Diskuse » Železnice » „Vlára“ a okolí » Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 22. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 22. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 15. července 2020 - 21:54:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 4-2009
Dj_la_défense:
"Měl bych otázku, první ranní rychlík z Luhačovic je veden až v 8.30, je to kvůli návozu náležitostí, nebo je to proto, že dřívější rychlík by byl hlučný kvůli zástavbě u trati ve městě, či lázeňským hostům."
Bude to spíše kvůli frekvenci a možnostem odstavení. Dřívější spojení s Prahou je zajištěno Slováckým expresem s odjezdem ve 4:20 ze SM, Zlínským v 5:54 z OT a Slováckým z Veselí - SM 7:43, ke všem jsou zajištěny přípoje, z Luhačovic v tuto dobu zhruba v 30-40 minutovém taktu. Jeden z hlavních důvodů také bude, že v Luhačovicích nemá souprava potřebné zázemí k přenocování.
Středa, 15. července 2020 - 22:05:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7631
Registrován: 12-2011
Dříve jsem pana Kolelače měl za rozumného člověka s vysokým literárním nadáním, jenže po jeho vzpomínání na hodné sovětské vojáky zrovna v den výročí okupace jsem o něm veškeré slušné mínění ztratil. A vidím, že se vůbec nic nezměnilo.

Kolelač:
" Kolik bytů bylo postavených za komárů, a kolik se jich postavilo za 30 let po něžně, když je bytová výstavba takovém srabu."
Hezká pohádka o propracovaném socialistickém bytovém hospodářství. A co je dnes konkrétně v tom srabu?


Kolelač:
"Kolik motorových a elektrických lokomotiv bylo vyrobených za komárů, a kolik se jich vyrobilo po "něžné", když se po kolejích plahočí víc jak třicet-padesát let staré plečky?
"
Životnost elektrických lokomotiv je x desítek let, tudíž je logické, že socialistické lokomotivy tu budou jezdit i mnoho let po revoluci. Některé švýcarské stroje dosahují také úctyhodného věku. Zároveň mě ty pohádky o zničeném socialistickém průmyslu po revoluci baví. ČKD chrlilo zastaralé čmeláky až do devadesátých let, je jasné, že s tímto zbožím nelze ve světe uspět. To samé Krakeny, Kvatra a Rakve. A jelikož máme tržní hospodářství, lokomotivy se nakupují i v zahraničí. A že se nic u nás nevyrábí? Co Elefanty, Pantery (nově škodovka uspěla v Lotyšsku), vyváží se tramvaje (dokonce i na ten zlý západ), autobusy se po tisícovkách prodávají do zahraničí. A co teprv náš automobilový průmysl...

Kolelač:
"
Jo, a když už vzpomínáš západní pokrok. Pamatuji si že po roce 1989, jsem sice obdivně zíral na Eurostar na nádraží v Římě, ale stejně tak mě tam fascinovaly motorové lokomotivy s pojezdem parních lokomotiv a nebo dřevěné výkolejky. . . .A nebylo po revoluci zapůjčeno Italům na pár let určíté množství "komunistických Brejlovců"?"
Italové koupili pár ojetých Brejlovců a nechali si je zmodernizovat. Žádná přátelská výpomoc naší socialistické vlasti kapitalistické Itálii to nebyla.

Je mi na zvracení z toho, že tolik let po revoluci se člověk dočte, že dřív bylo líp.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 15. července 2020 - 22:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 11-2014
Moravanem si sice jezdil, ale asi si ho pamatujeme každý jinak, stejně tak jako páteční odpolední sedmivozový rychlík z Brna. Chceš tvrdit, že ty vozy se přetahovaly sem a tam jen tak zbůhdarma? Pokud by to bylo tak, jak tvrdíš Ty, mohly jezdit od Brodu nahoru na Vláru s jedním vozem..

Jistě, že za bolševiků jezdilo vlakem víc lidí než dnes...taky tehdy bylo mnohem míň aut než dnes, takže mnoha lidem nezbylo nic jiného než jet vlakem, když neměli auto. Dnes je u nás asi 6 milionů aut, za bolševika to bylo 2,5 milionu. Dnes si na rozdíl od minulé doby totiž může auto i benzín dovolit mnohem víc lidí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Herold.)
Čtvrtek, 16. července 2020 - 05:31:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10667
Registrován: 6-2004
Herold:

politiku a "strany" do těchto diskusí netahejte, ani já to nedělám, líbí se mi železnice let minulých a o té píši - čili žádná taková oslovení, panáčku [angry]

Už i dnes (včera večer čt24) pomalu ale jistě slyšíme, jak nebezpečné mohou být ostré obraty/výkony a další výdobytky dnešní šíleně rychlé doby..
Čtvrtek, 16. července 2020 - 07:58:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 456
Registrován: 7-2017
Re: Herold-"tibetský modlitební" mlýnek jede na plné otáčky a mele pořád jen to samé. Odpovíš mi na to, proč se nyní stalo bydlení v komunistických "králikárnách" luxusním a nedostupným zbožím? Kecy o nějakém asbestu v nich si raději nechte na koledy. . . .Kolik motorových a elektrických lokomotiv bylo u nás vyrobených po roce 1989?
Intelpetr. . . Dovážíme "moderní stroje" ze zahraničí? Souhlas, zvláště ojetiny z Německa a Rakouska, Ty motorové vozy. vagony a autobusy k nám importované jsou opravdu "špičkové kvality" . . . . . . . . . [masinka]
Čtvrtek, 16. července 2020 - 08:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3737
Registrován: 6-2007
To je tady nějaký sraz nostalgiků? Jasně že dřív bylo líp - tráva byla zelenější, pivo víc chutnalo, pérko dýl stálo a holky víc dávaly. Třikrát za den jezdily sedmivozové klasiky s Brejlovcem, točilo se klikou od závor a jeden neměl druhému co závidět.
Ještě že je to pryč a máme tady normální dobu. Za poslední stovky let se tady dnes máme naprosto nejlépe, jak prasata v žitě, nikdo nezná co to je opravdová chudoba, nedostatek, strádání, válka, tak nechápu proč pořád tolik lidí vzpomíná na něco co tu bylo, absolutně nemohlo fungovat a naštěstí je pryč. Dokonce můžou psát lidi veřejně na internet naprosté hlouposti a bláboly a jediné co jim hrozí, je to, že budou mezi ostatními za hlupáky.
Dneska si může kdokoliv vybrat jestli pojede autem, nebo třeba vlakem, kdy mimochodem zrovna tady na těch tratích je momentálně asi největší a nejrozumnější nabídka spojů za celou dobu jejich fungování.

A nějaký obrázek...

[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Čtvrtek, 16. července 2020 - 09:02:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10669
Registrován: 6-2004
Jo, jo, krásný obrázek, ejhle, klasika! Ty dříve bývaly "normální" skoro všude... tak, tak...
Čtvrtek, 16. července 2020 - 11:53:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 11-2014
Fany:
"Herold:

politiku a "strany" do těchto diskusí netahejte, ani já to nedělám, líbí se mi železnice let minulých a o té píši - čili žádná taková oslovení, panáčku [angry]

Už i dnes (včera večer čt24) pomalu ale jistě slyšíme, jak nebezpečné mohou být ostré obraty/výkony a další výdobytky dnešní šíleně rychlé doby.."

Hele, staromilče, dal jsem Ti opakovaně konkrétní příklad cesty z Prahy do Brodu, která za bolševiků trvala 6,5 hodiny přímým vlakem složeným ze smradlavých B s kupé pro osm lidí, který jezdil jednou za týden s dnešní situací, kdy z Brodu do Prahy a zpět jezdí pětkrát denně každé dvě hodiny přímý vlak s jízdní dobou čtyři hodiny. Pokud mi chceš tvrdit, že by jsi dal přednost tomu vlaku, co jezdil za bolševiků, tak je jakákoliv další debata mezi námi zbytečná, žijeme v jiných světech...respektive ty žiješ ve světě, který je už naštěstí dávno mrtvý.
Čtvrtek, 16. července 2020 - 12:10:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10670
Registrován: 6-2004
tak hezký den
Čtvrtek, 16. července 2020 - 13:11:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 817
Registrován: 1-2014
Nejak nam to tady na Vlare hicuje :-)
Urcite patrim k tem, kteri nesetri kritikou socialismu a s oblibou mladsi generaci ukazuji nazorne priklady ci ukazky upadku one doby.
Dnes je to patne hlavne na stavbach, ktere z tech casu zustaly a v mych ocich jsou to v
neskutecne obludna staveni.
Vzpomenu nevhodne situovana panelova sidliste blizko pamatkove zony, nejvice mi vsak vadi zjizvene tvare mest, kdy jedna budova Prioru, dokaze zprznit celou siluetu namesti.
Presto vsechno nevidim duvod, abych zde nekomu nadaval do bolseviku...
Čtvrtek, 16. července 2020 - 22:00:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 7-2017
intelpetr: Dříve jsem pana Kolelače měl za rozumného člověka s vysokým literárním nadáním, jenže po jeho vzpomínání na hodné sovětské vojáky zrovna v den výročí okupace jsem o něm veškeré slušné mínění ztratil. A vidím, že se vůbec nic nezměnilo.. . . .

Dík pane intelpetr alespoň za uznání mých literárních vloh.
Blíží se další výročí srpnové invaze spřátelených vojsk na naše území. Podle vaší vizáže na profilovém fotu (pokud je tedy vůbec vaše), se dá usuzovat, že jste tehdy mohl být jen velmi těžko očitým svědkem tehdejšího dění a tedy ani pamětníkem?
Na rozdíl od Vás, jsem první den vpádu prožil ve svém domově a další dny ve veselském depu. "Zdobili" jsme tehdy jako čerství vyučenci mašiny vyjíždějící z depa protisovětskými nápisy, stejně tak jako os. vozy na soupravách ve stanici. Pamatuji si velmi dobře přelety sovětského vrtulníku s rudou hvězdou nad depem. I za pár dní protestní stávku proti vpádu "spřátelených" vojsk. Tehdy při ní zazněly všechny sirény houkačky a píšťaly všech lokomotiv, jak v depu tak i ve stanici. V depu byla tehdy velmi napjatá situace, už tehdy se ale mínění na okupaci začalo pomalu ale jistě dělit na dva tábory. Jejím největším odpůrcem byl dělmistr, jehož jméno si ponechám, ale na svůj postoj později doplatil ztrátou funkce a nebo dokonce vyhazovem z depa? Bohužel toto nevím s jistotou, protože okolo 10 srpna jsem byl přeložený do depa v T.Teplé.
Byl jsem od Vás pane Intelpetr osočený. že jsem se v minulém roce opovážil přidat pár zážiků s Rusy po dobu své kariéry fíry. No, pamatuji si i příchod prvních Sergejů do veselského depa, ano byla to velká sláva a zažili se přitom i humorné chvíle, což jsem popsal jinde. Později jsem se s ruskými vojáky a důstojníky setkával při výkonu služby. Neměl jsem a nemám potřebu stavět se do role hrdiny a nebo jak je to dnes "In", zatracovat vše co souvisí s Rusy a Ruskem. To milerád přenechám vám novopečeným "hrdinům". Svůj život či kariéru fíry jsem prožil tak, jak jsem ji prožil, nemám se zač stydět. Napsal jsem to nakonec ve svých příhodách. Neměl jsem potřebu nic si vymýšlet a už vůbec, jak je dnes vyžadované překrucovat. Vám i jiným ale nic nebrání v tom ,napsat zde své zážitky a příhody, nechť už byly jakékoli. Velmi rád si je přečtu a jiní debatéři určitě též, ale jak už ze zkušenosti vím, toho se nedočkám-e. Mějte se . . . . . . . . .[masinka]
Pátek, 17. července 2020 - 13:44:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10673
Registrován: 6-2004
Tak se "hrabu" archivem tohoto vlákna (2007) a napadá mě:

Vlára, Krysolet, Marin, Petránek, 754_037 a další: kde zmizeli?
Pátek, 17. července 2020 - 14:02:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 888
Registrován: 10-2007
Fany: Někteří odešli na FB [happy]
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Sobota, 18. července 2020 - 16:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 206
Registrován: 7-2018
Tady se už diskutuje o kdečem, dovolím si zůstat u železnice a Vláry zvlášť. Na otázku zda dříve bylo/nebylo líp objektivně není a nemůže být univerzální odpověď. Záleží z jakého hlediska se na to díváme. Z hlediska nákladní dopravy, z hlediska cestujících, z hlediska železničářů... A dále z hlediska které trati, kterého nádraží, které dopravní trasy? Existuje mnoho hledisek a každý má své vlastní.

Už od vzniku konespřežných drah v Rakouském císařství byla prioritní nákladní doprava. Velmi brzy se k ní přidružila doprava osob, nicméně priorita zůstala stejná. To platilo dlouho a ještě za komunistů. Proto i infrastruktura byla budována přednostně pro potřeby nákladní dopravy. Prioritní nebyly rychlosti, ale nosnost a další záležitosti potřebné pro dopravu nákladu. Hlavním poslánim železnice nebylo vozil lidi, ale uhlí. I tak dosahovala osobní doprava celkem slušných výkonů.

Z hlediska nákladní dopravy nelze říci, že je dnes líp. Je pochopitelné, že uhlí se už tolik nevozí, ale i ostatní náklad se přesunul na kamiony. A aby to nevypadalo jako minulorežimní nostalgie, připomenul bych, že třeba v USA sice stojí osobní železniční doprava za prd, ale ta nákladní dosahuje mnohem lepších výsledků než ve většině Evropy. I ve Švýcarsku hraje nákladní doprava významnou roli.

Osobní doprava dosahuje nižších výkonu než v oné době. Kvalitnější v globále je, ale ne na všech trasách. Ještě bych se zastavil u příčin poklesu v 90. letech. Došlo ke zrušení velmi levných jízdenek pro dojíždění do práce, jejichž cena byla spíše symbolická. To platilo pro autobusy i vlaky. Do 80. let se to dělalo tak, že ČSD vydělaly na nákladní dopravě a pak mohly vozit lidi téměř zadarmo. Lidé, kteří měli auta, je ponejvíce využívali na víkendové výlety, ale do práce jezdili velmi levně autobusem, nebo vlakem. Pak podražilo, následně ubylo cestujících a poté se omezily málo využité spoje v důsledku čehož opět ubylo cestujících. V 90. letech bylo možno krásně sledovat jak ve fabrikách ubývá lidí, ale na jejich parkovištích přibývá aut. To je třeba případ Aircraft Industries (LET Kunovice), kde té současné tisícovce zaměstnanců nestačilo parkoviště z dřívějších dob (5-6 tis zaměstnanců) a muselo se zvětšovat. No ano, vlečka od starého k novému závodu už nejezdí.

Za 30 let udělala osobní doprava velký pokrok v kvalitě. Pravděpodobnost, že ve vlaku potkáte nějakého vagabunda poklesla, i když zcela nezmizela. Bohužel na nádražích se tato individua vyskytují pořád v hojném počtu.

A konečně k Vlárské dráze. Pro cestujícího mezi Brodem a Hradištěm se situace hodně zlepšila. Ještě v 90. letech nebylo výjimkou, že vlak jel i 45 minut. Vyjel v 7.30 z Brodu a po 38 minutách měl dorazit do Hradiště, obvykle měl zpoždění takže z toho bylo 3/4 hodiny. Problémem bylo křižování v Hradčovicích, kde byla dlouhá čekací doba a u většiny vlaků se přestupovalo v Kunovicích. Také byly v některých částech dne velké časové díry mezi spoji, třeba mezi 7.30 a 9.50. Rovněž se z Horní Vláry dnes lépe cestuje do Prahy, nebo třeba do Olomouce.

Líp bylo při cestování do Brna, kde rychlíky udělaly trasu Uherský Brod - Veselí nad Moravou - Brno pod 2 hodiny. Dnes máme jeden pár Sp denně s jízdní dobou 2 h 16 minut a pak další pár za týden PA/NE když nejsou prázdniny. Dříve bylo těch vlaku do Brna víc. Takže jinak nezbývá než to vzít přes Břeclav s přestupem ve Starém Městě.
Což Brno, tam se vždy dá nějak dostat, horší to je s cestováním na Slovensko, kam se nám cesta z Vláry fakticky uzavřela (ten týdenní pár vlaků s přestupem ve Vlárském průsmyku nestojí za řeč) a to mně mrzí nejvíc.
Sobota, 18. července 2020 - 17:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 889
Registrován: 10-2007
Ohledně ekonomické stránky (ne)fungování ČSD vyšla nedávno kniha Od nepostradatelnosti ke stagnaci?

Online lze najít stejnojmennou habilitační práci autora (odkaz), ze které kniha vychází. A je to zajímavé čtení.
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Sobota, 18. července 2020 - 19:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10677
Registrován: 6-2004
Brodensis:

velmi čtivě napsaný, ucelený, promyšlený a mnoha argumenty podložený příspěvek/názor.. je to tak, pravdu nemá "ani jeden tábor" - co se otázky minulost vers. železnice týká...
Sobota, 18. července 2020 - 21:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 5-2005
Moravanem si sice jezdil, ale asi si ho pamatujeme každý jinak, stejně tak jako páteční odpolední sedmivozový rychlík z Brna. Chceš tvrdit, že ty vozy se přetahovaly sem a tam jen tak zbůhdarma? Pokud by to bylo tak, jak tvrdíš Ty, mohly jezdit od Brodu nahoru na Vláru s jedním vozem..

Moravan za Brnem teda opravdu jezdil poloprázdný, kolikrát tak 2 - 3 lidi na kupé, bylo to možná daný odjezdem až po 16 z Brna. Těch 9 vozů (4xAB + 5xB) se tahalo až do Bylnice myslím spíš kvůli pondělnímu brzkýmu ránu, kdy 4 vozy jely horem na Vsetín a 5 vozů pak na Bojkovice a Brod, Přerov, a sbíraly vojsko a další potřebné obyvatelstvo směr Praha. Ten R cca 13.15 do Trenčianské Teplé se 7 vozy býval ale skutečně plný.
Neděle, 19. července 2020 - 11:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10679
Registrován: 6-2004
Krásné časy na Vláře, léta devadesátá... poctivé staré "perony", klasické soupravy, krokoš "na každém kroku", původní podoba stanic jako KUNOVICE či Uh. Brod, mechanické závory ovládané Zv Šumice (poslední Zv na Moravě-ve Slezsku to bylo Zv Trojanovice), plno fotek z provozu - kdeže?

Tady (s laskavým svolením autora):

https://www.railtrains.sk/modules/AMS/article.php?storyid=2095
Martin475
Neděle, 19. července 2020 - 20:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 269
Registrován: 6-2009
Fany) Kde asi všichni jsou, že? Na Fb. Ale je to i tím že éra velkých mašim na horní Vláře skončila a tak někteří skončily s focením, nebo mají jiné zájmy. Jen se asi tolik neřešila politika tolik co vy mladí... Jasně pokecajme, poplkajme ale nedělejte z toho vědu. Tak místo toho plevelení jestli Ten ... Ta .... nebo To bylo lepší se nepo... . Tak pár fotek na odlehčení.




P.S. Nechtějte po mě kdy co bylo focené, jen se podívejte a nic neřeště ať z toho nemáte velké "bebí"
Neděle, 19. července 2020 - 22:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 87
Registrován: 11-2014
Fany:
"Krásné časy na Vláře, léta devadesátá... poctivé staré "perony", klasické soupravy, krokoš "na každém kroku", původní podoba stanic jako KUNOVICE či Uh. Brod, mechanické závory ovládané Zv Šumice (poslední Zv na Moravě-ve Slezsku to bylo Zv Trojanovice), plno fotek z provozu - kdeže?

Tady (s laskavým svolením autora):

https://www.railtrains.sk/modules/AMS/article.php?storyid=2095"


Jo, jo...to byly ty staré zlaté časy, např. v JŘ 1988/1989, kdy z Brodu do Hradiště jezdilo 6 přímých vlaků za den (3:24, 6:55, 7:28, 12:25 (rychlík s 8,- Kčs příplatkem), 13:30 a 18:40 (rychlík s 8,- Kčs příplatkem)).

Dnes je těch vlaků sice 28, z toho 7 rychlíků bez příplatku s jízdní dobou 15-17 minut, ale stejně to tehdy bylo lepší, že jo[lol][lol][lol]
Neděle, 19. července 2020 - 23:57:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7633
Registrován: 12-2011
Zaseklý flašinet [biggrin]

A taky se zastáncům dřívbylolípu nebude líbit, že se bude modernizovat žel. st. Strážnice. Už se dělá projekt a možná příští rok by se mohlo kopat.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pondělí, 20. července 2020 - 07:33:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 460
Registrován: 7-2017
Intelpetr. . . Nemohl jsem si vzpomenout, kde už jsem ten obličej, co máš na profilovém fotu viděl? Teď už to vím s naprostou jistotou. To ty jsi hrál tu roli kašpara v jednom americkém sitcomu. Gratuluji ti k takovému filmovému úspěchu.[ok]

Stále čekám-e na alespoň jeden tvůj vlastní příběh , či zážitek z kariéry na železnici.

A tu žst. ve Strážnici budeš modernizovat Ty osobně?. . . (a možná příští rok by se mohlo kopat). . . Krompáč a lopatu na "kopání" už máš nachystanou?. . . . . . .[masinka]
Pondělí, 20. července 2020 - 10:25:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7634
Registrován: 12-2011
Strážnici nemám na starost, dělá to někdo jiný.

Příběhů a zážitků jsem na K-report nahrál spoustu, z cest po Polsku, po Balkáně, Pobaltí, naposled z cesty na Ukrajinu, nebo články na Želpage (napřiklad Kosovo 2017 odkaz).

V ikoně je estonský zpěvák Üllar Jörberg odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pondělí, 20. července 2020 - 11:56:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 818
Registrován: 1-2014
intelpetr:
"Zaseklý flašinet [biggrin]

A taky se zastáncům dřívbylolípu nebude líbit, že se bude modernizovat žel. st. Strážnice. Už se dělá projekt a možná příští rok by se mohlo kopat."

Ideální by bylo, kdyby zmodernizovali a zadrátovali celý úsek
Veselí-Rohatec (jak navrhoval ve studii Slovácko ZK) ať tudy může jezdit ten chudáček pseudorychlík Moravan.
Jestli má čučet 10 minut v Hodoníně, tak mu jízda po pomalejší trati přes Strážnici neublíží. Pokud tedy bude zachován stávající koncept a R13 nezrychlí.
Pondělí, 20. července 2020 - 12:39:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 6-2020
Ale vážený pane intelpetře, ono to není o zastáncích dříbylolípu, je to také o úctě ke svým předkům, o úctě k lidem, ke starším a zkušenějším pracovníkům, kteří dělali svoji práci vždy poctivě a s láskou, bez toho, aby se snížili k pomlouvání svojí minulosti. Takoví jsme byli a vztahy mezi lidmi byly mnohem lepší než dnes. Jste takový kritik za každou cenu jako Herold.
Pondělí, 20. července 2020 - 13:08:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 11-2018
Portáš:
"
Ideální by bylo, kdyby zmodernizovali a zadrátovali celý úsek
Veselí-Rohatec (jak navrhoval ve studii Slovácko ZK) ať tudy může jezdit ten chudáček pseudorychlík Moravan.
Jestli má čučet 10 minut v Hodoníně, tak mu jízda po pomalejší trati přes Strážnici neublíží. Pokud tedy bude zachován stávající koncept a R13 nezrychlí."

Pak ještě zadrátovat úsek Veselí - Kunovice a Moravan může jezdit "krásnou" trasu Brno, úvrať Břeclav, Hodonín, Strážnice, Veselí, úvrať Kunovice, St. Město a dál Hulín, Přerov, Olomouc.

Myšleno ironicky, už teď je přes dálkovou trasu regionální R a jen největší šotouš by jel z Brna do Olmíku přes Břeclav.
A to "stojné" v Hodoníně je vlastně proč? Nevím kde jsem četl, že kvůli přípojům snad v Otrokovicích nebo Hulíně?
O drátování "místních drah" - viz odbočky z trati Brno Břeclav mám své mínění - vyhozené miliony za nic, stejnou službu by tam nepoměrně lépe udělal jakýkoli motor, ne-li bus...
Pondělí, 20. července 2020 - 13:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88
Registrován: 11-2014
slovax:
"Ale vážený pane intelpetře, ono to není o zastáncích dříbylolípu, je to také o úctě ke svým předkům, o úctě k lidem, ke starším a zkušenějším pracovníkům, kteří dělali svoji práci vždy poctivě a s láskou, bez toho, aby se snížili k pomlouvání svojí minulosti. Takoví jsme byli a vztahy mezi lidmi byly mnohem lepší než dnes. Jste takový kritik za každou cenu jako Herold."

Jo, jo, dřív bylo líp...sice jezdilo míň vlaků než dnes, které byly horší a dražší než dnes, ale lidi se tak nějak měli rádi a celkově to bylo lepší...co na tom, že ohledně chování personálu a kvality cestování u ČSD byly stíženosti dokonce i Rudém právu, prostě bylo líp. Vždyť i ta babička s čagánkem si mohla zacvičit, když se z nástupiště škrábala na první schůdek vlaku, co byl půl metru nad zemí. Dnes jsou prostě lidi strašně změkčilí.
Pondělí, 20. července 2020 - 15:29:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10683
Registrován: 6-2004
slovax: [ok]

Jinak chlapi nemá někdo staré fotky mechanických návěstidel žst. SUDOMĚŘICE nad Mor.? Bývaly tam mechanické vjezdy (+ mech. předvěsti) ze všech tří směrů?


Díky za případné tipy
Pondělí, 20. července 2020 - 19:07:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 461
Registrován: 7-2017
Re: Intelpetr. . . . Üllar Jörberg? Jiní tvrdí, že to je americký herec Tom Seleck s parukou. V každém případě, by určitě ani jeden z nich nebyl nadšený, že se za něj vydáváš, a je to i trošku podivné.
Když jsi nás tak předčasně a s jistou dávkou škodolibosti informoval o modernizaci žst. Strážnice. Doufám, že ji za drahé peníze "nezmodernizují" tak, jako např. žst Uh. Brod, kde nejsou schopné vykřižovat tři vlaky os. přepravy.
Jsem rád , že se literárně angažuješ jinde, ale pro zdejší vlákno už ti toho krom kádrování a invektiv k jiným debatérům víc nezůstalo.

Re: Herold. . . .Jak bylo tak bylo. O tom kolik, a jakých vlaků jezdilo v minulosti a nyní, by se dalo velmi úspěšně debatovat.
O tom, jak se dráha "zmodernizovala" též. Stačí se podívat na osiřelé a zchátralé, kdysi zmodernizované budovy v Újezdci u Luh. a v Brumově a na další v Nezdenicích, Slavičíně a Bohuslavicích n./Vl.atd. kde čekající cestující nemá možnost použít ani nejjednodušší soc. zař.
A "babičky s čagánkem"? Ty už jsou minulostí, nebo se nynějším vymoženostem na železnici vyhýbají "jako čert kříži" , zkrátka není je (stejně jako ty kteří v minulosti vlaky tak hojně využívali) jaksi vidět.
Jo, spíš se stěžovalo do RP. Dnes tato možnost už není. Zato máme jiné periodika, televizi, rozhlas, internet a tam podle Tebe na nynější služby na kolejích pějí samou chválu? Nechám tě přitom, buď v pohodě. . .[masinka]
Pondělí, 20. července 2020 - 19:16:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15123
Registrován: 12-2007
žst Uh. Brod, kde nejsou schopné vykřižovat tři vlaky os. přepravy.
Jsou tam schopné být až 4 vlaky osobní přepravy.

"Křižování 3 vlaků" je z principu nesmyslný údaj, resp. znamenal by, že jeden z vlaků by byl předjížděn, což pro stanici typu UB je nevhodný jev.

Mmch. další reálnou možností v UB by (při respektování norem) byla leda už peronizace (byť pravda, pak by tam 3 nástupištní hrany byly, leč domnívám se, že pak by předmětem kritiky byla právě ona peronizace + s ní spojená cesta podchodem či nadchodem).

poctivé staré "perony
Ze kterých se osobám s pohybovým omezením tak "dobře" nastupovalo do vlaku. [ko]
Jen je škoda, že peronizací na horní Vláře ze stanic prošly jen UB, Bojkovice a Bylnice.
Pondělí, 20. července 2020 - 19:46:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 207
Registrován: 7-2018
Vetchý_Kmet:
"Pak ještě zadrátovat úsek Veselí - Kunovice a Moravan může jezdit "krásnou" trasu Brno, úvrať Břeclav, Hodonín, Strážnice, Veselí, úvrať Kunovice, St. Město a dál Hulín, Přerov, Olomouc."

Drátování úseku Veselí - Kunovice je v plánu stejně jako úseku Kunovice - Staré Město. Zadrátovat se má celá, nebo téměř celá, Vlárská dráha (ještě se patrně neví, jestli to useknout v Bojkovicích, Bylnici, nebo dotáhnout až k státní hranici).

Proč úvrať Kunovice? Vlak by zastavoval (pokud by tam zastavoval) ve stanici Kunovice zastávka, která je blíže k centru města. Ostatně i vlaky Brno - Uherské Hradiště (-Staré Město) zastavují v této stanici a až na některé výjímky v Kunovicích úvratí nejezdí.

Trasa Rohatec - Veselí - Staré Město vede hustě obydleným územím, na rozdíl od trasy Rohatec - Moravský Písek - Staré Město. Uherské Hradiště 25 tis. obyvatel, Kunovice 6 tis. obyvatel, Uherský Ostroh 4,3 tis. obyvatel, Veselí nad Moravou 11 tis. obyvatel, Strážnice 5,5 tis. obyvatel). Města na trase mají cca. 52 tisíc obyvatel a mnohá z nich jsou významnými dopravními uzly pro své okolí a další tisíce obyvatel. Moravský Písek není městem a má 2 tisíce obyvatel.

Dotyčným městum by se zlepšilo spojení s Olomoucí, odpadl by minimálně jeden přestup (ve Strážnici někdy i dva) a bylo by to napřímo. Přímé spojení s Břeclaví by zlepšilo cestování do Bratislavy (stačil by jeden přestup). Strážnice by získala přímé spojení s Brnem.
Pondělí, 20. července 2020 - 19:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 4-2009
David:
"Jsou tam schopné být až 4 vlaky osobní přepravy."
A kam by jste je dal? 1, 2 a krátký 2a. Takže navíc omezení v podobě délky soupravy.

David:
""Křižování 3 vlaků" je z principu nesmyslný údaj, resp. znamenal by, že jeden z vlaků by byl předjížděn, což pro stanici typu UB je nevhodný jev."
Možná nevhodný, ale potřebný.
Pondělí, 20. července 2020 - 20:30:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 809
Registrován: 3-2018
Brodensis: Nebylo by určitým řešením lepšího napojení Strážnice k dálkové dopravě zastavování rychlíků R13 v přívoze a vznik návazné autobusové linky do/z Strážnice? Škoda, že stanice Bzenec přívoz má tak nevhodnou dispozici a jako jediná na 330 není peronizovaná.
Pondělí, 20. července 2020 - 23:11:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 819
Registrován: 1-2014
Vetchý_Kmet:
Myšleno ironicky, už teď je přes dálkovou trasu regionální R a jen největší šotouš by jel z Brna do Olmíku přes Břeclav.

K tomu účelu ta linka rozhodně neslouží [happy]
Ve snaze zabít několik much jednou ranou z toho postupně vyšel tento kočkopes.
A to "stojné" v Hodoníně je vlastně proč? Nevím kde jsem četl, že kvůli přípojům snad v Otrokovicích nebo Hulíně?


Světe div se, ale JMK trvá na celé v Šakvicích a na tom to celé stojí [crazy]. Z druhé strany jsou přípoje v Olomouci, Přerově, Hulíně, OT, ve StM se čeká na přípoj cca 30minut.
Pondělí, 20. července 2020 - 23:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15125
Registrován: 12-2007
ve StM se čeká na přípoj cca 30minut
Za což ale "nemohou" časové polohy rychlíků.
Ať si Zlínský kraj časové polohy posune, uzná-li to za vhodné.

A kam by jste je dal?
Tam, kde se v této stanici 4 soupravy setkávaly přinejmenším v roce 2017.
https://www.youtube.com/watch?v=_5gjz7eoncM
Úterý, 21. července 2020 - 06:21:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10685
Registrován: 6-2004
Imisa:

on David tady zase přišel "trousit svá moudra".... přitom je třeba, aby se mladí, nezkušení inženýři do třicítky vždycky ptali starých zkušených praktiků z provozu, než něco začnou "malovat"...

Peníze jsou v jedné hromadě na investice, v druhé na mzdy, nelze je směšovat, chápu... Ale co pořádně zaplatit a nechat lidi v provozu byť ve starých, původních stanicích?
Kdo nařizuje ty modernizace? Jak pěkná bývala Bylnice i Brod...

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Úterý, 21. července 2020 - 08:28:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15126
Registrován: 12-2007
Ale co pořádně zaplatit a nechat lidi v provozu byť ve starých, původních stanicích?
Vyložené staromilectví (pomíjím spekulativnost celého tvrzení o věku osoby, která navrhovala Uherský Brod a vůbec spojitost jejího věku s tím, v jaké podobě byla rekonstrukce stanice navržena a následně realizována; zejména v kontextu "starší projektant by to za jinak stejných okolností navrhl jinak").

Mmch. Za prvořadé považuji, že žst. Uherský Brod má bezbariérová (+ bezbariérově přístupná) nástupiště.

P. S. Kecy o "mých moudrech" si příště nech od cesty.

P. S. č. 2: Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde - to štosování v UB vzniklo až dodatečně poté, co (IMHO správně) byly bylnické Os vlaky, do té doby po několik měsíců začínající/končící jízdu v Újezdci, prodlouženy právě až do UB.
Priapos
Úterý, 21. července 2020 - 10:37:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 10-2012
David:
"Za prvořadé považuji, že žst. Uherský Brod má bezbariérová (+ bezbariérově přístupná) nástupiště.

"
Na svůj názor máte právo. Ale pouze tímto nelze obhajovat a popírat prostý fakt, že Uherský Brod je kolejově vyřešen naprosto špatně. Infrastruktura nesmí omezovat provoz.
Úterý, 21. července 2020 - 12:44:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7638
Registrován: 12-2011
Davide, moudra o dřívbylolípu od Flašinetu můžete klidně ignorovat odkaz

V případě dalšího rozvoje horní Vláry je nutné s Uherským Brodem něco udělat, protože kdo to mohl schválit. Ona studie proveditelnosti, která se pro horní úsek dělala a vůbec neřešila nevyhovující stav UB, ani nebyla ministerstvem schválena a byla zadána úplně znovu. Dělá to SUDOP Praha. Doufám, že v této nové studii bude nevyhovující stav Uherského Brodu uvažován, protože zadáno to bylo na konci roku 2018, kdy už tyto problémy byly známy.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Úterý, 21. července 2020 - 12:59:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2493
Registrován: 4-2014
Tak ono těch zmršených stanic je daleko víc, než jen Uherský Brod. Technologové SŽ jedou stále podle hesla, co je momentálně nepotřebné už nikdy potřeba nebude ( koleje, výhybky, špatná konfigurace kolejiště - málo dopravní kapacity, tak aby nikoho nenapadlo zvyšovat provozní kapacitu stanice) a hlavní cíl je také splněn máme zmodernizováno a zároveň ušetřeno. Bohužel SUDOP musí vypracovat studii a po té to musí vyprojektovat a namalovat přesně tak jak to dostane v zadané zadávací dokumentaci od technologů SŽ.
Úterý, 21. července 2020 - 13:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15127
Registrován: 12-2007
Hlavně: UB je "zmršený" z pohledu aktuálně platného konceptu, kdy se tam křižují rychlíky, přičemž zatímco v roce 2017 (pozn. právě od GVD 2016/17 se tam rychlíky křižují) tam jejich křižování vyšlo "přirozeným způsobem", tak od 12/2017 tam vychází "násilně" v tom smyslu, že v obou směrech tam rychlíky mají prostoj vynucený tím, že nemůžou vzájemně křižovat v Újezdci (pro směr Luhačovice lze použít jen 1. kolej od budovy).

Tzn. jestli je v něčem nyní technologický problém (a lze jej označit za zmršeninu), tak to je IMHO (nadále bariérový a nadále jedinou "luhačovickou" kolejí disponující) Újezdec.
Úterý, 21. července 2020 - 14:12:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10686
Registrován: 6-2004
TOTO opravdu není flašinet, je to jen poznatek a názory nás, starých psů, vám mladým, kteří byste za tato moudra měli děkovat... Byť to tak vždy bylo a bude, chápu, názorové generační střety jsou "hybnou sílou" pokroku, co na tom, že se tu a tam nějaká ta stanice "nepovede" ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Úterý, 21. července 2020 - 14:52:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7639
Registrován: 12-2011
To nejsou žádné poznatky, to je jen pouštění pořád té samé ohrané písničky plné nesmyslů z flašinetu. Nikde žádný takt, všude čas na pivo v nádražce při přestupu, poctivá sypaná nástupiště a další blbosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Úterý, 21. července 2020 - 14:52:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15128
Registrován: 12-2007
kteří byste za tato moudra měli děkovat
... a vzápětí se kriticky zamyslet nad jejich obsahem a z tohoto zamyšlení vyvodit závěr nad správností/nesprávností těchto názorů (pozn. slovo "mouder" bez ironického zabarvení již předem vyvozuje správnost oněch názorů, což je spekulativní údaj, který se může, ale také nemusí, zakládat na realitě).

Ještě k nedávnému údaji, který zde kupodivu nebyl vyvracen:
Dovážíme "moderní stroje" ze zahraničí? Souhlas, zvláště ojetiny z Německa a Rakouska
Což je DŮSLEDEK zaostalosti vzniklé více než 40letým obdobím komunistického režimu.
Úterý, 21. července 2020 - 15:07:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10687
Registrován: 6-2004
a ještě dvakrát Vlára aneb "starý a nový svět"... hlavní ovšem je, že všichni máme tu naši železnici rádi [wink]


Úterý, 21. července 2020 - 15:44:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 89
Registrován: 11-2014
Kolelač: "O tom kolik, a jakých vlaků jezdilo v minulosti a nyní, by se dalo velmi úspěšně debatovat."

Tak debatujme. Já jsem dal konkrétní příklad z JŘ 1988/1989 z frekventované trasy mezi Brodem a Hradištěm ve srovnání s dneškem: tehdy šest přímých vlaků za den, z toho tři nepoužitelné (jeden kvůli času odjezdu, dva rychlíky kvůli ceně-tehdejší 8,- Kčs rychlíkový příplatek odpovídá zhruba tomu, jako by se dnes k základnímu jízdnému ČD 36,- Kč (bez jakékoliv slevy) připlácelo dalších 80,- Kč rychlíkového příplatku). Dnes jezdí za den 28 (slovy dvacet osm) přímých vlaků v ceně od 26,- Kč...což zhruba odpovídá ceně 2,60 Kčs v roce 1989.

Která nabídka je pro cestujícího lepší?

(Příspěvek byl editován uživatelem Herold.)
Úterý, 21. července 2020 - 16:04:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 462
Registrován: 7-2017
Herold. . . . . .A že sis vybral zrovna úsek tratě Uh.Brod-Uherské Hradiště a roky 1988 - 1989, kdy už štreka umírala na úbytě? Tvoje paměť asi hlouběji nesahá. . . . . . [masinka]
Úterý, 21. července 2020 - 16:12:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 90
Registrován: 11-2014
Kolelač:
"Herold. . . . . .A že sis vybral zrovna úsek tratě Uh.Brod-Uherské Hradiště a roky 1988 - 1989, kdy už štreka umírala na úbytě? Tvoje paměť asi hlouběji nesahá. . . . . . [masinka]"

Jsme v debatě o Vlárské dráze a trasu Brod-Hradiště jsem používal, tak jsem vybral ji. Roky 1988-1989 jsou to proto, že jednak jsou ty staré zlaté časy, kdy bylo líp a jednak je online dostupný jízdní řád pro toto období, takže si každý soudruh může ověřit, že jsem napsal pravdu.

Ale směle do debaty, starče: napiš tedy, kdy byla pro cestující na Vlárské dráze lepší nabídka vlaků, než je dnes. Prosím ovšem být minimálně tak konkrétní, jako jsem byl já.
Úterý, 21. července 2020 - 16:13:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 9-2016
Herold ... Ten příplatek na rychlík byl 16,-Kčs, na spěšný vlak 10,-Kčs [happy]
Úterý, 21. července 2020 - 16:15:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 11-2014
Jehla:
"Herold ... Ten příplatek na rychlík byl 16,-Kčs, na spěšný vlak 10,-Kčs [happy]"

No vida, takže 160/100 Kč v dnešních cenách...jo, jo, bylo líp[happy]

Díky za opravu.
Priapos
Úterý, 21. července 2020 - 16:28:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1811
Registrován: 10-2012
David:
"jestli je v něčem nyní technologický problém (a lze jej označit za zmršeninu), tak to je IMHO (nadále bariérový a nadále jedinou "luhačovickou" kolejí disponující) Újezdec."


Újezdec by samozřejmě rovněž potřeboval změnu konfigurace na luhačovickém zhlaví, ale tam se bohužel pouze zachoval předcházející, několik desítek let trvající stav. Zatímco v Uh. Brodě proběhla totální, ale zato naprosto zmršená rekonstrukce. Kdyby totiž byla provedena optimálně, nebylo by potřeba ji teď obhajovat výmluvami na Újezdec.
Úterý, 21. července 2020 - 17:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 208
Registrován: 7-2018
Nechci rušit zdejší bojovou idylku, ale dodám něco z vlastních vzpomínek. Plné jízdné UB - UH bylo koncem 80. let 2 Kčs, tedy přepočteno na dnešní ceny 20 Kč. Jízdenky byly ty staré hnědé a univerzální do všech směrů. Za 2 Kčs se dalo dojet do Luhačovic, do Pitína a do Hradiště, prostě všude v rozpětí 11-20 km.
Jet rychlíkem z Brodu do Hradiště se nikomu nevyplatilo, ale pamatuju opatření, kterým se zrušily rychlíkové příplatky pro cesty v rámci okresu Uherské Hradiště, pak se situace změnila. Bylo to v době, kdy rychlíkové příplatky jinak zůstaly zachovány. Nádražní rozhlas na tuto možnost upozorňoval vždy při hlášení příjezdu rychlíku. Bohužel už nevím, jestli to bylo ještě za komunistu, nebo krátce po sametu. Jsou to moje dětské vzpomínky.
Jinak přesedání v Kunovicích bylo tehdy zcela běžné, vlaky byly směřovány na Veselí, než se změnila koncepce a byly přesměrovány spíše na Staré Město, což většině lidí vyhovuje víc.

K onomu veselskému směřování mám postřeh. Týká se to generace, která je už spíše v důchodě. Potkával jsem spoustu lidí pocházejících z míst jako Uherský Ostroh, Ostrožská Nová Ves, kteří se ocitli v Brodě tak, že tam začali dojíždět za prací (někdy třeba už do učení). Někteří dostali byty a časem se přestěhovali, ale jiní dojížděli až do důchodu. Nějak jsem nemohl pochopit, proč šli za komunistu dělat do Brodu, když to měli blíže do Kunovic a Hradiště. Tak si říkám, že i to přímé vlakové spojení s Veselskem v tom mohlo hrát roli. V mé generaci a (mladších) už tolik Ostrožanů a spol. v Brodě nevidím; ostatně co by tu dnes pohledávali.
A také si vzpomínám, že ještě v 90. letech se hodně jezdilo z Brodu do Veselí na střední školy. Rychlík jel kolem 7 hod. a dorazil do Veselí kolem 7.30. Hlavně na Obchodní akademii nebyl takový nával jako do Hradiště, takže někteří zájemci šli studovat do Veselí.

Jinak v 80. letech bylo velmi nízké předplatní jízdné pro dojíždění do práce. Dnes už zní neuvěřitelně, když vám někdo řekne, že jezdil do práce celý týden za 2 Kčs, nebo za 70 haléřů (pro dnešní ceny nutno vynásobit 10x). Dnes je to samozřejmě jinak. Velké slevy mají důchodci a studenti pro cesty kamkoliv.
Úterý, 21. července 2020 - 18:00:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 891
Registrován: 10-2007
V knize, na kterou jsem odkazoval, se psalo i o tom, že cena jízdného byla za minulého režimu několik desítek let udržována stabilní. Samozřejmě to nebylo ekonomické, ale myšlenka byla podporovat využívání železnice jako hlavního dopravního prostředku.
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Komis
Úterý, 21. července 2020 - 21:02:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 801
Registrován: 2-2019
Zrušení rychlíkového příplatku v rámci okresu UH se mi nějak nezdá. Buď jel ten vlak v režimu Sp do Veselí a dál jako R, nebo tam mohlo být úsekové odbavení jako ve spěšném vlaku. Myslím, že příplatky se zrušily jako třída najednou. Ale lovím z paměti.

Mimochodem, pamatuje tady někdo dvoupatrové vozy na relaci Bojkovice-Bohumín? Přes víkend byly odstaveny v Bojkovicích a v pondělí se vracely na Ostravsko. To byla tehdy na Vláře docela exotika. Všichni jsme se tím toužili svézt, ale jezdilo to v nočních časech.
Úterý, 21. července 2020 - 22:14:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 463
Registrován: 7-2017
Herold: . . Nechej si ty invektivy internetový "hrdino". Vidím že Ti už dostatečně odpověděli jiní, třeba Brodensis. Kup si dnes týdenní jízdenku z Brodu do Hradiště, dej vědět, kolik jsi za ni vysolil.
Tu "lepší nabídku", to máš na mysli ty v taktu se kodrcající poloprázdné motoráčky? "Děkuji", pokud někam cestuji, jedu autem (za čtyřicet minut) do Otrokovic, sednu do vlaku a za dvě a půl hoďky jsem v Praze. Nemám totiž zájem meditovat nad tím , jestli mi při zpáteční cestě přípojná kača z Brodu ujede či ne. Též je rozdíl dojet z Otr. autem domů za 40.min a vl. za hodinu a půl.
Mám dojem, že si někdy (možná úmyslně)stojíš na káblu. Ptal jsem se Tě na všechny vlaky tj. R.Sp.Os.Mos.Mn. na Horní Vláře.
Můžeš mi třeba sdělit, kolik párů Mn.vl.jezdí pravidelně mez V.Průsmykem a Veselí n./Mor? Mají stále ze Slavičína do Km. 142.2 nezavěšený postrk, tak jako v minulosti?
Někdy mi i se svým komplicem připomínáte jedno krásné slov přísloví: "vajco učí slepicu chodit". Asi tak to bude, že? Takže, užívej ve zdraví "lepší nabídku", milerád Ti ji přenechám a debatu končím.. . . . [masinka]
Úterý, 21. července 2020 - 22:25:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112
Registrován: 4-2009
David:
"Tam, kde se v této stanici 4 soupravy setkávaly přinejmenším v roce 2017."
Píšete, že Jsou tam schopné být až 4 vlaky osobní přepravy. Tak nám prosím napište kde. Není rok 2017, je rok 2020, stanice vypadá, jak vypadá. Že je prvořadá bezbariérovost je krásné (pro cestující), ale ze stanice se stala spíše výhybna než cokoli jiného. V podstatě na úrovni Hradčovic, Slavičína nebo Bohuslavic.
Kraj tlačí na ještě větší zahuštění dopravy, ale celá taktová doprava je závislá na zpozděných rychlících, které rozhodí celou Vláru a eliminace křižováním je za těchto podmínek nesmysl. Chybějící vexle v Újezdci z první na luhačovské tomu nepomůže.
Středa, 22. července 2020 - 20:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 6-2020
Moje pokrokové myšlenky jsou také pryč. Smazali třeba moje vyjádření o tom, že není spojení na Vláru z Kroměříže přes Uherské Hradiště. Ve směru Kroměříž - Uherské Hradiště neexistuje po Vláře přímé spojení a ani autobusy po této trase nejezdí. Ještě cca před pěti lety jezdil vlak z Kojetína do Kunovic. A dřív bylo líp, když jezdily, viďte pane intelpetře a soudruhu Herolde. V Kroměříži je hodně škol kam, se dojíždí, ale i do práce se tam také jezdí. Také smazali moje opravdové uznání Kolelačovi.
Středa, 22. července 2020 - 21:03:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 6-2020
A teď to myslím vážně, opravdu nekončete pane Kolelači, protože se si Vás za Vaše příspěvky a Vaše zkušenosti vážím.
Středa, 22. července 2020 - 21:52:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 465
Registrován: 7-2017
Slovax. Dík za uznání. Nemíním se pouze zabývat invektivami a drzými pindy p.Herolda & p. Jörberga. . . . . .[masinka]
Středa, 22. července 2020 - 22:17:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 810
Registrován: 3-2018
Kolelač: Tu "lepší nabídku", to máš na mysli ty v taktu se kodrcající poloprázdné motoráčky? "Děkuji", pokud někam cestuji, jedu autem (za čtyřicet minut) do Otrokovic, sednu do vlaku a za dvě a půl hoďky jsem v Praze. Nemám totiž zájem meditovat nad tím , jestli mi při zpáteční cestě přípojná kača z Brodu ujede či ne. Též je rozdíl dojet z Otr. autem domů za 40.min a vl. za hodinu a půl. Tím ovšem zcela popíráte svá dosavadní tvrzení o lepších časech v minulosti... Jak dlouho jste v 80. letech cestoval ze Slavičína do Otrokovic a do Prahy? Jak dlouho z Otrokovic do Prahy a kolik bylo přímých vlaků? Jaká byla nabídka spojení? O nabídce, která je dnes a o dnešních cestovních časech jste si tehdy mohl nechat zdát... Můžeš mi třeba sdělit, kolik párů Mn.vl.jezdí pravidelně mez V.Průsmykem a Veselí n./Mor? Mají stále ze Slavičína do Km. 142.2 nezavěšený postrk, tak jako v minulosti? A o čem to svědčí? Je prostě jiná, rychlejší doba, průmysl zanikl, fůra přeprav už neexistuje nebo přešla na silnici. Někteří lidé se s tím ovšem nedokážou smířit a vše co je nové, odsuzují. Což je obrovská chyba. Myslím, že "na káblu" si tady stojí někdo jiný než si myslíte Vy.