Diskuse » Železnice » Tratě v Ústeckém kraji » Archiv diskuse Tratě v Ústeckém kraji do 01. 4. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě v Ústeckém kraji do 01. 4. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 11. března 2020 - 21:37:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7626
Registrován: 8-2007
Bram:Podle mne jsou tam již dlouho, takže tady patrně buď již 70 km/h bylo, nebo se s touto rychlostí už dlouho počítalo.
Jo 70 km/h tam bylo.Snížená byla z důvodu špatného stavu na konci 90.let díky doktríně "udržování železnice ve stavu postupného chátrání",které prosazoval ministr Stráský a Říman.
Středa, 11. března 2020 - 22:01:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2756
Registrován: 4-2011
Bram: Takže mne asi během jízdy po kvalitně svařené trati z éry dřívbylolípu nejspíš zvonilo v uších [biggrin]. Tím chcete říct jako co? Já přece nikde neříkám, že sváry z doby "dřívy bylo líp" jsou kvalitnější než dneska, byla taky jiná technologie thermitového svařování (správně aluminotermické svařování), než je dneska a někde se po nich pořád jezdí. Ty z 90. let na koridoru Lovosice - Ústí, ty jsou svařované už tou dnešní technologií a byly projeté už za 10 let, asi nějaké špatné složení těch směsí v té době, je teda taky pravda, že některé ty nejhorší úseky se tam od té doby nikdy nebrousily.

Co se týče kolejnic k regeneraci, tak ano, pokud už tam není co brousit, tak ani stabilní svařovna z ho..a bič neuplete. Což na lokálkách, kde projede 2x do hodiny 810 nebo Regína a jednou za den nějaký náklad o pár vozech, na tom tak špatně nebývají. A ty oblouky, kde je horní pás bočně ojetý a spodní roztlačený s převalkem, se většinou vyhodí. Jen tak mimochodem, když se dělala oprava Vraňany - Lužec nad Vltavou, tak tam se použily kolejnice vyzískené ze Stromovky, jak se stavěla Podbaba a z Bubenče dělala výhybna. Ty jsou tuším z 80. let a byly v dost blbým stavu, ve svařovně se regenerovaly a jsou teď tam u Lužce.

A co se týče těch koridorových pražců, jak skoro všechny v 1. traťový, mezi Hněvicema a Roudnicí a možná i Roudnicí a Hrobcema popraskaly, tak to byla spíš nějaký výrobní vada, taky mám pocit, že nový dostaly od ŽPSV zadarmo. A zase, ta výměna se dělala asi ve 4 etapách ve 2letých intervalech, místo aby se to udělalo všechno při jedný výluce. Nejspíš to byla asi poslední práce, na které se použil SUM 1000CS, který vloni v Lovosicích nabořili a opravovat se už asi nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ostravské_tornádo.)
Čtvrtek, 12. března 2020 - 05:42:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10405
Registrován: 4-2003
Ostravské tornádo: Tím chcete říct jako co?

Tím chci zopakovat, že kolejnice svařené přímo na trati za éry dřívbylolípu byly svařené velice špatně.


Ty z 90. let na koridoru Lovosice - Ústí, ty jsou svařované už tou dnešní technologií a byly projeté už za 10 let, asi nějaké špatné složení těch směsí v té době, je teda taky pravda, že některé ty nejhorší úseky se tam od té doby nikdy nebrousily.

Nehoupeš mne zase jako už několikrát?


Apollo 17:Jo 70 km/h tam bylo.Snížená byla z důvodu špatného stavu na konci 90.let díky doktríně "udržování železnice ve stavu postupného chátrání",které prosazoval ministr Stráský a Říman.

Jenže tam to chátrání trvá do dnešního dne a Stráského a Římana tu už přes dvacet let nemáme, přičemž první už prdí do hlíny. Spíš ta před skoro čtvrt stoletím zavedená padesátka někomu vyhovovala natolik, že se na trať mohlo vesele kašlat až do dnešní doby [crazy].

Ale jinak pokud už tam sedmdesát jednou bylo, tak by snad neměl být problém tu sedmdesátku obnovit i tam, kde není dosud TZZ, zejména mezi Svojetínem a Chrášťanami [wink].
Čtvrtek, 12. března 2020 - 09:57:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1564
Registrován: 8-2017
PH: Natahovaly to přestupní doby.
Musím říct, že vám nerozumím. Půlhodinovou přestupní dobu v Lounech považujete za funkční vazbu, ale rozdíl 25 minut v obskurní relaci Teplice - Česká Kamenice povkládáte za důvod rozkvedlat proklady i vazby.
Dalším stupněm bude požadavek na vazbu Bohosudov - Česká Kamenice?

Půlhodina tam stejně nebyla, protože mimo špičku jezdil Os z Rumburka pouze každé dvě hodiny (a tak je tomu i nyní). Takže v některých případech jel další vlak tak jako tak až za hodinu.
Takže je vlastně v pořádku, když pojede až za hodinu po celý den? Lidi většinu svých cest realizují ve špičce (proto se to jmenuje špička), takže právě interval během ní je zásadní, nějaké dvě díry během dopoledne nejsou zas tak podstatné.

Teď jsem se koukal do IDOSu. Nejvýhodnější spojení Lovosice - Rakovník mi to hází přes Louny. Zanedbávám kombinace s těsnými přestupy vlak/bus, na které se nelze v praxi spolehnout.
V tomhle směru možná jo, kvůli podivné ose symetrie na 093, v opačném směru je skutečně nejrychlejší cesta přes Kladno a Kralupy.

Linka 733 nejezdí přes Postoloprty.
To sice ne, ale o úseku Most - Postoloprty jsem nic nepsal. Tam by buď mohl zůstat pendlující šukafon, nebo bych možná radši zvážil ohnutí linky 572 545 přes Počerady do Postoloprt.

Ale elektrické vlaky Most - Postoloprty - Žatec jsou logické, protože dráty už tam dávno jsou.
Ještě, že s touhle logikou kraj nepožaduje elektrické vlaky i do Března u Chomutova. Řekl bych, že linkové vedení by se mělo tvořit podle přepravních potřeb, ne podle toho, kam někdo (kvůli nákladní dopravě) pověsil špagát.

A jak jsem již psal, je to napáječ k rychlíkům do/z Ústí.
Žatec napájí líp bus. Postoloprty viz výše.

No jo, pracovní dny. To fungovat bude. A jak vyřešíte přípoj o víkendu?
Mezi Louny a Mostem je hodinový takt i o víkendu. Z obcí zpoza Loun by se do Ústí dalo dostat přes Lovosice. Takže zbývají zase jenom marginality typu Hřivice - Bílina.

Jste zhrzený režijkář nebo šotouš, že nemáte rád Jančuru a chcete jeho vlaky zrušit?
No jistě, čekal jsem kdy se racionální diskuze o systému pokusíte posunout do osobní rovniny, nejlíp s podsuvem ohledně preference barvy, ale tuhle hru si hrajte s někým jiným.

Ve směru z Libochovic do Mostu 26 minut, v opačném směru 27 minut. To vazba je a funguje to.
Jezdí tím lidi v počtu, který se nedá spočítat na prstech nešikovného truhláře? Těžko, nedokážu si představit člověka, který stráví hodinu (tam a zpět) čekáním.

z Lovosic do Žatce je o půl hodiny rychlejší jet přes Most než přes Louny
což není argument ve chvíli, kdy navrhuji ještě rychlejší přímé spojení Lovosic a Žatce.

Lovosice a Litoměřice mají napojení na chebské R, v Mostě je přípoj dál směr Chomutov
Na Chomutov by byl přípoj i osobákem. To, že nebude spojení z Litoměřic do Karlových Varů považuji za menší problém, než že vlak neřeší relaci z obcí podél Švestkové dráhy do Prahy.
Optimální by bylo zastavit všechny vlaky v Lovosicích, ale bohužel ministerstvo lpí na nadvlacích a význam pro místní vztahy ho zas tak nezajímá.
Čtvrtek, 12. března 2020 - 13:10:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 200
Registrován: 1-2019
M250.0:
"Musím říct, že vám nerozumím. Půlhodinovou přestupní dobu v Lounech považujete za funkční vazbu, ale rozdíl 25 minut v obskurní relaci Teplice - Česká Kamenice povkládáte za důvod rozkvedlat proklady i vazby.
Dalším stupněm bude požadavek na vazbu Bohosudov - Česká Kamenice?"

To je obskurní, navazovat na Podkrušnohorskou magistrálu, páteř celého Ústeckého kraje? Naopak, současný stav je super, z Teplic, Bíliny, Mostu je o jeden přestup méně.

M250.0:
"Takže je vlastně v pořádku, když pojede až za hodinu po celý den? Lidi většinu svých cest realizují ve špičce (proto se to jmenuje špička), takže právě interval během ní je zásadní, nějaké dvě díry během dopoledne nejsou zas tak podstatné. "

Samozřejmě, že každé řešení má svoje pro a proti. Akorát tady je pozitiv víc než negativ. I s ohledem na to, že MD, ČD a DB nemají zájem na platnosti DÚK a Labe-Elbe v EC (Ústecký kraj má zájem). Když budu vycházet z toho, co je teď, tak je to nejlepší možný stav.

Jak z Rumburka a České Kamenice, tak z České Lípy (resp. Žandova, tam končí DÚK) je přípoj do Ústí zajištěn na integrovaný R do Ústí a Prahy a k tomu ještě funguje vazba dál na Most.

Chápu, že ten proklad v úseku Benešov - Děčín by se hodil, ale to by se možná hodilo zajistit autobusovou linkou 437 (Verneřice - Benešov - Děčín). Tato linka nemusí navazovat v podstatě na nic, může fungovat izolovaně. Vazbu na 452 ve Verneřicích není třeba držet (z Lovečkovic do Děčína se dá jet i přes Malé Březno s přestupem na linku 450).

M250.0:
"V tomhle směru možná jo, kvůli podivné ose symetrie na 093, v opačném směru je skutečně nejrychlejší cesta přes Kladno a Kralupy. "

Nejrychlejší? Jen o 5 minut. To je zanedbatelné.

M250.0:
" ale o úseku Most - Postoloprty jsem nic nepsal. Tam by buď mohl zůstat pendlující šukafon, nebo bych možná radši zvážil ohnutí linky 572 545 přes Počerady do Postoloprt. "

O pendlující šukafony kraj nemá zájem, těch jezdilo pod dráty už dost a lidi to akorát odrazovalo. Až přijdou nové Pesy pro RegioJet, bude to nesrovnatelné zlepšení i proti tomu, co tam jezdí teď (přiznejme si, že ty 628 bez modernizace nejsou žádná sláva).

M250.0:
"Ještě, že s touhle logikou kraj nepožaduje elektrické vlaky i do Března u Chomutova. Řekl bych, že linkové vedení by se mělo tvořit podle přepravních potřeb, ne podle toho, kam někdo (kvůli nákladní dopravě) pověsil špagát. "

Tak úsek Žatec - Chomutov je řešen hodinovým prokladem rychlíků z Plzně a Os (dříve Sp), některé jedou jen ze Žatce, jiné až z Lužné. Možná, že kdyby byl zadrátovaný i úsek Březno - Chomutov, tak by to vypadalo jinak. Ale situace je taková, jaká je.

M250.0:
"Mezi Louny a Mostem je hodinový takt i o víkendu. Z obcí zpoza Loun by se do Ústí dalo dostat přes Lovosice. Takže zbývají zase jenom marginality typu Hřivice - Bílina."

Třeba spojení Louny - Bílina nebo Louny - Teplice marginální není. Jezdí tam i přímá autobusová linka 504, bohužel jen v pracovní dny.

O víkendu by se hodil vlak, až skončí modernizace na 130, tak přestupy v Mostě na Os budou zas fungovat.

M250.0:
"Jezdí tím lidi v počtu, který se nedá spočítat na prstech nešikovného truhláře? Těžko, nedokážu si představit člověka, který stráví hodinu (tam a zpět) čekáním."

Když to vezmu čistě z pohledu pravidelné dojížďky, tak je dostačující to, že vlaky z Lovosic jezdí až na Louny město. Původně se předpokládalo, že se bude v Lounech na hlavním čekat půl hodiny, než se pojede do Postoloprt, tak aspoň se udělalo toto, aby to zrychlení mělo aspoň nějaká pozitiva.

Vazba Libochovice - Most je z tohoto pohledu stejně marginální jako zmiňovaná Lovosice - Rakovník, akorát se domnívám, že vazba, kterou chci zachovat já, má přece jen větší potenciál.

M250.0:
"což není argument ve chvíli, kdy navrhuji ještě rychlejší přímé spojení Lovosic a Žatce. "

Tak si to spočteme.

Jak by to vycházelo přes Louny:

Lovosice S:00 - Libochovice S:30/L:30 - Louny L:00 - Postoloprty L:20/S:40 - Žatec L:40/S:20

cca 1 hodina 40 min

Jak to dnes vychází přes Most:

Lovosice S:30/L:30 - Libčeves L:00 - Most L:30/S:30
Most L:30/S:30 - Postoloprty S:00 - Žatec L:20/S:40

cca 1 hodina 40 min

Takže celkový čas by vycházel stejně, rozdíly nejvýš v řádu minut.

Ale souhlasím s tím, že Os Lovosice - Louny by se měly do Žatce protáhnout, protože by mohl vzniknout přípoj na rychlíky. Současně s tím bych ale zachoval Os Most - Postoloprty - Žatec.

M250.0:
"Na Chomutov by byl přípoj i osobákem. To, že nebude spojení z Litoměřic do Karlových Varů považuji za menší problém, než že vlak neřeší relaci z obcí podél Švestkové dráhy do Prahy.
Optimální by bylo zastavit všechny vlaky v Lovosicích, ale bohužel ministerstvo lpí na nadvlacích a význam pro místní vztahy ho zas tak nezajímá."

Asi takhle - na současném konceptu je super i to, že se dá dostat bez přestupu do Litoměřic jak z Mostu, tak z Loun.

MD lpí na nadvlacích, tak není divu, že Ústecký kraj na to reaguje tak, jak reaguje. Tedy i tak, že z Rumburka je v Děčíně přípoj na R, nikoliv na EC.

Celý provozní koncept na Švestkové dráze je v podstatě opsanou bakalářskou prací jednoho studenta na ČVUT. V rámci možností, které jsou k dispozici teď, je to asi to nejlepší, co mohlo vzniknout.

Jasně, směr do Prahy není ideální, na R se čeká půl hodiny. Ale řekl bych, že přímé spojení do Litoměřic je důležitější než návaznost do Prahy.
Čtvrtek, 12. března 2020 - 15:51:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 8-2017
To je obskurní, navazovat na Podkrušnohorskou magistrálu, páteř celého Ústeckého kraje?
Jo. Jak často někdo z České Kamenice/Mlýnů/Kytlice potřebuje něco v Teplicích? Ve srovnání s Prahou, kam by bylo lepší spojení tím expresem naprosto zanedbatelné počty.

I s ohledem na to, že MD, ČD a DB nemají zájem na platnosti DÚK a Labe-Elbe v EC (Ústecký kraj má zájem).
Tak by se holt jezdilo na traťovku nebo časem SJT, z toho by se svět nepoložil. Je to vůbec zajímavá představa regionálních papalášů, že dopravu je potřeba řešit přednostně uvnitř kraje, bez ohledu na to, jak to vypadá za jeho hranicemi - pak z toho vypadávají pakárny jako třeba v MSK Opava - Rýmařov, nebo tady upřednostňování spojení do Teplic před spojením do Prahy.

To je zanedbatelné.
Na tom jsem chtěl hlavně demonstrovat, že kvůli nefunkčnosti přímé trasy to i brutální oklikou vychází srovnatelně.
Podobně jako cílem svého času hodně diskutovaného srovnání spojení Vídeň - Berlín přes nás a okolo nebyla péče o cestující v této relaci, ale ukázka, jak je přímější spojení mizerné.

O pendlující šukafony kraj nemá zájem, těch jezdilo pod dráty už dost a lidi to akorát odrazovalo. Až přijdou nové Pesy pro RegioJet, bude to nesrovnatelné zlepšení i proti tomu, co tam jezdí teď (přiznejme si, že ty 628 bez modernizace nejsou žádná sláva).
Polohy nádraží v Mostě a Žatci se ale příchodem pes nezlepší, takže nějaký významný nárůst nelze očekávat.

Třeba spojení Louny - Bílina nebo Louny - Teplice marginální není.
Tak potřetí: Z Loun do Mostu jede vlak každou hodinu celodenně, celotýdně, tudíž uvedené vazby by zachovány byly i při dvouhodinovém taktu navazující rychlíkové linky.

Vazba Libochovice - Most je z tohoto pohledu stejně marginální jako zmiňovaná Lovosice - Rakovník, akorát se domnívám, že vazba, kterou chci zachovat já, má přece jen větší potenciál.
Za stejný čas, jako se dnes jezdí Libochovice - Most přes Louny by se mohlo podle toho, co navrhuji, jezdit přes Čížkovice.

MD lpí na nadvlacích, tak není divu, že Ústecký kraj na to reaguje tak, jak reaguje. Tedy i tak, že z Rumburka je v Děčíně přípoj na R, nikoliv na EC.
V Děčíně ty EC ale zastavují, v tom je ten podstatný rozdíl. Výmluvy na nezbytné regionální kartičky vyřeší SJT.

na současném konceptu je super i to, že se dá dostat bez přestupu do Litoměřic jak z Mostu, tak z Loun
Jasně, vždycky je to něco za něco. Ale mít všude rychlé přestupy považuji za důležitější než mít někde přímé spojení, ale jinde přestup nepoužitelný. Čili s poslední větou nesouhlasím.
Krom toho přímé spojení do Litoměřic může zajistit linka 661, jedoucí dnes víceméně v souběhu s tím vlakem.
Čtvrtek, 12. března 2020 - 19:55:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21644
Registrován: 5-2002
Kpt.St: Byl podán i přísudek?
Ten taky, ale průser byl v chybějícím předmětu.

Vlčoun: Nebývalo tam 70 ještě v dobách kdy se nevědělo že to nejde?
Jak kde. Taky tam byly trvalé třicítky v místech, kde dnes už nejsou.

M250: Jinak bez TZZ maximálně 60.
TZZ, PZZ - holinky jako hodinky...

OT: to se má ty styky ideálně jednou za půl roku nebo rok podbíjet
Jasně, lidí je jak sraček a peníze rostou na stromě.

čím to asi je, že?
Že by chybným odečítáním a intenzitou provozu...?

Což tenkrát asi nešlo, protože platily uplně jiný předpisy
Prapůvod nebyl ani tak v těch jiných předpisech, jako spíš v tom, že nikoho nenapadlo udělat pražec s pořádnou čelní plochou. To, co mají SB-něco, je výsměch a ne čelní plocha.

Akorát jízda po takové BK je uplně o ničem.
Ano, tuduc-tuduc to nedělá, takže šotomasturbační potenciál je výrazně menší. Ale neboj, dá se to léčit. Doporučil bych Ti něco na eu-, buď eukalyptus nebo eutanázii.

správně aluminotermické svařování
To jako myslíš, že Bram tenhle pojem nezná...?

Ty z 90. let na koridoru Lovosice - Ústí, ty jsou svařované už tou dnešní technologií a byly projeté už za 10 let, asi nějaké špatné složení těch směsí
Hlavně se šlo na větší nedostatek převýšení, než dřív (130 mm oproti 100 mm).

Bram: K žádnému zkurvení nedošlo, ba naopak byl ten nejhezčí úsek pěkně opraven
Že já si nevsadil (na to, co má OT na müsli)... [proud]

Velký rozdíl byl mezi železniční sítí ČSD a DR
A to kurva že velkej...
Když jsem v osmdesátkách přijel do Žitavy, tak jsem čuměl jako puk a nechápal...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 12. března 2020 - 20:22:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14866
Registrován: 12-2007
Výmluvy na nezbytné regionální kartičky vyřeší SJT.
Ne v případě vnitrokrajského spojení v rámci platnosti i na MHD či v návaznosti na linkové autobusy.
(Ledaže by SJT platil i na tu MHD a linkové autobusy)

tady upřednostňování spojení do Teplic před spojením do Prahy.
Jiný název pro stejnou situaci - upřednostnění spojení v rámci jednotného tarifu IDS (který u EC, jak správně bylo zmíněno, neplatí) před RYCHLEJŠÍM spojením do Prahy (pozn. spojení do Prahy je zajištěno i tím rychlíkem, na který Os vlaky z/do Rumburka navazují nyní).
Čtvrtek, 12. března 2020 - 20:26:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1568
Registrován: 8-2017
TZZ, PZZ - holinky jako hodinky...
Měl jsem za to, že na tratích s TZZ (sic!) 1. kategorie se nesmí zvyšovat rychlost nad 60 km/h, ale je pravda, že se to ke mně doneslo jako JPP. Tohle tedy není pravda? Nebo to někdy pravda byla, ale už se to zase smí? Přejezdy jsou jiná věc, tam se muselo na tu šedesátku dokonce snižovat.
Myslel jsem, že je to například důvod, proč je šedesátka mezi odb. Jeneček a Středoklukami, kde před shnitím v devadesátkách byla osmdesátka. [happy]
Čtvrtek, 12. března 2020 - 20:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13361
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Měl jsem za to, že na tratích s TZZ (sic!) 1. kategorie se nesmí zvyšovat rychlost nad 60 km/h, ale je pravda, že se to ke mně doneslo jako JPP. Tohle tedy není pravda?"
Je to pravda.
M250.0:
"bohužel ministerstvo lpí na nadvlacích a význam pro místní vztahy ho zas tak nezajímá"
Já bych zase řekl: "Ještěže lpí." Stejný argument by se mohl použít i pro zastavení třeba railjetů v Českém Brodě. To byste také chtěl?

Ohledně Děčín - Rumburk ale s Vámi souhlasím. Krom přípojů v Děčíně a prokladů do Benešova se tím rozvrtaly také vazby na Jedlové.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 12. března 2020 - 22:06:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21649
Registrován: 5-2002
Hroch: Je to pravda.
Fí ha, to jsou věci...
Odkdy...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 12. března 2020 - 22:33:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3518
Registrován: 5-2002
Hajnej: To už celkem dávno, ne? Tak cca 7 let, možná déle. Výjimka je pro "vydržené případy", akorát tedy nevím, zda TORky (zasahující celý mezistaniční úsek) se chápou jako "PJ" nebo v případech jako trať 126 bude nutné to TZZ doplnit, kde není.
Čtvrtek, 12. března 2020 - 22:34:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1569
Registrován: 8-2017
Hroch: Mezi Lovosicemi a Českým Brodem vidím několik podstatných rozdílů. Zastavení railjetů v Českém Brodu by nesloužilo k obsluze oblasti zvíci 40 000 obyvatel (100 000 když připočítám Most), nezvýšilo by významně atraktivitu železniční dopravy v oblasti (nesnížilo by interval na polovinu), způsobilo by přetěžování těchto vlaků a zdržení cestujících mezi dvěma největšími městy ČR.
Pátek, 13. března 2020 - 06:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10411
Registrován: 4-2003
Hroch:Já bych zase řekl: "Ještěže lpí." Stejný argument by se mohl použít i pro zastavení třeba railjetů v Českém Brodě. To byste také chtěl?

Řekl bych, že M250.0 to vysvětlil ve svém příspěvku 1569 velice dobře, takže k tomu nemám co dodávat. Tedy krom toho, že Ministerstvo dopravy by si tento fakt mělo uvědomit. Nakonec by patrně vzhledem k hmotnosti souprav a používaným lokomotivám v čele těchto vlaků ani nemuselo dojít k prodloužení jízdní doby, protože už tu byly kratší jízdní doby vlaků z Prahy do Německa za éry daleko méně výkonných strojů než dnes. V tomto případě za éry řady 371, pro které byl velmi zubatý rychlostní profil trati Praha - Děčín docela problém vyjet [wink].
Pátek, 13. března 2020 - 06:27:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10412
Registrován: 4-2003
Tomáš Záruba:To už celkem dávno, ne? Tak cca 7 let, možná déle.
Výjimka je pro "vydržené případy", akorát tedy nevím, zda TORky (zasahující celý mezistaniční úsek) se chápou jako "PJ" nebo v případech jako trať 126 bude nutné to TZZ doplnit, kde není.


Tak to by mne zajímalo, jak to s tratí 126 nakonec dopadne [proud]. Holt z Mutějovic do Domoušic by se jezdilo jen šedesát, což by zase tak nevadilo, ale mezi Svojetínem a Chrášťanami už díky délce mezistaničního úseku ano. Ale i tak by to bylo oproti dnešnímu stavu určité zlepšení [wink].
Pátek, 13. března 2020 - 08:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3752
Registrován: 5-2002
železniční síť DR se svým stavem blížila stavu sítě západoněmecké DB.
Až na to, že na DR byl problém tzv. Alkalischwellen, což byly pražce z nějakých mizerných surovin, co byly náchylné k praskání.

https://www.bahninfo-forum.de/read.php?8,107198

Oodkaz kvůli čárce je nutné překopírovat.
Pátek, 13. března 2020 - 08:30:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2757
Registrován: 4-2011
Bram: Já vás někdy houpal za nos? Tak to jó [rofl]

Tím chci zopakovat, že kolejnice svařené přímo na trati za éry dřívbylolípu byly svařené velice špatně.
Byly svařený tak, jak tehdejší technologie uměly a zas tak špatný nebyly, když i po 30 letech se po tom jezdí.

Pokud se vám něco nezná na tom, že sváry na koridoru z konce 90. let stojí pěkně za prd, tak se po nich projeďte nebo si úsek projděte. Ale ono je to nakonec dobře, aspoň má člověk pocit, že jede vlakem. A zrovna včera jsem si všiml v Hrdlech v 2. TK prasklý svár a zajištěný spojkou.
Pátek, 13. března 2020 - 15:40:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10419
Registrován: 4-2003
Ostravské tornádo:Byly svařený tak, jak tehdejší technologie uměly a zas tak špatný nebyly, když i po 30 letech se po tom jezdí.

Jsem ten poslední, kdo by se oháněl tím, že jsem starší, ale tady fakt už musím: Ty jsi patrně výrazně mladší člověk než jsem já a to, v jakém sračkách byla infrastruktura za éry ČSD, jsi patrně nezažil. I já to mám ze jen svých mladších let. Až od poloviny devadesátých let, kdy začaly být uváděny do provozu první úseky koridoru, se situace pomalu začala zlepšovat. Mimo jiné proto, protože začalo být velké množství výzisku. Pokud to jen trochu šlo, použil se jinde. A světe div se, pokud bylo postaráno o odvodnění, štěrk vyšištěn, tak i výzisk z koridorů po znovupokládce slouží dodnes. Jen musely být vyřezány nekvalitní svary z éry dřívbylolípu. Viz třeba nultá kolej v Senohrabech či v Uhříněvsi. Nebo větší část dolního Posázavského pacifiku je na výzisku z koridoru. Opět po vyřezání všech svarů z éry dřívbylolípu.


A jak píše Hajnej, který je o zhruba desetiletí starší než já, tak vůbec nejde o to, že by se svařování v osmdesátkách neumělo, ale že se na to u ČSD narozdíl od DR těžce sralo: A to kurva že velkej...
Když jsem v osmdesátkách přijel do Žitavy, tak jsem čuměl jako puk a nechápal...





Pokud se vám něco nezná na tom, že sváry na koridoru z konce 90. let stojí pěkně za prd, tak se po nich projeďte nebo si úsek projděte.

Ty se tam radši projeď, ale jinak než prstem na mapě a pak tu něco vyprávěj [crazy].


Ale ono je to nakonec dobře, aspoň má člověk pocit, že jede vlakem.

Jen díky tomu, že nějací početně zanedbatelní pomatenci chtějí slyšet tuduc tuduc a mít z toho orgasmus, mají odcházet do kytek vozidla a infrastruktura. Proboha proč??? [coze][uhoh][sad][crazy][angry]

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pátek, 13. března 2020 - 17:41:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10082
Registrován: 4-2003
tiletí starší než já, tak vůbec nejde o to, že by se svařování v osmdesátkách neumělo, ale že se na to u ČSD narozdíl od DR těžce sralo

Nejen DR, ale i třeba hlavních tratích PKP. Nebo třeba u RŽD, kde ČS4T nasadila za Brestem směr Baranoviči obligátních 140 s hromadou kočárů na spřáhle a jen to ševelilo.

Zrovna na trati 090 proběhly v druhý půlce osmdesátek rozsáhlý opravný práce strojem SUM 1000CS a strojem na odporové svařování kolejnic (stejným jako v SSSR). K žádným zázrakům to na rozdíl od výše uvedených příkladů nevedlo.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 13. března 2020 - 18:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9404
Registrován: 5-2002
ad Bram: Jen musely být vyřezány nekvalitní svary z éry dřívbylolípu.

Potvrzuji. V roce 2000 jsme dělali obnovu tratě Kraslice - Kraslice st.hr. z "nezničitelného" výzisku R65 na SB8 a všechny původní sváry musely opravdu pryč.

Pravděpodobně kvalita termitového svařování udělala v devadesátých letech obrovský pokrok.
Pátek, 13. března 2020 - 19:19:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13366
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Zastavení railjetů v Českém Brodu by nesloužilo k obsluze oblasti zvíci 40 000 obyvatel (100 000 když připočítám Most), nezvýšilo by významně atraktivitu železniční dopravy v oblasti (nesnížilo by interval na polovinu), způsobilo by přetěžování těchto vlaků a zdržení cestujících mezi dvěma největšími městy ČR."
Připočítávat k Lovosicím Most, který to má do Lovosic stejně daleko jako do Ústí (a chebáky přes něj i jezdí) je nonsens. Atraktivitu samozřejmě railjet zvýšit může, protože by jel bez zastavení (tj. nejen rychleji, ale i pohodlněji - i absence nácestných zastávek je pohodlí). A zastavení v Lovosicích samozřejmě též zdrží stávající cestující.
Tomáš_záruba:
"akorát tedy nevím, zda TORky (zasahující celý mezistaniční úsek) se chápou jako "PJ" nebo v případech jako trať 126 bude nutné to TZZ doplnit, kde není"
To také nevím.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 13. března 2020 - 21:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1571
Registrován: 8-2017
Tohle asi nemá cenu dál pitvat. I těch 40 000 lidí mi přijde dostatečné. Nad zastavením v Táboře, který je na tom srovnatelně, se nikdo nepozastavuje a i v té kontroverzní Třebové drtivá většina vlaků nadále staví.
No a co teprve taková Ex2 zastavující v Mohelnici a Července.
Zkrátka pokud jsou k tomu dobré důvody, tak má smysl zastavit vyšší vrstvu i v na pohled málo významných městech. Podívejte se, kde všude třeba ty EC staví mezi Berlínem a Hamburkem.
Pátek, 13. března 2020 - 21:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14867
Registrován: 12-2007
Nad zastavením v Táboře, který je na tom srovnatelně, se nikdo nepozastavuje
Rozdíly vidím mj. ve:

- vzdálenosti ČB od Tábora vs. Lovosic od Ústí (první jmenované nevhodné realizovat Os vlakem, druhé jmenované Os vlakem bez problémů)

- vzdálenosti Prahy od Ústí vs. Prahy od ČB (první jmenované co do vzdálenosti je opodstatněné pro jízdu bez zastavení; druhé jmenované již o to méně)

Podívejte se, kde všude třeba ty EC staví mezi Berlínem a Hamburkem.
... a to coby linka s vyšším počtem zastavení ve srovnání se spoji ICE na téže trase, které zde jezdí i bez jakýchkoliv zastavení mezi okrajem Berlína a okrajem Hamburku.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Sobota, 14. března 2020 - 00:09:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21662
Registrován: 5-2002
Bram: Pokud to jen trochu šlo, použil se jinde.
To se dělalo i za dřívbylolípu, údajně se mělo krajních 5 m ufiknout a středních 15 m se vařilo dohromady. Akorát samozřejmě toho výzisku nebylo tolik.

Jen díky tomu, že nějací početně zanedbatelní pomatenci chtějí slyšet tuduc tuduc a mít z toho orgasmus, mají odcházet do kytek vozidla a infrastruktura. Proboha proč???
Protože je to ultrašotouš. Nikdo normální nemůže považovat 460 za nejlepší panťák.

M250: Nad zastavením v Táboře, který je na tom srovnatelně, se nikdo nepozastavuje
Když si to srovnáme, tak nám vychází Tábor jako Ústí, Veselí jako Děčín a Budějice jako Drážďany.
A mezi Prahou a Táborem má smysl stavět leda v Benešově, tak si vyber, jestli to mají být Kralupy, Roudnice nebo Lovosice...

No a co teprve taková Ex2 zastavující v Mohelnici a Července.
No jo, ale to jsou Ex z leknutí, odpovídající na 090 těm R.
Rychlejší vrstvy tam už taky nestaví.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 14. března 2020 - 06:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10420
Registrován: 4-2003
Hajnej:Když si to srovnáme, tak nám vychází Tábor jako Ústí, Veselí jako Děčín a Budějice jako Drážďany.

To srovnání silně pokulhává, protože Tábor je třetinový proti Ústí nad Labem a navíc Lovosice spolu s Litoměřicemi jsou na počet obyvatel zhruba to samé, co Tábor. Tady prostě neplatí pouze kilometrické měřítko [nene].


Hroch:A zastavení v Lovosicích samozřejmě též zdrží stávající cestující.

Opakuji: Lenochod 371 na vlacích z Prahy do Německa již nejezdí [nene].
Mladějov
Sobota, 14. března 2020 - 07:36:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14516
Registrován: 3-2007
Hele, lenochode, k líným 371 asi tolik, že to JD stíhalo, sám jsem si to zkusil: Z Prahy do Ústí vcelku ostře, ale žádná divočina a díky malé vatáži před Ústím příjezd -4, dál do DC tak akorát.

Takže "nestíhatelné" JD a "lenochod", to jsou takové šotoblafy, sorry.
To, co se po těch mašinách chtělo, ve své době splnily a dneska na 160 km/h z Prahy do Staráku s pěti vozama stačej s prstem v nose.


Já jen aby se tady některé pohádky ovčích babiček zase moc neuchytily [proud]

Jinak po 090 dnes jezdí "pomalíky" Praha-Děčín v hodinovém taktu, což je velmi slušné a jsem proti tam zastavovat EC či "ústecké střely" do Podkrušnohoří + problémy s jejich případně potřebnými odklony a až přeplněností EC v sezoně.

Jednou za hodinu R považuji pro Roudnici či Lovo za velmi slušné (a dobře, že se ta dvouhodina zahustila na hodinu). Plus Os v elefantech a první ranní a poslední "střely" zastavující jako pomalíky = zcela OK.

Dělat ze všeho couráky je blbý trend, nakonec to dopadne jako u ROPIDu[sad]

Ke svařování termitem - v osmdesátkách se používala ve velkém "klasická" technologie s formou a nasypáním termitu ke sváru, a díky častým lomům kolejnic na koridorech i velmi často a za nestandardních podmínek, takže výsledkem byly nestandardní svary.

Dnes je snaha používat svářečky či zajímavá "udělátka" např. od fy Elektrothermit , aby probíhalo za kontrolovaných podmínek (teplota, čistota svařovaných ploch, předpětí).


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 14. března 2020 - 08:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10423
Registrován: 4-2003
Mladějov:Hele, lenochode, k líným 371 asi tolik, že to JD stíhalo, sám jsem si to zkusil: Z Prahy do Ústí vcelku ostře, ale žádná divočina a díky malé vatáži před Ústím příjezd -4, dál do DC tak akorát.


Sim tě, Ty jsi asi nepochopil, o čem jsem psal, takže v kostce asi toto: Lenochod 371, který se dost pomalu rozjížděl nad 120 km/h, stíhal jízdní doby, které byly o pár minut kratší než dnes. Takže je mi fakt záhadou, proč by výkonnější lokomotivy nestihly zajet dnešní delší jízdní doby mezi Prahou a Ústím i se zastávkou v Lovosicích.
Mladějov
Sobota, 14. března 2020 - 08:45:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14518
Registrován: 3-2007
Pochopil, ale já reagoval na ty (tvoje) plky okolo toho. Sorry.

Byly časy, kdy MD prosazovalo s EC nestavět ani v Děčíně, jen tak mimochodem.
Sobota, 14. března 2020 - 08:54:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 5-2002
Do Prahy jsem se něco najezdil a ještě najezdím.
Můj rekord Holešovice-ÚL na vlaku s 371 + 6 vozů je 57,5 minuty (bylo to nějaké zpožděné večerní EC do Drážďan, už je to fakt dávno). S tím, co jezdí dnes (řadu jsem si ještě nezapamatoval) 55 minut.
A s 9 vozovým EC 371 zdaleka tak svižná nebývala :-)
Sobota, 14. března 2020 - 08:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10426
Registrován: 4-2003
Mladějov: Pochopil, ale já reagoval na ty (tvoje) plky okolo toho. Sorry.

Tak teď mi není zcela jasné, na co jsi to vlastně reagoval.


Byly časy, kdy MD prosazovalo s EC nestavět ani v Děčíně, jen tak mimochodem.

Jojo, EC to byl nadvlak a podle tehdejších úředníčků na MD by bylo patrně nejlepší, kdyby mezi Prahou a Drážďany nestavěl nikde [crazy].

Nic proti, ale vyloženě dálková relace v podmínkách ČR je (Cheb - Plzeň -) Praha - Ostrava. I mezistátní dálkové relace Praha - DD - Berlin, Praha - Brno - Vídeň/Budapešť, Praha - ČB - Linec a Praha - Plzeň - FiW a dále mají u nás charakter regionálních spojů. Přičemž přemýšlím, zda Praha - Brno je relace dálková nebo regionální. Tam se to poněkud tluče [proud].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mladějov
Sobota, 14. března 2020 - 09:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14520
Registrován: 3-2007
Hele, charakter - necharakter, s tím se dá dost kouzlit, stejně jako argumentovat kategoriemi a nějakými ex post vymyšlenými úřednickými definicemi těchto.

Každopádně projíždění rychlé vrstvy Praha - Úl doplněné hodinovkou těch zastávkových R vidím jako dostačující obsluhu pro 090, 170 a mírně předimenzované pro 220 (čemuž odpovídá i "ohnutí" některých R do Velenic).

Samozřejmě bydlící v Lovo nebo Kralupech (zdravíme známé tamní diskutéry !) mají asi názor opačný.
Sobota, 14. března 2020 - 10:04:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13369
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Podívejte se, kde všude třeba ty EC staví mezi Berlínem a Hamburkem."
Jak správně poznamenal David. Podívat je potřeba též na ICE. A přesně stejnou funkci jako ICE mezi Berlínem a Hamburkem plní EC a chebské R mezi Ústím a Prahou.
Nejsou důležitá nějaká písmenka v hlavičce vlaku v kursbuchu ale funkce toho vlaku a to včetně kontextu s ostatními vlaky.
M250.0:
"I těch 40 000 lidí mi přijde dostatečné."
Mně zase ne.[proud]
M250.0:
"No a co teprve taková Ex2 zastavující v Mohelnici a Července."
Vzhledem k tomu, že jde podle všeho o nejdůležitější dálkovou linku na sever Slovenska, tak považuji též za blbost vyrábět z ní rychlou regionálku uprostřed trasy, ale to značně odbíháme od tématu.
Bram:
"Opakuji: Lenochod 371 na vlacích z Prahy do Německa již nejezdí."
To si opakujte jak dlouho chcete, ale s diskutovaným to nesouvisí.
(Dnes jezdí na EC Vectrony a Vectron bez Lovosic a Vectron s Lovosicemi rozdíl je. Na to nezměníte nic.)
Mladějov:
"Dělat ze všeho couráky je blbý trend,"
Souhlasím.
Mladějov:
"stejně jako argumentovat kategoriemi a nějakými ex post vymyšlenými úřednickými definicemi těchto"
Přesně.[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 14. března 2020 - 14:02:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1852
Registrován: 9-2013
Už delší dobu se nám tu neobjevily žádné fotky, dovoluji si tedy zdejší prostředí oživit fotograficky tzv. Švestkovou dráhou a to konkrétně z Třebívlic, z nadhledu:

Třebívlice 14.3.2020
Foceno z pahorku nad solanským hřbitovem, pod vrchem Kvítel.

Sobota, 14. března 2020 - 15:31:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7378
Registrován: 12-2011
Teď mě napadla při pohledu na Třebívlice otázka: Nechalo AŽD v některých stanicích manipulační koleje pro možnou nakládku nebo se s tím na trati nepočítá? Ten přejezdník vzadu bez pozitivního světla vypadá také zajímavě.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 14. března 2020 - 15:55:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 395
Registrován: 8-2010
Dotaz: jak funguje doprava na trati 083 Děčín-D.Poustevna-Šluknov-Rumburk
a zpět přes peáž B.Schandau-Sebnitz, v Německu, že se nesmí vystoupit. Děkuji.
Sobota, 14. března 2020 - 16:11:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5137
Registrován: 11-2007
Vandr: dle webu DÚK linka U 28 v úseku Dolní Žleb - Dolní Poustevna není v provozu. Úsek Děčín - Dolní Žleb je nahrazen mikrobusem po cyklostezce.
Sobota, 14. března 2020 - 18:11:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 327
Registrován: 3-2009
přejezdník ????
Sobota, 14. března 2020 - 18:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1133
Registrován: 5-2009
A přesně stejnou funkci jako ICE mezi Berlínem a Hamburkem plní EC a chebské R mezi Ústím a Prahou.
Tak to je opravdu úsměvný příměr co do velikosti těch měst i jejich vzdálenosti a taky typu vlaku.
Já bych Lovo přirovnal třeba k Riese (zastávka ICE ;-), i když v Lovo a okolí používá hromadnou dopravu samozřejmě mnohem víc lidí. V Riese jsem směr Lipsko (tedy skutečně platící cestující, ne ti na lítačku) nikdy víc než jednotky nastupujících nezažil. Jestli to EC někde stavět nemá, tak je to Bad Schandau.

vzdálenosti ČB od Tábora vs. Lovosic od Ústí (první jmenované nevhodné realizovat Os vlakem, druhé jmenované Os vlakem bez problémů)

A cenu absurdního porovnání vyhrává toto: 3 minuty navíc lidi z Ústí vyženou z vlaků, zatímco z Lovosic do Prahy je přece normální jet hodinu a půl. Autem to trvá jen třetinu.

Samozřejmě bydlící v Lovo nebo Kralupech (zdravíme známé tamní diskutéry !) mají asi názor opačný.

To je pořád dokola. Je na dráze, jestli chce být vůči jiným druhům dopravy konkurenceschopná nebo ne. Z Litoměřic by byl vlak při napojení na pravidelnou rychlou vrstvu do Prahy bezkonkurenční. Teď když jedu dále z 087 (Úštěk atd.) do Prahy, tak je přípoj v Lovo do Prahy sice krásný, ale jízdní doba dvě hodiny. To je k ničemu.

Směr Německo není v Ústí přípoj. Osobáky dojedou do Drážďan za dvě hodiny. Tou dobou jste autem už někde před letištěm - ale berlínským, ne drážďanským.[wink]

Nejsmutnější je rychlík z Ústí 21:15 do Prahy, který už v Lovo nestaví a taky sobotní osobák z Prahy okolo 22:00, kterému v Lovo ujede o 3 minuty vlak do Úštěka. Na mail ohledně tohoto se kraj ani nenamáhal odpovědět.
Sobota, 14. března 2020 - 20:20:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14869
Registrován: 12-2007
Tak to je opravdu úsměvný příměr co do velikosti těch měst i jejich vzdálenosti a taky typu vlaku.
Hlavně je nesmyslný jakýkoliv příměr typu "v Německu mezi X a Y je to takto = je správně, aby v Česku mezi A a B to bylo taky tak".

To samé co do přirovnávání Lovosic k Riese (to by "Ústím" byly Drážďany a "Prahou" Lipsko?).

zatímco z Lovosic do Prahy je přece normální jet hodinu a půl. Autem to trvá jen třetinu.
Jestli třetinu (Opravdu? Jaký je pražský referenční bod v této věci?), pak ani zastavení expresů nepomůže, protože to bude pořád pomaleji.

Mimochodem, taková Roudnice je taky u dálnice. A expresy tudy jen projíždějí. Dle stejného uvažování, tzv. zasloužila by si jejich zastavování i ona. A ty další 3 minuty přece taky (skoro) nikoho neodradí.

Teď když jedu dále z 087 (Úštěk atd.) do Prahy, tak je přípoj v Lovo do Prahy sice krásný, ale jízdní doba dvě hodiny.
A bylo by tak tomu i po eventuálním zastavení expresů v Lovosicích, pokud by se neměly časové polohy Os-087 posunout o půl hodiny, čímž by ale nově úplně minuly uzel v České Lípě.
Sobota, 14. března 2020 - 20:29:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13374
Registrován: 8-2004
Klavirista:
"Tak to je opravdu úsměvný příměr"
Usmívat se můžete. [happy]
Klavirista:
"zatímco z Lovosic do Prahy je přece normální jet hodinu a půl"
Proč píšete takové bludy? Rychlíkem každou hodinu 1h 2 minuty do Holešovic.
Klavirista:
"Je na dráze, jestli chce být vůči jiným druhům dopravy konkurenceschopná nebo ne."
Souhlas. A výrobou couráků z každého spoje to nebude.
Klavirista:
"Z Litoměřic by byl vlak při napojení na pravidelnou rychlou vrstvu do Prahy bezkonkurenční. Teď když jedu dále z 087 (Úštěk atd.) do Prahy, tak je přípoj v Lovo do Prahy sice krásný, ale jízdní doba dvě hodiny."
A jedete tedy z Litoměřic nebo z Úštěka? Nebo z Lovosic?
Z Litoměřic to opravdu není dvě hodiny a z Úštěka Vám EC nepomůže, když na něj není z Úštěka přípoj.

Chtělo by to přicházet s nějakými skutečnými argumenty.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 15. března 2020 - 08:56:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1574
Registrován: 8-2017
Tady jde hlavně o to, že všechny přípojné směry (možná kromě Teplic, ale kdoví, jak to tam dopadne) je (nebo by po nějakých úpravách bylo - 087) vhodné zapojit do uzlu v Lovosicích v půl. Směrem na Ústí nebo Roudnici jedou v té době osobáky, to je OK, ale ta Praha tak nějak táhne, takže by bylo fajn mít přípoj i tam. No a shodou okolností jede v půl kolem ten nadvlak. Takže buď ho můžeme nechat profrčet kolem a bít se v prsa, jak jsme ušetřili Ústečanům tři minuty času, a nebo ho můžeme zastavit a přispět tak k vytvoření kvalitní sítě přípojů a tím zpřístupnit vlakovou dopravu poměrně široké oblasti.
Tím se Lovosice liší od Roudnice, Kralup nebo třeba Rokycan a řadí se spíš po bok Kolína.

Tahat sem přirovnání z jiných tratí je poměrně problematické, protože takováhle situace jinde není (systémové přípoje na expresy nejsou ani v té Třebové nebo Táboře).
Neděle, 15. března 2020 - 09:16:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14870
Registrován: 12-2007
nebo by po nějakých úpravách bylo - 087
Jsou-li myšleny přípoje až z České Lípy, pak jedině po kompletní rekonstrukci tratě tak, aby se dalo zajet ČL - Lovosice za max. 55 (spíše ještě méně) minut.

Dalším, dosud nezmíněným aspektem je, že při dodatečném zastavení v Lovosicích by se ty expresy o to více zaplnily, takže by pak bylo potřeba např. přidat 1 vůz, kdy pak by ale bylo o to nižší %ní využití téže soupravy před Chebem.

možná kromě Teplic, ale kdoví, jak to tam dopadne
Ať to tam dopadne obnovením či neobnovením provozu, ani jedna z variant neznamená "Lovosice o půl".
Neděle, 15. března 2020 - 15:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11299
Registrován: 8-2012
by se ty expresy o to více zaplnily, takže by pak bylo potřeba např. přidat 1 vůz
Otevřel si hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi.
電車オタク
Neděle, 15. března 2020 - 18:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14872
Registrován: 12-2007
Doporučuji, když už, dočíst celou větu.

P. S. Ti lidi, o kterých je řeč, jedou z Lovosic do Prahy vlakem tak jako tak - akorát rychlíkem (na který jsou ty Os vlaky od Loun, Teplic i České Lípy navázány).

Tzn. nesmyslný příměr.
Neděle, 15. března 2020 - 19:44:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11300
Registrován: 8-2012
jedou z Lovosic do Prahy vlakem tak jako tak - akorát rychlíkem
Tak proč by se musel přidávat vůz? Trochu konzistence.
電車オタク
Neděle, 15. března 2020 - 20:38:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14873
Registrován: 12-2007
Tak proč by se musel přidávat vůz? Trochu konzistence.
Zase mimo:

Popisuji aktuální stav (Os vlaky téměř ze všech směrů vázané v Lovosicích na rychlíkovou skupinu v celou).

Ve srovnání s (nyní neexistujícím) stavem navrhovaným předřečníkem, tj. stavem "ze všech tratí do uzlu Lovosice X:30 h a tam vazba na (v daném stavu v Lovosicích zastavující) expresní spoj.
(Plus o to méně cestujících by naopak jelo v tom rychlíku.)
Neděle, 15. března 2020 - 22:40:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1576
Registrován: 8-2017
Ve srovnání s (nyní neexistujícím) stavem navrhovaným předřečníkem, tj. stavem "ze všech tratí do uzlu Lovosice X:30 h a tam vazba na (v daném stavu v Lovosicích zastavující) expresní spoj.

Z rychlíku by se přesunuli pouze cestující od Libochovic a zpoza Litoměřic, kterých není zas tolik. Z Litoměřic samotných by byl přípoj do obou skupin jako dosud, čili
(Plus o to méně cestujících by naopak jelo v tom rychlíku.)
není tak docela pravda, protože dnešní cestující z Litoměřic (což je zdaleka nejvýznamnějíš skupina přestupující v Lovosicích), kterým vyhovují současné časové polohy, by zůstali v těch rychlících a nově vytvořené spojení by naopak využívali hlavně cestující noví.
Středa, 18. března 2020 - 11:50:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 2-2014
Není z Liťáku prostě lepší bus?? Jo je!!
SWAGER
Středa, 18. března 2020 - 12:20:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 6-2018
mufiklo:
"Není z Liťáku prostě lepší bus?? Jo je!!"
Bus sice z Litoměřic do Prahy lepší a rychlejší je, ale jen v určité časy. Dobré to je například ve všední dny i o víkendy dopoledne ve směru z Prahy. Naopak při denním dojíždění z Litoměřic/Terezína v době předkoronovirové to byla sázka do loterie, ať už nebezpečí zácpy, které se začínali tvořit již za Zdiby, nebo počítat s tím že se bude celou cestu stát. Druhá věc je, že kdo bydlí v Litoměřicích na Cihelně nebo u horního tak je vlak výhodnější, než přes půlku města šlapat na autobusák. Byla v Ltm sice bezplatná mhd, avšak její trasování a časové polohy jsou i přes 4 linky tak nešťastné že je rychlejší celé město projít pěšky.
Středa, 18. března 2020 - 12:25:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 6-2018
M250.0:
"
Z rychlíku by se přesunuli pouze cestující od Libochovic a zpoza Litoměřic, kterých není zas tolik. Z Litoměřic samotných by byl přípoj do obou skupin jako dosud, čili
(Plus o to méně cestujících by naopak jelo v tom rychlíku.)
není tak docela pravda, protože dnešní cestující z Litoměřic (což je zdaleka nejvýznamnějíš skupina přestupující v Lovosicích), kterým vyhovují současné časové polohy, by zůstali v těch rychlících a nově vytvořené spojení by naopak využívali hlavně cestující noví."

Ale pokud by zastavovali v Lovosicích o 1-2 vozy posílené chebáky tak by zase mohli ubrat 1-2 vozy na děčíňácích, které se před invazí koronaviru nevešli na nástupiště v Bohušovicích a na Podbabě.
Středa, 18. března 2020 - 12:36:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1578
Registrován: 8-2017
mufiklo: Záleží odkud jedete v Litoměřicích a kam máte namířeno v Praze. Pro horní část Litoměřic a pro veškeré cesty na Prahu 6 nebo někam dál za Prahu (přestup na hlaváku) je lepší vlak.
František_plášek
Středa, 18. března 2020 - 13:04:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 9-2006
Pokud jedu na jednorázovou, jednodenní cestu do Prahy je slušná varianta za 10 Kč nechat auto na autobusáku a udělat otočku busem...navíc, když mi nevyjde zpět bus, dá se kombinovat R do Bohušovic a bus do LTM.
Středa, 18. března 2020 - 16:00:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 8-2017
Tak když už se chcete nabližovat autem, tak bych ho nechal rovnou v těch Bohušovicích.
Jarmilaj
Středa, 18. března 2020 - 21:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 12-2010
Na MHD v Litoměřicích teď moc nespoléhejte, od úterka městské autobusy nejezdí.
Středa, 18. března 2020 - 22:11:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 6-2018
František_plášek:
"Pokud jedu na jednorázovou, jednodenní cestu do Prahy je slušná varianta za 10 Kč nechat auto na autobusáku a udělat otočku busem...navíc, když mi nevyjde zpět bus, dá se kombinovat R do Bohušovic a bus do LTM."
To asi spíš auto do Bohušovic, protože zejména při zpáteční cestě se nedá spolehnout že autobus počká, dost často rychlík po cestě uhejbá EC. nebo chebáku, což ho o 5-10 min. zdržuje.
Neděle, 22. března 2020 - 18:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1134
Registrován: 5-2009
M 250.0 1574: Nemám co dodat. [ok][ok][ok]

T.H. 11299: Asi tak. [rofl][ok][ok][ok]

Hroch 13374: Proč píšete takové bludy? Rychlíkem každou hodinu 1h 2 minuty do Holešovic. Pan David mě přece hnal do osobáku do Ústí, abych si přestoupil na EC do Prahy. [happy] Nebo do osobáku Lovosice-Praha? Obojí vyjde nastejno.

Vše ostatní už za mě vysvětlili jiní diskutující. Samozřejmě pak Lovo uzel v půl. A mohly by se zrušit busy Lovosice-Most.
A pro Vaši info: někdy jedu z Úštěka, někdy jedu z Lovosic. Je to trestné? Nebudete tomu věřit, ale jak v tom Úštěku, tak v těch Lovosicích jsou i jiní lidé než já. [wink]

David 14869: S tím nesmyslným srovnáváním jste začal Vy ve 14867 [wink] Samozřejmě, že moje přirovnání pokulhává, Riesa nemá u sebe magnet typu Prahy. Ale zase tam je špatné silniční spojení.

Z Lovo na metro Kobylisy to trvá dle Google 37 minut za dodržení předpisů. ;-) Řeč o třetinové době byla v případě Vámi doporučených osobáků.

(Příspěvek byl editován uživatelem klavirista.)
Neděle, 22. března 2020 - 19:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14881
Registrován: 12-2007
Pan David mě přece hnal do osobáku do Ústí, abych si přestoupil na EC do Prahy.
Ale kdepak.
Uvedené samozřejmě platilo pro cesty v relaci Lovosice - Ústí n/L.

Totéž samozřejmě platí pro vaše tvrzení Řeč o třetinové době byla v případě Vámi doporučených osobáků. (což už je úplný nesmysl ve chvíli, kdy ten Os Ústí - Praha, zapojený do Lovosic v X:30 h, je v Kralupech předjet rychlíkem Děčín - Praha, zapojeným do Lovosic v X:00 h).
Neděle, 22. března 2020 - 20:27:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13391
Registrován: 8-2004
Klavirista:
"Hroch 13374: Proč píšete takové bludy? Rychlíkem každou hodinu 1h 2 minuty do Holešovic. Pan David mě přece hnal do osobáku do Ústí, abych si přestoupil na EC do Prahy. Nebo do osobáku Lovosice-Praha? Obojí vyjde nastejno."
Co máte s Davidem je mi jedno. Svítit vám k tomu nebudu.
V reakci na mne ale píšete bludy.
Klavirista:
"Vše ostatní už za mě vysvětlili jiní diskutující."
Ne, nevysvětlili.
Třeba uzel v České Lípě. Nebo zosobákovávání spojů.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 27. března 2020 - 13:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 9-2013
Lbín 27.3.2020

Středa, 01. dubna 2020 - 10:06:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 6-2010
VIDEO: Práce strojvedoucího a topiče na lokomotivě 475.179 v úseku Lovosice - Praha hl. n. 20. 4. 2018

https://youtu.be/yYY0U6uXEhE