Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 11. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 20. 11. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 20. listopadu 2020 - 09:03:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13223
Registrován: 8-2012
Pokud by si MD vzalo k srdci současné zkušenosti získané kraji a dokázalo s nimi komunikovat

ve štábu lidí na centru by každý kraj měl zástupce


Tak moment - rozhodovalo by se z centra nebo by se komunikovalo s kraji a jezdili by tam nějací zástupci? Nějak vám to sračkobití nedrží pohromadě.

P.S. Slovensko. Nic jiného se na tyhle pokusy si znovu sáhnout na rozpálená kamna říct nedá.
電車オタク
Pátek, 20. listopadu 2020 - 09:42:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11140
Registrován: 6-2004
Davide, ty jsi machr... málokdo by tě svými hypotézami, úvahami, argumenty a tezemi uspokojil...

Kolik takových lidí tady je, před kterými ty smekneš? V pohodě, bude stejně jízdní řád alá Slovensko, tipuju, dluhy, kam se podívaš, tak jakýpak takt?
Pátek, 20. listopadu 2020 - 09:46:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15290
Registrován: 12-2007
málokdo by tě svými hypotézami, úvahami, argumenty a tezemi uspokojil...
Chybné předjímání.

"Uspokojí" mě svými tezemi (resp. nebudu k nim mít připomínek a budu takové teze respektovat byť s možnou odlišností vůči mým tezím) kdokoliv, kdo si v nich nebude navzájem protiřečit.

Což ovšem NENÍ případ tvých tezí.

Mimochodem - zopakuji příklad: MD tedy bude objednávat veškeré Os/Sp vlaky. Rozhodne, že na trati z Kroměříže do Zborovic neobjedná žádný spoj.
Představitel Zlínského kraje bude na MD argumentovat pro zachování spojů, ale MD zůstane u svého původního postoje.

Tzn. Zlínský kraj se bude muset s likvidací osobní dopravy na té trati podle tebe smířit, anebo tam vlaky (v rozporu s tvojí tezí "financování z jednoho jasného centrálního balíku peněz") financovat ze svého?

V pohodě, bude stejně jízdní řád alá Slovensko, tipuju, dluhy, kam se podívaš, tak jakýpak takt?
Netaktový jízdní řád není nákladově levnější než taktový.
Netaktový jízdní řád není nákladově levnější než taktový.
Netaktový jízdní řád není nákladově levnější než taktový.
Netaktový jízdní řád není nákladově levnější než taktový.
Netaktový jízdní řád není nákladově levnější než taktový.

(I když - mám dojem, že někomu nestačí některé věci napsat ani pětkrát; pořád by to bylo málo.)

Mimochodem, propad daňových příjmů v souvislosti s covidem čeká všechny země, Slovensko nevyjímaje.

Jakpak se asi tam bude tamní "podle potřeb občanů konstruovaný" a "vzhledem k centrální ministerské objednávce neobsahující žádné díry/nesoulady na hranicích krajů" jízdní řád vyvíjet? [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 20. listopadu 2020 - 09:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11141
Registrován: 6-2004
Neobjedná nic na Zborovce... Co já vím, co se stane? Ty už máš jistě x tahů dopředu svoje
protiargumenty, nikdo neví, co by bylo... Nač tady dávat rady, moudrý si poradí sám a hlupák stejně neposlechne, jak víme...


ad plánování z centra, což je opravdu nejlepší model:

protože dříve kraje nebyly, šlo z centra plánovat "lépe"

protože dnes kraje jsou, zřejmě by do štábu musel za každý kraj někdo "mluvit", nešlo by je zcela
ignorovat...

Je tam krááásně jdu ven [wink]
Pátek, 20. listopadu 2020 - 10:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9210
Registrován: 5-2002
3xP Počítejte s výrazným omezením VHD a až Česko dospěje ke státnímu bankrotu Bez obav. Peníze se přece jednoduše "dotisknou", na tom jede celá EU. Jen nepočítejte s rozhazováním s vrtulníků. Dotisk si musíte náležitě zasloužit a odmanifestovat ve správném průvodu.

Bude to jako v tom starém vtipu o komunismu (rok 68), kde prý už nebudou peníze a každý dostane vše podle svých potřeb. Ten vtip - A jak to bude v komunismu s penězi. No dogmatici tvrdí, že nebudou, pragmatici tvrdí, že pořád budou. A my realisti tvrdíme - U někoho budou, u někoho nebudou.-)

Jen jsem netušil, že se toho komunismu v téhle formě fakt dožiju.

Pokud bude nadále politická zelenina in, tak snad budou i emitované dotisky pro VHD .-)
Pátek, 20. listopadu 2020 - 10:26:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 705
Registrován: 9-2015
>> Wagon 2 nevýhody, 3 výhody krajské objednávky:

Z nevýhod bych škrtnul (2)Mochov - fakt nevím, jaký vliv by na počet cestujících mělo, kdo to objedná. Připsal bych naopak (2)chaotické poměry pro cestující mimo vlastní kraj (tarif, e-aplikace).
K výhodám bych připsal (4)protože to tak je teď - neb každá změna vygeneruje nějaké množství chaosu a vícenákladů, než si to sedne.

Takže za mě určitě nechat na krajích. Ale stát by měl dělat opatření, aby se bránilo těm nevýhodám. Tedy např. ad (1)Strakonice-Horažďovice - takové úseky najít a sečíst, kolik % by bylo rozumné na jejich obsluhu při celostátním plánování; odpovídající peníze nechat kraje čerpat, jen na obsluhu těchto úseků. Jak řešit (2)chaos ale nápad nemám.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 10:27:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15671
Registrován: 10-2004
David
David:
"Netaktový jízdní řád není nákladově levnější než taktový."
Jenže stejně tak platí, že: "Taktový jízdní řád není nákladově levnější než netaktový."
Za určitých okolností dokáže být takt dražší než netakt. Takt opravdu není veličina, která ovlivňuje výslednou cenu provozu určitého balíku vlaků na určitém množství tratí. Tou nejzásadnější je skutečný oběh vozidel. Čím víc vlaky jezdí, tím je celkový měrný náklad nižší.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 10:28:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 868
Registrován: 7-2017
Vďaka zníženiu daní konečne vznikne tlak na kraje, aby si spočítali náklady na jednotlivé trate, kde môže vlak nahradiť autobus. Možnosť je aj vo zvýšení cestovného na reg linkách o 20-30% treba hľadať primárne peniaze tam a nie čakať stále od štátu
Pátek, 20. listopadu 2020 - 10:28:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 706
Registrován: 9-2015
>> pan Hloupej: příměstská okolo Bratislavy
Tak hlavně kvůli jakémukoli zlepšení musí všechno ihned přestat točit v té díře Bratislava hl.n. Vše jedině průjezdně, max. doba pobytu 5 minut.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 11:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4742
Registrován: 9-2007
Tak samozřejmě že jo, spojení Rakovník – Praha je čistě vnitrokrajská relace, ideální by byl stav jak ho popsal p. Bram, co hodinu Praha - Kladno-Ostrovec, jednou jako Sp přímo z Prahy a jednou jako Sp z Prahy do Rakovníka. Mám za to, že to objednávání ze strany MD je pozůstatek po DBL rychlících Praha - Chomutov/Most přes Kladno.

Jsem přesvědčen, že to, že si kraje řeší dopravní obsluhu na svém území, je nejlepší možný stav, ale že je velice často nezajímá spojení se sousedním krajem je prostě fakt, který má svůj důvod, ale rozhodně to neznamená, že jsou okrajové regiony opomíjené právem. Zastávat názor, že spojení z nějakého okraje do sousedního kraje by nemělo řešit MD, mi tak přijde jako naprostý bizár, taková ta poslední fáze železniční dopravy, kdy už jen jezdí vlaky na ranní špičku z největších měst do hlavního a odpoledne zpátky, protože pak už má naprostá většina lidí auto a smysl veřejné dopravy, tedy nabídnout alternativní a ohleduplný způsob mobility, se vytrácí. To může být tak možná v nějakém světě z Orwellova románu, kdy lidi jezdí jen do práce a z práce a auto tedy nepotřebují, ale v reálném světě je to jinak a koupě auta tak nemusí znamenat jen to, že se z chlapce stane muž, ale jako reakce na nedostatečnou alternativu v podobě nefungující veřejné dopravy. A jaký pak má smysl nějakou veřejnou dopravu zajišťovat, když má každý auto.. je to možná argument šikmé plochy, ale vidím to sám na sobě i na lidech, co přešli z veřejné dopravy do aut – neexistuje situace "tady je to o 10 minut rychlejší vlakem, tak tady pojedu vlakem", když už to auto mám a stojí mě x tisíc měsíčně, tak s ním prostě budu jezdit všude. A pokud si takhle někdo, kdo má možnost dojíždět VHD do práce ale na nákupy už ne, pořídí auto kvůli nákupům, co by ho mělo motivovat k tomu ho při cestě do a z práce nechávat doma?

Já, ač jsem z Hranic n/M, tedy z Olomouckého kraje, nemám na Olomouc žádné vazby, všechny vazby mám na Ostravu, tedy na sousední kraj. Většina mých vrstevníků pak má vazby mnohem víc na nedaleké Valašské Meziříčí (Zlínský kraj), než na Přerov, ležící ve stejném kraji. Nevím zcela jistě jak je to jinde, ale prostě na pomezí MSK/ZLK/OCK naštěstí díky poměrně fungující VHD krajská bariéra neexistuje a oblast se tak moc nevylidňuje, ale pokud existují úvahy, podle kterých je mezikrajské spojení zbytečné, protože co mám přece co chtít jezdit do Ostravy, když je mým krajským městem Olomouc, tak... [crazy]
Paul2no
Pátek, 20. listopadu 2020 - 11:45:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2209
Registrován: 11-2009
Vantju: já jsem zase z Třebíče, a je tu pochopitelně podstatně větší spádovost na Brno (jihomoravsko, 60 km) než na Jihlavu (Vysočina, 40 km, naše hlavní město). Naštěstí zde doprava funguje.

Jinak můj názor je že kraje v současné podobě jsou špatně a nerespektují přirozené vazby. Kraje Vysočina, Karlovarský a Zlínský by neměly existovat. Místo Hradeckého a Pardubického jeden společný. Liberecký kraj je otázkou.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 11:59:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4473
Registrován: 5-2004
Se divím, že tu mimo 3xP a Borovičky nikdo neřeší ten noční zásek do rozpočtu. [happy]

Borovička: kraje a obce budou muset škrtat, těm nikdo kupení dluhu neumožňuje. Takže ty spoje rušit budou, budou totiž muset škrtat.

Milí šotouši, doufám, že to ve volbách oné proti-VHD hlasovací koalici ANO + ODS + SPD + KSČ + Mlaus spočítáte. [proud]
Pátek, 20. listopadu 2020 - 12:09:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13228
Registrován: 8-2012
Liberecký kraj je otázkou
Liberecký kraj je akorát akorát otázkou, zda by neměl být větší - směrem do Ústeckého (Varnsdorf), Středočeského (Mnichovo Hradiště), možná i Královéhradeckého (s otazníkem). Stran veřejné dopravy je to jeden z těch lepších krajů a nedovedu si představit, že by se 036 bagrovala Dráze (v regionovách? ty nevyjedou do Kořenova...) nebo platila redukce rychlíků do Tanvaldu rozhodnutá z centra (onoho skvělého místa, které to vymyslí nejlíp).
Navíc tu nikdy nezískali velkou podporu ANOnisti a soc-kom straně taky pšenka moc nekvetla. Jako kdyby ten kraj do ČR tak úplně nepatřil (a jsem za to rád).

ve volbách oné proti-VHD hlasovací koalici ANO + ODS + SPD + KSČ + Mlaus spočítáte
Jojo, šotoultras to hodí Kalouskovi [happy]. To se uchechtám k smrti [biggrin].
電車オタク
Pátek, 20. listopadu 2020 - 12:28:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 1-2019
T_._H_.:
"Jojo, šotoultras to hodí Kalouskovi [happy]. To se uchechtám k smrti [biggrin]."

Jsou tu ještě pořád i jiné strany [wink]
Pátek, 20. listopadu 2020 - 12:43:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4024
Registrován: 5-2002
Paul2no: A kam okresy HB a JI?[wink]
Pátek, 20. listopadu 2020 - 12:54:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1709
Registrován: 11-2005
David:
"Netaktový jízdní řád není nákladově levnější než taktový."

A kromě flašinetoidního opakování pochybného tvrzení (které je možná někdy pravidvé a možná někdy nepravdivé) bys nějaké argumenty neměl? Já uvedu protipříklad: R14a je v taktu, který vynucuje zhruba dvouhodinové prostoje souprav na obou koncích. Kdybych to změnil tak, že by jezdila "kyvadlově" (s krátkým prostojem na obou stranách, jak to vyjde), tak to přestane být taktové, ale ušetřím fůru náležitostí, a tedy $$.

Ad Strakonice-Horažďovice: může mi někdo sebevědomě říct do očí, že kdyby hypoteticky kraje vypadaly jinak a tento úsek by na hranici krajů nebyl, byly by na něm objednávány osobáky?
Pátek, 20. listopadu 2020 - 12:55:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15291
Registrován: 12-2007
R14a je v taktu, který vynucuje zhruba dvouhodinové prostoje souprav na obou koncích.
A to už jen pár týdnů, poté to bude s provázání oběhů s linkou Liberec - Ústí n/L. (= konec ostrým obratům v Liberci) + zřejmě nově i s ostrými (umožněnými díky nasazení ucelených jednotek namísto nynějšího "motorového vozu + přípojných vozů) obraty v Pardubicích = efektivní řešení oběhů.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 12:59:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3855
Registrován: 5-2002
Jinak můj názor je že kraje v současné podobě jsou špatně a nerespektují přirozené vazby.
Já si naopak myslím, že kraje jsou dělané celkem logicky a celkem dobře ty přirozené vazby. Každý kraj má nějaké centrum, ke kterému okolí víceméně spáduje a zase tu není žádné významné město, které by nemělo svůj kraj, ale ke kterému by okolí spádovalo.
Liberecký kraj je otázkou.
Ten naopak ty vazby respektuje výborně; dřív to tak nebylo. Liberec byl za komančů ukázkovým příkladem města, které tvoří přirozené centrum docela širokého okolí, ale svůj kraj nemá.

velice často nezajímá spojení se sousedním krajem je prostě fakt
Prosím Vás, kde konkrétně jsou tyhle "velice časté" příklady? Jasně, máme tu JČ kraj, ale ten má na některých svých okrajích tak mizivé osídlení, že tam jednoduše žádná místní železniční doprava nedává smysl, navíc je to kraj s asi nejhorší veřejnou dopravou v ČR.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 13:10:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13535
Registrován: 5-2004
"Stran veřejné dopravy je to jeden z těch lepších krajů"

Jo nepřestupný tarif v úrovni obyčejného jízdného ČD...

Spíš by celý západní Krkonboše od Harrachova po Mísečky i Jilemnickem měly patřit do Hradeckýho kraje jak to bylo léta letoucí a kde na Liberec jsou vazby leda umělý.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 13:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 1-2019
Libcha:
"A kromě flašinetoidního opakování pochybného tvrzení (které je možná někdy pravidvé a možná někdy nepravdivé) bys nějaké argumenty neměl? Já uvedu protipříklad: R14a je v taktu, který vynucuje zhruba dvouhodinové prostoje souprav na obou koncích. Kdybych to změnil tak, že by jezdila "kyvadlově" (s krátkým prostojem na obou stranách, jak to vyjde), tak to přestane být taktové, ale ušetřím fůru náležitostí, a tedy $$. "

Od nového GVD, kdy provoz převezme Arriva, bude souprava od rychlíku z Pardubic do Liberce pokračovat do Ústí nad Labem, a opačně. Tím se ušetří jedna souprava v oběhu a problém se vyřeší. Zároveň tím, že bude mít půlhodinový prostoj v Liberci, se vyřeší případné problémy v podobě přenášení zpoždění.

Libcha:
"Ad Strakonice-Horažďovice: může mi někdo sebevědomě říct do očí, že kdyby hypoteticky kraje vypadaly jinak a tento úsek by na hranici krajů nebyl, byly by na něm objednávány osobáky?"

Těžko říct. Já si myslím, že by osobní vlaky zde být objednávány měly, jako logické prodloužení Os Plzeň - Horažďovice předměstí. Kdyby ale třeba objednávku dělalo centrálně MD, jak tady mnozí jiní navrhují, nedělám si iluze, že Os z Plzně by končily už v Nepomuku a do Strakonic by pak už jezdily jen R.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 13:15:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 459
Registrován: 1-2019
Petr_vlček:
"Spíš by celý západní Krkonboše od Harrachova po Mísečky i Jilemnickem měly patřit do Hradeckýho kraje jak to bylo léta letoucí a kde na Liberec jsou vazby leda umělý."

Tarif IREDO má stejný problém jako IDOL, tj. bez čipové karty nelze zakoupit přestupní jízdenku. Takže tím si moc nepomůžete.

Někde jsem ale viděl zmínky, že vedení Libereckého kraje chce mobilní aplikaci pro IDOL, takže tím by se to snad už mohlo konečně vyřešit.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 13:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11673
Registrován: 4-2003
Libcha:Ad Strakonice-Horažďovice: může mi někdo sebevědomě říct do očí, že kdyby hypoteticky kraje vypadaly jinak a tento úsek by na hranici krajů nebyl, byly by na něm objednávány osobáky?

Stačilo by přitom zavést zastavení rychlíků v Katovicích a problém by byl vyřešen [wink].
Pátek, 20. listopadu 2020 - 13:32:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 461
Registrován: 1-2019
Bram:
"Stačilo by přitom zavést zastavení rychlíků v Katovicích a problém by byl vyřešen [wink]."

Město Katovice toto požaduje dlouhodobě, dokonce kvůli tomu na MD v minulosti psali. Zamítnuto.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 13:34:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4743
Registrován: 9-2007
Tak pro příklady nemusím chodit daleko – MSK má svůj píseček, letiště, kdy zavedení vlaků na letiště znamenalo rozseknutí většiny Os Bohumín - Přerov v Suchdole nad Odrou, přičemž dnes jedou přímo akorát snad dva páry Os, Hranice - Suchdol pendluje vzduchoprázdná 460 a ze Suchdola semtam 650 do Ostravy. Pak třeba Vlkov u Tišnova, Březová nad Svitavou, Zastávka u Brna, Nezamyslice, Horažďovice předměstí,... vše to jsou či budou konečné většiny vlaků jen proto, že leží na hranicích kraje, ne vždy nutně na hranici osídlení. Jinak ale ano, našel bych hromadu dalších příkladů, které ale dávají vzhledem o osídlení logiku, na druhou stranu, jako se slepicí a vejcem – nesouvisí vylidňování okrajových regionů se zhoršováním veřejné dopravy? Sám jsem byl překvapen, ale není až taková výjimka, že je železniční trať trasována tak, že by zrychlení třeba i na stovku podstatně zrychlilo spojení odlehlé oblasti s centrem, protože silnice v regionu nemusí být trasována až tak dobře – např. podél tratě 212 nebo z Lysé nad Labem na Prahu, kde vede železniční trať přímo, zatímco po silnici je nutno jet na Brandýs a tam najet na D10.

Jak jsem ale psal, důvod to asi má – nikdo nechce být zaopatřovacím ústavem, proto je obvykle zaměstnanců tolik, aby zvládali hlavní náplň práce, dopravu v rámci kraje. Řešit mezikrajskou dopravu pak znamená aktivně spolupracovat s někým, kdo je mým prakticky obchodním partnerem a to může mít svá úskalí, stejná jako v jakémkoliv jiném odvětví, kde se můžou střetnou dva odlišné pohledy na věc.

EDIT: A v případě nějaké snahy ušetřit se na mezikrajské spojení dívá jako první, protože na "můj" kraj s mým městem někde uprostřed budou mít nějaké okrajové vlaky naprosto minimální význam.

(Příspěvek byl editován uživatelem vantju.)
Pátek, 20. listopadu 2020 - 13:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11675
Registrován: 4-2003
Pan Hloupej:Město Katovice toto požaduje dlouhodobě, dokonce kvůli tomu na MD v minulosti psali. Zamítnuto.

Ukázkový příklad toho, jak to dopadá, když se o místních potřebách rozhoduje na úrovni ministerstva [crazy].
Pátek, 20. listopadu 2020 - 13:55:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4141
Registrován: 12-2007
David: Jsou to sice jenom 2 roky, ale mezitím se u většiny dopravců zvýšilo obyčejné jízdné, dále se zvýšil počet aut na obyvatele, a také některé služby se zavedly, např. on line prodej i běžných potravin na venkově, přičemž cena benzínu se moc nesnížila. Zejména na venkově by došlo k razantnímu snížení dopravy důchodců ve VHD, protože by využívali jízdy sousedů, své rodiny anebo doručení nákupu až k domu.

Čtyřnásobné zvýšení jízdného by vedlo k dalšímu vyprazdňování venkovských autobusů, které by přišly o řadu cestujících, čímž by se snížily jejich tržby. A někdo by ty ztráty dopravců musel uhradit. Samozřejmě ANO, ČSSD, KSČM a další strany by toto zvýšení zkritizovaly a postavily by na tom své volební programy. Podívejte se, k čemu vedlo zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Dospělou populaci těžko přilákáte k VHD, jestliže spoje jedou tak maximálně 4krát denně jedním směrem. Dospělá, vydělávající populace chce být na místě v určitý čas, a také nechce dlouho čekat na odjezd nějakého spoje.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 14:06:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4142
Registrován: 12-2007
Paul2no: Když jste z Třebíče, tak by mne docela zajímalo, jak by se asi zachovali obyvatelé Třebíče, pokud by jim dali v místním referendu vybrat, zda chtějí zůstat v Kraji Vysočiny, anebo zda by raději spadali pod Jihomoravský kraj. Vede mne k tomu to, že se postupně zdvoukolejňuje a elektrizuje trať č. 240 z Brna, ale jenom do Zastávky u Brna, ale ne dál. A zejména, zda by se obyvatelé Třebíče nechali nalákat Jihomoravským krajem, kdyby jim slíbil pokračování zdvoukolejnění a elektrizace železnice až do Třebíče.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 14:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4233
Registrován: 9-2003
Wagon: Obyvatele Třebíče by určitě upřednostnili příslušnost k JMK ale s elektrifikací ani zdvojkolejněním trati to ROZHODNÉ nemá nic společného. A JMK jim taky nic takového slíbit nemůže, dyž to není v jeho kompetenci. Ale že Vy jste šílený sociální inžinýr, to pozoruji dlouhodobě.
NOBLE BRICKS
Pátek, 20. listopadu 2020 - 14:25:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15292
Registrován: 12-2007
mezitím se u většiny dopravců zvýšilo obyčejné jízdné
Což je z jejich pohledu pochopitelné - o to víc toho nasosají na dotacích od státu za 75% slevy.

také některé služby se zavedly, např. on line prodej i běžných potravin na venkově
Jo, a taky právě zavedení 75% slev mj. pro důchodce vedlo k poklesu zájmu o malé venkovské obchody, protože senioři si za pár korun dojedou veřejnou dopravou do města (= další negativní jev těchto slev).

Plus navíc tedy platí, že jsou vyhazovány miliardy mj. za to, že ten online obchod nebude mít (o to větší) tržby, když by důchodcům ten nákup dovezl až domů.

jak by se asi zachovali obyvatelé Třebíče, pokud by jim dali v místním referendu vybrat, zda chtějí zůstat v Kraji Vysočiny, anebo zda by raději spadali pod Jihomoravský kraj. Vede mne k tomu to, že se postupně zdvoukolejňuje a elektrizuje trať č. 240 z Brna, ale jenom do Zastávky u Brna, ale ne dál.
Investorem té stavební akce je SŽDC, žádný kraj (+ mj. dodávám, že dvoukolejka ze Zastávky kamkoliv na západ by byla šíleně drahá + navíc by se tímto "vrtalo" do úseků zrevitalizovaných před pouhými 4 lety).

Ostatně, dráty budou končit v Zastávce, přestože tarif IDS JMK platí až do Náměště.
Tzn. je v této věci irelevantní, kde je hranice krajů.

Dospělou populaci těžko přilákáte k VHD, jestliže spoje jedou tak maximálně 4krát denně jedním směrem
No právě - zjevně je problém v tom, že ta veřejná doprava jezdí jen 4x denně.
Není divu, že do takové socky nevlezou nejenže dospělí, ale (dle vaší teze) ani důchodci ve chvíli, kdy by za to měli platit plné jízdné.

Jenže - řešením takového stavu je zvýšení počtu spojů.
Ne zesockovatění těch 4 spojů na "skoro nikdo tím nejezdil, tak pro vybrané skupiny lidí (pozn proč ne pro všechny?) stát zaplatí 75% slevu tak tím možná bude jezdit lidí víc, reálně však s mizerně nízkými tržbami).
Pátek, 20. listopadu 2020 - 14:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2702
Registrován: 12-2009
David:
"R14a je v taktu, který vynucuje zhruba dvouhodinové prostoje souprav na obou koncích.
A to už jen pár týdnů, poté to bude s provázání oběhů s linkou Liberec - Ústí n/L. (= konec ostrým obratům v Liberci) + zřejmě nově i s ostrými (umožněnými díky nasazení ucelených jednotek namísto nynějšího "motorového vozu + přípojných vozů) obraty v Pardubicích = efektivní řešení oběhů."


Mě osobně to moc rozumné nepřijde nikde a tím pádem ani na R14. Po 3h jízdy by podle mě měla být minimálně 30 minut díra,
za 1) aby se případně udělalo něco se zpožděním
2) sebemenší zpoždění neznamenalo, že se vlak neuklidí (variantu úklidu za jízdy nepředpokládám a připadá mi velmi nouzová...)
3) doplnění třeba občerstvení, vody, odsátí záchodů apod...
4) Udělal čas pro případ potřeby vystřídat personál - vyřešit malý technický problém vyresetovat nějaký computer od dveří / záchodu apod....

Osobně už vidím velké problémy kvůli ostrým obratům na R10 lince...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pátek, 20. listopadu 2020 - 14:30:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 462
Registrován: 1-2019
Honnzok:
"Mě osobně to moc rozumné nepřijde nikde a tím pádem ani na R14. Po 3h jízdy by podle mě měla být minimálně 30 minut díra,
za 1) aby se případně udělalo něco se zpožděním
2) sebemenší zpoždění neznamenalo, že se vlak neuklidí (variantu úklidu za jízdy nepředpokládám a připadá mi velmi nouzová...)
3) doplnění třeba občerstvení, vody, odsátí záchodů apod...
4) Udělal čas pro případ potřeby vystřídat personál - vyřešit malý technický problém vyresetovat nějaký computer od dveří / záchodu apod....

Osobně už vidím velké problémy kvůli ostrým obratům na R10 lince..."

To taky přesně tak bude, v Liberci bude souprava od Pardubic stát půl hodiny, než pojede do Ústí nad Labem, a opačně.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 14:37:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2703
Registrován: 12-2009
No jo ale do Pardubic a zpatky to máte 6h...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pátek, 20. listopadu 2020 - 14:56:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11142
Registrován: 6-2004
Vantju: David:}


ano, toto jsem
mohl uvést jako argument, devastace osobky na ose Přerov-Bohumín a zpět...
Pátek, 20. listopadu 2020 - 14:58:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11143
Registrován: 6-2004
Libcha: že by další odpůrce taktu, kolego? Ať jsme alespoň dva [wink]
Pátek, 20. listopadu 2020 - 15:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15293
Registrován: 12-2007
A ještě dovětek:

Kdybych to změnil tak, že by jezdila "kyvadlově" (s krátkým prostojem na obou stranách, jak to vyjde), tak to přestane být taktové, ale ušetřím fůru náležitostí

Dodám, že takové řešení by každopádně znamenalo vychýlení osy symetrie taktu z X:00 h na jinou hodnotu, což by znamenalo rozpad přípojových skupin kdekoliv na trase (a že zrovna tady jich je dost - Liberec, Turnov, Železný Brod, Stará Paka, Jaroměř...), pakliže by veškeré přípojné linky neměly být vychýleny podobně (ale tím pádem by zase byl nesoulad jejich osy symetrie se standardní X:00 h někde jinde; nedalo by se tomu vyhnout).
Pátek, 20. listopadu 2020 - 15:18:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 779
Registrován: 10-2010
jestliže spoje jedou tak maximálně 4krát denně jedním směrem
Pak může být řešením maršrutkizace a vedení 8 spojů denně.
Příklad:
https://content.idsjmk.cz/jrady20/201118/313.pdf
Do roku 2007, před zařazením do IDSJMK to tam bylo nic moc, první roky tam jezdily SORky a později maršrutky.
A takový Stratos 8x je lepší než stodola ICOMu 4x.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 16:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4143
Registrován: 12-2007
David: Já používám on line obchody na běžný nákup v Praze už několik let, letos jsem jej poprvé použil i při nákupu na chatu, samozřejmě jsem si připlatil 50 Kč, ale vyplatilo se mi to. Jistě tento prodej zlikviduje poslední malé obchody na vesnici, a koronakrize tomu pomohla, ale to je zákon trhu, s tím nic nenaděláte. A samozřejmě rozšířilo se sdílení aut, systém Uber, popř. sousedská výpomoc, a také s tím nic nenaděláte.

Pokud se týká Třebíče, ptal jsem se jeho obyvatele, často si říkám, že někteří lidé by mohli chtít být v jiných krajích, např. zase na straně druhé obyvatelé Dačic nebo Slavonic by mohli chtít být raději v Kraji Vysočina než v Jihočeském kraji. Kdysi v devadesátých letech si lidé mohli zvolit, zda chtějí být součástí nějakého města, anebo se osamostatnit, v současnosti takové možnosti lidé nemají, hranice obcí okresů nebo krajů jsou rigidní, a lidé nemají možnost s tím nic udělat. Např. v Praze, jižně od Hrnčíř je lokalita jménem Drazdy, patří k Vestci, kam to ale lidé mají daleko, chtěli by do Prahy, ale nikdo s tím nic nedělá. Tu elektrizaci a zdvoukolejnění do Zastávky si snad vymohl Jihomoravský kraj, který je dost agilní (obnovení železnice do Židlochovic, elektrizace tratě do Hustopečí, příslib boskovické spojky, příslib elektrizace tratě do Veselí nad Moravou). Já to Jihomoravskému kraji přeji, stejně jako rozhodnutí koupit pantery, jen si někdy říkám, že některé kraje jsou asi schopnější.

Zvýšení počtu spojů, znamená vyšší dotace do VHD, kterou zase zaplatí kraje nebo obce.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 16:41:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2810
Registrován: 7-2017
Sousedská výpomoc? To mi přijde jak ten trpaslík z reklamy: Hej hou, nepůjčil byste mi ....
Pátek, 20. listopadu 2020 - 16:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15294
Registrován: 12-2007
Jistě tento prodej zlikviduje poslední malé obchody na vesnici
Psal jsem o něčem jiném - úbytku tržeb pro vesnické obchody vlivem toho, že důchodci si díky 75% slevou tím víc dojedou za pár korun veřejnou dopravou nakoupit do města.

Pokud se týká Třebíče, ptal jsem se jeho obyvatele
To byste se tu mohl ptát i dalších lidí, kteří s tímto městem mají co do činění, nicméně v první řadě je potřeba dodat, že tímto postupem by se Kraj Vysočina dost možná zcela rozpadl (resp. zbyla by z něj tak malá část, která by pak byla tak nějak rozpuštěna, protože svojí velikostí, resp. malostí, by již neměla "morální oprávnění" být samostatným krajem).

mohl uvést jako argument, devastace osobky na ose Přerov-Bohumín a zpět...
Přičemž Os vlaky:
- mezi Přerovem a Hranicemi se JEZDÍ v taktu (díky čemuž tam je spojení Os vlaky dost dobře použitelné
- mezi Hranicemi a cca Suchdolem se spíše NEJEZDÍ v taktu (a podle toho to i vypadá - dopolední díra o víkendech, pak různé posuny časových poloh v odpoledních hodinách atd.)
- mezi Suchdolem a Ostravou se plusmínus v taktu JEZDÍ

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 20. listopadu 2020 - 16:52:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1710
Registrován: 11-2005
David:
"R14a je v taktu, který vynucuje zhruba dvouhodinové prostoje souprav na obou koncích.
A to už jen pár týdnů, poté to bude"

Pan_Hloupej:
"Od nového GVD, kdy provoz převezme Arriva, bude"

Já pochopitelně, vím, co bude s linkou R14a. Uvedl jsem ji jen jako příklad. Určitě někde v této galaxii je linka, kde prostě platí, že taktový grafikon vede nutně k méně efektivnímu využití náležitostí, než v případě "grafikonu podle potřeb Dráhy". Ergo kladívko, není pravda, že (vždy) taktový grafikon je nejvýše stejně drahý jako netaktový.


Fany:
"Libcha: že by další odpůrce taktu, kolego? Ať jsme alespoň dva "

Ani náhodou, já jsem skalní příznivce taktu. Jen nejsem příznivcem nepravdivých tvrzení, notabene intenzivně opakovaných. A toho kolegu si odpusťte, pochybuju, že děláte ve stejném oboru jako já.

David:
"Dodám, že takové řešení by každopádně znamenalo vychýlení osy symetrie"

Já takové zhůvěřilosti pochopitelně nenavrhuju, šlo mi o ilustraci v čistě obecné rovině.

Bram:
"Stačilo by přitom zavést zastavení rychlíků v Katovicích a problém by byl vyřešen"

Skutečně je to jen o těch Katovicích? Pravda, jsou ze všech sídel na tom úseku největší. Ale jsou ty ostatní vesnice dost malé, abychom je mohli zanedbat? A jsou Katovice dost velké, abychom je nemohli zanedbat taky?

---

Není zásadním problémem osobáků mezi Přerovem a Ostravou nedostatečná kapacita dráhy? (kterou neodstraní ani sebelepší přání krajů)
Pátek, 20. listopadu 2020 - 16:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23358
Registrován: 5-2002
David: vlivem toho, že důchodci si díky 75% slevou tím víc dojedou za pár korun veřejnou dopravou nakoupit do města
Ano, je statisticky prokázáno, že 75% sleva zvyšuje nosnost důchodce až o 33%. [proud]

Podobný účinek měl na metru C zvuk otevíraných dveří. Kolegové zkoušející v 80. letech ACBM-2 při najíždění kilometrů ve zkušebním provozu bez cestujících nejednou zažili, kterak vetchá stařenka o dvou holích po spatření soupravy s otevřenými (jedinými!) dveřmi dosáhne takové akcelerace, že ji dva dospělí chlapi v plné síle nezabrání v nástupu.
Hotové Lurdy...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 20. listopadu 2020 - 16:58:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4144
Registrován: 12-2007
mot: Sousedská výpomoc je buď za peníze nebo protislužby. V malé vesnici se lidé více znají, asi jen pro málokoho by taková výpomoc byla jednostranná, např. pro staré nebo velmi nemocné lidi, neúplné rodiny apod.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 17:00:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13231
Registrován: 8-2012
vše to jsou či budou konečné většiny vlaků jen proto, že leží na hranicích kraje, ne vždy nutně na hranici osídlení
Březová je "konečná střídaviny" (pokud by platily kydy o krajských hranicích, musely by vlaky končit v Letovicích). Dtto nekončí vlaky v Ivanovicích na Hané, ale "uzlu" Nezamyslice (Olomoucký kraj), kde je zase naopak od Olomouce "konec stejnosměru" (Os 3877 jede 842 a kupodivu dojede až do Vyškova). V Zastávce u Brna končí akorát posilové spoje (zcela jednoznačně z frekvenčních důvodů), nemyslel jste Náměšť nad Oslavou? V případě Vlkova je to už úplně lživá manipulace - většina vlaků jede Žďár - Brno (a přech) a pokud by to mělo potvrzovat teorie o nepřejíždění krajských hranic, končily by ty dva zbylé páry už v Řikoníně.
A pro příklady opaku taky nemusíme chodit daleko: Hradec Králové - Pardubice, Liberec - Děčín, Mladá Boleslav - Rumburk, Mladá Boleslav - Turnov, Hradec Králové - Turnov, Ústí nad Labem - Praha, Kolín - Havlíčkův Brod, Beroun - Plzeň...
電車オタク
Pátek, 20. listopadu 2020 - 17:13:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15295
Registrován: 12-2007
Já pochopitelně, vím, co bude s linkou R14a. Uvedl jsem ji jen jako příklad.

Zpětně jsem si uvědomil, že jsem použil chybné názvosloví, protože takt s vychýlenou osou symetrie (jinak než v X:00 h) je tak jako pořád takt.
Tzn. i stav, kdy kvůli efektivnějšímu využití náležitostí dojde k vychýlení osy symetrie taktu mimo X:00 h, je pořád taktovou dopravou, která tedy apriori nemusí znamenat neefektivní prostoje v obratových stanicích (i když dodávám, že takové vychýlení je obecně dost problematické a "více škody než užitku" přináší jen ve specifických případech).

Březová je "konečná střídaviny" (pokud by platily kydy o krajských hranicích, musely by vlaky končit v Letovicích).
Drobná technická poznámka (i když jinak v případě ostatních případů + obecně v jádru věci souhlas) - od 12/2019 už elektrické soupravy od Brna končí vždy v Letovicích; nepokračují do Březové nad Svitavou (což ale má své další důvody jako např. že oproti dřívějšku došlo k navýšení počtu Os vlaků mezi Českou Třebovou a Letovicemi, přičemž logický přestupní bod z hlediska cíle dojížďky či kapacity souprav jsou právě Letovice).
Pátek, 20. listopadu 2020 - 17:22:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15672
Registrován: 10-2004
T_._H_.:
" ...nebo platila redukce rychlíků do Tanvaldu rozhodnutá z centra (onoho skvělého místa, které to vymyslí nejlíp)."
A zatímco redukce často rychlíků do Tanvaldu je zcela nemyslitelná, tak vlak na Šumavu je šotoušovina. [happy]
David:
"R14a je v taktu, který vynucuje zhruba dvouhodinové prostoje souprav na obou koncích.
A to už jen pár týdnů, poté to bude s provázání oběhů s linkou Liberec - Ústí n/L. (= konec ostrým obratům v Liberci) + zřejmě nově i s ostrými (umožněnými díky nasazení ucelených jednotek namísto nynějšího "motorového vozu + přípojných vozů) obraty v Pardubicích = efektivní řešení oběhů."
No, ostrý obrat v řádech minut potom, co vlak absolvuje několika hodinovou cestu, obzvlášť, až se zase začne kopat, je neskutečně geniální počin.
A já si přisadím s linkou R19 opět na každé straně téměř s 2 hodinovým čekáním.
Naopak jsou obce, které by se rány k libereckému kraji připojily, viz Mnichovo Hradiště, které to má do Liberec podstatně lepší než do Prahy.
Pan_Hloupej:
"Bram:
"Stačilo by přitom zavést zastavení rychlíků v Katovicích a problém by byl vyřešen [wink]."
Město Katovice toto požaduje dlouhodobě, dokonce kvůli tomu na MD v minulosti psali. Zamítnuto."
Typická ukázka jak by to dopadlo, kdyby o rychlících rozhodovaly kraje. Kolik takových Katovic by se najednou ozvalo!
Bram:
"Pan Hloupej:Město Katovice toto požaduje dlouhodobě, dokonce kvůli tomu na MD v minulosti psali. Zamítnuto.
Ukázkový příklad toho, jak to dopadá, když se o místních potřebách rozhoduje na úrovni ministerstva [crazy]."
Tak ať si kraj objedná osobáky. Kdyby se mělo stavět s rychlíkama všude, kde si o to obec řekne, tak staví 2x tolik.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Pátek, 20. listopadu 2020 - 17:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2811
Registrován: 7-2017
Psal jsem o něčem jiném - úbytku tržeb pro vesnické obchody vlivem toho, že důchodci si díky 75% slevou tím víc dojedou za pár korun veřejnou dopravou nakoupit do města.
Proč to svádíte na důchodce? Nedůchodci už přes 25 let pořádají nájezdy na velkokšefty. Se podívejte na plná parkoviště u OC.
Druhá věc je, že ten vesnický krámek nemůže mít sortiment velkého kšeftu.

Wagon: Odtud potud. Budu-li co týden otravovat souseda, tak si nejspíš pořídí zlého psa [angry]. (Ono je to leckde i v rodinách.)
Pátek, 20. listopadu 2020 - 17:39:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15296
Registrován: 12-2007
No, ostrý obrat v řádech minut potom, co vlak absolvuje několika hodinovou cestu, obzvlášť, až se zase začne kopat, je neskutečně geniální počin.
Připomenu, že ohledně těch ostrých obratů jsem psal "zřejmě" (nejsem si jist, že k nim bude docházet; stejně tak se dá spekulovat, že např. při těch výlukách by ostré nebyly), nicméně dodám, že obdobně ostré obraty existují již 14 let na obou (!) koncích linky Plzeň - Most (bez ohledu na dřívějšího či nynějšího dopravce).

A já si přisadím s linkou R19 opět na každé straně téměř s 2 hodinovým čekáním.
Linka R19 je krásným tématickým příkladem hned ve dvou ohledech:
- Když by někde vycházel skoro 2h obrat při 2h taktu, provázat tu linku s linkou jinou a tím pádem odstranit neefektivní prostoje (+ eventuálně i další jevy jako např. odstavování/přistavování atd.). Do 3/2016 tento užitečný jev v Brně hl. n. existoval v podobě provázání oběhů této linky s linkou Brno - Šumperk/Jeseník (žel, pak byl zrušen vlivem nasazení Interpanterů na linku Praha - ČT - Brno, ne však na linku Brno - Šumperk, což ale... viz další bod)

- Paradoxně, pokud by ČD pořídily dostatek Panterů (jejich nedostatek není vina taktu), tak by i linka Brno - Olomouc - Šumperk mohla být vedena těmito Interpantery, tzn. skoro 2h prostoj R19 v Brně hl. n. by byl opět odstraněn.

Jediným úskalím by pak samozřejmě bylo, že InterPanter by nemohl vézt přímé vozy směr Jeseník (jako tomu bylo již v předjaří 2016 u jednoho páru spojů, o čemž tehdy mimochodem ČD, a.s., své cestující nijak neinformovaly), čímž se dostávám k hezkému příkladu vyvrácení dalšího mýtu o tom, jak "ministerstvo vs. kraje si hrají každý na svém objednávkovém písečku", kdy rychlíky Brno - Šumperk vezou přímé vozy do Jeseníku, ačkoliv Sp vlaky Zábřeh - Jeseník jsou objednávány krajským úřadem, nikoliv ministerstvem.

P. S. Jinak ale nemám problém provést korekci svého vyjádření (které je opačným extrémem vůči nepravdivému Fanyho výroku, z nějž vyznívá, jako by taktový provoz byl vždy dražší než netakt) v tom smyslu, že negaci Fanyho výroku jsem provedl nepřesným způsobem, protože Není pravda, že netakt je VŽDY levnější než takt.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 20. listopadu 2020 - 17:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9213
Registrován: 5-2002
Wagon - a na to jste přišel jak?
Kdysi v devadesátých letech si lidé mohli zvolit, zda chtějí být součástí nějakého města, anebo se osamostatnit, v současnosti takové možnosti lidé nemají, hranice obcí okresů nebo krajů jsou rigidní, a lidé nemají možnost s tím nic udělat. Hranice obce změnit můžete, ale všichni musí podstoupit výměnu dokladů atd. atd. Ministerstvo vnitra prská, že oddělené obce jsou malé, ale smí se to. Okres ehm, to nevím k čemu vám bude? A kraj - to je samozřejmě prvně politická záležitost, takže se musíte snažit u voleb a i těch obecních. Aby souvislé území obcí se chtělo odtrhnout k sousedům. A politicky ano je to neprůstřelné. V obci Á ano v Bé ne.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 18:00:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 463
Registrován: 1-2019
Orky:
"Tak ať si kraj objedná osobáky. Kdyby se mělo stavět s rychlíkama všude, kde si o to obec řekne, tak staví 2x tolik. "

O neschopnosti JIKORDu tady zaznělo už mnoho. A nezlepší se to, vzhledem k novým politickým poměrům v Jihočeském kraji.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 18:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13233
Registrován: 8-2012
A zatímco redukce často rychlíků do Tanvaldu je zcela nemyslitelná, tak vlak na Šumavu je šotoušovina
Samozřejmě; vy jen asi ve svém černobílém šotoušismu nevidíte rozdíl.
Turnov - Tanvald je součást regionální dopravní obslužnosti (krom přechodů i Turnov - Železný Brod, Železný Brod - Tanvald) a proto si to kraj doplácí *); (Praha-) Český Krumlov (nad rámec osobních vlaků) není součást regionální dopravní obslužnosti a proto si to kraj nedoplácí. (Problém je, že šotoklika na to hledí pragocentricky a pokládá všechny ty spoje do Nové Pece, Moldavy a Harrachova za její nezadatelné "právo", které se dá zařídit jedině "z centra" - samozřejmě ideově správně uvědomělého.)

*) naopak náhodný výstřel rychlíkem až do Harrachova byla od počátku šotoušovina a i v tomto jsem dlouhodobě konzistentní
電車オタク
Pátek, 20. listopadu 2020 - 18:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4145
Registrován: 12-2007
mot: Pokud jsou lidé inteligentní, tak souseda zbytečně neotravují, popř. mu za službu zaplatí penězi nebo protislužbou. Jenom blbec otravuje souseda víc než je zdrávo.

Borovička: Obecně se obce vyvíjejí, zejména ve Středočeském kraji dost rostou, vzájemně se prorůstají apod. A myslím, že posledních 10 let se moc nemění obce v tom směru, že by se někdo chtěl odtrhnout, nebo spadat jinam. Kdysi dávno Přezletice, které jsou za okrajem Prahy chtěly se přičlenit k Praze. Prakticky to bylo neschůdné. A ty Drazdy to samé.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 18:53:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15673
Registrován: 10-2004
T.H.: Není jediný rozumný důvod, proč by zrovna stát měl platit takové množství Tanvaldů, jako platí teď (22 párů týdně) a zcela rezignovat na jiné podobné relace jako je Železná Ruda, nebo třeba právě Šumava. Zde se dá opět mluvit o nespravedlnosti vůči jiným krajům. Obsazenost vlaků na Šumavě v letní sezóně je jednoznačně na posílení vlaků v návozových směrech na hodinový interval, jen tady je kraj posílit nechce. Takže zatímco na Tanvaldsku je to dobře, protože kraj tady zkracovat intervaly chce, tak na Šumavě je to šotoušovina, protože kraj nechce.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 19:00:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 8-2017
Pan Hloupej: Že vám tolik leží na srdci zrovna ten Chomutov. Co třeba Karlovy Vary? Jsou srovnatelně velké, ale pro turisty výrazně atraktivnější.

Vantju 4741: Řeč nebyla o tom, jestli ta spojení mají existovat, ale jestli je má objednávat stát.

Bram 11670: I Středočeský kraj už se naučil objednávat spěšňáky. Ostatně do Kladna je v prokladu k ministerským vlakům objednává již dost dlouho. Za Kladnem by to možná skončilo jednou vrstvou, ale to by bylo podle mě jedině dobře.

Orky 15670: Podpis

Orky 15672: Kolik takových Katovic by se najednou ozvalo!
Tak schválně, kolik najdete obcí, které mají přes 1000 obyvatel, koleje po kterých jezdí vlaky, ale přitom nemají použitelné vlakové spojení? V kolika z nich se navíc neveřejně zastavuje kvůli křižování?
Zatím vykopávám Chodovou Planou a Rousínov.

Tak ať si kraj objedná osobáky. Kdyby se mělo stavět s rychlíkama všude, kde si o to obec řekne, tak staví 2x tolik.
To se totiž děsně vyplatí držet v oběhu soupravu kvůli jedné stanici, kde ten vlak stejně zhruba v polovině případů zastaví.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 19:01:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9215
Registrován: 5-2002
Wagon: ale tyto obce chtěly do jiného kraje! A chce Praha další 57. rebelující městskou část - vlastně obec. Tedy je to o politice a dokonce i o odlišné legislativě (ne zákon o obcích a krajích, ale o Praze)
Pátek, 20. listopadu 2020 - 19:02:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13236
Registrován: 8-2012
Není jediný rozumný důvod
Jo, o rozumnosti si rád přečtu něco zrovna od vás [biggrin].
電車オタク
Pátek, 20. listopadu 2020 - 19:19:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13536
Registrován: 5-2004
az na to zeplzen - most ma pripoje v plzni a pak taknejak v chomutove a moste, po ceste nic. Tudiz mensi sance ze to rozhodi zpozdeny pripoj nebo se rozvaze. I frekvencne to je uplne jinde nez pardubice-liberec. Jen co do poctu dlouhodobych vyluk to je taknejak podobne, ovsem plzen-most ma celkem pouzitelnou soubeznou silnici coz 030/031 taknejak postrada.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 20:24:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4146
Registrován: 12-2007
Borovička: Myslím, že i v řadě části obcí by to asi bylo jinak. Např. v Jarově, kdysi zastávce Zbraslav Jarov, po připojení Zbraslavi k Praze zastávka měla název Jarov, teď má docela blbý název Dolní Břežany-Jarov. Pokud se chcete do Jarova nebo do části Dolní Břežany, Zálepy dostat jinudy než od Zbraslavi, tak musíte jet přes obec Ohrobec, která je tedy mnohem blíže než jsou Dolní Břežany. Do Dolních Břežan se VHD nedostanete ani přes Prahu-Zbraslav, protože autobus z Zbraslavi do Dolních Břežan nejezdí. Myslím, že kdyby se mohly obyvatelé Dolních Břežan, Zálep rozhodnout v referendu, tak možná, že většina by chtěla být pod Ohrobcem. Podobně je tomu u části Jesenice, Dolní Jirčany. Tato část, která je oddělena od samotných Jesenic městským okruhem, stavebně prakticky splynula s Horními Jirčany, které jsou ale součástí obce Psáry. Je samozřejmě možné, že obyvatelé těchto částí nechtějí nic měnit. Ale spíš si myslím, že nikdo z vedení obcí a možná krajů nemá moc velký zájem na tom cokoliv měnit.
Racek
Pátek, 20. listopadu 2020 - 21:58:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1756
Registrován: 5-2004
Milí šotouši, doufám, že to ve volbách oné proti-VHD hlasovací koalici ANO + ODS + SPD + KSČ + Mlaus spočítáte.
Jenže jak? Piráti zatím předvedli, že jim nejde o věcný obsah, ale čistě o transparentnost, takže klidně nechají ODS řádit, jen když jí k tomu mohou svítit ... a ten zbytek je s dovolením k smíchu.
Pátek, 20. listopadu 2020 - 22:32:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2264
Registrován: 7-2017
Libcha:
"

Ad Strakonice-Horažďovice: může mi někdo sebevědomě říct do očí, že kdyby hypoteticky kraje vypadaly jinak a tento úsek by na hranici krajů nebyl, byly by na něm objednávány osobáky?"

Mohl a nejspíše vypadal,, POVED to řešil, JIKORD odmítl. [crazy] Dodnes to je v dlouhodobém výhledu jako možnost, kdyby změnili názor, obraty Panterů by tam vyšly…



Orky:
" proč by zrovna stát …. zcela rezignovat na jiné podobné relace jako je Železná Ruda, nebo třeba právě Šumava."
To už dávno dělá, R Klatovy-Žruda platí v celé částce Plzeňský kraj – proto tam taky IN50 platí jen jako IN25, aby nebyl únik tržeb. Stejně tak PK doplácí 60 minut takt do KT, stát platí jen 120 min. [vypravci]



PS: Sněmovna tuhle krásnou koncepci, kterou by mohlo pomalu závidět MDČR, pokud to nezachrání STAN+KDU v Senátu, v což doufám, kompenzací výpadku obcím+ krajům, dost v noci zničila. [sad]
Pátek, 20. listopadu 2020 - 22:46:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2265
Registrován: 7-2017
Racek:
"
Jenže jak? Piráti zatím předvedli, že jim nejde o věcný obsah"
V čem konkrétně včera?