Diskuse » Železnice » Trať Olomouc - Opava a okolí » Archiv diskuse Trať Olomouc - Opava a okolí do 05. 6. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trať Olomouc - Opava a okolí do 05. 6. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 20. května 2020 - 16:45:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15024
Registrován: 12-2007
Máte nějaké objektivní zdůvodnění pro to, že dřevo železnice vozit má, cyklisty nemá, studenty má, důchodce nemá - tedy mimo to, že subjektivně někoho nemáte rád
Nikde jsem se slovem nezmínil o tom, že železnice nemá vozit důchodce či že má vozit studenty či že bych kteroukoliv z těchto skupin osob "neměl rád".

Pokud trať vede do míst, kde je cementárna, vozí cement. Pokud vede do míst, kde jsou lesy, vozí kulatinu. Pokud vede do míst, kde je uhelný důl, tak vozí uhlí. Pokud vede do míst, která jsou velmi atraktivní pro cyklisty, má vozit cyklisty.
Nemáte pravdu, je mnoho tratí procházejících mj. přes lesy, aniž by v dané oblasti trať vozila kulatinu.
Mimochodem, směšujete nákladní dopravu (cement, uhlí či dřevo nejsou přepravovány coby spoluzavazadla) s přepravou nákladu (jízdních kol) vlaky osobní přepravy.

zaprvé je to ukrutně pomalé (kolony) zadruhé zastávky např. před nádražím mají vyčerpanou kapacitu
A zase čím hůř tím líp, tentokrát v podobě nehledání řešení v možnosti přestupu z linkového busu na příhodném místě buď na vlak (ještě mimo Olomouc) nebo (na okraji města) na tramvaj.

Proč třeba nejedou do Brna autem je jasné - kolony a velký problém s parkováním. Jenže v Nízkém Jeseníku...
Směšujete dvě různá témata.
Okolí Brna jsem dal coby možné přirovnání k okolí Olomouce (velikost obcí i spádovost velkoměsta).

Konečně zkuste vzít v potaz, že IDS JMK zřejmě podchytil nějakou poptávku, která kolem Bruntálu prostě není.
Od tu poptávku podchytil a četnost autobusového spojení znatelně navýšil např. i řídce osídlené oblasti okolo Vranovské přehrady. JMK nerovná se jen velké obce či Brno a okolí.

Mimo jiné i ti cykloturisté přináší místním penzionům, hospodám a prodejnám možnost prodat, vydělat a zaměstnat místní lidi
Jestli penzionům, tak O. K., aspoň tím pádem nejde o přepravu cykloturistů v módu "X desítek km vlakem tam, pak pár hodin jezdit a šup zase X desítek km vlakem zpět", ale aspoň o rozumnější stav "přeprava na dovolenou, tam třebas i týden pobýt a až pak s těmi koly zase vlakem zpět".

Mimochodem, četnější vedení autobusových spojů během dne (tzn. např. i v rámci dopoledne) = do jisté míry "využití tak jako tak zaplacených prostředků" (autobus tak jako tak pořízen byl - tzn. ani by nemuselo jít o "mrak autobusů" co do počtu vozidel; u řidiče je otázkou, zda je placen skrz byť při prostojích nebo má dělené směny; pokud to druhé, tak taky nic moc - není placen, přesto je vázán tím, že má jen pár hodin volno mezi pracovními výkony), tzn. totéž, čímž jste (rovněž jen zčásti oprávněně) argumentoval u "tak jako tak zaplacených vlaků".

Navíc, vozba turistů "po ránu/časně dopoledne z (velko)města a odpoledne/navečer zpět" má tu dobrou vlastnost, že probíhá proti směru přepravní špičky typu do/z školy/práce, tzn. přináší efektivnější využití vozidel (platí pro vlaky i pro linkové autobusy).

P. S. (jestli jsem to sem někdy nepsal) Zrovna u t-310 považuji za správné řešení celodenní 1h takt rychlíků v poloze Opava X:30 - Krnov X:00 - Bruntál vychýleně cca S:28/L:32 h (střídavé zastavování vlaků tak, že spoj každé 2 h zastaví v Dětřichově, Lomnici a Valšově, zato mezi Bruntálem a Krnovem projede bezzastávkově; u "opačného druhého" spoje naopak) - Moravský Beroun X:00 - Hlubočky-Mar. Údolí X:30 h.

Zrovna Bruntálsko coby oblast jednak s vyšší nezaměstnaností, také patrným "odlivem mozků" mimo tento region by mohla tyto jevy zmírnit právě existencí dostatečně četného a v rámci možností rychlého spojení do spádových velkoměst.

A uzel v Bruntále = jakýkoliv autobusový spoj (byť na lince jedoucí méně často než v 1h taktu, i když zrovna u linek do turisticky atraktivních míst považuji přinejmenším v sezóně za opodstatněné mít i ten 1h takt - ostatně, "na západě to v atraktivních horských oblastech už pochopili") má návaznosti na rychlý vlak jak směr Olomouc, tak směr Opava/Ostrava.
Středa, 20. května 2020 - 17:18:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 10-2017
David:
"Zrovna u t-310 považuji za správné řešení celodenní 1h takt rychlíků v poloze Opava X:30 - Krnov X:00 - Bruntál vychýleně cca S:28/L:32 h (střídavé zastavování vlaků tak, že spoj každé 2 h zastaví v Dětřichově, Lomnici a Valšově, zato mezi Bruntálem a Krnovem projede bezzastávkově; u "opačného druhého" spoje naopak) - Moravský Beroun X:00 - Hlubočky-Mar. Údolí X:30 h."

A nějakého mecenáše na zaplacení těchto vlaků jste také sehnal? Fráze o "odlivu mozků" Vám ty vlaky totiž nezaplatí a ani nezaplní (to, že zajímavé pracovní příležitosti vždy budou nejblíže v cca hodinu vzdálených krajských městech, je fakt, se kterým jen těžko někdo něco udělá).

Bohužel, reálně se pro Bruntálsko v oblasti železniční dálkové dopravy v nejbližších letech moc neudělá, maximálně by mohlo konečně po mnoha letech klapnout výběrové řízení s moderními nízkopodlažními jednotkami (což nám ale bez úprav infrastruktury výrazně kratší jízdní doby nepřinese). A pokud se MD nevzdá své myšlenky na alternativní pohon těchto jednotek, turismus do tohoto kraje bude podpořen šotouši, kteří se budou chtít projet nově vysoutěženým vlakem na vodík [satan]
Středa, 20. května 2020 - 17:30:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15025
Registrován: 12-2007
A nějakého mecenáše na zaplacení těchto vlaků jste také sehnal?
- Reálně jde o navýšení počtu vozokm "jen" v úsecích Olomouc - Bruntál (resp. ve špičce dokonce jen Moravský Beroun - Valšov) a zčásti Krnov - Opava. Nikde jinde (tzn. např. v úseku Valšov - Krnov už onen "mecenáš" stejný počet vlakových spojů objednává).

- V situaci s těmito taktovými uzly a přestupními vazbami vlak-bus bych neměl příliš problém s tím, pokud by "mecenáš" přestal objednávat osobní vlakovou dopravu do Rýmařova, případně i do Vrbna a namísto toho by autobusové linky provázal v Bruntálu (resp. v Moravském Berouně v případě Rýmařovska ve směru jízdy na Olomouc) s vlaky.

Mimochodem, polemika na téma "mecenášství" ukazuje na další absurditu celého systému, kdy miliardy na kompenzace za 75% slevy "jsou", zato řádově nižší částky na zpoužitelnění rychlíkových spojů i pro běžné dojíždění (kde je obrovský rozdíl v použitelnosti spojení při četnosti spojů 2h takt vs. 1h takt) "nejsou".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 20. května 2020 - 18:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2979
Registrován: 2-2009
Autobus bude vždy mít částečná omezení, co se týče počtu přepravených kol, jediná možnost cyklovůz, ale možná by stálo za to, aby se MSK domluvil s provozovatelem dopravy na lince Bruntál - MM, aby zde jezdila souprava s cyklovozem, čímž by se přeci jen zlepšila dosažitelnost Jeseníků a Pradědu cyklochtivým. Otázkou je jak by se to vyřešilo na "hlavním tahu", kde by tedy nejspíš bylo třeba použití těchto zvl.vozů v tento moment bylo nejspíše také třeba. Nemuselo by to být u všech, pouze třeba z rána návoz, a k pozdnímu odpoledni odvoz. Ale je to jen názor.
Tom_tužín
Středa, 20. května 2020 - 18:38:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1149
Registrován: 6-2005
David ve stručnosti -
- To že nemáte rád cyklisty a jejich přeprava vlakem Vám vadí je myslím z kontextu zřejmé.

- Nejde o směšování osobní a nákladní dopravy, ale o princip, proč by železnice někoho / něco přepravovat měla a někoho / něco jiného (třeba cyklisty) přepravovat neměla, byť je o takovou službu v obou případech shodně zjevný zájem.

- "čím hůř tím líp v kontextu přestupu cestujících na vlak / tramvaj" - Tady bych s Vámi výjimečně souhlasil, dokonce jsem totéž připomínkoval v rámci plánu dopravní obslužnosti Olomouckého kraje. Nebylo akceptováno … Ovšem umím si představit, že mnozí tomu budou bránit pod heslem "jakýkoliv přestup odrazuje cestující" (což si osobně myslím že neplatí v situacích, kdy jde o přestup na výrazně rychlejší / kapacitnější / spolehlivější dopravní prostředek).

- IDS JMK podchytil poptávku … ale i okolí Vranovské přehrady je z hlediska turistické atraktivnosti úplně někde jinde než Nízký Jeseník. Všechny ty hrady, které tam jsou (Vranov, Bítov, Cornštejn, Frejštejn), ale i samotná přehrada, řada kempů, hotelů, chat atd. Vám prostě generuje úplně jinou poptávku po hromadné dopravě než kraj, kde není de facto nic mimo hezké přírody.

- "Pokud by "mecenáš" přestal objednávat vlakovou dopravu do Rýmařova, případně i Vrbna …" - Tak trochu jsem čekal, kdy v rámci přenosu principů z IDS JMK dojde na to, co umí IDS JMK opravdu zcela bezkonkurenčně, a to je likvidace osobní dopravy na téměř všech regionálních železničních tratích, které nejsou využitelné coby konečná brněnského S-Bahnu. Nezbývá než doufat, že Moravskoslezský kraj tady bude rozumnější. S rýmařovskou nemám moc osobní zkušenosti, motoráky do Vrbna jsou však využité rozhodně velmi slušně, až nadprůměrně. Jel jsem tam několikrát, dokonce i s kolem, a bylo fakt plno. Nemluvě o nákladní dopravě, kdy obě lokálky za poslední léta odvezly tolik desítek tisíc tun kůrovcového dřeva, kolik neodvezly ani mnohé ex. hlavní tratě. Nebýt nich, tak by mnohé silnice v regionu dopadly mnohem, mnohem hůře, a škody na nich by byly v řádu desítek až stovek milionů. Stačí se podívat, jak dopadly silnice do těch obcí v horách, kam koleje nevedou (např. silnice z Heřmanovic do Petrovic - vřele doporučuju).
Středa, 20. května 2020 - 18:46:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5080
Registrován: 5-2002
Němec_z_ova:
"Honzo, máš důkladněji nafocen starý silniční most v Dluhonicích? Zkusím si ho pofotit sám, ale pro jistotu, kdybych to nestihl. "

Zopakoval jsem několik obrázků v sousedním vlákně . Ještě je čas, opěra na straně k obci se teprve zakládá.
Tom_tužín
Středa, 20. května 2020 - 18:47:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 6-2005
Vláda 749:
Na Malou Morávku jsem kolo přepravovat nezkoušel, ale kluci ze Slezského železničního spolku jsou "fajni synci" a potvrdili, že cyklisty na rozdíl od vlakvedoucího ČD "hustě nezmražují", ale umí je v rámci svých souprav přepravit. Všechno se dá domluvit, když se chce … Pokud by ČD v rámci svých souprav uměly posílit kapacitu na rychlících, tak předpokládám, že zvýšený zájem by bylo možné pokrýt i v rámci spojů na Morávku.
Středa, 20. května 2020 - 21:08:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 763
Registrován: 3-2018
Němec z Ova atd.: Tak ještě jednou a naposledy: Platná pomůcka ČD, a.s., Vlaky osobní dopravy, část 1 a 2, Základní a doplňující informace, tabulka "Tabulka parametrů elektrických jednotek a motorových vozů ČD a ostatních železničních správ, které vstupují na tratě SŽDC", zde řada 843, 3 kola. Můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, atd... V případě, že by nebylo možné kola v řadě 843 přepravovat, měly by být všechny vlaky vedené řadou 843 solo v jízdním řádu označeny symbolem "přeškrtnuté kolo". Naštěstí takových vlaků moc není. Ale chápu, máte zřejmě potřebu být důležití a cestujícím co nejvíce znepříjemnit život, aby už příště neotravovali.
Středa, 20. května 2020 - 21:20:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11072
Registrován: 12-2009
hustě nezmražují", ale umí je v rámci svých souprav přepravit
Tak asi si nebudou navzájem strhávat peníze v případě průseru. Takže všechno jde, když není obava z postihu.

na lince Bruntál - MM,
Když už, tak až do K.Studánky.
Středa, 20. května 2020 - 21:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11073
Registrován: 12-2009
zde řada 843, 3 kola

Motorový vůz s velkoprostorovými oddíly 2. třídy; vůz vhodný pro přepravu cestujících na vozíku, vybavený zvedací plošinou; vůz nebo oddíly, vyhrazené pro cestující s dětmi do 10 let Velkoprostorový vůz s odíly 1. 2. třídy; rozšířená přeprava spoluzavazadel s možností rezervace místa pro jízdní kolo Velkoprostorový vůz 2. třídy; rozšířená přeprava spoluzavazadel s možností rezervace místa pro jízdní kolo
Středa, 20. května 2020 - 21:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2912
Registrován: 9-2003
Z výroby měly 843 dva držáky na kola na stěnu v zavazadlovém oddílu.Ale možná,že za těch 25 let už tam nejsou,protože se musely sundávat před otevřením elektrického rozváděče.

ad Apollo
Tak ty už tam minimálně 10 let nejsou. Z elektrického rozvaděče je totiž potřeba dost často vydělávat nějaké součástky, tak mít tam kola asi není ideální.[proud]
Ale už se mi stalo, že si museli majitelé vyskládat kola na nástupiště v Hrubé vodě Smilov, abych mohl z rozvaděče vydělat jedno relé. 843.001 po opravě ujela 20 km a závada se opět projevila. Operace, která obvykle trvá minutu, se protáhla na 10, ale majitelé kol byli v pohodě. Byli rádi, že jsme je vzali.[wink]
Středa, 20. května 2020 - 21:45:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 764
Registrován: 3-2018
Ohl: Ale přeškrtnuté kolo ani nic podobného u motorového vozu nevidím. Navíc řazení z idosu není nic "směroplatného" na rozdíl od služební pomůcky dopravce. Končím tuto diskuzi, zkrátka existuje tábor příznivců přepravy jízdních kol vlakem (samozřejmě ne bezúčelné) a zde poměrně početný tábor s názorem, že cyklisté patří na cyklostezky, ale do vlaku ne.
Středa, 20. května 2020 - 22:31:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11074
Registrován: 12-2009
To jsem se dočkal na stará kolena, být obviněn cyklisté patří na cyklostezky, ale do vlaku ne.[lol]
Prostě kola patří tam, kde patří a jinde jsou prostory pro něco jiného. Když dopravce chce mít místo pro kočárky atd, tak tam prostě bude. Má snad nechat na nástupišti matku s dětmi, protože v prostoru 843 už jsou kola?
Tom_tužín
Středa, 20. května 2020 - 23:11:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 6-2005
Ohl:
To je takové to "drážní uvažování", že předpis je nade vše, + v pozadí tisíc konstruktů o tom, co by se mohlo stát kdyby … Z toho logický výstup (zdůvodněný "bezpečností"), že ideálně nejde nikde nic, a když už, tak např. s několika tunami modrého zábradlí, aby bylo bezpečno na 1272 %. A kdesi proti tomu stojí kombinace normální vstřícnosti k zákazníkovi + zdravý rozum. V tržním prostředí a reálném životě, neovlivněném umělými regulacemi, dotacemi a podobným svinstvem, vítězí druhá varianta. První varianta vítězí tam, kde můžu zákazníka klidně vyhodit z vlaku, můžu se chovat jako debil a u toho se ohánět předpisem (odkaz) a následně mi ztrátu z tržeb stejně dosype erár, takže je to vlastně všechno OK.

"Když už tak až do K. Studánky" - To podle mně není nezbytné. Co cyklistům nejvíc vadí je hustý provoz na silnicích, ne až tak kopce. Tedy předpokládám, že zrovna cyklisté, kteří jedou s horským kolem do Jeseníků, tak se kopcům vyhýbat tak úplně nechtějí. Do Karlovy Studánky se dá dobře dostat po málo frekventované silničce ze Světlé Hory přes Podlesí a Hvězdu. Vlak v úseku Bruntál - Světlá Hora splní ten účel, že cyklisty přiblíží k horám a ušetří jim cestu po hlavní silnici, což je podle mně dostatečný benefit.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 03:48:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 245
Registrován: 12-2010
Tapeta vedle tapety... Co tak přidat nějakou tu fotku z provozu? Je fakt ze už tady nic dlouho pořádně nebylo.
Trať 331-Zlínka ta přežije !
Čtvrtek, 21. května 2020 - 05:35:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10491
Registrován: 6-2004
Nejde o směšování osobní a nákladní dopravy, ale o princip, proč by železnice někoho / něco přepravovat měla a někoho / něco jiného (třeba cyklisty) přepravovat neměla, byť je o takovou službu v obou případech shodně zjevný zájem. [ok]

Ono je to všechno o uvažování, o tom, zda chci vycházet vstříc zákazníkům a do jaké míry... ale vrátit klasiky a dělat servis cykloturistům by bylo nejlepší, než kdesi cosi cpát do řady 843 apod.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 07:06:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15026
Registrován: 12-2007
- To že nemáte rád cyklisty a jejich přeprava vlakem Vám vadí je myslím z kontextu zřejmé.
Vadí mi, když cyklisté překročí kapacitu vlaku (resp. prostoru pro ně vyhrazenou) tak, že překážení ostatním (což jsem výslovně uvedl).

ale i okolí Vranovské přehrady je z hlediska turistické atraktivnosti úplně někde jinde než Nízký Jeseník.
On ji tam ale podchytil celoročně, ne jen v sezóně.
A psal jsem NAPŘ., tzn. nejen tam, ale i na mnoha dalších místech, kde před integrací jezdily autobusy daleko méně často, zato po integraci pravidelně a častěji.

Tak trochu jsem čekal, kdy v rámci přenosu principů z IDS JMK dojde na to, co umí IDS JMK opravdu zcela bezkonkurenčně, a to je likvidace osobní dopravy na téměř všech regionálních železničních tratích
V rámci toho, co na t-310 považuji za nejlogičtější koncept dopravy, by zastavení osobní dopravy do Rýmařova či Vrbna byla možnost, nikoliv nutnost. (O této možnosti jsem napsal v rámci reakce na "mecenášskou" otázku.)

Nemluvě o nákladní dopravě, kdy obě lokálky za poslední léta odvezly tolik desítek tisíc tun kůrovcového dřeva, kolik neodvezly ani mnohé ex. hlavní tratě.
Nesmyslný podsuv, toto dřevo by samozřejmě uměly odvézt i kdyby tam osobní doprava nebyla.

kluci ze Slezského železničního spolku jsou "fajni synci" a potvrdili, že cyklisty na rozdíl od vlakvedoucího ČD "hustě nezmražují", ale umí je v rámci svých souprav přepravit.
Přičemž toho prostoru pro přepravu kol je v tamním vagónku dost málo, tzn. jen doufat, že se těch kol na jednom spoji nesejde příliš.

Co tak přidat nějakou tu fotku z provozu?
O. K., tak třeba 16min. pobyt (v onom roce dokonce neuvedený v JŘ - vlak jel v tu chvíli už s výrazným zpožděním, které dále navýšil) kvůli vykládce kol ze dvou hytláků:


O rok později už byly jízdní doby a pobyty tohoto zvláštního vlaku upraveny do realistické podoby.
Nedovedu si moc představit, že bývaly doby, kdy ona prvomájová frekvence cyklistů byla přepravována na běžných rychlících, protože zvláštní vlak speciálně určený pro jejich přepravu na Bílý kámen byl zaveden až od roku... 2015?.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 07:32:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15027
Registrován: 12-2007
Pokračování na téma Co tak přidat nějakou tu fotku z provozu?

Rok 2009, letní dopolední sobota a Sp vlak (nikoliv rychlík) Olomouc - Krnov (nikoliv Opava/Ostrava), od jara do podzimu navíc s šukafonovým přívěsem určeným mj. pro přepravu kol (a podle toho to vypadalo - namísto již tak problematických dvou přípojných vozů, které musejí být motorovým vozem do setrvalého stoupání od Olomouce až k Valšovu táhnuty, byly řazeny tři takové vozy).


tehdejší jízdní řád

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mcx
Čtvrtek, 21. května 2020 - 07:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2330
Registrován: 2-2006
Tak opakuji - je třeba lépe číst - 843 nikdy držáky na kola neměla, jezdím s nimi od začátku nasazení na rychlíky směr Krnov z Opavy, ten elektrorozvaděč - to si pletete s přívěšákem 043, tam jsou dva držáky v jednom nástupním prostoru tak, že nejde pořádně otevřít elektrorozvaděč, v minulosti se občas stalo, že držák někdo nedosadil zpět, stejně je to v řídícím 943 - dva držáky.
Takže ještě jednou 843 není a nikdy nebyla vybavena pro přepravu kol !!
Proto kapacita souprav na rychlících z Ostravy směr Opava - Krnov - Olomouc 4 kola !!
Ty držáky které jsem asi u jednoho vozu viděl v prostoru pro cestující na stěně k nástupnímu prostoru dnes nikde nejsou a není divu - představa zabláceného horáku pověšeného nad opěradlem a sedačkou - byť sklopenou je poněkud pomýlená - kdo to vymyslel netušil co je to kolo [lol]
Web:
parostroj.net
ostramo.parostroj.net
Čtvrtek, 21. května 2020 - 08:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11075
Registrován: 12-2009
ze Světlé Hory přes Podlesí a Hvězdu
To je sice fakt, ale je to "klasická" cyklostezka, o které tvůrce předpokládá, že ti, co se po ní pohybují, nemají zájem o hospody, tur.zajímavosti atd. a proto ji malují zásadně mimo všechno zmíněné..

"drážní uvažování", že předpis je nade vše
Jo, kdyby to bylo jen na dráze, to by byla pohoda...

V tržním prostředí a reálném životě, neovlivněném umělými regulacemi, dotacemi a podobným svinstvem, vítězí druhá varianta.
Jako rozum? Ne, peníze. A jen ty umožní provoz vlaků s koly i na této trati. Stačí jen sehnat někoho, kdo je zaplatí.[wink]
Podobně ale vrátit klasiky a dělat servis cykloturistům by bylo nejlepší
Ne, něco nízkopodlažního. Ono není nic moc z těch nízkých nástupišť se rvát s kolem do Bdt.

zastavení osobní dopravy do Rýmařova či Vrbna
A ty linkové busy, co nemají dnes držáky na kola, je potom mít budou?
Tom_tužín
Čtvrtek, 21. května 2020 - 10:54:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1152
Registrován: 6-2005
David:
Nákladní doprava není žádný podsuv, pouze nutné připomenutí, v čem spočívá hlavní význam těch lokálek. Ad. 16 minut pobyt v Domašově - problém není v cyklistech, ale v tom, že lidé organizující dopravu / konstruktéři jízdních řádů zjevně mnohdy nemají ponětí o realitě provozu.

Mcx:
Co se týká těch dvou závěsů na kola v oddíle pro cestující (943 nebo 043), umístěných na stěně směrem k nástupní plošině, tak ty jsem určitě využíval na této trati a v těchto vlacích ještě v roce 2018. Pokud je mezi tím někdo zvládnul tiše demontovat, tak bych na místě objednatele vlaků a možná i Drážního úřadu vyvodil patřičné a velmi citelné důsledky pro dopravce. Ty závěsy jsou součástí vozů a nikdo nemá právo si je svévolně demontovat. Jinak trochu nerozumím té výhradě k umístění závěsů nad sklopnou sedačkou - úplně stejně je to řešeno u řady jiných vozidel, v případě neoblíbených RegioPanterů ještě bohužel daleko hůře …



Ohl:
K trase cyklostezky do Karlovy Studánky - ono je kámen úrazu v tom, že těch hospod a turistických zajímavostí mezi Světlou Horou a Karlovou Studánkou zrovna moc není. Hospoda (celkem dobrá) je na Hvězdě. Studánku nedoporučuji, davy lidí a všude narváno.

"Jako rozum? Ne peníze. Stačí jen sehnat někoho, kdo to zaplatí" - Já žiju celou svou pracovní kariéru v komerční sféře, kde první musí peníze investovat ten, kdo poskytuje službu, a když to neudělá blbě, tak se mu ty peníze vrátí od spokojených zákazníků. A těch pár háčků na zavěšení kola je investice za pár tisícovek, předpokládám že velmi rychle návratná, když přeprava jednoho kola stojí 30 - 50 Kč a za rok se jich na takovém háčku otočí nějaké řádově stovky.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 12:05:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2980
Registrován: 2-2009
Ohl: Bruntál -MM, tím jsem myslel železniční spojení, nikoli bus.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 12:29:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 749
Registrován: 5-2006
V době, kdy po 310 jezdily soupravy ve složení 843+043+954 - foceno 29.3.2008


Čtvrtek, 21. května 2020 - 15:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11076
Registrován: 12-2009
Tom_tužín
cyklostezka- právě proto by měl jet bus /vlak přes/do MM, tam je zajímavostí plno.

v komerční sféře musí peníze investovat ten, kdo poskytuje službu,
V tom případě ať tam jezdí komerční vlak.[wink] To asi moc výdělečné nebude, protože špatné počasí a můžete mít vůz plný držáků a bude jezdit prázdný. Takže taková úvaha padá.
A jsme zpátky u financování. Pokud kraj chce ty držáky, jiný vlak atd, je potřeba to dopravci dát do smlouvy a zaplatit.
Podle zájmu o tuto trasu a počtu hezkých dnů pak mít vozidlo umožňující kompromis mezi potřebou cestujících s koly, kočárky a jen sedícími. Tím pádem něco, co má hodně sklopných sedadel pod držáky na kola a je nízkopodlažní.
Tom_tužín
Čtvrtek, 21. května 2020 - 16:13:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 6-2005
Ohl:
Otázkou je, jestli je vlak v režimu brutto nebo netto, čili jestli dopravce nese nebo nenese část rizika tržeb. Pokud nese, tak je vlak do určité míry komerční.

"To moc výdělečné nebude, protože špatné počasí …" - Pokud by takto uvažovali všichni provozovatelé hotelů, penzionů, hospod nebo vleků v Jeseníkách, tak by mohli hned zavřít. Ti přitom dávají do svého byznysu větší vklad než jen pár háčků na kola.

"Pokud chce kraj ty držáky, je potřeba to dát do smlouvy a zaplatit" - Předně asi ne kraj, ale Ministerstvo dopravy, které ty rychlíky objednává. Objednává je s nějakými parametry včetně počtu míst pro kola, tudíž by si mělo hlídat takové excesy, jako že dopravce demontuje část závěsů a tím svévolně změní kapacitu vozidla pro určitou skupinu uživatelů. V neposlední řadě mají objednatelé velmi často problémy s tím, že nedodržují předepsané řazení vozů, které mají ve smlouvách za které si objednatel řádně platí.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 16:56:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11077
Registrován: 12-2009
Majitelé hotelů atd. mají pokoje dopředu objednané, málokdy se stane, že by nepřijel nikdo a storno za nepříjezd existuje. Kdežto u vlaku za deště povezete prázdný kolovůz. Čistá ztráta na rozdíl od aspoň storno poplatku.
ne kraj, ale Ministerstvo dopravy
Ano, ale v Praze asi netuší, co je tam třeba. Takže to tam sdělí nejspíš kraj, případně jeho prostřednictvím oblast, která potřebuje tur. ruch.

velmi často problémy s tím, že nedodržují předepsané řazení vozů
To se tam děje?
Občas, to ano, to je obvyklé všude. Nehoda, problém na trati atd.
Tom_tužín
Čtvrtek, 21. května 2020 - 17:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 6-2005
Majitelé hotelů, penzionů atd. jsou bez příjmů mimo sezónu (jaro, podzim) a v posledních letech i přes zimu, protože není sníh. Letos do toho ještě vletěl koronavirus, což jim zablokovalo i tu část jara, kdy už nějací turisté být mohli. Veškeré režie, zaměstnanci, nájmy atd. jako čistá ztráta, zásoby potravin se zkazily, vyhodily atd. Oproti tomu ten vlak většinou ani žádný "kolovůz" nemá, spíš jen nějaký oddíl s univerzálním využitím, kde místo kola můžou být lidé, kočárky atd. Ztráta související se zhoršeným počasím tudíž není téměř žádná. Navíc stav tak špatného počasí, kdy fakt nikdo nejel na kole, nastává jak často? Já jezdím na kole "dopravně" většinou z Přerova do Olomouce (cca 1 x za dva týdny, ve stavební sezonu min. 1 x týdně) a letos ještě nebylo počasí, kdy by se jet nedalo. Dodávám že sezonu mám od 1. 1. do 31. 12.

Nedodržení řazení vozů - "to se tam děje"? - Ano, v relaci (Nezamyslice -) - Přerov - Olomouc - Šumperk většinu loňského roku. Buď jela úplně jiná souprava, nebo jela mašinka + vagony, ale byl problém s oddílem na kola. V lepším případě nebyl vůz s tímto oddílem řazený tam, kde má být řazený (uprostřed vlaku), takže vznikaly zpoždění tím, že cyklisté na zastávkách běhali a hledali, kdepak se tentokrát nachází. V horším případě nebyl zařazený vůbec. Jak mi bylo sděleno, tak chyba v řazení údajně vznikla v depu Bohumíně, tak možná budete vědět víc než já …
Čtvrtek, 21. května 2020 - 18:17:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4843
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"okolí Vranovské přehrady je z hlediska turistické atraktivnosti úplně někde jinde než Nízký Jeseník. Všechny ty hrady, které tam jsou (Vranov, Bítov, Cornštejn, Frejštejn), ale i samotná přehrada, řada kempů, hotelů, chat atd. Vám prostě generuje úplně jinou poptávku po hromadné dopravě než kraj, kde není de facto nic mimo hezké přírody."
V prvé řadě si ujasněte, o které oblasti mluvíte. Píšete o Nízkém Jeseníku a pak do toho motáte Malou Morávku či Karlovu Studánku, které se ovšem nacházejí v Hrubém Jeseníku.

A k tomu vašemu de facto ničemu (jen tak z hlavy):
Nízký Jeseník – zámky, hrady, zříceniny Bruntál, Hradec nad Moravicí, Raduň, Šternberk, Sovinec, Šelenburk, památník J. A. Komenského ve Fulneku, břidlicové doly, několik větrných mlýnů atd.
Hrubý Jeseník – zámky, hrady, zříceniny Velké Losiny, Javorník (pravda, už podhůří Rychlebských hor), Jeseník, poutní místo Zlaté Hory, zlaté doly tamtéž, papírny Velké Losiny, přehrada Dlouhé Stráně atd.

A samozřejmě i samotná příroda je silným generátorem cestovního ruchu, kdy turisté přijíždějí právě za přírodou (stejně jako cyklostezky slouží i k sportovně rekreačnímu vyžití, nejen k dopravě, což bylo mimo rámec vašeho uvažování). Dovolím si tvrdit, že Hrubý Jeseník se z hlediska nejen turistické atraktivnosti, ale i reálného turistického zájmu, s regionem Vranovské přehrady může nejen srovnávat, ale možná ho i předčí. Nízký Jeseník je slabší, no i zde lze pozorovat turistický boom. Proto i zde, jako v okolí Vranovské přehrady, je řada kempů, hotelů, chat.

Tom_tužín:
"co umí IDS JMK opravdu zcela bezkonkurenčně, a to je likvidace osobní dopravy na téměř všech regionálních železničních tratích, které nejsou využitelné coby konečná brněnského S-Bahnu."
V rámci IDS JMK není osobní doprava provozována na závratných 6 procentech železničních tratích (při započítání i tratí zrušených pak na 9 procentech), kdy jde o tak významné trati jako Hevlínka, Koryčanka či Ždánka, a kdy místo nich existuje logičtější a komplexnější náhrada v podobě autobusových linek, což vy nevidíte a vidět ani nemůžete, protože dle vašich vlastních slov vás autobusy vůbec nezajímají. Už jsme to řešili, no očividně ze sebe chcete dělat hlupce i na K-reportu.

Tom_tužín:
"Já jezdím na kole "dopravně" většinou z Přerova do Olomouce (cca 1 x za dva týdny, ve stavební sezonu min. 1 x týdně) a letos ještě nebylo počasí, kdy by se jet nedalo. Dodávám že sezonu mám od 1. 1. do 31. 12."
Jenže svět nejste jen vy. Nedochází vám pak ten drobný detail, že potenciální uživatelé nejsou tvořeni "dopravními" cyklisty, ale rekreačními. A rekreační cyklisté vskutku nejezdí za každého počasí, ale pouze za vhodného pro sportovně rekreační cyklistiku. Kdy vy máte svoji sezónu je tak naprosto irelevantní.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 21. května 2020 - 18:46:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5083
Registrován: 5-2002
Tom_tužín:
"...ale Ministerstvo dopravy, které ty rychlíky objednává. Objednává je s nějakými parametry včetně počtu míst pro kola, tudíž by si mělo hlídat takové excesy, jako že dopravce demontuje část závěsů a tím svévolně změní kapacitu vozidla pro určitou skupinu uživatelů. "

Jsi si jistý, že dopravce demontoval závěsy jen proto, aby cyklisté neměli kam dát kola [rofl] ? Už jsme si objasnili, že 842 není totéž co 843, že v 843 háky nikdy nebyly a háky u rozvaděče 043 byly nejspíš jen přesunuty do oddílu pro cestující.
Tom_tužín
Čtvrtek, 21. května 2020 - 19:30:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1155
Registrován: 6-2005
Honza o:
Řadu 842 a 843 jsem si nikdy nepletl (jestli ano tak poprosím o odkaz). Nikdy jsem nikde nepsal, že v motoru řady 843 závěsy na kola byly. Co vím jistě je to, že ve vozech 043 a (nebo) 943 byly závěsy na dvou místech, jak u rozvaděče na představku, tak i v oddílu pro cestující na stěně, které k představku přiléhá. Tuším že na představku byly tři místa a v oddíle dvě, celkem 5. Žádný přesun se tudíž nekonal, pokud jsou dnes závěsy už jen na jednom z těchto míst, tak na tom druhém byly trvale demontované. Potom je ovšem dost marné debatovat o tom, proč v těch soupravách není dostatečná kapacita pro cyklisty …
Mcx
Čtvrtek, 21. května 2020 - 20:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2331
Registrován: 2-2006
Tož donutil jste mne prohledat domácí "archiv" a v popisu vozu 043 je napsáno jasně - v nástupním prostoru se záchodem dva držáky pro kola (pozn. nikdy to nebylo jinak) v oddíle pro cestující uvedeny nejsou, takže pokud jsou, tak nejspíše iniciativa některé služebny, protože je to na minimu vozů, proto nejsou v rezervačním systému...... pro vlak 4 místa....
Co víc ještě dodat, je to už jak o červené karkulce, pořád kolem dokola.
Web:
parostroj.net
ostramo.parostroj.net
Zdenek008
Čtvrtek, 21. května 2020 - 20:46:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 4-2018
Jen tak k té návštěvnosti, nedávno byly zveřejňovány výsledky návštěvnosti v Jeseníkách, třeba na Ovčárně za rok projde přes 60 tis. lidí, kdy i za jeden den tu může být přes 1500 návštěvníků,samotný Praděd přes 200 tis lidí, Bílá Opava kolem 160 tis. lidí. V samotných lázních se ročně ubytuje přes 10 tis lidí. To nejsou zanedbatelné počty, když v exponovaných dnech je to i více jak 2500 lidí.
Ke Slezské Hartě - na podzim by se měla začít stavět cyklostezka z Bruntálu přes Razovou, Leskovec až na hráz. Taktéž by se měl v Leskovci vybudovat konečně kemp. Letos se snad rozjede i zázračná elektroloď, čili je předpoklad, že i v těchto místech vzroste návštěvnost.

Jinak dva ilustrační snímky z října 2018, když se v sobotu udělá slunečno a všichni vyrazí do hor. Auta stojí kolem K. Studánky několik stovek metrů i za obcí kolem silnic, v lesích na všechny směry.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 21:14:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 765
Registrován: 3-2018
VOD, část 1 a 2, základní a doplňující informace, Technické parametry osobních vozů: Bftn791 2 kola, Btn753 6 kol. Což je v sezoně žalostně málo...
Tom_tužín
Čtvrtek, 21. května 2020 - 21:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1156
Registrován: 6-2005
Myslím že Zdenek008 trefil hřebík přímo na hlavičku. Máme tady region, kam směřuje obrovské množství lidí a je turisticky nesporně atraktivní (Hrubý Jeseník) a hned vedle něj region, který zdaleka není takovým magnetem (Nízký Jeseník), nicméně některým skupinám turistů (konkrétně cykloturistům) nabízí skvělé terény, takže je do jisté míry také atraktivní. Ti turisté sem prostě jezdit budou - pokud ne vlakem, tak vlastním autem. Nic jim v tom nebrání, cesty celkem slušné, místa na parkování většinou dost, obvykle bez zpoplatnění, nebo se zpoplatněním, které je velmi snesitelné např. v porovnání s Krkonošemi, Českým rájem a jinými exponovanými turistickými destinacemi v ČR.

Potom jsou tady České dráhy. Ty přijdou letos o mnoho klientů, zažijí propad v tržbách a ze slov pana generálního jsem pochopil, že to vnímají jako problém. Ten můžou řešit tak, že budou stát s nataženou rukou a čekat, co stát dosype. Nebo projeví své podnikatelské schopnosti, zjistí, kde by mohly zákazníkům nabídnout něco navíc a pokusí se je získat vyšší kvalitou služeb. Buď ty vagony pro cyklisty budou stát v kopřivách a budeme do nekonečna řešit, že jejich nasazení je nekonečně složité, nebo se z těch kopřiv vytáhnou, začnou jezdit a vydělávat. Třeba by to stálo něco navíc - jenže celá ta "korona sranda" bude stát celkově hodně navíc, nějakých pár korun za posílení souprav je kapkou v moři. Buď tedy stát dosype peníze ČD "jen tak" a nebude po nich nic více požadovat, nebo řekne "ano, peníze dostanete (třeba z úspory za zrušené vlakové kilometry, kterých musí být mj. taky dost), ale za tyto peníze odvedete nějaký výkon - třeba posílíte kapacitu vlaků pro cyklisty na trati č. 310. Takové řešení je v zájmu státu určitě víc, než nájezd tisíců aut do CHKO Jeseníky, málo funkční vlaky, využitelná vozidla v kopřivách a zaměstnanci doma na 60 % mzdy.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 21:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11078
Registrován: 12-2009
chyba v řazení údajně vznikla v depu
Tam vzniknout nemůže, tam se opravuje. Maximálně ve stanici při sestavování soupravy. Většinu souprav v Ol.kr.má pod sebou Olomouc.

stav tak špatného počasí, kdy fakt nikdo nejel na kole, nastává jak často
Vždy, když není hezky.[wink] Pár skalních pojede, ale těm bude stačit pár háků v jednou voze.


Doktor
Měl jsem dojem, že tady jde jen o Trať Olomouc - Opava a okolí
, takže Fulnek, Losiny atd je drobátko z ruky. [wink]
A v tomto případě toho moc není. Každopádně nebyla zmíněna přehrada Slezská Harta, která je na kole dobře dostupná z Valšova a svezení se po ní některou z lodí. K tomu okolí Bruntálu a Malé Morávky. Samozřejmě hory, Praděd atd. jako největší cíl turistů.


Úsek po Olomouckém kraji nemá z hlediska přepravy kol moc řešit, jezdí tam dost jiných vlaků s přepravou kol, do nejčastěji používané Hrubé Vody.
Tom_tužín
Čtvrtek, 21. května 2020 - 21:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1157
Registrován: 6-2005
Ohl:
"Vždy když není hezky" - no, v poslední době prší tak intenzivně, aby to odradilo cyklisty, v podstatě 2 x do měsíce. Nějaké drobné přeháňky nepočítám, ty nejsou žádným problémem. Jestli mám vytížení kapacity ve voze 28 dní ze třiceti, tak pro ty dva dny bych se z tou "ztrátou" v klidu smířil.
Bugear
Čtvrtek, 21. května 2020 - 22:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3828
Registrován: 8-2005
v oddíle pro cestující uvedeny nejsou, takže pokud jsou, tak nejspíše iniciativa některé služebny, protože je to na minimu vozů
Nevybavuju si, kdy jsem jel naposledy v 043, který neměl v prostředním oddílu háky. Ale možná mám jenom štěstí na vozy, které je mají. A nemyslím si, že by to byla jen tak nějaká iniciativa, začalo to tuším na rychlících Pardubice-Liberec, kde to snad i bylo nutné pro splnění podmínek smlouvy (nicméně je to už přes deset let, takže se můžu mýlit).
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Pátek, 22. května 2020 - 07:29:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5085
Registrován: 5-2002
Tom_Tužín, příspěvek 1155: Nebuď tak vztahovačný a přečti si celou diskuzi v souvislostech [wink] .

Jinak z celé diskuze mám dojem, že se liší papír a skutečnost co se přepravy kol týče.
Středa, 27. května 2020 - 05:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10502
Registrován: 6-2004
Tom_Tužín:

perfektně argumentujete, neměl bych tolik trpělivosti na tak sáhodlouhé příspěvky a jejich editaci, jak jste tady vkládal vy... [ok]
Zdenek008
Pátek, 29. května 2020 - 10:51:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 92
Registrován: 4-2018
Ve vláknu k motorovým vozům 850/851 se objevila fotka ze Světlé Hory s měřícím vozem z dubna letošního roku

https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4194321
Sobota, 30. května 2020 - 09:42:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15038
Registrován: 12-2007
perfektně argumentujete
Nemyslím si. Argumentace plná děr, z mnou dosud neuvedených např. rozpor typu "dopravce musí zvládat přepravu prakticky libovolného počtu cyklistů i na pravidelných spojích" vs. (když doložím, jak dlouho "umí" trvat vykládka značného počtu kol z - naštěstí - zvláštního cyklovlaku) "tvůrce JŘ neudělal reálný JŘ" = nabízí se otázka, jaké pobyty by tedy měl mít stanoveny takový běžný rychlíkový spoj z kategorie "musí umět zvládat přepravit prakticky libovolný počet kol"?

O již zmíněných argumentacích typu "čím hůř, tím líp" nemluvě.
Tom_tužín
Sobota, 30. května 2020 - 11:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1158
Registrován: 6-2005
Davide, zkuste napsat, kde jsem tvrdil že "dopravce musí zvládat přepravu prakticky libovolného počtu cyklistů" nebo "čím hůř tím líp". Ono je rozdíl mezi tím, co jsem reálně říkal, a mezi tím, jak jste to vy pochopil nebo jak jste si to vyložil.

V neposlední řadě jde o pochopení faktu, že všichni cestující nejsou stejní, tudíž mají i odlišné požadavky na dopravní systém. Hezky se to projevuje ve Vašem chápání, kdy dokonalý dopravní systém dle Vaší vize vypadá tak, že úplně všude jezdí hromadná doprava, tudíž všichni jezdí šťastně hromadnou dopravou a ani je nenapadne cestovat jinak. To, že někde jezdí lidé na kole chápete jako příznak nedokonalosti hromadné dopravy a cyklisty jako zoufalce, kterým asi nejede autobus. Jenže ti cyklisté zrovna tady jezdí rádi na kole, protože mají rádi přírodu, pohyb na čerstvém vzduchu a cyklistiku. Zavedením taktových busů dle vzoru IDS JMK do zapadlých osad Nízkého Jeseníku ty lidi fakt neodnaučíte jezdit na kole. Je to prostě baví a dělají to rádi.

Je to v podstatě pouze o pochopení toho, že A) nabídka veřejné dopravy má respektovat poptávku, B) každý region je úplně jiný, takže to co funguje někde nemusí fungovat o 100 kilometrů dál, C) různé dopravní módy nejsou ve válce na život a na smrt, kdy veřejná doprava musí ty ostatní "porazit a zvítězit", ale naopak jsou ve stavu kooperace a spolupráce, která se může projevit třeba tím, že se cyklisté chtějí přepravit vlakem a železnice jim umí (a chce) vyjít vstříc.
Sobota, 30. května 2020 - 13:05:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15041
Registrován: 12-2007
čím hůř tím líp
Viz veškeré zmínky typu "autobus jede příliš klikatě/pomalu/málo často/stojí v olomouckých kolonách" s následnou implikací typu "a proto je výhodnější jezdit (celoročně, i za pracovními záležitostmi) na kole".

Je to v podstatě pouze o pochopení toho, že A) nabídka veřejné dopravy má respektovat poptávku
Čímž se vracíme k nezodpovězené otázce, jaký že má být limit oné nabídky (tzn. počtu míst pro jízdní kola, potažmo akceptovaná délka překročení pobytu v konkrétní stanici při nakládce/vykládce takového počtu kol), který zde rozhodně nebyl perfektně vyargumentován.
Tom_tužín
Sobota, 30. května 2020 - 14:46:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1159
Registrován: 6-2005
David:
Je prostě faktem, že klasická linková doprava je za podmínek krátkých vzdáleností, nenáročného terénu a ucpaných silnic pro celou řadu lidí výrazně méně výhodná než kolo. Opravdu nevím, pro koho hůř a pro koho líp. Každý má možnost vybrat si dle svého zdravotního stavu, kondice, osobních preferencí, času, trasy atd. atd. mezi jízdou autem, veřejnou dopravou nebo na kole. Co preferuje jeden, to nemusí preferovat druhý. Ano, jsou lidé, kteří jezdí i do práce celoročně na kole, stejně jako ti, kteří tak jezdí třeba jenom v létě. Je na tom něco divného? Jakékoliv "hůř" a "líp" je samozřejmě nikoliv objektivní, ale pouze subjektivní vnímání každého člověka (včetně Vás nebo mně).

"Jaký má být limit nabídky" - Už jsem jednou uvedl, že tady píšu jako cyklista - uživatel, nikoliv přednosta stanice. Necítím potřebu vysvětlovat, jaké vozidlo má být pro cyklisty přesně nasazeno, kolik má mít přesně závěsů, kde je má mít, jak dlouho má mít kde pobyt atd. Možná by stačilo nasadit na rychlíky slušná vozidla s nízkopodlažním nástupem a širokými dveřmi, protože s nimi se nástup a výstup cyklistů násobně zrychluje. Nebo nechat na rychlících jezdit 843 + 043 + 943 a o víkendech / v sezónu je proložit cyklistickým motorákem např. ve skladbě 810 + přívěs na kola, který by mohl mít zcela nesystémovou jízdní dobu s patřičně dlouhým pobytem pro výstup a nástup cyklistů, a jako velmi milý bonus by mohl vyplnit třeba tu podvečerní čtyřhodinovou díru pro návrat z Bruntálska do Olomouce. Časově by takový vlak mohl navazovat i na ty vlaky, na které mají rychlíky bídnou návaznost (Rýmařov, Malá Morávka) nebo kde dokonce v jednom směru ani nezastavují (Milotice nad Opavou ve vazbě na Vrbno pod Pradědem).

Jednoduše možností je asi hned několik, stačí aby si objednatel / dopravce sedli ke stolu, zpracovali varianty, řekli si kolik to bude stát a zařídili to. Podotýkám, že nejenom turistů, ale i turistických vlaků v regionu za poslední roky značně přibylo (Hvozdnický expres nebo vlaky Bruntál - Malá Morávka) a zájem turistů v obou případech předčil očekávání. Jediná trať, kde k žádné změně nedošlo, je paradoxně ta nejdůležitější, čili 310. Obdobných turistických / cyklistických vlaků je možné v jiných regionech ČR napočítat celou řadu - namátkou "cyklo Brdy", Sp "Český les" na Plzeňsku, turistické linky v Ústeckém kraji atd. Opravdu nemusíme debatovat o tom, jak objevit Ameriku. V celé řadě jiných regionů už dávno zavedli turistické vlaky a pokud vím, tak si je většinou velmi chválí.
Pondělí, 01. června 2020 - 21:38:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4853
Registrován: 4-2003
Tome Tužíne, těší mě, že jste si vzal má slova k srdci a jednak si udělal jasno v místopise a turistických lákadlech regionu a jednak konečně pochopil, že cyklistika není jen o dopravě, ale i o volnočasovém vyžití. Chápu, že vaše ego vám nedovolí poděkovat mi a v tomto oslovujete Zdenka008, no ten svým příspěvkem pouze navázal na ten můj. Takže Tome Tužíne, není zač!

Jen si ještě ujasněte, jak je to s vozy pro cyklisty, co se finanční stránky provozu týče. Tak trochu si v rámci dvou po sobě jdoucích vět protiřečíte. Tedy, ne že by to bylo u vás něco neobvyklého.
Tom_tužín:
"vagony pro cyklisty ... se z těch kopřiv vytáhnou, začnou jezdit a vydělávat."
vs.
Tom_tužín:
"Třeba by to stálo něco navíc - jenže celá ta "korona sranda" bude stát celkově hodně navíc, nějakých pár korun za posílení souprav je kapkou v moři."
Tak bude provoz cyklovozů vydělávat, nebo bude třeba dotovat ho?

--- --- ---
Ohl:
"Měl jsem dojem, že tady jde jen o Trať Olomouc - Opava a okolí , takže Fulnek, Losiny atd je drobátko z ruky."
To bylo osvětové okénko pro Toma Tužína, který poněkud tápal, který Jeseník je jaký, a mylně se domníval, že jde o kraj, kde není de facto nic.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Tom_tužín
Pondělí, 01. června 2020 - 22:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1160
Registrován: 6-2005
To musí být fakt hrozný život s takovým komplexem … [sad]
Pondělí, 01. června 2020 - 23:10:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4854
Registrován: 4-2003
To věřím. Ale tak podnikněte něco, abyste se toho komplexu zbavil. Budeme vám všichni držet pěsti-štěstí.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Úterý, 02. června 2020 - 19:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 9-2007
… Jívová tři dny zpět [coze] … základy nové čekárny??? … to asi bude demolice původní budovy zřejmě už na spadnutí??? … ví někdo víc???


... [bomba] můj web Zastávkopedie [ok]
Úterý, 02. června 2020 - 22:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8186
Registrován: 2-2006
Os 23464 projíždí bývalou zastávkou Hradec nad Moravicí zastávka:
Středa, 03. června 2020 - 16:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8189
Registrován: 2-2006
Příjmy obcí výrazně klesnou, starostové se obávají zastavení rozvoje

„Řešíme i úzkokolejku, kde máme třicetimilionový projekt na opravu všech kamenných nádraží,“
Rekonstrukce výpravních budov na Osoblažce v brzké době v ohrožení?
Středa, 03. června 2020 - 16:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8190
Registrován: 2-2006
Království železnic ve Lhotě u Opavy[vypravci].
Čtvrtek, 04. června 2020 - 08:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 11-2019
Jenajv: Podle Portálu provoz. dráhy začíná příští týden 13.6. výluka mezi Domašovem a Hrubou vodou, důvod výluky: Položení nové kabelizace, úprava terénu, výkopové práce a další přípravné práce pro investiční akci "Zrušení hlásky Jívová"
Pátek, 05. června 2020 - 14:03:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 934
Registrován: 6-2005
Ad kola:
Sám mám ve spojení kolo+vlak nalítáno mnoho tisíc km s nejrůznějšími zážitky. Mě nejvíc vadí povinná rezervace v dálkových vlacích, protože je riziková u návratů. Pokud bude "vyprodáno", nemusím se dostat zpět a budu muset někde nocovat. Naštěstí k tomu ještě nikdy nedošlo, popř. se vždy dalo s vlakovou četou nějak domluvit. Nechal bych proto rezervaci jen volitelnou s tím, že cestující s místenkou pro kolo má samozřejmě přednost.

K těm cykloposilám. Dnes je vše strašně svázané různými smlouvami s objednateli a mnohdy ani nelze posily např. na rychlíky zařadit. Jezdily posily BDtax (či jak se to správně nazývá) i na trati Pardubice - Liberec, jenže to "zpomalovalo" rychlíky na 80 km/h (což ale zrovna na této trase nevadí, neboť tam je spousta vaty v pobytech), ale MD s tím nesouhlasilo, tak posily nelze dělat. Myslím, že podobné to bude i na krnovských rychlících, byť zde je navíc ještě ten problém s úvratěmi.

Navíc zatím se žije "z podstaty". Nějaké ty reko-bafíky pro přepravu kol a volné 810 či 714 k jejich tahání zatím jsou, ale za pár let dožijou a pak je jejich jedinou náhradou nějaká moderní jednotka za 100 či více milionů. A bude mít někdo (objednatel) na to, aby zaplatil tuto posilu, která vyjede párkrát za sezonu v sobotu, kdy se čeká zvýšená přeprava kol? Jako vždy, vše začíná končí u peněz.
Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak\ 2 hot [blesk]
Již 15 let na k-repu[jidlo][kladivo]



Pátek, 05. června 2020 - 14:05:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 935
Registrován: 6-2005
A ještě přidám vzpomínku na provoz pod hlavičkou ČD na trati do Malé Morávky z 28. září 2009:

Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak\ 2 hot [blesk]
Již 15 let na k-repu[jidlo][kladivo]



Pátek, 05. června 2020 - 15:50:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 654
Registrován: 2-2014


Dokumentačně z Valšova 5.6.2020
Pátek, 05. června 2020 - 20:43:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11095
Registrován: 12-2009
posilu, která vyjede párkrát za sezonu v sobotu, kdy se čeká zvýšená přeprava kol?
A když bude ráno pršet, tak pojede prázdná...

Co by asi požadoval tady, 4,5km od tratě, když bude plno? Taky připojení dalšího vozu?[proud]
Pátek, 05. června 2020 - 22:03:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 778
Registrován: 3-2018
471015: Souhlas. Problém je, že i u těchto moderních jednotek je často požadovaný počet míst pro jízdní kola nedostatečný, neboť zodpovědní činitelé často považují více než jednociferný počet míst pro jízdní kola za zbytečný luxus...
Pátek, 05. června 2020 - 22:16:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 655
Registrován: 2-2014
berta z Rýmařova do Krnova 5.6.2020
Pátek, 05. června 2020 - 22:31:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 4-2020
Pátek, 05. června 2020 - 22:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 656
Registrován: 2-2014
ctyrhran: Krása [ok]
Mě už bohužel sluníčko hrálo na špatnou stranu.[nene]