Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 01. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 01. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 29. června 2020 - 18:32:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7604
Registrován: 12-2011
Lidem s jednoduchým pohledem na svět ty nevýhody centralizace nikdy nevysvětlíte. Proč to na tom západě taky tak nedělají jak na Slovensku?[nene]

Jinak Mochov padl. Zatím teda jen přes léto do září, ale třeba už nebude jezdit vůbec [ok]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pondělí, 29. června 2020 - 18:41:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15330
Registrován: 10-2004
Otto_pospíšil: "Co by bylo, kdyby" jsou jenom spekulace. Srovnal jsem si GVD 1995/6 a 2003/4 a zde je v okolí Prahy určitě posun k lepšímu. Nejlíp na tom byla trať 231, kde v GVD 1995/6 jsou až dvouhodinové díry a odpoledne celotýdenně po hodině, ale v GVD 2003/4 už je v odpolední špičce půlhodina. Jestli by dokázala MD zkracovat intervaly dál? Moje spekulace v tomto je dost podobná té Vaší: Obávám se, že takto krátkých intrevalů by nedosáhly.
Ale vlaky převzaly kraje, jak by se chovalo MD dál se dá těžko odhadnout. Ale zde opět platí něco podobného, jako od Tomáše Záruby ke krajům: MD se mohlo z minulých let poučit. Pochybuji, že by v případě převzetí objednávky MD začalo houfně rušit čtrhodiny plných vlaků u Prahy. A podobně i v jiných místech, pokud by ty vlaky jezdily vytížené. Ale obava, že by nedokázalo správně řešit krajské potřeby, je určitě na místě. Na druhou stranu je otázka, jestli by nedokázalo udělat i přes všechny lokální škody za stejné prostředky aktraktivnější systém. Ale to je stejné hádání, jako že způsobí víc škody než užitku. Bez jasné koncepce nejde odhadnout další vývoj.
A k pražským linkám. Myslím si, že jejich potenciál je malý. Pražské linky mají jezdit po nákladních spojkách územím (skoro) nikoho. Praha by své vize měla ubírat jiným směrem než za vysoké náklady zkapacitňovat nákladní spojky.
Libuň - Lomnice: Tahle trať by zřejmě dneska byla bez vlaků
Pondělí, 29. června 2020 - 18:55:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15331
Registrován: 10-2004
Mořepetr: Mně se teda rozložení R26 líbí víc pro příští GVD než ten letošní. MD přiobjedná 5 párů týdně a vlaky budou rovnoměrněji rozložené. Holt zrovna nejede vlak, kdy středočeský kraj preferuje netaktové vedení svého osobního vlaku, zřejmě kvůli školám. A to, že si kraj nechce vlak doobejdnat, je jeho volba. U rychlíků Plzeň - Most si kraje do 4 hodinového základu MD doobjednávají.
Pondělí, 29. června 2020 - 20:07:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3959
Registrován: 12-2007
Podle mne by centralizace měla řešit pouze osobní dopravu přes hranice krajů. Jinak pokud se týká Kozí dráhy, asi by bylo nejlepší, kdyby byla používána pro sezónní víkendový provoz. Z toho, že tam občas projede MUVka nemá nikdo žádný užitek, jsou to jenom náklady bez jakéhokoliv přínosu.
Pondělí, 29. června 2020 - 20:18:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4995
Registrován: 3-2006
Ad Orky: Také nekritizuji to, že nejede rychlík, ale že nejede 2,5 hodiny ve všední den dopoledne ani kolo.
Pokud by v té době jezdil klidně bus Příbram-Beroun, tak neřeknu ani popel.

Proto se přikláním spíše ke sjednocení objednávání, když mezi sebou nedokážou objednatelé komunikovat. A aby to nebylo vytrženo z kontextu, tak veškeré VHD, ovšem na základě požadavků jak MD, tak krajů a obcí. Bohužel dnes je i hlas obcí opravdu slabý a pokud nemají štěstí na někoho kdo se vyzná v tom chaosu, kdo co objednává v oblasti VHD, tak jen koukají co se to děje.[blush]
Pondělí, 29. června 2020 - 20:49:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13607
Registrován: 8-2004
Otto_pospíšil:
"zda by nebylo lepší upravit penězovody tak, že nebude žádné "Memorandum" a kraje prostě dostanou z rozpočtového určení daní více peněz..."
Bingo. Tady je vidět, jak řada přispěvatelů uvažuje pouze v úzkém průzoru železnice, maximálně dopravy obecně. (A projevuje se to nejen na této debatě.)
Otto_pospíšil:
"Je skutečně ten, kdo nezvládl Jednotný tarif a kdo je nejvíc zaostalý v oblasti integrace v ČR, oprávněn hovořit do koncepce v této zemi?"
Bohužel způsobilost úředníků na MD je (alespoň jak já to vidím) čím dál tragičtější.[crazy]
T_._H_.:
"Kraje by si vytvořily paralelní bus sítě, regonálky by přežívaly z podstaty tří až pěti párů spojů, v dálkovce by se kácelo podle aktuálního stavu škrtů na ministerstvu aniž by si nikdo další doobjednal aktuálně chybějící (Turnov-Tanvald, Nový Bor-Rumburk)"
Přesně tak.
Stačil jeden Dušek v jednom kraji. Představa, že se někomu podaří do podobných [zadnice] dostat celou republiku mne děsí.

Mořepetr:
"To nikdy nefungovalo u ničeho, vždy tam musí být někdo kdo to rozhodne."
a
Wagon:
"Podle mne by centralizace měla řešit pouze osobní dopravu přes hranice krajů."
Není pravda. Jsou kraje, kde to funguje. Pak jsou místa, kde by změna konceptu pro lepší provázání přes hranici krajů zase rozvázala přípoje uvnitř kraje (protože všechny přípoje nikdy pochytat nejde - viz oblíbená Libuň). No a pokud se zcentralizují vlaky a už ne autobusy, tak zase budou nepřípoje vlak-bus. A aby ministerstvo řešilo spojení i někde na Rejvízu nebo v Rejštejně, to snad nemůže nikdo myslet vážně.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 29. června 2020 - 21:09:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4996
Registrován: 3-2006
Ad Hroch: a zřejmě Správa železnic to nebude.[andel]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Pondělí, 29. června 2020 - 21:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4372
Registrován: 5-2004
Ad penězovody a RUD: ono by šlo taky na kraje hodit regionální dráhy a část peněz, které jsou na jejich údržbu vyčleněny - což by byl asi ještě rychlejší recept na zavření [zadnice]ních lokálek, než přechod objednávky pod ministerstvo. [happy]

(protože všechny přípoje nikdy pochytat nejde - viz oblíbená Libuň).

Třeba by to šlo při hustším intervalu, ale pak je otázka jeho vyjezditelnost (dostupnost míst pro křižování) a hlavně ufinancovatelnost.
Pondělí, 29. června 2020 - 21:29:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13608
Registrován: 8-2004
Mořepetr:
"Ad Hroch: a zřejmě Správa železnic to nebude."
Nechápu.
Mám dojem, že jsem Vám to s Wagonem napsal pochopitelně.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 29. června 2020 - 21:58:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4997
Registrován: 3-2006
Hroch:
"Mořepetr:
"Ad Hroch: a zřejmě Správa železnic to nebude."Nechápu.
Mám dojem, že jsem Vám to s Wagonem napsal pochopitelně."

Domníval jsem se, že tím "a" se ptáte na to kdo by měl rozhodovat v případě nedohody, respektive nečinnosti obou subjektů, tedy kraj/MD nebo kraj/kraj.
A ono to "a" mělo význam spojovací.
Omlouvám se za nepochopení.
Pondělí, 29. června 2020 - 22:01:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3776
Registrován: 5-2002
Ono se tu furt omílá, jaké jsou problémy na krajských hranicích. Tak mi teda ukažte nějakou krajskou hranici, kde je potenciál pro železniční dopravu*) a ta je tam objednaná špatně.

*) to zdůrazňuji, aby mi někdo nepředhazoval trať 225, která vede skoro pustinou a vyhýbá se jedinému trochu vvýznamnějšímu místu: Počátkům, nebo podobnou pustinou vedoucí trať 160.

Podle mě jsou ty kraje uspořádané docela logicky, tak, že žádné velké město, které je přirozeným centrem regionu, nespadá pod něco jiného (a tím by se roztrhaly vazby v tomto regionu - viz Liberec za komunistů, kdy krajská hranice vedla mezi Brodem a Semily, Malou Skálou a Dolánky atd.) Zároveň krajské hranice až na malé výjimky (Dačicko, Moravská Třebová) respektují přirozené vazby. Takže slabá regionální doprava přes hranice krajů není problémem, ale právě naopak důsledkem celkem rozumného uspořádání krajů.
Jinak, tam, kde potenciál pro mezikrajskou dopravu je, tam se taky jezdí: LK-KHK: 030 i 040 v pohodě i s uzlem v Pace, 041 taky; ÚK - LK: jezdí se i na lokálce z Lípy do Litoměřica z Lípy do Rumburka; KHK - PK funguje; z tratí vycházejících ze StČ kraje je problém snad jen u Březnice, kde ale 200 má konkurenci v souběžné I/4 a brzy v D4 a tak by se mohlo pokračovat.
Naopak, potenciál není mezi Planou a Stříbrem, Nepomukem a Strakonicemi, JHradcem a Jihlavou, Svitavy a Březovou, tak tam Os nejezdí. Dále ho nevidím mezi Rudolticemi a Zábřehem, Okříšky a Znojmem, Čáslaví a Světlou atd., ale přesto tam osobáky jezdí. Tak co si kdo ještě stěžuje?
Pondělí, 29. června 2020 - 22:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 726
Registrován: 7-2017
Brr: Svitavy a Březovou, tak tam Os nejezdí.
Ale jezdí.
https://www.spravazeleznic.cz/documents/50004227/77921601/k260_od _2020-06-14.pdf/33470812-7eef-4dbe-a57a-1dfa7e6c160e

Dále ho nevidím mezi Rudolticemi a Zábřehem
No, zkuste se třeba v zimě dostat po silnici do Hoštejna nebo Tatenic... Tak jsou osobní vlaky velmi žádoucí, navíc směřují do přirozených center (Zábřeh, Česká Třebová).
Pondělí, 29. června 2020 - 22:27:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 9-2009
Podle mne by centralizace měla řešit pouze osobní dopravu přes hranice krajů.
A jak byste si to představoval? Před čáru dojede vlak jednoho kraje, přes čáru pojede šukafon státu a za čárou pojede vlak druhého kraje?
To je zase ta demagogie, že kraje se nedohodnou, a tak doprava přes krajskou hranici nefunguje... Přitom platí - viz Brr: "Takže slabá regionální doprava přes hranice krajů není problémem, ale právě naopak důsledkem celkem rozumného uspořádání krajů... Jinak, tam, kde potenciál pro mezikrajskou dopravu je, tam se taky jezdí"
---

Jinak pokud se týká Kozí dráhy, asi by bylo nejlepší, kdyby byla používána pro sezónní víkendový provoz. Z toho, že tam občas projede MUVka nemá nikdo žádný užitek, jsou to jenom náklady bez jakéhokoliv přínosu.
Z druhé věty lze udělat IMHO racionální závěr, že taková trať je pro potřeby železniční sítě dále zbytečná. Ale jasně, šotouš by to přes srdce nepřenesl. Prostě jak Dráhu někdo někdy postavil, tak se po ní MUSÍ prohánět na věky alespoň 810ka, i když ona Dráha byla obvykle postavena pro jiný účel a ten se dávno přežil...
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Pondělí, 29. června 2020 - 23:04:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3960
Registrován: 12-2007
Otto pospíšil: Není třeba, aby přes hranice krajů jezdily jiné šukafony než v krajích, pouze by se jednalo o nějakou menší dotaci, aby vlaky nekončily na hranicích kraje.

Nedávno jsem tady psal o tom, zda by nebylo vhodné takové tratě jako je Kozí dráha někomu pronajmout, popř. prodat pro alespoň sezónní víkendovou dopravu. Ale jaký smysl má udržovat dráhu, kde nic než MUVka nejede? Ale Ministerstvo dopravy se asi bojí jí zcela zrušit a místo ní dát třeba cyklostezku. Jak byste tuto trať řešil vy? Nadále byste ji zachoval, ale jinak by byla k ničemu? Je to snad strategická dráha, jako např. 025 Dolní Lipka - Hanušovice, kterou je dobré zachovat pro eventuální objízdnou trasu, kdyby se něco stalo s tratí mezi Zábřehem na Moravě a Ústím nad Orlicí? To asi ne, protože pokud by zcela náhodou byl uzavřen úsek mezi Ústím nad Labem a Bílinou, tak vlaky pohodlně pojedou přes Úpořiny. Nebo je trať vhodná pro naši obranu? To snad mohla být v roce 1938.
Pondělí, 29. června 2020 - 23:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 664
Registrován: 2-2011
Brr:
"Ono se tu furt omílá, jaké jsou problémy na krajských hranicích. Tak mi teda ukažte nějakou krajskou hranici, kde je potenciál pro železniční dopravu*) a ta je tam objednaná špatně."
Proč by Vám tady měl někdo něco dokazovat? Nepřenášejte svoji hloupou neschopnost na ostatní a zjistěte si to sám, vlastními silami. Internet máte a nohy snad taky.
Brr:
"Podle mě jsou ty kraje uspořádané docela logicky, "
[crazy] Nejste z Prahy?
Úterý, 30. června 2020 - 06:16:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10913
Registrován: 4-2003
Z F J:No, zkuste se třeba v zimě dostat po silnici do Hoštejna nebo Tatenic...

Jojo, procházka při sněhové vánici či za hustého lijáku kilometr od nejbližších tatenických domů na zastávku kdesi v [zadnice] je fakt super. A za té vánice nikdo neprotáhne polovinu cesty vedoucí mimo silnici druhé třídy. To se to bude v zimě na vlak šlapat, až to v botách bude čvachtat [biggrin].

Tak jsou osobní vlaky velmi žádoucí, navíc směřují do přirozených center (Zábřeh, Česká Třebová).

Pohádky ovčí babičky, ale co lze od pana Z F J čekat, že áááno [biggrin].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Úterý, 30. června 2020 - 07:12:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3777
Registrován: 5-2002
Zdenek102: z Prahy nejsem a z internetu a pomocí nohou jsem zjistil, že tam, kde regionální železniční doprava má smysl, tak jezdí i přes hranice.
Prostě to teď celkem funguje.

navíc směřují do přirozených center (Zábřeh, Česká Třebová). Na Lanškroun jste zapomněl?[uhoh] A když i mezi Březovou a Svitavy je doprava objednávaná, tak to fakt už zbývají jako příklady "nepropustné krajské hranice" jen zoufalosti, jako údolí Mže a 225.

Je zvláštní, jak se tu vzbuzuje dojem, že až něco budou řídit páprdové z ministerstva, tak nastane železniční dopravě ráj na zemi. Přitom zrovna MD mi nepřipadá jako vzor kompetentnosti. Pravděpodobnější varianta by byla, že doprava jako v JČ by byla po celé republice. Např. ten SJT: je to drahé na přípravu, trvá to dlouho a pak to bude využívat minimum cestujících. Místo toho se měl vytvořit nějaký systém, který by pro cestu "Hazlov - Hustopeče u Brna" našel všechny IDS, kterými se projíždí, na všechny koupil správné jízdenky a to sestavil do jednoho pdf/QR kódu/něčeho jiného. Měli by ho pokladní a průvodčí v popkách/ kasách, byl by na internetu i jako aplikace a mohli by ho mít i autobusáci v kasách. Jo, chtělo by to integrovat všechny vlaky, včetně EC, a přestat si hrát na uznávání IDS až od první zastávky. Zrovna brzdy tohoto systému se chtějí stát spasiteli dráhy[crazy].
Úterý, 30. června 2020 - 07:54:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10914
Registrován: 4-2003
Brr:Je zvláštní, jak se tu vzbuzuje dojem, že až něco budou řídit páprdové z ministerstva, tak nastane železniční dopravě ráj na zemi.

To tu vzbuzují zarytí modrogumové, nikdo jiný [nene]. Bohužel mají stále silné slovo, ač jde o početně zcela bezvýznamnou skupinu cestujících, navíc mnoho z nich jsou držitelé IN 100 v různých podobách.

Přitom zrovna MD mi nepřipadá jako vzor kompetentnosti. Pravděpodobnější varianta by byla, že doprava jako v JČ by byla po celé republice.

Asi tak [wink].


Místo toho se měl vytvořit nějaký systém, který by pro cestu "Hazlov - Hustopeče u Brna" našel všechny IDS, kterými se projíždí, na všechny koupil správné jízdenky a to sestavil do jednoho pdf/QR kódu/něčeho jiného.

Skoro přesně tak [wink].

Když to ještě rozvedeme dál, tak by ve stanici, kde svojí jízdu cestující vlakem končí, platila daná jízdenka coby pásmová/zónová (doplňte si dle toho, pod jaký IDS tato stanice spadá) také na návazné autobusy v daném pásu/zóně. Řekl bych, že cestující by byli velmi spokojeni [wink].

Takhle jednoduše by to platilo pro objednávanou dopravu. Pro tu neobjednávanou by se stejně zúčtování muselo být, tam by to už tak jednoduché nebylo... Ovšem výše uvedené by řešilo naprostou většinu problémů zde probíraných a mohlo už existovat před mnoha lety...
Úterý, 30. června 2020 - 08:22:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4999
Registrován: 3-2006
No pořád tady probíráme to co je teď, kdy se kraje jakž takž dohodli, ale co když opravdu nastane situace vlak Protivín-Myslín, pak pěšky Myslín-Březnice a vlak Březnice-Beroun (berte to jako příklad, nastat to může kdekoliv). Kdo to bude řešit? Soud? Ten se na to vybodne. MD? Nemají to v kompetenci. Správa železnic? Do toho nás netahejte, já tam vůbec nebyl.

Jde tedy o prevenci něčeho co může nastat a čehož už příznaky jsou vidět. Až pojede přes hranice kraje prd, bude pozdě bycha honit.[vypravci]
Bkp
Úterý, 30. června 2020 - 09:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8295
Registrován: 8-2003
Mořepetr:
"Jde tedy o prevenci něčeho co může nastat a čehož už příznaky jsou vidět. Až pojede přes hranice kraje prd, bude pozdě bycha honit.[vypravci]"

Takováto situace může nastat u jakéhokoli objednatele.
Kraje jsou schopné se dohodnout na mezikrajské dopravě - viz. 170, 220, nebo 230. Mezikrajský jízdní řád na tratích jako 190 a 225 vznikl dohodou krajů a je dán minimálním osídlením kolem té tratě.

Holt představa že MD to bude řešit stylem jsou tam koleje, tak tam automaticky bude regionální doprava (os vlaky) je naivní. Tak jako MD dokázalo zaříznout mnohá "tradiční" rychlíková spojení, tak klidně zařízne nějaké os vlaky.
Úterý, 30. června 2020 - 10:50:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2519
Registrován: 7-2017
Páprdové z ministerstva? Ale pánové, to už jsou z valné části lidi nové doby.
Úterý, 30. června 2020 - 10:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 8-2017
Bkp:
"Mořepetr:

Kraje jsou schopné se dohodnout na mezikrajské dopravě - viz. 170, 220, nebo 230. Mezikrajský jízdní řád na tratích jako 190 a 225 vznikl dohodou krajů a je dán minimálním osídlením kolem té tratě.

"
A proč většina vlaků končí v Hlinsku a cestující musí přestupovat. Nebo proč končí osobní vlaky večer v Přelouči ( vloni v Řečanech ). Hlinsko je defakto "mezikrajská přechodová stanice" a Přelouč a Řečany jsou poslední stanice v pardubickém kraji a Záboří nad Labem je už středočeský kraj. ........Proč se karje nedohodnou a vlaky nejezdí "skrz" jako tomu bylo dříve ???
Úterý, 30. června 2020 - 11:08:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10591
Registrován: 6-2004
Přesně tak, kraje se holt nedohodnou, každý z nich hájí "svoje", jediným receptem je návrat "do centra"...
Bkp
Úterý, 30. června 2020 - 11:41:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8296
Registrován: 8-2003
Dotaz:
Protože výstavka je putovní.
Ano, jsou takové případy, ale při převodu pod ministerskou koncepci to nehrozí? Já si ještě dobře pamatuju časy, kdy jezdily spoje v obskurních trasách i časových polohách, jen proto, že to tak vyšly oběhy a meziročně se to jen zkopírovalo. Současný stav na Slovensku, kdy doprava je někde plánována tak, aby nová vozidla projela alespoň jednou za den co nejvíc tratí i za cenu toho, že v dopravě není žádný systém, je spíš varování.
Úterý, 30. června 2020 - 12:05:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5000
Registrován: 3-2006
Bkp:
"Mořepetr:
"Jde tedy o prevenci něčeho co může nastat a čehož už příznaky jsou vidět. Až pojede přes hranice kraje prd, bude pozdě bycha honit.[vypravci]"
Takováto situace může nastat u jakéhokoli objednatele.
Kraje jsou schopné se dohodnout na mezikrajské dopravě - viz. 170, 220, nebo 230. Mezikrajský jízdní řád na tratích jako 190 a 225 vznikl dohodou krajů a je dán minimálním osídlením kolem té tratě.

Holt představa že MD to bude řešit stylem jsou tam koleje, tak tam automaticky bude regionální doprava (os vlaky) je naivní. Tak jako MD dokázalo zaříznout mnohá "tradiční" rychlíková spojení, tak klidně zařízne nějaké os vlaky."

Já ale nemluvím o tom, že by to bylo automatické. Jde o to kdo rozhodne spor? Jako já si taky dovedu představit obrat v Myslíně a obrat v Dobré Vodě a dokonce i konflikt o krajskou hranici si dovedu představit , ale tomu se má snad předcházet.
Bkp
Úterý, 30. června 2020 - 12:24:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8297
Registrován: 8-2003
Jaký spor? Buď bude dohoda, nebo následky nedohody. Ten "spor" na hranicích kraje může vzniknout z nějakého zásadního důvodu a jeho řešení může mít nějakou nevýhodu uvnitř kraje, to vás třeba nenapadlo?
Upřímně, to si fakt někdo myslí, že přestup v Hlinsku a neexsistence os vlaků u Horažďovic je největší problém české železniční sítě a převýší výhody plynoucí z krajského uspořádání.
Mimochodem, někteří zastánci centrální objednávky argumentují tím, že kraje by měly jakési poradí slovo? Co to je? Rozhoduje ten, kdo platí. Pokud to má platit ministerstvo, tak kraje jsou ze hry venku. Nebo někdo chce návrat k systému, kdy obce objednávaly u MD rozsah dopravy, MD (fakticky ČD) to cestou nejmenšího odporu proškrtaly podle toho, na co byly peníze a nakonec nikdo za nic nemohl a nejvýraznější výsledek byl prudký úbytek cestujících ve vlacích.
Úterý, 30. června 2020 - 12:36:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15332
Registrován: 10-2004
Fany: Obávám se, že většina míst, kde je problém na hranici krajů, pod taktovkou MD povede k "doprava t.č.zastavena". A bude vyřešeno.

Bkp: Zrovna Hlinsko není úplně šťastné, vztah HB - Pardubice nepokládám za bezvýznamný.
Úterý, 30. června 2020 - 12:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5001
Registrován: 3-2006
Ad Bkp: Pamatujete? odkaz

Bohužel to tu vztahujete jen na železnici, ale u těch "vnitro hranic" je problém i se silniční sítí, autobusovou dopravou atd.
Bkp
Úterý, 30. června 2020 - 13:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8298
Registrován: 8-2003
Orky:
Jistě, spojení dvou významných uzlů. Spojení HB - Pardubice není bezvýznamné, ale na české železniční síti rozhodně nepatří mezi priority. Ponechám-li stranou, že nikde není psáno, že centrální objednávka by znamenala přímé vlaky z Pardubic do Brodu, tak při hodnocení přenesení kompetence na kraje považuji za důležitější rozvoj v JM kraji, než přestup v Hlinsku.

Mořepetr:
Co si mám pamatovat? Jediné co mi z toho vyplývá je, že přes místní komplikace ve Vrbovcích bylo zcela převáženo jinými výhodami rozdělení Československa. Takže gól do vlastní brány.
Úterý, 30. června 2020 - 14:20:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5002
Registrován: 3-2006
Ad Bkp: Že by jako bylo výhodné dělit Českou republiku. Pak ovšem chápu Váš názor na prohlubování hranic mezi kraji. Každý má nárok na svůj názor, můj je zachovat celistvost státu.
Úterý, 30. června 2020 - 14:37:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10918
Registrován: 4-2003
Mořepetr:Že by jako bylo výhodné dělit Českou republiku.

To pro nás výhodné bylo. Ostatně ekonomicky jsme na tom rozhodně neprodělali a není třeba se ohlížet na většinové národovce na druhé straně hranice. Úplně stačí bobtnající buňka národovců u nás, která už bohužel není latentní [sad].

Také představa, že "ty naše vlaky" by nebylo (díky Slovensku) prostřelitelné ani dnes, mne fakt docela děsí [coze].
Úterý, 30. června 2020 - 14:49:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3961
Registrován: 12-2007
Když už se uvádí přeshraniční vlakové spojení, tak je docela zajímavé, že Rakousku nevadilo končit regionální vlaky na našem území, např. v Břeclavi nebo v Českých Velenicích, a dokonce se snad podílelo na elektrizaci tratě mezi Znojmem a Šatovem. Popř. regionální vlaky spojují České Budějovice s Lincem. Pokud dochází k takové spolupráci v mezistátním provozu, tak proč by to nemělo jít také ve všech případech spojů vedoucích mezi kraji.
Úterý, 30. června 2020 - 16:07:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15334
Registrován: 10-2004
Bkp: Pokud bychom měli být spravedliví, tak je otázkou, jestli by dvouhodina rychlíků Pardubice - Havlíčkův Brod - Jihlava neměla nakonec větší celoroční poptávku než R22 Kolín - Nový Bor, kde převládá poptávka sezónní. Jenže v době šetření ty 2 páry byly víc na ráně z důvodu nesystémovosti nabídky. Místo toho tady kraje mezi sebou hrají podivnou hru, jedno volební období ten Pardubický chce spěšňáky, další je zase nechce, pak je zase chce... A pak se lámou ramena, protože přece pardubičtí žraloci nepojedou na Vysočinu...
Mně osobně se proto nejvíc líbí varianta, kterou tady zmínil Tomáš Záruba a která v tom návrhu MD není, a to že stát určitou část memoranda, třeba třetinu, použije právě na zavedení mezikrajských spěšných vlaků, nebo, chcete-li, pomalejších rychlíků alá R22, jako třeba Pradubice - Jihlava, převzetí Sp Brno - Uherské Hradiště, převzetí spěšňáků nebo doplnění do hodiny alá Brno - Hodonín a další a zbylou vrazí krajům rovnou do rozpočtů, ať si s nimi dělá, co chce. Smysl memoranda beztak měl být k vyrovnání skokového zdražení nákladů na vlaky.
Úterý, 30. června 2020 - 18:21:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 821
Registrován: 12-2007
Orky:
"Mořepetr: Mně se teda rozložení R26 líbí víc pro příští GVD než ten letošní. vlaky budou rovnoměrněji rozložené. "
Spoje přes poledne nebo večerní ČB-Praha v kladiva vozily vzduch už v dobách největší slávy a byly to tehdy jedny z prvních škrtanců, není důvod se domnívat proč teď by tomu mělo být jinak. Naopak nově zrušený víkendový ranní Písek(6:00) - Praha(8:20) zejména v sobotu může dost chybět.
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Úterý, 30. června 2020 - 19:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5003
Registrován: 3-2006
Cisalpino:
"Orky:
"Mořepetr: Mně se teda rozložení R26 líbí víc pro příští GVD než ten letošní. vlaky budou rovnoměrněji rozložené. "Spoje přes poledne nebo večerní ČB-Praha v kladiva vozily vzduch už v dobách největší slávy a byly to tehdy jedny z prvních škrtanců, není důvod se domnívat proč teď by tomu mělo být jinak. Naopak nově zrušený víkendový ranní Písek(6:00) - Praha(8:20) zejména v sobotu může dost chybět."

Je to právě dost narvané přes poledne o víkendech ,překvapuje mne ta 7907 a 1165 v hodinovém odstupu (jen o víkendu) a naopak celotýdenní a zřejmě budoucí vzduchovozič 1167. Tu 7907 bych tedy spíš viděl jezdit celotýdenně, když nejede 1165 ve všední den.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Úterý, 30. června 2020 - 21:02:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13611
Registrován: 8-2004
Mořepetr:
"Domníval jsem se, že tím "a" se ptáte"
V takovém případě by to "a" bylo velké ("A") a byl by za ním otazník.

Brr (3776):
[ok]

Mořepetr:
"ale co když opravdu nastane situace vlak Protivín-Myslín, pak pěšky Myslín-Březnice a vlak Březnice-Beroun (berte to jako příklad, nastat to může kdekoliv)."
To už je na úrovni debaty, co kdyby zítra nevyšlo slunce.

Nejlépe to vystihl ve své první větě intelpetr.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 30. června 2020 - 21:59:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5004
Registrován: 3-2006
Hroch:
" pak pěšky Myslín-Březnice a vlak Březnice-Beroun (berte to jako příklad, nastat to může kdekoliv)."To už je na úrovni debaty, co kdyby zítra nevyšlo slunce.
"

Během roku by klesla teplota na -73°C.
To už vědci tak nějak zpracované mají.
A to slunce, zatím ničím takovým nevyhrožuje.

Kdežto tuto variantu již někdo byl schopen dát i na papír a zveřejnit. Dokonce oba kraje nechali cestující v napětí až cca měsíc před platnost GVD.

Takže u takovýchto excesů bych viděl vyšší pravděpodobnost, že něco takového může nastat a to kdekoliv v síti.
Úterý, 30. června 2020 - 22:27:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3778
Registrován: 5-2002
teď, kdy se kraje jakž takž dohodli, ale co když opravdu nastane situace vlak Protivín-Myslín, pak pěšky Myslín-Březnice a vlak Březnice-Beroun Proč by to mělo nastat? Myslíte, že se k tomu někde schyluje? Naopak, důsledky centrálního objednávání vlaků jsou vidět na Slovensku a byly vidět i u nás v podobě chaotického škrtání.
Dotaz: v současném JŘ vidím v Přelouči ukončené od Kolína jen 9349 (co by přijel do Pardubic v 9 večer) a 9359 v +, jinak končí v Řečanech, dojel by do Pardubic někdy o půlnoci. Možná je to tím, že se v těchto časech už neočekává dost cestujících. Proč Vám taky nevadí ukončování některých vlaků od Třebové v Chocni? Mimochodem, na 010 je vidět jiný trend: vlaky nejedou z uzlu do uzlu, ale z nějaké stanice na okraji regionu skrz uzel zas na okraj regionu. Takže hranicemi kraje je tak Kolín a Třebová, tam se bude přestupovat. Ono je to logičtější, v tom centru je větší frmol a tak tam mít ještě manipulaci s končícími vlaky není praktické. Nebo se Vám stýská po přímých osobácích z Prahy do Přerova?
Situaci na 238 neznám, ale na první pohled je rozdíl mezi celkem systematickou dopravou na jih od Hlinska a chaosem na sever. Není tady důvod?

Mořepetr 5002: znova, které hranice mezi kraji se prohlubují? Já takové nevidím. Přestup ve Vrbovcích je naprosto okrajová věc. A ježdění do prázdna je, pokud tomu dobře rozumím, proto, že si MD objednalo R26, na ně se navázaly přípoje a pak s tím MD začalo kvedlat. Takovým odborníkům chcete svěřit veškerou železniční dopravu?
Rozdělení Československa byla nezbytná věc.

Orky: použije právě na zavedení mezikrajských spěšných vlaků, nebo, chcete-li, pomalejších rychlíků alá R22 To je většina dnešních rychlíků. Pokud by se mnnožství takových linek mělo zvětšovat, pak je otázka, kde se na to vezme.

Místo toho tady kraje mezi sebou hrají podivnou hru, jedno volební období ten Pardubický chce spěšňáky, další je zase nechce, pak je zase chce... A pak se lámou ramena, protože přece pardubičtí žraloci nepojedou na Vysočinu... Oboje by mohlo nastat i v případě centrální objednávky. S tím, že když to nemá ujasněné Pardubický kraj, tak se to projeví jen tam, ale binec na ministerstvu by se projevil v celé ČR.

Bkp 8295 a dále:[ok]
Středa, 01. července 2020 - 05:53:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10594
Registrován: 6-2004
Takovým odborníkům chcete svěřit veškerou železniční dopravu?

Dříve to šlo, tužka a papír...

pečlivě celý rok pracovat na přípravě gvd, obvolávat, zajišťovat, konzultovat.... Jo, jo, promýšlení oběhů, výkonů pro čety, odpočinek pro čety, ne stále "lítat hodinu tam, hodinu zpět" jak urvaní.. Nač

jak libá hudba zní článek "Průvodčí, to byl dříve "pán vlaku"!, kde autor popisuje, že v sedmdesátých letech jezdil nejradši na trati Praha-Horaždovice předměstí, vlaku se říkalo Babiňák, v Horažďovicích
měli v hostinci u nádraží zdarma oběd, k tomu pěnivý mok, měli "pauzu" do 17 hodin... Zkrátka klid a pohoda, bral si tento rychlík často jako vložák...


(zdroj: OBZOR 12. 6. 2017)
Středa, 01. července 2020 - 07:02:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10921
Registrován: 4-2003
Fany:Dříve to šlo, tužka a papír...

A také to podle toho vypadalo. Zbytečná mnoho desítek minut trvající hnití v nácestných stanicích, četné nepřípoje, netaktový jízdní řád, který se každoročně opisoval, sem tam se něco upravilo jen proto, aby vyšly oběhy. Díky, nechci, už to tu bylo a stálo to za howno [crazy].

pečlivě celý rok pracovat na přípravě gvd, obvolávat, zajišťovat, konzultovat.... Jo, jo, promýšlení oběhů, výkonů pro čety, odpočinek pro čety, ne stále "lítat hodinu tam, hodinu zpět" jak urvaní.. Nač

Strojvedoucí jsou od toho, aby s vlaky jezdili a ne aby s vlaky někde postávali a odpočívali. Čety to samé.

jak libá hudba zní článek "Průvodčí, to byl dříve "pán vlaku"!, kde autor popisuje, že v sedmdesátých letech jezdil nejradši na trati Praha-Horaždovice předměstí, vlaku se říkalo Babiňák, v Horažďovicích

Naštěstí už minuly doby, kdy průvodčí dával důrazně najevo cestujícím, že on je tu pánem a to v podstatě neomezeným a hlavně téměř vždy s nulovým prozákaznickým přístupem.


měli v hostinci u nádraží zdarma oběd, k tomu pěnivý mok, měli "pauzu" do 17 hodin... Zkrátka klid a pohoda, bral si tento rychlík často jako vložák...

Souprava půl dnes stála a......a tak to bylo všude. Takže z dnešního pohledu naprosto neefektivní využití vozidel [crazy].
Středa, 01. července 2020 - 08:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3779
Registrován: 5-2002
S Fanym se asi o tom nemá cenu bavit, jemu se prostě dřívější dráha líbila. Že byla naprosto protizákaznická a v dnešní době by vypadala, jako PKP před 15 lety, to si nepřipouští.

Zkrátka klid a pohoda, Já jsem zase zaslechl, že tanvaldský Sp (obdobný výkon, jako ten babiňák) byl v depu Libeň nejneoblíbenější výkon - brzy ráno z Prahy, pak nuda v Tanvaldě a večer cesta zpět. Celý den v [zadnice]i a z toho práce jen pár hodin.

odpočinek pro čety Odpočinek dle Zákoníku práce musí mít i dnes. Pochybuju, že by si někdo lajsnul to nedodržet.

Mořepetr 5004: a nemůže to být tím, že do návrhů dal JčK jen data, která jsou jeho?
Středa, 01. července 2020 - 08:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5005
Registrován: 3-2006
Brr:
"

Mořepetr 5002: znova, které hranice mezi kraji se prohlubují? Já takové nevidím. Přestup ve Vrbovcích je naprosto okrajová věc. A ježdění do prázdna je, pokud tomu dobře rozumím, proto, že si MD objednalo R26, na ně se navázaly přípoje a pak s tím MD začalo kvedlat. Takovým odborníkům chcete svěřit veškerou železniční dopravu?
Rozdělení Československa byla nezbytná věc.
"
Ale rozdělení České republiky snad nezbytné není.
Než abych to rozepisoval, zkuste si najít pojem "Vnitřní periferie"
Jenže to ježdění do prázdna nebylo jen u jednoho GVD.
Říkám uvidíme, jak se postaví kraje k nahrazení dopoledního rychlíku, ve všední den, osobním vlakem. Času na to mají dost.


Brr:
"

Mořepetr 5004: a nemůže to být tím, že do návrhů dal JčK jen data, která jsou jeho?"

Ne bohužel to bylo i ve verzi po projednání. Zmizelo to až v konečném GVD zveřejněném někdy kolem 15.11.2019
Středa, 01. července 2020 - 09:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 9-2009
Bram, 10921: [ok]

S Fanym se asi o tom nemá cenu bavit
To nemá. Fany především ukázal, že dle jeho názoru nemá být Dráha něčím pro cestující, ale především by mělo 10 milionů lidí platit na 10 tisíc nádražáků, kteří by měli mít hlavně klídek a čas na hraní s vláčky... Pokud možno, neměli by tomu hraní cestující překážet.[vypravci]

Já jsem rád, že tahle doba je pryč. Ale jak vidno, nebezpečí, že se ta doba vrátí, tu stále je.

Dříve to šlo, tužka a papír...
A ještě dříve to šlo i bez železniční dopravy. Jezdilo se na koních, svět se poznával na lodi, ovzduší bylo čistší, planeta nebyla přelidněná... Pravda, tomu poslednímu pomáhaly války a mor, ale co - každá doba měla něco...
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Bkp
Středa, 01. července 2020 - 10:16:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8299
Registrován: 8-2003
Ptají se devadesátiletého pana Aloise, co bylo nejhezčí období jeho života.
"Druhá světová válka" odpoví pan Alos.
"Ale pane, to bylo období zmaru, nacismu, přídělového systému,..."
"Byli jsem tak krásně mladí, nic nás nebolelo, po pivu nebolela hlava a hlavně jsem se zamilovat do své Jarmilky."

*******

V případě Fanyho se to jen stalo za normalizace a zamiloval se do Brejlovce.
Středa, 01. července 2020 - 10:53:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 887
Registrován: 6-2008
Přestupy v Hlinsku jsou v řešení. Kraje mají dohodu. Více vlaků bez přestupu začne jezdit po dodání 7 ks nových jednotek v roce 2023. Mimochodem Pardubický kraj objednává nově vlaky až do Havlíčkova Brodu...
Středa, 01. července 2020 - 13:38:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10924
Registrován: 4-2003
Otto pospíšil:Já jsem rád, že tahle doba je pryč. Ale jak vidno, nebezpečí, že se ta doba vrátí, tu stále je.

Tak hlavně je to pro mnoho generací na železnici defaultní stav, kterým byl (cca před deseti až patnácti lety) vyloženě vnucen stav jiný a je tu tedy stále tendence to navrátit zpět k defaultnímu stavu. Bude trvat ještě minimálně tak dvacet let, než se podaří tento defaultní stav zcela vykořenit...
Středa, 01. července 2020 - 17:26:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4315
Registrován: 11-2008
Benpat:
"Přestupy v Hlinsku jsou v řešení. Kraje mají dohodu. Více vlaků bez přestupu začne jezdit po dodání 7 ks nových jednotek v roce 2023. Mimochodem Pardubický kraj objednává nově vlaky až do Havlíčkova Brodu..."
V tom Hlinsku je ( byl ) problém v tom, že každý kraj vyjednal dotace na nové motoráky, ale provozovány mohli být jen v rámci kraje ( dotační podmínka ). Takže motoráky Kraje vysočina nesmí do Pardubického kraje a naopak Pardubické na Vysočinu. Proto na několika přímích vlacích jezdí staré Regioboudy a na končících v Hlinsku moderní motoráky. ..... Taky jeden z důsledků toho,že se osobní doprava nechala v rukou krajů. .. To že krajský úředník má "blíže k občanům" a zná místní podmínky se mohu jenom smát. Mám zkušenosti s jednání s nimi ohledně návazností vlak/bus ve Žďárci u Skutče. Vůbec nemají potuchy jak to tam vypadá. Žádný, z těch, s kterýma jsem mluvil, tam v životě nebyl. ......[andel][lol][lol][lol]
Středa, 01. července 2020 - 17:31:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10596
Registrován: 6-2004
Jo, jo...mlčeti zlato.... Pro příště se zdržte hlasování [angry] V letech 1988-92 jsem na dráze sloužil jako drak, den, noc - vy také znáte problematiku tak nějak z provozu, pánové?


Taky jeden z důsledků toho,že se osobní doprava nechala v rukou krajů.

přesně tak, ať už je konečně vše zase řízeno centrem...

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Středa, 01. července 2020 - 17:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5006
Registrován: 3-2006
Ad Bram: Dvacet let je nejspíš málo. Vzpomínám, jak babička na konci 80. let vzpomínala na to jak za první republiky v neděli při cestě z kostela, kupovala u řezníka buřta a čerstvou housku za korunu. Takže aby vymizela ČSDostalgie, na to bych počítal bych něco kolem 50-70 let.

Mimochodem, dnes říct řezníkovi, že má otevřít v neděli, tak mne pošle do ... supermarketu. A pak se diví, že tam lidi chodí i když má otevřeno.[crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Středa, 01. července 2020 - 17:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10928
Registrován: 4-2003
Výpravčíxy:..... Taky jeden z důsledků toho,že se osobní doprava nechala v rukou krajů. ..

Jojo, nová vozidla jsou důsledkem toho, že se osobní doprava nechala v rukou krajů. Kdyby tomu tak nebylo, tak by na trati Pardubice - Havlíčkův Brod cestující neměli šanci poznat, že existují jiná vozidla, než regionovy [crazy].
Středa, 01. července 2020 - 17:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5007
Registrován: 3-2006
ad Výpravčíxy: Náhodou člověk se při jednání dozví, že i když má někdo na starosti dopravu, že dotyčný vlakem nejel od školy a že ani neví jak by s ním jel. Nebo další pikoška, že se úředník zabývající se dopravou diví, že existují změny jízdních řádů.[rofl] Ale to jsme opravdu zabrousili daleko. To je spíš k pivu, než k vážné diskuzi.[blush]
Středa, 01. července 2020 - 17:53:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4316
Registrován: 11-2008
Ad Bram: ... je to jeden z důsledků ....
Středa, 01. července 2020 - 18:00:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4317
Registrován: 11-2008
Když napíšu připomínku přímo krajskému úředníku ( nebo zavolám ), tak se nic neděje. Když pak napíšu přímo radnímu pro dopravu, tak se to najednou vyřeší během několika dnů. Problém ale je, že ten radní na to nepřijde sám a jeho podřízení ty nedostatky asi sami aktivně nevyhledávají. [andel][lol][lol]
Středa, 01. července 2020 - 18:06:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10930
Registrován: 4-2003
Výpravčíxy:Ad Bram: ... je to jeden z důsledků ....

Hlavně je třeba nezapomenout, kolik na trati Havlíčkův Brod - Pardubice dnes jezdí spěšných vlaků a kolik jich tam kdysi jezidlo pod ministerským vedením. Období, kdy na kraji řádil magor Dušomír a navrátil to tam do éry ČSD, teď samozřejmě neuvažuji [wink].
Středa, 01. července 2020 - 18:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5008
Registrován: 3-2006
Celkem zajímavé bylo i to, že při vzniku krajského integrátora, se podařilo vylít s vaničkou i některé již předjednané dohody, mezi obcemi a krajem v oblasti budování infrastruktury.
Středa, 01. července 2020 - 18:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3780
Registrován: 5-2002
Taky jeden z důsledků toho,že se osobní doprava nechala v rukou krajů.
Vůbec ne. Kraje si mohly vyjednat pořízení noých motoráků kdykoliv a pak by omezení jejich nasazování byla podmínka pro centrálního tvůrce GVD, kterou by musel respektovat.

Když pak napíšu přímo radnímu pro dopravu, tak se to najednou vyřeší Kdyby nějaký ministerský úředník měl shromažďovat připomínky z celé ČR, tak by to šlo hůř. Už proto, že by měl víc prostoru Vás odpálkovat výmluvou typu "máme toho moc". Navíc ten radní by snad měl mít kontakt s veřejností v popisu práce, to úředník na ministerstvu ne. Dostal byste nejdřív vyrozumění, že "připomínku jsme zaevidovali pod č.j. 12345" a pak možná po čase něco jako "blabla, trhněte si".

Mořepetr: u ministerských úředníků by to bylo jiné?[rofl]
Tou infrastrukturou - to myslítte třeba to, že se z Poličky do Žďárce zavedla dálkovina a pak se tam neobjednaly osobní vlaky?

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Středa, 01. července 2020 - 18:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5009
Registrován: 3-2006
Ad Brr: Ne šlo o přestupní terminál mezi autobusem a vlakem. V současnosti na jeho místě dnes parkují autobusy, které jedou půl kilometru od nádraží, kde začíná jejich linka.
Středa, 01. července 2020 - 18:43:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10931
Registrován: 4-2003
Brr:Tou infrastrukturou - to myslítte třeba to, že se z Poličky do Žďárce zavedla dálkovina a pak se tam neobjednaly osobní vlaky?

Dálkovina z Poličky do Žďárce je fakt psycho... To byl fakt dobrej úlet [crazy].
Středa, 01. července 2020 - 18:55:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3781
Registrován: 5-2002
Mořepetr: myslím, že při centrálním objednávání vlaků by takových případů bylo mnohem víc. Kraje ani stát by neměly zájem integrovat železniční a autobusovou dopravu. (Mmch., o kterém městě to píšete?)
Středa, 01. července 2020 - 19:45:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5010
Registrován: 3-2006
Ad Brr: Tady je ten autobus odstavený hned vedle východu z podchodu ve Zdicích.