Diskuse » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 17. 10. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 17. 10. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 14. října 2020 - 08:02:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10332
Registrován: 5-2002
ad -aa-: Tak tohle Ti klidně podepíši.

Ano, místo toho, abychom dali lokálkám trochu času a nechali zastaralá vozidla konečně generačně rozpadnout a postupně je nahrazovali novými nebo zastavovali dopravu my urychlíme právě tyto tratě.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 14. října 2020 - 08:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12904
Registrován: 8-2012
Národní implementační plán byl projednán velmi lajdácky (resp. téměř vůbec) jak s kraji, tak i s mnoha dopravci
Národní implementační plán se neprojednává, ale vyhlašuje [happy].
(Na druhé straně - já tomu rozumím; jak kraje, tak mnozí dopravci viděli před lety nějakou implementaci ETCS na velmi vzdáleném horizontě jako něco, co snad nějak vyhnije a tak nemá cenu se tím zabývat, takže i když ta informace kolem nich určitě prošla, aplikovali na ni tzv. mámtovpyčismus a teď se diví.)
Výsledkem je fatální skluz ve vybavování vozidel mobilní částí ETCS
To je samozřejmě pravda; ale položme si otázku, zda by k tomuto skluzu nedošlo, pokud by neexistoval NIP ERTMS? Já se obávám, že zatímco k termínu 1.1.2025 bude díky tlaku NIPu (a taky penězům na to tím NIPem vynuceným) vybaveno 30% nebo 50% vozidel, tak bez onoho "násilí" by to bylo jen mírně nad nulou. Protože by to prostě vyhnilo, jak to už v ČR funguje (stačí se jen podívat na ten půlrok, který měla vláda na přípravu na druhou vlnu COVIDu). Takže termín se (ne)slavně posune o tři nebo pět let, ale už tu bude nějaký "precedens", ale hlavně vyzkoušené postupy, projekty a "zkratky" jak to ojebat (protože k tomu zatím směřuje minimálně polovina veškerého pinožení okolo).
Moje individuální odpověď říká, že zatím projekt ETCS stojí na značně hliněných nohách a jeho výsledky mohou být úplně jiné, než si autoři myšlenky (a s nimi i my ostatní) přejí
Já bych se hlavně zamyslel nad tím, kdo je dneska "autor myšlenky" - že se má ETCS během pár let nacpat na Liteňku a cojávím kam ještě je především lobbistický tlak AŽD (nikdo na to jinak netlačí), která za tím správně cítí velký byznys pro ni (protože na koridorech se o to musí dělit s dodavateli a možnou konkurencí, ale nějaké specifické čučky na českých lokálkách si ohlídá). Akademici z ČVUT - OK, ty nikdo poslouchat nemusí. Pak tu samozřejmě jsou České dráhy, které spoléhají na to, že jim někdo koupí (nebo minimálně přispěje) na nová vozidla, když ta stará budou muset zahodit (a že by v Praze+StčK snad hrozila nějaká veřejná soutěž, to víš líp než my všichni, že nehrozí a proč). No a v neposlední řadě je to politická objednávka na "bezpečnost", protože po sérii nehod z minulé doby se holt musí ukázat, že se něco dělá, i kdyby to mělo být jen přesypání šutrů z jednoho kýble do druhého (výsledek jsou šutry v kýblu, ale toho kraválu kolem), přičemž nikdo nemá koule říct, že (zachráněný) lidský život má takovou hodnotu, že se to ETCS nevyplatí. Takže prostě bude za každou cenu.
電車オタク
Středa, 14. října 2020 - 08:47:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11455
Registrován: 4-2003
T. H.:a že by v Praze+StčK snad hrozila nějaká veřejná soutěž, to víš líp než my všichni, že nehrozí a proč

Je po krajských volbách i ve Středočeském kraji, takže je docela možné, že až se nové vedení dá do práce, že i zde se rozčeří stojaté vody. Ale to až někdy během příštího roku, dříve asi ne [nene].
Středa, 14. října 2020 - 08:49:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10680
Registrován: 4-2003
ale nějaké specifické čučky na českých lokálkách si ohlídá

ETSC L1 a ETCS LC nejsou žádné česky specifické čučky.


neposlední řadě je to politická objednávka na "bezpečnost"

Mě vždycky fascinuje ta snaha "hlavně aby se nic nezměnilo" a neschopnost dohlídnout dál, než za 5 let (a uvědomit si že pokud něco stavím, tak na desítky let, se všemi důsledky).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 14. října 2020 - 08:50:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8718
Registrován: 10-2003
vojtasTs29: Přitom jsou v Litni celá prázdná ne extrémně hunsná budova

Pokud jsem to správně přelouskal a pochopil, tak bych jen podotkl, že v Litni je budova, minimálně z venku,} po rekonstrukci. Dělala se tam i střecha.
Středa, 14. října 2020 - 10:57:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13486
Registrován: 5-2004
Jako že krajský reprezentace bude provozovat nějakou harakiri soutěž se "zaručeným" objemem dopravy na několik let v situaci kdy se několikrát do roka redukuje kvůli nějaké té karanténě a lidi na VHD serou protože a) není spoleh že to pojede i za měsíc protože viz výše b) jsou předposraný c) neláká je opruz s náhubky ev kombinace výše uvedených důvodů? Přičemž je ve hvězdách zda vůbec ev kdy by se lidi do VHD nějak vrátili?
Středa, 14. října 2020 - 11:32:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3925
Registrován: 5-2002
Hugo, PŠ: Já bych to tak neprožíval. Tedy ne že bych nesouhlasil s názorem, že by kraje na ETCS (a čínskou chřipku) měly dostat něco od státu (popř. přímo dopravci), rozpočtově například místo dotování 75% slev.

Ale když pominu Liberecko, tak i před letošním létem přece muselo mít ETCS poměrně brzy "všechno", protože v každém regionu byl v plánu nějaký výhradní provoz ERTMS (tu 2025, tu 2030). A skoro vždy na natolik "strategicky zaměřených místech", že jen dost malá část vozidel by se jim v celém svém oběhu (včetně cest do depa) dokázala úplně vyhnout. Takže to, že bude "někdy" ETCS všude, vnímám spíš jako efektivnější využití krabiček, které by na většině vozidel stejně musely být.
Jako tak pravděpodobné a vhodné vidím, že někdy v roce 2022-3 se termíny výhradního provozu posunou o cca 5 let, aby se to dalo reálně zvládnout (včetně třeba snížení ceny uvolněním okamžité poptávky dané aktuálními termíny). Ale vzhledem k tomu, jak rozšířený byl dlouho postoj "to snad nakonec nebude, kašlem na to", zase chápu, že to bohužel nelze přiznat už teď, jinak by za těch 5 let bylo totéž znovu.
Středa, 14. října 2020 - 11:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12906
Registrován: 8-2012
ETSC L1 a ETCS LC nejsou žádné česky specifické čučky
Já se (čistě ze zkušenosti) obávám, že se dopracujeme nějakého specifického řešení CTCS Shucaphone on the Localca, co se bude navenek tvářit "jakože ETCS".
Každopádně tlak na zabezpečení čehokoli mimo TEN-T je čistě česká záležitost, kdyby z toho někdo třeba chtěl obvinit EU.

Jako že krajský reprezentace bude provozovat nějakou harakiri soutěž se "zaručeným" objemem dopravy na několik let
No, budou - když to dělají dnes (bez té soutěže), proč by neměly dál?
Ale COVID teď samozřejmě povýší na úroveň univerzální výmluvy, proč "to nejde".
電車オタク
Středa, 14. října 2020 - 12:21:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10681
Registrován: 4-2003
obávám, že se dopracujeme nějakého specifického řešení CTCS

Já to zase už docela dlouhou dobu považuju za hoax, který nemá potřebu někdo někomu rozmlouvat.


Každopádně tlak na zabezpečení čehokoli mimo TEN-T je čistě česká záležitost,

[biggrin][lol][rofl]

-----
Aspoň je ze dvou přestavníků, pár návěstidel a cca 8 balíz k tomu (hrůza!) zábava.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 14. října 2020 - 12:34:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23083
Registrován: 5-2002
TH: Já se (čistě ze zkušenosti) obávám, že se dopracujeme nějakého specifického řešení
Kdybych teď neměl dostatek zajímavějších projektů a byl o fous mladší, tak je představa Tvého protaženého xichtu docela motivující k tomu, abych začal trochu přemýšlet o klasickém (= plně interoperabilním) EVC. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 14. října 2020 - 12:37:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10333
Registrován: 5-2002
Aspoň je ze dvou přestavníků, pár návěstidel a cca 8 balíz k tomu (hrůza!) zábava.

Je to až k nevíře, ale pravdu ano. Zábavy až příliš, nelogičností ještě více, nejasností, přehazování termínů, nejasnosti o vjezdech do vybavených stanic, úvahy o čtečce balíz s nějakou krabičkou a podobné...

Místo toho, aby bylo jasně definováno, jak se budou vozidla chovat ve vybavené stanici (upozorňuji, že ETCS neumí zabezpečit posun, tedy jedná se i o vozidla vybavená), do kdy bude termínově instalováno, jak bude zajištěn výhradní provoz a to v dostatečném předstihu aby objednatelé zvládli reagovat a buď objednat nebo převést na autobusy.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 14. října 2020 - 13:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10682
Registrován: 4-2003
V případě ETCS L1 v Litni se o ovšem žádném výhradním provozu nebavíme a půjde nejspíš obyčejmé naroubování balíz ETCS na křemíkovku, která by tam pro ty dvě rozhodné výhybky byla tak jako tak. Z tohle pohledu je zdejší debata a příspěvky týkající se čistě toho reakcí na bouři ve sklenici vody.

aby bylo jasně definováno

Ano.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 14. října 2020 - 15:21:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10337
Registrován: 5-2002
V případě ETCS L1 v Litni se o ovšem žádném výhradním provozu nebavíme

Teď ne. Na přímou otázku, do kdy to bude nevýhradní, žádný termín nepadl a jak známo, stanice přilehlé k ETCS taktéž měly chvilku vydržet s výjimkou a kde je po pár měsících výjimka?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
-aa-
Středa, 14. října 2020 - 15:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4617
Registrován: 12-2007
RadekŠ: No ono s tou vodní bouří trošku záleží, jaké budou podmínky vjezdu z této trati do Zadní Třebaně. Protože ani ETCS L1 na autobus moc neúčinkuje.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Středa, 14. října 2020 - 20:51:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13786
Registrován: 8-2004
Quenya:
"Bezpečnostní komisi MD ČR docent Martin Lesso z ČVUT. Ještě Martinice - Rokytnice."
[rofl]
Těším se na střet pana docenta s fanoušky martinických mechanik.[lol]
-aa-:
"bezpečnostní ETCS-šotosen, který se nyní minimálně v jedné polovině nábřežní budovy u Vltavy žije, zatím není úplně zkonfrontován s reálnými finančními možnostmi"
... nejen krajů.
Ale ono minimálně jedna polovina nábřežní budovy vůbec žije v nějakém jiném Vesmíru. Obávám se ale, že udělat tam pořádek a vymést ten Augiášův chlév je už nad síly jakékoliv politické reprezenace.[sad]
-aa-:
"Existuje totiž mnoho nevyjasněných otázek, které aktuálně nikdo není schopen zodpovědět. "
Přesně. A možná ještě víc otázek, než si myslíš.[crazy][sad]
T_._H_.:
"Takže termín se (ne)slavně posune o tři nebo pět let,"
To půjde ale jen na tratích, kde se mezitím neupraví zab. zař. na výhradní provoz. (Např. Kralupy n. Vlt. se nyní připravují do výhradního provozu v r. 2023.)
T_._H_.:
"je to politická objednávka na "bezpečnost", protože po sérii nehod z minulé doby se holt musí ukázat, že se něco dělá, i kdyby to mělo být jen přesypání šutrů z jednoho kýble do druhého (výsledek jsou šutry v kýblu, ale toho kraválu kolem), přičemž nikdo nemá koule říct, že (zachráněný) lidský život má takovou hodnotu, že se to ETCS nevyplatí. Takže prostě bude za každou cenu."
Podpis.
T_._H_.:
"Ale COVID teď samozřejmě povýší na úroveň univerzální výmluvy, proč "to nejde"."
Rovněž podpis.
Petr_Šimral:
"Je to až k nevíře, ale pravdu ano. Zábavy až příliš, nelogičností ještě více, nejasností, přehazování termínů, nejasnosti o vjezdech do vybavených stanic, úvahy o čtečce balíz s nějakou krabičkou a podobné..."
+
Petr_Šimral:
"Na přímou otázku, do kdy to bude nevýhradní, žádný termín nepadl a jak známo, stanice přilehlé k ETCS taktéž měly chvilku vydržet s výjimkou a kde je po pár měsících výjimka?"
Přesně.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 14. října 2020 - 20:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10339
Registrován: 5-2002
Těším se na střet pana docenta s fanoušky martinických mechanik.

LEU jde připojit i k mechanikám (možná i lépe než k návěstidlům světelným), akorát bych balízy nedělal žluté, ale třeba v barvě krytů drátovodů :-)

Zrovna tohoto bych se u L1 vůbec nebál [happy].
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 03:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3926
Registrován: 5-2002
-aa- Hele třeba konkrétně pro Prahu+StČ vypadá to srovnání počtu mobilek před letošním létem / po něm jak?
Vždyť i bez akce "ETCS všude" mě nenapadá moc případů, kde by mohla existovat vozidla bez mobilek.
Snad lokálky obsluhované z Mladé Boleslavi a západně od Rakovníka. Pokud by se povolil "vjezd bez mobilky do stanice", tak možná ještě Horní Pacifik a 014 (235 ne, 012 jen za podmínky Sv přes Bečváry), snad ještě 062. Pak tedy možná kolem Kralup (za stejné podmínky). To je kolik, tak 15-20 vozidel? A těch beztak nakoupených pro S-Bahn a tratě jako 070, 200, Sedlčanku (bo depo BN), 235+236 (bo depo KO), Buštěhradku a tak bude kolik - tipuju něco kolem 150, možná ještě víc.

Chci tím říct, že tím pravým okamžikem "vedoucím k problémům s financemi" bylo stanovení výhradního provozu na hlavních tratích, ono "etcs všude" bude drahé hlavně na straně infrastruktury.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 03:34:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3928
Registrován: 5-2002
Mimochodem z celé diskuse jsem moc nepochopil, proč má být dobře resp. jak pomůže bezpečnosti, že v Litni nebude předvěst. Přinejmenším do doby výhradního provozu.
-aa-
Čtvrtek, 15. října 2020 - 07:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4618
Registrován: 12-2007
TZ: Ono je to naopak. Akce ETCS na hlavních tratích bude skutečně vyžadovat vybavení vozidel z většiny vedlejších tratí. Jednak protože budou muset být vybaveny pro vjezd do přípojných stanic na hlavních tratích (výjimka se zvažuje, ale má být dočasná, tvrdí se max. do roku 2030 a max. na 5 let, pouze u tratí zapojených rychlostí do 60 km/h a pouze pokud vozidlo při vjezdu nekříží hlavní koleje hlavní trati - ovšem schválená ještě doteď není, aspoň nemám tu informaci). Jednak protože ta vozidla z vedlejších tratí velmi často po hlavních tratích zajíždějí na údržbu, zbrojení nebo tam zajišťují vlaky v okrajových obdobích dne. A tam už žádná výjimka nebude, takže od počátku to znamená buď vykoumat ty činnosti někde na lokálce (před nedávnem jsme tyto činnosti v rámci úspor centralizovali...) nebo je svážet a rozvážet nějakou mašinou vybavenou ETCS. MD tedy zmiňovalo ještě jeden nápad, a to převážet vozidla (např. v noci) za výluky zabezpečovacího zařízení, což ovšem považuji za úlet nehodný další pozornosti.

Takže dříve či později, ale spíš dříve, bude nutné vozidla na vedlejších tratích vybavit. Ovšem Nyní na těchto tratích jezdí převážně stroje na bázi 810, které se mobilní částí ETCS nevyplatí vybavovat (možná to ani reálně v některých případech nejde). To znamená pro tyto tratě nakoupit nová vozidla. Myšlenka je to jistě chvályhodná, přestárlá vozidla by se vyplatilo vyměnit, leč současně to znamená poměrně vysoké navýšení nákladů. A tady se právě nabízí otázka, jestli na to vše máme a jestli se to vyplatí. Ta otázka byla relevantní již před březnem 2020 a její význam každým dnem a nakaženým neustále sílí. Vše dle mého názoru neodvratně míří k výsledku, že mnoho objednatelů bude nuceno zvýšit bezpečnost železničního provozu náhradou železničního vozidla autobusem, což také časem nebude díky čisté mobilitě tak levné jako dnes, ale stále to bude nejspíš o dost levnější. A za takových okolností se naskýtá otázka, zda má smysl vybavovat vedlejší tratě ETCS, když tam projede sem tam projede manipulák pro dřevo a to jen ještě za podmínky, že ho kůrovec nesežere dřív, než bude ETCS na danou trať instalováno....

Samozřejmě v SČK mohou existovat nějakou dobu lokálky, které nebudou zapojeny do ETCS, ale to pouze dočasně. Protože například zmíněné Mladá Boleslav a dokonce i Rakovník měly mít svoji hlavní trať vybavenou ETCS po roce 2030 ještě i podle plánů platných již na jaře, tj. před rozhodnutím MD vybavit všechny tratě ETCS. Nyní je cíl jasný - do roku 2040 mají být ETCS vybaveny všechny tratě Správy železnic, nyní je to prezentováno tak, že do toho spadá i ta Kolešovka. Cílem je u všech kategorií tratí (včetně stávajících D3) výhradní provoz vlaků pod dohledem ETCS. Takto to bylo v průběhu září prezentováno všem krajům České republiky. Tato vize by měla být naplněna do roku 2040.

Protože jsme na šotowebu, tak si dovolím ještě odskok k nostalgickým vozidlům. Je logické, že i na ně se bude vztahovat výhradní provoz ETCS. Čili od roku 2025 parní vlak z Prahy do Českého Brodu, takový jako jel v polovině září při Dni PID, pouze vybavený ETCS. Na dotaz, zda lze na parní lokomotivu instalovat ETCS, rozhodně nikdo nebyl dosud nikdo schopen odpovědět kladně. Byť ono asi lze všechno, otázka je, za kolik a zda na tom někdo pracuje. Samozřejmě stejná otázka se týká i dalších nostalgických vozidel motorové či elektrické trakce. Dopravci všeobecně udávají, že se různé bobiny, žabotlamy, dvaašedesátky, singrovky, Hurvínky, zamračené, ale i drtivou většinu brejlovců či hydry systémem ETCS vybavovat nechystají. Takže nostalgické akce za pár let jen na zapadlých lokálkách … a jinde asi leda šotovlak s Vectronem či Traxxem, doufám že má Petr Šimral o víkendu nějaké volné. I když je otázkou, jak taková náplň železničních dnů osloví obecenstvo. Ministerstvo dopravy na přímý dotaz na možnost jízdy nostalgického vlaku v uzlu Praha po spuštění výhradního provozu ETCS odpovědělo, že nostalgické vlaky přece většinou nejezdí v období dopravní špičky, většinou jezdí o víkendu, takže by si dovedli představit, že vlak pojede za výluky zabezpečovacího zařízení (tedy za výluky ETCS). Osobně si o tomto nápadu myslím svoje a raději jej zde nebudu komentovat, úsudek ať si udělá každý sám, a to nejen o myšlence na řešení samotné, ale i o těch, kteří ji prezentují.
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
-aa-
Čtvrtek, 15. října 2020 - 07:08:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4619
Registrován: 12-2007
Ještě malá poznámka k Hrochovi: Nevyjasněných otázek je určitě ještě víc, než si myslím, toho jsem si vědom. Já jich mám zatím sepsáno 4,5 strany A4. MD je zná a byly mu zaslány, takže možná časem budu na ně znát odpověď. I když osobně spíše než odpovědi očekávám zákaz vstupu přes vrátnici do budovy....
Tento příspěvek není určen pro uživatele 750371 a neočekává se od něho žádná reakce na tento příspěvek.

Děkujeme za pochopení!
Čtvrtek, 15. října 2020 - 09:37:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10684
Registrován: 4-2003
roč má být dobře resp. jak pomůže bezpečnosti, že v Litni nebude předvěst. Přinejmenším do doby výhradního provozu.

Asi protože ty dva motoráky v nějakém zkušebním provozu ten výhradní provoz z 99 % udělají.

Spíš by mě zajímala jiná věc - kde ten projetant vezme ferman či aspoň studii, podle kterých to má udělat. Měto připadá, jak když pejsek a kočička vařili dort.-nějakék nám to údělejte... jéééééé, já chtěl hranatý kolečko.[crazy]

(Jinak kdybych věděl, že se tady dostaneme až k zaměstneckým benefitům pro šotouše z Ropidu v podobě [fotic] na Dni železnice, tak bych vůbec nereagoval. V roce 2040 bude nejstaším Vetronům 30 let, nejstarším šukafónům 64 let).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 15. října 2020 - 10:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3929
Registrován: 5-2002
-aa-

První dva odstavce: No dobře, ale tohle přece není žádná novinka. 80-90% toho problému existovalo už před pár lety, a bylo kolem toho celkem ticho.

Třetí odstavec: Mám-li si tipnout, tak Kolešovky a podobné pojedou i po tom roce 2040 (budou-li existovat) v režimu "trať ohraničená jednou dopravnou", a na nich ETCS z logiky věci nutné nebude.

Jinak mám čistě osobní názor, že přinejmenším po určitou dobu by logicky mělo být možné jezdit bez ETCS mezistaničně, a ve stanici cílové jet jakoby na JPR, stačilo by nechat světelný vjezd a aspoň dvousvětlově i cesťáky v příjezdové stanici. Logicky by to bylo dovoleno jen v úsecích (a časech), kdy kapacitně není problém - takové ty přesuny z KH do depa v KO a zpět před půlnocí a podobně. A třeba to dovolit jen pro Sv, popř. mimořádné páry a tak, ne aby se nakonec tímhle způsobem běžně jezdilo přes den někde na koridoru.
Ale tím nechci nikoho k ničemu navádět. :-)

RadekŠ: Asi protože ty dva motoráky v nějakém zkušebním provozu ten výhradní provoz z 99 % udělají.
Za rok-dva? A i kdyby, tak s touhle logikou by tam pak nemusely být ani ty vjezdy/odjezdy.
Pikehead
Čtvrtek, 15. října 2020 - 10:42:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6611
Registrován: 3-2007
A ty páry a krokodýly řeší třeba ve Švajcu nebo Německu jak? Taky na to dají udělátor za 300K EUR?
Čtvrtek, 15. října 2020 - 11:14:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23093
Registrován: 5-2002
TZ: A i kdyby, tak s touhle logikou by tam pak nemusely být ani ty vjezdy/odjezdy.
Troufám si vidět určitý rozdíl mezi hlavním návěstidlem a předvěstí...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 15. října 2020 - 11:28:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 9-2017
Mám laický dotaz.
Nedá se časem očekávat zlevnění mobilní jednotky ETCS? Třeba by jí mohlo vyrábět více výrobců a tady díky konkurenci by mohla zlevnit. A pak by se jí mohlo vyplatit dát například i do regionovy a nebo 810.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 11:41:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1760
Registrován: 12-2006
To není špatný nápad. Mobilní jednotka ETCS by se vůbec nemusela složitě montovat na brzdové potrubí. Strojvedoucí by si připnul na sebe elektrody a při Generálním stopu by dostal elektrický šok, který by ho donutil strhnout brzdu. [biggrin]
Čtvrtek, 15. října 2020 - 11:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3930
Registrován: 5-2002
Hajnej: Troufám si vidět určitý rozdíl mezi hlavním návěstidlem a předvěstí...
Já taky. Reálně důležitější je ta předvěst, která říká, co bude, ve chvíli, kdy se na to ještě lze připravit. Místo vjezdu už by v podstatě měla stačit jen cedule s významem "to cos viděl na předvěsti, platí od tohoto místa" - a po případném minutí předvěsti na výstrahu pak řešit nějaký rádiový pokyn či tak (já vím, to bychom nesměli žít s chronicky přetíženou sítí).

Logika "čekej vždy výstrahu a pak už budeš vidět" je přesně cesta do פ÷$<, to už je snad bezpečnější tam nechat D3.


K mému předchozímu příspěvku: Možná elegantnější by bylo rozsvítit na vjezdu bílou (nebo PN popř. ŽBŽ), a po jeho minutí se dále řídit ranžírkama (v podstatě "na záhlaví se změnit v posun"), které zřejmě musí zůstat.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 11:53:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5375
Registrován: 12-2007
Jeneč:
"To není špatný nápad. Mobilní jednotka ETCS by se vůbec nemusela složitě montovat na brzdové potrubí. Strojvedoucí by si připnul na sebe elektrody a při Generálním stopu by dostal elektrický šok, který by ho donutil strhnout brzdu. [biggrin]"
Jakkoli se to zdá býti vtipné, tak věřím tomu že se myšlenky mnohých touto cestou ubírají.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 12:23:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3825
Registrován: 5-2002
Když čtu ty plány do roku 2040... Nemůže se stát, že někdy za 10 let někdo přijde s tím, že ještě ne zcela zavedené ETCS (v roce 2030 to bude zařízení vyvinuté před dlouhou dobou) je už morálně zastaralé a řekne se, že to celé odpískáme?
Čtvrtek, 15. října 2020 - 12:43:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5342
Registrován: 3-2006
Ad Brr: Tam jsou ale dvě podmínky, přičemž ta první může v případě zázraku nastat, ale ta druhá je zcela nesplnitelná.
1) Musel by být vyvinut a schválen systém, který bude levnější, bezpečnější a zpětně nekompatibilní s ETCS.
2) Muselo by dojít ke schválení změny ETCS za něco jiného na úrovni EU.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 12:45:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2720
Registrován: 7-2017
Brr: To asi ne, to už se budou výzisky z koridorů montovat na ty vedlejší tratě [biggrin]. S ETCS na věčné časy a nikdy jinak.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
P_v
Čtvrtek, 15. října 2020 - 13:28:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2475
Registrován: 5-2002
Co je na té zástavbě ETCS do HV tak drahého? Komponenty (jsou typizované), práce (někam něco přišroubovat a natáhnout kabel), nebo vypapírování pro každý typ vozidla zvlášť?
Mám na mysli nějakou základní variantu schopnou nouzově zabrzdit, ne takovou která umí i AVV apod.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 13:46:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9666
Registrován: 5-2007
P_v: Ani jedno z toho (resp. to posledné trochu), ale vývoj toho všetkého. ETCS je vo vývoji v podstate 30 rokov a až teraz sa nejako začína uplatňovať. A tých 30 rokov rozhodne nebolo zadarmo.

A zatiaľ nič moc iné ako Vami uvažovaná "základná varianta" nie je k dispozícii.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Čtvrtek, 15. října 2020 - 14:05:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2723
Registrován: 7-2017
Předpokládám, že po té základní variantě budou někdy následovat varianty "lepší", "ještě lepší", "nejlepší"... Přeci vývoj neustrne na "věčných časech". Jakpak se k tomu bude přistupovat dle bodů Mořepetra?
P.S.: A cena toho vývoje by se měla promítnout v ceně komponentů. Čím víc vyrobím, tím levnější produkt. Tady je to právě naopak.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Čtvrtek, 15. října 2020 - 14:46:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4420
Registrován: 6-2016
Brr: Muž s brašnou ETCS MUSÍ PROJÍT! Jinak je to klasika - myšlenka dobrá, provedení není dobré... Viz diskuse ve vlákně D3 na téma "Mobilka ETCS do stávajících vozidel pro tratě D3". Kromě šílené ceny (ve vztahu k aktuální ceně těch vozidel) vstupuje do hry i potřebný prostor pro zabudování. Jak jistě i zde všichni uznají, tak 810 opravdu není nafukovací!
Čtvrtek, 15. října 2020 - 15:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23098
Registrován: 5-2002
TZ: Reálně důležitější je ta předvěst, která říká, co bude, ve chvíli, kdy se na to ještě lze připravit.
V případě rychle jedoucího vlaku, kterej houby brzdí a je z něj na prd vidět, máš pravdu - i proto byla předvěstní upozorňovadla o sto let dřív, než "mlhovky".
Ale pro trať s padesátkou (počítám, že dnešní třicítky by nejspíš zmizely), kde jezdí skoro výhradně dobře obrzděné motoráky s čelním výhledem, to už tak horké není, zejména uvážíme-li, že od Třebáně je krpál jak hrom a od Všeradic se dá vjezd vysituovat tak, že je vidět na čtvrt kilometru.
Občas je prostě potřeba umět přejít od obecného ke konkrétnímu...

Brr: za 10 let někdo přijde s tím, že ještě ne zcela zavedené ETCS je už morálně zastaralé
Spíš ne, ten myšlenkový skok od návěstních znaků k rychlostnímu profilu je poměrně revoluční počin, který sotva co překoná.

P_v: Mám na mysli nějakou základní variantu schopnou nouzově zabrzdit, ne takovou která umí i AVV apod.
Ona bude umět nějaké to "AVV" nanejvýš podporovat poskytováním svých dat (lokalizace, MA+MRSP) a víc ani nemá smysl chtít.

Jak jistě i zde všichni uznají, tak 810 opravdu není nafukovací!
Oni hlavně všichni doufají, že 810 tu nebude věčně...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 15. října 2020 - 16:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5343
Registrován: 3-2006
mot:
"Předpokládám, že po té základní variantě budou někdy následovat varianty "lepší", "ještě lepší", "nejlepší"... Přeci vývoj neustrne na "věčných časech". Jakpak se k tomu bude přistupovat dle bodů Mořepetra?
P.S.: A cena toho vývoje by se měla promítnout v ceně komponentů. Čím víc vyrobím, tím levnější produkt. Tady je to právě naopak.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)"

Stačí jediné, zpětná komptabilita.
Pak je vše OK. Jinak nastane řev, jako nyní.

Však to je přeci největší problém, v zavedení centrálního spřáhla, které má všechny výhody, jen není zpětně kompatibilní se šroubovkou.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 18:15:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3931
Registrován: 5-2002
Hajnej: Nikdy jsi u kolejí neviděl třeba mlhu, jízdu proti slunci...? Jako sorry, ale obhajovat "tadytovždyckyjepostavenismus"... Navíc ani těch 50 km/h není limit navždy, předpokládám. Jo kdyby to byla nějaká dráha bez pravidelného (každodenního) provozu, s rychlostí (před tím vjezdem) tak 20-30 km/h, budiž.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 19:00:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4421
Registrován: 6-2016
Mořepetr: "v zavedení centrálního spřáhla, které má všechny výhody, jen není zpětně kompatibilní se šroubovkou"

Na to funguje jen japonská cesta[biggrin]. Ale představa, že se dejme tomu o Vánocích na 5 dní "zavře" dráha a dopravci, nastoupí desítky tisíc maníků a namontují (již v předstihu vyrobenou) traťovou i vozidlovou část ETCS, je slušně řečeno "poněkud utopická"...
Jeffer
Čtvrtek, 15. října 2020 - 19:16:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 1-2005
Kurňa, však to bez predzvesti funguje na všetkých cestách a aj pre autobusy a kamióny, ktoré sú podobne ťažké ako ten motorák a neraz idú i viac ako 50 km/h. No alebo pre električky – opäť hmotnostne a rýchlostne porovnateľné a zvládajú to aj bez predzvesti.
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Čtvrtek, 15. října 2020 - 19:16:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2724
Registrován: 7-2017
Desítky tisíc? To počítáte ty uprchlíky, co jsem jdou za prací? [lol]
Čtvrtek, 15. října 2020 - 19:16:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5344
Registrován: 3-2006
Ad honzaklonfar: Naštěstí u ETCS, se to dá rozložit do delší doby a bez zastavení provozu. [vypravci]

Na FB se PID chlubí 120 minutovým taktem, od nového GVD, na Třebaňce.
https://www.facebook.com/prazskaintegrovanadoprava/photos/a.27208 41367988804/4679953945410860/?type=3&theater
Čtvrtek, 15. října 2020 - 19:40:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4422
Registrován: 6-2016
"Naštěstí u ETCS, se to dá rozložit do delší doby a bez zastavení provozu."

Já jsem skeptik a tiše si představuji následující provozní situaci:

Praha - Radotín ETCS
Radotín - Dobřichovice báboblok
Dobřichovice - Řevnice ETCS
Řevnice - Karlštejn báboblok
Karlštejn - Beroun ETCS

Myslím, že fírové by z něčeho takového byli štěstím bez sebe... Určitě sem někdo napíše, že něco takového není možné. Velmi bych si přál, aby dotyčný měl 123% pravdu!!!
Čtvrtek, 15. října 2020 - 19:57:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5346
Registrován: 3-2006
Ad honzaklonfar: Ten kdo zvládal dnešní stav, tak už zvládne všechno.[vypravci]
Čtvrtek, 15. října 2020 - 20:03:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11476
Registrován: 4-2003
Jeffer:Kurňa, však to bez predzvesti funguje na všetkých cestách a aj pre autobusy a kamióny, ktoré sú podobne ťažké ako ten motorák a neraz idú i viac ako 50 km/h. No alebo pre električky – opäť hmotnostne a rýchlostne porovnateľné a zvládajú to aj bez predzvesti.


Tohle fakt není dobré srovnání [nene]. Součinitel adheze mezi ocelovým kolem a kolejnicí je tak třetinový oproti součiniteli adheze mezi kolem s pneumatikou a asfaltovou silnicí. Električky jsou navíc vybaveny magnetickou brzdou, což je na železničních vozidlech pro regionální dopravu spíše výjimkou.

Vždyť ty předvěsti a kabely k nim už jsou v celé investici halířovou položkou...
Čtvrtek, 15. října 2020 - 20:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5376
Registrován: 12-2007
Jak dopadají některá brždění bez předzvěsti je v tramvajové dopravě k vidění několikrát do roka.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 21:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2725
Registrován: 7-2017
A kolik je na dráze do roka projetí?
Čtvrtek, 15. října 2020 - 22:06:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23104
Registrován: 5-2002
TZ: Nikdy jsi u kolejí neviděl třeba mlhu, jízdu proti slunci...?
Mlhu u řeky celkem často, na kopci už méně.

Jako sorry, ale obhajovat "tadytovždyckyjepostavenismus"
A na to jsi přišel jak...?

Bram: Tohle fakt není dobré srovnání
To Tvoje doplnění rozdílu součinitele adheze to moc nezachrání - on je totiž na silnici hlavně ten zásadní rozdíl, že tam co minutu dochází k "padákům".
Takže ta vyšší adheze se na silnici "spotřebuje" ani tak ne na dohlednost, jako spíš hlavně na nutnost zastavit za 6 sekund.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 16. října 2020 - 00:06:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3933
Registrován: 5-2002
A na to jsi přišel jak...?
Obhajování "nepředvěstí" v běžném provozu s rychlostí vyšší než "krokem" nic jiného není. Viděl jsi třeba tu Třemešnou? Fuj tajxl.
Pátek, 16. října 2020 - 00:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2726
Registrován: 7-2017
TZ: Hajnej: Nikdy jsi u kolejí neviděl třeba mlhu, jízdu proti slunci...?
Ona ta předvěst má něco navíc, že by v mlze nešla přehlédnout?
Pátek, 16. října 2020 - 01:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3935
Registrován: 5-2002
Není problém ji vidět až těsně u ní.
Pátek, 16. října 2020 - 18:29:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6979
Registrován: 8-2006
https://www.celakovice.cz/cs/sprava-mesta/mestsky-urad/informace- z-odboru/informace-o-uzavirkach-zeleznicnich-prejezdu-na-krajskyc h-komunikacich.html
Pátek, 16. října 2020 - 20:18:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1003
Registrován: 6-2015
Čelákovický železničák se pomalu loučí...[andel]
Pátek, 16. října 2020 - 21:04:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13791
Registrován: 8-2004
P_v:
"Co je na té zástavbě ETCS do HV tak drahého? "
Jak psal Asdf - vývoj. K tomu co jste psal Vy - zkoušky jednotlivých typů/řad. A v tuto chvíli velmi výrazný převis poptávky nad nabídkou.
Tomáš_záruba:
"Jinak mám čistě osobní názor,...A třeba to dovolit jen pro Sv, popř. mimořádné páry a tak, ne aby se nakonec tímhle způsobem běžně jezdilo přes den někde na koridoru."
Osobní názor je realitě mnohdy věc na míle vzdálená.
-aa-:
"MD tedy zmiňovalo ještě jeden nápad, a to převážet vozidla (např. v noci) za výluky zabezpečovacího zařízení, což ovšem považuji za úlet nehodný další pozornosti. odpovědělo, že nostalgické vlaky přece většinou nejezdí v období dopravní špičky, většinou jezdí o víkendu, takže by si dovedli představit, že vlak pojede za výluky zabezpečovacího zařízení (tedy za výluky ETCS)."
Chviličku jsem si říkal, zda označení "Augiášův chlév" nebylo moc příkré, ale ne, nebylo.[nene] Fakt si čím dál častěji a naléhavěji říkám, že by to bez MD [bomba] mohlo fungovat alespoň o něco lépe.
honzaklonfar:
"Určitě sem někdo napíše, že něco takového není možné. Velmi bych si přál, aby dotyčný měl 123% pravdu!!!"
Nepředpokládal bych takovou kombinaci.[nene] Očekávám maximálně tak postupné ukrajování bábabloku z obou krajů, ale určitě ne zprostředka.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 16. října 2020 - 22:38:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3936
Registrován: 5-2002
Osobní názor je realitě mnohdy věc na míle vzdálená.
To zcela nepochybně, od toho to taky je osobní názor.
Pátek, 16. října 2020 - 22:55:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23107
Registrován: 5-2002
TZ: Viděl jsi třeba tu Třemešnou? Fuj tajxl.
V Třemešné je 50...?
Jak říkám, podsuv. Fuj tajxl.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 17. října 2020 - 00:01:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3937
Registrován: 5-2002
60 km/h. Kolik může být po opravě tratě u té Litně, taky 60 nebo "jen" 55? Děsnej rozdíl.
Hele fakt máš potřebu obhajovat za každou cenou kdejakou prasečinu jen proto, že jsem ji pohaněl zrovna já (čehož příčinu taky úplně nechápu, ale co už)?
Sobota, 17. října 2020 - 07:27:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2806
Registrován: 12-2007
se pomalu loučí...
To "lúčenie" potrvá niekoľko mesiacov [wink]
Sobota, 17. října 2020 - 16:43:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 4-2004
z Liteňky: Radouš včera:
Sobota, 17. října 2020 - 17:09:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23110
Registrován: 5-2002
TZ: fakt máš potřebu obhajovat za každou cenou kdejakou prasečinu jen proto, že jsem ji pohaněl zrovna já
Tak to tedy fakt nemám - tak důležitej zas nejsi... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!