Diskuse » Železnice » Nejotřesnější zážitky na železnici » Archiv diskuse Nejotřesnější zážitky na železnici do 12. 8. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nejotřesnější zážitky na železnici do 12. 8. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 13. května 2020 - 08:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3139
Registrován: 7-2006
a jednak ani to bych neoznačil vyloženě za problém - tak prostě zastavující vlak pojede do odbočky blíž k budově a náklad počká na hlavní koleji.

Jo a když za tím Os vyrazí Ex,R či jiné rychlé,tak všichni pojedou pěkně odbočkou,bo s nákladem neodjedete .. [biggrin] Koridorová Velim a Pečky jsou toho velmi zdářným případem ..a že vím,o čem mluvím .....a nemluvím o některých mimořádnostech na těchto vlacích /PLM,snížená rychlost,aj./[vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Středa, 13. května 2020 - 09:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1676
Registrován: 8-2017
David: Soběslav má nástupištní hranu u budovy = nejde o "kombinaci obojího".
Jde o kombinaci nevýhod obou řešení. Skoro všichni musejí do podchodu, protože nástupištní hrana u předjízdné se skoro nepoužívá, přitom ale není hrana u předjízdné v sudé skupině - nelze tu rozumně předjíždět osobáky. V Soběslavi to teď zrovna sice není potřeba, ale v úplně stejně uspořádaných Hořovicích musí všechny sudé osobáky zastavovat v liché skupině.

Mimochodem - pro úplnost: z možných konfigurací stanic na dvoukolejce bez existence úrovňových přechodů přes koleje zde ještě nebyla zmíněna varianta Šlapanice
U nás i v mírně vylepšené variantě ve Stráži nad Ohří. Ale nebyly zmíněny ani projektové Dobřichovice, což je naopak za mě asi nejlepší varianta: vnější nástupiště - hlavní kolej - předjízdná bez hrany - předjízdná s hranou - ostrov - hlavní kolej. Klade to docela velké požadavky na prostor ve zhlavích, ale provozně to je snad to nejlepší, co se dá vymyslet, možná společně s variantou Úvaly (ale ta se taky nedá použít všude).

Asdf: Ono to nie je len o predchádzaní Os/R/Ex, občas je nutné nákladný vlak na kratšiu dobu odstaviť (koordinácia činnosti v uzle, striedanie na ose, technické problémy, ...) a to Vám všetko poloperonizácia komplikuje.
Dobře, tak nějaký mouchy to má, asi jako všechno.

objektívnou prekážkou zavedenia ASVC v danej stanici a tiež prekážkou naplnenia TSI PRM akýmkoľvek projektom v súvislosti s danou stanicou.
Zabezpečený úrovňový přechod k jednostrannému nástupišti by to nevyřešil? Samozřejmě za předpokladu, že by se tam to vysoké jednostranné nástupiště vešlo.
Středa, 13. května 2020 - 10:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10740
Registrován: 4-2003
M250.0:Ale nebyly zmíněny ani projektové Dobřichovice, což je naopak za mě asi nejlepší varianta: vnější nástupiště - hlavní kolej - předjízdná bez hrany - předjízdná s hranou - ostrov - hlavní kolej. Klade to docela velké požadavky na prostor ve zhlavích, ale provozně to je snad to nejlepší, co se dá vymyslet, možná společně s variantou Úvaly (ale ta se taky nedá použít všude).

Vždyť toto je v podstatě již realizováno v Čelákovicích...
Středa, 13. května 2020 - 10:49:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 8-2017
Není, v Čelákovicích nelze bezkolizně obracet osobáky, ani předjíždět sudé Os bez zpomalení rychlíku nebo uhnutí toho Os to liché skupiny. V budoucích Dobřichovicích bude možné obojí.
Středa, 13. května 2020 - 11:10:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10228
Registrován: 4-2003
stejně uspořádaných Hořovicích

Je přístup do podchodu z jediné přístupové ulice U nádraží,nacházející se takřka stejné výškové úrovni jako podchod. Do schodů musí cestující tak jako tak, aby se dostal z úrovně ulice na výškovou úroveň kolejiště.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 13. května 2020 - 11:11:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10741
Registrován: 4-2003
M250.0:Není, v Čelákovicích nelze bezkolizně obracet osobáky

To nikdo nepožadoval. Chce se mi říci bohužel...

ani předjíždět sudé Os bez zpomalení rychlíku nebo uhnutí toho Os to liché skupiny.

Zpomalení při předjíždění ze 100 na 80 km/h (pouze na zhlaví směr Lysá n. L.) není žádným průserem, navíc k tomuto jevu nebude docházet nikdy pravidelně, ale jen v případě zpoždění. K pravidelnému předjíždění osobního vlaku rychlíkem je potřeba až tří zastávek a předjízdné koleje dlouhé právě přes všechny tři zastávky. Jinak se osobní vlak zpožďuje, nebo musí být uměle zpožděn, aby mohl takto být předjížděn i dle jízdního řádu. Ovšem na předjetí nákladního vlaku čímkoliv to v Čelákovicích na nulté koleji není moc dobře zařízeno, je dlouhá pouze 477 m, ovšem s tím ve zdejších podmínkách toho moc dělat nešlo...
Středa, 13. května 2020 - 11:17:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14994
Registrován: 12-2007
Ale nebyly zmíněny ani projektové Dobřichovice, což je naopak za mě asi nejlepší varianta

Taky to ale není úplný ideál:
- nemožnost předjíždění Os vlaků rychlejší vrstvou v jednom okamžiku v obou směrech jízdy (resp. obecně jen 3 nástupištní hrany)

- předjížděný Os vlak v lichém směru jízdy v kolizi vlakových cest s protijedoucím předjížděným nákladním vlakem

Jde o kombinaci nevýhod obou řešení. Skoro všichni musejí do podchodu, protože nástupištní hrana u předjízdné se skoro nepoužívá
To "skoro nepoužívání" ale není její fyzickou vlastností (svojí délkou vyhovuje i pro zastavení rychlíků).

Mimochodem, předjíždění Os vlaků (čímkoliv) v Soběslavi považuji (samozřejmě i v době hotového koridoru Soběslav - Doubí) za natolik nesmyslné, že chybějící peronizovanou předjízdnou kolej v jednom ze směrů jízdy nepovažuji za negativum.
Středa, 13. května 2020 - 12:25:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 8-2017
Bram: Však já taky považuji Čelákovice za celkem zdařilé, ale projektové Dobřichovice jsou zkrátka lepší.

David: - nemožnost předjíždění Os vlaků rychlejší vrstvou v jednom okamžiku v obou směrech jízdy (resp. obecně jen 3 nástupištní hrany)
- předjížděný Os vlak v lichém směru jízdy v kolizi vlakových cest s protijedoucím předjížděným nákladním vlakem

Tak jistěže by si šlo dovymyslet ještě jednostranný ostrov u té druhé předjízdné, ale zase uvažujme v nějakých ekonomických mantinelech. Popisované situace nastávají jednou za kolik uherských let?

To "skoro nepoužívání" ale není její fyzickou vlastností (svojí délkou vyhovuje i pro zastavení rychlíků).
Vjezd i odjezd do křiva fyzická vlastnost je.

Mimochodem, předjíždění Os vlaků (čímkoliv) v Soběslavi považuji (samozřejmě i v době hotového koridoru Soběslav - Doubí) za natolik nesmyslné, že chybějící peronizovanou předjízdnou kolej v jednom ze směrů jízdy nepovažuji za negativum.
Proto uvádím i stejně konfigurované Hořovice.
Středa, 13. května 2020 - 15:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4004
Registrován: 9-2003
Koukám, že jak jde o Libiš, tak RadekŠ ztrácá fasádu elegantního a korektního bankéře a tahá z kapsy skládací vidle...
NOBLE BRICKS
Středa, 13. května 2020 - 15:31:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10747
Registrován: 4-2003
S4991023:Koukám, že jak jde o Libiš, tak RadekŠ ztrácá fasádu elegantního a korektního bankéře a tahá z kapsy skládací vidle...

Spíš bych to viděl na hnůj maskovaný v krabičce nějakého luxusního krému na ruce, který se v pohodě vejde do kufříku a narozdíl od skládacích vidlí je tedy nenápadný [proud].

Ale jinak skládacím vidlím nelze až na určitou neskladnost nic vytknout [ok].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 13. května 2020 - 17:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14995
Registrován: 12-2007
Když tak nad tím přemýšlím, tak jakákoliv nesymetrická peronizace typu Soběslav/Hořovice je vlastně "nesystémová", protože pokud by v takové stanici neprobíhalo předjíždění, tak k nástupišti u budovy nejede nic (pokud není vůle v tomto směru jízdy systémově jezdit do odbočky) a ke všem vlakům tedy je potřeba jít skrz podchod; a pokud by v takové stanici předjíždění probíhalo, tak zase úskalí v chybějící druhé hraně v jedné z kolejových skupin.

Mmch. z možných konfigurací plné peronizace tu ještě nezazněla varianta typu Nawsie či Bystrzyca, kde v jednom směru jízdy musejí vlaky, které tam zastavují, vždy jet "do křiva".

K poloperonizaci či zcela chybějící peronizaci připomenu další úskalí co do (bezbariérového přístupu). V takových stanicích jsou dvě možnosti - úrovňové přechody přes koleje buď jsou samy o sobě přístupné bez jakýchkoliv výškových rozdílů, ale tím pádem za tu cenu, že v místě takového přechodu je nástupiště přerušeno.

Tím pádem ale je nenulová pravděpodobnost, že vlak (zejména delší souprava, u které se to nedá uhlídat) některými ze dveří zastaví na takové "díře", kdy osoba s pohybovým omezením pak má problém se z takového vlaku dostat (resp. eventuální prodlení s přesunem k sousedním dveří, které na této "díře" nezastavily).

Druhou možností (povětšinou použitou u provedených poloperonizací) je, že žádná sníženina u takových nástupišť není, nicméně za tu cenu, že mezi konstrukcí úrovňového přechodu a nástupištěm umístěný u sousední (vůči budově bližší) koleje je výškový rozdíl (odpovídající výšce nástupištní hrany u té "bližší" koleje); resp. pokud vůbec existuje nějaké místo, kde je přechod přes koleje bez takového výškového rozdílu, tak úplně na začátku/konci oné dlouhé nástupištní hrany (= excentricky umístěné).
Čtvrtek, 14. května 2020 - 08:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10229
Registrován: 4-2003
esymetrická peronizace typu Soběslav/Hořovice je vlastně "nesystémová", protože pokud by v takové stanici neprobíhalo předjíždění, tak k nástupišti u budovy nejede nic (pokud není vůle v tomto směru jízdy systémově jezdit do odbočky) a ke všem vlakům tedy je potřeba jít skrz podchod;

V Hořovicích se k nástupišti u budovy chodí podchodem, vždyť vstup do podchodu je v úrovni ulice a vedle vstupu do podchodu je i pokladna. Řešit tohle je stejná disciplína, jako řešit v Praze-Holešovicích "kam to přijede" starat se o to, zda to bude na nástupišti u budovy.[crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 14. května 2020 - 08:56:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10230
Registrován: 4-2003
ztrácá fasádu

To že vysvětlím člověku bydlícím od dvě ulice vedle, že on an jeho dementní kámoši si nebudou u nás v ulici odstavovat autovraky před mým domem není žádná ztráta fasády. To byl mimochodem můj jediný kontakt s nima, protože ve dvou předchozích případech prostě od toho vraku zdrhli a já jsem nevěděl, koho jde.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 14. května 2020 - 10:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13250
Registrován: 5-2004
V horovicich je nastupiste u budovy pristupne bezbarierove. Nejezdi se k nemu ale ani pri predjizdeni pokud je zrovna volna kolej v protismeru.
Čtvrtek, 14. května 2020 - 11:09:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10232
Registrován: 4-2003
budovy pristupne bezbarierove.

Oklikou kolem vodárny.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 14. května 2020 - 12:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13252
Registrován: 5-2004
No furt lepší kolem vodárny než třeba nefunkčním výtahem.
Čtvrtek, 14. května 2020 - 17:26:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 5-2002
Bram:
"K pravidelnému předjíždění osobního vlaku rychlíkem je potřeba až tří zastávek"
Tuhle blbost vymyslel kdo, že ji furt všichni papouškujou? [ko]
Čtvrtek, 14. května 2020 - 18:10:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9648
Registrován: 5-2002
ad Sants: Počítej s tím, že grafikonově musí být rychlík tak daleko, aby ještě neviděl ani na VZ výstrahu. A sedí to.
Pátek, 15. května 2020 - 08:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 5-2002
Nesedí.

Si to namaluj.

(Příspěvek byl editován uživatelem sants.)
Pátek, 15. května 2020 - 08:53:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 5-2002
Podstatné totiž není to, jak daleko musí být na začátku předjíždění rychlík za osobákem (to máte všichni asi dobře); podstatné je to, jak daleko musí být na konci předjíždění osobák za rychlíkem (a to máte nejspíš blbě, když potřebujete 3 zastávky).
Pátek, 15. května 2020 - 09:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10761
Registrován: 4-2003
Sants:Podstatné totiž není to, jak daleko musí být na začátku předjíždění rychlík za osobákem (to máte všichni asi dobře); podstatné je to, jak daleko musí být na konci předjíždění osobák za rychlíkem (a to máte nejspíš blbě, když potřebujete 3 zastávky).

Tak jak to tedy má správně být? Vyšlo by to se dvěma zastávkami třeba zde

https://mapy.cz/s/labumanobu ?
Pátek, 15. května 2020 - 09:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 5-2002
Pokud Os zastavuje ve Mstěticích, tak bez problému.
Ten začátek čtyřkolejky už za zelenečskou zastávkou to spíš zhoršuje.
Vážně chcete stavět čtyřkolejku do Čelákovic?
Pátek, 15. května 2020 - 09:54:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10765
Registrován: 4-2003
Sants:Vážně chcete stavět čtyřkolejku do Čelákovic?

Pokud se má realizovat milovická spojka, tak je to přinejmenším potřeba.

Viz zde: https://zdopravy.cz/prulom-po-mnoha-studiich-stat-schvalil-rychle jsi-zeleznici-z-prahy-do-mlade-boleslavi-39182/

Pokud Os zastavuje ve Mstěticích, tak bez problému.

Opravdu? Když se do diskuse zapojil Hajnej, tak tvrdil, že jen úsek Čelákovice - Mstětice nestačí. Pokud vím, tak je tlak na to, aby ve Mstěticích zastavovalo vše.

Ten začátek čtyřkolejky už za zelenečskou zastávkou to spíš zhoršuje.

Pokud je tomu tak, tak tím líp, aby tam čtyřkolejka nebyla už potřeba [wink].
Pátek, 15. května 2020 - 10:11:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1460
Registrován: 5-2002
Nejefektivnější čtyřkolejka by měla začínat těsně před nástupištěm (aby výhybka mohla být co nejpomalejší) a končit těsně za nástupištěm.
Pátek, 15. května 2020 - 10:42:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10771
Registrován: 4-2003
Sants:Nejefektivnější čtyřkolejka by měla začínat těsně před nástupištěm (aby výhybka mohla být co nejpomalejší) a končit těsně za nástupištěm.

V kombinaci vjezdového návěstidla těsně před co nepomalejší výhybkou by to platilo. Jinak to znamená zbytečné časové ztráty...
Pátek, 15. května 2020 - 15:10:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1462
Registrován: 5-2002
O návěstidlech už moc nemá smysl se bavit.
Pátek, 15. května 2020 - 18:31:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10784
Registrován: 4-2003
Sants:O návěstidlech už moc nemá smysl se bavit.

Rok 2025 je jen iluze a rok 2035 lze popsat jako MOŽNÁ.
Pátek, 15. května 2020 - 19:33:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 5-2002
A ta čtyřkolejka tam bude ve kterém roce..?
Sobota, 16. května 2020 - 22:34:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13500
Registrován: 8-2004
Sants:
"Tuhle blbost vymyslel kdo, že ji furt všichni papouškujou?"
Znám minimálně dva dokumenty různých autorů, které to prokazovaly (nebo "prokazovaly" - jak je libo).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 18. května 2020 - 16:04:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22175
Registrován: 5-2002
Sants: podstatné je to, jak daleko musí být na konci předjíždění osobák za rychlíkem (a to máte nejspíš blbě, když potřebujete 3 zastávky)
A má to být nerušeně jenom jednostranně (rychlík nechytá výstrahu za osobákem), nebo vzájemně (osobák nedojíždí do perónu na Stůj ani neodjíždí na výstrahu)...?
Ta vzájemnost je totiž to, co potřebuje tu třetí zastávku. Když jsem si nahrubo počítal SmRad, tak v době uhnutí Os vycházel rychlík někam k Terasám a než toho Os dojel, tak už jely prakticky souběžně a v případě absence Ra-sídlíště by Os dojížděl do Ra proti Stůj, neb rychlík by ho o vzdalovák netrhnul. No a protože L4 je hned za perónem, tak by (nejen v případě ETCS) to Stůj toho Os s jistotou rušilo.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 18. května 2020 - 20:53:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13503
Registrován: 8-2004
Ano, přípravná dokumentace - postupně ve variantě se čytřkolejkou až na zastávku Radotín sídliště a následně ve variantě cca to, co se staví (tj. se čytřkolejkou jen do Radotína), je jedním z dokumentů.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 19. května 2020 - 08:11:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4015
Registrován: 6-2016
Hroch: Rozumím tomu dobře, že zast. Radotín - Sídliště měla být jen "podpora" délky čtyřkolejky, aby se dalo (jak psáno výše) realizovat předjíždění?
Úterý, 19. května 2020 - 18:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 5-2002
Šmarjápanno, ten Os, jak správně spočítáno, jede na čtyřkolejce po odjezdu z první zastávky prakticky souběžně s předjíždějícím rychlíkem. Do druhé zastávky se tedy pochopitelně blíží ke Stůj - jenomže on tam ZASTAVUJE. Co by tam tedy chtěl mít za jinou barvu?? A než se vyzastavuje, tak má žlutou - nepotřebuje zelenou na to, aby si dal výzvu k pohotovosti, souhlas k odjezdu a zavřel dveře. A než tohle všechno dokončí, žlutá mu zezelená. A i kdyby zezelenat nestihla, tak je to fuk - zelený kód (nebo odpovídající MA) potřebuju až ve chvíli, kdy se mi osobák celý proplazil odjezdovým zhlavím a tedy teprve v tu chvíli má začít pořádně zrychlovat.

Tohle lpění na poučce ze skript, že musí mít furt zelenou, nám ty stavby příšerně prodražuje, častěji dokonce způsobuje, že nemáme nic - a nemít nic mi fakt nepřijde lepší, než mít krátkou čtyřkolejku s dojížděním ke Stůj.
Středa, 20. května 2020 - 08:54:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7870
Registrován: 1-2007
Sants: blíží ke Stůj - jenomže on tam ZASTAVUJE. Co by tam tedy chtěl mít za jinou barvu??

Co si pamatuju Hajného vysvětlování, tak AVV ke stůj začíná brzdit dříve než do zastávky (projetí zastávky není takový průser jako projetí stůj).
Středa, 20. května 2020 - 09:01:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 11-2009
Sants: navíc jestli jsem dobře pochopil, tak s ETCS dojíždět k červené znamená plazit se posledních několik set metrů krokem.
Středa, 20. května 2020 - 09:36:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1465
Registrován: 5-2002
Bavíme se tady o novostavbách čtyřkolejných vložek, takže si dovoluji považovat za samozřejmé, že jsou existenci ETCS už přizpůsobeny: buď je to Stůj dostatečně daleko za koncem perónu, nebo je za ním dostatečný prokluz, nebo je za ním odvratná výhybka.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 15:54:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22192
Registrován: 5-2002
Sants: A než tohle všechno dokončí, žlutá mu zezelená
Kéž bys měl pravdu i v případě "běžně" zpožděného rychlíku...
Rád bych viděl tu železnici maličko robustnější, než když děláme na metru zkoušku propustnosti a nikomu z fírů se nesmí "zauzlovat" ruce.

potřebuju až ve chvíli, kdy se mi osobák celý proplazil odjezdovým zhlavím a tedy teprve v tu chvíli má začít pořádně zrychlovat
V případě pravidelně-předjížděcí vložky bych si pro změnu já dovolil považovat za samozřejmost, že se osobák odjezdovým zhlavím neplazí...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 21. května 2020 - 17:09:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 389
Registrován: 9-2015
Když bude mít fíra na odjezdovém návěstidle žlutou, tak odjede na žlutou. Jestli před ním pojede rychlík, tak by měl mít na prvním cestovém už zelenou (nebudou-li úseky příliš dlouhé, tak ho to moc nezdrží).
Přejet návěstidlo stůj a pak couvat je větší průser než couvat u peronu proto, že to se jen tak neutají a bude to v záznamu provozu na serveru.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 17:40:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"Rád bych viděl tu železnici maličko robustnější"
Naprostý souhlas!

JENOMŽE: protože robustní řešení jsou drahá a dlouhá a nevejdou se, tak raději nebudujeme nic. Místo krátké čtyřkolejky se dvěma zastávkami a předjížděním "na krev" nemáme luxusní dlouhou čtyřkolejku s "robustním" předjížděním; ne, my místo ní máme prdlajs a buď předjíždíme ve stanicích, což není robustní ani trochu a ten osobák to dost zdržuje, nebo násilím ohýbáme rychlíky mezi osobáky - což taky není robustní ani trochu. Ale hlavně, že víme, že dvě zastávky na dokonalé řešení nestačí... [crazy]
Pátek, 22. května 2020 - 15:20:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22199
Registrován: 5-2002
Sants: protože robustní řešení jsou drahá a dlouhá a nevejdou se, tak raději nebudujeme nic
Za takové rozhodnutí ale nemůže ten, kdo říká, za jakých podmínek je to robustní, ale ten, kdo si z toho udělá alibi, proč to nedělat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 27. května 2020 - 11:36:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1468
Registrován: 5-2002
Manažer se musí spoléhat na vyjádření svých odborníků - a když mu takoví, jako ty a Hroch řeknou, že na dvě zastávky to nejde, no tak to je pro něho berná mince a nepostaví nic, protože by to byly vyhozený peníze. S manažerem holt musíš komunikovat jinak: on většinou nemá čas nebo jiné zdroje, aby to s tebou mohl rozebírat z různých úhlů a sondovat obor pravdivosti předloženého tvrzení. Proto mě takováhle tvrzení typu "dvě zastávky nestačí" hrozně vytáčejí - protože ta informace "sice pro komfortní řešení nestačí, ale i tak jsou mnohem, mnohem lepší, než nic" se z toho úplně ztratila a ten, kdo rozhoduje, jestli to teda postavit, nebo ne, ji nemá - a proto musí rozhodnout v principu špatně. A viníkem je ten, kdo mu tu informaci takhle blbě podal.
Středa, 27. května 2020 - 12:00:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 6-2019
[ok][ok][ok][ok]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Středa, 27. května 2020 - 12:58:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22224
Registrován: 5-2002
Sants: když mu takoví, jako ty a Hroch řeknou, že na dvě zastávky to nejde
A kde bereš tu jistotu, že bychom to nějakému manažerovi podávali ausgerechnet takto...?
Nasazovat někomu psí hlavu na základě spekulací "co by, kdyby" mi přijde být poněkud ... metodicky pochybené.

A viníkem je ten, kdo mu tu informaci takhle blbě podal.
Ono je taky otázka, jakou informaci si kdo vyžádá - lidově řečeno, jestli se "neptá blbě".
Kdysi se "Pepek Novotnej" ptal, jaké nejmenší poloměry oblouků se "teď dělají na koridoru".
Po čase se z toho pro 680 vyplynul Rmin = 190 metrů pro jízdu traťovou rychlostí a Rmin = 150 m pro 10 km/h, kteréžto omezení se zpočátku vztahovalo i na Brno, kde dřív byly nějaké tuším 180 m oblouky...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 27. května 2020 - 13:43:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1469
Registrován: 5-2002
Sorry, si nerozumíme: tím "takoví, jako ty a Hroch" jsem myslel "technici s nespornou autoritou v oboru". To neměla být psí hlava - naopak. A apel na to, tu autoritu používat tak, aby nedocházelo ke zkreslením v komunikaci.
Neděle, 31. května 2020 - 09:22:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 10-2018
klička k prodeji
Neděle, 31. května 2020 - 09:32:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11876
Registrován: 8-2012
To je vskutku nejotřesnější zážitek na železnici.
電車オタク
Úterý, 02. června 2020 - 19:55:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 10-2012
Není to nejotřesnější zážitek, ale v sobotu jsme měli s podvečerním os sekyru od úseku Neratovice - Praha 30min, protože 2x nás předjížděly vyhlídkové rychlíky KŽC a pak následovalo logicky čekání na protisměr. Mně to tak nevadilo, ale cestovat na tak krátkém úseku přes 90min je docela dost.
Strach - oslabuje.
Středa, 03. června 2020 - 00:03:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7550
Registrován: 12-2011
Šotoušení má ve Středočeském kraji vždy přednost před normální dopravní obslužností.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pátek, 05. června 2020 - 15:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2982
Registrován: 2-2009
intelpetr: Pokud je mi známo, tak i R KŽC jsou integrovány, tudíž ve své podstatě plní tutéž funkci, co ostatní vlaky v PIDu. Bohužel vždy to, pokud je to R, má trochu tý přednosti. Spíše mě zaráží skutečnost, že do dnešních dní není nikdo schopen odklepnout úpravy na zvýšení propustnosti železničních tratí kolem Prahy, a nejen zde.
Rookie
Pátek, 19. června 2020 - 21:02:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 2-2019
Další páteční díl nekonečného seriálu "Operativní řízení provozu". Vlak 145 odjezd z Wilsonu +14 (v systému zdůvodněno obratem soupravy, výluku zamlčíme), do Pardubic nastřádáno krásných 30, aby v Ústí n. O. ustoupil vlaku stejné kategorie s pomalejším HV (RJ 1015), ono se špatně zkracuje, když se jezdí za Os na blok (5019), obligátní čekání v MuN (předjetí tramvají), výsledných +58 v Olomouci bylo početným kaštanstvem oceněno natěšenými výkřiky na nedělní zpáteční zážitkovou jízdu. Pro rýpaly: v mašině ani soupravě problém nebyl, z Kolína do Přelouče dokonce krátil. Dočkám se někdy opačného postupu? Že se nebude bránit např. Pendolinu v rozletu a Žluťák bude uhnut třeba v Hoštejně?
Pátek, 19. června 2020 - 21:45:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2019
Neviem ako v ČR, ale napr. v Rakúsku je úplne bežné, že akonáhle sa napr. Railjet omešká, prednosť dostáva aj obyčajný REX len aby sa nerozbil celý GVD na trati. Vo výsledku tak stačí, aby sa zo Salzburgu vyšlo s +7-8 minutami a je takmer garancia, že do Viedne to bude minimálne 45 minút, nakoľko to ide na bok v každej stanici.
Sobota, 20. června 2020 - 15:14:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4297
Registrován: 11-2008
Rookie:
"Další páteční díl nekonečného seriálu "Operativní řízení provozu". Vlak 145 odjezd z Wilsonu +14 (v systému zdůvodněno obratem soupravy, výluku zamlčíme), do Pardubic nastřádáno krásných 30, aby v Ústí n. O. ustoupil vlaku stejné kategorie s pomalejším HV (RJ 1015), ono se špatně zkracuje, když se jezdí za Os na blok (5019), obligátní čekání v MuN (předjetí tramvají), výsledných +58 v Olomouci bylo početným kaštanstvem oceněno natěšenými výkřiky na nedělní zpáteční zážitkovou jízdu. Pro rýpaly: v mašině ani soupravě problém nebyl, z Kolína do Přelouče dokonce krátil. Dočkám se někdy opačného postupu? Že se nebude bránit např. Pendolinu v rozletu a Žluťák bude uhnut třeba v Hoštejně?"
Vidíte to jen z jedné strany pohledu. Ale tato situace má i druhou stranu mince. Kdyby jste měl možnost sledovat alespň půlku směny na sále CDP, se vším okolo, tak by jste změnil názor. ....[andel][andel][andel][vypravci]
Sobota, 20. června 2020 - 19:47:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12051
Registrován: 8-2012
Názor přece není potřeba měnit: operativní řízení je dobro nebo zlo podle toho, ve kterém z řízených vlaků šotoušek zrovna jede.
(Z čehož mj. plyne, že řízení provozu subjektivně "ve prospěch" Žlutozla je častěji předmětem kritiky, protože šotoušek Žlutozlem spíš nepojede kvůli nějakému tomu Jedinému Správnému Jízdnímu Dokladu.)
電車オタク
Rookie
Sobota, 20. června 2020 - 20:47:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 2-2019
Výpravčíxy: Rozhodně to nebylo myšleno nijak "útočně", jen to působí zvláštně, když ostatní vlaky projedou stejný úsek se zpožděním třetinovým a jedná se o opakovaný jev nejen na této trati, kdy je postižen vytíženější vlak s navázanými přípoji. Dalším příkladem budiž třeba Smíchov - Wilson, kde jsou pravidelně pouštěny Sv před narvané Os s krátkými obraty. Veřejnost si to spojí samozřejmě s ČD.

T. H.: Nezklamal jste. Kde je psáno, že spojem cestoval pisatel? Že je šotoušem (Ano, je, pokud přistoupíme na tvrzení, že šotouš = fanoušek železnice. Vy šotoušem nejste? Co tedy? Stříbrná guma? Proč jste tedy na Káčku?)? ČD byly zvoleny kvůli navazujícím přípojům (s určitou garancí dojezdu do cíle, jedna smlouva), ale chápu, kdo jezdí s ČD, je šotouš (žena bude potěšena).
Ghost
Neděle, 21. června 2020 - 13:01:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2234
Registrován: 1-2011
Stejně tak jako byli napadáni všichni od ČD, že svádějí vinu často nepravdivě na správu železnic. Tak zde máme zase opačný jev. Když má vlak prokazatelně zpoždění z důvodu omezení infrastruktury (výluka) tak SŽ briskně hlásí, že je to obrat soupravy od zpožděného vlaku, čímž je elegantně hozena vina před cestujícími na dopravce. Ano vlak je opožděn z důvodu obratu soupravy od zpožděného vlaku, ale ten vlak byl opožděn z důvodu omezení infrastruktury.
Pravda ovšem také je, že co si myslí kaštanstvo je vetšině lidí u ČD i SŽ zcela u [zadnice]. Tak je to vlastně jedno [vypravci]
Neděle, 21. června 2020 - 17:30:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4299
Registrován: 11-2008
ad Rookie: Tak konkrétně R 145 jel v uvedený den omezenou rychlostí 140 km/h, stejně jako R 1015. Předjetý v Ústí byl proto, že zastavuje Ústí město a ta 1015 by za ním stál u cesťáku. .... Jinak, že se rychlíky často "plouží" za Os jako v tomto případě za 5019, je proto, že jinak by těm Os v úseku Kolín - Pardubice narostlo zpoždění i na cca 15 - 20 minut. ......Bohužel tato trať je přetížená osobní dopravou a v případě jakéhokoliv zpoždění se to nedá jinak "ukočírovat". Pořád je asi lepší, když jeden rychlík dostane + 5 minut za Os , než kdy ten Os dostal + 15 až 20 minut. ............On GVD je "hezky" namalovaný, ale stačí jeden vlak opožděný třeba o 5 munit a je to "rozházený" na dvě hodiny dopředu. ....[andel][vypravci] ........ JInak ten R 145 v uvedený den ( 19.6.) žádné zpoždění v úseku Kolín - Přelouč nezkrátil. [andel][vypravci][vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíXY.)
Paul2no
Neděle, 26. července 2020 - 09:49:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2114
Registrován: 11-2009
Ghost: kaštanstvo hlavně dodnes nechápe rozdíl a nerozlišuje od sebe ČD a SŽ(DC).
Pikehead
Neděle, 02. srpna 2020 - 20:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6401
Registrován: 3-2007
Dneska perli Pendolino Kosican, prusery v poradi vyskytu:
- zpozdeni 15 minut uz na Slovensku
- nefunkcni jedine dvere na voze
- wifi o rychlosti dial-upu, tj. zcela nefunkcni
- ve spajzaku nefunguje trouba, takze catering=0

Lidi, kteri chteli ve vlaku pracovat a cestou se i nazrat, jako treba ja, jsou tim padem bezmezne vdecni obema prostonarodn dopravcum za tento unikatni zazitek z jejich spickoveho produktu.

Gratuluju chlapci, jen tak dal...
Pondělí, 03. srpna 2020 - 18:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8707
Registrován: 10-2003
Pikehead: Může to být nepříjemné, ale i trouba má nárok se porouchat.[smrt] Až to bude na každém druhém vlaku, tak bych se teprve ozval. Ona výměna, během zastavení v Bohumíně, za novou (pokud by tam byla), nebude zase tak jednoduchá. A už bych do toho vůbec netahal toho slovenského dopravce, byť to tam jede pod jeho hlavičkou.
Středa, 12. srpna 2020 - 21:54:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 7-2017
Dnes ještě s jednou cestující stojíme před nádražím Rybniště u označníku NAD Trilex na autobusové zastávce. Autobus stojí ve stínu u výpravní budovy. V čase pravidelného odjezdu 17:41 se nic neděje. V 17:42 řidič autobus nastartuje a doslova kolem nás profičí a bez zastavení jede dál. Běžíme za ním, máváme, ..., máme smůlu. Cesta se tak prodloužila o jednu hodinu.