Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 04. 5. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 04. 5. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Tass
Pátek, 17. dubna 2020 - 10:40:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 699
Registrován: 10-2006
Pezos: Máte pravdu, ale předpokládám, že se VHD postupně začne vracet do rozsahu, jaký tady byl předtím (i když si nedělám iluze, že by toho některé kraje nevyužily ke škrtům). Ve městech začnou znovu platit modré zóny. Městská policie přestane zavírat oči nad auty zaparkovanými kdekoli bez ohledu na značky. Dnes řada lidí jezdí do práce autem, protože se bojí do VHD a současně má jistotu, že zaparkuje někde poblíž svého pracoviště. Za měsíc už to nemusí platit a do VHD se ve větším počtu vrátí lidé dojíždějící do práce. A tihle lidé budou mnoha dalším lidem příkladem, že nástup do autobusu nebo vlaku neznamená, že člověka sežere virus.
Kontrolní otázka: Proč se politici ani média vůbec, ale vůbec nezajímají, jak to vypadá na zaměstnaneckých přepravách? Proč neukážou, že ty spoje stejně jako dřív jezdí plné lidí, a světe div se - jejich fabriky nezavírají, protože z každodenního cestování ani po 6 týdnech žádná hromadná nákaza nevznikla. Aha, ono to nezapadá do strategie systematicky živeného strachu a paniky.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Venca_m
Pátek, 17. dubna 2020 - 11:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 572
Registrován: 4-2009
->Tass
Dopr... Zrovna na včerejšek jsem měl koupené lístky na jejich koncert [sad]
Pezos
Pátek, 17. dubna 2020 - 19:22:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1656
Registrován: 4-2014
Odpověď ve všeobecné neželezniční.
Neděle, 19. dubna 2020 - 14:56:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 12-2019
Vzhledem k délce trvání jsem nakonec přeci jen vytvořil změnové listy pro koronavirové omezení, kvůli rozsahu poněkud opožděně - vše vytvořeno jako do odvolání, zpětné přelepování netřeba - naleznete jako obvykle na http://prelepky.wz.cz
Sobota, 02. května 2020 - 16:47:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 6-2016
Od pondělí 27. dubna je povolen výjezd českých občanů do zahraničí. Z cizinců sem mají povolený vjezd rodinní příslušníci českých občanů, lidé vykonávající "ekonomickou činnost" nebo zahraniční studenti vysokých škol (vyhláška vlády č. 443/2020). Pro železniční dopravce je asi nejzajímavější informace, že je do Česka povolen vjezd zahraničních studentů. Dopravci ale mají přeshraniční dopravu zakázanou vyhláškou vlády č. 200/2020. Myslím, že by stálo za to obnovit již nyní mezinárodní vlaky na Slovensko v rozsahu 2 páry denně (+ komerční vlaky RJ/LE) přes Břeclav, Horní Lideč a Jablunkov. Tyto vlaky by využili mnozí z cca. 22 tisíc Slováků, kteří studují na českých vysokých školách. Výuka na VŠ je v Česku postupně obnovována a většina studentů nemá auto, tudíž by drtivá většina z nich jela vlakem.

Je to docela jednoduché. Stačí se domluvit s Babišem a Matovičem, zrušit příslušné vládní vyhlášky a na obou stranách hranice zavést kontroly ve vlacích, se kterými bude počítat i jízdní řád. V pohraničních stanicích policisté a vojáci zkontrolují všem cestujícím doklady a potvrzení, že osoby mají do dané země oprávnění vstoupit. Až začne v červenci dovolenková sezóna, tak povolit cestování turistům jen s cestovním pasem. Pokud se budou dávat razítka do pasu i v rámci Schengenu, sníží se riziko zavlečení nákazy ze zahraničí a bude větší naděje, že se většina mezistátních vlaků v Evropě obnoví. Už teď jezdí vlaky z Vídně do Budapešti, bylo by dobré, aby jezdily i z Prahy do Bratislavy nebo do Košic.

Myslíte, že je možné obnovit přeshraniční osobní železniční dopravu na Slovensko v průběhu května a do ostatních sousedních zemí od července?
Sobota, 02. května 2020 - 18:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 1-2013
sem mají povolený vjezd rodinní příslušníci českých občanů, lidé vykonávající "ekonomickou činnost"

Vykonává tato osoba taky ekonomickou činnost? [happy]



Teď ale vážně: poslední věta ve vyhlášce 200/2020 je, že výjimku z tohoto mimořádného opatření může udělit ministr dopravy. Takže by to zase nemusel být až takový problém.
Sobota, 02. května 2020 - 18:13:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11688
Registrován: 8-2012
Je to docela jednoduché. Stačí se domluvit s Babišem a Matovičem
Je to ještě daleko jednodušší. Stačí ukončit všechna opatření, která nejsou nezbytná, mezi která patří uplatňování nějakých "zákazů cestování" a "kontroly hranic" mezi zeměmi, které jsou na podobné úrovni rozsahu nákazy - hranici je potřeba mít mezi nakaženými a zdravými, nikoli mezi Čechy a Slováky. Ale obávám se, že populističtí politici s jejich často nacionalistickým voličstvem to takhle nechápou... takže jak to dopadne, těžko říct.
電車オタク
Sobota, 02. května 2020 - 18:52:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 686
Registrován: 7-2017
Tak mě napadá: jak to bude s JŘ 2020/21 ? Bude řešen ve standardních termínech (první nástřel v červnu, aktualizovaný v srpnu, finální na přelomu září-října), nebo bude posunut ? Vzhledem k tomu že hlavně mezinárodní doprava je velká neznámá, tak se ptám zda někdo nemá nějaké bližší informace.
Sobota, 02. května 2020 - 18:55:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4566
Registrován: 6-2008
Tak díky politicky ostříleným kádrům za politické okénko a případná možná řešení...[crazy]

No ale mohli bychom se vrátit k blížícímu se červnovému návrhu pro prosinec...[wink]

Co se tedy dá očekávat...?

Zatím co na většině tratí je daný stav v dvou hodině R někde doplněné různě do hodiny. A někde doplněné o EX vrstvu...

Tak na tratích 320/127 dojde k dalšímu pokusu o změnu...???

Zatím co jednu dobu jezdilo mezi Prahou a Žilinou až 13 páru EX, ale přes Ostravu to nějak nezapadalo do uzlu Žilina. A byla tedy zvolená kombinace R a EX čili současný tristní stav. Tak se jeví, že půjde o další pokus změny tohoto stavu...

Vrabci cvrlikají, že by měl být kladen důraz na linku EX1. Tedy její prodloužení za Žilinu. V té menší variantě asi prodloužení jen po Poprad. Ta větší by by byla po Košice nebo z části po Poprad a něco do Košic. Asi záleží zda zůstane SC nebo se to bude orientovat jen na EX1...

Červen se kvapem blíží tak jsem zvědav...[crazy][happy][wink]

Otázkou prosincového JŘ může zahýbat i otázka koupě Leo expresu ČD. Že je zájem více jezdit za Žilinu je jasné. Ale rozdíl je když se o trh cestujících na úseku Praha Košice dělí dva či tři dopravci...

Nepodělí se někdo o nějaké střípky. Snad až tak tajné zase není...[crazy]
Sobota, 02. května 2020 - 19:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11691
Registrován: 8-2012
Co se tedy dá očekávat...?
Redukce.
GVD 2021 bude maximálně GVD 2020, možná dokonce jeho kopie 1:1, a v tom se nejspíš ještě bude škrtat.
může zahýbat i otázka koupě Leo expresu ČD
IMHO k tomu nedojde, ale pokud ano, jednoduše stačí vyškrtat všechny (komerční) LE vlaky z jízdního řádu.
電車オタク
Mladějov
Sobota, 02. května 2020 - 19:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14587
Registrován: 3-2007
Ic540:
"
Co se tedy dá očekávat...?
..Vrabci cvrlikají,"

No [lol]

Já bych tedy řekl, že v situaci, kdy vláda neví, co udělá za tři dny a ještě nebyl zřejmě ani čas na nějaké rekapitulace finančních ztrát minulých a predikce budoucích (kdy se nejen v železniční VHD i přes rozhazování státu jinde (předem) stejně řada věcí ořeže), je požadování scénáře změn v objednávané dopravě na úrovni hádání z ruky.
Ale on si někdo něco vymyslí a bude se tady o tom vášnivě diskutovat..

Myslím, že něco reálného se objeví letos tak nejdřív o prázdninách - neznáme finacování a neznáme předpokládané množství cestujících.

Takže klídek [wink].

Jo, eště taky řazení [biggrin]
Sobota, 02. května 2020 - 20:32:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3854
Registrován: 12-2007
Mladějov: Také si myslím, že se prostě s přípravou jízdního řádu začne až po prázdninách a např. s kraji se to projedná ve zrychleném řízení. Nevíme zda přijde druhá vlna COVIDu-19, nevíme jaká bude nezaměstnanost, přeshraniční pohyb apod. Ale je pravděpodobné, že se možná některé vlaky zruší, ať již posilové, tak třeba i rekreační anebo přeshraniční (např. do adršpašských skal).
Sobota, 02. května 2020 - 22:21:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15238
Registrován: 10-2004
Příprava JŘ se řídí termíny, které jsou na straně 48 v dokumentu Prohlášení o dráze 2021. Dokument má sice 2 změny, ale v žádné z nich není nic o tom, že by se termíny měly měnit. Požadavky měly být do 14.4. a návrh má být předložen do 12. června. Je tak zřejmé, že na zadání požadavků neměl koronavirus žádný vliv. Příprava JŘ musí běžet epidemie neepidemie, protože by se to jinak nestihlo. A jestli bude mít vliv? Většina objednavatelů už má smlouvy, kde jsou zasmluvněné výkony a možnosti významnějších redukcí můžou být omezené a případné redukce budou muset být v mantinelech smluv. Proto nečekám masivní redukce, když už, tak nějaké dílčí, které (pokud vůbec) přijdou spíš až po konečném návrhu (možná až v novém GVD) metodou "přikreslení vlnovek," která budou eventuelně řešit nová krajská zastupitelstva vzešlá s podzimních krajských voleb.
Jinak vláda několikrát deklarovala, že ona nic škrtat nehodlá a kvůli tomu schválila (přes výrazný odpor opozice) novelu zákona o rozpočtové zodpovědnosti, takže se to vysanuje schodkem rozpočtu a dalším zadlužením. Navíc příští rok jsou volby do parlamentu.
Neděle, 03. května 2020 - 09:06:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3855
Registrován: 12-2007
Orky: Termíny sice mohou být v prohlášení o dráze, na straně druhé je zcela nová situace, a ani ekonomové, ani vláda nebo kraje ještě neví, jaká bude z hlediska epidemiologie situace v druhém pololetí tohoto roku, a také neví, jak to bude vypadat s uvolňováním přeshraniční dopravy. Takže jistě je možné mít asi nějaké drafty jízdního řádu ale velmi hrubé, přičemž se domnívám, že např. kraje budou žádat o posunutí termínu jejich návrhů nebo připomínek. Já také nepředpokládám masivní redukci spojů, spíše přeshraničních, posilových nebo rekreačních. Vláda především nechce škrtat investice do dopravní infrastruktury, rozhodně nepůjde cestou bývalého ministra dopravy Víta Bárty, který přes noc zastavil i rozpracované dopravní stavby. Na straně druhé nebude chtít podporovat vzduchovoziče. Prostě z krize se musíme proinvestovat, ale to neznamená, že se budou nadále rozhazovat peníze plnými hrstmi.
Neděle, 03. května 2020 - 12:43:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2122
Registrován: 4-2003
Na straně druhé nebude chtít podporovat vzduchovoziče. Prostě z krize se musíme proinvestovat, ale to neznamená, že se budou nadále rozhazovat peníze plnými hrstmi.

Proto vláda tvrdošíjně trvá na tom, že v žádném případě nezruší slevy v dopravě pro osoby nad 65 let, tedy pro tu vůbec nejohroženější skupinu obyvatel z hlediska zdravotních důsledků a vesele podporuje, aby měli možnost levně se nakazit v dopravním prostředku. Spolu se slevami pro žáky a studenty se tam utopí pár miliard ročně. Radši omezit toto než provádět škrty v dálkové dopravě, protože výsledkem budou díry v taktu, návazné krajské vlaky nebo autobusy pojedou někdy do prázdna - dnes je R vrstva standardně neílnou součástí krajských IDS, spolu se vzduchovozičem to často odnese protivlak, který až takový vzduchovozič není, úspora souprav a náležitostí, resp. fixních nákladů u škrtů jednotlivých spojů bývá diskutabilní, osekáním okrajových spojů, které se konečně podařilo celkem solidně doplnit, ubydou cestující v dalších spojích v průběhu dne, však je toto všechno známo z období kolem roku 2010. Pro příští GVD by bylo vhodné vůbec nesahat do dálkové dopravy, do základních hodinových a dvouhodinových taktů a redukovat by se dalo to, co nemá širší návaznosti a co krátí interval ve špičkách pod cca půl hodiny v urbanizovaných územích (některé spoje typu Plzeňská linka, některé špičkové Řevnice, České Brody apod.), pokud kraje nebudou mít dost peněz na udržení stávajícího rozsahu.
Neděle, 03. května 2020 - 14:46:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3857
Registrován: 12-2007
Suri: Vláda, kromě samozřejmě politických aspektů, slevami na jízdném podporuje jak mobilitu seniorů nebo mládeže, tak nepřímo veřejnou dopravu. Jistě např. v přeplněných vlacích je taková podpora diskutabilní, na straně druhé senioři často jezdí v sedlech pracovních dnů, kdy je žádoucí zaplnit vlaky s pravidelným intervalem. A na straně druhé do jisté míry se tak podporují i některé lokálky, kde by jinak moc cestujících s plným jízdným nejezdilo. Opatření týkající se omezení pohybu seniorů nemůže platit navěky, protože by se z toho řada z nich zbláznila. Už mně samotnému vadí, že jsem pomalu 2 měsíce neviděl svá vnoučata. I v oblasti zdraví je nutné najít optimum mezi ochranou seniorů před nákazou koronavirem a před jinými chorobami, pokud nejedou na vyšetření, popř. před určitým psychickým strádáním. Pokud se týká škrtů v dálkové dopravě, tak si myslím, že by se spíše týkala mezinárodní dopravy, pokud přeshraniční pohyb cestujících bude minimální. Jinak si rozhodně nemyslím, že škrtání spojů bude nějaká hurá akce, ale pokud se bude provádět, tak s rozmyslem, popř. s možností návratu těchto spojů, pokud to bude situace vyžadovat, i v průběhu grafikonu.
Mladějov
Neděle, 03. května 2020 - 15:11:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14595
Registrován: 3-2007
I v oblasti zdraví je nutné najít optimum mezi ochranou seniorů před nákazou koronavirem a před jinými chorobami, pokud nejedou na vyšetření, popř. před určitým psychickým strádáním.

Už je to na vás - proč by měl stát pořád vodit za ručičku ?
Buď to "u mladejch" chytnete - nebo ne.

Zbytečné psát sáhodlouhé traktáty [biggrin]

A grafikon se prostě okopíruje a v tom se bude případně škrtat - ono jsou i jiné starosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 03. května 2020 - 15:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14955
Registrován: 12-2007
však je toto všechno známo z období kolem roku 2010
... a pak i 12/2011 (citelné proškrtání Švejků; na poslední chvíli zažehnané utnutí "Bezdězů" v České Lípě namísto dřívějšího Rumburku) i (naštěstí poté brzy zčásti navrácené, další část navrácena až v r. 2019) od 7/2013 např. na lince R11.

Na některých trasách nebyly díry v taktu zaceleny ani od 12/2019. Ale jak správně píšete - na tohle peníze "nejsou", hlavně že "jsou" (a i přes nadcházející výpadky rozpočtových příjmů a naopak nárůst výdajů "budou") na "senioři často jezdí v sedlech pracovních dnů**" (tohle vyjádření obzvlášť "miluju" v kontextu svého okolí, kdy do naprosté většiny vesnic s byť několika stovkami obyvatel ani žádné sedlové autobusy nejedou, prostě přijeď do města se školáky na osmou a ze města odjeď, když dobře, ve 12 h; když nedobře, tak někdy o půl druhé".
Ale hlavně že to je s jízdným ve výši pár korun. [ko]

** Pozn. i tento postoj je nesystémový; buď ať tedy je jízdné v sedle (budeme-li tedy brát linky, kde v tom sedle něco jezdí) obecně levnější pro všechny, nebo ať v tom sedle tolik spojů nejezdí, když "je potřeba" je uměle vytěžovat seniory jedoucími na 75% slevu.

některé spoje typu Plzeňská linka
Tam nově platí závazek určitého počtu vlkm, tzn. v "panteřích" výkonech v Plzeňském kraji taky nelze jen tak škrtat.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 03. května 2020 - 15:17:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
Registrován: 1-2019
Wagon:
"Mladějov: Také si myslím, že se prostě s přípravou jízdního řádu začne až po prázdninách a např. s kraji se to projedná ve zrychleném řízení. Nevíme zda přijde druhá vlna COVIDu-19, nevíme jaká bude nezaměstnanost, přeshraniční pohyb apod. Ale je pravděpodobné, že se možná některé vlaky zruší, ať již posilové, tak třeba i rekreační anebo přeshraniční (např. do adršpašských skal)."

Smlouva mezi GWTR a Královéhradeckým krajem platí do roku 2021, takže minimálně ještě rok se tam bude jezdit (za předpokladu, že bude otevřená hranice). Co bude potom, se uvidí, ještě je předčasné cokoliv předpokládat.
Neděle, 03. května 2020 - 15:22:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6828
Registrován: 8-2006
Mezinárodní ( nebo možná "mezinárodní" v uvozovkách ) jsou ale třeba spoje typu Rumburk - Děčín "přes Německo", Jeseník - Krnov "přes Polsko", apod. Jinak zrušit, pokud to jde, se může třeba motorák do Mochova, víkendové noční spoje v 02:30 z Prahy, nebo třeba první Hradečan ve 4 ráno z HK do Prahy. ( Jsou nějaké údaje o obsazenosti tohoto Hradečanu?)
Neděle, 03. května 2020 - 15:28:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7480
Registrován: 12-2011
Nejsem si jistý, že třeba v takovém Středočeském kraji se podaří po snížení objemu financí pro železniční dopravu udržet všechny vzduchovoziče do těch Mochovů apod. V MSK to může odnést například Fulnek, Vrbenka nebo Petrovice u Karviné (u kterých bylo již uvažováno o zastavení provozu). V JMK by to ale bylo ku prospěchu věci, neb by se mohly konečně škrtnout Velké Opatovice a Hodonín - Čejč, o což se kraj snaži už tolik let. Dál nejspíš mohou dojezdit lokálky, které už jezdí jen ze setrvačnosti (Blatno - Bečov, Zborovička).

Bude nutno peníze vynaložit primárně na zajištění páteřních spojů a udržení příměsta. Dufám, že se nezačne aplikovat Duškův dřívější postup, kdy škrtneme plný vlak na koridoru výměnou za udržení prázdných motoráčků na Chornicku.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Neděle, 03. května 2020 - 15:32:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14956
Registrován: 12-2007
třeba v takovém Středočeském kraji se podaří po snížení objemu financí pro železniční dopravu udržet všechny vzduchovoziče do těch Mochovů

Tam je zase "mantinel" v podobě max. 10%ního možného snížení smluvního objemu vlkm, do kteréhožto objemu kromě Mochova spadají i veškeré sezónní spoje KŽC ve Středočeském kraji.

(Resp. vyšší než 10% snížení objemu by již záviselo na souhlasu dopravce.)

V JMK by to ale bylo ku prospěchu věci, neb by se mohly konečně škrtnout Velké Opatovice a Hodonín - Čejč
Ty se škrtnou tak jako tak (první jmenovaná po dokončení Boskovické spojky, druhá jmenovaná po vypršení nynějšího "překlenovacího" kontraktu s ČD). Nezávisle na (ne)krizovém financování, Covidu a podobných vlivech.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 03. května 2020 - 16:45:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 286
Registrován: 1-2019
intelpetr:
"V MSK to může odnést například Fulnek, Vrbenka nebo Petrovice u Karviné (u kterých bylo již uvažováno o zastavení provozu). "

Smlouva mezi Moravskoslezským krajem a GWTR pro trať do Vrbna platí do roku 2025, takže tuto trať škrtnout nelze.
Neděle, 03. května 2020 - 16:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7849
Registrován: 1-2007
první jmenovaná po dokončení Boskovické spojky

Věříš tomu, že nějaká Boskovická spojka někdy bude?
Neděle, 03. května 2020 - 17:09:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 287
Registrován: 1-2019
intelpetr:
"Dál nejspíš mohou dojezdit lokálky, které už jezdí jen ze setrvačnosti (Blatno - Bečov, Zborovička). "

Škrtnutí tratě do Zborovic není možné, protože škrt všech vlaků by přesáhl max. rozsah škrtnutí ve výši 25 %. A těch 25 % není pro celý Zlínský kraj, to je jen pro provozní soubor D, do něhož spadají tratě 281, 303 a 305.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Neděle, 03. května 2020 - 17:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 519
Registrován: 9-2015
Vy mě fascinujete. Už teď jsou vlaky plné, že pomalu není kde si sednout, studenti ještě nejezdí do školy, a vy chcete redukce ještě příští rok?
Neděle, 03. května 2020 - 17:33:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 288
Registrován: 1-2019
Mirek_Zv.:
"Vy mě fascinujete. Už teď jsou vlaky plné, že pomalu není kde si sednout, studenti ještě nejezdí do školy, a vy chcete redukce ještě příští rok?"

Právě kvůli takovým, co by všechno akorát škrtali, se dopravci (a často i vedení kraje) pojišťují právě klauzulemi ve smlouvách, které stanovují maximální rozsah škrtů do budoucna.

Nová smlouva je obvykle spojena s nákupem nebo modernizací vozidel. Výraznější škrt by mohl znamenat zmařenou investici, protože dopravce by nezískal zaplaceno a investice by se mu nevrátila. V extrémním případě by se to mohlo hnát až k soudu.

Takže v podstatě jediná možnost, která by umožnila škrt větší než povolený, je buď zásah vyšší moci (např. uzavření státní hranice u mezinárodních vlaků), nebo závažné porušení smlouvy ze strany dopravce. A to by muselo být fakt závažné porušení. Konkrétní ustanovení si lze dohledat.
Neděle, 03. května 2020 - 18:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6003
Registrován: 12-2004
Mirek zv: Já teď (cca poslední týden) jezdil ve vlacích ve Stř. kraji, Pardubickém a JMK.
Můžete říct, kde byly vlaky, že skoro nešlo sednout??[uhoh]

Lidí jezdilo v veřejné dopravě více, než např. 3 týdny zpátky, ale zase tak okatě nepřehánějte....
Neděle, 03. května 2020 - 18:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6829
Registrován: 8-2006
Možná by mohl Mirek upřesnit region, případně linky, kde to jezdí plné. Protože já neviděl motorák do/z Mochova plný nikdy.[uhoh]
Neděle, 03. května 2020 - 19:37:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4571
Registrován: 6-2008
Intelpetr :[ok]
Ad Msk. Ty Petrovice se drží už jen díky jednomu nejmenovanému politikovi. A tak na to teď asi i dojde...
A Fulnečku ať nejsem zastánce rušení vlaků na lokálkách lze dobře poskládat bus regionálnimi linkami. To píšu s bolestí v srdci. Ale někdy ty regio linky dobře vycházejí včetně okrajových raně večerních spojů...

Mladějov posílal jsem email na adresu co jsme vedli v minulostí komunikaci a vrátil se demon. A přes kreport odešel ale nevím zda dorazil...[ok][wink]
Neděle, 03. května 2020 - 19:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 1-2019
Ic540:
"Ad Msk. Ty Petrovice se drží už jen díky jednomu nejmenovanému politikovi. A tak na to teď asi i dojde..."

Starosta Petrovic u Karviné, Marian Lebiedzik, není náměstkem hejtmana už 8 let. Tak nevím, koho myslíte.
Neděle, 03. května 2020 - 20:03:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 1-2019
Jinak jsem se právě koukal do Plánu dopravní obslužnosti Moravskoslezského kraje. Možnost zastavení dopravy do Petrovic u Karviné tam skutečně zmíněna je, ale zároveň je tam i možnost protažení vlaků do Zebrzydowic, případně někam dál do polského vnitrozemí (pokud se podaří dohodnout s polskou stranou).

Podobným scénářem prošla i trať z Trutnova na Královec, kde se rezignovalo na každodenní provoz do Žacléře a nakonec to dospělo k sezónnímu provozu do Polska, který té trati nakonec dal nějaký smysl.

Politický tlak na otevření hranic se zvětšuje (současný stav vyvolává u některých fanatických odpůrců Babiše asociace s obdobím železné opony), a lze tedy očekávat, že mezinárodní vlaky budou opět v módě.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Neděle, 03. května 2020 - 21:44:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3858
Registrován: 12-2007
Pan_Hloupej: Ze sousedních států je snad Polsko nejuzavřenějším státem. Jistě do konce roku se ledacos změní, nicméně se domnívám, že potrvá rok, možná dva, než se zase obnoví mezinárodní provoz na současné úrovni. Přece jenom Covid-19 postihl celou Evropu a všechny státy, včetně jejích obyvatel, zchudly
Neděle, 03. května 2020 - 21:53:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 520
Registrován: 9-2015
@zzz,@Čelákovičan
Špatně jsem to napsal, omlouvám se. Zas tolik nejezdím, tak se to týkalo jen spojů, kterými jsem jel konkrétně dneska. R Jaroměř-Pardubice 16:19 (jen motor a vlečňák, to je tam normální nebo redukované řazení?) a pak R Pardubice-Praha 17:00. A to plno není úplně v tom smyslu, že všude obsazeno + stání. Nicméně 3 ze 4 míst ano. S ohledem na specifika dnešní doby už to vede k tomu, že lidi radši než aby se k někomu cpali, postávají, kde se dá, nebo posedají na zem v oddíle pro kola. K tomu třeba nestihající pokladny na Praze hlavnim. Myslím, že jestli dráhy budou dál hrát mrtvé brouky (viz např i jejich marná mluvčí před víkendem v Radiožurnálu) a neposílí trochu příští prodloužený víkend, bude to možná leckde průšvih.
Neděle, 03. května 2020 - 21:58:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 521
Registrován: 9-2015
@wagon
Já zas tipuju od června už skoro normální provoz a tak od srpna mezinárodní. (všechno, co píšu, je za předpokladu, že nemoc bude dál plynule mizet a nezačne se vracet)
Neděle, 03. května 2020 - 22:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 1-2019
Wagon:
"Pan_Hloupej: Ze sousedních států je snad Polsko nejuzavřenějším státem. Jistě do konce roku se ledacos změní, nicméně se domnívám, že potrvá rok, možná dva, než se zase obnoví mezinárodní provoz na současné úrovni. Přece jenom Covid-19 postihl celou Evropu a všechny státy, včetně jejích obyvatel, zchudly"

Do Česka provozovaly mezinárodní dopravu tři společnosti - KD, KŚ a PKP IC.

U KD se moc velké změny čekat nedají. Jezdí přes čtyři přechody:

Szklarska Poręba/Harrachov (ČD)
Lubawka/Královec (GWTR)
Mieroszów/Meziměstí (GWTR)
Międzylesie/Lichkov (LE)

U všech přechodů mají KD zájem obnovit dopravu v plném rozsahu. Obzvlášť velký zájem mají na obnově provozu přes Královec, protože tudy dochází k návozu soupravy GWTR (810) obsluhující některé vnitrostátní vlaky v Polsku (ty teď stejně nejezdí kvůli koronaviru).

Přes Harrachov nějaké vlaky zůstanou, třeba jich nebude tolik, ale návrat alespoň části spojů lze očekávat. Stejně tak přes Lichkov, tam je beztak přestup mezi soupravou KD a LE, takže protáhnout vlak z Międzylesie není tak šílený problém.

KŚ jezdí přes dva přechody:

Chałupki/Bohumín (ČD)
Cieszyn/Český Těšín (ČD)

Minimálně ten první přechod bude fungovat. Do poslední polské stanice budou vlaky jezdit pořád, takže není problém nějakých čtyři nebo pět spojů protáhnout do Bohumína. Druhý přechod nabude smyslu nejspíš až tehdy, co se podaří obnovit provoz na trati směr Skoczów, Bielsko-Biała, ale to je zatím v nedohlednu.

No a pak jsou otázkou dálkové vlaky PKP IC, které jezdily výhradně přes Bohumín. Fakt je, že PKP IC chtějí hranici otevřít pokud možno co nejdříve, protože česká B zajišťují letní posily na polských vnitrostátních vlacích. K Baltu se bude jezdit pořád, tento rok možná ne, ale příští zas ano.

Závěrem: vlaky budou na všech přechodech nejspíš obnoveny.
Neděle, 03. května 2020 - 22:37:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14958
Registrován: 12-2007
Právě kvůli takovým, co by všechno akorát škrtali, se dopravci (a často i vedení kraje) pojišťují právě klauzulemi ve smlouvách, které stanovují maximální rozsah škrtů do budoucna.

... a pak to dopadá tak, že stačí několikatýdenní výpadek tržeb (vzniklý okolnostmi) a kraje natahují ruku ke státu.
Mladějov
Neděle, 03. května 2020 - 22:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14597
Registrován: 3-2007
MZv: To se mi strašně líbí, že šotouši vždycky vyberou vlak v neděli večer v pět do Prahy a když to jde, ještě po třídenním volnu [crazy] [lol]
A vydávaj to za běžnou obsazenost.

Jinak s tím, že je třeba zrušené vlaky/vozy postupně vracet, samozřejmě souhlasím.
Neděle, 03. května 2020 - 23:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6830
Registrován: 8-2006
Fakt je, že u dalších vozů je poznámka "od 28.III. do odvolání nejede", takže řazení R1371 bylo správné...[sad] https://www.zelpage.cz/razeni/20/vlaky/cd-1371 Prodloužený víkend byl, ale taky pořád není běžný stav, takže těžko říct, jak by mělo správné řazení vypadat. Jeden vůz navíc by tam být mohl.
Neděle, 03. května 2020 - 23:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 293
Registrován: 1-2019
David:
"... a pak to dopadá tak, že stačí několikatýdenní výpadek tržeb (vzniklý okolnostmi) a kraje natahují ruku ke státu."

Náhradu škody od státu chce kde kdo. Dokonce i pravicová opozice a ti největší antibabišovci by rádi rozhazovali, takže tím se to umocňuje.

Požadavky krajů chápu. Ve smlouvách nelze podchytit úplně všechno, co může nastat, obzvlášť mimořádné situace, jako je tato.

Ty klauzule do těch smluv se vkládají především proto, že by třeba v budoucnu se mohl dostat k moci nějaký politik nepřátelský vůči železnici. Vzpomeňme na výrok bývalého hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce, toho času už zcela oprávněně na smetišti dějin, že „kraj tady není od toho, aby platil výlety chudině“.

Od doby, co se změnilo nastavení smluv v železniční dopravě, nelze škrtat tak snadno. Nějaká rezerva na škrtnutí se v těch smlouvách nechává, protože přece jen ekonomická situace se může zhoršit. Jde tady ale o to, aby někdo, kdo železnici bytostně nenávidí, nemohl škrtnout např. 80 % výkonů.

Vzpomeňme na bývalého hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse, který chtěl zcela zlikvidovat regionální železniční dopravu a „nahradit ji elektrobusy“. Nevyšlo mu to. Se svými plány narazil a dnes je také na smetišti dějin.
Neděle, 03. května 2020 - 23:31:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 294
Registrován: 1-2019
Za vzpomínku stojí i jistý Zdeněk Žemlička z JIKORDu, v současné době už po smrti. Ten taky prosazoval škrty ve velkém (především osobáky kolem ČB, protože rychlíky stačí, že), a Jiří Zimola, snad už budoucí politická mrtvola, mu na to ochotně kýval.

Tady je odkaz na jejich papalášský večírek z roku 2014 konaný za veřejné peníze, vznosně nazvaný „Slavnostní udělení medailí“: http://www.jikord.cz/jikord-o-spolecnosti/vyznamna-oceneni/

O dva roky později Žemlička zemřel: http://www.jikord.cz/cs/novinka/smutecni-oznameni/

A o další rok se proflákl Zimolův skandál s chatou na Lipně, což ho sesadilo z postu hejtmana. Od té doby se situace zlepšuje, ale škody se budou napravovat ještě velmi dlouho.
Neděle, 03. května 2020 - 23:37:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14960
Registrován: 12-2007
Náhradu škody od státu chce kde kdo.
Tady není důvod cokoliv nahrazovat. Žádné epidimologické opatření nezakazovalo pohyb cestujících okolo řidičů = toto opatření bylo nad rámec vládních opatření = po dohodě s objednatelem (krajem) = stát nemá důvod cokoliv kompenzovat.

Vzpomeňme na výrok bývalého hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce, toho času už zcela oprávněně na smetišti dějin, že „kraj tady není od toho, aby platil výlety chudině“.
On to řekl trochu jinak. Mimochodem, to se psalo jaro 2005.

A o pouhé 1,5 - 2,5 roku později přišly v témže kraji naopak systémovější změny znamenající mj. navýšení rozsahu spojů na těch tratích, kde osobní doprava byla nadále objednávána, včetně zavedení taktové dopravy.
Mladějov
Neděle, 03. května 2020 - 23:44:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14598
Registrován: 3-2007
Pan_Hloupej:
"Za vzpomínku stojí i jistý Zdeněk Žemlička z JIKORDu, v současné době už po smrti. Ten taky prosazoval škrty ve velkém "

????????????

On tady někdo prosazuje škrty ve velkém ? Kdo ?
Pondělí, 04. května 2020 - 00:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 295
Registrován: 1-2019
David:
"Tady není důvod cokoliv nahrazovat. Žádné epidimologické opatření nezakazovalo pohyb cestujících okolo řidičů = toto opatření bylo nad rámec vládních opatření = po dohodě s objednatelem (krajem) = stát nemá důvod cokoliv kompenzovat."

Jinými slovy, to, zda stát bude krajům něco vyplácet nebo ne, je čistě politické rozhodnutí, které se dozvíme v nejbližší době.

David:
"A o pouhé 1,5 - 2,5 roku později přišly v témže kraji naopak systémovější změny znamenající mj. navýšení rozsahu spojů na těch tratích, kde osobní doprava byla nadále objednávána, včetně zavedení taktové dopravy."

Taktová doprava v Ústeckém kraji fungovala na hlavních tratích už mnohem dříve. První pokusy fungovaly už v roce 2003.

Mladějov:
"On tady někdo prosazuje škrty ve velkém ? Kdo ?"

Takový Intelpetr (P. J.) je jeden z nich. A prosazuje to tak vehementně, že si nedokáže zjistit ani nastavení smluv, které leckdy takové škrty ani neumožňují.

Chápu, že v jeho Jihomoravském kraji je to jiné, tam mají ČD všechny tratě v jednom velkém balíku a tak je podstatně snazší z něj škrtat, nějaká lokálka se do toho limitu vejde. Ale v krajích, které jsou rozděleny na provozní soubory, je podstatně těžší škrtat, protože pro každou smlouvu je stanoven limit zvlášť.
Pondělí, 04. května 2020 - 00:17:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14961
Registrován: 12-2007
Chápu, že v jeho Jihomoravském kraji je to jiné, tam mají ČD všechny tratě v jednom velkém balíku
Přičemž všednodenní vlaky v úseku Čejč - Hodonín vůbec nebyly v onom soutěženém konceptu obsaženy.

Taktová doprava v Ústeckém kraji fungovala na hlavních tratích už mnohem dříve. První pokusy fungovaly už v roce 2003.
Pokud umíte chápat kontext, tak pochopíte, že mám na mysli ztaktování těch tratí, ve kterých se (v rámci změny JŘ v 6/2005) škrtalo (a kde tehdy Šulc řekl něco ve smyslu, že není povinností kraje platit lidem** jezdění po výletech). Tzn. vedlejších tratí.

** Nikoliv "chudině", jak uvádíte vy.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 04. května 2020 - 01:11:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 296
Registrován: 1-2019
David:
"Přičemž všednodenní vlaky v úseku Čejč - Hodonín vůbec nebyly v onom soutěženém konceptu obsaženy."

Vzhledem k tomu, jak malé procento výkonů to s ohledem na celý kraj je, tak je to v podstatě zanedbatelné.

David:
"Pokud umíte chápat kontext, tak pochopíte, že mám na mysli ztaktování těch tratí, ve kterých se (v rámci změny JŘ v 6/2005) škrtalo (a kde tehdy Šulc řekl něco ve smyslu, že není povinností kraje platit lidem** jezdění po výletech). Tzn. vedlejších tratí. ** Nikoliv "chudině", jak uvádíte vy. (Příspěvek byl editován uživatelem David.)
"

Dobrá, možná to Šulc řekl trochu jinak (na severu je mezi lidmi zažitá tato verze), ale na podstatě věci to nic nemění.

Jinak ztaktování některých tratí skončilo fiaskem. Třeba taková Kozí dráha. Tam, když se zavedl takt, tak měl tolik omezujících poznámek, že se tím nedalo jezdit. Co si budeme povídat - na zrušení celé tratě tehdy intenzivně tlačila ODS, ze stejné partaje jako hejtman Šulc byl i tehdejší děčínský primátor Raška.

Záměr byl postavit dálniční přivaděč v tělese trati. To se nevyvedlo a tento projekt byl opuštěn, ale vlaky dodnes nejezdí. Mj. i proto, že kdyby je kraj objednal (zájem byl deklarován), nejspíš by stejně vlaky na trať nebyly vpuštěny - viz současný spor SŽ a dopravce KPT Rail, který nejspíš bude mít soudní dohru.

Jakýsi pokus o takt se v roce 2005 zavedl na Švestkové dráze, ale byl rovněž hodně nepovedený - šestihodinové díry nebyly výjimkou. Není divu, že to taky skončilo špatně. Dnes je situace naštěstí zcela jiná.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Pondělí, 04. května 2020 - 02:04:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14962
Registrován: 12-2007
Ať se to nerozplizne v nějakém slovíčkaření:

- Ty samé kraje, které údajně nebudou mít potřebu škrtat (či aspoň ne nějak víc než zanedbatelně) kvůli úsporám (vzešlým z toho, že vlivem nižších daňových výnosů, i samotné kraje dostanou od státu méně peněz v rámci rozpočtového určení daní), nyní ani nezvládnou ze svého pokrýt relativně krátkodobý výpadek příjmů (tržeb) spojený s dočasným nevybíráním jízdného.

- V případě Ústeckého kraje jsem výslovně zmiňoval navýšení rozsahu spojů na těch tratích, kde osobní doprava byla nadále objednávána (např. Teplice - Litvínov, Lovosice - Louny atd.). Ne na těch tratích, pro které to tehdy byl poslední rok pravidelné osobní dopravy.

Výsledkem těch změn z 12/2006 + pak 12/2007 bylo, že vlaky na konkrétní trati jezdí "pořádně, nebo vůbec", a pokud tedy "vůbec", tak nahrazeny autobusovým spojením jedoucím vcelku "pořádně".
Tzn. ten samý Šulc, resp. jeho krajský úřad, v tomtéž volebním období učinily navýšení rozsahu veřejné dopravy tak, že byla (i mimo železnici) použitelnou i pro ty (o cca 2 roky dříve "strefované") výlety.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pondělí, 04. května 2020 - 09:36:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4572
Registrován: 6-2008
Pan Hloupej :
On sice už v té funkci není, ale v tomto ohledu se našla náhrada která tento stav udržela do dnes...

V plánu Msk sice verze Zebrzydowice je, ale neuskuteční se.
V otázce propojení Msk s Polskem je nejbližší možnost ve směru Ostrava(ČR) Polsko a zpět četnější dálková doprava.
Co se týká regionálky tak se nejspíš uskuteční po reko trati z Cieszyna do Goleszova potažmo do Wisly protažení vlaků z Těšína do Goleszova. Kde by byl přestup na vlaky Katowice Wisla.
Protože jde o úsek pod dráty může to být pravděpodobně tak, že to bude elektrická jednotka PL Goleszov Cieszyn Těšín a zpět.
Info je od kolegů blízkých Rynku kolewemu a z doby těsně předkoronavirové...
Pondělí, 04. května 2020 - 09:51:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 297
Registrován: 1-2019
Ic540:
"V plánu Msk sice verze Zebrzydowice je, ale neuskuteční se. "

Těžko říct, vzhledem k tomu, jak často se v Polsku věci mění.

Problém pro protažení Os do Zebrzydowic je ten, že Poláci mají v tuto chvíli zájem jezdit s přímými vlaky Katowice - Cieszyn (linka S61), a případný přestup v Zebrzydowicích by snižoval atraktivitu celého spojení.

Přestup však není žádoucí ani při jízdě z Česka, to by ty vlaky musely jet někam dál do polského vnitrozemí. A Zebrzydowice nejsou samy o sobě nějakým atraktivním cílem.

Ic540:
"V otázce propojení Msk s Polskem je nejbližší možnost ve směru Ostrava(ČR) Polsko a zpět četnější dálková doprava. "

U dálkové dopravy do Polska je obecně velkým problémem tarif. Nejen, že na kratší trasy jsou dálkové vlaky extrémně cenově nevýhodné (což je taky i záměr vzhledem k povinným místenkám v Polsku), ale zároveň PKP IC dodnes nebyly schopny vyřešit prodej mezinárodních jízdenek přes internet, což představuje problém při cestě z Polska.

Ic540:
"Co se týká regionálky tak se nejspíš uskuteční po reko trati z Cieszyna do Goleszova potažmo do Wisly protažení vlaků z Těšína do Goleszova. Kde by byl přestup na vlaky Katowice Wisla."

Existuje i jiná koncepce, vyžaduje ale navíc i rekonstrukci úseku Skoczów - Bielsko-Biała. V takovém případě by vlaky z Českého Těšína mohly jezdit tudy. S ohledem na konkurenci v podobě rychlostní silnice S52 by to byl logický krok.
Pondělí, 04. května 2020 - 11:44:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4574
Registrován: 6-2008
Pan Hloupej : [ok]

To odpovídá i mým informacím.
Katowice Cieszyn Goleszow. S Těšínem...

Katowice Cieszyn dvouhodina.
Z toho pak Katowice Cieszyn Goleszow čtyřhodina.
Těšín Cieszyn Goleszow dvouhodina.
Takže úsek Cieszyn Goleszow taky dvouhodina.
Bráno jako základ...

Katowice Czechovice Goleszov Wisla. Hodina...

Ten tarif obecně problém je. Snad se na tom zapracuje...[crazy]
Pondělí, 04. května 2020 - 12:21:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 298
Registrován: 1-2019
Ic540:
"Ten tarif obecně problém je. Snad se na tom zapracuje...[crazy]"

K nějakému posunu kupředu došlo např. s prodloužením TLK Rozewie v trase Gdynia - Žilina, kde se neuplatňuje tarif NRT, ale pevně dané ceny pro všechny relace. Je to daleko levnější.

https://www.intercity.pl/pl/dokumenty/Oferty%20promocyjne/VISIT-S LOWACJA-od-15-12-2019.pdf
https://www.zssk.sk/wp-content/uploads/2020/03/Prepravn%C3%BD-por iadok-pre-komer%C4%8Dn%C3%A9-vlaky.pdf

V minulosti už také existoval pokus o relační ceník pro TLK Wydmy v trase Hel - Bohumín, odlišný od tarifu NRT.

https://www.intercity.pl/pl/dokumenty/Oferty%20promocyjne/Warunki %20na%20stron%C4%99-od-20062019.pdf

Jenže pro krátké vzdálenosti je to pořád poměrně drahé. A to se nedá kloudně vyřešit, protože PKP IC trvají na povinných místenkách. To znamená, že nechtějí, aby cestující na kratší vzdálenost zabírali místo cestujícím, kteří jedou dál. Rozdíl je patrný i v polské vnitrostátní přepravě, kde PKP IC mají obvykle výrazně vyšší ceny na kratší vzdálenosti.

Proto bych se i nadále přimlouval za maximum regionálních vlaků bez povinné rezervace, i třeba právě přes Petrovice u Karviné. Ale samotné protažení do Zebrzydowic neřeší v podstatě nic. Třeba až se dokončí rekonstrukce na polské straně, mohl by jezdit nějaký „pociąg pryspieszony“ v trase Ostrava - Kraków tradiční trasou právě přes Zebrzydowice, Osvětim/Oświęcim a Trzebiniu, kde v současnosti nejezdí žádné dálkové vlaky. Dopravcem na polské straně by mohly být KŚ nebo Polregio, jako vozidlo by tam mohla jet nějaká rekonstrukce EN 57.
Pondělí, 04. května 2020 - 14:55:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 522
Registrován: 9-2015
@Mladějov: Nepochopil jsem, proč mi říkáte "šotouši". Já vám taky neříkám kvůli politickým názorům "kobliho".
Pondělí, 04. května 2020 - 15:26:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2044
Registrován: 7-2017
Pokud to vláda schválí, od 11. května lze obnovit přeshraniční dopravu.
Pondělí, 04. května 2020 - 15:48:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 299
Registrován: 1-2019
Tantin27:
"Pokud to vláda schválí, od 11. května lze obnovit přeshraniční dopravu.
"

Myslím si, že ještě k tomu nedojde. Muselo by se napřed povolit cestování za účelem turistiky. V opačném případě by se musely provádět kontroly na hranicích a znamenalo by to velká zpoždění vlaků.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Pondělí, 04. května 2020 - 16:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2127
Registrován: 4-2003
Přeshraniční doprava by asi ještě neměla být úplně priorita, ale MD by se mohlo pomalu rozhoupat k obnovení dálkové dopravy v původním rozsahu alespoň na území Česka do toho 11.5. Vytlučením některých dálkových linek se některé oblasti, kde na ty zrušené dálkové linky navazovala regionální doprava, nedá moc dobře dostat.
Pondělí, 04. května 2020 - 16:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6005
Registrován: 12-2004
Suri:
Mezinárodní vlaky i autobusy od 11. května
Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček ve vládě prosadil, aby byla od 11. května znovu možná mezinárodní vlaková a autobusová doprava.

Cestování ale budou nadále ovlivňovat opatření sousedních států proti koronaviru. Slovensko a Polsko nepouštějí cizince na své území.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vlada-posileni-ministerstva-zd ravotnictvi-odklad-eet-odklad-plateb-socialniho-pojisteni.A200504 _055757_domaci_kop
Mladějov
Pondělí, 04. května 2020 - 17:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14603
Registrován: 3-2007
Mirek_Zv.:
"@Mladějov: Nepochopil jsem, proč mi říkáte "šotouši". Já vám taky neříkám kvůli politickým názorům "kobliho"."

Proč ? Protože zobecňovat neděli večer v pět do Prahy mlčky na celý týden uměj jen šotouši, tedy lidé, co zveličují obsazenost, jak jen mohou.

Kdybyste to rovnou řekl, kdy a kam to bylo, tak to bylo OK.
Takto zavádějící.

To fakt nechápete ?
Pondělí, 04. května 2020 - 17:10:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 4-2003
Zzz - no o tom tubyla řeč - to co prosadil Havlíček je jen možnost, to ještě neznamená, že něco vůbec přes hranici přejede - u komerční dopravy to bude na rozhodnutí dopravců, u dopravy v závazku veřejné služby na objednateli a obecně, zda cizí stát bude od nás chtít něco pustit. Už dneska nic nebrání MD, aby rozhodlo např. o provozu Ex6 i na domažlické větvi alespoň po Domažlice, kde je na expresy navázaná celá trať 184 a částečně 185, takže pokud je cesta s přestupem, je to prakticky nepoužitelné

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Pondělí, 04. května 2020 - 17:24:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6006
Registrován: 12-2004
Suri: Pokud v "nějaké zajímavé laborce" v Číně v této době neotevřeli(neotevřou) okna, tak bude vývoj dál docela jednoznačný....

Právě tlak dopravců je jeden z důvodů toho, co dnes kobližníci od 11týho umožnili....

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Pondělí, 04. května 2020 - 19:14:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 300
Registrován: 1-2019
Aktuálně - vyjádření dopravce GWTR na Facebooku:

Vážení cestující, přestože česká vláda od 11. května povolila provoz mezinárodních vlaků, není v tuto chvíli jisté, zda naše vlaky do Německa a Polska opravdu vyjedou.

Pro provoz mezinárodních vlaků je nutný souhlas úřadů v sousedních zemích a souhlas zahraničních dopravců, s nimiž spolupracujeme. Příslušná stanoviska v tuto chvíli zjišťujeme.

Děkujeme za pochopení.