Diskuse » Železnice » Železniční uzel Praha (ŽUP) » Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 27. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 27. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 13. července 2020 - 22:08:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 379
Registrován: 6-2009
zdenek_p.:
" odjezdy ze Mstětic na nesprávnou budou řešeny zřízením provizorního společného odjezdového návěstidla v záhlaví Mstětic. Díky tomu bude možné odbočku Zeleneč aktivovat na konci prázdnin a úsek odbočka Zeleneč - Mstětice bude plnohodnotně banalizovaný."
A toto nešlo udělat již v roce 2012 a AH mít plně obousměrné, a zbytečně nešetřit na kabeláži? Odjezdy na nesprávnou jdou řešit stejně jako odjezd z HoPo do Vysočan. Tam souhlasy jdou otáčet v obou kolejích.
Tím, že ani v rámci provizorního SZZ ve Mstěticích nebude zbanalizován úsek do Čelákovic (kdy odpadá problém v rámci SZZ), tak tím je jasné, že je problém kapacitě kabelů, které neumožňují otočení traťového souhlasu. A tím pádem byla skoro zbytečně i zřízena vjezdová návěstidla u nesprávné koleje, když umí (umělo) jen PN a na výluku se dá použít i návěstidlo ze správné koleje.
Qěci: Na Smíchově to snad mělo být kvůli tomu, aby vlaky nemusely být zpravovány písemným rozkazem o jízdě kolem neobsluhovaného návěstidla a mohl vlak být od peronu až ke společnému odjezdu být změněn na posun.
Ale nevím proč platí jen pro jízdu vlaku, kdy proj.stavby píše, že měl nahrazovat označník.
Pondělí, 13. července 2020 - 22:23:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 90
Registrován: 4-2014
Qěcy - Pro otáčení traťových souhlasů musí být závěr odjezdové vlakové cesty. Ten při jízdě na přivolávačku neexistuje. Takže při odjezdu na nesprávnou kolej na EMZZ to musí suplovat společné odjezdové návěstidlo v záhlaví u nesprávné koleje. Rozsvícením volnoznaku na společném návěstidle se zablokuje traťový souhlas proti nežádoucímu otočení. Bez společného odjezdového návěstidla nelze traťové souhlasy ve stanici s EMZZ legálně rozchodit (platí vlastně pro všechny stanice, kde není závěr odjezdové vlakové cesty na nesprávnou kolej, takže třeba i na Smíchově směr Radotín). U vjezdů z nesprávné je to mnohem jednodušší, tam stačí jen postupné prošlápnutí posledního traťového úseku a zhášáku, takže se dá v pohodě vjíždět jen na Pn, vjezdové návěstidlo u nesprávné stačí červená, bílá.
Pondělí, 13. července 2020 - 23:50:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6406
Registrován: 9-2005
Zdenek p: můžete tedy vysvětlit, proč v Počernicích to bez společného odjezdového návěstidla šlo, a ve Mstěticích to nejde? V Počernicích se vjezdovým závěrem výměn plus jízdou vlaku na levou TK zapevní i TS, zkrátka neni volnost trati, dokud Počerničák nepovolí závěr výměn.
A vjezd vlaku z pravé TK: po vjezdu se Volnost rozsvítí hned po uvolnění trati, tedy ještě před uvolněním závěru výměn, tudíž i když se v obou případech používá stejný závěr výměn (vjezdový) skutečný směr jízdy vlaku hraje roli. Nevím, jak je to udělaný, ale je to tak.


JS:
Na Smíchově jsou vložáky, tudíž tyto nebudou bíle blikat a na odjezdech stejně není privolavačka. Takže rozkazy proti stůj jsou nutností. Co se smíchovákům zlepšilo? No jen ta traťovona a banalizace, jinak se stavenim cest na levou kolej k Barrandovu budou mít stejnej vopruz jako za dob hradloviny.

(Příspěvek byl editován uživatelem Qěcy.)
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 14. července 2020 - 05:41:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2629
Registrován: 12-2007
Hajnej:
"
Mám za to, že pokud ZP psal, že "hlavní část výluk v letošním roce by měla probíhat právě v úseku Zeleneč - Mstětice", tak se tím asi nemyslí, že by probíhala až v listopadu po aktivaci ZZ..."

No a? Tak by tie výluky prebehli bez odbočky. Ako už neraz, v nejednom inom úseku. Trpela by tým doprava, ale nie dĺžka stavby.
Úterý, 14. července 2020 - 09:21:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 4-2014
JS - v roce 2012 byly jedinou stanicí, kde šlo odjíždět legálně na trať na nesprávnou Čelákovice ve směru na Lysou a bylo to kvůli vlečkám, proto zde bylo zřízeno plnohodné AH Čelákovice - Lysá i s otáčením souhlasů. V ostatních úsecích od Čelákovic po Počernice by plná banalizace vyžadovala rekonstrukce řídících a stavědlových přístrojů a tak od toho bylo upuštěno, AH se udělala jen jako jednosměrná (šlo hlavně o zvýšení propustnosti při normálním provozu po správné koleji). Jedinou výjimkou byl úsek odb. Skály - Počernice v 2TK. Zde na Skalách byla postavena ESA a v Počernicích byly od Skal vjezdy z nesprávné, takže se toho využilo a v 2TK je možné traťový souhlas otáčet. V 1TK z Počernic do Skal dle platné závěrové tabulky žádné otáčení souhlasu není možné, odjezdové cesty na nesprávnou z Počernic do Skal neexistují. Takže jestli se v 1TK souhlas otáčí, tak je tam nějaké dodělané domádo, které to umožňuje, občas se to takhle přes závěr výměn bastlilo, ale bacha na to, není to podle normy a není to 3. kategorie. Podle mě by se stejně paralelně k tomu mělo zavádět telefonické dorozumívání. Takže to, co jsem nyní popsal, není nic pro dlouhodobé plánované výluky v řádu měsíc a více s hustým provozem vlaků.Z tohoto důvodu je úsek Mstětice - Zeleneč řešen, jak jsem již popsal, a od Zelenče do Skal se jízdy po nesprávné budou provádět až po nasazení provizorních elektronických stavědel. U toho je potřeba si ještě uvědomit, že zab. zař. pro dvě středně velké stanice a pro dvě odbočky se nevyprojektuje, nevyrobí, nenamontuje, nepřezkouší a neuvede do provozu za tři měsíce (a to nepočítám vazby na všechny přejezdy, úpravy AH a pod.) Proto je aktivace zab. zař. rozdělena zhruba na tři etapy (nejdřív Zeleneč, pak Počernice a Skály a na závěr příští rok Mstětice). Jo a k těm Mstěticím - při aktivace ES ve Mstěticích budou rozchozeny traťové souhlasy do Čelákovic.
Úterý, 14. července 2020 - 11:01:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2630
Registrován: 12-2007
jedinou stanicí, kde šlo odjíždět legálně na trať na nesprávnou Čelákovice ve směru na Lysou a bylo to kvůli vlečkám

Ta sory za OT, ale neviete niekto, kedy bolo zrušené krycie návestidlo vlečky Kovohutí pri 2.TK od Lysej?
Úterý, 14. července 2020 - 18:52:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13644
Registrován: 8-2004
Tratovak:
"A ako sa teda stavba urýchli oproti tomu, keby to všetko bolo aktivované naraz v novembri?"
Urychlí se to tím, že se letos stihnou přípravné práce mezi Mstěticemi a Zelenčí a příští rok můžou v tomto úseku probíhat hlavní stavební postupy. Současně se v zimě stihne i část přípravných prací v úseku ČM - Vysočany.
Pokud by to padlo, hlavní postupy by příští rok začaly později a tím i konec stavby by se posunul.
Tratovak:
"No a? Tak by tie výluky prebehli bez odbočky."
Neproběhly.[nene]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 14. července 2020 - 19:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2631
Registrován: 12-2007
A nejaký dovod, prečo by výluky bez odbočky nemohli byť?
Úterý, 14. července 2020 - 21:48:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13648
Registrován: 8-2004
Tak třeba takhle "z voleje" mne napadá - k čemu by byla odbočka, když by dobře 1/4 výluk proběhla bez ní. Když je, ať slouží.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 14. července 2020 - 22:17:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2020
Dobrý den,

snažím se shánět informace a narazil jsem na tohle fórum, tak snad mi někdo poradí. Rád bych si přečetl nějaké názory na to, zda má nebo nemá smysl provozovat vlaky na čakovické vlečce, jaké jsou pozitiva a naopak problémy. Něco už jsem si tady sice přečetl, ale řadě termínů nerozumím... Laicky mi to ale přijde jako zbytečná hloupost...

Problém je, že se u nás sice ví, že je ta vlečka v plánu, ale nic bližšího. Jen občas nějaký PR článek o tom, jak to nabídne skvělou dopravu do centra dvaceti tisícům lidí. Přitom na čakovickém sídlišti žije maximálně pět tisíc a ten vlak jezdí jednou za hodinu... Prý je to starostův dlouholetý sen, ale z radnice se nic kloudného nedozvíme. Přitom to údajně většina lidí na sídlišti nechce...

Předem díky za jakékoliv reakce...
Středa, 15. července 2020 - 07:15:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2632
Registrován: 12-2007
Hroch:
"Tak třeba takhle "z voleje" mne napadá - k čemu by byla odbočka, když by dobře 1/4 výluk proběhla bez ní. Když je, ať slouží."

O tom ale niet sporu.

Ide o to, že keby z nejakého dovodu musela byť zelenečská odbočka aktivovaná až v novembri, tak tie prípravné práce by mohli prebiehať v denných výlukách, napr. 8:30 - 15:30, a dĺžka stavby by tým nijak neutrpela...
Středa, 15. července 2020 - 07:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5130
Registrován: 5-2002
čakovičák: Problém číslo 1 je v zabezpečovacím zařízení stanice, které neumožňuje přímé jízdy vlaků na vlečku (po příjezdu z Prahy a odjezdu do Prahy by se muselo složitě posunovat), problém číslo 2 je ve vlastnictví pozemků někde pod vlečkou.
Středa, 15. července 2020 - 11:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 7-2019
čakovičák: tady je k těm Čakovicím další diskuse (od 2. půlky stránky):
https://www.k-report.net/discus/messages/28/321814.html?158944207 8
Středa, 15. července 2020 - 11:25:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4579
Registrován: 9-2007
Co se vlečky k sídlišti v Čakovicích týče, je to takové.. no vše má své pro a proti. [happy]

Na jednu stranu nápadu rozumím. Asi nikdo nemá rád přestup, protože:
- většina lidí je dnes pohodlná, téměř vše se zjednodušilo a nelze se tak divit lidem, kteří místo tří přestupů volí cestu autem/taxíkem přímo, protože i spousta jiných procesů je pohodlnější (nákup až před dveře, například) a ten pocit, že do něčeho sednu a za 30 minut vystoupím přede dveřmi je prostě příjemnější, než během 50 minut dvakrát riskovat že si nesednu anebo rovnou stát
- jedna negativní zkušenost vydá za sto pozitivních
- ne vždy to vychází - já třeba bydlím v Letňanech a když chci večer vlakem S3 domů, tak v Satalicích mi 201 ujede o 2 minuty a v Čakovicích 158 jezdí vůbec tak nějak náhodně, naopak ráno o víkendu jezdí 195 na metro tak blbě, že stačí dvě minuty zpoždění, metro ujede a 10 minut čekám na další... na hlaváku si tak dávám vatu půl hodiny, ale to znamená vyjet ráno hodinu před odjezdem vlaku, tím taxíkem jsem na hlavním nádraží za 15 minut [happy]
- spousta lidí pak může mít probém orientace v prostoru - jedu 100x autem, ale jednou je auto v servisu a musím MHD. No jo, ale dva přestupy... na Florenci z metra do autobusu.... kdo to tam zná, tak asi chápe, v orientaci v prostoru si natvrdlý zrovna nepřipadám a stejně jsem měl často problém vylézt správně (a pak takové věci, jakože 135 a/i 194 odjíždí z jiného stanoviště, než 133, 175 a 207...)

No a vzhledem k tomu, že metro C objíždí celé severní město, je pro obyvatele Čakovic vlak stejně rychlý jak autobus + metro, ale podstatně volnější a na přestup příjemnější (z Masaryčky stačí vyběhnout před budovu, z hlavního nádraží je to jen na tramvaje podstatně dále). Samozřejmě že ne pro všechny, ale zkrátka pokud by S34 jezdila co 30 minut do centra a co 30 minut jen sídliště-nádraží (jasně, teď se to tam určitě nevejde, ale počítejme, že jednou to tak prostě bude muset být, interval 60 minut nelze moc považovat za metropolitní dopravu), tak věřím, že by to pro obyvatele sídliště mohla být vcelku slušná alternativa metra. Ale...

- já pak třeba nevím jaké má být zabezpečení přejezdu. Kostelecká ulice je šíleně přecpaná, zácpy jsou na ni prakticky pořád, ráno v celé délce a odpoledne se auta často štosují zrovna kousek před přejezdem, odkud odbočuje Schollerova. To je jeden přejezd, ten se zavře, auta budou stát až skoro k ulici Ke Stadionu, ale ouha, zpoza zdí se objeví S34 a bude chtít projet. [happy] Hádám, že k tomu bude určený zaměstnanec, co vyběhne, vlak přejezdem "protáhne" a pak do něj zase naskočí, ale obávám se, že k situaci, kdy S34 ťukne nějaké auto, jehož řidič usoudí, že už ve vyznačeném profilu druhého přejezdu nestojí, bude docházet poměrně často...
- konečná je na sídlišti, bez přímého napojení na další dopravní prostředky
- beztak bude zástavba pokračovat až ke trati a zastávka Praha-Třeboradice by tak nejspíše byla vhodnější (viz mapka)



- je otázka, zda je přínos úměrný vynaloženým nákladům - bude to znít blbě, ale když už mám balík peněz, bylo by lepší zaplatit více vlaků Praha - Neratovice, byť jen o trošku, než ty peníze vrážet do stavebních úprav vlečky do oblasti už tak vcelku dostatečně obsloužené autobusy
- prostor nádraží je dle mě velmi nehospodárně využit - schválně se podívejte na leteckou mapu. Od budovy směrem ku Praze je nic, přitom by tam mohl být krásný vstup do budovy s obousměrnou zastávkou MHD a za budovou obratiště autobusů včetně odstavné plochy, vlevo naopak na místě skladu P+R a to vůbec neřeším to prázdno naproti. A teď si vemte, že by se zbudovala silnice, třeba jen pro kola a autobusy MHD, v této trase.



Hypotetická linka 233 by začínala na Sídlišti Čakovice, pak Krystalová, Čakovický zámek, Cukrovar Čakovice, Nádraží Čakovice (dnešní zastávka by se jmenovala třeba Jizerská), Ke Stadionu, Oderská, Čakovice... teď si sice s tím přestupem budu protiřečit, ale není takovéto řešení ve výsledku to nejoptimálnější? [happy]

Tolik za mě.
Středa, 15. července 2020 - 20:34:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13651
Registrován: 8-2004
Tratovak:
"keby z nejakého dovodu musela byť zelenečská odbočka aktivovaná až v novembri, tak tie prípravné práce by mohli prebiehať v denných výlukách, napr. 8:30 - 15:30, a dĺžka stavby by tým nijak neutrpela..."
Jenže takové výluky by neprobíhaly.
To by se pak dalo bavit také o tom trať na rok zavřít a udělat všechno najednou... pak by se dala stavba i zkrátit. Nebo by se dala postavit jen jednokolejná nebo bez drátů a vyšla by tak levněji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 15. července 2020 - 21:38:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2635
Registrován: 12-2007
Jenže takové výluky by neprobíhaly.

A prečo? Existuje na to aj iný dovod ako rozhodnutie nejekého Uka Ješitu?

Kým bude PO Zeleneč aktivovaná, tak tipujem v cca 20 dňoch sa tam bude jazdiť jednokoľajne. Z toho min. 10 dní aj v špičke. Ak niekto dokáže dopravu zorganizovať v 20 dňoch, tak ju dokáže zorganizovať aj v 2 mesiacoch.

A aby nedošlo k omylu, opakujem - súhlasím, že je dobre, že sa PO Zeleneč aktivuje hneď po postavení. Ale keby to nebolo možné, tak stavba by sa koli tomu predlžovať nemusela. Ale prirodzene, keď niekto tú stavbu bude chcieť odfajčiť, tak sposob si nájde...
Středa, 15. července 2020 - 21:43:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2636
Registrován: 12-2007
To by se pak dalo bavit také o tom trať na rok zavřít a udělat všechno najednou... pak by se dala stavba i zkrátit. Nebo by se dala postavit jen jednokolejná nebo bez drátů a vyšla by tak levněji.

Ak chcete diskusiu viesť týmto smerom, tak Vám prajem adekvátnych sparingpartnerov...
Středa, 15. července 2020 - 23:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 4-2009
Hroch, Tratovak : To jde udělat v dohledné době asi jen u VOCHOCu, ne?
Středa, 15. července 2020 - 23:54:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9457
Registrován: 5-2007
To jde udělat v dohledné době asi jen u VOCHOCu, ne?
U VOCHOCu to podľa mňa hlavne ani inak urobiť nejde. Jediné, čo má zmysel vôbec riešiť ako prerábku za behu je Chlumec a HK. A možno ešte Týniště a Libickú spojku.

Sú medzi Osekom a HK vôbec nejakí väčší využívatelia nákladnej dopravy?
Čtvrtek, 16. července 2020 - 06:58:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1329
Registrován: 4-2009
Ano. Hlavně ale jde o tranzitní alternativu štégu.
Čtvrtek, 16. července 2020 - 07:15:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 1-2006
Asdf:

Jen maly deti nechodej... [happy] zbytek je otazkou penez a casu... po eia kanin - chlumec je pravdepodobne, ze to na zavreni na rok nebude...

Bez ohledu na naklady na provizoria se u nas stavi tak, aby nikdo moc nerval. Kdyz rvat bude, udela z toho politicke tema a politik to nasmeruje do stavu, kdy nikdo moc nerve. Cimz nema smysl neco resit.

Je fakt, ze proti jezdeni za vsech okolnosti jsou naklady a dostupne zdroje na NAD, ktere plne hradi investor (smluvne asi neni mozne aby objednatel rekl, ze na rok objednavku prerusuje a zajisti si to sam levneji jako napr. Liberec - Jablonne onehda), zasadni. A pak neochota investora zajistovat nahradni reseni nakladky po dobu nedostupnosti vlecky nebo kompenzovat nakladnim dopravcum vicenaklady. Otazka je jestli je to vubec pri nastaveni legislativy mozne.

Na VOChocu s vyjimkou hk - tyniste a vojenske vlecky v cermne nic zasadniho, co by nemelo reseni jinak, v nakladce neni a VO - HK je pro tranzit nakladky v soucasne podobe nezajimava. V osobni doprave je VO - Cnc take resitelny jinak, cimz s podminkou dostupnosti Karanic vzdy aspon z jedne strany spis nikdo rvat nebude a zastavit to (VO-HK) na par mesicu jde. Ty-Cho s podminkou dostupnosti Cermne a Borohradku vzdy z jedne strany taky pujde.

I kdyby se povedlo a nikomu by nevadilo, je otazkou jak by to stavebni firmy na delsim useku davaly kapacitne a logisticky...

Ono ale do budoucna ta zastaveni provozu a stavba bez dopravy v celem useku prijdou. Vyluka ETCS ve vyhradnim provozu nejspis podvaze propustnost takovym zpusobem, ze naklady na NAD budou stejne a bude levnejsi nabidnout i nakladce nahradni reseni nez prodrazovat prodluzovanim NAD delsi stavbou. Uvidime, ale domnivam se, ze se nahled na realizaci staveb menicich konfiguraci kolejiste v budoucnu posune jinam nez je dnes bezne.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Čtvrtek, 16. července 2020 - 21:39:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13655
Registrován: 8-2004
Tratovak:
"Existuje na to aj iný dovod ako rozhodnutie nejekého Uka Ješitu?"
Úplně stejný jako na to zjednokolejnění. Jen prostě někteří nemají pro různé parametry stavby stejné pochopení. Nicméně myslím, že jsem se z hlediska snahy o vysvětlení vyčerpal - kdo nechce, nepochopí.
Vhd_sl:
"Ono ale do budoucna ta zastaveni provozu a stavba bez dopravy v celem useku prijdou."
Uvidíme, zatím těžko předjímat. Někde možná ano, někde ne. (Představit si zastavení provozu při úpravách konfigurace třeba Chocně nebo Přerova úplně neumím, ale možná mám jen malou fantazii.)
Každopádně by to bylo výrazně zajímavější, pokud by se při takovém omezení realizovaly výrazně delší úseky než jak je dnes zvykem (krájet to na mirkokousky).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
P_v
Čtvrtek, 16. července 2020 - 21:58:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2429
Registrován: 5-2002
V časopise Sudop revue 2/2020 prezentují studii novostavby retro výtoňského mostu.
https://www.sudop.cz/cs/o-nas/sudop-revue
Čtvrtek, 16. července 2020 - 23:01:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 671
Registrován: 5-2013
Vhd_sl
po eia kanin - chlumec je pravdepodobne, ze to na zavreni na rok nebude
Taky se obávám, stavební sezona nad Žehuňským rybníkem bude krátká a současně se dost podstatná část trati nedá stavět jinak než v dlouhodobé výluce (celý úsek nad rybníkem a Převýšov - Chlumec). Takže jednu sezonu bez provozu CnC - HK, další dvě pak VO - CnC. Se souběhem nesouhlasil Žesnad kvůli elektrické obsluze Chlumce a navíc nikdo neví, jak se bude příprava těch staveb vůbec posouvat, aktuálně jedna čeká na EIA (resp. na vstupy do ní) a druhá na aktualizaci ZÚR StČk.

Vyluka ETCS ve vyhradnim provozu
To nastane nejpozději v roce 2031 na pravobřežce, kde všechno směřuje k nasazení ETCS na SQ kvůli termínu 2030 a do té doby se z kolejí nic moc nezrekonstruuje. Takový Nymburk bude výborný...
Pátek, 17. července 2020 - 06:58:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 1-2006
K.A.F.:

ŽESNAD má problém s rozlišováním svých priorit, že je ochoten kvůli jednotkám vlaků denně jediného z členů oddálit o rok dokončení stavby realizované zejména pro nákladní dopravu? [sad]

Nebylo by řešením, aby se prostě do rozpočtu přidaly náklady na držení jednoho dvojčete s ETCS, které bude chybějící trakci po dobu stavby nahrazovat? Ostatně blíží se doba, kdy by bylo vhodné, aby správce měl mašinu s ETCS k dispozici na přetahy oblastí výhradního provozu pro ty, kteří ETCS nemají a mít nebudou + pro vyproštění v případě poruchy ap..

Hroch:

Vidím reálně tři možnosti.

a) natáhnout stavbu tím, že se budou dělat ještě menší mikroúseky (výhybny dát do ETCS před zahájením prací)

b) snížit na dobu stavby kapacitu na mezistaniční úsek začátek - konec stavby s max. 60 km/h (zrušit mezilehlé dopravny)

c) zastavit provoz na dobu stavby.

S výjimkou uzlů (viz K.A.F. s Nymburkem), ze kterých zastávku na trati dle b) neuděláte, je efektivita v bodě c), s tím, že nákladka bude uspokojena b) s přerušováním dle potřeby. Bude potřeba volit co dráze uškodí nejméně.
Pátek, 17. července 2020 - 07:02:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2638
Registrován: 12-2007
Nicméně myslím, že jsem se z hlediska snahy o vysvětlení vyčerpal
Tak to toho teda vo Vás veľa nebolo...
Pátek, 17. července 2020 - 07:39:16  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73667
Registrován: 4-2003
Vhd_sl:
Já si myslím a doufám, že ŽESNAD (snad) ví, co dělá a jaké to může mít následky. Jen se nechce nechat natlačit do pozice, že ustoupí s tím, že se to pak bude nějak řešit, a ono se to nakonec nijak nevyřeší (=bude si muset poradit sám a za své). Od tohoto je to zájmová skupina. (Jasně, často i dobré úmysly končí vypuštěním rybníka...)
Některá možná řešení jsi naznačil i Ty, ale velmi často to dosud končí za d) (obsluhované místo se dlouhodobě „železničním způsobem” neobsluhuje a pak už se na koleje ani nevrátí), i když i v tomto je už snad doba trochu dál než při začátkách na 4. koridoru. Ostatně i problematika tzv. státního postrku byla ještě před lety všem (i zodpovědným) pouze vysloveně k smíchu (doslova), zatímco nyní se (minimálně navenek) reálně připravuje.

Ohledně ETCS bych si počkal, ono se řešení budou muset hledat a snad se i najdou. Ostatně velmi živě si pamatuju začátky elektronických stavěděl, a to zejména v jedné konkrétní uzlové stanici, kde se při první aktivaci „jezdilo” (osobní doprava ještě po půlnoci doháněla zpoždění) a pak se aktivovalo za úplné výluky. Mezitím v jiných stanicích se i s ES už také leccos umí a věřím, že s ETCS to bude podobné, i když asi ještě více komplikované (a tedy asi i drahé) - bude se muset více přemýšlet nad optimální variantou.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 17. července 2020 - 15:23:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3700
Registrován: 5-2002
Co se vlastně na tom postrku furt "připravuje"? Vždyť už je to téma snad 10 let. Já měl za to, že někdo prostě rozhodne že to bude + kde na to vzít, upřesní se potřebné počty mašin v Maloměřicích a Hoře, vytvoří nějaká typová smlouva na téma že dopravce vlaku objednává subdodávku postrku od SŽDC za 0 Kč plus že souhlasí s tím, aby ta subdodávka byla poskytnuta dalším subdodavatelem, a pak se už jen objedná v nějakém VŘ ta realizace.
Pátek, 17. července 2020 - 16:34:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1331
Registrován: 4-2009
TZ: Zas taková sranda to bohužel není. Ale každou chvíli by měla Správa železnic už vyjít ven s výběrkem. Dokonce to původně mělo být do konce června. Tak uvidíme.

Pánové, ŽESNAD.CZ, je vyslednicí zájmů nákladních dopravců v každém slova smyslu 😉 zastupujeme byznys, který nedostává žádné dotace, granty ani objednávky přeprav od státu a zajímá ho tvorba zisku. Tož asi tak.
Pátek, 17. července 2020 - 21:54:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2829
Registrován: 5-2008
T.Z.: Kolem roku 1980 jezdilo z "Majlontu" do "Vlkova " 8 postrků. Zpátky se postrk vrátil z Vlkova do Majlontu v dobrým případě tak za 3 hodiny , takže postrk jel do Vlkova maximálně 3x za směnu. Taky se postrkovalo z " Brodu " do Leštiny a do Křižanova , popřípadě až na "Lesnou" odkud se postrk vracel do "Kénigu " a zcela výjmečně "pod Brno" do Modřic. Zažil jsem i to , že postrk "pod Brno " se odvěšoval v Podivíně .
Don Parmezano
Sobota, 18. července 2020 - 00:14:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 1-2006
Q:
Premyslim jaky zisk komu plyne z toho, ze se stavba nakladniho koridoru o rok vic protahne nebo zablokuje... podle meho nazoru tratime vsichni a je jen otazkou priorit nakladnich dopravcu, ktere patrne neni ochoten nikdo koordinovat, jestli tomu tak opravdu musi byt... [sad]
Sobota, 18. července 2020 - 00:20:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2145
Registrován: 7-2017
Vhd_sl: Třeba to, že nepřijdete o zákazníky v tom Chlumci? [uhoh]
Sobota, 18. července 2020 - 02:03:49  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73678
Registrován: 4-2003
A nedá se o ně nepřijít i (kompenzovanou) obsluhou (například) přes Ostroměř/Křinec s tím, že se vlastní Chlumec vhodně rozfázuje? Pro osobku už to moc hůř taky nevyjde, když se NAD povede souhrnně po kratší dobu, akorát z HK až do Poděbrad (jak se to stejnak často dělává).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Sobota, 18. července 2020 - 09:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1332
Registrován: 4-2009
Tantin 27: Například 👍
Sobota, 18. července 2020 - 15:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12189
Registrován: 8-2012
Co se vlastně na tom postrku furt "připravuje"?
Dobrá Správa furt připravuje torpédování celého záměru a furt se jí to nedaří definitivně shodit.
電車オタク
Sobota, 18. července 2020 - 15:38:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6419
Registrován: 9-2005
T.H.: konkrétně?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 18. července 2020 - 16:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3704
Registrován: 5-2002
T.H.: Říká někdo, kdo se té myšlence dříve sám vysmíval. Hm, pěkné. [happy]
Pikehead
Sobota, 18. července 2020 - 16:50:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6372
Registrován: 3-2007
Tak asi uznáte, že o přetíženém koridoru přes Třebovou se plácá už 5-10 let. Jak se tam náklady nevejdou a jánevímcoještě.

Takže salámismus s přípravou tohoto opatření, které nevyžaduje VoCHoc za miliardy, ale pár plecháčů z Bulharska a několik pracujících důchodců na pilotáž, trvá opravdu podezřele dlouho...
Sobota, 18. července 2020 - 19:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1333
Registrován: 4-2009
Pikehead: Nesmím ani naznačovat, ale budete se divit. Teda - nebudete jedinej.
Sobota, 18. července 2020 - 21:09:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2744
Registrován: 8-2010
K těm postrkům - minimálně musí proběhnout tyto dvě akce:

a) oprava přijímačů kolejových obvodů - etapa I., II., III.(doba realizace: 2019 - 2021 ?),
b) zvýšení trakčního výkonu TNS Čebín (doba realizace: 2020 - 2022).

ad a) u I. je už hotovo někdy z loňska, či kdy se to dělalo, připravuje se II. + III..
ad b) zde se na tom aktuálně právě maká a do roku 2022 snad bude hotovo...[kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 21. července 2020 - 07:08:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4169
Registrován: 6-2016
Včera v Radotíně a Chuchli. Průjezd pod tratí v Radotíně bude VÝRAZNĚ pohodlnější a bezpečnější. Snad se to opravdu do konce roku stihne, pracuje se fest.

Pikehead
Úterý, 21. července 2020 - 07:45:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6379
Registrován: 3-2007
Postup pěkný, ještě doufám, že to obloží kamením jako v Plzni, tam se to povedlo velmi.
Do 9.12. mají být hotové obě části mostu i s novou silnicí?
Racek
Úterý, 21. července 2020 - 09:31:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1735
Registrován: 5-2004
T_._H_. a nemůže to torpédování souviset s tím, že vybraná podoba uzlu Brno nepočítá se zajížděním nákladů do Maloměřic? Pokud by se postrky zavedly, tak Správě nevyjde to (stále odkládané) kapacitní posouzení uzlu, co si prosadil ŽESNAD, a celou variantu Ab si můžou strčit ... tam, co skončily ty předchozí varianty [zadnice]
Úterý, 21. července 2020 - 10:38:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133
Registrován: 1-2009
Všimli jste si, jak díky prodloužení přístřešků na 2. a 3. nástupišti ve Vrškách vznikne krásný, řekl bych až designový, detail při prostupu příhradového sloupu střechou přístřešku? [proud] Je bezva, že se to v projektu vyřeší sloupem integrovaným do nosné konstrukce přístřešku, ale když se projekt změní, tak tam udělaj tuhle prasárnu [sad] To je hodný ceny za architekturu...
Úterý, 21. července 2020 - 10:49:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12227
Registrován: 8-2012
Záhuba: já se mu vysmívám doteď. Resp. ne záměru, ale té naivitě, že to se Správou bude fungovat.
Racek: je to prostě práce.
電車オタク
Úterý, 21. července 2020 - 11:00:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 116
Registrován: 9-2014
Randy:
"Všimli jste si, jak díky prodloužení přístřešků na 2. a 3. nástupišti ve Vrškách vznikne krásný, řekl bych až designový, detail při prostupu příhradového sloupu střechou přístřešku? [proud] Je bezva, že se to v projektu vyřeší sloupem integrovaným do nosné konstrukce přístřešku, ale když se projekt změní, tak tam udělaj tuhle prasárnu [sad] To je hodný ceny za architekturu..."
Já tedy doufám, že je to provizorní řešení a že to bude nakonec integrované... To by si snad nedovolili [blush]
Úterý, 21. července 2020 - 14:10:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16028
Registrován: 6-2003
Veřejná zakázka: Odstraňování postradatelných objektů SŽ - demolice (obvod OŘ PHA) na trati č. 120 - Nové Strašecí, č. 221 - Praha Vršovice, č. 170,171 - Karlštejn, č. 231 - Praha Kyje, č. 230 - Čáslav, č. 190 - Praha Bubny
https://zakazky.szdc.cz/contract_display_7782.html
Stručný popis předmětu:
Předmětem veřejné zakázky je demolice nepoužívaných objektů z důvodu špatného technického stavu. Demolice objektů včetně odvozu, likvidace odpadu a terénních úprav. V rámci odstranění bývalých veřejných WC v žst. Nové Strašecí dojde také k vybudování nové zpevněné plochy se zástěnou pro mobilní WC.

SO 01 Nové Strašecí - demolice bývalých WC
SO 02 Nové Strašecí - demolice dřevěné garáže
SO 03 Praha Vršovice - demolice st. č. 10a
SO 04 Karlštejn - demolice strážního domku č. 32, č.p. 188
SO 05 Praha Kyje - demolice strážního domku č.8 a hradla Černý Most
SO 06 Čáslav - demolice stavědla II. (útulek TO)
SO 07 Praha Bubny - úklid pozemku po havarijním zajištění objektů
SO 08 Praha Bubny - demolice přístavby umývárny STP
Úterý, 21. července 2020 - 15:19:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134
Registrován: 1-2009
Petr_Ogar:
""Já tedy doufám, že je to provizorní řešení a že to bude nakonec integrované... To by si snad nedovolili [blush]"

No já si tedy nemyslím, že je to provizorní řešení - jednak by se musely přebetonovat patky, vyměnit ta část přístřešku a hlavně jsem tam viděl pracovníka umisťovat nějakou konstrukci kolem toho [biggrin]
Sobota, 25. července 2020 - 19:45:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 749
Registrován: 8-2017
honzaklonfar 4169:
Ten nový most vypadá zajímavě.
Neděle, 26. července 2020 - 20:39:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13658
Registrován: 8-2004
Tratovak:
"Tak to toho teda vo Vás veľa nebolo..."
Na kvantitě nezáleží a kvalitu Vy nedoceníte.
Petr_Ogar:
"To by si snad nedovolili"
Proč by ne.[crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 26. července 2020 - 21:38:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2214
Registrován: 12-2007
Ano, bude to krása, ale běžný cestující si ani nevšimne... [andel]
Už budují obchvat odvodnění [vypravci]





Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Pondělí, 27. července 2020 - 07:14:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2647
Registrován: 12-2007
Na kvantitě nezáleží a kvalitu Vy nedoceníte.
Po ránu pobavilo, ďakujem [ok]
Pondělí, 27. července 2020 - 10:50:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2758
Registrován: 3-2004
Od Třešňovky k Hostivaři výkopové práce (asi příprava na trativody a spol.). Mostovka v 1.TK odstrojená. Od kdy má být vypnutá Třešnovka?
Dotaz - proč se paží mezi kolejemi Malešice-Vršovice asi 50m od mostu Vrš-Hostivař? To ty koleje půjdou s niveletou níže?
Pondělí, 27. července 2020 - 10:58:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2215
Registrován: 12-2007
Až bude funkční nová měnírna Zahradní Město. [andel]

Ano, koleje pod mostem jdou níž, na mostě výš [vypravci]

Nedělní [fotic] je na rajčeti.
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

P_v
Pondělí, 27. července 2020 - 14:50:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2435
Registrován: 5-2002
Koukám pravidelně na Kasmeho fotky, nejen ty dnešní, a já bych ty drážní inštalatéry hnal... 90° kolínko na kanalizaci je maximální zlo a poukaz na brzké ucpání splaveninami a jiným sedimentem. Jediné místo, kde je 90° koleno přípustné, jen přechod z vodorovné do svislé.
Rob
Pondělí, 27. července 2020 - 15:22:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1676
Registrován: 1-2005
Kasme: na té první fotce z 26.7 ta cihlová stavba je co? (atrapa dělostřelecké bašty?[lol])
Pondělí, 27. července 2020 - 17:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5074
Registrován: 3-2006
P_v:
"Koukám pravidelně na Kasmeho fotky, nejen ty dnešní, a já bych ty drážní inštalatéry hnal... 90° kolínko na kanalizaci je maximální zlo a poukaz na brzké ucpání splaveninami a jiným sedimentem. Jediné místo, kde je 90° koleno přípustné, jen přechod z vodorovné do svislé."

Dnes bohužel úplně normální, kdoví co dělal ten "inštalatér", třeba den před realizací této "krásy". Ono u elektroinstalací je to podobné.
Pondělí, 27. července 2020 - 19:04:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2578
Registrován: 7-2017
Předpokládám, že "inštalatér" pracoval dle projektu.
Pondělí, 27. července 2020 - 22:34:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1877
Registrován: 1-2005
Mot - Tím hůř.
(I mně při reko bytu v domě došlo, že trasování odtahu z digestoře do komína by bylo natolik směrově členité, v důsledku neúčinné a hlučné, že jsem raději řešil variantu s filtrem bez odvodu vně stavby).
Jediné slušné vlakové spojení z Prahy a Severních Čech do Polska a Vy ho chcete zpochybňovat. Ekonomie zničí vše užitečné s šetřily jako jste Vy. - M. Š., obhájce rychlíku Praha - Jelenia Góra a zpět.
Pondělí, 27. července 2020 - 22:53:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5075
Registrován: 3-2006
mot:
"Předpokládám, že "inštalatér" pracoval dle projektu."

No někdy má realizační dokumentaci (pokud existuje), úplně někdo jiný, než ten kdo to realizuje.
Ovšem platí i to, že "Voják se stará, voják má".
Další věcí je, že to musí udělat z toho co má, jeden se někdy až diví co všechno může mít být "nedostatkové" zboží. Ale zas na to člověk i dostane omluvný dopis od generálního ředitele českého zastoupení.[tramvaj][rofl]

Sice tady má místa dost, ale já mám, jako jediný barák v ulici, zaústěný okap do odpadní kanalizace, nikoliv do dešťové. Jak to krásně nakreslil projektant rekonstrukce ulice, prostě se nevešla druhá trubka do chodníku.[andel]