Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 15. 7. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 15. 7. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 10. července 2020 - 18:53:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 199
Registrován: 3-2018
Jedna drobnost.

Navzdory nedobrým zkušenostem z právě uplynulého Arbeitswoche jsem jel zase VHD (kdo zažil, co se děje v pátek při výluce mezi Novou Hospodou a Blatnou na silnici Strakonice - Horažďovice, asi proti tomu nic nenamítá) a mám jednu zajímavou zkušenost. U ČD žádný problém, personál na obou koncích (Su - ST) totální pohoda, ještě mi nabízeli vrácení IN- karty, ovšem v busech západoněmeckého dopravce průser. QR kód nepřečten a jen díky vstřícnosti pana řidiče jsem byl dopřepraven.

Můj dojem ze čtyř týdnů, kdy jsem, dílem náhody a dílem vlastní zvědavosti testoval na Sušicku nePOVEDený systém. Můžu zodpovědně prohlásit, že POVEDenost je cca 50%. A to jen díky těm, na které kakal dopravce starý a na které kaká i dopravce nový. Ty lidi, z nichž některý znám už od jejich (a mých) jinošských let, jsou fakt srdcaři, kterým na tom , co dělají hodně záleží ( případný hejtry odbudu poznámkou, že sušický ČSAD jsem poznal už začátkem osmdesátek minulýho století)

A vo těch novejch tričkách, který jsou mmch to nejpozitivnější na celý tý změně, to ffakt není.

Za mě totální respekt těm klukům a holkám, který tohle dávaj, i když je to docela na krev.
Pozorující
Pátek, 10. července 2020 - 21:53:39  
Neregistrovaný host
Martin_j:

A kolik řidičů z 15-ti mají střevní potíže? Všech 15? To asi těžko. Pokud má dispečer nějaké zkušenosti, dokáže někoho sehnat již nad ránem (to je už dost lidi na nohou) popřípadě si pohraje s nasezením tak aby vše vyjelo, jde o to jen chtít a ne se vymlouvat a hledat důvody proč to nejde. Nehledě na to, že původně se řešila náhrada směny, o které víme x dní dopředu, že není obsazená, nikoliv operativní problémy ze dne na den, od toho má býti na garáži dostatek záloh. Vaší odpovědi jsem se však nedočkal...


6332:

Ne nefunguje, když by to fungovalo, tak tu o tom v tomto duchu nediskutujeme. Proč třeba IDS JMK, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj tyto problémy nemá? Vybralo několik dopravců a jsou schopný problémy řešit/tlačit na dopravce aby problém nenastal. Jenže tady se točíme pořád dokola. KV kraj je kapitola sama o sobě, Zemkova bašta..., chtělo by to do dopravy zcela říznout, Udělat zcela nový fungující systém a soutěžit cca 5-8 oblastí klidně, ať mají šanci firmy jako VV atd.

Ještě bych doplnit že SČK jde úplně jinou cestou než ostatní kraje. Integrace neznamená pouze změnu tarifu ale kompletní přepracování konceptu dopravy (s tím i navýšení objemu km v dané oblasti). Nelze takto říznout do celého kraje, ať už z důvodu financí, či důvodů obcí a dopravců, kteří se standardy PID musí připravit.
Pátek, 10. července 2020 - 22:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4232
Registrován: 6-2011
V KV-kraji není Zemek hlavním problémem. Jednak za tamní stav z drtivé většiny odpovídá neschopná politická reprezentace, která již od r.2018 odkládá VŘ, za druhý oni i ostatní tamní dopravci mají "své". Moravské kraje neznám, ale nevím že by měly např. takové požadavky na výbavu vozidel, nebo propracovaný vizuální styl. (JMK je výjimka).

Zde se taky měnily linky a navyšovaly km, místy dost podstatně. Pointa ale je že o soutěžích pojednávají již evropská nařízení 1370/2007 a 2338/2016, takže vymlouvat se v roce 2020 že je to komplikovaný a nejde udělat vše hned, je ne-úplně-vhodný.
Pátek, 10. července 2020 - 23:44:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8026
Registrován: 12-2005
No tak rozhodně všechno nevyjelo.
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Sobota, 11. července 2020 - 01:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 5-2020
6332 A je dobré být v první pětici s paskvilem appky nebo po roce příprav vypustit něco uživatelsky příjemného a intuitivního. Schválně si nanečisto appky vyzkoušejte a uvidíte sám.
Sobota, 11. července 2020 - 15:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18912
Registrován: 5-2002
Pozorující: každý mluvíme o něčem jiném, proto se nemůžeme domluvit.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Sobota, 11. července 2020 - 15:42:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4234
Registrován: 6-2011
Aplikaci si nenainstaluju kvůli nepodporovanému operačnímu systému, takže nemohu soudit. Ale i zde jsem přesvědčen že případné nedostatky budou vychytány. Zde je na rozdíl od jiných krajů vůle.
Neděle, 12. července 2020 - 12:55:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13082
Registrován: 4-2006
Ad Cheese říkám si jestli vůbec jste při smyslech. Ono se nesmí kritizovat? To jste někde zamrznul ne?
Prvně politici to vychvalují jaké Ferrari je nyní doprava. No není, jak vidět.
Nějaké ty problémy lze chápat. Ale když se chci chlubit super výsledkem, musí také tak být.
Je pochopitelné, že je pod kritikou především Poved. On totiž plní to co politici vychvalují.
Mě třeba vadí, že ta data nejsou on-line. Mluvíte o dispečinku, ale právě proto, když ty data budou dostupná, spousty lidí nikam nebude volat, ale podívá se samo. Vo tom to je.
Někde jsem četl vyjádření jednoho řidiče že JŘ se u cyklobusu na Šumavě nedá zvládnout. Opět kdo ten Jř dělal, to opravdu neumí ten Jř udělat tak, aby trochu byl vyjezditelný?. Pokud tam vzniká zpoždění půl hodiny, tak to asi není ok že. U cyklobusu je zpoždění možné, probíhá nakládka kol. Ale i tak není možné zpoždění takové výše. My tu máme cyklobus, který jede na trase cca 115 km a jede skoro 4 hodiny. Zpoždění je v řádu minut, křižuje se s jinými Cyklobusy.
Mimo jiné pana Martina J. tu zná většina z nás. Já si ho například vážím. To, že Arriva jaksi nemá řidiče, není jeho chyba, ale personalistu Arrivy.
Dám vám příklad myslíte si, že by ve Škodovce (té z Boleslavi) tohle prošlo?
Jako ráno zavolá 15 lidi, že má střevní potíže? Jako se zastaví linka. Ne to se nesmí stát. Zde (v Arrivě) je to náročnější, lidí s potřebnou kvalifikací řidiče není tolik. Ale Arriva zaměstnává kolik řidičů v ČR? jistě přes 1000.je tedy její starostí, si ty řidiče v rámci koncernu přeskupit. Na to mají finanční nástroje, kterými motivují lidi při přesunu. Na nějaké ty finanční částky lidi slyší. Totéž je na další řidiče z firem, které v současné době stojí. Pokud tohle její personalisté nedokáží, nemají na svých pozicích co pohledávat. V jiných velkých firmách by prostě museli odejít. Ale není to ve všech Arrivách stejné. Třeba Arriva Východní Čechy si zajišťuje subdodávky přes jiné firmy, jenže oni jezdí se svými vozy. Zde na Plzeňsku by to jaksi nešlo, protože by vůz nebyl v barvách kraje. A co je lepší, když pojede oranžový autobus, nebo žádný?
No pro cestujícího první možnost, pro Poved ta druhá. Všechno tohle se dalo čekat. Když někdo kraj rozdělil na 2 části. Tím se zablokovali menší firmy, které umí být více flexibilní. Tady to vyhrála jedna firma. Jak říkám mě je jedno jestli tam jezdí Arriva či někdo jiný. Problémy jsou při rozjezdu vždy. To že nejde strojek se dá chápat. To že řidič 100% nezná trasu se chápat dá. To že sedí v novém autobusu a seznamuje se s ním ok protože doteď seděl v 20 let starý Karose.
Ještě čeká kraj další problém a to bude nedostatek záloh autobusů za nějaký čas. Na to si vzpomeňte. Nehody a technické závady budou. Ano Arriva má servis zajištěn od dodavatelů. No, ale pokuta cestující neodveze. Nejhorší je že nehody apod se většinou soustředí do nějakého období.
Uvidíme jaká bude situace dal zejména až po prázdninách vyjede vše do plného provozu.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Neděle, 12. července 2020 - 19:00:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 864
Registrován: 3-2009
My tu máme cyklobus, který jede na trase cca 115 km a jede skoro 4 hodiny. Zpoždění je v řádu minut, křižuje se s jinými Cyklobusy. Cyklobusy i v KHK taky umí nabrat i více než jenom pár minut... to se dost těžko odhaduje, kolikrát nastane při manipulaci s koly nějaký problém atd. A což teprve, když jede řidič úplně odjinud (například řidič z Chotěbořské provozovny na cyklobusu na Šerlich, i takové věci se stávaly) - to pak opravdu není chyba tvůrce JŘ, že se to nestíhá...

Třeba Arriva Východní Čechy si zajišťuje subdodávky přes jiné firmy, jenže oni jezdí se svými vozy.
Jak kdy...

když to personální nezvládá, tak by měl odejít
-a místo něj může přijít taky někdo horší nebo nikdo... ono to není tak jednoduché...
Neděle, 12. července 2020 - 20:05:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5723
Registrován: 9-2005
Někde jsem četl vyjádření jednoho řidiče že JŘ se u cyklobusu na Šumavě nedá zvládnout. Opět kdo ten Jř dělal, to opravdu neumí ten Jř udělat tak, aby trochu byl vyjezditelný?. Pokud tam vzniká zpoždění půl hodiny, tak to asi není ok že. U cyklobusu je zpoždění možné, probíhá nakládka kol. Ale i tak není možné zpoždění takové výše

Půlhodina zpoždění tady na Šumavě anebo na Brdech není nic výjimečného. Nevím jaké obraty cestujících s koly tam máte vy, ale tady u nás jsou kolikrát opravdu vysoké. Jenže když zrovna prší, je jich minimum.
Pondělí, 13. července 2020 - 07:45:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 5-2020
https://www.idpk.cz/cz/nevypravene-spoje-dne-13-7-/
6540131
Pondělí, 13. července 2020 - 08:47:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 9-2017
12 spojů z cca 3400, tj. cca 0,35% všech dnešních spojů, no to je nutné všude sdílet, napsal bych o tom reportáž!
Tutosepovedlo
Pondělí, 13. července 2020 - 10:40:14  
Neregistrovaný host
6540131: A ono na 0,35 % všech dnešních spojů nikdo na zastávkách nečeká? [wink]
Pondělí, 13. července 2020 - 11:00:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 949
Registrován: 10-2008
Takto nízký počet neodjetých spojů tu byl i za ČSAD na denním pořádku, jen se to nikam veřejně nedávalo, neboť to dopravce POVEDu nehlásil. Nově neodjeté spoje hlásí dopravce dispečerům IDPK, takže to vidět je. Btw: už nepojede jen jeden jediný, ARR vše nakonec zajistila.

(Příspěvek byl editován uživatelem Johny512.)
Pondělí, 13. července 2020 - 11:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5724
Registrován: 9-2005
. Nově neodjeté spoje hlásí dopravce dispečerům IDPK, takže to vidět je. Btw: už nepojede jen jeden jediný, ARR vše nakonec zajistila.

Tzv. syndrom neustálých hlášení o narůstajícím zpoždění na ČD...[happy] Tj. laik má pak pořád představu, že zpožděný jezdí každý "druhý" vlak. [happy]
Pondělí, 13. července 2020 - 11:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5725
Registrován: 9-2005
Takto nízký počet neodjetých spojů tu byl i za ČSAD na denním pořádku,

Dovoluji si tvrdit, že převažovali dny, kdy se povedlo odjet všechny spoje. [happy]
Úterý, 14. července 2020 - 10:32:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2743
Registrován: 9-2005
Zdravím,
tak jsem včera večer marně čekal v Plánici na spoj číslo 6 linky 452, který nebyl v seznamu neodjetých spojů.
Telefonáty na Arrivu a dispečera uplně k ničemu a než jet do Plzně přes Klatovy a být doma kolem půlnoci - a kdo ví, jestli by to jelo - tak jsem raději mobilizoval příbuzné.

Napsal jsem na POVED, tak jsem zvědavý, co odpoví:

"Dobrý den,
včera jsem chtěl využít pro cestu z Plánice do Plzně spoj č. 6 linky 452 s odjezdem v 19:55, jedná se o poslední přímý spoj z Plánice do Plzně. Spoj nebyl uveden v nevyjetých spojích pro 13.7.
Avšak ani ve 20:05 nebyl spoj přistaven, volám na linku Arrivy (725 100 725), kde mi operátorka sdělila, že spoj by měl normálně jet, ale nemá signál z GPS a dala mi číslo na nějakého dispečera.
Volám na poskytnuté číslo (722 929 005), kde se ozval dispečer, který prý už není v práci a řekl mi, že nemá informace o neodjetí spoje a více pro mě udělat nemůže.
Existovala ještě varianta do Plzně přes Klatovy, ale to bych byl v Plzni o více jak 2 hodiny déle než spojem 6, linky 452.
Nakonec jsem musel požádat o odvoz příbuzné.
Proto se chci zeptat, jaké má cestující v IDPK nároky, pokud nejede poslední přímý spoj a není uvedený v odřeknutých spojích?
Dále mě zajímá, jak POVED řeší situaci s dopravcem, která ani po měsící od zahájení provozu nebí stabilní?
Děkuji za odpovědi.
Úterý, 14. července 2020 - 15:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5726
Registrován: 9-2005
Tak šup, to bude nával na pozici vedoucí oblasti Plzeňsko: odkaz
Kdo mohl už zdrhnul
Úterý, 14. července 2020 - 16:15:58  
Neregistrovaný host
Volám na poskytnuté číslo (722 929 005), kde se ozval dispečer, který prý už není v práci a řekl mi, že nemá informace o neodjetí spoje a více pro mě udělat nemůže.

Tady ukázkově vidíte co tam dřepí za lemply extra union které arriva zaměstnává a platí a kterým říká dispečer - ten by ovšem přesně věděl který řidič to má jet takže by obratem alespoň zjistil kde je problém, pokud by nebylo v jeho silách zjednat nápravu, což dříve bývalo samozřejmostí. Dnes nevím/nemůžu/nezajímá a naschledanou..
Samozřejmě že je nadmíru jasné že plno spojů vlastně fakticky nejednou byť nejsou nikde uvedené a v tichu se doufá že si toho nikdo nevšimne a hlavně nebude pitvat, takže doufám že se s námi podělíte o odpověď , pokud vůbec nějaká příjde. [lol]
Úterý, 14. července 2020 - 18:20:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1646
Registrován: 11-2007
Kdo mohl už zdrhnul: vy byste mimo svoji pracovní dobu řešil pracovní záležitosti? No nevim, já teda ne...
Úterý, 14. července 2020 - 18:40:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18913
Registrován: 5-2002
ten by ovšem přesně věděl který řidič to má jet

A myslíš, že to ví i člověk, který je doma a nesedí v práci u počítače?
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Kdo mohl už zdrhnul
Úterý, 14. července 2020 - 19:07:05  
Neregistrovaný host
Proboha co to je zase za argumenty..? [crazy]

1)Arriva nemá na to zaplatit tomu jedinci alespoň pohotovost ?? když už teda nedokáže zajistit dispečerskou operativu v dvousměnném provozu..
2)Arriva nedokáže tomu jedinci v dnešní době poskytnout alespoň notebook pro případnou práci z domova mimo provoz na dispečinku??
Pak je ta firma skutečně chudá, předně pak duchem vedení které toto nedokáže zajistit a lidé čekají bez jakékoliv satisfakce v naději na zastávkách. Znovu a pořád - zvláště pro MJ - kdo chce hledá způsoby, lempl důvody!
Úterý, 14. července 2020 - 19:46:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2744
Registrován: 9-2005
Tak zatím od Povedu odpověď žádná.

Nadnárodní dopravce není schopen v 21. století zjistit, kde se nachází jeho vozidla a řidič. [ko]
Docela by mě zajímalo, jak jestli dneska ten spoj v 19:55 do Plzně odjede...
Úterý, 14. července 2020 - 19:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18914
Registrován: 5-2002
Výborně, zeptám se. Jak si zde přítomná veřejnost představuje, že by mělo ideálně vypadat dispečerské řízeni dopravy v kraji? Kdo by měl co řešit a kdo by měl být za co odpovědný? Co by měl řešit kraj a co dopravce?

Zcela stranou ponechme fakt, že kraj má o tomhle určitě svou vlastní představu a dopravci stačí řídit se heslem "Kdo platí, ten poroučí."
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Úterý, 14. července 2020 - 20:24:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4466
Registrován: 8-2002
ad Martin_j: Dispečerské řízení na provozovně stylem ranní - odpolední 7 dní v týdnu, tzn. 3 dispečery na provozovně a k nim vrchní dispečer provozovny. Některé kraje to mají i ve smlouvě, stejně jako povinnost mít na konkrétních místech pohotovostní autobus i s řidičem pro případ poruchy vozidla, zdravotní indispozice řidiče apod. - včetně specifikace toho, od kolika do kolika má kdo kde držet pohotovost. Onehdá jsem v CDS jel autobusem, který měl defekt pneu. Do 30 minut přijela náhradní doprava vypravená z HK, kdy se zkrátka operativně změnily turnusy. Pamatuju dobu, kdy půlmistr v jedné provozovně Arrivy VČ neměl ani počítač, naštěstí určitým tlakem různých stran už ho má a nemusí se spoléhat na papíry, co mu přivezou řidiči. Ono i pro něj jistě bylo nepříjemné, když jsem mu volal, jestli se mu v lese neztratil autobus. řidiči se dovolat nešlo, půlmistr bez počítače taky nemohl nic dělat, služební auto měl u sebe jeden z řidičů. Situace se vyjasnila po půl hodině, kdy řidič dorazil v pořádku na provozovnu s tím, že mobil si nechal doma a GPS se mu sekla. Ale dokonce volal a děkoval, že si o něj někdo dělal starost.
Úterý, 14. července 2020 - 20:53:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2991
Registrován: 2-2009
Kdo mohl už zdrhnul: Velevážený, co kdyby jste nám to přišel ukåzat. Řidičů je nedostatek dlouhodobě, a to ještě děkujeme za pracující důchodce, dispečer dělá co se dá, ale bohužel, stane se. Od pc to vypadå moc klidně, tož přijďte do provozu. Jsem zvědav, co vydržíte.
Úterý, 14. července 2020 - 21:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2745
Registrován: 9-2005
Martin_j:
"Výborně, zeptám se. Jak si zde přítomná veřejnost představuje, že by mělo ideálně vypadat dispečerské řízeni dopravy v kraji? Kdo by měl co řešit a kdo by měl být za co odpovědný? Co by měl řešit kraj a co dopravce?

"
Jako uživateli veřejné dopravy je mi celkem jedno kdo, s kým a o co se podílí.
VHD má fungovat jako celek a když si kraj naporoučí jednotný tarif jak na linkové autobusové dopravě tak i na vnitrokrajské železniční dopravě, měl by za toto nést zodpovědnost.
Stačí jeden dispečink, jedno univerzální telefonní číslo, kde bude 24 hodin denně osoba, která mi poskytne informace o provozu všech spojů objednávaných krajem...a jak si to kraj, dopravci, obce domluví...to je snad jejich starost, já zadarmo ani se slevou nejezdím, tak očekávám jistou úroveň služeb.
Beru to, že na webovkách Povedu je psáno, že "ten a ten den nevyjede to a to", ale když to tam není, tak to jet má a kompetentní osoba mi má zjistit co a jak.
Kdo mohl už zdrhnul
Úterý, 14. července 2020 - 21:18:19  
Neregistrovaný host
Velevážený, co kdyby jste nám to přišel ukåzat. Řidičů je nedostatek dlouhodobě

Vážený Vlado na dispečinku u nejmenovaného dopravce mám odpracovaných vskutku pár let ale neřachlo mi za tu dobu nic ani nesmělo protože to bylo nemyslitelné aby někdo někam napsal sorry jako nejede - byť je to deklarována v JŘ a ještě to někdo předem zaplatil. To byla ale trochu jiná parta a doba. Dnes kdo mohl tak zdrhnul -důvody jsou známé a nejsou složité proto už nejen já vám nic předvádět nehodlám a nebudu.. žezlo teď drží arriví parta byť ne zrovna pevně v rukou [lol]

Jak si zde přítomná veřejnost představuje, že by mělo ideálně vypadat dispečerské řízeni dopravy v kraji?

Tuhle otázku myslíte jako absolvent vysoké dopravní školy opravdu vážně, nebo jen dál hrajete hloupého..??

kompetentní osoba mi má zjistit co a jak

Tak ta tam právě nesedí, a to je tzv jádro pudla proč vůbec existuje tahle debata..
Úterý, 14. července 2020 - 21:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2746
Registrován: 9-2005
Kdo mohl už zdrhnul:
"Tak ta tam právě nesedí, a to je tzv jádro pudla proč vůbec existuje tahle debata.."

Pamatuju před několika lety na lince PMDP číslo 32 poznámku u některých spojů "MRD"...něco jako nejede tam, jede jinam, nejede přes...pak se ta poznámka pro její jiný význam opravila.

Arriva má u některých spojů a zastávek symbol telefonu, proč by ne, když to bude fungovat, nemusí se zajíždět všude.

Ale co takhle tak ke každému spoji na každé lince poznámku "MTP"...možná to pojede...?
Úterý, 14. července 2020 - 21:38:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2215
Registrován: 4-2003
A co je profesionální na následujícim příběhu - moje obíbené Klatovy linka 821 - jeden z těch spojů co je protažený na vlakové nádraží s příjezdem v X:26, protože se udělal přípoj na vlak v X:30 na Plzeň. Cesta probíhala celkem v pohodě a načas , v Klatovech na kruháčích se to trochu zdrželo, takže z Tyláku pak záleželo na každé sekundě, aby byla šance chytit vlak. Z dobrých a logických důvodů proto autobusy linky 821 končící na vlakovém nádraží nezajíždí na autobusák, ale obsluhují zastávku Katovy, u aut.nádr. - ne tak spoj, kterým jsem jel - samozřejmě zajel na autobusák (dovnitř), tj. neobsloužil zastávku podle jízdního řádu - a ta půlminuta navíc díky časově delší trase v tomto případě znamenala ujeti vlaku - výjimečně odjížděl vlak včas v X:30, bus dojel v X:29, dispečink samozřejmě nic nepohlídal. Řidič, když jsem se ho ptal, proč nejede pode trasy a neobsluhuje zastávky podle jízdního řádu, a že na autobusák vůbec nemá zajíždět, opáčil, že on si určuje kudy pojede, a že lidi jsou zvyklí přestupovat na autobusáku na další spoje, a proto se rozhodl zajet dovnitř. To je jedna bota za druhou.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Úterý, 14. července 2020 - 21:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 950
Registrován: 10-2008
Suri: Bylo by prosím možné tenhle fail napsat ofiko? Zírám. U aut nádr. se tam dávalo přesně z toho důvodu, který popisujete. Tohle si žádný řidič nesmí dovolit, v zásadě totální porušení licence. Navíc když je příjezd limitní, tak je i v zast. U aut. nádr. schválně průjezd, aby se X30 stihl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Johny512.)
Úterý, 14. července 2020 - 21:58:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18915
Registrován: 5-2002
Kdo mohl: Otázku myslím zcela vážně. Protože by mě zajímal názor ctěné odborné veřejnosti. Sám názor mám, ale napřed bych rád věděl, co si myslí ostatní.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Úterý, 14. července 2020 - 21:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8031
Registrován: 12-2005
Milanm a co má "Arriva DB company" společnýho s Národním dopravcem? [crazy]
Plakáty nás informují: Přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze. (Dobeš) [masinka]
Úterý, 14. července 2020 - 22:04:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2747
Registrován: 9-2005
Milanm:
"

Nadnárodní dopravce není schopen v 21. století zjistit, kde se nachází jeho vozidla a řidič. [ko]
"
Psal jsem výše uvedené.
Úterý, 14. července 2020 - 22:32:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2216
Registrován: 4-2003
Johny512: můžu to udělat, ale pomůže to něčemu? Já už pár podnětů dával, ale pořád se dějou podobmý věci. Přece trasa a zastávky podle jízdního řádu má být svatá, zvlášť když jde o každou sekundu. Ten nešvar jezdit tak, protože se "vždycky" tak jezdilo, "každý" ví, kde to stavi, "lidi jsou zvyklí, že to tam jezdí", "vy mi nebudete mluvit do toho, kudy mám jet i když tudy vůbec jet nemám" a podobná zdůvodnění a argumenty naprosto bez ohledu na to, co je v jízdním řádu, je bohužel pořád běžný jev - tady je to zas typický produkt dřívějšího ČSAD bordelu pod novými barvami
Úterý, 14. července 2020 - 22:49:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 8-2016
Martin J - Pane Martine, tohle nemá cenu. Dokud si to ty lidi nezkusí nebo aspoň nepochopí pointu jednotlivých záležitostí tak je to zbytečné. Zde je takových odborníků, ale nikdo z nich ve skutečnosti neví co a jak je. To vy víte sám. Neplýtvat plíce, kašlat na ně.
Kočkopes
Úterý, 14. července 2020 - 23:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 10-2017
Jak si zde přítomná veřejnost představuje, že by mělo ideálně vypadat dispečerské řízeni dopravy v kraji? Kdo by měl co řešit a kdo by měl být za co odpovědný? Co by měl řešit kraj a co dopravce?

Zcela stranou ponechme fakt, že kraj má o tomhle určitě svou vlastní představu a dopravci stačí řídit se heslem "Kdo platí, ten poroučí."


S dovolením bych zde napsal svůj názor.
Mám docela jasnou představu o tom, jak to vypadat nemá:
- Kde máš bus vole?
- Dispečer: Newym.

Bum! Tady letí první facka. Dispečer, který je zodpovědný za např. 60 vozů a ani neví, kde mu v danou chvíli běhají, nemá na své pozici co dělat. Až ve chvíli, kdy má večer všechny vozy v garáži, smí jít s klidným svědomím spát. Ráno ať si klidně spí, jak dlouho chce, třeba až do 10, ale když přijde telefon typu "Mám průser, nevyjedu", okamžitě má být schopný toto řešit. To je práce dispečera - být pohotový vždy a všude (mimo volna, kde je to ponecháno čistě na ochotě dispečera, řešit průsery z alpské sjezdovky či řecké pláže) ať se to komu líbí, nebo ne. To, že je v dané provozovně jediný dispečer nebo málo řidičů, je pouze strukturně-organizační problém dopravce. (Kde je vzít? Obeslat lidi z různých dopravních firem a podniků, nabídnout jim nadstandardní podmínky a určitě se někdo chytí.)

Tam, kde kraj nedosáhne/nechce sahat, by měli převzít iniciativu lidi od dopravce. Pro některé je to věc profesní hrdosti, pro některé práce a pro Martina_j pouze zaměstnání. A proto to celé vypadá, jako turecký bordel.

Když mi chybí bus nebo lidi (nebo obojí) a v rámci vlastních kapacit není kde brát, co zkusit subdodávky? Malí dopravci budou mít úsměv okolo celé hlavy. Já vím, že v záplavě Seter, MANů, těch ohavných dodávek a vší té sluníčkovatosti, že s Arrivou bude vše lepší, působí poloshnilá Karosa (místy Crosswaye) tak, že se vlastně situace nikam neposunula. Ale pořád stojíme na stejném místě, zatímco neodjetí spoje je dinosauří krok zpět. Ani cestující nebudou nadšení, že jim přijel nějaký 20 let starý zázrak. Stejně tak nebudou nadšení, když se nedostanou nikam. Ale představa, že se někdy zavděčíte cestujícím, je až směšně naivní. (Zde si říkáte, proč byste, viz výše, měli přebírat vlastní iniciativu. Ano, taky si to říkám, ale žádnou smysluplnou odpověď jsem nenašel.) I fakt, že to ČSAD nezvládalo bez subdodávek, mohl ze startu leccos napovědět. Ale zde bych nerad dělal generála po bitvě, když bych tvrdil, že Arriva si radši měla nasmlouvat subdodávky předem jako pojistku.

Byť můj názor může komukoliv připadat jakkoliv stupidní a nereálný, já se za něj nestydím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kočkopes.)
Úterý, 14. července 2020 - 23:53:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2020
Kočkopes - Nevím a netroufam si v tomto nic tvrdit pevně, ale není ve smlouvě obsazení jak má subdodávka vypadat? Resp. pokud chybi lidi tak bus je bez řidiče stejně k ničemu.
Středa, 15. července 2020 - 00:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13084
Registrován: 4-2006
Já tedy nevím jak to funguje u vás ale tady dispečer pracuje i odpoledne z domova. Jelikož jsem u tohoto velmi blízko dovolím si to posoudit. Dispečerovi volá cestující že bus třeba vůbec nejede. Dispečer volá řidiči co se děje. Pokud je v tom technická závada volá buď dispečer nebo sám řidič servisákovi který sic je doma ale je na telefonu. 7 dní v týdnu. Servis na základě hovoru s řidičem vyhodnotí buď opravu na místě, nebo výměnu vozu.
Pak je druhá věc, že dispečink kraje vidí na mapě vozy a vidí i jakákoliv zpoždění. Dispečink má vést kraj nikoliv dopravci. Pokud službu konající dispečer zjistí pochybení kontaktuje odpovědnou osobu. Celou tu dobu říkám že online mapa postupně omezí telefonáty dispečinku nebo dispečerovi dopravce. Navíc dokáží i podržet přípoje atd.
A když dělám nějakou práci, musím ji dělat pořádně. A někdy i z domova a pochopitelně mi to musí zaplatit. Konečně ten servisák je také na telefonu.
Ad Rostav tak jistě ale některé subdodávky u Arrivy jsou běžné. Pokud vím jezdil CZAD, Růžička jezdí snad dosud, nedávno jezdil TAD.
Tvoji myšlenku že budu držet člověka kterého by nahradil někdo méně schopný nemohu přijmout. To by ses nikdy neposunul. Pokud ten člověk prostě to nezvládá bude ho muset nahradit někdo jiný.
MK ten cyklobus vozí velký vozík na kola a jsou dny, ty hezké, kde se i nevešli.
Navíc jsou tam i časté výměny kol díky křížování s jinými Cyklobusy. Schválně kouknu na on line mapu kolik mají Cyklobusy zpoždění v pěkný den.
Ad Kočkopes s něčím nemohu úplně souhlasit ale 80 % máš pravdu.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Kočkopes
Středa, 15. července 2020 - 00:59:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 10-2017
Cheese:
"Kočkopes - Nevím a netroufam si v tomto nic tvrdit pevně, ale není ve smlouvě obsazení jak má subdodávka vypadat? Resp. pokud chybi lidi tak bus je bez řidiče stejně k ničemu."

Pokud jde o vozidla, nedá se nic dělat. Až nastane zima a spoje stále nebudou jezdit tak, jak mají, tak cestující nebude nadšený starým Récreem z dovozu, ale asi bude radši, než když by měl třeba pozdě večer mrznout někde, kde není třeba ani přístřešek u zastávky. Stejně tak letní noc pod širým nebem může mít své kouzlo, ale pokud člověk plánoval někam jet autobusem, co nedojel, tak to kouzlo neocení.

Navíc už se kromě Récreí dovážejí i Crosswaye a některé "malé ryby" jimi obohacují svůj vozový park, takže třeba aspoň nízkopodlažní podmínku by to splnit mohlo.

Pokud jde o lidi, zde může nastat problém. Ano, dokud jezdilo ČSAD, které mělo nasmlouvané subdodávky, tak lidi byli a jezdili (protože předpokládám, že subdodavatel i jezdil vlastními lidmi). Teď, kdy dopravci přišli o kšefty, je celkem reálná varianta, že se propouštělo, nebo se řidiči sami od sebe rozutíkali na jiné fleky (dost možná právě i k Arrivě, nevím, neptal jsem se jich), takže zpětně je verbovat půjde asi těžko.
Petr_k
Středa, 15. července 2020 - 02:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13088
Registrován: 4-2003
Zjednodušeně:
1) Kraj má dispečink, který odmítá řídit dopravu. Dispečink kraje je jen od monitorování a rozdílení odměn za pozdní odjezdy, předčasné odjezdy, špatně odhlášené zastávky a další veledůležité věci. Komunikovat s řidiči v terénu o reálné podobě návazností, nepředvídatelnostech a mimořádnostech je pod jeho stanovenou úroveň.
2) Dopravce by rád měl alespoň náhled do dispečerského systému kraje, aby nemusel o každou kravinu somrovat ani budovat vlastní a zbytečný paralelní systém. Ale kraj tvrdí, že to nepotřebuje, zlé jazyky tvrdí, že kraj nechce, aby do toho někdo další koukal a vykoukal, že kraj má dispečink akorát na ozdobu, resp. ghovnu.
3) Ctěné šotoušstvo si to představuje jak Hurvínek válku, přičemž realita překonává veškerý sebenesmyslnější fantazie tak 100x, ale to jim nebrání udílet hraběcí, knížecí, baronské a jiné modrokrevní rady za všechny prachy.

Už mě nemrzí, že jsem se (taky) do téhle bžundy nezapojil. Upřímně ale lituju všechny (a obzvlášť jejich játra), co se s tím musí naučit žít, pracovat a vycházet na denní bázi. A až ta skandálně-ostudná podstata toho všeho praskne veřejně, budu se tomu moct beztrestně zasmát [biggrin]
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Pozorujíci
Středa, 15. července 2020 - 04:55:55  
Neregistrovaný host
Petr-k: Jo, to je mimořádně trefné [satan]

Jen bych doplnil, že játra litovat nemusíš...nikdo ze zainteresovaných lidí, s vyjímkou řidičů a zaměstnanců organizátora dopravy, nemá vůbec čas zajít ani na jedno...ale je fakt, že energy drinky a kafe taky nic moc [uhoh]
Středa, 15. července 2020 - 05:59:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13085
Registrován: 4-2006
Petr K bohužel bod 1 je právě ten problém. Dopravu si má řídit kraj respektive jeho dispečink. Což se zjevně neděje. Už jen kvůli návaznosti.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

busline.ic.cz. doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


Nový web VHD FOTO.CZ
Středa, 15. července 2020 - 07:28:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5727
Registrován: 9-2005
Přece trasa a zastávky podle jízdního řádu má být svatá, zvlášť když jde o každou sekundu. Ten nešvar jezdit tak, protože se "vždycky" tak jezdilo, "každý" ví, kde to stavi, "lidi jsou zvyklí, že to tam jezdí", "vy mi nebudete mluvit do toho, kudy mám jet i když tudy vůbec jet nemám" a podobná zdůvodnění a argumenty naprosto bez ohledu na to, co je v jízdním řádu, je bohužel pořád běžný jev - tady je to zas typický produkt dřívějšího ČSAD bordelu pod novými barvami

Mimochodem, zrovna na jedné diskuzi na Fb se občané rozčilují nad tím, že řidiči Arrivy mají zakázáno zastavovat na vesnici špatně chodícím babičkám u baráku. A může za to zlý POVED!! Pointa je ta, že nově se to přes GPS hlídá a řidiči mají (zatím) strach.

Kraj má dispečink, který odmítá řídit dopravu.

Už jsem to tu naznačoval - kraj nemá (zatím) plně funkční a odladěný dispečink. Na to si budete muset ještě (odhadem) minimálně pár měsíců počkat. Jestli měl někdo představu, že 14. června stisknutím knoflíku se vše rozsvítí do růžova, tak byl naivní.

Bum! Tady letí první facka.

Jám myslím, že to M_j myslel tak, že (KUPODIVU) se lze dovolat i dispečerovi mimo službu. A on z dobré vůle buď poradí, vyřeší anebo řekne, že neví, páč není u zdroje. [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Středa, 15. července 2020 - 07:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13906
Registrován: 11-2004
Taky u baráku nezastavuju a svádím to na GPS, nic jiného neplatí. Zastaví se jednomu, pak to chtějí všichni.
Středa, 15. července 2020 - 08:31:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 4-2003
M_k: jak to chceš hlídat v Klatovech podle GPS, kde ty dvě zastávky jsou téměř na stejném místě, ale časový rozdíl je dostatečný na to, aby ti pak ujel návazný vlak před nosem? Proč zmiňuješ nějakou irelevantní diskusi z FB o zastavování před barákem, místo abys napsal, že ježdění a zastavování mimo pravidelnou trasu je prasárna, nehledě na to, že na té zastávce u aut.nádr. mohl čekat někdo, kdo chtěl taky popojet na vlakáč, ale měl smůlu, protože bus jel jinudy.
Středa, 15. července 2020 - 08:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 866
Registrován: 3-2009
Tvoji myšlenku že budu držet člověka kterého by nahradil někdo méně schopný nemohu přijmout. To by ses nikdy neposunul. Pokud ten člověk prostě to nezvládá bude ho muset nahradit někdo jiný.
Tak jde o to, že abych mohl někoho vyhodit, tak musím někoho lepšího mít. Když někoho vyhodím a místo něj seženu horšího, nebo dokonce nikoho, tak jsem se rozhodně neposunul. Tak jsem to myslel.

S cyklobusy mám zkušenost i Orlických horách, taky se občas zpozdí... a když je hnusně, tak čekají na čas... těžko s tím něco dělat, to je opravdu hodně specifická věc. Samozřejmě, že opakovaně +30 je problém, ale na druhou stranu tu jízdní dobu prostě z objektivních důvodů nelze odladit tak jako u normálního spoje s pravidelnou frekvencí.

Je potřeba nevidět ten svět tak černobíle [happy]
P.S: Rozhodně nechci tvrdit, že vše v Plzeňském kraji je dobře. Ale na druhou stranu tam vidím, že se za poslední roky ledacos posunulo a zároveň taky v jiných krajích taky není všechno růžové...
Středa, 15. července 2020 - 10:28:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18916
Registrován: 5-2002
Mimochodem, zrovna na jedné diskuzi na Fb se občané rozčilují nad tím, že řidiči Arrivy mají zakázáno zastavovat na vesnici špatně chodícím babičkám u baráku. A může za to zlý POVED!! Pointa je ta, že nově se to přes GPS hlídá a řidiči mají (zatím) strach.

Viděl bych to tak, že: Ano, kdo se podívá na GPS, ten to nejspíš zjistí. Ale: Kdo by u 3800 spojů denně zkoumal bez důvodu, jestli bus náhodou nezastavil, kde neměl? K tomu nikdo nemá čas ani důvod.

Jám myslím, že to M_j myslel tak, že (KUPODIVU) se lze dovolat i dispečerovi mimo službu. A on z dobré vůle buď poradí, vyřeší anebo řekne, že neví, páč není u zdroje. [wink]

Trefa. Pokud by měl dispečer plnohodnotně fungovat i mimo kancelář, musí mít u sebe:

1) Excelovou tabulku se seznamem spojů, kde je u každého spoje napsáno, který turnus to jede.
2) Excelovou tabulku s jednotlivými turnusy.
3) Aktuální rozpis směn na daný den.
4) Aktuální seznam řidičů včetně telefonních čísel.

Ad 1) Protože za tak krátkou dobu a při tolika prováděných změnách prostě nikdo nemůže mít v hlavě sto turnusů, aby dokáza říct zpaměti, že spoj 460123/4 je v turnuse 567.89 a jede to řidič Cyril Myšoň, osobní číslo 400999.
Ad 2) Protože když potřebuje udat neodjeté spoje jiným řidičům, musí projít jeden turnus po druhém, aby zjistil, kdo má kde jakou pauzu a co se dá kam přilepit.
Ad 3) Aby věděl, komu volat.
Ad 4) Aby věděl, na jaké číslo volat.

K tomu připočtěte, že dispečer v době, kdy není v práci, může být naprosto úplně kdekoliv, protože má svůj soukromý život. A všude s sebou musí tahat nabitý mobil a tuhle hromadu papírů. A pokud u sebe tyhle papíry z nějakého důvodu nemá, tak nepomůže a neporadí.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Středa, 15. července 2020 - 11:08:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5728
Registrován: 9-2005
Proč zmiňuješ nějakou irelevantní diskusi z FB o zastavování před barákem, místo abys napsal, že ježdění a zastavování mimo pravidelnou trasu je prasárna, nehledě na to, že na té zastávce u aut.nádr. mohl čekat někdo, kdo chtěl taky popojet na vlakáč, ale měl smůlu, protože bus jel jinudy.

Proč bych to tu psal, když je to jasné a POVED si to s Arrivou vyřídí? [happy]

K tomu připočtěte, že dispečer v době, kdy není v práci, může být naprosto úplně kdekoliv, protože má svůj soukromý život. A všude s sebou musí tahat nabitý mobil a tuhle hromadu papírů. A pokud u sebe tyhle papíry z nějakého důvodu nemá, tak nepomůže a neporadí.

To normální zaměstnanec nedělá a pro drtivou většinu tvých kolegů a příbuzných jsi "magor", že ve volném čase řešíš stížnosti cestujících, děláš cestou na výlet přepravní kontroly, cestou autem na chalupu přelepuješ jízdní řády (páč se na ně kolegové vysr...) atd. atd. Smiř se s tím, že jsi i pro mnohé zde diskutující nepochopitelný blázen. [happy] Ale nedělej si iluzi, že to někdy někdo příliš ocení. Děláš to proto, že tě to baví a má to pro tebe vnitřní smysl. Věř, že je to velmi cenná deviza pro pocit lidského štěstí...

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Pavel2
Středa, 15. července 2020 - 11:52:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18049
Registrován: 8-2002
MJ:
Trefa. Pokud by měl dispečer plnohodnotně fungovat i mimo kancelář, musí mít u sebe:

a nestačilo by, aby ten dispečer mimo službu řekl naštvanýmu kaštanovi kouzelnou větu "zavolejte prosím na 602 555 666 kolegům na dispečink, já už mám po pracovní době?"
znamená to tedy, že žádná stálá služba dejme tomu od 3:30 do 23:30 na dispečinku není?

Kdo by u 3800 spojů denně zkoumal bez důvodu, jestli bus náhodou nezastavil, kde neměl? K tomu nikdo nemá čas ani důvod.

asi si to taky představuju jak Hurvínek válku, ale pokud mám živý data, ty data se dají někam logovat (sypat do textovýho souboru) a na základě dat z logu by snad mohl jít vytvořit (naprogramovat) "automatickej bonz systém", kterej nesrovnalosti ohlídá (zvýrazní barvou, zapíše/nahlásí někam dál...). tedy aspoň jsem si vždycky myslel, že i proto se ty počítače zavádějí, aby tohle šlo hlídat, nezávisle na oboru činnosti (myslím velice obecně, nemusí jít jen o dopravu).
Středa, 15. července 2020 - 12:13:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 7-2020
Je vidět, že o funkci krajského dispečinku nevize nikdo nic. Nejdřív zjistit co a jak je a pak psát nesmysly, mistři.
Středa, 15. července 2020 - 12:13:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5729
Registrován: 9-2005
a nestačilo by, aby ten dispečer mimo službu řekl naštvanýmu kaštanovi kouzelnou větu "zavolejte prosím na 602 555 666 kolegům na dispečink, já už mám po pracovní době?"

Ano, správně by to tak mělo být...[andel] Pak je otázka, zdali tím cestujícímu pomůžeme, když dispečer mimo službu ví, že v danou chvíli dispečer ve službě zachraňuje provoz tím, že je za volantem anebo visí na telefonu a řeší, že chybí na odpoledne 3 řidiči, 2 nabourané autobusy, čerstvou autonehodu, ztracené peněženky, karty cestujících atd. Určitě to není omluva, ale pokus o popis reality (i bývalého ČSAD).

asi si to taky představuju jak Hurvínek válku

I když to "zautomatizuješ" pořád to bude obrovské množství dat, které nějaká osoba musí vyhodnotit a začít podle toho konat. Pro zpětné dohledání v případě stížnosti super, ale v on-line rovině to má jen omezené praktické využití limitované převážně následným lidsko-organizačním aparátem.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Středa, 15. července 2020 - 12:23:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5730
Registrován: 9-2005
Je vidět, že o funkci krajského dispečinku nevize nikdo nic.

Budou na podzim krajské volby, POVED by už v září mohl zpřístupnit dispečink po veřejnost při dni otevřených dveří...[wink] PMDP se svého času s ním taky velice chlubil a někdy v roce 2012 jsem mu podobnou akci úspěšně nakukal. Lidí přišlo až se tam nevešli...
Pozorující z kraje
Středa, 15. července 2020 - 12:37:34  
Neregistrovaný host
Každopádně jsme z krajského úřadu plzeňského kraje čekali od Arrivy více. Nechali jsme se opít rohlíkem aneb sliby chyby. Tučná pokuta nového dopravce nemine. Bohužel tyto problémy se odrazí v podzimních krajských volbách. Hlášky typu , že se přecházelo na nového dopravce jsou ostudné. V roce 2020 je organizace dopravy jako v šedesátých letech 20.století.
Kočkopes
Středa, 15. července 2020 - 12:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 10-2017
Martin_j:
"
Trefa. Pokud by měl dispečer plnohodnotně fungovat i mimo kancelář, musí mít u sebe:

1) Excelovou tabulku se seznamem spojů, kde je u každého spoje napsáno, který turnus to jede.
2) Excelovou tabulku s jednotlivými turnusy.
3) Aktuální rozpis směn na daný den.
4) Aktuální seznam řidičů včetně telefonních čísel.

Ad 1) Protože za tak krátkou dobu a při tolika prováděných změnách prostě nikdo nemůže mít v hlavě sto turnusů, aby dokáza říct zpaměti, že spoj 460123/4 je v turnuse 567.89 a jede to řidič Cyril Myšoň, osobní číslo 400999.
Ad 2) Protože když potřebuje udat neodjeté spoje jiným řidičům, musí projít jeden turnus po druhém, aby zjistil, kdo má kde jakou pauzu a co se dá kam přilepit.
Ad 3) Aby věděl, komu volat.
Ad 4) Aby věděl, na jaké číslo volat."

ad ad 1) - ano, souhlasím
ad ad 2) to je holá pí...šťala. Překopávat turnusy za pochodu je kravina, od toho tu je (nebo v tomto případě není) záloha.
ad ad 3) + ad ad 4) - to by šlo srazit do jednoho.

Martin_j:
"A všude s sebou musí tahat nabitý mobil a tuhle hromadu papírů. A pokud u sebe tyhle papíry z nějakého důvodu nemá, tak nepomůže a neporadí."
Elegantní řešení tohoto problému se jmenuje tablet (ideálně firemní). Na dráze už na to přišli. a funguje to.

M_k:
"má svůj soukromý život...

To normální zaměstnanec nedělá a pro drtivou většinu tvých kolegů a příbuzných jsi "magor", že ve volném čase řešíš stížnosti cestujících, děláš cestou na výlet přepravní kontroly, cestou autem na chalupu přelepuješ jízdní řády (páč se na ně kolegové vysr...)"
To taky nikdo nevyžaduje, od toho má být těch dispečerů víc.
Představte si, že byste třeba v nemocnici měli jediného doktora na všecko. Do té nemocnice přijdete a řeknou vám "litujeme, máme tu jenom jednoho doktora a ten dneska má volno, buď umřete a nebo přijdete o nohu nebo můžete přijít jindy". Líbit se vám to nebude. Že má doktor volno, ještě pochopíte, ale že je v celé nemocnici (a třeba i v okrese) jeden, to si budete nasraně klepat na čelo.
Petr_k
Středa, 15. července 2020 - 13:03:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13089
Registrován: 4-2003
Cheese:
"Je vidět, že o funkci krajského dispečinku nevize nikdo nic. Nejdřív zjistit co a jak je a pak psát nesmysly, mistři."
Pouč nás. Nebo se bojíš, že by vyšlo najevo, že jsi něčí kamarád a potřebovals uklidit na dobře placený klidný místečko k dožití do důchodu?
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Středa, 15. července 2020 - 13:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 7-2020
Petr_k:
"Cheese:
"Je vidět, že o funkci krajského dispečinku nevize nikdo nic. Nejdřív zjistit co a jak je a pak psát nesmysly, mistři."Pouč nás. Nebo se bojíš, že by vyšlo najevo, že jsi něčí kamarád a potřebovals uklidit na dobře placený klidný místečko k dožití do důchodu?
"
V POVEDu nedělam a ani nikdo z mých známých, jen umim číst. Viděl jsem na webu plán práce dispečinku.
Středa, 15. července 2020 - 13:15:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5731
Registrován: 9-2005
To taky nikdo nevyžaduje, od toho má být těch dispečerů víc.

Řidičů by mělo být víc

Dispečerů by mělo být víc

Pokladen na nádražích by mělo být více

Komerčních pracovníků by mělo být více

Atd....Budete u majitele dopravní firmy s podobnými nápady na další THP populární. [happy]
Kočkopes
Středa, 15. července 2020 - 14:12:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 10-2017
Kočkopes:
"(Kde je vzít? Obeslat lidi z různých dopravních firem a podniků, nabídnout jim nadstandardní podmínky a určitě se někdo chytí.)"

Stačí takto?
Pajzák
Středa, 15. července 2020 - 14:15:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4051
Registrován: 6-2015
A to se dělá jak? Pošle se to personálnímu dané firmy, ať to rozešle svým zaměstnancům?[crazy]