Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 12. 1. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 12. 1. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 06. ledna 2021 - 10:12:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5822
Registrován: 9-2005
mě se to celý nelíbí z toho důvodu, že když (např.) vylepím několik billboardů s modrým autobusem a značně troufalým sloganem Tuto se povedlo, že není vidět, že by na tom řekněme backofficu tým lidí půl roku nebo rok tvrdě pracoval, vymýšlel, vyvíjel, testoval, ladil a v Den D 01.06.20 přichází s hotovým produktem od A do Z. zatím to pořád působí jako nevydařená reklama (reklama je od slova klamat) a na dotazy proč např. online sledování polohy vozu pořád nefunguje a kdy teda jako bude je odpovědí pokrčení ramen a věta počkejte si.... to je podle mýho pohledu zvenku čistej amatérimus a diletantství.

Sorry jako, to je jen mudrování někoho, kdo velký projekt nikdy nedělal.

Jak tu asi známo řadu let jsem seděl na ČSAD. Teď už jako člověk mimo jen poslouchám hlášky bývalých kolegů, jak to funguje pod Arrivou. No, a bavím se. [happy] To, že přijde nové koště ještě neznamená, že automaticky začne být všude 100 % vymeteno.

Můžeš psát projekty, návody, směrnice do alelujá, ale zásadním faktorem je vždy člověk, případně finanční zdroje a čas. A člověka obratem nepředěláš.

Například: Už řadu let tě tu "pérujeme", abys psal jako člověk a ne jako Tatar - bez velkých písmen na začátku věty s příšernou stylistikou atd. Ale je to marné, je to marné...[kladivo] Správce webu POVEDu bych z tebe neudělal ani náhodou. [andel]
Středa, 06. ledna 2021 - 10:18:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5823
Registrován: 9-2005
co brání tomu, aby se udělal konkurs a obsadilo se dalších 20 pracovních míst?

Rozpočet POVEDu na rok 2020 je myslím asi něco kolem 9 miliónů Kč (když tak mi opravte).
20 lidí navíc je ročně další výdaj přes 10 miliónů Kč. Ten musí pokrýt město Plzeň a Plzeňský kraj (ti se na to musí být ochotni domluvit). Pokud je mi známo, je takové navýšení momentálně v podstatě nemožné.

A tak by se dalo pokračovat v psaní zdůvodnění, proč to není tak jednoduché s podobnými "zlepšovacími" nápady ve stylu:" Kdybych já byl ředitel elektrárny...".

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Středa, 06. ledna 2021 - 19:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13196
Registrován: 4-2006
18alexsyky18 zajímavé je že jinde to jde. Aha no jo Plzeňský kraj vznikl 1.6.2020. Ve Zlínském kraji to funguje už také pár let. A to i za starých dopravců. Zřejmě mají jiné zákony. Omlouvám se ale tyhle úřednický pindy mě fakt nezajímají. Zkus tohle v různých nadnárodních firmách se vymlouvat. Letíš za pár dní.
Já chápu, že spousta zákonných překážek je, ale je to právě o šikovnosti je překonat.
Víc to nemá cenu probírat, sleduji tě tu už dlouho a to jsou pořád samý výmluvy. Zkus se naučit i něco jiného.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Středa, 06. ledna 2021 - 22:25:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 322
Registrován: 8-2016
Ares1 - Mistře, nezlob se na mě, ale tohle je fakt úlet. Už ti dávno mohlo dojít, že tohle nejsou výmluvy, ale holá fakta. Tvůj názor na mne je mi volný, stejně tak já mám názor na Tebe. Každý máme na někoho názor. Ovšem ty si asi stále neuvědomuješ řadu podstatných věcí. Prosím Tě, napiš emaily na všechny krajské organizace s prosbou jak jim co dlouho trvalo. Udělej to pro sebe a svůj klid. Uvidíš sám co a jak bude. Já tu nezpochybňuji, že by ten web mohl vypadat jinak a už vůbec nezpochybňuji to, co tu píšou jiní, protože na všem je nějaká pravda. Jen mi vadí tyhle sotous kecy, když většina z vás vůbec nevíte jak ve skutečnosti věci fungují a přesvědčovat vás nemá smysl. Proč na tyhle moje věci nějak stejně jako ty a další tvý sympatizanti nereaguje třeba M_k nebo Martin_j? Myslím, že to jsou lidé, kteří mají mozek a většina věcí jim stačí vysvětlit na normální bázi. Pak se tu najdou lidé, kterým bys mohl od nevidím do nevidím něco zkoušet vysvětlovat a stejně to nejde a to jsi přesně ty. Ty se mnou nesouhlasís, říkáš jak se vymlouvam apod. Tak si to mysli. Já tě jen seznamuju s fakty. Tady ses pouštěl do proslovů o tom, jak mimořádnosti na webu nejsou vidět a sám si se dneska přesvědčil jak nejsou vidět. Uznávám, že to není na takový kvalitě jako má právě ROPID. Tam se mi to líbí. Ale ber v potaz, že jsou prostě věci na který pravděpodobně někdo nemyslel a který jsou třeba v řešení. Vše nejde udělat jedním lusknutim prstu. Víc nemam co s tebou probírat. Opravdu si mysli co chceš. Mne lidi jako jsi ty za tohle opravdu nestojí. Já se chci dozvídat novinky, zajímavosti, což je jich tu dost. Rád každému vysvětlím to co vím a že toho ani tolik nevím, oproti jiným, kteří tu jsou. Jenže narozdíl od tebe mi nedělá problém si to přiznat, případně uznat chybu apod.
Pavel2
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 01:48:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18454
Registrován: 8-2002
Alex:
...že jsou prostě věci na který pravděpodobně někdo nemyslel a který jsou třeba v řešení.

Tohle neber jako kritiku přímo tvojí osoby, protože od toho jsou tu hlavně jiní, pravděpodobně v hierarchii Povedu/PlzKraje nad tebou.

Je řada věcí, na který se mělo myslet dopředu a nemyslelo. Proč nemyslelo - na to odpovědět neumím. Celou dobu si myslím, že ty podmínky VŘ, kde vyhrála Arriva, psal někdo mimo odbor dopravy PlzKraje a mimo Poved, protože už jen nadefinovat ty procesy jaký data odkud a kam se mají přenášet vyžaduje detailní znalost řízení dopravy i IT systémů. Kraj najal odborníka, ten vyrobil zadání ve stylu Rolls Royce, ale do života se 01.06.20 uvedla jen úroveň Trabant, s tím, že do úrovně Rollsu se kraj/Poved možná ani nikdy nedopracuje.

Exhejtman Bernard jako správně politicky myslící člověk ovšem výběrko s modrýma autobusama prezentoval jako stoprocentní úspěch a radní ing. Čížek to nijak nerozporoval. Což je ale při detailním pohledu na věc nejméně ze 40% lež jako věž. Další lidi pod nima na to jen mlčí a musíš jim pod nos nastrkat fakta, dotlačit je ke zdi, aby byli ochotni neveřejně připustit, že něco se úplně nepovedlo.

Tvoje chyba je jen v tom, že to obhajuješ, jak říká Ares1 snášíš řady výmluv. Ty to označuješ jako fakta, Ares ti správně říká že to jsou jen výmluvy. Lidi jako ty bohužel ještě nepochopili, že nejde o to jak dobře ty chyby obhájíš, ale musíš se snažit vymyslet jak se chyb zbavit a to s co nejlepším výsledkem v co nejkratším čase.

Pochopil bych i to, že ty máš na globální běh věcí v Povedu ze svojí pozice minimální vliv, o tom musí rozhodovat ti kapitáni typu ing. Komochová, ing. Náhlík, ing. Čížek. Pěšák dole vždycky těžko něco mění. A teď jde o to, jestli ti kapitáni jsou s dnešním během věcí spokojeni a jestli případně dělají něco pro to, aby to do budoucna jelo v jiných kolejích. To my tady nevíme, ale z tvých slov získáváme dojem, že nemáme páru jestli se na změnách pracuje a jestli vedení plně chápe že v Povedu je řada chyb. Čili za sebe si myslím, že kdybys k řadě věcí mlčel, udělal bys líp.

Snaž se uvažovat ne jako dipsečer nebo člověk odněkud z hloubi Povedu, ale jako ten úplně blbej cestující, neznalej kaštan, jak se vžilo ve vedlejší diskuzi o MHD v Plzni, babička Kropáčková. Musíš dělat věci tak, aby byly maximálně jednoduchý, pochopitelný a informace pro naprosto hloupou bábu Kropáčkovou jasná, srozumitelná, přesná a včasná. Prostě se vžij do role toho cestujícího a podle toho jednej.

edit:
Zatím tady všichni vidíme, že na Poved se snáší řada kritických připomínek, ale už chybí ta zpětná vazba, nevíme jestli ty chyby někdo systémově řeší. Viz např. jiná podoba a logická struktura webu IDPK. Vyvolává to pak jen frustraci z házení hrachu na stěnu. To si musí uvědomit především ti Čížkové, Náhlíci a Kmochový.

(Příspěvek byl editován uživatelem pavel2.)
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 05:56:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2335
Registrován: 4-2003
Pavel2: přesné, trefné, výstižné, líp by to snad už nešlo popsat...100% souhlas se vším
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 06:55:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5824
Registrován: 9-2005
Zatím tady všichni vidíme, že na Poved se snáší řada kritických připomínek, ale už chybí ta zpětná vazba, nevíme jestli ty chyby někdo systémově řeší.

To tu však pláčete na špatném hrobě. K-Report není žádná oficiální platforma pro styk POVEDu s veřejností. Na tom nic nemění ani to, že tu kluci z POVEDu neoficiálně občas přispějí komentářem (za rizika, že bude pak od nadřízených pojeb). Kromě toho, ani jeden z nich nemá složku webové stránky a aplikace IDPK POVEDu na starost.

1. Pokud se chcete dozvědět více zkuste telefonicky kontaktovat Ing. Kmochovou: 378 035 460. Email bych jí nepsal s ohledem na její vytížení - zřejmě by skončil v hlubinách ve složce "nepřečtené". Jednak je to ředitelka, za druhé je to člověk odborný přes IT (kdysi učila na střední IT i JT z DP). Myslím, že sama dobře ví, že současná podoba stránek má nedostatky. O poznatky se tu můžete pak podělit s ostatními.

2. Jestli si troufáte sepsat UCELENÝ A VĚCNÝ dokument na téma nedostatky webu i aplikace IDPK a naopak doporučit úspěšná řešení odjinud, by bylo ještě lepší. Můžete jej poslat na POVED sami. Anebo jej zaslat mé osobě (klasmir-zavináč-plzen.eu) - město Plzeň každý rok pověřuje POVED různými rozvojově-průzkumnými úkoly, zlepšit web může být i jeden z nich. Přiznám se však, že v dané problematice se neorientuji, takže se jeho rozpracováváním nehodlám zabývat. Ani na to nemám čas. Nicméně pokud ten dokument bude vypadat dobře, jsem schopný jej předat kompetentním lidem na městě k zapracování. Poměrně to spěchá, asi není nutné sepisovat "román na 30 stránek" - stačí věcně, heslovitě, názorně.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 08:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2336
Registrován: 4-2003
To tu však pláčete na špatném hrobě. K-Report není žádná oficiální platforma pro styk POVEDu s veřejností.

To si myslím, že většina zde diskutujících ví, že to tady v podstatě je zeď nářků. Ale i na ta oficiální místa řada podnětů byla zaslána - jak jsem tu psal před nedávnem, připomínky týkající se samotné dopravy - návaznosti, jízdní řády mi byly vyřízeny rychle, srozumitelně, v pohodě. Na podněty, které se naopak týkaly těch záležitostí, o kterých se tu teď vede řeč - informace, informovanost, podoba webu, funkčnost či spíše nefunkčnost aplikací - buď úplně bez reakce nebo po hodně dlouhé době stylem odpovídám na něco jiného, protože nechápu podstatu podnětu nebo ji nechci chápat nebo nechci přiznat barvu.

Jen jako jeden z příkladů můžu připomenout kauzu zařazení hraničních zastávek do více zón, kdy z relevantních materiálů (tarif, SPPO, další dokumenty k zónám) plynulo, že takové zastávky existují, ale už z ničeho nevyplývalo a nikde pro veřejnost nebylo zveřejněno, že se to týká jen předplatného a že se to nemá uplatňovat pro jednotlivé jízdné - od léta jsem se snažil z Povedu dostat, jak to je, kde to je stanoveno, aby pak začátkem listopadu Poved zveřejnil formou doplnění odstavce do informace, která je někde na webu zastrčená od jara, konstrukci o základních zónách pro jednotlivé jízdné, tedy skoro půl roku po tom, co tarif platí. Přitom termín základní zóna se nikde v tarifu ani v jiných oficiálních dokumentech dodneška neobjevuje, ani v dokumentu Seznam zón, kde by to normální člověk očekával. Takže ono bohužel moc nepomáhá ani plakání na správném hrobě, a to slovo hrob je v těchto případech na místě - hroby obvykle taky mlčí.


Jestli si troufáte sepsat UCELENÝ A VĚCNÝ dokument na téma nedostatky webu i aplikace IDPK a naopak doporučit úspěšná řešení odjinud

Nestačilo by poslat odkaz na web PID, aby si ho pánové a dámy z Povedu proklikali? [happy] Netvrdím, že je dokonalý, ale většinou tam poměrně snadno a intuitivně najdu co hledám.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Pavel2
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 11:58:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18455
Registrován: 8-2002
k podobě webu:
Víš Míro, ono udělat dobrej web krajský dopravy je docela náročná věc. Celá struktura, obsah i vizuál toho, co je dnes na doméně idpk.cz si zaslouží předělat a to od základu. Není to práce pro jednoho geniálního všeználka a nestačí k tomu napsat pár "zlepšováků" za 3 hodiny práce.

Navíc u vědomí toho, jak vedení Povedu (ne)reaguje na koncepční připomínky by to byl jen další z mnoha pokusů jak naházet luštěninu na zeď. Doba, kdy jsem si myslel, že sám změním svět je už taky pryč a zadarmo desítky hodin práce, navíc bez náznaku jistoty výsledku prostě odvádět nehodlám.

Kraj je ten, kdo musí pochopit, že je třeba věci změnit a že to za něj nikdo zadarmo neodpracuje. Jak píše Suri, nechť si odpovědné osoby proklikají jiný weby krajských/integrovaných doprav a budou trochu vědět jak by i ten IDPK mohl vypadat... stejně tak je určitě možný se inspirovat i u soudruhů v NDR i NSR a nakonec i u PMDP, jejich web se postupně proměňuje dle současných požadavků, zatímco IDPK nikoli.
děd_Vševěd2
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 12:16:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 7-2017
Ať tu máte co řešit odkaz

Zastupitelstvo schválilo pro tento rok o cca 500 tisíc km ročně méně, než je výkon v současné době. Tj. na konci měsíce bude sranda. [happy]
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 12:22:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5825
Registrován: 9-2005
Tak šup, 31.1.2021 se bude přelepovat...:-)
Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 13:12:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6051
Registrován: 2-2005
No alespoň nebudou chybět řidiči a třeba zbyde i nějaký ten autobus na zálohu [happy]
MHD je pro lidi ! ! !
Pátek, 08. ledna 2021 - 11:33:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19037
Registrován: 5-2002
stejně tak je určitě možný se inspirovat i u soudruhů v NDR i NSR a nakonec i u PMDP

Pamětníci určitě vzpomenou, že PMDP byl jeden z posledních DP, které ještě neměly web, jízdní řády byly schované kdesi na magistrátním webu a jistý vedoucí pracovník PMDP se tvářil, že web netřeba.

(Pokud se pletu, opravte mě.)

Zastupitelstvo schválilo pro tento rok o cca 500 tisíc km ročně méně, než je výkon v současné době. Tj. na konci měsíce bude sranda. [happy]

Tady bych jen zlomyslně rýpnul, že kdyby byly spoje na zavolání, ušetřilo by se leccos jen tím.

Mimochodem, neměl by někdo z Povedu nějaké aktuální informace typu "kdy to bude, na čem to vázne" apod.?
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Sobota, 09. ledna 2021 - 12:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18458
Registrován: 8-2002
včera na Rokycanský směr z města:
8P1 2772, žlutá Karosa Recreo, dovoz z Francie?
Sobota, 09. ledna 2021 - 14:00:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4595
Registrován: 6-2011
Pavel2:
"včera na Rokycanský směr z města:
8P1 2772, žlutá Karosa Recreo, dovoz z Francie?"

A přečíslovaná 8P0 4994 a Bokr to být nemohla?
„Je lepší udělat si z tohoto života tak úplný a příjemný zážitek, jak je jen možné, pro případ, že smrt stojí za h*vno, což, obávám se, tak nějak bude." (Trainspotting)
Pavel2
Sobota, 09. ledna 2021 - 18:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18459
Registrován: 8-2002
6332: Bůh ví...
-ta barva by šla, byl to rozhodně sytější odstín než např. na Recreu 7P2 7297
-lepený okna
-výška kufrů nevím
-vzadu na deklu motoru vícero francouzských omezení rychlosti
...a ČKP na obě RZ mlčí :-/
Sobota, 09. ledna 2021 - 21:37:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4599
Registrován: 6-2011
Na čkp mlčí i 8P0 4774, ale zas 9898 recreo od Bokra tam je...divný. 7297 má zvláštní odstín...2018 na NAD Blatno-Žihle jsem bus v tomhle odstínu viděl prvně, a dosud je jedinej [happy]
„Je lepší udělat si z tohoto života tak úplný a příjemný zážitek, jak je jen možné, pro případ, že smrt stojí za h*vno, což, obávám se, tak nějak bude." (Trainspotting)
Maxipes_Fík
Neděle, 10. ledna 2021 - 07:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3413
Registrován: 12-2005
Hlavně kdyby byly spoje na zavolání, objednání, mohla by jet 411 v Nepomuku od každého vlaku, ale reálně by jela jen když by někdo chtěl...
Dnes jezdí o víkendu pouze po 2 hodinách, často prázdná, ale pak ten řidič někde jen zbytečně stojí, ale to Poved nezajímá, platí přece Arrivu od kilometru 🤪
Neděle, 10. ledna 2021 - 17:52:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19038
Registrován: 5-2002
8P1 2772 = https://seznam-autobusu.cz/vuz/94807

Stojí na Vinicích za zastávkou Brněnská, za předním sklem cedule Emona Kroni a Possehl, VIN TMKC510776M011118.

A ještě se zeptám: Kdopak si včera v Žinkovech kupoval síťovou jízdenku na 4 hodiny za 72 korun? Přiznejte se! [wink]
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Maxipes_Fík
Neděle, 10. ledna 2021 - 19:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3415
Registrován: 12-2005
On to někdo umí prodat 🤪🤣⁉️
Neděle, 10. ledna 2021 - 20:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2337
Registrován: 4-2003
On to někdo umí prodat ⁉️

Jestli je to na pokladnách taky tak POVEDENĚ vymyšleno jako v mobilní aplikaci, tak by to mělo být za odměnu. V aplikaci je to tak, že je tam dlaždice "Jednotlivé jízdné MHD/ostatní", kde jsou např. síťovky turista Plzeňskem. Ale ta naše za 72 na 4 hodiny nikde. Tak zkusíme dlaždici "Jednotlivé jízdné kraj", taky nic, jen maska pro zadání odkud kam čas. To nás ale nesmí vykolejit a odradit, jsme tu správně, ale co dál? Je třeba si promítnout v hlavě mapu zón a zadat nějakou divnou trasu, která POVEDE alespoň 7 zónami a máme vyhráno. Teď už jen zadat začátek platnosti, zaplatit a jedeme. Z pohledu ekonomie zadávání trasy lze např. vřele doporučit trasu Pec - Krsy.[crazy]

Za připomínku, dávanou loni v létě po spuštění aplikace s novým tarifem IDPK, že bylo fajn mít v aplikaci možnost síťovou jednorázovou jízdenku koupit přímo bez zadávání nějaké krkolomné trasy, mi bylo slušně poděkováno za zajímavý podnět. [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Neděle, 10. ledna 2021 - 21:40:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4600
Registrován: 6-2011
Maxipes_Fík:
"On to někdo umí prodat 🤪🤣⁉️"

Zatím každej na koho jsem narazil. Lehce však vázne uznávání. Např. koupím jízdenku Rokycany-Tachov nebo Rokycany-Strakonice, a jsem kontrolován např. na cestě Stříbro-Plzeň...nejednou mi bylo vysvětlováno že nadzóna 255 nic neznamená, a jedu blbě nebo v opačném směru, a mám si koupit platnou jízdenku.

Nikdy jsem si nic nekoupil, ale byly to fajn rozhovory [happy] Jenom jednou to skončilo "jeďte, ale síťová jízdenka to neni, a strčte si jí do pr.dele", což taky pobavilo [kladivo]


Hezky [ok] Ještě by to chtělo info k 8P1 0770 a 8P0 4994, pěkné RZ, parkování v Husově (fotka 0770), a pohyb po Plzni, by mohly značit Bokra

Suri:
"Je třeba si promítnout v hlavě mapu zón a zadat nějakou divnou trasu, která POVEDE alespoň 7 zónami a máme vyhráno. Teď už jen zadat začátek platnosti, zaplatit a jedeme. Z pohledu ekonomie zadávání trasy lze např. vřele doporučit trasu Pec - Krsy."


A co? Tohle není něco strašně obtížnýho co by někdo měl nedokázat. Hlavně že to funguje, přebytečnou energii by kraj mohl dát třeba do promyšlení celodenní jízdenky, nebo něčeho bez MHD Plzeň (Rokycany-Plzeň tam a zpět stojí 21+21, Rokycany-Strakonice je za 33, rozdíl je v tom kolikrát si připlatím za MHD který nepoužiju).

(Příspěvek byl editován uživatelem 6332.)
„Je lepší udělat si z tohoto života tak úplný a příjemný zážitek, jak je jen možné, pro případ, že smrt stojí za h*vno, což, obávám se, tak nějak bude." (Trainspotting)
Neděle, 10. ledna 2021 - 22:33:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1016
Registrován: 5-2007
A ještě se zeptám: Kdopak si včera v Žinkovech kupoval síťovou jízdenku na 4 hodiny za 72 korun? Přiznejte se!

Byl to šotouš, ale toho ještě neznáš[nene][nene].
Jednou ti o něm řeknu.
Neděle, 10. ledna 2021 - 23:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2338
Registrován: 4-2003
6332: A co? Tohle není něco strašně obtížnýho co by někdo měl nedokázat.

to není, ale musí mít možnost dozvědět, jak na to - ne každýho fakt napadne, že se k síťovce dostane tímto způsobem. Pro mě to problém není, jenže já mám tarif a ty aplikace prokleplý asi důkladněji, než běžný uživatel, který třeba tu appku používá a jednotlivou síťovku si jednou za rok chce koupit, ale nenajde ji tam. Tak jsem si myslel, že by nebylo špatný, aby lidi, co appku používají,} měli tu možnost napřímo, já se bez toho obejdu.
Neděle, 10. ledna 2021 - 23:47:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1949
Registrován: 6-2010
Pro pamětníky:
Ve vedlejší jihočeské diskuzi se krom spousty píseckých autobusů na fotkách z doby kolem roku 1990 objevily i snímky domažlických Ikarusů DO 45-65 a buď DO 51-16, nebo DO 51-18 (tam to není příliš jasné). SA zná pouze DO 51-17.
Pak je tam ještě nějaká pravděpodobně atmosférická městská Karosa, také v Domažlicích. Na té už SPZ nevyluští ani David Copperfield. [biggrin] Ale je to hezké retro. Vše od Honzy Ryšánka.
Pajzák
Pondělí, 11. ledna 2021 - 07:49:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4651
Registrován: 6-2015
DO 51-18, dle ČKP pojištěn do 1. 1. 2001.

DO5118 AUTOBUSY IKARUS
GENERALI ČESKÁ POJIŠŤOVNA A.S.

1.1.2000 - 1.1.2001
Pondělí, 11. ledna 2021 - 09:56:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 268
Registrován: 7-2017
Bohužel, tarif IDPK je uživatelsky dost nepřívětivý, jak pro obsluhu, tak pro cestující. Jako kdyby byl problém, tam místo 255 napsat síťová. Proč je tam Z a DO, když je to fakticky nesmysl a cestující si může jet kam chce, nebo i v opačném směru?
Pavel2
Pondělí, 11. ledna 2021 - 11:27:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18461
Registrován: 8-2002
tuto nevymyslíš:
https://www.krimi-plzen.cz/a/jeden-autobus-jel-vyprostit-druhy-po skodil/
Pondělí, 11. ledna 2021 - 11:48:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4601
Registrován: 6-2011
Suri & Knorr: Ano, mohlo by to být jednodušší, ale pořád zapamatovat si 255 = síťová není nic nadlidskýho, a až tomu někdo bude věnovat další čas, návrh nových funkcí by domnívám se byl lepší. [happy]
„Je lepší udělat si z tohoto života tak úplný a příjemný zážitek, jak je jen možné, pro případ, že smrt stojí za h*vno, což, obávám se, tak nějak bude." (Trainspotting)
Pondělí, 11. ledna 2021 - 13:26:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19039
Registrován: 5-2002
Líbí se mi, že jste si dokázali (správně) domyslet i to, co jsem nenapsal. Cestující v PIDu nebo IDSJMK si kupuje jízdenku na určitý počet zón nebo pásem a pokud řekne jméno cílové zastávky, je to zbytečná komplikace, obzvlášť když je to nějaká naprosto neznámá vesnička na opačném konci okresu či kraje.

Tady to naopak funguje tak, že řidič nemusí vědět vůbec nic o zónách, nemusí vědět vůbec nic o cenotvorbě. Strojek zná všechny zastávky v kraji (včetně vlakových a MHD), takže cestující řekne cílovou zastávku, řidič jí tam zadá a strojek vytiskne tu správnou jízdenku. Problém je v okamžiku, kdy cestující požaduje zmíněnou čtyřhodinovou síťovou jízdenku. Pak musí řidič zadat jméno nějaké zastávky "hodně daleko odtud". V Plzni jsem třeba cvičně zadal Železnou Rudu. V Žinkovech jsem zkusil Rožmitál, tam mi dal strojek na výběr mezi levnější jízdenkou nějakou krátkou trasou a dražší jízdenkou přes Plzeň za oněch 72 korun.

Úplně stejný problém by byl, pokud by cestující jel třeba z Třemošné do Plzně (běžná cena 12 Kč za nepřestupní jízdenku) a chtěl by přestupní jízdenku s platností dejme tomu dvě hodiny. Požadavek je splnitelný tím způsobem, že mu řidič prodá jízdenku do nějaké zóny za Plzní tak, aby odpovídala požadovaná doba platnosti. Myslím, že běžný cestující tohle chtít nebude, protože ho to prostě nenapadne, a běžný řidič to bez nápovědy nebude umět prodat, protože, jak jsme si řekli, jízdenky se prodávají "do zastávky", ne "na počet zón" a ne "na čas", takže to ten řidič prostě nezná a znát nepotřebuje.

No a pokud přijde cestující, který je zvyklý na "pražský" systém, vznikne nedorozumění. Takže řidič napřed začal hledat v menu tlačítko na prodej čtyřhodinové síťové jízdenky, celkem logicky se díval do menu "Turista Plzeňskem" a tam samozřejmě nic nenašel. Až když cestující požádal o jízdenku Žinkovy - Kařez, dostal požadované. No a protože tohle byl jeden z těch schopnějších řidičů (sám dřív pracoval u nějakého koordinátora a věnoval se strojkům a tarifu), začal aktivně zjišťovat, jak měl v tomhle případě správně postupovat.

Suri & Knorr: Ano, mohlo by to být jednodušší, ale pořád zapamatovat si 255 = síťová není nic nadlidskýho,

Tady si musíš uvědomit, že řidič zná to, co používá. Když přijde nový řidič a ty ho zacvičuješ, můžeš ho posadit na hodinu ke zkušebnímu strojku, ukázat mu úplně všechno a garantuju ti, že ten člověk po hodině bude mít hlavu jak pátrací balón a víc jak půlku z toho, cos mu ukázal, nedokáže zopakovat. Když ale toho řidiče posadíš do autobusu a budeš s ním celou sobotu jezdit do Nové Huti a Bušovic, zvládne po tom dni odbavit většinu cestujících. A i tak se vždycky objeví nějaký cestující s nějakým netypickým požadavkem.

Příklad: Jedou kluk a holka z Plzně do Smědčic. Kluk mává s mobilem s QR kódem a ptá se, jestli to tu platí. Správná odpověď: Pokud je to předplatné pro zónu 001, tak ne, pokud je to jízdenka Plzeň - Smědčice, tak ano. Šance na výskyt takového cestujícího: Od června do teď jsem potkal čtyři. Dvakrát jeden a ten samý člověk s jízdenkou, dvakrát cestující s 001.
Holka chce studentskou jízdenku, mává nějakou modrou kartou a sama pořádně neví, jak se má správně odbavit. Co s tím? Pokud je to jen studentská karta ZČU (říká se jí tuším JIS nebo "jiska"), tak je ta karta v autobusu k ničemu. Pokud je to ale JIS kombinovaná s Plzeňskou kartou, odbavuje se to stejně, jako běžná Plzeňská karta. Teď v sobotu jsem to v téhle kombinaci potkal poprvé, doteď jsem se setkával spíš se studenty, kteří měli samotnou JIS a používali jí jako důkaz toho, že jsou studenti a mají nárok na zlevněné jízdné, což je samozřejmě špatně.

Byl tu i případ, že si cestující nahrál do nějaké mobilní aplikace (Stocard nebo tak něco) čárový kód, který má na sobě Plzeňská karta a zkoušel na to jezdit. Což je samozřejmě taky špatně, strojek nečte čárový kód, ale obsah karty.

Naopak, cestujícího s jednodenní jízdenkou jsem vezl jen jednoho, s čtyřhodinovou ještě žádného a ani jsem tyhle jízdenky neprodával. Cestující, kteří ke mě přestoupili s papírovou jízdenkou odjinud, bych spočítal na prstech - a to jsem ještě jedné slečně jedoucí z Doubravky do Hrádku vysvětloval, že když je mě teď přeběhla z šestnáctky, tak určitě jízdenku platnou pro linku 253 má, a je zbytečné dávat 18 korun za novou. Měla. Párkrát jsem se setkal s případem, že cestující přišel s papírovou jízdenkou pro zónu 001 a chtěl po mě doplatek do vnější zóny, což nejde, musí si v MHD koupit jízdenku P+V a k té pak případně požadovat doplatek.

A tak dál.

Prostě možností, s čím se může řidič setkat, je tolik, že se to snad ani nedá všechno proškolit tak, aby to všichni řidiči opravdu spolehlivě znali, sám se pořád učím nové věci. Takže nejlepší způsob školení je, že řidič narazí na problém - zvedne telefon a zavolá někomu chytřejšímu, případně se pak poptá kolegů nebo někoho v garážích.

(Pro dokreslení statistik - jezdím v průměru dva dny v týdnu, sem tam pracovní dny, většinou víkendy, různé turnusy, různé linky, různé spoje.)

A závěrem si dáme hádanku: Jede cestující z Malesic k Severce linkou 535. Jakou bude mít jízdenku?

a) Nepřestupní za 12 Kč, protože trasa je dlouhá 8 kilometrů.
b) Přestupní za 26, protože jede přes zóny 001 a 021 a trasa je dlouhá 12 kilometrů.
c) Přestupní za 18, protože jede z Plzně do Plzně a jízda přes zónu 021 nemá na cenu vliv.

A teď se předveďte [happy]
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 11. ledna 2021 - 14:11:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4602
Registrován: 6-2011
Mě je jasný že si každý nepamatuje všechno, já jako cestující mám nějakou představu o trase, na základě ní nějakou jízdenku, a je jasný že se může vyskytnout někdo kdo mojí kombinaci nezná. (Kdysi na maturitní psychologii nám ukazovali nějakou studii, která mimo jiné tvrdila že člověk si z výkladu zapamatuje +-56% informací). A já v takové situaci samozřejmě nic nehrotím, zdůvodním platnost jízdenky, a ani na to poslání tam kde končí záda si nestěžuju...aspoň je zábava [happy]

Ovšem obdivuji že někdo vydává univerzitní průkazku za doklad ke slevě, kdysi jsem několik minut diskutoval s řidičem v Berouně, protože nevěděl kde je ani výchozí ani cílová zastávka na mém studentském průkazu. Představa že bych místo toho vytáhnul nějakou divnou kartu s "červeným U" (UPCE) ... [happy]

Závěrem pro upřesnění. Všechna nepochopení čtyřhodinové jízdenky se mi odehrála ve vlaku, že autobusy používám na jiné cesty a tudíž jsem na 4h jízdenku jel méněkrát je pravda, ale několikrát jsem jel, a stále největší znepříjemnění cesty od 14.6 bylo zjištění jaký má jas infopanel uvnitř busu v 5 ráno
„Je lepší udělat si z tohoto života tak úplný a příjemný zážitek, jak je jen možné, pro případ, že smrt stojí za h*vno, což, obávám se, tak nějak bude." (Trainspotting)
Pondělí, 11. ledna 2021 - 14:42:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19040
Registrován: 5-2002
Ovšem obdivuji že někdo vydává univerzitní průkazku za doklad ke slevě, kdysi jsem několik minut diskutoval s řidičem v Berouně, protože nevěděl kde je ani výchozí ani cílová zastávka na mém studentském průkazu. Představa že bych místo toho vytáhnul nějakou divnou kartu s "červeným U" (UPCE) ... [happy]

Zrovna tobě to myslím vysvětlovat nemusím. Ale je jasně dáno, že se uznává oranžový studentský průkaz nebo ISIC - a stejně se najdou lidi, kterým je divné, že jim neuznám čipovou kartu jejich školy (kde je jméno, ale nic o roce narození a platnosti karty), že jim neuznám pražskou Lítačku (kterou ani nepřečtu), že jim neuznám černobílou A4 s textem "Potvrzujeme, že Cyril Myšoň je studentem naší školy, razítko, podpis." (když takový papír si umí udělat na PC každý), že jim neuznám kartu s nápisem "University of Glasgow" (vidím jí prvně v životě), že jim neuznám nějakou školní aplikaci "Bakaláři" v mobilu (cože?) a že si po nich vůbec dovoluju požadovat nějaký průkaz ("To jste první, kdo to chce.")

A to jsem si dřív myslel, že vrcholem lidské debility je, když cestující nechápe, že průkaz s textem "Platí z: Plzeň, Platí do: Praha" nelze použít pro cestu z Plzně do Domažlic [crazy]
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 11. ledna 2021 - 16:38:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2340
Registrován: 4-2003
Martin_j: c) je správně, přestupní za 18, protože jede z Plzně do Plzně a jízda přes zónu 021 nemá na cenu vliv - jednotlivé integrované jízdné je zónově-relační a v tomto případě se pro výpočet ceny zohledňuje jen zóna 001 podle nástupní a výstupní zastávky.
Pondělí, 11. ledna 2021 - 16:40:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5826
Registrován: 9-2005
Tak přiznejme si, že v této diskuzi jsou lidé s nadstandardním povědomím o problému (za to mi nezkoušejte např. z pojišťovnictví apod.)
Pro průměrného uživatele je vše tohle totální guláš a nedělejme si iluze, že průměrný řidič VLD je ochotný/schopný posuzovat platnosti/neplatnosti průkazů, karet atd.
Jsme zase u toho, že si vymýšlením slev a tarifních anomálii děláme akorát do hnízda tarifního bordelu. [angry][angry][angry][angry]
Maxipes_Fík
Pondělí, 11. ledna 2021 - 17:36:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3418
Registrován: 12-2005
Dá ta kasička nepřestupní za 12.- do 10 km automaticky, nebo se řidiče musím doprošovat, abych nejel za 22.- ⁉️
Na lince 436 je to o to zajímavější, že některé spoje Blovice 》Letiny mají 9 km na rozcestí Kbelnice 1.3., ke kostelu 10 km.
Čili by to mělo být za 12.-
Jakmile spoj někam zajíždí, tato linka má až 3 závleky bokem, je to až 18 km.
Čtvrtý závlek je pak Svárkov.

Samozřejmě POVED na toto neumí odpovědět a Virtuální PK chce vždy 22.-
Protože neumí prodat jízdné na konkrétní vyhledané spojení, jako Lítačka v PIDu.
Maxipes_Fík
Pondělí, 11. ledna 2021 - 17:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3419
Registrován: 12-2005
Koukám že ta zlodějská appka chce za 22.- i Blovice 》Letiny, Bzí, což je vždy 5 km, ale jiná zóna...
Pondělí, 11. ledna 2021 - 18:36:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2342
Registrován: 4-2003
Koukám že ta zlodějská appka chce za 22.- i Blovice 》Letiny, Bzí, což je vždy 5 km, ale jiná zóna...

Appka nenabízí nepřestupní jízdenku, protože ji neprodává a nezobrazí tak ani cenu. Podle tarifu lze nepřestupní jízdenku na vzdálenost max. 10 km vydat jen prostřednictvím odbavovacího zařízení dopravce. Nepřestupní jízdenka je vždy bez QR kódu, proto by ji nebylo možno ani odbavit z appky. Jede-li se ta cesta Blovice - Letiny, Bzí přímým spojem a je to do 10 km, tak se zaplatí jen 12 Kč při nákupu ve vozidle. Když si ji však mermomocí chci koupit v předem v appce, tak jen jako přestupní za 22 Kč.

Na tomhle případě je zas možno poukázat na nevychytanost tarifního kalkulátoru na webu POVED, protože ten nepřestupní jízdné ignoruje, a to zase proto, protože nemá vazbu na vyhledání spojení. Proto ten tarifní kalkulátor, když už někdy dá na výběr alternativní trasování, tak nabídne např. pro dvě místa, které nejsou zas tak daleko od sebe nějakou na první pohled nesmyslně drahou mnohazónovou jízdenku přes Plzeň apod. Funguje to na principu černé skříňky, kdy zadám odkud a kam ale nemám moc možnost ovlivnit další parametry jako je trasování přes - to tam vždy je zadáno napevno uvnitř a nejde to změnit.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Pondělí, 11. ledna 2021 - 19:08:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19041
Registrován: 5-2002
Maxipes: Jízdenka za 12 korun je automaticky. Vše je dělané tak blbuvzdorně, že řidič do strojku zadá jen cílovou zastávku a případně druh slevy (pokud nemáš Plzeňskou kartu, kde máš nárok na slevu přímo na kartě). Kolik je to kam kilometrů, to řidiči řešili naposledy u těch mechanických strojků na kličku [happy]
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Maxipes_Fík
Pondělí, 11. ledna 2021 - 19:30:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3420
Registrován: 12-2005
Alespoň něco, ale jinak je celý systém poněkud nePOVEDený 🤪
Pondělí, 11. ledna 2021 - 20:43:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 3-2018
A úžasně operativní... Zítra je např. výluka Babiny - Nepomuk a ze Sušice jezdí NAD. Například v 10:14. A linka 911 (sušická městská) přijíždí na nádraží v 10:18. I když, vona to bude nějaká zvrácená tradice. Loni si ujížděly v Babinech osobáky taky o 4 minuty. Tak třeba se příští rok vzpamatujou.

To si fakt dělá POVED [zadnice]....
Pavel2
Pondělí, 11. ledna 2021 - 22:48:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18462
Registrován: 8-2002
NePOVEDenej tarif je tak úžasně nepřehlednej, že P2 by se akorát nevědomky nechal POVEDem okrást, takže se radši vykašle na "levný" jízdenky VLD a bude si dál vozit pozadí v [auto]

Klidně se k tomu přiznám... na tuto prostě moje mozková kapacita nestačí [ko]

Zkusil bych se zeptat mejlem těch ČížkoKmochoNáhlíků na takovej vypečenej případ. Pěkně každýho jednotlivě. A otravoval bych dokud bych neposbíral odpovědi od všech. A pak bych se k nim objednal na schůzku a otloukl jim to pěkně o palici. Chytil by se někdo z nich za frňák a začal by ve věci tarifu něco dělat? [wink] [biggrin]

Zatím se mi zdá, že se to bez takovýho zásahu zvenčí samo nerozhýbe. Ale ty vaše fejsbůky nečtu... Jsem jen blbá bába Kropáčková [proud]
Úterý, 12. ledna 2021 - 08:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19042
Registrován: 5-2002
Loni si ujížděly v Babinech osobáky taky o 4 minuty. Tak třeba se příští rok vzpamatujou.

Tam byl tuším vtip v tom, že osobák do Sušice navazoval na rychlíky od PM a ČB, ne na osobáky od Plzně. Protože kdyby navázal na osobák od Plzně, nevyšel by přípoj mezi Os Horažďovice-Klatovy a R Klatovy - Praha.

Klasický případ, kdy máš problém, ten problém má několik řešení a všechna jsou špatně.

NePOVEDenej tarif je tak úžasně nepřehlednej, že P2 by se akorát nevědomky nechal POVEDem okrást, takže se radši vykašle na "levný" jízdenky VLD a bude si dál vozit pozadí v

Milý Pavlíku, nevzpomínám si, kdy sis naposledy vezl [zadnice] v něčem jiném, než ve (služebním) [auto] [wink] A možná bys mohl být trochu sdílný a říct nám, kdo, kdy a jak tě okradl. A na ten vypečenej případ se napřed zeptej tady, třeba bude odpověď vypečeně jednoduchá a bude zajímat i ostatní.

A pokud jde o nepřehlednost tarifu - za tu ani tak nemůže Poved, jako spíš skutečnost, že na území města platí tarif, kde jsou nějaké slevy (protože se to řídí tarifem schváleným Radou města Plzně) a mimo území města platí zas nějaké jiné slevy, které se řídí v malé míře rozhodnutím Plzeňského kraje a ve velké míře rozhodutím strany a vlády s agentem Burešem v čele.

Další chaos vzniká tím, že jízdenky mohou být na různém druhu nosiče (Plzeňská karta, Karlovarská karta, Mariánka, Inkarta ČD, mobil), ale ne všechno platí všude, což je dle mého názoru způsobeno tím, že DP je kreativní a v případě jakékoliv inovace mu stačí aktualizovat výbavu svých patnácti revizorů, což je jednodušší a levnější, než úprava odbavovacího systému v autobusech a vlacích v celém kraji.

Ty jako dospělý platíš při jízdě po Plzni 18 korun dle tarifu MHD, jízdenka je přestupní. Při jízdě za Plzeň platíš za Plzeň 14 Kč, za první mimoplzeňskou zónu 12 Kč a za každou další 10 Kč, jízdenka je taky přestupní. Pokud jedeš do deseti kilometrů, koupíš si jízdenku za 12 korun, která je nepřestupní, takže paradoxně jízdenka od Severky do Záluží je levnější, než ze Severky na Košutku. Co je na tom nepřehledného?
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Úterý, 12. ledna 2021 - 08:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5827
Registrován: 9-2005
A já stále čekám na ty ucelené podněty k webovkám a aplikaci....
Úterý, 12. ledna 2021 - 08:41:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7368
Registrován: 5-2002
Tak třeba můj podnět je, ať dá 14 krajů hlavy dohromady a udělá jenom jeden jednotný web (strukturou) svých ids... Začně používat stejný formát dat pro JŘ a podobně, stejnou strukturu webu kde člověk najde informace...

Ve výsledku ať si to hostují 14x a má to vždy jejich barvy a obsah, ale 90% práce by šlo udělat jenom jednou...
Pavel2
Úterý, 12. ledna 2021 - 08:47:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18464
Registrován: 8-2002
M_k #5827:
Ty to tu čteš nepořádně, jinak si to vysvětlit neumím...
Go to Čtvrtek, 07. ledna 2021 - 11:58:30
https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4288054
Úterý, 12. ledna 2021 - 08:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19043
Registrován: 5-2002
Začně používat stejný formát dat pro JŘ

Ale to už funguje víc jak patnáct let. Jmenuje se to portal.idos.cz a provozuje to Chaps.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Úterý, 12. ledna 2021 - 08:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5828
Registrován: 9-2005
Ve výsledku ať si to hostují 14x a má to vždy jejich barvy a obsah, ale 90% práce by šlo udělat jenom jednou...

Po věcné stránce souhlas. Jenže jsme zase u toho samého problému jako s tarify. A to, že současná dopravácká legislativa umožňuje, aby si kraje/města dělaly věci po svém.

Ty to tu čteš nepořádně, jinak si to vysvětlit neumím...

Původně jsem chtěl po pravdě napsat, že jsem to četl. Ale spíše tíhnu k jedovaté odpovědi ve smyslu proč tu číst neplodné čvaňhání, které k výsledku prostě stejně nevede.
Úterý, 12. ledna 2021 - 09:24:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2345
Registrován: 4-2003
M_k: ty tady chceš po nás, abychom kraji dodali komplexní řešení na klíč. To je dost velké sousto. Ale co třeba začít zlepšovat věci krok po kroku, protože ani to se nějak moc úspěšně nedaří. Co třeba začít tím že se začne pracovat na tom, jak co nejrychleji vyřešit (myšleno právně, technicky, ekonomicky) poskytování on-line dat o provozu jako open dat službám o dopravě třetích stran, tedy těch, co využívají data Chapsu (Idos, Seznam, CG transit atd.).
děd_Vševěd2
Úterý, 12. ledna 2021 - 10:42:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 7-2017
Protože neumí prodat jízdné na konkrétní vyhledané spojení, jako Lítačka v PIDu.

Ve vývoji.

Co třeba začít tím že se začne pracovat na tom, jak co nejrychleji vyřešit (myšleno právně, technicky, ekonomicky) poskytování on-line dat o provozu jako open dat službám o dopravě třetích stran, tedy těch, co využívají data Chapsu (Idos, Seznam, CG transit atd.).

Ve vývoji.

Na tomhle případě je zas možno poukázat na nevychytanost tarifního kalkulátoru na webu POVED, protože ten nepřestupní jízdné ignoruje, a to zase proto, protože nemá vazbu na vyhledání spojení.

Ve vývoji.

NePOVEDenej tarif je tak úžasně nepřehlednej, že P2 by se akorát nevědomky nechal POVEDem okrást, takže se radši vykašle na "levný" jízdenky VLD a bude si dál vozit pozadí v [auto]
Kdy že jsi to jel naposledy autobusem? [biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem děd_Vševěd2.)
Úterý, 12. ledna 2021 - 10:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5829
Registrován: 9-2005
ty tady chceš po nás, abychom kraji dodali komplexní řešení na klíč.

Ne, já po vás chci, abyste výhrady dali strukturálně a věcně na papír s odkazy na úspěšná řešení jinde a zdůvodněním, proč jsou potřeba. Pokud se má něco dělat je třeba zadání. Já jsem schopen ten dokument předat těm správným lidem na městě k dalšímu využití.

Že to nedá kloudně dohromady Pavel2, který krajskou veřejnou dopravu leta vidí jen ze své služební dodávky, mi nijak nepřekvapuje. Doufal jsem alespoň v tebe...
NePovedeno
Úterý, 12. ledna 2021 - 11:18:06  
Neregistrovaný host
děd_Vševěd2: Proč se tohle vše nevyvíjelo před spuštěním systému? Není více než půl roku po ostrém spuštění systému trochu pozdě? Nebo šlo o to změnit dopravce každou cenu před volbami? [wink]
děd_Vševěd2
Úterý, 12. ledna 2021 - 11:47:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 7-2017
V zásadě jsou to funkcionality, které pouze ulehčí vyhledávání tras, zvýší přehlednost, atd. Taky nemusela být virtuální aplikace vůbec žádná, tarif by se bez ní obešel. Naopak je štěstí, že se na poměrně zásadním rozvoji vzhledem k současné situaci pracuje, viz dopad vládou sebraných financí samosprávám v sousedním kraji odkaz.

(Příspěvek byl editován uživatelem děd_Vševěd2.)
Úterý, 12. ledna 2021 - 14:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2347
Registrován: 4-2003
děd_Vševěd2 pouze ulehčí vyhledávání tras, zvýší přehlednost, atd.

...ano, tedy jenom to, co zlepšuje a usnadňuje použitelnost veřejné dopravy. Tak jistěže autobusy i vlaky mohou jezdit i když informace budou přístupné v podobě jako kdysi, kdy veškerá informovanost spočívala v jízdních řádech vylepených na označníku a informacích o tarifu vylepených někde ve vozidle nečitelným písmem, ale standard je už jinde.

Pokud jako Vševěd víte, že se na těch věcech skutečně už pracuje a nebude se na ně čekat roky, ale dejme tomu týdny, případně nízké jednotky měsíců, tak za mě dobrý.
Úterý, 12. ledna 2021 - 14:41:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19044
Registrován: 5-2002
A já se vás teď zeptám. Jaký je váš názor na existenci různých map, plánků a podobně?

Na webu Povedu existují mapy jednotlivých přestupních uzlů, sice nejsou k nalezení na první pohled (musíte vědět, že to existuje a že je tam máte hledat, ale jsou.

Pak se můžeme bavit o užitečnosti takovýchhle map a případně i o plánech sítě MHD v malých městech typu Domažlice, Rokycany, Stříbro apod.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pajzák
Úterý, 12. ledna 2021 - 14:52:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4653
Registrován: 6-2015
Martine, zatímco u vás tenhle plánek (našel jsem celkem rychle) je možná spíš jen pro fajnšmekry, v JM kraji je stále potřebný. Když si kupuješ jízdenku kdovíkam, řidič podle něj určuje počet zón, případně se můžeš (a měl bys) sám připravit a počet žádaných zón rovnou oznámit. Plus samozřejmě případy, kdy si kupuješ jízdenku v automatu/validátoru.
Úterý, 12. ledna 2021 - 15:17:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2348
Registrován: 4-2003
Martin_j: plány přestupních uzlů jsou dobrá věc a už se mi mnohokrát hodily, bohužel jsou poněkud zastrčené za mnoha odkazy, takže když je běžný uživatel neobjeví náhodou, tak se o nich asi ani nedozví. Je ale fajn mít možnost dopředu si zjistit odkud kam co jede, když je na přestup třeba jen 5 minut - ono to celé do sebe pěkně zapadá, když to v úplnosti funguje - ve vyhledávači spojení si najdu spojení - zjistím v kolik, jakými linkami a kde přestupuju, v některých IDS zjistím i cenu. Podle plánku přestupního uzlu si zjistím kam přijedu a kam se mám přesunout a plánek mi pomůže i v orientaci v místě. Díky číslům linek a orientaci zobrazovaném na vozidle vím který vůz je ten můj. Kdyby byla ještě on-line poloha, tak bych si před přestupem mohl hlídat, jak to jede, pokud spoj na který přestupuju přestupním bodem projíždí. V případě nepravidelností a mimořádností pak mám větší šanci najít v danou chvíli lepší alternativu.

Podobně mapy linkového vedení jsou fajn, ale chápu, že udržet to aktuální zabere dost času, který bych raději viděl věnovat zpřístupnění on-line informací.

Měl bych taky úkol - za jak dlouho vám bude trvat, než si na webu otevřete úplné znění tarifu, je to přeci jen jeden z nejzákladnějších dokumentů.
Úterý, 12. ledna 2021 - 16:17:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 323
Registrován: 8-2016
Suri - když už se tu oháníš tím jak je všechno špatně, tak to odkud ti co kam jede se dozvíš na idosu, např.
Úterý, 12. ledna 2021 - 17:19:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 3-2018
Co se týče vožení[zadnice] v autě, jsem odstrašující případ.

15 let jsem se fakt snažil, dojíždět VHD, ale vzdal jsem to. Už přes rok pigluju trasu autem. Cesty hromadnou dopravou bych za poslední rok spočítal na prstech obou rukou. A nejvíc jsem nechal vydělat jistému obecně nemilovanému podnikateli z KT...
Problém není v četnosti spojení, ale ve spolehlivosti.
Ráno to ještě jde, ale jak se s postupujícím časem rozesere kdeco, přestává to být pohodička. Za mně tedy hlavně díky tvrdošíjnému nerozlomení R11 a nesmyslným čekačkám na vlaky, které vozí 0 kaštanů pro přestup.[angry]
Úterý, 12. ledna 2021 - 17:47:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2350
Registrován: 4-2003
18AlexSyky18: já bych i něco pochválil, jsou věci, se kterými jsem spokojený - třeba komfort nových vozů ve srovnání s předchozím šrotištěm a la ČSAD, nebo zavedení přestupného integrovaného jízdného nebo 4 hodinová síťovka, tohle jen fajn. Jenže co se týče těch aplikačně informačních záležitostí, ono tam fakt není, co chválit - nakousl jsi IDOS, ale tvrdil jsem snad v předchozím příspěvku, že nejde vyhledat spojení? Netvrdil, jen holt u autobusů v IDPK ten IDOS neukazuje polohu, na rozdíl od většiny jiných oblastí v Česku. A když už jsi zmínil to vyhledávání, tak je to zas nahrávka na smeč - Můžeš mi vysvětlit, proč ten IDOS může mít správná data o zónách, ale vlastní vyyhledávač spojení od Povedu dodneška nezaznamenal změny v zónách od 1.7.2020, takže dává nesprávné výsledky o projížděných zónách a implicitně tedy i o ceně za takovou cestu. A pak tomu věř. Řekni kolikrát je potřeba poslat Povedu upozornění na tuto chybu, aby to někdo začal řešit a opravil to. Možná ale, že oprava zón ve vyhledávači už je taky v řešení, třeba by se mohl vyjádřit děd_Vševěd2 [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Úterý, 12. ledna 2021 - 18:22:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2351
Registrován: 4-2003
Ještě na dokreslení předchozího příspěvku názorná ukázka:

Kašperské Hory - Modrava



Jak vidno, Poved zatajuje zónu 057, podle něj by tedy měla stačit dvouzónová jízdenka. Co myslíte, prodá mi ji řidič, když pojedu na Modravu? A co když si podle toho koupím předplatné jen na zóny 055 a 056 a řidič se se mnou bude hádat, že na Modravu to nestačí? Idos to má správně.

Kdyně - Klatovy



Poved se nám snaží vnutit zónu 068 Plánice, která leží na druhé straně od Klatov, ale zatajuje nám zónu 090 Nýrsko, přes kterou cesta skutečně vede. Idos to má správně.