Diskuse » Železnice » Všeobecná železniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 26. 11. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 26. 11. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 18. listopadu 2020 - 08:00:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 177
Registrován: 8-2017
Když už se naťukl přechod do Polska přes Mittelwalde...Kdysi dávno tu někdo v šotoeuforii kreslil do map novou nákladní trasu Zábřeh-Jeseník počítající s tunelem pod ČH sedlem. Tradiční námitky, že na to nejsou peníze, velkoryse odbyl tím, že na to dá peníze EU. Na to se tehdy ozval nějaký dopravní insider, nebo někdo, kdo se na něj vydával, a poukázal na to, že EU by zkoumala, neexistuje-li k tomuto "projektu" výhodnější alternativa. Podle něj by takovou alternativou byla trasa Zábřeh - Hanušovice - Dolní Lipka - reaktivovaná spojka Orlice - st. hranice. Mj. s tím, že na kladské straně je spodní stavba pro zdvojkolejnění dávno hotová a tunely na někdejší MGB taky. Mně to laicky připadá šílené, zvlášť úsek Hanušovice-Lipka, ale kdyby byla potřeba další kapacitní trasa do Slezska, a přes Těchonín to není žádná hitparáda, byla by tohle skutečně použitelná alternativa?
(Námitky v podobě profilu tunelu u Barda a polských "špecifik" jsem si výše přečetl).
Středa, 18. listopadu 2020 - 08:52:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10794
Registrován: 4-2003
S200: Chvíli jsem je nechal mluvit, ale pak jsem to už musel utnout a sdělit jim, že alternativou k přímé vozbě přes Č. Třebovou a Brno je akorát Kolín - HB - Brno, další alternativou už je jen silniční doprava. To prostě mnoha lidem (nejen) na SŽ nedochází.

Já mám v úplně jiném oboru stejnou zkušenost s jiným státním úřadem.

Pamatuju, jak jsem jim něco takového řekl-vmetl a jak byli zkoprnělí - oni prostě (vyjma pár osvícených jedinců) vůbec nejsou mentálně nastaveni na přemýšlení o svých uživatelích. Ačkoliv si o sobě myslí pravý opak (!]. Což mě tedy překvapilo víc, než já je a to už je co říct (-:.

------------------
Dovodil jsem z toho záběr, že opakování je matka moudrosti. Pokud ty lidi nebude nikdo takto soustavně bombardovat, tak budou dál žít ve svém blaženém světě.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 18. listopadu 2020 - 09:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5106
Registrován: 3-2004
byla by tohle skutečně použitelná alternativa?

A v čem by spočívala ta výhoda proti již hotové trati přes UnO-Let-Lichkov? Nic z toho co napsal TH zde hanušoviská lokálka neřeší.
František_plášek
Středa, 18. listopadu 2020 - 09:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1636
Registrován: 9-2006
AD P.Š. A v případě plánované výluky to vzít raději Berlín - Horka - Wroclaw - Miedzylesie - ÚnO - CETR s normativem 1500 - 1800 tun.

...tak to koukejte během výluky využít... [biggrin][biggrin][biggrin] ...protože jinak ta jedna lajna za hodinu, o které mluví SprŽel, bude jen pro vás... [kladivo] ..a my ostatní se budeme jen koukat..
Středa, 18. listopadu 2020 - 10:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23335
Registrován: 5-2002
Que: Proč myslíte, že jsme asi už před 4 roky tlačili na ty postrky?!?
Checht, vždycky mě pobaví, jakou jsem dostal čočku, když jsem kdysi dávno (ještě v časech DF ČD) v rámci nějakého šotobrainstormingu myšlenku postrků přes Vysočinu nadhodil... [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 18. listopadu 2020 - 10:48:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 178
Registrován: 8-2017
Honzasl - no to já právě nevím, proto se ptám. Podle by to nepřineslo nic (resp. totéž), ale já nejsem od fochu jako ten, kdo to tu kdysi zmínil. Ono už to může být klidně 10 let.
(je pravda, že asi cokoliv je reálnější, než tunel pod ČH, tak možná se to tehdy chápalo takhle).
Středa, 18. listopadu 2020 - 10:53:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13206
Registrován: 8-2012
protože jinak ta jedna lajna za hodinu, o které mluví SprŽel, bude jen pro vás... [kladivo] ..a my ostatní se budeme jen koukat
Předpokládám, že (nákladní) dopravci budou kráceni ve stejném poměru (již přidělených tras; v ad-hocu mají naopak smůlu všichni).
電車オタク
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 00:51:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 818
Registrován: 8-2017
registrovaný_jk 177:
No má to malý háček, trať Hanušovice - Mezilesí je jaksi plánovaná k zatopení. Spíš do toho EU nedá peníze z toho důvodu. Problém pod Červenohorským by byl asi spíš sklonového rázu, než jiného.

Quenya
1387:
Výborně!, Máme úzké místo a zdroj problémů, super, teď se dá hledat proč to tak je a co se musí udělat aby se to dalo zrychlit. Prostě není možné říct "Problém je cokoliv územně projednat." Musí k tomu být nějaká příčina a pokud je ta příčina známá, tak se dá navrhnout "infrastruktura" která to zpoždění bude eliminovat. Nejde-li tlačit na úřady, tam je nestlačitelné lhůty, tak bude třeba na to jít jinak.

Kde se mi zdá že jsou dost velké rezervy, tak je komunikace s veřejností. Prostě se udělá čára do mapy, ta se nějak protlačí a pak jsou problémy (víte že to říkám pořád). Přece nemůže po všech těch problémech být tak složité najít oblasti na které se zaměřit. Jestliže je nějaký záměr liniové stavby a jsou proti tomu místní, tak řešením snad je udělat té stavbě pozitivní obraz, zpropagovat ji. Pokud mi to shazují pravidelně spolky a děje-li se tak na podobných bodech, tak se na ně víc zaměřím v projektu aby se staly neprůstřelnými...

Jediné na čem mohou být problémy je neochota změnit zaběhnuté způsoby.

Petr Šimral 10466:
Nepříjemnost bych viděl v kapacitě navazujícího úseku kdy bude stará trať + tunel. Za Chocní budou také sice na kousku jenom tři koleje, ale pak se to rozdělí celkem brzy takže pokračovat z Ústí do Třebové po dvou bude pořád znamenat špunt. To by ten krátký tunel + navazující úsek řešil. Nebo by se musel najít způsob jak dostat mezi Kerhatice a Staré nádraží tři koleje, a pak na Parník už 4. Ideální by samozřejmě byly 4 v celém úseku a vhodný přesmyk.

T_._H_.:
S200 může být profesionál, nehádám se ani to nezpochybňuji, ale jednání nemůže skončit jde to jen tudy, přes nic jiného nejede vlak. Ano, "nerozumím" tomu jak na dráze "fungujete", jak jste si to tam udělali, ale kdybyste takto dělali v IT, tak skončíte dřív než začnete. Dělal jsem na IS v jedné americké firmě, jednu z prvních věcí co jsem musel udělat bylo vymazat ze slovníku že něco nejde. Prostě, jde musí jít, byť by to byla úplná blbost a byť víte že to budete za dva měsíce dávat zase pryč. Nebo musí být připravené hodně dobré odůvodnění proč něco nejde, například že by daná věc porušovala právní normy. Jinak jediné co bylo možné říct: Jde to ale za takových a takových podmínek. A pak už si to rozhodli jiní.

Představte si že by proti S200 seděl někdo trochu nasertivnější a odpověděl mu: "Výborně, nepojedete vůbec." A co pak? Nebude se jezdit? Pokud SŽ nabízí alternativní trasy, nějaké, byť třeba by to bylo přes největší krpály, tak nejde říct že to nejde, protože existuje množina podmínek za kterých to jde. Že ta množina nemusí být akceptovatelná pro změnu ze strany SŽ je věc druhá.

Ale to jsme hodně od toho čím jsem začínal. Což bylo, ne objíždění Kerhartic, ale 2. spojení pro nákladní dopravu mezi Čechami a Polskem (ev. Německem) a následně pak tedy o odvedení (části) frekvence z koridoru směr Polsko přes Žamberk. A nakonec možnost zlepšení podmínek pro spojení sever-jih EU v prostoru ČR.

Pikehead 6701:
Tušil jsem že se Vám ten nápad bude líbit. Až se zjistí že se musí dělat "II. hlavní tah", můžu vám toto připomenout? Ona je celkem šance že podaří osobákama zapráskat do budoucna i Vysočinu.
Pikehead
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 11:07:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6704
Registrován: 3-2007
O II. hlavním tahu jsem zatím nikde neslyšel - kromě VoChocu.
Osobáky se na Vysočině vezmou kde? Respektive lidi do nich...
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 11:46:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5108
Registrován: 3-2004
"Výborně, nepojedete vůbec." A co pak? Nebude se jezdit?

A v kancelářích všech kamionových dopravců bouchnou všechny lahve šampusu.

Vy asi stále nechápete, že SŽ tady není v roli C+K mocnáře, který milostivě udělí koncesi ku provozování dráhy železné ku transportu volů a soli, nýbrž že nabízí nějakou službu zákazníkům, kteří si za tu službu platí. A že když dráha nedá, no tak prostě půjdou jinam.

Jak sami železničáři v roce 1997 dokázali, bez železnice TO JDE!

Hanušovice - Mezilesí je jaksi plánovaná k zatopení

Pane bože, zbav nás těch konečně těch plánovačů, kteří, když vidí údolí s potokem, hned staví přehradu. [happy]
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 13:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13220
Registrován: 8-2012
Představte si že by proti S200 seděl někdo trochu nasertivnější a odpověděl mu: "Výborně, nepojedete vůbec." A co pak? Nebude se jezdit?
Bude se jezdit - po silnici. Tady totiž vůbec nejde o to, že technicky existuje alternativa přes nějakou Horoucí Prdel s velkými sklony, nízkou únosností svršku a mizernou propustností. Taková alternativa není průchozí ekonomicky, protože v rozporu se šotoiluzemi nežijeme na ostrově Sodor, ale kolem krouží substituční druhy dopravy. Čili zcela správně zazní, že to či ono použitelná alternativa jednoduše není, i když tam vedou koleje a je tam bába na stahování závor - a takhle to rozhodování určitě nefunguje jen na železnici. Ono jakákoli firma, která utrpí výnos jednoho dolaru za nákladů dolaru půldruhého, vás za realizaci těhle naivních představ dříve či později vyrazí. A můžete se v životopise následně chlubit, že byla óóó americká.

P.S. je mi záhadou, co bude dělat ten nasertivec, až se "nepojede vůbec"... (jo aha, on je ze státní organizace, takže asi pořád to samé, jedoucí vlak a nedejbože ekonomický výsledek jeho jízdy ke své činnosti vlastně k ničemu nepotřebuje).
電車オタク
Pátek, 20. listopadu 2020 - 20:29:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1238
Registrován: 9-2013
https://youtu.be/goMtKJ9uGoo

Letošní říjen na železnici.

PeHy
Pátek, 20. listopadu 2020 - 23:32:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 819
Registrován: 8-2017
T_._H_. 13220:
Pokud existuje technická alternativa, tak existuje množina podmínek za kterých tam dosáhnete +- stejného co přes Vysočinu, otázka jestli by to vyšlo SŽ líp než modernizace přes Vysočinu a postrk. Možná ano, možná ne, ale fakt nejde při jednáních říct: "Jenom tohle, jinak nejde vlak." To tak akorát ukážete že jednat nechcete. Nákladní dopravci mají zájem dostat vlaky v nějakém počtu z (řeknu blbě) Maloměřic do Nymburka, SŽ mít co nejkratší odklonové trasy. Pokud by SŽ došla s řešením které bude co do kapacity v tunách shodné s tím které by bylo přes Vysočinu a vyšlo by to obě strany +- finančně stejně, není důvod říkat že přes Letohrad Ne-e.

Vy jste nepochopil to s tou firmou, že? Jde o to že se prvně najdou podmínky řešení a pak se vybere, ne že se primárně jedno nebo několik řešení předem zavrhne. Což zdá se se podle toho co S200 napsal, stalo.

A nebojte se, také jsme dělali přepočty kolik by co trvalo hodin vs. co to ušetřilo.

Ale to jsme se dostali hodně daleko od původního předmětu dotazu.

Pikehead :
Tušil jsem že se Vám bude líbit návrh na protažení Dukovanské vlečky, proto jsem jej sem dal. [wink]

II. Hlavní tah, nebo taky Jižní tah (někde jsem to viděl i pod prvním názvem), byl projekt na alternativní spojení z Jihlavy (Brodu) do Košic.

Honzasl 5108:
Tu přehradu si jděte vyřídit na Ministerstvo zemědělství, také mi to přijde jako blbost.

Možná bouchnou, nicméně je to zcela možný výsledek pokud se jedna strana zašprajcuje. Z nějakého důvodu SŽ chtěla nabídnout spojení přes Letohrad a přes Rosice, je dost pravděpodobné že by existovalo řešení které by uspokojilo požadavky nákladní dopravy, otázka jestli by to cenově bylo OK pro SŽ. Ale utnout jednání s tím že je jenom jedna možnost je... bych se opakoval.
Sobota, 21. listopadu 2020 - 09:53:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4240
Registrován: 9-2003
KS: Vy evidentně netušíte, o čem je řeč, umanutče.
NOBLE BRICKS
Sobota, 21. listopadu 2020 - 12:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13239
Registrován: 8-2012
Nákladní dopravci mají zájem dostat vlaky v nějakém počtu z (řeknu blbě) Maloměřic do Nymburka, SŽ mít co nejkratší odklonové trasy
Já chápu, že jste mimoň (protože S200 hovoří o vlacích z Pardubic) a že nedokážete opustit přesvědčení o vlastní dokonalosti a úžasnosti šotonápadů, které z vás díky ní padají, takže to nebudu dál rozvádět - samozřejmě že žádné co do kapacity v tunách shodné a přitom ekonomicky akceptovatelné řešení přes Letohrad nebo Hlinsko neexistuje, realisti to chápou a pokud je někdo zamrzlý v podobných řešeních, je slušností mu to poprvé říct a podruhé ho z diskuze úplně vyloučit (no, uvidíme v úterý [happy] ).
電車オタク
Sobota, 21. listopadu 2020 - 14:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 820
Registrován: 8-2017
T_._H_.
Copak? Vymyslel jste si že mne necháte zabanovat? Mě je to jedno, poslužte si, když Vám to udělá radost.

Pro jednu stranu ekonomicky akceptovatelné by se našlo vždy, jestli v ten moment bude i pro tu druhou je otázka.

A druhá věc, výpadek jedné tratě působí takové problémy a odklon na jiné se považuje za šotosen, tak asi při boji proti šotosnům došlo k podcenění rozvoje alternativních tras. Což má dopad nejenom na ČR, ale i na EU.
Sobota, 21. listopadu 2020 - 14:31:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4039
Registrován: 4-2006
K.S.: Nevím, zda to má cenu, ale zkusím to ještě jednou na příkladu.

Máte přepravit zboží z A do B.
situace a) Přeprava po železnici přímým směrem stojí 10 tisíc EUR, po silnici 12 tisíc EUR.
situace b) Na železnici vznikla překážka a vlak musí jet odklonem přes stanici C, náklady na železniční dopravu vzrostly na 11 tisíc EUR, na silnici jsou stále 12 tisíc EUR.
situace c) Nelze jet ani přes C, ale jen po neelektrizované kopcovité trati přes D. Náklady na železniční dopravu činí 20 tisíc EUR, na silniční dopravu stále 12 tisíc EUR.

Jaký druh dopravy si zákazník vybere v situaci a, b, c?
Sobota, 21. listopadu 2020 - 14:50:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10485
Registrován: 5-2002
Jaký druh dopravy si zákazník vybere v situaci a, b, c?

Ahoj. Nemáš to špatně?

Pokud dopravce nabídne zákazníkovi cenu a), pak jí bude poskytovat i v případě b a c.

Tedy dopravce přechází do ztráty.

Druhou možností je zákazníkovi smlouvu po dobu odklonů vypovědět a říci mu, že může přijít za půl roku, že už to zase bude umět podle bodu a)...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 21. listopadu 2020 - 15:07:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13244
Registrován: 8-2012
Vymyslel jste si že mne necháte zabanovat?
Od banování jsou tu jiní. Já se vám prostě nebudu pokoušet opakovaně vysvětlovat očividné věci (ani k tomu nejsem oprávněn státnice ze speciální pedagogiky nemaje).
Ale koukám, že S200 to ještě zkouší... obávám se, že marně - chyba bude na přijímači.
電車オタク
Sobota, 21. listopadu 2020 - 17:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4040
Registrován: 4-2006
Petr_Šimral: Špatně to nemám, samozřejmě to lze dál pitvat, jen jsem chtěl dát K. S. jednoduchý případ, který snad pochopí. [happy]

Pokud dopravce ví o těch výlukách předem, tak nasadí od začátku cenu b) i pro variantu a). V případě varianty c) jej samozřejmě zákazník pošle s cenou c) někam, takže dopravce sám posoudí, zda se mu z dlouhodobého hlediska vyplatí jezdit se ztrátou za cenu b) nebo to prostě vzdá.

A pak jsou ještě různé další varianty, kam se může vyjednávání se zákazníkem ubírat, však to známe oba.
Sobota, 21. listopadu 2020 - 20:03:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 821
Registrován: 8-2017
S200

Pak je tu ale ještě možnost při jednání o odklonové trase: "Chápu, ale naše preferovaná trase je XYZ, nicméně pokud zajistíte že na trase ABC bude dosaženo minimálně kapacity Fň a poskytnete na vaše náklady lokomotivy pro překonání úseku, pak to možné je."

Pak je tu ještě samozřejmě dlouhodobé hledisko a je otázka jestli z toho pak vyjde lépe XYZ, nebo ABC.

Samozřejmě je tu pak ještě pár dost zásadních filosofických otázek. Například jestli při překážce na straně poskytovatele kapacity nemají jít všechny zvýšené náklady na jízdu po alternativních trasách plně za ním. Naproti tomu stojí otázka jestli lze nabízenou trasu jen tak odmítnout. Proti tomu je pak opět ale otázka jestli SŽ, potažmo stát nezanedbal rozvoj infrastruktury pokud neexistuje jiná trať podobných parametrů.

U té první by to jít za SŽ asi mělo, takže pokud dojdou s tím že to z Kerhartic přetáhnou není důvod trvat na něčem jiném.

U druhé pokud nabídnou že náklady uhradí nebo zajistí zdolání úseku, není důvod to odmítat hned.

U třetí... Osobně si myslím že ano, že se rozvoj zanedbal.

Ale u jednání jste byl samozřejmě Vy, ne já a pokud to SŽ myslelo tak že si to odjezdíte na vlastní náklady, tak samozřejmě trvání na trati přes Brod chápu. Pořád to ale neznamená že by neměl vzniknout nějaký "jižní šototah", nebo že by se nemělo případnou elektrifikací z Letohradu do Týniště zabývat, asi určitě ne v prvním sledu, a už vůbec to že by se mělo kašlat na sousedy. Nechávat úvrať na jedné z větví Evropského tahu není dobrá vizitka.

P.S. Vznik této situace považuji za důsledek dlouhodobého zanedbání rozvoje sítě.

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)
Neděle, 22. listopadu 2020 - 07:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13251
Registrován: 8-2012
Je to prostě marný.
電車オタク
Neděle, 22. listopadu 2020 - 10:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23363
Registrován: 5-2002
TH: Je to prostě marný.
Klíčová informace k pochopení mentality K.S. je jeho příspěvek #818 (citováno v původním znění i s chybami):
... kdybyste takto dělali v IT, tak skončíte dřív, než začnete. Dělal jsem na IS v jedné americké firmě, jednu z prvních věcí, co jsem musel udělat, bylo vymazat ze slovníku, že něco nejde.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 22. listopadu 2020 - 11:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13256
Registrován: 8-2012
K tomu klíčová informace z příspěvku T_._H_. #13220:
"Ono jakákoli firma, která utrpí výnos jednoho dolaru za nákladů dolaru půldruhého, vás za realizaci těhle naivních představ dříve či později vyrazí. A můžete se v životopise následně chlubit, že byla óóó americká."
電車オタク
Neděle, 22. listopadu 2020 - 14:56:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1388
Registrován: 4-2009
Změním téma. Čerstvé info. Hájek - Dalovice určitě nejdříve příští rok v létě. Serou se tam další desítky metrů spodku.
Ghost
Neděle, 22. listopadu 2020 - 16:49:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2310
Registrován: 1-2011
Quenya: To nejsou dobré zprávy. [sad] Cpát všechno po 171 bude v dalších etapách rozkopanosti Radotína docela síla. Opět vizitka ČR železniční infrastruktury, průšvih na trati v severních Čechách má vliv na příměstskou dopravu u Prahy (výpravčí to dělají lidsky a občas pustí cargo na úkor regionálky, minuta sem minuta tam, což ovšem při nacpanosti této tratě přinese neblahé výsledky během chvíle). Kdyby se dělalo všechno podle předpisu, moc nákladů po 171 přes den neprojede.
Neděle, 22. listopadu 2020 - 20:19:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1389
Registrován: 4-2009
Ghost : Vím, nejsou to dobré zprávy pro 171. Ale jezdit odklonem přes Budějovice nikdo nezaplatí.
Neděle, 22. listopadu 2020 - 20:23:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1588
Registrován: 6-2019
Někdo asi ano, když náklady z Jižních Čech do Podkrušnohoří po t171 jezdí skoro denně.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 22. listopadu 2020 - 20:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2794
Registrován: 4-2014
Quenya, Ghost - Pro 171 to jsou špatné zprávy, ale pro trať Plzeň -Cheb dobré zprávy, že odklony budou pokračovat i nadále, jinak by ta trať opět skoro celou noc a většinu dne zela prázdnotou, nepočítám-li R, Os a Sp vlaky.
Neděle, 22. listopadu 2020 - 20:56:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 10-2018
Od kdy jsou Dalovice (u Karlových Varů) v severních Čechách ? Jinak ale souhlas. Kolik tam dříve jezdívalo těžkých nákladních vlaků se Sergejem vepředu i na postrku. Sergeje jsou dávno KO, a ta trať taky.
Mladějov
Neděle, 22. listopadu 2020 - 21:02:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15511
Registrován: 3-2007
Luboš_3.21:
" pro trať Plzeň -Cheb dobré zprávy, že odklony budou pokračovat i nadále, jinak by ta trať opět skoro celou noc a většinu dne zela prázdnotou"

[crazy]
František_plášek
Neděle, 22. listopadu 2020 - 22:32:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1637
Registrován: 9-2006
Předpokládám, že (nákladní) dopravci budou kráceni ve stejném poměru (již přidělených tras; v ad-hocu mají naopak smůlu všichni).

Po čtvrteční RPV a následné "videokonferenci" v pátek se obávám, že na prdel dostanou i pravidla....jsem zvědavý na další kolo v úterý...
František_plášek
Neděle, 22. listopadu 2020 - 22:42:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1638
Registrován: 9-2006
Změním téma. Čerstvé info. Hájek - Dalovice určitě nejdříve příští rok v létě. Serou se tam další desítky metrů spodku.

Ahoj Oldo....určitě určitě? To by asi bylo zprávu na newsletter.... :-(
Neděle, 22. listopadu 2020 - 22:46:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1390
Registrován: 4-2009
Franto, ano.
František_plášek
Neděle, 22. listopadu 2020 - 22:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1639
Registrován: 9-2006
Tak já si na nástěnce šktrnu další termín..... [uhoh][uhoh]
Úterý, 24. listopadu 2020 - 10:17:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 500
Registrován: 7-2017
Mě se nejvíc líbí, jak někteří tady ve svých fantaziích plánují tranzitní železniční tahy přes kdejaký krpál, navíc po tratích s přechodností pro Kafemlejnek a a sklonovými poměry pomalu pro zubačku, zatímco Dobrá správa není schopna udržet v provozu ani páteřní trať a vlaky s dvěma a půl tisíci tunami uhlí buď bloudí různě po jižních Čechách, nebo zkoušejí projet jedním velkým staveništěm s názvem Praha, kde rozvracejí příměstskou dopravu, vyhazují měnírny a hodiny postávají kde se dá, protože prostě není kapacita [crazy][crazy][crazy]

Ale jo, klidně si blbněte, stejně na to nejsou peníze ani politická vůle. Akorát jak má člověk tyhle diskuse brát vážně, když jsou rozumné názory (byť obalené hulvátstvím) zatracovány a ostouzeny, nebo rovnou ignorovány a nahrazovány vlhkými šotosny...
Pikehead
Úterý, 24. listopadu 2020 - 10:37:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6712
Registrován: 3-2007
Tak jako jo, ale činnost aktivních důchodců zase nijak neodčerpává zdroje SŽ. [wink]
U Hájek-Dalovice nevím, jestli je to lemplovství, do špatně založeného náspu se těžko nedestruktivně dívá.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 10:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 12-2009
Bobmaster: Bohužel ne všichni vědí všechno. (To by to tu nemělo smysl.) Já jsem třeba před 10 možná 13 lety taky nevěděl, že existují různě únosné koleje a že ani brejlák nemůže všude. Tak se prostě stane, že se tu nějaký nerealizovatelný nápad objeví. Od toho je to diskuze a je tu dost lidí, kteří umí na takové věci odpovědět velmi přátelsky. I když se tu to objeví x krát a píšou odpověď třeba už po 6....

Vemte si, že hlavní účel tohoto nástroje je diskuze tzn. dozvědět se o názorech na jedno téma více pohledů, více o dané věci - problematice. Z toho vyplívá, že jeden ze základních důvodů proč sem člověk přijde (navštíví to tu) je, že se chce něco dozvědět a získat tím informaci o něčem co mu není jasné nebo také o věcech o kterých opravdu nic neví.... Tudíž já bych to zas tak neodsuzoval... Tak se jim odpoví, že to nejde z důvodu toho a toho a toho xx yy... Občas se to pak roztočí o nějaké dílčí věci a vznikne plodná a na zajímavé informace bohatá diskuze - jako například nyní v případě 854 v diskuzi (nejen) OK-DEU (nejen) s Hajným...

Jinak to asi nejde...


(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 24. listopadu 2020 - 11:45:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13283
Registrován: 8-2012
Tak se jim odpoví, že to nejde z důvodu toho a toho a toho xx yy...
V tom tu ale problém nikdy nebyl. Kolize nastávají v okamžiku, kdy si svůj "nerealizovatelný nápad" dotyčný hýčká několik dalších kol "diskuze" (všichni ostatní jsou blbci, on jediný na to přišel a teď mu to nechtějí uznat), kdy prostě není schopen sebereflexe ať už z neznalosti (tu bych mu nevyčítal do okamžiku, kdy mu tu "znalost" někdo předá), nebo z přesvědčení o vlastní neomylnosti. Takže diskuze o "odklonech přes Hlinsko" je jednoduše jednokolová, kdy je jasně řečeno, že je to provozní i ekonomický nesmysl, přičemž SprŽel není schopná vyřešit daleko podstatnější věci (ta se teprve probouzí nad tím, že se něco děje a dopravci na to nějak reagují, připraveno nemá nic a nejkonkrétnějším výstupem je "uvidíme, nějak to dopadne"), ne na to ještě zajišťovat nějakou nezávislou trakci (jen ty "státní odklony" po 324 trvaly čtyři roky za usilovné snahy SprŽele to torpédovat a shodit pod stůl) a podobné absurdity. Pokud ale následuje vícekolová argumentace uvozená "já jsem pracoval pro americkou firmu" a doprovázená provozně-technologickými představami zřejmě z modelové železnice, co ještě chcete vysvětlovat? Americký pracovník očividně není žádné argumentaci stejně přístupný a jen si furt dokola mele svou, že radši provaří půl dolaru na dolar, aby neřekl nejde? Tak to fakt nefunguje nikde, teda mimo státní správu a (polo)státní firmy.
Samozřejmě že existuje množina možných řešení přicházejících do úvahy, nikoli jen jedno, ale tuhle množinu všichni zainteresovaní dávno znají a když do ní nějaká absurdní varianta nezapadá, tak prostě řeknou "nejde to" a jednání prostě končí, místo aby neproduktivně marnili čas předkládáním ekonomicky neakceptovatelných alternativ jen proto, že je to technicky možné a bude to hezky vypadat na šotkách. Čili pokud si to "člověk co se chce něco dozvědět" (nebo se podělit o svou chytristiku) není schopen přebrat jinak, dostane to v X-tém kole "diskuze" (monologu hluchého) sežrat. Jak to chcete dělat jinak? Blbec stejně neuzná, že je blbec, a točit to pořád dokola je pro všechny ztráta času. Vždyť napřesrok chtějí zavřít Blansko-Brno, tak to tu zas bude muset vzniknout diskuze, jestli by se třebovská zátěž nedala provážet přes Poličku?
電車オタク
Úterý, 24. listopadu 2020 - 12:00:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2716
Registrován: 12-2009
T.H. Tak ještě vymyslet, jak tomu zabránit? [proud] Ale mám obavu, že to úplně jednoduše nejde....
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Mladějov
Úterý, 24. listopadu 2020 - 12:11:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15525
Registrován: 3-2007
Honnzoku, TH to hezky popsal..a já jen dodám, že u hromady zabejčených "zlepšovatelů" by bylo dobré, kdyby si třeba o těch odborných věcech a skutečných zátěžových proudech ap. něco nastudovali a zjistili, než začnou kritizovat údajně zadubené lidi, co jim to vysvětlují.
Sorry, mne taky třeba bavěj letadla, ale nepřijdu s tím, že by tam mělo fungovat tohle tak a tak a jací to jsou blbci, že to neudělaj podle mne.
Slušně se zeptám a případně si to nechám vysvětlit, ale nemůžu přece postupovat jako Tvrdík v ČSA a být pak oprávněně za blbce.

Sorry, ale když tady např. někdo napíše, jak by pro nákladku využil vlečku do Dukovan, tak se můžu jen útrpně pousmát.
No a druhá velmi častá věc je absolutní ignorace ekonomických vztahů, nákladů, ceny a případná argumentace "když se vyhazujou peníze na (doplň cokoli), tak my také máme nárok..protože třeba v Liberci nejsou dráty [crazy], protože v Německu a v Číně maj VRT, protože tahle lokálka je krajinotvorná a já bych zaved v celé EU 80.- za litr benzínu a bylo by.

Popravdě - o některých takovýchto věcech snad ani jinak než jednokolově diskutovat nejde.


Zabránit ? Proč ? Stačí odpovědět. Bohužel je dost lidí, kteří si budou stejně mlít svoje, pak se jim to týden vysvětluje, je dva týdny pauza a zase kolovrat - třeba pan Fany, Marcel Štancl.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 12:31:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13284
Registrován: 8-2012
Čemu zabránit? Jedno kolo vždycky proběhne (ne všichni lidé časem moudřejí, jak vidíte, plus přicházejí noví), ale u toho by to mělo skončit a ne že se zneuznaný génius bude domáhat potvrzení svých pozic monologem hluchého ještě několik kol.
Pak je prostě jediná možnost - dál nereagovat. Což bude považováno za uznání "chyby" a diskuzní vítězství autora návrhu, ale to je pokračování v diskuzi taky.
Nebo snad máte pocit, že si v konkrétním případě pan "K.S." odnesl byť jen špetku reflexe z příspěvků od "S200", anebo je dál zaťatej ve své neomylnosti?
電車オタク
Úterý, 24. listopadu 2020 - 12:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2717
Registrován: 12-2009
Mladějov: Nejsme v rozporu, kupodivu ani s T.H pochopil jsem, předpokládám, co má na srdci - vzácně se s ním snad dá i souhlasit...

A i s Vámi se myslím shoduji.

Mimochodem omluva za nepřesnost, ve svém předchozím příspěvků jsem zkomolil nick správně: OH-HEU

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 24. listopadu 2020 - 14:47:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5030
Registrován: 4-2003
T_._H_.:
"Vždyť napřesrok chtějí zavřít Blansko-Brno, tak to tu zas bude muset vzniknout diskuze, jestli by se třebovská zátěž nedala provážet přes Poličku?"
Přes Poličku je to samozřejmě nesmysl. Ale konečně by se mohlo ukázat, jak je potřebná trať Prostějov-Česká Třebová přes Chornice a jaká je chyba, že už dávno nejsou chornické trati modernizované. Úplně nejlepší řešení by však byla spojka Vyškov-Jedovnice-Blansko, která by se hodila i při stavební činnosti s výlukami v brněnském uzlu, nebo alespoň větev Líšeň-Jedovnice-Blansko. Plány existují přes sto let a část trati z Blanska do Lažánek už existuje jako vlečka ČKD, stačí ji prodloužit. Ale kvůli neschopnosti a nečinnosti vedení Správy železnic, zejména Stavební správy východ, se nejenže ani nekoplo do země, ale dokonce se má zrušit i přes protesty okolních obcí vlečka do Lažánek. Takhle si to přeje silniční lobby v čele s ODS.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pikehead
Úterý, 24. listopadu 2020 - 15:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6716
Registrován: 3-2007
A je nějaká šance tohle ještě propojit od západu s těma Dukovanama, nebo to kvůli kamionové lobby neprojde?
Úterý, 24. listopadu 2020 - 15:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Registrován: 7-2017
Doktore, prosím takové příspěvky označovat nějak jasněji, on by to každý nemusel pochopit..., třeba takto:
Úterý, 24. listopadu 2020 - 15:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13285
Registrován: 8-2012
Ale konečně by se mohlo ukázat, jak je potřebná trať Prostějov-Česká Třebová přes Chornice
Tohle bychom taky mohli zvlášť pro použití při výluce Brno-Blansko uzavřít jednokolově, ne?
Úplně nejlepší řešení by však byla spojka Vyškov-Jedovnice-Blansko, která by se hodila i při stavební činnosti s výlukami v brněnském uzlu
OK, já to na projednávání výluk na 2022 odprezentuju jako alternativu z G-repu. A že bychom to rovnou vzali přes Lipůvku k těm Dukovanům a dál na západ, než se ODS vzpamatuje, co?
Takhle si to přeje silniční lobby
No jo, zas akorát tradiční šotofloskule, jak za to může nějaké spiknutí.
電車オタク
Úterý, 24. listopadu 2020 - 16:14:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5115
Registrován: 3-2004
Já pro odklonovou vozbu hlasuju takto:

20. 8. 1869 požádalo Okresní hejtmanství chrudimské a Okresní výbor hlinecký o dobrozdání pro spojení Ústí nad Orlicí - Litomyšl - Hlinsko - Přibyslav - Jihlava - Jindřichův Hradec - Třeboň - České Budějovice - bavorské hranice. Projekt vycházel z návrhu tajného finančního rady Daniela Abbegga.....

Všimněte si, tajný finanční rada, to je dneska něco jako "neplacený poradce, ne?
Úterý, 24. listopadu 2020 - 19:02:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5031
Registrován: 4-2003
Pikehead:
"A je nějaká šance tohle ještě propojit od západu s těma Dukovanama, nebo to kvůli kamionové lobby neprojde?"
T_._H_.:
"A že bychom to rovnou vzali přes Lipůvku k těm Dukovanům a dál na západ, než se ODS vzpamatuje, co?"
Prodloužení dukovanské vlečky a její zapojení do celostátní železniční sítě jako alternativa k trase Brno-Praha je dlouho vžitý omyl šířený nejen laickou veřejností, ale bohužel – jak jsme toho právě svědky – i některými jedinci z odborných kruhů. Ano, má význam vlečku prodloužit a jako celostátní trať ji napojit do sítě i na západní straně, ovšem jako náhradní trasu pro jižní tranzitní tah Břeclav-Znojmo-Jihlava, který je v současné době sice neprávem opomíjen, ale určitě v brzké době dojde k návratu jeho slávy.

Zájmová trať při výlukách v údolí Svitavy (Brno-Blansko-Č. Třebová) leží severněji. Tedy ležela. Bylo zločinem proti zdravému rozumu a tunelem betonové lobby, že došlo k náhradě staré trati Sázava-Přibyslav cyklostezkou. Vznikly tím nevratné škody, které jen stěží půjde napravit. Tato trať měla strategický význam! To je prostě fakt! Proč jinak by byla celá dlouhá léta v držení armády? Místo vytrhání kolejí se naopak měly zpět položit koleje ze Sázavy do Žďáru a z Přibyslavi k Havlíčkovu Brodu. Pak tato trať mohla sloužit pro regionální osobní i nákladní dopravu, čímž by uvolnila kapacitu pro tranzitní dopravu na hlavním tahu, který bude sloužit několik let jako objízdná trasa v ose východ-západ. Bohužel nekompetentnost pracovníků na příslušných místech a prosazování jejich osobních zájmů povede k rozvratu železniční dopravy a přesunu na silnice, z čehož zase bude těžit úzký okruh lidí.

Bobmaster:

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Úterý, 24. listopadu 2020 - 19:46:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4381
Registrován: 11-2008
ad Doktor: Kdyby nebylo zrušeno železniční vojsko, tak by ta trať byla v držení armády asi pořád. Sloužila, krom jiného, jako "cvičná trať".
Pikehead
Úterý, 24. listopadu 2020 - 20:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6717
Registrován: 3-2007
Doktor: Myslím že jste žánr ovládl správně, ještě je k tomu zapotřebí občas využít funkci "příčný profil" v šotoGISu alias mapy.cz. [happy]
Úterý, 24. listopadu 2020 - 20:32:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 4-2009
Doktor je tutově K.S.😉 Hele, já jsem pro. V 1:120.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 21:02:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10508
Registrován: 5-2002
Hele, já jsem pro. V 1:120.

Já jsem proti.

I T 499.0 nebo E 499.1 horko těžko adhezně utáhne desetivozový R, natož něco nákladního...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 21:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1915
Registrován: 8-2017
Bobmaster: Mě se nejvíc líbí, jak někteří tady ve svých fantaziích plánují tranzitní železniční tahy přes kdejaký krpál, navíc po tratích s přechodností pro Kafemlejnek a a sklonovými poměry pomalu pro zubačku

Nejen tady, na SŽ to umějí taky: odkaz

Mimochodem je zajímavé sledovat názorovou konzistenci některých diskutérů, srov. např. tuto diskuzi: odkaz
Úterý, 24. listopadu 2020 - 21:50:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10509
Registrován: 5-2002
ad M250.0: ono 15 promile je již sice omezující, ale tratě v Doktorových příspěvcích jsou sklonově podstatně náročnější...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 24. listopadu 2020 - 22:41:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23380
Registrován: 5-2002
Que: Doktor je tutově K.S.
Nikolivěk, Doktor si z K.S. a jemu podobných dělá čurinu, a to tak kvalitně, že mu na to skočili i někteří ostřílení lobbisté. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 26. listopadu 2020 - 06:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 4-2009
Hajnej : Ale prdy vrdy. Dělám si srandu úplně stejně, jen mi ji kazí Petr Šimral, poněvadž odmítá modulovat Znojmo - Jihlava😉 To jsou furt ňáký Karlštejny, ale takovouhle výzvu hned shodí😂😂😂😂
Čtvrtek, 26. listopadu 2020 - 11:30:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10514
Registrován: 5-2002
ad Quenya: Dělám si srandu úplně stejně, jen mi ji kazí Petr Šimral, poněvadž odmítá modulovat Znojmo - Jihlava😉

Moc nezlob. V simulátoru už chybí jen úsek HB - Znojmo. A pak bych Tě to mohl nechat za trest přes dvě úvratě a 12 promile jezdit s tím, že já to budu brát buď přes CETR nebo "Skal a stepí Vysočinou" [biggrin]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 26. listopadu 2020 - 12:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23388
Registrován: 5-2002
PŠ: nebo "Skal a stepí Vysočinou"

Skal a stepí Vysočinou
řítí se jak temný drak
dlouhý tkaloun kontejnerů
v čele Petr - Metransák
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 26. listopadu 2020 - 12:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7176
Registrován: 9-2011
Hajnej: Pičoviny a bigbít, to jo, ale integrál z rychlosti se furt nedaří! [proud]
Všichni jste volové. Servít