Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 06. 12. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 06. 12. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 04. prosince 2020 - 16:24:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5480
Registrován: 3-2006
Tomáš_záruba:
"- považuju za potřebné jezdit Praha - Příbram přímo, ale raději bych viděl náhradu hraní si na dvě vrstvy nějakým pásmovým Sp (neboli 3 zastávky navíc výměnou za hodinový interval) "

V tom jsme zajedno (možná bych posunul konec do Březnice), jenže k tomu chybí spousta věcí, za nemalé peníze. Přinejmenším hybridní vlaky, protože na změny infrastruktury se nemůžeme spoléhat, vzhledem k tomu, že 200 není ani koridor, ani regionální trať.

Toto by splňoval i onen mnou již kdysi zmiňovaný rozplet, při prodloužení S7, tedy jednou Hořovice (Kařez), jednou Příbram (Březnice). Na ten však není připravena právě ta infrastruktura, potažmo vozidla.
Pátek, 04. prosince 2020 - 16:47:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15348
Registrován: 12-2007
... a ještě k dalšímu mladějovskému protiřečení si (nemluvě o tom, že v jeho očích už jsou autisty i ti, kteří "chtějí elektrizovat" či "čmárají nové tratě do mapy"):

Prostě jsou tratě, jejichž handicap vůči silniční síti nelze vyrovnat, natož překonat.

Tou je třeba ta 200 nebo Praha-Liberec po železnici.


Přesto MD rychlíky na t-070 objednává, a to (s jedinou "dírou") ve 2h taktu. Přestože relace jako Praha - Mladá Boleslav ("Čejetičky") či Praha - Turnov jsou vůči silnici (tedy dálnici) nekonkurenceschopné, přestože v tomto směru jezdí "jeden autobus za druhým", tak přesto MD "v době bilionového deficitu" ty rychlíky (vedené z Prahy směrem na Liberec, do kterého se s přestupem "R - R" v Turnově dá vlakem z Prahy dostat) objednává.

Srov. s toutéž argumentací u t-200. Nebo srov. jejich počet zastavení mezi Prahou a Mladou Boleslaví vs. mezi Prahou a (vůči Praze ve srovnatelném postavení jako MB) Příbramí (resp. ještě lépe počet zastavení mezi Neratovicemi a MB vs. Berounem a Příbramí).

Tzn. Mladějov poněkud trefil kozla.

a hraje si na smrtelně vážně objektivního - bohužel ne třeba k cintům jiných pánů na hranici trollingu (Mirek_55, Fany)
A tady už Mladějov trefil kozla totálně a neumí/nechce (?) si všímat, že vůči Fanyho protitaktovému flašinetu se snažím věcnými argumenty protiargumentovat docela často.

Vy alespoň něco navrhujete, takže je zábava, případně diskuse - on prakticky nikdy.
A třetí mladějovský kozel trefen (před 5 - 10 lety jsem nejen v tomto diskusním vlákně psával různé návrhy, řekněme "mimo rámec reálně předpokládaných věcí", vcelku často (tzn. objektivní rozpor s kecem "prakticky nikdy"); nicméně mj. respektuji, že daleko plodnější je diskuse nad nějakým reálným či reálně navrhovaným stavem jejich kontexty).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 04. prosince 2020 - 18:17:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2290
Registrován: 8-2007
V Ostravě hl.n. zahájen prodej KJŘ dnes v 15:54 [happy]. Jen nevím, zda teď ještě je, už se tam tvořila fronta.
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012
Pátek, 04. prosince 2020 - 18:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15736
Registrován: 10-2004
David: Na 070 žádná díra není, protože MD ještě těsně před začátkem GVD 2020 podpesalo s Arrivou dodatek, kde oproti stavu JŘ pro tržní konzultace došlo k vyplnění té díry. Současný stav rychlíků na trati 070 plně objednáván MD. Ovšem R26 je s R21 nesrovnatelná. R26 na úseku Praha - Písek nemá smymsluplné uzly, všechno zajišťují jiné linky. Není pro ní prostor na symsluplné rychlé trati, proto jede oklikou. Cestujících ubývá, stačí se podívat někam do archivu, kde jsou fotky z vlaků v samotné špičce PD, kde kouká pár hlav. Naopak na R21 je uzel prakticky v každé uzlové stanici: Neratovice na Kralupy, ve Všetatech na R do Ústí, v Mladé Boleslavi na R22 (někdy i na osobáky), Turnově na R14, v Tanvaldu nově stíhá uzel v celou, kde váže na špičkové posily a liberecký kraj snad zvažuje prodloužení vybraných osobáků z Josefova Dolu. V Neratovicích díky nové zastavce na sídlišti má slušný potenciál růstu na relaci Praha - Neratovice. Navíc je tady velmi slušný turistický potenciál na Jizerky, Máchovo jezero apod. Co má R26?
R26 vznikla jako alternativa rozkopanému koridoru, což tvrdí i MD ve svém Dopravním plánu. Ale to už padá a myslím si, že taková alternativa stejně nebyla hojně využívána. R26 má určitý turistický potenciál v rámci bývalého vojenského újezdu Brdy, což je úžasný terén na cyklistiku, ale i turisty je postupně objevován. Ale na to opravdu není potřeba systémový celotýdenní dvouhodinový takt v rozsahu 7-8 párů denně. tady by stačil podobný stytsém jako Posázaví, kdy vybrané regionální vlaky v sezóně pojedou do Prahy jako zrychlené a jinak naváží ve Zdicích na rychlík.
Pátek, 04. prosince 2020 - 18:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13408
Registrován: 8-2012
Přesto MD rychlíky na t-070 objednává, a to (s jedinou "dírou") ve 2h taktu. Přestože relace jako Praha - Mladá Boleslav ("Čejetičky") či Praha - Turnov jsou vůči silnici (tedy dálnici) nekonkurenceschopné
Tak se běžte podívat do rychlíku na 070, pak se běžte podívat do rychlíku na 200 a pak ať vás ten kozel kopne do řiti.

No ale 200 se přece (za blíže nespecifikované peníze) zrychlí a pak to bude mít "smysl" [happy]
電車オタク
Pátek, 04. prosince 2020 - 18:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5481
Registrován: 3-2006
T_._H_.:
"No ale 200 se přece (za blíže nespecifikované peníze) zrychlí a pak to bude mít "smysl" [happy]"

O čemž silně pochybuji, zatím se okolo Prahy staví na 172 a stavělo na 210. Proto se spíš přikláním k tomu zlepšení silniční infrastruktury. Tam je reálnější, že se tak stane v dohledném termínu a ne v příštím století.
Prostě lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.
Nechic
Pátek, 04. prosince 2020 - 18:53:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2766
Registrován: 4-2010
Tak tady to je zrovna jeden z případů, kdy by bylo legitimní od MD objednávat autobusy a na R200 mít Os a Sp do Berouna. Ona četnost pojení z Písku do Prahy taky není zrovna oslňující
Pátek, 04. prosince 2020 - 18:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15351
Registrován: 12-2007
Na 070 žádná díra není,
Skutečně. [blush] Beru zpět.

Tak se běžte podívat do rychlíku na 070
Děkuji za potvrzení toho, že i rychlík "na trase směr Liberec", na trase s dálničním souběhem, na trase, kde objektivně platí, že "auta/autobusy po dálnici jsou rychlejší", může mít smysl (což myslím zcela obecně, nikoliv směrem k R26, srov. s mladějovským vyjádřením).

(Ovšem ke "kozlovskému" přirovnání vůči R26 si dovolím dodat, že těch lidí v "poté zachovaných" spojích R-070 nebyl takový počet, pokud by - po "vzoru" R26 - došlo k osekání té linky na cca 4 páry spojů denně z nynějšího, téměř dvojnásobného počtu.)

Za totéž děkuji Orkymu v jeho vyjádření např. vůči Jizerkám (přestože "tam jezdí i přímé autobusy" z Prahy a navíc "to vše v době bilionového deficitu"). [happy]

V Neratovicích díky nové zastavce na sídlišti má slušný potenciál růstu na relaci Praha - Neratovice.
Totéž se dá říct o nové zastávce Příbram sídliště.

R26 na úseku Praha - Písek nemá smymsluplné uzly
O Březnici už řeč byla (při takto děravém JŘ a jezdění od Blatné "do prázdna" se nedivím proběhlé změně).

Samozřejmě v případě Příbrami a Písku je to primárně věc objednatele autobusých linek, že (už před 11 - 12 lety, kdy ta linka jezdila v počtu spojů schopných uspokojovat relevantní přepravní potřeby) nenavázali bus-linky v těchto městech primárně na tento rychlík.

Mimochodem, Orky, tímto tedy máme (dejme tomu) ukázán jeden příklad trasy, kde (dle tvojí teze) funguje stav "Os vlaky ve 2h taktu; rychlíky jen coby posily". Nicméně z tvého vyjádření na toto téma (psaném v kontextu polemiky, řekněme, "jdou-li veřejné finance z tlustého k tenčnímu, jak učinit reálnou úsporu výdajů za dopravní obslužnost při co nejmenším snížení kvality systému") vyplývá, že takové řešení platí pro větší počet tras, potažmo rychlíkových linek. Můžeš být konkrétní, o které další? Děkuji.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 04. prosince 2020 - 19:09:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13412
Registrován: 8-2012
Děkuji za potvrzení toho, že i rychlík "na trase směr Liberec", na trase s dálničním souběhem, na trase, kde objektivně platí, že "auta/autobusy po dálnici jsou rychlejší", může mít smysl
Opak tu tvrdíte akorát vy v rámci pokusu o diskuzní faul a trolling. Jinak 070 a 200 jsou hodinky a holinky, nikoli jednokritériové porovnání "je tam dálnice". R26 jezdila prázdná i v době "full-service" dvouhodiny (a to se ještě vyplácela pro dojíždění ze Zdic do Prahy).
Pokud vás tu někdo nevybíravě tituluje, tak má nejspíš pravdu.
電車オタク
Pátek, 04. prosince 2020 - 19:21:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15352
Registrován: 12-2007
R26 jezdila prázdná i v době "full-service" dvouhodiny
Nemáte pravdu, viz (kromě mých občasných zkušeností) i různé statistiky psané do příslušného diskusního vlákna v kýženém roce 2009 jedním ze zdejších adminů.

Ale to je relativně vedlejší vzhledem k opačnému jevu, který jsem zdůrazňoval - že pokud by R-070 byly osekány do 4 párů spojů (z toho ještě jiná omezení v X a jiná o víkendech), tak by podle mě došlo ke stavu, kdy v každém z (byť těch zachovaných) spojů by jelo méně cestujících (z čehož předřečník uhnul k tématu "kolik lidí jezdilo ve Švejcích, když měly 2h takt bez děr; resp. v X ráno do Prahy tam byl dokonce hodinový rozestup") než dnes.

Ještě k tomuto:

v Tanvaldu nově stíhá uzel v celou, kde váže na špičkové posily

Právě, jenom v pracovní dny a jenom ve špičce.

Mmch. souhlasím, Orky, s tvým nedávným vyjádřením o tom, že R mezi Turnovem a Tanvaldem není (i z mého pohledu) o nic více oprávněn být v kategorii "objednáván ministerstvem" než např. R mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem.

Naopak v tomto přirovnání vidím dost společných znaků.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 04. prosince 2020 - 19:26:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5482
Registrován: 3-2006
T_._H_.:
"R26 jezdila prázdná i v době "full-service" dvouhodiny (a to se ještě vyplácela pro dojíždění ze Zdic do Prahy). "

Bohužel cestující přemýšlel ekonomicky, cesta vlakem byla podstatně dražší než autobusem. V okamžiku integrace, tedy sjednocení ceny, bohužel už došlo k prodloužení JD v již vystříleném taktu.
Pátek, 04. prosince 2020 - 19:30:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15738
Registrován: 10-2004
David: Při plánování toho, co má přednost, je potřeba vzít v potaz reálný potenciál. A ten na turistické bázi mají Tanvaldy určitě větší než Písek a Čimelice. A hlavně, Tanvaldy hradí MD jen zhruba z poloviny. Pokud bychom se měli bavit na sanaci bilionového dluhu a požadavku určité míry omezení dálkové dopravy, tak by úsek Turnov - Tavnald určitě, co se objednávky MD týče, byl na předních místech. Problém je v tom, že na rušení jsou zejména motorové rychlíky, které jezdí Arriva, jenže tomu brání těch 20% ve smlouvě.
Máme-li se bavit o nějaké úspoře při současném způsobu financování, tak z pohledu MD je nepřijatelné, aby se rušily vytížené vlaky na hlavních tratích. 4 hodinové díry by následovaly od linek s nejnižším vytížením s ohledem na alternativní možnosti. Když mi pošleš průzkumy, tak ti to řeknu. [happy]
Pátek, 04. prosince 2020 - 20:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1929
Registrován: 8-2017
R26 na úseku Praha - Písek nemá smymsluplné uzly

No už holt nemá, na náhodné výstřely se váže blbě. Ale není to tak dlouho, co byly docela slušné přípoje na osobáky ve Zdicích (díky čemuž se dalo civilizovaně dostat do osobákových zastávek na 170) a v Březnici (díky čemuž bylo možné tranzitovat přes Blatnou).

Přes Rudnou je to samozřejmě bída, ale po dokončení SmRadu by měla být k dispozici opět trasa podél vody.
Pátek, 04. prosince 2020 - 20:46:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2806
Registrován: 4-2014
M250.0:
" ale po dokončení SmRadu by měla být k dispozici opět trasa podél vody"

To ano, ale po dokončení SmRadu se hned postupně rozkope další úsek - mělo by se jednat o úsek Beroun - Karlštejn a pak Karlštejn - Zadní Třebaň, takže R26 opět přes Rudnou do doby než se kompletně z revitalizuje celá trať podél vody ze Smíchova do Berouna.





(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Paul2no
Pátek, 04. prosince 2020 - 21:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 11-2009
Orky: Arriva to má pouze na tři roky. Tj. ještě zbývají dva. Pokud nebudou peníze, tak se to ty dva roky nějak zvládne a pak už žádná další smlouva nebude.
Pátek, 04. prosince 2020 - 21:28:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1932
Registrován: 8-2017
L3.21: Zmiňované úseky u Berouna jsou o poznání méně zatížené a měly by být vyjezditelné (i díky odbočce Lom) po jedné koleji.
Pátek, 04. prosince 2020 - 21:40:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13882
Registrován: 8-2004
Orky:
"R26 má určitý turistický potenciál v rámci bývalého vojenského újezdu Brdy"
Určitý spíš velmi malý, především pro pěší turisty obsáhne jen zlomek možností.
Orky:
"jinak naváží ve Zdicích na rychlík"
Zdá se, že Zdice jsou nevykořenitelné.[crazy] Fakt netuším, co je motivací tlačit přestupy do co největší díry.
David:
"Totéž se dá říct o nové zastávce Příbram sídliště."
Nedá. Ale neočekávám, že byste pochopil proč.
M250.0:
"po dokončení SmRadu by měla být k dispozici opět trasa podél vody"
Měla by navázat optimalizace Beroun-Karlštejn.
Mořepetr:
"zatím se okolo Prahy staví na 172 a stavělo na 210"
Tak na 172 a 210 se hlavně opravuje/opravovalo. Toho "stavění" (za účelem zrychlení) tam opravdu moc neproběhlo.[nene]

T.H. (13412):
Souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 04. prosince 2020 - 21:53:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15739
Registrován: 10-2004
Paul2no: Pokud někdo shora nařídí šetřit hned, tak se nikdo nebude ptát na délku smluv a bude to kosit hned tak, aby splnil to, co je ve smlouvách. A pokud jde o návaznou smlouvu, tak by už dávno mělo být vyhlášeno výběrové řízení včetně provozní koncepce. A zrovna u R26 se mluví o smlouvě na 15 let a standardním výběrku. Jenže na to už je zase pozdě, MD opět nezklamalo.

M250.0: Musím souhlasit s tím, co je výše, že znovu navyšovat nabídku na trati podél vody má smysl až po její celkové modernizaci.

Hroch: Zdice jsou co se vazby R16 týče uzlovým bodem pro dálkovou vazbu na oba směry, protože R16 tam přijíždí v celou. A jestli bude chtít objednavatel použít prostředky na vedení do Berouna kvůli vztahu do spádového města je na něm.
Pátek, 04. prosince 2020 - 22:07:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15356
Registrován: 12-2007
Já se tak zeptám jinak - pro koho (berme nějakou významnější skupinu lidí) se ta zastávka Příbram sídliště stavěla? [happy]

Rychlíky v ní zastavovat nemohou (O. K., mj. nestíhání Příbrami v L:00 h + Písku v S:00 h), "do Prahy jedou skoro všichni busem", Os vlaky směr Praha = přestup v Berouně + tak jako tak zdlouhavé...

P. S. Aby bylo jasno - zrovna u R26 vnímám jejich (asi největší z rychlíkových linek) spornost vzniklou zejména jejich vynucenou jízdou přes Rudnou a nechci je významem přirovnávat mj. k R-070.

K R-070 jsem vztahoval POUZE mladějovské prohlášení o relaci Praha - Liberec (kteréžto relace tyto rychlíky jsou součástí, protože vedou tím směrem + umožňují spojení jmenovaných měst) + názor (který bych použil na jakoukoliv rychlíkovou linku), že linka osekaná na 4 páry spojů denně ztratí velkou část svých (dosavadních/potenciálních) cestujících + je problematická v otázce vazeb na další linky (protože víc než půlka vazeb bude "do prázdna").

Zdá se, že Zdice jsou nevykořenitelné.
Na rozdíl od nežádoucího stavu, kdy by tam takové vlaky měly začínat/končit jízdu, tehdy šlo o stav, kdy ty Os vlaky (jedoucí v trase Beroun - Plzeň) tam byly rychlíkem dojety + byl umožněn přestup (viz jízdní řád).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 04. prosince 2020 - 22:41:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5483
Registrován: 3-2006
Hroch:
"Mořepetr:
"zatím se okolo Prahy staví na 172 a stavělo na 210"Tak na 172 a 210 se hlavně opravuje/opravovalo. Toho "stavění" (za účelem zrychlení) tam opravdu moc neproběhlo.[nene] "

Nemluvil jsem o zrychlování, ale podívejte se třeba na nástupiště v Písku nebo Příbrami.

A to zrychlování, další regionálka 290.

Ale jak jsem již uvedl, tady železnici pšenka nekvete, takže než mít hnusnou silnici a trať na nic, je vhodnější se rozhodnout pro jedno. Totéž platí v případě D4, pokud je nerealizovatelné slušné železniční spojení s Prahou, je lepší vylepšit a dokončit D4.
Pátek, 04. prosince 2020 - 23:58:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15358
Registrován: 12-2007
A ještě pár poznatků k nedávno proběhlé diskusi:

- Padla mj. zmínka, že případné ostré obracení linky R14 v Pardubicích by bylo nevhodné mj. kvůli tomu, že 6hodinová doba bez úklidu odpadkových košů je již nepřijatelná. Tak dodávám, že 6 hodin (+ pár minut) je standardní cestovní doba linky R11. Vyprazdňují se tam koše někdy v polovině jízdy? [happy]

- Taky tady padl názor o tom, že MD by mělo objednávat jen rychlíky jedoucí z/do Prahy + pak mezi krajskými městy. A že tím pádem by do této kategorie nepatřily rychlíky Plzeň - Most či Olomouc - Krnov - Ostrava.

Namítnu, že tím pádem (při měření tímto "metrem") by tam nepatřila ani linka Brno - Břeclav - Olomouc (ani neobstojí argumentace pro cestu do Zlína, ta se dá učinit kratší cestou).
----------------------------------------

K příkladům směrem k Fanymu ohledně údajné neschopnosti jezdit v IDS JMK "podle potřeb zaměstnavatelů" přidám ještě tento odkaz: https://content.idsjmk.cz/jrady21/420.pdf

Jde o linku, která z Jihomoravského kraje pokračuje na území Kraje Vysočina, do Velké Bíteše. Jak je patrné, tak i JMK dokázal na svém území upravit časy odjezdů příslušných spojů tak, aby do/z Bíteše jely v čase odpovídajícím dojížďce do škol či do fabriky (PBS za městem).

Také je tato linka možnou ukázkou toho, že každému se víc líbí jízdní řád v jiné její části. Někomu se líbí převážně taktový (ale s výjimkami - viz výše) jízdní řád pro její část v JMkraji.

A někomu se víc líbí její jízdní řád (pozn. krajská hranice je mezi Stanovištěm a Ludvíkovem) v její "vysočinské" části, protože ten je sestaven podle potřeb občanů.
Sobota, 05. prosince 2020 - 11:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 893
Registrován: 12-2007
T_._H_.:
" R26 jezdila prázdná i v době "full-service" dvouhodiny (a to se ještě vyplácela pro dojíždění ze Zdic do Prahy). "
Nemáte pravdu, byly spoje, které byly beznadějně obsazeny i po sezóně např. můj příspěvek z 10/2011 a přesto ta konkrétní 1249 byla hned za 2 měsíce zrušena.
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Sobota, 05. prosince 2020 - 12:01:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15743
Registrován: 10-2004
Cisalpino: Mě se líbí to srovnání s rokem 2011, jenže tam byla řada jiných podmínek. Už ta čísla jasně ukazují, že 40% cestujících v tom vlaku jsou lidi ze Zdic a Berouna, kde v té době stavily vlaky z Plzně pouze po dvouhodně. A pak jde o vlak, se kterým se vrací lidi z víkendů a na těchto tratích takové vlaky bývají často vytíženější než v pracovní dny. To rozhodně není důkaz vytížení celotýdenní dvouhodiny na lince R26.
Sobota, 05. prosince 2020 - 12:12:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2311
Registrován: 7-2017
Orky: V Berouně stavěly všechny.
Mladějov
Sobota, 05. prosince 2020 - 12:14:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15566
Registrován: 3-2007
Orky, pán popisuje neděli 2.10. 2011 večer (!!!), tedy čas tradiční nárvy vysokoškoláků, protože v pondělí začíná akademický rok.
To fakt teda T.H. nemá pravdu [crazy].

Jinak o devět let dopředu, do současnosti : Vzduchovozič 1A.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 05. prosince 2020 - 13:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13424
Registrován: 8-2012
Nemáte pravdu
Tak já ji nutně mít nemusím - narozdíl od vás, který kvůli tomu vydává nějaký extrémní případ (neděle večer z "venkova" do Prahy, začátek semestru - to na jiných tratích jezdí narvané extra posilové vlaky, ne pravidelné řazení B+BDs) za standard.
電車オタク
Sobota, 05. prosince 2020 - 13:56:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5485
Registrován: 3-2006
Nejlepší je, že ta poptávka po přepravě tady je, jen jí železnice neumí uspokojit. Ostatně ona to nezvládá ani silniční VHD. Stačí spočítat jen těch smluvních autobusů a midibusů na II/118. Pamatuji že ČD v 90. nebylo schopné vyjít vstříc, posunutím odjezdů a příjezdů, ani Kostalu v Čenkově, natož aby mu tam udělala zastávku. O řešení poslední míle od železničního dopravce, to si člověk může jen zdát. Zastavení R26 v Rudné je také sprosté slovo, takže kdo se diví, že lidi se zařídí jinak.[sad]
Sobota, 05. prosince 2020 - 14:17:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 894
Registrován: 12-2007
neděle večer z "venkova" do Prahy, začátek semestru
ČB 11.07, PHL 14.24 to je večer jak vyšitý... [crazy]

Jinak o devět let dopředu, do současnosti : Vzduchovozič 1A.
Důvody proč se tak stalo už popsány byly, ale pokud už není možné ten vlak z objektivních důvodů naplnit, proč se teda ten vzduchovozič pořád objednává?

Ale na to opravdu není potřeba systémový celotýdenní dvouhodinový takt v rozsahu 7-8 párů denně. tady by stačil podobný systém jako Posázaví
Tohle v sezóně řeší Sp Cyklo Brdy a dříve ještě Otavský motoráček.

(Příspěvek byl editován uživatelem Cisalpino.)
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Sobota, 05. prosince 2020 - 14:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5486
Registrován: 3-2006
Dopolední spojení dvou okresních měst, pomocí VHD, ve všední dny, před a po novém GVD. To cestující nadchne. I tím busem to bude delší.[satan]
Sobota, 05. prosince 2020 - 14:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15744
Registrován: 10-2004
Cisalpino:
"Tohle v sezóně řeší Sp Cyklo Brdy a dříve ještě Otavský motoráček."
Jakožto posila zkracující interval ze dvouhodiny na hodinu o víkendech. Posázaví jedou večer do Prahy 2 páry. To je úplně jiná situace.
Paul2no
Sobota, 05. prosince 2020 - 15:01:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 11-2009
Tak já ji nutně mít nemusím - narozdíl od vás, který kvůli tomu vydává nějaký extrémní případ (neděle večer z "venkova" do Prahy, začátek semestru - to na jiných tratích jezdí narvané extra posilové vlaky, ne pravidelné řazení B+BDs) za standard.

Tak až z šotopohledu je řazení B + BDs pěkné, tak ekonomicky je to nesmysl. Arrivácká 845 je akorát, jen kdyby nebyla tak líná. Je zajímavé že Švejků jezdí tak zoufale málo, zatímco rychlíků v úseku Kladno - Rakovník (což je velmi slabý úsek) jezdí dvojnásobné množství.
Sobota, 05. prosince 2020 - 15:11:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5487
Registrován: 3-2006
Ad Paul2no: Však už na R26 "jezdí" dvanáct let Desira, která svět neviděl. Ostatně to také potvrzuje politický přístup k této lince, potažmo k celé VHD pod Brdy.
Sobota, 05. prosince 2020 - 15:19:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4051
Registrován: 5-2002
R26 jezdí polo(?)prázdná logicky proto, že "nikam nevede". Zdůvodnění se záložní trasou do Budějovic reálně neplatilo podle mě nikdy, ale i kdyby v době velkých výluk na 220 přece ano, v poslední době tento argument mizí. Vlak Praha - Písek je zcela mimo jakoukoli konkurenceschopnost (a zároveň je to busem ještě snesitelně dlouhou dobu i pro toho, kdo preferuje vlak), Strakonice (když už vlakem) jsou rychlejší přes Plzeň. Spojení typu BE, PB - JčK asi nebudou zrovna kasovní trháky a i tak v nich konkurenceschopnost ředěné dvouhodiny klikatícím se pomalíkem nebude zázračná (už vůbec ne po dokončení D4), navíc poloha nádraží v PI nic moc.
Na severu, kde by jinak jakousi naději dávaly zácpy na kraji Prahy spolu se zastávkou v PB a přímým dojezdem do centra, je to zabité pro příměsto úplně mimózním intervalem, nově do toho plácání se přes Rudnou u Prahy.

Koho za téhle situace překvapuje malá obsazenost, ať zvedne ruku. Dále viz můj příspěvek 4049.
Sobota, 05. prosince 2020 - 15:38:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5488
Registrován: 3-2006
A ještě by k důvodům, šlo přidat minimální počet dnů, kdy R26 není zasažena nějakou výlukou.
Sobota, 05. prosince 2020 - 16:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13428
Registrován: 8-2012
R26 jezdí polo(?)prázdná logicky proto, že "nikam nevede" ... a neexistuje žádná smysluplná relace, kam by mohla jezdit plnotučná dálková dvouhodina (ne, Strakonice to nejsou). Spíš z toho udělat nějaký Sp (proč to nemůže zastavit i třeba jen na znamení Putim, Písek zastávka, Smetanova Lhota, Tochovice zastávka, Milín, Příbram sídliště?) Přestal bych se snažit ji spasit dálkovkou "kvohni" (i když přímé Volary jsou pro pupkošotouše jistě neodolatelné), protože v tom je navždy marná, a jestli to jako regiospěšňák v Putimi ohnout na Ražice a Strakonice, to je možná alternativa.
電車オタク
Sobota, 05. prosince 2020 - 16:50:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1722
Registrován: 11-2005
T_._H_.:
"Spíš z toho udělat nějaký Sp ... Přestal bych se snažit ji spasit dálkovkou "kvohni" ... a jestli to jako regiospěšňák v Putimi ohnout na Ražice a Strakonice, to je možná alternativa."

Zrovna na trati 200 už se v minulosti zkusilo snad všechno, do Strakonic přes Blatnou i přes Ražice, přímáky do Volar i do Sušice, rozpojování souprav po cestě, Bezdrev, Švejci po dvouhodině i v náhodných výstřelech ... a pořád to není to pravé ořechové.

Dovolím si tedy čistě jako bláznivý nápad navrhnout něco jiného: zavést celotýdenně (dosud posilovou) linku 393 tak, aby na ni v Příbram Hbf (s rozumnou garancí) navazovaly osobáky směr Březnice, Blatná/Písek. Nebylo by to nakonec nejefektivnější řešení všech problémů s rychlostí, frekvencí, obslužností měst i zadelí, přestupy, zpožděními a kapacitou SmRadu?

Celá situace se samozřejmě změní po výstavbě tunelu do Berouna. Pak se spousta míst "přiblíží" k Praze, dojíždka bude atraktivnější a bude to stát i za větší modernizaci a zrychlení tratě Zdice-Příbram, s velkou šancí "přebít" D4.
Sobota, 05. prosince 2020 - 16:57:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5489
Registrován: 3-2006
Za vším jsou peníze, ty Sp by zřejmě musel objednávat kraj a ten tu jednovrstvovou hodinovku (Os, Sp) financovat nechce. Ostatně neexistence náhrady (ať už bus, nebo Os)za R1165 v kladiva, je toho důkazem.
Sobota, 05. prosince 2020 - 18:58:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13430
Registrován: 8-2012
a pořád to není to pravé ořechové
Tak ono to tady nikdy nebude to pravé ořechové, samo o sobě je to dost pustej kraj a ještě má ta dráha snahu se čemukoli hrozícímu, že by tam mohla být nějaká frekvence, vyhnout obloukem do polí [happy]. Jen jsem nad tím nechtěl zlomit hůl hned a bez snahy něco šotopřijatelného vymyslet. Racionálně jsou totiž ti Švejci fakt akorát zralí na zrušení... Samozřejmě se tu dá fabulovat "zdroje jsou" a jak se trať pustinou zrychlí a bude se jezdit systémově kvohni do dvacetitisícových Strakonic (a samozřejmě pupkošotoušsky z Prahy až do Volar). Ovšem ono to není jen o penězích, ale taky o tom, aby to vozilo aspoň nějakou frekvenci a to se obávám, že by přes blouznění o dopravní indukci nepřineslo ani pendolíno po patnácti minutách.
電車オタク
Sobota, 05. prosince 2020 - 19:04:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15360
Registrován: 12-2007
Jak jsem si nyní všiml v nově zakoupeném KJŘ [happy], tak od 13. 12. naopak dojde k mírnému rozšíření provozu Švejků, konkrétně R 1170 (odjezd z Prahy hl. n. v 13:23 h) pojede denně (dosud jezdil jen v pátek). A R 1179 (příjezd do Prahy hl. n. ve 20:22, nově 20:35 h) pojede v celé trase denně (dosud v úseku Písek - Praha jel jen v neděli).

Zajímavé. [happy]

A KŽC si protáhne (aspoň tedy dle KJŘ; pokud pak zase nepřijde nějaká ta věc typu "my jsme chtěli do Mikulášovic jezdit, ale zlý Ústecký kraj nepřispěl, takže nepojedeme") svůj přímý "Bezdězský rychlík" z Bezdězu až do Mikulášovic (aneb dublování s rychlíkem Arrivy v o to delší části jeho trasy; již letos se navíc dalo setkat se situací, kdy R směr Kolín získal v Bezdězu zpoždění od zpožděného "Bezdězského rychlíku", které pak v Bělé přenesl na protijedoucí R směr Nový Bor).
Sobota, 05. prosince 2020 - 19:09:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2313
Registrován: 7-2017
TH: Jestli by nestálo za to zrušit R26 Praha-Beroun úplně, zahustit za úsporu R16 na celodenní hodinu a k ní vést ty přípoje z Berouna na Příbram/Písek model Vantju.
Sobota, 05. prosince 2020 - 19:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15746
Registrován: 10-2004
David: No, to je posílení, 5 párů týdně Praha - Písek a 4 páry týdně Písek české Budějovice. Vůbec bych se nedivil, kdyby tohle byla aktivita Arrivy, aby mohla lépe střídat jednotky a neměla tu čtvrtou 5 dní bez užitku v Budějovicích. Ostatně ta úprava vedení vybraných vlaků je důvodem, proč zde jeden diskutující šílí kvůli 140 minutové díře dopoledne v úseku Březnice - Zdice, protože tam je jeden osobák posunutý o 20 minut dřív mimo takt (zřejmě kvůli školám). A vůbec bych se nedivil, kdyby tohle malé posílení šlo v režii Arrivy, pro stát s nulovým navýšením kompenzací.

Tantin27: V současné době by to dávalo větší smysl, i když předpokládám, že zde dostaneme přednášku na téma "Likvidace vazeb v Číčenicích," protože nová verze R26 s vazbou na R16 pojede v celé trase o 20 minut dřív. [happy]
Sobota, 05. prosince 2020 - 19:47:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5490
Registrován: 3-2006
Ad Tantin27: Pochybuji, že by to byla tak velká úspora.
Ad T_._H_.: Ono i kdyby stáli lidi v dvojstupu okolo trati, místo té "pustiny", tak při nabídce jednoho spoje za 60 minut ( a to jen někdy), spíše však za 120 minut, raději pojedou tou sockou [auto]. Ono bohužel i v brdských hvozdech platí, že čas jsou peníze.
Ta hodinovka je minimální nutnost a stejně to o moc víc lidí nepřitáhne a dále budou jezdit po silnici "smrti".

Pokud si někdo bude moct vybrat přestup v Berouně na R16, nebo v na Smíchově na metro za stejnou cenu. Bude to také celkem jasné rozhodování.
Sobota, 05. prosince 2020 - 19:51:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5491
Registrován: 3-2006
Ad Orky: Omyl, nešílím z toho že nejede R26, ale že nejede ani blbá 814 nebo 810. I na Třebáňce by to byla ostuda.[andel]

Naopak považuji za vyhazování peněz tu hodinovku R26/CykloBrdy o víkendech ráno z Prahy. Tam bych spíš pochopil posílení souprav u R26. Nebo ponechání R26+ CykloBrdy a další R26 nechat až tu 1170 a to celotýdenně (Když nejsou zdroje).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Sobota, 05. prosince 2020 - 20:10:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2314
Registrován: 7-2017
Moře_Petr: Chybí 3 páry. A jen náklady za energie a režii, ten vlak jinak stejně jako jako Sp Rokycany-Klatovy.
Sobota, 05. prosince 2020 - 20:35:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5492
Registrován: 3-2006
Ad Tantin27: Jasně, ale říkám, bez porovnání insiderem to nikdo neřekne.
Ostatně otázkou je jak by to vycházelo, kdyby se optimalizovala II/118 a jezdilo se k té R16 autobusem.

Ostatně zajímavé bude navázání na R16 u linky 631, která je nově navázaná na R16 v Berouně. Původně tam bylo dokonce navrženo čekání na R16 (ale známe R16 [wink])
odkaz
Sobota, 05. prosince 2020 - 21:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13546
Registrován: 5-2004
"ne pravidelné řazení B+BDs"

Až na ten detail že před likvidací dvouhodiny "protože úspory" jela naprostá většina švejků v podobě 2xB+BDs. No a pak se ušetřilo zrušením těch slabších čímnž se na jejich frekvenci dostaly ty původně silný. Odpolední v 17,45 z Prahy jel v době dvouhodiny v kladiva běžně s 5-6 lidmi v kupé. Pak nastala redukce a hydra s vlekem měla 1-2 na čtyřku, tedy ca 3 lidi na kupé...

A znova - vázat něco na R16 ve stavu rozkopanosti (= věčnejch průserů a "fines" v podobě NAD za R16 Beroun - Smíchov při jakýkoli výluce Radotín - Dobřichovice nemluvě. Jo za nějakých 15 let dokopání 171 do použitelnýho stavu se o tom dá uvažovat. Udělat to teď tak v tom zbyde akorát regionálka typu Jince - Beroun.

PS: na Třebáňce je ráno směr Třebáň jáma 2,5 hodiny a nahoru mezi 11 a 14,30 dokonce 3,5 hodiny...
Sobota, 05. prosince 2020 - 21:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 774
Registrován: 2-2011
Petr_vlček:
"A znova - vázat něco na R16 ve stavu rozkopanosti (= věčnejch průserů a "fines" v podobě NAD za R16 Beroun - Smíchov při jakýkoli výluce Radotín - Dobřichovice nemluvě. "
Přesně tak. To si ale zdejší optimalizátoři moc neuvědomují.
Ale je dobře, že se trochu umírnili a baví se o švejcích. Když si vzpomenu, jak tu někteří kdysi dávno navrhovali zaseknout R Brno - Havlbrod - Praha v Kolíně s přestupem na Prahu, že se hodně ušetří...
Sobota, 05. prosince 2020 - 21:58:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15748
Registrován: 10-2004
Mořepetr: Na Třebáňce je v tomto období dokonce díra 150 minut.
Tantin: To nejsou jen náklady za energie a režii, ale i za platy a za použití dopravní cesty. Rozhodně to v celku nejsou zanedbatelné drobné. kdby to zanedbatelné náklady byly, tak ty vlaky jezdí.
Sobota, 05. prosince 2020 - 22:40:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5493
Registrován: 3-2006
Ad Petr_vlček, Orky: Tak že bychom převedli Protivínku, alespoň v části do D3, když je tak podobná Třebáňce. Zrušíme R26, protože MD, jak tu bylo řečeno jen ojediněle objednává dálkovku, která nevede mezi krajskými městy, takže po uříznutí v Berouně, ji neobjedná. A kraj objedná jen dvojhodinovku v Os. No a ještě nasadit 810 místo 814 a je hotovo, poslední zhasne, aspoň se ušetří pár lidí na dráze, napříč organizacemi.[biggrin]
Neděle, 06. prosince 2020 - 00:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15361
Registrován: 12-2007
V současné době by to dávalo větší smysl, i když předpokládám, že zde dostaneme přednášku na téma "Likvidace vazeb v Číčenicích,"

Nejen jich (pozn. pominu-li, že ty vazby ve směru od Prachatic do ČB letos nevycházely o 3 minuty (!), naštěstí tomu tak nebylo předtím ani tomu tak nebude od 13. 12. 2020), ale také:

- O to volnější (resp. ještě volnější než dnes) zapojení do uzlu ČB v L:00 h.

- Buď počet souprav pořád stejný (v Berouně cca 115min. obrat), anebo počet souprav o 1 nižší, ale s o to delšími přestupními dobami v Berouně.

- Taky je otázkou reálný provozní koncept s kombinacemi křižování. Při tom 115min. obratu v Berouně by vycházela kombinace křižování Březnice + Protivín (+ samozřejmě předtím ještě míjení u Králova Dvora). Při ostrém obratu v Berouně by se možná stíhaly Tochovice (?) a po nich asi jen Putim (namísto Protivína), čímž by ty nepřípoje v Číčenicích (ovšem oboustranně na rozdíl od letošních jednostranných) byly fakt o pár minutách.
Neděle, 06. prosince 2020 - 09:26:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15749
Registrován: 10-2004
Mořepetr: To už je demagogie. U R26 je zřejmé, že při současných možnostech infrastruktury nemá šanci vozit větší množství cestujících. Je hezký ten odkaz na ten vlak 1249 před 9 lety. Do Březnice od Písku v den s největší potávkou přijelo pouze 43 lidí pochopitelně včetně režijkářů. Kolik je to v ostatní období a ještě mimo špičkové směry? Z hlediska dálkovky tady jednoznačně dominuje dálková autobusová doprava.
Už jenom to, že prakticky u všech ostatních linek 4 hodinové díry zmizely a u R26 a R24 zůstávají, dává tušit, jakou prioritu u MD ty linky mají, jsou na hranici, co by MD objednávalo. A co si kraj objedná, je jeho věc.
Neděle, 06. prosince 2020 - 09:50:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13548
Registrován: 5-2004
jaka dalkova autobusova doprava se kona v breznici, pribrami ci beroune a nad cim muze virtualni nic dominovat?
Neděle, 06. prosince 2020 - 10:23:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5494
Registrován: 3-2006
Orky:
"Mořepetr: To už je demagogie. U R26 je zřejmé, že při současných možnostech infrastruktury nemá šanci vozit větší množství cestujících. Je hezký ten odkaz na ten vlak 1249 před 9 lety. Do Březnice od Písku v den s největší potávkou přijelo pouze 43 lidí pochopitelně včetně režijkářů. Kolik je to v ostatní období a ještě mimo špičkové směry? Z hlediska dálkovky tady jednoznačně dominuje dálková autobusová doprava.
Už jenom to, že prakticky u všech ostatních linek 4 hodinové díry zmizely a u R26 a R24 zůstávají, dává tušit, jakou prioritu u MD ty linky mají, jsou na hranici, co by MD objednávalo. A co si kraj objedná, je jeho věc."

Jenže u nás nic jiného než demagogie nefunguje, na rozumné připomínky nikdo nereaguje. Viz dlouholeté martírium se zastavováním mimo zvýšené perony v Příbrami. Prostě rozumnější je sebrat peníze na nefunkční R26 a potažmo 200 a opravit do slušného stavu II/118 a postavit propojku D5 a D4 plánovanou místo II/114. Což přinese oboje více užitku a to ne jenom pro linky VHD, tak i pro IAD. U železnice se pouze řeší co nejde, případně se slibuje (DESIRA, nástupiště, tunel, atd.)

Samozřejmě rád si přečtu námitky, které předložilo IDSK, při projednávání GVD ohledně zrušení 1165.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Österreich
Neděle, 06. prosince 2020 - 11:22:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 5-2018
Jak to tak vypadá, server zdopravy.cz za žádnou cenu nechce prozradit náklad jízdního řádu. V diskuzi se někdo na jeho výši ptal, odpověděl jsem, že v časopise ČD pro Vás psali 5 000 výtisků. Pak jsem na facebooku PONTu našel informaci "něco přes 10 000 výtisků", včera jsem tam tuto informaci dával dvakrát, prý příspěvek čeká na schválení, ráno jsem to tam dal znova, příspěvek se uložil, ale po hodině byl smazaný a na facebooku PONTu už to taky není! Ať žije cenzura!
Neděle, 06. prosince 2020 - 11:41:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 11-2010
Österreich: Nechce. Každopádně jste byl smazán, protože jste šířil nepravdivou informaci. Ani jedno vámi uváděné číslo není pravdivé. Jsme soukromá firma, toto je naše obchodní riziko a nikomu do nákladu nic není. Možná by vás mělo spíše zajímat, proč musí soukromá firma suplovat neschopnost Správy železnic vydat knižní jízdní řád.
Neděle, 06. prosince 2020 - 11:53:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 897
Registrován: 7-2017
Tak máme 21.storocie, beží digitalizácia, tak sa snažia ísť s dobou. Za mňa správne rozhodnutie, preto, že pár ľudí chce mať doma knihu a listovať predsa nemôže byť dôvod vydávať niečo knižne. Rozhodnutie súkromného subjektu vydávať KJŘ rešpektujem, ale z viacerých hľadísk neschvaľujem
Neděle, 06. prosince 2020 - 11:59:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1290
Registrován: 11-2010
Velky_sef:
"Tak máme 21.storocie, beží digitalizácia, tak sa snažia ísť s dobou. Za mňa správne rozhodnutie, preto, že pár ľudí chce mať doma knihu a listovať predsa nemôže byť dôvod vydávať niečo knižne. Rozhodnutie súkromného subjektu vydávať KJŘ rešpektujem, ale z viacerých hľadísk neschvaľujem"
Správa železnic vydala Knižní jízdní řád v nákladu 5 000 ks. Ale neprodává ho, rozdává vyvoleným.
Österreich
Neděle, 06. prosince 2020 - 12:01:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 5-2018
Ja respektuji obchodní tajemství, mnou uváděná čísla byla v časopise ČD pro Vás 12/2020 a na facebooku PONTu. Já si je z prstu nevycucal, byla otázka na náklad a já jenom odpověděl, co jsem se dočetl na webu. Spíše je otázka, proč teda tato čísla České dráhy s PONTem uváděly, když má být náklad utajen.
Neděle, 06. prosince 2020 - 12:11:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7948
Registrován: 12-2011
Očividně ho moc nerespektujete, když šíříte fakenews a ještě se vztekáte, že se někdo opovažuje omezovat vaši svobodu projevu.
Neděle, 06. prosince 2020 - 12:12:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 8-2007
Velky_sef:
"Tak máme 21.storocie, beží digitalizácia, tak sa snažia ísť s dobou. Za mňa správne rozhodnutie, preto, že pár ľudí chce mať doma knihu a listovať predsa nemôže byť dôvod vydávať niečo knižne. Rozhodnutie súkromného subjektu vydávať KJŘ rešpektujem, ale z viacerých hľadísk neschvaľujem"

Rád bych věděl, jaká jsou ta vaše "viacerá hlediska." Správa železnic tištěný KJŘ vydává taky, jen se ho veřejně neprodává. Pár kusů prý dala do soutěže na xichtoknize, kterou jsem prošvihl, protože tam nejsem a být nechci. Jinak na tom vydělávají jiní.
Sbohem, Ťapino! Díky, žes tu byla... +5.6.2012