Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Hradci Králové » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Hradci K... do 02. 4. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Hradci K... do 02. 4. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Host z hk
Neděle, 07. listopadu 2021 - 18:50:28  
Neregistrovaný host
MAN vypadá skvěle, byla by to paráda, kdyby to tu jednou jezdilo. Bohužel jaká je doba, tak se bude koukat na finance. Výběrko by mělo být na nějaké dieselové autobusy. Nedávno tu byla na ukázku prý novinka a levnější varianta Iveco Streetway, který se má vyrábět v Turecku.
Ešus
Neděle, 07. listopadu 2021 - 23:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 562
Registrován: 9-2013
Host z hk: Ono je možná dobře, že se teď nakupují diesely, protože je otázka, jak dlouho to ještě půjde - rozhodně ne věčně. Ebus MAN by byl dobrý místo elektroSORů, ale o jeho výhodnosti ve srovnání s naftovým Urbanwayem bych silně pochyboval.
Na finance se určitě koukat bude, ale od toho tady jsou dotace, které křiví trh, aby prosazovaly lokálně bezemisní vozidla. Takže zatímco obecně se říká, že naftový autobus je stále ten nejlevnější mód MHD (při přepravních proudech města velikosti HK), s dotací se může vyplatit trolejbus, nebo i ten elektrobus. Ve třetím případě už vstupuje do hry i ten MAN a jeho úspěch pak bude záviset čistě na volbě parametrů výběrka. Pokud bude jediným kritériem cena, pak vyhraje SOR. Pokud se ale město zaměří i na jiné parametry a náklady životního cyklu, pak klidně může vyhrát MAN. :-)
Kuba_j
Pondělí, 08. listopadu 2021 - 02:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4698
Registrován: 8-2005
Tak i jako nafťák by byl MAN fajn [happy]. Ale asi tu nemá šanci v konkurenci SORu, Škody/Temsy a Iveca, u kterého je otázka, zda nabídne Urbanway nebo Streetway. Solaris ani nezmiňuju, protože ten se sem ani do VŘ nehlásí (a do Pce myslím taky ne, nějak východní Čechy ignoruje).
Pondělí, 08. listopadu 2021 - 09:32:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6853
Registrován: 6-2005
Ešus: s dotací se vyplatí i vodíkový pohon, ikdyž to v současnosti je totální nesmysl.
Ovšem trolejbus je schopen i bez dotace být cenové srovnatelný s cng, nebo i levnější. Nafta vyhrává jen teď a bude to jen na chvilku.
Makrelu neumeješ.
Host z hk
Úterý, 09. listopadu 2021 - 17:32:58  
Neregistrovaný host
Kuba j, Ešus : Myslel jsem všeobecně, jak naftový, tak elektrický MAN by byl super. Tak snad alespoň Urbanway od IVECA dopadne,pokud se vůbec uskuteční výběrko a opět se neodloží o další rok. Streetway je taky o krok zpět oproti Urbanway, ale v dnešní době se asi bude koukat na cenu a to navíc, když na nafťáky nejsou dotace.
Honza215
Úterý, 16. listopadu 2021 - 07:23:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3771
Registrován: 8-2005
Ahoj, 5.11. jsem po 17té hodině večeřel s drahou polovičkou a jejími rodiči nahoře v AUPARK v PANORAMICU s výhledem na křižovatku a někdy kolem 17:30 jel kolem trolejbus linky 3 ve směru do Kuklen. Neviděl jsem, co měl psáno na čelním transparentu, ale na boku jsme na vlastní oči viděli nápis: 3 HYPERNOVA. Tuší někdo, jak je tohle možné? Přeci jsme nemohli mít všichni 4 halucinace a ono se to Hypernova už nějaký pátek nejmenuje. Je možné, že vyjel nějaký dlouho odstavený trolejbus, který by to neměl přehrané? [blush]
Čtvrtek, 18. listopadu 2021 - 23:30:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1198
Registrován: 11-2007
Jen pro upřesnění co se tu řešilo, ev č. 08 (14Tr a vozejk) je zcela provozní a funkční, ale nemůže opustit vozovnu do běžného provozu...

pokud někde byla HYPERNOVA tak možné to je, otázka je co se stalo [lol] třeba byl nějaký problém s palubákem, a řidiči se podařilo nahodit linku, ale se starým cílem... nevím zda všechny vozy, ale určitě někteeré možná všechny mají nahrané všechny cíle linek, třeba "Letecký den" Rock for People" atd...


SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání
Host z hk
Středa, 24. listopadu 2021 - 16:42:54  
Neregistrovaný host
Koukám, že se nám v Hradci nějak ztrácejí z provozu kloubové trolejbusy. No ještě štěstí, že máme ty staré dobré kloubové autobusy. [happy]
Kuba_j
Středa, 08. prosince 2021 - 18:53:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4700
Registrován: 8-2005
Od nového roku si za hradeckou MHD připlatíte, rozhodli radní

Součástí zdražení je i zrušení jízdy zdarma mezi Terminálem a Hlavním nádraží... kdo tohle vymyslel?! [nene] Jestli si dobře pamatuji, tak to bylo zavedené s otevřením Terminálu kvůli tomu, že se oddělilo vlakové a autobusové nádraží a teď se to zruší?! Takže když někdo přijede do HK vlakem a bude potřebovat přestoupit na regionální/dálkový autobus (nebo opačně), tak se potáhne třeba za deště, sněhu a/nebo s kufrem pěšky nebo bude muset zaplatit 25 či 30kč za jízdu jednu zastávku?! vlastně i 40kč, když někdo nebude chtít shánět jízdenku a koupí si ji u řidiče. Skvělá vizitka města... Nehledě na to, že to bude dobrá past, než si na to lidi zvyknou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kuba J.)
Ešus
Středa, 08. prosince 2021 - 21:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 568
Registrován: 9-2013
Kuba_j: Kdyby žádný terminál nevznikl, nemusela vznikat ani bezplatná přeprava, ani se nemusely najíždět zbytečné kilometry od nádraží na THD a zpět. Maximálně tam mohla vzniknout plocha pro odstavování autobusů, ale nic jiného. Při troše dobré vůle by se "terminál" vešel před nádraží.

40 Kč u řidiče je hotové výpalné, past na turisty a nové cestující. S takovým zdražením bych počkal na nový odbavovací systém, až půjde platit platební kartou samoobslužně (a ne u řidiče trolejbusu za 40 Kč).
Za dětský kočárek se bude, doufám, platit pouze bez dítěte. Jinak by se DPMHK stal snad jedniným dopravcem v Česku, který zpoplatňuje kočárky s dítětem. Jsem také zvědav, jak se ta pětikoruna za kolo bude platit. Budou se tyto doplatky kupovat stejně jako jízdenky pro spolucestující? Vážně o tom pochybuji.

S politickými názory pana náměstka nesouhlasím. Žáci, studenti a senioři jsou skupiny, pro které veřejná doprava zpravidla nemá substitut a kteří ani po zdražení neutečou (elasticita jejich poptávky se blíží nule). Naopak dospělí mají elasticitu vyšší a riziko úbytku počtu cestujících je jisté.
Karosa53
Středa, 08. prosince 2021 - 22:05:33  
Neregistrovaný host
Je vůbec nějaká šance že ten nový odbavovací systém bude?
Protože Emtesty to fakt už nedávají v poslední době sledují v provozu že ty čtečky blbnout čím dál tím více.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 16:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1050
Registrován: 12-2007
Mě spíš vadí: "a plnou cenu zaplatí nově i člověk doprovázející dítě do tří let věku."

Ono manipulovat s kočárkem / sotva chodícím dítětem a ještě si k tomu "cvakat" jízdné je někdy opravdu o hubu.
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Čtvrtek, 09. prosince 2021 - 19:28:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4498
Registrován: 8-2002
a do toho nástup předními dveřmi. Pokud pojede rodič s kočárkem sám, tak tam o víkendu dítě nechá s kočárkem samotné a půjde dopředu ukázat řidiči, že má platný jízdní doklad? V protisměru proti nastupujícím předem?
Ešus
Pátek, 10. prosince 2021 - 11:55:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 569
Registrován: 9-2013
Rop, Petr Nosek: Ano, je to nešikovné, na druhou stranu bezplatná přeprava doprovodu dětí do 3 let je novinkou posledních pár let. Rodiče vždycky platili a většinou se to při nástupu předními dveřmi řešilo tak, že si rodič prostě pípnul vzadu a řidič si buď všiml, nebo to neřešil. Posloupnost operací by měla být jasná a doufám, že ji respektují i revizoři: Nejdřív bezpečně ustavit a zabrzdit kočárek a pak teprve se odbavit (samozřejmě nějak rozumně rychle, mít kartu připravenou, a ne že rodič bude hledat peněženku až do následující zastávky).

Když se bezpatná přeprava zaváděla, byl jsem jejím odpůrcem, takže nakonec tento krok zpět vítám. Kočárek prodlužuje pobyty v zastávkách, ubírá místo ve vozidle a ještě snižuje komfort ostatních cestujících i ostatních cestujících s kočárkem. Není účelem, aby se kočárky vozily na jednu až dvě zastávky jen proto, že je to zadarmo. Kromě výše uvedeného ubírají kapacitu ostatním lidem s kočárkem, kteří by třeba jeli na delší vzdálenost a využití MHD je pro ně důležitější.
Sobota, 11. prosince 2021 - 11:07:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 774
Registrován: 10-2011
Tak tady máme pěkný střet přepravně-ekonomického a sociálního pohledu. Doteď se za kočárek neplatí, za dítě a doprovod taky ne. Takže kočárek s doprovodem zabere místo několika platícím cestujícím, prodlužuje se nástup a výstup + je možné uvažovat spojené negativní jevy (hlučnost dítěte, špatně postavený kočárek, který blokuje prostor přede dveřmi, nedávání znamení při výstupu, ...). Z přepravně-ekonomické stránky je tedy přeprava kočárku dá se říci nežádoucí, jelikož na ní DP potenciálně tratí. Ono ne náhodou se v minulosti kočárky ve špičce nepřepravovaly.

Pak tu máme sociální pohled, že město chce podporovat rodiny s dětmi a podobně... jenže díky snížení dostupných financí je jasné, že jako první se začne redukovat sociální problematika.

Někdo již zmínil problém cenové elasticity poptávky. Studenti a důchodci obvykle nemají alternativu, takže zdražení buďto musí přijmout, nebo chodit pěšky/jet na kole. Když zdražíte obyčejné jízdné, tak lidi přesednou do aut. Už teď se dle mého názoru roční obyčejná jízdenka blíží nebezpečné hranici, kdy si cestující řeknou, že auto je pohodlnější a ten cenový rozdíl není tak velký (i když teď zdražuje vše, jen co je pravda). Ono stačí si srovnat ceny ročních jízdenek vs. velikost sítě u jiných měst.
Sobota, 11. prosince 2021 - 18:44:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 12-2007
Ešus: V Praze to tak funguje milion let. Dále to máme v Brně. V Ostravě a Olomouci to bylo zavedeno letos. HK v tomto jde proti proudu. Jinak pevně věřím, že máš dítě [ok]
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
MHD Hradec Králové
Pondělí, 13. prosince 2021 - 16:48:51  
Neregistrovaný host
https://salonkyhk.cz/zpravy/z-hradce/2021/prosinec/mestska-karta- do-roka-skonci-v-mhd-brzy-zaplatite-platebni-kartou/
Pondělí, 13. prosince 2021 - 19:52:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1053
Registrován: 12-2007
https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/kralovehradecky-rada-z drazeni-mhd.A211213_143447_hradec-zpravy_tuu
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Host z hk
Pondělí, 20. prosince 2021 - 18:11:31  
Neregistrovaný host
Běží výběrové řízení na 6 sólo autobusů a 4 kloubové autobusy.
Pondělí, 20. prosince 2021 - 20:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 1-2021
Dle mého názoru opět Urbanwaye [wink]
Ešus
Úterý, 04. ledna 2022 - 23:28:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 570
Registrován: 9-2013
Já sice na SMS jízdenky nejezdím, ale v poslední době si všímám, že SMSky chodí lidem neúměrně pozdě. Před Vánocemi jsem byl svědkem toho, jak revizor vypsal pokutu cestujícímu, který údajně odeslal zprávu asi před 15 minutami a SMS jízdenka mu ještě nepřišla - ať se prý dostaví do 3 pracovních dnů na DPMHK a vyřeší to. Cestující namítal, že už posledně mu SMS jízdenka přišla 30 min po odeslání zprávy - tou dobou už samozřejmě v MHD neseděl.
Dnes večer podobná situace - cestující nastoupil předními dveřmi a ukazoval řidiči, že zprávu odeslal před 3 minutami, ale SMS jízdenka nikde. Nepřišla ani během následujících 5 minut, co jsem ve spoji ještě seděl.

Takže už vím, že SMS jízdenky raději ani zkoušet nebudu.
Kuba_j
Středa, 05. ledna 2022 - 01:32:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4703
Registrován: 8-2005
Něčeho podobného jsem byl někdy loni svědkem taky. Cestující řidiči při nástupu ukázal mobil, že odeslal zprávu ale SMS zatím nepřišla, tak zůstal poblíž kabiny a když ta SMS nepřišla ani během dalších pár zastávek, tak si ten cestující musel koupit jízdenku u řidiče, načež pak za chvíli ta SMS přišla a řidič mu tu jízdenku koupenou u něj stornoval a vrátil peníze.

Nicméně kromě časové jízdenky není asi žádný způsob úplně ideální, např. při jízdě na el. peněženku na MK někdy nestačí těch 35 minut na přestup, stačí, když se jede z okrajové části HK (třeba v době kdy to jezdí už méně, ale ještě není 19. hod.) a k tomu se třeba nabere zpoždění, tak už to mnohdy nevyjde a pak to znamená platit 2x14 kč místo 14+4 kč.
Bohuňovský Luděk
Středa, 05. ledna 2022 - 06:56:17  
Neregistrovaný host
Kuba_j Ideální způsob pochopitelně je. Jmenuje se jízdné zdarma. Je 100% spolehlivý a okamžitě funkční.
Ešus
Středa, 05. ledna 2022 - 20:15:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 571
Registrován: 9-2013
Kuba_j: Že se občas přestup nestihne, je sice smutné, ale je to plně v souladu s tarifem a SPP. Zato jestliže SMS jízdenky nefungují, porušuje dopravní podnik / poskytovatel služby SMS jízdenka svoje povinnosti. Cestující při odesílání zprávy nemůže čekat, že vyhodil peníze do kanálu a žádná jízdenka mu nepřijde. PS: Řešení přestupů existuje, jmenuje se přestupní jízdenka.
Sobota, 08. ledna 2022 - 09:01:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1790
Registrován: 11-2007
Přátelé dotaz, mechanický projebátor se nachází stále u druhých dveří vozu, nebo byly přesunuty zpátky k prvním? Díky 😊
Sobota, 08. ledna 2022 - 09:02:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 1-2021
Už dlouho u prvních [happy]
Neděle, 09. ledna 2022 - 08:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1791
Registrován: 11-2007
Adam Faltus: díky, mě nedošlo že je o víkendu nástup jen předem, jinak bych se neptal. Jsem byl po asi deseti letech v Hradci, manželka sinza každou cenu chtěla označit jízdenku sama, ale nešlo jí to, že to vzala malou silou, řidič chtěl hned pomáhat, tak asi nebyla jediná mladá y co s tím měla problém 😀
Neděle, 09. ledna 2022 - 12:31:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6916
Registrován: 6-2005
Zdenda: a ty ho nemáš doma, aby si udělala nácvik? [biggrin]
Makrelu neumeješ.
Neděle, 09. ledna 2022 - 15:30:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1794
Registrován: 11-2007
9 Tr: s příchodem ženy jsem se toho zbavil a držím si jen jízdenky a jízdní řády, není místo 😁
Neděle, 09. ledna 2022 - 18:48:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1056
Registrován: 12-2007
To je hrozný, jak kvůli těm ženám vyhazujeme takové důležité věci.
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Neděle, 09. ledna 2022 - 19:26:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6919
Registrován: 6-2005
Rop: tak záleží na tom, co se jim dovolí[wink] Souhlasil jsem s omezením. Ono popravdě už ze současné doby toho zajímavého moc není.[happy]
Makrelu neumeješ.
Host z hk
Pondělí, 10. ledna 2022 - 20:21:33  
Neregistrovaný host
Adam Faltus: Tak dle předpokládané ceny by to mohl být Urbanway spíš,než Streetway a nebo něco jiného. A koukal jsem novinka čalouněné sedačky s koženkou.
Neděle, 23. ledna 2022 - 15:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 1-2021
Host z hk:
"Adam Faltus: Tak dle předpokládané ceny by to mohl být Urbanway spíš,než Streetway a nebo něco jiného. A koukal jsem novinka čalouněné sedačky s koženkou."
Kde najdu tohle zadání? Hledal jsem všude, ale nenašel. Docela by mě zajímalo co vše tam je [proud]
Kuba_j
Úterý, 25. ledna 2022 - 18:28:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4708
Registrován: 8-2005
Adam: tady, člověk se k tomu musí se doklikat trochu jinak a komplikovaněji než tomu bylo dřív [nene].


Spíš předpokládám, že se Iveco přihlásí se Streetwayem, zvlášť potom, kdy byl zapůjčen do Pardubic a nyní do Brna.
Čtvrtek, 03. března 2022 - 10:23:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 1-2021
Během omezení dopravy jezdila (a do 7.3. jezdit bude) ranní 15 (konkrétně šejdr 0037) v kloubových vozech. Mně se včera povedl nafotit vůz 271. Pan řidič nebyl s focením úplně spokojen, takže se přiznávám, že oranžovým Suzuki Swift SportLine se značkou 3SR jezdím já [lol].
(Pan řidič si zastavil a fotil si mé vozidlo, tak ať tu nemáme nějaké mystifikace, kdo si vozí zadek na šotofleky v autě)


(Příspěvek byl editován uživatelem Adam_Faltus.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Adam_Faltus.)
Pátek, 11. března 2022 - 16:29:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5410
Registrován: 9-2007
Dá se jinak na Citybusy 18M narazit i v každodenním provozu, prosím? Anebo dnes vyjíždí jen velmi vzácně? Moc jich u nás v provozu nezbylo...
hradecak
Pátek, 11. března 2022 - 16:49:08  
Neregistrovaný host
Tak ty tři citybusy 18 jezdí docela často, ale jen v pracovní dny. Od dubna má být výluka na lince 2 a 4. Bude přestavba křižovatky Fortna, tak si asi do konce roku zajezdí dost. Pak snad mají dojít 4 nové klouby a 6 krátkých, ale nevím, jak je daleko výběrové řízení.
mrrejpal
Pondělí, 14. března 2022 - 11:09:08  
Neregistrovaný host
Adam_Faltus ty mas 16 let a ridis auto jo? Ridicak neni potreba? Rodice jsou s tim ok?
Pondělí, 14. března 2022 - 11:20:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 1-2021
A kdo tvrdí, že jsem řídil?
Hradecak bez jména
Úterý, 15. března 2022 - 08:00:08  
Neregistrovaný host
https://zpravy.hradeckralove.cz/krizovatku-fortna-uzavre-rekonstr ukce-ktera-se-citelne-dotkne-mestske-hromadne-dopravy-46626/

Tak na mě nad ránem vyskočilo, jak to vlastně bude při uzávěrce Fortny. Trochu mi tam chybí například rozšíření provozu šestky na dobu během alespoň větší části dne. Takhle prakticky zanikne na půlroku spojení velké části Slezkého a Adalu a směrem do centra bude všechno tahat trojka, když nepočítám čtrnáctku od Alessandrie. Velká část přestupů u Magistrátu směrem do centra taky padne, achjo.
Ešus
Středa, 16. března 2022 - 10:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 575
Registrován: 9-2013
Mně zas chybí návrat k běžným JŘ také na páteřních linkách, ačkoli cestující ve VHD obecně přibývají (kvůli cenám PHM). Zjevně ufinancovatelnost VHD zvítězila nad případným politickým zájmem využít situace a natáhnout do MHD nové cestující...
Pondělí, 28. března 2022 - 08:03:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 10-2002
Během víkendu proběhly přípravné práce k výluce křižovatky u Zimního stadionu. V budoucí zastávce Soud (směr Magistrát) došlo k posunu trolejí blíže k chodníku. Předpokládám, že cílem akce je zřízení natrolejovacího místa pro 27 (stříšky tam zatím nejsou).
Středa, 30. března 2022 - 00:15:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4894
Registrován: 4-2003
Ešus:
"Mně zas chybí návrat k běžným JŘ také na páteřních linkách, ačkoli cestující ve VHD obecně přibývají (kvůli cenám PHM). Zjevně ufinancovatelnost VHD zvítězila nad případným politickým zájmem využít situace a natáhnout do MHD nové cestující..."

Toho se asi jen tak nedočkáme. Už jsou venku "výlukové" jízdní řády pro výluku Fortna a je to ještě větší tragédie než jsme doufali... V podstatě se pod výluku schovalo další velké omezení provozu. [ko][angry][crazy]
Kuba_j
Středa, 30. března 2022 - 16:42:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4714
Registrován: 8-2005
Jenda_z_hk: Výlukové JŘ jsou dělané tak, aby se linky 2 a 4 a částečně 27 zvládly hybridními trolejbusy.
DPmHK Výluka
Středa, 30. března 2022 - 17:01:35  
Neregistrovaný host
Ty výlukové JŘ jsou po vzoru jízdních řádů, které platí o prázdninách.
Středa, 30. března 2022 - 18:56:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4499
Registrován: 8-2002
ad kuba j: jen aby taky zvládly pobrat cestující... o to by mělo jít především...
Středa, 30. března 2022 - 19:33:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1067
Registrován: 10-2002
Osekání JŘ a výměna kloubů za sóla -> ze začátku to určitě stačit nebude, až pak lidi přesednou do aut, tak se to zlepší...
Středa, 30. března 2022 - 21:32:14  
Moderátor
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 7-2018
Tak hlavní důvod je nedostatek řidičů, na trolejbusech bude prázdninový JŘ min. do zaří. Dokud město bude vymýšlet blbosti a slevy pro každého, místo toho aby se dostalo s penězi na řidiče, tak se toho moc nezmění... za 143,- nikdo moc jezdit nebude.. Hlavní ale je že důchodci budou celý rok jezdit za 100,- což je pro DP ztráta v desítkách milionech.. a pokud se nyní přidá i sleva pro děti za 100,- tak to jsou další miliony které DP ztratí a pak se diví, že DP chce každý rok čím dál víc peněz..
Středa, 30. března 2022 - 21:46:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 779
Registrován: 10-2011
Tak spíš by se mělo přemýšlet, jak dostat do MHD ty potenciální cestující, kteří mají i jinou alternativu (a tedy mají poměrně výraznou cenovou elasticitu poptávky). Konkrétně mluvím o řidičích IAD, kteří jezdí ve většině případů za plné jízdné. Což by ale mělo taky souviset se snahou redukovat IAD ve městě.

Jestli se bude zdražovat akorát tak obyčejné jízdné a děti + senioři budou jezdit za pakatel, tak z té MHD vymizí cestující 15-65 a už vůbec nebude z čeho ji platit. Výsledkem bude redukce spojů a další odliv cestujících ...
Středa, 30. března 2022 - 22:24:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4895
Registrován: 4-2003
Kuba_j:
"Jenda_z_hk: Výlukové JŘ jsou dělané tak, aby se linky 2 a 4 a částečně 27 zvládly hybridními trolejbusy."

To jako fakt? Takže oni orubou JŘ z prázdnin na "superprázdniny", i když je školní rok, a ještě k tomu vymění kloubáky za sóla se sníženou kapacitou (bez poslední řady sedaček)? Pokud to fakt bude takhle, tak to je totální plivnutí do xichtu cestujícím...[cunik]
Ešus
Středa, 30. března 2022 - 22:41:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 576
Registrován: 9-2013
Letmým pohledem do JŘ linka 21 dokonvergovala k přibližnému 40min intervalu přesně na jedno vozidlo, linka 27 potřebuje trolejbusy 3 (ráno možná jede nějaký autobus?). Tím nám zbylo 5 parciálů na linky 2 a 4, tedy dva na linku 4 a tři na linku 2. Je to strašné, ale devět parciálů na čtyři linky opravdu stačí (tedy možná kromě ranní špičky), po dokončení opravy toho desátého bude ještě jeden navíc, a to nepočítám jeden z DG, který zrovna nejezdí do Kluků. Jestli skutečně budou na linkách 2 a 4 sóla, a to při tomto JŘ, je to jen další díl z příběhu o systematickém osekávání nejvytíženějších linek v HK, zvláště když se bavíme o parciálech, které nemají ani pětici míst vzadu (ne že by pět sedadel něco extra zachránilo).

Na druhou stranu, dovedu si představit myšlenkový pochod, že nafta pro kloubák je drahá, tak se musí za každou cenu uplatnit parciály hlava nehlava...
Ešus
Středa, 30. března 2022 - 22:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 9-2013
Zvídavá otázka: Jak je to s trolejbusovými dráhami v HK? Je trolejbusovou dráhou už celý katastr města nebo se musely ulice Tylovo nábřeží, Orlické nábřeží, Rautenkrancova a Jana Koziny prohlásit za trolejbusovou dráhu?
Kuba_j
Středa, 30. března 2022 - 23:21:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4715
Registrován: 8-2005
Venda: Což komplikují i povinné náhubky (třeba Švýcarsko jejich povinnost od 1.4. ruší). Hlavně by to chtělo pracovat na tom, aby MHD byla rychlejší, tj. preference na semaforech a kde jsou zácpy, tak po zvážení udělat bus pruhy (mělo by to třeba smysl na Gočárovce směr Koruna?). Dále rozšířit počet zastávek na znamení, vhodných zastávek je na to několik, ale nemá cenu to pořád dokola opakovat, když DP ani město to evidentně nechce, přitom aspoň něco málo by se na zbytečných rozjedech naftových autobusů ušetřilo a i by se tím trochu zrychlila MHD. Jak jinak ještě motivovat lidi k použití MHD místo auta?

Jenda_z_hk, Ešus: Na 21 bude autobus, protože malý poměr jízdy pod dráty. Na 27 teď jezdí trolejbusů pět, při výluce by tam měly jezdit hlavně dva kloubové autobusy a DG. Ono ani není taková rezerva kloubových autobusů aby se jich použilo na výluku třeba 5, když se 268 a 269 prodaly, to by se musely odněkud nějaké kloubáky půjčit nebo koupit (a po výluce se pokusit prodat). Jinak se osekal i víkendový JŘ linky 2...
Čtvrtek, 31. března 2022 - 07:27:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4896
Registrován: 4-2003
Hlavně u těch parciálů se jen potvrzuje, že měly být v kloubovém provedení. Koupit sóla a nasadit je na kloubovou 27 byl krok vedle a nynější nasazení při výluce tenhle nesmysl jen zvýrazní...
jsem tu jen na skok
Čtvrtek, 31. března 2022 - 13:17:06  
Neregistrovaný host
Koukám, že tady je zase chytrolínů... Parciály v kloubovém provedení přeci ještě tenkrát nebyly [wink] Při nových nákupech, by to už mělo být samozřejmostí ...o trolejbusovou dráhu muselo být zažádáno (ul. Orlické náb.,J. Koziny, Rautenkr.,Tylovo náb.) ...a jestli tady jste vy pisálci alespoň trochu inteligentní, tak musíte chápat, že DPMHK může při Fortně udělat takovou výpravu, jakou mu dovolí počet vozidel... náhradních autobusů opravdu není nazbyt
Čtvrtek, 31. března 2022 - 13:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7020
Registrován: 6-2005
Na skok: jak to byly vždy v nabídce. Jo že to nebyla SORka je věc druhá.
Makrelu neumeješ.
Čtvrtek, 31. března 2022 - 18:34:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4897
Registrován: 4-2003
Skokan: Chápu, na K-Reportu jsou samí hloupí pisálkové, zatímco v DP sedí ti největší myslitelé a odborníci. Ale jak je potom možné, že podcenili počet náhradních vozidel pro výluku? Když už zpackali nákup parciálů (klouby možné byly - viz příspěvek nade mnou), tak nákup několika ojetých autobusů by zvládnout mohli...
Pátek, 01. dubna 2022 - 09:19:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 12-2019
Dnes na šejdru linky č.7, jezdí kloubový TR 31Tr ev.č. 71
Ešus
Sobota, 02. dubna 2022 - 12:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 578
Registrován: 9-2013
Seznamuji se s osekanými JŘ linky 2 a zjevně si DPMHK dal hodně práce s tím, aby MHD o víkendu nenavazovala na vlaky na hl. n.

Odjezdy 1 a 2 z NHK: 02, 18, 24, 42, 54. Největší díra zrovna vyšla na čas, kdy by býval jezdil nejvytíženější spoj na nádraží (24 má příjezd ve 47 a 42 až v 03).
Odjezdy 1 a 2 od nádraží: 09, 22, 29, 45, 52. Spoj v 52 tedy přesně ujede a cestující si počkají do 09...
Sobota, 02. dubna 2022 - 13:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 780
Registrován: 10-2011
Člověk by si řekl, že když tady máme alespoň snahu o periodickou železniční dopravu - hlavní skupina vlaků přijíždí před celou a odjíždí po celé (bohužel R14A a Os na Chlumec + některé Os na Jaroměř se tam nevejdou), tak by se hodilo (alespoň o víkendu) tomu přizpůsobit MHD.