Diskuse » Železnice » Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší » Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 15. 10. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 15. 10. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Mladějov
Pátek, 09. října 2020 - 22:15:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15178
Registrován: 3-2007
J..q: Já to říkal taky, včetně asi ode mne dvou otázek (jen ode mne, ptali se i další) panem M_55 tiše vyignorovaným a totiž, jak by při zkrácení JD na "kvohni" řešil přípoje.

Bohužel pán má nějakou fixní ideu a bude tady tapetovat do bezvědomí, protože má zřejmě poměrně jednoduchej svět, no.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 10. října 2020 - 08:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 3-2018
Copak Mirek, ale zjevil se nám tu nový démon. Nějaký sick. Upravuje obrázky v malování a přináší vlny negativní energie. Proti tomu, jsou postrehy o krácení + a - ještě akceptovatelné...
Sobota, 10. října 2020 - 09:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11427
Registrován: 4-2003
Turnovak:Copak Mirek, ale zjevil se nám tu nový démon. Nějaký sick.

To bude nějakej dřívbylolípackej šašek, co si přečetl časopis Svět železnice. Díky tomu si dal přezdívku Csik, což je příjmení bývalého strojvedoucího, který se narodil za mocnářství tam, kde se tomu za Československa říkalo Podkarpatská Rus a jehož (bohužel již neúplná) pozůstalost byla objevena a v podobě článků ve Světě železnic zpracována. Ani bych se moc nedivil, kdyby to byl někdo, kdo články o historii do Světa železnic píše. Tam jsou velice zajímavé výlety do historie, ale ač se dotyční autoři celkem krotí, tak z mnoha článků přímo čiší nevraživost k současnému dění na železnici a ve světě vůbec, viz třeba i nesmysly v článku o železničních dílnách, kde je naznačeno, že v bývalé kolínské ŽOSce dnes v podstatě chcípl pes. Přitom je tam po letech útlumu díky přechodu pod Metrans ruch takový, jaký tam snad nikdy nebyl, udržují se tam zejména moderní elektrické lokomotivy a vesele se tam modernizují jednotlivé zastaralé provozy a vůbec to tam nevypadá tak, jak se článek snaží namluvit.
Sobota, 10. října 2020 - 09:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2713
Registrován: 7-2017
tak z mnoha článků přímo čiší nevraživost k současnému dění na železnici a ve světě vůbec
Věta jako z Rudýho práva.
Sobota, 10. října 2020 - 09:33:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 4-2010
Ve Světě železnice je spíše cítit takový sentiment nad mnoha věcmi, které jsou na železnici již minulostí. Autoři si pamatují jaké to bylo za jejich mládí. Někomu chybí provoz klasických souprav, rozmanitá nákladní doprava a růch na nádražích a další věci. Dnes je železnice sice uživatelsky natom mnohem, mnohem lépe. Ale již je to jen úžitedčný dopravní prostředek. To po čem se mnoha lidem stýská je ve své podstatě apolitické. Protože podobně natom jsou příznivci ze Západní Evropy nebo Americky. Jen mnohé procesy tam proběhly o mnoho let dříve. Proto někteří ten stesk přetavili do železničního modělářství.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haldir.)
Mladějov
Sobota, 10. října 2020 - 10:06:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15181
Registrován: 3-2007
>To po čem se mnoha lidem stýská je ve své podstatě apolitické.

..no ale v mysli mnoha těch stýskačů naopak. Tady to čteme od několika autorů pořád, jak dřív bylo líp a jak to teď stojí za houno.

Všude.
Sobota, 10. října 2020 - 10:13:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3813
Registrován: 5-2002
Ale již je to jen úžitedčný dopravní prostředek. A co jiného by to mělo být? Moloch, co na něj všichni (krom šotoušů a nádražáků) nadávají a pije jim krev, pokud mají jeho "služby" náhodou využít? Protože přesně tak to v těch osmdesátkách a předtím bylo.
Sobota, 10. října 2020 - 10:27:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11428
Registrován: 4-2003
Mladějov:..no ale v mysli mnoha těch stýskačů naopak. Tady to čteme od několika autorů pořád, jak dřív bylo líp a jak to teď stojí za houno.

Všude.


Jako čtenář Světa železnic si mohu dovolit i články v tomto časopise i sem tam nesouhlasně komentovat. A přitom to neznamená, že časopis přestanu podporovat tím, že ho přestanu kupovat. Některým autorům článků ve Světě železnic bych ale doporučil zabývat se především historií a když už se některé části jejich článků budou dotýkat i současnosti, tak vypustit komentáře a zbytečně nezamlčovat některé skutečnosti. Například v článku o ústeckých elektrických lokomotivách řady 121 to vypadá, že provoz řady 121 se u nás už definitivně uzavřel, ale že stále několik kusů je v provozu u soukromých dopravců a že se tedy vyskytují i v jejich bývalé hlavní baště, čili v Ústí nad Labem, není ani zmínka.
Mladějov
Sobota, 10. října 2020 - 10:42:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15182
Registrován: 3-2007
Některým autorům článků ve Světě železnic bych ale doporučil zabývat se především historií a když už se některé části jejich článků budou dotýkat i současnosti, tak vypustit komentáře a zbytečně nezamlčovat některé skutečnosti.

[lol][lol][lol][lol]

Prostě většina těch starších DBListů už jiná nebude a aby se nechali ještě od tebe cenzurovat..[lol]
Buď rád, že ta data shromáždí a něco z té historie napíšou, že se sebe dělaj někteří rohatá zvířata, neřeš.

Nakonec to můžeš napsat líp.. ?

SŽ teda kupuju v podstatě nahodile a velmi málo a těch důvodů je víc.

Podobně to bylo s Dráhou, kterou jsem docela dost let odebíral a pak postupně tak "zněmečkovatěla", že už mne ani nebavila (jiné třeba jo, to netvrdím).
Sobota, 10. října 2020 - 10:55:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11429
Registrován: 4-2003
Maldějov:Prostě většina těch starších DBListů už jiná nebude a aby se nechali ještě od tebe cenzurovat..

Hele, moc dobře vím, že se na mne rovnou vyserou, ale okomentovat to snad ještě mohu [proud].

Buď rád, že ta data shromáždí a něco z té historie napíšou, že se sebe dělaj někteří rohatá zvířata, neřeš.

Vždyť jsem za to shromažďování dat rád a stále je budu podporovat tím, že časopis budu pravidelně kupovat i nadále [wink].
Sobota, 10. října 2020 - 11:03:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 4-2010
Brr
Ano, tak to vnimá většinová společnost. Skutečně z uživatelského pohledu to byla bída. Bez ohledu zda se jednalo o cestujícího nebo měl zařídit přepravu čehokoliv. jenomže sem chodí příznivci železnice. Ti to pak hodnotí jinak. Ti to vždy budou hodnotit z pohledu, co tehdy mohli pozorovat nebo fotit.

Mladějov
Asi je těžké rozlišit od stýskačů po reálném socialismu od lidí, kteří jsou roztroušeni po celém světě. Jen se liší které lokomotivní typy se jim libí, nebo období na které rádi vzpomínají. Těžko lidi ze západní Evropy co jsou třeba ve Fremu nebo jezdí do Čech fotit vlaky vzpomínají na reálný socialismus jako někteří diskuzujicí. Kteří těžce nesou demokracii a svobodu.

V případě této lokality dost lidí vzpominá na provoz mnoha lokomotivních řad a čilou nákladní dopravu. Dnes se sice poholně svezou díky dobrému jízdnímu řádu a podstatzně pohodlnějších vozidlům. Aby cestou voděli opuštěné vlečky, nákladiště. A když cesou potkají nákladní vlak, tak je to spíše o náhodě. Něž něco co tehdy bylo běžné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haldir.)
Mladějov
Sobota, 10. října 2020 - 11:16:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15183
Registrován: 3-2007
Haldir: Nějak mi není moc jasné, co tím chceš vlastně říct. Sem přece nepíšou nějací nostalgici ze západní Evropy (kromě třeba pana Heráčka, kterého si vždy rád přečtu), zato je tady plno komonostalgiků, co pořád vzdychaj, jak dřív bylo líp a už snad nic jiného ani neuměj. A ti největší mentální bolševici ani nic nedokumentují a nepíší články, ti prostě nad jakoukoli změnou pičují - je to jejich způsob naplnění života.
Sobota, 10. října 2020 - 11:27:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1906
Registrován: 4-2010
Mladějov
Jen mě připadlo, že se v jednom pytli ocitli minimálně dvě zcela rozdílné skupiny lidí.
Sobota, 10. října 2020 - 11:30:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13482
Registrován: 5-2004
tak samozrejme ze dnes uz na drahu nenadavaj lidi co treba posilali spesniny. Tem je zcela u prdele a vadi jen kdyz trcej u prejezdu.

on ani dnes to neni zazrak. Viz:
- ty vole voni uz neumej ani prodat jizdwnku
- ty vole uz je tam zas druhej mesic vyluka, at si trhnou nohou
- kurva melo to deset minut zpozdeni a oni ujeli s pripojem a ja v ty prdeli trcel skoro hodinu
- prijdu na nadrazi, tam zamcenej i hajzl, mrznu na perone a kdyz po deseti naskocilo 20 minut zpozdeni musel jsem se stejne vratit domu a jet autem

si fakt myslite ze treba u 171 jsou lidi na drahu nasrany min nez pred 40ti lety?
Sobota, 10. října 2020 - 12:47:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 9-2013
https://youtu.be/z_K6XkHO_1s

Vlaky v okolí Trutnova.
Sobota, 10. října 2020 - 13:06:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12854
Registrován: 8-2012
To po čem se mnoha lidem stýská je ve své podstatě apolitické
OK, máte potřebu to obhajovat, ale uvědomte si, že oni by se rádi vrátili do doby zašpérovaných hranic ("Západní expres" jednou denně je aktraktivní, EC do Hamburgu co dvě hodiny sterilní nuda), socialismem zchudlého obyvatelstva a obecného nedostatku (málokdo měl auto a většina musela vzít zavděk nekonečnou soupravou klasických vozů dvakrát denně), ekonomické neefektivity (postávání vlaků, "ruch na nádražích" způsobený obrovskou spotřebou lidské práce i "výrobních prostředků"), ideologizace (železnice byla "modrou armádou" a "předvojem", zatímco v realitě většina národa "nádražáky" pohrdala kvůli obecné špíně a bordelu) anebo technického zaostávání (ze starých vozidel udržovaných mocí mermo při životě, protože nebylo technicky na výrobu nebo finančně na dovoz, byli šotouši nadšení, běžní uživatelé už méně).
To je povýtce politické stýskání. Ale jen ať píšou, člověk si díky tomu lépe připomene ty výdobytky a důsledky, ke kterým to vedlo.
電車オタク
Sobota, 10. října 2020 - 13:25:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3815
Registrován: 5-2002
Jen mě připadlo, že se v jednom pytli ocitli minimálně dvě zcela rozdílné skupiny lidí.
Já zas nechápu, jak to, že (někteří) šotouši a železničáři nejsou rádi, že železnice ztrácí pověst toho bordelu, co jen otravuje, a začíná být něčím, co se dá použít.
Z řad mých známých, co dřív vlakem nikdy nejezdili, tak jich několik vlakem pravidelně jezdí (na 011, 231) a jsou spokojení. Můj šéf jel na služebku vlakem do Lince a pochvaloval si to. A auto samozřejmě má. A tak dále.
To šotoušům nebylo líto, že na předmět jejich zájmu ostatní lidi tak nadávají? A nádražákům, že jejich zaměstnavatel má zaslouženě pověst té nejhorší špíny, které ani v tom socialismu nebylo rovno? (Jasně, modrou armádu to spíš stmelovalo k odporu vůči zbytku světa.)
Když jsme v tom Podkrkonoší a Českém ráji, co mělo být tak atraktivního na soupravě roztřískaných Baiek tažených zahnojeným brejlovcem (na 030 standard) s půl až hodinovým pobytem v Pace?
Sobota, 10. října 2020 - 13:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11432
Registrován: 4-2003
Petr vlček:si fakt myslite ze treba u 171 jsou lidi na drahu nasrany min nez pred 40ti lety?


Pro osvěžení uvadající paměti Kniebohrera: Vlaků (pouze osobních zastávkových) jezdí zhruba dvojnásobné množství, kvalita také poskočila směrem od neudržovaného žabotlamu (po všech stránkách zastaralého již v době svého vzniku - ekvivalentem jsou mu německé jednotky z konce třicátých let) se všudypřítomnou zažranou špínou k slonisku (které bylo v druhé polovině devadesátých let srovnatelné s tím, co vytvořili ve stejné době v Německu) s jakžtakž udržovanou čistotou interiéru. Čili systém, nad kterým člověk automaticky neohrne nos. A krom toho i přes svojí zastaralost a z toho vyplývající všemožné neduhy, je trať 171 v nejlepším stavu, ve kterém kdy za dobu své existence byla [wink].
Sobota, 10. října 2020 - 14:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13483
Registrován: 5-2004
k cemu je dvojnasobny pocet vlaku kdyz jejich jizda i odrikani (komplet nebo po usecich) je zcela nahodny denne se menici proces?

jo a zabotlam byl zastaralej uz v dobe vzniku nejspis pro svoji castecne nizkopodlazni koncepci ktera je ca 60 let po jeho vzniku modlou... Jo, prezil se jako vsechno a uz 15 let po plysaku se zacala darit jeho nahrada
Sobota, 10. října 2020 - 16:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12859
Registrován: 8-2012
k cemu je dvojnasobny pocet vlaku
Tohle mě na tom baví nejvíc, když se dřívbylolípáci dostávají na hladinu úžasně absurdních argumentů typu "míň vlaků bylo líp", "špinavé vlaky bylo líp" nebo "rozpadlé tratě bylo líp" (páč nebyla výluka) [happy].
電車オタク
Sobota, 10. října 2020 - 19:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3915
Registrován: 5-2002
kvalita také poskočila směrem od neudržovaného žabotlamu
Jo kdyby. Půlka vlaků vedena 363+Bt, při jen trochu normální frekvenci nereálné stíhat panťákové pobyty... Plus nemalá část Os končící na Smíchově, taky super věc.

Plus trať naprosto roztřískaná, jak že dlouho byla ta dvacítka v Řevnicích, třicítka v Srbsku atd? To se přece opravilo až z "povodňového fondu". Kdyby to ta voda nespláchla (či spíš se komusi nepovedlo to na ni svést - pozlatit ho), tak to tam snad je doteď.
Sobota, 10. října 2020 - 19:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1873
Registrován: 8-2017
Bram: žabotlamu (po všech stránkách zastaralého již v době svého vzniku - ekvivalentem jsou mu německé jednotky z konce třicátých let)

Z tohohle úhlu pohledu je každá nízkopodlažní elektrická jednotka po všech stránkách zastaralá, když něco takového měli Němci už před 80 lety. Ale co na tom vlastně chceš koncepčně měnit?
Sobota, 10. října 2020 - 20:34:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9651
Registrován: 5-2007
M250.0: Ja sa domnievam, že nízkopodlažnosť nie je to, čo na tom žaboltame bolo zastaralé.
Sobota, 10. října 2020 - 21:42:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1907
Registrován: 4-2010
T_._H_.
Vy do toho taháte politiku. Je pravda, že u některých jedinců máte i pravdu. Kam zařadíte západního Němce nebo Francouze, který vzpominá v dobrém na provoz u DB nebo SNCF mezi šedesátými lety a osmdesátými lety? To že dnes jezdí co dvě hodiny EC do Hamburku nuda není. Je to super. To je jedna z mnoha pozitivních věcí. Ruch na nádražích bylo myšleno, že fungovala přeprava spěšnin, pošty nebo že na nádražích panovala čilá nákladní doprava. Asi je dobře, že velký díl přeprav dnes obstaravá silniční doprava. ˇŽelezniční zaměstnanci a příznivci mají za tento vývoj být rádi. Stejně tak, když na některých tratích již nejezdí vlaky.

Brr
To vzpominání není na bordel, špínu a špatně sestavený jízdní řád. To že dnes je cestování vlakem mnohem příjemější v čistých a pohodlných vlacích je jedna z dobrých věcí, které přinesla dnesšní doba. Ptáte se co bylo atraktivního na soupravě roztřískaných Baiek tažených zahnojeným brejlovcem (na 030 standard) s půl až hodinovým pobytem v Pace? Atraktvní bylo to, že to byla souprava s lokomotivou. Dnes motorové vozy a jednotky. Ideálem by bylo kdyby se jednalo o brejlovce a pohodlnou soupravu co by byly ve výborném stavu a dobře sestavený GVD. Je to podobné jako když místo lokomotivy BR 218 s klasickou soupravou jezdí motorová jednotka. Aby bylo jasné, že to není o bídném technickém stavu, špíně a špatném jízdním řádu. Kolik železničních příznivců z Německa si raději vyfotí místo klasické soupravy motorvou jednotku Desiro nebo Talent?
Sobota, 10. října 2020 - 21:49:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12861
Registrován: 8-2012
Jsem toho arci nesměrodatného názoru, že železnice tu primárně není ani kvůli zaměstnancům, ani fotografům.
I když si to obě skupiny myslí.
電車オタク
Sobota, 10. října 2020 - 22:02:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3819
Registrován: 5-2002
Asi jsem nějakej divnej, ale motorovou jednotku si občas vyfotím taky.
Když končila Arriva se Sp mezi Prahou a Benešovem, tak jsem pořídil docela dost fotek. Jestli se k tomu dokopu, tak je na krep hodím.
Ideálem by bylo kdyby se jednalo o brejlovce a pohodlnou soupravu co by byly ve výborném stavu a dobře sestavený GVD Jenže nějaké šaškování s objížděním na obou koncích se s moderním provozem neslučuje, takže je potřeba řídicí vůz + naučit toho brejlovce s ním komunikovat. A už začíná řev fotičů, že při pohledu ze stanice v Pace se ten brejlovec nevyfotí.[biggrin]
Sobota, 10. října 2020 - 22:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1908
Registrován: 4-2010
T_._H_.
Jenomže to není jen váš názor, ale realita. Protože tu železnice skutečně není ani pro zaměstnance nebo fotografy. Ale pro zákazníky. Jenomže o tom tato výměna názorů nebyla. Bylo to o důvodech, proč mnozí v dobrém vzpomínají na minulost. Mnoho věcí se obrovsky zlepšilo. Například stanice Horka u Staré Paky. Lepší stav kolejí, zabespečovacího zařízení. Vlaky jsou pro cestujicí mnohem pohodlnější. Co je pozitivního na téměř nulové nákladní dopravě, zredukovaném kolejišti a zbořené výpravní dudově. Ano. Je to důsledek širších změn. Jenomže nelze čekat, že železniční zaměstnanci a příznivci železnice to budou hodnotit kladně a nebudou rádi vzpomínat, kdy to tam vypadalo jinak.
Sobota, 10. října 2020 - 22:18:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 4-2010
Brr
Nakonec také si časem s chutí tu jednotku rád vyfotím. Zde to asi bude podobné jako když staré fotografy štvalo, že místo šlechtičny přijel brejlovec. To je přirozený vývoj. Který je z uživatelského pohledu změna k lepšímu. Jenomže tu je řeč proč někdo rád vzpominá třeba na toho brejlovce nebo dokonce na ty šlechtičny. Nebo jak na smíšeném vlaku z Lomnice jezdily izotermické vozy....
Sobota, 10. října 2020 - 22:52:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12862
Registrován: 8-2012
Vašimi pokusy odvést pozornost k zaměstnancům a fotografům nezakryjete fakt, že tu vlček nebo mirek55 jedou tvrdou komonostalgii, čistě politickou, se kterou ten humus a nedostatek všeho nejen na železnici přímo souvisí.
電車オタク
Sobota, 10. října 2020 - 23:01:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1910
Registrován: 4-2010
T_._H_.
Jenomže se nesnažím, nic zakrývat. V případě pana Vlčka si dobře uvědomuji jak moc si vreálném socialismu liboval. Nebo jak moc má rád komunistické myšlenky. Měl jsem jej možnost poznat v dnes již neexistujicím diskuzním fóru. Jen jsem chtěl, poukázat na skupinu lidí, kteří se příliš neliší od Francouzů, Britů nebo Begičanů liší jenom tím, mají vztach k českým železničním vozidlům. Mnohem raději bych byl, kdyby tu žádný komunismus nebyl. Československo by v této alternativní minulosti připomíbalo Rakousko. I s vědomím, že některé procesy by tu proběhly mnohem dříve. Nebo některé věci by nikdy nenastaly.

(Příspěvek byl editován uživatelem Haldir.)
Neděle, 11. října 2020 - 01:47:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2714
Registrován: 7-2017
Nebo některé věci by nikdy nenastaly.
"Pravděpodobně by to byl úplně jinej Pepa (Haldir, T.H., Bram...) a možná by to ani Pepa nebyl." (Jára Cimrman, Akt)
Aneb by si naši otcové a matky nejspíš vybrali jiné partnery.
Neděle, 11. října 2020 - 05:56:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11433
Registrován: 4-2003
M250.0:Z tohohle úhlu pohledu je každá nízkopodlažní elektrická jednotka po všech stránkách zastaralá, když něco takového měli Němci už před 80 lety. Ale co na tom vlastně chceš koncepčně měnit?


Ty si vybereš jako obvykle to, o čem nepíšu. Píšu o interiérově velmi ošklivé a již v době svého vzniku po stránce provedení interiéru obstarožní jednotce s malými nepohodlnými sedadly, která poskakovala jak koza (umocněno velmi podudržovaným svrškem za éry slavného dřívbylolípu) díky tomu, že byly použity zcela nevhodné zastaralé podvozky. Mimochodem, téměř současníkem pro cestujíc odporné jednotky 451 je jednotka řady 560. Ta sice není nízkopodlažní (ale to by v případě zájmu ČSD bylo řešitelné i tehdy), ale po stránce provedení interiéru je tak o dvacet let mladší. Stačí to jeho natvrdlosti nějak takhle polopatě, nebo zase budeš polemizovat s něčím, o čem nepíšu?!?
Neděle, 11. října 2020 - 08:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 8-2019
Takový tip pro fotografy[fotic], ve Staré Pace jsou tři Easy ložené dřevem (stojí na koleji, která dřív sloužila pro skládání uhlí-Paliva Bernat, za nákladištěm, v současné době poblíž parkují výlukové autobusy, označení koleje 4a). Vypadá to, že tyto vozy tam byly přistaveny pravděpodobně Mn 84109 a zdá se, že tam byly rovněž naloženy, což nevím kdy se ve Staré Pace dělalo naposledy. Tak či tak, jsou tu (pokud jsem to popsal špatně, někdo doplní), takže to vypadá, že Mn 84108 čeká pěkná zátěž, když k tomu přidám 3xEs v Semilech a 2*Faccs na Malé Skále, bude to na místní poměry už slušný Mn.
Neděle, 11. října 2020 - 11:10:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23054
Registrován: 5-2002
TH: "Západní expres" jednou denně je aktraktivní
Ano, a ještě se tomu říkalo "elitní výkon"...

Brr: takže je potřeba řídicí vůz + naučit toho brejlovce s ním komunikovat
Pokud máš tím brejlovcem na mysli 754, tak pouhá komunikace nestačí. [nene]
Ověřeno zkouškami na 943+754: použitelná mašina je až 750.7 (a i té na můj vkus chybí jedna věc, a sice protismyk).

Bram: která poskakovala jak koza (umocněno velmi podudržovaným svrškem za éry slavného dřívbylolípu) díky tomu, že byly použity zcela nevhodné zastaralé podvozky
No, ne že by pensylvánské podvozky byly nějaké HiFi, ale spíš než "umocněno" by bylo na místě napsat "způsobeno" - protože na koridorovém svršku to jezdilo překvapivě klidně.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 11. října 2020 - 12:31:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13485
Registrován: 5-2004
to zdaleka neni jen o typu podvozku. Pensylvanii mely i Ba/Bai Smichov a zadny extra natrasadla to nebyly. Zatimco interpanter pensylvanii nema zato celni vuz na koridoru umi poskakovat pri 120 a vic skoro jak ten zbt. To bude o rozvoru, tezisti a halde dalsich veci.
Mladějov
Neděle, 11. října 2020 - 12:50:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15195
Registrován: 3-2007
Bram:
" Píšu o interiérově velmi ošklivé a již v době svého vzniku po stránce provedení interiéru obstarožní jednotce s malými nepohodlnými sedadly, "

Ale houby.
Nesmíš zobecňovat stav rok 2000+, odkud si ty jednotky pamatuješ nejlíp.

Interiér byl někdy v tom roce 1960 (první sériové vozy 1964, jen tři roky předtím letěl Gagarin !) naprojektován podle nejsoučasnějších tehdejších světových trendů (minimalistický interiér, koukni na Brusel 1958), vše z umělé hmoty, plastické kůže a kovu, modrá sedadla, velké nástupní plošiny, automatické dveře, kombinované topení, zářivky, elektrodynamická brzda, velké zrychlení, poloautomatický rozjezd a systém řízení umožňující pohodlné ovládání a rychlý přechod jízda - brzda poprvé použitý na železnici u nás, jednoduchý systém mnohočlenného řízení, automatická spřáhla i s automatickým spojováním kabelu mnohočlenu, 380/220 V na jednotce a tím možnost použití běžného zařízení a např. asynchonních NN motorů na pomocných pohonech, uspořádání interiéru umožňující jednoduchý úklid, tichý provoz (ŽÁDNÝ cizí ventilátor motorů, odporů či třeba kompresorů)..
A i "proudový" design právě z toho roku 1960..celá jednotka tvořila harmonický celek.

NAOPAK - tento výrobek se konstruktérům VELMI povedl.
Koukni se třeba na Fantomase..jak si v roce 1964 představovali moderní interiér: Přesně takto.
Neděle, 11. října 2020 - 18:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2933
Registrován: 9-2003
Z článku na Zdopravy.cz ohledně mostu v Hořicích:

Vzhledem k plánované elektrifikaci přemostěné železniční tratě je most oproti původní stavbě také o zhruba 1 metr vyšší.

Elektrifikace?? Dobré sci-fi ...
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Neděle, 11. října 2020 - 20:02:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 147
Registrován: 8-2017
Nuts:
"Z článku na Zdopravy.cz ohledně mostu v Hořicích:

Vzhledem k plánované elektrifikaci přemostěné železniční tratě je most oproti původní stavbě také o zhruba 1 metr vyšší.

Elektrifikace?? Dobré sci-fi ..."
No, co když v příštích volbách vyhraje ODS a TOP a do vlády nastoupí konečně odborníci, tak se to bude hodit [lol][lol][lol][lol][lol]
Neděle, 11. října 2020 - 20:44:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 7-2017
Až vyhrají tihle "odborníci", tak zůstanou jen korytory [biggrin].
Pondělí, 12. října 2020 - 16:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 3-2011
V Hořících 3x Eas,v Sadove složeno větší mnozstvi kolejnic,pravdepodobne se zde budou montovat kolejove pole na vyluku Hnevceves-Jerice,ktera ma proběhnout příští rok[wink]
Pondělí, 12. října 2020 - 21:00:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2716
Registrován: 7-2017
Kolejnice nejspíš lehce jeté?
Pondělí, 12. října 2020 - 22:18:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3169
Registrován: 7-2005
si fakt myslite ze treba u 171 jsou lidi na drahu nasrany min nez pred 40ti lety?[wink]

na trati 171 jsem prožil 80.léta při cestách na a z chaty... ty nedělní odpoledne ve Všenorech či "Mokropsích", při čekání na posilový (rekreační) panťák z Řevnic, který se podařilo vsunout mezi hodinový "takt" Smíchov-Beroun se z paměti nevymaže. Počítání nákladních vozů projíždějících kolem, závidění lidem v rychlících co už jedou a my jak trubky stojíme na peronu, protože nevíme jestli zpoždění bude jen 5,10 nebo i víc minut. Ale čekalo se dál neb jiná alternativa nebyla. Pak paňťák přijel a šlo hlavně se tam dostat, řešit jestli bude možnost si sednout byla druhořadá.
Neříkám že to bylo špatně nebo dobře. Prostě tak to bylo, tak si to pamatuju.
Pamatuji i cestu z Kysaku do Prahy nočním rychlíkem sedící na vlastním kufru v uličce, opřený o tátu, abych nepadal...
Prostě krásné vzpomínky na mládí, to mi nikdo nevezme (až časem na toho němce, co schovává věci)
Úterý, 13. října 2020 - 07:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1722
Registrován: 3-2011
Ad mot:Jo jsou jete[happy]
hrejzadarmo
Úterý, 13. října 2020 - 09:41:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 246
Registrován: 2-2014
SÚ Trutnov - Prodloužení haly pro údržbu třívozových souprav [masinka]
Předmětem veřejné zakázky je prodloužení haly pro údržbu třívozových souprav v SÚ Trutnov dle zpracované projektové dokumentace.
Středa, 14. října 2020 - 12:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1902
Registrován: 7-2017
"míň vlaků bylo líp"
Ale na 030 nebylo méně vlaků, pouze bylo méně rychlíků.

Například stanice Horka u Staré Paky. Lepší stav kolejí, zabespečovacího zařízení.
Ano nástupní hrana 55 a blíže k obci s pofidérním dřevěným přístřeškem pod který se za deště a větru neschováte, bez návaznosti autobusových přípojů.
Možná se tu najdou pamětníci, pamatující kdy autobusy přijížděly a odjížděly od každého osobního vlaku směr Studenec - Jilemnice - Horní Mísečky - (Zlaté návrší), Čistá, či Nová Paka (i v sobotu a neděli). Zajížděly k dopravní budově, kde bývala vyhřátá čistá čekárna a v dobách dávných i restaurace.

..s půl až hodinovým pobytem v Pace?
Pokud je myšlen například Os5410 tak ten sloužil jako dělnický, zároveň k návozu cestujících na R684 (Košice-Liberec) a Os5442 (Stará Paka-Praha). Ano čekal ve Staré Pace cca 69' a pokračoval jako školní.
Kdo chtěl pokračovat do Turnova přestoupil na Os5442 (přestup cca 7'), kdo do Liberce přestoupil v Turnově (nebo počkal v Pace) na R. Cestující se tak dostal například z Mostku do Turnova za denně za 104', do Liberce za 164'lehce po 7 hodině. Od Liberce (20:30) Os5413 jste dostal domů denně v cca 23:30. Též bylo možno využít od Liberce (21:15) R685 s přestupem v Turnově do Os5413.

Dnes cestujícímu bude cesta trvat sic jen do Turnova 85', do Liberce 144' s jedním přestupem ve St. Pace. V pracovní den se tam nedostane dříve než v půl desáté. Nebo Os do Dvora (50' čekačka) přestup na R do Turnova 121' Liberce 173' příjezd těsně před osmou (výstup pouze kde R zastavuje). Od Liberce (14:30) se dostane v 17:01 nebo R1373 (z Liberce 16:03) do Dvora a Os na Mostek v 18:52 (to jen v případě, že bude odjíždět ze stanice kde R staví.

Cca 30-40' ve Staré Pace jednou jedním i druhým směrem ano. Důvod byl velmi prostý. V jednom úseku dovézt zaměstnance na směnu a v druhém již ze směny.
Jinak těch dlouhých pobytů v Pace zas tolik nebylo.
A to tu žádnou "komonostalgii" nevedu. Kdo mne zná tak ví že jsem s nimi velmi bojoval.

A ještě tohle
http://www.iidol.cz/aktuality/9403:preruseni-provozu-nocnich-vlak -z-liberce.html
mezi Jaroměří a Starou Pakou není co omezit.

jara_h
Ještě dříve to byla kolej pro "RADIÁLKU"
Středa, 14. října 2020 - 13:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11457
Registrován: 4-2003
mirek55:Ale na 030 nebylo méně vlaků, pouze bylo méně rychlíků.

Akorát ty osobní vlaky by dnes už nikoho nezajímaly a proto jezdí místo nich rychlíky.

Evidentně je to ale stále nepochopitelné [crazy].
Středa, 14. října 2020 - 14:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 10-2005
mirek55:
"
A to tu žádnou "komonostalgii" nevedu. Kdo mne zná tak ví že jsem s nimi velmi bojoval.
"

Mirku, proboha, buď to sem dávejte jako prostej aspergeráčskej faktogram, bez postranních komentářů, ať si současní šrotovači jízdních řádů přijdou na své, nebo vůbec.
Je nás tady docela dost, kteří si otřesnou (ne)použitelnost, stav, atd. osobáků křižujících StP v 2. polovině 80. let pamatujeme.
Středa, 14. října 2020 - 17:09:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1904
Registrován: 7-2017
Plním přání druhou polovinu 80. let dokonce i 1992, a možná i dále
Hradec - St. Paka - Turnov
Os 5410 příjezd do St. Paky _4:54 přestup na Os5442 5:00 (6')
R480__ příjezd _5:40 odjezd _5:43 (3')
Os5422 příjezd _7:18 odjezd _7:38 (20')
R682__ příjezd 10:11 odjezd 10:13 (2')
Os5400 příjezd 11:00 odjezd 11:15 (15')
Os5412 příjezd 13:27 odjezd 13:36 (9')
Os5414 příjezd 14:33 odjezd 14:37 (4')
Os5402 příjezd 16:37 odjezd 14:46 (9')
R988__ příjezd 18:38 odjezd 18:40 (2')
Os5424 příjezd 19:52 odjezd 20:29 (37')
Os5426 příjezd (kladiva a N 26.XII a 9.V.) 22:18 přestup na R680 22:40 (22')
R680__ příjezd 22:38 odjezd 22:40 (2')
případně pokračovat Os5426 (kladiva a N 26.XII a 9.V.) odjezd 22:58 z R (+18') od předchozího Os (40')
R1480 příjezd _1:55 odjezd 1:56 (1') (od 25.VI. do 24.IX.)

Turnov - St. Paka - Hradec
Os5421 příjezd _3:52 odjezd _3:59 (7')
Os5423 příjezd _5:36 odjezd _5:47 (11')
Os5401 příjezd _6:35 odjezd _6:53 (18')
R681__ příjezd _7:33 odjezd _7:36 (3')
Os5411 příjezd 11:06 odjezd 11:30 (24')
Os5425 příjezd 13:32 odjezd 13:37 (5')
Os5403 příjezd 15:10 odjezd 15:24 (14')
R683__ příjezd 16:42 odjezd 16:45 (3')
Os5427 příjezd 18:00 odjezd 18:04 (4')
R1481_ příjezd 20:05 odjezd 20:07 (2') (od 23.VI. do 22.IX.)
Os5405 příjezd 20:06 odjezd 20:30 (24')
Os5413 příjezd 20:30 odjezd 20:42 (14')
R481__ příjezd 23:31 odjezd 23:34 (3')
Středa, 14. října 2020 - 17:26:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11462
Registrován: 4-2003
mirek55:Plním přání druhou polovinu 80. let dokonce i 1992, a možná i dále

Jen to tu plň. Ovšem s ničím nenaplněnou hlavou těžko pochopíš, že tu dnes jede devět párů použitelných vlaků, tím jsou míněny rychlíky. krom toho tu je až sedm párů osobních vlaků Stará Paka - Jaroměř. Dříve tu jely čtyři páry rychlíků, přičemž jeden pár byl víceméně k ničemu (jel v části své trasy přes půlnoc) a maximálně devět párů osobních vlaků, přičemž jeden pár v časové poloze víceméně k ničemu.

A ať dělám, co dělám, tak mi to vychází stále tak, že dnes toho jezdí více a v daleko použitelnější podobě. Krom toho R1480 byl snad sezónní mezistátní vlak Margecany - Lipsko, nechce se mi to dohledávat. A docela by mne zajímalo, proč zrovna jel z Margecan (díra po výbuchu) a ne třeba z Prešova...
Středa, 14. října 2020 - 18:15:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3823
Registrován: 5-2002
Os 5410 příjezd do St. Paky _4:54 přestup na Os5442 5:00 Tenhle přestup se ovšem chaoticky tvořil a rušil rok od roku. Někdy si to tam pár minutami ujíždělo.

Ten 988 byl Sp.

Krom toho R1480 byl snad sezónní mezistátní vlak Margecany - Lipsko Jo. Někde jsem slyšel (JPP!), že nemohl do Košic, protože tam bylo plno, a vzhledem k tomu, že to byl spoj pro Němce do Tater, tak se hledala vhodná stanice za Popradem (proč to nemohlo končit tam?), kde to ukončit. S nějakým vnitrostátním významem se moc nepočítalo.

Zajímavá je díra v odpolední špičce: 13:36, 14:37, 16:46, 18:40 (Sp), 19:52 (mezi vlaky hodina, přes dvě hodiny, dvě hodiny, hodina a čtvrt. Ty vlaky ve 13.36 a 14.37 vyjížděly z Hradce tak ve 12 a v jednu - to bylo myšlené jako pro školáky návrat domů nebo proč zrovna v tenhle čas dva vlaky "těsně" za sebou a pak nic?
Petr_hradecký
Středa, 14. října 2020 - 18:20:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3986
Registrován: 4-2015
Margecany sú jednou z najdôležitejších železničných križovatiek, ktorá mala v priebehu rokov tri podoby. Najprv to bola jedna odbavovacia budova (s 1 poschodím), potom 2. odbavovacia budova (2 poschodia) a 3. odbavovacia budova (terajšia už aj s prístavbou).

(web obce Margecany)
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Středa, 14. října 2020 - 18:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2718
Registrován: 7-2017
Brr: ona je zajímavá díra i dnes na 020/040. R 948 nemá v Chlumci (9:30) přípoj od Paky, Os 5710 od Paky nemá v Chlumci (11:30) přípoj R do Prahy. Takže dopoledne jsou využitelné pouze Sp á 2 hod.(Chlumec 8:30, 10:30, 12:30)
Středa, 14. října 2020 - 19:55:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2020
Vůbec snad nejlepší byl spoj 5405! V roce 1985 z Liberce v 17:02 do Pardubic 23:26, pak ho pokrátili jen do HK, z Liberce 16:33 do HK 22:29 ..... cestování 140 km za pět hodin? To sned nemůže myslet vážně ani ten nejzarytější komouš!
Mladějov
Středa, 14. října 2020 - 20:02:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15207
Registrován: 3-2007
Bram:
" Krom toho R1480 byl snad sezónní mezistátní vlak Margecany - Lipsko, nechce se mi to dohledávat. A docela by mne zajímalo, proč zrovna jel z Margecan (díra po výbuchu) a ne třeba z Prešova..."
Ano, 1481/1480, sezónní.

Končil v Margecanech, protože jeho úlohou bylo vozit turisty z NDR do Tater (jiné velehory byly pro ně nedostupné) a souprava se odstavovala v M., aby se nezatěžovaly Košice.

Podobně jezdil sezónní Lipsko-Fonyód k Balatonu (kde se rádi setkávali bez dozoru Stasi příbuzní enderáci a zápaďáci, v malém tomu bylo podobně i třeba na Lipně).
Středa, 14. října 2020 - 20:18:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12908
Registrován: 8-2012
tak se hledala vhodná stanice za Popradem (proč to nemohlo končit tam?)
Protože celá 80. léta probíhala (socialistickým tempem) přestavba stanice Poprad a ta souprava (s celodenním prostojem) by se tam nevešla.
電車オタク
Středa, 14. října 2020 - 22:29:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2451
Registrován: 7-2002
Tom_L: podobně to bylo i rameni Rumburk - Nymburk. Tam byly taky Os s cestovní dobou přes 4 hodiny na necelejch 130 km. Dtto Děčín - Praha...
Doba k žití na houno, (nejen) vlaky špinavý, pomalý, nádražáci “umaštěný a nevrlý”....ale z šotohlediska byl ten provoz prostě mnohem lepší než dneska. Teda aspoň pro generaci jedinců praštěnejch kolejnicí, co znám (ročníky 1976 - 1987). A na “západě” to maj úplně stejně. S velebením jakýhokoliv režimu to fakt nemá nic společnýho...
Gyllene Tider - Moderna Tider
Čtvrtek, 15. října 2020 - 00:07:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7800
Registrován: 12-2011
Tom_L:
"Vůbec snad nejlepší byl spoj 5405! V roce 1985 z Liberce v 17:02 do Pardubic 23:26, pak ho pokrátili jen do HK, z Liberce 16:33 do HK 22:29 ..... cestování 140 km za pět hodin? To sned nemůže myslet vážně ani ten nejzarytější komouš!"
Ale může [lol]



A třeba tam bylo i křižování v Kuksu[pozor]

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
Čtvrtek, 15. října 2020 - 06:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32
Registrován: 2-2020
Tojo, tojo .... jak to bylo s brejlovcem a čtyřmi Bhm .... tak to těch pět a půl hodiny uteklo úplně jinak.
Čtvrtek, 15. října 2020 - 08:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1420
Registrován: 11-2007
Tak zabedněncům typu itelpert,Bram a spol prostě nedojde, že byla jiná doba. Ne tak uspěchaná jako dnes, kdy se každej může[zadnice], že jede sockou třeba o 20 minut z práce dýl než autem aby stejně pak zase ten čas strávil doma třeba čuměním na TV.[crazy] Co je lepší dřív, ne takovej spěch všude a nebo teď neustále ve spěchu ať si každý udělá názor sám.
Za první republiky chodili lidi na vlak x km a vůbec jim to nevadilo. Prostě každá doba má svý a jen blbec může tvrdit co je lepší či horší. Prostě žít s tím co je a s tím se smířit[wink]
Čtvrtek, 15. října 2020 - 08:16:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 11-2007
Navíc k tý Pace, sice se tam třeba dlouho čumělo ale zase tam byly stánky s občerstvením tak se to dalo. Zato teď tak nekoupíte ani[zadnice]takže když tam člověk čeká na přípoj tak má prostě smůlu. Nic tam není, pusto prázdno, hospoda daleko.