Diskuse » Železnice » Tarif » Archiv diskuse Tarif do 30. 5. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tarif do 30. 5. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Mladějov
Pátek, 15. května 2020 - 19:37:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14655
Registrován: 3-2007
intelpetr:
"Trs2004: Lidi si na zelené pruhy očividně zvykli, protože od zimy už se žádné stížnosti neobjevují. V Rakousku bývá taky na některých tratích označeno, kde je automat a cestující sem musí nastoupit."

Tak ono je to stará věc - léta třeba na DB platilo,(a to už minimálně od 60. let), že cestující obecenstvo bez jízdenky nastupovalo do prvního vozu, kde byli obslouženi, jinak s penalizací.
a bylo to lepší a jednodušší, než u JMK "zelený pruh" měnící se podle otočení soupravy.

Nakonec u MHD to bývalo podobně - vůz bez průvodčího s výrazným "S" jen pro lidi s předplatným.
Hodně věcí je stará vesta [lol]
Babilon
Pátek, 15. května 2020 - 19:41:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4347
Registrován: 12-2007
Takže kdybych jel třeba Letovice - Brno a měl jen platební kartu, nechtěl bych k pokladně, najedu normálně na stránky idsjmk
Ne na stránky IDSJMK, ale na stránky ČD. A pokud to bude rychlíkem, můžete si vybrat, za který tarif to bude.
Neděle, 17. května 2020 - 01:02:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3022
Registrován: 8-2004
Nicméně taková jízdenka platí jen ve vlacích ČD, nemůžete s ní přestoupit mimo ČD, čili skoro jako byste si koupili jízdenku ČD, akorát že to není jízdenka ČD, takže na ni nedostanete body, slevu na Inkartu a pod.

intelpetr:
"Trs2004: Neuznávání režijek nějak vede ke snižování počtu cestujících v JMK? Po více než čtyřech měsících zrušení TR10 v kraji to hodnotím jako velké zlepšení. A pro mezikrajské cesty se nezměnilo vůbec nic."
Vysvětlete prosím hlupákovi, který to zlepšení nevidí v čem přesně spočívá. Třeba mezi Hodonínem a Břeclaví jsem si dřív koupil jednu jízdenku která mi platila jak na EC, tak i na R a Os. Teď abych řešil jakou kategorii má vlak, kterým pojedu, podle toho si koupil jízdenku a pak se modlil, aby nenastaly nějaké problémy a já nemusel jet jiným vlakem pro který budu potřebovat jinou jízdenku. A o předplatních jízdenkách raději ani nemluvím. Tak kde je to zlepšení?
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Neděle, 17. května 2020 - 12:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2663
Registrován: 3-2011
Idea jízdenky IDS a jejího výhradního použití ve vlacích regionální dopravy je jistě dobrá, ale v českém pojetí tradičně končí snad ještě větším zmatkem, než který byl dříve. Klidně ať jsem kamenován, ale podle mne by cestující měl zkrátka mít vždycky možnost volby, než aby to dopadlo jako na jižní Moravě, kde se těmito kroky staly vlaky stejného dopravce v podstatě zcela odlišnými světy. Ano, tarif TR10 je sám o sobě v dnešní době cenově nad asi všemi tarify IDS a svým způsobem přežitek, ale zase umožňuje tu volnost, kterou řada lidí preferuje nad cenou (zní to možná jako blábol, ale ze zkušeností to tak opravdu často je). IN 25 stojí pakatel a každý, kdo má trochu inteligence a jezdí vlakem víc jak párkrát ročně, si ji pořídí a už je často cenově +- na úrovni krajských tarifů.

Anebo by holt muselo dojít k větší interakci a dohodě mezi MD a kraji, aby byly jízdenky IDS uznávány ve všech vlacích bez rozdílu kategorie (tj. i v EC a spol.), tam kde dochází k souběhu jejich tras. Bylo by to složité na porcování tržeb, ale všechno jde, když se chce. Vlaky na komerční riziko dopravce jsou jiná věc, to ať si dopravce řeší jak chce, ale veškerá závazková doprava by měla být nějak koordinována, což zde evidentně selhalo. Až bude možnost jezdit třeba mezi Brnem a Břeclaví i vlakem EC na IDS jízdenku, pak ať se tarif dopravce klidně přestane uznávat, ale současného stavu opravdu to "velké zlepšení", jak tu někteří propagátoři IDS JMK hlásají, skutečně v celosíťovém měřítku nevidím.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Babilon
Pondělí, 18. května 2020 - 12:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4348
Registrován: 12-2007
podle mne by cestující měl zkrátka mít vždycky možnost volby
Od prosince (snad letošního roku) tuto možnost mít budete.
Úterý, 19. května 2020 - 15:31:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7522
Registrován: 12-2011
Peno: S jízdenkou IDS se do EC nelozilo odjakživa, to vám nevadilo? Předplatní jízdenku bych si určitě koupil IDS. A nebudu k její koupi potřebovat kartičku za 1000 Kč, kterou většina cestujících stejně nevlastní.

Když bych dojížděl Břeclav - Brno, tak si zase koupím traťovku dle TR10 s kouzelnou kartičkou, protože EC a R.

Matijak: Pokud dáte možnost volby, tak ČD začne okamžitě zase všechny kasírovat dle TR10. Že si to ostatní kraje nechávají líbit, to je jejich věc. Jediný způsob, jak dopravce uzemnit, je zakázat jeho tarif (na západě se to tak dělá). Zároveň kraj má plnou kontrolu nad výběrem jízdného.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 20. května 2020 - 10:33:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2669
Registrován: 3-2011
intelpetr: V zásadě souhlas, ale na západě je taky doprava koordinována jednotlivými kraji (spolkovými zeměmi atd.) ve výrazně větších a lidnatějších regionech, než jsou české kraje. Už z tohoto důvodu se domnívám, že nechání tak velkých pravomocí na malých českých krajích bylo od začátku nesmysl. Plody tohoto rozhodnutí pak sklízíme právě v těchto chvílích, kdy je to skutečně "každý pes, jiná ves" a není problém během jediného dne (či spíš pár hodin) projet několika navzájem sousedícími kraji, které k v zásadě stejnému problému přistupují každý zcela jinak.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Středa, 20. května 2020 - 10:44:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10264
Registrován: 4-2003
Matijak: Proto existuje třeba v Bavorsku či v Hessenku hned několik IDS a není problém za hodinu project třeba tři IDS nejednou.[wink]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 20. května 2020 - 16:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3023
Registrován: 8-2004
intelpetr:
"Peno: S jízdenkou IDS se do EC nelozilo odjakživa, to vám nevadilo?"
Ne, protože do těchto vlaků podle mě regionální tarify nepatří. A on to nebyl problém, dokud existovala alespoň jedna jízdenka, která mi v případě problémů platila i v jiném vlaku. Teď abych kvůli nepochopitelnému, sobeckému a chamtivému protizákaznickému rozhodnutí našeho kraje řešil, kterým vlakem pojedu a v případě problému doslova žebral o vrácení peněz. Ptám se tedy znovu: toto vám opravdu přijde v pořádku?

intelpetr:
"Matijak: Pokud dáte možnost volby, tak ČD začne okamžitě zase všechny kasírovat dle TR10. Že si to ostatní kraje nechávají líbit, to je jejich věc. Jediný způsob, jak dopravce uzemnit, je zakázat jeho tarif (na západě se to tak dělá). Zároveň kraj má plnou kontrolu nad výběrem jízdného. "
Ústecký kraj, Liberecký kraj, TR10 platí, ale ČD mají povinnost primárně nabízet krajský tarif. ČD na to přistoupily a funguje to. Ještě nějaký hloupý argument na obranu tohoto nesmyslu, který je motivován jen a pouze nenažraností našich krajských radních a neschopností či neochotou se s ČD rozumně dohodnout? I když, pravda, také, do jisté míry i podřízeností ze strany ČD, které také mohly krajům říct, že do takto nastavených smluv prostě nepůjdou a zajímalo by mě, kdo by to pak těm krajům vyjezdil, protože, jak nám ukázaly první měsíce tohoto roku, reálně v Česku není dopravce, který by byl schopný vyjezdit rozsah dopravy tak, jak ho poptával třeba právě Jihomoravský kraj. Zajímalo by mne, co by nastalo, kdyby loni na podzim ČD odmítly přistoupit na podmínky kraje a raději smlouvu s ním vypověděly. To bychom se pak možná nestačili divit, jak rychle se jde dohodnout na mnohem přívětivějších podmínkách pro cestující.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Středa, 20. května 2020 - 16:52:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7524
Registrován: 12-2011
Peno:
"intelpetr:
Ptám se tedy znovu: toto vám opravdu přijde v pořádku? "

Vzhledem k tomu, že těch dálkových vlaků mezi Břeclaví a Hodonínem jede pár za den, tak se nic závažného neděje. Nepřeháněl bych to tolik [wink] A pár minut před nebo za jede ještě rychlík.

On ten váš fujfuj kraj se dohodnul na uznávání IDS v některých dálkových vlacích na 260, které zastavují ve stanicích v kraji. Máte tam ještě něco?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 20. května 2020 - 17:26:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 10-2017
A teď si představte, kdyby se MDČR a Jihomoravský kraj domluvili na uznávání tarifu IDS JMK v EC/IC mezi Brnem a Břeclaví (které nejsou v tomto úseku zdaleka tak plné, jako z Prahy do Brna, takže by k žádnému přeplňování těchto vlaků nemohlo dojít). To by tady některým uctívačům "nadvlaků" EC/IC, do kterých přece fujfuj regionální frekvence nepatří (ani když to ničemu nevadí), normálně praskla žilka. [satan]
Středa, 20. května 2020 - 17:30:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7525
Registrován: 12-2011
Uznávání IDS v dálkovce mezi Brnem a Břeclaví by byl nejlepší stav. Potenciál alespoň drobného naplnění prázdných vlaků už vycítil Regiojet.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 20. května 2020 - 19:02:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4019
Registrován: 9-2003
RadekŠ: A taky zpravidla není problém project těch několik IDS najednou a na jednu jízdenku, to jen, abychom měli jasno.
Ale v IC/EC ta jízdenka neplatí [biggrin] .
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 21. května 2020 - 09:44:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2670
Registrován: 3-2011
To, že jízdenka IDS nemá platit ve vlacích mezinárodních/vyšší kvality atd. (říkejte si tomu jak chcete) je prostě takové klasické drážní dogma. V Rakousku to třeba v railjetech jde, tak proč by to nemohlo jít i tady - všechno je jen otázka dohody mezi objednatelem vlaku a koordinátorem daného IDS.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 09:55:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2076
Registrován: 7-2017
Jde to i tady, IDPK Plzeň - Domažlice v Ex6 třeba (bude od června).
Čtvrtek, 21. května 2020 - 11:21:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2143
Registrován: 4-2003
Tantin27: IDPK Plzeň - Domažlice v Ex6 třeba (bude od června)

Podle smlouvy mezi krajem a ČD to má být až od července - 1.7., pokud se dohodnou (zatím se informace, která by to potvrzovala, na veřejnosti neobjevila) a hlavně pokud Ex6 na Domažlice nezůstane v klinické smrti i po 1.7. - abychom se nedočkali paradoxní situace, kdy tam sice tarif IDPK platit bude, ale nebude v čem jezdit.

Ale na Ex6 (Rokycany)-Plzeň-Cheb lze na krajský tarif cestovat už nějakou dobu, a to i v Pendolinu (SC)

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Čtvrtek, 21. května 2020 - 11:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2077
Registrován: 7-2017
Suri: Předběžně se dle DB Navigatoru uvažuje s obnovením provozu 23.6, což by s ohledem na otevření hranic 15.6 a výluky do 22.6 dávalo smysl.



(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Čtvrtek, 21. května 2020 - 11:40:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2671
Registrován: 3-2011
Tantin27: Díky za info, to jsem ani nevěděl. Otázka je, jestli vůbec do té doby něco pojede, jak tu už bylo zmíněno...

Ovšem pozor, už teď během posledních dní chodili cizinci s jízdenkami DB na expresy do Mnichova, které ale reálně nejely. Vysvětlit jim, že DB zkrátka spustily předčasný prodej na neexistující spoje, bylo nadlidským úkolem [smrt]

Suri: V daném úseku je ovšem pendolino komerčně vedeno jako vlak IC, navíc jako součást linky Ex6.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Čtvrtek, 21. května 2020 - 11:48:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2078
Registrován: 7-2017


S ohledem na poznámku o povinnosti zakrytí úst a nosu to vypadá realisticky. [jidlo][vypravci]
Komis
Čtvrtek, 21. května 2020 - 19:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 748
Registrován: 2-2019
Existuje už nějaká (alespoň rámcová) představa, kdy, nebo za jakých okolností by se mohlo do vlaků vrátit standardní místenkování? Anebo se v původní podobě nevrátí vůbec? Případně software umožňuje nějaké cik-cak šachovnicové místenkování? Děkuji za případné odpovědi.
Jezovec
Pátek, 22. května 2020 - 14:04:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 1-2004
Zeptal jsem se shodou okolností obálky protože se někam chystám, a orákulum odpovědělo, shrnuji:

Prozatím nemáme informaci, kdy bude prodej rezervací obnoven.
Sobota, 23. května 2020 - 20:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2150
Registrován: 4-2003
Předběžně se dle DB Navigatoru uvažuje s obnovením provozu 23.6, což by s ohledem na otevření hranic 15.6 a výluky do 22.6 dávalo smysl.

Já bych to tak optimisticky neviděl, v tiskové zprávě ČD k mezinárodní dopravě ani zmínka o tom, že by se v červnu uvažovalo i o obnovení Ex6 do Mnichova, na rozdíl od postupného obnovení plného provozu do Berlína, a obnovení vlaků do Vídně a Lince. Budu jinak samozřejmě rád, pokud 23.6. Ex6 bude plně obnovena.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Neděle, 24. května 2020 - 00:51:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 684
Registrován: 1-2016
Bdmteeo296:
"A teď si představte, kdyby se MDČR a Jihomoravský kraj domluvili na uznávání tarifu IDS JMK v EC/IC mezi Brnem a Břeclaví (které nejsou v tomto úseku zdaleka tak plné, jako z Prahy do Brna, takže by k žádnému přeplňování těchto vlaků nemohlo dojít). To by tady některým uctívačům "nadvlaků" EC/IC, do kterých přece fujfuj regionální frekvence nepatří (ani když to ničemu nevadí), normálně praskla žilka. [satan]"

Regionální frekvence ať si klidně tím vlakem jezdí, ale koupí si příslušnou jízdenku, kde je zase problém? Když jedu Břeclav - Brno a má (ještě) platnou IDS časově, tak holt pojedu rychlíkem o zanedbatelný čas pomaleji. Když IDS nemám nebo bych si ji stejně musel koupit, koupím si jízdenku na EC, stejně většinou jde koupit levněji než za plný TR10. No, nebo jedu Regiojetem a zaplatím za Relax i s kafem stejně nebo míň než IDS v lowcostu bez ničeho.
Neděle, 24. května 2020 - 01:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15030
Registrován: 12-2007
Regionální frekvence ať si klidně tím vlakem jezdí, ale koupí si příslušnou jízdenku, kde je zase problém?
Mj. v tom, že ta "regionální frekvence" má předplatní IDS-jízdenku, takže cesta v EC/rj je pro ni nákladem navíc nad rámec již zaplaceného.

Když jedu Břeclav - Brno a má (ještě) platnou IDS časově, tak holt pojedu rychlíkem o zanedbatelný čas pomaleji.
... a především o 40 minut později (čas odjezdu různých dvou vlaků - EC/rj vs. rychlík - z Břeclavi).
Čtvrtek, 28. května 2020 - 16:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 685
Registrován: 1-2016
Tak to si musí rozmyslet, jestli chtějí jet EC a zaplatit si jízdenku extra nebo holt pojede o 7 minut pomaleji rychlíkem.

Nebo pojedu o 20 minut dříve. Zase se hledá problém, kde prostě není. Kolika lidem to vyjde zrovna tak a pravidelně, že zrovna odejezd EC jim dokonale sedí?

To je jako si stěžovat, že když pojedu někam autobusem Regiojetu nebo jakýmkoliv jiným dopravcem a mám IDS předplatní jízdenku na kus trasy, že je to strašně nespravedlivé a musím platit celé jízdné...
Čtvrtek, 28. května 2020 - 16:54:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 10-2017
A jsme zase u toho. To, že by uznávání IDS v EC/IC mezi Brnem a Břeclaví přineslo pro cestující samé výhody a žádnou nevýhodu si tady stejně někteří nedovedou připustit. §1 (nikdy se to tak nedělalo) a §7 (cestující by to zneužili) v praxi [crazy].
Priapos
Čtvrtek, 28. května 2020 - 21:48:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 10-2012
TN26:
"Tak to si musí rozmyslet, jestli chtějí jet EC a zaplatit si jízdenku extra nebo holt pojede o 7 minut pomaleji rychlíkem. Nebo pojedu o 20 minut dříve. "


Toto jsou takové ty „knížecí" rady, dávané cestujícím na infolince IDS JMK. Když jsem něco podobného vyslechl od rozhořčeného cestujícího, nechtěl jsem tomu věřit.
Pátek, 29. května 2020 - 08:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 9-2017
Bdmteeo296:
"A jsme zase u toho. To, že by uznávání IDS v EC/IC mezi Brnem a Břeclaví přineslo pro cestující samé výhody a žádnou nevýhodu si tady stejně někteří nedovedou připustit. §1 (nikdy se to tak nedělalo) a §7 (cestující by to zneužili) v praxi [crazy]."

Je to tak no :-) A jako příklad mohou sloužit právě railjety v Rakousku, kde mezi Vídní a Wiener Neustadtem většina lidí jede na nějaký IDS doklad. Nemyslím si, že to je apriori špatně, pokud tam ty vlaky mají volnou kapacitu, což mezi Brnem a Břeclaví většinou mají :-)
Pátek, 29. května 2020 - 09:10:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2678
Registrován: 3-2011
Komis:
"Existuje už nějaká (alespoň rámcová) představa, kdy, nebo za jakých okolností by se mohlo do vlaků vrátit standardní místenkování? Anebo se v původní podobě nevrátí vůbec? Případně software umožňuje nějaké cik-cak šachovnicové místenkování? Děkuji za případné odpovědi."

V tuto chvíli je situace taková, že je možné rezervace obnovit okamžitě, za předpokladu, že bude ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR umožněno nedodržování rozestupů. Počítá se s termínem od 14.6., ale technicky je to možné i dříve.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Pátek, 29. května 2020 - 09:14:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 6-2019
IC 515 jsem bez problémů koupil, takže něco koupit určitě jde.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 29. května 2020 - 09:33:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 612
Registrován: 7-2017
No tie nevýhody sa plne prejavia v čase, kedy to EC bude plné. Klasika Praha Pardubice, príde EC, lokálna frekvencia sa tam natlači, lebo chce sedieť a potom zisťuje, ze sa ani nemôže dostať cez chodbičku kvôli cestujúcim s batožinou. Podobne ked sa všetci tlačia do EC aj ked R do Decina ide o pár minút. A úplná topovka je, ked sa tam snažia narvat este cyklisti. Bohužiaľ CD nie sú schopné v časoch špičiek EC posilniť.
Inak logicky 1 ani 7 platiť nemôžu, lebo sa to tak deje stále
Pátek, 29. května 2020 - 09:41:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 10-2017
Velky_sef:
"No tie nevýhody sa plne prejavia v čase, kedy to EC bude plné. Klasika Praha Pardubice, príde EC, lokálna frekvencia sa tam natlači, lebo chce sedieť a potom zisťuje, ze sa ani nemôže dostať cez chodbičku kvôli cestujúcim s batožinou. Podobne ked sa všetci tlačia do EC aj ked R do Decina ide o pár minút. A úplná topovka je, ked sa tam snažia narvat este cyklisti. Bohužiaľ CD nie sú schopné v časoch špičiek EC posilniť."

Vyjmenujte mi prosím příklady, kdy bylo EC/IC mezi Brnem a Břeclaví plné tak, že by se tam k sezení nevešli další cestující na IDS jízdenku.
Pátek, 29. května 2020 - 09:48:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 613
Registrován: 7-2017
V case letných prázdnin to nie je take zriedkavé, zažil som aj Metropol obsadený na 100%. Samozrejme, do Breclavi šlo ísť stále, keďže tam neplatila povinná rezervácia
Pátek, 29. května 2020 - 10:52:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1596
Registrován: 11-2005
To jsou mi zase bláboly. Tak polopatě:

- kraj objednává a dotuje regionální dopravu na svém území podle svých potřeb a tvoří pro ni tarif IDSJMK, který platí ve všech dopravních prostředcích, které se obslužnosti kraje účastní
- ministerstvo dopravy objednává celostátní dálkovou dopravu a rozhoduje zase o tarfiu u ní (že jde o ČD TR10, je spíše setrvačnost)
- oba se občas umí dohodnout a objednat linku, kde platí obojí (R Brno-Břeclav-Olomouc)
- pak můžou existovat ryze komerční linky které budou mít úplně vlastní tarif

Metropolitany nejsou objednávané ani dotované krajem, zřejmě proto, že je kraj ke své dopravní obslužnosti nepotřebuje, a tudíž v nich logicky neplatí jeho tarif. Pokud máte pocit, že Metropolitany jsou pro krajskou dopravu důležité, obraťte se na krajské radní.

To, že dopravcem ve službách kraje i MD je na často v obou případech ČD, je spíše shoda okolností, a nezakládá povinnost k tomu, aby existoval tarif, který by platil ve všech vlacích tohoto dopravce.

Je úplně zvrácené požadovat tarif (vč. režijky), který by platil ve všech vlacích jednoho dopravce bez ohledu na objednatele, a přitom nemusel platit ve všech dopravních prostředcích objednatele, bez ohledu na dopravce. Dopravce je u závazkové dopravy prostě technikálie, která nemá cestujícího vůbec zajímat. Stejně zvrácené by bylo třeba chtít tarif, který by platil ve všech vozech Bmz ex-ÖBB.
Pátek, 29. května 2020 - 11:51:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2679
Registrován: 3-2011
Ahmad_Šáh_Masúd:
"IC 515 jsem bez problémů koupil, takže něco koupit určitě jde."
Pokud místenka obsahovala i úsek od Prahy na východ, tak ano, pendolina již místenkovat jdou, mimo jiné i proto, že to jsou v daném úseku vlaky na komerční riziko dopravce. Také jsou již spuštěny mezinárodní rezervace do EC vlaků do Německa. Vnitro rezervace však budou plošně spuštěny až dle situace a podmínek MZ ČR, jak jsem naznačil výše.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Pátek, 29. května 2020 - 12:40:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 10-2017
Velky_sef:
"V case letných prázdnin to nie je take zriedkavé, zažil som aj Metropol obsadený na 100%. Samozrejme, do Breclavi šlo ísť stále, keďže tam neplatila povinná rezervácia"

Asi vnímáte, že Metropol nebyl klasickým denním vlakem. Navíc dnes již není z Břeclavi do Prahy a zpět veden (spací kurzy jedou na klasickém IC), takže to je již irelevantní.

Libcha: Pro mě za mě, ať osobní vlaky provozuje modrý dopravce, rychlíky žlutý dopravce a vlaky EC/IC třeba růžový dopravce s fialovými puntíky.Takže polopatě:

Měl by tu být zájem a spolupráce obou objednatelů vlaků - KORDISu na zajištění kvalitní a rychlé dopravní obslužnosti dané oblasti (a zároveň tak, aby to dávalo ekonomicky smysl, peníze jsou až na prvním místě) za pokud možno jednotných podmínek (tarif IDS) a MDČR, které v tomto úseku nějaké dálkové vlaky s disponibilní kapacitu pro regionální cestující objednává. To, že tento zájem není na všech stranách (resp. u některých lidí v těchto institucích), pak odnáší pravidelný cestující. Ten musí v současnosti akceptovat buď tarif ČD, platný (zatím) ve všech použitelných vlacích na trase (a ztrácí možnost přestupu na MHD v rámci 1 jízdního dokladu), nebo výrazně nižší nabídku spojů, ve kterých mu IDS jízdenka platí (doufám, že tady nikdo neuvažuje nad tím, že cestující mezi Brnem a Břeclaví jezdí osobními vlaky).

Prostě by to chtělo, aby si objednatelé nehráli (částečně) na svém vlastním písečku, ale aby se domluvili a využili současného rozsahu spojů pro zvýšení atraktivity daného spojení bez zvýšených nákladů. Občas se tomuto stavu říká synergie, ale to je na dráze neznámý pojem (§1 a §7).

PS: Nemotejte do toho režimky, o těch tady do této chvíle vůbec nebyla řeč.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bdmteeo296.)
Pátek, 29. května 2020 - 12:50:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 617
Registrován: 7-2017
A co ma povedať taky cestujúci z Breclavi do Kútov prip ďalej? Ide o to, ze uz dnes nerobí dobrotu využívanie diaľkových vlakov v určitých úsekoch a určitých časoch sa a je to samozrejme problém, keďže to degraduje diaľkovú dopravu. Aj pri autobusoch existuje veľa spojov, kde človek nemosey cestovať iba jednu zastávku a je to presne z toho dôvodu, aky uvádzam. Osobne si myslím, ze nemožnosť použitia EC sa týka pár promile cestujúcich v prípade preplnenosti to budú %
Pátek, 29. května 2020 - 13:19:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 10-2017
Vážně tady srovnáváte denní dojížďku Brno (400 tis. obyvatel) - Břeclav (25 tis. obyvatel) s denní dojížďkou Břeclav - Kúty (4 tis. obyvatel, tedy 1/100 obyvatel Brna)? [crazy]

Ještě jednou, ty EC/IC vlaky Brno - Břeclav NEjezdí přeplněné tak, aby to způsobovalo nějaký problém co se týče kapacity těchto vlaků. Regionální cestující navíc velmi rychle naskáčou a vyskáčou z vlaku, na rozdíl od některých dálkových s bagáží a kufry. Takže kde máte ten problém s degradací dálkové dopravy? Není to snad problém takový, že by poté byla větší pravděpodobnost, že si někdo ke mě přisedne na vedlejší prázdné sedadlo? Pokud ano, doporučuji využívat jiný způsob dopravy, než veřejnou dopravu.
Pátek, 29. května 2020 - 13:53:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 618
Registrován: 7-2017
Počet obyvateľov je úplne irelevantný, keďže cestujúci do Kútov v rámci IDS je to na tom rovnako ako do Brna. Vlak funguje štýlom zásobník teda LIFO fronta, ak naskočí do vlaku prvy a za ním ten s kufrom, tak ho bude musieť pri ceste von preskočiť. Ako píšem, tento precedens by následne mohol platiť aj inde a nie je žiaduci. Verejná doprava nemusí nutne znamenať sardinkaren vo vlakoch, kde ľudia sedia aj 6-8 hodín.
Pátek, 29. května 2020 - 14:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 10-2017
Samozřejmě, že počet obyvatel (resp. denně dojíždějících) je relevantní, protože z toho, že se umožní cestování na IDS jízdenky mezi Brnem a Břeclaví, bude mít užitek mnohem více pravidelně dojíždějících, než mezi Břeclaví a Kúty. Mimochodem, ukážete mi, na jakou jízdenku IDS mohu mezi Břeclaví a Kúty (byť třeba v tom osobním vlaku) jet? [uhoh]

Cestující s kufry je také zavádějící argument, protože kufry nemají v žádném případě bránit volnému průchodu uličkou (např. při požáru či jiné události, kdy je nutné mít přístupnou únikovou cestu mimo osobní vůz). Od toho slouží mimo jiné také regály na zavazadla, které jsou ve většině soudobých vozidel pro dálkovou dopravu instalovány, prostory pod sedadlem, police nad sedadlem... A pokud kufry volnému průchodu vozem brání, tak je plně v kompetenci vlakové čety, aby zřídila nápravu. Argument, že to nejde zařídit neberu, protože u soukromých dopravců (a občas i u iniciativních čet u ČD) není problém usměrnit cestující s kufry. Pokud četa na to kašle, v případě průseru si koleduje o daleko větší průser.

Zatím tady čtu jen nějaké zástupné argumenty ve smyslu §1. Ale mezi Brnem a Břeclaví není důvodu, proč by to jít nemělo. Záměrně tady neobhajuji uznávání IDS jízdenek v EC/IC/Ex mezi Prahou a Kolínem, nebo mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Proč asi? [wink]
Pátek, 29. května 2020 - 14:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 6-2019
Matijak : Škoda, že to není na webu dopravce, dokonce ani doprovod pripojneho vlaku nic nevěděl...
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 29. května 2020 - 21:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 541
Registrován: 9-2015
Velky sef: autobusov, kde clovek nemoze cestovat iba jednu zastavku, presne z dovodov, ktore uvadzam..

Prošel jsem stránku až nahoru, ale nenašel jsem "dovody, ktore uvadzate", jen tak matně tuším, že nejste zastáncem možnosti cestujícího na krátkou vzdálenost svobodně volit EC/R/Os a že chcete, aby dálkoví cestující měli klid.
O to tedy rozhodně u omezovacích "paragrafů" pro zákaz blízké přepravy v autobusech nejde. Jde o úřední buzeraci vůči dopravcům mimo závazek, o ulehčování si úřednického plánovacího života, případně o přihrávání si provizí při distribuci dotací do vlastních kapes. Jak byste asi jinak chtěl vysvětlit, že tato opatření vadí nejen cestujícím (na bližší vzdálenosti), ale především nezávazkovým dálkovým dopravcům, které těžce poškozují a ohrožují jejich podnikání?
.. ale obávám se, že pri vaší svérázné logice je marné se na toto téma bavit.
Pátek, 29. května 2020 - 22:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542
Registrován: 9-2015
Ještě jednou: Nechcete snad říct, že úředníkovi, co vydal ten zákaz, jde o blaho toho dálkového cestujícího, který jeho okresem jen projíždí, s nímž nemá vůbec nic společného, stejně jako s dotyčným nezávazkovým dopravcem?? To byste musel být úplně magor. (ovšem mám obavu, že právě tohle jste se tu pokoušel tvrdit)
Sobota, 30. května 2020 - 11:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3024
Registrován: 8-2004
Bdmteeo296:
"Zatím tady čtu jen nějaké zástupné argumenty ve smyslu §1. Ale mezi Brnem a Břeclaví není důvodu, proč by to jít nemělo. Záměrně tady neobhajuji uznávání IDS jízdenek v EC/IC/Ex mezi Prahou a Kolínem, nebo mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Proč asi? [wink]"
Jenže právě to je ta pointa, kterou někteří z vás nechtějí pochopit. Pokud to povolím jednomu, bude to chtít i druhý a argument přeplněnosti v daném úseku nebude stačit. I proto jsem pro znovuzavedení příplatků do vlaků kategorie Ex a vyšší, což by právě tyto úseky pohodlně řešilo, bez nutnosti zavádění povinně místenkových buzerací. Jenže mám obavy, že ono to právě směřuje k tomu povinnému místenkování, resp. de-fakto povinnému místekování i u objednávkových vlaků (po vzoru R8). A možná že právě o to tady některým příznivcům povinně místenkových buzerací jde a proto nám vnucují regionální tarify do těchto vlaků, aby pak mohli říct, že je potřeba po vzoru R8 takové frekvenci vyhradit jen jeden, pokud možno co nejpodřadnější, vagon a zbytek povinně místenkovat. Stačí to takto?
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Sobota, 30. května 2020 - 12:01:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 620
Registrován: 7-2017
Mirek_Zv. Samozrejme, ze ide o blaho úradníka a nie toho cestujúceho. Akurát sa tu dostaneme do klasického problému, má slúžiť dialkova doprava lokálnej frekvencii. Mimo špičiek to nie je problém, ale špičky su problém a teraz nemyslím čas Vianoc. Behom nich presne nastáva problém, aký opisujem, len sa zasmejem, že čata urobí poriadok, neurobí, lebo sa nikam ani nedostane. A ľudia na vytazenom úseku si zabezpečia miestenky, aby si sadli. Pamätám si, ked jazdil Kosican v klasike, síce vo Vlameze pridávali dva vozne, ale stále ľudia stáli aj v uličkách. Otrasné cestovanie na 5h. Dnes uz máme SC240, tam si človek akurát vypočuje, že nie su schopní stíhať objednávky resp nic nemajú. Ten diaľkový cestujúci je stále len zdroj peňazí, ale jeho pohodlie vzdy na poslednom mieste.
Sobota, 30. května 2020 - 12:06:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 621
Registrován: 7-2017
Tak ono aj dnes sú miestenky za 0 v e-shope, zato vo vlaku je často realita úplne inde. Nevyužívanie miesteniek by sa malo nejak riešiť. Podobne je blbosť, ked su výluky a nezruší sa čakanie pripojov. Potom sa čudujeme, ze niekto pohodlne ukončí Ex2 v Púchove, ved pri ustavičnom meškani to bude voziť vzduch stále.
Sobota, 30. května 2020 - 12:37:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3025
Registrován: 8-2004
Vidíte a já bych naopak raději řešil využívání těch nulových místenek, protože když ve vlacích typu R13 nebo R19 mám polovinu vlaku vyhrazenou pro speciální skupinu cestujících a expresní rezervace a zbytek vymístenkovaný, tak si cestující bez místenky, nebo cestující, který si už místenku nemohl koupit, stejně nemá kam sednout a stojí. To je pak ta de-fakto povinně místenková buzerace o které píšu. Proto je potřeba jednotlivé cestující správně směřovat do těch vlaků, které jsou jim určeny a těm pak také vhodně nastavit kapacitu. Pak nebudou ani žádné místenky, povinné či nepovinné, potřeba. Jenže k tomu tu není vůle a pak to podle toho vypadá.

(Příspěvek byl editován uživatelem peno.)
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Sobota, 30. května 2020 - 12:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15040
Registrován: 12-2007
I proto jsem pro znovuzavedení příplatků do vlaků kategorie Ex a vyšší, což by právě tyto úseky pohodlně řešilo, bez nutnosti zavádění povinně místenkových buzerací.
Falešné dilema. Z hlediska kvalitní veřejné dopravy je totiž špatně obojí - příplatky i povinná či "de-facto povinná" buzer(v)ace.

Tak ono aj dnes sú miestenky za 0 v e-shope, zato vo vlaku je často realita úplne inde. Nevyužívanie miesteniek by sa malo nejak riešiť.
Jestli to "nakonec nevyužití" není způsobeno právě tou nulovou cenou.

Proto je potřeba jednotlivé cestující správně směřovat do těch vlaků, které jsou jim určeny a těm pak také vhodně nastavit kapacitu.
V kvalitním dopravním systému je takové "nasměrovávání" prováděné v zásadě těmito opatřeními:
- odpovídající intervaly jednotlivých linek (Os, Sp, R, Ex)
- odpovídající kapacita spojů na těchto linkách
- odpovídající zastavovací politika těchto spojů

Ani povinná (ani "de-facto povinná" atd.) rezervace ani příplatky u expresních spojů toto neřeší, resp. jsou nesystémové.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Sobota, 30. května 2020 - 13:16:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3026
Registrován: 8-2004
Ano, správné zastavování, intervaly a kapacita jsou jedním vhodným řešením. Ale jenom to nestačí, resp. není vždy možné. Zrovna úsek Brno – Břeclav už se blíží svému kapacitnímu maximu a úsek Česká Třebová – Praha ho už překročil. A posilovat kapacitu vlaků také nejde do nekonečna, protože se ty vlaky také musejí vejít k peronům. Proto je třeba dělat i další opatření a právě ta tarifní, jako příplatky a ne/uznávání krajských tarifů, jsou dalším vhodným řešením. Pochopitelně však nesmějí být jediným. Ale myslet si, že jen vhodnými intervaly, kapacitou a zastavováním to vyřeším a nebude potřeba tarifních omezení, je naivní. Je třeba všechna opatření správně nakombinovat.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Sobota, 30. května 2020 - 13:21:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 10-2017
Peno:
"Jenže právě to je ta pointa, kterou někteří z vás nechtějí pochopit. Pokud to povolím jednomu, bude to chtít i druhý a argument přeplněnosti v daném úseku nebude stačit."

Tento argument snad nemůžete myslet vážně, že ne? Tady mi opravdu dochází slova...o jakémkoliv rozhodování (nejen) v dopravě mají rozhodovat fakta, a ne dětinské argumenty typu "když Anička dostala čokoládu, tak já prostě chci taky!" [crazy]

K příplatkům podotknu snad jen, že blbost je to především z důvodu, že dálkové vlaky běžně ve frekvenčně slabším úseku splňují i funkci rychlého spojení napříč regionem, s přípoji tvořenými osobními vlaky i autobusy VLD dále po regionu. A kdyby tak nečinily, dost možná by v daném úseku nejezdily tak často, jako dnes, příp. by nejezdily vůbec. Tuto funkci by bezezbytku a bez jakýchkoliv problémů splňovaly i EC/IC vlaky mezi Břeclaví a Brnem, kdyby tam platil tarif IDS. Zbytek uvedl již David.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bdmteeo296.)
Sobota, 30. května 2020 - 13:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2082
Registrován: 7-2017
Úsek Brno–Břeclav je IMHO (s trochou nadhledu) přirovnatelný k úseku Ex6 Plzeň–Domažlice, kde od 1.7 bude krajský tarif platit též. Nechápu, proč to v JMK nejde. [vypravci]



(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Sobota, 30. května 2020 - 13:32:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15042
Registrován: 12-2007
Zrovna úsek Brno – Břeclav už se blíží svému kapacitnímu maximu ... a PRÁVĚ PROTO je tím větší nesmysl, aby některé z tamních vlaků si hrály v tomto úseku na "nadvlak", který není součástí IDS, nebo do kterého je povinnost mít příplatek nebo místenku.

Ale myslet si, že jen vhodnými intervaly, kapacitou a zastavováním to vyřeším a nebude potřeba tarifních omezení, je naivní.
Tarifní omezení = stav, kdy konkrétní (ať už jednotlivá či především předplatní!) jízdenka platí jen v některých spojích (stav, kdy expresní spoje nejsou v IDS) či stav, kdy (především ta předplatní) jízdenka není o stavu "jednou byla zaplacena, teď už v rámci ní jezdím bez jakýchkoliv dalších starostí", ale o stavu "jé, dnes mi to časově vyjde na jízdu expresním spojem, takže si musím přikoupit místenku/příplatek" atd. (a nedejbože aby na poslední chvíli nedošlo ke změně co do časového rozvrhu, kdy nakonec bude lépe vycházet cesta neexpresním spojem).

Úsek Brno–Břeclav je IMHO (s trochou nadhledu) přirovnatelný k úseku Ex6 Plzeň–Domažlice
... kdy zrovna u této linky je to vyřešeno velmi systémově tak, že v úseku Praha - Plzeň jede bezzastávkově = úplně odpadá úvaha nad tím, jestli by měla být v tomto úseku součástí IDS. Nemůže být, protože netvoří vnitrokrajské spojení.
Kůň
Sobota, 30. května 2020 - 13:40:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1997
Registrován: 1-2012
Myslím si, že "nakonec nevyužití" místenky je způsobeno tím, že se nedá zrušit samostatná místenka, jen komplet doklad. Teda pokud se něco nezměnilo.

Já bych rád někomu "přenechal" k rezervaci místo, ale nechci přijít o výhodnou cenu jízdenky koupenou v předčase.
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Sobota, 30. května 2020 - 13:54:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3027
Registrován: 8-2004
Bdmteeo296:
"Tento argument snad nemůžete myslet vážně, že ne? Tady mi opravdu dochází slova...o jakémkoliv rozhodování (nejen) v dopravě mají rozhodovat fakta, a ne dětinské argumenty typu "když Anička dostala čokoládu, tak já prostě chci taky!" [crazy]"

Ano, mají rozhodovat fakta. Ale opravdu jste tak naivní, že si myslíte, že budou rozhodovat jen a pouze fakta? Ono je to bohužel opravdu i o tom, že když může jeden kraj, tak chce i druhý. Ostatně, vidíme to i v této diskusi: „Když může Plzeň – Domažlice, proč nemůže Brno – Břeclav“, ačkoliv jsou ty relace nesrovnatelné a odlišné.

Bdmteeo296:
"K příplatkům podotknu snad jen, že blbost je to především z důvodu, že dálkové vlaky běžně ve frekvenčně slabším úseku splňují i funkci rychlého spojení napříč regionem, s přípoji tvořenými osobními vlaky i autobusy VLD dále po regionu. A kdyby tak nečinily, dost možná by v daném úseku nejezdily tak často, jako dnes, příp. by nejezdily vůbec. Tuto funkci by bezezbytku a bez jakýchkoliv problémů splňovaly i EC/IC vlaky mezi Břeclaví a Brnem, kdyby tam platil tarif IDS. Zbytek uvedl již David. "

Takže ono je vlastně správně, že dálkové vlaky suplují neschopnost krajů, případně i MD, objednat vhodnou vrstvu? Tak k tomu už fakt nemám co říct. Tady docházejí slova mě.
A zrovna mezi Brnem a Břeclaví taková vrstva je a regionální tarif v dálkových vlacích zde proto není potřeba, na rozdíl od úseků jako Olomouc – Hranice nebo Plzeň – Domažlice, kde dálkové vlaky právě suplují tu neexistenci jiné vhodné vrstvy pro regionální nebo meziregionální cestování. Podle mě je to špatně, podle vás zjevně ne. A proto se asi nikdy neshodneme.


(Příspěvek byl editován uživatelem peno.)
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Sobota, 30. května 2020 - 14:18:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15043
Registrován: 12-2007
Když může Plzeň – Domažlice, proč nemůže Brno – Břeclav“, ačkoliv jsou ty relace nesrovnatelné a odlišné
Základ mají stejný - méně využitý úsek dálkové mezistátní linky, kdy využitějším úsekem je z principu úsek mezi Prahou a Plzní, potažmo Prahou a Brnem.

Třetím takovým případem je linka Praha - Berlín - Hamburk, která mezi Prahou a příslušným krajským městem (v tamním případě Ústím) také nikde nezastavuje (správně!) a u které také (bohužel) neplatí tarif DÚK v (byť z prinipu méně obsazeném, oproti úseku Ústí n/L. - Praha) úseku Ústí n/L. - Děčín.

Já bych rád někomu "přenechal" k rezervaci místo, ale nechci přijít o výhodnou cenu jízdenky koupenou v předčase.
Pořád je podmínkou, aby někdo jiný o onu přenechanou rezervaci měl zájem, resp. stihl mít ten zájem (zejména v případě, kdy storno již lze provést téměř do poslední chvíle).

Plus samozřejmě obecný aspekt nežádoucího stavu, kdy rezervace by se z titulu svého názvu dala očekávat na konkrétní místo a čas, tzn. u někoho, kdo si je prakticky jist, kdy a kam pojede. A ne že bude docházet ke stavům, kdy vyšší než velmi malé % osob nakonec bude provádět storna.

A zrovna mezi Brnem a Břeclaví taková vrstva je a regionální tarif v dálkových vlacích zde proto není potřeba
Opět falešné dilema, kdy v relaci Brno - Břeclav (ale nejen v ní, ale s přestupem v Břeclavi i do okolních obcí) se tyto linky ve skutečnosti vzájemně doplňují (je velký rozdíl mít jedno vs. dvě rychlá spojení za hodinu ve špičce, resp. dokonce jedno vs. tři rychlá spojení za 2 h mimo špičku + o víkendech), nikoliv aby jedna nahrazovala druhou.

Záměrně tady neobhajuji uznávání IDS jízdenek v EC/IC/Ex mezi Prahou a Kolínem, nebo mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Proč asi?
I tam je nejsystémovějším řešením (viz tři odrážky v mém předchozím příspěvku), kdy konkrétní vlaková linka buď je skutečně EXPRESNÍ a tím pádem v Kolíně či České Třebové vůbec nezastavuje (= v rámci konkrétního kraje nemá více než jedno zastavení a tím pádem vůbec není potřeba řešit integraci do krajských IDS), anebo nijak moc expresní není, tím pádem zastavuje např. v Kolíně či České Třebové, ale tím pádem není problém, aby i v takových spojích platil i tarif IDS.
Sobota, 30. května 2020 - 14:30:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 10-2017
Peno:
"Ono je to bohužel opravdu i o tom, že když může jeden kraj, tak chce i druhý. Ostatně, vidíme to i v této diskusi: „Když může Plzeň – Domažlice, proč nemůže Brno – Břeclav“, ačkoliv jsou ty relace nesrovnatelné a odlišné."

Vyjmenujte mi, v čem jsou tyto relace nesrovnatelné a odlišné. Prosím fakta.

Peno:
"Takže ono je vlastně správně, že dálkové vlaky suplují neschopnost krajů, případně i MD, objednat vhodnou vrstvu? Tak k tomu už fakt nemám co říct. Tady docházejí slova mě."

Říká se tomu synergie. Když si každý objednatel bude hrát na svém písečku, tak se můžeme vrátit do JŘ o 20 let zpátky, kdy na každé významnější trati místo 2h taktu rychlíků či expresů, které mají dnes často o pár zastávek navíc (ve kterých je často vytvořena i návaznost dalších vlaků a autobusů VLD), byly 3-4 náhodné výstřely rychlíků během dne a do toho nějaké náhodné výstřely osobních vlaků. To fakt nechcete.

A často navíc nejde o neschopnost krajů objednat vhodnou vrstvu, ale prostě o vzájemnou domluvu, že v daném úseku je opravdu zbytečné objednávat 2 vrstvy. Říká se tomu úspora finančních prostředků, které lze využít pro zlepšení dopravní obslužnosti jinde.

Peno:
"A zrovna mezi Brnem a Břeclaví taková vrstva je a regionální tarif v dálkových vlacích zde proto není potřeba, na rozdíl od úseků jako Olomouc – Hranice nebo Plzeň – Domažlice, kde dálkové vlaky právě suplují tu neexistenci jiné vhodné vrstvy pro regionální nebo meziregionální cestování."

Ano, taková vrstva tady opravdu je (R). Ale jelikož zde máme i další vrstvu (EC/IC), která v tomto úseku má disponibilní kapacitu, je z pohledu cestujícího do očí bijící, že tarifním (ne)opatřením nemůže tyto vlaky s disponibilní kapacitou využít jen proto, že kdosi rozhodl, že EC/IC je nadvlak, kde nesmí fujfuj cestující s IDS jízdenkou nastoupit. Prostě uznáváním IDS v EC/IC Brno - Břeclav by prakticky zadarmo (nezavádíme nové vlaky, jen využíváme již dostupné) přineslo hodně muziky, novou nabídku spojení v různých časových polohách. Za to, že to nedokážete pochopit, opravdu nemohu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bdmteeo296.)
Sobota, 30. května 2020 - 14:45:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 7-2017
Jaký je tedy ten zásadní rozdíl mezi IDPK Ex6_Müchen v úseku Plzeň-Holýšov(zastavení do přestavby, protože nelze rozumně zavést Sp)–Domažlice a IDS JMK v úseku Břeclav – Brno (nelze zahustit nižší vrstvu, tj. vlastně dtto)? Obě to jsou linky 1. přepravního segmentu (dle dělení MD), přičemž přeshraniční úseky jsou slabší a nevadilo by tam IDS doklady uznávat?

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Sobota, 30. května 2020 - 14:47:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 7-2017
Lenže to nerieši spomenuté problémy, máme kapacitu vlakov skoro alebo úplne vyčerpanú, no riešenie žiadne. Super, že ide EC do Ústí bez zastávok, výsledok je ten, že vlak v sezóne obsadia turisti a zrazu dobehne xy osôb, že radšej pôjdu EC nez R, výsledok plus 15 na odchode a aj tak časť ľudí musí na R. V konečnom dôsledku to dopadne tak, že ďalej odídu pripoje a samotný vlak ma meškanie.
Sobota, 30. května 2020 - 14:54:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1726
Registrován: 8-2017
zrazu dobehne xy osôb, že radšej pôjdu EC nez R, výsledok plus 15 na odchode

Výborná aktualizace Štanclova dogmatu, že posunem v Břeclavi se vlaky zpožďují o 20 minut.
Sobota, 30. května 2020 - 14:57:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2707
Registrován: 8-2010
ad Peno:
Takže ono je vlastně správně, že dálkové vlaky suplují neschopnost krajů, případně i MD, objednat vhodnou vrstvu? Tak k tomu už fakt nemám co říct. Tady docházejí slova mě.

To nejste bohužel sám komu dochází slova..[ko], ono je to totiž celkem dost absurdní a k pláči, když neexistuje marketingová segmentace produktu, kdy se odděluje kvalitativně (= složení soupravy, typ a počet vozů) i kvantitativně (= počtem spojení) dálková vrstva od vrstvy regionální, ale v někde v Dolních Kotěhůlkách se "s ledovým klidem (takříkajíc)" dělají v pokladně kombinace pro babičky a dědečky stylem..tady z A do B pojede osobákem a pak z B do C přece tím railjetem nebo Velarem na V = 350 km/h, což v případě ČR je jak vidno běžné..[smrt][ko]

Ono Davidovi aspol. jaksi očividně dosud nedošlo, že jaksi třeba konkrétně MD stanovený interval T=60/120 min. špička/mimo špička v případě linky R13 jaksi není dopředu daná fyzikální vlastnost Interpantera...[biggrin][rofl] a mohlo by to klidně jezdit jako T=60/60 min., ale potom tedy - pokud bych měl přijmout tu nesmyslnou hypotétu o synergii, že všechno má doplňovat všechno bych se logicky musel ptát na jediné - proč třeba linka SCP, Ex1, Ex3 nevymetá celodenně [pozor] takové prdele jako Přelouč nebo Choceň ? Nebo proč třeba linka Praha - Berlín nevymetá Kralupy, Hněvice, Bohušovice, Roudnici nad Labem a Lovosice současně s platností krajských tarifů ? Nebo snad lidé v Ústeckém kraji nechtějí, aby jim rychlá vrstva na Prahu jezdila celodenně ve skákavém 30 minutém taktu místo stávající dvouhodiny ?..[proud]

PS: V 90-kách jsem jezdil často Brno - Kolín EC-čkama přes Brod kdy byla povinně příplatková a dodnes s nostalgií vzpomínám jak ve vlaku byl rajský klid a ticho jak někde v lese, dneska v bezpříplatkovém a synergickém Raijetu cestou z Brna do Prahy poslouchám ráno pracovní problémy pardubických dojížděčů a nedostanu se někdy ani na záchod, natož aby projel uličkou minibar...[smrt]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)