Diskuse » Železnice » Tratě na střední Moravě » Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 22. 1. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 22. 1. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Nechic
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 14:50:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2669
Registrován: 4-2010
Imho možná by stačily Dluhonice a velmi dobře napojit na MHD. Pojmenovat to třeba Přerov-Západ nebo tak něco.

Z Předmostí to je blízko a bez dopravních zácp
Z Přerova jako takového taky
Může tam zastavit i nějaký ten Express, Leoš nemusí do Přerova, Sp Olomouc-Vsetín, daly by se tam třeba protáhnout nějaké Os z Břeclavě. Jen ta stanice by byla lepší u budoucí hypotetické dálnice než tam kde je teď.
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 16:54:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20874
Registrován: 5-2002
Akorát že v těch Dluhonicích nějak není kam dát kloudně perón, leda do trianglu. To ale bude kilák od návsi, takže to asi díru do světa neudělá. Krom toho by se asi muselo snížit převýšení, čímž by se snížila rychlost, a to už by vysloveně škodilo.
Chápal bych podobnou snahu u Předmostí, kde je přes 5000 obyvatel, ale v Dluhonicích je jich jen něco přes 300...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 19:00:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4920
Registrován: 5-2002
V Dluhonicích by bylo ideální vytvořit přestupní terminál někde na místě současného / brzy bývalého přejezdu. S dokončením D1 bych nebyl takový optimista [angry] .
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 19:09:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2376
Registrován: 12-2009
Zasuvky v Regionove buduou postupne ve vsech... V HK uz jsou taky 2-4 ks s touto vybavou...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Nechic
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 21:11:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2670
Registrován: 4-2010
Honza_o:
"V Dluhonicích by bylo ideální vytvořit přestupní terminál někde na místě současného / brzy bývalého přejezdu. S dokončením D1 bych nebyl takový optimista [angry] .

"
Ano, tak nějak jsem to myslel. Předmostí by bylo lepší, ale nákladnější
Pátek, 17. ledna 2020 - 02:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3319
Registrován: 5-2005
Kolem Olomouce by to chtělo takovou dopravu, která je Otrokovice-Zlín. A rušení kolejí je rozhodně krok zpět [sad]
Nechic
Pátek, 17. ledna 2020 - 08:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2671
Registrován: 4-2010
Přesně tak, s cenami nemovitostí kolem to bude čím dál víc na pořadu dne. Už teď to z Náměště do Olomouce vypadá občas jak na D1 a bude hůř
Pátek, 17. ledna 2020 - 09:10:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2081
Registrován: 7-2017
Pavlík:
"Kolem Olomouce by to chtělo takovou dopravu, která je Otrokovice-Zlín. A rušení kolejí je rozhodně krok zpět [sad]"

Jak by sis to konkrétně představoval?

Ve Zlíně nemají tramvaje, tak je OZVD nepříliš úspěšně supluje. A počty cestujících mezi Otrokovicemi a Zlínem a v okolí Olomouce jsou nesrovnatelné. OZVD se sama nabízí jako páteř; těžko říct, proč s ní nic nedělají. (Ale ono asi stačí podívat se, kdo sedí na zlínském krajském úřadu.) Olomouc by měla koncepčně řešit především rozvoj stávající tramvajové sítě. (Možná nějaké plány jsou, nemám přehled. Jestli máš nějakou představu o přepravních proudech a nějakých projektech, sem s nimi.) Jako občasnému cestujícímu do OC mi nevyhovuje například spojení MHD na Klášterní Hradisko. Asi nejsem sám, stačí podívat se na přeplněné parkoviště a ulice obložené parkujícími auťáky v okolí vojenské nemocnice.

Navíc hanácký pacifik obsluhoval především fabriky ve městě. Vlečky, které ho hlavně živily, jsou vesměs pryč i spolu s obsluhovanými fabrikami - to se týká Nové Ulice i OC-města.
Pátek, 17. ledna 2020 - 09:12:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2082
Registrován: 7-2017
Nechic:
"Už teď to z Náměště do Olomouce vypadá občas jak na D1 a bude hůř"

S trasou Otrokovice - Zlín je to zcela nesrovnatelné.
Vechtr
Pátek, 17. ledna 2020 - 10:29:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 162
Registrován: 12-2015
V Olomouci-městě se stejně osobáky křižovat nemohly, protože u 1. koleje chyběl perón a křižovalo se zde jen velmi zřídka, zpravidla s manipulákem v době řepné kampaně. Podobný problém byl na Nové Ulici, tam se po dokončení rekonstrukce bude dát křižovat, ale doposud bylo možné osobáky křižovat až v Řepčíně. Pravidelné křižování je jen v Příkazích, kde jsou výhybky na ruku a musí tam tedy být kromě výpravčího i výhybkář...

Stanice Olomouc-město měla význam dřív, kdy do ní a přilehlých traťových úseků byla zaústěna spousta vleček. Ty byly všechny zrušeny včetně koleje k rampě s tramvajovou kolejí, takže se z "města" stala obyčejná zastávka.
Něcestujtě s papagájom, ujo Porubjak. Celú cestu čosi tára, cestujúcich sprosto ohovára.
Tom_tužín
Pátek, 17. ledna 2020 - 11:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1110
Registrován: 6-2005
K zastávkám Dluhonice a Předmostí se rozepisovat nebudu, už jsem to jednou udělal, takže jen odkaz pro zájemce - první, druhý a třetí díl.

V Olomouci - městě se křižovat mohlo a dokonce se tam i křižovaly osobní vlaky ještě cca v roce 2008, kdy jsem pravidelně jezdil do Náměště. Určitě to byl ranní vlak s odjezdem někdy mezi sedmou a osmou. Peron u první koleje byl (a dosud je) těsně u dřevěného plotu, vlevo od budovy.

Problém je v tom, že ve stávajícím stavu vlak neujede trasu Senice - Olomouc pod 30 minut. Na hodinový takt proto musí být vlaky dva, a ty se musí křižovat buď někde kousek před Senicí (v Příkazích) nebo někde před Olomoucí hln. (tj. na městě). Zvítězila myšlenka křižovat v Příkazích, protože mantrou je taktový uzel osobních vlaků o půl v Olomouci. Připomínkoval jsem, že tato mantra je nesmyslem, protože zásadní by byl ostrý obrat v Senici bez prostojů návazných vlaků na Červenku a Prostějov. Ztráta přípoje v Olomouci by prakticky nevadila, protože naprostá většina lidí do Olomouce jezdících nejede na hlavní nádraží, ale do města. Ti, kteří jedou na nádraží a přesedají na vlaky, přesedají ve značné míře na rychlíky, které jezdí různě (uzel v lichou celou), takže pozdnější příjezd Senické lokálky by jim jen pomohl (zkrácení doby čekání). Jediné zhoršení by bylo pro ty, kteří by z osobáku přesedali na jiný osobák, a ani tady by to nemuselo platit, kdyby jezdily vložené osobáky v celou (jezdí třeba na Přerov ve špičkách pracovních dnů).

Křižování na Městě by mělo velkou výhodu v tom, že nádraží je malé a křižování by na rozdíl od "dřevních" Příkaz mohlo probíhat velmi rychle. Právě léta neřešené křižování v Příkazích značně prodlužuje jízdní dobu vlaků této lokálky a tím degraduje její atraktivitu pro cestující. Bohužel KIDSOK místo rychlých a praktických řešení na zlepšení tohoto stavu vymýšlí absurdní nesmysly s jakousi vlakotramvají přes Unčovice a Náklo...

Trať jinak má výborný potenciál svou polohou přímo v Olomouci - Hejčín (gymnázium a okolní obytná čtvrť), Město (kousíček do centra + vazba na tramvaj), Nová Ulice (velmi blízko Fakultní nemocnici - největší zaměstnavatel v Ol. Kraji), a Smetanovy sady (Šantovka jako největší nákupní galerie v Olomouci). Uzavření průmyslu v blízkosti tratě dnes už nijak nevadí, protože Olomouc už prakticky vůbec není průmyslové město.
Pátek, 17. ledna 2020 - 12:12:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2083
Registrován: 7-2017
Tom_tužín 1110: Ať je to jak chce, tak to bude chtít spolupráci města a kraje, aby si oba kolejové systémy na území Olomouce nekonkurovaly, a taky pořádný rozbor přepravních proudů současných i perspektivních. Jestli jsou notáblové kraje i města schopní na takových úvahách spolupracovat, to je otázka.
Nechic
Pátek, 17. ledna 2020 - 13:20:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2672
Registrován: 4-2010
Tom_tužin: Přesně tak, takový S-Bahn může řada českých měst závidět. Můj údiv tkví v tom, že se neudělal perón u stanice na Městě a místo toho tam jezdí vlak takovou šikanou. Podle mě by rozhodně měl smysl 30min takt ve špičce, to teda nahrává vyhýbání se v Řepčíně a ostrému obratu na hl.n., ale asi těch problémů tam bude víc
Pátek, 17. ledna 2020 - 16:21:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20891
Registrován: 5-2002
TT a druhý díl: navrhované nástupiště v Dluhonicích je v místě současného i budoucího zhlaví a je navíc riziko, že na jeho realizaci "padne" jedna z kolejí. Opravdu se to vyplatí...?

TT a třetí díl: Pokud tedy někdo jezdí třeba z Oseka nad Bečvou na nákup autem do Lipníka, tak nově začne jezdit vlakem do Lidlu v Přerově, pokud nová železniční zastávka vznikne někde blízko této prodejny
Chybí mi tady (asi "náhodou") ještě dvě "pokud", a sice:
1) pokud ten nákup bude možné odnést v rukou - kupříkladu týdenní nákup pro čtyř-pětičlennou rodinu takto odnést možné není,
2) pokud ty vlaky budou jezdit dostatečně často - což ovšem pro srovnání s autem na trase Lidl-barák je asi tak každých 10 minut, takže nebudou.

Tím nerozporuji, že by se Předmostí mohlo hodit - ale ne takto...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Tom_tužín
Pátek, 17. ledna 2020 - 17:01:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 6-2005
Hajnej:
Vím, že vás asi diskuse se mnou baví, nicméně sem to nepatří - diskuse k článkům na Dopravním webu jsou pod článkem. Když tak to tam napište. Díky.
Pátek, 17. ledna 2020 - 19:11:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 728
Registrován: 10-2009
TT 1110:
Takže já to shrnu:
Lepší je zkrátit přestupy v Senici pro pár lidí (které jsou dnes s prodloužením stejně realizovány), než zachovat přestupy pro všechny v třetí nejvytíženější stanici v ČR. Hmmm. Víte, jak je to s ranním vlakem směr Senice? Že ve směru DO města přestupuje spousta lidí?

Neustále bojujete za záchranu naprosto jakékoliv lokálky. Ale když má nějaká potenciál a někdo ji chce dát smysl odpovídající modernizací a zahuštěním provozu, je dle vás to špatně (zdroj)! Tamtéž tvrzení, že vzdálenost stanice od zástavby je vlastně obrovská výhoda...

To samé vidím od vás i tady. Trať 307 je v zásadě mimo úseku Litovel-Červenka na zrušení provozu, úsek Senice-Drahanovice je uhájitelný jenom alespoň srovnatelnou cestovní dobou do Olomouce oproti autobusu, což při větší délce trati oproti přímé cestě znamená
a) nutnost výrazného zvýšení rychlosti na trati a nasazení dynamických vozidel;
b) nutnost dovézt cestující do cíle jejich cesty, tj. do centra.
Navíc se tímto dá využít právě ten využitelný trochu konkurenceschopný úsek tratě 307.

Píšete, že vedení tratě 309 v Olomouci má výborný potenciál. Ve skutečnosti je to naprosto hluché místo, kde poslední stanice dávající jakž takž smysl pro obsluhu centra (= cíle cest), je město, a to ještě s přestupem na tramvaj. NU je daleko a tramvaj nemá přestup, SS taktéž (to opravdu ve 21. století není nikdo zvědavý denně chodit, zvláště po jízdě něčím jako 814). Abyste ty cestující vyhrál zpět a nekonkuroval zbytečně tramvajím, musíte využít jejich infrastrukturu, ale zároveň být i rychlý jako vlak.

Mimochodem, sám velice dobře víte, že vlakotramvaj není vedena jen do jakýchsi Unčovic, ale do jakési Litovle. I ty Drahanovice a Náměšť jsou za půl hodinky na náměstí Hrdinů a za 40 min na nádraží. Lze nahradit všechny současné busy na Litovel, většinu MHD v Řepčíně, Horce a Skrbeni, posílí se tramvaje. Výhra pro město, kraj i cestující.
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Pátek, 17. ledna 2020 - 21:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2084
Registrován: 7-2017
V letech 2011 - 12 jsem rok dojížděl vlakem do práce z Olomouce do Litovle (tj. do dopravny Litovel - u sladovny a Papcelu). V Olomouci jsem to měl nejblíž na město, na hl. nádr. jsem musel MHD. Časově to pěšky na město + hanáckým pacifikem s přestupem v Senici vycházelo líp než MHD na hl. n. + vlakem po koridoru s přestupem v Července. Za ten rok jsem na pacifiku snad nezažil nějaké delší zpoždění, což se ovšem o koridorové trati říct ani náhodou nedalo. Takže souhlasím s tím, že pacifik význam má a asi by se s ním dalo a mělo leccos dělat.
Priapos
Pátek, 17. ledna 2020 - 21:28:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1737
Registrován: 10-2012
Hajnej:
"TT a druhý díl: navrhované nástupiště v Dluhonicích je v místě současného i budoucího zhlaví a je navíc riziko, že na jeho realizaci "padne" jedna z kolejí. Opravdu se to vyplatí...?

"
V Dluhonicích není žádná zastávka vůbec potřeba, snahy o její výstavbu jsou naprosto nesmyslné a neodůvodnitelné.
Pajzák
Pátek, 17. ledna 2020 - 21:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3431
Registrován: 6-2015
Souhlasím s tebou. Dluhonice mají cca tři stovky obyvatel a na tu velikost solidní dostupnost MHD. Zajímavější by jistě byla zastávka v 15x větším Předmostí, nicméně neznám tamní podmínky natolik, abych mohl tvrdit, že ji tam je kde udělat. Znám to tam jen ze silnice.
Nechic
Pátek, 17. ledna 2020 - 21:58:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2673
Registrován: 4-2010
On do Litovle jezdí autobus, ale staví snad u každého dubu. (Těch rychlospojů je hrozně málo)
Ale Náměšť, Drahanovice, Slatinice, Horka, Příkazy tam se všude bude víc a víc stavět
Tom_tužín
Pátek, 17. ledna 2020 - 23:06:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1112
Registrován: 6-2005
Ve stručnosti:

Smasska:
Komentářem pouze dokazujete, že o dopravě v regionu nevíte naprosto nic. Ale nevadí, hlavně si kopnout a vyvolat zase nějakou super hádku, že? Bože můj...

K zastávce v Dluhonicích:
Spojení jakoukoliv silniční dopravou je v širším okolí Přerova na naprosto katastrofální úrovni, která úzce souvisí s reálným stavem provozu silniční sítě v Přerově. Co se týká Dluhonické zastávky, ta byla myšlena zejména PRO OBYVATELE PŘEDMOSTÍ ve směru na Olomouc coby hlavní spádový směr. Základem mělo být P+R, cyklostezka a linka návazné MHD. V odkazovaných textech je to popsáno jasně (nicméně někteří se je neobtěžovali ani přečíst, což teď prokazují výkřiky, jaká že blbost je stavět zastávku pro tak málo lidí, kolik bydlí v Dluhonicích).

Nechic:
Ano, tady souhlas. Jak mám ty vesnice od Mohelnice přes Litovel, Olomoucko až po Přerov projeté na kole křížem krážem, tak můžu potvrdit, že se staví, staví a staví. Důvody jsou popsané třeba tady. Požadavky na mobilitu drasticky narůstají, a není to otázka onoho pověstného autobusu pro babičku, který jede 20 kilometrů hodinu jen proto, že musí stát na každé návsi. Ty domy si nestaví babičky, staví je většinou mladší lidé v produktivním věku, a ti mají zásadně odlišné požadavky na mobilitu. Chtějí určitě jezdit hromadnou dopravou, ale ta musí nabídnout více než rychlost cyklisty v kombinaci s intervalem 2 hodiny (a více) + předraženým tarifem KIDSOK. Tohle by se mělo řešit prioritně místo hloupých nápadů na pomalou vlakotramvaj, vedenou v souběhu s rychlou dálnicí. Poměrně drastický nárůst cestujících na Senické lokálce jasně ukazuje preferenci cestujících v tom, co by chtěli používat. Stačí to jen respektovat.
Sobota, 18. ledna 2020 - 01:25:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 729
Registrován: 10-2009
TT(1112): A zase si kouzelně protiřečíte. Zrekapitulujme si váš postup:
"Požadavky na mobilitu drasticky narůstají" (souhlasím!) ->
-> "není to otázka onoho pověstného autobusu pro babičku, který jede 20 kilometrů hodinu" (souhlas, proto máme linky s krátkými intervaly, které nám i přes pomalost jezdí plné, takže chceme zrychlovat, což půjde jedině s využitím vhodné lehké kolejové dopravy v elektrické trakci) ->
-> "Chtějí určitě jezdit hromadnou dopravou, ale ta musí nabídnout více než rychlost cyklisty v kombinaci s intervalem 2 hodiny"(Ano, souhlas, to vše vlakotramvaj nabízí!) ->
-> "pomalou vlakotramvaj, vedenou v souběhu s rychlou dálnicí" (Ehm ehm, řešení je pomalá lokálka, která si dojede do Senice, aby se potom vracela přes Myslechovice do Litovle, když tam vede rychlá dálnice? A není lepší naopak díky rychlosti vlakotramvaje pobrat okolní obce, což právě tou dálnicí nezvládnete? Právě díky rychlosti zvládnete i obslužnou funkci bez dalšího navýšení cestovních dob a autobus pro babičky můžete klidně zrušit.) ->
-> "Poměrně drastický nárůst cestujících na Senické lokálce jasně ukazuje preferenci cestujících v tom, co by chtěli používat." (No jistě. Ukazuje se, že i přes špatný stav tratě i nasazovaných retrovozidel lidi mají o konkurenceschopnou dopravu zájem a kdyby měli alternativu na úrovni, nechají auta ve velkém doma. Ale je třeba jim ji poskytnout, ne že budu kritizovat snahu o moderní a často jezdící lokálky, protože -proč vlastně? To fakt tvrdíte, že po tom všem, co je na začátku řetězce, tihle lidi zahlasují pro 814 a dýchavičné motoráčky šinoucí se krajinou?)

Víte, kdybych nevěděl, že projekt/záměr TT znáte, tak se pochopím, že vám to asi přijde pomalé. Ale vy ho znáte, tak se ptám, kde jsou vlakotramvaje pomalé? Relace, jízdní doby, srovnání s vámi preferovanou variantou... Nestačí 100 km/h vmax u vlakotramvaje v kombinaci s "tramvajovým" dojetím až k cíli cesty? Dynamika vozidel nesrovnatelná s železničními jednotkami? 30 minut mezi Litovlí-městem a náměstím Hrdinů (mimochodem, s přestupem v Července "na druhou stranu" dojedete na hlavní nádraží za cca 25 min? Co je na tom pomalejšího, než současné rychlíkové busy, které neobsluhují po cestě vůbec nic (tedy ani třeba hejčínské gymnázium, významný cíl po cestě, který není v centru)?

Rád bych znal z vaší strany alespoň na některé otázky odpověď. Zatím jsem se tady na sebe dozvěděl, že návrh je "hloupý" (bez udání důvodu ani oponentního návrhu) a že o "dopravě v regionu nevím vůbec nic". Na základě čeho tak usuzujete, co konkrétně ukazuje mou nevědomost? Potřebuji kulaté razítko na odbornost v oblasti návrhu regionální dopravní obslužnosti, jako mají ostatní? Oh, wait...

Jenom přípomínám, že v archivu lze dohledat vaši obhajobu vámi vážně míněného návrhu tramvajové tratě na Svatý Kopeček. Když pominu technickou proveditelnost, na argument, že městské tramvaje jsou pomalé, jste vytáhl ETCS a tvrdil, že tohle už dnes umíme řešit. A vůbec nebudu vytahovat, jak si stojí celá spádová oblast Litovelska, Senicka a Drahanovicka oproti Svatému Kopečku. Ale chápu, že když něco udělá někdo jiný, hodí se jako argument proti cokoliv.
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Tom_tužín
Sobota, 18. ledna 2020 - 11:46:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 6-2005
Smasska:
Zkusím to nějak heslovitě:

- Tvrzení, že o dopravě v regionu toho moc nevíte, vychází z argumentace z příspěvku č. 728. O žádném kulatém razítku není řeč, je to otázka znalosti / neznalosti místní situace, ne nějaké technické kvalifikace.

- Co je v regionální dopravě rychlost, to jsem popsal tady. Oproti trati na Cholinu a Myslechovice by vlakotramvaj možná uměla vytvořit pár minut časové úspory, ale to není v regionální dopravě klíčové.

- Uvědomte si, že i trať přes Cholinu je většinou hodně přímá. S novým zabezpečovacím zařízením, vozidlem se svižnou akcelerací a lokální úpravou kolejí by zřejmě snesla bez problému 100 Km/h. Více nemá smysl uvažovat vzhledem ke krátké vzdálenosti mezi zastávkami. Tím by dosáhla shodných parametrů jako vlakotramvaj, která by jezdila jednak souběžně a druhak nedaleko.

- Projekt vlakotramvaje kolem Nákla neznám a nemůžu znát, protože neexistuje. Existuje jen ideová čára v mapě. Kudy ta vlakotramvaj tedy bude jezdit? Pokud někde podél D35 / II/635, tak bude tedy od centra zástavby dost daleko. Pokud na návsi, tak tedy asi nedojede z Litovle do Olomouce za 25 minut, tedy s předpokladem, že přes náves asi 100 Km/h nepojede. A co třeba dálniční exit Unčovice, kudy tudy vlakotramvaj protáhnete? Nezapomeňte na nejmenší vzdálenost křižovatky od křížení s dráhou, která je 30 metrů.

- Teď k umístění zastávek: Třeba Odrlice nebo Dubčany jsou od vlaku 600 / 700 m. Jenže jak daleko jsou Mezice nebo Náklo od silnice II/635? Taky 600 / 700 m (měřeno k těžišti zástavby). Takže to opravdu není tak, že by vlakotramvaj vysadila lidi na zápraží domu. Zkrátka si vyberte, cesty jsou tři. Buď pomalým autobusem po návsi (tam nikdy nic rychlého nedostanete), nebo rychlým vlakem / vlakotramvají s nutnou větší docházkou (protože cokoliv co pojede rychle musí obejít zástavbu), nebo kombinací typu na kole z návsi na nádraží za vesnicí. Toto platí zcela shodně jak pro stávající lokálku přes Cholinu, tak i pro případnou vlakotramvaj přes Náklo. Tak v čem by měla být ta přidaná hodnota vlakotramvaje?

- Na správnosti návrhu tramvajové tratě na Kopeček si stále trvám, z řady důvodů. Oproti diskutované vlakotramvaji do Litovle by nevedla v souběhu ani s dálnicí, ani se slušně využívanou regionální železnicí, byla by kratší než vzdálenost Příkazy - Litovel, konkurovala by pouze přetížené silnici III. třídy, kde autobusy už léta nestíhají, a coby hromadná doprava by zvládla vyřešit třeba víkendové letní návaly lidí do ZOO na Kopeček. Mimoto pokud se bavíme o významné funkci cyklistické dopravy, tak ta je mezi Litovlí a Olomoucí zcela bez problémů, naopak z Olomouce na Kopeček méně zdatní nevyjedou vůbec, ti zdatnější sice vyjedou, ale je to horor, protože tam nevede žádná použitelná cyklostezka. Zkrátka srovnání nemůže fungovat, protože relace Příkazy - Litovel versus Olomouc - Kopeček funguje za absolutně odlišných podmínek, a dokonce i pro výrazně odlišný charakter frekvence, protože Litovel je meziměsto, Kopeček je MHD, Litovel má klasickou dojížďku zejména v pracovní dny, Kopeček má silně nárazovou frekvenci o víkendech atd., atd.
Nechic
Sobota, 18. ledna 2020 - 14:00:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2674
Registrován: 4-2010
Tak Kopeček zabíjí věčně ucpaná Chválkovická. Spíš než tramvaj by to chtělo obchvat.
Schmitz
Sobota, 18. ledna 2020 - 15:23:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 9-2017
K vlakotramvaji jsem našel tuto diplomku:
https://dspace.cvut.cz/bitstream/handle/10467/82907/F6-DP-2019-Me telka-Stanislav-Vlakotramvaje_Olomouc.pdf?sequence=-1&isAllowed=y
Tom_tužín
Sobota, 18. ledna 2020 - 15:45:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 6-2005
Nechic:
To samozřejmě taky, ale dojížďka ze všech těch vesnic mezi Šternberkem (i za Šternberkem) na straně jedné a Olomoucí (centrem) je značná. Tu obchvat nevyřeší, ale zase hodně pomůže od tranzitujících kamionů, hlavně z Polska. Ty jsou na I/46 hodně velkým problémem. Příměstská doprava se podle mého očekávání po modernizaci tratě hodně naváže na tuto trať a nastane značný tlak na P + R u všech nádraží.

Když už by se uvažovalo o vlakotramvaji, tak by se vyplatila pro ty hodně velké vesnice silnou spádovostí k Olomouci - Bělkovice (2 300 obyv.), Dolany (2 800 obyv.), Tovéř (600 obyv.), Samotíšky (1 400 obyv.), Droždín (1 300) = celkem 8 400 obyvatel. To je prakticky tolik co Litovel (9 800 včetně přičleněných obcí, bez nich 7 200 obyv.).
Sobota, 18. ledna 2020 - 16:25:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 730
Registrován: 10-2009
Tom_tužín:
"Tvrzení, že o dopravě v regionu toho moc nevíte, vychází z argumentace z příspěvku č. 728. O žádném kulatém razítku není řeč, je to otázka znalosti / neznalosti místní situace, ne nějaké technické kvalifikace."
Na základě čeho nebo které pasáže usuzujete, že o regionu nic nevím? Odpovězte prosím konkrétně na konkrétní dotaz. Zatím jste tady nic nenapsal a jenom mlžíte. Kdo rozhoduje o tom, jestli o regionu něco vím? Usuzujete tedy, že místní situaci vůbec neznám. Jelikož opakovaně nepíšete, proč si to myslíte, mám se domnívat, že důvodem pro toto vaše přesvědčení je prostě můj jiný názor? Jinak správně píšete, že to není otázka nějaké objektivní technické kvalifikace, v takovém případě ovšem nerozumím tomu, jak jste šmahem mohl určit, že to tady NEznám...
Tom_tužín:
"Co je v regionální dopravě rychlost, to jsem popsal tady. Oproti trati na Cholinu a Myslechovice by vlakotramvaj možná uměla vytvořit pár minut časové úspory, ale to není v regionální dopravě klíčové. "
Ano, to jste popsal, když jste na základě jednoho vytrženého případu učinil zcela nesprávné závěry (např. "na regioních tratích se obecně dá jezdit častěji, protože tam není nákladka a dálkovka", vyzdihujete zastaralou a chybějící infra u lokálek, jako by to byla obecná vlastnost, přitom přestup hrana-hrana funguje stějně nebo daleko lépe u autobusů atp.). Nehledě na to, že si naopak v článku o IDS JMK odkazovaném mnou zase protiřečíte, když naopak vyzdvihujete vzdálenost nádraží od zástavby apod. Chápu, prostě vždy argumentovat tak, jak se hodí v dané chvíli, bohužel vás z nekonzistence usvědčuje digitální stopa. Mimochodem, abych použil váš další argument proti vám, v regionální dopravě není rychlost třeba? A co třeba úspora "pár minut" na stávající trati (v čistě železničním režimu) v úseku Olomouc – Senice, která by ušetřila vozidlo a zároveň vytvořila plnohodnotný taktový uzel v Senici? Mne fakt baví, jak nejrůznější bojovníci za rychlost a síťovost železnice svými návrhy právě toto torpédují a rozbíjejí.
Tom_tužín:
"Uvědomte si, že i trať přes Cholinu je většinou hodně přímá. S novým zabezpečovacím zařízením, vozidlem se svižnou akcelerací a lokální úpravou kolejí by zřejmě snesla bez problému 100 Km/h. Více nemá smysl uvažovat vzhledem ke krátké vzdálenosti mezi zastávkami. Tím by dosáhla shodných parametrů jako vlakotramvaj, která by jezdila jednak souběžně a druhak nedaleko. "
Trať na Cholinu a Myslechovice míjí zástavbu, vede úplně jinam, než kam cestují lidé, je ve vztahu Olomouc – Litovel zbytečně dlouhá a pro rychlou regionální obsluhu se nehodí. Už dnes tam proto jezdí autobusy, ale já jako neznalec regionální dopravy toto přeci nemohu vědět... Jak by asi mohla trať, která je delší a obsluhuje méně a navíc ještě menších obcí s delšími vzdálenostmi mít stejné (časové a zásahové z hlediska přepravního potenciálu) parametry, než trať, která obsluhuje velké obce po trase a vede (ne zcela, ale úplně) nejkratší cestou?
Mimochodem, při úpravě značně rychlost omezujícího oblouku u Myslechovic se ještě víc vzdálíte zástavbě...
Tom_tužín:
"Projekt vlakotramvaje kolem Nákla neznám a nemůžu znát, protože neexistuje. Existuje jen ideová čára v mapě. Kudy ta vlakotramvaj tedy bude jezdit? Pokud někde podél D35 / II/635, tak bude tedy od centra zástavby dost daleko. Pokud na návsi, tak tedy asi nedojede z Litovle do Olomouce za 25 minut, tedy s předpokladem, že přes náves asi 100 Km/h nepojede. A co třeba dálniční exit Unčovice, kudy tudy vlakotramvaj protáhnete? Nezapomeňte na nejmenší vzdálenost křižovatky od křížení s dráhou, která je 30 metrů. "
Děkuji za nahrávku na smeč. Právě proto navrhuji (a nejen já, i OLK ve svých koncepčních dokumentech) právě vlakotramvaj! Právě tento jediný model dokáže skloubit "náves s rychlostí"! Typickým příkladem jsou zmíněné Unčovice. Kvůli exitu stejně musíte s tratí přimknutou k dálnici uhýbat. Čistě železniční řešení by stejně přineslo pomalé oblouky a zastávka by proto byla v dnešní poloze. Místo toho se dá jednoduše využít možností vlakotramvajových vozidel a vést trať s povinným obloukem rovnou středem obce v tramvajovém režimu. A samozřejmě tam počítám s malou rychlostí, ale ta nevadí, když v tom místě stejně zastavuji. Jiné zastávky, např. Náklo, nelze s vašimi příklady z trati 307 dost dobře srovnat, jelikož zde je to "jiných" 500 m – zde se se zastávkou nacházíme v zástavbě a po 500 metrech dojdeme zastavěnou ulicí na druhý konec vesnice (tj. většina obyvatel to má mnohem blíže než těch 500 m akceptovatelné isochrony), kdežto u Odrlic, Dubňan atp. dojdeme po 500 m neosvětlené úzké silniční komunikace teprve na kraj zástavby (reálně to má většina obyvatel dál než 500 m, proto tam taky všude jezdí autobus).
No a kdepak jsem napsal, že se z Litovle do Olomouce dostanu za 25 min? Nějak to nevidím. Nemůžete přece město velikosti Olomouce redukovat na hmotný bod (to nejde ani u Litovle). Napsal jsem, že se za 30 min (v konzervativně laděném prověření je to 33 min s obsluhou cca 10 zastávek navíc oproti busu včetně třeba Hejčína) dostanete ze zastávky (budoucí stanice) Litovel-město na náměstí Hrdinů. Ze stejného místa se s využitím přestupu na vlak v Července dostanete do druhého významného (sub)cíle v Olomouci, na hlavní nádraží.
Tom_tužín:
"Teď k umístění zastávek: Třeba Odrlice nebo Dubčany jsou od vlaku 600 / 700 m. Jenže jak daleko jsou Mezice nebo Náklo od silnice II/635? Taky 600 / 700 m (měřeno k těžišti zástavby). Takže to opravdu není tak, že by vlakotramvaj vysadila lidi na zápraží domu. Zkrátka si vyberte, cesty jsou tři. Buď pomalým autobusem po návsi (tam nikdy nic rychlého nedostanete), nebo rychlým vlakem / vlakotramvají s nutnou větší docházkou (protože cokoliv co pojede rychle musí obejít zástavbu), nebo kombinací typu na kole z návsi na nádraží za vesnicí. Toto platí zcela shodně jak pro stávající lokálku přes Cholinu, tak i pro případnou vlakotramvaj přes Náklo. Tak v čem by měla být ta přidaná hodnota vlakotramvaje? "
Vzdálenosti viz výše. Tu největší výhodu vlakotramvaje jste opět velmi správně popsal – ta spočívá v tom, že si mezi vámi uvedenými cestami vybírat nemusím. Nepochopil jste bohužel, proč navrhuji právě vlakotraj, nikoliv vlak nebo tramvaj – protože ty přístupy a výsledky dokáže výhodně zkombinovat a tím strhnout obslužnost na svou stranu se zrušením souběžné dopravy. Tohoto jen s železničním řešením nikdy nedosáhnete – i se 100 km/h po skoro celé trase nynějších tratí budou door-to-door časy stejné nebo horší jako vlakotramvaj s "bonusem" v podobě záchytu mnohem méně obyvatel.
Tom_tužín:
"Když už by se uvažovalo o vlakotramvaji, tak by se vyplatila pro ty hodně velké vesnice silnou spádovostí k Olomouci - Bělkovice (2 300 obyv.), Dolany (2 800 obyv.), Tovéř (600 obyv.), Samotíšky (1 400 obyv.), Droždín (1 300) = celkem 8 400 obyvatel. To je prakticky tolik co Litovel (9 800 včetně přičleněných obcí, bez nich 7 200 obyv.)."
Zcela souhlasím. Bohužel se obávám, že celkový počet obyvatel v porovnání s Litovelskem, Náměšťskem a Hlubockem a technická složitost průchodu obcemi (v tramvajovém režimu) to může z hlediska smyslu a technicko-ekonomické proveditelnosti zazdít. Nicméně zanedbat to nemůžeme, proto se tomu věnuje mimo jiné kapitola 7.1 v Nechicově odkazu [happy]
Tom_tužín:
"Na správnosti návrhu tramvajové tratě na Kopeček si stále trvám, z řady důvodů. Oproti diskutované vlakotramvaji do Litovle by nevedla v souběhu ani s dálnicí, ani se slušně využívanou regionální železnicí, byla by kratší než vzdálenost Příkazy - Litovel, konkurovala by pouze přetížené silnici III. třídy, kde autobusy už léta nestíhají, a coby hromadná doprava by zvládla vyřešit třeba víkendové letní návaly lidí do ZOO na Kopeček. Mimoto pokud se bavíme o významné funkci cyklistické dopravy, tak ta je mezi Litovlí a Olomoucí zcela bez problémů, naopak z Olomouce na Kopeček méně zdatní nevyjedou vůbec, ti zdatnější sice vyjedou, ale je to horor, protože tam nevede žádná použitelná cyklostezka. Zkrátka srovnání nemůže fungovat, protože relace Příkazy - Litovel versus Olomouc - Kopeček funguje za absolutně odlišných podmínek, a dokonce i pro výrazně odlišný charakter frekvence, protože Litovel je meziměsto, Kopeček je MHD, Litovel má klasickou dojížďku zejména v pracovní dny, Kopeček má silně nárazovou frekvenci o víkendech atd., atd."
Schválně si zkuste sám sobě položit otázky, které jste o přidané hodnotě kladl mně (a na něž já jsem konkrétně odpověděl). Bude ta tramvaj rychlejší než bus? (Nebude, do takovýchto směrových a výškových podmínek ani náhodou). Jaká bude přidaná hodnota oproti např. nasazení kloubových vozidel? (Sporná.) Kolik že to na Kopečku žije obyvatel oproti Litovelsku a Drahanovicku? Kdyby Kopeček nebyl administrativně Olomouc, byla by to ještě MHD (vzhledem ke vzdálenosti a jisté samostatnosti MČ)? A opravdu chcete stavět tramvaj někam, kde MHD nezvládá hlavně proto, že ještě neumíme dostatečně posilovat busy podle počasí, když při sychravu tam nejede ani noha? No a víte, že navrhujete v zásadě stejný systém (pomalá městská tramvaj trochu zrychlená v regionu), když dle vašich slov jde ale o něco úplně jiného?

Na závěr ještě poznámka. V dopravní komisi OLK jste projednával PDOÚ, kde je jasně deklarováno, že vlakotramvaj samozřejmě pojede po infrastruktuře tratí 309 a 307 (ex 275 a 273), nikoliv v jejich souběhu! Tak o čem to tedy píšete se souběhem, když v místech přeložek bude stávající trať většinově opuštěna a zrušena (hlavně 307)? Nechce se mi věřit, že tedy o záměru a jeho podrobnostech nevíte, když jste ten dokument (který je veřejný odkazoval jsem tady na něj) osobně řešil. Snad jen, že byste ho ani neprostudoval, protože to považujete od začátku za hloupost, jak jste tady už taky napsal.
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Tom_tužín
Sobota, 18. ledna 2020 - 18:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 6-2005
Smasska:
Opět jenom heslovitě:

- Pokud si opravdu myslíte, že meziměstské jednotky včetně elektrické trakce budou svištět po klikatých návsích Hanáckých vísek, tak jste opravdu neuvěřitelný snílek, nebo spíše blázen. To je naprosto nereálná představa. Ano, opravdu o dopravě v regionu zřejmě nic nevíte, protože pokud byste měl s přípravou dopravních staveb v zastavěném území zkušenost, tak byste musel vědět, že s takovým nápadem Vás každý starosta vyhodí ze dveří. Žijete ve světě sci-fi, mimo realitu. Přidávám snímek z Unčovické návsi, už se tam na ty vlaky těším!! [biggrin][biggrin]



- Zastaralou ani chybějící infrastrukturu u lokálek neobhajuju.

- Žádnou nekonzistenci v názorech nemám, jen poněkud nechápete, že každá železnice funguje v jiných podmínkách, které můžou být pro určitou skupinu uživatelů výhodou a pro jinou zase nevýhodou. Nádraží mimo zástavbu je nevýhodou pro docházkovou vzdálenost, výhodou pro parkování P+R, terminál autobusů, nebo třeba překladiště nákladní dopravy. Nádraží v zástavbě přesně opačně. To není protimluv, to je logika. Zkuste se podívat třeba na nádraží Velká Bystřice a Velká Bystřice zastávka - typický příklad. Obě mají svůj význam, každé z nich trochu jiný.

- Úspora jízdní doby v hodnotě pár minut je obecně nevýznamná, pokud náhodou třeba nevede k navázání dosud neexistujícího přípoje, který zrovna o těch pár minut ujíždí. Nikdy jsem netvrdil nic jiného.

- Situaci v kraji znáte jistě skvěle třeba už podle toho, že si pletete Dubčany a Dubňany, které jsou na jižní Moravě ... (to je ten konkrétní příklad)

- I ona vlakotramvaj na Kopeček by musela vést těsně kolem obcí a ne přes ně. V obcích prostě žádné koleje nepostavíte. Tečka. Dále ke Kopečku - s těmi kloubovými vozidly jste se už téměř strefil - na silnici kloubový autobus kvůli serpentinám a stoupání provozovat moc nelze (kritické místo Droždínská zatáčka), zatímco kloubovou tramvaj provozovat lze. Po kolejích to skutečně rychlejší bude, protože zácpy na Chválkovické. A zvlášť vtipná je poznámka, že v schravém počasí tam "nejede ani noha". No, ono by možná bylo dobré pochopit, že mimo zvířátek v ZOO a kostela jsou tam fakt i domy, kde bydlí lidé.

- V případě vlakotramvaje nenavrhuju stejný systém, ale právě úplně jiný systém, totiž TRAMVAJ. Ta se od vlakotramvaje liší tím, že zatímco vlakotramvaj je fakticky chimérické vozidlo, pro které neexistují v ČR technické předpisy ani schválená vozidla, a je značně zkomplikované právě nutnou technickou kompatibilitou se železnicí, tak ona obyčejná tramvaj na Kopeček umí využít veškeré již existující systémy a vozidla. Tím se dostává z kategorie sci-fi do kategorie něčeho, co je možné alespoň technicky a legislativně realizovat.

- Z poslední poznámky je zřejmé, že jste na komisi taky seděl a ostatně není těžké pochopit za koho, že? Reakce potrefené husy to prozrazuje celkem jasně. [wink] To by se profíkům nemělo stávat, aby takto vypadli z role.

- Úsek Příkazy - Litovel přes Náklo versus Senice - Haňovice přes Cholinu prostě jsou souběžné. Jejich velmi stručný rozdíl spočívá v tom, že první z nich je o kousek kratší a průjezdný pouze pro autobusy (pomalu), druhý z nich je o kousek delší a průjezdný i pro rychlou kolejovou dopravu stopou stávající tratě. Mimo jiné oblouk u Haňovic by se směrově vůbec nijak upravovat nemusel, je u zastávky a nebude se tudy jezdit nijak rychle. Pro zrychlující a zpomalující vlaky bohatě postačí slušné přechodnice a převýšení pro využití max. nedostatku převýšení. Identicky totéž oblouk u Senice zastávky a před stanicí, který by mohl odpadnout zřízením spojky směr Příkazy. Delší trasa je tak kompenzovatelná daleko vyšší dosažitelnou rychlostí - což je základním smyslem železnice, která má mít páteřní funkci.
Sobota, 18. ledna 2020 - 22:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4761
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Přidávám snímek z Unčovické návsi"
Náves je definována jako otevřené prostranství obvykle uprostřed vesnice. Nepřidáváte tedy snímek unčovické návsi, ale unčovické ulice vzdálené přes 100 metrů od návsi. Tyto základní pojmy byste jako autorizovaný inženýr měl znát. Anebo je znáte, jen jde o pro vás běžnou manipulaci.

K výše odkazovanému "článku" o IDS JMK - Jihomoravský kraj pokrývá hustá síť propojených spojů, které jsou lidmi hojně využívány, no IDS JMK je ve své podstatě špatná, v KORDIS sedí hlupáci a spoje jsou využívané jen proto, že jde o lidnatou oblast. A kraj čeká na mesiáše, který zdejší lid vyvede z temnoty současného nefungujícího systému. Ale pozor, mesiáš musí přijet lokálkou v polích a odolat pokušením autobusů vábících duše na návsích. Tak pravil Ó nejvyšší lokálkový šotouš!

Mimochodem, když se u druhých dovoláváte znalosti lokálních poměrů, z čeho pramení vaše způsobilost ke komplexnímu hodnocení fungování IDS JMK a vynášení soudů o jeho škodlivosti pro veřejnou dopravu? A je někde k dohledání vaše pojednání, jak by IDS JMK dle vašich představ měl vypadat?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Sobota, 18. ledna 2020 - 23:05:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5830
Registrován: 12-2004
Doktor: To je jednoduchý, vrátíte JŘ vlaků z roku 1997, omezíte škodlivé autobusy kamkoliv na minimum a dostavíte železnici tam, kde se o ni byť v dávné minulosti jen lehce zauvažovalo.
Nádraží pokud možno v polích a zavést všeobecnou cyklo-železniční povinnost pro sprostý lid.
Potom bude IDS-JMK konečně jak má byt a jak je to správně.
Dovolte mi odejít[happy]
Sobota, 18. ledna 2020 - 23:48:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 731
Registrován: 10-2009
Tom_tužín:
"Ano, opravdu o dopravě v regionu zřejmě nic nevíte, protože pokud byste měl s přípravou dopravních staveb v zastavěném území zkušenost, tak byste musel vědět, že s takovým nápadem Vás každý starosta vyhodí ze dveří. Žijete ve světě sci-fi, mimo realitu. Přidávám snímek z Unčovické návsi, už se tam na ty vlaky těším!! [biggrin][biggrin]
"
Když tak bazírujete na přesných pojmech – o žádné vlaky se tady nejedná! Přes Unčovice je navržena tramvajová trať a pojedou po ní vlakotramvaje, žádná železniční trať a vlaky. Mimochodem, je počítáno s vmax ve vesnickém úseku 40 km/h, ale je tam zastávka, takže reálně se to mezi domy stejně bude pohybovat do 30. Stále nereálné? Mimochodem, s tou návsí jsem se asi taky nevyjádřil přesně, takže upřesňuji, že trasa je vedena skrz obec po rozšířitelných komunikacích (místo je) se zastávkou v oblasti dnešní bus zastávky Unčovice, škola (kolmo na ni). To už taková sranda není a dokonce je to proveditelné. A jsou i starostové, kteří jsou rádi za přímé, komfortní a rychlé spojení v intervalu 30/60 min a rozsahu 5-24. Ale chápu, že větší realitou je zřejmě vymýšlení oblouků do serpentin na Kopeček (kolik by tam ta hypotetická tramvaj asi jela?).
Tom_tužín:
"Zastaralou ani chybějící infrastrukturu u lokálek neobhajuju."
V článku to ale v zásadě píšete. Vydávate tam Senici na Hané za vynkající příklad toho, že na lokálkách jsou krátké přestupní vazby (dokonce tam píšete, že je to až 20 vteřin oproti minutám na velkých nádražích typu Olomouc). No to je ale taky tím, že je tam zastaralá infrastruktura a nástup je vysoce nekomfortní, kromě toho se jezdí tak pomalu, že vůbec nevadí motání se lidí v kolejišti a hlavně jsou provozovaná vozidla tak krátká a nekapacitní, že se mohou nasáčkovat vedle sebe. To je ale hrob železnice, ne její výhoda. Nasáčkované autobusy s přestupem 20 s jsou možné i bez jakékoliv infrastruktury a kapacita je stejná, tak netvrďte, že v tomto uspořádání má železnice (která je i kvůli infrastruktuře vnímána jako komfortnější), je výhodná právě pro tyto důvody. Naopak, to ji pohřbívá proti autobusům. Dtto, když mi někde v regionu vedou koleje, musím být minimálně stejně rychlý, ne-li rychlejší, než autobus, jinak udržování segregované dopravní cesty s autobusovou kapacitou ztrácí význam. Tyto lokálky potenciál mají (309), ale není jím stávající podoba ani stávající vedení. A to třeba právě kvůli té dálnici.
Tom_tužín:
"Žádnou nekonzistenci v názorech nemám, jen poněkud nechápete, že každá železnice funguje v jiných podmínkách, které můžou být pro určitou skupinu uživatelů výhodou a pro jinou zase nevýhodou. Nádraží mimo zástavbu je nevýhodou pro docházkovou vzdálenost, výhodou pro parkování P+R, terminál autobusů, nebo třeba překladiště nákladní dopravy. Nádraží v zástavbě přesně opačně. To není protimluv, to je logika. Zkuste se podívat třeba na nádraží Velká Bystřice a Velká Bystřice zastávka - typický příklad. Obě mají svůj význam, každé z nich trochu jiný.
Úspora jízdní doby v hodnotě pár minut je obecně nevýznamná, pokud náhodou třeba nevede k navázání dosud neexistujícího přípoje, který zrovna o těch pár minut ujíždí. Nikdy jsem netvrdil nic jiného.
"
Tak si to pojďme systematizovat. Rozdělte mi železnici na nějaké logické celky a a řekněte mi, na jakých principech která funguje. Ono totiž tato berlička vám velmi pomáhá okamžitě zamítnout argument někoho jiného, protože to je přece vždycky něco jiného. Je jedno, když vám někdo řekne, že někde jinde to funguje (to je jiný kraj), někde jinde to nefunguje (tam tomu ti obyvatelé nerozumí) nebo nedejbože jiný vesmír. Světe div se, ale největší poptávka po parkování je u stanic, kde ho nelze tak jednoduše postavit a které jsou obvykle umístěny vhodně v obci a s nějakými návaznými službami. Třeba ve Středočeském kraji přetékají ulice větších měst s napojením na linky S okolo nádraží, zatímco počet zaparkovaných aut u zastávek v poli je zanedbatelný. I když dojíždíte autem, je scestné myslet si, že pro mne je při dojíždění atraktivnější nádraží v poli. Těžko bude někdo dojíždět do pole s radostí jenom proto, aby se mohl projet na kole/autem a potom konečně motoráčkem. Ale vlastně co to píšu, to je přece jiný kraj a vůbec nejde hledat paralely!
Jinak uvědomujete si, že těch vašich nepotřebných pár minut může třeba někomu při dojížďce do práce ušetřit interval čekání na dřívější spoj a umožnit delší spánek, který by jinak měl jen při jízdě autem?
Tom_tužín:
"Situaci v kraji znáte jistě skvěle třeba už podle toho, že si pletete Dubčany a Dubňany, které jsou na jižní Moravě ... (to je ten konkrétní příklad)
"
Gratuluji, to je skutečně chyba, překlepl jsem se v jednom písmenku a nevšiml si toho. Ale jak ten překlep ukazuje mou (ne)znalost regionu (přece na základě vámi špatně napsaného přídavného jména "unčovický" u vás nepředpokládám neznalost celého pravopisu)? A nezapomeňte, že mou neznalost jste určil již z obsahu příspěvku č. 728, ve kterém se tento překlep nevyskytuje. Takže znovu – jak konkrétně jsem v příspěvku č. 728 argumentoval, že je vám moje naprostá nevědomost tak jasná? Nemlžte, neodklánějte pozornost a prostě odpovězte. Vyzývám vás opakovaně. Jinak to bude vypadat, že jste jen opět dehonestoval bez jakékoliv znalosti jiného člověka jen proto, že si dovolil mít jiný názor.

Ad Kopeček: Takže výhody tramvají oproti autobusům se nedočkáme. No nic. Příležitostné posílení turistické frekvence kloubovými busy je tak nereálné, až tam už dnes jezdí. V případě špatného počasí tam jezdí jen lidi, kteří tam bydlí, což je výrazný zlomek stále jezdící populace v obvodu vlakotramvaje na Drahanovice a Litovel. Jenomže tam vlakotramvaj nesmí a nikdo by ji nechtěl, zato u domků na Kopečku lidi pomalou tramvaj přivítají. Konzistence je mi hned jasná, prostě co jste nevymyslel vy, je automaticky ptákovina, přestože musíte pro podporu použít stejné argumenty, jako já pro vlakotramvaj.
Mimochodem, o chimérické vozidlo se nejedná a i v tom Německu tam na to před 30 lety něměli legislativu. Ale ta někdy před rokem 187x nebyla ani na lokálky...
Tom_tužín:
"Delší trasa je tak kompenzovatelná daleko vyšší dosažitelnou rychlostí - což je základním smyslem železnice, která má mít páteřní funkci."
Zase správná teze, ale ty závěry... Tady přijde ke slovu to, že každá trať slouží něčemu jinému. Ten Perner byl asi fakt blbec, když se snažil stavět trať co nejrovnější, aby tam mohl jezdit rychle a jen ve složitém terénu si musel pomoci kopírováním reliéfu, kdy mu na klikaté trati samozřejmě rychlostní možnosti klesaly. Mám hledat logiku v tom, že když něco vede delší trasou a nepřímo, tak je to proto, aby se mohla nabrat rychlost? Jestli to není spíš tím, že ta trať jako páteřní stavěná rozhodně nebyla a na rovné Hané se klikatí jen kvůli ušetření za pozemky, což je pro účely nákladní dopravy jedno. Pokud dnes páteř chceme, nemůžeme tento stav zachovat!
Tom_tužín:
"Z poslední poznámky je zřejmé, že jste na komisi taky seděl a ostatně není těžké pochopit za koho, že? Reakce potrefené husy to prozrazuje celkem jasně. [wink] To by se profíkům nemělo stávat, aby takto vypadli z role. "
Z poslední poznámky není zřejmé vůbec nic. Zase výstřel do tmy s cílem plivnout. Složení komise je veřejná informace, takže vím, že jste jejím členem (a někam jste to už koneckonců i psal). PDOÚ prochází připomínkováním a schvalováním mj. u příslušné odborné komise, takže jsem si spojil (A) vaše členstvím s (B) PDOÚ byl schválen, tudíž (C) jste byl u jeho schvalování (pokud jste v tu dobu nebyl třeba (D) u lékaře, ale já žádné podrobnosti neznám, třeba jste tam fakt nebyl). Situace A, B a C jsou logickou konstrukcí, kterou může udělat kdokoliv. Spiknutí o tom, že jsem na té komisi byl a navíc za "někoho" (nevím, řekněte, za koho?) z toho děláte vy. Jojo, holt se vám zrovna stalo, že potrefená husa vypadla z role, v tom jste se nespletl.
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Tom_tužín
Neděle, 19. ledna 2020 - 11:27:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 6-2005
Smasska:
OK, vedete minimálně v tom, že máte víc času na diskusi než já. Takže opět stručněji:

- Ad. protažení zástavbou Unčovic - Co je reálné technicky nemusí být (a podle mne nebude) reálné politicky. Viz vlakotramvaj z Ostravy do Hlučína, kde dobré duše ve snaze zastavovat lidem u domu navrhly v Ludgeřovicích lidem tramvaj u baráku, jenže NIMBY - lidé to prostě nechtějí a těžko jim lze vnucovat dopravní blaho proti jejich vůli. To je zkušenost. Buď se z ní poučíte, nebo ne.

- Senice na Hané je velmi funkční přestupní uzel a bude jím tak dlouho, než sem dorazí modrá zábradlí a modré debilno s nimi související. Tím neříkám, že vhodně a inteligentně provedená rekonstrukce by neprospěla, jen nesmí zničit klíčovou výhodu v podobě rychlých a snadných přestupů. Udržování segregované dopravní cesty (lokálky) má význam oproti autobusům už dnes, čehož důkazem je onen nárůst cestujících ve vlacích, dokonce nijak nemodernizovaných. Na silnicích jsou kolony, na kolejích ne. A bavme s nejenom o Olomouci, ale i o Litovli a Prostějově.

- Ad. nádraží v polích: tak třeba Mohelnice, nebo Červenka. Podle dopravních teoretiků by tam neměl nastupovat vůbec nikdo, protože vlak musí zastavit lidem na zápraží domu. Místo toho jsou tam zaparkované haldy kol a desítky až možná stovky aut (parkování se vyskytuje široce kolem nádraží a není přesně zřejmé, jestli jsou to ze 100 % cestující). Proč? Protože naprostá většina dnešních lidí nežije bez auta a nechodí pěšky na nejbližší zastávku veřejné dopravy. Dnes je naprostá většina lidí MOBILNÍCH, na dvoře vlastního domu sednou buď do auta, nebo na kolo, a takto dojedou tam, kde je slušná a rychlá doprava a KDE JE MÍSTO NA PARKOVÁNÍ. Třeba do Červenky, nebo do Mohelnice, nebo do Senice na Hané, nebo (v případě kvalitní modernizace tratí) třeba i do Náměště, nebo do Choliny... Tím pádem nemají problém dostat se rychle a komfortně ke slušné dopravě a není jim třeba tahat zastávku k barákům na Unčovickou náves.

- Kopeček - Napsal jsem, že kloubové autobusy "provozovat moc nelze" (Droždínská zatáčka) - samozřejmě vím, že tam dnes občas jezdí na posilách, nicméně jen za tu cenu, že 1) nesmí zastavit na zastávce v droždínské zatáčce a 2) nesmí být kluzko (čili zima). Možnost posilových spojů je tak omezena pouze na léto a zrychlené spoje. Základem je a jednou pro vždy bude linka č. 11 v krátkém provedení, a to na úzké, strmé a klikaté silnici. Pro Vás asi ideální stav, podle mne ne. Tramvajová dráha by umožnila daleko komfortnější a bezpečnější jízdu, včetně možnosti nasazení kapacitních souprav kdykoliv. Obrovským bonusem by mohla být rekuperace energie při jízdě dolů, kterou autobusy zmaří brzděním. Podle Vás taky OK. To, že za Kopečkem je nějaký Lošov a Radíkov, toho jste si také nevšiml. Škoda. Pomalá tramvaj má drtivou většinu trasy navrženou na 70 Km/h - kolik jezdí "jedenáctka"?

- Ad. trasování drah - Perner byl blbec spíše podle Vás, když neprotahoval železnice ulicemi měst kolem baráků. Podle mne byl velmi dobrým dopravním stavařem s vizí, kterých je dnes minimum. Nahrazují je snílci odtržení od reality.

- K vlakotramvaji v Olomouci - mně by se ta myšlenka ve své podstatě líbila. Bohužel v provedení z diplomové práce je postižena "taktovou nemocí", v jejímž důsledku se tam objevují nesmysly typu tramvajový tunel pod hlavním nádražím, při jehož výstavbě by se zřejmě musela zbourat severní část výpravní budovy, nebo opravdu nesmyslná myšlenka expresu po návsích Hanáckých vísek, v souběhu s dálnicí a vlivem dálnice málo ucpanou a tudíž rychlou silnicí II/635. A mohl bych pokračovat tím, že nástupiště 300 mm nelze v uličním profilu podle českých norem udělat, nebo že Třída Svobody má kolejiště po rekonstrukci a minimálně 25 let se na něj nechytne. A taky že pod Třídou Svobody jsou betonové stoky ještě z 19. století, které jsou v nevalném technickém stavu a další přitížení vozidly (včetně vlakotramvaje, která bude docela těžká) zřejmě nikdo nedovolí.

- Ad. poslední poznámka - No, můžu si samozřejmě myslet, že zpracovatel PDOÚ má úplně stejné argumenty a prosazuje zcela náhodou úplně stejné vize jako uživatel Smasska, který se odkazuje na jistou diplomovou práci, kterou do detailu zná a jejímž vedoucím byl čistě náhodou stejný Jirka P., který zpracovával PDOÚ Olomouckého kraje a kterému jistěže ležím v žaludku, neboť PDOÚ Olomouckého kraje jsem velmi rozporoval, čímž jsem mu rozšlápnul tak trochu bábovičku. Třeba je to opravdu jenom neuvěřitelná náhoda. Nicméně já si to nemyslím. [wink]
Neděle, 19. ledna 2020 - 13:03:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 10-2017
Tom_tužín:
" když neprotahoval železnice ulicemi měst kolem baráků. Podle mne byl velmi dobrým dopravním stavařem s vizí, kterých je dnes minimum. Nahrazují je snílci odtržení od reality."

Taková krásná sebereflexe... [wink]
Neděle, 19. ledna 2020 - 13:14:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 733
Registrován: 10-2009
TT: Mýlíte se, nemám čas, jen chci přesně a konkrétně odkázat vždy na konkrétní pasáž vašeho textu, ke které se vymezuji. Nemůže se mi proto stát, že bych záměrně neodpovídal na relevantní dotazy, na které mi není příjemné odpovědět, jako se to stává vám.

Díky, že jsme se posunuli od "hloupého návrhu" k "mně by se ta myšlenka ve své podstatě líbila". K normám jenom toliko, že ještě minulý rok nebylo možné provozovat vlak metra bez strojvedoucího, nyní už ano (a to byl zákon, ne norma!). Vytažení obrubníku není fyzikálně nemožné. Kromě toho, na tom návrh nestojí. Stejně tak nestojí ani na tunelu, který nemá vůbec souvislost s taktovým jízdním řádem a systém se dá postavit i bez něj. Ale to byste si to musel alespoň přečíst, vše je tam uvedeno.

Když máte souběh s dálnicí, nevytrhnete lidi tím, že si musí dojít na zastávku někam do polí. Proč by se vedle dálnice tedy měla chytnout vzdálená a pomalejší lokálka? V zástavbě je trať tramvajová, ty Perner opravdu nestavěl, vedle jak ta jedle. Už jsem vám to zdůraznil vícekrát, kolikrát se ještě dočtu o vlacích v Unčovicích?
Která lokálka s nádražím v poli mi nabízí rychlost 160 km/h, takže tam s tím autem s radostí zajedu, protože je vlak rychlejší než auto? Pokud mi to nenabízí, je lepší být blíž, jelikož jinak tím autem pojedu až do cíle. Kdybych já srovnal tratě 307 a 270, budete první, kdo se mi vysměje, že přeci každá má jinou funkci a význam, což jste tady taky psal.

Ad Kopeček: Na základě čeho si myslíte, že když má za zhoršených adhezních podmínek problémy vyjet na kopeček autobus, že to vyjede tramvaj? Co na to fyzika? A jestliže mají mít kloubové autobusy v zimě problémy, není to právě to období, kdy tam nejsou potřeba ani ony, protože je poptávka menší? Bavili jsme se přeci právě o létě a pěkném počasí, kdy kloubáky naopak problémy nemají...
Nemyslíte tou většinou trasy se 70 km/h náhodou úsek Samotišky – Chválkovice, kde jedou autobusy...taky 70 km/h? Na jakou rychlost provedete vystoupání na Kopeček se serpentinami tak, aby byla tramvaj v obloucích rychlejší než autobus? Vylepšení provizorní a nenormové podoby zastávky Droždínská zatáčka chcete řešit výstavbou tramvajové trati?

K poslednímu odstavci: Omluvu za neoprávněné osočení jsem pravda nečekal. Posouzení toho, kdo komu rozšlápl více báboviček, nechci řešit. Jenom poznámka – to se stává, že některá řešení mohou mít i více příznivců, než jen jednoho. Žádné podrobnosti mi nejsou známy, ale zdá se mi, že jste se svým návrhem (který tady ani nikde jinde nikdo neviděl), osamocen. Není důvod považovat za spiknutí něco jenom proto, že mám na problém stejný názor jako někdo jiný. Já řešení vymýšlím a obhajuji, vy patrně boříte bábovičky.

Mimochodem, na DP odkazoval Nechic, ne já. Jsem schopen své řešení obhájit i bez odkazu. Pro konkrétní podrobnosti je už ale třeba se na to mrknout.

Resty:
Na základě čeho v příspěvku č. 728 soudíte, že regionu nerozumím?
K čemu kapacitní tramvajové soupravy kdykoliv, když bych je naplnil pouze ve dny pracovního klidu za hezkého počasí? Jaká je její přidaná hodnota (a přestup lidí z Radíkova a Lošova to není)?
Kde jsem napsal, že Pernerovi vyčítám, že nestavěl železnice podél baráků?
Proč trváte na zachování provozů vlaků tam, kde tím nejezdí lidi a zahlasovali tedy "nohama", když sám píšete, že "lidé to prostě nechtějí a těžko jim lze vnucovat dopravní blaho proti jejich vůli"?
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Tom_tužín
Neděle, 19. ledna 2020 - 13:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1117
Registrován: 6-2005
Smasska:
Celkem zbytečná diskuse v tom, že -

1) Známou taktikou trollů mi vkládáte do úst věci, které jsem neřekl, nebo řekl v úplně jiných souvislostech.

2) Celkem nesmyslně požadujete, abych jakýmisi důkazy prokazoval svůj názor - ano, myslím si že dopravě v regionu opravdu nerozumíte a myslím si to stále více na základě toho, co tvrdíte. Vy si o mně klidně myslete totéž, máte na to právo a prokazovat to nijak nemusíte (tak jako já).

3) Coby pevně danými argumenty se oháníte nesmysly, jako že mezi Senicí a Litovlí "nejezdí lidi" (lež) nebo že se autobusy na Kopeček zaplňují jen v létě za hezkého počasí (lež).


Pokud budeme stavět diskusi na těchto principech, pouze ztrácíme čas.

Místo toho shrnu fakta tak, jak je vidím já. Pokud chcete v dopravě cokoliv prosadit, máte jednu cestu jak to udělat a dvě cesty, jak věci zabít. Začnu tím, jak věci zabít. První možností je nemít vizi a nic neplánovat. Druhou možností je vytvořit si nereálnou vizi, která v daných podmínkách (politických, demografických, geografických, finančních) prostě nebude nikdy realizovatelná. Byla by třeba realizovatelná v Kuvajtu, nebo ve Švýcarsku, kde má veřejná doprava jinou podporu než na Hané. Tak se bude čekat, a čekat, a čekat, a čekat, a kdokoliv by chtěl udělat alespoň NĚCO, tak nic neprosadí, protože přeci nemá význam dělat cokoliv se stávající infrastrukturou, když máme tu VIZI...

Jediná cesta, jak věci reálně prosadit, je hledat právě taková řešení, která jsou reálná k politické podpoře, k prosazení v území a k financování z prostředků, které dejme tomu může mít město nebo kraj v dohledné době k dispozici (i s předpokladem nějakého úvěru nebo získání dotací). Jiná cesta není. Netvrdím, že vlakotramvaj ne. Tvrdím, že vlakotramvaj za miliardy ne. Pokud využije stávající infrastrukturu, nebude podtunelovávat hlavní nádraží v Olomouci, nebude počítat s rozsáhlými novostavbami v území, kde to nikdo nepotřebuje (Unčovice) a raději využije vhodný potenciál stávající infrastruktury tam kde už ta infrastruktura je a kde slouží (Senice - Litovel), tak potom ANO, taková vize je podle mne reálná.

ps 1:
Jirka P. to tady sice čte, nicméně tvrdí, že Vás nezná, tudíž pokud je vaše shoda opravdu jen dílem naprosté náhody, tak klidně tímto uznám svůj omyl.

ps 2:
Neb se diskuse už točí v kruhu a co jsem chtěl říct jsem řekl, tak tímto pokládám tuto debatu z mé strany za uzavřenou.
Neděle, 19. ledna 2020 - 17:38:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4762
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Nahrazují je snílci odtržení od reality. "
KORDIS - špatně. Současní stavaři - špatně. A jak vidíte sám sebe?

Zopakuji dotaz - z čeho pramení vaše způsobilost ke komplexnímu hodnocení fungování IDS JMK a vynášení soudů o jeho škodlivosti pro veřejnou dopravu?

Dle mého o IDS JMK a poměrech v JMK máte minimální až žádné povědomí, což se plně odráží v publikovaném textu, který je de facto pouhou kompilací vašich subjektivních pocitů bez opory v realitě ovlivněných nekritickým zaujetím lokálkami a jejich protežováním za každou cenu, i na úkor racionality.

IDS JMK pro své uživatele je atraktivní a železnice v IDS JMK plní páteřní funkci. Stačí pohled do jízdních řádů, když už vám chybí znalost reálných poměrů. Na páteřní železniční systém navazuje síť autobusových linek provázaných jak navzájem, tak s železniční dopravou. A prostý fakt, že někde jsou položeny koleje, automaticky neznamená, že jsou vhodné pro páteřní dopravní funkci. Vaše výstupy v tomto duchu jsou přesně oním odtržením od reality.

A zopakuji i druhý dotaz - jak by IDS JMK dle vašich představ měl vypadat?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Neděle, 19. ledna 2020 - 18:10:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7284
Registrován: 12-2011
Hele, on má svoje trapné razítko už deset let, nicméně úroveň inteligence tomu neodpovídá. Aha, to razítko je na silnice, o železnici ví kulové, tak je to jasné.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pajzák
Neděle, 19. ledna 2020 - 18:40:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3433
Registrován: 6-2015
Tak jsem si přečetl článek o IDSJMK a troufám si tvrdit, že takový jednostranně napsaný nesmysl jsem snad ještě nečetl. Psát to někdo jiný, myslel bych si, že se jedná o absolutní neznalost zdejších poměrů, ale jsem si zcela jist, že v tomto případě jde o autorovu zaslepenost cyklo a kolejovou dopravou. Chtěl jsem původně"vypíchnout" některé do očí bijící nesmysly, ale to bych zde musel ten článek opsat celý.
Neděle, 19. ledna 2020 - 19:39:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5831
Registrován: 12-2004
Pajzák: Můj známej (je v OSŽ a celá rodina značně proželezniční) považuje Tužínův článek za jeden velký blábol a to už je co říct...
Tom_tužín
Neděle, 19. ledna 2020 - 19:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1119
Registrován: 6-2005
Intelšotoušku, to razítko je na silnice i železnice, s úplně stejnou platností. Jestli Vaše znalosti někdy dosáhnou úrovně, aby Vás k té zkoušce vůbec pustili, tak si to ověřte. Za vola můžete být na K - čku, jako mnozí ostatní, ale u té komise ne - é. [wink]
Neděle, 19. ledna 2020 - 19:54:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5832
Registrován: 12-2004
TT : Dlouhodobě tu většina nezpochybňuje,že jste něco vystudoval, nebo že dokážete něco projektovat.
Nikdo ale nerozumí všemu a váš článek o ids-jmk je toho důkazem, opravdu silný kafe....

Takže za vola tu může být i někdo, kdo se vyjadřuje velice povýšeně a s pohrdáním vůči těm, co nesdílí jeho názory...
Neděle, 19. ledna 2020 - 21:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4763
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Za vola můžete být na K - čku, jako mnozí ostatní"
Tak okruh se nám rozšiřuje. KORDIS, stavaři a teď i diskutující na K-reportu. Koho tam máte dál?

Protože se nedokážete vyjádřit, na základě čeho - jakých znalostí problematiky - vyvozujete soudy o IDS JMK, jen tím stvrzujete, že o IDS JMK máte skutečně mizivé až nulové povědomí a váš text je naprosto nevěrohodné "vaření z vody".

Plně se ztotožňuji s Pajzákovým výrokem - oponovat očividným nesmyslům by znamenalo přepsat v podstatě celý text a reagovat na jeho každý odstavec.

Nevím, zda si to uvědomujete, ale budete-li produkovat obdobné texty založené na vašem iracionálně vyhraněném pohledu a místo sebereflexe se agresivně vyhraňovat vůči oponentům, diskreditujte veškerou svoji činnost, činíte se nedůvěryhodným a na vše, co napíšete, bude a priori nahlíženo jako na nevěrohodné a nesmyslné. Současnou diskuzi nevyjímaje. Ostatně, vaše manipulace ve formě snímku z Unčovic je toho jasným důkazem.

Ale chápu, to všichni okolo jsou hlupáci, snílci, volové, trollové, šotouši ...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pondělí, 20. ledna 2020 - 02:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 734
Registrován: 10-2009
TT(1117):
Které věci jsem vám vložil do úst? A v jakém kontextu?
Když někoho obviňujete ze lži, musíte to v civilizované společnosti doložit. Řekněte mi, kdy mimo špičky a hezké dny v sezoně se bus na Kopeček (ne do Chválkovic!) naplní tak, že by to uživilo tramvaj o kapacitě 170 osob (středněkapacitní vůz) v intervalu 15 min? Mimochodem, vytížení vlaku (zbylí cestující na relaci jezdí vesele častěji jezdícím autobusem) mezi Senicí a Litovlí lze dohledat zde na stranách 86 a 87.

Shrnutí fakt tak, jak to vidíte vy, nejsou z principu fakta, ale názor. Pokud si ten chcete obhájit, musíte pro něj najít jiné argumenty než to, že si to myslíte.

Dovolím si na závěr shrnout naši debatu:
U vlakotramvají kritizujete pomalost a fakt, že budou zastávky v centru osídlení, protože vedle je rychlá dálnice. Jako řešení navrhujete využití stávající trati, která vede mimo osídlení, zastávky jsou daleko, celková jízdní doba bude delší a ještě je nutno buď Senici vynechat, nebo v ní úvraťovat. To vše vedle té samé dálnice, kde budou i nadále jezdit autobusy, které nelze ničím nahradit. Naopak na Kopeček chcete nahradit jen velmi nárazově přeplněný autobus kapacitní tramvají, která bude jezdit po většinu dne a roku téměř prázdná, aby se naplnila několika spoji ve špičce a v sezóně za hezkého počasí. Tramvaj bude pomalejší než autobus, protože i v nejrychlejším úseku bude mít stejnou vmax a návrhu rychlosti v obloucích při stoupání jsme se nedočkali. Jako bonus tam tramvaj v zimě nevyjede, ale stejně by v ní byla mizerná obsazenost. Občany Lošova a Radíkova, na které jste se taky odvolával, potěšíte prodloužením cestovní doby do města a přidáním přestupu po 2 km jízdy. To celé za miliardy, které ale do užitečnějších vlakotramvají přijít nesmí.
Vlakotramvaj není realizovatelná, protože na ni teď nejdou normy a je to příliš nereálná vize. Nejsme přeci ve Švýcarsku, kde si před nějakými 30 lety stanovili velmi ambiciózní a nákladný investiční program do železnice Bahn 2000, aby podle něj další desetiletí stavěli. Tohle je ale něco zcela jiného a je třeba uvažovat, že když někde koleje vedou, tak nemohou vést jinde. Kdyby to bylo technicky přece jen proveditelné, tak to určitě nepochopí politici, protože mít pochopení pro zkrácení cestovních dob, přímé spojení a zvýšení komfortu je zhola nemožné.

Řekněte, existuje ve vašem vesmíru osoba, s níž vůbec nesouhlasíte, ale které dokážete přiznat odbornou erudici a respektovat ji? Nebo je ten vesmír plný trollů, kteří chtějí vaše tvrzení něčím podložit a nespokojí se s oznámením, že oni tomu nerozumějí, jehož neotřesitelným důvodem je to, že to přeci víte a proč byste to vlastně měl vysvětlovat, když je to tak jasné?

Je mi to celé velmi líto, protože tímto přístupem chtě nechtě devalvujete všechny cyklostezky a silnice, které jste kdy naprojektoval, a které třeba v pořádku slouží. Svět kolem nás zkrátka není jedno velké spiknutí. Víc nemá smysl řešit, toto téma už dostatečně probrali jiní...
Te audire non possum, musa sapientum fixa est in aure.
Je monte, je valide!
Pondělí, 20. ledna 2020 - 09:18:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20904
Registrován: 5-2002
TT: Vím, že vás asi diskuse se mnou baví
Nebaví. Ale nemám rád fanatiky, kteří nám všem, co pro dráhu něco děláme, víc škodí než pomáhají.

nicméně sem to nepatří
Články budu psát s dovolením nebo i bez dovolení tam, kam uznám za vhodné já.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Nechic
Pondělí, 20. ledna 2020 - 09:43:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2675
Registrován: 4-2010
Ono by mnohé vyřešilo P+R u tram zastávky Pražská v areálu toho Fortu. Sjezd rovnou z "dálnice", na MHD i pěšky celkem blízko na úřady v ušáku i do centra. Což je značná výhoda oproti Neředínu, který je pro řidiče furt konec světa.
Tom_tužín
Pondělí, 20. ledna 2020 - 10:48:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 6-2005
Stručně:

- Díky za péči o všechny mé věrné kolegy, přátele a zákazníky, kteří jistě vůbec netuší, co si mají o mně a mé práci myslet, takže jistě chodí na K - čko, aby si to nechali od místních šototrollů vysvětlit.

- Díky za skvělou diskusi o KORDIS JMK, která byla z mně neznámého důvodu přenesena do Tratí na střední Moravě. V diskusi na Dopravním webu se zřejmě místní trollové necítí komfortně.

- Jsem rád, že Hajného diskuse se mnou nebaví. Ideální příležitost mne přestat otravovat, co vy na to? Krásné je konstatování "my, co pro dráhu něco děláme" - skromnost mi byla vždycky sympatická. [wink] Doufám že ešusy v Polabí jezdí stále hladce.
Pajzák
Pondělí, 20. ledna 2020 - 10:58:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3435
Registrován: 6-2015
Po přečtení části tamní diskuze, zejména příspěvků Domažličáka, si nemyslím, že by se kdokoli, kdo je při smyslech, do takové diskuze zapojil. Ta "diskuze" je jen pokračování absolutně neobjektivně a manipulativně napsaného článku, s realitou nemá nic společného.
Pondělí, 20. ledna 2020 - 15:36:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20913
Registrován: 5-2002
TT: Ideální příležitost mne přestat otravovat, co vy na to?
Je to prosté, milý Watsone: když přestaneš psát kraviny, přestanu Tě otravovat.

od místních šototrollů ... místní trollové
Jak symptomatické.

Krásné je konstatování "my, co pro dráhu něco děláme" - skromnost mi byla vždycky sympatická
Nedělám si iluze, že by fanatickej hlupák jako jsi Ty o (nejen) mé práci pro dráhu něco věděl, natožpak aby ji dokázal ocenit (opakovanej trapnej pokus o dehonestaci Ešusama v Polabí to jen dokazuje).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 20. ledna 2020 - 17:18:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4765
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Díky za skvělou diskusi o KORDIS JMK, která byla z mně neznámého důvodu přenesena do Tratí na střední Moravě. V diskusi na Dopravním webu se zřejmě místní trollové necítí komfortně."
Diskuze o IDS JMK sem nebyla přenesena, ona tu vznikla. Každopádně, příspěvek k tématu IDS JMK jsem tedy vložil pod příslušný článek na Dopravním webu a budu zvědav, zda se tam dočkám reakce a zejména odpovědi, když zde to nešlo.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Úterý, 21. ledna 2020 - 07:18:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 242
Registrován: 12-2007
Tom_Tužín: V komunikaci s autorizovaným inženýrem byste neměl zkoušet demagogii a překrucování významu slov, protože to zjevně nepadá na úrodnou půdu. Bohužel přebujelé ego a silná arogance u Vás způsobuje pocit nadměrného přecenění vlastních intelektuálních schopností

No tak jsme se v diskuzi k článku na Dopravním webu opakovaně dozvěděli, že má Tom kulaté razítko a tím patent na rozum.
Nevím, ale to přebujelé ego a silná arogance nějak spíš pasuje na autora těchto slov...
Fakt je nutné v každém příspěvku zdůrazňovat, že máš autorizaci na dopravní stavby?[crazy]
Úterý, 21. ledna 2020 - 08:28:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5833
Registrován: 12-2004
Doktor:
T T Vám napsal na Dop. webu:
"Ke konkrétním tratím odpovídat nic nebudu, protože článek je o nastavení systému a jeho principech, nikoliv o konkrétních tratích. Zásadní informace viz např. výše můj příspěvek v diskusi z 8. 4. (21:35). Nehodlám se do nekonečna opakovat a nehodlám se nechat vmanipulovat do nekonečného řetězce manipulativních otázek, na které požadujete odpověď. Nedočkáte se. Já nejsem Váš žáček a Vy nejste můj zkoušející".

To je ukázkový příklad, proč s fanatiky z DW nemá cenu "diskutovat"[crazy][crazy]
Trupman
Úterý, 21. ledna 2020 - 12:14:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 12-2005
Předmluva - Je škoda, že diskuze o železnici v Olomouckém kraji se vždycky strhne na nějaké šotosny a vlakotramvajích a využití lokálek pro vymetání dědin na Hané. OK, jsme na šotofóru, sem to patří, ale když se takové šotosny přenesou i do krajských plánů dopravní obslužnosti, tak je to poněkud nešťastné.
Možná by stálo za to se opět přenést zpátky na zem, do každodenní reality a přemýšlet, jak z toho co máme, co nejefektivněji vymáčknout co nejvíce za cenu co nejnižších nákladů. Ano, místní dráha, či chcete-li vlakotramvaj, obsluhující aglomeraci přes různá středně velká a malá sídla je pěkný sen, ale za cenu obrovských nákladů uskutečnitelný možná tak ve Švýcarsku. Lokálka podél D35 nám pěkně obslouží všechno mezi Horkou a Rozvadovicemi. Kolika obyvatel se tak bude týkat, 5 tis.? A bude taková vlakotramvaj rychlejší jak jízda autem po dálnici, nebo jízda vlakem po koridoru z Červenky - bude mít nějaký zrychlující dopad na Litovel, nebo "jen" vymění současný autobus za kolejové vozidlo? Já v tom vidím to druhé.

Případ Litovel - máme zde 10tis. město ve vzdálenosti ca. 20 km od Olomouce, které je navíc i lokálním centrem v zaměstnání a školství. Skrz toto město vede lokálka s četnými zastávkami, která se napojuje na koridor, z druhé strany je město napojené na dálnici. Takřka ideální stav pro plánování dopravní obslužnosti. Přitom když si teď dám do plánovače (použiji mapy.cz) spojení Litovel město - Olomouc hl.n., tak musím počítat s cestou 50 minut buď autobusem bez přestupu, nebo vlakem s čekáním 20 minut v Července. Je to ideální stav? Zdaleka ne. Máme možnost to napravit se současným stavem infrastruktury? Jasně, že jo.
Je to analogie k situaci jižně od Brna, kde je koridor vedoucí z města a do toho se rekonstruují dvě slepé tratě do Židlochovic a do Hustopečí, odkud vyjede úvraťově linka do Brna. Proč už dávno nejezdí motorák Olomouc hl.n.-Červenka-Litovel předměstí s jízdní dobou 25 minut a s výhledem do budoucna na elektrifikaci a rekonstrukci úseku skrz Litovel? Odpovím si sám - protože by to někdo musel zaplatit. Byla by to železniční linka navíc oproti současnému stavu a to by stálo peníze, které se nyní "investují" do slev na studenty a důchodce, přesně podle vládní taktiky nákupu voličů.

Šternberk, Uničov, Mohelnice - další města, která mají skvělou výchozí pozici na to, aby se staly příkladem v železniční dojížďce. Kde je u nich problém? V tom, že nádraží jsou na předměstích, v nepříjemné vzdálenosti od center měst, od sídlišť, od cílů a zdrojů dopravy. Opět si pomůžu příkladem IDS JMK, ač jej nechci nijak přehnaně zbožňovat. Tam přišli na to, že pokud má člověk někam jet vlakem, tak potřebuje mít pohodlnou cestu i na té "poslední míli". Z vlaku v pohodlném přestupním terminálu, nejlépe hrana-hrana, nasednout do autobusu, který mě následně zaveze tam, kam potřebuji. Uničov, Šternberk i Mohelnice potřebují terminály a potřebují skutečně fungující linku "MHD".
Zase si zkusím případy v plánovači - nastavím si cíl na olomouckém hl.n. (v Olomouci MHD funguje, tedy zde problém s dojížďkou na hl.n. nepředpokládám) a start na hlavních náměstích výše zmíněných měst.

Šternberk - nabízí mi autobusové spojení do Olomouce, čas jízdy mezi 35 a 50 minutami. Párkrát mi nabídne i vlak, a to s celkovým časem přepravy mezi 40 a 62 minutami.
Po rekonstrukci tratě se pro přímé spoje slibuje cesta vlakem dokonce už za 8 minut. To znamená, že s dobrou dopravou po Šternberku by daná cesta neměla zabrat déle jak 20 minut.
Pro srovnání cesta autem = 19 minut.

Uničov - z náměstí mě to na nádraží posílá pouze pěšky. Celková cesta by tedy měla zabrat cca. 63 minut. Nebo mi plánovač nabízí autobus, jede ca. 70 minut, podle toho, jaký spoj. Zajímavá je nabídka autobus do Červenky a pak vlak, za 41 minut - ovšem taková příležitost je během dne výjimečná.
Slibovaná je jízda vlakem 17 minut. S fungující MHD by mohla být cesta zvládnutelná za 30 minut.
Pro srovnání, cesta autem = 34 minut.

Mohelnice - celková cesta 56 minut, z toho na nádraží čekání 20 minut! Anebo 48 minut, sice pouze 4minutové čekání, ale zase se svezu zastávkovým Os místo přímého R. Výjimečně se zde najdou příkladné spoje, např. 33 minutová cesta, kdy autobus po městě je přímý a následuje 3minutový přestup na expres. Bohužel, odpoledne je takový jen jeden spoj.
Pro srovnání, autem 27 minut.

Takže, vlakotramvaje přes Unčovice si můžeme nechat na vzdálenou budoucnost. Teď je hlavní pořádně využít to, co máme. Vybudovat fungující síť přestupů a návazných spojů. Přemluvit politiky, aby přehodnotili současnou podobu IDS, kdy si mnohdy železnice a autobusy konkurují a zavedli systém, kdy autobusy na vlak navazují. To se zpočátku neobejde bez zavádění nových spojů a navyšování výdajů na provoz. A to málokdo rád slyší. Je jednodušší vrazit jednorázovou investici do nesmyslu, a pak stříhat pásku, než se snažit o udržitelné dlouhodobé a méně třpytivé řešení.
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans
Úterý, 21. ledna 2020 - 14:00:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 10-2017
Trupman: Konečně nějaký rozumný příspěvek v této diskuzi po nekonečné debatě o šotosnech jednoho zdejšího uživatele a o [zadnice]. Kde to můžu podepsat? [ok]
Úterý, 21. ledna 2020 - 19:02:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 7-2017
Jedna myšlenka na novostavbu by ale neměla být rovnou zavržena jako šotosen: Uničov - Červenka. Prý se o ní mluvilo už za císařpána, ale než by se společně dohodli Hanáci německého a českého jazyka, tak si ti německojazyční radši plánovali chiméry typu elektrické dráhy Uničov (nebo Troubelice) - Úsov - Mohelnice, zatímco česky (no, spíš hanácky...[biggrin]) mluvící furianti z Litovle a Choliny postavili dráhu do Senice. (Ti druzí to v r. 1914 ještě stihli, ale za I. republiky se úsek Červenka - Litovel využíval hlavně jako řepná dráha a osobní doprava skomírala, v některých obdobích se neprovozovala vůbec.) V zásadě by připojení Uničova na koridor v Července s přímými vlaky do/z Mohelnice mohlo mít podobný charakter a význam jako připojení Židlochovic a Hustopečí u Brna. Z těch tří příkladů je nejtragičtější právě asi ten Uničov, ale Mohelnice by si vzhledem k počtům lidí dojíždějících do práce taky zasloužila pořádné řešení. A zkuste si dnes najít spojení VHD z Uničova do Mohelnice: Oba sousední okresy (Olomouc, Šumperk) organizují dopravu se spádem na své území a přes hranice okresů je to území nikoho.

(Příspěvek byl editován uživatelem dědek_hank.)
Nechic
Úterý, 21. ledna 2020 - 19:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2676
Registrován: 4-2010
Trupman: Pěkné, mimo Šternberk by určitě pomohly i úschovny kol (však po Litovli se na kole jezdí běžně). On ani Prostějov to nemá úplně růžové. Centrum zasekané, nádraží na okraji (Místní nádraží samospásné není) a MHD jak noty na buben. Do Domamyslic se dostávat z Olomouce je taky expedice.

A otázka co s lokálkou Olomouc-Senice-Drahanovice? Za mě to bude stále fajn alternativa zasekané Olomouce. Rekultivaci i vyšší četnost spojů si podle mě zaslouží (aspoň ve špičkách).
Úterý, 21. ledna 2020 - 20:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169
Registrován: 1-2019
Bez komentáře.

http://dopravni.net/glosy/29656/jak-nechapeme-planovani-hromadne- dopravy/
Pajzák
Středa, 22. ledna 2020 - 09:44:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3444
Registrován: 6-2015
Pokud někdo nechápe, či spíše odmítá, že různé druhy VHD spolu mají spolupracovat, a ne si konkurovat, pak je s ním diskuze na téma VHD nejen těžká, ale i zbytečná. Zejména v okamžiku, kdy zaslepeně preferuje ten způsob dopravy, který už z principu nemůže zahrnout všechny obce.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Trupman
Středa, 22. ledna 2020 - 10:36:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1661
Registrován: 12-2005
dědek_hank:
"A zkuste si dnes najít spojení VHD z Uničova do Mohelnice: Oba sousední okresy (Olomouc, Šumperk) organizují dopravu se spádem na své území a přes hranice okresů je to území nikoho.
"

Okresy již dnes žádnou veřejnou moc nemají, organizuje to všechno kraj, ale chápu kam tím míříte. Linky VHD, i po "velkém třesku" před 2 lety (nebo kdy to bylo), stále většinou jezdí podle nějakých starých zvyků. Dojížďka za prací a do škol se mění, ale autobusové linky zůstávají. Samozřejmě nelze jezdit "odevšaď všade", proto v ideálním případě funguje síťový systém s přestupními uzly, kde na sebe spoje navazují a kteréžto uzly jsou pak propojené linkami navzájem. Že se nyní nedá pohodlně dostat z Mohelnice do Uničova je ukázka bídné reality. Přestupních terminálů je minimum, autobusy a železnice si "konkurují" a nedoplňují se.
Všechno to formuje politická poptávka, protože tam se určují priority a hlavně se rozdělují finance.

Nechic:
"A otázka co s lokálkou Olomouc-Senice-Drahanovice? Za mě to bude stále fajn alternativa zasekané Olomouce. Rekultivaci i vyšší četnost spojů si podle mě zaslouží (aspoň ve špičkách)."
To je dobrá otázka, těch možností je více, přičemž některé návrhy se objevují v územněplánovací dokumentaci, některé jsou např. v strategických dokumentech jako tady odkazovaný plán dopravní obslužnosti. Tato trať má svou výhodu zejména v tom, že tvoří rychlý tangenciální dopravní koridor skrz Olomouc. Když to vezmu ze široka, tak ty varianty by mohly vypadat následovně (pojmenování je čistě dílem mé vlastní fantazie):

Nulová - Při návrhu možných variant se vždy tradičně začíná "nulovou". Provoz nechat v současné podobě, po trati bude provozovaná linka klasické železnice z OL hl.n. směr Senice na Hané. Nemusí to nutně být negativní postup nebo značit nějaký útlum, pouze je to zbytečně nevyužitý potenciál.

A - Městská železniční linka. V této variantě se rozumí pouze dílčí investice do infrastruktury (nástupiště, zabezpečovač, výhybny), jinak ponechání klasického železničního provozu. Městská linka z Řepčína na hlavní nádraží by využila trať pro nové rychlé spojení uvnitř města, nabídla by kapacitu a především častý interval, takže by mohla na sebe navázat více cestujících, než tato relace láká v současné době. Nevýhodou je, že takovou linku by si zcela jistě muselo objednat město, které ovšem už nyní počítá každou korunu do MHD. Dokážete si v Olomouci představit desítky milionů ročně utracených navíc kvůli náhradě něčeho, co by se v lepším případě dalo provozovat jako autobusová linka? Výhodou je, že při zachování železniční infrastruktury by stavební investice mohly zůstat na straně SŽ, stejně tak provoz by si město mohlo objednat u již existujícího železničního dopravce a nemuselo by se zabývat výstavbou nějakého zázemí pro údržbu a nákupem vozidel.

B - Městský tramtrain. Tato varianta je součástí městského územního plánu. Trať 309 mezi OL hl.n. a plánovanou odbočkou u Křelovské ulice využívají tramtrainová vozidla, která následně vjíždí na plánovanou tramvajovou trať do lokality Pražská. Jedná se o výhledový plán, u kterého jsou zejména na straně města potřeba velké investice. Zejména provoz nových neozkoušených vozidel v nezvyklém systému by byl určitě nákladný. Výhoda je v případě výstavby v rozvojové lokalitě Pražská zjevná - rychlé spojení skrz město. Oproti variantě "A" obsluhuje více osídlené území a vytváří skutečně zajímavou nabídku rychlé dopravy skrz město. V případě prohlubování dopravních problémů ve městě a většímu tlaku na ekologii se může tato varianta ukázat jako realistická.

C - Venkovský tramtrain, viz Zwickau. Opak varianty B. Spojka tramvajové a železniční infrastruktury se nachází u nádraží Město (případně u Nové Ulice nebo u Šantovky). Účelem je železniční vozidla z linky od Senice dostat na tramvajovou infrastrukturu ve městě. Oproti variantě B jsou zde znatelně nižší náklady. Kromě vybudování oné spojky není potřeba prakticky infrastrukturu nijak měnit, vysoké jsou potenciální investice do vozidel. Otázka je, jaké přínosy by taková varianta měla. Pro cestující od Senice se tím o pár stovek metrů přiblíží cíle v centru města, zároveň se jim ale prodlouží časově dojížďka na Hl.N. a také odpadne výhoda tangenciální železniční linky pro cestující uvnitř města.

D - Novostavba lehké železnice od Příkaz do Litovle. Probíráno v předchozích příspěvcích. Přínosy jsou nahrazení současné autobusové linky kolejovou dopravou, značné zvýšení komfortu pro ca. 4 tisíce obyvatel na trase, teoretické částečné zrychlení dopravy mezi centrem Olomouce a Litovle. Tento bod považuji za diskutabilní, protože stále není jisté, že by se jednalo oproti současným možnostem infrastruktury o nejrychlejší variantu. Např. v současné podobě jede vlak z Příkaz na Město 19 minut, autobus jede z Příkaz do zast. Na Střelnici (v centru města) 17 minut. Autem jsem za stejnou dobu, při dobré dopravní situaci, v Olomouci z Litovle. Skutečně je možné při současném vedení tratě mezi Olomoucí a Příkazami i při velkých investicích do upgradu tuto trať tak zásadně zrychlit, aby sloužila dobře i cestujícím z Litovle, nejen jako pomalá dojížďka pro obyvatele z území mezi OL a Litovlí?

E - Zrušení železnice v úseku mezi vlečkou do teplárny a Řepčínem a transformace vzniklého koridoru na tramvajovou trať, případně na nějaký jiný izolovaný systém drážní dopravy. V případě, že by se poptávka po dopravě uvnitř města natolik zvýšila, že by to běžný železniční provoz už nestíhal, je varianta přestavby nevyhnutelná. Zároveň by to vyřešilo problém úrovňových křížení a zdržování zbytkové dopravy uvnitř města. Lze kombinovat s variantou "C", tj. zachovat železniční osobní dopravu na zbytku trati a díky tramtrainovým vozidlům následně využít tramvajovou infrastrukturu na jízdu směr město a Hl.N.

(Příspěvek byl editován uživatelem trupman.)
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans
Středa, 22. ledna 2020 - 11:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2094
Registrován: 7-2017
Trupman:
"...chápu kam tím míříte..."

Ano, přesně tak jsem to myslel. Možná jsem měl raději napsat "malé okresy", což jsou spádová území pověřených obcí III. stupně, a tyto obce (kromě bývalých okresních měst Olomouc a Šumperk ještě Litovel, Šternberk, Uničov, Mohelnice a Zábřeh) samozřejmě do VHD mluví hlasitěji než třeba moje domovská obec se 600 obyvateli... A právě ten způsob, jak do toho mluví, jsem chtěl zdůraznit, protože v důsledku vede k tomu, že se sice dostanu dobře do Zábřeha, ale už hůř do Šumperka nebo Mohelnice a cestování do ostatních jmenovaných měst, i když jsou do vzdálenosti 30 km, je často na celý den. Např. do Litovle je to od nás nejkratší silniční trasou 21 km, ale cestování VHD nejméně se dvěma přestupy trvá (jedním směrem!) obvykle 2,5 hodiny a trasa bus-vlak-vlak je dlouhá 50 km. To už fakt je lepší jet na kole...
Nechic
Středa, 22. ledna 2020 - 14:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2677
Registrován: 4-2010
Trupman: Děkuji za analýzu. Vidím to podobně, jen u varianty A bych si představoval ten zlom v Horce. Horka se výstavbou stále přibližuje Olomouci, měla by být do tohoto celku zapojena. Problém zahuštění je však křižování a nakonec i přejezdy. Bydlím u přejezdu na městě a to cinkání častěji než po půl hodině už poleze určitě lidem na nervy, nemluvě o dopravním chaosu, který přejezd způsobí ve špičce. Tady je otázka jestli to nějak řešitelné je (závory kvůli tramvajim nelze)

Litovel by potenciál mít mohla, pokud by existovala přeložka v Senici (furt má zastávku podobně daleko od centra obce) a dílčí zrychlení, ale to je trochu scifi. Spíš co taková Náměšť, dokázal by vlak konkurovat autobusu, který jezdí po křivolakých silnicích a dost frekvence nabírá i v Lutíně a Hněvotíně? Případně v lázeňských Slatinicích a Drahanovicích, kde se též staví.