Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 10. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 10. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 10. července 2020 - 08:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 573
Registrován: 9-2015
>> Fricoolinek

Taky by mě zajímalo, co dokáže postřeh. Jestli někdo při intenzivním brždění dokáže třeba skočit na protější sedačku do ležata (nápovědou směru je, že ho tam táhne setrvačnost), a jestli bych dokázal nějak zareagovat já. Trochu se obávám, že bych jen nechápavě čuměl. Přitom třeba 5s na reakci není úplně nula.
Pátek, 10. července 2020 - 09:24:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2541
Registrován: 7-2017
Někde výš je psáno, že nejhorší to bylo v cyklooddílu Sharka. Možná náraz hlavou do něčeho?
Setrvačnost a reakce. Tu obvykle můžete vyzkoušet v autobuse, když řidič zahamuje. Sedící se krásně sklouznou po sedačce, stojící jsou omotaní kolem tyče a kdo se nedrží, tak letí a leží.
Nevím, jaké tady byly rychlosti, ale i 40 do zdi je rána mohutná.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Pátek, 10. července 2020 - 09:35:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 6-2019
Tak se podívejte jak blbě jsou tam ty kola umístěná. Háky u WC způsobují, že při zrychlení či zpomalení se kola rozkmitají (rozkývají) v podélné ose vozidla a klidně namlátí průchozím cestujícím i za běžného provozu.
Mnohem lepší a bezpečnější je ty kola naskládat na sebe a opřít podélně u šoupaček a WC - to se málokdy hne. Pak ovšem zdržuje jejich překládka, pokud všichni nejedou do stejné cílové stanice.
Přesto se na začátcích provozu našli vlakvedoucí, kteří trvali na umístění na hák (byť i jen jediného kola). Ty jsem vždy upozornil, že při případném zranění bude odpovědný on a nikdo jiný. Letos moc nejezdím, možná přístup k ukládání kol změnil.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 10. července 2020 - 10:08:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 447
Registrován: 12-2007
Mirek_Zv.:
">> Fricoolinek

Taky by mě zajímalo, co dokáže postřeh. Jestli někdo při intenzivním brždění dokáže třeba skočit na protější sedačku do ležata (nápovědou směru je, že ho tam táhne setrvačnost), a jestli bych dokázal nějak zareagovat já. Trochu se obávám, že bych jen nechápavě čuměl. Přitom třeba 5s na reakci není úplně nula."

Jenže ono je to těžké, intenzivní brzdění vlaku zas tak intenzivní není třeba v porovnání s tím, když dupnete na brzdu v autě - a na něco takového jsme v podstatě zvyklí kvůli tomu, jak to na silnicích vypadá. Byl jsem v té trojce, která rozjetá zhruba padesátkou šrotovala osobák odbočující přes koleje, okamžik před tím začala brzdit jak to šlo a normálně jsem se udržel tyče až do zastavení. Totéž v metru, když fíra brzdil kvůli člověku v kolejišti. Člověk by musel být asi celkem pohotový a možná trochu paranoidní, aby při silnějším brzění skákal na zem.

Reflexy jsou někdy dost zvláštní, před pár lety začal vlak za Brnem prudce brzdit, já měl na stolku notebook a otevřenou lahev s vodou. Automaticky jsem chytnul vodu, rozlitá půl litrovka mi přišla jako větší katastrofa než rozflákaný notebook, který naštěstí zachránila spolucestující [happy].
Pátek, 10. července 2020 - 10:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4138
Registrován: 6-2016
V takových chvílích fungují jako první reflexy, postřeh až potom. Vyzkoušeno několikrát na kole, lyžích i v autě...
vasekj
Pátek, 10. července 2020 - 11:02:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 9-2017
Asdf:
" Ak zabezpečíte a preukážete, že sa ten tablet nezasekne tak, že síce bude pingať ale nie už revať, alebo ak za to prevezmete zodpovednosť, tak prečo nie."
Ano, stát se to teoreticky může, ale aby to způsoilo průser, tak by k tomu muselo dojít současně (resp. chvíli po) stené chybě, která způsobila průser tentokrát. Čili jestli teď nastane průser (strojvedoucí neodhlásí) s pravděpodobností 1:x, tak při zavedení tohoto by to bylo s pravděpodobností 1[sad]X*Y), což by byl stav velmi řádově lepší než nic. Nechápu tenhle přístup, že pokud nemáme peníze na to něco zabezpečit na 110% (ale stejně při ignorování jiných rizik, jako ujetých vagónů), tak nesmíme ani stonásobně zlepšit stávající stav.

Asdf:
"Minimálne ak vôbec. Každá firma, ktorá by to vyvíjala, by si musela prejsť podobným procesom, ako AŽD. Naviac s ohľadom na rozvoj a nástup ERTMS by to bol zrejme jediný byznysprípad. "
Z hlediska nákladů té firmy je to pravda. Ale právě nevíme, v jakém vztahu jsou ty náklady firmy ve vtahu k nabídkové ceně. A kdyby se od toho navíc nevyžadovalo tak přísné SIL. Ale dobrá, zkusím věřit, že marže AŽD se na té stále celkem vysoké ceně nepodílí takovou měrou.

Asdf:
"pretože výkoľajku už budete musieť mať z koľaje sundanú pre protiidúci vlak"
Jakto? Ten protijedoucí vlak by snad měl sundanou výkolejku na sousední staniční koleji, ne na tý moji.

Asdf:
"Naviac bude tak energeticky náročné, že soláry budú musieť byť po celej ploche strechy bývalej staničnej budovy."
No dobrá, tak by se holt křižovalo jen tam, kam se ta elektrická přípojka dá přivést (třeba z té bývalé staniční budovy).

Bkv:
"A ten tablet bude aktualizovat kdo? A kdo bude zodpovídat, že v tabletu jsou aktuální data?"
Kdo aktualizuje terminál Radiobloku a zodpovídá za aktuálnost dat? Tady by navíc byl jeden typ pro všechny typy vozidel. Na tabletu by nebyl všelijaký aplikační bordel (ani Google apps), ale jen OS, VPNka a "radioblok" aplikace bez certifikace na SIL, případně s nízkým SIL.

Practicus:
"prosím Vás - uvědomte si, že běžně prodávaná elektronická zařízení pro civilní použití jsou jen na hraní a velmi NESPOLEHLIVÁ, nezastávají žádnou důležitou funkci, nezávisí na nich lidské životy "
Ano, a přesto dokáží svým uživatelům velmi pomoci a často i ty životy zachrání. A naopak D3 je spolehlivost sama.

Practicus:
"posílat jakákoli data kritických systémů po veřejných sítích je hazardování s bezpečností a lidskými životy - tyto sítě musí být vždy striktně fyzicky odděleny od těch veřejných, protože co je připojeno do veřejné sítě, je dostupné, pro kohokoli, kdo s tím umí zacházet, a můžete mít firewalů kolik chcete, jakile je zařízení kompatibilní a připojeno, je dostupné pro kohokoli"
Takže do VPN s nezastaralým šifrováním se vloupat dokážete, ale do analogové rádiové sítě ne? (A i u toho GSM-R mám obavy, že to zabezpečení bude slabší, než u VPN, jelikož změna specifikace je na dlouhé lokte). A při fyzickém přístupu k zařízení, je to fakt lehčí, než třeba vyměnit barvu světla na světelném návěstidle? A pokud by šlo o výpadek té veřejné sítě, tak by nastal bezpečný stav - žádný vlak by nedostal povolení k další jízdě, resp. neodklopila by se výkolejka.

Bkv:
"Takže osobní vlak nemáme čelně v jiném, ale rozsekaný ve šturcu."
Což teda mně mi přijde lepší, zvlášť když by to byl takový ten šturc s hromadou hlíny nebo štěrku. Navíc do toho šturcu, pokud už by si strojvedoucí nevšiml výhybky, by nepřijel 50 km/h a rychlost nárazu by nebyla 100km/h.
vasekj
Pátek, 10. července 2020 - 11:06:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 92
Registrován: 9-2017
Honzasl:
"Co rozhoduje?
Určitě bych preferoval sezení zády ke směru jizdy. Ovšem když budu mít smůlu, zabije me letícího tělo ze sedadla naproti, nebo nějaký lodní kufr."
U sedadel s opěrkou hlavy ano, ale bez opěrky hlavy bych se osobně bál víc zlomaní vazu při nárazu.
Pátek, 10. července 2020 - 11:19:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5008
Registrován: 3-2004
, ale bez opěrky hlavy

Dejme tomu, že 810 v původním provedení brzy vymřou a všechna ostatní vozidla snad mají sedačky "normální".
Pátek, 10. července 2020 - 11:27:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 145
Registrován: 10-2018
Ty úvahy co dělat jsou srandovní, řešíte to i při bouračce v autě? Při nárazu v rychlosti kolem 40 čili cca 12 m/s a 1-2 metrový deformační zoně to celý trvá nějaký dvě desetiny sekundy a přetížení se šplhá k 6-10G a to neustojí a nezareaguje ani Rambo. I kdyby věděl že to přijde, což cestující ve vagonu nemá moc šanci vnímat. Kdysi byl dokonce na Besipu simulátor, kde si mohl odbojnej šofér zkusit náraz do zdi ve třicítce, aby se naučil zapínat pás. [andel]
Pátek, 10. července 2020 - 11:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4139
Registrován: 6-2016
K zobrazení na PŘÍPADNÉM tabletu tabletu jen tolik, že by musel mít "dynamickou indikaci správné funkce". Neboli vrťous[biggrin]

Tedy dva nezávislé datové kanály MINIMÁLNĚ pro zobrazení.
Babilon
Pátek, 10. července 2020 - 11:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4356
Registrován: 12-2007
Jestli někdo při intenzivním brždění dokáže třeba skočit na protější sedačku ...
Obávám se, že tady toho intenzivního brzdění moc nebylo a šlo se rovnou do nárazu. (Vmax 50, rafička se zasekla na 47.)
vasekj
Pátek, 10. července 2020 - 12:20:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 9-2017
honzaklonfar: a teď snad na D3 dva nezávislé kanály komunikace jsou? I v případě záseku by mu tam v nejhorším případě svítilo něco jako "Máte povolení k jízdě ze stanice Potůčky do stanice Pernink" a jen by to holt v Perninku nezčervenalo. Ale určitě by mu tam vlivem poruchy nenaskočilo povolení do Hamrů. Já neporovnávám tablet s hypotetickým dokonalým zabezpečením se SIL-4 za několik miliard, které tam nikdy nikdo neudělá, ale se současným stavem! Aby došlo k průseru, musel by strojvedoucí udělat stejnou chybu jako dnes (která nastává cca v průměru 1 za 5 let) a ZÁROVEŇ by muselo dojít k tomu záseku tabletu, s pravděpodobností tak 1:1000.
Pátek, 10. července 2020 - 12:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 791
Registrován: 2-2010
Mirek_Zv.: Není to paranoia? Použil jsem jen slovo šotouš. Nepoužil jsem ani slovo šifrování ani utajení ale autorizace, aby nešlo jednoduše vytvořit fiktivní vlak. Taky nevím, proč by se mělo utajovat něco, co je dávno dostupné, jen v hrubším časovém rozlišení.

Ale opakuji, žádné zabezpečovací zařízení. Mluvím stále jen o informačním systému o poloze vlaků s doplňkovým bezpečnostním prvkem - detekce dvou vlaků v prostorovém oddíle. O té autorizaci jsem mluvil jako o jedinné obsluze. V nejjednodušší variantě v praxi: GPS lokátory na svazku klíčů D3 a master u dispečera .
Pátek, 10. července 2020 - 12:48:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2542
Registrován: 7-2017
Babilon: druhý vlak už stál nebo to je +- 2x?
Pátek, 10. července 2020 - 12:48:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9447
Registrován: 5-2007
vasekj:
Ano, stát se to teoreticky může
Práve ste si celkom dobre popísal proces hodnotenia bezpečnosti. Ak ho absolvujete a naozaj popíšete, že to zariadenie naozaj situáciu rádovo zlepší, tak tomu nikto nebráni. Ostatne, všetky elektronické stavadlá v ČR sa ovládajú z "obyčajných PC" vo väčšine prípadov dokonca s Windowsom. A podarilo sa to zrealizovať tak, že sa to vyhodnotilo, pri splnení daných podmienok, ako bezpečné. Ale napr. zrovna sirénku VNPN tie PC neovládajú.

Jakto? Ten protijedoucí vlak by snad měl sundanou výkolejku na sousední staniční koleji, ne na tý moji.
To by bol ten prvý prípad. Buď dáte výkoľajku na každú koľaj a potom budete dosť obmedzený konfiguráciou (aby ste napr. vykoľajovaným vlakom nevletel do iného vlaku), alebo dáte jednu spoločnú, s únikovým priestorom, ale budete ju musieť zdvíhať.

A i u toho GSM-R mám obavy, že to zabezpečení bude slabší, než u VPN
V takýchto veciach nemôžete spoliehať na žiadne šifrovanie VPN, GSM(-R) apod. (aj keď VPN je pri použití konvenčnej GSM infraštruktúry samozrejme podmienka nutná). To sa musí riešiť end-to-end kryptografiou, ktorú máte pod kontrolou.
Jenki
Pátek, 10. července 2020 - 12:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5619
Registrován: 5-2002
honzaklonfar:
" ...dva nezávislé datové kanály MINIMÁLNĚ pro zobrazení."

Datová SIM O2, datová SIM Vodafone, datová SIM T-Mobile.

GPS, Glonass, Galileo.

K tomu v mnoha dopravnách (i když samozřejmě ne ve všech) bude dostupná nějaká ta vesnická Wi-Fi síť jako "bonus".

Pak už je to "jen" o matematice = kolik datových kanálů musí být OK a souhlasit spolu, aby zařízení s rozumnou pravděpodobností vyhodnotilo informaci:
OK, použij ohlašovací povinnost dle D3
VOLEJ, zde je ohlašovací povinnost dle D3
NESOULAD INFORMACÍ, zastav v dopravně a volej i když ti to D3 nenařizuje
STŮJ průser, výstražný optický / akustický signál.

Je to málo?
Pátek, 10. července 2020 - 12:50:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5009
Registrován: 3-2004
by došlo k průseru, musel by strojvedoucí udělat stejnou chybu jako dnes (která nastává cca v průměru 1 za 5 let) a ZÁROVEŇ by muselo dojít k tomu záseku tabletu, s pravděpodobností tak 1:1000.

Jenže vy pořád operujete s tím, že ten strojvedoucí se bude chovat pořád stejně. Jenže když bude mít před sebou ukazovátko, tak prostě svůj mozek vypne, protože bude věřit počítači.

A pokud by mu naopak nevěřil, k čemu tam potom to ukazovátko bude? Protože v situaci jako tato to vidím takhle: Strojvedoucí zapomenene na křižování, na tabletu klikne na "ignorovat varování" a jede dál.
Pátek, 10. července 2020 - 13:12:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9448
Registrován: 5-2007
Honzasl: Také zariadenie samozrejme musí byť správne navrhnuté. Musí tam byť primárne len napr. nejaká indikácia, že to zariadenie "funguje", zobrazované informácie sa musia veľmi opatrne voliť, aby fíru nemohli falošne ubezpečovať, a za každé zarevanie toho zariadenia, 3 mesiace bez prémii.

honzaklonfar, jenki: Dátový kanál stačí kľudne jeden. Ale musí to fungovať na princípe súhlasu, to znamená že ten tablet dostane vyhradený priestor, kde sa môže pohybovať.

Všetci: Neviem, Vám ešte nikdy nezačala GPS "driftovať" (a to kľudne v zariadení, kde máte zároveň aj GloNaSS a terbárs aj BeiDou)? Ja som svojho času hrával hru Ingress, a divil som sa, čo tá poloha dokáže vyviesť.
Pátek, 10. července 2020 - 13:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4140
Registrován: 6-2016
Jenki: Pomalu se od "jednoduchého tabletu" dostáváme k mobilce ETCS[biggrin] Ona to fakt není sranda takové zařízení vymyslet, a ještě větší pakárna je ho schválit do provozu.

Ten blbej Radioblok už schválený je, dokonce na víc druhů HV. Jsou už poznatky z několikaleté praxe. Je i spousta fírů, kteří s tím umí jezdit a dispečerů, kteří umí jeho provoz řídit.

Jenže nemá "politickou podporu", protože není interoperabilní. A "Ordnung muss sein", to by tak hrálo, aby si Eine Tsechische Simulantenbande dělala na železné dráze co jí vyhovuje!!!
vasekj
Pátek, 10. července 2020 - 13:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 94
Registrován: 9-2017
Asdf:
"
Jakto? Ten protijedoucí vlak by snad měl sundanou výkolejku na sousední staniční koleji, ne na tý moji.
To by bol ten prvý prípad. Buď dáte výkoľajku na každú koľaj a potom budete dosť obmedzený konfiguráciou (aby ste napr. vykoľajovaným vlakom nevletel do iného vlaku), alebo dáte jednu spoločnú, s únikovým priestorom, ale budete ju musieť zdvíhať. "
ok, chápu. Mě by smysl dávala jen ta varianta s výkolejka na každé koleji (tam kde z prostorových důvodů nelze odvrat) na každé koleji a to leckdy i v případě, kdy by se při vykolejení vlítlo do cesty jinému vlaku - na zhlaví je většinou rovinka, kde by to ten motorák z protisměru (beztak zpomalující do stanice) měl větší šanci zastavit, než někde v oblouku uprostřed lesa, oba by jely menší rychlostí.


Asdf:
"V takýchto veciach nemôžete spoliehať na žiadne šifrovanie VPN, GSM(-R) apod. (aj keď VPN je pri použití konvenčnej GSM infraštruktúry samozrejme podmienka nutná). To sa musí riešiť end-to-end kryptografiou, ktorú máte pod kontrolou."
Tak to end-to-end kryptografii klidně mohu mít řešenou dvoubodovou VPN, ale přijde mi, že i když by byly v té jedné VPN všechny tři motoráky na té trati (každý s vlastním private klíčem) že by to takové riziko nebylo. To že bych měl pod kontrolou kryptografické klíče té VPN považuji za samozřejmé. Každopádně ať to šifrování bude zajištěno jakoukoli technologií, tak dokud budu mít pod kontrolou klíče, tak jediné riziko veřejné sítě je její výpadek, a tedy buď bezpečný stav "stojíme". GS by případně šel přes stávající radio.
Jenki
Pátek, 10. července 2020 - 13:31:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5620
Registrován: 5-2002
honzaklofar : rozhodně nejsem odborník v oboru ZabZař. Jen se snažím držet se těchto principů:

- využití existujících komunikačních sítí (investice = 0, přinejhorším si bude muset univerzální multiministr sám se sebou vyřvat zlepšení GSM signálu v některých úsecích)
- využití existujících hromadně vyráběných komponentů (jejichž spolehlivost neznám, ale můžu jich tam narvat víc)
- přenosné zařízení bez nutnosti instalace a schvalování na HV (čímž odbourám spoustu nákladů a papírové pakárny).

To by mohlo potlačit problém s interoperabilitou, protože takovou "krabičku" si můžu odnést do zcela libovolného hnacího vozidla, včetně šlapací drezíny.

Radioblok je o velký kus lepší, to nijak nerozporuji, ale vyžaduje infrastrukturu a úpravu vozidel. Oboje problém - papírový i finanční.
vasekj
Pátek, 10. července 2020 - 13:40:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 9-2017
Honzasl:
"Jenže vy pořád operujete s tím, že ten strojvedoucí se bude chovat pořád stejně. Jenže když bude mít před sebou ukazovátko, tak prostě svůj mozek vypne, protože bude věřit počítači.

A pokud by mu naopak nevěřil, k čemu tam potom to ukazovátko bude? Protože v situaci jako tato to vidím takhle: Strojvedoucí zapomenene na křižování, na tabletu klikne na "ignorovat varování" a jede dál."

Proč by tam vůbec mělo být nějaké "ignorovat varování"? Na tabletu bude svítit "Povolení k jízdě: Potůčky->Pernink". Pokud se nezasekne, v perninku se zobrazí "poslat odhlášku a žádat o povolení k jízdě Pernink->Nové Hamry" a třeba zoranžoví. Pokud se zasekne, zůstane tam "Povolení k jízdě: Potůčky->Pernink", ale nikdy se tam neobjeví povolení dál. Zatímco při hlasové komunikaci může zapomenout, kam to povolení má, tady by mu to svítilo furt. Navíc jako detekce (ne)zaseknutí pro strojvedoucí tam mohou být běžící hodiny ze sekundami, které by vykreslovaly současně s dopravní informací.

No a když v nejhorším ty tablety budou v kokpitu dva, bude to zas o řád spolehlivější, ale bude to stát 10 tisíc (na kus, ne vývoj) a ne půl mega.
Pátek, 10. července 2020 - 13:44:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4141
Registrován: 6-2016
Jenki: Pakliže kolezi ve vyšším levelu neudělali nějaké zásadní změny, tak "infrastruktura" je jen veřejný operátor[happy] Pravda, musí dostat signál do obvodu dopraven. Ale to se mu jistě vyplatí, protože si namastí z provozu (navíc "extrovních" SIMek). Navíc tam budou kaštani víc telefonovat a datovat[biggrin]

Přenosná krabička by jen psala a troubila, že? Takže hlavní trumf Radiobloku - AUTOMATICKÉ ZASTAVENÍ by se nekonalo...

Z čeho by "krabička" byla napájená? Kde by krabička brala signál GPS (či jiného systému)? Anténa na střeše vozidla má lepší příjmové podmínky, než "krabička" v kabině[happy] Navíc bývá kombinovaná s anténou GSM.

Kde by fíra "krabičku" za jízdy měl? Musí na ni kvůli potvrzování dosáhnout...
Pátek, 10. července 2020 - 13:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 45
Registrován: 8-2015
honzaklonfar:
"Jenki: Pakliže kolezi ve vyšším levelu neudělali nějaké zásadní změny, tak "infrastruktura" je jen veřejný operátor[happy] Pravda, musí dostat signál do obvodu dopraven. Ale to se mu jistě vyplatí, protože si namastí z provozu (navíc "extrovních" SIMek). Navíc tam budou kaštani víc telefonovat a datovat[biggrin]

Přenosná krabička by jen psala a troubila, že? Takže hlavní trumf Radiobloku - AUTOMATICKÉ ZASTAVENÍ by se nekonalo...

Z čeho by "krabička" byla napájená? Kde by krabička brala signál GPS (či jiného systému)? Anténa na střeše vozidla má lepší příjmové podmínky, než "krabička" v kabině[happy] Navíc bývá kombinovaná s anténou GSM.

Kde by fíra "krabičku" za jízdy měl? Musí na ni kvůli potvrzování dosáhnout..."

Já myslím, že kolega Jenki celkem ví, o čem je řeč... [tramvaj][bomba][tramvaj][smrt]

(Příspěvek byl editován uživatelem přemysl_koblic.)
„souhláska-samohláska“, tedy pro BA, BE, BI(Y), BO, BU, CA, CE, … atd.
Pátek, 10. července 2020 - 13:56:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 146
Registrován: 10-2018
honzaklonfar:
"Jenki: Pakliže kolezi ve vyšším levelu neudělali nějaké zásadní změny, tak "infrastruktura" je jen veřejný operátor[happy]"

Infrastruktura je ústředna Radiobloku navázaná někde u dispečera na existující zabezpečovačku. Protože jinak je to jen obtěžující bazmek navíc s nespolehlivou funkcí (kdokoli se zúčastněných ho ignoruje nebo zapomene obsloužit, stejně jako zapomene na křižování ve tři). Kolik to stojí, jestli deset melounů tak je to za jednu zabezpečenou lokálku pakatel. Půl melounu za vozidlo rovněž pakatel, to jen tahle jedna halda stála daleko víc.

A nemusíte vymejšlet žádný redundance kanálů, protože je to na principu "movement authority" a bez signálu se nikam dál nejede, nebo maximálně v nějakym nouzovym režimu. Naopak vzhledem k terénu je u určení polohy redundance docela potřeba, ale to už je dostatečně prověřený kombinací gps + odo a mapa trati. Určitě nespolejhat na gps klíčenku v kapse fíry, ta bude běžně kecat ve stovkách metrů.
Pátek, 10. července 2020 - 13:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4142
Registrován: 6-2016
Přemysl_Koblic: Budeš se asi divit, ale já toho taky vím docela hodně. A proto svoje otázky píšu.
Pravda, o tramvajích v Ostravě vím málo, jel jsem jen párkrát[happy]
Pátek, 10. července 2020 - 14:05:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4143
Registrován: 6-2016
Prag: Znova a pomalu - v příspěvku 4139 jsem psal o ZOBRAZENÍ! Ne o datových tocích na RBC!

A pod pojmem "infrastruktura" si asi každý myslíme něco jiného. To, co píšeš Ty je podle mě "vazba na místní zabzař".
Pátek, 10. července 2020 - 14:32:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1848
Registrován: 5-2007
Ach jo....[uhoh]
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/autobus-objizdel-rozkopanou-d alnici-d1-uvizl-na-zeleznicnim-prejezdu-40330221#seq_no=7&source= hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=6vkpflhu6nW-202007101227&dop_sourc e_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium =z-boxiku&utm_campaign=
Pátek, 10. července 2020 - 14:41:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5010
Registrován: 3-2004
Proč by tam vůbec mělo být nějaké "ignorovat varování"?

No dobře a až to protijedoucí vozidlo bude stát vedle něj na druhé koleji a krabička bude stále indikovat, že je stále na trati, tak udělá fíra co? Hodí tablet z okna, hodí na na něj hadr nebo si hodí mašli z toho kraválu?



(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
vasekj
Pátek, 10. července 2020 - 15:05:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 9-2017
Honzasl:
"Proč by tam vůbec mělo být nějaké "ignorovat varování"?

No dobře a až to protijedoucí vozidlo bude stát vedle něj na druhé koleji a krabička bude stále indikovat, že je stále na trati, tak udělá fíra co? Hodí tablet z okna, hodí na na něj hadr nebo si hodí mašli z toho kraválu?
"


Krabička bude indikovat, jestli má povolení k jízdě, příp. jaké. Když tam furt nic nebude, a i z hlasové komunikace vyplyne, že jet má, zkusí restartovat tablet. Pokud ani to nepomůže, tak:
A) Závada na tabletu
1) Měli jsme variantu, že měl tablety dva (furt jen 10 tisíc na vůz) - druhý tablet + hlasové potvrzení dispečera rozhodne, první tablet vypne celý). Do 12 hodin od události vadný tablet vyměnit.
2) Máme instalaci jen s jedním tabletem - jízda dle rozhledu max 30km/h na rozkaz za mimořádných opatření (ostatní vozidla na trati stojí), případně odtah jiným vozidlem a v depu výměna tabletu. Případně vyčkání na místě a doručení nového tabletu autem (např. v případě nákladního vlaku)

B) Pokud to bude výpadkem singálu obou mobilních operátorů, tak 10 minut počkat (jestli nenaběhne), a pak na rozkaz dispečera dle rozhledu a max. 30 km/h. Do tabletu zadá, do které stanice ten hlasový rozkaz dispečera dostal a bude hlídat 30km/h. Podle zbarvení bude odlišeno, že se nejedná o běžné povolení k jízdě, ale toto speciální omezené.

Pokud tablety nebudou vyloženě šmejdské, situace A by neměla nastávat často.
Pátek, 10. července 2020 - 15:12:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3800
Registrován: 3-2006
A co takhle na tom tabletu zobrazit jízdní řád jenom do stanice, kde je ohlašovací povinnost? A teprve po odklepnutí "ohlásil jsem se, mám svolení k jízdě" se zobrazí dál?

Těším se na důvody, proč to nejde. [wink]
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Jenki
Pátek, 10. července 2020 - 15:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5621
Registrován: 5-2002
Tady bych to viděl jinak : krabička / tablet povolení k jízdě dát nesmí, protože to není a z principu nemůže být ZabZař.

Krabička je od toho, aby připomínala povinnost volat dirigujícímu dispečerovi, popř. dispečerovi ukazovala přibližnou polohu vlaků a vyhlásila poplach.

Odvolání poplachu provede dispečer dálkově, až poté, kdy mu oba vlaky zavolají a řeknou kde jsou.

To je právě ta hranice - funkční i cenová. Pokud udělám ZabZař (třeba Radioblok) je to bezpečné, přesné, ale drahé, a proti interoperabilitě, protože je tam i vozidlová část. Pokud udělám přenosné krabičky, dojde "jen" ke snížení rizika s dost velkou nepřesností, protože spolehnutí se na údaje z "krabiček" povede k velkému procentu falešných poplachů a uživatelé budou ignorovat i "plané" poplachy.

Hlavní účel "krabičky" není říkat "volno / stůj", ale "bacha volej".

EDIT : Mikulda - jo, přesně o tom to je.

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
vasekj
Pátek, 10. července 2020 - 15:37:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 97
Registrován: 9-2017
Krabička (tablet) by povolení neudělovala, ale pouze zobrazovala. Narozdíl od strojvedoucího by nezapomněla, do které stanice to povolení je. Muselo by se udělat to, co dnes (jen by povolení nemuselo být hlasové a trvat minutu, ale šlo by datově za 10s), ale byly by kontroly a zobrazení navíc.

Toho říkání "bacha volej" bych se zas za stávající situace zase bál já. Pokud si tam strojvedoucí v to úterý navolí pondělní JŘ (nebo nebude aplikovaná poslední změna, apod.), tak se naopak stane, že mu to "bacha volej" neřekne, a nezavolání tak nastane ještě s větší pravděpodobností, než dnes (strojvedoucí nebude volat, když neuvidí "bacha volej"). Navíc to neřeší ad-hoc vlaky a křižování s nimi.
Pátek, 10. července 2020 - 15:48:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 147
Registrován: 10-2018
Mikulda:
"A co takhle na tom tabletu zobrazit jízdní řád jenom do stanice, kde je ohlašovací povinnost? A teprve po odklepnutí "ohlásil jsem se, mám svolení k jízdě" se zobrazí dál?
"
Bingáč. Jestli tablet-bazmek-apka tak je to jediný zajímavý řešení. Nebo tam dát aspoň do kolejiště ceduli "Křižuješ?" [wink] respektive asi nejrychlejší fix bude zatim povinný ohlašování v každý stanici s výhybkama bez vyjímek a rozlišení, jestli je sobota nebo pátek. I když to víc zatíží dispečera.
Jenki
Pátek, 10. července 2020 - 15:59:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5622
Registrován: 5-2002
Na funkcionalitu "bacha volej" při nesprávném SJŘ nebo ad-hoc vlaku stačí GPS i při své stávající nepřesnosti :

IF dva useky & dve vyhybny prede mnou nic neni
THEN "volej dle SJŘ"
ELSE "Bacha volej vždy".
Pátek, 10. července 2020 - 16:00:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1621
Registrován: 11-2005
Nevím, jestli můj návrh nebude hloupý, ale nepomohlo by prostě i na D3 "napíchat" do stanic odjezdová návěstidla? Jistě, i Stůj se dá projet, viz Křemže, ale je to menší pravděpodobnost, asi jako rozdíl mezi přejezdem "zabezpečeným" pouhými kříži versus vybaveným výstražníky bez závor. (A bylo by to ekvivalentní některým zde uvedeným návrhům na appku.)

Nevím, jestli v našich končinách existují návěstidla napájená jen baterií/solárem a připojená nějakým bezdrátem, aby se kvůli nim nemusely kopat kilometry kabelů; ale i s těmi kabely by to mohlo být řádově levnější než ETCS (hlavně o tu mobilku)...
Pátek, 10. července 2020 - 16:12:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4144
Registrován: 6-2016
A co revitalizovat tohle[biggrin]:

https://www.bejvavalo.cz/clanek/konec-srazek-vlaku-stolety-vynale z-ktery-dokaze-strojvudce-varovat-pred-protijedoucim-vlakem/#dop_ ab_variant=0&dop_req_id=5S59pIryLUn-202007101404&dop_source_zone_ name=hpfeed.sznhp.box
Pátek, 10. července 2020 - 16:33:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 644
Registrován: 4-2007
Ono by pro začátek stačilo na tratích s D3 vrátit ohlašovací povinnost do všech dopraven. Sice to zdržuje, ale svůj účel plní. Tyhle různé "úpravy" předpisů jen průšvihu nahrávají.
Pátek, 10. července 2020 - 17:27:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 4-2006

Pokud budu kontaktovat linku 158 s oznámením, že "Na železničním přejezdu čísko 12345 uvázl autobus", bude operátor linky přesně vědět, co má dělat? A dispečer provozu na železnici má něco jako "červený telefon" - tj. přístroj u než přijetí hovorů nesnese odkladu?

Resp. probíhají na toto téma někdy i na úrovni kooperace PČR/IZS-SŽDC nějaká cvičení?
Pátek, 10. července 2020 - 17:40:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 559
Registrován: 10-2005
Mirek2:
"Ono by pro začátek stačilo na tratích s D3 vrátit ohlašovací povinnost do všech dopraven. Sice to zdržuje..."

Na jednom také dopravním fóru padl příklad závazné podoby ohlašovací komunikace. Ta závaznost je v pořádku, ovšem podle toho příkladu zřejmě dráha kdysi požádala o spolupráci Karolínu Světlou. Takže by to bylo vhodné namísto květnatosti XIX. století inspirovat se v racionalitě komunikace letecké a ve spojení s použitím autorizovaného kecafónu na vozidle (nechodění do domečku) by to s tím zdržením nebylo tak hrozný.
Blanka
Pátek, 10. července 2020 - 17:42:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1386
Registrován: 12-2014
Fricoolinek: Po zhlédnutí tohoto videa z crash testů jsem si to dokázala lépe představit... Taky jsem přemýšlela, jestli je lepší se před nárazem zapřít nebo kde sedět, ale z videa to vypadá, že každé místo má svoje úskalí...
Můj Youtube kanál BlanCamCZ s převážně železniční tématikou dostupný zde [masinka]
Lukfi
Pátek, 10. července 2020 - 18:01:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2123
Registrován: 10-2010
Honzasl:
"No já doufám, že optický vlákno tady z Lichkova vede až na Balabenku a s internetem se potká tak maximálně jako dve HDPE roury v jednom výkopu... Nebo se mýlím?"
Přiznávám se, že nevím. Je to možné. Ale nepřipadá mi to jako úplně dobré řešení. Taková "soukromá" síť bude určitě méně odolná vůči lokálním výpadkům (poškození kabelu nebo poruchám zařízení), než veřejný internet, a také zcela nepochybně dražší.

Proč doufáte, že se optické vlákno k CDP nepotkává s internetem? Kvůli zabezpečení? To se běžně řeší šifrováním. Pokud nějaké firmě uniknou citlivá data, nebývá to proto, že by je někdo zachytil "v přepravě".
Pezos
Pátek, 10. července 2020 - 18:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 4-2014
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/u-prahy-se-srazily-dva-vlaky- jeden-z-nich-prijel-pro-cestujici-z-odstaveneho-pendolina-4033025 3
vasekj
Pátek, 10. července 2020 - 18:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 98
Registrován: 9-2017
Lukfi: Tam kde se to vyplatí (což fakt nejsou lokálky) se to dělá kvůli: garanci kapacity, ochrany před různými DOS a DDOS útoky na firewally (resp. koncové body VPN).
Pátek, 10. července 2020 - 18:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 469
Registrován: 7-2006
podle mě Běchovice
Lukfi
Pátek, 10. července 2020 - 18:34:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2125
Registrován: 10-2010
vasekj:
"Lukfi: Tam kde se to vyplatí (což fakt nejsou lokálky) se to dělá kvůli: garanci kapacity, ochrany před různými DOS a DDOS útoky na firewally (resp. koncové body VPN)."
1) Garance kapacity - co všechno se po té síti přenáší? Informace o obsazených kolejových obvodech a povely k přestavení výhybek, to je mizivý objem dat. Přenáší se tam obraz z kamer nebo něco podobného, co potřebuje větší kapacitu?
2) DOS/DDOS útoky - nestačí to řešit tím, že koncové body budou přijímat pakety pouze z whitelistovaných IP adres? Nebo je hrozba právě to, že se "napadený" stroj zahltí zahazováním paketů?
Blanka
Pátek, 10. července 2020 - 18:47:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1387
Registrován: 12-2014
Alespoň tady to dopadlo dobře...
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/autobus-objizdel-rozkopanou-d alnici-d1-uvizl-na-zeleznicnim-prejezdu-40330221#seq_no=5&dop_ab_ variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=q k5VqpKhOSL-202007101645&source=article-detail

(Příspěvek byl editován uživatelem Blanka.)
Můj Youtube kanál BlanCamCZ s převážně železniční tématikou dostupný zde [masinka]
Pátek, 10. července 2020 - 18:51:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 792
Registrován: 2-2010
Viajero: Kdo tam kde vidí Světlou?
„Může odjet vlak 28106 v 5.32 z Vodňan do Bavorova? Mikeš“.
„Ano, vlak 28106 může odjet v 5.32 z Vodňan do Bavorova. Kokeš“.

Mirek2: A dispečerů přibereme kolik? On je totiž někdo i na druhé straně telefonu.
Pikehead
Pátek, 10. července 2020 - 19:00:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6318
Registrován: 3-2007
Tak k vynálezům Ebuly, ETCS a dalších dám opět k dobru fotky z jedné francouzské "D3" (fotografického materiálu přibylo, protože oslavila nedávno sté narozeniny). Jedná se o ceduli vlevo s nápisem: ATTENTION. Depart après authorisation du chef de ligne.

Tzn. nejenže se pokaždý u cedule volá dispečerovi, ale vy mu tam dáte i ceduli. Tohle samozřejmě taky není ETCS, ale je schopné to chybovost snížit řádově. Je k tomu potřeba pár cedulí pro každou D3 dopravnu, kde se dá křižovat.

Další velejednoduché opatření je přesun dispečinků D3 tratí z prdelních staniček na CDP a dálkový dohled vlaku s proaktivní prací s pacienty při výskytu více než jednoho vlaku na D3.

Cedule i proaktivní dohled D3 provozu se dá spustit v řádu týdnů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Pátek, 10. července 2020 - 19:08:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4665
Registrován: 3-2004
Nebo tam dát aspoň do kolejiště ceduli "Křižuješ?" [wink]

Obávám se, že to zrovna neřeší třeba to "spletení" dnu/vlaku, ohlašovačku jen za úplňku apod. Kdyby byl fíra přesvědčen, že křižuje, tak nejede dál ani bez té cedule, ne?
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Pátek, 10. července 2020 - 19:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 9-2019
Zatracení soukromníci, furt se jim sráží vlaky, předevčírem v Nejdku, dneska v Praze, už aby je zakázali!
Pátek, 10. července 2020 - 19:18:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 6-2019
Další velejednoduché opatření je přesun dispečinků D3 tratí z prdelních staniček na CDP a dálkový dohled vlaku s proaktivní prací s pacienty při výskytu více než jednoho vlaku na D3.
Řádově tak stovky milionů Kč. Předpokládám, že když je to tak velejedoduché, tak to pan Pikehead zaplatí rád ze svého.
(neboli - když o tom nic nevíte, tak raději mlčte)
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 10. července 2020 - 19:20:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149
Registrován: 10-2018
Koudy:
"Obávám se, že to zrovna neřeší třeba to "spletení" dnu/vlaku, ohlašovačku jen za úplňku apod. Kdyby byl fíra přesvědčen, že křižuje, tak nejede dál ani bez té cedule, ne?"
Právě že by ho ta cedule mohla poňouknout se nad tim zamyslet. Protože on nebyl "přesvědčen" ale prostě to neřešil a jel jako včera. Stejně tak by ho mohlo poňouknout, kdyby tam nebyl samovrat ale musel si jít hodit vexli. Že bych zavedl samozřejmě i hlášení všude, kde se křižuje v přestupnej rok, nebo nejlíp všude kde je vejhybka, jsem tam myslim psal taky. Však je tady mezitim i nějakej příklad od žabožrouta.
Pátek, 10. července 2020 - 19:55:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 12-2017
Právě že by ho ta cedule mohla poňouknout se nad tim zamyslet.
Cedule nebude nikoho poňoukat, zrovna tak jako nepoňoukla předvěst na 30 fíru nákladu co vysypal vápno rovnou na stavbu, v některejch situacích fíru nezastaví ani červená na klacku. Zrovna tak provoz nespasí žádná apka za tři padesát, kterou se tady snaží někteří vymýšlet.
Prostě se bude dál jezdit na lokálkách v režimu D3 s tím že to občas do sebe bouchne, nebo se ty tratě zavřou. Ale tahat tam dálkové řízení, nebo posadit do každé dopravny plácačku to holt nikdo platit nebude. Někam se nacpe radioblok a tím to skončí.
Pikehead
Pátek, 10. července 2020 - 19:56:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6321
Registrován: 3-2007
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Řádově tak stovky milionů Kč. Předpokládám, že když je to tak velejedoduché, tak to pan Pikehead zaplatí rád ze vého. (neboli - když o tom nic nevíte, tak raději mlčte)"

A to je za kompletní GSM-R pokrytí všech D3, viďte? Zaprvé nějaké rádio mělo už dávno na D3 být, zadruhé, co teda pokrýt aspoň dopravny, kde se křižuje? Dneska se podobné buňky dají připojovat i běžnou přípojkou do internetu a mají dosah pár desítek metrů.

A ano, asi jsme ve vhodném okamžiku k diskusi o tom, co bude mít status "1 vlak na trati" (=vlečka s osobní dopravou?) a do čeho má smysl ty prachy na radiové pokrytí nalít.
Pátek, 10. července 2020 - 20:06:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 2-2018
Lukfi:
"Proč doufáte, že se optické vlákno k CDP nepotkává s internetem? Kvůli zabezpečení? To se běžně řeší šifrováním. "

Bylo a doufám, že stále je, dobrým zvykem mít oddělené "technologické" počítače a sítě od "kancelářských", s připojením k internetu. Na rozdíl od jiného kontinetu. Ale třeba už se "pokrok" posunul i sem [uhoh].
Pátek, 10. července 2020 - 20:08:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 6-2019
Ne, to je jen velmi hrubý odhad na přemístění a modernizaci všech zabezpečovacích, sdělovacích, informačních a dalších zařízení, která dnes dispečeři ovládají. Jestli si myslíte, že jenom kreslí do PC splněné GVD, tak to jste hluboko na omylu. V 99 % případů jde o kumulovaní více činností.
Jo a na většině D3 už dnes "nějaké to rádio je".
[crazy][crazy][crazy][ko][ko][ko]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

FiJi
Pátek, 10. července 2020 - 20:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 174
Registrován: 1-2017
RadekŠ:
"Krom toho mě fascinuje, kolik lidí se shlédlo v nějakých webových aplikací běžících v nějakým molochu typu javascript. Ani by si uvědomilo, že bezpečný zobrazení fakt v tomhle běžet nemůže."
No jo, to se dá použít leda tak na řízení rakety vezoucí astronauty na ISS, ale ne na D3…

(Čímž se nijak nevyjadřuju k tomu, zda by tablety na D3 něčemu pomohly.)
Pátek, 10. července 2020 - 20:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9449
Registrován: 5-2007
Lukfi: Žiadne z aktuálne používaných zabezpečovacích zariadení v ČR nemá štempel na to, aby sa mohlo používať inde, než vo fyzicky oddelenej sieti.

Inak nejde ani tak o kapacitu, ale o to, že tam je všetko strašne citlivé na rýchlosť odozvy.

FiJi: Je Vám jasné, že ovládacie rozhranie vesmírnej lode je z veľkej časti na parádu? Trebárs Rusi sa s ním nikdy ani moc nezalamovali.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pátek, 10. července 2020 - 21:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 150
Registrován: 10-2018
Kromě Radiobloku, ten chodí ve veřejný GSM síti.