šotoobec bude kritizovat vždycky cokoli - když se nestaví i když se staví.

A co se zrychlení týče, tak mnohem víc se dá (časově i provozně) docílit něčím, co jsme tady pracovně nazvali "rychlé výjezdy z Prahy", neboli třetí a čtvrté koleje v jiné stopě - třeba ze Smíchova před ten Beroun, třeba podél 011 do Kolína..a to je věc, na které se (snad) shodli i věrozvěsti VRT s realisty.
Pátek, 18. prosince 2020 - 13:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2874
Registrován: 7-2017
Mladějov: šotoobec bude kritizovat vždycky cokoli - když se nestaví i když se staví.
Tohle já už psal kdysi: když se nestaví, je to špatně, když se staví, je to taky špatně.
(takže si občas i porozumíme [wink])
Pátek, 18. prosince 2020 - 13:51:00  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73807
Registrován: 4-2003
PŠ:
Díky. [ok] Takže vcelku standardní hodnota, pokud je ale taková návěst v nevhodném místě (např. pod kopcem), může mít dopad značný.


Mladějov:
První ze dvojeného příspěvku jsem smazal.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 18. prosince 2020 - 13:51:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6832
Registrován: 9-2005
Maximalistická cesta neznamená, že se čeká na schválení a výstavbu nové trati. A přitom se nemodernizuje stávající perspektivní infrastruktura a ta neperspektivní se ani neudržuje v normových parametrech a ve spolehlivém chodu.
To totiž asi DJ a TH nepochopili. Já chci, aby se všechna infrastruktura, která má být provozována řádně udržovala a modernizovala, ta na dožití, aby se aspoň řádně udržovala a k tomu se budovala infrastruktura pro budoucnost. A k tomu potřebuju mít nejdřív vizi, na jejím základě a po konzultacích nějaký koncept a podle něj budovat.
Dnešní infrastruktura je především podudržovaná, a to částečně i ty zmodernizované úseky. Údržba se zřejmě nedá politický prodat. Nedají se u toho stříhat pásky a zviditelňovat ksichty. K tomu samozřejmě několik velkých organizačních chyb, třeba neodmítání přidělení kapacity vyžíračům typu osobáky přes Malešice. Ještě, že je aspoň ten Žesnad. Bohužel myšlení MD a jeho podřízených je tam, kde je.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 18. prosince 2020 - 14:04:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4508
Registrován: 5-2004
MZl: (a fíra je měl na papíře, žádná automatika [crazy])

TGV umí z TVM vyčíst signály BAISSEZ PANTO (stahovačka na změně systémů) a COUPEZ COURANT (vypínačka na střídání fází), dál umí podle notně starých informací TGVwebu přepínat napětí, zavírat a otevírat okolo tunelů větrání, de/aktivovat TVM a poznat vstup/výstup do/z LGV. Ve francouzštině k tomu jsou informace podrobnější, ale tím jazykem bohužel nevládnu. [happy]

Ml.: Nojo, ale to bysme na tu "jakoVRT" čekali ještě teď.

Spíš pohledem pobitvěgenerála obráceně: dělat lehčí upgrade (perony, zabzař, přeložky jen pro odstranění propadů rychlosti*) a paralelní koleje v nové stopě reálně připravovat dřív. K podobnému ne-úplně-optimálnímu výsledku jako Zdice-Rokycany směřuje (stále ještě zablokovaná?) modernizace Brno-Přerov.

Jinak čekat teď na VRT mi přijde OK, ale za 10 let by snad už něco být mohlo. [happy]

* případně moderně napřímení tak na 100-110 pod kopci, umožní-li to díky výjezdu setrvačností nákladníkům zvednout normativ nebo odstranit postrky, viz x příkladů, které tu během posledních let na to téma dával PŠ
Pátek, 18. prosince 2020 - 14:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4509
Registrován: 5-2004
Qěcy: mně teda přijde, že se ty naše pohledy zas tak moc neliší. [proud]

K tomu samozřejmě několik velkých organizačních chyb, třeba neodmítání přidělení kapacity vyžíračům typu osobáky přes Malešice.

Jinak pamatuju si dobře, že je Žesnad spíš přivítal coby důkaz průserem, že tam to úzký hrdlo je a potřebuje řešit? [happy]
Pátek, 18. prosince 2020 - 14:33:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13561
Registrován: 8-2012
To totiž asi DJ a TH nepochopili. Já chci
Já jsem se vůbec nevyjadřoval k tvému chtění, ale k Zárubovu "kdyby byly VRTky, nebyly by problémy" a čekání na Godota z toho plynoucímu. Co kdybychom se oběsili?
電車オタク
Pátek, 18. prosince 2020 - 14:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5543
Registrován: 3-2006
David_jaša:
"vzniknou nic neřešící kompromisy (Zdice-Rokycany například)"

Zrovna těsně vedle, kompromis je plánováno ponechat (snad prozatím) mezi Berounem a Zdicemi.

Ze Zdic už jde (zatím) postavit i to VRT, vedle koridoru.
Pátek, 18. prosince 2020 - 14:41:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6833
Registrován: 9-2005
To je všechno hezký. Když je až do léta 2021 na trai 232 ve Mstěticich jízda na přivolávací návěst v obou směrech plus do Čelákovic mezistaničně. Takže odklony R tak po 6 minutách, odklony nákladů po 10 a více, podle toho, jak se to komu povede vyjet. A v noci za mlhy v oblouku před Mstěticemi jet na PN po klouzajících kolejích... to byste fakt nechtěli. A peronní interval vesteticich + nástupiště tam pouze u hlavních kolejí, že... Fakt luxusní odklonová trať. [sad]
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 18. prosince 2020 - 15:42:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2827
Registrován: 4-2014
Tak úsek Zdice - Plzeň je už v pohodě co se týče po technické stránce, stejně ta trať s porovnáním v jakém byla technickém stavu před rokem 1987 a kolik po ní jezdilo vlaků, tak dnes zeje většinu dne prázdnotou. Hlavní cíl je vyřešit úsek Praha - Beroun, kde si ROPID udělal z tratě, která musí i v současné době sloužit jak dálkové rychlíkové tak i nákladní dopravě, udělal defakto ROPIDÍ vlakodrom. Bohužel potřebný tunel Praha - Beroun stále v nedohlednu, snad se to podaří, aby v roce 2028 ta stavba byla konečně zahájena, ale moc tomu nevěřím, že se tak stane. Pokud skutečně ano, tak by to bylo dobře.
Pátek, 18. prosince 2020 - 15:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6405
Registrován: 7-2011
Dovoluji si upozornit ctěné obecenstvo, aby nezapomínalo na jednu zásadní věc, kterou je legislativa. I kdyby ctěná EU či jánevímkdo promptně poslala peníze na všechny skutečně potřebné i nepotřebné stavby, tak stejně nepostavíme ani prd. A pokud náhodou jo, tak to přes všechny odvolání, stížnosti a podobné bude tak plné "kompromisů" a za tak dlouho, že to ve výsledku bude ghounu.
Dokud u nás budou platit zákony ve smyslu, že každý má právo bydlet v klidu na samotě u lesa, pět minut od centra, dokud se nebude smět zlepšit situace tisícům, protože by se mohla zhoršit jednomu, dokud bude legislativa umožňovat, aby jednotlivci či obskurní sdružení o pár členech z druhýho konce republiky mohli do čehokoli házet vidle jenom proto, protože "se jim to nelíbí", tak se nehnem z místa. A takovouhle legislativu budeme mít do tý doby, dokud nebudeme požadovat její změnu. Takže nafurt.
Pátek, 18. prosince 2020 - 16:09:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6834
Registrován: 9-2005
Tak ať úředníci stavby připravují pořádně, aby všechna případná odvolání byla ihned zamitnutelná a také zamítnuta co nejdříve a ne až na konci lhůty. Tam je totiž zásadní příčina. Arogance ze strany úředníků i těch nejvyšších a neumetelství. Ono by se najednou 6jistilo, že stavbu lze připravit o třetinu až i polovinu rychleji.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 18. prosince 2020 - 16:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6406
Registrován: 7-2011
Qěcy:
"Tak ať úředníci stavby připravují pořádně, aby všechna případná odvolání byla ihned zamitnutelná..."
Však oni to tak připravují. A právě proto se nestaví. Protože pak totiž stavět nejde (nebo je z toho příšerný paskvil k ničemu). A právě proto vzniká tolik studií ne/proveditelnosti.
Pátek, 18. prosince 2020 - 16:22:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4603
Registrován: 6-2016
"snad se to podaří, aby v roce 2028 ta stavba byla konečně zahájena"

Kéž by! Já bych přidal přání, aby v té době už byl rekonstruován/ modernizován/otimalizován celý úsek Praha hl.n. - Beroun a to včetně železničního mostu...

"dokud bude legislativa umožňovat, aby jednotlivci či obskurní sdružení o pár členech z druhýho konce republiky mohli do čehokoli házet vidle jenom proto, protože "se jim to nelíbí", tak se nehnem z místa"

To je snad ještě větší utopie, protože výše zmíněný postup je na 110% euroekobiopozitivní [sad] Bude zajímavé sledovat situaci kolem vysokých PHS v Radotíně a řešení PHS na průtahu Černošicemi a Mokropsy. Troufám si tipnout kdo a jak se u nás ozve a jak budou "argumentovat"...
Pátek, 18. prosince 2020 - 16:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4210
Registrován: 12-2007
Ten tunel z Prahy do Berouna snad povede Českým krasem, a mohl by tam být vápenec, který se snad ještě používá k vápnění horských porostů postižených kdysi emisemi oxidů síry. Nemohl by se takový tunel prohlásit za důl pro ekologicky šetrnou těžbu ekologicky příznivého vápence?[biggrin]