Diskuse » Železnice » Vysokorychlostní tratě (VRT) » Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 30. 1. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 30. 1. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Iiii
Středa, 08. ledna 2020 - 13:14:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3282
Registrován: 5-2002
Lidi, není někde náhodou k dispozici poslední studie na VRT Praha-(polabí)-Brno z konce minulého roku?
Středa, 08. ledna 2020 - 13:53:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1994
Registrován: 11-2009
P_v: tak ale zase v úseku Odb. Kačerov - Zahradní Město asi nikdy nebude takový provoz, aby se tam uživily dvě koleje. Spíš by byly potřeba dvě koleje v celé délce Radotín - Krč - Vršovice.
Vejce_zářícího
Středa, 08. ledna 2020 - 15:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 231
Registrován: 9-2005
Agent:
"st. Pha - Male Shits a snad i dál do Hostiku - to aby se nemuselo pro příklady chodit tak daleko."

Malešice - Hostivař určitě dvojkolejné těleso není.
Středa, 08. ledna 2020 - 16:30:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5988
Registrován: 9-2005
Khaleesi: podle dálnice bychom měli nikoliv úzkokolejku, ale omezení ložné míry. Jedna kolej by byla jen pro úzké soupravy, druhá pro všechny a na několika místech by navíc byly splítky (se střídavým provozem). To by bylo fakt super. [sad]

Proč flakli sloup hned za konec druhé koleje na zahrádku směrem ke Kačerově, to teda taky nechápu.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 16:17:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3611
Registrován: 6-2016
Plány zářných zítřků nemají jen "VRTky", ale i dálnice[rofl]

https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/dalnice-vystavba-nova-stav ba-obchvaty-kremlik-stavebni-zakon-stredocesky-kraj.A200116_15340 9_eko-doprava_rts
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 17:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3629
Registrován: 12-2007
honzaklonfar: Od nějaké ideje k realizaci je zvláště u dálnic a vysokorychlostních železnic cesta velmi dlouhá. Než se vše projedná, schválí, vykoupí pozemky apod., tak to klidně u těchto rychlých dopravních komunikací může trvat až 20 let. Myslím, že jedním z důvodů pomalé výstavby dálnic je to, že jsou nepřipravené, bouří se proti tomu aktivisté a některé obce, majitelé pozemků nechtějí svůj pozemek prodat apod. Lepší je mít nějakou rezervu, rozhodit síť na více dopravních projektů, a nějaký z nich snad uvízne v síti a začne se realizovat. V současné době je to ale spíše opačně, rozhodne se o některé dopravní komunikaci, pod heslem, že včera bylo pozdě začít s výstavbou, a pak jsou třeba 20 let hádky, kudy povede, viz Pražský okruh, dálnice D 3 ve Středočeském kraji, dálnice z Brna do Vídně anebo D1 u Přerova.
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 18:27:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4707
Registrován: 3-2006
Ad honzaklonfar: Tak ono je potřeba oboje. Bohužel stále vše cpeme přes Prahu. To co je nazvané jako Středočeský okruh, je v jižní části prakticky Baťova dálnice. A pokud jde o jižní železniční obchvat Prahy, tak s tím také za "nějaký" čas někdo vyleze (což je zas dvoukolejka Plzeň-Brno).

Dnes prostý člověk už neví co je satira a co skutečné plány.[biggrin] http://www.mall.tv/pan-problem/jak-spojit-dalnice-d3-a-d4-dohroma dy-usetri-se-priroda-i-penize
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 18:31:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2612
Registrován: 8-2010
Něco "konferenčního" k tématu VRT:
https://www.szdc.cz/vrt/co-je-vrt/konference-vrt-2019?inheritRedi rect=true
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 18:41:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13237
Registrován: 8-2004
Wagon:
"Lepší je mít nějakou rezervu, rozhodit síť na více dopravních projektů, a nějaký z nich snad uvízne v síti a začne se realizovat."
Jasně, není důležité, jestli má stavba užitek, hlavně když se něco staví.[uhoh][crazy] Např. revitalizace ČB - Volary nebo dráty do Velenic nebo Kadaně... když např. kolem Prahy jsou stále nevyhovující jednokolejky.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 18:55:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3612
Registrován: 6-2016
Mořepetr: Potřebu obojího nikterak nerozporuju. Jenom mě už dlouhá desetiletí iritují hromady studií a keců, přičemž skutek stále utíká. A dovolím si predikovat, že utíkat bude ještě dlouho...
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 19:06:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4708
Registrován: 3-2006
Ad honzaklonfar: Přesně tak, budou se o tom vést spory, občas s tím někdo nebude souhlasit, ale to je tak všechno co se s tím stane.

Ad Hroch: Svatá pravda, vždy se něco postaví, bez návaznosti na cokoliv jiného, jen proto, že je potřeba peníze prostavět.
MartinM
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 20:23:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187
Registrován: 12-2017
Hroch:
"Jasně, není důležité, jestli má stavba užitek, hlavně když se něco staví.[uhoh][crazy] Např. revitalizace ČB - Volary nebo dráty do Velenic nebo Kadaně... když např. kolem Prahy jsou stále nevyhovující jednokolejky."

Kvůli tomu, že není zájem něco dělat s jednokolejkami u Prahy, není důvod nedělat stavby o které zájem je. To už by se tady pak už nestavělo nic.
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 20:42:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3630
Registrován: 12-2007
Hroch: Stavět něco zbytečně je samozřejmě blbost. Jistěže okolo Prahy jsou nevyhovující jednokolejky, ale myslím, že je důležité, že se připravuje železniční trať do Mladé Boleslavi přes Milovice. Je škoda, že se dosud nepostavila elektrizovaná trať do Kutné Hory města, s odstraněním úvrati ve stanici Kutná Hora hlavní nádraží. Ale domnívám se, že se tak stane až poté, co dojde ke změně systému z Kolína do Kutné Hory ze stejnosměrného na střídavý.

Také se zvažuje elektrizovaná dvoukolejka do Neratovic s elektrizací jednokolejné tratě až do Všetat. Zda jednokolejný úsek Neratovice - Všetaty bude postačovat zejména pro spojení mezi Prahou a Mělníkem ukáže budoucnost.

Pokud se týká ostatních jednokolejných tratí, tak je otázka, zda jednokolejka do Rudné by měla být zdvoukolejněna. Pokud by se to zdvoukolejnění mělo prosadit, tak by asi bylo nutné postavit tunel zhruba ze Smíchova do Řeporyjí, protože by památkáři a ochránci životního prostředí těžko souhlasili s dvoukolejnou tratí v Dalejském údolí. Co se týká jednokolejné železnice ve směru na Vrané, tak o ekonomickém významu zdvoukolejnění této tratě pochybuji. No a vůbec si nemyslím, že by se měl zdvoukolejnit Pražský Semmering.

O svém názoru na dráty do Velenic jsem se už vyjádřil dříve, pokud vím, tak hlavní důvod měla být nákladní železniční doprava a tlak Jihočeského kraje. To, že po zavedení drátů do Kadaně nejsou zavedeny přímé osobní vlaky Děčín - Ústí nad Labem - Chomutov - Kadaň asi není vinou Správy železnic, ale spíše Ústeckého kraje nebo Českých drah. Kadaň má více než 18 tisíc obyvatel, domnívám se, že elektrizace 5 kilometrů tratě do Kadaně rozhodně zvýší zájem lidí a návštěvníků Kadaně o železniční dopravu.

Cancoury se elektrizují také v Jihomoravském kraji, ze Šakvic do Hustopečí, včetně obnovené tratě Hrušovany - Židlochovice. Myslím si, že oba cancoury pomohou dopravě okolo Brna.
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 20:46:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13239
Registrován: 8-2004
MartinM:
"Kvůli tomu, že není zájem něco dělat s jednokolejkami u Prahy, není důvod nedělat stavby o které zájem je. To už by se tady pak už nestavělo nic."
Tak ty jmenované (a i některé jiné) jsou spíš "hladové zdi".
A zájem je třeba i o obnovu tratě Děčín - Oldřichov (viz vedlejší vlákno), takže ono zaštiťovat něco jen zájmem (koho?) je dost ošemetné.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 20:48:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4710
Registrován: 3-2006
Ad MartinM: Jenže ono to není o zájmu, ale o cestě nejmenšího odporu. Stačí se podívat na to, že se nového nástupiště dočká zastávka, než stanice, protože to je prostě jednoduší a ty peníze se tam dají utratit. To samé je oprava budov, to jde daleko lépe, než oprava dopravní cesty před nimi.

Ad Wagon: Ale ono přeci nejde o to z jednokolejek, dvoukolejky. Někde v pohodě stačí (a díky zástavbě i bude muset), vybudování dalších možností vykřižování a to buď zmiňované zdvoukolejnění, nebo výstavbou dopravny s kolejovým rozvětvením.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 21:01:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13240
Registrován: 8-2004
Wagon:
"myslím, že je důležité, že se připravuje železniční trať do Mladé Boleslavi přes Milovice"
Přímé autobusy už po těch mnoha letech alespoň jezdí. Ale že by nějak přetékaly (a opravňovaly tak výstavbu tratě) jsem si zatím nevšiml.
Wagon:
"Je škoda, že se dosud nepostavila elektrizovaná trať do Kutné Hory města, s odstraněním úvrati ve stanici Kutná Hora hlavní nádraží."
Proč škoda?
Wagon:
"Také se zvažuje elektrizovaná dvoukolejka do Neratovic s elektrizací jednokolejné tratě až do Všetat. Zda jednokolejný úsek Neratovice - Všetaty bude postačovat zejména pro spojení mezi Prahou a Mělníkem ukáže budoucnost."
Právě, že jen zvažuje.
A pokud bude úsek Neratovice - Všetaty součástí jak radiály do Mělníka, tak nákladního obchvatu Prahy od Kralup směr pravobřežka, tak jedna kolej nemůže stačit.

A zapomněl jste u té Prahy na tu vůbec nepodstatnější jednokolejku...

Wagon:
"hlavní důvod měla být nákladní železniční doprava a tlak Jihočeského kraje"
...což o smysluplnosti nic moc neříká - obzvlášť když je vidět ta "intenzita" nákladní dopravy v reálu.
Wagon:
"po zavedení drátů do Kadaně nejsou zavedeny přímé osobní vlaky Děčín - Ústí nad Labem - Chomutov - Kadaň"
...což ale nic nemění na tom, že přípoj na rychlíky má větší smysl a drát nepotřebuje.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 21:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3631
Registrován: 12-2007
Hroch: Jak to bude s železniční tratí do Mladé Boleslavi nevím, ale domnívám se, že její medializace asi nějaký smysl měla mít. A samozřejmě se toho také chytl hejtman Libereckého kraje, který by v návaznosti na tuto trať chtěl modernizovanou trať až do Liberce, a že prý Liberecký kraj připraví studii tratě mezi Mladou Boleslaví a Libercem. Tak uvidíme.

Kutná Hora je dost významné město, jedno z mála okresních měst Středočeského kraje, do jehož centra není zavedena kvalitní železniční doprava. Ve všední dny jsou v provozu spěšné vlaky Vrchlice, dopoledne z Kutné Hory hlavního nádraží do Prahy, odpoledne obráceně. Jistě by řada cestujících uvítala, kdyby se přímými spěšnými vlaky dostala až do centra Kutné Hory.

Jistě nezapomenul jsem na nejdůležitější jednokolejnou trať do Kladna s tím, že má být dvoukolejná železniční trať jak do Kladna, tak i s odbočkou na letiště. Vyjádřil jsem na jiném vlákně názor, že i když proti vedení této železnice v tunelu pod ostrohem na Bateriích a pod Ústřední vojenskou nemocnice vznikla petice, kterou inicioval zastupitel za ANO Roman Mejstřík, tak doufám, že Městská část Prahy 6 tuto petici nepodpoří, protože někudy tato trať vést musí, a v současně navrhovaném úseku by měla nejmenší vliv na životní prostředí.

Nikdy jsem neschvaloval elektrizace tratě mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi. Jinak docela mne překvapilo nasazení rychlíků mezi Prahou a Českými Velenicemi. Je otázkou, zda se tyto rychlíky vyplatí. Ale je docela možné, což ale pouze věštím z kávové sedliny, i když kávu nepiji, že České dráhy si prostě chtějí pojistit provoz na této železnici po její elektrizaci s tím, že by pravděpodobně poté jednali s Rakouskem o přímém vlakovém spojení elektrickými jednotkami mezi Prahou - Třeboní - Českými Velenicemi a Vídní.

Domnívám se, že část obyvatel Kadaně pracuje nebo studuje také v Chomutově a v Mostě, těm by klidně stačil přímý osobní vlak. Jinak nevím jak jsou obsazeny rychlíky Praha - Ústí nad Labem - Chomutov - Cheb, ale je docela možné, že by zmíněné rychlíky mohl doplňovat v dvouhodinovém intervalu spěšný vlak Ústí nad Labem - Chomutov - Kadaň, který by tak zajistil hodinový interval mezi Ústím nad Labem a Kadaní-Prunéřovem.
Pikehead
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 21:55:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5843
Registrován: 3-2007
Wagon:
"Ale je docela možné, což ale pouze věštím z kávové sedliny, i když kávu nepiji, že České dráhy si prostě chtějí pojistit provoz na této železnici po její elektrizaci s tím, že by pravděpodobně poté jednali s Rakouskem o přímém vlakovém spojení elektrickými jednotkami mezi Prahou - Třeboní - Českými Velenicemi a Vídní."

No obávám se, že takhle sofistikovaní oni nejsou. Oni potřebujou někde vyjezdit nějaké výkony, takže si u objednatele prosadili rychlík do Velenic, posílají na to kopřivy z depa Sofia a fakturujou to ministerstvu, to je celý jejich "byznys".

Zrovna dneska jsem si říkal co je to za hnus. Když čekáte na hlavním, tak přece jen vlaky pohybující se okolo úroveň i mají, zatímco když dorazí "Lužnice" v podobě A+5B+BDs, tak by se jeden poblil, zejména z toho olezlého BDs...
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 22:25:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9241
Registrován: 5-2002
Pikehead Zrovna dneska jsem si říkal co je to za hnus. Když čekáte na hlavním, tak přece jen vlaky pohybující se okolo úroveň i mají, zatímco když dorazí "Lužnice" v podobě A+5B+BDs, tak by se jeden poblil, zejména z toho olezlého BDs...

Tam je olezlá celá souprava, jezdí mi to okolo kanclu.

Wagon: Nikdy jsem neschvaloval elektrizace tratě mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi. Jinak docela mne překvapilo nasazení rychlíků mezi Prahou a Českými Velenicemi.

Nikdy by mě nenapadlo, že to může vyjít. Ale nákladní doprava přes ČB by nejezdila žádná. To jsou holt tajnosti CBA...

Hroch: Přímé autobusy už po těch mnoha letech alespoň jezdí. Ale že by nějak přetékaly (a opravňovaly tak výstavbu tratě) jsem si zatím nevšiml.

No, je docela klika, že do té Škodovky kromě pracovníků jezdí taky materiál a ven jezdí výrobky...
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 22:32:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 8-2017
Hroch: V jakém období nejezdily přímé autobusy z Prahy do Boleslavi? [coze]
Pátek, 17. ledna 2020 - 21:28:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13243
Registrován: 8-2004
Wagon:
"Jistě by řada cestujících uvítala, kdyby se přímými spěšnými vlaky dostala až do centra Kutné Hory."
Teď ještě, kde je to centrum Kutné Hory, resp. kde jsou v Kutné Hoře největší zdroje cestujících a nakolik je nádraží Kutná Hora město uspokojí.
Wagon:
"Je otázkou, zda se tyto rychlíky vyplatí. Ale je docela možné, což ale pouze věštím z kávové sedliny, i když kávu nepiji, že České dráhy si prostě chtějí pojistit provoz na této železnici po její elektrizaci"
ČD jezdí tam, kam si MD objednalo. Pro ČD se vyplatí určitě, když jim za jejich provoz ministerstvo (tedy my všichni) dosypává.
Wagon:
"Domnívám se, že část obyvatel Kadaně pracuje nebo studuje také v Chomutově a v Mostě, těm by klidně stačil přímý osobní vlak."
Na to by vcelku mohly stačit stejné soupravy, co jezdí na Os do Klášterce, potažmo Karlových Varů a Chebu.
M250.0:
"V jakém období nejezdily přímé autobusy z Prahy do Boleslavi?"
Nepíšu o autobusech z Prahy, ale z Lysé a Milovic.
Když se sleduje železniční spojení Prahy s Mladou Boleslaví zrovna tudy, čekal bych nějaký smysl proč zrovna tudy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 17. ledna 2020 - 23:18:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1444
Registrován: 8-2017
Když se sleduje železniční spojení Prahy s Mladou Boleslaví zrovna tudy, čekal bych nějaký smysl proč zrovna tudy.
Třeba proto, že tím směrem vede až do Lysé hotová dvoukolejka? Myslíte, že spojení přes Neratovice nebo jánevímkudyjinudy by mělo smysl větší?
Pátek, 17. ledna 2020 - 23:36:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3633
Registrován: 12-2007
Hroch:
Stanice Kutná Hora město je nejblíže historickému středu města, Kutná Hora hlavní nádraží bez návazné dopravy zajistí dopravní obslužnost jen menší části, Sedlce a Malína.

Nevím, z jakého důvodu si Ministerstvo dopravy objednalo přímé rychlíky Praha - Třeboň - České Velenice, a čím to zdůvodnilo.

Každé přesedání z vlaku na vlak odrazuje část cestujících, což můžete vidět i v Milovicích, že vlaky přímé z/do Masarykova nádraží jsou plnější než vlaky Milovice - Lysá nad Labem, kde pro jízdu do/z Prahy se musí přesedat v Lysé nad Labem. Zejména se lidem moc nelíbí přesedání na krátké vzdálenosti, pokud v poměrně malé vzdálenosti od hlavní tratě leží větší město. Krásně to je vidět v Jihomoravském kraji pokud se týká obnovy tratě do Židlochovic, elektrizace tratě do Hustopečí, přípravy spojky z Boskovic do Doubravic nad Svitavou a konečně i v Ústeckém kraji elektrizací úseku Louka u Litvínova - Litvínov. Dokonce Jihočeský kraj by si přál bezúvraťovou spojku ve směru z Českých Budějovic do Vodňan mimo Číčenice.

Na západním okraji Ústeckého kraje jsou 2 města - Kadaň s více než 18 tisíci obyvateli a Klášterec nad Ohří s více než 14 tisíci obyvateli. Klášterec nad Ohří má přímé spojení s Ústím nad Labem rychlíkem a s Chomutovem řadou osobních vlaků ve směru do/z Chebu, a tak asi Ústecký kraj by chtěl zajistit také přímé spojení s Kadaně s Chomutovem a Ústím nad Labem.
Sobota, 18. ledna 2020 - 00:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3475
Registrován: 5-2002
Nějaký "Kutnohorský oblouk" by především neměl končit na žst. město, ale obsahovat zast. "Kutná Hora centrum" (a dráty až do ní), zhruba tady
Možná by za takové situace bylo i lepší perón ze současné stanice "město" posunout ke sportovní hale (resp. nějak napojit na ul. Družební).
Sobota, 18. ledna 2020 - 08:44:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7560
Registrován: 8-2007
Hroch Wagon:po zavedení drátů do Kadaně nejsou zavedeny přímé osobní vlaky Děčín - Ústí nad Labem - Chomutov - Kadaň
...což ale nic nemění na tom, že přípoj na rychlíky má větší smysl a drát nepotřebuje.


O tom větším smyslu bych pochyboval.Cestujících z Kadaně do Prahy bude minimum a na cesty do Chomutova,Jirkova, Mostu bude výhodnější spojení osobákem bez přestupu,oproti rychlíku s přestupem a stejnou jízdní dobou.I do Ústí nad Labem se jede R s přestupem 1.20 hod a osobním bez přestupu(po dokončení elektrifikace a přestavbě jednotek) 1,35 hod.
Sobota, 18. ledna 2020 - 08:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1445
Registrován: 8-2017
Krom toho ten rychlík jede jednou za dvě hodiny. Nakonec to naštěstí vypadá, že bude obojí.
Sobota, 18. ledna 2020 - 10:43:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3634
Registrován: 12-2007
Apollo 17: Předpokládám, že po dokončení elektrizace spěšné vlaky z Ústí nad Labem, které jezdí ve všední den v dvouhodinovém intervalu a končí buď v Chomutově, Klášterci nad Ohří anebo v Chebu, budou jednotně končit v Kadani. Takže kromě přímých osobních vlaků a rychlíků s přestupem budou také alespoň ve všední den přímé spěšné vlaky mezi Kadaní a Ústím nad Labem.
Sobota, 18. ledna 2020 - 15:00:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1448
Registrován: 8-2017
Jo, to bych na první pohled předpokládal taky, jenomže to by se nesmělo ušetřit pár šušní za špagát nad druhou kolejí. [crazy]
Sobota, 18. ledna 2020 - 23:47:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7562
Registrován: 8-2007
to by se nesmělo ušetřit pár šušní za špagát nad druhou kolejí.

Za dva roky vybudou vratné soupravy (Sysel +Eso )z vlaků Plzeň-Beroun a vlaků v okolí Brna,které budou nahrazeny Pantery.
Neděle, 19. ledna 2020 - 00:06:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3635
Registrován: 12-2007
Apollo 17: A kolik vybude dvousystémových vlaků z okolí Brna? A je škoda, že Ústecký kraj na rozdíl od Plzeňského a Jihomoravského kraje nekoupil dvousystémové pantery právě pro trať Děčín - Ústí nad Labem - Chomutov - Kadaň.
Neděle, 19. ledna 2020 - 09:42:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 8-2017
Asi tak jeden, protože nové jednotky jsou určeny pouze pro okolí Brna, ne pro trať Břeclav - Přerov. Ale z Plzně budou tři, možná čtyři, až se opraví to jedno zahořelé, tak to už by mohlo stačit.
Neděle, 19. ledna 2020 - 10:49:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9028
Registrován: 9-2002
Ty trafaky se dají na stejnosměrný pantery domontovat. Jen se musí chtít a zaplatit.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Bkp
Neděle, 19. ledna 2020 - 11:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8191
Registrován: 8-2003
Agent:
Už se na to připravuje veřejná zakázka.
Neděle, 19. ledna 2020 - 11:09:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3636
Registrován: 12-2007
Agent: Pořád jsem přesvědčen, že lepším řešením by bylo, kdyby stejnosměrné pantery nahradily sysly na tratích, kde zůstává stejnosměrná trakce (např. Ústí nad Labem - Litvínov nebo Ústí nad Labem - Lysá nad Labem), konečně úsek Děčín - Ústí nad Labem by snad mohly zajišťovat vlaky do/z Litvínova, a na úsek Děčín - Kadaň (nebo spíše jenom Ústí nad Labem - Kadaň) se zakoupily nové dvousystémové pantery.
Neděle, 19. ledna 2020 - 11:23:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9029
Registrován: 9-2002
Já se do šotoplků co, kde a v jakejch barvách by mělo jezdit pouštět nebudu: Nezajímá mě to a vliv na to taky nemám.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Neděle, 19. ledna 2020 - 17:28:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13244
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Třeba proto, že tím směrem vede až do Lysé hotová dvoukolejka? Myslíte, že spojení přes Neratovice nebo jánevímkudyjinudy by mělo smysl větší?"
Tak jelikož zejména Liberecký kraj neustále tlačí na rychlou trať Praha - Liberec, očekával bych nějakou přímou rychlou trať, ne zajížďku přes Lysou. A když tedy zajížďka přes Lysou, tak bych právě čekal, že důvodem pro ni je právě i frekvence do Lysé (a Milovic).
Za nějakých šest let může být hotová dvoukolejka do Lysé (teď opravdu ne), někdy poté třeba i nějaká trať z Milovic dál na Boleslav. Ale konkurenceschopné spojení Liberce se tím definitivně zazdí, přičemž ale neočekávám, že se "zazdí" i občanská a politická poptávka.
Wagon:
"Stanice Kutná Hora město je nejblíže historickému středu města, Kutná Hora hlavní nádraží bez návazné dopravy zajistí dopravní obslužnost jen menší části,"
A návazná doprava je zakázaná?
Wagon:
"což můžete vidět i v Milovicích, že vlaky přímé z/do Masarykova nádraží jsou plnější než vlaky Milovice - Lysá nad Labem, kde pro jízdu do/z Prahy se musí přesedat v Lysé nad Labem"
Myslím, že KH a Milovice nejsou úplně srovnatelné případy. Zatímco z Milovic do Prahy je osobák přijatelná volba, z Kutné Hory už těžko - tedy v úvahu připadá už jen něco rychlejšího. Z toho půlka (stávající R), předpokládám, bude vždy jezdit směr Havlíčkův Brod a obslouží tím Čáslav, popř. Golčák. Je skutečně lepší verze obsloužit polovičatě Čáslav a polovičatě Kutnou Horu (přičemž ne všechny zdroje v KH) nebo vylepšit obsluhu té Čáslavi a KH řešit místní dopravou?[uhoh]
Apollo_17:
"I do Ústí nad Labem se jede R s přestupem 1.20 hod a osobním bez přestupu(po dokončení elektrifikace a přestavbě jednotek) 1,35 hod."
Benefit 15 minut a absence zastavování na každé mezi se mi zdá celkem nezanedbatelná věc.
M250.0:
"Jo, to bych na první pohled předpokládal taky, jenomže to by se nesmělo ušetřit pár šušní za špagát nad druhou kolejí."
Jiní (třeba já) by pro změnu očekávali řídící vozy, jenže to by se "nesmělo ušetřit pár šušní" (abych se vyjadřoval ve Vašem duchu).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 19. ledna 2020 - 18:21:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3637
Registrován: 12-2007
Hroch:
Návazná doprava jistě není zakázaná, ale není tak atraktivní jako přímá. Jinak doba jízdy autobusu od stanice metra Háje trvá do Kutné Hory hodinu a 40 minut, doba jízdy spěšného vlaku Vrchlice trvá z Prahy, hlavního nádraží do Kutné Hory, hlavního nádraží jenom 55 minut. Doba jízdy vlaku z Kutné Hory, hlavního nádraží do Kutné Hory města trvá 7 minut, doba jízdy autobusu minimálně 13 minut. Z toho je jasně vidět, že pro dopravu z Prahy do Kutné Hory je atraktivnější spěšný vlak než autobus.

A samozřejmě nikdo nechce rušit rychlíky ve směru do Brna přes Čáslav. Čili pokud kapacita tratě 011 Praha - Kolín umožní, aby byly spěšné vlaky Vrchlice v provozu v hodinovém intervalu po celý týden, a byl realizován ten Kutnohorský oblouk dle příspěvku Tomáše Záruby, tak by bylo možné absolvovat jízdu vlakem z Prahy, hlavního nádraží až do centra Kutné Hory zhruba za hodinu a 5 minut. To je tak zajímavý čas, že řada lidí z Kutné Hory by ty vlaky využila.
Neděle, 19. ledna 2020 - 20:20:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1455
Registrován: 8-2017
Hroch: očekával bych nějakou přímou rychlou trať
Kdo chce moc, nemívá nic. Zrovna příklad Liberce to velmi dobře ilustruje. I ta trať přes Milovice je na hraně.

Jiní (třeba já) by pro změnu očekávali řídící vozy
Co myslíte, že je bude levnější, zavěšení nějakých 700 m špagátu převážně na beztak stojící brány, nebo nákup 3 řídicích vozů (vč. ETCS) na ježdění pouze ve špičkách pracovních dnů na výkonech, kde je zhruba 1,5 hodiny na obrat?
Neděle, 19. ledna 2020 - 21:46:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7564
Registrován: 8-2007
Hroch:Benefit 15 minut a absence zastavování na každé mezi se mi zdá celkem nezanedbatelná věc.
Teď budou mít cestující rychlíkem z Kadaně nezanedbatelnou věc čekání na rychlík (nepřetržitá výluka Ostrov-K.Vary) nejméně 15 minut u každého rychlík po dobu více,než půl roku.Jindy je zpoždění náhodné,ale mnohdy dlouhé.K tomu mají jen peron,nebo malý přístřešek na nástupišťi.Čekat tam delší dobu není moc příjemné.Vše ostatní ( čekárna,WC) je v této stanici již léta uzavřeno.





(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Pondělí, 20. ledna 2020 - 09:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20906
Registrován: 5-2002
Wag: Návazná doprava jistě není zakázaná, ale není tak atraktivní jako přímá.
A že tedy i ti "zpovykaní pražáci" ((c) Krnda) na ten Wilson tou návaznou dopravou v pohodě jezdí...?
Zrovna v případě KH bych tou návaznou dopravou nepohrdl, zejména pokud to bude s vysokou pravděpodobností znamenat, že se o vlaky nebude muset dělit s Čáslaví, ale naopak se s ní díky tomu "složí" na hustší takt.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 20. ledna 2020 - 10:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3638
Registrován: 12-2007
Hajnej: Já samozřejmě návaznou dopravou nepohrdám, bude stejně muset být k rychlíkům do Brna přes Havlíčkův Brod, nicméně o tom Kutnohorském oblouku se uvažuje pomalu 20 let, dokonce snad byl i připraven projekt. Ale chápu, že se postaví na střídavých proud až poté, co bude dokončena konverze ze stejnosměrného proudu na střídavý z Kutné Hory do Kolína. Jistě, z kutnohorského hlavního nádraží jezdí hodně autobusů do centra, nicméně Kutnohorští a návštěvníci Kutné Hory (přece jenom je to historické město) by jistě uvítali, kdyby se vlakem dostali co nejblíže středu města.
Pondělí, 20. ledna 2020 - 17:14:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 5-2016
Pokud jde o kutnohorský oblouk, tak se obávám, že to za pár let úplně snadno nebude možné uskutečnit. Co vím, tak Phillip Morris chce rozšiřovat svoje skladovací prostory směrem k trati a i za ní.

Takže vidím jako pravděpodobnější, že se Sp Vrchlice budou řešit hybridními vozidly a těch pár kiláků na město se dojede na baterii, udělají si třeba jedno kolečko k rychlíku/Os a hurá zpět do Prahy. Nebo se taky Sp zruší než se pořádně hrábne do 011 nebo 231. S jejich spolehlivostí (pravidelně si z Prahy vozí zpoždění 10-30 minut a v úseku Kolín - KH jsou často odřeknuty, např. 1521 minulý čtvrtek) bych se asi nedivil. Tenhle hala bala systém moc cestujících nenaláká. No a frekvence za ten rok, co jezdí, teda taky nic moc. Lidé stále (logicky) preferují rychlíky.
,,Hey I like your personality"
,,Thanks, it's a disorder"
Pondělí, 20. ledna 2020 - 17:53:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 8-2017
Já vím, že původním záměrem bylo protáhnout tam ešusy, takže se počítalo s obloukem rovnou elektrizovaným, ale elektrizace i stavba oblouku můžou klidně existovat jedno bez druhého. Elektrické soupravy mohou i jezdit úvratí, stejně tak oblouk bude přínosem i pro pendlující regínu.
Úterý, 21. ledna 2020 - 12:25:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20917
Registrován: 5-2002
iEG: Takže vidím jako pravděpodobnější, že se Sp Vrchlice budou řešit hybridními vozidly a těch pár kiláků na město se dojede na baterii, udělají si třeba jedno kolečko k rychlíku/Os a hurá zpět do Prahy.
No a nebo taky můžou bejt hybridní ty autobusy... [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 21. ledna 2020 - 13:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 3-2009
iEmptyGold:
"Pokud jde o kutnohorský oblouk, tak se obávám, že to za pár let úplně snadno nebude možné uskutečnit. Co vím, tak Phillip Morris chce rozšiřovat svoje skladovací prostory směrem k trati a i za ní. "

Chtít můžou. V územním plánu je pro trať vymezený koridor. Nicméně i mimo koridor mají místa dost.
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 10:47:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10185
Registrován: 4-2003
M250.0:ale elektrizace i stavba oblouku můžou klidně existovat jedno bez druhého.

Takže to může dopadnout i tak, že nejprve postavíme trakční vedení a pak (až třeba za deset let, kdy se to momentálně bude hodit někomu do krámu) dokončíme spodní stavbu a položíme koleje? [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
McBain
Čtvrtek, 23. ledna 2020 - 14:05:21  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26343
Registrován: 5-2002
Bram:
"Takže to může dopadnout i tak, že nejprve postavíme trakční vedení a pak (až třeba za deset let, kdy se to momentálně bude hodit někomu do krámu) dokončíme spodní stavbu a položíme koleje? "

Tak nebylo by to poprvé. Akorát na to položení kolejí už nějak nedošlo.
RAILcz
Pátek, 24. ledna 2020 - 07:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 5-2013
Stavba Soběslav – Doubí pohledem dronu, se zákresy do terénu (video)
Pátek, 24. ledna 2020 - 09:35:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10189
Registrován: 4-2003
McBain:Tak nebylo by to poprvé. Akorát na to položení kolejí už nějak nedošlo.

Zrovna tady ale kolej byla a "jen" nebyla dokončena. Už tu kolovaly fotky, kde byly vyfoceny mezi Libní a Běchovicemi tři koleje...
Sobota, 25. ledna 2020 - 07:21:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4967
Registrován: 3-2004
Jak pověsili drát, když pod ním nevedla kolej?
Sobota, 25. ledna 2020 - 17:53:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20936
Registrován: 5-2002
Věšeli ho v době, kdy pod ním vedla...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
McBain
Pondělí, 27. ledna 2020 - 10:17:11  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26345
Registrován: 5-2002
A proč kolej demontovali, a drát ne?
P_v
Úterý, 28. ledna 2020 - 01:36:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2326
Registrován: 5-2002
McBain 26343: odkaz nefunguje, co tam bylo?
McBain
Úterý, 28. ledna 2020 - 08:25:19  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26347
Registrován: 5-2002
Tahle fotka:


Středa, 29. ledna 2020 - 20:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 645
Registrován: 5-2013
McB
Na lávce jsou pro prostřední kolej dokonce návěstidla s kříži neplatnosti, takže se po prostřední koleji pod novým TV a s AB asi chvíli jezdilo. Nabízí se hypotéza, že TV postavili ještě za dvoukolejného provozu v původních polohách kolejí (s osovou vzdáleností cca 4 m), ale s dráty nad všemi třemi kolejemi, aby nemuseli dodatečně přeregulovávat převěsy při změně zatížení. Pak přesunuli provoz na krajní kolej (kvůli nástupištím na zastávkách) na nový rošt, vytrhali starou 2. (=nově 0.) kolej a čekali na přestavbu Libně pro zapojení tří traťových kolejí.

Pokud se po původní prostřední koleji jezdilo před elektrizací delší dobu (?), mohla být už zcela opotřebená, vytrhat kolej neznamenalo žádné vícenáklady. Trakce nad prostřední kolejí naopak byla nová a její snesení by změnilo zatížení převěsů (musela by se doplňovat závaží, k čemuž nakonec někdy později stejně došlo). Asi si v roce 1960 nepřipuštěli, že úprava zhlaví v Libni na tři traťové koleje bude trvat dalších padesát let.
Pikehead
Středa, 29. ledna 2020 - 22:55:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5861
Registrován: 3-2007
Zajímavé vysvětlení - oraniště mezi kolejemi vypadá, že tam kolej donedávna ležela. Oježděná být nemusela, bordel a zoufalý nedostatek materiálu mohl způsobit, že jim stálo za to relativně nedávno položenou kolej vytrhat a použít jinde...

Zeď patří parku hostavického zámku, pokud by chtěl místo někdo hledat v různě starých fotkách.
Středa, 29. ledna 2020 - 23:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3480
Registrován: 5-2002
Mně na té fotce přijde zajímavější, co svítí na tom návěstidle za vlakem. Ony bývaly někde červené na AB uprostřed?
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 06:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 8-2019
Svítí tam červená. Podle tehdejšího pořadí světel to tak bylo a správně.
Fire and Blood
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 09:13:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6003
Registrován: 9-2005
Víte někdo, co bývalo za rychlosti z Libně do Kolína na tom starém rozponovém svršku dle fotky?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
McBain
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 09:33:43  
Administrátor
Číslo příspěvku: 26353
Registrován: 5-2002
Já myslím, že to bylo jednoduché a správně je toto:
K._A._F.:
"Asi si v roce 1960 nepřipuštěli, že úprava zhlaví v Libni na tři traťové koleje bude trvat dalších padesát let."

A od toho se odvíjí montáž a následná demontáž "0" koleje z Libně do Běchovic i s veškerým vybavením.