Diskuse » Železnice » Vysokorychlostní tratě (VRT) » Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 29. 2. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 29. 2. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 17. února 2020 - 23:44:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2643
Registrován: 8-2010
ad Pikehead:
S těmi VRT... no opravdu moc není pro koho
Jak jako, že není pro koho ?...[coze][uhoh]. Vždyť na slidu níže se starostům SŽ "chlubila" nedávno se 47 800 pax jako výstupu z dopravního modelu někde u "blbé Jihlavy" !....[rofl][biggrin]
Pondělí, 17. února 2020 - 23:51:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3698
Registrován: 12-2007
Qěcy: Asi dálkové rychlíky a expresy ze severu, tzn. mezinárodní expresy a expresy a rychlíky z Moravy by mohly končit až v ONJ, ale rychlíky, např. do/z Děčína nebo Hradce Králové či jiné, které po příjezdu na hlavní nádraží se vracejí zase na sever, by mohly končit na Vrškách, podobně jako končily rychlíky do/z Tanvaldu. Myslím, že to 4. nástupiště zase nebude tolik vytížené.
Pikehead
Úterý, 18. února 2020 - 08:40:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5913
Registrován: 3-2007
Hajnej: Pravda... takže konec v nedohlednu a průjezdný model taky.

PRA: No ty kráso. Přes 40 000 denně jezdí mezi Frankfurtem a Kolínem. Mezi Erfurtem a Norimberkem jezdí 15 tisíc denně (snad po zrušení vnitorstátních leteckých linek), věřím, že vylezou na dvacku. Ale my máme Jihlavu a Brno, kam se na nás hrabe Němec i Brit (čili Anglosasové). [biggrin]
Bkp
Úterý, 18. února 2020 - 09:11:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8201
Registrován: 8-2003
Pikehead:
"Průjezdný model aktuálně trpí tím, že všude je rozvrat daný výlukovou činností, takže hrozí závlek zpoždění i na druhou stranu větve, kde jsou na vlak navázané odjezdy autobusů IDS. Pokud tomu musíte na hlaváku dát deset minut vatu jak má dnes S7, tak to "průjezdný" model moc není... "

Ano, proto pořád říkám, že do NS2 v Praze udělá průjezdný model víc škody, než užitku. Už i v dálkovce na to přišli, jenže Ropid pořád potřebuje jezevčíka "jako v Německu".[angry]
Úterý, 18. února 2020 - 09:44:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 795
Registrován: 1-2014
Paul_red_adair:
"ad Pikehead:
S těmi VRT... no opravdu moc není pro koho
Jak jako, že není pro koho ?...[coze][uhoh]. Vždyť na slidu níže se starostům SŽ "chlubila" nedávno se 47 800 pax jako výstupu z dopravního modelu někde u "blbé Jihlavy" !....[rofl][biggrin]
"

Jakkoli můžou být jinde čísla nadhozená, v každém případě soudruzi podhodnotili budoucí hustotu nejen VRT dopravy mezi Brnem a Přerovem/Olomoucí/Zlínem. Nebo ten číselný údaj ke Zlínce? Vždyť tolik lidí tam jezdí i dnes po rozpadající se trati.
Úterý, 18. února 2020 - 18:41:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 326
Registrován: 3-2018
Hroch:
"Gejza.L:
"nemělo by tam být i něco jako "zkapacitnění trati Praha-Libeň - Praha-Běchovice"? Nebo se na to již myslí?"Tak to bych se já zeptal, proč Praha-Libeň? Proč ne centrum Prahy? (Schválně nepíšu, jaké konkrétně nádraží.) A i k Pikeheadově variantě Zahraďák - co tam, resp. nejpozději ve Vršovicích? "
Já měl primárně na mysli co udělá potenciální převedení dálkovky směr Hradec (v zářné budoucnosti, kdy se jízdní doby začnou blížit cestě po D11) na trojkolejku do Běchovic. Ale uznávám že z hlediska budoucnosti ŽUP jsem asi zabloudil v přílišném detailu.
Úterý, 18. února 2020 - 20:31:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13311
Registrován: 8-2004
Pikehead:
"S těmi VRT... no opravdu moc není pro koho, zadruhé na to nejsou prachy"
Že by to všichni ti VRTkaři měli špatně spočítané?[proud]
Vážněji - já si o smyslu a termínech realizace VRT (pokud vůbec někdy nastane) nedělám žádné iluze. Čekal bych ale, pokud tedy už náhodou nějaká vznikne, že bude zdůvodněna dostatečným počtem vlaků.
Na druhou stranu ŽUP má kapacitní problémy už teď, natož s dalšími neVRT vlaky a je třeba je řešit tak jako tak. Vlaky z VRT jsou pak už jen taková "třešinka na dortu".
Pikehead:
"počet dálkových vlaků je dnes trochu nepřirozený - Leoš zkrachuje, Jančuru nejpozději s dožitím Bmz z druhé ruky přestane bavit černá nula (ČSD tuplem, ti ji budou mít spíš červenou) a vylobuje si koncesní model s dosypem,"
Ne že to třeba nenastane. Ale na druhou stranu toto už se tvrdí řadu let a stále nic...
Wagon:
"Hroch: Kdysi se psalo, že řada vlaků by mohla hlavákem pouze projíždět, ... Nebo by je tunely pod Vítkovem nepobraly? ...
např. do/z Děčína nebo Hradce Králové či jiné, které po příjezdu na hlavní nádraží se vracejí zase na sever, by mohly končit na Vrškách, podobně jako končily rychlíky do/z Tanvaldu"
Krom toho, co již napsali předřečníci bych dodal, že ty různé Sv nebo zveřejněné Sv (typu R/Ex z ČB do Holešovic) sice pomáhají nástupištím na hlaváku, ale zas přetěžuji zhlaví a navazující úseky.
Pikehead:
"třeba i v expresech nebo i dálkovce je námět na hezkou diplomku. Případně by si pár lidí od SŽ mohlo udělat výlet do Japonska, tam to umí. (Ano, nemají u toho Bt, B, Bymee, nekuplující elefanty, hydry a šukafon a neobjíždějí na hlavním soupravu, ale to my taky nemusíme mít, jen nám to asi musí říct Japonec.)"
Tak to je spíš na výlet dopravců a objednatelů, ne?
Qěcy:
"pomalu se buduje třetí a už asi dvacet let má přípravu na čtvrtou kolej. Plus se tu povídalo něco o koleji z odjezdu ONJ směrem k Čekačkám."
Aha, tak přípravu jsem nepočítal.
A povídání o koleji z ONJ k Zahraďáku (čekačkám) jsem nějak nezaznamenal (nebo úspěšně zapomněl).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 19. února 2020 - 07:34:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10317
Registrován: 4-2003
Hroch:Krom toho, co již napsali předřečníci bych dodal, že ty různé Sv nebo zveřejněné Sv (typu R/Ex z ČB do Holešovic) sice pomáhají nástupištím na hlaváku, ale zas přetěžuji zhlaví a navazující úseky.

To je přesně nedostatek, který by v případě R Praha - České Budějovice, Praha - Klatovy/Železná Ruda, Ex Praha - Cheb řešil řídící vůz. Místo toho se řídící vozy prohání na linkách S v okolí Prahy, kde by správně měly být zakoupeny další elektrické jednotky a Syslografy s Bdmteeo (či jak se to teď vlastně jmenuje) by v okolí Prahy jezdit neměly... Syslograf s Bdmteeo do okolí Prahy fakt díky svým vlastnostem (absence klimatizace, brzdění špalíkovou brzdou, atd.) nepatří, to je dočasné řešení, které ale v poměrech PIDu bude spíše řešení trvalé, protože ROPID na další jednotky smluvně netlačí a co není ve smlouvě, jako kdyby nebylo [crazy].
Středa, 19. února 2020 - 07:52:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10318
Registrován: 4-2003
Pikehead:A mimochodem, počet dálkových vlaků je dnes trochu nepřirozený - Leoš zkrachuje, Jančuru nejpozději s dožitím Bmz z druhé ruky přestane bavit černá nula (ČSD tuplem, ti ji budou mít spíš červenou) a vylobuje si koncesní model s dosypem, za což si bude moci nakoupit patrové rychlíkové jednotky na 200 km/h, které místo tří slotů zaberou jeden.

Úspornějšímu využití dopravní cesty se dá jít naproti i ekonomickými incentivami, nemusí stát vlakokilometr stejně v 7 ráno v Poříčanech jako o půlnoci ve Volarech...



Standardní kosočtvercoviny jednoho z největších brouků Pytlíků k-reportu [crazy].


Hroch:Ne že to třeba nenastane. Ale na druhou stranu toto už se tvrdí řadu let a stále nic...

To tvrdí řadu let akorát ti, co by si to tak přáli. Bohužel pro ně nastávájí další obměny vozového parku na západ od našich hranic a opět tedy je kde nakupovat ojetiny a daleko lepší, než byly v nabídce okolo roku 2010. Vůbec bych nedivil, kdyby se tu časem objevilo ojeté TGV Duplex, čemuž postupně bude nahrávat postupující konverze na 25 kV AC (včetně postupně zprovozňovaných úseků VRT), byť z dnešního pohledu je představa provozu TGV Duplex v našich podmínkách silně přitažená za vlasy. Ale to byl ještě v roce 2009 provoz vlaků RJ a LEO také a modrogumní část obyvatelstva se tomu silně posmívala a tvrdila, že je to nemožné a kdo si to myslí, že ano, tak je snílek atd.. A přitom v roce 2020 se na síti SŽ(DC) prohání vlaky (nejen) těchto dopravců v neobjednávané dopravě, ale i v dopravě objednávané. Aneb co bylo včera k smíchu, tak je dnes realitou a co je k smíchu dnes, může být realitou zítra, takže speciálně dnešní predikce o konci RJ a LEO bych hodil rovnou do kanálu, protože ty z roku 2011 už tam dávno po zásluze jsou [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 19. února 2020 - 10:59:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3701
Registrován: 12-2007
Bram: Souhlasím s Vámi, vím, že na nákup nové železniční techniky je pro společnosti vlastněné z větší části státem nebo veřejnou správou nutné výběrové řízení, nicméně si myslím, že Škoda Transportation vyrábí docela solidní elektrické jednotky, a proto by bylo i z hlediska zaměstnanosti a daňových příjmů státu výhodnější, kdyby se zejména pro účely regionální dopravy a vnitrostátní rychlíkové dopravy na elektrizovaných tratí místo ojetin ze Západu nakupovaly nové elektrické jednotky pokud možno od Škody Transportation, které by kromě zaměstnanosti také pomohly k daňovým příjmům státu. Proto jsem také uvítal nákup nových elektrických jednotek Jihomoravským krajem, i když tomu nefandily České dráhy.
Pikehead
Středa, 19. února 2020 - 20:30:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5919
Registrován: 3-2007
Bram:
"Standardní kosočtvercoviny jednoho z největších brouků Pytlíků k-reportu [crazy]."

Hele já si nikdy dřív nevšiml, že bys byl takový rýpavý hovado, ale v poslední době se to nějak stupňuje. Až si říkám, co se děje - chlastáš, nabíječka nenabíjí, krize středního věku, všecko dohromady...?
Středa, 19. února 2020 - 20:54:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10326
Registrován: 4-2003
Pikehead:Hele já si nikdy dřív nevšiml, že bys byl takový rýpavý hovado, ale v poslední době se to nějak stupňuje.

Podívej se, co jsi v tomto vlákně zcela nedávno psal a zamysli se trochu nad tím. Tedy jestli to dokážeš. Dělal jsi ze mne wola a byl jsem velice rád, když dva další diskutující svými zkušenostmi potvrdili to, co jsem si nemohl zažít, ale alespoň jsem se zamyslel, použil fyziku, určitou dávku zkušeností a zcela oprávněně jsem kroutil hlavou nad tím, co různí lidoví vypravěči vypravují. Tvé tehdejší výpady jsem přešel zcela bez nějakého pichlavého komentáře.

Tak sorry, ale předpokládám, že znáš alespoň dnešní reálie a (patrně) pracuješ jako ekonom či něco podobného. Tak bych očekával, že než něco vypustíš, tak se nad tím alespoň trochu zamyslíš. Jestli předpokládám něco jako hodně nepravděpodobného, tak to je to, že si Jančura vylobbuje koncesní model. Ten by totiž mohl být velmi rychle jeho koncem a to on moc dobře ví.

A jen tak mimochodem, jsem téměř abstinent, nabíječka nabíjí, krizi středního věku mám úspěšně za sebou, takže tady fakt nic nenajdeš [nene].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 20. února 2020 - 07:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11067
Registrován: 8-2012
Případně by si pár lidí od SŽ mohlo udělat výlet do Japonska, tam to umí
A co si konkrétně slibujete od výletu do Japonska, že tam jako umí? Oni tam totiž především umí/musí/potřebují na území cca velikosti Středočeského kraje + Prahy provozovat dopravu ne pro dva a půl, ne tři a půl, ale pro třicet pět miliónů lidí. Takže jaké závěry chcete z takového výletu vyvozovat?
電車オタク
Čtvrtek, 20. února 2020 - 08:52:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21340
Registrován: 5-2002
TH: Takže jaké závěry chcete z takového výletu vyvozovat?
Taky si říkám, že takové závěry, které se z toho vyvodit dají, by raději ani nechtěli... [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Pátek, 21. února 2020 - 00:27:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5921
Registrován: 3-2007
Bram:
"A jen tak mimochodem, jsem téměř abstinent, nabíječka nabíjí, krizi středního věku mám úspěšně za sebou, takže tady fakt nic nenajdeš [nene]."
Tak to mám radost, já jen že podobný přístup tu není patrný jen vůči mně, tak mě napadlo hledat nějakou širší příčinu.

T_._H_.:
"Takže jaké závěry chcete z takového výletu vyvozovat?"
Třeba přistavení vlaku na sekundy přesně, jeho naložení/vyložení taktéž a odjezd v plánovaném čase a trase. Tohle všechno asi souvisí s technologickými předpoklady, konstrukcí a stavem vozidel, disciplině a profesionalitě všech zúčastněných. Ale i kdyby jen zlomek z toho začali zavádět do praxe, tak to může bordel panující ve velkých uzlech výrazně omezit.

Taky by se tím mohla vymýtit neustále kolovrátkovaná představa, že hlavák v Praze ani Brně kriticky nestačí a je třeba za desítky miliard postavit podzemní / přesunuté nádraží a extenzivně tak vykrýt nárůst dopravy, aniž by se šáhlo do současného salámismu a provozování předpotopních vozidel a technologie výpravy.
Pátek, 21. února 2020 - 08:54:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11080
Registrován: 8-2012
Tohle všechno asi souvisí s technologickými předpoklady, konstrukcí a stavem vozidel, disciplině a profesionalitě všech zúčastněných
Je symbolické, že to nejpodstatnější jste neuvedl - infrastruktura. Ona třeba linka Jamanote v Tokiu sice opticky jezdí v nějakém železničním systému, ale ve své podstatě má prakticky separovanou infrastrukturu (i od Keihin-Tohoku lajny, která ji velkou část trasy kopíruje).
Takže ano, na separované trati pro jednotky 471 (ve stáří podobném jako E231 na Jamanote) linky S1 to taky půjde jako na drátkách, jen tu žádnou takovou trať nevidím - ba dokonce to "postavení" a "extenzivní vykrytí" považujete za špatné. Takže jste očividně v případě Japonska nepochopil vůbec nic.
Že se zruší takové ty modrogumní "krví psané" postupy, jak na každé zastávce musí vylézt konduktér, zapískat a zamávat zeleným terčíkem, to je samozřejmě potřeba, ale není to úplné řešení.
電車オタク
Pátek, 21. února 2020 - 09:21:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10334
Registrován: 4-2003
Pikehead:Taky by se tím mohla vymýtit neustále kolovrátkovaná představa, že hlavák v Praze ani Brně kriticky nestačí a je třeba za desítky miliard postavit podzemní / přesunuté nádraží a extenzivně tak vykrýt nárůst dopravy, aniž by se šáhlo do současného salámismu a provozování předpotopních vozidel a technologie výpravy.


Moje rada nezabrala, tak holt jsi tu za brouka Pytlíka i nadále [crazy].

I třeba v Berlíně je vše separované, takže v poměrech Prahy a jejího okolí by to na berlínský způsob vypadalo tak, že všechny vlaky z Prahy do stanic Český Brod, Neratovice, Roztoky, Kladno, Řevnice, Říčany byly linky S-Bahn, které by jely na separované infrastruktuře (v centru Prahy po Novém spojení 2), na kterou by až na nějaké výjimky příměstské vlaky Benešov - Praha, Kolín - Praha, Milovice - Praha, Kralupy - Praha, Beroun - Praha vůbec nevjížděly, navíc by tyto vlaky něměly charakter zastávkových osobních vlaků, ale byly by to vlaky v úseku, kde by byly souběhu s vlaky S-Bahn vlaky na úrovni dnešních spěšných vlaků. Daleko lépe by se to sneslo i s ostatními vlaky Ex, R, Sp, Nex, Pn, Vn atd..
Pátek, 21. února 2020 - 09:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 854
Registrován: 6-2019
tak holt jsi tu za brouka Pytlíka i nadále
Pravil esenciální brouk pytlík.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 21. února 2020 - 09:38:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21347
Registrován: 5-2002
Pike: neustále kolovrátkovaná představa, že hlavák v Praze ani Brně kriticky nestačí a je třeba za desítky miliard postavit podzemní / přesunuté nádraží a extenzivně tak vykrýt nárůst dopravy
Už před nějakou dobu tady tuším Qěcy zmiňoval, že je v tom japonsku na naše zvyklosti nějak málo výhybek - to Tě netrklo, že by to mohlo znamenat segregaci...?
No a protože v Praze ani v Brně k segregaci nedošlo ani v době, kdy byla železnice nejprogresívnější hromadnou dopravou, ani ta města nebyla nijak zvlášť vybombardovaná, tak se to holt bude dělat až dnes a za těžký peníze.
Zkus si pro srovnání porovnat třeba Varšavu mezi Západním a Východním nádražím. NS2 je v podstatě snaha udělat totéž v Praze.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 21. února 2020 - 10:08:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10336
Registrován: 4-2003
AŠM:Pravil esenciální brouk pytlík.

Pravil vrchní brouk Pytlík SŽDC.

Prostě AŠM je zase na koni a potřebuje si ulevit. Tak ho z toho koně rychle skopneme: Byl to právě AŠM, který tu kdysi obhajoval konverzi na trati Tábor - Bechyně a dělal z ostatních pitomce, jako že problému nerozumí, o záležitosti nic neví atd.. Dnes, jako správný brouk Pytlík, zastává názor zcela opačný a dělá z ostatních opět pitomce [wink].

Chtěl jsem si tyto komentáře navždy odpustit, ale když pan AŠM jinak nedá, tak se nedá nic jiného dělat [nene].
Pátek, 21. února 2020 - 10:16:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9062
Registrován: 9-2002
Mohl by ses obtěžovat a toto nařčení doložit odkazem ?!

Že si na nic takovýho nevzpomínám...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 21. února 2020 - 10:36:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10338
Registrován: 4-2003
Ale já si na to vzpomínám celkem dobře...

A i kdyby ne, tak mlžením o roli SŽDC (a házením původu tohoto nápadu zcela nesmyslně na Jihočeský kraj) v případu konverze a děláním pitomců z ostatních ze sebe toho brouka Pytlíka dělá i tak dostatečně [wink].

Dále už to komentovat radši nebudu, stejně by to administrátoři naprosto pochopitelně smázli, jak se to již několikrát stalo. A do budoucna bude lepší na výlevy pana AŠM vůbec nereagovat. To jsou nějaké jeho nevyřízené účty se mnou a s tím toho ze své strany udělat nic moc nemohu [nene].
Pátek, 21. února 2020 - 10:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 855
Registrován: 6-2019
Byl to právě AŠM, který tu kdysi obhajoval konverzi na trati Tábor - Bechyně a dělal z ostatních pitomce, jako že problému nerozumí, o záležitosti nic neví atd..
Lžete. Ostatně, když vidím vaší demonstrativní vysírku přes tričko, tak musím dodat, že od lidí co pracují tam kde vy, mě to vůbec nepřekvapuje.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 21. února 2020 - 11:06:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10339
Registrován: 4-2003
AŠM:Lžete. Ostatně, když vidím vaší demonstrativní vysírku přes tričko, tak musím dodat, že od lidí co pracují tam kde vy, mě to vůbec nepřekvapuje.

Někteří lidé (jmenovitě třeba AŠM) nevědí, kdy je vhodné s osobními útoky přestat, či lépe s nimi nezačínat [nene]. Přitom se sami považují za etalony slušnosti a inteligence [crazy].

Dál to fakt nemá cenu řešit [wink].
Pátek, 21. února 2020 - 12:38:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 858
Registrován: 6-2019
To skutečně nemá - lhář jste tady vy a to lehce doložitelný. Nikdy jsem totiž žádnou konverzi Tábor - Bechyně neobhajoval. A nemáte ani koule na to se přiznat, tfuj. [ko]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pátek, 21. února 2020 - 13:24:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 2-2018
Agent: Mohl by ses obtěžovat a toto nařčení doložit odkazem ?! Že si na nic takovýho nevzpomínám...

Bram: Ale já si na to vzpomínám celkem dobře... A i kdyby ne, tak mlžením o roli...

Že tu osobu ještě někdo berete vážně, stačí se podívat na jeho další příspěvky ... [wink]
Pátek, 21. února 2020 - 13:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6656
Registrován: 9-2011
pirx: já si na to vzpomínám celkem dobře

Pan prezident si taky velmi dobře vzpomíná na jeden článek, byl na stránce někde vpravo dole... [biggrin]
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 21. února 2020 - 17:21:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9063
Registrován: 9-2002
Bram: Dodej onen odkaz, nebo skoč do zdi...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 21. února 2020 - 20:25:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3736
Registrován: 5-2002
Už před nějakou dobu tady tuším Qěcy zmiňoval, že je v tom japonsku na naše zvyklosti nějak málo výhybek - to Tě netrklo, že by to mohlo znamenat segregaci...?
Ne nutně. Třeba z konečné Demačijanagi (společnost Keihan) je takový provoz. Ty různé barvičky jsou různé kategorie vlaků, co se dál různě předjíždějí (a při příjezdu se předjížděly). Ty červené limited expresy se klidně můžou rovnat našim rychlíkům. A infrastruktura je taková, v tom plánku jim chybí dvojitá kolejová spojka, jediné výhybky, co tam jsou.
Společnost Hankjú má v Kjótu konečnou vybavenou úplně stejně, taky s podobným provozem různých kategorií vlaků. Samozřejmě, ani jedné společnosti se tam neplete nákladka.
-------------
Brno by se podle mě v úseku od spojení třebovské a tišnovské trati k Heršpicím dalo segregovat naprosto v pohodě, právě proto, že tam trať vede skrz brownfieldy. Dvě další koleje by se tam vešly. Na obou koncích by bylo místo pro nějaké mimoúrovňové rozplety, i když na severu by si to vyžadovalo trochu redukci Maloměřic.
Pátek, 21. února 2020 - 20:50:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13318
Registrován: 8-2004
Pikehead:
"Taky by se tím mohla vymýtit neustále kolovrátkovaná představa, že hlavák v Praze ani Brně kriticky nestačí a je třeba za desítky miliard postavit podzemní / přesunuté nádraží a extenzivně tak vykrýt nárůst dopravy, aniž by se šáhlo do současného salámismu a provozování předpotopních vozidel a technologie výpravy."
Je mi líto, ale tentokrát musím souhlasit s T.H. a Hajným.
Jen bych za sebe oddělil otázku ŽUP a ŽUB, poněvadž v ŽUBu se směřuje k přesnému opaku segregace.[ko][ko][ko] (Zatímco v ŽUPu se zatím nesměřuje vůbec k ničemu.[sad])
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pikehead
Úterý, 25. února 2020 - 20:25:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5924
Registrován: 3-2007
Hajnej, TH: Jasně, Japonci mají dedikovanou trubku bez kolizních bodů podobně jako stanice metra. Vzhledem k tomu, že se v Japonsku bavíme o stanicích odbavujících násobky až o řád jinačí objemy než Váguson, tak primárním motivem takového přístupu nebude vychytaná stabilizace/garance vlakových cest, ale strašlivý hlad po kapacitě, který jinak než tím "metrem" nevyřešíte.

Ale možná se zbytečně dostáváme do boje o dva extrémy. Nepopírám, že segregace je technologicky logičtější, i současné objemy a trendy na ní jsou zralé atd., nicméně k segregaci v Praze za 150 let nedošlo a NS2 tu nebude za 5 let (i uváděných 10 let zní dost optimisticky). Teprv běží tendr a za rok až dva bude studie). Otázka je, co se dá udělat pro to, aby se překlenula doba v rozmezí 10-x let s využitím best practice odjinud. I v Japonsku snad najdete stanice, kde se každá příchozí kolej rozdvojí na 2-2,5 (což je pražský hlavák). Bylo by zajímavé vidět, jakou tam má podobná stanice kapacitu (hlavák aktuálně něco pod 800 vlaků denně s velmi malým podílem průjezdných). Nechci předjímat, ale "zázračné" řešení může být to výrazněji zprůjezdnit a třeba si tam podobné trubky Smíchov-Vysočany, Vršovice-Libeň zkusit ve špičce vytvořit, a do nich všechno in/out rovnoběžně cpát.

Dopravních technologů, kteří by si s tímhle uměli vyhrát, snad v ČR/SR pár bude. A kromě nich je to i potrava pro nějakého konzultanta na zlepšování procesů (ha, kaizen), který vám vyšvihne taky Išikavu s hlavními příčinami problémů (samozřejmě i na straně dopravců) s pomůže najít jejich řešení.

Zároveň tím může vzniknout i věrohodné teoretické maximum pro danou technologii (kterým lze mávat a pomoci tak odůvodnit i NS2)... Vadí mi (jak je v tomto tématu zvykem) nereálné upínání se na novou střechu z titanu, namísto aby se někde sehnalo pár tašek z druhé ruky a opravila se střecha, kterou aktuálně máme.
Úterý, 25. února 2020 - 20:52:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6084
Registrován: 9-2005
Pikehead: tak ještě zveřejněné statistiku přesnosti vlaků v uzlu Praha a nějakém obdobně velkém japonském. Na minuty, žádné, že do pěti minut je to včas.
A pak se teprve budeme bavit o tom, proč to v Japonsku jezdí přesněji, o disciplíně a o absenci nákladních vlaků, a výluk a dalších vlivů, které každodenně naruší jízdu poloviny vlaků os. dopravy v uzlu Praha o dvě a více minut.
Trubky ve směrech, které navrhujete, se kříží, takže tím hlavák zabijete. Naopak ten je konfigurován jako obratiště dvouhlavých vlaků ze všech směrů. Tehdy využijete kapacitu na maximum. Možná, ji využijete ještě víc, když budete v nerovnoměrných intervalech na průjezdném modelu provážet vždy dva vlaky za sebou. První zastaví na odjezdové půlce perónu, druhý už na vjezdové. Ale to je čistá teorie.
A nejvíc cestujících odbavite asi při prujezdnem provozu maximálně dlouhých dvoupodlažních souprav čili si tak patnactivozovych ešusů.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 25. února 2020 - 21:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13323
Registrován: 8-2004
Pikehead:
"Nechci předjímat, ale "zázračné" řešení může být to výrazněji zprůjezdnit a třeba si tam podobné trubky Smíchov-Vysočany, Vršovice-Libeň zkusit ve špičce vytvořit, a do nich všechno in/out rovnoběžně cpát.
Vadí mi nereálné upínání se na novou střechu z titanu, namísto aby se někde sehnalo pár tašek z druhé ruky a opravila se střecha, kterou aktuálně máme."
Tak jistěže by čisté zprůjezdnění pomohlo (předpokládám, že jste ty směry myslel opačně, tedy nekolizně). Jen by to např. znamenalo, že se grafikon bude odvíjet právě od toho pražského hlavního nádraží a ne od regionálních uzlů (prostě ty polohy v Lovosicích, Budějovicích, Příkosicích, Chlumci, ... nějak vyjdou ... nebo nevyjdou); např. by to znamenalo, že si nebudeme hrát na žádné posily (co přijede, to odjede, balený vzduch proti špičce bude brán jako standard, stejně jako navýšení turnusové potřeby); např. by to znamenalo, že rozsah dopravy směr Plzeň a Budějovice se přizpůsobí vstupům od Libně a Balabenky; ...
Nezapomínal bych, že jenom v Praze máme několikero intenzivně využívaných úrovňových křížení (Libeň, Balabenka, Smíchov, brzy Stromovka, Bubny, Zahradní Město).

Já neočekávám, že NS2 je nějaká spása v brzké době. Ani mi nepřijde, že by to tu někdo tvrdil.
Na druhou stranu nevěřím na nějaká zázračná řešení.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 26. února 2020 - 08:50:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3511
Registrován: 5-2002
Pikehead: Vadí mi (jak je v tomto tématu zvykem) nereálné upínání se na novou střechu z titanu, namísto aby se někde sehnalo pár tašek z druhé ruky a opravila se střecha, kterou aktuálně máme.
Já se už dlouho těším na den, až všichni pochopí, že to nejsou opatření protichůdná a že je potřeba obojí, byť každé jindy. A že ani NS-2 za 20 let není důvodem pro nerealizaci třeba zahustění autobloku nebo modernější výpravy nyní, na druhou stranu ani to že snad během 20. let bude třeba zkapacitněno na Smíchov není důvodem považovat za nesmysl NS-II někdy později (včetně ovšem zahájení jeho - mnohem delší - přípravy již někdy touhle dobou).
Středa, 26. února 2020 - 09:19:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21429
Registrován: 5-2002
TZ: tady nejde o protichůdnost, tady jde spíš o to, že se při omezených zdrojích nedají dělat věci současně, ale musí se dělat postupně, čímž přibývá starost s určením pořadí.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 26. února 2020 - 09:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10345
Registrován: 4-2003
Hajnej: tady nejde o protichůdnost, tady jde spíš o to, že se při omezených zdrojích nedají dělat věci současně, ale musí se dělat postupně, čímž přibývá starost s určením pořadí.

Optimální by bylo, kdyby se o výstavbě NS2 rozhodlo již nyní (a začalo se připravovat) a žst. Smíchov bylo již zrekonstruováno s ohledem na NS2, aby se tam dalo NS2 v budoucnu bez velkých úprav zapojit.

Pak je ale otázka, jak pojmout rekonstrukci Masarykova nádraží. Nejlépe asi tak, jak se to teď připravuje a až to bude za dvacet let aktuální, tak ho předělat pro NS2...
Středa, 26. února 2020 - 11:54:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1559
Registrován: 11-2005
Ještě bych si dovolil hlasovat pro ETCS co nejvyššího levelu, to by se najednou koukalo, jakou mají vinohradské i vítkovské tunely kapacitu. A pokud i to je hudba budoucnosti, tak napíchat autobloková návěstidla každých 300 m.

Změnit mindset by se mohlo spíše stran údržby té infra, kdy u nás je zvykem, že se na to moc nešahá, přes den se po tom jezdí, v noci to leží ladem, a po několika letech je potřeba udělat několikaměsíční výluku s kompletní rekonstrukcí. Dobrá správa by se mohla jít poptat třeba do Nizozemí, na německé VRTky nebo ať nežeru do pražského metra, jak funguje každonoční údržba.

Jenže český přístup byl vždycky, srát na to, pak obhajovat nutnost megainvestice (NS2, odsun...), a když se to mega postaví, tak na to dál srát.
Bkp
Středa, 26. února 2020 - 12:18:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8203
Registrován: 8-2003
Qěcy:
"Trubky ve směrech, které navrhujete, se kříží, takže tím hlavák zabijete. Naopak ten je konfigurován jako obratiště dvouhlavých vlaků ze všech směrů. Tehdy využijete kapacitu na maximum."

Ano, přesně tak, už by to Ropid měl pochopit a smířit se s tím.
Anebo si to připomenout, až zase za nějakou dobu bude u jednoho nástupiště z jedné strany projíždět 854 do Všetat a z druhé hrany 845 ze Všetat.
Středa, 26. února 2020 - 13:03:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21433
Registrován: 5-2002
Libcha: Ještě bych si dovolil hlasovat pro ETCS co nejvyššího levelu, to by se najednou koukalo, jakou mají vinohradské i vítkovské tunely kapacitu.
Na to stačí L2 s krátkými detekčními úseky.

A pokud i to je hudba budoucnosti, tak napíchat autobloková návěstidla každých 300 m.
RBC k tomu ani žádná návěstidla nepotřebuje.
Koneckonců něco takového se umí i v Praze, a to bezmála 50 let: na metru.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 27. února 2020 - 21:16:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13325
Registrován: 8-2004
Bram:
Pokud Vám nevadí předělat Masaryčku, tak bych celkem v klidu byl i pro předělání Smíchova. Nechť těch 20+ let slouží (modernizovaný) ve stavu, který bude plně vyhovovat stávajícím potřebám, a ne jako "dočasné" provizorium s nevyhovujícími kompromisy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 28. února 2020 - 08:32:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10355
Registrován: 4-2003
Hroch:Pokud Vám nevadí předělat Masaryčku, tak bych celkem v klidu byl i pro předělání Smíchova. Nechť těch 20+ let slouží (modernizovaný) ve stavu, který bude plně vyhovovat stávajícím potřebám, a ne jako "dočasné" provizorium s nevyhovujícími kompromisy.

Pokud se nebude trvat na tom, že i vlaky od Kralup a Kladna nutně musí projet NS2, tak by Masarykovo nádraží mohlo být i do budoucna tak, jak je a od Libně a Balabenky by se na NS2 mohlo jezdit již odsud: https://mapy.cz/s/muludehafu

Na NS2 by vedly průběžné koleje od Sluncové a na Masarykovo nádraží by se jezdilo do odbočky po vnějších kolejích okolo klesajících průběžných kolejí pokračujících do NS2. Samozřejmě mezi Sluncovou a Hrabovkou by musely vést alespoň tři koleje, ideálně koleje čtyři, ovšem čtyři koleje se tam asi nevejdou [nene].

Také předpokládám, že Masarykovo nádraží podlehne rekonstrukci dříve, kdežto Smíchov bude rekonstruován později. Za pár let bude oficiálně jasno i o NS2, takže v případě Smíchova bych daleko raději viděl již s přípravou pro NS2 [wink].
Pikehead
Pátek, 28. února 2020 - 08:41:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5927
Registrován: 3-2007
Sorry, chyba - jasně že "trubky" zapojit naopak.

Hrochem zmíněná rezignace na regionální uzly nemusí být až tak tragická, s trochu větší variabilitou souprav nemusíte jet až bůhvíkam, ale stačí otočit nějaký místní výkon. V Bruselu to podobně dělali už před 20 lety - gumák začal na letišti, projel do centra jako spěšňák a pokračoval třeba jako rychlík do Oostende.

Zajímavé jsou ty zmínky o úrovňových kříženích, ono aby ta trubka hlavákem fungovala, tak se jí musí trochu pomoci v okolních stanicích a o to flexibilnější by měla být infrastruktura tam. Takže i priorita (a intenzita řešení) úrovňových křížení by měla být výsledkem zmiňovaného zkoumání. Libeň je jasná a jednou se snad dotáhne, Balabenka je trapnost a doteď nechápu, proč nebyla v NS, ale snad by byla řešitelá dodatečně? Smíchov bude brzy vypadat úplně jinak a doufám, že se při rekonstrukci stanice počítá s přesmyky od Rudné a ideálně i od Semmeringu. Zahradní Město myslíte spojku Malešice-ZM? Místo na ní je, respektive bude.

Zajímavá je zmínka o Masaryčce - na ní se vejde třetí silná linka S-Bahnu do Kladna a na letiště? Nebude i kvůli tomu muset něco vypadnout pryč na průjezdný hlavák? Přece jen tunel do Veleslavína vypadá při vší skepsi blíž...
Pátek, 28. února 2020 - 10:29:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3719
Registrován: 12-2007
Pikehead: Myslím, že na Masaryčce mají přibýt nejméně 2 koleje navíc ve směru k ulici Na Florenci, takže regionální dopravu by měla Masaryčka zvládnout. Už teď nebývá 7. kolej moc používaná.
Pátek, 28. února 2020 - 10:38:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10356
Registrován: 4-2003
Wagon:Už teď nebývá 7. kolej moc používaná.

Protože se na ní již přes rok nedá z žádné provozované tratě zajet!!! Až bude zase od června v provozu viadukt, tak bude praskat ve švech!!!
Pátek, 28. února 2020 - 10:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 7-2018
Pokud se nepletu, tak na Masnu by měl jezdit z toho směru jen S-bahn z letiště a R od Kladna. Osobáky od Kladna končí na Veleslavíně.
Zdroj: http://www.iprpraha.cz/strategiezeleznice
Pátek, 28. února 2020 - 11:56:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3720
Registrován: 12-2007
Mosquit: z uvedeného dokumentu se tratě Praha - Kladno týká následující věta: Na železniční trati je provozována příměstská železniční doprava linky S5, rychlá regionální doprava a městská železniční doprava linky
S55 obsluhující letiště. Z železniční stanice Praha-Bubny linky dále pokračují do centra města. Z důvodu nedostatečné kapacity úseku Praha Masarykovo nádraží – Praha-Bubny je nutné některé vlaky linky S5 dočasně ukončit v žst. Praha-Veleslavín, což ale z pohledu příměstské železnice není vhodné a trvale fungující řešení.

Jistě bude tendence udělat vše pro to, aby na Negrelliho viaduktu jezdilo co nejvíce vlaků, třeba v intervalu, který je podobný intervalu metra.
Bram: I v době, kdy Negrelliho viadukt byl v provozu, tak na 7. kolej tolik vlaků nezajíždělo.
Pátek, 28. února 2020 - 11:58:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10358
Registrován: 4-2003
Wagon:I v době, kdy Negrelliho viadukt byl v provozu, tak na 7. kolej tolik vlaků nezajíždělo.

??? Vždyť tam vlaky normálně a ve velkém počtu jezdily...
Pátek, 28. února 2020 - 12:32:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3721
Registrován: 12-2007
Bram: Myslím, že tam zajížděly především vlaky z Kladna, ne zase tolik z Kralup. Ale rozhodně na té koleji nebyl takový šrumec jako na prvních 4 kolejích Masarykova nádraží.
Pátek, 28. února 2020 - 18:03:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21465
Registrován: 5-2002
Bram: Samozřejmě mezi Sluncovou a Hrabovkou by musely vést alespoň tři koleje, ideálně koleje čtyři, ovšem čtyři koleje se tam asi nevejdou
Tam se pořádně nevejdou ani ty tři...

Pike: Balabenka je trapnost a doteď nechápu, proč nebyla v NS
Protože aby to NS vůbec mohlo bejt.
To je furt dokola jako u blbejch na dvorečku.

ale snad by byla řešitelná dodatečně?
V podstatě stačí od Vysočan vystoupat nad holešovické koleje a pak zase klesnout zpátky a zapojit to na začátku 402. koleje. Místo tam na to celkem je, jenom to bude setsakra vysoký.

W: Už teď nebývá 7. kolej moc používaná.
To šestá taky moc ne, ale na tu se dá aspoň jakž takž dostat úvraťovým posunem.

I v době, kdy Negrelliho viadukt byl v provozu, tak na 7. kolej tolik vlaků nezajíždělo.
Zajíždělo jich tam celkem dost.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 28. února 2020 - 19:04:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3740
Registrován: 5-2002
Tam se pořádně nevejdou ani ty tři.. No ono to úzké místo není tak dlouhé - právě nad tunelem na Žižkov. JInak se zdá, že by to mohlo jít.
Pátek, 28. února 2020 - 20:41:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3512
Registrován: 5-2002
Aby NS-II něco reálně řešilo, musí začít už před Balabenkou a lépe ještě před Vysočany.
Sobota, 29. února 2020 - 01:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21470
Registrován: 5-2002
Brr: ono to úzké místo není tak dlouhé
No, je, táhne se až ke Sluncové. Přidávat tam kus něčeho by byl vcelku nerozum...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 29. února 2020 - 07:29:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1319
Registrován: 4-2009
Taky budou od června jezdit přes Sluncovou nákladní vlaky do Uhříněvsi, čímž se (zatím) vyřeší neexistence libeňského přesmyku do Malešic.
Sobota, 29. února 2020 - 11:13:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 607
Registrován: 11-2002
Nultá TK mezi Libní a Běchovicema: Vím že je to trošku offtopic (klidně to pak přesuňte), ale děsně zajímavej [happy] Jelikož jsem v té oblasti bydlel, tak jsem ještě trošku hledal. ČTK má na webu ještě další dvě fotky z pokládky nové 1. TK mezi Libní a Kyjema:

1. Snímek z roku 1957 odhaduji lokačně někde zde. Vpravo je dle mého názoru vidět pláň spodku směřující k nově postavenému severnímu viaduktu přes Rokytku u Libně.

2. Snímek ze stejného dne, odhaduji lokačně někde zde. Napravo původní trasování obou traťových kolejí, na rozšířený jižní násep se pokládá nová 1. TK. Všimněte si vzdáleností nové 1. TK a původní 1. TK - přijdou mi velmi malé, i s ohledem na polohu trolejového drátu. Vypadá to, jako kdyby za vozíky mělo být místo, kde dojde k přepojení původní 1. TK do nové TK.

Pro zajímavost pár, dnes již historických, fotek zachycujících stav před modernizací:

Rok 2001 - Žabák z Libně jede při výluce kvůli podbíjení mezistaničně, na starém návěstidle je uprostřed červené světlo. Žlutá byla nahoře, zelená dole:


Rok 2007 - zřejmě dosud nikdy nepoužívaný novější severní viadukt přes Rokytku u Libně. Stožáry TV umístěné s rezervou pro třetí kolej.


Rok 2007 - situace před vjezdy do Libně. Napravo obrovská rezerva pro další TK.


Rok 2007 - původní vjezdy do Libně, zima odkryla staré nevyužité patky pro TV.


Osobně si myslím, že elektrizace i návěstidla se dělala/osazovala ještě pro původní směrové poměry, po převedení provozu na nově položené traťové koleje došlo ke snesení. Na leteckém snímku z roku 1962 již prostřední kolej nepozoruji. Ovšem dle stínů od návěstních lávek tam koše/návěstidla ještě nějakou dobu zůstaly.
Sobota, 29. února 2020 - 13:15:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13331
Registrován: 8-2004
Bram:
"od Libně a Balabenky by se na NS2 mohlo jezdit již odsud: https://mapy.cz/s/muludehafu"
Jen aby tam nezavazela ulice Prvního pluku.[uhoh]
Bram:
"Také předpokládám, že Masarykovo nádraží podlehne rekonstrukci dříve, kdežto Smíchov bude rekonstruován později."
Podle zatímního vývoje bych očekával spíš opačný vývoj (dřív Smíchov, pak Masaryčka), ale vyloučit nelze samozřejmě nic.
Bram:
"Za pár let bude oficiálně jasno i o NS2, takže v případě Smíchova bych daleko raději viděl již s přípravou pro NS2."
Za ta léta jsem už velmi skeptický k "oficiálně jasno". Jednak je otázkou, co bude reálně tím pojmem "pár let". Jednak NS2 rozhodně nebude nic, co by i v případě schválení nějaké studie rychle pokračovalo dále, takže mezitím může dojít ještě k mnoha a mnoha zvratům, jak uvnitř "dráhy", tak ve "vnějším světě".
Koneckonců probíhala tu nedávno debata o Libni...
Pikehead:
"s trochu větší variabilitou souprav nemusíte jet až bůhvíkam, ale stačí otočit nějaký místní výkon"
Tak teoreticky lze poslat (konvertovaný) ešus do Vídně nebo Railjet do Řevnic...
A také je otázka, zda "problém" jen nepřesuneme o pár stanic vedle.
Pikehead:
"Smíchov bude brzy vypadat úplně jinak a doufám, že se při rekonstrukci stanice počítá s přesmyky od Rudné a ideálně i od Semmeringu. Zahradní Město myslíte spojku Malešice-ZM? Místo na ní je, respektive bude."
Na Smíchově se s žádnými přesmyky nepočítá.
(Na druhou stranu v případě Semmeringu se bavíme max. o nějaké dvouhodině od Rakovníka, S65 se do Jamrtálu a 1. Vinohradského tunelu nevejde, pokud tam bude S6 a plný rozsah berounské dopravy. A sice zmizí na Smíchově ze sudé strany Jančura, ale nějaké Sv zřejmě zůstanou a Jančura bude kolizní (a "trubky" narušující) prozměnu právě na hl.n.)
ZM myslím kolize osobních vlaků Praha - Strančice (-Benešov) s dálkovkou ČB - Praha (úrovňový rozplet z dvoukolejky do čtyřkolejky).
Pikehead:
"Zajímavá je zmínka o Masaryčce - na ní se vejde třetí silná linka S-Bahnu do Kladna a na letiště? Nebude i kvůli tomu muset něco vypadnout pryč na průjezdný hlavák?"
Copak Masaryčka, ta snad někdy dostane 8. a 9. kolej. Limitem ale bude Negrellák (samozřejmě spolu s bubenským zhlavím Masaryčky a masaryčkovským zhlavím Buben). Proto také osobáky od Kladna mají končit na Veleslavíně (jak zmínil i Wagon).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pikehead
Sobota, 29. února 2020 - 16:10:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5936
Registrován: 3-2007
Hroch: No tak kolize na ZM při zdrcnutí čtyřkolejky na dvojkolejku je bohužel asi nevyhnutelná. :-) Ok, Semmering berme jako šotoúchylku, ale kolize s Rudnou je škoda.

Jančura bude rušit i v případě, že přijede prostředním tunelem? Já jsem to říkal, ty tratě by se měly ještě jednou prospojkovat na vinohradské straně. [biggrin]

A jsem rád, že NS2 berete realisticky, v situaci, kdy 20 let není vyřešeno letiště, první novostavba Brno-Přerov padla pod stůl a několik let se filosofuje nad totálně zrezlým, přitom kritickým mostem, je lepší očekávat spíš nějaké oprašování lokálek než významné stavby. Kozí dráha, Prackovice, ono dojde i na ty Kralovice-Mladotice...
Sobota, 29. února 2020 - 17:07:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6087
Registrován: 9-2005
Tipuji, že prospojkování trati na J straně vinohradských tunelů zásadně omezí rychlost ve stávajících kolejích. U obou tratí je převýšení vysoké, vložení jakékoliv výhybky bude za cenu změny geometrie stávajících kolejí k horšímu a odhadují, že místo 80 na vrso-hlavacke čtyřkolejce bude tak 60 a na hlavacko-smíchovské dvojkolejce místo 60 tak 40.

Nebo by se musela změnit výšková poloha kolejí. A to tam možná ani nejde.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Sobota, 29. února 2020 - 18:07:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21481
Registrován: 5-2002
Q: prospojkování trati na J straně vinohradských tunelů zásadně omezí rychlost ve stávajících kolejích
Otázkou je, kde začíná přechodnice oblouku u prostředního tunelu. Možná by se tam těch 35 metrů našlo.
Ale i tak by to bylo provozně značně krkolomné.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Sobota, 29. února 2020 - 18:08:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5938
Registrován: 3-2007
Njn, taky je otázka jestli by tahle dodatečná variabilita tras měla až tak zásadní přínos.
Sobota, 29. února 2020 - 18:20:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6088
Registrován: 9-2005
Jenže čím hustší provoz, tím hůř se improvizuje. I na to vymýšlení cest a tras je potřeba čas, který s hustotou a složitostí provozu roste. A to jak u ruční obsluhy, tak u ASJC.
Čili řešením pro uzel Praha je maximální segregace a maximálně jednoduché a minimálně kolizní trasování linek osobní dopravy a minimálně kolizní vedení dopravy nákladní. Inspirace v cizině a v pražském metru.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz