Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 26. 11. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 26. 11. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 24. listopadu 2020 - 18:03:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15696
Registrován: 10-2004
A ještě ke 4 hodinovým dírám: Nemusí se vám to líbit, ale může se stát, že te výpadek prostředků bude tak vysoký, že objednavatel bude postaven před rozhodnutí, zda udělat 4 hodinové díry na linkách s nižší poptávkou i za cenu zrušení sedlových vazeb nebo zda začít řezat do vytížených rychlíků. Ale podobně to může platit u regionálních vlaků. Ale je mi jasné, že vy byste radši zdecimovali špičkové vytížené expresy než připustili 4 hodinovou díru lince, kde eventuelně zrušený vlak veze 10 lidí.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 18:07:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15318
Registrován: 12-2007
Ale je mi jasné, že vy byste radši zdecimovali špičkové vytížené expresy než připustili 4 hodinovou díru lince, kde eventuelně zrušený vlak veze 10 lidí.
Falešné dilema mezi dvěma možnostmi, když možností je více.

Třetí (a možná ne jedinou další) možností je (když už tatíček stát nebyl schopen - ani v době rekordního růstu tvořit rezervy a namísto toho vyhazoval prachy i za zbytečnosti + učinil objednávku "na doraz") např. některou z rychlíkových linek zcela zrušit (resp. kulantně řečeno "převést objednávku na kraje").

A například zrovna ta linka Praha - Rakovník by se do těch povolených 20 (?) % možného seškrtání smlouvy MD s Arrivou vejít mohla.

Mmch. jen tak pro zajímavost - ten rychlík o 10 lidech (předpokládám, že pro férovost je počítán ne-covidový stav), to je jaký konkrétní rychlíkový pár spojů (nikoliv konkrétní jeden spoj - nelze škrtat jen v jednom směru, ale celý pár jedoucí v přibližně stejném čase) na které rychlíkové lince?

šotokomunita, neochotná si připustit rozsah problému, vymýšlí "málo bolestivé" redukce intervalů z 15 na 20 minut. Tak to ale nebude a vůbec nemá smysl uvažovat technologicky, co by to znamenalo pro přípoje v Kralupech nad Vltavou. Proberte se, přichází průser, kdy bude úspěchem, že se z 15 minut půjde na 30. Mnohé patnáctiminuty půjdou do hodiny
Tipnu si, že 15minuty coby stav platný výhradně pro páteřní tratě okolo Prahy či Brna budou (přinejmenším v případě okolí Prahy) v pomyslném seznamu adeptů na škrtání, protože právě tyto příměstské tratě znamenají (jako jedny z mála) hmatatelné přispění ve věci odlehčení silnic od aut, kterými by ti lidé jinak jeli (kde naopak u většiny ostatních Os/Sp vlaků tento aspekt neplatí; vlaky na většině míst odlehčují silnicím o "nula nula nic").

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 24. listopadu 2020 - 18:21:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11678
Registrován: 4-2003
David:A například zrovna ta linka Praha - Rakovník by se do těch povolených 20 (?) % možného seškrtání smlouvy MD s Arrivou vejít mohla.

A nebo také zrušit linku Praha - Příbram - České Budějovice, po které by na rozdíl od linky Praha - Rakovník neštěkl ani pes.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 18:23:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 490
Registrován: 1-2019
T. H.:

Nová vedení jednotlivých krajů se budou pravděpodobně chtít takto radikálním škrtům vyhnout. Jsou totiž většinou složená z opozičních stran, a asi nebudou chtít, aby ANO to využilo v kampani proti nim před parlamentními volbami, které budou příští rok. Už teď lze očekávat, že ta kampaň bude mimořádně vyhrocená ze všech stran a bude v ní použito úplně všechno.

Liberecký, Středočeský, Olomoucký kraj - tam je hejtman ze STAN. Vzhledem k tomu, že STAN plánuje jít do předvolební koalice s Piráty a nejsou tam tendence k nějakému sbližování s ANO, lze očekávat, že ANO jim bude všechny jejich průsery mlátit o hlavu.

Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký kraj a Vysočina - tam je hejtman z ODS. Na jednu stranu se sice plánuje předvolební koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ale jak už koneckonců ukázalo i hlasování o superhrubé mzdě, je ve hře i opoziční smlouva 2.0. Nicméně kdyby se realizovala původní „antibabišovská“ varianta, opět platí to, že ANO jim bude mlátit o hlavu všechno.

V Jihomoravském kraji je hejtman z KDU-ČSL, takže tam to ještě může být všelijaké.

Naopak případné škrty v Ústeckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji, kde vládne ANO, může v kampani proti ANO využít parlamentní opozice (s výjimkou ODS, ta je ve všech těchto krajích s ANO v koalici). Specifické je to ještě ve Zlínském kraji, kde v koalici jsou ještě Piráti, ale třeba KDU-ČSL s Čunkem je v opozici.

V Karlovarském kraji nová koalice ještě stále není dohodnuta.

EDIT: Ještě jsem zapomněl zmínit Pardubický kraj, kde je hejtman z ČSSD v koalici s ODS, Koalicí pro Pardubický kraj a STAN. Takže tam jim to bude ANO také mlátit o hlavu, pokud se tam něco semele.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Úterý, 24. listopadu 2020 - 18:34:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15319
Registrován: 12-2007
linku Praha - Příbram - České Budějovice,
Tato linka je vůbec krásnou ukázkou pomýlenosti některých, zde prezentovaných argumentů, kdy:

- Po (několikerém) osekání této linky docházelo v Číčenicích v nemalé části případů, kdy (bezděrový, taktový) Os od Volar/Prachatic neměl přípoj do ČB (tzn. okresního města!) - přesně ten důsledek děr v taktu u rychlíků (+ při souběžných "nedírách" u Os vlaků)

- aby tyto díry zmizely, doobjednal JČk doplnění na 2h takt v úseku ČB - Písek ze svého

- Středočeský kraj už se po letech "jezdění bez přípojů v Březnici" vykašlal na držení Os-203 v letité časové poloze "bez přípojů na (mnohdy nejedoucí kvůli četným dírám v taktu) rychlíky", ale posunul časovou polohu Os-203 v úseku Březnice - Blatná tak, že nově jde o přímé Os vlaky z Berouna, ovšem za tu cenu, že (notně děravé - viz výše) rychlíky už v Březnici onen přípoj nemají + za cenu hodinového nesouladu (zatímco předtím tam byl jen kratší pobyt) Os vlaků ve směru Březnice - Strakonice v žst. Blatná.

- Mj. se taky ukazuje pomýlenou někdejší zdejší argumentace jistého rozhlasového moderátora o tom, že "škrtnutí půlky Švejků způsobí dvojnásobné vytížení každého z nezrušené poloviny těchto rychlíkových spojů".
Úterý, 24. listopadu 2020 - 18:35:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13289
Registrován: 8-2012
Nová vedení jednotlivých krajů se budou pravděpodobně chtít takto radikálním škrtům vyhnout
Já bych vám fakt doporučil vykašlat se na tuhle šotopolitologii, protože situace je taková, že to nebude volba mezi vláčkem a opravou cestiček v parku, ale půjde tlustý do tenkejch (příjmy krajů mají jít dolů cca o 20% jen na rozpodílování DPPO a DPFO). Jistě jsou kraje, které nejedou "nadoraz", ale ty priority jsou od rozpadajících se silnic po rozpadající se školy úplně jinde. A přes neotřesitelné přesvědčení šotoušů, že vlaky rozhodujou volby, tomu tak opravdu není.
Ale pokud vás to baví, tak s tím samozřejmě nemůžu nic dělat.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Úterý, 24. listopadu 2020 - 18:44:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 491
Registrován: 1-2019
T_._H_.:
"Já bych vám fakt doporučil vykašlat se na tuhle šotopolitologii, protože situace je taková, že to nebude volba mezi vláčkem a opravou cestiček v parku, ale půjde tlustý do tenkejch (příjmy krajů mají jít dolů cca o 20% jen na rozpodílování DPPO a DPFO). Jistě jsou kraje, které nejedou "nadoraz", ale ty priority jsou od rozpadajících se silnic po rozpadající se školy úplně jinde. A přes neotřesitelné přesvědčení šotoušů, že vlaky rozhodujou volby, tomu tak opravdu není.
Ale pokud vás to baví, tak s tím samozřejmě nemůžu nic dělat."

Ale to máte samozřejmě pravdu, ale takhle dopodrobna se to v předvolební kampani řešit nebude. Spíš lze očekávat narativ od ANO, že „zlá opozice škrtá vlaky v krajích“, případně opačně v těch třech krajích, kde vládne ANO. A že to může být způsobeno výpadky daňových příjmů, už nikdo v kampani dopodrobna řešit nebude. Marketingoví stratégové se o to již postarají. Nejen Prchal, budou to i ti na druhé straně.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 19:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15697
Registrován: 10-2004
David: Víš, proč jsem ti kdysi položil to otázku co se týká omezování vlaků dálkové dopravy? Protože mám pochybnosti, že bys to dal. Každej zásah do taktu kterékoliv dálkové linky, tedy teď kromě R24, je špatně a nejde. A záměrně jsem tehdy volil větší číslo, abys u toho musel trochu myslet a rozhodnout se pro lepší ze špatných řešení.
U R26 je nahraně toho, zda má být v zájmu státu tu linku dotovat a zajištění alternativních vazeb kraji je pochopitelná reakce. Zrovna u R26 a vazby v Číčenicích do Českých Budějovic by se mi líbilo řešení, kdy by R26 byla nahrazena prodloužením vlaků z trati 197 do Českých Budějovic.

Pan_Hloupej: Ale to není o taktice, to je o tom, že na to kraje nebudou mít. Kraje budou muset na prvním místě zaplatit to, co zaplatit musí a kde šetřit nejde. A v dopravě šetřit jde.

Bram: Linku R26 jako celek nezrušíš, protože bys porušil smlouvu s Arrivou, kde je povolena změna o maximálně 20%. A v kombinaci s R24 jde už skoro o půlku výkonů v rámci smlouvy na R21, R22, R24 a R26.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 19:16:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15320
Registrován: 12-2007
Zrovna u R26 a vazby v Číčenicích do Českých Budějovic by se mi líbilo řešení, kdy by R26 byla nahrazena prodloužením vlaků z trati 197 do Českých Budějovic.
Což by mimochodem znamenalo rozhození provázání oběhů Os-197 základního taktu s posilovými co do obratu v Číčenicích (pokud by základní takt pokračoval do ČB, obracely by posilové spoje "ob 1,5 h" na obou koncích svých - poměrně krátkých - vozebních ramen).

Plus samozřejmě spojení Písek - ČB by bylo jedině ve 2h taktu + jedině s přestupem v Protivíně.

P. S. Poprosím, Orky, o odpověď na moji otázku, které že ty rychlíkové spoje (resp. páry spojů) o těch "10 cestujících" (v necovidovém stavu) máš na mysli. Děkuji.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 19:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 492
Registrován: 1-2019
Orky:
"Pan_Hloupej: Ale to není o taktice, to je o tom, že na to kraje nebudou mít. Kraje budou muset na prvním místě zaplatit to, co zaplatit musí a kde šetřit nejde. A v dopravě šetřit jde. "

Můj původní příspěvek zněl, že nová vedení jednotlivých krajů se budou pravděpodobně chtít takto radikálním škrtům vyhnout.

Že se jim budou chtít vyhnout, samozřejmě neznamená, že se jim vyhnou. To je snad jasné z té věty.

V jednotlivých krajích je spousta ještě nevyčerpaných možností, jak přijít k penězům navíc, často jsou to částky v desítkách, ne-li stovkách milionů korun. Ať už se jedná o zdražení integrovaného jízdného (po vzoru DÚK, kde se zdražuje každý rok), nebo o zrušení všech poskytovaných slev nad rámec těch daných státem.

Např. Středočeský kraj proplácí zbylých 25 % jízdného žákům, studentům a důchodcům. To by se mělo okamžitě zrušit. Více zde: https://www.kr-stredocesky.cz/web/doprava/stredoceske-jizdne

Čím dřív se tyto hlouposti zruší, tím větší je šance, že se podaří, aby ty škrty buď nebyly vůbec nebo nebyly až tak bolestivé.
Nechic
Úterý, 24. listopadu 2020 - 19:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2756
Registrován: 4-2010
Souhlasím s T.H., i kdyby se povedlo vrátit a neprosadil to daňové harakiri, tak tu bude sekera jako hrom. VHD zažije mnoho horkých chvil v té funkci každodenní potřeby, hlavně mimo aglomerace, kde to není s parkováním tak horké a lidé se skoro rok ji učili nahrazovat. Škrtat se asi bude fest, pokud nepřijde nějaká zelená injekce z EU na veřejnou dopravu.

První s čím by se fakt mělo začít jsou ty 75% slevy, teď už opravdu není z čeho dávat, ale je to Babišovina, tak to asi nedopadne.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 19:48:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15698
Registrován: 10-2004
David: Přiznávám, že těch 10 lidí je přibarvené, ale určitě jsou rychlíkové spoje jejichž spoje jsou natolik prázdné, že je otázkou jejich další existence a nemělo by dojít k tomu, že dojde zachování ve jménu taktu, jehož důsledkem by bylo rušení důležitých vytížených spojů.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 19:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 4-2009
T.H. má naprostou pravdu. Nežijte v iluzích, že se nedá něco zrušit. Dá a ani pes po tom neštěkne. Dokonce si myslím, že závazková doprava bude jednou z prvních obětí letošního covido-snemovniho průseru. Prostě nebudou prachy. A pozor - nepíšu VHD. Píšu závazková.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 20:09:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 493
Registrován: 1-2019
Btw.

https://zdopravy.cz/vychodni-cechy-se-vraceji-k-normalnimu-zelezn icnimu-provozu-jinde-omezeni-trva-67040/

Takže to asi není tak horké. Zatím.

(Beztak daňové změny zatím neprošly Senátem.)
Úterý, 24. listopadu 2020 - 20:16:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 6-2019
Dá a ani pes po tom neštěkne.
Dá. A taky se to dá obnovit. Zatímco cargo na kolejích taky může skončit jako ve Francii nebo Španělsku.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 24. listopadu 2020 - 20:20:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13291
Registrován: 8-2012
Beztak daňové změny zatím neprošly Senátem
Takže ještě jednou: i bez "daňových změn" je ta sekera sakra pořádně hluboko.

Zatímco cargo na kolejích taky může skončit jako ve Francii nebo Španělsku
No nějaké hraní si s kusovkami na lokálkách jednou skončí nevyhnutelně a kůrovec to taky nebude zachraňovat věčně. Ale to není otázka nedostatku peněz v krajských rozpočtech, jen pokus o ad-personam, že?
電車オタク
Úterý, 24. listopadu 2020 - 20:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 494
Registrován: 1-2019
Vida. Pokračuje to zajímavě. ODS navrhuje kompenzace pro obce a kraje.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ods-navrh-dohody-o-danich-z-pr ijmu-snizeni-slevy-na-dani-kompenzace-kraje-obce.A201124_194644_d omaci_kop

Takže ten dluh bude ještě větší - a nikdo to řešit nebude, dokonce ani ti „rozpočtově odpovědní“. Nicméně cíl bude dosažen: vlk se nažere a koza zůstane celá. Spokojeny budou všechny strany.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 20:51:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4158
Registrován: 12-2007
Pan Hloupej: Ještě chvíli budou senátoři tlačit, a nakonec ke všeobecné spokojenosti dojde ke krvavému kompromisu - 17% a 23% dani z příjmu, s většími odpočty na poplatníky a s částečnými kompenzacemi pro kraje a obce.[biggrin]
Úterý, 24. listopadu 2020 - 21:19:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13852
Registrován: 8-2004
T_._H_.:
"Takže ještě jednou: i bez "daňových změn" je ta sekera sakra pořádně hluboko."
Přesně tak. Některým je to jasné už řadu měsíců, možná i let, někteří potřebovali názornější budíček.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Nechic
Středa, 25. listopadu 2020 - 00:18:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2757
Registrován: 4-2010
Tuším, že jsem četl o zájmu státu objednávat mezikrajovou autobusovou dopravu. Mohla to být taky palebná příprava na škrty. Vemte si takový Švejky jako bus ze Smíchova po D4 do Písku a dál Sp...
Středa, 25. listopadu 2020 - 00:37:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 495
Registrován: 1-2019
Nechic:
"Tuším, že jsem četl o zájmu státu objednávat mezikrajovou autobusovou dopravu. Mohla to být taky palebná příprava na škrty. Vemte si takový Švejky jako bus ze Smíchova po D4 do Písku a dál Sp..."

Není to zájem státu, je to starší nápad od politiků STANu z Libereckého kraje, svého času se proti němu ohradil dnes již bývalý náměstek pro dopravu Komínek (KSČM, Ústecký kraj). Půta a spol. to chtěli kvůli přidání dalších autobusových spojů mezi Libercem a Prahou, Komínek se ale obával toho, že by to vedlo právě ke škrtům některých rychlíků a jejich náhradě autobusy, a jako zástupce Ústeckého kraje s takovými škrty tehdy vyjádřil kategorický nesouhlas.

Komínek tehdy vyjádřil obavu o osud rychlíků Plzeň - Most, a potřebu jejich zachování zdůvodňoval tím, že už teď při výlukách dochází ke zpoždění a prodlužování jízdních dob. Poukazoval na výluková opatření GWTR, kdy během výluk v úseku Žihle - Plasy není možné dodržet přípoje v Plzni na vlaky ČD. Autobus jede v tomto úseku dvakrát tak dlouho oproti vlaku.

Pro rejpaly: ještě ve funkci náměstka pro dopravu Komínek měl do toho co mluvit, protože Ústecký a Plzeňský kraj doobjednávají některé rychlíky do dvouhodinového taktu.

Navzdory tomuto nesouhlasu Ústecký a Liberecký kraj paradoxně spolupracovaly v minulosti, společný požadavek KSČM a STAN bylo např. odvolání Petra Rafaje z postu předsedy ÚOHS.
Středa, 25. listopadu 2020 - 01:07:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 496
Registrován: 1-2019
Dále bych doplnil, že ve funkci radního pro dopravu Ústeckého kraje je nyní Marek Hrabáč (ANO), primátor Chomutova, který je s Komínkem v koalici na chomutovském magistrátu. Velmi pravděpodobně se tedy na tomto pohledu Ústeckého kraje nic nezmění, i když Hrabáč asi už nebude tak aktivní jako Komínek.
Středa, 25. listopadu 2020 - 01:50:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 881
Registrován: 7-2017
Zaujímavé, že teraz sa toľko rieši zníženie uz tak brutálneho daňového zaťaženia, no na rusky pre každého dôchodcu alebo 5000 pre dôchodcov sa nájde podpora ľahko. Ono by tých 500 miliárd aj stačilo, lenže to sa len neustále korumpuje kadekto. Už dávno sa malo rezať v rozpočte, možno aj nejaké drahé vláčiky nahradia ekonomické bus spojenia a konečne sa začne riešiť aj nejaká efektívnosť, železnica ju potrebuje uz 10 rokov, uz dávno mohla mať 010 vyššiu kapacitu, keby sa myslelo ekonomicky a nie sociálne
Středa, 25. listopadu 2020 - 02:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2286
Registrován: 7-2017
Velky_sef:Problém 010 nejsou peníze, ale papíry.
Středa, 25. listopadu 2020 - 02:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 497
Registrován: 1-2019
Velky_sef:
"Zaujímavé, že teraz sa toľko rieši zníženie uz tak brutálneho daňového zaťaženia, no na rusky pre každého dôchodcu alebo 5000 pre dôchodcov sa nájde podpora ľahko. Ono by tých 500 miliárd aj stačilo, lenže to sa len neustále korumpuje kadekto. Už dávno sa malo rezať v rozpočte, možno aj nejaké drahé vláčiky nahradia ekonomické bus spojenia a konečne sa začne riešiť aj nejaká efektívnosť, železnica ju potrebuje uz 10 rokov, uz dávno mohla mať 010 vyššiu kapacitu, keby sa myslelo ekonomicky a nie sociálne"

Ano, zrovna Slovensko je z toho pohledu naprosto úžasný vzor. Sice třetina tratí je bez pravidelné osobní dopravy a na další třetině je provoz naprosto zoufalý, ale kýžená úspora se ne a ne projevit.

Infrastruktura se rozpadá a je v naprosto katastrofálním stavu. Na zavření jsou i některé hlavní tratě, protože nebude bezpečné po nich jezdit. Takže to opravdu není následováníhodný příklad.
Středa, 25. listopadu 2020 - 03:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 882
Registrován: 7-2017
Ano vieme, v Amerike bijú černochov. Niečo k veci by nebolo?
Středa, 25. listopadu 2020 - 03:25:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 883
Registrován: 7-2017
Tantin papiere vydáva niekto s befelom, za ten čas už dávno mohol byť prepustený pre nadbytočnosť resp neschopnosť. No a nastúpil by niekto, kto tam ten befel dá, jednoduché
Středa, 25. listopadu 2020 - 07:23:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13292
Registrován: 8-2012
Zaujímavé, že teraz sa toľko rieši zníženie uz tak brutálneho daňového zaťaženia, no na rusky pre každého dôchodcu alebo 5000 pre dôchodcov sa nájde podpora ľahko
No kvůli rouškám nehrozilo šotouškům omezování jejich koníčku, tak to toľko neriešili. Na tom není nic zajímavého, normální omezenost.

P.S. mohl byste psát alespoň "rúšky" místo "rusky" (i když spisovně je to "na rúška pre každého dôchodcu")? Na vaše příspěvky člověk skoro potřebuje tlumočníka z velkošéfovštiny do slovenštiny...
電車オタク
Středa, 25. listopadu 2020 - 08:13:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15321
Registrován: 12-2007
Hlavně platí, že v tom covido-průšvihu jedou více či méně všechny státy a všem poklesnou daňové příjmy (+ spolu s tím narostly výdaje).

Budu se zájmem sledovat, jak se bude situace vyvíjet (mj. co do zjištění, jak (ne)byly v době rekordního ekonomického růstu tvořeny "rezervy na horší časy" či zda tvořeny nebyly a namísto toho byly prožrány ve věcech typu "jízdné pro důchodce/studenty zcela tzv. zdarma") + jestli se bude situace řešit "jen" navýšením dluhu či škrtáním třebas i na takovém Slovensku.
Nebo v dalších zemích.

P. S. Perličkou je, že obecně diskutován je jen daňový výpadek z té změny DPFO (mmch. v diskusi pod výše odkazovaným článkem zazněl zajímavý názor, totiž že ODS nyní "musela" pro tento návrh hlasovat, jinak by ji manipulátor Babiš od té chvíle "popotahoval" ve smyslu "celou dobu byli pro toto snížení, a když jsme to my předložili jako návrh, tak byli proti"), přičemž jen letmou zmínkou se tu výše objevilo, že se sníži i spotřební daň na naftu o 1 Kč/l, tzn. další výpadek.

P. S. č. 2: sice předpokládám, že všichni pochopili, že bylo myšleno jiné slovo, ale přesto pro formu - samozřejmě včera v 18:34 h jsem měl na mysli KRAJSKÉ město coby označení pro ČB.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 25. listopadu 2020 - 08:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3853
Registrován: 5-2003
TH: Tak kdyby každý důchodce dostal nějakou mladou Rusku,možná by to taky mělo úspěch..[biggrin]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Středa, 25. listopadu 2020 - 10:06:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 884
Registrován: 7-2017
Tak na Slovensku sme mali socansku vládu, ti kradli ako straky, ktovie ci za 12 rokov stihnú všetkých pochytat a odsúdiť. Terajšie výpadky pôjdu na dlh, to uz je jasné, ale škrtať sa bude, uz to ukazoval aj Tratovak v téme Slovensko.
V ČR je to urcite lepšie, osobne si myslím, že tých 500 miliárd by bohate stačilo na vykrytie výpadkov, len máte budúci rok voľby a premiérovi tečie spolu s ČSSD do bot, tak bude rozdávať jak šialený.
Středa, 25. listopadu 2020 - 10:21:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 9-2020
Ahoj, teď jsem koukal že od nového GVD na trase Tábor - Pha pojedou tu trasu o 5-8 min déle než dosavaď je pro to nějaký důvod ? [coze]

A druhá otázka, expresy co zajíždějí do rakouska se mění na EC, nastane nějaký posun v kvalitě nebo je to čistě jen o změně písmenek ? [happy]
Pikehead
Středa, 25. listopadu 2020 - 11:29:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6720
Registrován: 3-2007
Příští rok se snad konečně bude napojovat nová trať SuVo a pravděpodobně budou delší úseky s PJ, případně se rozhodí křižování.

U Ex/EC bych čekal jediné zlepšení v oblasti zastavovací politiky v Rakousku (a nevím, jestli se to dá z návrhu vyčíst).
Středa, 25. listopadu 2020 - 11:30:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 499
Registrován: 1-2019
Pikehead:
"U Ex/EC bych čekal jediné zlepšení v oblasti zastavovací politiky v Rakousku (a nevím, jestli se to dá z návrhu vyčíst)."

Bavíme-li se o GVD 2021, tak by už to snad mělo být dávno k dispozici, ne? V českém KJŘ to nenajdete, musíte použít jiné zdroje.
Středa, 25. listopadu 2020 - 11:33:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2288
Registrován: 7-2017


Ulehčím vám to.
Voyageur
Středa, 25. listopadu 2020 - 13:16:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 5-2019
Tantin27 (2288): Ten Velesyn na obrázku mne dostal.
Středa, 25. listopadu 2020 - 13:28:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 9-2020
>Pikehead
Děkuji [ok]

Ještě jedna taková rychlá nevíte náhodou zda zastávka Zahradní město přibyde už letos v průběhu roku nebo si na ní počkáme ještě ob rok ?
hrejzadarmo
Středa, 25. listopadu 2020 - 14:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 265
Registrován: 2-2014
V JŘ u Zah.města je zastávka otevřena ode dne vyhlášení [happy]
Středa, 25. listopadu 2020 - 16:21:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4159
Registrován: 12-2007
Tantin27: velesyn, v angličtině asi grandson, přeloženo do ruštiny asi Vnukovo[biggrin]. Tam by mohli Rakušané hledat třeba letiště[biggrin].
Středa, 25. listopadu 2020 - 16:34:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15322
Registrován: 12-2007
Grandson? To je konečná stanice příměstských vlaků z Lausanne na trati z Lausanne do Neuchatelu, viz https://www.fahrplanfelder.ch/fileadmin/fap_pdf_fields/2021/210.p df

Odkaz na jízdní řád budiž i inspirací pro ty, kteří chtějí vidět, jak se jezdí "podle potřeb občanů", ale pozor - včetně jevu pro Švýcarsko spíše vzácného, a to "díra" v neexistenci osobákového spojení u hranic kantonů, protože Grandson je jednou z posledních obcí v kantonu Vaud (jehož hlavním městem je Lausanne), zato téměř všechny Os vlaky v dalším úseku začínají až v Gorgier-St-Aubin, který už je v kantonu Neuchatel (se stejnojmenným hlavním městem).
Středa, 25. listopadu 2020 - 17:12:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2006
Registrován: 1-2013
hrejzadarmo: V JŘ u Zah.města je zastávka otevřena ode dne vyhlášení
Ano, je to v pořádku. Eden bude v provozu už teď v prosinci od nového GVD, ale Zahradní Město až někdy od léta 2021.
Středa, 25. listopadu 2020 - 17:13:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 8-2017
Pan Hloupej: Komínek tehdy vyjádřil obavu o osud rychlíků Plzeň - Most, a potřebu jejich zachování zdůvodňoval tím, že už teď při výlukách dochází ke zpoždění a prodlužování jízdních dob. Poukazoval na výluková opatření GWTR, kdy během výluk v úseku Žihle - Plasy není možné dodržet přípoje v Plzni na vlaky ČD. Autobus jede v tomto úseku dvakrát tak dlouho oproti vlaku.

Tak že komunista bude demagog by se dalo čekat, ale zdejší osazenstvo není tak mimo jako jeho průměrný volič. Autobusová náhrada Žatecké by pochopitelně do Žihle vůbec zajíždět nemusela, stejně jako vlak nezajíždí třeba do Kralovic. Pokud uvážím vymetání Kryr, Vroutku a Podbořan, tak to má bus z Plzně do Žatce 90 km, to by snad za dvě hodiny, co se dnes plazí vlak, mohl zvládnout.
Středa, 25. listopadu 2020 - 18:01:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 500
Registrován: 1-2019
M250.0:
"Tak že komunista bude demagog by se dalo čekat, ale zdejší osazenstvo není tak mimo jako jeho průměrný volič. Autobusová náhrada Žatecké by pochopitelně do Žihle vůbec zajíždět nemusela, stejně jako vlak nezajíždí třeba do Kralovic. Pokud uvážím vymetání Kryr, Vroutku a Podbořan, tak to má bus z Plzně do Žatce 90 km, to by snad za dvě hodiny, co se dnes plazí vlak, mohl zvládnout."

No a jak obsloužíte Žihli, Kryry, Vroutek a Podbořany?
Středa, 25. listopadu 2020 - 18:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1918
Registrován: 8-2017
A jak dneska obsluhujete Kralovice? Závlek do Kryr, Vroutku a Podbořan připouštím.
Středa, 25. listopadu 2020 - 18:47:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13855
Registrován: 8-2004
Pikehead:
"Příští rok se snad konečně bude napojovat nová trať SuVo"
[nene]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pikehead
Středa, 25. listopadu 2020 - 19:04:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6721
Registrován: 3-2007
Tož ale... tady to píšou.
Středa, 25. listopadu 2020 - 19:54:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 501
Registrován: 1-2019
M250.0:
"A jak dneska obsluhujete Kralovice? Závlek do Kryr, Vroutku a Podbořan připouštím."

Kralovice jsou obsluhovány autobusovou linkou IDPK 321 v trase Kralovice - Plzeň.

Pro cesty opačným směrem (do Žatce) je možné využít autobusovou linku IDPK 355 v trase Kralovice - Žihle, která má návaznost na rychlíky v Žihli.
Středa, 25. listopadu 2020 - 20:14:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 8-2017
No tak Žihli by zůstaly do Plzně osobáky a na sever vámi zmiňovaná linka 460355 s návazností na rychlíkové busy v Kralovicích, případně též kombinace 460345 a 562744, které by si třeba v Blatně nemusely o pár minut ujíždět.

Aby bylo jasno, já nikterak nehoruju za zastavení osobní dopravy na Žatecké, ale přiznejme si, že žádná dopravní apokalypsa by se v takovém případě nekonala.
Středa, 25. listopadu 2020 - 21:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Registrován: 1-2019
M250.0:
"No tak Žihli by zůstaly do Plzně osobáky a na sever vámi zmiňovaná linka 460355 s návazností na rychlíkové busy v Kralovicích, případně též kombinace 460345 a 562744, které by si třeba v Blatně nemusely o pár minut ujíždět."

Linka DÚK 744 jede mezi Blatnem a Žatcem o 20 minut déle než vlak. Úžasné zlepšení, opravdu. To je třeba to, na co Komínek poukazoval ve svém textu jako důvod, proč provoz rychlíků Plzeň - Most by měl být zachován.

Linka DÚK 744 jezdí ze dvou důvodů:

1) MD odmítá zastavení rychlíků ve Stebně a Petrohradu.
2) Když MD není schopné samo objednat dvouhodinový takt, kraj si raději doobjedná rychlíky, než aby platil osobáky navíc.

Obnova Os Žihle - Žatec je ovšem stále teoreticky ve hře. Důvod je plánovaná vodní nádrž Kryry a zatopení silnice, po níž dnes jezdí linka DÚK 744. Železnice nemá být zatopena, povede po břehu vodní nádrže, takže vlaky budou moci jezdit pořád.

M250.0:
"Aby bylo jasno, já nikterak nehoruju za zastavení osobní dopravy na Žatecké, ale přiznejme si, že žádná dopravní apokalypsa by se v takovém případě nekonala."

K zastavení osobní dopravy na žatecké nedojde z toho důvodu, že současné smlouvy jsou podepsány na 10 let, tedy provoz zde bude minimálně do GVD 2025/26. Pokud by se je objednatelé pokusili vypovědět „jen tak“, že „nejsou peníze“, dopravce GWTR by to asi hnal k soudu a požadoval by náhradu škody.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Středa, 25. listopadu 2020 - 21:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1920
Registrován: 8-2017
Linka DÚK 744 jede mezi Blatnem a Žatcem o 20 minut déle než vlak.
No a kolik lidí jezdí denně ze Žihle/Blatna do Žatce a trs? Je to aspoň jeden?

Když MD není schopné samo objednat dvouhodinový takt
Nebo spíš nemá zájem. Vzhledem k významu linky a jejímu vytížení můžeme být rádi i za tu neúplnou dvouhodinu.

Obnova Os Žihle - Žatec je ovšem stále teoreticky ve hře. Důvod je plánovaná vodní nádrž Kryry a zatopení silnice, po níž dnes jezdí linka DÚK 744. Železnice nemá být zatopena, povede po břehu vodní nádrže, takže vlaky budou moci jezdit pořád.
Doporučoval bych rozhlédnout se kolem sebe a začít vnímat ekoomickou realitu dneška.

K zastavení osobní dopravy na žatecké nedojde z toho důvodu, že současné smlouvy jsou podepsány na 10 let, tedy provoz zde bude minimálně do GVD 2025/26.
Jistě, dřív přijdou na řadu Švejky, Rakovníky a Olomouc - Krnov - Ostrava.
Středa, 25. listopadu 2020 - 21:31:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15323
Registrován: 12-2007
V probíhající diskusi tu zatím nezaznělo, že rychlíky obvykle jsou provozně efektivnější než Os vlaky na téže trase. Má to logická zdůvodnění:

- Rychlíkové soupravy obvykle mají vyšší denní (potažmo roční či desetiletý) km-proběh než Os vlaky = odpisy/leasing a další náklady lze rozpočítat do vyššího počtu kilometrů.

- Rychlíky ujedou za 1 h jízdy (resp. i se započítáním poměrné části prostojů na konečných) obvykle více km než za 1 h jízdy (i se započítáním poměrné části prostojů na konečných) ujedou Os vlaky. Tzn. hodinová mzda strojvedoucích a vlakového doprovodu je rozpočítána do vyššího počtu km = mzdové náklady přepočtené na 1 km jsou u rychlíků obvykle nižší.

- Os vlaky mají vyšší četnost zastavování, tzn. ve srovnání s rychlíky mají (v přepočtu na stejný počet km) vyšší spotřebu paliva související s častými rozjezdy.

- Naopak na straně tržeb v převážné většině případů (mimo příměstské oblasti) platí, že Os vlaky si, vzhledem ke své pomalosti, najdou méně cestujících (potažmo tržeb od nich) ve srovnání s rychlíky, jejichž úkolem je rychlejší spojení měst/přestupních uzlů relevantnějšího významu.

Případem popisovaným výše jsou i rychlíky Plzeň - Most s velmi efektivními oběhy. I to přispívá k tomu, že výše úhrady za 1 vlkm těchto R činila (stav k 5/2019, viz Registr smluv) relativně nízkou (pozn. ve srovnání s jinými rychlíkovými linkami) částku 75,308 Kč/vlkm netto (z toho 31,361 Kč/vlkm variabilní složka).

Jakápak je výše úhrady za (v přepočtu) 1 km jízdy Os-160 mezi Plzní a Žihlí (což v úseku Plasy - Žihle činí jen asi 5 spojů denně, s dlouhými - tzn. neefektivními - obraty v Žihli)? [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 25. listopadu 2020 - 21:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 503
Registrován: 1-2019
M250.0:
"No a kolik lidí jezdí denně ze Žihle/Blatna do Žatce a trs? Je to aspoň jeden?"

Pokud chcete něco odvozovat z čísel během koronakrize, tak jste mimo.

M250.0:
"Doporučoval bych rozhlédnout se kolem sebe a začít vnímat ekoomickou realitu dneška."

Pokud přehrada nebude, osobáky nebudou. Pokud bude, osobáky budou. Jednoduchá logika.
Středa, 25. listopadu 2020 - 21:40:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 504
Registrován: 1-2019
David (15323): Absolutní souhlas ve všem [ok]
Středa, 25. listopadu 2020 - 22:37:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7296
Registrován: 5-2002
což v úseku Plasy - Žihle činí jen asi 5 spojů denně, s dlouhými - tzn. neefektivními - obraty v Žihli)?

A z druhé strany vložené Os Rakovník - Blatno s obratem v Blatně, a z těch 10 km to na sebe čumí...

Jinak se podívejte na silnici - ta je tam rovná a rychlá , trať klikatá a pomalá. Pokud by tam měla mít dráha smysl, tak by to měla dát SŽ dohromady celé , ne co rok to půl roku výluka někde... A dopravce nasadit motorová klopidla co tam pojedou aspoň kilo. Pak by to tu silnici mohlo dohnat, v příměstu. Pro příměsto jsou potom spíš důležitější Kralovice než nějaká Žihle, ale na silnici bude obchvat Plas a pak už to asi dráha nedožene nikdy nijak...
Středa, 25. listopadu 2020 - 22:37:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4161
Registrován: 12-2007
David: Vždycky jsem se za totáče divil, proč je rychlíkový příplatek, když rychlíky svou kvalitou se zase tolik nelišily od osobních vlaků, a jak uvádíte provoz rychlíků na stejném úseku trati je v každém případě levnější než osobních vlaků. Jakmile byl rychlíkový příplatek zrušen, tak se mnohem více používaly rychlíky. Postupně osobní vlaky byly kratší a také se zkrátily jejich trasy. Nicméně tyto vlaky zajišťují dopravní obsluhu lokalit, kde mají své zastávky nebo stanice. Myslím, že na řadě míst nového úseku tratě 220 mezi Voticemi a Sudoměřicemi sice asi nebudou mít valný dopravní význam pro přepravu osob (např. železniční stanice Červený Újezd nebo zastávka Střezimíř), na straně druhé, jak bylo zmíněno, ty zastávky si často vymínily obce, aby souhlasily s výstavbou tratě.

Na straně druhé, pokud rychlíky zastavují téměř ve všech zastávkách na trati, tak se ztrácí jednu z jejich předností, a tou je rychlost. Stávají se z nich spíše spěšné vlaky. Samozřejmě je nutné posoudit případ od případu, protože kdyby se u některých rychlíků jedoucích spíše buď po málo frekventované trati nebo zajišťující ne příliš požadované spojení radikálně snížil počet zastávek, tak se sice zvýší jejich rychlost, ale současně se zase sníží počet přepravovaných cestujících.
Rob
Čtvrtek, 26. listopadu 2020 - 08:08:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1692
Registrován: 1-2005
Wagon: když už jste zmínil ty nové zastávky na 220, tak Jak Střezimíř, Č.Újezd a tak zejména Ješetice se obcím o nějaký ten kousek vzdálily. Myslím, že časem to dopadne tak, že zastávky sice nezruší, ale přestanou být pro velmi nízkou frekvenci a zájem obsluhovány a dopadne to podobně tak jako nyní se zastávkami na trati 225.A tím i klesne počet regionálních vlaků v trase TA - Bene. Ona už dnes ta obsazenost není žádná sláva.[happy]
Nechic
Čtvrtek, 26. listopadu 2020 - 14:03:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2758
Registrován: 4-2010
Tak ono nejlogičtější schéma je, že jede rychlík, staví v uzlových stanicích a osobáky nebo autobusy na ty stanice sváží lidi. Obětí tohoto systému jsou však cestující, kteří jedou z osobákové stanice do osobákové stanice přes uzlovou stanici, ale to už je o dopravním plánovači, aby to dobře namixoval.

Nicméně přesně souhlasím s Davidem a na mnohých tratích jsem spíš pro hustější interval rychlíků než když o sebe zakopávají různě rychlé vrstvy.
Čtvrtek, 26. listopadu 2020 - 14:55:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15699
Registrován: 10-2004
Nechic: Nojo, jenže tam, kde jezdí rychlíky, až na určité výjimky, jsou ti plánovači 2. Každý s jinými zájmy a každý se zameřením na určité přepravní vztahy. A je sice hezké, že rychlíky jsou za určitých podmínek levnější, jenže na druhou stranu to, co ty levnější rychlíky místo osobáků navíc projedou, o to je náročnější regionální náhrada autobusy.
Čtvrtek, 26. listopadu 2020 - 15:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 886
Registrován: 7-2017
Lenže väčšina hlavných tratí sú zároveň aj medzinárodné koridory. Po nich jazdia medzinárodné EC, problém je, ze ich MD v ČR zahrnie do verejnej obslužnosti. Teda MD hlavne nezohladni, ze počas leta a rôznych sviatkov je cestujúcich viac. To ma za následok, že vlaky v tých časoch jazdia na úrovni Indie. Ten problém trvá uz roky a MD s tým nic nerobí. S prípadným skrtanim by ale mohlo prísť spoplatnenie využívania týchto EC na krátke úseky. To by boli peniaze navyše na to posilnenie
Čtvrtek, 26. listopadu 2020 - 16:03:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15324
Registrován: 12-2007
Nojo, jenže tam, kde jezdí rychlíky, až na určité výjimky, jsou ti plánovači 2. Každý s jinými zájmy a každý se zameřením na určité přepravní vztahy.
Naštěstí na některých místech už pochopili opak, např. https://www.kr-vysocina.cz/informace-k-verejne-doprave-v-regionu/ d-4079357/p1=7232

Vzhledem k tomu, že mezi křižováním v Jindřichově Hradci a v Kostelci u Jihlavy existuje rezervní časový prostor, který však nelze využít pro další zrychlení jízdy vlaků vlivem jednokolejné tratě, bylo možné se dohodnout s objednatelem linky R11, Ministerstvem dopravy ČR, o jeho využití pro zastavení v Batelově a Dolní Cerekvi. Tím dojde ke zvýšení využití rychlíků ve frekvenčně slabším úseku a současně tak bude umožněna určitá úspora na straně regionální dopravy.

Obdobná dohoda předpokládám platí např. i mezi Moravským Berounem a Bruntálem; podobné "otázky" bych viděl i u některých dalších linek (kde např. linka Praha - Rakovník zastavuje mezi Kladnem a Rakovníkem poměrně často, zjevně nad rámec toho, co by "objednatel dálkové dopravy bral za svůj zájem"; nebo např. R13 v úseku Brno - Břeclav, zavedená přesně v době rozšiřování IDS JMK v té oblasti včetně zastavování v místech jako např. Podivín, kde by - troufám si říct - MD samo o sobě rychlíky zastavovat nenechalo, nicméně tamní zastavení = tvorba bus-přípojů od Brna směr Lednice či Velké Bílovice = zjevný vliv JMK na zastavovací politiku, ne-li přímo existenci této linky).

(I když je ironií, že nakonec většina z návrhů popisovaných v odkazovaném souboru z roku 2017 realizována nebyla, resp. Kraj Vysočina nakonec přišel s jiným řešením; největší ironií jsou asi kecy o "povinnosti soutěžit dopravce", kdy v případě železnice bylo vše nabargrováno "tradičním dopravcům" a v případě autobusů se "nestihlo soutěžit", takže se nabagrovalo "tradičním autobusovým dopravcům" s dovětkem "dočasně na 2 roky, tzn. 12/2019 - 12/2021")

co ty levnější rychlíky místo osobáků navíc projedou, o to je náročnější regionální náhrada autobusy.
Jednak - citovaná věta je ve falešném dilematu "R vs. Os, jedno nebo druhé", a hlavně - platí jen do určité míry, např. pokud nedojde k dosažení stavu, že (v případě řidšeji osídlených oblastí, kde lze požadovat za neoprávněné, mít 2 vrstvy vlakových spojů) všechna relevantní sídla budou těmi rychlíky obsloužena (jo, kdyby tak R-160 stíhaly zastavovat aspoň ještě v Mladoticích...); a u zbylých sídel bude platit buď že jsou (byť v součtu) tak malá, že těch autobusových spojů není potřeba tolik; anebo že ty autobusové spoje jsou tak jako tak vhodné pro obsluhu (třebas právě větších) obcí ležících mimo dosah železnice.

Vždycky jsem se za totáče divil
Za komunistů se jednak nehledělo na nějakou hospodárnost či na nějakou korelaci nákladů s výnosy; ostatně nakonec na to tento režim i dojel.

A hlavně - tehdy těch rychlíků i Os vlaků jezdilo daleko méně než dnes (i když někdo si v tom může zpětně libovat, že tehdy se jezdilo "podle potřeb občanů" a ne "v nudném taktu").

Z uvedeného vyplývá i další možné zjištění - logické navýšení počtu rychlíkových spojů/linek na žádoucí stav s (přinejmenším) 2h taktem s sebou ruku v ruce přinesl žádoucí posun Os vlaků z někdejší kategorie "schopný jezdit i 100 - 200km přímou trasu" (pozn. na přímý Os Plzeň - ČB s odpojováním části vozů v Babinách si vzpomínám ještě z počátku 21. století) na logičtější "jedoucí povětšinou jen mezi přestupními/rychlíkovými uzly; případné propojení do delší trasy je provedeno zejména na nerychlíkových tratí či tam, kde takové propojení např. znamená úsporu počtu potřebných souprav".

Logicky pak ale narostl počet stanic, v nichž Os vlaky začínají/končí jízdu, kdy část takových stanic se pochopitelně nachází v blízkosti hranic dvou krajů, z čehož pak někteří usuzují na "nesmyslné roztržení Os vlaků u krajských hranic" a požadují "šup převod objednávky všech vlaků zpět na MD, aby přestupy u krajských hranic zmizely".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)