Diskuse » Železnice » Trať Olomouc - Opava a okolí » Archiv diskuse Trať Olomouc - Opava a okolí do 17. 5. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trať Olomouc - Opava a okolí do 17. 5. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 14. května 2020 - 22:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 746
Registrován: 3-2018
Jena: Jenže doba je dnes trochu jinde než před 30 lety. Přeprava jízdního kola ve vlaku by měla být STANDARD, nikoli něco navíc. Řada zodpovědných úředníků stále chápe možnost přepravy kola ve vlaku jako jakýsi bonus pro pár výletníků. Ale tak to není, řada lidí by třeba ráda kombinaci kolo-vlak-kolo využila i pro cesty za jinými účely, ale brání jim v tom byrokracie, nedostatečná kapacita souprav a často neúnosně vysoké poplatky za přepravu kol (viz JMK). Bohužel, v tomhle jsme pořád pozadu a nutíme lidi sedat do aut...
Čtvrtek, 14. května 2020 - 22:37:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13734
Registrován: 11-2002
Starý_Hanák: já proti tomu standardu nic nemám, ale kdo to zaplatí? Řada věcí je jinde, než před 30 lety..
Tom_tužín
Čtvrtek, 14. května 2020 - 22:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1127
Registrován: 6-2005
Já zrovna patřím k těm, kteří si vozí vlastní kolo vlakem celoročně, z 95 % k pracovním účelům. Je to celkem jednoduché - v nějakém regionu máte zakázky / zákazníky a potřebujete tam vyřídit více věcí naráz. Dost typicky to vypadá třeba tak, že vysednu v Moravičanech, jedu na stavbu v Lošticích, potom oběd, potom zastávka na stavebním úřadě v Mohelnici (obec s rozšířenou působností), potom na kole do Šumperka, tam navštívím asi 5 úřadů (okresní město), končím ve Vikýřovicích (Správa silnic), tamtéž sednu i s kolem na vlak a jedu zpět. Rychlost a operativnost zejména ve městech je naprosto bezkonkurenční, a těch lidí jezdí na kole rok od roku víc.

Pro železničního dopravce by měla být přeprava kola zakázka, o kterou stojí, pokud ji má dobře zaplacenou - a to nepochybně má s ohledem na to, jak je přepravné na kolo drahé (klidně i dražší než jízdenka na IN 25 - platí pro kratší vzdálenosti). Úprava vozů pro umístění kol není nijak náročná, navíc prostor pro umístění kol může být využívaný i univerzálně - pokud tam nejsou kola, můžou tam být kočárky, pokud tam nejsou kočárky ani kola, bývají tam sklopné sedačky a může si tam kdokoliv normálně sednout.

Co je zásadní - pokud mají někdy lidé používat kombinaci vlak - kolo tak jako já, čili v pracovním režimu, kdy musí být v nějaký čas na nějakém místě, potom nelze hrát loterii, jestli mně do vlaku průvodčí možná pustí a možná nepustí. Já mám štěstí v tom, že jezdím na koridoru dost kapacitními vlaky na to, že jsem se vždycky vešel. Možná i díky tomu, že jezdím skoro výhradně v pracovní dny a to nejsou nějaké přívaly cyklistů - výletníků. Taky musím pochválit "naše" vlakové čety na Olomoucku, zaměstnanci jsou většinou vstřícní. Nemůžu si stěžovat. Do okolí Krnova jsem zabrousil s kolem + vlakem v případech, které by šly spočítat na prstech ruky, nicméně zážitky s místními vlakovými četami rozhodně pozitivní nejsou. Třeba z Jeseníku do Krnova vzpomínám na "nasranou tetu" která vykřikovala, že jestli přileze ještě nějaký cyklista, tak jej vyrazí atd. Já být zaměstnavatelem oné dámy, tak bych jí tedy důrazně doporučil změnu zaměstnání, protože pokud nemá ráda lidi, tak by asi neměla dělat doprovod osobních vlaků.

Letošek bude asi hodně zajímavý, na jednu stranu bude propad množství cestujících (mezinárodní doprava, školáci), na druhou stranu bude dovolená v tuzemsku a dá se čekat, že víc než dost lidí ji spojí i s kolem. Pokud to objednatelé dopravy a dopravci pochopí a nebude jim to totálně u [zadnice], tak by mohli pro cyklisty něco udělat. Které dny a na které směry jezdí hodně cyklistů asi není až tak těžké pochopit, a těch vozů vhodných k přepravě kol taky není až tak málo, pokud by se rozumně zařadily do oběhů. Když už šly udělat operativní změny kvůli koronaviru, šly by udělat jistě i kvůli zvýšení kapacity pro přepravu cyklistů. Tož jsem zvědavý, jak to dopadne … (třeba se dočkám pozitivního překvapení)
Tom_tužín
Čtvrtek, 14. května 2020 - 22:56:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1128
Registrován: 6-2005
Jena:
Službu pro zákazníky / daňové poplatníky zaplatí zákazník / daňový poplatník. Jednak v přímé platbě za službu (přeprava kola) a potom na daních. Úplně stejně, jako třeba cyklostezku, ta se taky nestaví sama a zdarma.

Ostatně peníze na železnici mizí komínem úplně jinými cestami (a bez užitku) než tím, že se připojí k už objednanému a zaplacenému vlaku hytlák pro cyklisty … (to by byla ale už úplně jiná debata)
Čtvrtek, 14. května 2020 - 23:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14999
Registrován: 12-2007
že se připojí k už objednanému a zaplacenému vlaku hytlák pro cyklisty
Za cenu přidání provozních nákladů k onomu "již zaplacenému" v podobě komplikací při objíždění v koncových či úvraťových (viz mj. Opava) stanicích.
O prodlužování pobytů při vysokém počtu cyklistů, jakož o prodlužování jízdních dob vzniklých přidáním dalšího (netrakčního) vozu nemluvě.

Přeprava jízdního kola ve vlaku by měla být STANDARD, nikoli něco navíc.
Předně - jízdní kola jsou primárně od toho, aby se na nich jezdilo. A ne aby byla (coby dopravní prostředek) přepravována v jiném dopravním prostředku.
A dále - jejich přeprava je i nyní umožněna skoro ve všech vlakových spojích.

pokud tam nejsou kola, můžou tam být kočárky, pokud tam nejsou kočárky ani kola, bývají tam sklopné sedačky a může si tam kdokoliv normálně sednout.
Sezení na sklopných sedačkách (mj. "bokem" vůči směru jízdy) je méně pohodlné než sezení na jakýchkoliv jiných sedadlech. Tzn. nejde o normální sednutí.
Dilema "kočárky vs. kola" je neplatné ve chvíli, kdy konkrétním spojem chce jet vícero lidí s kočárky i (jiných lidí s) koly.

zážitky s místními vlakovými četami rozhodně pozitivní nejsou
Zažil jsem situace, kdy přes fůru kol v nástupním prostoru Cityelefantu se nedalo dostat na WC.

Zažil jsem situace, kdy jízdní kola zcela zaplnila jediný nízkopodlažní vstup Trio-Regionovy tak, že nastupovat/vystupovat se dalo jen ostatními, vysokopodlažními vstupy + taktéž WC bylo z jedné strany soupravy nedostupné.

Průvodčí, který/která připustil(a) přepravu tolika kol, je a) vstřícný/vstřícná, b) rozhodně ne s pozitivním přístupem (nehodící se škrtněte).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 14. května 2020 - 23:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 840
Registrován: 9-2003
Starý Hanák: Jenže doba je dnes trochu jinde než před 30 lety

No právě. Před těmi 30 lety jezdily klasické soupravy se služebním vozem. Přeprava kol, kočárků, zavazadel, košů s meruňkami, apod. byla naprosto běžná věc. Dnes jezdí všechno v motorech a kam byste to chtěl naložit? Je to bohužel stejné jako u autobusu, ten taky nevezme pět kočárků, ne tak kol. Svého času soupravy 843+043+943 tahaly přes léto ještě "kolocalmák", ale v kopcích to byla zátěž.
Otázka bezpečnosti je jasná a nemusí zrovna hořet. Stačí vzpomenout na střetnutí u Vávrovic a u Moravského Berouna, kdy došlo doslova k rozpárání vložených vozů, mi při pohledu na představek zatarasený několika koly vstávají vlasy na hlavě...
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky
http://jacek-modely.cz
Čtvrtek, 14. května 2020 - 23:28:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15000
Registrován: 12-2007
Ostatně peníze na železnici mizí komínem úplně jinými cestami
Ano, mj. populistickými 75% slevami pro široké skupiny lidí (kdokoliv do 18 a nad 65 let + krom toho studenti 18 - 26 let), které stav "pojedeme za pár kaček na výlet a vezmeme s sebou kola; dopravce má povinnost zařídit, aby pro kola bylo dost místa" dále zhoršují.

P. S. Po čerstvé zkušenosti, kdy starší cestující jela z výletu na těžkém elektrokole (a v rozporu s pravidlem přepravy spoluzavazadla o tom, že naložit/vyložit si jej musí cestující sám, se dalších cestujících dožadovala pomoci se zvednutím elektrokola z nástupiště do prostoru vysokopodlažního vozu) připomenu další možný aspekt, resp. zhoršovací trend v této věci: elektrokola = dostupnost cyklistiky i pro větší % lidí 65+ = další nárůst poptávky ve stylu "jízdné máme za pár kaček, vezmeme s sebou elektrokola, dopravce má povinnost nám je přepravit a div ne i zvednout do/spustit z víceúčelového přepravního prostoru".
Pátek, 15. května 2020 - 00:00:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2350
Registrován: 7-2017
David 15000: Taky budeš jednou starej...

Jestli je jednou VHD veřejná služba, měla by sloužit i - ne-li především - těm, kdo už svoje do společné kasy během aktivního života odvedli. Oni už to mají odpracováno; a i když to možná nedokážeš pochopit, tak i způsoby, které dnešní způsob provozu ekonomiky nedokáže vyčíslit v penězích a tudíž je nepovažuje za společensky potřebnou/užitečnou/prospěšnou činnost. Takže když už za to přiměřeně nebo vůbec nedostali zaplaceno v penězích, měla by jim to společnost vrátit jinak - třeba některým z těch způsobů, které lidi jako ty považují za populistické.

Nevím, jak je to obvyklé ve tvé generaci dnes, ale pomoci jinému cestujícímu naložit kočárek jsem vždy jako cestující považoval a považuji dodnes za samozřejmost; to s tím elektrokolem je stejná kategorie případů. Takže jestli tam byl dav cestujících, který na tu paní, místo aby jí pomohl, nenávistně koukal nebo jí nadával a čekal, jestli/až to nějak vyřeší průvodčí, tak to především říká něco o obecném úpadku poměrů a vztahů.
Kočkopes
Pátek, 15. května 2020 - 00:12:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 10-2017
David:
"A dále - jejich přeprava je i nyní umožněna skoro ve všech vlakových spojích."
Očividně není, jinak by se tu o tom nediskutovalo.
Tom_tužín
Pátek, 15. května 2020 - 00:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1129
Registrován: 6-2005
David:
Ano, cestující jsou obtížný hmyz a způsobují nám problémy tím, že drze lezou do vlaků. Dobrý vlak = prázdný vlak. Jede načas, nepotřebuje hytlák, nemá zpoždění kvůli tomu, že do něj ti protivní a obtížní cestující lezou v nadlimitně velkém počtu a prodlužují pobyt v zastávce / stanici atd.. Předpokládám, že s tak negativním vnímáním zákazníků budete kandidátem na řídící pozice v drážním managementu.

Zvlášť pozoruhodná je perla "zhoršující se trend = dostupnost cyklistiky i pro větší % lidí 65 +". Nevím, jestli je to více útok na seniory, nebo na cyklisty. Každopádně fakt, že starší lidé chtějí být mobilní a samostatně si zajedou třeba na výlet do přírody (pokud už třeba nemají auto), to je snad jedině dobře. Nebo se cítíte být tím, kdo má právo rozhodovat, koho železnice přepraví a koho ne? A ty názory, že dopravní prostředek nemá být přepravován jiným dopravním prostředkem … to mi fakt hlava nebere [nene] Co třeba v zahraničí trajekty - ty by asi neměly vůbec existovat?
Pátek, 15. května 2020 - 07:07:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 747
Registrován: 3-2018
Vidím, že se diskuze rozproudila. Naprosto souhlasím s Tomem tužínem. Názory, že se má jezdit na kole a ne s kolem vlakem, jsou opravdu zastaralé. Jsou zkrátka relace, kde je rychlejší a příjemnější jet na kole, ale jsou i relace, kde je příznivější vlak (a nemusí to být jen kvůli rychlosti, důvodem může být i frekventovaná, pro cyklisty nebezpečná silnice). Pokud pojedu např. do středních Čech a tam budu chtít jet na výlet/ za jinými účely v dojížďkové vzdálenosti od trati, opravdu tam nepojedu ze střední Moravy na kole. Fyzicky bych to zvládl, ale na to nemá každý čas... A jezdit na cyklovýlety pořád dokola kolem baráku každého nebaví. Když jedu se synem na nádraží, často trnu, jestli se s koly do vlaku dostaneme. Potom se nedivím, že řada lidí to po první zkušenosti s přepravou kol ve vlaku zabalila a jezdí raději autem. Byť s nutností návratu na výchozí místo...
Pátek, 15. května 2020 - 07:48:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5069
Registrován: 5-2002
A kam by jste v soupravě 843+043+943 chtěli hromadu kol nacpat, aby to bylo v souladu s bezpečností provozu? 843 má služební oddíl jen průchozí a vložáky možná mají v krajních oddílech 4 háky (teda aspoň liberecké, nevím zda i olomoucké). Skládat kola na představek považuji za nepřípustné a jsem rád, když to průvodčí nedopustí.
Pátek, 15. května 2020 - 08:08:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15001
Registrován: 12-2007
cestující jsou obtížný hmyz a způsobují nám problémy tím, že drze lezou do vlaků. Dobrý vlak = prázdný vlak.
To jste si domyslel (nadsadil) sám, namísto vnímání protiargumentů.

Takže když už za to přiměřeně nebo vůbec nedostali zaplaceno v penězích, měla by jim to společnost vrátit jinak
Záměna příčiny a důsledku - nebere v potaz možnost onoho "zaplacení v penězích" namísto výrazných slev specifikovaných pouze pro jednu konkrétní věc. Včetně toho, že jsou osoby 65+, které nikam ani jezdit nechtějí či jim to jejich zdraví nedovoluje. Těm "společnost nevrátila" v této věci vůbec nic.

(Pomíjím samozřejmě, že tato argumentace je pak úplně mimoběžná u lidí do 18, resp. max. 26 let.)

Takže jestli tam byl dav cestujících, který na tu paní, místo aby jí pomohl
Dotyčná si pro "tenhle pán mi pomůže!" (nikoliv otázku směrem ke mě, ale "oznámení faktu", že je mojí povinností jí pomáhat) vybrala mě. Když jsem jí pravdivě řekl, že budu mít dost problémů do toho vlaku dostat sám sebe (kdy si záměrně vybírám aspoň vstup se 3 - a tedy mírnějšími - schody namísto jiného vozu pouze se 2 schody; navíc raději vstup širší - s dvoukřídlými dveřmi, kde mám o to víc manévrovacího prostoru k jednoduššímu nástupu), tak (poté, co jí s kolem pomohl průvodčí) na mě při mém nástupu "krok sun krok schodek za schodkem" ještě čuměla, jak se do těch schodů drápu (s následným povzdechem "Aha", z čehož usuzuji, že "koukala, jestli mé zdůvodnění bylo dostatečně oprávněné").
(bohužel v minulých týdnech/měsících se určité problémy dolních končetin, po dlouhé době relativního klidu (i když zrovna s těmi schody to byl i bude problém už vždycky, nemluvě o takových věcech jako doprošování o vysunutí přídavného schodku u Regiospiderů) opět zhoršily.)

Každopádně, to jsme už dost odbočili od tématu, že vykládku/nakládku spoluzavazadla si cestující má zajišťovat sám vlastními silami. Zvládne jezdit na kole = zvládne naložit kolo do vlaku.

Obdobné samozřejmě platí s mnou již zmíněným překážením kol v jediném nízkopodlažním vstupu a bohorovném odkázání na "použijte jiné (= "vysokopodlažní") dveře".

P. S. Jízdní kolo zabírá určité místo o rozměru 1 - 2 míst pro člověka.
Je logické, aby zpoplatnění jeho přepravy odpovídalo této skutečnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Bkp
Pátek, 15. května 2020 - 09:32:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8254
Registrován: 8-2003
Jena:
"Jakkoli se nechci zastávat případného šlendriánu, který rozhodně nevylučuju, přijde mi, že se poslední dobou plete v řadě názorů pojem "MOŽNOST cestovat s jízdním kolem" na "PRÁVO cestovat s jízdním kolem". A to kdykoli, kdekoli a bez jakýchkoli omezení. Myslím to obecně, nikoli jako narážku na popisovaný případ."

To naprostý úlet, jít s kolem k vlaku pro možnost, nikoli právo, být přepraven. Taková trochu ruská ruleta. No velmi lákavé.
Pátek, 15. května 2020 - 09:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15003
Registrován: 12-2007
... a ještě k tomuto:

A ty názory, že dopravní prostředek nemá být přepravován jiným dopravním prostředkem … to mi fakt hlava nebere [nene] Co třeba v zahraničí trajekty - ty by asi neměly vůbec existovat?

Předřečník si asi nevšiml slova PRIMÁRNĚ.
Ano, auta jsou PRIMÁRNĚ od toho, aby se s nimi jezdilo. A ne aby se přepravovala na lodích.
Stejně tak jízdní kola jsou PRIMÁRNĚ od toho, aby se na nich jezdilo. A ne aby byla přepravována ve vlacích.

Nicméně, ve srovnání auto na trajektu vs. kolo ve vlaku existuje několik rozdílů:
- Trajekt slouží coby přeprava v místě, které reálně nelze překlenout jinak, resp. které dosud nebylo překlenuto jinak. S postupujícím vývojem takových míst ubývá tam, kde se vyplatilo vybudovat nové přemostění či podmořský tunel, které umožnily, že auta (či i vlaky dříve přepravované po trajektu) jedou kdy potřebují a ne kdy zrovna pluje trajekt.

- Trajektová přeprava je obvykle "z místa A do místa B" bez mezilehlých zastávek, kdy v obou koncových bodech je dost času na "nakládku" a "vykládku" automobilů. Což však neplatí pro běžné vlakové spoje, jejichž jízdní řády jsou fixování přípojovými nebo křižovacími místy a které mají mnoho nácestných zastávek s pevně stanovenými délkami pobytů. Případnou výjimkou v této věci by mohl být produkt ve smyslu "sezónní cyklovlak" - netaktový spoj, který by s prodlouženými pobyty počítal. Nicméně primární diskuse se nyní rozvinula k taktovým rychlíkům, kterých se týká ta fixace dle křižování atd.

- Plavba vozidel po trajektu je zpoplatněna poměrně vysokými částkami. Srov. s relativně nízkým dovozným za přepravu jízdního kola ve vlaku (výrazně nižším ve srovnání se skutečností, že přepravované kolo zabere i více prostoru než přepravovaná jedna osoba). Na tento bod se váže i další aspekt - tím pádem nedochází k nadužívání služby v onom smyslu "jízdné mám za pár korun, ta přeprava kola taky moc nestojí, tak se vlakem svezu (např.) 100 km, tam se projedu a pak pojedu (např.) 100 km zpátky; jé, to samé napadlo fůru dalších lidí; jé, jaktože ČD nezajistily dost místa pro nás všechny?".

P. S. K možnému zhoršení (zde z jiného úhlu pohledu než přepravy ve vlaku) vzešlému z boomu elektrokol viz např. tento článek.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 15. května 2020 - 10:17:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2351
Registrován: 7-2017
David: Tebou popsaná situace se dala jistě na místě řešit "lidsky" - tak, jak to bývalo zvykem před vznikem internetu... [crazy]

Pokud jde o "zhoršení...vzešlé z boomu elektrokol", tak už x-krát bylo tady i jinde zdůrazněno, že základní rozdíl mezi zdejšími poměry a poměry v "lepších" zemích je v poměru a) lidí, kteří používají kola jako dopravní prostředek a b) lidí, pro které jde hlavně nebo výhradně o rekreaci nebo adrenalinovou aktivitu. V těch "lepších" zemích se už ví, že perspektivní vývoj jde směrem k a), a dělají všechno pro to, aby mu napomohli; naopak v Čechistánu si spousta lidí myslí, že ve zbytku Evropy žijí většinou blbci a že pro nás chytré bude nejlepší jít proti té většině. Ale to se bohužel týká nejen dopravy.
Tom_tužín
Pátek, 15. května 2020 - 10:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1130
Registrován: 6-2005
Honza o:
Do soupravy 843 + 043 + 943 se těch kol vejde docela dost i na legální místa. Tuším že závěsy jsou jak na představku, tak i přímo v oddíle, kde jsou z kraje sklopné sedačky a nad nimi dva háky, čili do jednoho vozu se vejde 5 kol. Jestli se do tří vozů vejde 15 kol s jistotou netvrdím, protože každý z těch vozů má trochu jiné dispoziční řešení. Pokud ale není "nával" cyklistů, tak nebývá problém.

David:
Jízdní kolo s jistotou nezabere víc místa než teoreticky jednoho člověka (ovšem je nesmysl to tak počítat).

Pokud máte problém s tím, že si vozí lidé kola vlakem, můžou si je taky klidně vozit vlastním autem (což se nakonec hojně děje). Bude to tak lepší? Nebo jim to chcete zakázat? Realita je taková, že každý dopravní prostředek se hodí do jiného prostředí, a pokud to prostředí není tam, kde se zrovna nacházím, tak si ten dopravní prostředek přepravím jiným dopravním prostředkem. V ten moment je z něj náklad / zavazadlo, za jehož přepravu se normálně platí. Co je na tom složitého k pochopení?

V tržní ekonomice platí jediná zásada, totiž že smysl má to, co je schopný si zákazník zaplatit a z druhé strany co je schopný za zaplacenou cenu vykonat ten, kdo poskytuje službu. Kdysi se po železnici vozilo třeba uhlí, nebo řepa, nebo proutěné košíky, dnes je poptávka od cyklistů. Na tuto poptávku slyší jak kraje coby objednatelé dopravy (viz masivní podpora cyklostezek), tak i samotní zákazníci a jejich nesporný zájem kola vlakem přepravovat, tudíž nezbývá, než se k přepravě kol postavit jako k zakázce, k cestujícím cyklistům jako k zákazníkům a přizpůsobit jim nabídku. Je celkem jedno, co si o tom myslí David. Západní Evropa to už dávno pochopila a i u nás je ten trend naprosto jasný.

Jinak o trajektové přepravě máte zcela zkreslené představy. Jezdí hojně i tam, kde lze jet jinak (dost často zkracuje zajížďku přes mořské zálivy, které lze i objet po silnici dokola), a dost často má řadu mezilehlých zastávek a funguje stejně jako u nás vlak - týká se zejména tzv. pobřežní plavby, kdy trajekty zastavují v několika městečkách na pobřeží a končí v nějakém větším sídle. Dost běžné je to v zemích, kde je skalnaté pobřeží, které neumožnilo rozvinout suchozemskou dopravní síť, nebo by její využití bylo zbytečně náročné (cesta vysoko přes hory, značné zajížďky atd.). Samozřejmě i tyto trajekty jsou dotované a přeprava jimi je pro místní velmi levná. Nepleťte si to s cenami turistických lodí, které jsou samozřejmě předražené.
Pátek, 15. května 2020 - 10:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15004
Registrován: 12-2007
Tebou popsaná situace se dala jistě na místě řešit "lidsky"
Lidsky jsem odpověděl, že budu mít dost starostí sám se sebou, se do toho vlaku dostat.
Za ne-lidské považuju, když někdo (namísto toho, aby se s kolem usadil) zůstane stát v prostoru nade dveřmi a "kouká, proč a zač".

Radši nevzpomínat na historky typu slušné poprosení způsobem "Prosím vás, mohl byste vysunout ten schodek?" směrem ke strojvedoucímu poté, co jsem čekal, až dotyčný dokouří (!) na nástupišti a jeho následná reakce typu "Ne, nepřipadá mi, že byste to potřeboval"; poté, co jsem ten velký rozdíl mezi hranou nástupiště (umístěného ve vnějším oblouku = o to větší vzdálenost mezi touto hranou a okrajem podlahy) a podlahou s problémy překonal, tak od dotyčného (který na mě ze dveří svého stanoviště směrem k interiéru u vstupních dveří koukal) dovětek "No vidíte, že to jde". [crazy]

Zbytečně tím ale uhýbáme od jádra věci, totiž že přeprava SPOLUZAVAZADEL (mj. jízdních kol) má mj. podmínku, že naložení i vyložení si cestující zajišťuje sám.

Mmch. když je řeč o těch rakvích a jejich přípojných vozech, tak taky nic moc - u některých z nich jen dva schody, u některých dveří pak zábradlí jen na jedné straně (= nedá se opřít oběma rukama).

v poměru a) lidí, kteří používají kola jako dopravní prostředek
Pominu-li určité výhrady (O. K., pokud jde o použití namísto automobilu; svým způsobem not O. K., pokud jde o znouzecnost vyvolanou např. velmi špatnou nabídkou autobusového spojení pro běžné dojíždění) a přejdu k jádru věci, tak to na dané věci nic nemění - O. K. coby dopravní prostředek z výchozího do koncového bodu (lepší než aby taková osoba jela sama autem, kde auto zabírá více místa v prostoru); O. K. coby dopravní prostředek z výchozího místa např. na vlakové nádraží (+ tam kolo zaparkovat a dál pokračovat vlakem).

Not O. K. (zbytečný zábor místa) v případě, že dotyčný chce své kolo ve vlaku přepravovat; tím víc pokud by něco takového mělo probíhat v masovém měřítku. Tím víc pokud hovoříme o dojíždění do práce, tzn. povětšinou v přepravní špičce, kdy mnoho vlakových spojů je plných i tak, běžnými cestujícími, natož jízdními koly (což mimochodem v některých oblastech bývá řešeno tak, že v hlavní ranní a odpolední špičce je přeprava kol ve vlacích vyloučena).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 15. května 2020 - 10:33:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11058
Registrován: 12-2009
Pokud je vlak označen, že má přepravu kol, není to jen možnost, ale právo. Samozřejmě do vyčerpání kapacity. I ta se dá při dobré vůli překročit, ale - při nějakém problému, nedej bože zranění nehodě atd. má průvodčí velkou smůlu.
Položte si otázku, jak se zachováte jako průvodčí s vidinou "pro dobrotu na žebrotu". (Už jsem jel samotnou 810 s 15 koly, průvodčí: "Já taky jezdím, nějak se musíme všichni domluvit a zmáčknout) Počítám, že kdyby tam byl prudič, nadávky na dopravce stejně budou a kdyby mu poškrábali kolo...ani nemyslet.
R1328 má oddíl pro kola na místenky a ve voze bez nich. Pokud bylo vše obsazeno, těžko vinit průvodčího za dodržení předpisu. Možná už se mu to v minulosti nevyplatilo, být hodný.

Nicméně by měl dopravce (a cyklisté) upozornit kraj, že u vlaku xxxx je trvale větší poptávka a je potřeba dát a zaplatit vlak s vyšší kapacitou přepravy kol. Případně zavést posilový.
Jestliže někdo ví, že chce jet konkrétním R na této trati, má možnost si pořídit rezervaci.

Obecně- když kraj postavil cyklostezky, měl by zároveň udělat něco pro to, aby k nim lidé nejezdili jen auty.
Problém je i v tom, že ti, co mají v agendě turistiku, většinou na kole nejezdí a turistika je pro ně vyjet lanovkou na Pustevny po vysednutí z auta. Případně z parkoviště busem na Ovčárnu. Těžko po nich chtít uvažovat jinak.[sad]

Asi je pravda, že z linek do hor jsou R123x bohužel loterie. Směr s kolem Beskydy je to ošetřeno líp.
Pátek, 15. května 2020 - 10:46:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15005
Registrován: 12-2007
Jinak o trajektové přepravě máte zcela zkreslené představy.
Když už jste podsunul příměr s trajektem, tak vnímejte tu hlavní zásadu - že samozřejmě každé z aut ujede naprostou většinu svých km po vlastní ose (a ne v útrobách trajektu) = pro srovnání: každé z jízdních kol by mělo většinu svých km ujet po vlastní ose (a ne se vozit ve vlacích).

Včetně dalšího důležitého aspektu (který z trajektového podsuvu činí onen nesrovnatelný podsuv) - že trajekty jsou pro přepravu těch dalších vozidel vyloženě konstruované (je pro ně určena převážná část vozidla), jsou za tímto účelem vyloženě provozované a počítají s tím i jízdní doby a pobyty, kdy srovnání ve věci "kolo + vlak" snese leda vyložený sezónní cyklovlak.

V tržní ekonomice platí jediná zásada
V tržní ekonomice (tzn. v takové, kde náklady na provoz musejí být pokryty tržbami) by cyklovlaky s takto nízkým jízdným pro nemalé skupiny lidí + nízkým dovozným za kolo (i když připustíme, že kolo tedy zabere prostor odpovídající prostoru pro 1 člověka, tak dovozné za kolo je násobně nižší než jízdné za toho člověka) neobstály.
Pátek, 15. května 2020 - 11:59:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11059
Registrován: 12-2009
každé z aut ujede naprostou většinu svých km po vlastní ose (a ne v útrobách trajektu)
Tady by spíš seděl, pro uvažované užití kola k výletu, autovlak. Tam zhusta ujede největší vzdálenost vlakem auto do dejme tomu Popradu a tam pojezdí v okolí.

Ale i tam platí- není místo - nejedeš.
Plyne z toho i to zmíněné-když je zájem, je třeba ho využít a ne odpuzovat.
Pátek, 15. května 2020 - 13:34:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13735
Registrován: 11-2002
Bkp: To naprostý úlet, jít s kolem k vlaku pro možnost, nikoli právo, být přepraven. Taková trochu ruská ruleta. No velmi lákavé. - jak si tedy představuješ v praxi, když vlak má kapacitu cca 10 kol, která je vyčerpána záhy a na dalších 2 stanicích čeká dalších 20? Na to celou dobu narážím. Ano, pokud je problém s kolisty pravidelně, má máslo na hlavně dopravce, že inzeruje něco, co není schopen opakovaně dodržet a ani s tím nic nedělá. Pokud je však ona poptávka různorodá, nepravidelná a nahodilá, jaké máš řešení? Abychom zůstali u praktického příkladu, pro soupravu 843+043+943?
Tom_tužín
Pátek, 15. května 2020 - 13:55:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1131
Registrován: 6-2005
David:
Jaká kombinace dopravních prostředků je "OK" nebo "Not OK" si rozhodne každý podle svých potřeb. Naštěstí máme svobodu pohybu a svobodnou volbu dopravních prostředků. Můžete si o tom myslet co chcete, ale nic s tím neuděláte. Jinak poměrně vysoké poplatky za přepravu kol jsou dle mého dostatečně motivující k tomu, aby tuto možnost nikdo nevyužíval dejme tomu nepřiměřeně často. Nevím třeba o nikom, kdo by toto využíval pro každodenní dojížďku. Když někdo má tu potřebu přepravovat pravidelně kolo vlakem, tak mj. existují velmi slušné "skládačky", které se dají vozit i nad / pod sedadlem coby příruční zavazadlo (třeba jako větší batoh), tudíž zdarma. V podstatě totéž platí i pro koloběžky.

"Každé z jízdních kol by mělo většinu svých km ujet po vlastní ose" - Což zřejmě pro naprostou většinu cyklistů také platí. Nicméně tím není vyloučená možnost si kolo vlakem v případě potřeby přepravit třeba v situacích, kdy v trase dlouhé 60 km je posledních 10 km, kde jakékoliv slušné spojení veřejnou dopravou není. Potom 50 km vlakem a 10 km dojezd na kole je rozhodně lepší možnost než 60 km autem. Berte jako fakt, že dobré spojení veřejnou dopravou prostě nikdy nebude všude.

"Trajekty jsou pro přepravu těch dalších vozidel konstruované" - asi stejně jako vlaky, které jsou konstruované pro přepravu zavazadel. Zřejmě už nepamatujete doby, kdy byl v téměř každém vlaku "hytlák", zavazadel se vozilo opravdu značné množství a to, co dnes občas přiveze k vlaku elektrická "ještěrka" dříve vozila ta stejná ještěrka s řadou přípojných vozíků, které byly po vrch zaplněné různými balíky. Dnes se se zlomkem těchto balíků řítí po silnicích všelijaké dodávky - je to dobře?

"V tržní ekonomice (…) by cyklovlaky (…) neobstály - Při vašem vnímání tržní ekonomiky by zkolabovala doprava (a nejenom ona) jako celek. Ani výnosy z poplatků od řidičů (mýto, silniční daň) zdaleka nepokryjí náklady na silniční síť jako celek. Stejně tak příjmy z jízdného téměř nikde nepokryjí náklady na jakoukoliv linku hromadné dopravy. Můžu Vám jenom říct, že tržní ekonomika funguje trochu jinak. Dopravce má své náklady a ty jsou mu plně uhrazeny, částečně přímo jízdným, částečně nepřímo z daní, které platí třeba zrovna ti cyklisté, kteří chtějí tím vlakem jet. Takže buďte v klidu, opravdu si to platí ze svého.

Myslím že byste potřeboval mít zkušenost z vlastního podnikání. Tam byste rychle pochopil, že ekonomika je v kostce o tom, abyste co nejlépe prodal službu, kterou poskytujete. Když dáte peníze do provozu vlaku, tak ekonomicky nejhorší je mít prázdná sedadla a prázdná místa pro cyklisty, do nichž jste investoval a nemáte z nich výnos. Ekonomicky nejlepší je taková místa obsadit a získat z nich tržbu, což je podmíněno tím, že si vychováte skupinu spokojených zákazníků, kteří se k Vám budou vracet. Toto ví každý řezník, pekař, automechanik nebo hospodský. Pokud na vás nebude spoleh a zákazník nikdy nebude vědět, jestli službu poskytnete, nebo jej vyhodíte, tak přijdete o zákazníky, o tržby a nakonec zavřete krám.

Mimo jiné není náhodou, že jsou různí soukromí železniční dopravci, kteří jezdí hlavně "pro lidi" různé turistické linky, a ti to prostě vždycky umí vymyslet tak, aby cyklisty svezli. Ono když je mezi lidmi tolerance, vstřícnost a ochota domluvit se, tak jde opravdu leccos. Mimo jiné od časů, kdy jsem sám sobě zaměstnavatelem, tak taky dělám zdarma pro své zákazníky leccos navíc (např. konzultace), co bych jako zaměstnanec dělat nemohl. A budete se divit, ono se mi to velmi, velmi ekonomicky vyplácí - asi jako když Vám dají v hospodě něco navíc jako "pozornost podniku" - je to o tom, že tam potom chodíte rád a uděláte jim tržbu i příště.
Opavák
Pátek, 15. května 2020 - 14:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 636
Registrován: 12-2007
Na rychlících je počet přepravovaných kol omezen na počet háku k tomu určených. Pokud jsou háky plné, další kola se neberou a lidi mají smůlu. Je to běžný kolorit. Stalo se to už tolikrát, že se lidi s koly nevzali a určitě to ještě mnohokrát bude. Žádná kola na představcích nebo v uličkách se přepravovat nebudou.
Pátek, 15. května 2020 - 15:11:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2352
Registrován: 7-2017
Všechny ty tahanice jsou koneckonců způsobeny tím, že po vystoupení z vlaku skoro neexistuje možnost kolo si vypůjčit. Nikdo by nepotřeboval kolo vlastnit a tahat ho s sebou vlakem, kdyby měl (skoro) neomezenou možnost vypůjčit si ho.
Tom_tužín
Pátek, 15. května 2020 - 15:38:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1132
Registrován: 6-2005
Opavák:
Jenže to není jenom věc cyklistů, ale v nemalé míře i věc dopravce, a to z důvodu častého nedodržování řazení vlaků. Třeba teď koronavirus a rychlíky přes Opavu, jak jsem zaznamenal, jezdily po nějakou dobu jako sólo vůz 843. To je potom kapacita pro kola úplně někde jinde. Jak má cyklista počítat s kapacitou vlaku pro přepravu kol, když je zcela neodhadnutelná? A proč se tedy vlak zkracuje z důvodu "nízké poptávky", když se "nízká poptávka" projeví tím, že na nástupištích zůstanou lidé, které ten zkrácený vlak nepobral?

dědek hank:
To je teoreticky pravda, ale naráží na tři překážky. První je ta, že lidé se chovají jako [cunik] k čemukoliv, co není jejich a jen si to půjčí. Druhá s tou první úzce souvisí, totiž taková služba je potom dost drahá, nebo pro provozovatele nerentabilní. A konečně třetí překážka - cyklista může svou cestu končit úplně jinde, než ji začínal (u mně je to skoro pravidlo), takže by musel mít dopravce nějak vymyšlený systém zpětného svozu kol bez cyklistů (což ČD asi umí). Nepomáhá tomu ani to, že na každé z tratí jezdí jiný dopravce - jen na Bruntálsku jiná firma jezdí Opava - Svobodné Heřmanice, jiná jezdí Malou Morávku a zase jiná třeba Milotice - Vrbno. Nevím, nakolik by se zvládly vzájemně domluvit.
Pátek, 15. května 2020 - 16:40:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2353
Registrován: 7-2017
1. a 2. neřeším, domnívám se, že je to jen otázka času a případně ještě několika zásadních krizí typu té současné, než lidi bez peněz na nákup věci zjistí, že důležité není vlastnictví té věci, ale možnost ji použít.

Ad 3: Vždyť tu půjčovnu nemusí provozovat ausgerechnet dopravce... Fakt ale je, že Jeseníky jsou v tomto ohledu zvláštní případ, a to jsi ještě zapomněl na Železnici Desná.

Umím si představit, že se provozovatel půjčovny dokáže domluvit se všemi relevantními dopravci nebo že si v určitých případech ten svoz dokonce zajistí i vlastními prostředky. Třeba by to mohlo být ne tak, že železniční dopravce provozuje půjčovnu, ale tak, že půjčovna má - třeba i nějak věcně omezené a tedy příznivěji zpoplatněné - právo přístupu na železnici jako dopravce specializovaný jen na tu jednu věc. Živě si na určitých populárních trasách představuju muvky s přívěsnými vozíky nebo šukafóny (přestavěné na nákladní) plné kol a trasy vyhrazené v GVD speciálně pro ně... [lol]
Pátek, 15. května 2020 - 16:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15010
Registrován: 12-2007
Tady by spíš seděl, pro uvažované užití kola k výletu, autovlak.
Ten je z ekonomického hlediska snad ještě spornější - přeprava mrtvé váhy automobilů (= vozidel těžších než bicykly), navíc bez možnosti jiného využití než právě pro tu přepravu vozidel.

Dnes se se zlomkem těchto balíků řítí po silnicích všelijaké dodávky - je to dobře?
Rozhodně je dobře, že takovýmito delšími nakládkami/vykládkami v každé větší stanici nejsou zdržovány pravidelné vlaky osobní přepravy.

Jaká kombinace dopravních prostředků je "OK" nebo "Not OK" si rozhodne každý podle svých potřeb.
Stejně jako každý objednatel si dle svého uvážení rozhodne, jaký počet míst pro kola (tzn. míst, která jsou jinak problematicky využitelná) v jím objednávaných vlakových spojích dovolí.

Při vašem vnímání tržní ekonomiky by zkolabovala doprava (a nejenom ona) jako celek.
Tržní ekonomiku jste výslovně zmínil vy, načež jsem vám odpověděl, jak by to v případě tržně pojaté přepravy kol (potažmo i samotných cestujících) vypadalo.

Když dáte peníze do provozu vlaku, tak ekonomicky nejhorší je mít prázdná sedadla a prázdná místa pro cyklisty
Pokud někdo dá své peníze do tržního provozování vlaku na své komerční riziko, tak mj. při pořizování vozidel stanoví takovou kapacitu, aby neměl vlaky zbytečně prázdné.

Eventuálně (i to je součástí tržního uvažování): po prvotních úvahách a propočtech se rozhodne, že do takového podnikání vůbec nevstoupí, protože by se mu to nevyplatilo.

jsou různí soukromí železniční dopravci, kteří jezdí hlavně "pro lidi" různé turistické linky, a ti to prostě vždycky umí vymyslet tak, aby cyklisty svezli.
Jednak - turistické linky mají svůj primární účel stanoven už ve svém názvu. Obvykle také mají delší přestupní body v přestupních uzlech, v některých případech i delší pobyty ve významnější stanicích.

Jejich koncept se již blíží tomu, co jsem zmiňoval jako docela jinou kategorii - cyklovlak, jehož délky pobytů a obratové časy vyloženě počítají s nakládkou/vykládkou kol.

A dále: zdlouhavost nakládky/vykládky kol u jednoho z vámi zmíněných soukromníků - GWTR - dopadla na trati č. 194 tak, že v roce 2018 tam u dopoledních spojů "do hor" byla chronicky vysoká zpoždění, která od jara 2019 jsou "vyřešena" výrazným prodloužením jízdních dob u dvou dopoledních (= klíčových pro cestu za turistikou) vlaků, kdy jeden z nich od té doby nemá přípoje od čehokoliv v Českých Budějovicích, druhý z nich pak naopak nemá přípoje v Černém Kříži.

Samozřejmě relativně nestabilní ten systém byl i předtím za ČD, kdy nakládka/vykládka kol výrazněji prodlužovala pobyty a podle toho vypadalo i (ne)dodržování jízdních rádů.

Všechny ty tahanice jsou koneckonců způsobeny tím, že po vystoupení z vlaku skoro neexistuje možnost kolo si vypůjčit.
[ok][ok]
Navíc - pokud už ta možnost zapůjčení je, tak za (vyšší) cenu odpovídající tomu, že taková půjčovna je provozována na komerční riziko, na rozdíl od uměle snížené výši přepravného za jízdní kolo u (nejen) ČD.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Tom_tužín
Pátek, 15. května 2020 - 17:15:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1133
Registrován: 6-2005
dědek hank:
Ano, třeba se dostaneme k tomu švýcarskému ideálu, kdy bude cestujícím nabízený jeden balík služeb pod jednou značkou a za přijatelnou cenu. Ten balík služeb bude reálně zajišťovat třeba několik soukromých dopravců, hospodských, hoteliérů, vlekařů, provozovatelů musejí, turistických cílů, půjčoven kol, lázní atd., kteří se spolu domluví a budou dělat společný turistický projekt proto, že si vlastně navzájem budou dohazovat kšefty a v důsledku se to vyplatí všem. Potom si třeba někdo půjčí kolo v Malé Morávce, zajede na Praděd, nechá jej v lázních v Karlové studánce a bude vědět, že lázně se už domluví s půjčovnou v Morávce tak, že si tam to kolo dovezou zpátky i bez cyklisty. Jen nevím, jak dlouho to bude trvat …

David:
"Objednatel si rozhodne …" - objednatelé reagují na poptávku a logicky chtějí ve vlacích čím dál vyšší kapacitu pro kola (mj. důvod k plánovanému nasazení Stadlerů na Javornickou trať).

Ad. tržní ekonomika - o ní není sporu, jen jsem upozornil slovy "Vaše pojetí" na to, že tržní ekonomiku chápete hodně svérázným způsobem.

Ad. "pokud někdo dá své peníze do provozu vlaků" - to mi zase cosi podsouváte - spoje na komerční riziko. Nejde o "mé peníze", čili spoje na komerční riziko, ale spoje objednané krajem, ve veřejném zájmu. Ty jsou placené z peněz daňových poplatníků a jak jsem už upozornil, i cyklista jedoucí vlakem je daňový poplatník.

Ad. turistické linky - nejde o to, jakou cílovou skupinu oslovují, ale o přístup k zákazníkům.

Ad. chronická zpoždění - na tratích s převážně turistickým charakterem provozu se s tímto dá počítat v rámci jízdního řádu. Bylo pár takových tratí (tuším že je dodnes), kde byl prostě letní a zimní jízdní řád. Ten letní v sobě automaticky zahrnoval prodloužený nástup a výstup cestujících např. s koly, v zimě byly ty vlaky přiměřeně zrychlené. Takže stejně jako všechno ostatní se i toto dá řešit, pokud se chce …

Já bych řekl, že je to silná podobnost s Cimrmanovou Hospodou na mýtince: "Otevřel si hospodu u silnice na Písek, ale chodili mu tam lidi". Tady platí "provozujeme osobní vlaky, ale jezdí nám s nimi cestující".
Pátek, 15. května 2020 - 17:32:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15012
Registrován: 12-2007
Berte jako fakt, že dobré spojení veřejnou dopravou prostě nikdy nebude všude.
Je spekulativní, jestli tuto věc je nutné brát jako fakt. Např. v Jihomoravském kraji se dá veřejnou dopravou obstojně dostat prakticky odkudkoliv kamkoliv.

slovy "Vaše pojetí" na to, že tržní ekonomiku chápete hodně svérázným způsobem.
Napotřetí: tržní ekonomika = náklady musejí být (aspoň v dlouhodobém časovém měřítku) pokryty tržbami.
Na tom není nic "svérázného". Sám jste tento pojem do diskuse vnesl.

Nejde o "mé peníze", čili spoje na komerční riziko, ale spoje objednané krajem, ve veřejném zájmu.
Tím pádem jste tento údaj o "vašich (ve skutečnosti krajských/ministerských) penězích" zcela mimoběžně uvedl v konextu se soukromým podnikáním a pekaři, řezníky atd.

nejde o to, jakou cílovou skupinu oslovují, ale o přístup k zákazníkům.
Čímž se můžeme vrátit k dosud nezodpovězené otázce: Zažil jsem situace, kdy jízdní kola zcela zaplnila jediný nízkopodlažní vstup Trio-Regionovy tak, že nastupovat/vystupovat se dalo jen ostatními, vysokopodlažními vstupy + taktéž WC bylo z jedné strany soupravy nedostupné.

Průvodčí, který/která připustil(a) přepravu tolika kol, je a) vstřícný/vstřícná, b) rozhodně ne s pozitivním přístupem (nehodící se škrtněte).

Bylo pár takových tratí (tuším že je dodnes), kde byl prostě letní a zimní jízdní řád.
Po mnoho let byl právě na mnou zmiňované t-194. A když už být přestal, tak po čase udělali to rozvolnění jízdních dob (= sbohem, přípoje v ČB z jakéhokoliv směru před 8. h ráno) od jara 2019.

"Otevřel si hospodu u silnice na Písek, ale chodili mu tam lidi"
Opět mimoběžné přirovnání, kdy chodit do hospody je jejím primárním účelem.

Vozit kola ve vlaku je vedlejší službou nad rámec služby hlavní, tzn. přepravy osob.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Tom_tužín
Pátek, 15. května 2020 - 19:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1134
Registrován: 6-2005
Stručně -

To, že se "dá dostat" veřejnou dopravou odkudkoliv kamkoliv ještě neznamená, že to v řadě případů není třeba na kole výhodnější (z řady důvodů). Ono se moc nevyplatí čekat hodinu na nejbližší autobus, když jsem v cíli na kole za 15 minut.

"Tržní ekonomika" rozhodně neznamená, že náklady musí být pokryty jen tržbami. Náklady musí být pokryty (v tom je shoda) buď tržbami, nebo třeba příspěvkem na provoz ze strany kraje (obce, státu), nebo kombinací obojího. Což nijak nepopírá tržní ekonomiku v tom smyslu, že provozovatel oné služby pracuje na komerční bázi (provozování služby vysoutěžil jako komerční subjekt) a snaží se udržet své zákazníky (nebo získat i zákazníky nové).

Jeden odstavec byl o dotacích z oněch veřejných (krajských, ministerských) rozpočtů na provoz vlaků, a úplně jiný odstavec byl o tom, že jakýkoliv normální podnikatel (pekař, řezník …) si snaží udržet svou klientelu spokojených zákazníků. To, že jste obsah dvou sdělení zmastil dohromady není chyba na mé straně. Samozřejmě veřejná doprava je prostě specifická v tom, že je částečně dotovaná a částečně placená cílovým zákazníkem, takže se chová tak trochu jako komerční podnik, který si pěstuje svou klientelu (třeba ten pekař) a částečně se chová jako veřejná služba (tj. komunální podnik), tedy vykonává i činnosti, které nejsou primárně výnosné (třeba přeprava cyklistů), přesto je však žádoucí je ve veřejném zájmu zajistit (tedy podpořit dotací). Podstatou sdělení je to, že v každém případě segment, o němž je řeč (regionální doprava), nemůže být postavený na stejných komerčních principech, jako třeba spoje na komerční riziko na koridorové trati.

Zaplnění Regionovy koly: neznám konkrétní kontext - jestli byl ten vlak třeba narvaný lidmi jedoucími do práce, nebo to bylo o víkendu v nějakém turistickém kraji a kromě party cyklistů tam nikdo jiný nejel, takže v podstatě mohli cyklisté zavazet leda sami sobě. Každopádně by k takové situaci nemělo docházet a řazení vlaku by mělo odpovídat zájmu cyklistů. Tedy chyba buď dopravce, nebo objednatele dopravy.

"Chodili mu tam lidi"
Není to mimoběžné přirovnání. To, že lidé cestují vlakem je účelem osobních vlaků, stejně jako účelem hospody je pohostit své návštěvníky. A stejně jako v hospodě si můžete dát jídlo, pivo nebo kafe, tak ve vlaku můžete přepravit sebe, psa nebo kolo. Ve všech případech jde o škálu služeb, která se zákazníkům nabízí. Cestující s kolem není o nic méně cestujícím než cestující bez kola, stejně jako zákazník hospody, který zašel jen "na pivo", není o nic méně zákazníkem než ten, který si dal třeba i večeři. Pojem "vedlejší služba" a "hlavní služba" je produktem vašeho subjektivního vnímání (které nesdílím) a nemám pocit, že by měl v čemkoliv oporu. Opět z toho zavání všeznalé "právo" rozhodovat o tom, koho připustíte či nepřipustíte k přepravě vlakem, ovšem nemám pocit, že byste byl tím arbitrem, který o tom může rozhodovat. Vlaky ani veřejná doprava nejsou Vaším majetkem, právo užívat máte stejně Vy jako cyklista s kolem, nebo třeba bába s nůší.
Pátek, 15. května 2020 - 19:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15013
Registrován: 12-2007
"Tržní ekonomika" rozhodně neznamená, že náklady musí být pokryty jen tržbami. Náklady musí být pokryty (v tom je shoda) buď tržbami, nebo třeba příspěvkem na provoz ze strany kraje (obce, státu)
To už není případ tržní ekonomiky. To je případ, kdy do tržní ekonomiky vstoupil netržní prvek.

jakýkoliv normální podnikatel (pekař, řezník …) si snaží udržet svou klientelu spokojených zákazníků.
Po podsuvech s trajekty přichází podsuv s pekaři (kdy není ničím neobvyklým, že pekař má již nějakou dobu před zavíračkou zčásti či zcela vyprodáno a je to zcela na uvážení pekaře; nelze jej nutit péct "do foroty" s problematickým upotřebením neprodaného zboží) či koneckonců hoteliéry (každý si může stanovit kapacitu svého ubytování tak, že v sezóně bude mít vyprodáno a že další zájemci budou odmítáni, srov. se zdejší argumentací "cyklista má právo na přepravu; žádný nesmí být odmítnut").

To, že lidé cestují vlakem je účelem osobních vlaků, stejně jako účelem hospody je pohostit své návštěvníky.
A protože jsem se na podsuv s "chodili mu do hospody lidi" nechal nachytat, tak polemizujeme, rozmělňujeme do dalších nesrovnalostí - např. výše útraty v hospodě v závislosti na spotřebovaném jídle/pití, k němuž má nejblíže přirovnání ve výši útraty cestujícího ve vlaku v závislosti na kilometrické vzdálenosti a ne že spolu s cestujícím jede předmět, který ve vlaku zabírá přinejmenším tolik prostoru jako samotný cestující.

Samozřejmě i restaurace může mít plně obsazené (např. rezervované pro uzavřenou skupinu) prostory s tím, že další příchozí zákazníky tím pádem odmítne obsloužit. Nebo je upozorní, že čekací doba na jídlo bude v řádu 1+ hodin. (opět srov. s "právem cyklisty na přepravu" a "právem být neodmítnut").

Vlaky ani veřejná doprava nejsou Vaším majetkem, právo užívat máte stejně Vy jako cyklista s kolem
... a to přesně do té míry, že:
- na mě nebudou čumět, jak se coby platící cestující pomalu drápu do schodů poté, co jsem jim slušně + se zdůvodněním odmítl pomoc s naložením něčeho, co je jejich povinností si naložit sám

- nebudou znepřístupňovat jediný nízkopodlažní vstup ve vozidle, potatmo přístup na WC v jakémkoliv vozidle (protože mým právem platícího cestujícího je takový vstup či WC využít)

- (z dosud neuveřejněných zážitků z jižní větve JHMD, tedy místa, kde akceptuji určitá zdržení a nepohodlí vzešlá z nadprůměrného počtu lidí s koly) v případě značně přeplněného vlaku, kde i já jsem nastoupil v J. Hradci krátce před odjezdem a musel jsem stát na představku; v jedné z nácestných zastávek, kde jsme kvůli nakládání/vykládání kol z hytláku stáli několik minut, řekl cyklista (stojící vedle mě) své spolujezdkyni "vtip" (nezaložený na realitě; žádná NAD se nekonala) typu "konečná; dál pojedeme náhradním autobusem, ale do nej vezmou jen nás cyklisty; kdo kolo nemá, půjde pěšky", což jsem nenechal bez odpovědi a řekl jsem "když už, tak právě naopak - máte kola, tak pojedete na nich; do autobusu půjdou jenom ti, kdo by neměl na čem jet".
Tom_tužín
Pátek, 15. května 2020 - 20:09:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1135
Registrován: 6-2005
Stručně -

Hospodský nebo pekař může někoho odmítnout, protože jede čistě v komerčním režimu. Nemusí dělat, co se mu nevyplatí dělat. Na rozdíl od veřejného vlaku, který přepravuje cyklisty i tehdy, kdy se náklady na jejich přepravu z jízdného nevrátí, protože dopravce dostává chybějící peníze "dosypány" z veřejných peněz. A právě kvůli tomu "dosypu" musí zajistit i služby, které by se mu v komerčním režimu nevyplatily. Pokud dostane dotaci na vlak, který má přepravit cyklisty, a přesto je přepravit odmítne, potom čerpá dotaci neoprávněně a měl by být penalizován. V tom je rozdíl třeba od té hospody, která dotace nebere a koho obslouží či neobslouží je tudíž na zvážení hospodského.

Hezky to lze demonstrovat na příkladu některých venkovských obchodů, které dostávají provozní dotaci od obce třeba za podmínky, že jsou otevřené denně od 8. do 18. hodin. Pokud by existovaly bez dotací, tak si obchodník může otevřít a zavřít jak uzná za vhodné. Pokud ale bere dotaci z veřejných peněz s jasně definovanou podmínkou, tak prostě nemůže vyhodit zákazníka v 17:45 proto, "že se mu nevyplatí mít tak dlouho otevřeno". Věřím, že teď už to snad pochopíte …

Zbytek jsou (nezlobte se) jakési Vaše subjektivní problémy toho ražení, že se na Vás někdo blbě dívá a je Vám to nepříjemné, nebo že Vás někdo poprosil o laskavost, a vy jste jej poučil že laskavost není Vaše povinnost, nebo že možná máte problém někomu slušně říct, ať si posune kolo, protože zavazí ve vstupu na WC (třeba si toho "viník" ani nevšiml …). Taky asi nerozumíte vtipům a taky reagujete na něco, co nebylo řečeno Vám, což je podle mně tak trochu neslušné. Asi se berete příliš vážně, moc neoplýváte smyslem pro humor a rád "školíte" své okolí. Myslím že by se Vám lépe žilo s větší mírou pozitivního přístupu, vstřícnosti a nadhledu. Je to lepší, než mít stále nějaký "problém" a "konflikt". No nic, je to na Váš boj …
Pátek, 15. května 2020 - 20:30:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13737
Registrován: 11-2002
Pokud dostane dotaci na vlak, který má přepravit cyklisty, a přesto je přepravit odmítne, potom čerpá dotaci neoprávněně a měl by být penalizován - takže by zde neměla existovat žádná hranice? I kdyby se k regíně na pravidelném Os v Městě Albrechticích nahrnul nijak předem neohlášen 50 členný soubor cyklistů, musí být dle této logiky přepraveni? Případně - kde je eventuálně hranice toho, kolik lidí a kol musí dráha pojmou kdykoli a kdekoli a kdy už ne a podle čeho byla případně ona kvóta dle Vás stanovena?
Pátek, 15. května 2020 - 20:33:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11060
Registrován: 12-2009
Nikdo by nepotřeboval kolo vlastnit a tahat ho s sebou vlakem
Proti tomu hovoří cena a problémy výše popsané.
Celodenní cestování s kolem vyjde na asi 300 Kč, v případě víkendu levněji při skupinové jízdence. Nejste vázán ničím.

Půjčovna Ostrava celodenní
Kolo horské, krosové 390
+ 209 celodenní jízdné.
Pátek, 15. května 2020 - 20:53:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15014
Registrován: 12-2007
a vy jste jej poučil že laskavost není Vaše povinnost
Čtěte pro příště lépe. (Dotyčné jsem pravdivě odpověděl, že budu mít dost starostí do vlaku dostat sám sebe. O tom, že to (pravdivě) není moje povinnost + že její povinností si nakládku/vykládku zajistit sama, jsem taktně mlčel.)

možná máte problém někomu slušně říct, ať si posune kolo, protože zavazí ve vstupu na WC (třeba si toho "viník" ani nevšiml …
A zase subjektivní předjímání míjející se s realitou té zkušenosti (ve skutečnosti dotyční odpověděli, že neuhnou, ať jdu na jiné WC v onom Cityelefantu, jenže k němu se skrz jiné cyklisty také nedalo dostat).

Mmch. vzpomínám si i na nástup do Pantera, kde jedny ze dveří byly zataraseny jedním jízdním kolem; kde po otevření zvenku na mě majitelka kola křičela, ať tedy nastoupím jinudy, že ona stojí u dveří označených piktogramem; pak jsem ji ale upozornil, že ten piktogram uvádí povinnost kolo zavěsit na přilehlý hák (a nikoliv jím blokovat vstup do vozidla).

Toť jen několik zkušeností zasluhujících větší popis; ze zkušeností mám i četnější jednotlivosti typu "jezdit na kole i po nástupišti či v odbavovací hale" či "nasednout na (dětské) kolo ještě ve vlaku a neuvědomit si, že za dotyčným stojí člověk, který také chce vystoupit, kdy při brzdění pak kolo s dítětem popojede a do člověka vrazí".

Nebo akce typu "zkoušet, jestli se kolo vejde do výtahu na délku či jen na stojáka" či s tím související "několikaminutové blokování výtahu pro další lidi v situaci, kdy skupina cyklistů sjíždí do podchodu výtahem na etapy po jednom, max. po dvou".

kde je eventuálně hranice toho, kolik lidí a kol musí dráha pojmou kdykoli a kdekoli a kdy už ne a podle čeho byla případně ona kvóta dle Vás stanovena?
Připojuji se k tomuto dotazu + připojuji dotaz navazující - jaká doba pobytu za účelem nakládky/vykládky kol je dle p. Tužína v takové zastávce akceptovatelná nad rámec základního, např. 0,5 nebo 1minutového pobytu.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 15. května 2020 - 21:19:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 749
Registrován: 3-2018
Jena, David: To je úplně stejné, jako kdyby přišla k solo 810 100 členná skupina lidí (bez kol). Takováto hranice prostě stanovena být nemůže stejně jako v autobusové dopravě. Ale kapacita cca 8 kol na rychlík je prostě málo... Stejně tak stanovovat nějaké akceptovatelné zpoždění je nesmysl, vlak může být úplně stejně zdržen nástupem školního výletu (zásadně jedněmi dveřmi, aby se děti nepomíchaly) nebo fanoušků Baníku...
Tom_tužín
Pátek, 15. května 2020 - 21:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1136
Registrován: 6-2005
Jena:
To jste vzal trochu ad absurdum. Vlak by měl vzít tolik cyklistů, kolik kol se do něj dá umístit v rámci běžného řazení. Moje narážka směrem k penalizaci směřovala k situaci, kdy se třeba dopravce rozhodne nasadit místo standardní soupravy 843 + 043 + 943 pouze sólo motor 843, tudíž místo tří vozů jede jen jeden, a potom odmítá brát cyklisty s tím, že "nemá místo". Což je ostatně přesně ten konkrétní příklad rychlíků na trati 310, do kterých se autor příspěvku na začátku této diskuse dle svých slov nevešel a které takto opravdu zkráceny byly.

David:
Vidím, že meritem věci jsou zřejmě konflikty s jinými cestujícími, kterých máte zřejmě za sebou celou řadu. Vyjadřovat se k nim nebudu, jsou líčené Vámi jako jednou ze stran konfliktu, tudíž popis logicky vyznívá tak, že je pravda na Vaší straně (netvrdím, že nemůže být). Nicméně vyjádření těch druhých neznám, třeba to viděli jinak. Něco z toho může být bezohledné jednání, něco jiného nemusí být bezohledné jednání. Dám příklad - jdu po dlouhém nástupišti s kolem na vlak, který vyčkává na zpožděný přípoj. Nástupiště je dlouhé a prázdné, k vlaku bych šel tudíž předpisově dlouho. Proto nepředpisově sednu na kolo a k vlaku dojedu po nástupišti, čímž urychlím jeho odjezd např. o 20 vteřin. Je to bezohledné?

Kolik lidí (cyklistů) uvažovat na nástup ve které stanici, a v souvislosti s tím jak dlouhý pobyt uvažovat - zcela jistě je to věc toho, kdo má k dispozici statistiku, čili dopravce + objednatel dopravy (koordinátor).
Pátek, 15. května 2020 - 21:32:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13738
Registrován: 11-2002
To je úplně stejné, jako kdyby přišla k solo 810 100 členná skupina lidí (bez kol). Takováto hranice prostě stanovena být nemůže stejně jako v autobusové dopravě - to já vím, leč přesto je to zde vyžadováno. Ptám se tedy proč a jak by to mělo být správně?

kapacita cca 8 kol na rychlík je prostě málo - asi jo, ale co s tím? Řazení vlaku je dopředu známo i objednavateli spoje, proč jsou tedy pranýřovány dráhy, že "nezajistí"?

Moje narážka směrem k penalizaci směřovala k situaci, kdy se třeba dopravce rozhodne nasadit místo standardní soupravy 843 + 043 + 943 pouze sólo motor 843, tudíž místo tří vozů jede jen jeden, a potom odmítá brát cyklisty s tím, že "nemá místo". Což je ostatně přesně ten konkrétní příklad rychlíků na trati 310, do kterých se autor příspěvku na začátku této diskuse dle svých slov nevešel a které takto opravdu zkráceny byly. - to nezpochybňuji, že je špatně. Je jen otázka, zda ono zkrácení jde na vrub dráhy (lhostejno, z jiného důvodu), či k němu došlo na popud objednavatele, kdy z důvodu četných opatření vlaky moc lidí nejezdili, takže se redukovalo napříč republikou a na zvyšující se počty nemusí být operativně reagováno. A tady už je těžko to házet jen na dráhu (jakkoli lidem na peronu je to v tu chvíli jedno, že ten jeden vagon si tak objednal kraj/stát).
Pátek, 15. května 2020 - 21:41:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15015
Registrován: 12-2007
vlak může být úplně stejně zdržen nástupem školního výletu (zásadně jedněmi dveřmi, aby se děti nepomíchaly) nebo fanoušků Baníku...
Ano, i to je problém, proto:
- ČD svého času zavedly zvýhodnění pro školní výlety při předchozím ohlášení; bohužel se toto sesypalo ve chvíli, kdy byly zavedeny ony 75% slevy, které mj. motivují školní skupiny k využívání pravidelných spojů (v nichž mají slevy) než aby si zajistili smluvní autobus (kterého se žádné slevy netýkají).

- V den konání fotbalového zápasu, u nějž se předpokládá cesta vysokého počtu (navíc "rizikových") osob, dochází třebas i k vypravení speciálního spoje, u nějž je počítáno s dlouhými pobyty ve stanici nástupu a výstupu tak, aby nebyly dotčeny ostatní vlaky, potažmo ostatní cestující.

Tzn. ano, i tyto dva podněty jsou "problémem k řešení". Nikoliv však zdůvodněním, proč "mávnout rukou" nad otázkou, kde že je ta hranice počtu kol připuštěných k přepravě či délky pobytu s tím spojeného; nemluvě o falešném dilematu, kdy tyto podněty se vzájemně nevylučují, tzn. u konkrétního vlaku může nastat problém s neohlášenou školní skupinou a souběžně s vysokým počtem osob přepravujících (= nakládajících i vykládajících) jízdní kolo = zdržení je pak o to větší.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 15. května 2020 - 21:52:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 3-2018
David: Tento problém by měl být vyřešen stoprocentní nízkopodlažností v regionální dopravě, nikoli stanovováním nějakých fiktivních hranic...
Pátek, 15. května 2020 - 22:25:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1694
Registrován: 8-2017
Existují vůbec nějaká 100% nízkopodlažní vozidla pro výšku perónu 550 mm nad TK?
Tom_tužín
Pátek, 15. května 2020 - 22:33:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 6-2005
Jena:
OK, je pravda, že pokud zkrácení souprav nebylo z rozhodnutí dopravce, ale objednatele, tak potom by samozřejmě nesl veškerou odpovědnost objednatel a dopravce by za to neměl být penalizován. Obecně mám ale zkušenost, že už i vloni a předloni měl dopravce v rámci běžného provozu docela problém s dodržením pravidelného řazení vozu pro cyklisty (myslím zejména relaci Olomouc - Zábřeh - Šumperk). Důsledkem bylo to, že se cyklisté soukali s kolem do vlaku všude možně, nicméně nikoliv vlastní vinou. Taky by samozřejmě raději cestovali v klidu ve vagonu, kde by pro ně bylo dost místa.
Sobota, 16. května 2020 - 10:49:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13739
Registrován: 11-2002
Tom_tužín: nezpochybňuju, že občas je to jednoduše šlendrián. Je ale rozdíl si naběhnout opakovaně a nevidět žádnou snahu o nápravu/zlepšení nebo mít prostě smůlu a nevejít se ani kdyby byl za vlakem připojený Eas. Protože i ten má nějakou kapacitu.

V prvním případě je stížnost zcela na místě, ve druhém ty roztrpčené nářky působí spíše tragikomicky. Paradoxem je, že se ozývá především ta druhá skupina, přesně v duchu proč zrovná já mám smůlu a nemůže mít tamhleten pán...
Opavák
Sobota, 16. května 2020 - 13:16:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 637
Registrován: 12-2007
Jenže to není jenom věc cyklistů, ale v nemalé míře i věc dopravce, a to z důvodu častého nedodržování řazení vlaků. Třeba teď koronavirus a rychlíky přes Opavu, jak jsem zaznamenal, jezdily po nějakou dobu jako sólo vůz 843. To je potom kapacita pro kola úplně někde jinde. Jak má cyklista počítat s kapacitou vlaku pro přepravu kol, když je zcela neodhadnutelná? A proč se tedy vlak zkracuje z důvodu "nízké poptávky", když se "nízká poptávka" projeví tím, že na nástupištích zůstanou lidé, které ten zkrácený vlak nepobral?

Zkrácené soupravy (bez 043) jezdily pouze v době, kdy byl zákaz vycházení a tudíž cyklisté neměli kam a proč jezdit. To, že občas mimořádně jela jenom 843, byla vyjímka, ale vzhledem k minimální obsazenosti byla dostačující. Před chřipečkou a i nyní jezdí z 99,5% vždycky souprava, tak jak má a souprava ma dáno přesný počet kol, které je možno přepravit. Nic navíc se nepřeváží. Pokud chce mít někdo jistotu, že ho převezeme, má se nahlásit a místo si zarezervovat.
Sobota, 16. května 2020 - 13:43:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2907
Registrován: 9-2003
ad Tom tužín
Rychlíky na trati 310 byly zkráceny jen na 843+943. A toho 9.5., kdy se to stěžovateli stalo, tak už myslím jezdily v původní sestavě 843+043+943. Alespoň před výlukou v úseku Olomouc - Moravský Beroun ano. Sólo 843 jela jen jednou někdy v dubnu jeden celý obrat Olomouc - Ostrava a zpět z důvody závady na HV, které nechtělo jet z 943. Párkrát se tato sólo jízda ještě opakovala jen v úseku Opava - Ostrava a zpět, kdy v Opavě se opět při úvrati zjistilo, že HV 843.031 z ŘV nejede.

Karllos měl smůlu na vlakvedoucího, protože většinou se kola do rychlíků berou i mimo háky. 8.5. i dnes z Olomouce třeba ve vlaku 1325 několik desítek kol. S olomouckým vlakvedoucím (jezdí jen vlaky 1325/1328 Olomouc - Krnov a zpět) se mi nestalo, že by cyklisty odmítl. S opavským jednou.

S kolovozem bych z hlediska zátěže neviděl problém. V úseku Olomouc - Dětřichov je volná jízdní doba. Ale už před tak 2 lety byl jen při objednávce větší skupiny cyklistů. V té době býval pravidelně tehdejší vlak 3505 (dnes 1325) zaplněn o víkendu cyklisty a také pravidlem bylo v Krnově zpoždění 25 minut. Protahování pobytů ve stanicích. Nepomohly ani služební hlášenky a ČD odmítaly nasazovat operativně kolovůz bez předchozí objednávky větší skupiny. Takže by to chtělo případné stížnosti směřovat na objednavatele linky Olomouc - Krnov - Ostrava. Asi mu 8 garantovaných míst pro kolo stačí. Pravidelné nasazení kolovozu na jaře a v létě třeba na vlaky 1323 a 1325 o víkendech by se určitě vyplatilo. Případně se operativně řídit podle předpovědi počasí. Pokud má být slunečno, tak hlavně u vlaku 1325 by byl zájem cyklistů zaručen.

Před x-lety se mi stalo, že byla objednána skupina cyklistů, tak byl na vlaky 3505/3502 nasazen kolovůz. Ale bohužel nevyšlo počasí, tak skupina do Olomouce nedorazila a kolovůz se stejně s pár koly odtáhl do Krnova a zpět. A o týden později krásně, slunečno a samozřejmě bez kolovozu plný vlak cyklistů.[proud]
Tom_tužín
Sobota, 16. května 2020 - 15:53:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1138
Registrován: 6-2005
Dave:
Asi se potvrzuje, že zatímco s Olomouckými vlakvedoucími není problém, tak s těmi ze severu (Ostrava? / Opava? / Krnov?) je to horší. Olomoučtí jsou asi na cyklisty víc zvyklí, na Hané / v Litovelském Pomoraví jsou cyklistů kvanta.

Jinak pamatuju, že asi před dvaceti lety všechny rychlíky na této trati, které jely přes den a přes letní sezónu, měly vůz na kola automaticky v rámci běžného řazení. Samozřejmě to byla asi trochu komplikace v obratových stanicích a v rámci úvratí, ale dalo se to zvládnout. Tehdy přitom jezdilo cyklistů určitě méně než dnes.

Tu sólo 843 na rychlíku jsem viděl párkrát někde kolem Velké Bystřice, když jsem tudy jel standardně na kole. Nějak systematicky jsem nesledoval, na kterých vlacích a po jak dlouhou dobu to takto jezdilo.
Sobota, 16. května 2020 - 17:00:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11061
Registrován: 12-2009
Olomoučtí jsou asi na cyklisty víc zvyklí, na Hané / v Litovelském Pomoraví jsou cyklistů kvanta.
Na 323 a 320 asi žádní cyklisté nejezdí.[proud]
Já bych řekl, že prostě natrefil na někoho nerudného. Nebo na někoho, kdo za podobný dobrý skutek- víc kol, než je kapacita - byl potrestán.

Ono stačí, aby někdo nahlásil, že si o kolo navíc učinil nějakou újmu a... a co se asi stane?
Opavák
Sobota, 16. května 2020 - 20:52:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 638
Registrován: 12-2007
Já bych řekl, že prostě natrefil na někoho nerudného. Nebo na někoho, kdo za podobný dobrý skutek- víc kol, než je kapacita - byl potrestán.

Ono stačí, aby někdo nahlásil, že si o kolo navíc učinil nějakou újmu a... a co se asi stane?



[pozor][pozor][pozor]BINGO[pozor][pozor][pozor][ok][ok][ok]
Neděle, 17. května 2020 - 06:10:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15016
Registrován: 12-2007
Jinak pamatuju, že asi před dvaceti lety všechny rychlíky na této trati, které jely přes den a přes letní sezónu, měly vůz na kola automaticky v rámci běžného řazení.

Všechen jeden nedělní rychlík?



I pokud byly myšleny též Os vlaky, tak si všimněte jejich počtu během dne + také toho, že pro směr jízdy z/do Ostravy byl vždy potřeba přestup v Opavě.
Navíc můžu-li odhadnout, tak vůz na kola = symbol "D" (= pololužebák, kde ve druhé půlce vozu je 5 kupé vyhrazených přednostně pro "D", tedy cestující s dětmi do 10 let).

Mimo tento symbol bych to odhadoval bez (polo)hytláku.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 17. května 2020 - 06:20:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753
Registrován: 3-2018
David: Nebylo to před 20 lety, ale později. Také si pamatuju, že minimálně jeden pár R s kolovozem pravidelně jezdil.
Neděle, 17. května 2020 - 06:41:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10480
Registrován: 6-2004
A kam by jste v soupravě 843+043+943 chtěli hromadu kol nacpat, aby to bylo v souladu s bezpečností provozu?

to cestujícího nezajímá, mají se obnovit klasiky se služebákama, bude léto, lze očekávat plno kolařů a ta jejich kola asi moc nepatří do Regín... nabrat na dráhu další personál - nové lidi a neořezávat "furt všechno"...

a taky "vrátit" přípoje ve Valšově od vlaků ze směru Olomouc... prostě dělat to vše pro potřeby lidí, ne jinak



(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Neděle, 17. května 2020 - 08:40:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11062
Registrován: 12-2009
To Fany podle toho?
To není TT, kde si vyberete z krabice jinou soupravu a už se jezdí.
Zkuste to tady, třeba na vás dají.
Neděle, 17. května 2020 - 08:49:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10482
Registrován: 6-2004
Ohl: nesmírně jste mne pobavil [biggrin]
Neděle, 17. května 2020 - 10:07:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 755
Registrován: 3-2018
Opavák: Rezervovat místo pro kolo nelze, rezervace jsou dočasně pozastaveny. Apropos: Kolik kol lze dát do 843? Je tam dost blíže neurčeného místa plus služební oddíl. Navíc je rozdíl mezi subtilní silničkou nebo dětským kolem a těžkým elektrokolem ověšeným brašnami a košíky...
Opavák
Neděle, 17. května 2020 - 12:14:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 639
Registrován: 12-2007
Teď momentálně nelze rezervovat, ale před chřipečkou a předpokládám, že za chvíli i po chřipečce půjdou rezervace na kolo zase koupit.

Do 843 nejde dát žádné kolo. Kola se převáží jen a pouze v 043 a 943 na hácích. V 843 žádné háky nejsou.
Tom_tužín
Neděle, 17. května 2020 - 12:48:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1139
Registrován: 6-2005
David:
Zkuste si vyjasnit význam slova "asi". Jinak to Vaše vytahování starých jízdních řádů je fakt směšné, v těch dobách nebylo výjimkou, že na vlaku jelo to, co zrovna mělo kola, zejména bizardní směsice řad 831, 851, všech myslitelných osobních (přípojných) vozů a lokomotiv různých řad, které byly zrovna po ruce (často 742, 731, 751). Je fakt, že připojování cyklo - hytláku za rychlíky se dělo v časech, kdy už tam celkem ustáleně jezdily soupravy motorových rychlíků s řadou 843, takže to možná bylo někdy mezi léty 2000 a 2010. Fakt si žádnou statistiku nevedu, šotky nešotím, jen si pamatuju věci jako běžný cestující (zřejmě i z doby, kdy David ještě tahal kačera).
Neděle, 17. května 2020 - 12:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2909
Registrován: 9-2003
Do 843 nejde dát žádné kolo. Kola se převáží jen a pouze v 043 a 943 na hácích. V 843 žádné háky nejsou.
[proud][biggrin]
Tak to v Olomouci než jsem včera přešel z 943 na 843, tak už v 843 před 1325 bylo minimálně 10 kol. Mimo jiné i ve služebním oddíle. Já si hlídám jen, abych měl únikovou cestu ze stanoviště, jinak je mi jedno, kam to vlakvedoucí naskládá. Kdysi před 4 lety to vlakvedoucí počítala a v soupravě 843+043+943 naskládáno 48 kol.[proud][biggrin][rofl]
Neděle, 17. května 2020 - 13:14:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9382
Registrován: 5-2007
Fany: A ste si vedomý toho, že než urobiť Vami požadované opatrenia, bude (výrazne) lacnejšie zaplatiť tým cyklistom dodávku, ktorá im tie bicykle doveze kam chcú?
Neděle, 17. května 2020 - 13:15:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10484
Registrován: 6-2004
naskládáno 48 kol [ok]

no vida, to by víkendová klasika na určitých spojích zvládala.. kdy vůbec jede na 310 klasa, nebo to je už hudba minulosti?