Diskuse » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 21. 4. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 21. 4. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 18. dubna 2020 - 21:02:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 7-2017
Bkp:
"
Na tyto a podobné argumenty tu narážím od doby, co jsem se tu registroval. To co se za tu dobu stalo v reálném životě je marginalizace nočních spacích vlaků a značný růst letecké dopravy. Není důvod, aby tomu bylo jinak.
"

Samozřejmě, že tomu není jinak, když infrastruktura odpovídá potřebám spíše 19. než 21. století. Tam, kde jo, to už je o něčem trochu jiném… Stačí vidět Praha-Ostrava, když to bylo za 4 hodiny a šrot, létalo se. Dnes? A stejně tak to je s denní i noční dopravou – když bude mít odpovídající rychlost (a nebudeme všichni dotovat podnikání aerolinek placením vyšších spotřebních daní u jiných paliv, třeba), hned ten split bude taky jiný. Není důvod, aby tomu bylo jinak.
Neděle, 19. dubna 2020 - 07:59:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11544
Registrován: 8-2012
V Polsku je zvykem, že vnitrostátní noční vlaky končí jízdu kolem sedmé ráno, takže se strefují do ranní špičky před velkými městy. Jsou v nich řazeny i vozy k sezení
Neboli onen bájný Excelsior, humus kentus maximus z východu, zajišťující z Pardubic "suburban" do Prahy... bléé. Není nic horšího, než pravidelně používat takový "ideální" spoj, občas řádně zpožděný, s následky té noční "jízdy" polského vnitronočníku nejen v kupé ("unavení" cestující, rozlité ledacos, smrad ze zutých bot), ale i na chodbičkách (odpadky) anebo WC (eufemisticky řečeno "znečištěné"). To je antireklama na cestování vlakem jako řemen. No jistě, berme si příklad zrovna z Polska [happy].
klasické lehátkové vozy, o 4 nebo 6 lehátkách v kupé. To zajistí cenovou dostupnost pro většinu cestujících
Máte vůbec definovanou cílovou skupinu? Kdo je v případě spolubydlení po šesti nebo i čtyřech v dvaceti kubických metrech tím "většinovým cestujícím"? Obchoďáci a služebky asi sotva, rodiny nemůžou být celoroční celotýdenní core-business, takže nějaké low-cost případy, co ale nejsou úplně low-cost, protože ty jedou "na sedačku"?
jak by se to mohlo dělat, je noční TLK Rozewie
TLK Rozewie je i v "neuspořádaných" poměrech vlaků TLK (to není žádná "opravdu dost změna" proti minulosti bez ohledu na to, o čem blouzní v jiném tématu pan Vantju) absolutní dno, totální socka ze slovenských kopřiváků, a jet s tím z Gdynie byť jen do Bydhoště, no potěš koště.
P.S. Svého času jsem jezdíval z Poznaně do Gdaňsku a i když mi to občas vycházelo na návrat nějakou podobnou perlou (možná právě Bachus, i když tehdy určitě z polských šrotů), tak první zkušenost byla i zkušenost poslední a pak už jsem to vždy směřoval na IC ve čtyři odpoledne, i když jsem tím ztrácel dvě a půl hodiny (při neschopnosti PKPIC udělat smysluplnou nabídku jsou na hlavních tratích klidně čtyřhodinové díry, škoda že se tam neuchytila taky nějaká konkurence).
vůz Bc je na TLK Rozewie pouze jeden (zbytek jsou klasická B)
Takže zase vymýšlíte nějakého kočkopsa (dávno vymyšleného - např. noční ICE, vlaky LE), který vlastně ubytovacím vlakem není... akorát tam holt musí být nějaká sockosouprava ze 70. let, aby to bylo správně šotoretro.
電車オタク
Neděle, 19. dubna 2020 - 08:08:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 979
Registrován: 6-2019
DB umi jizdenku na NJ prodat online pres bahn.de (teda uplne presne pres www.international-bahn.de, na kterou je na bahn.de proklik). Na saltru DB poridite Nightjet jizdenky samozrejme take, tak nevim, proc o DB ani nemluvite...

Zkoušel jsem to v listopadu (důvod byl ten,že pro noční přesun Cheb - Osnabrück bylo nejrychlejší spojení právě tím NJ z FRA süd do Hannoveru a dále IC) a tehdy to nešlo nebo se mi to prostě nepodařilo (a to jsem v podobných nákupech výrazně více zběhlý, než průměrný Čech, co jede vlakem třikrát za život).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 19. dubna 2020 - 08:53:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11546
Registrován: 8-2012
když bude mít odpovídající rychlost
...tak žádné noční vlaky jezdit nebudou, tím spíš na infrastruktuře 21. století. Protože noční nebo dokonce několikadenní "ubytovací vlak" je právě přežitek století 19. (první poloviny 20.), kdy ty vlaky prostě byly ppoommalé.

a nebudeme všichni dotovat podnikání aerolinek placením vyšších spotřebních daní u jiných paliv, třeba
Spíš bych řekl, že ty "vyšší spotřební daně" sežerou ony "alternativní" způsoby dopravy samy o sobě, nemluvě už vůbec o tom, že považovat neuplatnění spotřební daně (= nepokřivení normálních obchodních vztahů) za "dotaci" je pěkně zvrácený způsob myšlení...

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Neděle, 19. dubna 2020 - 09:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 1-2019
T_._H_.:
"Neboli onen bájný Excelsior, humus kentus maximus z východu, zajišťující z Pardubic "suburban" do Prahy... bléé. Není nic horšího, než pravidelně používat takový "ideální" spoj, občas řádně zpožděný, s následky té noční "jízdy" polského vnitronočníku nejen v kupé ("unavení" cestující, rozlité ledacos, smrad ze zutých bot), ale i na chodbičkách (odpadky) anebo WC (eufemisticky řečeno "znečištěné"). To je antireklama na cestování vlakem jako řemen. No jistě, berme si příklad zrovna z Polska [happy]. "

Excelsior v posledním roce existence (2014) přijížděl do Prahy ve 3:55. To není ranní špička, to je ještě hodně brzy.

Jinak to, co popisujete, je bohužel leckde standardem i na denních vlacích. Mezi lidmi se nějaká prasata najdou vždy.

T_._H_.:
"Máte vůbec definovanou cílovou skupinu? Kdo je v případě spolubydlení po šesti nebo i čtyřech v dvaceti kubických metrech tím "většinovým cestujícím"? Obchoďáci a služebky asi sotva, rodiny nemůžou být celoroční celotýdenní core-business, takže nějaké low-cost případy, co ale nejsou úplně low-cost, protože ty jedou "na sedačku"? "

Cílová skupina by obecně měla být velmi široká. Obchodní cestující, rodiny, studenti, dělníci. Prostě všichni. Tak, jako je to třeba ve vlaku RegioJetu Praha - Košice. Tam to tak funguje, ten vlak jsem docela rád používal.

T_._H_.:
"TLK Rozewie je i v "neuspořádaných" poměrech vlaků TLK (to není žádná "opravdu dost změna" proti minulosti bez ohledu na to, o čem blouzní v jiném tématu pan Vantju) absolutní dno, totální socka ze slovenských kopřiváků, a jet s tím z Gdynie byť jen do Bydhoště, no potěš koště."

Ano, souhlasím, slovenské vozy B jsou katastrofa a vyžadují minimálně rekonstrukci. V noční dopravě by určitě měla být standardem klimatizace.

To se dá ale využít jako příležitost pro ten univerzální vagón. Při rekonstrukci takového B je možné jej vybavit jednak tolik potřebnou klimatizací, jednak i lehátky, aby se uspokojila polská vnitrostátní poptávka.

Na portálu Rynek Kolejowy se před časem objevil článek o stížnostech polských cestujících na kvalitu slovenských B. To o něčem vypovídá.

T_._H_.:
"P.S. Svého času jsem jezdíval z Poznaně do Gdaňsku a i když mi to občas vycházelo na návrat nějakou podobnou perlou (možná právě Bachus, i když tehdy určitě z polských šrotů), tak první zkušenost byla i zkušenost poslední a pak už jsem to vždy směřoval na IC ve čtyři odpoledne, i když jsem tím ztrácel dvě a půl hodiny (při neschopnosti PKPIC udělat smysluplnou nabídku jsou na hlavních tratích klidně čtyřhodinové díry, škoda že se tam neuchytila taky nějaká konkurence)."

Ona je ta neschopnost dána více faktory. Především v Polsku je zvykem mít přímé vlaky přes celou zemi, protože Poláci obecně neradi přestupují. K tomu dopomáhají i povinné místenky na všech dálkových vlacích (a možnost propadnutí místenky v případě přestupu), což je model, který bych u nás nerad zaváděl.

Další věc je ta, jak často se jízdní řády v Polsku mění. Ustálený koncept neexistuje.

T_._H_.:
"Takže zase vymýšlíte nějakého kočkopsa (dávno vymyšleného - např. noční ICE, vlaky LE), který vlastně ubytovacím vlakem není... akorát tam holt musí být nějaká sockosouprava ze 70. let, aby to bylo správně šotoretro."

Čtěte pořádně, co píšu. Ty vozy by si samozřejmě zasluhovaly nějakou rekonstrukci. A v případě, pokud to využití bude i na jiných vlacích (nejen na nočních), tak ta rekonstrukce může být ekonomicky únosná.

Ubytovací vlak by to byl. Na tom nočním vlaku by se místa do těch vozů prodávala jako do lehátek, bylo by to v úpravě pro spaní. Akorát by ty vozy byly během dne využité jinde jako vozy k sezení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Neděle, 19. dubna 2020 - 09:26:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 1-2019
T_._H_.:
"když bude mít odpovídající rychlost
...tak žádné noční vlaky jezdit nebudou, tím spíš na infrastruktuře 21. století. Protože noční nebo dokonce několikadenní "ubytovací vlak" je právě přežitek století 19. (první poloviny 20.), kdy ty vlaky prostě byly poommalé. "

Ano, to je pravda, ale infrastrukturu 21. století tady mít jen tak nebudeme.
Mladějov
Neděle, 19. dubna 2020 - 09:27:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14564
Registrován: 3-2007
Pan_Hloupej:
"
1) Kromě noční dopravy bude vlak plnit nějaké další funkce. V Polsku je zvykem, že vnitrostátní noční vlaky končí jízdu kolem sedmé ráno, takže se strefují do ranní špičky před velkými městy. Jsou v nich řazeny i vozy k sezení, takže tuto funkci plní ideálně.

2) Základním stavebním kamenem noční dopravy by měly být klasické lehátkové vozy, o 4 nebo 6 lehátkách v kupé. To zajistí cenovou dostupnost pro většinu cestujících a zároveň to sníží náklady na provoz. Ty vozy je možné používat i v denní přepravě jako vozy k sezení.

Poznámka: praktický příklad, jak by se to mohlo dělat, je noční TLK Rozewie (Žilina - Gdynia) a následný přechod soupravy na denní TLK Bachus (Gdynia - Zielona Góra). Problém spočívá akorát v tom, že vůz Bc je na TLK Rozewie pouze jeden (zbytek jsou klasická B), takže není dost lehátek, kolik by bylo potřeba i v polské vnitrostátní přepravě.

3) Dělat nějaké de-luxe vozy jen pro noční přepravu a spoléhat se na to, že to zaplatí bohatá klientela, je samozřejmě nesmysl.

"

Ad 1) a 2) No..tak to dosáhnete výsledku,který byl již přes 30+ lety, tedy vlaku Laborec s přízviskem "cikánský expres", kde si pravidelní cesťáci v lůžku, na které nezbylo lůžko v Hornádu,omotávali na noc dveře do kupé vlastním řetězem se zámečkem.

A úspěchy pro slušné cestující slavily Ex 129/8 Hornád, Ex 178/9 Devín, ve kterých byly POUZE lůžkové a lehátkové vozy, vybraný personál a tím tam nemohla přistupovat kdejaká zlodějská verbež.

Lehátko je tak pro (ne moc zhýčkanou) mládež na výlet[proud]

A jinak k výše prezentované chvále polských nočních "univerzálních spojení" protažených do ČR/SR : Na Bohumín/Hel jede jedno lůžko, které je vyprodané už v hodinu začátku prodeje - na tyhle socialistické móresy se vám normální člověk vydefekuje. Podobně je tomu Ža-Gdynia.

To bud prostě musí mít nějak standardní úroveň (jako třeba ta Slovakia) a samozřejmě to taky dost stojí jak cestujícího, tak dopravce a je to takový způsob reklamy, pak ano, ale pány zde navrhovaná lowcost řešení a na pravidelných vlacích..no..

Já jsem přítelem nočních spojení, ale též chápu, že se svět mění, a že za stejnou cenu poletí 99% lidí radši z Pardubic 2 hodiny do Kyjeva, než se tam třiskat den a noc třeba i s úplně cizím a problémovým člověkem metr od sebe + hygiena atd., o zablokovaných oknech a problémovém větrání nemluvě (vozy UZ).

A lidi- jako lowcost to fakt budovat dlouhodobě nemůžete, to proti busu nemáte šanci.

Definice cílové skupiny vám tam úplně chybí !
Mladějov
Neděle, 19. dubna 2020 - 09:39:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14565
Registrován: 3-2007
Pan_Hloupej:
"
3) Dělat nějaké de-luxe vozy jen pro noční přepravu a spoléhat se na to, že to zaplatí bohatá klientela, je samozřejmě nesmysl.

"

Samozřejmě to dává NA VYBRANÝCH LINKÁCH větší smysl, než socky ze starejch Bc.

Koukněte se někdy na obsazenost Deluxe kupé třeba mezi Prahou a Krakovem !
A víte, kdo to hlavně skupuje ? Turisté.

A uvědomte si též, jaká je kapacita těch lůžek a KDY jsou plná - 30 osob je "prd" a přesto mimo sezonu zejí prázdnotou.

Ten Jadran byl krásný příklad - když to ještě jezdilo denně, tak tam bylo vzduchu v plné sezoně mimo čtv/pá/po vzduchu dost a dost.
Nápad to byl hezký, bohužel to ztroskotalo mj. na ceně, co požadovaly HŽ za vozbu svojí loko.

Já jestli si tady někteří něco nenamlouváte - a to dost vytrvale ?
Neděle, 19. dubna 2020 - 09:54:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 273
Registrován: 1-2019
Mladějov:
"Ad 1) a 2) No..tak to dosáhnete výsledku,který byl již přes 30+ lety, tedy vlaku Laborec s přízviskem "cikánský expres", kde si pravidelní cesťáci v lůžku, na které nezbylo lůžko v Hornádu,omotávali na noc dveře do kupé vlastním řetězem se zámečkem."

Laborec měl tu nevýhodu, že počet vozů k sezení byl větší než počet těch spacích. Aby mohl noční vlak smysluplně fungovat, musel by tam být přesně opačný poměr.

Mladějov:
"A úspěchy pro slušné cestující slavily Ex 129/8 Hornád, Ex 178/9 Devín, ve kterých byly POUZE lůžkové a lehátkové vozy, vybraný personál a tím tam nemohla přistupovat kdejaká zlodějská verbež. "

Jenže to se právě nevyplatí. Ten vlak musí plnit víc funkcí, aby mohl jezdit.

Mladějov:
" které je vyprodané už v hodinu začátku prodeje - na tyhle socialistické móresy se vám normální člověk vydefekuje. Podobně je tomu Ža-Gdynia."

Ano, to je problém, na který koneckonců taky upozorňuji. Když chci jet vnitrostátním nočním vlakem v Polsku, tak 30 dní před datem odjezdu čekám u počítače na čas 0:30 (uvolnění prodeje), abych si rychle koupil lůžko / lehátko.

Ale to by šlo právě vyřešit větším množstvím lehátkových vozů. Víc lehátek, univerzální použitelnost. I česká B se nasazují na vnitrostátních vlacích v Polsku. Takže by se mohla nasazovat nějaká rekonstrukce s označením Bcee...

Česká B z TLK Wydmy z Bohumína v létě přecházejí na TLK Rozewie. Nejedou ale do Žiliny, ve Wrocławi se odpojují směr Jelenia Góra. I tam by se aspoň dva lehátkové vozy navíc hodily.

Mladějov:
"To bud prostě musí mít nějak standardní úroveň (jako třeba ta Slovakia) a samozřejmě to taky dost stojí jak cestujícího, tak dopravce a je to takový způsob reklamy, pak ano, ale pány zde navrhovaná lowcost řešení a na pravidelných vlacích..no.. "

Slovakia má dost velkou nevýhodu, a tou je především to, že ji provozují (resp. provozovaly) ČD a ŽSSK. Protože to dává prostor k prosazování výpalného zvaného NRT (naštěstí už vedle akčních jízdenek).

Mladějov:
"Já jsem přítelem nočních spojení, ale též chápu, že se svět mění, a že za stejnou cenu poletí 99% lidí radši z Pardubic 2 hodiny do Kyjeva, než se tam třiskat den a noc třeba i s úplně cizím a problémovým člověkem metr od sebe + hygiena atd., o zablokovaných oknech a problémovém větrání nemluvě (vozy UZ). "

Tak zrovna na trase Pardubice - Kyjev vlak smysl nemá, ale třeba na trase Pardubice - Mukačevo ano. Takže tady souhlasím.

Mladějov:
"Definice cílové skupiny vám tam úplně chybí !"

Napsal jsem ji výše. Představuji si to jako „catch-all“.
Neděle, 19. dubna 2020 - 10:07:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11549
Registrován: 8-2012
Cílová skupina by obecně měla být velmi široká
Kdo honí dva zajíce, nechytí ani jednoho. Vy se jich snažíte honit aspoň pět najednou. Já nevím, opravdu je tak těžké pochopit, že "prostě všichni" tím už narozdíl od "dřív bylo líp" nepojedou, protože to není jediná alternativa? (A rozhodně je to jedna z těch méně zajímavých...) A ještě vidíte řešení v low-costu (nebo spíš... co je ještě pod low-costem? [happy] ), vytahujete tu jako následováníhodné příklady TLK Rozewie se slovenskými šroty a obecně polský systém *) a ještě to nechápete jako nouzové řešení "není na výběr" vhodné akorát tak pro plnou sezónu těch dvou a půl měsíce, kdy se celé Polsko přesouvá a) na Pomorze a b) do Tater, ale jako nabídku celoročně celotýdenně...

*) kde ty kuszetky už taky dávno vymřely a lůžko od 150 zlatek vejš ve trojáku asi nebude splňovat vaše představy o "cenové dostupnosti" (přičemž single je za 300 Zł příplatku, a to za nocleh v Scandicu v Gdaňsku naproti nádraží zaplatím 200-250 v úplně jiném komfortu)
電車オタク
Neděle, 19. dubna 2020 - 10:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4404
Registrován: 9-2007
Je fakt, že aby noční vlak zajišťoval denní spojení, to jedině tak, jak to dnes řeší Budapešť - přes noc jedou pouze lůžka a lehátka. Úroveň obsazenosti bývá opravdu taková, jak popisuje pan T.H., z vlaku je tak opravdu spíše postrach. Já sám s tím mám mnoho zkušeností, z Hranic do Prahy tento účel dlouho zajišťovala Šírava/Bohemia/Slovakia a jediný použitelný vůz bylo v posledních letech AB/ABmz, co se připojovalo v Bohumíně nebo polská sedačka z Varšavy, která vozila mimo léto vzduch. Do sedaček z Humenného jsem se odvážil jen jednou a spalo se tam i na zemi, to za další pokus nestálo.

No a ubytovací vozy zase musí být takové, aby vlak předpokládal chování zmíněných skupin. Zní to možná paradoxně, ale mimo léto, kdy jezdí téměř výhradně turisti, jezdilo lehátko z Prahy do Krakova poloprázdné, protože při těch cenách je příjemnější lůžko. Někde možná mohou mít lehátka větší význam, vesměs na krátkých relacích, kde člověk neřeší plnou potřebu se vyspat a utrácet za lůžko, ale je mu milejší cestu strávit v poloze vleže, než ji celou proklimbat na sedačce. Vesměs ale platí, že pokud nějaký vlak jede přes noc (do 22 odjezd a od 6 příjezd), je oblíbenější lůžko. Svědčí o tom třeba i Budapešť, loni mělo jezdit celoročně jedno lůžko a jedno lehátko a v sezóně se mělo po jednom voze přidat - lůžko, vzhledem k vytíženosti, zůstalo po zbytek roku denně, ale druhé lehátko skončilo spolu s letní sezónou.

No a co se noční dopravy po VRT týče, dávný CNL Perseus jezdíval z Berlína do Paříže nějakých třináct a půl hodiny, dnešní ICE by to po obou VRT zvládalo za osm hodin. V létě je poptávka po cestování po Evropě diametrálně odlišná, než ve zbytek roku, proč by tedy v takovýchto silných relacích (Berlin - Halle - Frankfurt - Strasbourg - Paris) nemohlo jezdit přes noc v létě alespoň klasické sedačkové ICE? Teda tohle teď asi je čirá teorie, protože kdoví, jak bude vypadat turismus s Interrailem v létě 2021 (nebo spíš 2022), ale po Německu už podobné vlaky jezdí (ICE Berlin - NRW a NRW - München denně, v mnoha dalších relacích pak v pátky/neděle). Zcela ideální by bylo vymyslet koncepci interiéru, která by se dala velmi rychle (za hodinu?) předělat z takových kukaní na sedačku, ale to asi dost dobře nepůjde a tím prakticky padá využití soupravy i v denní dopravě... ačkoliv v takovém ruském WLABmz by to po úpravě asi i šlo, zámek kupé a neprůhlednost stěn by se musely v denním režimu nějak "deaktivovat" (stěny jako v ICE - v noci neprůhledné, přes den jako u obvyklých vozů) a sklápění postelí by se muselo uzamčít, nicméně chybí tomu police na zavazadla a trochu pohodlnější posezení. V takové podobě by to pak mohlo jezdit jako nějaký "lowcost" vůz lepších vlaků, pokud by to byl samostatný vůz, jinak by to mohla být třeba nějaká oddílová část vysokorychlostní jednotky.

Mladějov: Na Bohumín/Hel jede jedno lůžko, které je vyprodané už v hodinu začátku prodeje
A tohle se má řešit jak? To přece odporuje všemu, co tu doteď padlo, ne? [proud] Já bych si to uměl představit jak to řeší Němci u Urlaubsexpresů, pokud vyprodanost dosáhne určité úrovně, přidá se vůz. Jenže když ty vozy nejsou... a řešení "co týden to jedno kupé" opravdu není rozumné. Takže jak to řešit, když je to teda "socialistická móresa"? Pro jistotu vlak zrušit a tím se problém zbavit úplně?
Mladějov
Neděle, 19. dubna 2020 - 10:24:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14566
Registrován: 3-2007
Vy jste režista, že ?
Já že totiž inklinujete spíše k socko řešením a pořád "tyhle dvě Bc by se vyškrábly tady" atd.., to prostě je všechno nouzovka, kterou neoslovíte davy.

Pokud by se měla noční doprava nějak řešit , tak na Polsko si netroufám, protože jejich sociální ohledy, špecifiká, "systém" prodeje, staré šroty, nesystémovost ..dost dobře nejde prezentovat jinak, než socialistický bordel.
Tam naplněj všechno, protože podstatně nižší úroveň motorizace, jiné zvyky, hodnoty..

No a co za noční spojení tedy požadujete od nás ?

Máme Praha-Krakov-Varšava, mimo sezonu poloprázdný Curych, Košice, Humenné, Prešov a Budapest, což mi nepřipadá jako vůbec špatné a postihující ty nejdůležitější směry, kam se jede např. z Prahy nad pět hodin.

Jako Mukačevo - no, [lol][lol][lol][lol][lol].

Já tam byl vlakem loni v půli října, normálně Slovakií a návazným motorákem ZSSK, tam obsazenost asi 10 osob, z toho pět "místních" od Košic a Čierné. Zpátky večer pět i s námi - tohle jsou relace, na které byste po tom několikahodinovém čtyřicítkovém tankodromu posílal lůžko z Prahy ??
A UZ by to vozily samozřejmě zadarmo/za KEVy, že ?


Nezlobte se, ale vy žijete pořád ve světě unitární státní dráhy, kdy se vlaky zaváděly rozkazem a řešily se jen náležitosti a ekonomie vás míjí hodně obloukem.

Tím Mukačevem jste to dorazil.
Hergot, že tím stávajícím výhodným spojením už teď nejezděj davy ??? Jak to vysvětlíte ?
Neděle, 19. dubna 2020 - 10:27:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 275
Registrován: 1-2019
Mladějov:
"Vy jste režista, že ? "

Režista? Když tady chválím RegioJet? Čtete vůbec to, co píšu? [lol][lol][lol]
Neděle, 19. dubna 2020 - 10:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 276
Registrován: 1-2019
A do toho Mukačeva chtěl koneckonců jezdit i Jančura. Jak to nakonec dopadne, samozřejmě není vzhledem ke koronaviru jasné.
Neděle, 19. dubna 2020 - 10:38:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4405
Registrován: 9-2007
Spíš bych to viděl sem.
Mladějov
Neděle, 19. dubna 2020 - 10:43:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14567
Registrován: 3-2007
Vantju:
"

Mladějov: Na Bohumín/Hel jede jedno lůžko, které je vyprodané už v hodinu začátku prodeje
A tohle se má řešit jak? To přece odporuje všemu, co tu doteď padlo, ne? [proud] Já bych si to uměl představit jak to řeší Němci u Urlaubsexpresů, pokud vyprodanost dosáhne určité úrovně, přidá se vůz. Jenže když ty vozy nejsou..."

Já ale diskutuju "koncept" pana Hloupého, který žádným konceptem není..

Hlavně si (oba) položte otázku, jaký CÍL si přejete dosáhnout a PRO KOHO.

Pak kalkulujte, kolik to bude stát (peněz, ne "tohle Bc maj navíc v Praze a tohle v Košicích) a pak kolik budete požadovat za cestu a kolik po donátorovi (protože plusové vám to ZARUČENĚ nevyjde) a pak, jestli to za tuhle cenu stojí.

Jinak jsou to jenom, neuražte se, nikam nevedoucí plky patnáctiletého kluka.

Protože "kalkulace" typu "průvodce stojí tolik a tolik a za jízdné jsem vybral víc = vyplatí se to" jsou dětské.
Už vám to tady řeklo hodně lidí.
Mladějov
Neděle, 19. dubna 2020 - 10:44:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14568
Registrován: 3-2007
Pan_Hloupej:
"Mladějov:
"Vy jste režista, že ? "
Režista? Když tady chválím RegioJet? Čtete vůbec to, co píšu? [lol][lol][lol]"

Neodpověděl jste.
Pokud nikoli, tak jste jen ekonomií nepolíben.
Neděle, 19. dubna 2020 - 10:47:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11552
Registrován: 8-2012
ale po Německu už podobné vlaky jezdí (ICE Berlin - NRW a NRW - München denně, v mnoha dalších relacích pak v pátky/neděle)
A kdo s nimi jezdí? Obchoďáci, nebo snad rodiny? Ne, bundeswehr, šotouši a zoufalci. A proč by tito měli jezdit přes noc do Paříže?
To přece odporuje všemu, co tu doteď padlo, ne?
Nikoli. To, že se ve špičkové sezóně vyprodá jedno lůžko, protože ta destinace je zrovna teď u mainstreamu v módě, nevypovídá vůbec o ničem. (Sezónnost je naopak to nejhorší, co může pro ekonomickou udržitelnost nějakého takového byznysu existovat.)
ačkoliv v takovém ruském WLABmz by to po úpravě asi i šlo
Ciwe, za chvíli se tu krom Polska bude vydávat za vzor i krjukovský "transformer" 61-779T [happy]
電車オタク
Neděle, 19. dubna 2020 - 10:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 1-2019
Mladějov:
"Já ale diskutuju "koncept" pana Hloupého, který žádným konceptem není.."

Tak v tom případě nemá koncept ani ten RegioJet se svými vlaky Praha - Košice, protože to je právě ten „catch-all“ koncept. Tam je řazeno nejméně 6 lehátkových vozů Bcmz, kde se prodávají lehátka (Jančura tomu říká lůžka) v různých variantách. Buď uvolní do prodeje 3 nebo 6 lehátek v kupé. Můj koncept by počítal s tím, že by bylo možné uvolnit i 4 lehátka.
Mladějov
Neděle, 19. dubna 2020 - 11:05:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14569
Registrován: 3-2007
Tak v tom případě nemá koncept ani ten RegioJet se svými vlaky Praha - Košice,

Falešné dilema. Jančura má úplně jiné výchozí podmínky..a důvody. Zbytečné uhýbání do ztracena.

Můj koncept by počítal s tím, že by bylo možné uvolnit i 4 lehátka.

Tak nám tedy svůj koncept KOMPLETNĚ představte, včetně kalkulace.

A pořád čekám na CÍL (cíle), který jste si tímto podnikáním stanovil.
Neděle, 19. dubna 2020 - 12:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 1-2019
Mladějov:
"Tak nám tedy svůj koncept KOMPLETNĚ představte, včetně kalkulace.

A pořád čekám na CÍL (cíle), který jste si tímto podnikáním stanovil."

Kdybych to měl vyčíslené do detailu, stejně bych to sem nezveřejnil, protože by se jednalo o obchodní tajemství.
Neděle, 19. dubna 2020 - 12:51:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 1-2019
TLK Rozewie je v Polsku veden jako vlak v závazku veřejné služby, je objednáván polským ministerstvem dopravy, stejně jako ostatní dálkové vlaky. Na svůj provoz si tedy nevydělá.

Na území Slovenska jede na komerční riziko ŽSSK, ale to je tak krátký úsek, že to není podstatné.

Když tyto noční vlaky budeme chápat jako „denní vlaky, co akorát jedou v noci“, nikoliv jako drahou kratochvíli, bude politicky víc průchodné je financovat z veřejných peněz i na trasách, kde si na svůj provoz nevydělají.

Nesmíme ale tu frázi v uvozovkách brát doslovně. Protože pak to dopadne právě tak, že většinu soupravy (a nejen tohoto vlaku, ale i dalších polských nočních vlaků) tvoří vozy k sezení. Objednateli je v tomto případě celkem jedno, co tam PKP IC nasazuje, proto mu nevadí ani slovenský šrot a nedostatek spacích vozů.

Jednotlivé trasy nočních vlaků lze rozdělit v zásadě do tří kategorií:

1) na dané trase mohou noční vlaky fungovat komerčně a na svůj provoz si vydělají (Praha - Košice apod.)

2) na dané trase má smysl / je třeba objednávat noční vlak v závazku veřejné služby (asi nejvíc ožehavá otázka, tam si myslím, že bude hrát velkou roli politika)

3) na dané trase nemá smysl noční vlak provozovat vůbec
Neděle, 19. dubna 2020 - 12:56:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7446
Registrován: 12-2011
Pan_Hloupej:
"Na území Slovenska jede na komerční riziko ŽSSK, ale to je tak krátký úsek, že to není podstatné.
"

Dotace na tento slovenský úsek je zahrnuta v ceně pronájmu vozů. Zde je jasné, že ten vzduch by neměl šanci na vlak vydělat.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Neděle, 19. dubna 2020 - 13:03:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11553
Registrován: 8-2012
stejně bych to sem nezveřejnil, protože by se jednalo o obchodní tajemství
[happy] Tak přesně tohle je typická výmluva v okamžiku, kdy se onen úžasný byznysplán ukáže v plné nahotě akorát jako šotoušský vlhký sen.
Když tyto noční vlaky budeme chápat jako „denní vlaky, co akorát jedou v noci“, ... bude politicky víc průchodné je financovat z veřejných peněz
Politicky průchodné musí být to, co přináší maximální užitek z (omezených, jakkoli socialisti tvrdí, že "zdroje jsou" na kdejakou howadinu) veřejných peněz na to vydaných, tzn. danou věc nelze rozumně zajistit jinak. Což rozhodně nejsou "denní vlaky, co akorát jedou v noci", to je extrémně zbytná záležitost.
電車オタク
Neděle, 19. dubna 2020 - 14:32:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 280
Registrován: 1-2019
T_._H_.:
"Politicky průchodné musí být to, co přináší maximální užitek z (omezených, jakkoli socialisti tvrdí, že "zdroje jsou" na kdejakou howadinu) veřejných peněz na to vydaných, tzn. danou věc nelze rozumně zajistit jinak. Což rozhodně nejsou "denní vlaky, co akorát jedou v noci", to je extrémně zbytná záležitost."

Vnitrostátní noční vlaky v Polsku jezdí kromě hlavní sezóny např. kvůli vysokoškolským studentům, což je celkem klíčová skupina cestujících na dlouhé vzdálenosti. V Polsku mají studenti (občané Polska i cizinci) slevu 51 % z obyčejného jízdného, podmínkou je studium na VŠ v Polsku.

Jinak zavedení nového mezinárodního nočního vlaku v doposud neexistující relaci může být politicky motivováno cílenou podporou cestovního ruchu v nějaké konkrétní oblasti nebo upevňováním obchodních vazeb.

Dejme tomu, nějaký neexistující slovenský politik by si mohl vymyslet, že chtějí víc návštěvníků v Tatrách z Polska, tak protáhneme přímé vozy z nočního TLK Pogórze v trase Wrocław - Muszyna přes Plaveč a Kežmarok do Popradu. V takové podobě by to bylo samozřejmě ujeté, ale politicky líbivé kecy to jsou.

V Polsku jsou politicky líbivé proželezniční kecy velmi oblíbené, důkazem je např. program Kolej Plus a vyjádření prezidenta Andrzeje Dudy: https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/kolej-plus-z-podpisem-pr ezydenta-andrzeja-dudy-95707.html

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Neděle, 19. dubna 2020 - 14:53:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11555
Registrován: 8-2012
Teď úplně nerozumím tomu, jestli tyhle hověziny o studentech a dotovaném jízdném, Popradu z Polska (z Wrocławi [biggrin][biggrin]) a s nočními vlaky naprosto nesouvisejícím Kolej+ (ten se týká zejména denní regionálky do takových míst jako Jastrzębie Zdrój nebo Śrem) používáte na podporu své dlouho chatrné a aktuálně už zřícené argumentace o obchodním tajemství jakéhosi low-cost honění mnoha zajíců "denními vlaky jedoucími v noci"?
電車オタク
Neděle, 19. dubna 2020 - 16:17:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14935
Registrován: 12-2007
ale po Německu už podobné vlaky jezdí (ICE Berlin - NRW a NRW - München denně, v mnoha dalších relacích pak v pátky/neděle)
Nejen to.

Celotýdenně taky Hamburk - NRW - Frankfurt.
A taky Hamburk/Kiel - NRW - Basilej (resp. tam nejde o ICE, ale IC).

Ostatně, celé názvosloví "noční vlaky" (a v návaznosti odkazy na jejich neexistenci či obecně ekonomickou náročnost) je zavádějící, kdy někteří lidé tímto názvem myslí jen vlaky s ubytovacími vozy, přičemž ve skutečnosti by dle přívlastku "noční" mělo jít o jakékoliv vlaky jedoucí skrz noc, tzn. byť výhradně s vozy k sezení.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 19. dubna 2020 - 16:52:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11556
Registrován: 8-2012
celé názvosloví "noční vlaky"... je zavádějící, kdy někteří lidé tímto názvem myslí
Hlavně "někteří lidé" zcela záměrně a vědomě přeskakují z jedné kategorie do druhé kvůli důkazu správnosti jejich teorií. Takže už stihli zmatlat dohromady TLK Rozewie (primárně sezónní socka na sedačku z GOPu k Baltu) s nějakými "cenově dostupnými pro většinu cestujících" 4- nebo 6lehátkovými kupé a do toho variabilní den/noc vozy, které není problém vyrobit, ale z celého toho cirkusu zaplatit...
電車オタク
Neděle, 19. dubna 2020 - 17:44:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4407
Registrován: 9-2007
David:
"Nejen to."
Já jsem popisoval noční vlaky co jedou po VRT a tak i přesto, že jedou přes noc, jedou rychle. Tím ani jeden z popisovaných vlaků není, protože po žádné VRT nejede. 618/619 jede po VRT Köln - Frankfurt - Stuttgart, nikde umělě nestojí a je tak opravdu doplněkm denních vlaků této linky.

A vůbec, nechcete tu nekonečnou debatu už ukončit? Opravdu mě nenapadá na diskuzi hnusnější prostředí než K-Report, kde je pomalu každý nápad pošlapán a ne reálnými argumenty (tím jediným je v této problematice výše investice, která by mohla být účelněji využita jinde, pokud je k tomu lepší příležitost), ale úplně stejně pohledem na věc, jen odlišným, navíc často bez podrobnější znalosti problematiky. Taková diskuze opravdu nemá cenu a je jedno, zda se autor zamýšlí nad noční dopravu, nebo třeba nad přípravou párků. Jsem si jistý, že kdybych tu napsal, že mám nejraději hodit párky na pánev či na gril, tak mě někdo nepřímo nazve debilem, protože přece jediná správná příprava párků je vařit je v horké vodě. [crazy] Každé napsané slovo si musím pomalu třikrát promyslet, aby náhodou nebylo pochopeno špatně nebo za ním někdo nehledal skrytý význam a stejně se tak stane...

Docela by mě zajímalo, jak se diskutovalo o nákladní dopravě před dvaceti lety. Taky byl každý autor myšlenky intermodální dopravy zlynčován, protože převézt kusovou zásilku přece trvá i týdny a jediná budoucnost je kvůli flexibilitě v kamionech, nanejvýš ve vlacích RoLa?
Neděle, 19. dubna 2020 - 18:00:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14936
Registrován: 12-2007
K-Report, kde je pomalu každý nápad pošlapán
... třeba pošlapávající osobou obhajující zavedení přestupu 20 km od 2. největšího města ČR na Os vlacích na radiální trati vycházející z tohoto města; coby komplikaci pro řadu denně dojíždějících včetně manipulace typu "přestup nikomu nezpůsobí zdravotní problémy či nevolnost" odkaz) (přičemž naopak pro relaci z Rakouska do Splitu je přestup v Záhřebu - sice s větší bagáží, ale zato prováděný "jednou za čas" - je stejnou osobou označován jako nežádoucí).

Přirovnání s RoLa je mimoběžné; právě RoLa má (stejně jako provoz ubytovacích vlaků) má úskalí v podobě značné "mrtvé váhy" vozidel (ve vztahu vůči počtu cestujících či objemu zboží) + efektivní vytížení (RoLa = dvojí překládka + vůbec čekání na nejbližší spoj; ubytovací vozy = povětšinou využitelné pouze a právě v noci).

Mmch. také je zajímavé, že středobodem celého plánování je výhradně Split, zatímco chorvatské pobřeží je mnohasetkilometrové. Už tím pádem z principu nelze železnicí pokrýt přepravní poptávky typu "do Chorvatska k moři".

P. S. Tak co, dojedou ještě někdy vlaky do Zadaru?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 19. dubna 2020 - 18:01:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 983
Registrován: 6-2019
Docela by mě zajímalo, jak se diskutovalo o nákladní dopravě před dvaceti lety.
Tehdy vrčel tzv. "Vízkův vlečkový tarif", což byla tarifní akce unitárních železnic stran navýšení cen za obsluhy vybraných bodů z Tr 6 (snad?). Multimodální či kombinovaná doprava normálně fungovala už za socialismu (Intrans), ale řešil se problém s nesmírně drahými obsluhami vzdálených bodů v atrakčních obvodech. I když to už je vlastně více než 20 let, spíš 25 - 28, počátek 90.
Zajímavé je, že stát to vlastně neuměl vyřešit dodnes a jen bůh a Krach-gou ví, kolik na těch Bochovech a Toužimích vlastně prodělají (nebo vydělají?).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 19. dubna 2020 - 18:27:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4408
Registrován: 9-2007
David:
"třeba pošlapávající osobou obhajující zavedení přestupu 20 km od 2. největšího města ČR na Os vlacích na radiální trati vycházející z tohoto města"
Mám za to, že jsem několikrát nepřímo psal, že je mi naprosto ukradené, co se děje nějakých 20 km od 2. největšího města Česka, připojil jsem se do diskuze s jedním úhlem pohledu a když mi bylo vysvětleno, že je to nesmysl, nebránil jsem se tomu, jen já osobně třeba při cestě do práce přestupuji dvakrát a nikoliv hrana-hrana z jednotky do jednotky, jak by takový přestup mohl vypadat, ale chodím po několika schodištích a újmu z toho nemám absolutně žádnou.

A proč vůbec srovnáváte přestup v Zastávce u Brna s přestupem při cestě k moři? To "jednou za čas" jste trefil, k tomuto nepřestupu by docházelo v obou směrech dvakrát týdně a za zcela jiných okolností, než je cesta do práce a z práce, maximálně do školy a ze školy s batohem.

A kde a jak srovnávám RoLa a noční vlaky? To už je úvaha naprosto mimo, já jsem RoLa použil jako příklad toho, co bylo před 20 lety považováno za budoucnost nákladní dopravy po kolejích (píše se to pomalu v každé učebnici logistiky, ale dnes už nejezdí ani Lovosice, ani Nemanice).

A středobodem je Split nejspíše právě proto, že je tam autorampa a odstavné nádraží s napájecími stojany a odsávačem vakuových WC. Toto ale úplně přesně nevím, nevím proč všechny rekreační vlaky mířily do Splitu a ne třeba do Zadaru.
Neděle, 19. dubna 2020 - 18:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14937
Registrován: 12-2007
chodím po několika schodištích a újmu z toho nemám absolutně žádnou.
Přičemž je nemalá skupina lidí, pro které jsou schodiště nepřekonatelnou či přinejmenším těžko překonatelnou překážkou. Jak záleží na úhlu pohledu.

Přičemž namísto prostého vyjádření názoru "mně to problém nedělá" jste "mluvil za všechny"** stylem "nikomu ten přestup nezpůsobí zdravotní problémy či nevolnost".
(Pomíjím, že ten přestup hrana-hrana v Zastávce jste si taky domyslel; je docela dobře možné, že EOs tam bude jezdit k budově, zatímco návazný MOS bude "skrz podchod".)

** Přičemž nyní se vám v této diskusi nelíbí totéž; tzn. když oponenti "mluví za všechny" ve smyslu "noční vlak s ubytovacími vozy by nikdo/skoro nikdo nevyužil".

To "jednou za čas" jste trefil, k tomuto nepřestupu by docházelo v obou směrech dvakrát týdně
EC Vídeň - Záhřeb jezdí denně.
Nočák Záhřeb - Split taky.

Pokud by se chtělo, mohl by už dnes jezdit nepřestupový vlak Vídeň - Split po 7 dní v týdnu; dle potřeby klidně i 12 měsíců v roce, a to bez potřeby zavádět jakékoliv nové spoje.

já jsem RoLa použil jako příklad toho, co bylo před 20 lety považováno za budoucnost nákladní dopravy po kolejích
... a logicky se to ukázalo jako slepá ulička (což se projevilo už po vstupu do EU; dokonce ani nebylo potřeba "čekat" na Schengen), stejně se něčím takovým může ukázat být provoz ubytovacích vozů.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 19. dubna 2020 - 19:34:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4409
Registrován: 9-2007
Jo, přesně tento "soudní" přístup mě od jakékoliv diskuze naprosto odrazuje. Opravdu nemám potřebu si hlídat každé slovo, abych náhodou nenapsal něco, co potom použijete proti mně. [crazy] Obzvlášť, když mícháte dohromady jabka a moje jahodové knedlíky k večeři – je snad jasné, že nikomu ten přestup nezpůsobí zdravotní problémy či nevolnost, protože tomu, komu by to hypoteticky mohlo jako problém způsobit, jsou určeny výtahy a jednotlivé přestupní časy tomu odpovídají. A vůbec už nerozumím tomu, proč vytahujete nějakou Zastávku u Brna v naprosto nesouvisející diskuzi. Už na mě, prosím, nikdy nereagujte a já nikdy nebudu reagovat na žádný příspěvek o smysluplnosti noční dopravy. [happy]
Neděle, 19. dubna 2020 - 19:46:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11557
Registrován: 8-2012
kde je pomalu každý nápad pošlapán a ne reálnými argumenty
...přičemž o "reálnosti" argumentů samozřejmě rozhodujete vy (a těm skutečně reálným jste naprosto nepřístupný).
já jsem RoLa použil jako příklad toho, co bylo před 20 lety považováno za budoucnost nákladní dopravy po kolejích
Nebylo. Jen si autoři podobných "nápadů" žili ve své bublině a vykřikovali něco o "pošlapávání", když jim ti oškliví "neznalí problematiky" okamžitě neaplaudovali. (Vím o čem mluvím, od 1994 jsem byl na DFJP. Jo, docentura se na tom udělat dala, plus potentáti od Dráhy to nadšeně stavěli jako způsob, jak bezpracně "zakázat" silniční konkurenci.)
電車オタク
Neděle, 19. dubna 2020 - 20:23:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4410
Registrován: 9-2007
Já jsem tu vložil nespočet příkladů, že se noční doprava po letech úpadku začíná zase rozvíjet (byť minimálně), ale stále to není dost a celé se to točí kolem jednoho hlavního argumentu "nikdo tím už nejezdí". Pokud by byl tento nepravidvý, tak by snad k tomu rozvoji nedocházelo vůbec, ne? Opravdu reálný argument tak je ten, že je provoz ubytovacích vozů velice drahý, ale už je na jednotlivých státech/dopravcích, zda se jim za to investice stojí či ne. Argument jako "jasně že to Urlaubsexpresu vydělává, když má skoro 50 let starý vozový park" mi nepřijde relevantní, protože takhle se dá vyargumentovat vlastně úplně všechno a je to dál, než je okruh diskuze, kterého se snažím držet - teoretická úvaha nad tím, zda má cenu provozovat noční vlaky i přesto, že je jejich provoz velice nákladný a bez dotací se z většiny neobejde.

Nebylo.
Tak to pardon, mě to v předmětu Logistika na SŠ učili tím pádem blbě. Nicméně hádám, že i tak si v roce 2000 těžko dokázal kdokoliv představit, jak bude vypadat nákladní doprava za 20 let. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že má noční doprava takový potenciál, ale i na toto platí to, co píšu výše, tedy pokud by měl být tento způsob dopravy v tak absolutním úpadku, v jakém dle zdejší diskuze je, tak by neprobíhal vůbec žádný rozvoj a už vůbec by se nikdo nezamýšlel nad nákupem nových vozidel pro noční vlaky (k tomu přidám další odkaz).
Neděle, 19. dubna 2020 - 20:53:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 8-2017
David:
" ale po Německu už podobné vlaky jezdí (ICE Berlin - NRW a NRW - München denně, v mnoha dalších relacích pak v pátky/neděle)
Nejen to.

Celotýdenně taky Hamburk - NRW - Frankfurt.
A taky Hamburk/Kiel - NRW - Basilej (resp. tam nejde o ICE, ale IC).

Ostatně, celé názvosloví "noční vlaky" (a v návaznosti odkazy na jejich neexistenci či obecně ekonomickou náročnost) je zavádějící, kdy někteří lidé tímto názvem myslí jen vlaky s ubytovacími vozy, přičemž ve skutečnosti by dle přívlastku "noční" mělo jít o jakékoliv vlaky jedoucí skrz noc, tzn. byť výhradně s vozy k sezení."

Ono kvuli podobnym sotousum DB ve svych medialnich sdelenich dusledne odlisuje Nachtverbindungen (nocni spoje vedene ICE/IC) a Nachtzüge (klasicky vlak s luzky/lehatky - predevsim ÖBB Nightjet).

Jinak co se tyka nocnich ICE/IC, tak jezdi prekvapive plna (hodne usekovky, lide na/z letiste, low-cost pro lidi, kteri se chteji za cenu busu svezt "pohodlneji",...) a uvazuje se o jejich dalsim rozsirovani.
Neděle, 19. dubna 2020 - 20:58:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11560
Registrován: 8-2012
tedy pokud by měl být tento způsob dopravy v tak absolutním úpadku, v jakém dle zdejší diskuze je, tak by neprobíhal vůbec žádný rozvoj
Ale vždyť žádný rozvoj neprobíhá. Někdo někde občas získá nějaké prachy, o kterých se neví, za co lepšího je utratit, tak se to zabalí do líbivých řečiček o rozvoji, ekologii a tak. Ostatní pak žijou z podstaty a až to dožije, tak buď zase zkusí z někoho prachy vyrazit, anebo stáhnou roletu.
Ostatně, z Prahy jezdí "ubytovací" vozy do mnoha destinací prakticky všemi směry, není to zas tak špatné s tím nočním cestováním vlakem s ohledem na to, že nejsme nějaké rozvojové Rusko nebo Ukrajina bez pořádné infrastruktury a lidi tu mají více alternativ, tak co furt prudíte s tou vaší Jedinou Pravdou?
電車オタク
Neděle, 19. dubna 2020 - 21:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 278
Registrován: 8-2017
Vantju:
"Argument jako "jasně že to Urlaubsexpresu vydělává, když má skoro 50 let starý vozový park" mi nepřijde relevantní, protože takhle se dá vyargumentovat vlastně úplně všechno a je to dál, než je okruh diskuze, kterého se snažím držet - teoretická úvaha nad tím, zda má cenu provozovat noční vlaky i přesto, že je jejich provoz velice nákladný a bez dotací se z většiny neobejde. "

Vite, proc to Urlaub Expressu funguje? Ma vozy, ktere koupil za cenu srotu a s nima nyni jezdi jen v nejvetsi letni sezone (dle stranek ma pouze cca. 100 spoju/rok), to samozrejme i za jejich "lidove" ceny (napr. Hamburg-Bad Gastein lehatko za 120 Euro/luzko za 430 Euro) proda. Vzhledem k tomu, ze vozy ma za hubicku, tak mu ani nevadi, ze 310 dni z roku stoji v koprivach a vzhledem k poctu spoju si je ani tak rychle neojezdi, aby si musel porizovat nove. To je to veskere kouzlo, podobne projekty vsak nemaji s nocni dopravou o ktere je rec nic spolecneho.

Aktualni problem nocni dopravy neni to, ze s tim nikdo nejezdi (i Nightjet jezdi velmi slusne vytizeny), ale to, ze i pres to, ze to jezdi plne, tak si to na sebe nevydela a to je cely problem.
Vzhledem k tomu, ze v soucasnosti davaji pro nocni vlaky smysl prakticky pouze mezinarodni spoje, tak je i smysluplnost a realizovatelnost dosypu dost problematicka.
Neděle, 19. dubna 2020 - 22:11:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4411
Registrován: 9-2007
T_._H_.:
"tak co furt prudíte s tou vaší Jedinou Pravdou?"
Ještě v roce 2017 byste měl pravdu, teď mám pocit, že začíná vznikat nějaká organizovanější a obecnější snaha této nevýdělečné alternativě dopravy mezi vzdálenějšími městy dát nějakou formu. V otázce ekologické alternativy letadlům jasno nemám, ale, jak už tu několikrát padlo, věřím, že pokud někde existuje obrovská poptávka po dopravě, tak se v ní najdou ti, kterým bude noční vlak vyhovovat. Velká část následné diskuze byla o tom, že to není pravda, ale doufám, že už tu tento flame opět nevypukne.

Nocni_spoje:
"To je to veskere kouzlo, podobne projekty vsak nemaji s nocni dopravou o ktere je rec nic spolecneho."
No, já jsem se chystal tím jet už několikrát a třeba teď vidím těch 425 EUR za celý oddíl včetně tří snídaní, tedy cca 140 EUR za osobu v T3, a jízdu vlaku Hamburg - Innsbruck 21x od konce června do začátku října. Je ale fakt, že tohle je dosti specifický příklad noční dopravy, ale pokud jezdí využívaný, tak tím minimálně dokazuje, že o "rekreační autovlaky" zájem je. Zároveň ale i že bez dotací to moc smysl nemá, za tu cenu (a jen o málo nižší v případě lehátka)...

...na druhou stranu, hádám, že Berlin Night Express jezdí bez dotací také, a to má na lehátka pevnou cenu cca 45 EUR a letos stihl nejen obnovit vozový park (8x Bvcmz248.5), ale i rozšířit provoz (Departures from Germany April: 7, 12, May: 3, 17, 24 June:14, 16, 18. Daily departures June 22 - August 30. ). Nebo je dotovaný jen na území Švédska?
Pondělí, 20. dubna 2020 - 09:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10125
Registrován: 4-2003
hnusnější prostředí než K-Report, kde je pomalu každý nápad pošlapán a ne reálnými argumenty...

Můžete debatovat o čemkoliv ale reálný život se řídí konkrétními činy konkrétních lidí a né něčími argumenty - pokud tedy nejste Kim aplikující na zemi učení Čučche.

Vy prostě žijete v bublině, že by "něco mělo nějak fungovat", protože argument. [crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 20. dubna 2020 - 16:56:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3921
Registrován: 9-2003
Vantju: A Vy si myslíte, že tím, že jste dělal průvodce lůžových vozů, jste se stal nějakým znalejším problematiky noční dopravy? Bohužel, nestal jste se (na rozdíl od třeba Kubzeho).
Vy nerozumíte ani těm párkům, párky se totiž v horké vodě nevaří, párky se jen a pouze ohřívají, Vy Polrajchu.
NOBLE BRICKS
Pondělí, 20. dubna 2020 - 22:44:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14939
Registrován: 12-2007
tomu, komu by to hypoteticky mohlo jako problém způsobit, jsou určeny výtahy a jednotlivé přestupní časy tomu odpovídají
... čímž se můžeme vrátit k tomu, že eventuální spojení Vídeň - Split (či obecně Rakousko - oblast okolo Splitu) je celoročně zajištěno už teď; a přestup v Záhřebu není překážkou. (kdy navíc lze namítnout, že zatímco v běžné příměstské/regionální dopravě je uměle vzniklý přestup coby výsledek 4miliardové investice překážkou, tak relace typu "na dovolenou z Rakouska ke Splitu vlakem s přestupem v Záhřebu" lze brát jako ty, které tato skupina osob ani nevyužije; a pro ostatní skupiny ten záhřebský přestup přítěží není.)

už vůbec by se nikdo nezamýšlel nad nákupem nových vozidel pro noční vlaky (k tomu přidám další odkaz).
... přičemž odkaz míří na vnitrostátní švédskou spojnici, o které lze argumentovat, že je využívána celoročně pro běžné dojíždění občanů, čímž je zajištěno přiměřené celoroční využití příslušných ubytovacích vozů (dalším aspektem je slušný kilometrický proběh vozidel - vzhledem k době jízdy ujede 1 ubytovací vůz 1674 km za den coby vzdálenost ze Stockholmu do Narviku; málokde jinde má ubytovací vůz takto vysoký denní proběh).

Ve srovnání se sezónními relacemi typu "2,5 měsíce v roce; navíc do určité míry duplicitně nad rámec již existujících spojení".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 21. dubna 2020 - 00:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 7-2017
David:
"slušný kilometrický proběh vozidel"

Ano, a toho nedosáhnete na infrastruktuře pro 19. století, kterou máme v ČR.
Úterý, 21. dubna 2020 - 08:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11576
Registrován: 8-2012
Ve Švédsku to je infrastruktura pro které století? Vždyť po Malmbanan se jezdí stovkou... nebo třeba neelektrizovaná jednokolejka Nordlandsbanen (Trondheim-Bodø )?
Hlavně je celý ten příklad naprosto vědomě! použit jako zavádějící (tady fakt není atypické Švédsko ani Norsko s obrovskými vnitrovzdálenostmi v severojižním smětu, a i tam je přitom ten noční vlak naprosto okrajovou záležitostí), ale když si dovolíme o něm diskutovat, tak nás pan Vantju zase seřve, že pošlapáváme jeho nápady a nerozumíme tomu.
電車オタク
Úterý, 21. dubna 2020 - 09:22:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10594
Registrován: 4-2003
Tantin27:Ano, a toho nedosáhnete na infrastruktuře pro 19. století, kterou máme v ČR.

S nočními ubytovacími vlaky je to stejné jako s lodní osobní dopravou (nejen) mezi Severní Amerikou a Evropou. Prostě se přežila, nahradily jí letadla. Nikdo se v nich nemusí starat o ubytování pasažérů, o jejich hygienu (vyjma WC s umyvadlem), o přísun velkého množství jídla atd.. Prostě to krom jiného vychází výrazně levněji.

Proč se v případě cestování po Evropě bránit tolik skutečnosti, že zejména zrychlení denní dopravy umožnilo redukovat dopravu nočními ubytovacími vlaky a že lidé až tak moc netouží sdílet jedno kupé s někým cizím? Proč mám někomu cizímu čuchat fusekle? Jako já to v pohodě přežiji, ale opravdu má větší množství lidí zájem vegetit v kupé s někým, kdo celý den lítal po Vysokých Tatrách a pak zpocený a smradlavý zaleze pod deku, aniž by se umyl? Tohle býval běžný výjev tolik opěvovaného Excelsioru. Pravda, jednou jsem ten smrad fakt už nevydržel a stál jsem raději celou noc ze Štrby až do Prahy na chodbičce...
Úterý, 21. dubna 2020 - 10:44:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4412
Registrován: 9-2007
No to je naprosto skandální přešlap, napsat vaří místo ohřívají. [uhoh] Tak snad z toho kopání máte alespoň nějaké uspokojení, když už si to neumíte za žádnou cenu odpustit.

A diskutujte si o čem chcete, ale mně to teda tady jako diskuze opravdu nepřipadá. Obvyklá diskuze je výměna názorů s nějakým závěrem, ale tady si připadám jako naprostý blbec z psychiatrické léčebny proti všem (což je vlastně i ten závěr).

K odkazu; zřejmě jste zcela vynechali poslední dva odstavce, ale to bych pak nemohl být opět za debila já, protože přece Švédsko je obrovská země a nedá se srovnávat s Českem (o kterém tu skoro nepadá řeč, ale prosím). Hlavně, že se vždy najde argument, proč to, co si myslím, je špatně. [happy]

Když tedy noční vlaky z hlavy zcela vypustím, jak má podle vás teda vypadat dálková doprava? Nemyslím v roce 3400, až povede VRT i do Svobody nad Úpou, ale zhruba v dnešní době, s přibližně dnešní infrastrukturou, s dnešními možnostmi a se všemi důsledky z toho vyplývajícími.

Jen si teda ještě dovolím reagovat na pana Brama: Kdo mě nutí jet lehátkem po šesti, když v lůžku existují kategorie po jednom či po dvou?
Úterý, 21. dubna 2020 - 11:01:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10596
Registrován: 4-2003
Vantju:Kdo mě nutí jet lehátkem po šesti, když v lůžku existují kategorie po jednom či po dvou?

Většinou to je vlastní peněženka [wink].


Když tedy noční vlaky z hlavy zcela vypustím, jak má podle vás teda vypadat dálková doprava? Nemyslím v roce 3400, až povede VRT i do Svobody nad Úpou, ale zhruba v dnešní době, s přibližně dnešní infrastrukturou, s dnešními možnostmi a se všemi důsledky z toho vyplývajícími.

Je snad málo to, že když odhlédnu od koronaviru, jak vypadá dnes? Řekl bych, že v ČR je dnes vzhledem k možnostem infrastruktury maximum možného. Až bude lepší infrastruktura z Plzně do Domažlic a drát povede z Plzně až do Labutí vsi, tak se bude třeba zájem o železniční dopravu i zde [wink].
Úterý, 21. dubna 2020 - 11:07:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 985
Registrován: 6-2019
vegetit v kupé s někým, kdo celý den lítal po Vysokých Tatrách a pak zpocený a smradlavý zaleze pod deku, aniž by se umyl? Tohle býval běžný výjev tolik opěvovaného Excelsioru

Typická Bramova lež. R 420/421 býval většinově obsazený spíše pendlery a pak nadregionální úsekovkou, než VHT turisty. Ti jsou navíc většinově normální a po slezení z hor se umejou v horských bystřinách, o které v Tatrách není nouze.

ravda, jednou jsem ten smrad fakt už nevydržel a stál jsem raději celou noc ze Štrby až do Prahy na chodbičce...
Když nemáte na příplatek za ubytovací vozy nebo 1. tř., tak holt musíte něco vydržet.

jak má podle vás teda vypadat dálková doprava?
Tady v ČR? Tak jak je, mi přijde docela ucházející a použitelná. Možná bych zrušil některé parodie na rychlíky jako například linku Plzeň - Most, nebo švejky. Jinak, za Sudeťáka, mi stávající koncept obsluhy západních a severních Sudet s metropolí vyhovuje.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 21. dubna 2020 - 11:09:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10129
Registrován: 4-2003
jak má podle vás teda vypadat dálková doprava?

Jak má vypadat auto z roku 2020? No jako auto z roku 2020.

Noční doprava vypadá v roce 2020 (pomíjím koronavirus) přesně tak, jaký je o ní zájem, jak ze strany zákazníků, tak ze strany provozovatelů.

Obvyklá diskuze je výměna názorů s nějakým závěrem, ale tady si připadám jako naprostý blbec

No a to není závěr?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 21. dubna 2020 - 11:36:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10597
Registrován: 4-2003
AŠM:Typická Bramova lež. R 420/421 býval většinově obsazený spíše pendlery a pak nadregionální úsekovkou, než VHT turisty. Ti jsou navíc většinově normální a po slezení z hor se umejou v horských bystřinách, o které v Tatrách není nouze.

Jsem velice rád, že zrovna jedinec neznajících deodorant mi to celé správně politicky vysvětlil a já konečně pochopil, jak to mám správě vidět a také cítit [wink].



Když nemáte na příplatek za ubytovací vozy nebo 1. tř., tak holt musíte něco vydržet.

Byly doby, kdy cestování bylo na poněkud horší úrovni (deset a více let nazpět), než je dnes. Dnes už to řeší odpolední pendolino a klidně i jeho první třída. Cestuje se tak rychle a pohodlně [wink].
Úterý, 21. dubna 2020 - 11:46:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 986
Registrován: 6-2019
Dnes už to řeší odpolední pendolino a klidně i jeho první třída. Cestuje se tak rychle a pohodlně [wink].

Naivní představa. R 420/421 totiž nebyl primárně o obsluze Prahy, ale o SZ ČR a východu SR. Takže to vaše pendolino neřeší v rámci diskuze o Excelsioru vůbec nic.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 21. dubna 2020 - 11:49:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4414
Registrován: 9-2007
Myslím obecně v Evropě, mimo koronavirus. Resp. snažím se teda předejít tomu, abych nadále blbcem nebyl – nyní si tedy myslím, že je noční doprava přežitek, je ztrátová a je plně nahraditelná jinými možnostmi. Jaké to tedy mají být? Tentokrát opravdu nechci znít zaujatě, ale co teda s lidmi, kteří se letadel bojí? Vážně nechci, aby odpověď mířila k naprosté nepostradatelnosti noční dopravy, jen mě opravdu nebaví být v této diskuzi za blbce a rád bych tedy věděl, co si mám myslet. Zatím jsem pochopil, že alternativa je průběžné zrychlování různých relací, nicméně někde to pomůže jen částečně a za mnoho let (namátkou Praha - Košice).

No a to není závěr?
No já nevím, mimo tuto diskuzi si jako úplný blbec opravdu nepřipadám.

A ještě pro pana S4990123, co je teda relevantní znalost problematiky noční dopravy? V čem se to odlišuje od toho, co tady prezentuji?

A k pendolínu Praha - Košice, oproti jiným v této relaci nejezdím zrovna často, ale když už, tak mne nějak nemotivuje zabít půl dne cestou domů.
Úterý, 21. dubna 2020 - 11:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10599
Registrován: 4-2003
AŠM:Naivní představa. R 420/421 totiž nebyl primárně o obsluze Prahy, ale o SZ ČR a východu SR. Takže to vaše pendolino neřeší v rámci diskuze o Excelsioru vůbec nic.

Pendolino samozřejmě neřeší problém pana AŠM a o tom to celé jaxi je [proud].

Holt musí pan AŠM přestat být kolenovrtný a zaplatit si o den dovolené více, nebo odjet dřívějším vlakem, než je pendolino [wink].
Úterý, 21. dubna 2020 - 12:37:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 7-2017
Vantju: Mně tedy sporem vychází, že blbcem není Vantju (byl-li by, nedocházelo by u něj k sebereflexi, narozdíl od jiných, dle jejich mínění zkušených konzumentů šalamounových výměšků)… [kladivo]
Úterý, 21. dubna 2020 - 12:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10132
Registrován: 4-2003
Jaké to tedy mají být?

Jaký budou telefony za 10 let??

Sorry, ale vy se furt točíte v nějakým začarovaným myšlenkovým bludu, že by "něco nějak mělo bejt" (a někdo by to měl "tam někde" zařídit). Ale takhle svět nefunguje.

To je stejný nesmysl jako kdybyste stavěl dálnici a přitom řešil, jaký auta, kam a proč po ní budou jezdit za 20 let.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 21. dubna 2020 - 12:38:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10133
Registrován: 4-2003
nedocházelo by u něj k sebereflexi,

[uhoh]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 21. dubna 2020 - 12:44:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2026
Registrován: 7-2017
RadekŠ: No, Vantju se víceméně konstantně ptá, jak by to tedy mělo být jinak. Odpověď jsem nezaregistroval, a on taky nejspíš ne, když už se na to ptá po několikáté a odpověď tu stále není. [uhoh]
Úterý, 21. dubna 2020 - 12:54:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4415
Registrován: 9-2007
No já jsem si myslel, že jedním z našich největších problémů je chybějící výhledová koncepce dopravy (a takovým DB závidím, že ji mají)... a příkladu s dálnicí teda moc nerozumím. Předpokládal jsem, že ty se také staví na základě nějakého dlouhodobého konceptu, kde je skutečnost, kam a proč po ní budou auta jezdit, celkem zásadní - jak by se jinak vědělo, kde stavět sjezdy?

Teda zhruba tomu rozumím, ale měl jsem za to, že úvaha "je to tak jak to chce trh" je méně optimální, než trh pochopit a pokusit se predikovat dlouhodobější chování trhu. Když se podívám na regionální dopravu v Rusku, tak to je prakticky ten "volný trh" a bez auta tam fungovat prakticky nejde – chtěl jsem si zajet na otočku 100 km od Kazaně do Čeboksarů. Vlakem to je nějakých sedm hodin, autobus jede jednou za den v noci a o existenci maršrutek nevím. No a tohle mi opravdu nepřipadá jako ideální opak myšlenky "by něco nějak mělo bejt".
Úterý, 21. dubna 2020 - 12:58:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3933
Registrován: 9-2003
Vantju: Tak si to proberte s tím Kubzem - že třeba chápe i ekonomické souvislosti.
NOBLE BRICKS