Diskuse » Železnice » Tratě v západních Čechách » Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 13. 12. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 13. 12. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 04. prosince 2020 - 14:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4050
Registrován: 5-2002
Mladějov: Smějete se vlastní blbosti nebo čemu přesně?

David: Anebo taky ne s tím, že holt to bude s přestupem (vyjma nějakého sezonního víkendového přímáku z Plzně, vedeném tou novou mašinou, která v X potáhne špičkové Os-180)
Ano, i to je možnost (do doby elektrizace tratě 180). Proto je právě tak důležité nejdřív najít shodu, s čím vlastně ty dráty srovnáváme. Můj příspěvek 4041 se vztahoval k "pokračování dneška", pokud by alternativou bylo prostě nahoru přímo nejezdit, tak by to tak jasné jistě nebylo. Ale zas by bylo třeba vyčíslit, kolik lidí by přímé vlaky přitáhly navíc (což je samozřejmě podstatně méně "exaktní věda" a do spekulací se tu pouštět nechci).

Lze namítnout, že stejně tak by do té Plzně jezdily ty elektrické jednotky
To leda že by to tak někdo vyloženě chtěl (ale i tak by aspoň nejezdily v dieselu). Jednak by dopravce, provozující ty Os z Berouna měl přirozenou konkurenční výhodu právě v této synergii (takže by nebylo nereálné předpokládat jeho vítězství "za jinak stejných podmínek"), jednak by se třeba i různí dopravci mohli umět dohodnout na dílčí subdodávce, bude-li to pro oba výhodné (až kolem této problematiky časem opadnou emoce).
Mladějov
Pátek, 04. prosince 2020 - 14:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15564
Registrován: 3-2007
Ne, směju se, že se na takovou diskusi nevykašlete - nic na vás.

Já se teda zeptám na dvě věci: vyjde objednání vozby ŽR-Kt vozy od společnosti (tuším)WBA i s "úsporou 1 motoráku" levněji než současná vozba dvěma motoráky ČD - a na co teda bude pak ta trolej ?
Na dva páry R z Prahy ?

Jak se budou řešit posily ?

Jako jistě není problém k tomu doplácat nějaké světlé zítřky a vlakodrom a "obhájit" to, ale já vycházím ze současného stavu (necovidová dvouhodina mimo sezonu s 10 lidmi ve vlaku, jezdím tam pravidelně léta).
Pátek, 04. prosince 2020 - 16:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10567
Registrován: 5-2002
Nesmíš myslet tak úzkoprse.

Jeden chytrý pán už to má dávno vymyšlené.

Nákladní doprava bude vedena na principu jednosměrek a budou využívány k tomu Stadlerovo hybridy.
Tedy Klatovy - Špičák a z Chebu na zlom stoupání za Maktredwitzem a protisměrně pak stačí Furth - Plzeň.

Jde o to, že do kopce bral laciné kWh a z kopce je to jedno. Mě se teda loko 6400 kW nebo 2000 kW diesel úplně nelíbí, raději bych to viděl 6400 kW elektricky + 1000 kWh baterie + diesel 800 - 1000 kWh --> umožnilo by to rekuperaci vždy a všude (a tu nejlepší, tedy vyrobenou kWh si pak spotřebujeme sami, tedy za plnou cenu na rozdíl od troleje, kde se za rekuperant platí zpravidla polovička. Další výhoda - krátkodobě i na neelektrizované trati může mít plný výkon - ono v Německu je nezadrátovaných dvojkolejek s rychlostí 100 a více ještě docela dost.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 04. prosince 2020 - 17:30:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15349
Registrován: 12-2007
Ještě taková "drobnost" - pokud vyjde plán s přeshraniční linkou Klatovy - Plattling, pak jsou časové polohy determinovány prakticky navždy, neboli Zwiesel X:00 h - Špičák X:30 h - Nýrsko X:00 h (+ volnější zapojení do uzlu Klatovy v X:30 h).

Mmch. "zrychlení" ve smyslu "odjezd elektrovlaku z Klatov směr ŽR hned po půl (= přesun taktového křižování v X:00 h z nynějšího Nýrska nově až do Zelené Lhoty) = konec přípojové vazby "za roh" v Janovicích od Domažlic směrem na Rudu.
Pátek, 04. prosince 2020 - 18:59:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15737
Registrován: 10-2004
Tak nevýhodou současného stavu je právě to, že je na vozidla nejnáročnější. Kvůli 2 párům rychlíkům je potřeba rychlíková souprava navíc, ale pořád jsou potřeba 3 soupravy na osobní vlaky, které by samy o sobě stačily na zajištění dopravy. Posilové spěšňáky nepočítám. Naopak 2 hodina rychlíků až nahoru by znamenala současnou potřebu rychlíkových souprav a úsporu 2 motoráků (motorových jednotek). Elektrizace by umožnila odjezdit celou 183 se současným počtem náležitostí na rychlíky (posily by točily v Nýrsku za cca 25 minut), jen 7546 by musel mít soupravu navíc.
A jestli je to potřeba nebo není nechám na jiných.
Pátek, 04. prosince 2020 - 19:33:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15353
Registrován: 12-2007
A kromě již uvedeného jsou tady další aspekty jako např.:
- pravděpodobnost nasazení nízkopodlažního (= jednak vyhovujícího lidem s pohybovým omezením, ale souběžně i vhodného pro lidi s koly, kočárky apod.) vozidla při stavu bez elektrizace (např. Link či dvojice Regioshuttlů na lince Klatovy - Plattling) vs. s elektrizací (InterPanter na rychlíku Praha - Železná Ruda?).

- aspekt, jestli by po zadrátování bylo MD schopno objednat vlaky systémově až do Rudy; pokud ne, tak aspekt "výše úhrady (ev. nákladové ceny při brutto-systému) od Plzeňského kraje směrem k dopravci za stanovený počet motorových jednotek/souprav vs. elektrických jednotek/souprav".
Pátek, 04. prosince 2020 - 20:17:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1928
Registrován: 8-2017
pravděpodobnost nasazení nízkopodlažního (= jednak vyhovujícího lidem s pohybovým omezením, ale souběžně i vhodného pro lidi s koly, kočárky apod.) vozidla při stavu bez elektrizace

...v kombinaci s přestupem v Klatovech, v jednom směru navíc vždy podchodem, což jistě cestující s pohybovým omezením a lidi s kočárky, koly apod. potěší.
Pátek, 04. prosince 2020 - 21:01:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15354
Registrován: 12-2007
v jednom směru navíc vždy podchodem, což jistě cestující s pohybovým omezením a lidi s kočárky, koly apod. potěší.
Při pouze 2h taktu Os vlaků řešitelné přistavením Os vlaku vždy k tomu nástupišti, u kterého je/bude přípojný rychlík.

Aneb od L:20 do S:40 h Os vlak u 2. nástupiště.
R směr Plzeň v L:30 h odjíždí + v S:30 h přijíždí k 2. nástupišti.
R směr Plzeň v S:30 h odjíždí + v L:30 h přijíždí ke 3. (nebo by třeba šlo k prvnímu, aby tedy lidi jedoucí přímo z/do Klatov nemuseli používat podchod?) nástupišti.

O. K., při 1h taktu Os vlaků už by to problém byl.
Nicméně odstranění jedné ze zvrhlostí (že něco takového v r. 2020 ještě existuje...) jménem totálně bariérová (žádné výtahy či šikmé plošiny) žst. Klatovy by bylo velmi žádoucí změnou bez ohledu na (ne)drátizaci čehokoliv.
děd_Vševěd2
Pátek, 04. prosince 2020 - 21:09:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 7-2017
Vy jste tady všichni nějak chytří. Priorita jsou přímé brutto vlaky Plattling - Klatovy. Uvidíme co bude chtít Němec a jak k soutěži přistoupí. ČD mají smlouvu tuším jen na nádledující 3 roky, pak se může stát cokoliv. V zásadě cokoliv z Bavorska je lepší než 842. [wink] Drátizace atd fakt není hudba následujících deseti let. Klidně to může vzhledem k cenám od ČD převzít nějaký Trillex. [wink]
Pátek, 04. prosince 2020 - 21:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1931
Registrován: 8-2017
Nicméně odstranění jedné ze zvrhlostí (že něco takového v r. 2020 ještě existuje...) jménem totálně bariérová (žádné výtahy či šikmé plošiny) žst. Klatovy by bylo velmi žádoucí změnou bez ohledu na (ne)drátizaci čehokoliv.

Každý vidíme ty priority někde jinde. Podle mě by prvotně mělo být zasahováno do stanic, kde se cestující motají v hlavních kolejích na úrovňových nástupištích a ne přeorávat stanice bezpečné a provozně vyhovující.
Nutnost lezení do podchodu a s tím spojenou časovou ztrátu výtah ani plošina nekompenzuje (ba naopak, protože cesta po schodech je významně rychlejší než jízda plošiny, na niž se v případě její existence bude muset čekat).
Pátek, 04. prosince 2020 - 21:51:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15355
Registrován: 12-2007
Každý vidíme ty priority někde jinde.

Samozřejmě.

Zejména když (aktuálně k posouzením ke strmosti schodů a vůbec svému aktuálnímu stavu zejména pravého z kolen, kde tyto věci, ve mně sice geneticky podmíněné, se mi navždy nevratně (resp. jen v dané situaci "akceptovatelně") rozjely po sklouznutí na zledovatělém nástupišti + s tím spojenou nádražáckou neschopností toto posypávat/solit) se rozhodnu nejít po schodech, ale přejít přes úrovňový přechod (byť s vědomím toho, že je potřeba se rozhlédnout apod.). Jéje, to je nádražáckého řevu.

Nebo když se modro[cunik] vykašlali v zastávkách s hodně nízkým nástupištěm na vysunutí přídavného schodku u fungl nových Regiospiderů (shodně na to kašlali na Liberecku a Vysočině, vyjma prvotní jízdy pro papaláše - to schodek vysouvali poctivě) a já jsem slušně poprosil strojvedoucího o vysunutí, on odmítl + pak na mě ještě čučel, jak se do toho vozu drápu + poté, když jsem to (za cenu píchnutí v koleně + dalších cca 2 týdnech bolesti) "zvládl", tak na mě od kabiny strojvedoucího čučel a ještě řekl "No vidíte, že to jde". [crazy]

Takže samozřejmě od té doby patřičná dokumentace každého takového modroksindláckého selhání a patřičné rozmáznutí každé další takové věci (to měli modro[cunik] o pár měsíců předtím keců, že "těm, kdo na pohled mají pohybové omezení, ten schodek vysunou i bez žádání - hahaha. No, aspoň jsem nádražáky usvědčil při lži). No a jaký div - vzápětí začali modro[cunik] ten schodek u Spiderů vysouvat skoro furt.

A samozřejmě od té doby moje patřičná reakce vůči těm, kteří takové pitomosti jako non-bezbariérové nádraží (nota bene ve městě/přestupním uzlu typu Klatov) relativizují.

Takže ano, urychleně takový bordel dát do pořádku + nebrat jako argument přímých vlaků, že výhodou je v takovém bordelu nepřestupovat (= kdo v něm začíná či končí jízdu, bude muset do podchodu každopádně). A peronizovaná stanice bez oficiálního bezbariérového přístupu je provozně stejně nevyhovující jako ta, kde jsou jedna kolej vedle druhé.

No ale abychom tedy tolik neubýbali od tématu - takže od Klatov výš už se to "nechození do kolejí jedna vedle druhé" vyřešilo (díky tomu, že se namísto pitomé drátizace před 10 lety, kdy by v Nýrsku a Janovicích dál byla "jedna kolej vedle druhé", se to udělalo "až" před 5 lety, bez drátů, ale všude s vysokými nástupišti), takže teď jsou na řadě Klatovy (kde zrovna a právě tam mám s červenočepičářskými modro[cunik] taky takové nehezké zkušenosti ze své doby).

No a naštěstí to taky úplně není pravda s tou "předností", viz postupné doplňování výtahů v již dávno peronizovaných stanicích typu České Budějovice, Ostrava hl. n. (a že to tam trvalo!), (mezitím modernizovaný) Cheb (bez názorů typu "nejdřív odstranit stav s jednou kolejí vedle druhé v Hluboké n/Vlt., Děhylově či Tršnicích") atd. Tzn. ono to tímto směrem naštěstí postupuje. Jen do Klatov to zatím nedošlo.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 04. prosince 2020 - 22:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2319
Registrován: 4-2003
Mmch. "zrychlení" ve smyslu "odjezd elektrovlaku z Klatov směr ŽR hned po půl (= přesun taktového křižování v X:00 h z nynějšího Nýrska nově až do Zelené Lhoty) = konec přípojové vazby "za roh" v Janovicích od Domažlic směrem na Rudu.

A vy tam teď nějakou vazbu vidíte? Krom asi tří použitelných spojení v okrajových částech dne to od Domažlic na Rudu zpravidla vychází s čekáním 40 - 100 minut v Janovicích, tedy nepoužitelné, tahle vazba už je roky zabitá.
Pátek, 04. prosince 2020 - 23:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2027
Registrován: 4-2003
Děkuji Willi Brkosovi za připomenutí toho faktu, že to tady společně plevelíme jak lidi z provozu, z plánování, byznysu, tak i koníčkáři jako já. Ano, mám Brejlovce na Špičáku vyfocenýho nejmíň stokrát, přesto se však na něj zajedu rád podívat znovu a znovu. Tak snad od 13. prosince.

A ekonomika? Ta si dělá, co chce - je to jen hra s čísly o tom, kdo si víc nahrabe, nejlépe ze státního - to je současný směr trhu v naší republice. S tím, jestli na Rudu jede vlak a nebo motorák, to nemá v reálu mnoho společného. Dráha, pokud ji chceme držet, tak má být k něčemu. Tedy například zde mají existovat velký přímý vlaky ráno na Rudu a večer zpět, posila o víkendu celoročně. Nebo rychlík z Plzně do Budějc nemá být složen z AB+BDs+B ...jak jsem zakusil dnes v 16 hodin. Nebo o svátku nemá jet na Karlštejn jeden ešus, jak jsem zakusil 17.11. Svět se nezastavil, lidé cestují, ať ve všední den za prací, tak o víkendu na hory za sluncem či sněhem. No a o té pravé dráze, nákladní, radši začínat vůbec nebudu.
Brejlovec. Bez diod, bez uic, bez kundálu, bez šípovýho pluhu, bez klimazitace, bez najbrta. Nic víc, nic míň.
http://trainweb.cz/autor/Václav+Petrů | https://www.youtube.com/user/savikVP
Pátek, 04. prosince 2020 - 23:26:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10582
Registrován: 5-2002
Ad Savík: A ekonomika? Ta si dělá, co chce - je to jen hra s čísly o tom, kdo si víc nahrabe, nejlépe ze státního - to je současný směr trhu v naší republice. S tím, jestli na Rudu jede vlak a nebo motorák, to nemá v reálu mnoho společného. Dráha, pokud ji chceme držet, tak má být k něčemu. Tedy například zde mají existovat velký přímý vlaky ráno na Rudu a večer zpět, posila o víkendu celoročně. Nebo rychlík z Plzně do Budějc nemá být složen z AB+BDs+B ...jak jsem zakusil dnes v 16 hodin. Nebo o svátku nemá jet na Karlštejn jeden ešus, jak jsem zakusil 17.11. Svět se nezastavil, lidé cestují, ať ve všední den za prací, tak o víkendu na hory za sluncem či sněhem. No a o té pravé dráze, nákladní, radši začínat vůbec nebudu.

No jo, tiskárny cenin běží naplno...

A to ostatní z komunismu nebo spíše socialismu, kde cena služby je dána plánem pětiletky byste zpátky taky nechtěl?

Jen pro informaci, kolik je Vám let?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 05. prosince 2020 - 10:02:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 4-2003
Taky si myslím, že tiskárny cenin teď běží naplno nejen u nás [biggrin]

Přesně, trochu toho socialismu bych chtěl. Státní školství, zdravotnictví, dráhu, energetiku. Byznys ať si dělá nestrategické záležitosti - banky, obchod, turismus a další služby. Zemědělci každej na svým, nemám problém. Průmysl, co kdo umí. Prostě se mi volný trh nelíbí, něco to přineslo, ale devastace školství a zdravotnictví tu je, a za mě bylo a je zbytečně vynaloženo mnoho energie navíc. Pořád se něco privatizovalo, přeprodávalo, rozdělovalo, odstátňovalo, každej to chce řídit, pak zase někdo jinej, práci nikdo naopak dělat nechce, koncepce nulová díky politikaření. To už mě nebaví...

38 - a vám? Jestli jste starší a zažil starý režim jinak než v dětství... já vám to neberu. Taky rád jezdím do Alp.
Nicméně si trvám na výše uvedeném, že strategické záležitosti bych rád viděl v rukou státu.

No nic, včerejší naděje na odpolední slunko dopadla takto [rofl] :

Brejlovec. Bez diod, bez uic, bez kundálu, bez šípovýho pluhu, bez klimazitace, bez najbrta. Nic víc, nic míň.
http://trainweb.cz/autor/Václav+Petrů | https://www.youtube.com/user/savikVP
Sobota, 05. prosince 2020 - 10:16:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7304
Registrován: 5-2002
Já nevím, ale jestli chcete aby lidi jezdili na hory vlakem, tak je asi nenuťte v Klatovech přestupovat, v autě taky nelezou v Klatovech z jednoho do druhého.

Silnice do pár let výrazně zrychlí ( obchvat Klatov, Přeštic a Horní Lukavice), tak dráha by měla taky přidat, jestli nemá být jen atrakce pro šotouše a zdroj dotací pro dopravce.

Drátovat se to snad nemusí, nějaká dvouzdrojová loko nebo jednotka s baterkou by stačila...
Sobota, 05. prosince 2020 - 10:40:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10588
Registrován: 5-2002
ad Savík: téměř 53. 28.9.1989 (bylo mi 21,5) jsem přišel z dvouleté vojny a než sem se stihl rozkoukat, už jsme byli v kapitalismu.

Nebudu Vám nic vymlouvat, nicméně s vašimi názory si dovolím výrazně nesouhlasit.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Martinmarilynmanson
Sobota, 05. prosince 2020 - 11:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11168
Registrován: 12-2007
Byznys ať si dělá nestrategické záležitosti - banky
[biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]

Silnice do pár let výrazně zrychlí ( obchvat Klatov, Přeštic a Horní Lukavice)
Otázka, jak dlouho to bude trvat. Špunt jménem Přeštice tipuju nejdřív kolem roku 2030... v sezóně ať něco přímého jezdí, jinak je to ale kvůli zcela jiné frekvenci v úsecích Plz - Kt a Kt - Železná Ruda zbytečné plýtvání.
Be clever - use public transport!
Sobota, 05. prosince 2020 - 11:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15741
Registrován: 10-2004
MMM: Tak to je zcela v moci plzeňského kraje a její servisní organizace POVED. MD zde objednává pouze dvouhodinový takt do Klatov a s vloženými spoji do Plzně, na což by stačilo 5 souprav. Díky požadavkům plzeňského kraje na hodinu do Klatov jich je potřeba 6 a ty 2 páry na Rudu zvyšují počet na 7.
Sobota, 05. prosince 2020 - 11:17:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2740
Registrován: 12-2009
Savik: Bez ohledu kontextu si jen dovolim maličkou vsuvku, co z toho není?

Státní školství - snad je? Něco v kompetencích krajů...
zdravotnictví - To je snad taky státní...
dráhu - divně ale je... Správa Železnic je státní + polostátní ČD
energetiku - tak ta snad státní úplně není Čez už tuším státu nepatří... Ač jistý si nejsem


(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Sobota, 05. prosince 2020 - 11:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7305
Registrován: 5-2002
v sezóně ať něco přímého jezdí, jinak je to ale kvůli zcela jiné frekvenci v úsecích Plz - Kt a Kt - Železná Ruda zbytečné plýtvání.

No pokud by byl nějaký Panter s baterkama tak by to nemuselo jezdit celé nahoru, mimo sezónu...

Jinak Lukavice se staví, Klatovy příští rok zahájení - ale s tím že to povede až za Luby, úspora 5-10 minut podle dopravy... Přeštice mají zahájení stavby asi 2022...

Takže Plzeň -Špičák bude cesta na hodinu v pohodě i s kafem na benzině...

No nakonec přímé busy by taky mohly být, na co se vláčet 2 hodiny po kolejích a spekulovat jestli to v Klatovech neujede...
Sobota, 05. prosince 2020 - 12:10:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2310
Registrován: 7-2017
Na trať Plzeň (mimo) – Klatovy (mimo) jsou v současné době zpracovány tři záměry projektu a to pro úseky Plzeň (mimo) – Dobřany (včetně), Dobřany (mimo) – Přeštice (včetně) a Přeštice (mimo) – Klatovy (mimo), tak uvidíme, co z toho vypadne.
Sobota, 05. prosince 2020 - 12:21:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2320
Registrován: 4-2003
Tantin27: je zajímavé, že krom té bižuterie kolem (vysoká nástupiště, zábradlí atd.) má být výsledkem realizace těch tří záměrů stav, který už tady rok máme a možný tedy je [biggrin]

...cituji: Cílem projektu jsou úpravy, které umožní změnu dopravního konceptu na trati tak, aby vlaky od Prahy mohly z Plzně ihned pokračovat ve směru Klatovy nebo aby bylo možné na tyto vlaky navázat přípoje ve směru Klatovy/Železná Ruda s krátkou přestupní dobou v případě ukončení vlaků od Prahy v Plzni....tj. uzel v půl v Klatovech a křižování v Chlumčanech
Sobota, 05. prosince 2020 - 12:34:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2312
Registrován: 7-2017
Suri: POVED/IDPK tlačí na zdvojkolejnění Plzeň-zast–Přeštice co to půjde, tak jsem zvědav, co z toho vyleze. Pokud platí koncepce.
Sobota, 05. prosince 2020 - 16:07:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4053
Registrován: 5-2002
Drátovat se to snad nemusí, nějaká dvouzdrojová loko nebo jednotka s baterkou by stačila...
Já jen pro představu... 47 traťových a cca 4 km staničních kolejí (hrubý odhad) zadrátovat by dle ceníku SFDI stálo nějakých 340 MKč (jednorázově). Napáječka nová netřeba. Něco v kolejišti (nad rámec pořádné údržby) nejspíš ani ne (?), leda snad stínění kabelů ZZ (není-li). Otázkou je ten tunel, ale snad by se to "trolejnicí" dalo. K tomu něco do rezervy, takže řeč je o částce kolem 400-500 mega.
Sobota, 05. prosince 2020 - 16:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4054
Registrován: 5-2002
Tantin27: Kdyby raději tlačil spojku Zbůch (cca, z nové tratě) - Přeštice zastávka... Takhle to dopadne max. zakonzervováním šílené klikatice, kterou pak už nikdy nepůjde zrychlit. Ta trať je na tom stejně jako 225: Buď to v nejhorším (a nejlépe současně nejzatíženějším) úseku srovnat se skutečně zásadním časovým přínosem, nebo leda tu a tam doplnit výhybnu a navěky rezignovat. Uznávám, zde je to složitější o nutnost zachovat trať přes Dobřany, ale zas tu (doufám) je podstatně víc cestujících.
Martinmarilynmanson
Sobota, 05. prosince 2020 - 17:11:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11169
Registrován: 12-2007
No nakonec přímé busy by taky mohly být
To se stát klidně může, byť o víkendu by ty busy jely klasickou trasou, protože zrovna ty Přeštice jsou zdrojem významné frekvence cestujících. Ale vyloučit se nedá nic.

tak ta snad státní úplně není Čez
ČEZ je polostátní.
Be clever - use public transport!
Sobota, 05. prosince 2020 - 22:47:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7307
Registrován: 5-2002
MMM:protože zrovna ty Přeštice jsou zdrojem významné frekvence cestujících

A samozřejmě přes Klatovy, nabere to tam tolik lidí kolik jich zase z Plzně odradí pomalost... [happy] Já nevím kde se furt bere představa že čas pro lidi nemá cenu, autem tam budou za hodinu při hodně pohodové jízdě a nějaké té dopravě v Plzni... (Při prázdné silnici a ostré jízdě je to kolem hodiny už dnes)

TZ:
Kdyby raději tlačil spojku Zbůch (cca, z nové tratě) - Přeštice zastávka... Takhle to dopadne max. zakonzervováním šílené klikatice, kterou pak už nikdy nepůjde zrychlit. Ta trať je na tom stejně jako 225: Buď to v nejhorším (a nejlépe současně nejzatíženějším) úseku srovnat se skutečně zásadním časovým přínosem, nebo leda tu a tam doplnit výhybnu a navěky rezignovat. Uznávám, zde je to složitější o nutnost zachovat trať přes Dobřany, ale zas tu (doufám) je podstatně víc cestujících.

Jakože by hodinovka rychlíků minula Chlumčany i Dobřany a brala to po té nové spojce, a osobáky by jezdily po staré trati, tzn. z Dobřan do Klatov s přestupem?

Asi by to bylo hlavně šíleně drahé, ne?

Když už překládat, tak za Dobřanama uhnout k D5 - 2.5 km podél ní, ke křižovatce z přivaděčem, tam tím prostorem povede ta nová trať taky... Ale za velkou cenu by se pořád koupilo asi minimum času...

Krom toho město chtělo postavit zastávku pod univerzitou, k tomu snad dojde... A v Chlumčanech se snad posune zastávka k obci, někde to zaznělo, byť v letáku ke stavbě na stránkách SŽ to zmíněné není...
Sobota, 05. prosince 2020 - 23:56:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4058
Registrován: 5-2002
Jakože by hodinovka rychlíků minula Chlumčany i Dobřany a brala to po té nové spojce, a osobáky by jezdily po staré trati, tzn. z Dobřan do Klatov s přestupem?
Dobřany ani Chlumčany samozřejmě nejsou místo, které by vyžadovalo obsluhu dálkovou dopravou. To že tam staví plyne z toho, že je tak pomalá, že "sbírá co se dá". Což kdyby se povedlo PL-KT dostat na atraktivní čas, tak už by k tomu nebyl důvod.

Asi by to bylo hlavně šíleně drahé, ne?
10 km novostavby, předpokládám jednokolejné, to budou nižší jednotky miliard. A výsledkem by byl průjezd Plzní hl.n. "rovně" (tj. vjezd i odjezd 80 km/h), místo serpentin přes Doudlevce "na plnej ceres" přes Novou Hospodu, a pak 160 km/h vlastně až před ty Přeštice. Výhodou by byla jízdní doba Plzeň - Přeštice těsně přes 15 min. v kombinaci s nepotřebou nějak dál řešit trať přes Valchu, kde by se osobáky porovnaly (pomíjím teď případnou jednu bodovou výhybnu, v daném kontextu zanedbatelnou).

Když už překládat, tak za Dobřanama uhnout k D5 - 2.5 km podél ní, ke křižovatce z přivaděčem, tam tím prostorem povede ta nová trať taky... Ale za velkou cenu by se pořád koupilo asi minimum času...
Asi i to je možnost, bral jsem to "z hlediska principu". Jen se pak obávám, že nepůjde vyřešit na civilizovanou rychlost průjezd Dobřany, a nějaký "obchvat" té stanice se mi tam na první pohled taky nejeví jako snadná věc. Ale jistě, kdyby se to povedlo, určitě by to bylo levnější a zřejmě i na kilometry jízdy kratší.

Jižně od Přeštic se pak nabízí klasická modernizace, v rámci čehož by bylo fajn, kdyby se povedlo přiblížit Švihov ke Švihovu.[wink] Prostě Plzeň - Klatovy dostat (s 1 zastavením, možná) pod 30 minut. Pak je to tzv. o něčem. Klatovy - Nýrsko je kupodivu slušně rovné už dnes, no a dál jsou prostě hory s limitem někde na osmdesátce. Z PL za hodinu pak od oka Hojsovka, to už zní jako použitelné i ve 21. století.
Neděle, 06. prosince 2020 - 11:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1933
Registrován: 8-2017
T27: POVED/IDPK tlačí na zdvojkolejnění Plzeň-zast–Přeštice co to půjde
Tak doufám, že podobně tlačí i na rozpůlení obou mezistaničních úseků dál na Klatovy, protože právě jejich délka je dnes hlavním zdrojem problémů.

EDIT: Jinak koukám, že se tady zase jede nějaká fantasmagorie, která pokud vůbec někdy dopadne, tak to bude na svatýho Dyndy, místo prostého doplnění výhybny Točník, která by byla za pár šupů, rychle a pozitivní vliv na stabilitu provozu by měla enormní. Ale to by se nedaly prostavět miliardy, takže se radši budem tvářit, že to nejde, stejně jako Kuks.

(Příspěvek byl editován uživatelem M250.0.)
Neděle, 06. prosince 2020 - 11:27:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2807
Registrován: 4-2014
A proč zdvojkolejnění až od Plzně zastávka?, když už tak rovnou z Hl.n., ale otázka zní jestli by se druhá kolej z Hl.n. do Plzně zastávky vešla.

Co se týče zatrolejování v úseku Klatovy - Ž. Ruda Alžbětín, tak to asi nikdo realizovat nebude, ale uvidíme, když SŽ(DC) tahá trolej do stanic, kde výsledek je pod trolejí jen jedna staniční kolej a ostatní bez troleje, dál chce natáhnout trolej mezi Veselí nad Lužnicí - Třeboň - Č. Velenice, tak možná tu trolej z Plzně do Rudy také jednou zrealizuje.
Neděle, 06. prosince 2020 - 12:25:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15750
Registrován: 10-2004
M250.0: Jo, když si vemu, jaký je problém vystavět výhybnu Bartoušov na lokálce Jičín - Nymburk, kde by to mohly řešit 2 samovraty a 100 m kolejí a vylíhla se z toho stavba za 170 milionů, která se řeší dlouhé roky a konečně měla být udělaná letos a už se zase posunula, tak si nedělám iluze s výhybnou Točník, přestože tam je kolej i trolej. Ale je to jenom nákladiště.
Neděle, 06. prosince 2020 - 13:09:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7308
Registrován: 5-2002
Podle mě ty baterky jsou ideální, dá se to vyzkoušet, na co tahat drát někam pro 2h takt a nákladku nula...

Ušetřit 8 minut na nepřepřahu v Klatovech je pak asi nejefektivnější z investic, plus teda mít vozidlo co by do těch kopců vyjelo traťovou rychlostí.
Neděle, 06. prosince 2020 - 13:11:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7309
Registrován: 5-2002
Ale jistě, kdyby se to povedlo, určitě by to bylo levnější a zřejmě i na kilometry jízdy kratší.

Tak hlavně by se dal zrušit zbytek tratě, krom vlečky do Doudlevec, tzn. dalo by se tvrdit že za 5 km novostavby se nemusí dělat optimalizace 7-8 km tratě, jedné stanice a tří zastávek...

A z Plzně do Dobřan by konečně vznikla hezká cyklostezka. 😀
Neděle, 06. prosince 2020 - 13:26:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4061
Registrován: 5-2002
M250.0: Největší průšvih dráhy je právě to, že se snaží volit "jedno nebo druhé" i v případech, kdy jde o zcela nesouvisející věci. Točník za 50-100 mega klidně může vzniknout bez ohledu na to, že by třeba za 10 let byla přeložka u Plzně za 3 mld, xakru.
Neděle, 06. prosince 2020 - 14:55:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15753
Registrován: 10-2004
H_k: Aby ten vlak z baterkama nebyl nakonec dražší než dotažení drátů do železné Rudy. [happy] Jenže tady jde taky o efektivitu vypravovaných souprav. fakt je super, že nakoupíte drahé bateriové vlaky, když ve fakticky ve vybrané dny ráno potřebujete vyvézt větší množství lidí nahoru a večer dolu a jinak tam povezete pár desítek lidí, které odveze 1x842 za zlomek ceny.

TZ: Přeložka za 10 let? Optimisto. Dneska máme na stole daleko smysluplnější projekty za stamiliardy, které se připravují 10 a více let a ještě se ani nekoplo. A ne něco, co umožní udělat expres po hodině pro 22 tisícové město bez zastávky s nádražím 2 km od centra. A to se nám začínají rozpadat úseky na koridorech, které byly zmodernizované jako první.
Neděle, 06. prosince 2020 - 17:11:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4062
Registrován: 5-2002
No tak za 15-20, tím spíš. Poukazoval jsem v tomto případě na problém, že je tendence stopnout jakékoli drobnosti s tím, že "časem bude koridor". Což pak zastánci "alespoň nějakého pokroku" mají snahu řešit "zákazem dlouhodobých nápadů", čímž se dráha akorát konzervuje v nekonkurenceschopnosti. Prostě takový ten pocit, že "do jedné tratě nelze jít investičně během lidského života dvakrát" (za současné neschopnosti rozlišit investici za desítky milionů a za miliardy) je jedno z nejhorších dogmat na dráze.
Martinmarilynmanson
Neděle, 06. prosince 2020 - 17:34:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11170
Registrován: 12-2007
Já nevím kde se furt bere představa že čas pro lidi nemá cenu
Autobus nikdy nebude rychlejší než auto. Už jen proto, že auto může na tom přivaděči jet 110, zatímco bus maximálně 100. A které auto tam jede 110?...
Be clever - use public transport!
Neděle, 06. prosince 2020 - 19:12:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8200
Registrován: 12-2005
110? Neni tam náhodou 130 jako na všech rychlostkách? Pokud vim omezení je jen přes přehradu a za sjezdem na Litice/Výsluní už žádný omezovací značiky nejsou.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Neděle, 06. prosince 2020 - 19:31:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5040
Registrován: 4-2003
Martin_100:
"Neni tam náhodou 130 jako na všech rychlostkách?"
Na všech rychlostkách samozřejmě 130 není. Maximální rychlost 130 km/h je pouze na dálnicích, na silnicích pro motorová vozidla platí limit 110 km/h. Já myslel, že se živíš jako profi řidič.
Martinmarilynmanson:
"auto může na tom přivaděči jet 110, zatímco bus maximálně 100"
Autobus, pokud to je technicky možné, může rovněž jet 110 km/h.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Maxipes_Fík
Neděle, 06. prosince 2020 - 21:47:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3392
Registrován: 12-2005
Panter jede 160, ale do Nepomuka 100 ♡


Pondělí, 07. prosince 2020 - 17:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8202
Registrován: 12-2005
Hele neživim. A když jsem se živil tak pro mě byl nejvyšší limit 80km/h tak proč nosit v hlavě informaci co nepotřebuju?
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Pondělí, 07. prosince 2020 - 19:18:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5042
Registrován: 4-2003
Copak, dal jsi poště sbohem? Je fakt, že za volantem náklaďáku rychlosti neřešíš, mimo obec všude jen max 80 km/h. Ale tak sedláš i osobáky, tak bys měl znát rychlostní limity.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pondělí, 07. prosince 2020 - 22:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7310
Registrován: 5-2002
Autobus nikdy nebude rychlejší než auto. Už jen proto, že auto může na tom přivaděči jet 110, zatímco bus maximálně 100. A které auto tam jede 110?...

Jasně, ale i po dostavbě čtyřpruhu k Přešticím ten cca 20 kmh rozdíl nebude relevantní, to udělá 2 minuty, možná 3? Kdežto zajíždění do měst místo jízdy po obchvatech rozdíl je...

Ale připomíná mi to jak jsem nedávno právě na tomhle přivaděči něco testoval, nějaké kalibrace GNSS přijímačů, a dal jsem si v autě tempomat na 110. A normálně jsem MAN Arrivy nedojel, myslel jsem že mají omezovače na 100, ale asi je to o něco výš...
Úterý, 08. prosince 2020 - 19:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3092
Registrován: 8-2009
Doktor Je fakt, že za volantem náklaďáku rychlosti neřešíš, mimo obec všude jen max 80 km/h. Zcela evidentně máš hodně zkreslené představy[biggrin].
Spíš by mě zajímalo, proč všichni řeší baterky. Vždyť po Evropě jezdí hromada duálních jednotek E/D?[kecal] Pravda správný dodavatel je nemá v nabídce[satan]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Ythomas_ct
Úterý, 08. prosince 2020 - 22:05:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2991
Registrován: 10-2009
Ad Jurek_fm:

Spíš by mě zajímalo, proč všichni řeší baterky.

Protože spalovací motor začíná být v EU velmi sprosté slovo a zdejší legislativa pomalu (ale asi celkem jistě) směřuje k tomu, že vozidlo se spalovacím motorem bude mít dost pravděpodobně do 10 let cenu šrotu a velmi omezenou oblast použití...
Úterý, 08. prosince 2020 - 22:47:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5506
Registrován: 3-2006
On by byl akceptovatelný vodík, ale spíše ve formě pohonu s palivovými články. Kupodivu akumulátory vycházejí levněji. zdroj
Ythomas_ct
Středa, 09. prosince 2020 - 00:42:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2992
Registrován: 10-2009
Ad Mořepetr:

On by byl akceptovatelný vodík, ale spíše ve formě pohonu s palivovými články. Kupodivu akumulátory vycházejí levněji.

Ono na tom není zas až tak moc k podivování, když si uvědomíte, že to vodíkové vozidlo s palivovými články beztak ty baterky potřebuje. Nehledě na to, že vodík je výborná látka na distribuci. Aneb kolik kg nějaké "cisterny" že je potřeba na převoz, resp. skladování 1 kg vodíku?
Středa, 09. prosince 2020 - 06:49:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4078
Registrován: 5-2002
Fakt levněji než ta trolej a čistě elektrické vozidlo? Mě baví, jak je na dráze snaha se opičit po autech, kde ta závislá trakce je jaksi problematická.
Středa, 09. prosince 2020 - 07:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3094
Registrován: 8-2009
Protože spalovací motor začíná být v EU velmi sprosté slovo a zdejší legislativa pomalu (ale asi celkem jistě) směřuje k tomu, že vozidlo se spalovacím motorem bude mít dost pravděpodobně do 10 let cenu šrotu a velmi omezenou oblast použití...
No nevím. To by musel mít frantík hodně velký problém. Oni na tom mají postavený systém. Angláni to s těmi novými nákupy taky asi nezvládli. Jinde už se moc nepohybuju tak nevím.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Maxipes_Fík
Středa, 09. prosince 2020 - 11:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3396
Registrován: 12-2005
Fujky spalovací motor a mě tady jezdí zamračená na 25kV 🤪🙄

https://www.instagram.com/p/CIjCYKwHW_U/?igshid=z6nip5q2qyio
Pátek, 11. prosince 2020 - 09:34:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 12-2009
tady řešíte vodík, baterky, drátování trati kvůli pár osobákům... a pak jezdí běžně starý diesely pod dráty
zOboru
Sobota, 12. prosince 2020 - 19:31:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 263
Registrován: 7-2018
Plzeňská linka Kozolupy - Blovice zítra oslaví desetileté výročí:

Sobota, 12. prosince 2020 - 19:39:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2814
Registrován: 4-2014
zOboru - Ano, ale v nadpisu chybí slova: v úseku Plzeň - Kozolupy zbytečná.
Sobota, 12. prosince 2020 - 22:56:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 298
Registrován: 8-2016
Nově zavedený Ex 551 s odjezdem z Plzně ve 4:57 do Prahy stále není nabízen idosem či aplikací můj vlak. Víte prosím někdo proč?
Sobota, 12. prosince 2020 - 23:15:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2321
Registrován: 4-2003
18AlexSyky18: pravděpodobně proto, že zřejmě vůbec nevyjede. Stejně tak např. v Idosu chybí většina vlaků Ex 3XX v úseku Praha-Plzeň, tedy mnichovská část linky Ex6, přestože od 13.12. platí jiný jízdní řád, kde ty vlaky uvedené jsou a Covidová omezení, která jsou uváděná na stránkách ČD, mají konec psán 12.12.2020 ve 23:59. Nová omezení od 13.12.2020 od 00:00 na nový jízdní řád tam v tento moment žádná nejsou, tj. jet by mělo všechno, co je v jízdním řádu uvedeno, ale nepojede to - ten stav by se dal popsat jako bordel. Zřejmě si nikdo neuvědomil, že s novým jízdním řádem, je třeba vydat všechna omezení znovu s platností od 13.12.2020.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Neděle, 13. prosince 2020 - 10:07:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 299
Registrován: 8-2016
Suri: Díky za vysvětlení, napadlo mne to potom, co jsem to sem napsal, ale nebyl jsem si jistý.
Neděle, 13. prosince 2020 - 15:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 116
Registrován: 7-2011
Tomáš Záruba: Mám klatovskou trať vedenou údolím Radbuzy moc rád, ale čistě akademicky, když jste nadhodil možnost nějaké spojky z klatovské na domažlickou trať, tak by mi přišlo lepší udělat ji rovnou dvoukolejnou, odpojit se od klatovské trati mezi Dobřan a Dobřany zastávkou, po mostě překonat údolí Radbuzy, pokračovat peáží podél D5 a napojit se na novou trať 180 někde u dálničního exitu 89. Dobřany by byly obslouženy a zbytek klatovské trati mezi Dobřany a hlavním nádražím by bylo možné pro pravidelnou dopravu opustit (další frekventovanější stanice je až Plzeň zastávka, která by byla nově nahrazena Jižním předměstím). Starou trať nechat jen jako vlečku do Škodovky, z Doudlevec do Dobřan by pak asi šla zcela zrušit. Zároveň by se tím vyřešil dopravní problém v Plzni s křížením se Samaritskou ulicí (vlečka by byla řádově míň frakventovaná nežli dnešní trať).
Neděle, 13. prosince 2020 - 18:46:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1406
Registrován: 4-2009
Beznick: Trať Plzeň - Domažlice je naštěstí už vyřešena včetně dopravní technologie, která ŽESNAD.CZ vyhovuje. Teď nás čeká jen tlak na rychlejší realizaci a dokopat DB Netz k obdobné aktivitě 😉 V Německu začnou bádat v březnu. 😁
Neděle, 13. prosince 2020 - 18:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7313
Registrován: 5-2002
Já vím že s tím furt rýpu, ale jak tam budete řešit výluky na jednokolejce kolem Staňkova? Odklon v dieslu přes Klatovy, nebo v té době snad už v drátech přes Marktredwitz? Unese to ekonomika nákladní dopravy ?

Osobku to většinou ničí, ale tam místo cestujících sype prachy stát / kraj...