Diskuse » Železnice » Tarif » Archiv diskuse Tarif do 03. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tarif do 03. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 03. června 2020 - 12:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4033
Registrován: 9-2003
Peno: Tak je snad jasné, že baťoh s notebookem, tabletem, čtečkou a dalšími věcmi si odtáhnu s sebou i kdybych se šel jen vychcat. Ale svetr tam klidně nechám, kdo se bojí, nesmí do lesa.
NOBLE BRICKS
Středa, 03. června 2020 - 23:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7889
Registrován: 1-2007
Věděl by, prosím, někdo, kolik stojí globální jízdné v nostalgickém vlaku na Bechyňce?
Kůň
Čtvrtek, 04. června 2020 - 18:21:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1999
Registrován: 1-2012
Bobinka jezdí za normální jízdné (je to obyč Os) a Elinka nejezdí a možná ani nebude.
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Pátek, 05. června 2020 - 10:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7890
Registrován: 1-2007
Kůň: Díky. Ovšem v JŘ platném od 14.6. jsou uvedeny nostalgické vlaky. Co na nich tedy pojede?
Kůň
Pátek, 05. června 2020 - 21:00:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2000
Registrován: 1-2012
Aha, tak to nevím. Není to plánováno pro Elinku? Nicméně poslední informace, co jsem viděl je, že se čeká s opravu kvůli případnému přepojení na střídavinu... (článek na ČD - Léto na Bechyňce 2020)
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Sobota, 06. června 2020 - 23:35:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15067
Registrován: 12-2007
Jediné řešení kapacitních problémů je posílení kapacity, a to buď zahuštěním taktu
Nebo zrušením podbízivě nízkého jízdného pro široké skupiny lidí (ostatně - to je asi jediné jakž takž přiléhavé přirovnání mezi "nepobírajícím" vlakem a vyprodaným konkrétním druhem zboží v supermarketu, s kterýmžto zavádějícím srovnáním přišel předřečník; tou jakž takž sedicí paralelou je, že jestli se sem tam setkám s nějakou vyprodanou komoditou v supermarketu, tak je to něco, na co byla sleva 50 % nebo i větší).

Taky není náhodou, že ČD přišly s buzervační motivací (místenka zdarma při pořízení on-line aneb od té doby zabuzervovány i krátké úseky, na které by si předtím nikdo místenku nekoupil; navíc od té doby o to větší % nevyužitých rezervací) pouhých pár měsíců po zavedení oněch slev.


i na „mé oblíbené“ R13, pravda, jen u některých vlaků a zpravidla tam jedničku obsazují ti, kteří se nedostali do dvojky
O důvod víc proč by měly IDS jízdenky platit i v EC mezi Brnem a Břeclaví - zatímco pro EC je tento úsek z principu méně vytíženým, tak pro R13 je naopak tento úsek vytíženým silně = vhodné přemístění určité části cestujících z jedné linky do druhé.

(Plus samozřejmě dalším řešením - žel již na "delší lokte" - je samozřejmě realizace druhého bodu z odrážky.

Schválně, představ si, že potřebuješ z Prahy do Pardubic a ohleduplně chceš jet spojem, kde nebudeš vyžírat kapacitu jiným, kteří ten konkrétní spoj potřebují. Kterým pojedeš?
Hlavně - čím méně by v Pardubicích zastavovalo "koridorových" vlaků, tím více cestujících by v úseku Praha - Pardubice použilo každý jeden ze zbývajících vlaků.

kdy jste mohli na hodinu odejít do jídelňáku, nechat batoh na sedačce a mít jistotu, že ho tam pak najdete jsou už nenávratně pryč
Lze namítnout, že hodinová nepřítomnost na konkrétním sedadle (neboť dotyčný je v jídelním voze) je neefektivním využitím onoho sedadla, na kterém po tu dobu mohl někdo jiný sedět.
-----------------------------------------------------

Píšu tyto řádky dva dny po návratu ze čtyřdenní cesty mimo on-line prostor (ačkoliv někteří předřečníci mě "mezi řádky" zařadili do kategorie "ne chytrý člověk", protože nemám potřebu a vůbec chuť být on-line kdekoliv na cestách a přistoupit mj. na buzervační hru, protože z logiky věci jde o hezký mikroekonomický příklad z témat jako teorie her či dominantní strategie s absurdními důsledky, kdy někteří v této diskusi si ještě pochvalují jevy jako "koupím si místenku pár minut před příjezdem mého vlaku", aniž by si snad uvědomili, že tohle můžou jen díky tomu, že je dostatek volných míst, čímž pádem je ale celá buzervační hra zbytečná; pokud by počet míst byl nižší než počet zájemců o přepravu, pak by už těch pár minut před odjezdem měl smůlu).

Na začátku celé cesty mě potkalo jedno "jednoduché storno" - žel jsem si při pořízení jízdenky "nepřekontroloval údaje na jízdence; na pozdější reklamace nelze brát zřetel" nevšiml, že pokladní ručně zadala (kdy já jsem požádal o ruční změnu začátku platnosti jízdenky z okamžiku vydání až na 6:30 h téhož dne) nikoliv stejný den, ale až den následující; a až za H. Brodem, před kontrolou jízdenek (kdy jsem měl jednorázovou jízdenku platnou do Golčova Jeníkova + spolu s tím pak tu PIDovou) jsem si té chyby všiml, takže vydání nové, správné jízdenky od průvodčí s tím, že u pokladny v Kolíně pak "jednoduché storno".



Mmch. až teď koukám, že jsem si v Kolíně nepřekontroloval ani ten storno-lístek, protože srážka činila 24 Kč; já jsem dostal zpět 216 Kč. Ovšem na lístku je uveden přesný opak. [blush]

Oprava popisku u fotky se správnou vs. chybnou jízdenkou - samozřejmě naopak; vlevo správná verze, zato vpravo chybná verze.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Sobota, 06. června 2020 - 23:57:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 8-2017
Peno:
"S4991023: Bohužel, žijeme v době, kdy se lidé bojí nechat na sedačce bez dozoru byť i jen bundu s prázdnými kapsami, ne to ještě zavazadlo, ve kterém jsou nějaké cenné věci. A i samy ČD cestujícím radí, aby svá zavazadla nenechávali bez dozoru a brali si je sebou i jen na záchod. I proto také nefungují příliš ty úložné prostory na začátcích a koncích vagonů. Lidé tam prostě své věci bez dozoru nenechají. Doby, kdy jste mohli na hodinu odejít do jídelňáku, nechat batoh na sedačce a mít jistotu, že ho tam pak najdete jsou už nenávratně pryč a žádný soudný člověk něco takového dnes neudělá. Proto je dnes institut obložení místa jen utopie z lepších časů. Ano, je to špatně, ale v takové době žijeme a je potřeba se tomu podřídit, pokud nechceme o své věci přijít."
Uprimne si myslim, ze je to neni o zadne dobe a driv-bylo-lipu, kdyz mate smulu, tak vam nekdo neco ukradne, ale v 99 % se vam nic neztrati. Ja nechavam veci vc. NTB, batohu, penezenky v bunde atd. na miste a jeste se mi nikdy nic neztratilo a to najezdim radove desitky tisic vlakokm rocne.
Neděle, 07. června 2020 - 08:04:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1138
Registrován: 6-2019
Uprimne si myslim, ze je to neni o zadne dobe a driv-bylo-lipu, kdyz mate smulu, tak vam nekdo neco ukradne, ale v 99 % se vam nic neztrati. Ja nechavam veci vc. NTB, batohu, penezenky v bunde atd. na miste a jeste se mi nikdy nic neztratilo a to najezdim radove desitky tisic vlakokm rocne.
Tak ono záleží i na tom, jaké trasy jezdíte. Já bych podobný přístup zvolil maximálně někde ve Skandinávii a to ještě po důkladném očním rozboru spolucestujících.
Jinde se taky můžete dočkat i jiným překvapení než jen ztráty zavazadel (známý například nůž na krku hluboko v noci někde na Sibiři...).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 07. června 2020 - 08:31:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 8-2017
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Tak ono záleží i na tom, jaké trasy jezdíte. "
Stredoevropsky prostor CR+sousedni staty - dalkove vlaky. To, ze se clovek musi ve vzdalenejsim zahranici chovat primerene je mi znamo, diky.
Úterý, 09. června 2020 - 09:17:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3034
Registrován: 8-2004
David:
"O důvod víc proč by měly IDS jízdenky platit i v EC mezi Brnem a Břeclaví - zatímco pro EC je tento úsek z principu méně vytíženým, tak pro R13 je naopak tento úsek vytíženým silně = vhodné přemístění určité části cestujících z jedné linky do druhé.
"
Neobracejte má slova proti mě a neignorujte co jsem napsal. Znovu opakuji a snad už to konečně pochopíte: těch pár lidí co by z R13 přešlo do Ex3 by vůbec nic neřešilo! Největší problém je mezi Brnem a Šakvicemi a ten by vyřešilo pouze nezastavování v Šakvicích, což je nereálné. Navíc, z osobní zkušenosti musím dodat, že klidně i dvě třetiny těch, co dojedou až do Břeclavi pak pokračuje dál za Břeclav a těm by uznávání IDS v Ex3 také nepomohlo. Snad už se konečně chápeme a přestanete mi podsouvat své nesmysly, když situaci na R13 evidentně vůbec neznáte a zjevně ani znát nechcete.

Nocni_spoje:
"Uprimne si myslim, ze je to neni o zadne dobe a driv-bylo-lipu, kdyz mate smulu, tak vam nekdo neco ukradne, ale v 99 % se vam nic neztrati. Ja nechavam veci vc. NTB, batohu, penezenky v bunde atd. na miste a jeste se mi nikdy nic neztratilo a to najezdim radove desitky tisic vlakokm rocne."
Hmm, tak to jste měl víc štěstí než rozumu. Můj otec takto přišel třikrát o foťák, jednou o mobil a dvakrát o peněženku. Ale říct si nedá a furt bude něco na sedačce nechávat, aby mu ji někdo náhodou nezasedl, i když jede v poloprázdném vlaku. Holt komu není rady…
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Rybák
Úterý, 09. června 2020 - 19:00:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 5-2008
Nocni_spoje:
"Uprimne si myslim, ze je to neni o zadne dobe a driv-bylo-lipu, kdyz mate smulu, tak vam nekdo neco ukradne, ale v 99 % se vam nic neztrati. "
Něco na tom přecijen je, dříve byla daleko přísnější výchova v rodinách i školách včetně nekompromisních trestů a na závěr přišla ještě povinná vojna, na konci pak byl na rozdíl od dneška mnohem vyšší podíl slušných a skutečně dospělých lidí.
Středa, 10. června 2020 - 09:53:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 11-2005
Rybák: WTF? Nepropadejte iluzi toho, že přísná výchova, tvrdé tresty a atmosféra strachu prospívají morálce. Spíš naopak. Co se týče zrovna krádeží, tak vidím dva motivující faktory: 1) chudoba, kdy vzniklá příležitost je poměrně hodně se obohatit, takže se jí nedá odolat a 2) patologické sociální vlastnosti jedince, vzniklé pravděpodobně nějakou újmou během mládí a dospívání. A s vojnou se běžte zahrabat, to je středověký přežitek (v podstatě se jedná o kriminál pro každého -- je nepopiratelné, že zkušenost z kriminálu člověka posílí [uhoh] ).
Středa, 10. června 2020 - 10:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13273
Registrován: 5-2004
Kecy. Pokud jedinec vi ze se mu nic nestane i pri pripadnem pristizeni tak proste zabrany nema. Zejmena pokud ma "liberalni" vychovu ve stylu mame demokracii tak si muzu delat co chci.
Středa, 10. června 2020 - 10:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7892
Registrován: 1-2007
mame demokracii tak si muzu delat co chci

Není demokracie něco trochu jiného, než že si mohu dělat vyloženě, co chci? Všechno má své hranice.
Středa, 10. června 2020 - 11:31:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13274
Registrován: 5-2004
To jiste je.

Ale napriklad existuje deklarace prav deti, obcas se o ni dost zvani a kdekdo se s ni ohani. Existuje i deklarace povinnosti deti? Ja o ni neslysel.
Středa, 10. června 2020 - 12:53:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 640
Registrován: 7-2017
To je práve ten problém, ze si ľudia pod demokraciou a slobodou predstavujú niečo iné, nez to v skutočnosti znamená a obnáša
Mladějov
Středa, 10. června 2020 - 13:04:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14697
Registrován: 3-2007
Petr_vlček:
"Kecy.Zejmena pokud ma "liberalni" vychovu ve stylu mame demokracii tak si muzu delat co chci."

Člověče, vyslovil jsi někdy slovo "demokracie" jinak, než v pejorativním smyslu ?
Středa, 10. června 2020 - 14:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11956
Registrován: 8-2012
V sousloví "lidová demokracie" (krycí označení pro reálný socík)? [happy]
電車オタク
Středa, 10. června 2020 - 15:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10320
Registrován: 4-2003
Existuje i deklarace povinnosti deti? Ja o ni neslysel.

Jako bezdětnej. To je fakt starost...

"liberalni" vychovu ve stylu mame demokracii tak si muzu delat co chci.

V tom případě nerozumíte slovu liberální.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 11. června 2020 - 10:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 6-2020
Existuje ještě internetová stránka, která simuluje UNIPOK? Roky už jsem to nepoužíval a nemůžu najít na jaké adrese to bylo. Prosím případně o odkaz.
Čtvrtek, 11. června 2020 - 11:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7894
Registrován: 1-2007
misaknb: Bohužel to Chaps zrušil.
Pátek, 12. června 2020 - 06:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3035
Registrován: 8-2004
Nikoliv Chaps, ale ČD (dávno před tím, než Chaps koupily, to jen na doplnění). Chaps by to i provozoval, ale ČD neměly zájem, aby si každý mohl ihned zjistit správnou cenu bez složitého prohrabování se jejich eshopem.

A ještě k těm krádežím, toto je podle mě, spíš než o demokracii, o pozůstatku minulého režimu. V mnoha liberálnějších zemích světa, se nemusíte bát nechat věci na sedačce ve vlaku, pokud zrovna neprojíždí nějakým ghettem. U nás se ale v minulém režimu zažila hláška: „kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu“ a mnozí si ji bohužel drží i třicet let po pádu komunistického zřízení a to včetně nejednoho českého politika. Ale to je debata, do které tady rozhodně jít nechci. Ale takový je prostě můj názor, že v naší české společnosti je to hlavně o dědictví minulého režimu.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Pátek, 12. června 2020 - 20:43:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 6-2020
že v naší české společnosti je to hlavně o dědictví minulého režimu

To je neskutečné, pořád se budeme vymlouvat na dědictví minulého režimu. Tak šťastné a svobodné dětství jako jsem měl za socialismu dnešní děti již mít nebudou. Jak jsme si svobodně svoje mladé léta prožívali, to tom nikdo nevrátí. To o tom okrádání vlastní rodiny za socialismu je lež. V naší rodině jsme tu
to potřebu nikdy neměli. Ono tím Vaším tvrzení pane Peno může omluvit cokoliv.
Nechic
Neděle, 14. června 2020 - 08:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 4-2010
slovax: Myslíte jak dnešní děcka jezdí na jazykové kurzy do Británie či USA, na dovolené na Kanáry, v 16 stopem jedou třeba do Albánie a na brigádu do Holandska?

BTW. Myslel jsem, že s IDS se razí heslo, že je jedno čím jedu a platím furt stejně, nicméně už narážím na druhý rozdíl:
Třebčín - Olomouc stojí vlak víc než bus
Pavlov-Brno stojí bus do Břeclavi+vlak víc než bus do Mikulova+bus do Brna. Že mi dopravní plánovači v daný čas nedovolí využít nejkratší cestu by nemělo mít vliv na cenu přece!
Neděle, 14. června 2020 - 09:26:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11982
Registrován: 8-2012
Tak šťastné a svobodné dětství jako jsem měl za socialismu dnešní děti již mít nebudou
Jojo, dnes už ani nemusí šťastně a svobodně povinně do pionýra, ani nemají svobodně omezený výběr na rodičovskou dovolenou mezi Mácháčem, Balatonem, severním ledovým oceánem v NDR a ti šťastnější Bulharskem, kam se svobodně jelo tři dny vlakem [happy]
電車オタク
Voyageur
Neděle, 14. června 2020 - 10:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 5-2019
Omezení předprodeje vybraných druhů jízdného a přepravného pro vnitrokrajské relace na území Plzeňského kraje:
- traťové jízdenky zakoupené v předprodeji s prvním dnem platnosti nejpozději 30. 6. 2020 platí bez omezení ve všech vlacích na území Plzeňského kraje do posledního dne platnosti,
- ostatní adresné jízdní doklady zakoupené u pokladní přepážky nebo ve vlaku s prvním dnem platnosti 1. 7. 2020 a později neplatí na území Plzeňského kraje ve vlacích kategorie Os a Sp a rychlících v úseku Klatovy –Železná Ruda-Alžbětín; sleva Region na tratích č. 162 a 192 platí bez omezení,
- cestující s platnou aplikací IN 50 nebo IN 50 D budou na území Plzeňského kraje ve vlacích kategorie Os a Sp a rychlících vúseku Klatovy –Železná Ruda-Alžbětínodbaveni ve-shopu ČD jako cestující s platnou aplikací IN 25 1/1,
- celodenní jízdenku region Plzeňský a Skupinovou víkendovou jízdenku region Plzeňský lze v předprodeji zakoupit s nejpozdějším prvním dnem platnosti 30. 6. 2020,
- jízdenky za tarif Plzeňského kraje (tarif PLK) dle přílohy 3 tarifu TR 10 lze v předprodeji zakoupit s nejpozdějším prvním dnem platnosti 30. 6. 2020.

____________________
od 14. 6. 2020 jsou nové podmínky zapracovány do změny tarifu ČD TR10
Neděle, 14. června 2020 - 11:33:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1775
Registrován: 1-2013
T.H.: ti šťastnější Bulharskem, kam se svobodně jelo tři dny vlakem
Svobodně... Osobně jsem zažil na bulharsko-rumunských hranicích dost drsnou celní kontrolu, že současná kontrola na hranicích neEU-EU je proti tomu idylka.
Neděle, 14. června 2020 - 14:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13276
Registrován: 5-2004
No ja nejvetsi buzeraci zazil na ceskoslovensko velkonemecke hranici v lete 91. A pak asi pred ctyrmi lety na vnitrosengenske hranici v lichkove.
Neděle, 14. června 2020 - 14:47:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11992
Registrován: 8-2012
No jo, dřív bylo líp.
電車オタク
Neděle, 14. června 2020 - 20:08:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1654
Registrován: 2-2010
Jak se daji prosím koupit přes app Můj vlak síťové jízdenky. Nikde to nemohu najít, a nebo to jde jen přes pokladnu a e-shop?
Posláno z mobilu. 2.0
Posláno z mobilu. 2.0
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Neděle, 14. června 2020 - 20:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 967
Registrován: 11-2007
Podle mě to jde jen na In-kartu. A to klidně i tu virtuální.
Cestuji výhradně se psem v postroji :-).
!Nevykat! :-)
263.001-0 a 263.002-8 - nejkrásnější princezny z Brna
Z historie:
363.087-8, 362.165-3 - nejzajímavější nereklamní esa
Úterý, 16. června 2020 - 11:49:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2020
Prosím znalé o konzultaci: Před časem jsem si za body pořídil aplikaci IN-25 na rok a zároveň požádal o novou kartičku, neboť původní skončila během dubna platnost. Začátek platnosti jsem stanovil na konec června a trochu to pustil z hlavy s tím, že to začnu řešit, až to bude aktuální. V pdf k té transakci je uvedeno, že duplikát karty si mám vyzvednout na příslušné stanici mezi 24.5. a 1.6., což jsem tedy prošvihl - mám v plánu se tam poptat, ale uvítám jakoukoli radu. (bez komentáře nechávám celý ten systém předběžných In-karet a podobně, přišlo by mi, že podobným praktikám už mělo odzvonit někdy kolem roku 2001 ...).
Komis
Úterý, 16. června 2020 - 15:36:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 761
Registrován: 2-2019
Hotovou In-Kartu máte šanci vyzvednout do 90 dní, potom se skartuje a musel byste žádat znovu. Aplikace se vám převádí na nový duplikát, případně i na další, pokud byste to nestihl do skartace. Ale musíte to celé stihnout nejpozději do 6 měsíců od konce platnosti té původní In-karty (nosiče).
Úterý, 16. června 2020 - 19:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 1-2020
Komis - skvělé, moc díky!
Nechic
Středa, 17. června 2020 - 14:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2708
Registrován: 4-2010
Ahoj zkušení, budu rád za vaše rady.
Mám iredo kartu. Ze 4 lidí co pojedeme budu jediný. Můžu koupit na tu kartu jízdenku pro 4 lidi na dva přestupy?
Středa, 17. června 2020 - 14:57:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4041
Registrován: 9-2003
Rybák, Kniebohrer, Slovax: Debílkové.
NOBLE BRICKS
Komis
Středa, 17. června 2020 - 19:35:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 765
Registrován: 2-2019
Uměl by někdo vysvětlit, proč na e-shopu stojí mezinárodní jízdenka beze slevy na trase Břeclav-Nové Zámky-Prešov dopoledním EC 275 878 Kč, zatímco večerním EC 283 867 Kč? Stejná trasa, stejná cena už neplatí?
Rybák
Středa, 17. června 2020 - 20:30:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 5-2008
S499: Umíte vy chudáci u Metransu taky něco jiného než jen urážet, nadávat, hanlivě komolit nicky apod. pokud má někdo jiný názor než ta vaše ultrapravicová arogantní grupa? [crazy]
Středa, 17. června 2020 - 21:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2401
Registrován: 6-2007
Komis:
"Uměl by někdo vysvětlit, proč na e-shopu stojí mezinárodní jízdenka beze slevy na trase Břeclav-Nové Zámky-Prešov dopoledním EC 275 878 Kč, zatímco večerním EC 283 867 Kč? Stejná trasa, stejná cena už neplatí?"

Já bych řekl, že to je nějaká nedokonalost v algoritmu, co mapuje NRT relace na trasu vlaku, možná nějak takto.

Je třeba si uvědomit, že NRT relace pokrývající tuto trasu Kúty(Gr)-Košice-Prešov (která by měla podle kilometrů stát 66 EUR) neexistuje.

U přímého vlaku algoritmus trasu neřeší (předpokládá se, že přímý vlak jede "typickou" trasou), takže použije existující relaci Kúty(Gr)-(Žilina/Gelnica)-Prešov za 65 EUR: (0.5×4+0.45×65)×27.7 = 867 Kč.

U spojení s přestupy algoritmus trasu řeší a přijde na to, že ta relace neexistuje a tedy spočítá "náhradu" podle km. Takže (0.5×4+0.45×66)×27.7 = 878 Kč.
Komis
Středa, 17. června 2020 - 21:55:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 766
Registrován: 2-2019
Díky. Dokud ještě existovala možnost podívat se na internetu do UNIPOK aplikace, šlo se na tu konstrukci trasy podívat. Já jsem si původně myslel, že tam někde zůstala trasa, kdy se ještě jezdilo spojkou mimo Nové Zámky.
55p
Pátek, 19. června 2020 - 15:29:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2034
Registrován: 6-2009
Ahoj,

zajišťuji po roce cestu oddílu na tábor a protože nás nebude více, než 20, netýká se nás hlášení skupiny dopředu a tedy ani místenky zdarma.

Když jsem zkusil zadat do e-shopu cestu 1. srpna vlakem 927, objevil jsem, že rychlík je skoro celý zamístenkovaný.
To už jako opravdu, nebo místa jen zatím nelze rezervovat? Nevíte prosím?

Konkrétně to v eshopu vypadá takto:


(Příspěvek byl editován uživatelem 55p.)
Sledovačky nasazení skoro všeho na http://sledovani.55p.cz/.

Průjezdy vlaků přes stanice na http://stanice.55p.cz/. Co to jsou stanice? Sledovačky pro konkrétní trať či spíš stanici.
Pátek, 19. června 2020 - 17:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2402
Registrován: 6-2007
Místenky zdarma normálně dostanete i při nákupu skupiny pod 20 osob, proč byste neměl?

Ale pokud je vás např. 19, stále se vyplatí koupit skupinu 20 lidí, protože to vyjde levněji. Klasická skupinová sleva byla postupně osekána na 0%+25%+N×40%, kdežto skupina 20 lidí dostane celá slevu 50%.

Místa, která nelze rezervovat, někdy souvisí s expresní rezervací, uvolní se až před odjezdem, ale nevím, zda je to tento případ.
55p
Pátek, 19. června 2020 - 17:06:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2035
Registrován: 6-2009
Jasně, ale do 20 osob je dostaneme jen na e-shopu, což pro nás přináší účetní komplikace (platba oddílovou kartou, dokládání výpisu a kdovíco - no naštěstí řeším jen cestu a ne účetnictví, takže rozhodnutí je na někom jiném [happy]).

Jízdenka pro 20 při 19 nebo 18 cestujících mě také napadla, ale zase co kdyby to nějaký úředník kontroloval (máme na tábor dotaci) a pak se ptal: "Proč jste měli jízdenku pro 20, když vás bylo 18?"
Sledovačky nasazení skoro všeho na http://sledovani.55p.cz/.

Průjezdy vlaků přes stanice na http://stanice.55p.cz/. Co to jsou stanice? Sledovačky pro konkrétní trať či spíš stanici.
Pondělí, 22. června 2020 - 23:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4044
Registrován: 9-2003
Rybák: My jen říkáme pravdu, komunisto. A baví mě, jak jsem paralelně titulován ultrapravičákem a sluníčkářem. To je něco podobného, jako ukrajinští židofašisté tvého idola?
NOBLE BRICKS
Pikehead
Úterý, 23. června 2020 - 08:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6301
Registrován: 3-2007
Ve výčtu chybí ještě revanšista, revizionista a reakcionář.

Nicméně obhájce komunistické základní vojenské služby, která nebyla k ničemu jinému než ke zničení a naprostému prosrání dvou let života mladého člověka, nic jiného než debil být nemůže. Tím spíš, že to bylo z našeho pohledu úplně zbytečný trénink na kannonenfutter pro ruskou první linii ve WW3.
Mladějov
Úterý, 23. června 2020 - 15:41:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14729
Registrován: 3-2007
Pane Rybáku, vy jste byl dva roky na ZVS v socialistické armádě ?

Děkuji.
Nechic
Pátek, 26. června 2020 - 12:41:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 4-2010
Bez urážky, ale ať tady kouknu skoro kamkoliv, tak se tu místo nějakého smysluplného řešení jen pár diskutérů hádá a nadává si. K-Rep už se stává pomalu žumpou typu novinek
Pátek, 26. června 2020 - 12:59:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 224
Registrován: 11-2019
Rybák:
"Něco na tom přecijen je, dříve byla daleko přísnější výchova v rodinách i školách včetně nekompromisních trestů a na závěr přišla ještě povinná vojna, na konci pak byl na rozdíl od dneška mnohem vyšší podíl slušných a skutečně dospělých lidí."
[lol] Taková ho*na...
Komis
Sobota, 27. června 2020 - 20:29:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 772
Registrován: 2-2019
Tak se zase vezu obnovenou Slovakií v době postkovidové, ale nešlo si nevšimnout úprav cen lůžek směrem nahoru, pravděpodobně se změnou od 14.6.2020. Ovšem hlavní zjištění pro mne je to, že tam, kde ceny ZSSK končí, ceny ČD naopak teprve začínají. A kolikrát dáte za nabídku Europa Expres u ZSSK tolik, co u ČD jen za lůžkový lístek. Kontingent VJE pro lůžka je velice mizivý, vlastně hlavně v neatraktivních časech - jako třeba dnes, ze soboty na neděli.
Pondělí, 29. června 2020 - 11:47:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1608
Registrován: 11-2005
Komis: a mohl byste prosím naznačit, jaké typy lůžkových vozů jsou na Slovakii aktuálně nasazeny? Díky.
Komis
Pondělí, 29. června 2020 - 12:28:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 777
Registrován: 2-2019
Já jsem jel ve voze ČD WLABmee 823 se sprchou, před námi byl slovenský ZSSK WLABmee. Nastupoval jsem v Humenném, ale myslím, že v Košicích ještě přidávali dva české WLABmee 823 včetně plošin s auty. Co se dělo vepředu, netuším, tedy jestli jel i přímý lůžkový vůz do Bratislavy.
Úterý, 30. června 2020 - 21:30:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 6-2020
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli existuje možnost, jak mít ve vlaku rezervaci pro mě a kolo. Systém automaticky páruje místo pro osobu do konkrétního kupéčka vedle stojanu na kola. Já bych ale rád seděl jinde, než je kupé pro lidi s kolem, ale zároveň měl rezervaci pro kolo. Napadlo mě koupit jen místenku pro kolo, ale to také nejde. Systém mě nutí si koupit místenku i pro osobu a opět to automaticky páruje do toho jednoho kupé.
Děkuji za odpověď
Marek
Středa, 01. července 2020 - 07:41:51  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73620
Registrován: 4-2003
Nelze. A ještě horší je, že to nelze ani v případě povinné rezervace do hytláku, kdy cestující dostane místo pro kolo, ale sám má smůlu.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Babilon
Středa, 01. července 2020 - 08:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4355
Registrován: 12-2007
nelze ani v případě povinné rezervace do hytláku, kdy cestující dostane místo pro kolo, ale sám má smůlu.
Nevím, jak se mi to povedlo, ale mám rezervaci do hytláku i místo pro sebe na místě, které jsem si sám vybral. Přes web obě rezervace k jízdence zdarma.
Petryk77
Středa, 01. července 2020 - 09:08:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 6-2008
Mohu poprosit o radu, jak teďka funguje doplatek 1. třída najednu cestu k traťové jízdence do 2. třídy. Jde to nějak koupit přes eshop nebo musím k pokladně a nebo to lze ve vlaku zaplatit bez přirážky? (Ve zdejší diskuzi se mi to nedaří najít, pokud už se někdo ptal.) Díky
Středa, 01. července 2020 - 09:57:48  
Administrátor
Číslo příspěvku: 73624
Registrován: 4-2003
Babilon:
Možná už je chyba odstraněna, navzdory tomu, že reakce to popisovala spíš jako vlastnost (=nárok na pouze jednu místenku k jedné jízdence).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 03. července 2020 - 09:07:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2694
Registrován: 3-2011
Dotaz do pléna - ví někdo, jestli se dá v eshopu OeBB koupit jednorázový úsekový vnitrostátní doplatek do 1.třídy, případně jestli se dá zjistit jeho cena? Za boha to tam nemohu najít, pořád mi to nabízí celou jízdenku. Za odpovědi předem díky!
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Komis
Pátek, 03. července 2020 - 15:38:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 781
Registrován: 2-2019
Jak se vlastně ten jednorázový doplatek do 1.třídy k traťové jízdence u ČD počítá? To se rozdíl traťovek podělí počtem dnů, nebo je to jen z jednoduché jízdenky, nebo jak? Z toho článku 196 moc moudrý nejsem.
Dobrá otázka ke státnici. [biggrin]
Pátek, 03. července 2020 - 17:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 2-2013
Prosim doporucte, kde tady ve forum probehla dukladnejsi debata o babisovych slevach.
Od casu slev jsem dost omezil jezdeni vlakem. Kdysi jsem mival in100 a jezdival casto Praha-Brno, ale po zavedeni slev uz to slo civilizovaně jen 1x za 2 hodiny, nebo pozde vecer. Railjet jedouci v sudou neslo prodluzovat a casto nabizel jen jizdu na stojaka/mistenky rozebrane/ a jistota byl dlouhy metropolitan. Zmenilo se s tim rj od prosince neco k lepsimu? (pry ho meli posilovat)

Ja bych to tem privilegovanym skupinam dal klidne zadarmo, ale pouze v jasne vymezenych protispickovych spojich /plus u studentu slevu na trasu skola-domov/ a ne takhle hloupě 75% na vsechno.
Komis
Pátek, 03. července 2020 - 22:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 785
Registrován: 2-2019
Před týdnem jsme řešili v tomto vlákně sestavu Slovakie, takže dnes v Košicích viděno zvenku odzadu: 3x WLABmz 826 ČD, 1x WLABmee ZSSK do Prahy, vpředu totéž do Blavy. Lehátkový Bvcmbz. K sezení 1x Bpeer a 1x Bmz. Plus dvě plošiny s auty na konci.