Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 31. 3. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 31. 3. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 30. března 2020 - 12:33:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 226
Registrován: 1-2019
Sants:
"Pan_Hloupej:"Soběstačností (ať už potravinovou, či surovinovou) se vždycky ohánějí ti nejhorší z nejhorších: nacistické Německo, Hodžova Albánie, režim Rudých Khmerů v Kambodži, Severní Korea. Do dobré společnosti jste se zařadil..."

Všichni tito diktátoři používali toaletní papír. Jestli ho používáte taky, gratuluji, jste rovněž ve skvělé společnosti [lol]
Pondělí, 30. března 2020 - 12:53:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10462
Registrován: 4-2003
Sants:Soběstačností (ať už potravinovou, či surovinovou) se vždycky ohánějí ti nejhorší z nejhorších: nacistické Německo, Hodžova Albánie, režim Rudých Khmerů v Kambodži, Severní Korea. Do dobré společnosti jste se zařadil...

Výsledky této soběstačnosti byly vidět za éry dřívbylolípu - nebylo si čím utřít [zadnice], nastupovalo k činu Rudé právo. Na ovoce se díky tomu stály u obchodů kilometrové fronty, bylo ho málo a bylo drahé.

A když už jsme na dráze, tak se to podepsalo dosti na vozidlech, kdy se tu blblo hydrodynamickým přenosem, který měl ušetřit z kapitalistické ciziny dováženou měď, jenže nikdy tu hydrodynamickou převodovku nikdo pořádně nezvládl a jen to zbrzdilo vývoj motorových lokomotiv a vozů tak o deset let. Jojo, koupit licenci od Voitha bylo politicky neprůchodné, což bylo ale nakonec dobře, protože představa, že ČSD by musely místo spolehlivých zamračených nakoupit daleko větší počet strojů s nekvalitně vyrobenými licenčními převodovkami, je spíše noční můra. Ta noční můra se realizovala naštěstí jen v jednom kuse a trochu jinak s pomocí licence na převodovku SRM [coze].


Hajnej:Přeorientovat se na domácí produkci by v lecčems možná lepší bylo, ale určitě ne tou cestou, že se něčeho bude chápat stát.

Tak doufám, že se tu ve velkém nebudou opětovně zřizovat skleníky, aby bylo kde pěstovat ovoce a zeleninu, které tu nelze ve venkovních podmínkách pěstovat. Bylo by toho akorát málo a bylo by to zbytečně drahé. Opět kilometrové fronty v obchodech, protože aby takové tuzemské zboží bylo prodejné, musel by se dovoz toho zahraničního zakázat, nebo na něj uvalit vysoká cla.


Ono to bohužel začíná u "uvědomělého" spotřebitele, kterej neváhá kdesi na tržnici koupit sračku z Tramtárie jenom proto, že je lacinější.

Tohle za blbého spotřebitele (pokud je věc zdravotně nezávadná) nemá vůbec co řešit stát, protože pak to dopadne akorát tak, že stát díky uvědomělým úředníkům zkurví situaci všem spotřebitelům [crazy].
Pondělí, 30. března 2020 - 13:02:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 227
Registrován: 1-2019
Bram:
"Výsledky této soběstačnosti byly vidět za éry dřívbylolípu - nebylo si čím utřít [zadnice], nastupovalo k činu Rudé právo. Na ovoce se díky tomu stály u obchodů kilometrové fronty, bylo ho málo a bylo drahé. "

Samozřejmě, že soběstačnost nemůže být absolutní. Je možné pouze dosáhnout určitého podílu domácí produkce.
Pondělí, 30. března 2020 - 13:08:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1573
Registrován: 11-2005
Když už se tu takhle hezky diskutuje, rád bych si poplakal nad tím, jak nám v Evropě zase vyrostly hranice. Z mého pohledu to moc smysl nedává, v situaci, kdy neexistuje stát, který by byl COVIDem úplně netknutý. Co myslíte, jaké existují dobré argumenty pro to, dělat fyzicky neprostupné hranice ausgerechnet na státních hranicích? Mě napadly dva možné:

1) Každý stát považuje svou metodu boje s COVIDem za nejlepší možnou a chce se tak ochránit od přístupu z ostatních států, které "to dělají blbě".

2) Většina cestování se za normálního stavu odehrává do zahraničí, takže když se zavřou hranice, nemají lidi prakticky kam jet a jsou doma, a pragmaticky se tak demotivuje celá společnost od jakéhokoliv cestování.
Pondělí, 30. března 2020 - 13:10:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11445
Registrován: 8-2012
nechat třeba na těch polích nebo v továrnách pracovat ty, co dělali v turistickém průmyslu (který z větší části zkrachuje)
Hm, tak to je krásný (děsivý) příklad totální idiocie. Hodláte klesnout ještě hlouběji?
電車オタク
Pondělí, 30. března 2020 - 13:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11446
Registrován: 8-2012
Každý stát považuje svou metodu boje s COVIDem za nejlepší možnou
Přesně tak. A smysl to rozhodně mělo, zhruba před těmi čtrnácti dny se různé země tvářily, že se vlastně nic neděje, a teď jsou po kolena ve sračkách a po kotníky v mrtvých důchodcích. V okamžiku, kdy se všechny státy dostanou a) na stejnou úroveň "vnitřních" opatření a b) stejnou úroveň "dopadu" (protože i těm zemím, kterým ta křivka vylítla exponenciálně nahoru, začne jednou klesat), ztrácí uzavření hranic smysl a mělo by se jít spíše cestou řízených izolací s ohledem na aktuální situaci (to se umí - Litovelsko). Žádné dva roky zavřené hranice nebudou, to se jen hlupáci rádi straší. Maximálně nějaké mezikontinentální, tam kde se na to vykvajznou úplně (ale i to je cesta, která někam nakonec povede, a v Indii nebo Africe líp skousnou to, že za rok umře o polovinu lidí víc než je běžné, zatímco u nás je představa už stovek mrtvých na koronavirové komplikace nepředstavitelná, jakkoli to prostě přijde).
Většina cestování se za normálního stavu odehrává do zahraničí
To samozřejmě není pravda. Spíš se hranice zemí dají uzavřít nejjednodušeji (a je to i možné z hlediska Schengenu) a taky se to líp tzv. "vykomunikovává", že je to "MY proti NIM". Vždyť kdyby se nerozpadlo Československo, měli bychom teď neprodyšně uzavřenou česko-slovenskou hranici? Určitě ne. No a máme a vůbec nám (ani jim) to nemá přijít "divný".
電車オタク
Desiro
Pondělí, 30. března 2020 - 13:49:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3450
Registrován: 2-2004
Nikdo nebránil EU, aby příšla a řekla: Zavřeme vnější hranice, protože venku řádí zlá nemoc, a uvnitř to budeme řešit takto: a/ b/ c/. To se ale nestalo, protože EU je od reality odtržený spolek; tak si to holt musely vyřešit státy samotné.

Po opadnutí pandemie očekávám, že si vyjasníme roli EU a pevně doufám, že z ní zůstane volný pohyb osob, kapitálu a zboží; poručnická nástavba že půjde pryč.

Byl bych nerad, aby se s neschopnou vaničkou vylilo i chtěné dítě (tj. volný pohyb kapitálu, zboží, peněz).
Mladějov
Pondělí, 30. března 2020 - 14:08:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14541
Registrován: 3-2007
..neboli "návrat ke kořenům" zásad "staré" EU (EHS).

Taky bych řekl, že to budou mít řvouni typu Gréty i v Bruselu o hodně složitější (a vyřvou si daleko méně peněz a moci).

A uprchlíci ? Ty už nikoho t.č. moc nezajímaj..[wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 30. března 2020 - 14:34:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2001
Registrován: 7-2017
M250.0:
"O to víc se bohužel bude muset škrtat tam, kde zasmluvněno není. Vidět je to třeba ve Středočeském kraji, kde Mochov bude jezdit, i kdyby na chleba nebylo. A bojím se, jak to dopadne v Plzni; Bezdružice, Radnice nebo všechny ty pohraniční lokálky mohou přijít dost zkrátka, ale do Babin bez přípojů se bude vozit vzduch dvojitým Panterem ještě řadu let."

O Plzeň bych se nebál - Plzeňsko bylo vypsáno nedávno a běží, a pár dnů zpět se objevil i Jizozápad

Co se týče Babin: Tam je přípoj od busu. Jediné možné alternativní řešení pro zajištění přípojů by bylo roztrhnout dlouhoramanné Pantery na větve Plzeň-Nepomuk a Nepomuk - Horažďovice, s tím že druhá větev by měla přípoj od R11. Jinak to prostě na tu jednokolejku nenacpete.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Pondělí, 30. března 2020 - 14:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11447
Registrován: 8-2012
Nikdo nebránil EU, aby příšla a řekla: Zavřeme vnější hranice, protože venku řádí zlá nemoc, a uvnitř to budeme řešit takto
Přijít s tím brání EU právě to, že tuhle pravomoc "budeme řešit takto" nemá. Epidemiologická opatření jsou prostě subjektem národního rozhodování, takže jaký "uvnitř to budeme řešit takto"?

P.S. Na tomhle kopání do EU mě fascinuje to, jak titíž, co celou dobu horují pro to, aby EU žádné pravomoci nedostala, teď vykřikují, že je nemá... Říká se tomu chucpe.
電車オタク
Pondělí, 30. března 2020 - 15:05:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21823
Registrován: 5-2002
Bram: doufám, že se tu ve velkém nebudou opětovně zřizovat skleníky, aby bylo kde pěstovat ovoce a zeleninu, které tu nelze ve venkovních podmínkách pěstovat
Na ty možná přijde řada z jiného důvodu: kvůli snížení odparu vody. Furt mi budou milejší, než solární plantáže.
A o tom, že odpadního tepla z energetiky se ještě dlouhou dobu taky najde dost, Tě myslím rovněž přesvědčovat nemusím.

Tohle za blbého spotřebitele (pokud je věc zdravotně nezávadná) nemá vůbec co řešit stát
Škoda, žes ode mě nezkopíroval už půlku předcházející věty, tam to bylo napsaný.

ML: Ty už nikoho t.č. moc nezajímaj
Ty prostě na hodně dlouho pořešil virus a pašeráci maj´ díky němu (ano, zde je to na místě) po piči.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Desiro
Pondělí, 30. března 2020 - 15:22:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3451
Registrován: 2-2004
Přijít s tím brání EU právě to, že tuhle pravomoc "budeme řešit takto" nemá. Epidemiologická opatření jsou prostě subjektem národního rozhodování, takže jaký "uvnitř to budeme řešit takto"?

A k čemu teda potřebuje EU komisaře pro zdraví? A proč má EU komisaře pro řešení krizí? Takže ECDC je podle tebe k čemu? Tvé tvrzení není pravdivé, ona totiž EU sice v mnoha oborech "nemá pravomoci", ale stejně do těch oborů zasahuje.

Nikdo těm dvěma komisařům nebo komukoli jinému nebránil, aby přišli a oznámili: Zavřeme vnější hranice, protože venku řádí zlá nemoc, a uvnitř to budeme řešit takto: a/ b/ c/. No a pak by si svoje návrhy museli - třeba v bouři nesouhlasu - obhájit, ale ... oni nic. Teda až na paní z Leyen, která kritizovala uzavření hranic, ale s křížkem po funuse a navíc v okamžiku, kdy to bylo sakra potřeba.

A co se týče mě a nejen mě, tak od EU jsem žádné extra akce neočekával. Dlouhodobě mi vadí, jak do všeho montují neomarxistické nápady a vynucují si nerealistická opatření; tohle nechci.


(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Pondělí, 30. března 2020 - 15:48:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1595
Registrován: 8-2017
T27: O Plzeň bych se nebál - Plzeňsko bylo vypsáno nedávno a běží, a pár dnů zpět se objevil i Jizozápad
Dokud není uzavřena smlouva, tak není nic jisté.

Co se týče Babin: Tam je přípoj od busu. Jediné možné alternativní řešení pro zajištění přípojů by bylo roztrhnout dlouhoramanné Pantery na větve Plzeň-Nepomuk a Nepomuk - Horažďovice, s tím že druhá větev by měla přípoj od R11. Jinak to prostě na tu jednokolejku nenacpete.

Jestli myslíte přípoj linkou 434060, tak marně přemýšlím, komu by měl vlastně sloužit přípoj jednosměrně odpoledne do Horažďovic. Protože lidi z Horažďovic do vesniček, kolem kterých jezdí osobák, asi dojíždět nebudou a pro dojížďku do Horažďovic to použitelné není.
Osobně vidím jako řešení zajistit obsluhu vesniček v okolí Pačejova mikrobusem jedoucím přímo do Horažďovic, případně zde na veřejnou dopravu zcela rezignovat - při dané struktuře osídlení prostě nemá VHD šanci.

PH: Trať do Bezdružic funguje především díky mizerné silniční síti v okolí. Obsluha území autobusy by byla značně neefektivní.
Pokud opustíme premisu, že Lomnička a Břetislav musí mít spojení každé dvě hodiny proto, že tam kdysi někdo natáhl koleje, tak by naopak obsluha autobusy byla velmi efektivní a dostalo by se třeba i na Horní Kozolupy či Kokašice.

No a Babiny - co takhle to vyřešit protažením do Strakonic, aby ty vlaky dávaly aspoň trochu smysl?
Nedávaly, protažení do Strakonic ty vesničky ani nezvětší, ani nepřiblíží trati, ani v nich nevytvoří poptávku po dojížďce do Strakonic. Prostě mezi Nepomukem a Katovicemi nemají osobáky šanci vozit rozumné množství lidí.
Pondělí, 30. března 2020 - 15:53:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11448
Registrován: 8-2012
A k čemu teda potřebuje EU komisaře pro zdraví? A proč má EU komisaře pro řešení krizí?
Protože je tu 27 zemí a každá z nich musí mít kvůli svému nacionalistickému pohledu na věc svého komisaře (který přitom teoreticky vůbec nesmí hájit národní zájmy).
aby přišli a oznámili: Zavřeme vnější hranice, protože venku řádí zlá nemoc, a uvnitř to budeme řešit takto: a/ b/ c/
Tak jasněže nebránil. A co by se stalo pak, až by obhájili své návrhy? O variantách a/ b/ c/ by se hlasovalo podle Lisabonské smlouvy? Nebo by o nich rozhodlo Německo? A když by se třeba nacionalista Orbán rozhodl, že to tak dělat nebude, poslali by tam neexistující evropskou armádu? Bundeswehr?
Kua, tu potřebu okopávat EU teďka, zvlášť z českého úhlu pohledu (hrdě euroskeptických voličů), fakt nechápu. Tedy chápu u politiků: pro odvedení pozornosti. Chápu ve "čtvrté cenové": od EU je všechno vždycky špatně. Ale jinak? No tak se poplácejte po zádech, že EU je nahowno a že jste to vždycky říkali. To je asi ten hlavní účel.
電車オタク
Desiro
Pondělí, 30. března 2020 - 17:03:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3452
Registrován: 2-2004
T.H. Takže se shodneme na tom, že příslušné instituce jsou zbytečné, mohly konat a nekonaly.

tu potřebu okopávat EU teďka, zvlášť z českého úhlu pohledu (hrdě euroskeptických voličů), fakt nechápu. ... Ale jinak? No tak se poplácejte po zádech, že EU je nahowno a že jste to vždycky říkali. To je asi ten hlavní účel.
Účel toho, co říkám, je poučit se a postavit státní a nadstátní orgány a vztah mezi nimi tak, aby to bylo rozumně funkční, vždyť to nefunguje. A jak to má vypadat jsem už popsal v příspěvcích 3450 a 3451.

Jde o to, jestli se má EU dát další pravomoci, nebo to má být volné sdružení umožňující volný pohyb osob, kapitálu, zboží. A co chceš ty, Tomáši?
Pondělí, 30. března 2020 - 18:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9040
Registrován: 5-2002
Jen taková technická poznámka: EU není Schengen. Takže s tím zavíráním na příkaz nějakého evropského komisaře by se všude nemusel brát zřetel. A čekat na shodu? Německo to za žádnou cenu nechtělo.
Pondělí, 30. března 2020 - 18:08:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6798
Registrován: 8-2006
Ciwe, já to tu nechci vidět někdy v půlce června, až sem budou někteří dávat první návrhy GVD. Tohle je teda síla[uhoh] a to jsem si dovolil jenom se zeptat na časové polohy dálkovky vůči osobákům S4. Až budou tyto jezdit zase přes Negrelliho viadukt. Možná by to admin mohl pročistit a nechat tu jen příspěvky týkající se GVD.
Pondělí, 30. března 2020 - 18:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 228
Registrován: 1-2019
M250.0:
"Jestli myslíte přípoj linkou 434060, tak marně přemýšlím, komu by měl vlastně sloužit přípoj jednosměrně odpoledne do Horažďovic. Protože lidi z Horažďovic do vesniček, kolem kterých jezdí osobák, asi dojíždět nebudou a pro dojížďku do Horažďovic to použitelné není.
Osobně vidím jako řešení zajistit obsluhu vesniček v okolí Pačejova mikrobusem jedoucím přímo do Horažďovic, případně zde na veřejnou dopravu zcela rezignovat - při dané struktuře osídlení prostě nemá VHD šanci. "

A co takhle namísto planého mudrování se podívat do návrhů autobusových jízdních řádů na stránkách POVEDu, které budou platit od června?

https://www.idpk.cz/cz/predfinalni-jizdni-rady-od-14-6-2020/

Z toho pohledu je zajímavá linka 430935, která má jezdit v trase Horažďovice - Pačejov - Štipoklasy - Plánice. Pro Velký Bor, Jetenovice a Pačejov vykompenzuje chybějící návaznost v Babinách dostatečně, a ještě k tomu bez přestupu.

Os Babiny - Plzeň je třeba vnímat především jako spojení venkova s Plzní. Přesně toto je účel těchto vlaků. Kdyby jezdily až ze Strakonic, mohla by být poptávka ještě o něco vyšší.

M250.0:
"Pokud opustíme premisu, že Lomnička a Břetislav musí mít spojení každé dvě hodiny proto, že tam kdysi někdo natáhl koleje, tak by naopak obsluha autobusy byla velmi efektivní a dostalo by se třeba i na Horní Kozolupy či Kokašice. "

Jestli tomu dobře rozumím, chcete, aby autobusy jezdily do Stříbra a tam se pak přestupovalo na vlak?

Tak to je právě špatně. Pro Konstantinovy Lázně a Bezdružice je současný provozní koncept skvělý v tom, že se jezdí bez přestupu až do Plzně.

Přímý vlak Bezdružice - Plzeň jede 1 hodinu a 14 minut.

Autobus Bezdružice - Stříbro jede 47 minut, vlak Stříbro - Plzeň jede 27 minut. Musí pak zbýt ještě nějaký čas na přestup ve Stříbře, uvažujme minimum 5 minut (lepší by bylo víc), takže dohromady to vyjde na 1 hodinu a 19 minut.

Jinými slovy: je to časově delší a snížíte atraktivitu spojení tím, že zavedete přestup.
Pondělí, 30. března 2020 - 18:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13191
Registrován: 5-2004
Kdysi jezdil i autobus Bezdružice - Praha a ten to jel z Bezdružic do Plzně taky tak kolem 1:15 tudíž ani přímý bus do Plzně (a další do Stříbra...) by nebyl s ohledem na současné ucpání silnic nějaký terno.
Pondělí, 30. března 2020 - 18:29:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11449
Registrován: 8-2012
Takže se shodneme na tom, že příslušné instituce jsou zbytečné, mohly konat a nekonaly
Neshodneme. Více později a v Neželezniční, Jakube.
電車オタク
Desiro
Pondělí, 30. března 2020 - 18:32:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3453
Registrován: 2-2004
Požádám moderátory o přesun diskuzních příspěvků k EU do neželezniční diskuze.
Pondělí, 30. března 2020 - 18:50:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1430
Registrován: 5-2002
Pan_Hloupej:
"Všichni tito diktátoři používali toaletní papír. Jestli ho používáte taky, gratuluji, jste rovněž ve skvělé společnosti [lol]"
Diskusní faul. Počítám nemá smysl vám vysvětlovat, jakého argumentačního klamu jste se dopustil..?
Pondělí, 30. března 2020 - 20:03:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9041
Registrován: 5-2002
Asi je tu zásadní problém, že si někdo myslí, že si Evropa dopředu naplánuje osekané jízdní řády s tím,že se přes hranice raději jezdit nebude. No to si mohl dovolit prohlásit snad jen ten Prymula.

Prostě GVD se naplánuje na plný provoz (i politicky žádoucí) a spekulovat dnes, že bude třeba absolutní zákaz vycházení a budeme se požírat navzájem neb nebude maso no ehmm...

Něco jiného je přechodné osekání vlaků, oběhů, improvizace. Ta ale může opravdu zase krátkodobě nastat. Určitě klesne mezistátní doprava, ale letadla budou lapat po dechu mnohem víc než dráha. Ta letecká doprava díky nízkonákladovkám jela ekonomicky nadoraz. Tak třeba se na dráhu při rozumném,ale ne nízkonákladové nesmyslné akční nabídce něco dostane.
Pondělí, 30. března 2020 - 20:30:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 8-2017
PH: Os Babiny - Plzeň je třeba vnímat především jako spojení venkova s Plzní.
Říká vám něco efektivita vynaložených prostředků? Těmi vlaky jezdí jednotky lidí, což při uvážení trasy není vůbec překvapivé a není perspektiva zlepšení. Prodloužení do Strakonic by znamenalo akorát prodloužení trasy, ve které jede skoro prázdný vlak. Proč by měl kraj takhle mrhat penězi? Pro venkov, kam před stoletím nenatáhli koleje, jsou pořád standardem 3-4 páry vymetáků v kladiva.

Jestli tomu dobře rozumím, chcete, aby autobusy jezdily do Stříbra a tam se pak přestupovalo na vlak?
Ano, to by bylo systémové řešení, s přípoji do světa.

takže dohromady to vyjde na 1 hodinu a 19 minut.
Těch 5 minut se hravě vsákne na menší docházkové vzdálenosti i v těch Berdružicích, natož pak třeba v Kokašicích.

snížíte atraktivitu spojení tím, že zavedete přestup.
Jako tomu bylo po léta předtím. Mají snad vést z každé větší vesnice kraje přímé spoje do Plzně?
Pondělí, 30. března 2020 - 20:32:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11451
Registrován: 8-2012
Ta letecká doprava díky nízkonákladovkám jela ekonomicky nadoraz
Sorry, ale "ekonomicky nadoraz" (až za doraz) jeli především oni upasupa nejlepší (polo)státní tzv. klasičtí vysokonákladoví dopravci, mezi kterými nastanou největší jatka... (krom Alitalie, která přežije úplně všechno [happy] ).
電車オタク
Pondělí, 30. března 2020 - 21:34:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9047
Registrován: 5-2002
T.H. o to asi horší, vysokonákladoví jeli za doraz, ale často za nimi stál stát... Možná už nebude.
Pondělí, 30. března 2020 - 22:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21833
Registrován: 5-2002
Sants: jakého argumentačního klamu jste se dopustil...?
Počítám, že se dopustil předstírání toho, že nemá prdel. Je to pro něj výhodnější, než předstírat, že nemá mozek.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 30. března 2020 - 23:47:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 229
Registrován: 1-2019
M250.0:
"Říká vám něco efektivita vynaložených prostředků? Těmi vlaky jezdí jednotky lidí, což při uvážení trasy není vůbec překvapivé a není perspektiva zlepšení. Prodloužení do Strakonic by znamenalo akorát prodloužení trasy, ve které jede skoro prázdný vlak. Proč by měl kraj takhle mrhat penězi? Pro venkov, kam před stoletím nenatáhli koleje, jsou pořád standardem 3-4 páry vymetáků v kladiva. "

Kraj nemrhá penězi, protože ví, že spojení do Plzně je důležité i z těch odlehlejších částí kraje. A osobák je vynikající možností, jak toto spojení zajistit v rozumném čase. Autobus v této relaci nemůže časově konkurovat.

Lze se bavit o tom, kolikrát za den tam ten osobák má jet. Klidně by to šlo udělat tak, že by se okopíroval model Sp 1696/1967, což je 1 posilový pár vlaků v trase Strakonice - Plzeň doplňující interval R. Kdyby to jezdilo víckrát za den v podobných časech, tak by to mohlo být řešení uspokojivé pro všechny.

V úseku Strakonice - Nepomuk stavět všude, z Nepomuku pak akorát v Blovicích. Zajistí se tím ve špičce častější spojení Strakonice - Plzeň, které bude ještě časově srovnatelné s R, vyřeší se smysluplně obsluha obcí v úseku Horažďovice - Nepomuk.

Úsek Nepomuk - Plzeň by pak šlo řešit samostatně Os (pásmový provoz).

M250.0:
"Ano, to by bylo systémové řešení, s přípoji do světa. "

Systémové řešení - oblíbený to pojem, co používají šotouši. To, že se zhorší spojení z Bezdružic do Plzně, samozřejmě šotouše nezajímá.

Dávám ještě do placu návrh jízdního řádu linky 490731 (Stříbro - Bezdružice - Úterý), který by měl začít platit v červnu. U většiny spojů se nepředpokládá zajíždění k vlakovému nádraží: https://www.idpk.cz/data/folders/lV_0490731-f3658.pdf?show

M250.0:
"Jako tomu bylo po léta předtím. Mají snad vést z každé větší vesnice kraje přímé spoje do Plzně?"

Proč se vracet k něčemu, co fungovalo hůř, když teď funguje daleko lepší řešení?

Přímé spojení samozřejmě nemůže být ze všech míst, ale když je to možné zajistit a dává to nějakou logiku, proč ne? Místní si už na přímé vlaky do Plzně zvykli a měnit to nechtějí.
Úterý, 31. března 2020 - 00:03:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 1-2019
Ještě bych doplnil, že podobnou tratí, kde se odstranil přestup na cestě do Plzně, je Chrást u Plzně (dnes už Ejpovice) - Radnice. Odstranění přestupu a zavedení přímých vlaků až do Plzně vedlo ke zvýšení počtu cestujících.

A nyní další protiargument, proč nezavádět „systémové řešení“ v podobě přestupu na trase Plzeň - Bezdružice ve Stříbře: když se vytvoří přípoj na dálkový vlak, je tam poměrně vysoké riziko, že ten vlak bude mít zpoždění a přestup nevyjde. Obzvlášť to platí pro jízdu Pendolinem, které jezdí až z Ostravy a sekeru má běžně.

A teď fakt nemyslím sekeru 10 minut, ale třeba půl hodiny.

Pro puntičkáře - jasně, během koronavirové krize nejezdí. Dejme tomu, že Pendolino by se snad mohlo vrátit, protože ČD chtějí ty jednotky ještě někde uplatnit. Krachne asi Leo Express, soudě podle toho, jak brečí do médií a žádají stát o kompenzace, ale to je jedno.

Přímý Os Plzeň - Bezdružice je daleko spolehlivější řešení než nějaký přestup ve Stříbře.
Úterý, 31. března 2020 - 00:18:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2003
Registrován: 7-2017
Já vás rozseknu, ono tyhle dvě tratě do budoucna v jednu oběhově spojeny budou A včil mudrujte. [kladivo]

Úterý, 31. března 2020 - 01:03:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14885
Registrován: 12-2007
O to víc se bohužel bude muset škrtat tam, kde zasmluvněno není. Vidět je to třeba ve Středočeském kraji, kde Mochov bude jezdit, i kdyby na chleba nebylo.
Z pohledu platné 10leté smlouvy tomu tak být nemusí. Smlouva (pozn. mochovské výkony jsou součástí stejného "balíku" jako všechny "Motoráčky" a "Rychlíky" KŽC) uvádí

Závazný objem dopravních výkonů vychází pro další roky platnosti Smlouvy z GVD platného
pro roky 2018/2019 a po celé období platnosti této Smlouvy se nesmí podle předchozího
odstavce lišit od předpokládaného objemu dopravních výkonů uvedeného v příloze č. 1 této
Smlouvy o více než 10 %, pokud se Smluvní strany nedohodnou jinak. V případě uvedených
změn bude na zbývající období trvání Smlouvy sestaven nový finanční model pro zbývající
období.


Ostatně, s vymezením výkonů se po sezóně 2018 už hýbalo - ze smlouvy byl zcela vypuštěn "Pošumavský rychlík", naopak "Podtrosecký rychlík" začal jezdit 7 měsíců v roce namísto (v roce 2018 platných a v oné 10leté smlouvě uvedených) měsíců čtyř.

ono tyhle dvě tratě do budoucna v jednu oběhově spojeny budou A včil mudrujte. [kladivo]
Uvedené platí pouze v případě, že Plzeňský kraj tuto soutěž dotáhne do konce.
Ne v případě, že ji (např. z důvodu propadů rozpočtových příjmů) zruší.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 31. března 2020 - 01:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 231
Registrován: 1-2019
David:
"Ostatně, s vymezením výkonů se po sezóně 2018 už hýbalo - ze smlouvy byl zcela vypuštěn "Pošumavský rychlík", naopak "Podtrosecký rychlík" začal jezdit 7 měsíců v roce namísto (v roce 2018 platných a v oné 10leté smlouvě uvedených) měsíců čtyř. "

No právě. Došlo k přeskupení výkonů, takže celkový objem se skutečně nelišil o víc než 10 %.

Vzhledem k tomu, že trasu Masarykovo nádraží - Čakovice (S34) neplatí Středočeský kraj, ale Praha, řeší ji jiná smlouva. Takže Středočeský kraj u KŽC objednává provoz Čelákovice - Mochov + ty víkendové rychlíky všude možně.

Přestože je úsek Čelákovice - Mochov krátký (jen 4 km), nejedná se o zanedbatelný podíl. Ty vlaky jedou po všechny pracovní dny v roce s výjimkou nějakých dní kolem vánočních svátků. Nepočítal jsem to, ale odhaduji, že škrtnutí těchto vlaků by nesplnilo podmínku redukce o max. 10 %.

Zastavení provozu do Mochova tedy připadá v úvahu pouze v případě, že by se u KŽC objednal stejný rozsah výkonů jinde (přeskupení výkonů). S ohledem na vozový park KŽC a vytíženost vlaků v okolí Prahy mě nenapadá trať, kde by bylo nějak urgentně potřeba zavádět nové vlaky právě o kapacitě jedné 810.

David:
"Uvedené platí pouze v případě, že Plzeňský kraj tuto soutěž dotáhne do konce.
Ne v případě, že ji (např. z důvodu propadů rozpočtových příjmů) zruší."

Současné vedení Plzeňského kraje bude mít zájem soutěž dotáhnout před krajskými volbami. Důvod je prostý - je třeba se pochlubit, jak skvěle to zařídili.
Úterý, 31. března 2020 - 10:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3790
Registrován: 12-2007
Pan Hloupej: Třeba by České dráhy mohly přepustit KŽC nějakou lokálku, jako např. 063 Bakov nad Jizerou - Dolní Bousov.
Úterý, 31. března 2020 - 10:41:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 232
Registrován: 1-2019
Wagon:
"Pan Hloupej: Třeba by České dráhy mohly přepustit KŽC nějakou lokálku, jako např. 063 Bakov nad Jizerou - Dolní Bousov."

Myslím si, že kdyby o tom rozhodovali diskutéři na K-Reportu, nechali by zrušit vlaky i na této trati.

Důvod, proč provoz do Mochova tak strašně leží některým v žaludku, je především ten, že to není modré a neplatí tam režijka, případně je to způsobeno i osobní animozitou k panu Augustovi.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Úterý, 31. března 2020 - 10:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 345
Registrován: 8-2017
Pan_Hloupej:
"Myslím si, že kdyby o tom rozhodovali diskutéři na K-Reportu, nechali by zrušit vlaky i na této trati.

Důvod, proč provoz do Mochova tak strašně leží některým v žaludku, je především ten, že to není modré a neplatí tam režijka, případně je to způsobeno i osobní animozitou k panu Augustovi. "
Vy nejste hloupej, vy jste přímo extrahlupák, protože tohle napsat... [crazy]

Lokálka do Mochova stejně jako mnohé další je pouze rozmar šotooušstva za peníze všech s téměř nulovým přínosem populaci (obsazenost jednotky osob i po desítky let). Rozhazování za takové věci pak má za následek že už nejsou peníze na nová vozidla, rozvoj integrace, doplnění děr R taktů atd.

(Příspěvek byl editován uživatelem 749.258-0.)
Úterý, 31. března 2020 - 11:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 8-2017
Kraj nemrhá penězi, protože ví, že spojení do Plzně je důležité i z těch odlehlejších částí kraje.
Heleďte, tak proč není přímé spojení do Plzně taky z Mirošova, Kornatic, Holostřev, Poběžovice či Běšin nebo z dalších 3 [zadnice] obcí, kam nevedou koleje a přitom jsou o dost větší než Nekvasovy, Kovčín nebo Jetenovice. A pak kdo je tady šotouš.

Klidně by to šlo udělat tak, že by se okopíroval model Sp 1696/1967, což je 1 posilový pár vlaků v trase Strakonice - Plzeň doplňující interval R. Kdyby to jezdilo víckrát za den v podobných časech, tak by to mohlo být řešení uspokojivé pro všechny.
Potud souhlas, ještě jeden spoj s odjezdem v 17 z Plzně by se hodil, ráno asi spíš na devátou než na pátou. Podle jízdních řádů na 185 uvažovaných pro výběrko bych řekl, že se s tím počítá (je tam přípoj do Sušice kolem 18., dřív než přijede osobák).

V úseku Strakonice - Nepomuk stavět všude, z Nepomuku pak akorát v Blovicích. Zajistí se tím ve špičce častější spojení Strakonice - Plzeň, které bude ještě časově srovnatelné s R
Pokud to bude stavět všude, tak to časově srovnatelné s R nebude. Už současný 1697 jede o 18 minut déle a vy byste s ním chtěl vymetat ještě víc. Mezi Nepomukem a Strakonicemi zastavovat maximálně v Pačejově a Katovicích, s přimhouřením obou očí možná ještě v Poříčí a Pracejovicích.

To, že se zhorší spojení z Bezdružic do Plzně, samozřejmě šotouše nezajímá.
To, že se zlepší do Stříbra, Mariánek, Chebu, Prahy, Budějovic a jánevímkamještě, zase nezajímá vás. Že se za ušetřené prostředky může zlepšit spojení jinde, taky ne.
Do Plzně by to časově vyšlo přes Stříbro časově nastejno (tj. pro denní dojížďku pořád nepoužitelně dlouhé).

Proč se vracet k něčemu, co fungovalo hůř, když teď funguje daleko lepší řešení?
To je vaše subjektivní hodnocení.

když se vytvoří přípoj na dálkový vlak, je tam poměrně vysoké riziko, že ten vlak bude mít zpoždění a přestup nevyjde
Taky mohou být vazby přednostně na Sp. Jestli namítnete, že Sp nejezdí celodenně, tak důvodem je právě to, že kraj mrhá prostředky jinde (třeba kolem Pačejova).

Další věc, která zde nepadla je, že při spojení přes Stříbro, by měly Bezdružice a K. Lázně spojení do Plzně přinejmenším ve špičce každou hodinu (střídavě přes Kokašice a Okrouhlé Hradiště), zatímco přímé vlaky jezdí jen jednou za dvě hodiny. Ono pokud se do té jízdní doby započítá i průměrná doba čekání na spoj, tak už ten přímý vlak zas takové terno není (ne, že by tedy jinak byl).


Přestože je úsek Čelákovice - Mochov krátký (jen 4 km), nejedná se o zanedbatelný podíl. Ty vlaky jedou po všechny pracovní dny v roce s výjimkou nějakých dní kolem vánočních svátků. Nepočítal jsem to, ale odhaduji, že škrtnutí těchto vlaků by nesplnilo podmínku redukce o max. 10 %.
To je otázka, jestli se do toho počítá i každodenní Sv z Čakovic a zpátky, protože ten najezdí víc km, než kolik toho ten šukafon najezdí veřejně (chtěl jsem napsat s lidma, ale to by asi v daném případě nebylo úplně pravdivé).

Důvod, proč provoz do Mochova tak strašně leží některým v žaludku, je především ten, že to není modré a neplatí tam režijka, případně je to způsobeno i osobní animozitou k panu Augustovi.
Jistě, tak hlavně, že to máte na co svést. Skutečně děláte čest svému nicku.
Úterý, 31. března 2020 - 11:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 233
Registrován: 1-2019
749.258-0:
"Vy nejste hloupej, vy jste přímo extrahlupák, protože tohle napsat... [crazy] "

Potrefená husa kejhá [lol]

749.258-0:
"Lokálka do Mochova stejně jako mnohé další je pouze rozmar šotoušstva za peníze všech s téměř nulovým přínosem populaci (obsazenost jednotky osob i po desítky let). Rozhazování za takové věci pak má za následek že už nejsou peníze na nová vozidla, rozvoj integrace, doplnění děr R taktů atd."

Konstatoval jsem, že Mochov nelze zrušit především proto, že je to dáno smlouvou. A ta smlouva platí až do roku 2027.

Jeden diskutér tady navrhl přeskupení výkonů tak, že by KŽC mohla mít vlaky Bakov nad Jizerou - Dolní Bousov. Vzhledem k tomu, že pokusy o úplnou likvidaci provozu na této trase se v minulosti již objevovaly, konstatoval jsem, že toto přeskupení by se diskutérům na K-Reportu stejně nelíbilo.

Máte snad nějaký lepší nápad, na jaké trati by bylo žádoucí zavést vlaky navíc právě o kapacitě 1x 810, místo vlaků do Mochova? Taková trasa ve Středočeském kraji není, rozsah dopravy na ostatních lokálkách je dostačující.

M250.0:
"Heleďte, tak proč není přímé spojení do Plzně taky z Mirošova, Kornatic, Holostřev, Poběžovice či Běšin nebo z dalších 3 [zadnice] obcí, kam nevedou koleje a přitom jsou o dost větší než Nekvasovy, Kovčín nebo Jetenovice. A pak kdo je tady šotouš. "

Přímé spojení Poběžovic a Horšovského Týna s Plzní by smysl mělo, ostatně bylo v minulosti letmo zmíněno i v krajských koncepcích. Hlavní důvod, proč zatím není, je problém s kapacitou na trati, ty vlaky tam nelze smysluplně procpat. Co se týče Mirošova, tak už nějaké pokusy o přímé vlaky z Plzně fungují (zatím jen večer).

M250.0:
"Pokud to bude stavět všude, tak to časově srovnatelné s R nebude. Už současný 1697 jede o 18 minut déle a vy byste s ním chtěl vymetat ještě víc. Mezi Nepomukem a Strakonicemi zastavovat maximálně v Pačejově a Katovicích, s přimhouřením obou očí možná ještě v Poříčí a Pracejovicích. "

Tak se podívejte na protijedoucí ranní Sp 1696 (v 5:42), ten ze Strakonic do Nepomuku staví všude. A oproti R jede o 16 minut déle.

M250.0:
"To, že se zlepší do Stříbra, Mariánek, Chebu, Prahy, Budějovic a jánevímkamještě, zase nezajímá vás. Že se za ušetřené prostředky může zlepšit spojení jinde, taky ne.
Do Plzně by to časově vyšlo přes Stříbro časově nastejno (tj. pro denní dojížďku pořád nepoužitelně dlouhé). "

Směr Mariánské Lázně a Cheb funguje. Kdybyste se o to trochu zajímal, tak byste zjistil, že v zastávce Pňovany zast. je vytvořena přestupní vazba na Sp.

Krajský provozní koncept pro vlaky Bezdružice - Radnice počítá s vazbou od Bezdružic na klatovské R do Prahy. Takže to bude fungovat taky.

Co se týče Českých Budějovic, obzvlášť v opačném směru (z ČB) je dlouhá přestupní doba správná, vzhledem k častým zpožděním těchto rychlíků.

M250.0:
"Taky mohou být vazby přednostně na Sp. Jestli namítnete, že Sp nejezdí celodenně, tak důvodem je právě to, že kraj mrhá prostředky jinde (třeba kolem Pačejova). "

Sp budou jezdit celodenně, už je podepsaná smlouva, bude to platit od následujícího GVD. Budou to přímé vlaky Plzeň - Karlovy Vary.

https://zdopravy.cz/plzen-a-karlovy-vary-spoji-od-roku-2020-nove- spesne-vlaky-provoz-zajisti-ceske-drahy-19604/
Úterý, 31. března 2020 - 13:17:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3890
Registrován: 9-2003
Hajnej 21833: To nemusí předstírat, to přece všichni vidíme.
NOBLE BRICKS
Úterý, 31. března 2020 - 13:53:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 8-2017
Kdybyste se o to trochu zajímal, tak byste zjistil, že v zastávce Pňovany zast. je vytvořena přestupní vazba na Sp.
Ta je fakt výborná, z Bezdružic v Mariánkách za pouhé dvě a čtvrt hodiny. A do Chebu ten Sp dojede dokonce dvakrát denně, no nekupte to.

Tak se podívejte na protijedoucí ranní Sp 1696 (v 5:42), ten ze Strakonic do Nepomuku staví všude. A oproti R jede o 16 minut déle.
Dobře, je pravda, že pokud chceme do pytle chytit i zajíce vazby z Horažďovic do Strakonic, tak nemá smysl mezi Nepomukem a Babinama projíždět, protože se to akorát odstojí v Babinách. Potom teda dva páry spěšňáků bych považoval mezi Nepomukem a Babinama za naprosto luxusní nabídku a nevidím důvod k tomu přidávat ještě nějaké osobáky. Leda snad během dopoledne tam otočit šukafon z kasejovické.

Co se týče Českých Budějovic, obzvlášť v opačném směru (z ČB) je dlouhá přestupní doba správná, vzhledem k častým zpožděním těchto rychlíků.
Bylo by záhodno řešit příčinu, nikoliv důsledek. Ale to je bohužel věcí ministerstva.

Máte snad nějaký lepší nápad, na jaké trati by bylo žádoucí zavést vlaky navíc právě o kapacitě 1x 810, místo vlaků do Mochova?
Co takhle ne navíc, ale místo vlaků ČD? Pokud ve smlouvě s ČD je taky 10 %, tak by se to vsáklo. Nicméně prvotní chyba byla v tom, že takovouhle smlouvu někdo vůbec podepsal.
Úterý, 31. března 2020 - 14:47:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 954
Registrován: 6-2019
Nicméně prvotní chyba byla v tom, že takovouhle smlouvu někdo vůbec podepsal.
No a Bohoušek bude ohlodávat kořínky, ne? [biggrin]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 31. března 2020 - 15:13:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 1-2019
M250.0:
"Ta je fakt výborná, z Bezdružic v Mariánkách za pouhé dvě a čtvrt hodiny. A do Chebu ten Sp dojede dokonce dvakrát denně, no nekupte to."

No a právě od nového GVD to do Chebu pojede každé 2 hodiny. Ta smlouva, o které jsem mluvil, je zde: https://www.plzensky-kraj.cz/smlouvy-draha

Jinak co se týče spojení přímo z Bezdružic, tak od toho poslouží spíš nová linka 940746 v trase Bezdružice - Planá. Navržený jízdní řád je zde: https://www.idpk.cz/data/folders/lV_0490746-f3673.pdf?show

Je akorát škoda, že se nedaří vždy vychytat vazbu v Plané na Tachov a Mariánské Lázně.

M250.0:
"Dobře, je pravda, že pokud chceme do pytle chytit i zajíce vazby z Horažďovic do Strakonic, tak nemá smysl mezi Nepomukem a Babinama projíždět, protože se to akorát odstojí v Babinách. Potom teda dva páry spěšňáků bych považoval mezi Nepomukem a Babinama za naprosto luxusní nabídku a nevidím důvod k tomu přidávat ještě nějaké osobáky. Leda snad během dopoledne tam otočit šukafon z kasejovické. "

Těch Sp by mohlo jezdit klidně víc, hodil by se třeba z Plzně ještě navíc v 16:58.

Ještě bych doplnil, že linka P1 (Plzeň - Nepomuk - Horažďovice) má stanovený minimální rozsah dopravního výkonu, který činí 640 000 vlkm za rok. Je to i s ohledem na to, že Panteři na této lince se pořídili z dotací EU.

Dá se to dohledat na odkazu výše.

M250.0:
"Bylo by záhodno řešit příčinu, nikoliv důsledek. Ale to je bohužel věcí ministerstva. "

A máte nějaké lepší řešení, jak by to šlo udělat?

M250.0:
"Co takhle ne navíc, ale místo vlaků ČD? Pokud ve smlouvě s ČD je taky 10 %, tak by se to vsáklo. Nicméně prvotní chyba byla v tom, že takovouhle smlouvu někdo vůbec podepsal."

Ve smlouvě Středočeského kraje s ČD je uvedeno, že bez dodatku ke smlouvě se může rozsah výkonů měnit max. o 0,3 %. V opačném případě musí být uzavřen dodatek ke smlouvě - a ČD by takový manévr „ve prospěch KŽC“ nemusely akceptovat.

Smlouva je tady: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/10715848
Úterý, 31. března 2020 - 15:30:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 8-2017
No a právě od nového GVD to do Chebu pojede každé 2 hodiny.
Ale pořád strááášně dlouho.

Navržený jízdní řád je zde: https://www.idpk.cz/data/folders/lV_0490746-f3673.pdf?show
Je akorát škoda, že se nedaří vždy vychytat vazbu v Plané na Tachov a Mariánské Lázně.

Takže spíš neposlouží...

Těch Sp by mohlo jezdit klidně víc, hodil by se třeba z Plzně ještě navíc v 16:58.
S tím v pět z Plzně jsem v těch navrhovaných dvou párech počítal, dnes jezdí jen jeden.

Ještě bych doplnil, že linka P1 (Plzeň - Nepomuk - Horažďovice) má stanovený minimální rozsah dopravního výkonu, který činí 640 000 vlkm za rok. Je to i s ohledem na to, že Panteři na této lince se pořídili z dotací EU.
Však tím akorát potvrzujete to, co jsem psal na začátku - zbytečný výkon, který nejde zrušit a až přijde potřeba šetřit, bude se o to bolestivěji škrtat jinde.

A máte nějaké lepší řešení, jak by to šlo udělat?
Tvrdě zlomit v Budějovicích. V dlouhodobějším horizontu pak přizpůsobit infrastrukturu pro větší stabilitu (zrychlení, dvoukolejné vložky).
Úterý, 31. března 2020 - 16:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14886
Registrován: 12-2007
A máte nějaké lepší řešení, jak by to šlo udělat?
Tvrdě zlomit v Budějovicích

= mj. potřeba jedné soupravy v oběhu navíc.

Mimochodem, do 12/2019 bývala zpoždění R11 od Brna vcelku dobře vstřebatelná; pak holt došlo o posunutí odjezdu z Brna hl. n. o 14 min., přičemž čas odjezdu z ČB směr Plzeň se nezměnil.
Úterý, 31. března 2020 - 16:15:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2004
Registrován: 7-2017
M250: Nic se škrtat nebude, nové smlouvy umožňují redukci maximálně na úroveň GVD 2018/2019.
Úterý, 31. března 2020 - 16:48:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1431
Registrován: 5-2002
Tantin27:
"Nic se škrtat nebude"
V kontextu ekonomické situace, do níž se právě teď po hlavě řítíme, mi toto tvrzení přijde přece jen poněkud odvážné.
Úterý, 31. března 2020 - 17:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 8-2017
David: mj. potřeba jedné soupravy v oběhu navíc.
To je holt daň za stabilitu. Třeba R14 točí taky na obou stranách neostře, i když by s použitím řídicího vozu šlo točit ostře (a bylo by to podobně, nebo možná i míň nestabilní než ta R11).
Variantně si umím představit protrasování plzeňské větve na R17, která po dokončení staveb na 4. koridoru bude v ČB poměrně volně.

T27: Ale ne všechny smlouvy už byly podepsány. Dále viz Sants.
Úterý, 31. března 2020 - 17:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14887
Registrován: 12-2007
Třeba R14 točí taky na obou stranách neostře
- Což samo o sobě není nic následováníhodného.

- U R14 nebylo žádné "trhací" dilema.

- Existují i jiné příklady jako např. R Plzeň - Most, který je přesným opakem stavu "taky se na obou stranách točí neostře").

- Samo "trhání" připouští existenci stavu "ve větším než malém % případů přijede R11 od Brna do ČB s takovým zpožděním, že ani cestou dál směr Plzeň nebude menší než cca 10 minut". Tedy stavu, v němž jsou ohroženy mnohé další přípoje na trase; a kdy "stabilizačním opatřením" má být opatření, které vyřeší jednu jedinou vazbu (a to ještě jen za cenu ujetí přípoje pro lidi jedoucí skrz ČB).

Ostatní vazby v dané situaci vyřešeny nejsou; ujedou tak jako tak.

P. S. Teď od 16. 3. (poté, co se mimo špičku protočily Os mezi JI a TR o hodinu), už může být situace u sudých R11 výrazně stabilnější; na rozdíl od ještě nedávného stavu, kdy mezi Brnem a Okříškami mohl jet skoro včas, přesto najednou v Bransouzích např. +12, z Rantířova pak cca +16 a plusmínus tatáž hodnota až k Plzni.

Edit v 18 h - ještě jeden aspekt: roztržení R11 v ČB by znamenalo přítomnost dalších dvou rychlíkových souprav v ČB okolo S:00 h (dvě namísto čtyř, co se směru od/do Plzně + Brna týče).

V součtu s ostatními (Ex směr Praha, cokoliv směr Linz, Os směr Nové Údolí, Os směr České Velenice; eventuálně i Os od/do Protivína a R od/do Prahy) už by se všechny jmenované soupravy ani nemusely ke čtyřem tamním nástupištím (resp. sedmi nástupištním hranám) vejít.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 31. března 2020 - 18:01:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 8-2017
- Samo "trhání" připouští existenci stavu "ve větším než malém % případů přijede R11 od Brna do ČB s takovým zpožděním, že ani cestou dál směr Plzeň nebude menší než cca 10 minut". Tedy stavu, v němž jsou ohroženy mnohé další přípoje na trase; a kdy "stabilizačním opatřením" má být opatření, které vyřeší jednu jedinou vazbu (a to ještě jen za cenu ujetí přípoje pro lidi jedoucí skrz ČB).

Zkuste to, prosím, napsat nějak míň šroubovaně, nechápu, co jste tím chtěl říct.
Podle mě by měly čekat rychlíky na Plzeň v ČB max 5 minut, tak pokud by se soupravy obou větví podařilo poskládat k jedné hraně, by byl přestup zajištěn při zpoždění od Brna do 10 minut. Při větším zpoždění by byl přestup holt až na osobák (z toho minima cestujících, co jede v ČB durch, jich za Strakonice zas tak moc nejede). To mi nepřijde tak špatné.
Úterý, 31. března 2020 - 18:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14888
Registrován: 12-2007
Zkuste to, prosím, napsat nějak míň šroubovaně,

O. K., pokusím se.

Kdo tvrdí, že R11 jezdí od Brna často zpožděná, tak tím přiznává, že těm zpožděným spojům ujede i leccos dalšího (od Jihlavy až po ČB).

Roztržením v ČB se vyřeší jen nepřenesení zpoždění dál z ČB směrem na Plzeň (za cenu až 2h čekání v ČB pro "skrzové cestující"). Namísto systémového řešení, aby ty rychlíky tak zpožděné nebyly (jedno takové řešení bylo k 16. 3. přijato; pokud by ani to nestačilo, tak je na místě zvážit rozvolnění dosavadního, provozně relativně "napjatého" stavu s křižováním R11 až v Krahulově namísto Okříšek).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Úterý, 31. března 2020 - 18:10:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2005
Registrován: 7-2017
M250.0:
"
T27: Ale ne všechny smlouvy už byly podepsány. Dále viz Sants."

Pokud někdo 5 dnů zpět pověsí do EZaku zakázku, tak je asi jasné, že to chce dotáhnout. Ale možná jsem naivní.
Úterý, 31. března 2020 - 19:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 1-2019
Tantin27:
"Pokud někdo 5 dnů zpět pověsí do EZaku zakázku, tak je asi jasné, že to chce to chce dotáhnout. Ale možná jsem naivní."

Nejste naivní. Na podzim budou krajské volby a ty nejspíš proběhnou. Z dokončené soutěže se dají celkem úspěšně vytřískat politické body.

Mluvil jsem tady o tom, že některé spoje, které byly seškrtány během koronavirové krize, se už nejspíš neobnoví. To se ale týká především mezinárodních spojů, kde pro jejich provoz nestačí jen podepsané smlouvy, ale zároveň i dohoda příslušných orgánů v obou zemích.

Je-li podepsaná smlouva a není možné jezdit přes hranici kvůli nezájmu druhé strany, vlak se ukončí v poslední stanici před hranicí. Jak prosté. Příkladem této situace, ještě před koronavirovou krizí, se stal úsek Horní Lideč - Púchov, kde se nepodařilo dosáhnout dohody mezi Arrivou a ŽSSK. Vlaky Arrivy tedy končily ve Střelné.

(S ohledem na současný vývoj lze očekávat, že Slováci škrtnou i torzo Strelenka - Púchov. Tam je ale situace jiná než u nás, je tam jiné nastavení smluv.)

O českou vnitrostátní přepravu bych se až tak neobával, do práce, za studiem apod. se bude muset jezdit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Úterý, 31. března 2020 - 20:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1604
Registrován: 8-2017
David: tak je na místě zvážit rozvolnění dosavadního, provozně relativně "napjatého" stavu s křižováním R11 až v Krahulově namísto Okříšek)
To je na místě ale až po zdvoukolejnění úseku Střelice - Zastávka, bez něj budete muset křižovat buď v Tetčicích, čímž ale jenom posunete našponovaný úsek o dům dál, nebo už v Zastávce, čímž, kromě dost nepříjemného prodloužení jízdní doby, rozházíte osobáky.

Nejste naivní. Na podzim budou krajské volby a ty nejspíš proběhnou. Z dokončené soutěže se dají celkem úspěšně vytřískat politické body.
Ale vy ano. Nepamatuji krajské volby, které by rozhodovala krajská témata.
Úterý, 31. března 2020 - 20:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 4-2004
M250.0: Pardubický kraj 2012...
Úterý, 31. března 2020 - 21:28:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 8-2017
Jestli máte na mysli Dušomíra, tak to byla spíš nešťastná shoda politických okolností, Zemanovci se dostali do zastupitelstva velmi těsně (5,31 %), jenom bohužel byli potřeba k sestavení koalice.
Úterý, 31. března 2020 - 21:43:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 236
Registrován: 1-2019
M250.0:
"Jestli máte na mysli Dušomíra, tak to byla spíš nešťastná shoda politických okolností, Zemanovci se dostali do zastupitelstva velmi těsně (5,31 %), jenom bohužel byli potřeba k sestavení koalice."

No jo, jenže strany, které vytvořily koalici v roce 2008, dosáhly o 4 roky později horších výsledků.

ČSSD
2008: 35,73 %
2012: 21,31 %

Výrazný propad, o víc než 14 %.

Koalice pro Pardubický kraj
2008: 18,59 %
2012: 17,74 %

Tady byl pokles menší.

Ale právě pokles ČSSD je z tohoto pohledu varující. Možná právě odsud získal Dušek nějaké hlasy, nárůst hlasů tehdy také měla i KSČM, ze 13 % na 18,86 %.

Ve prospěch ODS ty hlasy nešly. V roce 2008 získala 20,80 % hlasů, o 4 roky později pak jen 10,9 %. A to byla celou dobu na kraji v opozici.

Podotýkám, že Babišovo ANO ještě v roce 2012 nikdo neznal.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Úterý, 31. března 2020 - 22:02:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13406
Registrován: 8-2004
Sants:
"Tantin27:
"Nic se škrtat nebude"V kontextu ekonomické situace, do níž se právě teď po hlavě řítíme, mi toto tvrzení přijde přece jen poněkud odvážné."
Také si myslím.

Aby se diskutované dilema (ne)roztržení R v Budějovicích (což bych osobně považoval za záslužný čin) nevyřešilo tím, že minimálně mezi ČB a Jihlavou žádné R nebudou.

Hajnej:
"než předstírat, že nemá mozek"
Zatím neúspěšně předstírá, že mozek má.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Tass
Úterý, 31. března 2020 - 22:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 695
Registrován: 10-2006
Pan_Hloupej:
"M250.0:
"Jestli máte na mysli Dušomíra, tak to byla spíš nešťastná shoda politických okolností, Zemanovci se dostali do zastupitelstva velmi těsně (5,31 %), jenom bohužel byli potřeba k sestavení koalice."
No jo, jenže strany, které vytvořily koalici v roce 2008, dosáhly o 4 roky později horších výsledků.

ČSSD
2008: 35,73 %
2012: 21,31 %

Výrazný propad, o víc než 14 %.

Koalice pro Pardubický kraj
2008: 18,59 %
2012: 17,74 %

Tady byl pokles menší.

Ale právě pokles ČSSD je z tohoto pohledu varující. Možná právě odsud získal Dušek nějaké hlasy, nárůst hlasů tehdy také měla i KSČM, ze 13 % na 18,86 %. "

Dušomír v roce 2012 získal hlasy jednak proto, že se přilepil na Zemana. Druhak proto, že veřejnost byla nasraná na bordel, který do VHD přineslo Iredo. To byl taky hlavní důvod, proč socdemáci přišli o tolik hlasů. A Dušek se prezentoval jako někdo, kdo to dá zpátky dohromady a vrátí zrušené spoje. Jenže jich moc nevrátil a navíc v dalších volbách vedl kandidátku několika sdružení, která už neměla v názvu Zemana, tudíž nebylo divu, že dopadl jak sedláci u Chlumce.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Úterý, 31. března 2020 - 23:14:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14889
Registrován: 12-2007
Ve prospěch ODS ty hlasy nešly. V roce 2008 získala 20,80 % hlasů, o 4 roky později pak jen 10,9 %.
Což byl propad zjevně z té kategorie, kdy část voličů v krajských volbách (bohužel) hlasuje dle "zúčtování s celostátní politikou" (za kterou ti krajští představitelé ovšem nemohou).

Nic se škrtat nebude, nové smlouvy umožňují redukci maximálně na úroveň GVD 2018/2019.
Jistý prededens by se našel - k (byť "dočasné") redukci pod úroveň tohoto GVD již v těchto týdnech (na základě nějakého dodatku/doložky?) došlo.

Ještě bych doplnil, že linka P1 (Plzeň - Nepomuk - Horažďovice) má stanovený minimální rozsah dopravního výkonu, který činí 640 000 vlkm za rok. Je to i s ohledem na to, že Panteři na této lince se pořídili z dotací EU.
Ten objem dopravního výkonu nových Panterů je fixně vázán na úsek Plzeň - Horažďovice př. (= tzn. na "Městskou linkou v úseku Plzeň - Kozolupy se nevztahuje)?
Úterý, 31. března 2020 - 23:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 1-2019
David:
"Nic se škrtat nebude, nové smlouvy umožňují redukci maximálně na úroveň GVD 2018/2019.
Jistý prededens by se našel - k (byť "dočasné") redukci pod úroveň tohoto GVD již v těchto týdnech (na základě nějakého dodatku/doložky?) došlo. "

Smluvní dodatky, které se k těmto redukcím vážou, zatím nebyly v registru zveřejněny. Určitě někde jsou, ven se to určitě někdy dostane.

Je sice pravda, že jednotkou dočasnosti je v české historii 21 let, ale domnívám se, že žádný dopravce by neakceptoval takový škrt po delší dobu, než je nutné. Důvod je prostý. Provozování drážní dopravy vyžaduje nějaké vstupní náklady, především v podobě investic do vozidel (nová / rekonstrukce). Tyto náklady se dopravci vrátí tím, že objednatel si u něj objedná vlaky.

Kdyby ve smlouvách nebyla ustanovení, že redukce je možná jen do určité míry, případně dle dodatku ke smlouvě, tak by do toho žádný dopravce nešel, protože by se mu pak nemusely vrátit vstupní náklady.

David:
"Ten objem dopravního výkonu nových Panterů je fixně vázán na úsek Plzeň - Horažďovice př. (= tzn. na "Městskou linkou v úseku Plzeň - Kozolupy se nevztahuje)?"

Ve stejné smlouvě je zahrnut i úsek Plzeň - Kozolupy (netýká se přímých Os do Bezdružic).
Úterý, 31. března 2020 - 23:42:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2006
Registrován: 7-2017
David,PH: Podle mě se nynější omezení provozu čerpá právě z těch 10 %, co připouští smlouva.