Diskuse » Železnice » Historie železnic » Archiv diskuse Historie železnic do 16. 9. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Historie železnic do 16. 9. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 10. července 2020 - 11:39:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6390
Registrován: 9-2005
Pro zajímavost:
Napište 7. pád názvu Praha-Vysočany.
A správně odvoďte přídavné jméno "jaký, který, čí" od slova Lysá.
A proč se říká Karlovský ve Velkých Karlovicích.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Komis
Pátek, 10. července 2020 - 12:42:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 791
Registrován: 2-2019
Ta pomlčka nás zachrání, takže projedeme Prahou-Vysočany stejně jako Prahou-Libeň. Anebo Vysočany a Libní.
A taky labskolysenským nádražím. Oder? [happy]
Pátek, 10. července 2020 - 14:32:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2565
Registrován: 7-2017
[rofl]
Jak se v dokumentech ČSD/ČD/SŽ(DC) jmenuje tunel u zastávky Vlaské?
Podle čeho je nazván Lyský průsmyk?

Ergo: Ne vždy hledejte v českém jazyce neprůstřelnou logiku. A jestli ji chcete v nějakých jazycích hledat, zkuste (v tomto pořadí) esperanto, klasickou latinu, se spoustou výhrad možná ještě spisovnou němčinu.

Jeden z mých učitelů angličtiny (rodilý mluvčí - občan USA, WASP z Nové Anglie perfektně mluvící česky) měl takové přirovnání: Jazyky jsou oblečení myšlenek. Němčina je železné brnění, angličtina jsou džíny a triko, čeština kůže a hedvábí.
Pátek, 10. července 2020 - 14:40:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2566
Registrován: 7-2017
Trolleybus:
"...Aš totiž může být v mužském i ženském rodu. [happy]"

Pro nás sudeťáky [biggrin] je přirozenější ženský rod, protože název města podle většiny historiků vznikl z německého názvu ryby lipana - die Äsche, kterého má mimochodem město dodnes ve znaku. Jiní historici sice tvrdí, že název města Aš pochází z pojmu popel - die Asche, ale i ten je v němčině ženského rodu, takže naše volba je jasná. [proud]
Pátek, 10. července 2020 - 16:03:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6392
Registrován: 9-2005
Lyský je od Lysá a to jak nad Labem, tak pod Makytou.
S Prahou-Vysočany je správně, ale u té Libně je správně Prahou-Libní. Správně je pak Labskolyským nádražím.

Jinak platí výrazný rozdíl mezi spisovnou češtinou a slovenštinou: spisovná slovenština má minimum výjimek a nepravidelností, jde o dosti umělý jazyk. Navíc v posledních letech opět úředně čištěný a udržovaný.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Komis
Pátek, 10. července 2020 - 16:47:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 792
Registrován: 2-2019
Tak se s tou Lysou vzdávám, ale ještě jsem nikoho neslyšel říkat, že jde na lyské nádraží. [wink]
Pátek, 10. července 2020 - 18:03:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2569
Registrován: 7-2017
Pokud jde o ten Vlaský tunel: Přilehlá osada se železniční zastávkou se jmenuje Vlaské, jenže ten název vznikl až po r. 1918 fonetickým přepisem německého názvu Blaschke, takže v češtině nemá smysl hledat pro něj nějaký význam. (Člověk by si řekl, že to má něco společného s Vlachy...) Proč ale příslušné přídavné jméno zní zrovna Vlaský, to je zase otázka na Ústav pro jazyk český...
Sobota, 11. července 2020 - 11:42:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 741
Registrován: 8-2017
Dědek hank 2563:
No Tak dá se najít pár pohlednic na netu kde je tištěno Břeclava a pak se to po přejmenování přeráželo černou barvou aby to nebylo vidět. Jedna bez přeražení je na blogu zde.

Gramatika a jazyk obecně je cochcárna vždy a je otázka jestli má cenu se jej snažit pevně kodifikovat a tím brzdit rozvoj. Čeština na tom není tak jako třeba Angličtina, ono jestli s tím cvičí jeden ústav a 11 milionů lidí a nebo minimálně tři (USA, Anglie, Skotsko, možná i více nevím jak to mají v Austrálii a pod.) a přes miliardu, tak je to rozdíl. U nás se hádáme o i/y a mezi tím se v angličtině X nepravidelných sloves začalo ve velkém časovat jako pravidelná.

Mimochodem je mi bližší přístup kdy se jev v jazyce nechá proběhnout, buď se uchytí a zůstane s následným zápisem že je to tak správně, než s ním bojovat. Napadají mne třeba přechodníky, lidi je z nějakého důvodu milují,ale píší je špatně. Otázka tak je jestli se nám jazyk neposunul a přechodník nezačal plnit jinou roli. Stará čeština také měla předminulý a předpřítomný čas a ty se pak zrušily tím že lidi je nepoužívali. Je možné že se to stejné stalo s přechodníky a už z nich zbyl jeden tvar jenom a prostě se používají jinak. Má pak ústav a školy jít proti tomu, nebo se to má nechat volnému vývoji a pak kodifikovat podobu, která z toho vyleze jako vítězná? Osobně si myslím že by to mělo být tak.

Samozřejmě je to risk, pak bychom mohli skončit tím že se bude Pepíkovská výslovnost a gramatika považovat za spisovnou, což bych asi nepřekousl, na druhou stranu není možné z jazyka dělat museum, to pak skončíme tak že se ve školách bude učit "vysoká čeština" a nikdo jí nebude pořádně mluvit ani psát. A on je tedy ještě problém že to co se učí ve školách není zase tak vysoká čeština aby se tomu dalo vysoká čeština říkat.

2565:
Mno... jako programátor pár jazyků se železnou logikou znám, ale s těmi se nedomluvíte občas ani s tou mrchou křemíkovou, natož s člověkem. I když jsem měl známého kterému bylo lepší na papír napsat if-elseif-else než mu to vysvětlovat lidským jazykem.

Rozvedl Váš učitel nějak více tu myšlenku o kůži a hedvábí? Zní to celkem zajímavě, s Hochdeutsch jako brněním souhlasím, s tou angličtinou... no mě to spíš připomíná trochu tweed a vlněný svetr, sice formální ale pořád dost pohodlné na to abyste v tom mohl třeba na zajíce, ale to bude asi tím že Vy jste se učil Americkou a já na škole Britskou angličtinu (a Tolkien v tom bude také hrát roli stejně jako A. C. Doyle), což mi dodnes dělá v práci trochu problémy, z nějakého důvodu amíky štvou věci jako hnour, colour a pod. Ale jak proboha došel na to že Čeština je jako kůže a hedvábí? No ano, mluvíme de-facto renesančním jazykem, ale... pořád mi to nějak k tomu nesedí...

2566
Aš se neskloňuje podle ženského rodu?! Dodnes jsem žil v domnění že je to ta Aš!

2569:
Spojitost Vlaského a Italů by mne nenapadla, spíš bych hledal nějaké slovo podobné slovu vazké.
Sobota, 11. července 2020 - 12:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2570
Registrován: 7-2017
K.S. 741:
"...jako programátor pár jazyků se železnou logikou znám..."
Aha, mě zase nenapadlo mluvit o jiných jazycích než těch, kterými se dorozumívají lidi...

"...Vy jste se učil Americkou a já na škole Britskou angličtinu..."
Nejdřív - už v 60. letech - jsem se jako dítě učil britskou angličtinu, americká přibyla vlastně až po převratě, kdy jsem zjistil, že jí skoro nerozumím, tak jsem to začal dohánět na všelijakých kursech... Ale ta vlna a tweed taky svým způsobem sedí. Občas, když chci při nedostatku praxe zase dostat mluvenou angličtinu "zpátky do ucha", tak si pouštím projevy britské královny nebo písničky starých (nejen britských) skupin ze 60. let, jejichž angličtina měla taky blízko ke Queen's English. To jsou texty, kde rozumím každému slovu.

"...ono jestli s tím cvičí jeden ústav...nebo minimálně tři..."
Omyl. V USA nemají vůbec žádnou formální autoritu obdobnou našemu ÚJČ; nemají ji ani v UK, ale tam ji suplují university Cambridge a Oxford. (Situaci v Austrálii neznám.)

Ale jak proboha došel na to že Čeština je jako kůže a hedvábí?
Protože kůže a hedvábí dokážou nejlépe zdůraznit obrysy postavy, tzn. nejvýstižněji vyjádřit myšlenku, a přitom dávají dostatek prostoru pro humor, nadsázku, ironii, mystifikaci...

BTW, názvy jazyků se ve spisovné češtině (zatím pořád ještě) píšou s malými písmeny na začátku... [crazy]
Sobota, 11. července 2020 - 13:23:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 141
Registrován: 2-2018
Gramatika a jazyk obecně je cochcárna vždy a je otázka jestli má cenu se jej snažit pevně kodifikovat a tím brzdit rozvoj.

Ještě, že vás neznali Jungmann, Dobrovský ad. Ale myšlenka, že když něco má "pravidla" je cochcárna je skutečně unikátní... [coze]. Vás je škoda, nechcete kandidovat někam do parlamentu, ideálně Evropského parlamentu (zde je E správně, na rozdíl od Česštiny nebo Pepíkovské)? Tam je takových nekulturních jedinců dost, jeden další by se ztratil.

A on je tedy ještě problém že to co se učí ve školách není zase tak vysoká čeština aby se tomu dalo vysoká čeština říkat.

Ona se ve Štatlu neučí ve školách spisovná čeština? [coze] No vlastně bych se nedivil, když jsem poznal pár absolventů tamní univerzity...[blush]. Ale nejspíše jen podle sebe soudíte na celek. Žádná "vysoká čeština" na rozdíl od oxfordské angličtiny opravdu neexistuje. Pouze spisovná a obecná, do které se dají zařadit i nářečí, případně slangy a argoty.[wink]
Sobota, 11. července 2020 - 14:27:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 742
Registrován: 8-2017
Dědek hank 2570:
BTW, názvy jazyků se ve spisovné češtině (zatím pořád ještě) píšou s malými písmeny na začátku...
Vidíte co mi s tím napáchala angličtina a do toho ještě základy němčiny a ruštiny.

Omyl. V USA nemají vůbec žádnou formální autoritu obdobnou našemu ÚJČ;
Je to možné, tak do toho nevidím, o práci univerzit v Oxfordu a Cambridge vím, v USA, jak se dívám mají akorát Websterův slovník, pro gramatiku mi to vyhodilo nějaké dvě mě neznámé knížky.

Projev jejího veličenstva jsem slyšel poprvé asi letos, angličtina je to ale proti americkým prezidentům pěkná a srozumitelná.

Možná na to osvěžení zkuste na internetu pohledat dokumenty s Ruth Goodmanovou, když jsme u té železnice, tak třeba Full Steam Ahead. Akorát nevím jestli to pro Vás bude srozumitelné, občas se tam objevují různá nářečí a přízvuky. Já jsem v tom jazyce alespoň trochu namočený denně, tak mi to už ani nějak nepřijde. S čím mívám problémy trochu jsou cizinci z neevropských zemí se silným přízvukem. Jednou jsme v práci řešili cosi s lidmi v Indii, za půl hodiny toho hovoru jsem byl utahanější než po půl dni stráveném s Kanaďanem.

Protože kůže a hedvábí dokážou nejlépe zdůraznit obrysy postavy
Takže myslel kůže jakože lidská kůže? To pak ano. Mě se první vybavila vyčiněná zvířecí a tak mi ta spojitost s hedvábím moc nedošla.
Sobota, 11. července 2020 - 15:11:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 743
Registrován: 8-2017
pilot.pirx 141:
Kdybyste znal gramatiky programovacích jazyků, tak to co snese lidská řeč je fakt cochcárna, díky kontextu to snese hodně.

Ale jo, učí se cosi jako spisovná čeština, ale to bych za nějaký extra vytříbený jazyk nebral, navíc náš styl výuky jazyka je prostě divný. Dodnes jsem nepochopil třeba k čemu se dělají větné rozbory jejichž cílem je vepsat nad slova jestli je ten či onen větný člen jejich pád, druh... podle toho ve které jste třídě a co se bere zrovna. Rozbory souvětí trochu smysl mají, ale také nechápu proč se na nich tak bazíruje. Reálně to líp myšlenku člověku vyjádřit nepomůže. Když to řeknu tak, tak se tu moc pitvá (ale ono se to dobře kontroluje podle klíče!) a málo skládá (to se špatně kontroluje!), tedy píší texty.

Co si pamatuji, tak nějak bylo že je spisovná, obecná, hovorová a pak nářečí, přičemž obecná čeština je to co jsem nazval Pepíkovštinou, která mi tedy rve uši i oči.

Samozřejmě, nelze u nás aplikovat 1:1 koncepty jako je vysoká němčina, nebo Oxfordská angličtina, ale za něco jako vysoká čeština bych považoval třeba správné zvládnutí přechodníků, nebo lehce archaizující pravopis (museum, president atd.), možná stavba vět. V češtině by to prostě ten koncept vypadal jinak.

Ale ono to přijde, ono tu něco takového asi za první republiky bylo, jenže jsme o to přišli během 40 let komunismu, kdy se spíš nosilo zlidovění všeho co šlo. Což kulturně není asi moc zdravé. I když máme schopné lidi, tak za elitu bych to zrovna nebral, respektive s tou elitu jsou spojené i trochu jiné věci než jenom schopnosti v oboru. S tím co se tu dělo v minulém století máme spíš jenom pseudoelitu.
Sobota, 11. července 2020 - 18:18:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2573
Registrován: 7-2017
K.S.:
"Jednou jsme v práci řešili cosi s lidmi v Indii..."

S Indy jsem spolupracoval a do Indie pravidelně jezdil posledních 5 let před důchodem. Ještě jsem se z toho nevzpamatoval... [crazy]
Vagonet
Pondělí, 13. července 2020 - 23:08:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 441
Registrován: 7-2017
U hvožďanské tvrze:

Úterý, 14. července 2020 - 22:10:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6407
Registrován: 9-2005
KS: není to vždy cochcarna. V Česku není žádný regulátor jazyka, spíš jen popisovač. Na Slovensku trochu je a třeba islandština je regulována velice přísně. Určování, co je spisovná čeština, má svá pravidla.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 21. července 2020 - 09:05:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 211
Registrován: 6-2005
Dnešní psaní místních jmen (a to i na dráze) se ustálilo až za první republiky, někde k tomu mám i glejt z věstníku. Ve starých dokumentech jsou mnohdy různá znění, možná to ani nikomu nevadilo, lidé si tehdy nepotrpěli na takovou posedlost přesností a normovaností jako dnes. Navíc za Rakouska bylo mnoho různě zpotvořených přepisů do němčiny, po 2.sv se zase jména počešťovala, někde i na víckrát. Takže najdeme třeba Brancouzy/Brancouze, Okříško/Okříšky, Doubravice/Dobrovice, Libňoves/Libněves, Břeclava/Břeclav, dokonce Bratislava/Břetislava! Běžné byly varianty s V na začátku (Vosek/Wosek - Osek) a jiné "nespisovnosti", třeba Mlíkosrby/Mlékosrby.
Upozornění: Tento text neprošel jazykovou ani obsahovou korekturou a může být čten pouze na vlastní nebezpečí! [crazy]
Sobota, 25. července 2020 - 01:25:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 301
Registrován: 3-2007
Zajímavé téma.
Co se týče toho tvaru Břeclava,tak to užíval například můj otec.
Já jsem ale docela nechápal ty názvy podle mužských jmen a v ženském rodě. Třeba Miroslav. Dokonce úplně normálně užívám ten Choceň. A taky třeba jsem osobně nepotkal člověka,co by říkal ta Olomouc.
Všichni ten Olomouc. [happy]
Například mi úplně trhá uši ta Horní Lideč,od dětství mám ten Horní Lideč. Je to zřejmě tím,že v dětství jsem byl v Púchově a tam byla cedule s odjezdy do tří směrů a na jednou částí bylo DO HORNÉHO LIDČA.
Ještě mně napadá,že lidi nejednoznačně říkají obci (nebo stanici) Chornice. Údajně jsou "ty",někteří lidé říká ta Chornice. Jsem v této skupině,a asi je to tím,že mi připomíná ten název slovo ORNICE.
Ale je fakt,že když uvážím,že obec Chornice je na Moravě (dle neadministrativní tzv.historické hranice),tak je název pomnožný,neboť kdyby byl rod ženský,tak podle moravských nářečí by to musela být Chornica. V moravských a lašsko-slezských nářečích je rozlišeno: končí na E - množné číslo,nebo pomnožné, končí na A - jednotné číslo rod ženský. V českých nářečích a spisovné češtině vše končí E.
Sobota, 25. července 2020 - 09:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2607
Registrován: 7-2017
Transdanubium 301: Kvůli Chornicím/Chornici (německy Kornitz) už jsme se na zdejší fóru taky dohadovali. Dnes se považuje za spisovný a používá výhradně pomnožný tvar. V Chornici, která byla tehdy z 95% německojazyčná, jsem měl vzdálené příbuzné německé národnosti, kteří byli v r. 1945 odsunuti. Když mluvili česky, zásadně používali jednotného čísla.
Sobota, 25. července 2020 - 10:14:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1488
Registrován: 5-2002
Ono toho je spousta: Vrané nad Vltavou se neubránilo linguistadorům, Slaný z posledních sil vzdoruje. A Praha padla už dááávno.
Úterý, 28. července 2020 - 07:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2608
Registrován: 7-2017
Přenáším sem dotaz z modelářské diskuse.

Když bývaly v nácestných stanicích popelové jámy, dávaly se i do 1., tj. hlavní dopravní koleje, která se mohla projíždět traťovou rychlost? Nebo jinak řečeno: Vyžadoval průjezd po koleji s popelovou jámou snížení rychlosti, i když se jelo přímo a SZZ umožňovalo průjezd bez snížení traťové rychlosti? A jestliže se snížení vyžadovalo, tak na jakou rychlost?
Úterý, 28. července 2020 - 09:15:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11024
Registrován: 4-2003
dědek hank: Když bývaly v nácestných stanicích popelové jámy, dávaly se i do 1., tj. hlavní dopravní koleje, která se mohla projíždět traťovou rychlost?

Zcela určitě - v Ledečku je stále v první koleji je, ale ta se pojížděla jen čtyřicítkou, dnes už padesátkou. Ovšem tady šlo pouze o místní dráhu...
Úterý, 28. července 2020 - 09:55:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2831
Registrován: 5-2008
dědek_hank: ve Vyškově v 1 SK normálně traťovou 80km, jednou jsem si tam vlezl , když bylo postavený po "první" pro nějakou běžku , bylo to malý zemětřesení
Don Parmezano
Pondělí, 17. srpna 2020 - 07:52:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2777
Registrován: 3-2004
Dotaz: na mapách.cz je u býv. letiště Hradčany jakoby nakreslen kus staré tratě. Nedává mi to tam smysl, ani ve fotomapě nejsou vidět nějaké průseky apod., které by "ukazovaly", kudy tam ty koleje vedly. Možná je to jen chyba na mapě. Díky.
Pondělí, 17. srpna 2020 - 08:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1315
Registrován: 6-2019
Rečkovská lesní železnice. Tento úsek je zakreslený správně, střední úsek kolem 50.5516783N, 14.7984833E je však překreslený chybně, stavba vedla ve zcela jiné trase, než se běžně uvádí.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 17. srpna 2020 - 20:03:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22616
Registrován: 5-2002
KS: Napadají mne třeba přechodníky, lidi je z nějakého důvodu milují,ale píší je špatně. Otázka tak je jestli se nám jazyk neposunul a přechodník nezačal plnit jinou roli.
Otázka spíš je, proč to obrozenci udělali/nechali tak složitý - kdyby to udělali jako SLováci nebo Poláci unisex, tak by to bylo bez problémů.

Dodnes jsem nepochopil třeba k čemu se dělají větné rozbory jejichž cílem je vepsat nad slova jestli je ten či onen větný člen jejich pád, druh
K tomu, aby se ta věta dala správně pochopit (nebo konstatovat, že je napsaná špatně).
Kdysi mi to jako puberťákovi takhle vysvětlila sestřenka, tehdy larva češtinářky, a dodnes jí dávám za pravdu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 07:59:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2643
Registrován: 7-2017
Na internetu jsem našel tyto dvě fotografie z digitalizovaného archívu vagónky WUMAG:



Nepodařilo se mi ale dohledat, která dráha používala zkratku Eg. St. T. Víte to někdo?
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 08:29:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 677
Registrován: 5-2013
dědek_hank:

Eisenbahn-Gesellschaft Stralsund – Tribsees, viz popisy na rámech vozů.
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 08:39:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2644
Registrován: 7-2017
K.A.F. 677: Děkuji, to jsem přehlédl... [blush]
Miroslav_ Zikmund
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 11:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 2-2016
Na dnešní den připadá 175. výročí zahájení provozu na "Dráze Olomoucko-pražské" - StEG.
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 16:10:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1736
Registrován: 11-2005
A furt se jezdí...[ok][proud]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 18:08:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 7-2009
Občas i stojí [lol]
Ke každé jízdence zakoupené na přepážce Wilsoňáku stan + plynový vařič zdarma!
Co kdyby opět nezklamal klánovický lesíček či další exponovaná místa v houmlescity :-)
Čtvrtek, 20. srpna 2020 - 18:40:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5172
Registrován: 3-2006
Nápisy na vlacích k prvnímu výročí 21. srpna https://www.abscr.cz/archivalie/21-8-se-priprav-na-pekac/
Sobota, 29. srpna 2020 - 09:16:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4319
Registrován: 6-2016
Já přidám info z hamru v Dobřívi - v konci jeho průmyslové činnosti se tam vyráběly (kovaly) lopaty a radlice k pluhům. Jako materiál sloužily vyřazené nákolky! Pár úlomků tam ještě mají.
Sobota, 29. srpna 2020 - 12:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22733
Registrován: 5-2002
HK: z hamru v Dobřívi
Z Dobřívi pocházel náš soused (*1905), který jako malý kluk měl za povinnost chodit s ostatními dětmi odpoledne za ten hamr na výsypku na uhlíky (= vyvezené zbytky paliva z výhně, aby přes noc nezahořelo), kterými se pak doma topilo. Mám za to, že od téže činnosti má původ i rčení "hrabe se v tom jak hrbatej v koksu".
Jako větší "kluk" se pak spolupracoval s mladým Ringhofferem, kterému dodával zdrojové soupravy pro elektrizaci osvětlení vagónů. Po perzekuci od bolševiků a emigraci do Švýcarska se v 90. letech vrátil zpátky na Prahu 10, kde se dožil více, než 100 let.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
McBain
Pondělí, 14. září 2020 - 18:11:28  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26576
Registrován: 5-2002
Poznáte někdo lokomotivu? Schválně nenapíšu, kdy a kde je to (údajně) foceno, ale myslím, že to nebude těžké:


Pondělí, 14. září 2020 - 18:25:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 997
Registrován: 6-2015
Tipnu Litvínov?
A je to první vlak se syntetickým benzínem vyrobeným z uhlí ve STW.
Pondělí, 14. září 2020 - 19:06:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2679
Registrován: 7-2017
McBain:
"Poznáte někdo lokomotivu? Schválně nenapíšu, kdy a kde je to (údajně) foceno, ale myslím, že to nebude těžké:"

Deutz A8M324R. "Hydrák" dostal za války 4 kusy, které tam sloužily i po válce, když už se to jmenovalo "Staliňák".
Pondělí, 14. září 2020 - 19:13:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2680
Registrován: 7-2017
Jiný záběr na stejný vlak:


(Zdroj - Miloslav Hrabák: Hydrák a Staliňák v časech minulých, vydáno vlastním nákladem 2013, ISBN 859-55-7650-739-5, via internet)

(Příspěvek byl editován uživatelem dědek_hank.)
Pondělí, 14. září 2020 - 19:33:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2681
Registrován: 7-2017
Obrázků lokomotivy na netu moc není, ani v tom základním a fundovaném zdroji, jakým je rangierdiesel.de:
https://www.rangierdiesel.de/index.php?nav=1405499&lang=1&file=de utz_19755_51&action=image&position=1
Nebo stejná čtyřspřežka, kterou zachránil jeden německý spolek:
https://www.rangierdiesel.de/index.php?nav=1405500&lang=1&id=6343 4&action=portrait

Já vlastně nevím, jestli v tom hydráku měli troj- nebo čtyřspřežky, fotka je nejasná a z toho označení to nepoznám...
Pondělí, 14. září 2020 - 21:25:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3153
Registrován: 7-2005
Ano, všech 5 lokomotiv A8M324R dodaných v roce 1941-42, byly čtyřspřežky.
Číslo 25 měla lokomotiva tov.č.33183
Pondělí, 14. září 2020 - 21:53:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2682
Registrován: 7-2017
Zdepa 3153: Děkuji. Jsou známé jejich další osudy?
McBain
Úterý, 15. září 2020 - 11:10:10  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26577
Registrován: 5-2002
dědek_hank:
"Zdroj - Miloslav Hrabák: Hydrák a Staliňák v časech minulých, vydáno vlastním nákladem 2013, ISBN 859-55-7650-739-5, via internet"

Ano, právě z téhle knihy mám tu fotku, takže díky za objasnění. A kniha je to mimochodem velmi zajímavá, autor tam občas určitým kouzlem nechtěného popisuje dobovou realitu (a to i předválečnou a válečnou) trochu jinak, než je obecně zažito. Někdy opravdu působivě až úsměvně [happy].
Úterý, 15. září 2020 - 15:13:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2683
Registrován: 7-2017
McBain:
"...autor tam občas určitým kouzlem nechtěného popisuje dobovou realitu (a to i předválečnou a válečnou) trochu jinak, než je obecně zažito."

Proč kouzlem nechtěného? Sám pocházím z rodiny, jejíž jedna větev byla/je smíšeného německo-českého původu a její část byla v r. 1945 odsunuta. I ti, kdo do odsunu nemuseli, často popisovali dobovou realitu jinak, než je obecně zažito, a rozhodně to kouzlem nechtěného nebylo.

Totéž koneckonců platí i pro dnešní popisy poměrů minulého režimu pamětníky, které se taky často liší od toho, o co se současná režimní propaganda snaží, aby to bylo nepamětníky obecně zažito.

Autor té knihy (nevím, zda ještě žije) je ročník 1921 a knihu vydal v r. 2013. Kniha dostala záštitu (včetně hmotné) místních notáblů, takže nepochybuji o tom, že přinejmenším lokální politici i současné vedení chemičky ji vyhodnotili jako pro podnik i režim oficiálně přijatelnou.

Celá kniha se dá on-line číst tady:
http://www.floowie.com/cs/cti/ls-142-2014-hrabak-hydrak-a-stalina k/html/
Úterý, 15. září 2020 - 15:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22872
Registrován: 5-2002
DH: o co se současná režimní propaganda snaží, aby to bylo nepamětníky obecně zažito
Tady něco nehraje - o době budování rozvinutého socialismu (který se po 40 letech této usilovné činnosti zase svinul) se dnes ze sdělovadel dozvídám víceméně totéž, co jsem se dozvěděl od vlastních předků v dobách, kdy jsem se něco takového oficiálně dozvídat nesměl.

Tak kde je nějaká propaganda? Máš takový kecy zapotřebí, dědku...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 15. září 2020 - 16:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11278
Registrován: 4-2003
dědek hank:Totéž koneckonců platí i pro dnešní popisy poměrů minulého režimu pamětníky, které se taky často liší od toho, o co se současná režimní propaganda snaží, aby to bylo nepamětníky obecně zažito.


Současná režimní propaganda se snaží nedostatky minulého režimu naopak zlehčovat a má velkou podporu i u současných akademiků (například děkan Filozofické fakulty UK Michal Pullmann), kteří se nám snaží vnutit představu, že minulý režim vlastně tak špatný nebyl. A studenti této fakulty, ale i ostatní akademici jsou nuceni na této fakultě se proti názoru pana děkana nevymezovat a musí ho přijmout (alespoň naoko). Jinak se jim moc dobře nevede [nene]. Aneb jak bolševici zase bezostyšně vystrkují drápky a opět celospolečensky škodí [angry].
Úterý, 15. září 2020 - 18:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1748
Registrován: 11-2005
A nebude to tím, že je to přece vynález toho nejlepšího a vyvoleného národa?[proud]
A když jde o železnici, jak je možné, že zavržené režimy umí systém využívat,
zatímco si evropské demokracie neví rady???[wink]
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration
Úterý, 15. září 2020 - 18:51:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 2-2018
Bram:
"Současná režimní propaganda se snaží nedostatky minulého režimu naopak zlehčovat a má velkou podporu i u současných akademiků (například děkan Filozofické fakulty UK Michal Pullmann), kteří se nám snaží vnutit představu, že minulý režim vlastně tak špatný nebyl. A studenti této fakulty, ale i ostatní akademici jsou nuceni na této fakultě se proti názoru pana děkana nevymezovat a musí ho přijmout (alespoň naoko). Jinak se jim moc dobře nevede [nene]. Aneb jak bolševici zase bezostyšně vystrkují drápky a opět celospolečensky škodí [angry]."

Je třeba se smířit s tím, že monopol na pravdu nemají propagandisté osmdesátých ani devadesátých let - ti druzí poměrně úspěšně vymyli mozky generaci Brama.
Mimochodem, milý Brame, pojem "celospolečensky" je velmi totalitní, protože společnost (dejme tomu v určitém státě) není a ze své podstaty nemůže být homogenní a mít naprosto stejné zájmy. Takže "celospolečensky" by jí mohl škodit pouze ten, kdo by ji chtěl vyhladit bez ohledu na sociální, kulturní, majetkové, náboženské a jiné rozdíly mezi jejími členy. Je spodivem, že toto neví generace, údajně vychovaná v liberálním duchu.
Úterý, 15. září 2020 - 19:09:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 6-2009
Miram:
"A když jde o železnici, jak je možné, že zavržené režimy umí systém využívat,
zatímco si evropské demokracie neví rady???[wink]"

Je třeba se smířit s tím, že pro v mnoha směrech fragmentovanou Evropu se železnice prostě příliš nehodí.
Úterý, 15. září 2020 - 19:12:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2684
Registrován: 7-2017
Hajnej:
"Tady něco nehraje..."

Jednoduché vysvětlení: Nehraje to, že někteří nejsou schopni pochopit nepřenositelnost osobních vzpomínek. Deset svědků stejných dějů podá deset různých svědectví, často rozporných a diametrálně odlišných. To je koneckonců celá jedna větev historického bádání, která se tyto individuální příběhy snaží zachytit, ještě než jejich účastníci definitivně odejdou...

Já zase na druhé straně nechápu, proč si tady kdekdo kromě vyjádření nesouhlasu musí do oponenta aspoň virtuálně kopnout nebo flusnout.
Úterý, 15. září 2020 - 19:41:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12548
Registrován: 8-2012
Totéž koneckonců platí i pro dnešní popisy poměrů minulého režimu pamětníky, které se taky často liší od toho, o co se současná režimní propaganda snaží, aby to bylo nepamětníky obecně zažito
Ale to je naprosto běžný a odborně popsaný jev, když pamětníci popisují, jak "za Hitlera byl pořádek a odvážení nějakých Židů jsme nezažili", zatímco se současná režimní propaganda snaží tvrdit něco o druhé světové válce a holokaustu... buďte v klidu, jste úplně normální, pane dědek_hank. Nelze než doporučit třeba knížku od Světlany Alexijevičové "Doba z druhé ruky (Konec rudého člověka)", což je soubor rozhovorů s pamětníky časů SSSR, kteří v mnoha případech byli nepopiratelně a dost drsně postiženi sovětskými represemi (gulag, věznění, mučení, děcák, smrt nebo psychická proměna blízkých) a přesto vzpomínají na socialismus, Stalina, průvody a "boj proti nepřátelům" (začasté virtuálním). (To je přesně to, co dnes marketingově prodává Putin.) To je prostě lidská psychika a proto je třeba "pamětnictví" brát s rezervou.

(Ostatně pobíhá tu "Miram", který vydává za pozitiva i to, že museli v chemičce mít prasečák, aby se dostali k masu pro kantýnu.)
電車オタク
Úterý, 15. září 2020 - 21:44:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10598
Registrován: 4-2003
Současná režimní propaganda se snaží

Kde se to vydává? Kde se to dá sehnat? Kde to vysílají?

současné vedení chemičky ji vyhodnotili jako pro podnik i režim oficiálně přijatelnou.

[biggrin][lol][proud]

Ti to tak maximálně vyhodnotili jako vhodný dárkový předmět.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 15. září 2020 - 22:37:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2685
Registrován: 7-2017
T_._H_.:
"Ale to je naprosto běžný a odborně popsaný jev..."

RadekŠ:
" Kde se to vydává? Kde se to dá sehnat? Kde to vysílají?"

Jiným naprosto běžným a odborně popsaným jevem je fakt, že ti, kdo se ztotožní s jakýmkoli politickým režimem, zákonitě přestávají vnímat a popírají manipulaci, kterou v zájmu udržení statu quo praktikuje každý režim.
Úterý, 15. září 2020 - 22:52:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1620
Registrován: 8-2004
Ing. Hrabák stále žije (a dokonce pravidelně řídí auto, a taky sáňkuje :-) ). V lednu mu bude sto. Je to určitě hodně zajímavý člověk, ale jeho vzpomínky nelze brát na 100%.

Nicméně zpět k fotkám z litvínovského hydráku - řekněme, že šotouši (a nejenom oni) se mají výhledově na co těšit, ale zpracování desítek tisíc negativů chce svůj čas....
K připravované publikaci o trati Praha-Most-Moldava sháníme všechny zajímavé materiály: fotky (i negativy) do r. 1995,pohlednice,dokumenty a ostatní zajímavé materiály.
Máte-li něco,ozvěte se prosím na : prag_duxer_eisenbahn@centrum.cz

DĚKUJEME
Rambuteau
Středa, 16. září 2020 - 00:27:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 442
Registrován: 9-2006
dědek_hank:
"Jiným naprosto běžným a odborně popsaným jevem je fakt, že ti, kdo se ztotožní s jakýmkoli politickým režimem, zákonitě přestávají vnímat a popírají manipulaci, kterou v zájmu udržení statu quo praktikuje každý režim."

Jaký tady teď máme režim, smím-li se zeptat?
Středa, 16. září 2020 - 06:54:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11280
Registrován: 4-2003
pilot.pirx:Je třeba se smířit s tím, že monopol na pravdu nemají propagandisté osmdesátých ani devadesátých let - ti druzí poměrně úspěšně vymyli mozky generaci Brama.
Mimochodem, milý Brame, pojem "celospolečensky" je velmi totalitní, protože společnost (dejme tomu v určitém státě) není a ze své podstaty nemůže být homogenní a mít naprosto stejné zájmy. Takže "celospolečensky" by jí mohl škodit pouze ten, kdo by ji chtěl vyhladit bez ohledu na sociální, kulturní, majetkové, náboženské a jiné rozdíly mezi jejími členy. Je spodivem, že toto neví generace, údajně vychovaná v liberálním duchu.


Bolševici (a jejich nohsledi typu pilot.pirx) prostě a jednoduše opět chtějí určovat, co si lidé mají myslet a jak se mohou vyjadřovat a tedy celospolečensky opět škodit (přiznejme si, že bolševici nic jiného neumí, což dokázal třeba se svými čistkami například Stalin, který Rusko poškodil natolik, že už se z toho nemá šanci vzpamatovat nejspíš nikdy), byť oni to budou nazývat jinak. Jojo, rok 1989 už byl před více než třiceti lety, už je to tedy dávno a je tedy čas na bagatelizaci tehdejších nedostatků. A nesnažte se mi nikdo podstrčit obhajobu divokých devadesátek, ty opravdu obhajovat nebudu [nene].
Středa, 16. září 2020 - 09:55:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12559
Registrován: 8-2012
Jiným naprosto běžným a odborně popsaným jevem je fakt, že ti, kdo se ztotožní s jakýmkoli politickým režimem, zákonitě přestávají vnímat a popírají
To přece není žádný jiný jev, to je ten samý. Proč by asi ženská, kterou jako prakticky novorozence zavřeli i s mámou do nějakého gulagu, kde hladověla, onemocněla a málem umřela, pak prošla nějakým krimoděcákem s vojenským režimem a když konečně tu mámu pustili museli někam na Sibiř, byla následně nadšená komsomolka, budovatelka, obdivovatelka Stalina a velikého Sojuzu (až se s tou matkou dokonale odcizila) a dnes je zapšklá vůči "novým poměrům"? To nemá vůbec žádný objektivní rozměr, ale pro někoho je to holt pamětnice...
電車オタク
Středa, 16. září 2020 - 11:17:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22880
Registrován: 5-2002
DH: Nehraje to, že někteří nejsou schopni pochopit nepřenositelnost osobních vzpomínek.
Jenže ony jsou nepřenositelné osobní vzpomínky všech, tedy i těch, koho se řádění bolševiků nijak nedotklo. Jejich osobní vzpomínky na "hezkej padesátkovej socík" tudíž nemohou být podkladem k tvrzení, že dnešní zmínka o tom, že to tenkrát někdy vypadalo i jinak, je nějaká propaganda.

Takže blahopřeju Dědkovi k úspěšnému sebepopření... [rofl]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Peter_colotka
Středa, 16. září 2020 - 13:17:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 6-2006
Já bych si těm, kteří tak rádi vzpomínají na doby před rokem 1989, dovolil připomenout, že současná KSČM(b) je už tři roky defuckto vládní stranou. Takže vážení a milí sódruzi, doufám, že se vám vládnutí součané vládní garnitury líbí a budete na něj s dojetím vzpomínat ještě po desítkách let.
Středa, 16. září 2020 - 13:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2687
Registrován: 7-2017
Hajnej:
"
Jenže ony jsou nepřenositelné osobní vzpomínky všech, tedy i těch, koho se řádění bolševiků nijak nedotklo. Jejich osobní vzpomínky na "hezkej padesátkovej socík" tudíž nemohou být podkladem k tvrzení, že dnešní zmínka o tom, že to tenkrát někdy vypadalo i jinak, je nějaká propaganda."

Jenže dnešní propaganda se snaží tvrdit, že to vypadalo pořád stejně... Chytil ses do vlastní logické pasti. Ale zdaleka nejsi sám. Takové postoje jako ten tvůj opravňují práci historiků jako jsou Blaive nebo Pullmann a všech těch méně známých badatelů v terénu, kteří pracují s vyprávěnou historií pamětníků. To, že se po každém jejich veřejném vystoupení spustí zběsilý pokřik rádoby režimních opor, znamená, že svou práci dělají dobře.

A není to nic nového. Spory o to, jestli má historiografie jenom popisovat nebo i morálně hodnotit, se tady táhnou už skoro 150 let a nejpozději od r. 1918 se každý zdejší režim včetně toho současného snažil a snaží udělat si z ní svou ideologicko-mocenskou děvku.
Středa, 16. září 2020 - 13:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12562
Registrován: 8-2012
Práce historiků jsou v pořádku, problém je vaše následná selekce a výklad. Protože to, co se tady dlouhodobě odehrává, není žádný váš boj s "propagandou" *), ale snaha o bagatelizaci a vytěsňování těch historií pamětníků, které vám nejdou pod nos.
Mimochodem, co práce Mikuláše Kroupy? Celkem pravidelně způsobuje pokřik bolševických opor...

*) proboha, co to vlastně dneska je ta "propaganda"? [happy], vždyť včera jsme měli ve schránce volební vydání propagandy "Haló noviny" s tou jedinou správnou historiografií a plačkama nad neschváleným "zpochybňováním výsledků druhé světové války" (např. neutajováním existence paktu Molotov-Ribbentrop)...

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク