Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 21. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 21. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
4135
Středa, 15. července 2020 - 14:20:48  
Neregistrovaný host
Kočkopes:
"ad ad 1) - ano, souhlasím
ad ad 2) to je holá pí...šťala. Překopávat turnusy za pochodu je kravina, od toho tu je (nebo v tomto případě není) záloha.
ad ad 3) + ad ad 4) - to by šlo srazit do jednoho.
"
Spojováním a překopáváním turnusů lze docílit, pokud na druhým konci sedí za volantem někdo rozumný, značnou úsporu režijních km a tedy peněz, rozhodně to není kravina. Nemá smysl jet někam třicet nebo víc km (a pak zase zpět) na jeden pár spojů, když v daném místě mám auto pauzírující a vychází to.
Psát si do denního plánu telefonní čísla je kravina, spousta práce k ničemu. Kontakty na těch cca 65 řidičů (co má naše provozovna v jiném kraji) mám rovnou uložený v mobilu a domů si ho nenosím, předám kolegovi.
Tablet je úplně k ničemu ve chvíli, kdy se všechno sere, záloha veze jeden autobus někam a já dráždím další opačným směrem. Ale v normálním kraji je krom dispečinku dopravce i koordinační dispečink organizátora, on vidí všechny dopravce, já vidím jen naše vozy. Když někam jedu, muže změny vozidel v systému kromě mě udělat dispečer organizátora, oba přece plujeme na jedný lodi a snažíme se průser řešit v součinnosti. Stejně tak se společně domlouváme co případně odpískat, co jet opožděně, kudy lze co odklonit (a jaký vozidla tam neprojedou). Dispečer organizátora se obvykle snaží aktivně nabídnout řešení, pokud mě nenapadá samotnýho, nebo nestíhám řešit vše najednou.
Víc než dopravce má máslo na hlavě kraj, pokud není schopen poskytnout dopravci aspoň náhled a součinnost v řešení.
Středa, 15. července 2020 - 15:36:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13086
Registrován: 4-2006
Ad Cheese přidám se k Petrovi k pouč nás jak to tedy funguje máš prostor. Zatím od tebe čtu: vy nic nevíte. Pokud nás tady jen tak nebalamutíš můžeš nám to ukázat. V opačném případě jsi přesně to, co říkáš nám.
Ad Martin j mám pocit že si nerozumíme. Pokud je dispečer či někdo jiný tzv. na telefonu jaksi je částečně v práci. Tudíž asi nemůže si dělat co chce. Pochopitelně má za to být placen. Tady tomu tak je dispečer a servis jsou odpoledne na telefonu. Tudíž nemohou jet na výlet do Jeseníků, oni mají v tu chvíli tzv pohotovost. To jak si to firma zařídí je jejich věc.
Ad MK já mám tuto zkušenost osobní. Měl jsem pod sebou více než 100 lidí. (bohužel žen většinu) a každou chvíli mi volali a to potřebují to a to. A když ti po noční zavolá v poledne a ty si spal moc nadšen nejsi, ale nezbyde ti než zachovat dekórum a tvářit se že ti to nevadí. Ale jelikož prostě s těmi lidmi potřebuješ komunikovat a potřebuješ je aby ti vyhověli nezbývá t nic jiného. Můžeš na ně křičet, ale až je potřebuješ tak ti to vrátí. Zase z toho nedělejte kovbojku. Bohužel spousta lidí hledá důvody proč to nejde. První je hledat důvod proč to udělat. Zase si nemysli, že s tím nemám zkušenosti. Skoro 25 let a dovolím si říci že bohaté v práci s lidmi.
Ad Rostav já to nerozporuji, ale pokud to zpoždění vzniká obden je něco špatně ne? Jelikož je fotím ty Cyklobusy tak vím kolik to zpoždění mají. Nejde o to že jej mít nemohou, jde o to, že pokud si řidič na to stěžuje, je třeba jej vyslechnout a prověřit. Pokud tomu tak je je třeba zjednat nápravu. Nic víc.
Ad neschopnost. Tak opět to řeší přece firma. Má na to efektivní nástroje. První je motivace tedy peníze. Když je někde schopný pracovník a tlačí mě na jeho místě bota, musím mu něco nabídnout. Tohle platilo do nedávna, teď nastupuje jiná situace, lidi budou o práci přicházet a trh práce dá jiné možnosti. Některé firmy ale raději se bojí radši budou akceptovat neschopnost.
Podepisuji názor mého předřečníka 4135 i já bych viděl větší vinu na Povedu resp. Tak jak je veden. Řadový zaměstnanci dělají to co je jím umožněno.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pavel2
Středa, 15. července 2020 - 15:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18051
Registrován: 8-2002
cheese:
Viděl jsem na webu plán práce dispečinku.

ok, pane kecálek.
a odkaz nebo stažený pdf, jpg, máte kde?

btw Máňa přeci taky říkala, že když to není na papíře, tak to není směroplatný [biggrin]
Středa, 15. července 2020 - 16:07:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18917
Registrován: 5-2002
a nestačilo by, aby ten dispečer mimo službu řekl naštvanýmu kaštanovi kouzelnou větu "zavolejte prosím na 602 555 666 kolegům na dispečink, já už mám po pracovní době?"

Na který dispečink? Na ten, kde v době od-do nikdo není? [happy]

znamená to tedy, že žádná stálá služba dejme tomu od 3:30 do 23:30 na dispečinku není?

Ne. Krajský dispečink pracuje tuším od 6:00 do 21:00.

asi si to taky představuju jak Hurvínek válku, ale pokud mám živý data, ty data se dají někam logovat (sypat do textovýho souboru) a na základě dat z logu by snad mohl jít vytvořit (naprogramovat) "automatickej bonz systém", kterej nesrovnalosti ohlídá (zvýrazní barvou, zapíše/nahlásí někam dál...).

A zase. Proč bys to dělal?

Dám příklad. Jedeš z Plzně do Pernarce a zpět. Tam nevezeš nikoho, zpět povezeš asi 15-20 lidí. V Pernarci máš konečnou na náměstí, 15 minut pauza, široko daleko žádné WC. Nejjednodušší máš cestou do Pernarce zastavit někde u vhodného křoví. Fakt chceš po každém vykonání potřeby, aby ti někdo volal s dotazem, cos tam dělal a proč jsi tam zastavil a otevřel dveře?

Kočkopes:

ad ad 3) + ad ad 4) - to by šlo srazit do jednoho.

Jo? A jak? Denní rozpis se generuje automaticky z počítače. Umí počítač doplnit ke jménům řidičů i telefonní čísla? Nevím, ptám se. A telefonní seznam se nejlíp řeší formou klasického excelu s tím, že kdo si chce kontakty na řidiče uložit do mobil, nikdo mu v tom nebrání. Průšvih je samozřejmě velká fluktuace. Když ti přijde zapůjčený člověk na den, kterého jsi osobně ani neviděl, tak si ho kolikrát ani nevšimneš.

Elegantní řešení tohoto problému se jmenuje tablet (ideálně firemní). Na dráze už na to přišli. a funguje to.

I tak to znamená tahat všude "něco" s sebou.

Pokud je dispečer či někdo jiný tzv. na telefonu jaksi je částečně v práci. Tudíž asi nemůže si dělat co chce. Pochopitelně má za to být placen.

Záleží na tom, jak zaměstnavatel nastaví pravidla. Sám jsem kdysi kdesi řídil nějakou práci na dálku po telefonu. Byly případy, kdy jsem rozdal úkoly a spokojeně odjel někam do pryč. A byly případy, kdy jsem radši lidi obcházel několikrát denně v terénu (dobrovolně, z vlasní vůle a bez vlivu na plat), protože jsem chtěl mít jistotu, že všechno funguje.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Kočkopes
Středa, 15. července 2020 - 17:39:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1238
Registrován: 10-2017
Pajzák:
"A to se dělá jak? Pošle se to personálnímu dané firmy, ať to rozešle svým zaměstnancům?"
Jo, to já nevím, nejsem personalista. Ale "nějak" se to určitě dělá, když normálně pracujícím lidem chodí mailem nabídky na práci od jiných firem.

4135:
"Spojováním a překopáváním turnusů lze docílit, pokud na druhým konci sedí za volantem někdo rozumný, značnou úsporu režijních km a tedy peněz, rozhodně to není kravina. Nemá smysl jet někam třicet nebo víc km (a pak zase zpět) na jeden pár spojů, když v daném místě mám auto pauzírující a vychází to."
To ano, ale takové úpravy se mají dělat při změně jízdního řádu, ne 15 minut před výjezdem zkoumat, kterému turnusu můžu rozdrbat přestávku a poslat ho na nejetý spoj.

Co se týče těch tabletů, narážím na nepochopení (nemůžu říct, že u lidí, u kterých neustále "něco nejde", bych to nečekal). Jde hlavně o to, že tahat sebou štosy papírů a v případě potřeby mezi nimi listovat jak debil fakt není pohodlné (což je třeba případ situace, kterou popisuje 4135 - všechno se mi hroutí, 1 závada, 2 nehody a 3 marodky - v téhle chvíli fakt není ideální rozkládat si brašnu s papírama někde na zemi na procházce v lese). Tablet je tenký a není třeba procházet všechny dokumenty od začátku do konce, stačí si systematicky zvolit název dokumentu (např. hledám oběh turnusu 000489. Oběh mám uložen v excelovém souboru turnusove_obehy na listu s číslem 000489 a tím pádem dokumenty jako linkove_JR a rozpis_smen rovnou přeskakuji. Je to lepší, než listovat mezi 30 papíry, v horším případě nescvaknutými, poztrácenými, pokrčenými a zpřeházenými).

Nevím, v čem se generují rozpisy směn, ale pokud např. v excelu, nebo na to máte nějaký vlastní vymakaný systém, mohly by jít vytvořit odkazy. Takto pomocí odkazů by se dalo zjistit cokoliv. Rozkliknu si odkaz řidiče a vidím jeho telefonní číslo, směnu atd. Rozkliknu si detail směny - vidím vůz, řidiče, telefonní číslo a polohu na GPS.

Nicméně pokud to všechno stále zadáváte ručně (v lepším případě do excelu, v horším případě na papír), pak nemáte ve 21. století co dělat.
Středa, 15. července 2020 - 18:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18918
Registrován: 5-2002
Nevím, v čem se generují rozpisy směn,

Edison
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Středa, 15. července 2020 - 19:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18052
Registrován: 8-2002
MJ:
Krajský dispečink pracuje tuším od 6:00 do 21:00.
Takže když bus sejme kamión na kruháku u dálnice ve 4:55, cestující nejenže nedojedou do práce včas, ale ani nemají šanci se dozvědět, že teď pro ně opravdu hodinu nic nepřijede? to je trochu nahouby, ne? [coze]

"automatickej bonz systém", kterej nesrovnalosti ohlídá (zvýrazní barvou, zapíše/nahlásí někam dál...).
A zase. Proč bys to dělal?
Jedeš z Plzně do Pernarce a zpět. Tam nevezeš nikoho, zpět povezeš asi 15-20 lidí. V Pernarci máš konečnou na náměstí, 15 minut pauza, široko daleko žádné WC. Nejjednodušší máš cestou do Pernarce zastavit někde u vhodného křoví.


Nevím co stojí ve smlouvě mezi krajem/Povedem a dopravcem, jinými slovy co chce kraj hlídat a případně postihovat.
Co děláš v případě, že jedeš do Pernarce a postihne tě velká potřeba? Zastavíš u pole a jdeš pokálet kukuřici a utřít zadnici lopuchem? A co když chumelí, fičí a je -5°C?

jaxi výrobní firmy přetahujou lidi "na pás"
Dělá se to i tak, že vedení fy se usnese, že ty černochy do výroby fakt rychle potřebuje, ale oni na trhu práce nejsou a ani nejdou rychle dovézt např. z UA. Plácne se tedy přes kapsu, řekne že dá např. 5.000 Kč víc než sousední fa každýmu kdo chce u nich pracovat, nechá natisknout letáky/plakáty různých formátů a ty rozeseje do MHD, na plochy po městě, vylepí několik billboardů, zadá inzerci do tisku a v neposlední řadě udělá i tu prasárnu, že vyšle brigádníky který budou v době střídání směn oslovovat černochy co se valí z brány konkurence na zastávky. Ale nejsem personalista, abych znal kompletní paletu způsobů jak přetahovat zaměstnance. Určitě se ale využívá taktika "umlátit" je nadsazenou odměnou za práci a naslibovat všemožný výhody od pracovního oblečení zdarma, delší dovolený, přes pružný plánování směn, vlastního busu, stravenky, výhodnější telefonní tarify, poukázek do bazénu/fitka/kina atd. atp.
Středa, 15. července 2020 - 19:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2748
Registrován: 9-2005
A jaké je vlastně telefonní číslo na onen krajský dispečink, abych se opět několik minut po 20. hodině nedovolal někomu domů?
Středa, 15. července 2020 - 20:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18919
Registrován: 5-2002
Takže když bus sejme kamión na kruháku u dálnice ve 4:55, cestující nejenže nedojedou do práce včas, ale ani nemají šanci se dozvědět, že teď pro ně opravdu hodinu nic nepřijede? to je trochu nahouby, ne? [coze]

To je věc dispečera Arrivy, jak to vyřeší. Lidi můžou zavolat i na nějakou arriví infolinku, ale ta snad takhle ráno taky nefunguje.

Co děláš v případě, že jedeš do Pernarce a postihne tě velká potřeba? Zastavíš u pole a jdeš pokálet kukuřici a utřít zadnici lopuchem? A co když chumelí, fičí a je -5°C?

Odpověz si sám.

Napovím: Veselé příhody na téma "Jel jsem s autobusem a strašně se mi chtělo" jsou jedno z oblíbených témat hovoru mezi řidiči.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Středa, 15. července 2020 - 22:31:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2992
Registrován: 2-2009
Pavel2: ....velkå potřeba....
Zábava, a to zrovna dnes. Častē řidkē. Není kde, a mnohdy nenī kdy. Jedeš se sdruženými půlkami a myslíš se, abys vydržel k nějakými příští. Lodích není, vezmeš si sebou papír. Jen si nemáš kde umýt ruce. To jen tak mimochodem 🤭
Čtvrtek, 16. července 2020 - 03:36:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18920
Registrován: 5-2002
Jen si tady něco odložím.


Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Čtvrtek, 16. července 2020 - 08:29:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5732
Registrován: 9-2005
Když jsme u těch jízdních dob cyklobusů...:D :D Hlavně by mi zajímali ty původně slibované návaznosti na vlak:-) Někteří nejmenovaní tomu nechtěli loni ještě věřit.
odkaz

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Čtvrtek, 16. července 2020 - 10:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 8-2011
Takže když bus sejme kamión na kruháku u dálnice ve 4:55
Připomíná mi to jednoho borce z ADR školení, který neustále vyhledával v předpisech díry a mezery a vymýšlel hypotetické situace, které by mohly nastat a akorát tím všechny zdržoval.

A zase. Proč bys to dělal?
No protože si někdo libuje v tom neustale někoho hlídat a jebat. Když začli výrobci dávat do náklaďáků různé Fleetboardy nebo Dynafleety, tak část firem to pobrala stylem " ok ,máme nějakou kontrolu ,ale není to alfa omega " a druhá část stylem " proč jste zastavil o 20 minut dřív, proč jste dělal o 10 minut delší přestávku, proč jedete tudy ,kolikrát jako budete po cestě zastavovat, apod ".

Dělá se to i tak, že vedení fy se usnese, že ty černochy do výroby fakt rychle potřebuje, ale oni na trhu práce nejsou a ani nejdou rychle dovézt např. z UA.
Jo ,sehnat člověka k pásu a řidiče autobusů je vlastně úplně to samý [crazy]
Ale nejsem personalista, abych znal kompletní paletu způsobů jak přetahovat 
Což vůbec není překážka v tom dávat rady, jak by se to mělo dělat.
Pavel2
Čtvrtek, 16. července 2020 - 12:06:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18054
Registrován: 8-2002
Hroch:
no tys nám tady chyběl [biggrin]

práce personalisty: nedávám rady, jen jsem chtěl některým naznačit jaxe to dělá, když se tak hezky ptají. patent na rozum nevlastním.

hlídat & jebat:
pokud jsi moje věty četl celý, dopředu říkám, že nevím co má kraj ve smlouvě s dopravcem, takže je jejich věc, co si chtějí hlídat a co je jim volný.

účelově vytrhout určitý pasáže z kontextu a pak na někoho ukazovat jak je špatnej je taky ukázka určitýho způsobu chování a uvažování, že? [wink]
Čtvrtek, 16. července 2020 - 15:10:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1098
Registrován: 8-2011
hlídat & jebat
Pokud na odpověď, že kdo a proč by u 3800 spojů denně hlídal každý zastavení napíšeš "data se dají někam logovat (sypat do textovýho souboru) a na základě dat z logu by snad mohl jít vytvořit (naprogramovat) "automatickej bonz systém", kterej nesrovnalosti ohlídá (zvýrazní barvou, zapíše/nahlásí někam dál" ,tak to přesně vypadá, že je ti to úplně volný. Prostě pořádek musí bejt a my si ty nový pěkně vohlídáme. 😂

práce personalisty
Jo vždycky nejlíp radí ti ,co to ve skutečnosti řešit nemusí. Představa že seženu řidiče busu plácnutím přes kapsu a dovozem z Ukrajiny ( pak se slušnoceši poserou do vejšky, že je tu vozí nějakej ukrajinec) nebo že pošlu náboráře odpoledne před bránu DP a nabídnu jim permici na bazén je fakt prdel 😂.

Holt to dopadne jako u vlaků, když vyjel Regiojet, GWTR nebo Arriva, dva ,tři měsíce budou hejtři a šotoúderka hledat každej prd a pak nebude o čem psát.
Čtvrtek, 16. července 2020 - 15:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5733
Registrován: 9-2005
Asi tak nejak....
Čtvrtek, 16. července 2020 - 16:25:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13087
Registrován: 4-2006
Hroch dvě jasné a stručné otázky na které poprosím jednoznačnou odpověď v jedné krátké větě.
1) pracoval jste někdy s lidmi a byl jste za ně zodpovědný? Stačí odpověď ANO/NE
2) kde jste četl o řidičích z Ukrajiny?
Aktuálně díky vývoji v oblasti cestovního ruchu je jaksi řidičů podstatně více. Poměrně hodně firem ukončí podnikání, vím o několika které to již udělali. Navíc i spousta dopravních firem v oblasti ZDO již má stopstav protože prostě těch řidičů mají dost. Vy jste nikdy nedostal nabídku na stejnou práci za více peněz. Jistě musíte zvážit zda je to pro vás výdné. Ale přetahování zaměstnanců je právě normální způsob získání zaměstnanců na pozice na trhu nedostatkové. Opět mi stačí krátká odpověď. Diky
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Čtvrtek, 16. července 2020 - 17:21:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2218
Registrován: 4-2003
Holt to dopadne jako u vlaků, když vyjel Regiojet, GWTR nebo Arriva, dva ,tři měsíce budou hejtři a šotoúderka hledat každej prd a pak nebude o čem psát.

Zas na druhou stranu kdyby se to nemedializovalo a neprobíralo, tak bez potřebného tlaku by se to srovnávalo podstatně dýl nebo by se to nesrovnalo doteď. A taky není nutné házet všechny dopravce do jednoho pytle, byl rozdíl mezi Regiojetem, který v závazku veřejné služby začal jezdit celkem bez problémů a Arrivou, u které to byla zpočátku katastrofa. Když nebude nějaký systém hlídání, tak si kdejaký řidič bude jezdit, jak se mu zachce a zastavovat si bude, kde chce, protože on je pán autobusu, jako se to pořád děje.
Čtvrtek, 16. července 2020 - 17:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5940
Registrován: 2-2005
Řidičů z Ukrajiny je na plzeňsku několik.

Já jsem za lidi zodpovědný několik let a mám na to úplně stejný názor, jako Hroch.

GPS je dobrá věc v případě řešení stížností, že si ani jedna strana nemůže vymýšlet. Ale jinak je podle mě správný přístup podle logiky "kde není žalobce, není soudce."
MHD je pro lidi ! ! !
Čtvrtek, 16. července 2020 - 19:34:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13088
Registrován: 4-2006
Trollino 15 tak řidiči z Ukrajiny jsou všude. Tady u nás v Kadu jsou 2 už roky.
Když jsem byl minulý týden v Havlíčkově Brodě tak jsem si připadal jak na Ukrajině. Takových řidičů tam bylo několik.
Vidíš já už skoro 20 let. Je to o vzájemném respektu. Ale občas to prostě nejde jinak a musíš přitvrdit. Úplně nejhorší je když se nadřízený bojí podřízených. I to jsem viděl. Pokud chce někdo jen buzerovat tak na to stejně dojede. Toť má zkušenost s prací s lidmi.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pajzák
Čtvrtek, 16. července 2020 - 19:47:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4058
Registrován: 6-2015
Hroch: Naprostý souhlas.[ok]
Čtvrtek, 16. července 2020 - 20:22:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1099
Registrován: 8-2011
pracoval jste někdy s lidmi a byl jste za ně zodpovědný?
Snažím se vymyslet, co to má společného s tématem a napadá mě jediné. Ne ,fakt nemám zkušenost " Měl jsem pod sebou více než 100 lidí. (bohužel žen většinu)" takže mi prostě potřebujete ukázat,že nemůžu vlastně nic vědět ,proč prostě Arriva má nedostatek řidičů,zatímco vy jste kovanej odborník. No jak je libo .
kde jste četl o řidičích z Ukrajiny?
Tak řeč byla o nedostatku řidičů, přičemž Pavel2 začne o plácnutí se přes kapsu a dovozu z Ukrajiny. Nebo jsem to blbě pochopil ?
Když nebude nějaký systém hlídání, tak si kdejaký řidič bude jezdit, jak se mu zachce a zastavovat si bude, kde chce, protože on je pán autobusu, jako se to pořád děje.
Hele já fakt neobhajuju "jezdit si jak se zachce " ,jen říkám že podobné hlídací systémy dokáže agilní dispečer zneužívat k buzeraci tak ,že lidi začnou odcházet . Protože až si řidič odskočí do kukuřice nebo fakt zastaví chromý babce na konci vesnice a bude se muset z každého zastavení mimo zastávku zpovídat, tak půjde kam ? No půjde do pr...e!
(A vsadím se ,že až se vše zabehne, tak přesně takový malichernosti budou tou pověstnou holí na psa ,kterou se budou někteří ohánět)
Čtvrtek, 16. července 2020 - 20:57:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2219
Registrován: 4-2003
Protože až si řidič odskočí do kukuřice nebo fakt zastaví chromý babce na konci vesnice a bude se muset z každého zastavení mimo zastávku zpovídat,

jak píše Trollino_15, přístup kde není žalobce, není soudce beru jako akceptovatelný a v pohodě - pokud se zastaví mimo zastávku chromý babce po pravidelné trase bez dopadu na zpoždění, tak by mě ani nenapadlo někoho bonzovat. Ale v situaci, kdy díky asi běžně se vyskytující praxi jezdit po časově delší trase, kvůli který ti ujede přípoj a kdy kvůli zdánlivě zanedbatelnému minutovému zpoždění pak dojedeš domů v lepším případě jen o hodinu později, tak jak to jinak řešit než to nabonzovat? Jde o to, že by po takovém podnětu nemělo dojít k exemplární popravě řidiče, ale Poved by si měl vzít data GPS za nějaké časové období a zjistit si a vyhodnotit, jestli to byl jednotlivý exces, kterému jsem ke své smůle byl přítomen, anebo se to vyskytuje běžně a pak by si měl důsledně zjednat u dopravce nápravu, sankcionovat pokud to podle smlouvy lze. Výsledek podnětu, že řidič byl vypátrán a potrestán, aniž by došlo k analýze toho, jestli to není bězně se vyskytující nešvar, by asi kýžený efekt nepřineslo.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Čtvrtek, 16. července 2020 - 23:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13089
Registrován: 4-2006
Ad Hroch nic vám nehodlám ukazovat. Jen vám říkám, že v práci s lidmi mám bohaté zkušenosti. Nic víc nic míň. Že si to nějak vztahujete na sebe je jen váš problém. Bohužel jsem přesně tuto reakci od vás očekával, proto mi stačila odpověď Ano/ne.
Ad řidiči ano Ukrajinci tady jezdí běžně. A u Arrivy také. Co je v tom za problém. Mě je to jedno kdo ten buď řídí jestli muž, žena, Ukrajinec, jestli je modrý nebo zelený. Já lidi rozlišuji podle toho jak jsou schopni vykonávat svoji praci. A vězte, že spousta z těch cizinců jsou lepší zaměstnanci než Češi. Mám zkušenost i s Ukrajinci, a lidmi z Kyrgyzstánu. Může Arriva a ostatní společnosti lidi adekvátně zaplatit a stejně budou zaměstnávat Ukrajince. Spousta lidí to z různých důvodů dělat nebude.
Ad hlídání no ve fabrice jsou zaměstnanci běžně pod dohledem. Nevidím na tom nic špatně. Když budou bez dohledu budou si dělat co chtějí. Když budete tu firmu třeba vlastnit tak vás to bude také zajímat.
K těm různým pokutám od krajů mám také výhrady, leckdy to hraničí s šikanou. Že by někdo sledoval zda řidič zastavil někde mimo zastávku a dostal za to pokutu je zcestné. Když půjdu do extrému a bude stát 5 minut na křižovatce taky dostane pokutu? Asi ne že. Pokud řidič jede třeba v ušmudlané domácí košili a v trenkách a přijde kontrola holt dostane pravém pokutu. Prostě firma má stanovený nějaký dress code a podpisem pracovní smlouvy souhlasí s podmínkami firmy.
Pane Hroch je to prostě názor. Vy máte jiný, máte na něj právo. Já také.
Arriva problémy má dalo se to očekávat. Dá se čekat, že se to uklidní. Pokud ne bude je čekat pokuta. Tak to v životě chodí.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pavel2
Čtvrtek, 16. července 2020 - 23:27:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18055
Registrován: 8-2002
Hroch #1098 + 1099:
Vždycky mám moc rád, když něco napíšu a jinej si k vyřčenýmu A sám domyslí B nebo i C a D a pak na to snáší argumenty

hlídat & jebat:
Takže potřetí: Je věcí kraje co si naporoučel a na co mu Arriva kývla. Já jsem jen dodal, že když existujou data, dá se z nich něco vytěžit. Nic víc, nic míň.
V okamžiku, kdy budou cestující řvát např. spoje jezdí jinudy! nebo přípoje nenavazujou, ujíždí mi to před nosem! je to okamžik, kdy by se data o poloze vozů daly/měly využít. Jestli se to bude dělat individuálně ručně v případech kdy někdo zařve anebo se to zautomatizuje je pouze námět k zamyšlení a jaxi to zúčastněný strany udělají je čistě jejich věc.

podobné hlídací systémy dokáže agilní dispečer zneužívat k buzeraci tak ,že lidi začnou odcházet
Samozřejmě že je to s hlídacím systémem o hodně jednodušší. Ale je pak plně na zvážení soudruha dispečera, případně i personalisty a vedení podniku, jestli chce lidi jebat vždy & všude a zaměstnance neustále srát, nebo sami rozeznají okamžik, kdy je potřeba problémistovi ukázat kdo v práci poroučí. Protože přesně jak říkáš, lidi pak můžou začít rychle odcházet, bez ohledu na finance a ostatní výhody. Jebákov v práci si skutečně asi nikdo nepřeje.

práce personalisty:
Já jsem poskytl příklad jak to můžou dělat fabriky kde černoši libovolný národnosti a kvalifikace bouchají např. koberce do aut nebo sestavujou autosedačky nebo TV nebo klimatizace a ty v tom hned vidíš že já dávám návod jak zaručeně sehnat řidiče autobusů. Kde píšu o tom, že Čechy z Horního Zapadákova do Okresního Města má vozit Bulhar nebo Filipínec? Ukaž mi to prosím.
Pátek, 17. července 2020 - 00:25:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8033
Registrován: 12-2005
A tak ono to hlídání a buzerování pomocí GPS můžou sami řidiči snadno zrušit jen to chce chtít a umět se domluvit.
Kdysi nás takle na poště chtěli začít kontrolovat. Udělal se přípis kterej sme museli podepsat. Tam stálo že jakoukoli zastávku mimo jízdní řád musíme telefonicky hlásit dispečerovi.
Takže pokud bylo potřeba probíhalo to asi tak: "Ahoj Martin jedu kurz 3322 a chce se mi srát tak budu tadyu benzínky v Hnědkovicích stát 10 mitut." Dispečer zprávu vyslech a zapsal do deníku.
No jak se toho zbavit? Chodit na záchod častěji než kdy jindy a poctivě hlásit. Čim víc lidí tim líp. A dispečeři telefonujou a píšou a píšou a píšou. To je sere a zdržuje od další práce. A řidiči volají...
Korunu jsem tomu nasadil když jsem stál vyloženej na SPU a měl cca hodinu pauzu. Tak jsem nelenil a volam že mam kurz ten a ten a že jdu srát. Dispečer hlášení přijmul a optal se kde jsem že bych přece měl stát na dvoře a dělat pauzu. Tak jsem mu řek že skutečně stojim na dvoře, dělam pauzu ale že mu dle nařízení xy/z hlásim že se jdu vysrat mimo jízdní řád.
Ejhle najednou nařízení o hlášení zastávek pozbylo platnost [satan]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
chapunechápu
Sobota, 18. července 2020 - 21:57:22  
Neregistrovaný host
Tak jsem se díval na jízdenky pro studenty a překvapují mě následující věci

Na netu v eshopu ČD lze koupit jízdenku Plzeň-Mirošov za 12 kč

Ale dle IDPK si mohu vybrat jelikož moc lidí to asi nenapadne a řeknou Plzeň-Mirošov zaplatí si krásných 49 kč hlavního nebo 21 kč z Doubravky

By mě zajímalo proč jízdné tutose(NE)povedlo je dražší než to z eshopu a obávám se, že kasy na vlakovém nádraží asi neumí nabídnout ani tuto možnost jako je v eshopu.
Sobota, 18. července 2020 - 23:59:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2147
Registrován: 7-2017
chapunechápu: Ani jedno z těch čísel není podle tarifu IDPK nebo TR10? [uhoh][kladivo]

Nebo myslíte Babišenku za 25 % ve vnějších?
Potom by sedělo těch 12 Plzeň–Mirošov dle TR10, ale je to za 23 podle IDPK tarifu Plzeň–Mirošov nebo za 5 korun na Doubravku… [kladivo]
Chapunechapu
Neděle, 19. července 2020 - 09:25:51  
Neregistrovaný host
Je v tom samozřejmě počítána babisenka jenže v Rokycanech je přestup jen z rychlíku na osobák a v rychlíku nelze mít jízdenku z Doubravky

Vycházel jsem z eshopu čd a tarifního poradce idpk
Zplgul
Neděle, 19. července 2020 - 20:18:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 104
Registrován: 1-2019
Ohledně toho tarifu. Připadá mi docela zvláštní způsob, jakým je jízdné počítáno. Např. v Jihočeském či Ústeckém kraji jsou 75% slevy na jízdném na příměstských linkách počítány tak, že se vezme celková cena jízdenky a vydělí se čtyřmi. Modelový příklad:

Jedu z nádraží v Českých Budějovicích na nádraží do Tábora. Jedu klasicky dle kilometrického tarifu, plné jízdné stojí 70 Kč, zlevněné 17 Kč.
Nebo jedu z Ústí nad Labem do Chabařovic nebo do Přestanova. Nastoupím tedy do spoje na některé ze zastávek v zóně 101 (Ústí n. L.) a jedu do zóny 123 (Chabařovice) nebo 122 (Přestanov). Plné jízdné stojí 22 Kč, zlevněné 5 Kč. Jedná se o trasu mezi obcemi, nikdo neřeší, že část trasy se uskutečňuje přes území Českých Budějovic či Ústí nad Labem. Tak je to podle mě logické. Cestující se zkrátka potřebuje dostat někam za město a nastoupí na zastávce, která je pro něj nejvýhodnější, přičemž daný spoj nevyužívá jen po městě jako MHD.

V Plzeňském kraji je ale situace jiná. Opět modelová situace:

Jedu z plzeňského CANu do Kůští, tedy dle zón 001 a 121. Plná cena mě vyjde 26 Kč, zatímco cestující 15 - 26 let či senior nad 65 let bez PK uplatňující "75% slevu" zaplatí 21 Kč. Člověk nemusí vyhrávat na matematických olympiádách, aby si spočítal, že rozdíl není 75 %. Pokud to chápu správně, sleva se počítá pouze ve vnějším pásmu, ale nikoliv za cestu po Plzni. To mi přijde poměrně nelogické. Cestující, který využívá příměstskou dopravu, zřejmě nejede z Kůští do Malesic, ale pravděpodobně potřebuje do centra Plzně. Osobně si myslím, že by dávalo smysl na příměstské dopravě poskytovat slevu v celé délce trasy, i když částečně vede po území města.

Nicméně je možné, že se v něčem pletu. V takovém případě mě, prosím, opravte.
Neděle, 19. července 2020 - 22:48:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18921
Registrován: 5-2002
Jizdenka umožňuje přestup na MHD, proto se cena na území Plzně řídí tarifem MHD.

Na jižní Moravě to řeší tak, že studentská jízdenka např. ze Znojma do Brna na 10 zón má dvě různé ceny. Brno jsou dvě zóny 100 a 101, rozdíl je v tom, jestli se tyhle zóny počítají podle tarifu DP Brno nebo podle tarifu agenta Bureše. V prvním případě je umožněn přestup na MHD, v druhém případě ne.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
chapunechápu
Neděle, 19. července 2020 - 23:08:41  
Neregistrovaný host
Stačilo by uznání zastávek ve vlaku třeba taková cesta Plzeň-Dobřany v rychlíku musí být koupena jízdenka Plzeň-zastávka - Dobřany a v osobáku jde zpáteční Valcha-Dobřany, kterou lze použít i v rychlícíh.

Stejně tak Doubravka-Rokycany (Ex6+R16) nebo Koterov-Nepomuk (R11) či Orlík-Kaznějov (R25) a vlastně už i Křimice-Stříbro (Ex6)
Zplgul
Neděle, 19. července 2020 - 23:43:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108
Registrován: 1-2019
Martin_j:
"Jizdenka umožňuje přestup na MHD, proto se cena na území Plzně řídí tarifem MHD."

Děkuji za odpověď. Možná by nebylo špatné nabízet levnější variantu bez možnosti přestupu na MHD i v Plzeňském kraji. Sice existuje i nepřestupní jízdenka, ta je ale myslím platná jen na vzdálenost do 10 km.
Pondělí, 20. července 2020 - 06:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18922
Registrován: 5-2002
On je tu ještě jeden tarifní úlet.

Příklad: Jedu z Manětína do Plzně. Vystupuji na Košutce, protože tam bydlím v docházkové vzdálenosti od konečné. Košutka je hraniční zastávka zón 001 a 021. Pokud mám předplatné, stačí mi zóna 021. Pokud jedu na jízdenku za hotové, strojek mi vnutí jízdenku obsahující i zónu Plzeň, kterou nepotřebuju, protože na MHD nepřestupuju. Je to o 14 korun dražší a úplně zbytečně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_j.)
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 20. července 2020 - 06:42:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5734
Registrován: 9-2005
On je v tom bordel dobrej nejen u Arrivy. Zkoušel jsem na MOPAJi si koupit za pomoci EPIK Plzeňské karty jízdenku IDPK do Plzně (předplacená zóna 001). Neuspěl jsem. Kromě toho, že nešlo použít EPIK, tak mi MOPAJ odmítal uznat zónu 001.
A průvodčí mi jízdenku vystavoval snad 2 minuty...Až večer pojedu z Plešnic, strojvedoucí ze mne bude mít radost...
Roman_j
Pondělí, 20. července 2020 - 12:12:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 89
Registrován: 3-2009
Martine, podle mého chápání tarifu bys zónu 001 neměl platit (bez ohledu na předplatné 001 ano-ne), protože Košutka je hraniční zsstávka 001/021. Tzn. jedeš-li z venkova, vztahuje se na Tebe jako poslední 021, jedeš-li z města (z venkova z jiných směrů), vztahuje se na Tebe jako poslední 001.
Proto jsou ty hraniční zastávky dvou-(tří)zónové.
Tolik podle tarifu. Není tedy ve strojku programová chyba?
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Pondělí, 20. července 2020 - 13:17:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5735
Registrován: 9-2005
Není tedy ve strojku programová chyba?

Samozřejmě, že je...
Pondělí, 20. července 2020 - 14:36:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2148
Registrován: 7-2017
Roman_j: Je, a pravděpodobně je v algoritmu, který je i webově, protože stejná chyba je v i aplikaci PMDP...
Pajzák
Pondělí, 20. července 2020 - 16:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4065
Registrován: 6-2015
Co tam máte za odbavovací zařízení, smím-li se ptát?
Děkuji předem za odpověď.
Pondělí, 20. července 2020 - 18:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13092
Registrován: 4-2006
Telmax teď to bylo v TV
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Pondělí, 20. července 2020 - 19:28:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 2-2009
Nejreálnějším tarif je kilometrový, kde opravdu cestující zaplatí co projel. Plzeňský tarif je prozatím jeden z nejhorších, který znám. Navíc nejsou zde problémy dle mého, že se tomuto ,,srovnání,, věcí ve strojku věnuje externí firma a nikoli zaměstnanec Arrivy ako je to zvykem jinde. Aktualizace se spouští samovolně, výpadky a sekání programu ve strojcích, to se má řešit okamžitě, nikoli způsobem zde zavedeným.
Pondělí, 20. července 2020 - 20:56:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2749
Registrován: 9-2005
M_k:
"Až večer pojedu z Plešnic, strojvedoucí ze mne bude mít radost..."
Strojvedoucí Tě nejspíše pošle si jít sednout...jako mě v pátek.
Pondělí, 20. července 2020 - 21:08:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2750
Registrován: 9-2005
Mám ještě dotaz...jedu z Volduch busem do Rokycan a dále vlakem do Plzně. Stačí říct řidičovi, že jedu do Rokycan na Plzeňskou kartu, přiložím a vyjede mi doklad o zaplacení a průvodčímu stačí dát Plzeňskou kartu ke kontrole? A nebo musím řidičovi busu říct přímo, že jedu do Plzně? Na PK mám nahranou roční Plzeň.
Pondělí, 20. července 2020 - 21:55:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18923
Registrován: 5-2002
Roman J.: Taky jsem myslel, že je to chyba, ale A.P. mi vysvětlil, že je to v pořádku.

Vlada749: Kilometrový tarif má zas tu nevýhodu, že připlácíš za záblesky do Robčic, Stýskal, Horní Břízy sídliště, Střížovic, ...
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Zplgul
Pondělí, 20. července 2020 - 22:35:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 109
Registrován: 1-2019
Jinak, ještě uvedu, co mě zaujalo v JŘ na Nepomucku. Konkrétně linky 450608 a 450612 (nově 450455 a 450456).

Linka 450612 nikdy moc nejezdila, vesměs jen pár spojů denně, o prázdninách je dokonce standardně v provozu jen dva dny v týdnu. Do konce původních JŘ prázdninové spoje jezdily v pondělí a ve čtvrtek, nyní linka 450456 jede v pondělí a ve středu. Má to nějaký důvod? Přišlo mi rozumnější, když jezdila v pondělí a ve čtvrtek, protože to bylo oproti současnému stavu v týdnu lépe rozložené.

Dále mě docela zaujalo, že bude tato linka jezdit o prázdninách v poledne do Bezděkovce pouze na zavolání. Tato opatření chápu spíš na začátku či na konci trasy, ale uprostřed mi to připadá poměrně divné. Chápu, lze tak ušetřit za naftu, ale pokud autobus bude místo závleku čekat v zastávce do času, tak se cesta pro cestující pocitově spíš ještě prodlouží. Vzhledem k tomu, že ve zbytku trasy v tomto směru asi nelze čekat nástup cestujících, bych možná v tomto případě dal i do zbylých zastávek symbol telefonu, či informaci, že spoj může odjíždět dříve, aby v případě kratší trasy nebylo nutné na trase zbytečně čekat.

Co mě překvapilo asi nejvíc, je fakt, že ráno linka 450455 nově nejede přes Maňovice, ačkoliv tam donedávna jezdila (spoj vedený po 4. hodině ranní z Polánky do Nepomuku). Toto zkracování trasy celkem chápu proti směru špičky, kdy je málo pravděpodobné, že by tam někdo mohl jet, nicméně pokud jde o spoj, který jede ve směru špičky (tedy ráno veze lidi z vesnic na nádraží do Nepomuku), přijde mi to docela nelogické. Zvlášť, když ta trasa přes Maňovice není zas o tolik delší. První spoj z Maňovic tak nově jede až po 7. ráno. Jediná varianta na spojení se světem brzy ráno je tak nyní jít pěšky na vlak do Milče, což je ale docela daleko.

Jako zajímavost uvedu, že ke zhoršení obsluhy Maňovic došlo už v roce 2017, kdy byla zrušena linka 434115 jedoucí přes zastávku Maňovice, rozc. 1.0, která zajišťovala spojení i ve zcela okrajových částech dne (ráno ještě před 4. hodinou a večer skoro o půlnoci). Se zrušením této linky se dá do Maňovic dostat už víceméně jen ve špičce. Nicméně je nutno uvést, že tyto spoje byly nahrazeny vlaky, takže o zhoršení se v tomto případě jedná pouze v oblastech, které nejsou v okolí vlakových zastávek, jinde došlo naopak ke zlepšení.
Pondělí, 20. července 2020 - 22:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2994
Registrován: 2-2009
Martine J.: jde to ošetřit, tak jako jinde. Na Moravě to funguje. Ale chápu, krajský úřada je pánbůh.
Pondělí, 20. července 2020 - 22:58:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4246
Registrován: 6-2011
Zplgul:
"Jako zajímavost uvedu, že ke zhoršení obsluhy Maňovic došlo už v roce 2017, kdy byla zrušena linka 434115 jedoucí přes zastávku Maňovice, rozc. 1.0, která zajišťovala spojení i ve zcela okrajových částech dne (ráno ještě před 4. hodinou a večer skoro o půlnoci). Se zrušením této linky se dá do Maňovic dostat už víceméně jen ve špičce. Nicméně je nutno uvést, že tyto spoje byly nahrazeny vlaky, takže o zhoršení se v tomto případě jedná pouze v oblastech, které nejsou v okolí vlakových zastávek, jinde došlo naopak ke zlepšení."

Linka 434115 byla kdysi zavedena právě místo zmíněných vlaků (třeba mě někdo doplní kdy). Sic autobus vždy cestující pohodlně pobral (byl poloprázdný), v prosinci 2017 se kraj rozhodl že dá přednost dražšímu řešení v podobě prázdného vlaku.
Zplgul
Pondělí, 20. července 2020 - 23:13:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 1-2019
Myslím, že linka 434115 vznikla v prosinci 2014 a skončila už v září 2017, ale ruku do ohně za to nedám.
Pajzák
Úterý, 21. července 2020 - 06:24:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4068
Registrován: 6-2015
Měl bych dotaz. Když pojedu o víkendu vlakem ze Kdyně na Špičák přes Janovice nad Úhlavou kombinací osobáku a rychlíku, dá se na to koupit jednotlivé jízdné IDPK, nebo tam je kvůli rychlíku nějaké omezení?
Roman_j
Úterý, 21. července 2020 - 06:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 90
Registrován: 3-2009
ad martin_j: Taky jsem myslel, že je to chyba, ale A.P. mi vysvětlil, že je to v pořádku.
- To mi tedy vysvětli. To není řečnická otázka, to je dotaz.

Vezmu-li to geometricky z druhé strany.
Jedu tramvají linky 4. "Vystupuji na Košutce, protože tam bydlím v docházkové vzdálenosti od konečné. Košutka je hraniční zastávka zón 001 a 021."
Podle logiky CML bych musel vystoupit už u Plzeňky, neboť Košutka je již 001/021 a tam už bych musel mít jízdenku P+V, ale já mám jen roční 001. To je asi nesmysl, že?
www.revisor.cz - odznaky, předpisy, a jiné

Úterý, 21. července 2020 - 08:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 611
Registrován: 4-2019
Martin_j:
"Kilometrový tarif má zas tu nevýhodu, že připlácíš za záblesky do Robčic, Stýskal, Horní Břízy sídliště, Střížovic, ..."
Tohle mají dobře ošetřeno např. ve Zlínském kraji. Viz citát z jř linky 947100:
TARIFNÍ OPATŘENÍ: Cestujícím tranzitujícím úsekem linky mezi zastávkami Horní Lideč,u žel.st. - Horní Lideč,škola nebude závlek o délce 1 tarifní kilometr a mezi zastávkami Valašské Příkazy,rozc. a Študlov,točna o délce 6 tarifních kilometrů tímto úsekem započítáván do ceny jednotlivého jízdného.
Úterý, 21. července 2020 - 08:34:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2221
Registrován: 4-2003
Pajzák: Když pojedu o víkendu vlakem ze Kdyně na Špičák přes Janovice nad Úhlavou kombinací osobáku a rychlíku, dá se na to koupit jednotlivé jízdné IDPK

samozřejmě jízdné IDPK. Rychlíky v úseku Klatovy - Železná Ruda-Alžbětín jsou plně v objednávce kraje a odbavení v nich je jako ve Sp a Os. Navíc ve všech pravidelných vlacích všech kategorií v územním rozsahu IDPK platí tarif IDPK, tedy i jednotlivé jízdné, a to i v Ex a IC (mezi zastávkami na území IDPK)
Úterý, 21. července 2020 - 08:42:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 612
Registrován: 4-2019
Martin_j: Podle mne je podobná cesta použita jako příklad na webu POVEDu https://www.idpk.cz/cz/jak-zjistim-ktere-z-ny-potrebuji-/
Pajzák
Úterý, 21. července 2020 - 08:50:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4069
Registrován: 6-2015
Suri: Díky. A stačí si tedy u vlakvedoucího koupit papírový lupeň? Nemám a nemíním si pořizovat jakoukoli kartu.
LiborV
Úterý, 21. července 2020 - 10:12:59  
Neregistrovaný host
Plzeňský kraj moc neznám. Léta jsem jezdil co by dítě každý rok do Plas. Znám trochu i jejich okolí. Tuším, že jsem tam před lety vídal i kloubové autobusy. Byly na některé lince v provozu ještě těsně před změnou dopravce? Pokud ano, tak na jakých linkách? Jaké jsou u vás v kraji nejvytíženější linky a jak to tam ve špičkách zvládají 15 metrové vozy? Děkuji za odpověď
LiborV
Úterý, 21. července 2020 - 10:19:00  
Neregistrovaný host
Vaše nové krajské vozy mají na některých trasách WiFi, nabíječky mobilů i klimatizaci. Jakou máte zkušenost s WiFi. Je funkční? Na jakých linkách se s ní lze setkat? A co zásuvky/nabíječky jsou funkční? Co se týká klimatizace vím, že ji v rámci snahy ušetřit PHM řidiči mnoha dopravců nezapínají. Jak je to v Plzeňském kraji? Děkuji moc za odpověď
Úterý, 21. července 2020 - 10:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2222
Registrován: 4-2003
LiborV: co se týče busů a pohody v nich, tak je to ze zkušeností dobrý - klimatizace se používá, v busech bývá příjemná pocitová teplota, nabíječky taky bývají funkční, problém je jen s wifi - ta sice většinou jede, ale nemá připojení k internetu, takže je na nic - ještě se mi nepodařilo narazit na bus s wifi, který by připojení k internetu měl. Největší potíž bývá s odbavením, nefunkčními strojky, neschopností obsluhy, neschopností cestujících přesně se vyžvejknout, co chtějí, což ve vzájemné kombinaci vede k dost nepříjemným a fatálním zpožděním a bohužel omezené funkčnosti a použitelnosti systému VHD jako celku.

Pajzák: papírový lupen prodá normálně průvodčí ve vlaku, žádná karta není potřeba.
Úterý, 21. července 2020 - 11:04:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5736
Registrován: 9-2005
v busech bývá příjemná pocitová teplota

Jak kdy. Už jsem narazil na jednu mrazírnu. Když do toho člověk vleze ropařenej, zpocenej, tak nic moc. Ale chápu, že se svou averzí vůči klimatizaci asi budu v menšině. V Plzni se např. ve vedrech vyhýbám lince [tramvaj] 1 a domů raději jezdím [tramvaj] 4. [happy] I když se pak o něco více projdu.

Největší potíž bývá s odbavením, nefunkčními strojky, neschopností obsluhy, neschopností cestujících přesně se vyžvejknout, co chtějí, což ve vzájemné kombinaci vede k dost nepříjemným a fatálním zpožděním a bohužel omezené funkčnosti a použitelnosti systému VHD jako celku.

Nic nečekaného, i když rozsah problémů překvapil i mne. Jak vypadá zmatená komunikace se značnou částí cestujících jsme v ČSAD věděli už dříve. [kladivo] A v kombinaci s 50 stránkovým Tarifem IDPK má Arriva o zábavu postaráno.
Pajzák
Úterý, 21. července 2020 - 12:53:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4071
Registrován: 6-2015
Suri: Děkuji ti i podruhé.
Pavel2
Úterý, 21. července 2020 - 13:05:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18068
Registrován: 8-2002
Suri wifi:
to si děláš prdel?

to je jak z Marečku podejte mi pero!
"Chodí to výborně, ale neseje to." [biggrin]