Diskuse » Železnice » ERTMS: ETCS, GSM-R » Archiv diskuse ERTMS: ETCS, GSM-R do 17. 10. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse ERTMS: ETCS, GSM-R do 17. 10. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 29. září 2020 - 16:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22962
Registrován: 5-2002
PŠ: co to CR 1385 vlastně je?
Něco, o čem se UNISIG zmiňuje zde:

Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 29. září 2020 - 16:26:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3896
Registrován: 5-2002
Ten bod (3) ale zní taky zajímavě.
Ythomas_ct
Úterý, 29. září 2020 - 16:48:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2954
Registrován: 10-2009
Ad Hajnej:

...nedávno byl zvalidován CR 1385...

Předpokládám, že je to veskrze pozitivní zpráva, ale můžeš mi, prosím, stručně nastínit, jak funguje celý ten proces zpracování CRs na úrovni UNISIGu? Jinými slovy - kdo a na kolika úrovních do toho ještě může, když na to přijde, hodit vidle, když už se CR zvaliduje? Dík...
Úterý, 29. září 2020 - 17:40:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22963
Registrován: 5-2002
TZ: To jsme v našich článcích zmiňovali taky.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Marcik
Úterý, 29. září 2020 - 19:16:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 9-2007
Tomáš_záruba: Viz obr. 2 a související popis v článku dostupném zde: www.azd.cz/en/other-information/etcs-braking-curves.

Ythomas_ct: Viz kap. 4 v článku dostupném zde.
Úterý, 29. září 2020 - 22:03:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2601
Registrován: 12-2009
Dobrý večer, omlouvám se za trochu laický dotaz, ale nemá někdo náhodou nějakou představu, jak jsou na tom s výrobní kapacitou, ty asi 2-3 výrobci, tuším, co dělají schválené ETCS moduly do lokomotiv? Přeci jen termín zahájení výhradního ETCS se docela blíží a nosných řad, co mají tento modul instalován je furt jaksi dosti málo. U ČD co vím, tak skoro nic. Metrans je snad jediný. Ani u IDS, či u bývalého AWT toho zatím asi moc nemají. Nevím jak na tom je Regiojet u svých loko, on si jich dost pronajímá. Ale tu osobní dopravu asi bude nutno nějak řešit a všechny náklady Metrans asi nezvládne. ČD Cargo sic má nějakého Peršinga už, ale taky jen pár kusů nebo se to nějak výrazněji hýbe?

Je ještě vůbec nějaká teoretický šance, že by se to mělo při současných podmínkách, kdy ty moduly asi nebudeme požadovat jen my z ČR, že se to ještě může stihnout?
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 29. září 2020 - 23:57:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10266
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: mockrát děkuji.

A pro nás, staré pitomé blbce s blbou maturitou, kteří hovoří česky, slovensky, blbě německy a mají jen úplné zoufalé základy angličtiny by to nebylo alespoň ve strojovém textu, aby si to přečetli alespoň s nějakým strojovým překladačem, když už ty vymoženosti máme???
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 30. září 2020 - 07:47:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22964
Registrován: 5-2002
PŠ: No, ten CR1385 (Change Request #1385) je členským státem (= Českou republikou) založený oficiální požadavek na změnu specifikací ETCS o názvu "Possible improvements of ETCS Harmonized Braking curves model - taking into account that the train is actually braking", který byl založen za významné pomoci Správy železnic a výše zmíněného pidivýrobce, na základě jeho souvisejících článků.
A to, že byl zvalidován, znamená, že jej považují za platný hlavní tvůrci specifikací ETCS - tj. ERA, EUG a UNISIG, jehož je pidivýrobce taktéž členem.
Na články v S+D by Ti drážní němčina měla stačit - a než je překládat strojově, tak si radši rozklikni to, co odkazoval Marcik YThomasovi.

Nebo možná stručněji: ta v výše zmíněná "svatá Trojice" naznala, že na tom, za co tady na K-r už půltřetího roku nasazujete Hajnýmu psí hlavu, asi něco bude... [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 30. září 2020 - 09:06:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3897
Registrován: 5-2002
Takže co ještě zbývá, už jen nějaká "procesní administrativa", nebo ještě dlouhý čas vážných diskusí, ve kterých se to kdykoli může komukoli znelíbit stylem "a já jsem holt proti"?
A pokud se to pak nějak schválí, co se stane dál? Nově vyrobené mobilky to budou smět (či muset?) od nějakého data umět, nebo se aktualizuje SW těch co už jezdí ("sám" nebo za peníze a se spoustou razítek)? Bonusová otázka: Upraví ERA ten svůj veřejný Excel, aby se mohla zuřivě začít nově počítat různá mezidobí?

Já se omlouvám, ale když už se blíží ty Vánoce, tak jestli se jako je na co těšit, nebo lépe na to ještě zase v klidu zapomenout.[wink]
Středa, 30. září 2020 - 15:43:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10269
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: Nebo možná stručněji: ta v výše zmíněná "svatá Trojice" naznala, že na tom, za co tady na K-r už půltřetího roku nasazujete Hajnýmu psí hlavu, asi něco bude...

Tak jsem to přečetl, několikrát a opravdu důsledně.
Zaujal mě vlak v G se 117ti brzdícími procenty. Asi mi ho budete muset někde ukázat. Dále není vůbec řešena charakteristika brzdy, tedy že snižující se rychlostí tření brzdy roste, u špalků LL extrémně a je potřebné nebrzdit do zastavení (pokud nechceme mít hranátá kola).
Ani jeden způsob organizace brzdových křivek toto neřeší a rozhodně nemůže být ani řeči, že by strojvedoucí nákladních vlaků dokázali kopírovat(a už vůbec ne v G) uvažovanou brzdnou křivku a v takovémto provedení to nedokáže ani žádné ATO. To ale samozřejmě lze naučit postupné odbrzďování a určitě to dovede přesněji než strojvedoucí. A tím zjistíme, že nákladní vlaky takové úpravy prakticky nepotřebují (byť v prostředku přibližování je dobré mít možnost přelézt restriktivní křivku (a chovat se podle modré), tam je největší nesoulad.

A teď další věc: aby to bylok něčemu, tak to musí mít všichni stejně a dostáváme se k oblíbené zábavě změn software a jeho schvalování.

Tedy aby něco takového mohlo fungovat, tak asi musí být zavedení nějak vynucováno, třeba stanovením termínů. A už je v tom ta zábava, kdy napsat software je asi sranda proti jeho schválení od Helsinek po Lisabon a od Stockholmu po Ankaru. A to samozřejmě v různých termínech jednotlivých úřadů (o jednotném evropském přístupu jsem slyšel mnoho krásných pohádek, realitou si právě procházíme), o schválení jen někde a nemožnosti provozu loko jinde a podobně.

Z pohledu dopravce, který tu srandu celou nakonec zaplatí prostě jakákoliv změna nemá takový význam, abychom spustili šílenosti schvalování, instalací, testů kompatibility od čerta k ďáblu, přepřahů na státních hranicích, najímání dalších vozidel atd.

Chápu, že někdo musí být nositelem pokroku, ale prostě podmínky schvalování jakékoliv změny na železnici jsou tak šílené, že radši chceme jezdit beze změn...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 30. září 2020 - 16:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4378
Registrován: 6-2016
"A pro nás, staré pitomé blbce s blbou maturitou, kteří hovoří česky, slovensky, blbě německy a mají jen úplné zoufalé základy angličtiny"

A gavariť pa russky znájetě?[proud]

Omlouvám se, musel jsem to napsat. Ohledně cizích jazyků jsem na tom totiž stejně. I když "lehce pod vlivem" hovořím plynně německy. Ale málokdo mi rozumí[rofl]
Středa, 30. září 2020 - 16:36:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10271
Registrován: 5-2002
Da, da. Ponimaju charašo pa russky, i gavarim :-)

Německy blbě, s přibývajícím množstvím alkoholu se to nápadně zlepšuje [biggrin]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 30. září 2020 - 17:33:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22969
Registrován: 5-2002
PŠ: rozhodně nemůže být ani řeči, že by strojvedoucí nákladních vlaků dokázali kopírovat(a už vůbec ne v G) uvažovanou brzdnou křivku
To po něm ale přece nikdo ani nechce!!! Naopak se chce po ETCS, aby strojvedoucího, který se někam umí plynule a bezpečně trefit, zbytečně neotravovalo.
Prostě aby respektovalo fyzikální realitu a aby na již brzdící vlak opravdu pohlíželo jako na vlak již brzdící se všemi důsledky z toho plynoucími:
1) ve výpočtech uvažovaný vynucený náběh brzdy do stanoveného účinku trvá kratší dobu,
2) vlak během něj již zpomaluje a
3) pokud je rozdíl skutečné a cílové rychlosti malý, tak ten náběh ani nemusí proběhnout celý.

v takovémto provedení to nedokáže ani žádné ATO
Soudy ohledně ATO nech prosím těm, kdo nějaké takové zařízení viděli i zevnitř...

Každé rozumně zkonstruované ATO (a pro strojvedoucího platí přiměřeně totéž) bude brzdit k EoA (pro jednoduchost) tak, že:
a) bude vždy používat nižší účinek brzdy, než odpovídá SBD/EBD křivce,
b) na tento účinek se bude dostávat postupně, tedy pomaleji, než jak nabíhá jednorázové vynucené zabrzdění,
c) se jeho cíl bude nacházet (alespoň o něco) před tím EoA.
Z těch tří bodů vyplývá, že pokud by v jakémkoliv okamžiku mělo dojít k vynucenému zabrzdění zásahem ETCS, tak vlak dosáhne vyššího odrychlení a dosáhne ho dřív, z čehož je zřejmé, že zastaví dřív, než by jej zastavilo ATO (nebo strojvedoucí).
Logickým důsledkem je, že dokud ATO zvládá vlak po takové (za á + za bé + za cé) křivce vést, mělo by ETCS dojít k závěru, že vynucené brzdění není nutné, a nechat ho žít - jenže tak to dnes bohužel nefunguje.

aby to bylo k něčemu, tak to musí mít všichni stejně
Nemusí - prostě kdo to mít bude, ten bude moci být puštěn i do užšího okna. A pak už to časem dojde i zaberaněným palicím...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 30. září 2020 - 18:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10273
Registrován: 5-2002
Nemusí - prostě kdo to mít bude, ten bude moci být puštěn i do užšího okna. A pak už to časem dojde i zaberaněným palicím...

Musí.

Těžko můžeš předpokládat, že řízení provozu bude rozlišovat takovéto nuance.

A mezi námi: to ježdění jako k ohni a vykrádání kapacity pomocí rovnáků na ohejbáky musí jednou skončit.

v takovémto provedení to nedokáže ani žádné ATO
Soudy ohledně ATO nech prosím těm, kdo nějaké takové zařízení viděli i zevnitř...


Proč se pokoušíš vyvolávat polemiku nad něčím, kde nejsme ve sporu?

Toto jsem napsal já: Ani jeden způsob organizace brzdových křivek toto neřeší a rozhodně nemůže být ani řeči, že by strojvedoucí nákladních vlaků dokázali kopírovat(a už vůbec ne v G) uvažovanou brzdnou křivku a v takovémto provedení to nedokáže ani žádné ATO. To ale samozřejmě lze naučit postupné odbrzďování a určitě to dovede přesněji než strojvedoucí.

A můžeš mi říci, proč pro modelování případů jste použili zcela nesmyslný vlak?

G, 117 %, 640 metrů délky

To by to u běžného vlaku nevypadalo tak hezky?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 30. září 2020 - 21:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22970
Registrován: 5-2002
PŠ: A mezi námi: to ježdění jako k ohni a vykrádání kapacity pomocí rovnáků na ohejbáky musí jednou skončit.
To a) bude vždy používat nižší účinek brzdy, než odpovídá SBD/EBD křivce i b) na tento účinek se bude dostávat postupně, tedy pomaleji, než jak nabíhá jednorázové vynucené zabrzdění znamená, že se žádným ježděním jako k ohni nepočítám ani u fíry, ani u ATO. Stejně tak nepočítám se žádnými rovnáky na ohejbáky (za ty naopak považuju různé prokluzy a "zajištěná pokračování vlakových cest"), proto jdeme oficiální cestou Change Requestu.
Od člověka na Tvém místě jsem očekával věcnější postoj, než takový podsuv.

To by to u běžného vlaku nevypadalo tak hezky?
Vypadalo by to prakticky stejně: do boty o tři čísla menší se nevejde ani chlap s pětačtyřicítkama, ani ženská s osmatřicítkama.
Ale klidně navrhni smyslnější vlak (mám pocit, že jsem Tě o to žádal už jednou), kolega to přepočítá.

Zkus se na to podívat z jiné strany: brzdaři zatím hodnotili "výkon brzd" jen podle zabrzdění rychlobrzdou. Teprve v poslední době začínají mluvit o tom, že si všimli, že s v provozu ta brzda většinou používá poněkud jinak.
Zabezpečováci donedávna taky jen práskali rychlobrzdou, vynucenou provozní brzdu používaly spíš jen čestné výjimky.
Takže přechodovými ději mezi nebrzdícím, částečně brzdícím a "akorát" brzdícím vlakem se na světě zabývá jenom poměrně málo lidí, co dělá ATO, a většina z nich navíc řeší metra nebo jednotky, kde to nechodí rourou, ale po drátě. S průběžnou brzdou nás tudíž cvičilo příslovečných pět a půl a u vzniku toho harmonizovaného brzdného modelu nebyl nejspíš nikdo takový (těžko říci proč). Proto to dopadlo tak, jak to dopadlo.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 30. září 2020 - 21:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6652
Registrován: 9-2005
Hajnej: můžeš mi vysvětlit, jak výpravčí budou poznávat jak rychle vlak bude brzdit, či zrychlovat, když dneska jsou čáry vlaků naprostý hausnumera zejména v kopcovatějších úsecích, nebo mají natažený jízdní doby uměle kvůli výlukám, či předkreslené pobyty pro dopravní důvody, i když trasa je mimo slot? A nijak to poznat nejde? Všichni řídí dopravu intuitivně, stejně musejí většinou stavět na poslední chvíli, protože nákladní vlaky kromě lehčích vysokovýkonných vlaků prostě předvídat nejde. To by ta GTN musela zobrazovat mnohem více informací a přesněji. Co kdyby takhle vlakům s ETCS byl po najetí kurzorem na trasu zobrazen v tooltipu nejen rozbor, ale i aktuální rychlost? Třeba pro ASJC by to bylo dost potřebné.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 30. září 2020 - 21:56:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6653
Registrován: 9-2005
Ten článek ve Sborníku jsem četl taky a musím říct, že to nemají vymyšlené špatně. Jednak tam minimálně jeden z autorů tvoří ATO a to nejen na vozidlech pro osobní dopravu, ale i pro Metro a cizí železniční vozidla. Včetně ETCS. Také těm autorům není cizí si vytahat data z rychloměrů anebo provést měřicí jízdy s nákladními vlaky s různými sestavami vozidel a druh špalků. A jednak jde o prvotní požadavek na změnu ohledně brzdění pod ETCS a neměl by být problém ho doladit. Problém bude celou tu vypilovanou změnu prosadit a uvést do rutinního užívání.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 30. září 2020 - 22:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10277
Registrován: 5-2002
Problém bude celou tu vypilovanou změnu prosadit a uvést do rutinního užívání.

A schválit a nasadit na lokomotivy.

Dopravce to přijde na několik Malých Jardů a smysl je pochybný (ano, ušetříme 5 vteřin) a prakticky kromě CZ to nikdo nepotřebuje --> ano, my musíme na dvojkolejkách realizovat provoz pro čtyři koleje...

Až se konečně začne i schvalovat rozumně a ne, že stejné lokomotivy 386 001 - 040 tří verzí C16, C22, C29 budou dělat tři prototypy ETCS, budu ochotný změnit názor.

Dnes platí: já chápu, že vědci musí něco dělat, ale proboha, nehrabte do totálně nezvládnutého a předraženého ETCS [angry].
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 30. září 2020 - 22:12:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22972
Registrován: 5-2002
Q: Co kdyby takhle vlakům s ETCS byl po najetí kurzorem na trasu zobrazen v tooltipu nejen rozbor, ale i aktuální rychlost?
Třeba takové AoE tu skutečnou rychlost i polohu vlaku bude naprosto rutinně posílat jako stavovou informaci.
Koukám, že když někdo myslí daleko dopředu, tak je to taky špatně... [sad]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Marcik
Středa, 30. září 2020 - 23:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 273
Registrován: 9-2007
Petr_Šimral:
"kromě CZ to nikdo nepotřebuje"

Toto přece není pravda.

Jinak by ERA ve své zprávě o "ERTMS Longer Term Perspective" už v roce 2015 nepsala toto: "Braking curves - Objective: solve existing operational problems reported by multiple Infrastructure Managers and Railway Undertakings [...]" Vím, zase ta Aj, ale je z toho patrné, že to vadí více správcům infrastruktury i dopravcům (Railway Undertakings).
Středa, 30. září 2020 - 23:27:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22973
Registrován: 5-2002
PŠ: já chápu, že vědci musí něco dělat
Mě to živit nebude, to jsi na omylu. [nene]

ale proboha, nehrabte do totálně nezvládnutého a předraženého ETCS
Ano, ten brzdový model je opravdu těžce nezvládnutý, ale to je přece důvodem ho zvládnout líp, ne...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Marcik
Středa, 30. září 2020 - 23:32:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 274
Registrován: 9-2007
Hajnej:
"Třeba takové AoE tu skutečnou rychlost i polohu vlaku bude naprosto rutinně posílat"

Mobilka ETCS skutečnou rychlost také pravidelně reportuje do RBC a na HMI RBC ji lze zobrazit.
Středa, 30. září 2020 - 23:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3906
Registrován: 5-2002
Já bych jen připomněl, že přílišné plazení se k červené má vliv (vedle délky vlaku na koleji) také na rychlost uhýbání z hlavní koleje, a to zase na následné mezidobí (nějaký vjezd křížem raději neuvažuji). Takže snaha ten problém řešit si myslím zaslouží jedině podporu.

Jiná věc je, proč až teď, když o zhoubném vlivu brzdných křivek čtu/slyším prakticky od dob DF ČD, ale někdo holt asi potřebuje problém nejprve "vidět", aby uznal jeho existenci.
Čtvrtek, 01. října 2020 - 02:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10279
Registrován: 5-2002
Ano, ten brzdový model je opravdu těžce nezvládnutý, ale to je přece důvodem ho zvládnout líp, ne...?

To já s Tebou souhlasím.

Ale neobjednal jsem si Tvou práci a přesto budu za ní povinnen draze zaplatit.
Kdyby to s tím již přišlo, neřeknu ani popel.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 01. října 2020 - 07:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6654
Registrován: 9-2005
Tak ať to dopravci udělají jako reklamaci. [proud]
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 01. října 2020 - 07:22:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6655
Registrován: 9-2005
Hajnej:
" Koukám, že když někdo myslí daleko dopředu, tak je to taky špatně... [sad]"

Tohle míříš na koho?

Jinak na to zasílání akrualni rychlosti a její zobrazení se těším.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 01. října 2020 - 09:12:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10282
Registrován: 5-2002
Jinak na to zasílání akrualni rychlosti a její zobrazení se těším.

Od nás to odchází a někdo to od vás vidí.

Kde, to jsem neudržel.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 01. října 2020 - 10:20:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7038
Registrován: 9-2011
Railway Undertaking
česky: pohřbívání železnice [proud]
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 01. října 2020 - 10:28:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7039
Registrován: 9-2011
PŠ: Ale neobjednal jsem si Tvou práci a přesto budu za ní povinnen draze zaplatit
Ona ta nová systémová verze přijde tak jako tak, ať už tam upravené brzdné křivky budou či ne.
A cena bude v obou případech stejná.
Autoři návrhu z toho nic nemají (ještě aby tak... [wink])

Mimochodem, objednal sis třeba přechod na DVB-T2? Benzín pančovanej řepkovým olejem? Kurvítko motoru a baterie Start-Stop? [sad]
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 01. října 2020 - 10:33:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2603
Registrován: 12-2009
Aleš Liesk. To se dá ale všechno dobře obejít, na té železnici, to je narozdil od tohohle podstatně méně možné... (Třeba místo ETCS si koupit ojetej kamion???) Respektive nemožné. Připadá mi to obdobné jak kdyby se do všech aut musela nainstalovat nějaká sledovací skříňka na aktuální rychlost která stojí 10 000 a instalce 15 000 a bez toho smůla, auto nemůže na cestu, co s tím, že to auto už nemusí mít ani tu hodnotu a přesto by tomu dělníkovi, ještě další 2 roky na to ježdění na stavbu stačilo....



(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Čtvrtek, 01. října 2020 - 13:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22980
Registrován: 5-2002
PŠ: Ale neobjednal jsem si Tvou práci a přesto budu za ní povinnen draze zaplatit.
Hele, nežiješ Ty v domnění, že když odmítneš tohle, tak Ti stávající verze SW vystačí až do roztrhání těla Tvého i Traxxů...?
Jak píše Aleš, v tom roce 2022 se "odmrazí" hromadící se požadavky na změny a začne se na tom vyšívat. Pak se to schválí jako generická změna mobilek ETCS, takže by nemělo být potřeba tak zběsilé schvalování každého prdu jako na novostavbě či změně typu.
A když už to vyjde šul-nul stejně, tak proč naopak nechtít, aby tam bylo taky něco, co pomůže?

Ale v jednom s Tebou souhlasím: nepřijde mi fér, aby to platili dopravci (nanejvýš odstavením mašiny po dobu upgrade).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 01. října 2020 - 14:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10287
Registrován: 5-2002
(nanejvýš odstavením mašiny po dobu upgrade).

Ano, toto je zásadní problém.

Výměna software za jeden den se dá přežít.

Co se přežít nedá, to je nesoulad schvalování, dotačních termínů, nemožnost vůbec dopředu predikovat termíny, úřednická náročnost s kontrolou každého kusu - z toho všeho pak nájmy dalších lokomotiv (jsou - li) nebo omezení provozu, přepřahy atd.

A kamióňák prostě každých pět let vrátí ojetinu leasingovce a dostane nový, vybavený dalšími povinnými fíčurami...


Kdyby to fungovalo tak, že mašina v pondělí v 6:00 dojede do Dyka a ve 14:30 může jít na vlak a jet třeba do Bremerhavenu (jako směla do té šesté ráno), tak si tu není na co stěžovat a dělejte si upgrade třeba každý rok.

Již několikrát jsme zažili akce, kdy nový soft schválili třeba Holanďani a zrušili platnost původního a Němci nový neschválili a prodloužili starý.

A my přepřahali jak idioti Traxxe za Traxxe a v Děčíně Traxxe za Étéčko PKP.

Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 01. října 2020 - 15:30:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6664
Registrován: 9-2005
Pš: to jednotné a rychlé schvalování, a zjednodušení si ale musíte vybojovat a vylobbovat vy, dopravci. Kdo asi jiný? Kamioňáci si sjednotili silniční pravidla ještě před nástupem silniční telematiky a kontrol řidičů, takže nyní to mají jednodušší. Bohužel.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 01. října 2020 - 17:28:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10296
Registrován: 5-2002
ad Qěcy: my dopravci jsme plebs, se kterým nikdo nejedná. Ty jsi nečetl ten zveřejněný příspěvek o úpravě brzdových křivek? Řešil snad někdo dopravce?

Už nám někdo vůbec se pokusil prodat to neustále zmiňované ATO?????????????????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????

Ani ty otazníky nechci počítat :-)
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 01. října 2020 - 17:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22984
Registrován: 5-2002
PŠ: Už nám někdo vůbec se pokusil prodat to neustále zmiňované ATO?
My Ti tu bedýnku klidně prodáme, ale s Tvým současným ETCS-OBU si ji dáš maximálně do regálu, protože nemá rozhraní podle SS-130. [proud]
A protože je to rozhraní interoperabilní (a tedy ho kromě nás může využít kdokoliv), tak si raději počkáme, až to schválené OBU vyplave někde v rámci Shift2Railu. Protože ani my nejsme blázni. [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 01. října 2020 - 18:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10297
Registrován: 5-2002
Protože ani my nejsme blázni.

Sorry, ale ve smyslu předchozích příspěvků jste to právě Vy, kdo otáčí zeměkoulí...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 01. října 2020 - 18:37:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6666
Registrován: 9-2005
Lobbistická organizace čeká, až ji úřady a politici přizvou k jednání? To se mám smát?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 01. října 2020 - 19:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10300
Registrován: 5-2002
Lobbistická organizace čeká, až ji úřady a politici přizvou k jednání? To se mám smát?

Co myslíš tou lobbistickou organizací?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 02. října 2020 - 10:16:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6670
Registrován: 9-2005
PŠ: Žesnad a podobné.
Pokud chcete zlepšit a sjednotit železniční prostředí pro nákladní dopravce, musíte se napřít především do evropských železničních institucí a evropských politiků. Oni především mají možnost dopravu sjednotit a zefektivnit. A Žesnad by se měl k nim vysloveně vetřít, nejlépe spolu se zahraničními "žesnady" a pokud ho vyhodí dveřmi, vlézt tam oknem. A nepřestávat. Musí být vlezlý a na nic nečekat.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 02. října 2020 - 12:08:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10307
Registrován: 5-2002
ad Qěcy: Tak ne, že by se to nedělo.

Ale --> vrcholově ETCS řeší zabezpečováci, přečti si příspěvky Hajného.

A Ti fakt nežerou maso [angry]

Aneb: ZVEDNĚTE RUKU VY, KDO JSTE PROTI ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI NA ŽELEZNICI...

Logicky - nikdo tu ruku nezvedne. A já se ptám. Kam se chceme s tou bezpečností na úrovni 99,999% dostat? Na 100,001%???????????
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Jenki
Pátek, 02. října 2020 - 13:38:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5646
Registrován: 5-2002
Petr_Šimral:
"A já se ptám. Kam se chceme s tou bezpečností na úrovni 99,999% dostat? Na 100,001%???????????"

Připomíná mi to historku z předmětu "Pravděpodobnost a statistika", kde nám (mj.) bylo vtloukáno do hlavy, že dělat z 99% 99,99% nebo 99,999999% nemá až tak úplně velký význam, když mám k dispozici miliony nebo miliardy pokusů. Prostě to občas (ne)vyjde a musí se s tím počítat.

Kterýsi spolužák to glosoval, že 100% se dosáhnout dá - vezmi bagr, vykopej jámu, lehni si na dno a nech na sebe vyklopit 5 Tatrovek betonu. I přednášející to ocenil, naopak upozornil, že toto je oblíbený způsob řešení - problém se eliminuje vylitím vaničky i s dítětem a následně podpálením baráku i s koupelnou.

Mám dojem, že zhovadilosti typu ETSC a SIL k tomuto způsobu řešení moc hezky směřují. S aplikací ETCS naštěstí osobní zkušenost nemám, ale nějaké ty SILy už se se mnou setkaly a mé dojmy byly - diplomaticky řečeno - velmi smíšené.
Pátek, 02. října 2020 - 13:50:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6671
Registrován: 9-2005
PŠ: já tu ruku zvedám, protože to je účelová manipulativní otázka!!
Otázka zní, zda zvýšit propustnost železnice za stejné bezpečnosti.
Dopravci musejí tedy lobbovat na všech místech, hlavně tedy u těch vrcholových zabezpecovaků. Dráha není pro zabezpecovaků, ale pro zákazníky (dopravce) a jejich zákazníky (přepravce).
Argumenty máte. Požadujte jednotnost, propustnost, praktičnost při jízdě a zejména jeden EU-schvalovací proces aktualizace SW ETCS, podíl železnice na přepravě nákladu se nezvyšuje, příčinou je nejednotnost a byrokratický bordel na železnici, šílená cena nejen za mobilky, ale i za aktualizace SW a prostoje aktualizovaných lokomotiv. Tohle všechno politikům, evropským železničním úředníkům a těm zabezpecovakum máte denně omlacovat o hlavu.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
vasekj
Pátek, 02. října 2020 - 14:34:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 104
Registrován: 9-2017
Hlavně my za ty miliardy nezvyšujeme bezpečnost z 99,999% na 99,9999% (to by se pochopit dalo), ale tak z 99,19% na 99,199%, aneb kolik z nehod za poslední dobu by vyřešilo ETCS.
Pátek, 02. října 2020 - 15:06:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22996
Registrován: 5-2002
PŠ: vrcholově ETCS řeší zabezpečováci, přečti si příspěvky Hajného. A Ti fakt nežerou maso
Hajnej není zabezpečovák. Hajnej říká, co na tom modelu mají zabezpečováci špatně, jaké to má dopady a co by s tím měli ti zabezpečováci udělat.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 02. října 2020 - 18:40:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6673
Registrován: 9-2005
Vasekj: my řešíme nikoli bezpečnost, ale praktičnost ETCS v Česku, Slovensku asi Maďarsku a Polsku.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 08. října 2020 - 22:30:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2812
Registrován: 8-2010
SprŽel vypsala veřejnou zakázku s názvem ETCS Horní Heršpice - Zastávka u Brna, kdy předmětem díla je zpracování Zjednodušené dokumentace ve stádiu 2 (dále ZDS2).
Obsahem stavby je traťová část systému vlakového zabezpečovače ETCS úrovně 2 (L2) na úseku Brno-Horní Heršpice –Zastávka u Brna trati Brno-Horní Heršpice– Jihlava včetně automatických vstupů do ETCS pří jízdě v úseku Rapotice – Zastávka u Brna na trati Brno-Horní Heršpice – Jihlava a v úseku Silůvky – na trati Střelice – Hrušovany nad Jevišovkou. Doplnění RDP v ŽST Brno hl.n. o ovládání ETCS a výstavba RBC v technologické budově v ŽST Brno hl.n. pro uvedenou trať. Součástí stavby je rovněž výstavba rádiového systému GSM-R a pokrytí rádiovým signálem v potřebném rozsahu a kvalitě.
Pátek, 09. října 2020 - 02:42:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2214
Registrován: 7-2017
SŽ a MDČR mají „jasno“, jak v čase postupně implementovat ETCS. Sice Plzeň-Stod už nesedí teď proti podkladům SŽ, ale pohoda. [lol]
Čtvrtek, 15. října 2020 - 14:04:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4419
Registrován: 6-2016
Tantin27: "U 3. železničního koridoru (Praha – Plzeň – Cheb) se předpokládá zavedení výhradního provozu od roku 2027"
Něco mi našeptává ,že navázání ETCS L2 na zbytkový báboblok mezi Prahou a Berounem bude hodně náročné[rofl]

"A konečně některé tratě zůstanou v režimu podle D3, avšak s vybudováním traťového souhlasu s krycími návěstidly a prvky ETCS. Jedná se o rychlé a efektivní řešení, které umožní zvýšit bezpečnost na těchto tratích mezi lety 2022-2026"
To snad budu ještě živ a na "ETCS Liteňce" se svezu! Chci zažít ten úžasný pocit sucha a bezpečí[rofl]

Technická závěrem - na té Liteňce bude i GSM-R?
Čtvrtek, 15. října 2020 - 15:38:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7088
Registrován: 9-2011
Liteňku bych viděl na ETCS L1-LC nebo aspoň ...-LS (neplést s "LS-číslo", ať už arabské, v Arábii nepoužívané, nebo římské, v Římě používané [wink])
Ale musel bych si vzít hodně-daleko-hled.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 15. října 2020 - 17:07:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 4-2020
honzaklonfar: Mezi Prahou a Berounem se pravděpodobně bude instalovat ETCS až po optimalizaci, do 2027 by to snad stihnout mohli (někde jsem četl, že Karlštejn - Beroun je už taky blízko realizaci). [happy] Každopádně ETCS L2 + báboblok by byl vskutku technický unikát (i když možná realizovatelný) [lol]
Čtvrtek, 15. října 2020 - 18:19:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3932
Registrován: 5-2002
Není to spíš myšleno tak, že "tam kde na této trase bude ETCS, bude od roku 2027 povinné"...?
Pátek, 16. října 2020 - 19:42:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2732
Registrován: 7-2017
Technická: kolik místa zabere ta mobilní část ETCS, když na ní v 810 nebude místo (kdyby tedy teoreticky pár kousků vzniklo)? Nebudou ve výhodě třeba motory se zavazadlákem (842, 843, 854) oproti 845....?
Pátek, 16. října 2020 - 21:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4427
Registrován: 6-2016
mot: Našel jsem jen starou fotku zástavby (včetně GSM_R), dneska to je MOŽNÁ trochu menší. Ale do 810 to fakt není to pravé ořechové...
https://docplayer.cz/docs-images/50/16401934/images/page_8.jpg
Pátek, 16. října 2020 - 21:35:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13795
Registrován: 8-2004
Tomáš_záruba:
"Není to spíš myšleno tak, že "tam kde na této trase bude ETCS, bude od roku 2027 povinné"...?"
Ne, není to tak myšleno.[nene][satan]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 16. října 2020 - 22:02:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2733
Registrován: 7-2017
h-k: když se v 810 zabere jedna čtyřka á la ta "lednice" v reko metru ze Škodovky, no problema.
Sobota, 17. října 2020 - 01:02:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2819
Registrován: 8-2010
mot:
"Technická: kolik místa zabere ta mobilní část ETCS, když na ní v 810 nebude místo (kdyby tedy teoreticky pár kousků vzniklo)? Nebudou ve výhodě třeba motory se zavazadlákem (842, 843, 854) oproti 845....?"
Tady se píše toto: Rozměry hlavního rámu elektroniky OBU ETCS se, v závislosti na výrobci OBU ETCS, velmi liší. Obecně se používají standardní 19“ panely, tj. ve vozidle je potřeba připravit prostor o šířce 500 mm a hloubce 500 mm (nebo 600 x 600 mm včetně skříně). Výška rámu elektroniky se může pohybovat od 16U (711 mm a to včetně JRU, připojovacího panelu a jističů) až po 38 U (1689 mm).

PS: Jinak si osobně rozhodně nemyslím, že by mělo "pár kousků vzniknout"...[nene]...ano, České dráhy, a.s. sice původně (04/2016) požadovaly vybavit mobilkou mj. i řady 809, 810, 814, 814.2, ale později (05/2018) už žádná z výše zmíněných řad v nějakém dosazování mobilky nefigurovala...důvod je jasný..cena..[smrt]
Sobota, 17. října 2020 - 01:23:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2820
Registrován: 8-2010
Ještě tedy, když tady už padla ta cena - aktuálně běží vypsané tzv. předběžné tržní konzultace, kde se České dráhy, a.s. právě na tu cenu tak nějak opatrně "sondážně" - formou 19-ti konkrétních cílených otázek - ptají, aby jako tedy věděly, co a jak vlastně dělat dál...[rofl][biggrin].

Konkrétně se jedná o tyto řady vozidel: 842, 954, 380, 680, 841, 844, 961, Afmpz (Railjet), 750.7, 471, 640, 650, 650 AVV, 660.0 a 660.1. Odpověď čekají do konce října..[tramvaj][masinka]. Konkrétně byly osloveny výše vypsané subjekty: Alstom SA, Bombardier Transportation, CAF, Newag SA, PESA Bydgoszsz, Siemens Mobility, Stadler Rail, Škoda Transportation, CZ LOKO, a.s., ČD - Telematika a.s., AŽD Praha s.r.o.

Pak by tedy ještě asi mělo zaznít, že z programu CEF Transport Map call 2019 mají schválenou dotaci na 12 národních a 1 mezinárodní prototyp pro zástavbu mobilky do vozidla v objemu cca. 6 300 000,- EUR z celkových 18 733 000,- EUR - tedy cirka 33,63 % z celkových uznatelných nákladů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Sobota, 17. října 2020 - 08:44:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4428
Registrován: 6-2016
mot: "Zabrala" by se patrně "4" u WC - je to nejblíž ke stávajícímu rozváděči. Kompletně předělat kabeláž, topení na straně "4" (spousta peněz) a hlavně to prohnat zkouškama a schvalováním (rovněž spousta peněz a navíc času).

Bude-li to "politické zadání", tak za takových 4 -5 let tu máme ověřovací sérii (dle mě tak 3 ks). Jezdit budou muset "v okolí" nějakého depa, které "bude umět" i mobilky ETCS + GSM_R.

Za sebe si myslím, že to byla úřednická blbost ("rozkaz z EU zněl jasně"), a doufám, že se šukafony a jejich klony mobilek ETCS nedočkají. Ušetřené prachy bych já věnoval na takovou úpravu ETCS, která by umožnila šukafonům vjíždět/odjíždět do/ze stanic na tratích s ETCS tak, aby před nimi nemusel běžet zřízenec s praporkem[rofl]
Sobota, 17. října 2020 - 12:38:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9673
Registrován: 5-2007
honzaklonfar: Na to, aby lokálkové šukafonie mohli jazdiť do staníc aj nevybavené ETCS, netreba upravovať ETCS. Na to treba upravovať konfigurácie staníc, stavať alebo obnovovať tankovacie zariadenia, miesta pre údržbu a podobné veci, ktoré zabezpečia, že motoráčiky nebudú musieť na hlavnú trať. A hlavne blokovať často rozumné nápady typu, že motoráčik z Nejakej Zadele na Lokálke nebude končiť v Úplnej Zadeli na Hlavnej Trati ale dôjde ešte pár staníc do Veĺkého Mesta, takže ľudia z NZnL nemusia prestupovať a ľudia z ÚZnHT majú viac spojení až do mesta.
Sobota, 17. října 2020 - 13:10:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9262
Registrován: 9-2002
Nejen Bzmoty a Regiostřepy, ale i Hydrokurvy se nedočkají ETCS. Co Arriva a jejich 628 ? Dostanou ETCS, nebo to zatim nebudou mít zapotřebí ?

V tom seznamu od PRA eště chybí Esa a Perše. To se bude řešit jak ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.