Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 02. 4. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 02. 4. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 01. dubna 2020 - 07:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1432
Registrován: 5-2002
Existuje elegantní cesta, jak jakéhokoliv dodavatele donutit k akceptaci faktu, že výkony ani platby už prostě nebudou: delimitovat zasmluvněné výkony do dceřinné společnosti - a tu nechat zkrachovat. Jak prosté, drahý Watsone...

V praxi to samozřejmě není nutné nechat dojít tak daleko - dodavatel rád podepíše dodatky, kterými se lecčeho vzdá, aby mu zůstalo alespoň něco.
Středa, 01. dubna 2020 - 08:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14891
Registrován: 12-2007
Ve stejné smlouvě je zahrnut i úsek Plzeň - Kozolupy (netýká se přímých Os do Bezdružic).
Svým dotazem jsem mířil k tomu, jestli ten objem vlkm pro plzeňské Pantery je fixován pouze na úsek Plzeň - Horažďovice nebo pro jakékoliv tamní výkony.

Pokud to druhé, mohlo by (pokud by se "lámal finanční chléb") být řešením zavedení Os vlaků Plzeň - Stříbro (výhradně s Pantery) coby náhrada za MOs Plzeň - Bezdružice; a spolu s tím osekání/zrušení Os vlaků v úseku Nepomuk - Horažďovice př.

Mimochodem (platné pro všechny objednávané výkony) - jsem zvědav, jak v nynější situaci, kdy se výrazně propadly tržby ve všech vlacích, budou řešeny nettosmlouvy (tzn. smlouvy, kde riziko tržeb nese dopravce). Jestli dopravci uznají "O. K., holt byly tržby nižší", anebo budou po objednateli požadovat "dorovnání do výše obvyklých tržeb".
Středa, 01. dubna 2020 - 09:04:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1433
Registrován: 5-2002
Viz § 36 zákona č. 240/2000 Sb.
Středa, 01. dubna 2020 - 09:59:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 1-2019
David:
"Svým dotazem jsem mířil k tomu, jestli ten objem vlkm pro plzeňské Pantery je fixován pouze na úsek Plzeň - Horažďovice nebo pro jakékoliv tamní výkony. "

Je vázán na celou smlouvu, tedy na úseky Plzeň - Kozolupy a Plzeň - Horažďovice.

David:
"Pokud to druhé, mohlo by (pokud by se "lámal finanční chléb") být řešením zavedení Os vlaků Plzeň - Stříbro (výhradně s Pantery) coby náhrada za MOs Plzeň - Bezdružice; a spolu s tím osekání/zrušení Os vlaků v úseku Nepomuk - Horažďovice př. "

Problém je ten, že:

1) Panteři byli nakoupeni z dotací EU, což značně omezuje možnosti jejich nasazení.
2) Není důvod zavádět vlaky navíc v úseku Plzeň - Stříbro, když je podepsaná smlouva na Sp Plzeň - Cheb - Karlovy Vary, které budou jezdit každé 2 hodiny od GVD 2020/21. Na tyto vlaky budou nasazeni rovněž Panteři, a opět bude jejich nákup financován z dotací EU, takže budou vázáni na tuto trasu.

Stříbro bude mít spojení s Plzní každou hodinu (Ex nebo Sp). To bohatě stačí a není třeba to posilovat.
Středa, 01. dubna 2020 - 10:06:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 1-2019
Sants:
"Existuje elegantní cesta, jak jakéhokoliv dodavatele donutit k akceptaci faktu, že výkony ani platby už prostě nebudou: delimitovat zasmluvněné výkony do dceřinné společnosti - a tu nechat zkrachovat. Jak prosté, drahý Watsone..."

A jak byste si to představoval v praxi? Jako že necháte zkrachovat POVED? To by bylo politicky neprůchodné, když jde o instituci zřízenou krajem. To by bylo řevu, že se tunelovala krajem zřízená instituce...

Sants:
"V praxi to samozřejmě není nutné nechat dojít tak daleko - dodavatel rád podepíše dodatky, kterými se lecčeho vzdá, aby mu zůstalo alespoň něco."

Dodavatel možná dodatky podepíše, ale objednatel to nebude mít jednoduché s ním vyjednat. Z něčeho se ty vstupní náklady musí zaplatit.

Sants:
"Viz § 36 zákona č. 240/2000 Sb."

Ten zákon jsem si našel, a je tam taková kouzelná věta:

(2) Náhrada věcné škody vzniklé při činnosti orgánů provádějících krizová opatření nebo při uloženém poskytnutí věcných prostředků se poskytuje podle právních předpisů platných v době vzniku škody.

Tato tučně zvýrazněná fráze umožňuje značné množství interpretací. Tento dotaz by bylo vhodné směřovat na nějakého právníka.
Středa, 01. dubna 2020 - 10:53:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14892
Registrován: 12-2007
Viz § 36 zákona č. 240/2000 Sb.
Logicky vzato, relativně složité rozklíčovávání typu "nebýt opatření, tak by dojížděli studenti a např. pracovníci hospod", zato "pracovníci administrativních pozic jsou na home-office (tzn. bez dojíždění) z nařízení zaměstnavatele, nikoliv ze státního příkazu, tzn. jejich nedojíždění není přímým důsledkem vládních opatření".

Bude zajímavé, sledovat další vývoj (a nejen u netto-smluv, ale i u případů typu dálkové vlaky LeoEx).

Není důvod zavádět vlaky navíc v úseku Plzeň - Stříbro, když je podepsaná smlouva na Sp Plzeň - Cheb - Karlovy Vary
Jedno s druhým se nevylučuje.

Ty Os Plzeň - Stříbro v Panterech by (v kontextu příspěvků jiných diskutujících) byly náhradou za Os Plzeň - Bezdružice (jejichž existence se s novými Sp vlaky Plzeň - Cheb - Karlovy Vary také nijak nevylučuje) a "kilometrickou kompenzací" (co do dodržení stanoveného ročního objemu vlkm u Panterů) za eventuální odstřel Os vlaků v úseku Nepomuk - Horažďovice př.
Středa, 01. dubna 2020 - 11:08:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 240
Registrován: 1-2019
David:
"Jedno s druhým se nevylučuje.

Ty Os Plzeň - Stříbro v Panterech by (v kontextu příspěvků jiných diskutujících) byly náhradou za Os Plzeň - Bezdružice (jejichž existence se s novými Sp vlaky Plzeň - Cheb - Karlovy Vary také nijak nevylučuje) a "kilometrickou kompenzací" (co do dodržení stanoveného ročního objemu vlkm u Panterů) za eventuální odstřel Os vlaků v úseku Nepomuk - Horažďovice př."

Tak to mi už zavání trochu účelovostí. Jen proto, že někomu se nelíbí existence Os v úseku Nepomuk - Babiny, tak budeme zavádět další zbytečné vlaky jinde, aby se kompenzoval kilometrický objem.

Bez ohledu na koronavirus, soutěže na motorovou trakci probíhají, a jejich součástí budou i přímé vlaky Plzeň - Bezdružice. Pokud tyto vlaky bude provozovat jiný dopravce než ČD, tak už vůbec nelze uvažovat o nějakém přelévání vlakokilometrů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Středa, 01. dubna 2020 - 12:34:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14893
Registrován: 12-2007
Tak to mi už zavání trochu účelovostí. Jen proto, že někomu se nelíbí existence Os v úseku Nepomuk - Babiny, tak budeme zavádět další zbytečné vlaky jinde, aby se kompenzoval kilometrický objem.
To je nepřesné vyjádření.

Bylo by to (v souladu s tím, co navrhovali předřečníci) takto:

Mínus:
Nepomuk - Horažďovice předměstí
Pňovany - Bezdružice

Plus:
Pňovany - Stříbro

--------------------------------------------

K případným státním kompenzacím při nettosmlouvách (ve smyslu "jezdilo o to méně pracujících + skoro žádní senioři/studenti = dopravce bude žádat proplacení těchto vícenákladů") budu zvědav i na srovnání s postupem u bruttosmluv (kde nynější stav: velmi malé tržby = od nákladů se neodečte skoro nic = o to vyšší dotační náročnost pro krajského objednatele), v té věci - jestlipak budou kraje požadovat obdobnou kompenzaci po státu (ve stejném smyslu "na základě vládního opatření nejezdili studenti ani část pracujících").

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 01. dubna 2020 - 12:58:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 3-2018
Aha, tak za miliardu překopeme Pačejov a pak tam utneme osobní dopravu....

Dost dobrý.
Středa, 01. dubna 2020 - 13:46:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2007
Registrován: 7-2017
Co se týče nepřípojů v Hořažďovících Os/Os: Proto je na trať 185 nejspíš požadováno nasazení sviženějších vozidel s V = 100 km/h, chybí tam pár minut a tohle by mohlo stačit. [vypravci]
Středa, 01. dubna 2020 - 16:31:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1606
Registrován: 8-2017
T27: Jakým přesně mechanismem zajistí vozidlo s V = 100 km/h zkrácení jízdních dob na trati s maximálkou 65 km/h?
Požadavek na vyšší dynamiku chápu, ale do těch 6,5 kW/t by se vešel i třeba mravec (zatímco podmínku rychlosti by nesplnil).

BigGeorge: Nebyla by to první a ani poslední zmařená investice. Je snad potřeba lít peníze do kanálu jenom proto, aby se ty peróny naoko využily? Jsem schválně zvědav, jak dlouho budou sloužit zastávky na SuVo, jestli trhnou aspoň Droužkovice.
Středa, 01. dubna 2020 - 16:37:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 243
Registrován: 1-2019
M250.0:
"BigGeorge: Nebyla by to první a ani poslední zmařená investice. Je snad potřeba lít peníze do kanálu jenom proto, aby se ty peróny naoko využily? Jsem schválně zvědav, jak dlouho budou sloužit zastávky na SuVo, jestli trhnou aspoň Droužkovice."

Význam Droužkovic spočívá v současné době především v pravidelném křižování. Křižují se tam rychlíky GWTR (Plzeň - Most) a Os DLB (Chomutov - Lužná). Pravda, ta výhybna se dala udělat i bez nástupišť, ale v případě nějakých mimořádností atd. se to dá použít.

Určitě nebylo zbytečné budovat nadjezd přes dálnici k zastávce, protože je to i pro složky IZS v případě, kdyby se něco stalo v blízkém tunelu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Středa, 01. dubna 2020 - 16:59:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 244
Registrován: 1-2019
Ještě k úseku Sudoměřice - Votice: převážná část trasy je na území Středočeského kraje, a ten plánuje objednávat Os v tomto úseku i nadále. To se nezmění ani po integraci celé oblasti do PID.

Tady je k tomu možné zjistit něco víc: https://pid.cz/integrace-verejne-dopravy-na-voticku

Dokonce kolovaly úvahy, že by se PID mohla rozšířit až do Tábora. Jestli se to opravdu stane, netuším.
Středa, 01. dubna 2020 - 17:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 8-2017
To se nezmění ani po integraci celé oblasti do PID.
To se může změnit po prvním průvanu ve vedení IDSK. (Myšlenkově, fyzicky samozřejmě až po konci platné smlouvy.)

Pravda, ta výhybna se dala udělat i bez nástupišť, ale v případě nějakých mimořádností atd. se to dá použít.
Jakože když zrovna zdechne vlak u perónu? Navrhuji pro takové případy vybudovat souvislý perón podél celé trati.
Jinak jakákoliv NAD bude vždycky přinejmenším Březno - Chomutov, zajíždět k zastávce do Droužkovic autobusem nedává smysl.
Středa, 01. dubna 2020 - 17:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2008
Registrován: 7-2017
M250: Protože kraj tlačí na SŽ, aby bylo vybudováno TZZ a mohlo se jezdit víc než těch 60 (65).
Středa, 01. dubna 2020 - 18:14:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1608
Registrován: 8-2017
O tom vím, ale myslím si, že na to nebudou prachy. Osobně to považuji ze všech těch uvažovaných revitalizačních akcí za tu nejzbytečnější - na trati je TZZ už dnes, všechny výhybky v dopravních kolejích mají elektromotorické přestavníky, v Žichovicích a Hydčicích jednomužné SZZ - zkrátka na poměry českých lokálek vcelku nadstandardní stav. (Srov. třeba s 040, 061, 110, 124 a mnohými dalšími.)

Trasování té trati přitom není nic moc velkorysého, takže pokud dojde k nějakému zrychlení, tak to bude stejně děsné cimbuří.

Aby vyšly přestupy na Os v Babinách, bylo by potřeba nahnat nějakých 6 minut (dohromady s Pačejovem teda), to mi přijde jako celkem dost.
Středa, 01. dubna 2020 - 19:25:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2010
Registrován: 7-2017
M250.0: 6 minut by mělo stačit Uzel Plzeň, 5. stavba + hotový Pačejov + svižnější jednotka než 814.
Středa, 01. dubna 2020 - 19:55:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3527
Registrován: 5-2002
Já bych Os jižně od Nepomuku vnímal asi hlavně jako "zásobník vlkm" pro Sp, až se jednou někdo odváží zadrátovat Sušici.
Středa, 01. dubna 2020 - 20:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4262
Registrován: 11-2008
ad 250.0 : Co to prosím je : "jednomužné SZZ". [wink]
Středa, 01. dubna 2020 - 20:28:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9309
Registrován: 5-2007
Výpravčíxy: Asi SZZ vyžadujúce jediného obsluhujúceho pracovníka v smene.
Středa, 01. dubna 2020 - 20:38:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4263
Registrován: 11-2008
Asdf:
"Výpravčíxy: Asi SZZ vyžadujúce jediného obsluhujúceho pracovníka v smene."
To jsem taky pochopil. Jen mně to připadlo tak nějak úsměvné. [andel] Chápu, že to je asi nějaký "sotouš", ale kolikrát je tak trochu trapné, že se tak vyjadřují i někteří kolegové. [lol][lol][rofl][rofl]
Středa, 01. dubna 2020 - 20:44:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1610
Registrován: 8-2017
T27: Uzel Plzeň při pevně daných křižováních na jednokolejce moc nepomůže. Svižnější jednotka by se hodila spíš na krácení zpoždění, schytává to totiž z obou stran - je navázaná na dvě vůbec nejmíň stabilní rychlíkové linky.

TZ: Když už je ta trouba rozhicovaná, tak bych viděl Sušici klidně na baterky, zato po vlečce až za Lidl, jinak to moc nemá smysl.

Asdf: [ok]
Středa, 01. dubna 2020 - 21:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13411
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Jsem schválně zvědav, jak dlouho budou sloužit zastávky na SuVo,"
Středočeši jsou hodně zahledění do osobáků všude, ale může se stát samozřejmě ledasco.
Nicméně ty peróny jsou primárně úplatek obcím, aby stavbu neblokovaly.[crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 06:34:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10490
Registrován: 4-2003
Tomáš Záruba:Já bych Os jižně od Nepomuku vnímal asi hlavně jako "zásobník vlkm" pro Sp, až se jednou někdo odváží zadrátovat Sušici.

Já také [wink].

Mimochodem, tady je vidět neskutečné nekoncepční zvěrstvo v podobě vyhazování peněz do modernizace žst. Horažďovice předměstí [crazy]. Zde měla být vybudována pouze dvoukolejná zastávka a trojuhelník, aby se dalo od Plzně do Sušice jezdit mimo tuto jinak zcela zbytečnou gigantickou stanici.

A ještě v Horažďovicích místo rekonstrukce stanice v Babíně postavit toto: https://mapy.cz/s/docetogaka

Všechny vlaky by konečně mohly projíždět Horažďovicemi [wink]. A ne zastavovat v nějaké naprosté [zadnice] kdesi dlouhé kilometry za Horažďovicemi [angry][crazy].


M250.0:Když už je ta trouba rozhicovaná, tak bych viděl Sušici klidně na baterky, zato po vlečce až za Lidl, jinak to moc nemá smysl.

Také mne to napadlo, jen bych konec trati viděl radši místo některých budov zde:https://mapy.cz/s/mukuvegava

Ještě trojúhelník, aby se dalo jet s vlaky od Klatov přímo až sem a byl bych zcela spokojený, protože by se najednou zjistilo, že vlaky tu mohou konečně vozit cestující v počtu nikoliv zanedbatelném [wink].
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 08:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1434
Registrován: 5-2002
Bram:
"A ještě v Horažďovicích místo rekonstrukce stanice v Babíně postavit toto: https://mapy.cz/s/docetogaka"
Pěkný. I když odhlédnu od pravděpodobné neprojednatelnosti průchodu oblastí Komenského ulice, řeky a parku, tak mi furt nevychází CBR. Stejný efekt, tzn. zastavení všech vlaků osobní dopravy ve městě, byste dosáhl daleko levněji malým trianglem v Babinách a zajížděním do města na úvrať (neargumentujte prosím historickými soupravami typu plecháč + vozy z NDR, bavíme se tady o řešení pro 21. století). A v low-cost verzi by to šlo i bez toho trianglu, přidáním další úvrati.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 08:37:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 245
Registrován: 1-2019
Sants:
"Pěkný. I když odhlédnu od pravděpodobné neprojednatelnosti průchodu oblastí Komenského ulice, řeky a parku, tak mi furt nevychází CBR. Stejný efekt, tzn. zastavení všech vlaků osobní dopravy ve městě, byste dosáhl daleko levněji malým trianglem v Babinách a zajížděním do města na úvrať (neargumentujte prosím historickými soupravami typu plecháč + vozy z NDR, bavíme se tady o řešení pro 21. století). A v low-cost verzi by to šlo i bez toho trianglu, přidáním další úvrati."

Takové prodloužení jízdních dob u R (které by znamenala i ta nová spojka) by bylo neakceptovatelné. Ale pro Os nebo Sp by to bylo fajn.

Naopak, u R Plzeň - ČB by měla být tendence zkrátit jízdní dobu, jak to jen jde. Kdyby se podařila dvoukolejná trať Plzeň - Nepomuk v nějakých rozumných parametrech, mohly by R z ČB přijíždět do Plzně dříve (v opačném směru odjíždět později). Přestupní vazby v Plzni by pak byly stabilnější. Možná by tam mohl vyjít i obrat soupravy (ale o tom už mám pochybnost).
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 09:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7784
Registrován: 1-2007
Bram: A proč ne takto? Vyhnete se obloukům a délka spojky nebude téměř stejná.
Stejně je to jen utopie
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 09:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10493
Registrován: 4-2003
Sants:Stejný efekt, tzn. zastavení všech vlaků osobní dopravy ve městě, byste dosáhl daleko levněji malým trianglem v Babinách a zajížděním do města na úvrať (neargumentujte prosím historickými soupravami typu plecháč + vozy z NDR, bavíme se tady o řešení pro 21. století). A v low-cost verzi by to šlo i bez toho trianglu, přidáním další úvrati.

Ano, při použití vratných souprav je toto řešitelné i bez nové (možná neprojednatelné možná i neufinancovatené) spojky pro bezúvraťovou jízdu Plzeň - Strakonice v Horažďovicích. Tedy argument klasické soupravy s lokomotivou nehodlám používat [nene]. Ostatně, pokud nebude objednatel úplný ignorant, tak po nasazení jednotek na rychlíky Plzeň - České Budějovice (a roztržení nesmyslně dlouhého ramena Plzeň - Brno) udělá závlek do nové písecké zastávky. Proč se tak vyhýbat městu, které je významným zdrojem cestujících, jen aby se dojelo rychle z Plzně do Českých Budějovic. Dálnice mezi těmito dvěma městy nepovede v nejbližších třiceti letech. Mezi Plzní a Pískem to není potřeba a mezi Pískem a Českými Budějovicemi dálnici zazdí trucakce MD a ŘSD v podobě rozšíření současné silnice na třípruh, jen aby se všemi možnými i nemožnými prostředky dokázalo, že D3 od Nové Hospody ku Praze je tak nezbytně potřeba [crazy].

Jinak i v Písku jde stále postavit něco takového, aby se vlaky Plzeň - České Budějovice tolik nezdržovaly úvratí: https://en.mapy.cz/s/heposutuvo


A je třeba si přiznat, že rychlíky Plzeň - ČB nejsou nic jiným, než rychlá regionální doprava. A silně pochybuji, že někdo jede vlakem z Plzně do Brna přes České Budějovice. Jediný větší zdroj cestujících přímo na trase mezi Plzní a Českými Budějovicemi jsou Strakonice...
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 09:31:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3529
Registrován: 5-2002
Bram: Zde měla být vybudována pouze dvoukolejná zastávka a trojuhelník, aby se dalo od Plzně do Sušice jezdit mimo tuto jinak zcela zbytečnou gigantickou stanici.
Sants: stejný efekt, tzn. zastavení všech vlaků osobní dopravy ve městě, byste dosáhl daleko levněji malým trianglem v Babinách a zajížděním do města
Takového něco se i chtělo (v konečném stadiu tuším aspoň v podobě přípravy "vzdáleného zhlaví" na budoucí začátek trianglu v plzeňské trati), ale na přímou intervenci POVED tomu bylo zabráněno.

Jinak z mého pohledu by bylo řešením tam s R nezajíždět, s tímto Babiny vůbec nestavět a zavést Os Klatovy - Strakonice (vazba na R směr CB) a Sp Plzeň - Sušice (po trianglu). Tak by se i mohlo povést stihnutí SJD 60 min. PL - ST, což by krom podstatného vylepšení šumavských přípojů byl solidní příspěvek ke stabilitě R11 (namísto debilních nápadů na umělé zpomalování na Vysočině).
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 09:51:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10495
Registrován: 4-2003
TZ:Jinak z mého pohledu by bylo řešením tam s R nezajíždět

Já bych zase byl rád, aby vlaky Plzeň - České Budějovice jezdilo co nejvíce lidí a co nejméně vzduchu [wink]. To se bohužel jinak, než zastavováním v Horažďovicích a Písku zastávce realizovat nedá [nene].

Lidí, co jedou z Plzně do Českých Budějovic (či dokonce dále), je fakt málo a dalším urychlováním mezi Plzní a Budějovicemi nepřibudou. Muselo by dojít k urychlení provozu jednak optimalizací trati Veselí - Jihlava, aby se tam alespoň ve většině úsecích dalo jezdit 75 až 85 km/h, ne pouze 65 km/h, dále spojkou mimo Jihlavu (stavět pouze na městském nádraží) a pak optimalizace a elektrizace trati Jihlava - Okříšky - Brno. Své ovoce by přinesl i tunel z Nemanic do Ševětína, ale do té doby, než by toto bylo, bych byl raději, kdyby vlaky Brno - Plzeň byly roztrženy v ČB a i po realizaci těchto záležitostí nechal u přímých vlaků Brno - ČB závlek do Písku (ten bude zanedlouho realizovatelný, kdežto horažďovický asi nikdy), jde o nezanedbatelný zdroj cestujících.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 10:10:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 3-2018
Co se týče Sušice a Horažďovic, tak se obávám, že průchozí je pouze varianta triangl v Horažďovicích. Mezi městem a Novým Dvorem se postavil supermarket se stavebninama a tudíž už tam není místo, kudy to vést ( a park si horažďovičtí zničit nenechají) , v Sušici se plánuje místo Sola nějaký šopinkpark a ve vizualizacích jsem zastávku jaksi nenalezl. Takže se s ní asi nepočítá - i když by smysl samosebou měla. A na ten triangl je už snad dokonce nějaká územněplánovací rezerva
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 10:20:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166
Registrován: 3-2018
Jinak co se týče obsazenosti vlaků ve směru Sušice - Babiny - Strakonice, tak je to bída, študáci jezdí z 95 procent busem, protože jim samosebou staví ve městě (a ráno i odpoledne je to řádný maso...) A i s fujfuj soukromníkem na Prahu (který ovšem teď zkrouhnul, co se dalo) to jakž takž vykrývá celý den..
Navíc ráno jedou do ST dva přímé vlaky - jeden na osmou a druhý na devátou - ale odpoledne jeden šukafon ve 13.55 a pak už nic. A spoléhat se odpoledne na převoz domů linkou R11 je čirý masochismus.
O kvalitě vozby, která se tudy na těch přímých Os plouží, radši pomlčím[angry]

Skoro mi to přijde jako " my jsme se snažili nějaké spojení udělat, ale ono to nefunguje". A zamázne se to úplně.[kladivo]
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 10:22:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3532
Registrován: 5-2002
Já bych celkem věřil součtu vztahů ST (města i uzlu, byl-li by ze všech směrů těsný) na obě strany a pak z dalších jihočeských míst včetně přestupů (Protivín, Písek, Prachatice, CB a asi i JH) do Plzně. A nezapomeňme, že přes Plzeň vede i nejrychlejší železniční trasa Praha - ST. Nemyslím, že (pokud R-190 vůbec má dnes smysl) odsunem Babinských do regionálky by se obsazenost nějak zásadně zhoršila. A kombinace 5. stavby Plzně (bude brzy), reko Pačejova (probíhá), reko Babin (už je) a Strakonic (už je) by to křižování z Katovic už přesunout umožnila. Naopak jsem si celkem jistý, že závlekem přes PIm byste ST-CB skoro zlikvidoval. Je prostě potřeba se umět rozhodnout, jestli ten vlak z CB má jet do Plzně, nebo Písku. A taky, jestli chci přípoje v ST nebo Babinách, neb dnešní "kompromis mezi kraji" to tam solidně devalvuje všechno.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 10:28:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10499
Registrován: 4-2003
BigGeorge:A na ten triangl je už snad dokonce nějaká územněplánovací rezerva


Je li toto pravda (neověřoval jsem), tak ještě dořešit Sušici (protažení vlaků zejména od Plzně k centru města), aby mělo smysl se vůbec o vlaku v Sušici bavit [wink].
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 10:37:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10500
Registrován: 4-2003
TZ:A nezapomeňme, že přes Plzeň vede i nejrychlejší železniční trasa Praha - ST.

To je ale úplně jedno, postupně se dostavuje dálnice Praha - Písek a železniční spojení Praha - Strakonice má tak díky tomu nulový potenciál, tohle budou řešit krom aut vždy autobusy. Pár nadšenců, včetně mne to vezme klidně vlakem přes Plzeň, ale počty těchto lidí se budou blížit nule. Spíš spojení s jedním přestupem Praha - Sušice s vlakem protaženým k centru by snad jako vedlejší efekt přímého spojení Plzeň - Sušice mohlo pár lidí oslovit, ale krom pěších turistů jich moc nebude [nene].


Naopak jsem si celkem jistý, že závlekem přes PIm byste ST-CB skoro zlikvidoval.

Ve špičkových časech pracovních dní doplnit několik párů Sp vlaků coby rychlého spojení Českých Budějovic a Sušice (tedy bez závleku do Písku) a je to vyřízené [wink].
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 11:12:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 246
Registrován: 1-2019
Asi takhle - proti zajížďkám R do Písku atd. jsem především proto, že hlavním cílem by nemělo být zkrácení jízdní doby, ale vytvoření vaty pro krácení zpoždění. A to je důvod, proč podporuji dvoukolejku Plzeň - Nepomuk, prodloužení přestupních dob v Plzni, a zároveň i úpravy z Babin dál na ČB.

Skoro bych řekl, že ta zajížďka do Písku je šitá na míru JIKORDu, aby se ušetřilo a nemuseli platit přípojné vlaky do Protivína a Ražic.

Nejlepší řešení tady nastínil Tomáš Záruba. Akorát já bych tolik nebazíroval na Strakonicích v L:00, klidně to může vycházet zhruba stejně jako dnes (možná dvoukolejka Babiny - Strakonice a letmé křižování). Zároveň se domnívám, že by se neměly zkracovat přestupní doby ve směru z/do Volar.

Čistě hypoteticky: kdyby Strakonice opravdu byly v L:00, tak by mohlo vycházet křižování ve Vimperku v S:00 a Volary by se mohly stíhat „na krev“ v L:00. Takový koncept by ale byl značně nestabilní. Současný koncept, kdy se křižuje ve Čkyni a Lenoře, funguje velmi dobře.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 11:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3534
Registrován: 5-2002
PH: No jo, ale když uzel ST bude, tak zároveň je vyšší naděje, že ekonomicky vyjde nějaká revitalizace 198ky založená na zkrácení těch přestupních dob. To se dnes nemůže stát, protože je (směrem na CB) zkrátit nelze, aneb "vědro má ve dně díru".
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 11:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10503
Registrován: 4-2003
Pan Hloupej:Asi takhle - proti zajížďkám R do Písku atd. jsem především proto, že hlavním cílem by nemělo být zkrácení jízdní doby, ale vytvoření vaty pro krácení zpoždění.

Do vlaku je třeba dostat lidi, které dnes odrazují přestupy. O víkendu bude každému už jedno, pojede li ze Strakonic do Budějovic o čtvrthodinu déle. Důležité jsou cesty do práce (těch je nejvíce) a proto Sp vlaky ČB - Strakonice - Sušice.

Skoro bych řekl, že ta zajížďka do Písku je šitá na míru JIKORDu, aby se ušetřilo a nemuseli platit přípojné vlaky do Protivína a Ražic.

Skoro by si chtělo uvědomit, že je potřeba ve vlaku mít krom vzduchu také nějaké cestující [wink].
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 11:38:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14894
Registrován: 12-2007
s tímto Babiny vůbec nestavět a zavést Os Klatovy - Strakonice (vazba na R směr CB) a Sp Plzeň - Sušice (po trianglu). Tak by se i mohlo povést stihnutí SJD 60 min. PL - ST, což by krom podstatného vylepšení šumavských přípojů byl solidní příspěvek ke stabilitě R11
… za cenu možná ještě ostřejšího zapojení R11 do Plzně hl. n. než dnes (resp. "ne méně ostrého" než by jinak v dohledné době nastal díky Pačejovu či Koterovu), tzn. v tomto místě naopak bez diskutovaného zvýšení stability.

P. S. Tak jako tak dojde ke zvýšení stability R11 i po dokončení Nemanice - Ševětín.

namísto debilních nápadů na umělé zpomalování na Vysočině
Subjektivní "debilitní" názor; lze namítnout, že (v kontextu diskutovaných možných úspor v případě propadu rozpočtových příjmů) může nastat situace se snížením počtu Os vlaků mj. mezi JI a TR při kompenzaci v podobě zastavení R v žst. Luka n/J. a tím pádem "přirozenému trefení se" do Okříšek v L:00 h.

Navíc, v kontextu diskutovaného zvýšení stability znamenají právě Okříšky v L:00 h větší stabilitu spolu s HB v S:00 h než "stíhání na krev" HB S:00 h + Krahulov v L:00 h.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 11:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 247
Registrován: 1-2019
Tomáš_záruba:
"PH: No jo, ale když uzel ST bude, tak zároveň je vyšší naděje, že ekonomicky vyjde nějaká revitalizace 198ky založená na zkrácení těch přestupních dob. To se dnes nemůže stát, protože je (směrem na CB) zkrátit nelze, aneb "vědro má ve dně díru"."

Jenže dřívější odjezd R ze Strakonic ve směru na ČB je problematický i z hlediska přípojů v Protivíně.

Os na celé trati 200 mají základní výchozí podmínku, a to jsou návaznosti na R z Prahy v Berouně, resp. ve Zdicích. Časové polohy těchto R jsou pevně dány a nelze s tím nijak kvedlat.

V tuto chvíli není v Berouně (resp. ve Zdicích) žádný jiný vhodný vlak, na který by bylo vhodné tvořit návaznosti. Os do Prahy fakt neuvažuji. Výhodné je rovněž i křižování Os-R v Lochovicích, což usnadňuje tvorbu přípojů na lokálku přes Liteň do Zadní Třebaně. Jedině v Březnici by posun nevadil, do Blatné by se to dalo ještě upravit.

Jinými slovy, z Protivína není vhodné ve směru na ČB odjíždět dříve než nyní. Proto jsem spíš zastáncem toho, že kdyby se mělo zrychlovat, tak by se to pak mělo promítnout spíš kolem Plzně.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 11:47:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 248
Registrován: 1-2019
Bram:
"Do vlaku je třeba dostat lidi, které dnes odrazují přestupy. O víkendu bude každému už jedno, pojede li ze Strakonic do Budějovic o čtvrthodinu déle. Důležité jsou cesty do práce (těch je nejvíce) a proto Sp vlaky ČB - Strakonice - Sušice."

Spíš než přestupování samotné je problém v podobě nespolehlivosti, vysokých zpoždění a ujetých přípojů.

Bram:
"Skoro by si chtělo uvědomit, že je potřeba ve vlaku mít krom vzduchu také nějaké cestující [wink]."

To ano, ale mně bude prd platné, když budu mít spojení bez přestupu, ale bude to mít půl hodiny zpoždění.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 12:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10504
Registrován: 4-2003
Pan Hloupej:Spíš než přestupování samotné je problém v podobě nespolehlivosti, vysokých zpoždění a ujetých přípojů.

V současné době se spolehlivost dá řešit pouze tak, že se vlak Brno - České Budějovice někde roztrhne. Uvažoval jsem České Budějovice, ale skoro si říkám, zda by ho nebylo rozumnější roztrhnout v Jihlavě, což by umožnilo nasazení elektrických jednotek. A také v Jihlavě při vhodně volených kolejích i třeba několikaminutové zkrácení zpoždění při přestupu, totéž v Budějovicích by rychlejší strojvedoucí mohl i něco pokrátit. Elektrická jednotka v tomto případě u dopravce ČD by byl samozřejmě pětivozový interpanter [wink].
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 12:25:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14895
Registrován: 12-2007
rozumnější roztrhnout v Jihlavě

také v Jihlavě při vhodně volených kolejích


- Relativně vysoké % cestujících je "skrz Jihlavu", tzn. přestup pro o to víc lidí (resp. o to více lidí poškozených v situaci, kdy rychlík od ČB nebo od Brna přijede do Jihlavy se zpožděním převyšujícím 15 či 20 minut, čímž pádem mu ujede přípojný rychlík směr Brno, resp. ČB).

- Naopak - počet kolejí (+ vůbec jejich uspořádání) v žst. Jihlava je limitovaný, přičemž při zavedení přestupu v žst. Jihlava by bylo potřeba o kolej více (dvě rychlíkové soupravy namísto jedné v jednom okamžiku; plus k tomu tak jako tak několik dalších vlaků, které tam v tu chvíli jsou).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 12:28:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 249
Registrován: 1-2019
Myslím si, že nejlepší by bylo zachovat to, co je teď, akorát:

1) zkrátit jízdní dobu v úseku Plzeň - ČB (dvoukolejka aspoň do Nepomuka, ale pokud možno všude, i z Babin do ČB)
2) pozdější odjezd z Plzně / dřívější příjezd do Plzně
3) časy příjezdů / odjezdů v ČB ve směru z / do Plzně po zkrácení jízdních dob ponechat zhruba stejně jako dnes
4) po výstavbě úseku Nemanice - Ševětín odjíždět z ČB později do Jihlavy / přijíždět do ČB dříve z Jihlavy - prodloužení pobytu v ČB
5) nekřižovat v Krahulově, ale v Okříškách - prodloužení pobytu v Jihlavě

Odhadem v ČB i Jihlavě by mělo vyjít zhruba 15 minut pobytu, což pro krácení zpoždění je dostačující.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 12:38:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2229
Registrován: 4-2014
David - když už je tady řeč o Jihlavě, nebylo by dobré v Jihlavě celé kolejiště vytrhat a udělat z cela novou konfiguraci kolejiště?
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 13:16:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3793
Registrován: 12-2007
Je to trochu krkolomný návrh, ale ty elektrické jednotky pro spojení Plzně, Českých Budějovic, Jihlavy a Brna by mohly být použity, kdyby spojení mezi Jihlavou a Brnem bylo vedeno přes Havlíčkův Brod, s dvouhodinovými proklady s rychlíky Praha - Havlíčkův Brod - Brno, které by také jezdily v dvouhodinovém intervalu. Místo rychlíků Praha - Havlíčkův Brod - Brno každou druhou hodinu by třeba mohly být zavedeny spěšné vlaky Vrchlice Praha - Kolín - Kutná Hora hl.m. jako jsou současné vlaky s tímto označením, a dále by pokračovaly jako zastávkové vlaky buď do Světlé nad Sázavou nebo až do Havlíčkova Brodu. Nicméně trať používám jenom zřídkakdy, takže nevím, jaká je obsazenost rychlíků Praha - Havlíčkův Brod - Brno v úseku Kolín - Havlíčkův Brod. Ale samozřejmě to nevyřeší počet kolejí ve stanici Jihlava.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 13:37:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14896
Registrován: 12-2007
když už je tady řeč o Jihlavě, nebylo by dobré v Jihlavě celé kolejiště vytrhat a udělat z cela novou konfiguraci kolejiště?
- Hlavním úskalím žst. Jihlava je, že trať od Veselí se s tratí od Brna spojuje v blízkosti výpravní budovy.

- Nová konfigurace kolejiště (limitovaná předchozí odrážkou) s případnou peronizací by mj. znamenala snížení počtu kolejí použitelných pro nákladní dopravu.

- A hlavně: to už je relativně spekulativní/vzdálená záležitost na rozdíl od převážné většiny zde nyní diskutovaných.

kdyby spojení mezi Jihlavou a Brnem bylo vedeno přes Havlíčkův Brod, s dvouhodinovými proklady s rychlíky Praha - Havlíčkův Brod - Brno, které by také jezdily v dvouhodinovém intervalu.
= Mezi HB a Brnem zbytečně 1h takt celodenně, zatímco mezi JI a Brnem přes TR žádné zrychlené spojení (pakliže by nebylo doobjednáno krajskými úřady).

Plus další případná úskalí jako např. že tím pádem by v příslušném čase mezi HB a Žďárem, jakož i mezi HB a Jihlavou, nejel Os vlak, jak tomu nyní je (v jeho časové poloze by jel rychlík).
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 13:43:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2011
Registrován: 7-2017
Pan_Hloupej:
"Myslím si, že nejlepší by bylo zachovat to, co je teď, akorát:

1) zkrátit jízdní dobu v úseku Plzeň - ČB (dvoukolejka aspoň do Nepomuka, ale pokud možno všude, i z Babin do ČB)
"

Plzeň–Nepomuk bude téměř jistě (varianta Bp), dál se uvidí, jestli se Svobodovi povede to nějak vymyslet tak, aby to vyšlo (MD odmítalo zahustit špičkový takt na hodinu, takže by se tam nevešly ani ty Sp bez kolize, pokud by to kraje chtěly zahustit samy; pokud by byla shoda na výhledovém vedení v 60 minutovém taktu, více dvojkolejky by vyjít mohlo).
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 14:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3794
Registrován: 12-2007
David: Samozřejmě předpokládám rychlíky nebo spěšné vlaky mezi Brnem a Jihlavou přes Třebíč, možná, že by z Jihlavy mohly některé pokračovat jako Renesance do Slavonic, ale to už je opravdu velká fantazie. Jinak by to spojení z Českých Budějovic nahradilo rychlíky mezi Prahou - HB a Brnem, které jezdí ve všední dny. A odjezd z HB ve směru na Žďár nad Sázavou by byl pro osobní vlaky trvale posunut na X 26 z HB. V úseku HB - Jihlava by nahradily rychlíky obsluhu zajišťovanou dosud spěšnými vlaky Renesance. Dodávám, že snad je už schválený záměr zdvoukolejnění a elektrizace tratě mezi Brnem a Střelicemi u Brna s výhledem na pokračování do Zastávky u Brna, i když asi by bylo logičtější až do Náměště nad Oslavou. Nevím, zda se ta modernizace obejde bez výluk. Tento návrh by vyloučil klasické rychlíky mezi Plzní a Brnem, zkrátil by čekání v Českých Budějovicích a v Jihlavě pro ty, kteří jedou z ČB do Brna. Nevýhodou by byl přestup v Jihlavě pro ty, kteří chtějí jet z ČB do Třebíče. Ale znovu dodávám, že neznám obsazenost rychlíků mezi Prahou - HB a Brnem. Je to proto jenom taková úvaha.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 14:34:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14897
Registrován: 12-2007
Dodávám, že snad je už schválený záměr zdvoukolejnění a elektrizace tratě mezi Brnem a Střelicemi u Brna
Tam už jsou 2 koleje skoro 150 let.

s výhledem na pokračování do Zastávky u Brna
Je to stejná investiční akce, jen stavebně rozdělená do dvou etap.
Takže ne "s výhledem", ale "s kontinuálním pokračováním".

Nevím, zda se ta modernizace obejde bez výluk.
Neobejde.

Ale stejně tak se bez výluk neobešla ani "revitalizace" tratě mezi Náměští a Třebíčí (výluka od 29. 7. 2016, po třech posunech termínů, v součtu o skoro 3 měsíce, skončená 28. 2. 2017), resp. mezi Zastávkou a Náměští (výluka od 1. 3. 2017 do 30. 6. 2017), kdy NAD za rychlíky jezdila v 75kilometrové (prvních 7 měsíců), resp. 43kilometrové (další 4 měsíce) trase (Brno - Okříšky, resp. Brno - Náměšť) a ani tehdy nebyly žádné odklony přes HB, mj. s argumentací, že nemalá část cestujících v těch rychlících jezdí v úsekových relacích typu Brno - Třebíč, takže odklon by pro ně nic neřešil.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 14:48:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 250
Registrován: 1-2019
David:
"Ale stejně tak se bez výluk neobešla ani "revitalizace" tratě mezi Náměští a Třebíčí (výluka od 29. 7. 2016, po třech posunech termínů, v součtu o skoro 3 měsíce, skončená 28. 2. 2017), resp. mezi Zastávkou a Náměští (výluka od 1. 3. 2017 do 30. 6. 2017), kdy NAD za rychlíky jezdila v 75kilometrové (prvních 7 měsíců), resp. 43kilometrové (další 4 měsíce) trase (Brno - Okříšky, resp. Brno - Náměšť) a ani tehdy nebyly žádné odklony přes HB, mj. s argumentací, že nemalá část cestujících v těch rychlících jezdí v úsekových relacích typu Brno - Třebíč, takže odklon by pro ně nic neřešil."

A to třeba dopravce GWTR už odklony používá celkem běžně. Vždy, když je výluka někde mezi Chomutovem a Žatcem, jezdí vlaky z Mostu do Žatce přes Postoloprty a přes Chomutov jede autobus.

Pravda, je to v menším měřítku, ale nevěřím, že by podobné řešení nemohlo fungovat i úseku Brno - Jihlava.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 16:10:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3795
Registrován: 12-2007
David: Jistě, že tam jsou 2 koleje, ale od Střelic do Zastávky ne. [happy]
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 16:21:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 3-2018
Tak nejlogičtější by bylo cvaj glajze na celý bejvalý 190 (CB- PM )

Jenomže toho se asi nedožiju...[sad]
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 21:03:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 8-2017
Koukám, že Bramova obsese se zpomalením rychlíků Plzeň - ČB se zvolna rozšiřuje. Čekám, kdy k tomu přibudou ještě Vodňany. [biggrin]

Ale vážně: ČB - Písek má řešit zrychlená regionálka (osobák projíždějící díry typu Zbudov), případně nějak v kombinaci se Švejky, budou-li existovat. Písek - Plzeň s jedním rychlým přestupem považuji za velmi sloušnou nabídku a KROMĚ TOHO by měly existovat ještě přímé busy Písek - Blatná - Nepomuk - Plzeň, které zajistí po dráze neřešitelný vztah Písek - Blatná a nahradí skomírající Kasejovku.
Protažení vlaků od Plzně do Sušice je asi dobrý nápad, ale musí to být v Sušici opravdu až do města a nesmí to vymetat díry typu Jetenovice. Úvrať v Babinách už není rozhodující - časově odpovídá zhruba zastavení v nějakých dvou [zadnice].

Jo a Brame, možná jsou lidi, které odrazují přestupy, ale pak jsou taky lidi, které třeba od cestování autobusem odrazují zajíždění na autobusák v každém maloměstě, které ho kdesi na pariferii vybudovalo. Autobusizace vlakové dopravy rozhodně není dobrá cesta a naštěstí se s ní ani nepočítá (byť třeba Vyškov nebo Jihlava si podobnými úvahami prošly).

Do vlaku je třeba dostat lidi, které dnes odrazují přestupy.
Napadá mě zavést vlak, který projede všechny (třeba jenom rychlíkové) tratě v kuse a bude jezdit pořád dokola. Muselo by se to nastavit tak, aby jízdní doba i s vatou vyšla přesně na týden, aby to nikde nemuselo končit přitom se to dalo vtělit do jízdních řádů.

Ad Jihlava: Tam je jediný rozumný řešení triangl. Oproti Babinám by to byl přímo kasovní trhák. R11 časem na baterky, Siemens už umí jednotku, co bez drátu ujede 80 km, tak ten 1 km, co chybí pro zvládnutí úseku Jihlava - Zastávka, by mohl zvládnout v historicky přijatelném čase.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 21:15:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10515
Registrován: 4-2003
M250.0:Koukám, že Bramova obsese se zpomalením rychlíků Plzeň - ČB se zvolna rozšiřuje. Čekám, kdy k tomu přibudou ještě Vodňany.


Můžeš se pochechtávat klidně až do zemdlení, ale celý fór je v tom, že na jednom konci skoro 140 km dlouhé trati není místo Budějovic Praha. A pro každodenní dojížďku do zaměstnání už to je také moc dlouhé. Je mi líto, ale zde je třeba počítat s jinými potřebami cestujících [nene].
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 21:27:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 8-2017
Jednak obsazenost těch rychlíků rozhodně není špatná (pro rejpaly: za normální situace) a jednak tím, co navrhuješ, bys víc cestujících ztratil, než získal. Protože ty Budějovice (a trs) na druhém konci jsou pořád o dost větší magnet než Písek nebo Horažďovice.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 21:32:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3796
Registrován: 12-2007
M250.0: A nebylo by jednodušší a také ekonomičtější elektrizovat úsek Studénka - Náměšť nad Oslavou? Dost velká část regionálních vlaků z nebo do Brna končí nebo začíná v Rapoticích nebo Náměšti nad Oslavou. Potom by se zmíněný úsek zkrátil na 61 kilometrů, takže by byla rezerva např. i pro provoz ve velmi mrazivém počasí.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 21:38:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1613
Registrován: 8-2017
Spíš Zastávka než Studénka, ne?
Řekl bych, že pokrok v kapacitě baterií jde zatím rychleji než schvalování nových staveb. Krom toho o trochu kapacitnější baterka bude za svůj životní cyklus nejspíš levnější než elektrizace + údržba.
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 21:56:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21887
Registrován: 5-2002
Bram: neskutečné nekoncepční zvěrstvo v podobě vyhazování peněz do modernizace žst. Horažďovice předměstí
???
Sorry, ale ta modernizace je docela rozumně vymyšlená a zároveň šikovně připravená na případné budoucí zdvojkolejnění dál k Budějicím.
Pak se divíš, že po Tobě občas někdo vystartuje...

Sants: Stejný efekt, tzn. zastavení všech vlaků osobní dopravy ve městě, byste dosáhl daleko levněji malým trianglem v Babinách a zajížděním do města na úvrať
Je přitom otázkou, jestli jsou spojky 26/27 a 28/29 vytaženy za oblouk jenom proto, že se nevešly, nebo jestli se uvažovalo i s tím trianglem (akorát pak bych je čekal zrcadlově).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 21:56:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3797
Registrován: 12-2007
M250.0: Nevím na co jsem myslel, [nene], samozřejmě Zastávka. Nicméně většina regionálních vlaků do/z Brna nezačíná nebo nekončí v Zastávce, ale jedou dál. Takto by většina příměstských vlaků musela mít kapacitní baterii, což si nemyslím, že je ekonomické. A jistě také jak cena souprav s baterií, tak i jejich provoz (výměna baterií) celou dopravu prodražuje. Rozhodně si nemyslím, že stanice Zastávka u Brna by měla být trvale poslední stanicí ve směru od Brna kam by vedly dráty. Ale jistě by bylo vhodné propočítat náklady dejme tomu za 10 let provozu varianty s dráty v porovnání s variantou s kapacitní baterkou při předpokládaném objemu provozu, který nastane v polovině tohoto období, tzn. za pět let.