Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze » Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 14. 1. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 14. 1. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Jenki
Středa, 05. ledna 2022 - 20:57:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5792
Registrován: 5-2002
TMB:
"Ale na stránkách ÚOHS jsem zahlédl nějaké rozhodnutí, že námitky Škody neuznal."

To bude asi tohle.

Neměl jsem sílu to úplně podrobně studovat, protože právnické dokumenty a jejich jazyk nezvládám, ale něco se z toho pochopit dá:
- navrhovateli zjevně vadily příliš "měkké" kvalifikační podmínky (to by tak hrálo, aby se nám tady mohla hlásit do VŘ kdejaká verbež)
- zadavatel námitky navrhovatele zamítl a ÚOHS toto shledal jako oprávněné
- Chcete se pobavit? Navrhovatel píše: "Dle navrhovatelova odborného pohledu je přitom v technickém řešení dvanáctimetrových a osmnáctimetrových trolejbusů s baterií významný rozdíl, a proto případná realizace dodávky jiných typů trolejbusů nemá skutečnou vypovídající hodnotu o způsobilosti dodavatele k plnění předmětu zadávané veřejné zakázky."
- Dále se mi moc líbí věta "Navrhovatel uvádí, že v důsledku výše uvedeného mu hrozí újma na jeho právech, kterou spatřuje v tom, že zadavatel nezákonným způsobem rozšířil okruh potenciálních dodavatelů v zadávacím řízení na úkor navrhovatele a dalších dodavatelů, kteří mají zkušenosti s plněním shodného nebo obdobného předmětu jako je předmět plnění veřejné zakázky."

Pokud na to máte schopnosti tak si to prostudujte, jistě tam bude různých perliček víc.

Nicméně je to rozhodnutí první instance s datem vydání 8.10.2021. S ohledem na informace ve výše uvedených příspěvcích to vypadá, že navrhovatel nelenil, a šel i do druhé instance, popř. celou soutěž zkouší sestřelit nějak jinak.

Závěr si udělejte každý sám. Já jsem ho rozepsal, ale raději smazal, protože by to bylo minimálně na předžalobní výzvu.

A nechci vyzvracet večeři, byla moc dobrá [jidlo]
Kuba_j
Čtvrtek, 06. ledna 2022 - 00:55:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4704
Registrován: 8-2005
A ví se, jak to vypadá s VŘ na tříčlánkové trolejbusy pro linku na Letiště? Na zdopravy.cz se psalo na konci října, že tam jsou dva uchazeči ale od té doby nikde nic nového.
Čtvrtek, 06. ledna 2022 - 08:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1352
Registrován: 3-2013
To je přesně ono. Jen mě napadá zda by třeba DP nemohly podat na Škodovku nějakou hromadnou žalobu o náhradu škody, která jim těmito průtahy vzniká. Ty argumenty "navrhovatele" jsou evidentně účelové a v řadě případů často i protichůdné. A kdyby i neuspěly i medializace onoho sporu by Škodovce jistě nebyla příjemná.
Jenki
Čtvrtek, 06. ledna 2022 - 08:56:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5793
Registrován: 5-2002
Obávám se, že takové jednání Škodovky je zcela legální, tudíž bude obtížně žalovatelné.

DP v ČR + SR ale mají svůj společný orgán, jmenuje se Sdružení dopravních podniků. A to na situaci na trhu trolejbusů (a tramvají) skutečně zareagovalo:



Zdroj zde.

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Čtvrtek, 06. ledna 2022 - 09:09:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6911
Registrován: 6-2005
Však píšu, máme tu bažinu od Aše po Ostravu... [sad] když i ti, kteří se ohánějí kecy o řádném hospodáři konají přesně opačně.
Makrelu neumeješ.
Jenki
Čtvrtek, 06. ledna 2022 - 09:26:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5794
Registrován: 5-2002
Proto je třeba bažinu vysušit, a tvorům, kteří si v ní libují, řádně zatopit.

Jasně, budou se bránit. A brání se. A není to hezký pohled.

V jedné pohádce se říká, že v jedné podobné bažině byli zlobiví tvorové z okolí vyzváni, ať toho otravování nechají. Král bažiny se vynořil z bahna a prohlásil: vzdávám čest vašemu statečnému boji. Zakopejme válečný hovnocuc. Pojďte k nám do bažiny, je tu všeho dost, pro nás pro všechny. Když odvedete své desátky bažině, můžete si v ní spokojeně chrochtat až navěky.
Jenže otravní tvorové odmítli, krále bažiny poslali do hajzlu, a bojovali dál. Byli dokonce tak drzí, že se spolčili i s hovnocucy z ciziny.
Krále bažiny to strašlivě rozzuřilo. Běsnil, kopal kolem sebe, házel bahno a sračky na všechny strany.
Válka pokračovala dál. Jak dopadla, to nevím...
Čtvrtek, 06. ledna 2022 - 15:42:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4679
Registrován: 12-2007
Jenki: Ivanu Mládkovi na Jožina z bažin stačilo práškovací letadlo.
Petr_k
Čtvrtek, 06. ledna 2022 - 16:18:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13413
Registrován: 4-2003
Tady na to by nestačil ani práškovací An-225.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Občasný pozorovatel
Čtvrtek, 06. ledna 2022 - 18:09:27  
Neregistrovaný host
Chlapci, ta bažina už je v tomto státě tak rozsáhlá, že nezůstává dostatečně velká zpevněná plocha odkud by to práškovací létadlo vzlétlo. Neboli "S bahnem na věčné časy a nikdy jinak".
Předchozí rudé bahno se zhroutilo samo do sebe jen proto, že už přestalo být na přechodnou dobu živeno blátíčkem z východu.
Logika říká, že pokud Německo a Rakousko s jistými přešlapy zvládlo denacifikaci, tak měl Ostblock přistoupit k debolševizaci. Nestalo se - a proto nemůže dojít k demafiánizaci, obzvlášť když řada mafiánů má rudé či rudě estébácké kořeny.
Pátek, 07. ledna 2022 - 02:11:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 415
Registrován: 9-2012
Občasný pozorovatel:
"Chlapci, ta bažina už je v tomto státě tak rozsáhlá, že nezůstává dostatečně velká zpevněná plocha odkud by to práškovací létadlo vzlétlo. Neboli "S bahnem na věčné časy a nikdy jinak".
Předchozí rudé bahno se zhroutilo samo do sebe jen proto, že už přestalo být na přechodnou dobu živeno blátíčkem z východu.
Logika říká, že pokud Německo a Rakousko s jistými přešlapy zvládlo denacifikaci, tak měl Ostblock přistoupit k debolševizaci. Nestalo se - a proto nemůže dojít k demafiánizaci, obzvlášť když řada mafiánů má rudé či rudě estébácké kořeny."

Já myslím, že se s bažinou dnes vede tvrdý boj na více frontách. A protože jsem dost obeznámen s historií druhé poloviny 20. století, tak vím, že z následků fašistických režimů se společnost léčí dvě generace, tedy asi 60 let. Čím delší byla doba, po kterou zemi fašisté terorizovali, tím více páchnul hnis, který se pro úplné vyléčení z ran fašouny způsobených musel vymačkat. Nám vládli fašouni 50 let, devastace z toho byla obludná. Dnes jsme už za polovinou a když se bez emocí zamyslím nad tím, co se u nás změnilo za posledních 32 let, tak vidím, že je vše nesrovnatelně lepší, než v Česku za 57 let mého života kdy bylo. I tenhle močál vysušíme a hnilobného puchu z něj se zbavíme. Jenom to bude ještě pár let trvat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martyk.)
Pátek, 07. ledna 2022 - 10:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4682
Registrován: 12-2007
Martyk: Vždy záleží na tom, jaké podmínky ve společnosti se nastaví, je naprostá blbost si myslet, že z následků totalitních režimů se musí společnost léčit 2 generace. Podívejme se, jak rychle se vzpamatovaly Německo (západní) a Japonsko po druhé světové válce, anebo Španělsko po pádu frankismu. Ale je vždy otázka, jaké právní předpisy se schválí. Pokud se dá obrovský prostor různým aktivistům, tak se v dopravě pomalu nic nepostaví. S Polskem jsme měli z hlediska konce totalitního režimu podobné začátky, ale Polsko mnohem rychleji staví dopravní infrastrukturu.
Myslím, že mafiáni mají na naši společnost mnohem menší vliv než aktivisté, kteří pronikli i do Bruselu, a snaží se zakázat dopravní prostředky na fosilní paliva, a někteří dokonce třeba výstavbu dálnic.
Občasný pozorovatel
Pátek, 07. ledna 2022 - 10:48:33  
Neregistrovaný host
Martyku, rád bych sdílel Váš/Tvůj optimismus. O tom, že na nápravu věcí veřejných budou zapotřebí dvě generace (jen jsem si myslel, že to bude tak 50 let...) jsem byl přesvědčen už v roce 1990. Desiluze z prožitých divokých devadesátek mým přesvědčením, že to půjde tak rychle (tedy do 50 let) hluboce zamávala.
Věnuji se nejen druhé půli 20. století a tak tuším něco o hnědorudém hnisu. Zajímá mně i historie našeho bývalého středoevropského soustátí a nabyl jsem dojmu, že česká snaha se vším vyjebat má mnohem hlubší kořeny.
V polovině 19. století přibylo národovecké hnutí, které vrazilo klíny do mnoha bilingvních obcí i rodin. Tehdy naplno vyhřezlo latentní rozdělení společnosti na MY (co to vždy a za všech režimů myslíme dobře - pro sebe) a ONI (kteří nám škodí). Za to MY a ONI si může každý dosadit co chce. Na existenci MY a ONI se asi v tomto státě všichni shodnou. Rozpory začnou s konkrétním pojmenováním množin MY a ONI a také s dekódováním, jak staré toto dělení je.
Tím se dostáváme k tomu, že je nutné napravovat společenské škody tak dlouho, jak vznikaly - ale prapočátek zdejších křiváren už v šeru dějin ani nejde vystopovat... O tom, že česká kotlina byla už velmi dávno územím lapků si můžeme přečíst mnohé a občas někteří historici neochotně připouští, že česká šlechta svá panství řídila tak odpovědně, že řada rodů zbankrotovala. Et cetera... Ale to už jsme od trolejbusů dost daleko, že?
Občasný pozorovatel
Pátek, 07. ledna 2022 - 11:00:45  
Neregistrovaný host
Wagone, (západní) Německo se skutečně vzpamatovalo z bídy reparací po Velké Válce a z totálních hnědých hrůz 2WK opravdu dost rychle. Avšak to vzpamatování bylo dáno nejen americkou pomocí, francouzsko-německou Montánní unií uhlí a oceli, ale také německou povahou "Befehl ist Befehl" - zřejmě všichni rozumí. A když se poslouchají rozkazy bez vlastního myšlení, tak se společnost transformuje - a překmitne do druhého extrému, a tím je stále populárnější německý sport, který mistrně ovládaní/ovládáme. Lhaní si do vlastní kapsy. A tak je nášlápnuto na nové průšvihy....
Pátek, 07. ledna 2022 - 11:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4683
Registrován: 12-2007
Občasný pozorovateli, jistě (západnímu) Německu pomohla i zahraniční pomoc k hospodářskému zázraku, nicméně také se Němci dost káli za minulost, a hlavně jsou pořádkumilovní, nejsou líní a respektují předpisy. V každém případě je Německo určitým motorem Evropy a do značné míry i jak vojenské, tak i ekonomické stability, snad až na výrobu elektrické energie, kdy si myslím, že to s odstavováním jaderných elektráren přehnali.
To, že jsme nedohnali Německo už nyní pramení do značné míry z politického rozhodování našeho státu, dost nepovedené velké privatizace, zanedbání modernizace produkce na produkci s vysokou přidanou hodnotou, špatně nastavené výuky, která vede především ke studiu humanitních oborů a zanedbává technické a přírodovědné vzdělávání, populismu na jedné straně, kdy se politici obávají reakcí obyvatel, a na straně druhé zanedbávání některých sociálních problémů, které se týkají jak problému s nepřizpůsobivými lidmi, tak např. nedostatku bydlení pro sociálně slabé lidi, zejména neúplné rodiny nebo seniory.
Bohužel v současné době jsou lidé rozděleni prakticky v celém západním světě, asi nejvíce v USA, kde jsou jenom dvě politické strany, takže zde není nějaká středová strana, která by obrousila extrémy na obou stranách (např. na jedné straně zákaz potratů, a na straně druhé přehnaný ohled na rasové a sexuální menšiny).
Pátek, 07. ledna 2022 - 11:39:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4684
Registrován: 12-2007
Jinak by asi bylo vhodné se vrátit k trolejbusům, chtělo by to nějakou odbornou diskusi ukončenou studií v Praze, která by uvedla, kde všude budeme mít trolejbusové trati v Praze, jaké tam budou jezdit trolejbusy, zda standardní nebo kloubové, zda klasické nebo parciální apod. A také zda postačují současné garáže, anebo by bylo vhodné někde postavit nové apod. Jinak si myslím, že u trolejbusů by měla být postavena jakási hnízda, z nichž by mělo vycházet několik trolejbusových tratí, např. na Proseku, na Strahově, u Anděla apod.
Kuba_j
Pátek, 07. ledna 2022 - 12:38:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4706
Registrován: 8-2005
Wagon: no existuje tahle koncepce od DPP, kde je mj. přehled všech autobusových linek a k tomu uvedený výhled jestli se v budoucnu převedou na trolejbusy, elektrobusy, hybridy, tramvaje či zůstanou beze změny.
Pátek, 07. ledna 2022 - 15:54:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4685
Registrován: 12-2007
Kuba_j: Ale v té koncepci se především navrhují bateriové trolejbusy s dynamickým nabíjením, málo je toho věnováno klasickým trolejbusům, které nepotřebují příliš velké baterie. Rád bych viděl studii, která by porovnala použití klasických trolejbusů s parciálními s ohledem na kapacitu dopravních prostředků, frekvenci spojů, terén, technické možnosti vedení trolejí s jejich případným vyloučením např. v nízkých podjezdech, souběhu nebo křižování s jinou elektrickou trakcí, v historických centrech apod.
Jistě jsou zapotřebí parciální trolejbusy, ale podle mne asi není ideální, pokud často během jízdy dochází k přechodu od trolejové provozu k bateriovému a zpět. Kromě toho je třeba spočítat cenu a životnost velkokapacitnách baterií, popř. jejich podíl na celkové hmotnosti trolejbusu.
Jistě jsou v tomto směru studie, a proto by se mělo hledat optimální řešení, kde které dopravní prostředky budou použity a také by mělo dojít k rychlejšímu zavádění trolejbusů, ať již klasických nebo parciálních v Praze. Pokud za jedno volební období pražské radnice se zavede pouze jedna trolejbusová linka, tak je to dost málo, podle mne by se měly postavit minimálně 2 - 3 trolejbusové tratě každý rok.
Pátek, 07. ledna 2022 - 22:30:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 417
Registrován: 9-2012
Wagone, já nepsal o ekonomické devastaci. Já psal o devastaci společenské. V západní Evropě byly v 80. letech noviny plné zpráv o tom, jak v Německu všechny řídící funcke ve veřejné správě obhospodařují bývalí nacisté a celá druhá světová válka je v zemi dodnes tabu. Otevřeně o ní chce hovořit jenom část nejmladší generace. Ve Španělsku jsem strávil půl roku a viděl jsem tam mnoho marasmu velmi podobnému tomu našemu. Včetně korupce, nesmyslných veřejných projektů a podpor atd. Nostalgie po fašistickém režimu mezi staršími je tam značná. I v Itálii je stigma fašismu dodnes zřejmé, tam ale navíc mnoho hlavně starších lidí po fašismu teskní.

Občasný pozorovateli, vraždění, křiváctví, podrazy, manipulace tupých davů, kydání vylhané špíny na odpůrce, korupce atd. jsou standardními projevy boje o moc. Psal o tom Machiavelli a dílo to nebylo nijak objevné ani ve středověku. To je lidská přirozenost a Češi se v tom nikterak neliší od zbytku světa.
Sobota, 08. ledna 2022 - 12:57:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6914
Registrován: 6-2005
Wagon: Praha začíná od 0 a tak si holt nějaká ta zjištění musí udělat sama a není možné použít odjinud, protože prostě přece jiné podmínky. Aspoň se ukáže, co ty baterky umí a kdy se sesypou.
Makrelu neumeješ.
Sobota, 08. ledna 2022 - 16:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4687
Registrován: 12-2007
9_tr: Inteligentní představitelé společnosti vyhodnotí slepé cesty jiných. Kromě toho v Praze již trolejbusová doprava byla, sice to bylo před 50 lety a dříve, nicméně se počítá s obnovou i někdejších trolejbusových tras. A zkušenosti s bateriovými trolejbusy mají i jiná města, i když jsou třeba rovinatá, jako např. Hradec Králové. Proto by zavádění nové trolejbusové sítě v Praze nemuselo být tak složité.
Pouze v jednom se situace podstatně změnila, řada lidí nechce mít zatrolejované ulice. Ale vždy se musí vzít v úvahu větší okruh lidí, nejenom pár křiklounů.
Jako příklad uvádím, kdy nám odebraly lavičky na zastávce Na Santince ve směru na Hradčanskou, kdy příslušný pracovník MČ Praha 6 zpočátku něco zadrmolil v tom směru, že ohledně laviček byla provedena anketa, v níž dotazovaní lavičku nechtěli. Pokud anketu provedli lidé v domě starém ani ne 10 let hned u zastávky, s podzemními garážemi, tak jistě ta anketa asi vyzněla proti lavičkám, protože se na jedné občas vyskytoval jeden bezdomovec. Ale anketa se určitě nedělala v mém domě.
Tzn. nelze provádět ankety, nebo se přizpůsobovat názorům jenom lidem z bezprostředního okolí, ale do ní musí být začleněni lidé ze širšího okolí, např. z docházkové vzdálenosti. Jinak se ve městech a obcích nikdy nic nepostaví.
Jinak obecně si myslím, že pokud v celé trolejbusové trase vede jenom jedna linka, a všechny její trolejbusy, jako např. 131, tak by celková trasa měla být zatrolejovaná.
Vypůjčím si teď 2 autobusové linky, pouze jako modelový příklad, pro případy, kdy je možné uvažovat jen o části zatrolejování.
1) Kdybychom chtěli vést trolejbusy na lince 161, tak část trolejbusů končí v Nebušicích a část na Přední Kopanině. Tak by se vyplatilo zatrolejovat třeba jenom úsek do Nebušic. Ještě více to vynikne např. u linky č. 112, která by stačila zatrolejovat jenom do zoologické zahrady.
2) Kdybychom chtěli vést trolejbusy z Bořislavky ve směru do Horoměřic, tak by se vyplatilo zatrolejovat úsek do Statenic, Černého Volu, popř. do Statenic, ale ne až do Holubic.
Což znamená, že parciální trolejbusy by měly být využity tam, kde jenom část spojů linky pokračuje do vzdálenější konečné, anebo kde se rozchází svazek trolejbusových linek.
Sobota, 08. ledna 2022 - 17:03:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6915
Registrován: 6-2005
Wagon: hezká pohádka a teď tu o Karkulce. Představitelé společnosti jsou politici. Iteligentní politik je oxymorón (čest vyjímkám).
Celou výstavbu politici jen zastřešují, ale realizaci dělají úředníci a ti jsou mnozí, kteří trolejbusy stále nechtějí.

To co jsi vypsal je hezké shrnutí problému a návrh jeho řešení. Mně to nepiš. S trolejbusy pracuji přes 20 let a baterie beru jako výborný doplněk pro mimořádnost, přesun mezi vozovnou a linkou tam, kde není vhodné stavět trolej, alternativní variantu trasy.
Co linka 176? Nezatrolejovaný úsek bude asi 1km, vlastně jen kolem Karláku, tzn. tam, kde jisté možnosti zavěšení troleje jsou.

Bohužel další a ne malý aspekt jsou majetkoprávní vztahy u pozemků a co hůře- podzemní sítě. To případnou výstavbu PTZ dost ztěžuje.
Makrelu neumeješ.
Sobota, 08. ledna 2022 - 19:42:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 423
Registrován: 9-2012
Co já vím, tak baterie busů (tím myslím všechno i drátolezy) bývají naddimenzovány tak, aby s rezervou vydržely požadovanou životnost. V praxi to znamená, že baterie nejsou vybíjeny po nějakých 65 % ani nabíjeny přes 90 % ze jmenovité kapacity baterie. To se na první pohled může zdát neekonomické, ale asi 2,5násobná kapacita prodlouží životnost baterie o řád. Dopravci si navíc nechávají rezervu a objednávají vozidla s větším dojezdem, než v praxi využívají a to životnost baterií ještě prodlužuje.
Zatím ani nikdo neřeší likvidaci použitých baterií, protože poptávka po nich převyšuje nabídku.
Samozřejmě lze očekávat velmi problematické požáry. Teslu s baterií pod podlahou lze snadno na dva dny dát do vany s vodou, než baterie hořet přestane. Jak to hasiči budou dělat s busem s baterií na střeše, opravdu netuším. Oproti zkušenostem z explozí vodíkových zařízení ve světě mi požár baterie pořád ale připadá jako drobná a bezvýznamná nepříjemnost. 🤪 Nicméně to fungovat bude uspokojivě i u vás v Jihlavě. Není to žádná alchymie, lithiové baterie jsou na trhu už 30 let, konstruktéři vozidel vědí velmi přesně, jak se baterie budou chovat a jak je navrhnout.
Politici, kteří rozhodují mají mnoho velmi špatných povahových vlastností. Inteligentní ale být prostě musí, protože pak by je ti inteligentní vyšachovali. Něco jiného jsou ovšem volení zastupitelé, mnozí z nich jsou jakousi kohortou těch inteligentních, kteří opravdu drží moc.
Ono není úplně jednoduché pověsit trolejbusovou trolej na tramvajové převěsy. Každá stopa znamená dvojnásobnou zátěž, převěsy by bylo nutno vyměnit a také by bylo nutno diagnostikovat stožáry, jestli vyšší zatížení unesou. Některé jsou ještě z 1. republiky. Nesmíme zapomínat ani na to, že trolejbusová trolej nesmí být blíž, než 60 cm od pantografu projíždějící tramvaje, to je na Palackého n. v korunách stromů. Už kvůli obloukům k Jiráskovu náměstí byly před lety demonstrace. Na stromy se v Praze sahat nesmí. V obloucích by muselo být víc převěsů, než pro tramvaje. To je v podstatě rekonstrukce troleje včetně výměny stožárů.
Já myslím, že za pár let se plně závislé busy už nebudou vůbec nakupovat.
Neděle, 09. ledna 2022 - 00:09:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1205
Registrován: 11-2007
Hezká teorie z dílny scifi popularizátorů, čtvrté průmyslové revoluce, nebo-li postcovidové společnosti...
Vystřízlivění a realita ale budou jinde, pokud si to ti co budou mít rozhodovací posty budou chtít a moct dovolit uznat...
Baterie jsou dobré jako nezávislý zdroj energie, ale opravdu je naivita je provozovat pár metrů od pevné elektrické přípojky...[blesk]
Naštěstí stále existují přírodní věčné zákony zachování energie...a elektrický proud z baterii/akumulátorů je velmi nákladný
Elektrický elektromotor odebírající proud přímo z troleje bude mít účinnost daleko větší než přeměna elektřiny v chemickém procesu v akumulátoru, a pak zpět eletrochem. procesem na elwektřinu do motoru Ebusu.

pro zajímavost, 1KWh elektrické energie z alkalické baterie stojí cca 10 000Kč samozřejmě u dobíjecích akumulátorů bude ten poměr lepší, ale i tak to bude vždy vycházet dráž než příma cesta do elektromotoru...
A to ani nemluvě o ceně el. energie, která poroste právě proto, že ji bude nedostatek, kvíz.. kdo jí teda žere.. když se jí spotřebuje stále více, a spotřebiče jsou čím dál úspornější... nápověda, čeho nebylo tolik před 30lety?
Jo a tady jsou ty baterky, můžete je tam nacpat všechny, aby to dobře jelo...[lol]

SWISSTROLLEY - kvalitní ekologická doprava
HESS musíš se s ním svést
Dovolujeme pokroku aby diktoval našemu jednání
Neděle, 09. ledna 2022 - 02:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 424
Registrován: 9-2012
Philipe, nejvyšší čas abyste šel vysvětlit všem provozovatelům busů vybavených akumulátory, že 1 kWh je stojí 10 000 korun a každý rozjezd je tedy stojí o dost více, než 20 000 korun. Třeba v Hradci Králové už za proud utratili snad stovky miliard a nevědí to, chudáci.
Také jim vysvětlete, že mají střidavé třífázové elektromotory přímo připojit k troleji, protože měniče, přes něž jsou v současnosti připojeny, způsobují ztráty. A až budete přemýšlet, proč jste skončil v péči MUDr. Chocholouška, studuje pojmy jako primární článek, akumulátor a baterie.
Neděle, 09. ledna 2022 - 13:55:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6917
Registrován: 6-2005
Martyk: On to Philip píše dobře, je třeba si jeho text dobře přečíst a správně vyložit co sdělením myslí. S tím prodloužením životnosti, no, využívané pásmo je 100-30% kapacity, tzn. nějakých 70% baterie. Kolik vydrží nikdo neví, protože tak staré ještě nejsou. U těch předchozích se to náznaky tušilo, že po cca 3 letech začínají umírat. Byly trochu jiné, musíme počkat co tyhle.
Požáry, likvidaci, potažmo i výrobu vůbec neřeším, to jsou problémy navíc. Řeším elementární logiku věci. Ani jsem nikde neřekl, že to nebude fungovat, protože jestli se ukáže, že to u nás fungovat nebude, tak budu na celém podniku minimálně za blba. Není důvod předpokládat, když jsou reálné příklady, že to tak nebude. Ale jiné podmínky jak provozu, tak terénu, tak uvidíme.
Že baterie fungují 30 let je mně ukradené, protože v TÉTO aplikaci ne. To je to samé, jako když někdo argumentuje provozem na CNG, že to máme všichni doma v kotli a sporáku. Ano, máme, ale podmínky hoření jsou doma diametrálně odlišné od toho, co je v motoru.
A zde máme ten samý problém. Nabíjecí proud je úplně jiný, neb se požaduje rychlé nabíjení. Tím se navyšují ztráty a chemickou přeměnou vyhazuji kolem 20%. To je reálné, změřené číslo u e-busů. Osobní auta jedou v jiných módech.
Ano, 20% je marginální číslo, protože třeba tyristorová výzbroj ušetřila až 30% oproti odporové. Že rozdíl ve výrobních nákladech výzbrojí tato úspora vůbec nepokryla je jedna stránka mince a druhá, že ta úspora, zvláště u tramvají, nebyla úplně tak reálná, protože jízda s odporovou a tyristorovou je diametrálně odlišná.
A zde se zase dostáváme, že přebytečnou energii, kterou by vůz nedokázal dostat do baterií je schopen narvat do troleje pro jiný vůz.

Že 3f motor úplně do MHD nepatří, za tím si stojím. Ovšem též přiznávám, že úspora mědi oproti ss ten finanční rozdíl v nákladech dorovná. Provozně ale mě nic zatím npřesvědčilo, že je 3f pohon lepší. Jediná věc, která je lepší je absence komutátoru, nic víc.

A když se opět vrátím k jihlavskému příkladu, tak náš provoz bude koncipován +- tak, jak by to asi mělo být, vyjma městského úseku. Tzn. na baterii se pojede koncová část, nějakých 4-6km dle varianty. tj při jízdě tam i zpět skoro celá garantovaná kapacita. Podél celé trasy jsou, vyjma asi 700m, lampy VO. Lampa má životnost cca 30 let. Pokud je nahradím sloupy TTV, tak se při aktuálních technologiích dostávám na životnost 3 násobnou, ne-li větší, když máme sloupy z r. 48 a v Pze jsou i prvorepublikové. Životnost troleje je kolem 40-50 let a při správné montáži dle současných parametrů si troufám tvrdit, že vydrží i déle. Takže na jedněch sloupech vyměním 2x, možná i 3x jen "levnou" položku (tzn. dráty apod.) a pod nimi mi budou jezdit vozidla různá. Jen výměna baterií v nejnutnější výpravě vozidel tu trať zaplatí nejpozději při druhé generaci vozidel, což je aktuálně něco kolem 30 let, tzn. v cca polovině životnosti trolejového drátu. Převěsy možná vydrží i mnohem déle- loni jsme likvidovali převěsy skoro 50 let staré a druhé stejně staré stále visí a to nebyl nerez.

Takže ano, baterie na výluky, krátký občasný provoz několika spojů, přejezd do vozovny. Ale i ta 176 je blbost kvůli 800m. A trolej by se vešla, většina sloupů by to unesla, převěsy navíc by nebyly třeba (holt by to byla mírná prasárna, ale v místě, kde se jede do 20 zkousnutelná), strom by potřeboval jen mírnou úpravu konců větví, ale není třeba kácet. Kde sloupy není možné využít, tak stejně jsou lampy VO=náhrada v místě za adekvátní sloup. Ve zmiňovaném úseku se jedná asi o 7ks. Resslovu, vč. křižovatky s Rašínovým nábřežím neřeším, to je navíc, mimo aktuální diskuzi.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 09. ledna 2022 - 16:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4691
Registrován: 12-2007
9_tr: Mně se ta vaše koncepce trolejbusové dopravy líbí, včetně zavěšení trolejí na sloupy pro venkovní osvětlení. A třeba by bylo vhodné se také zamyslet koncepčně, zda by nebylo vhodné vybudovat garáže pro trolejbusy, a dejme tomu také pro elektrobusy v blízkosti trolejbusové sítě. Např. pro levý břeh Vltavy se mi zdají garáže v Řepích dost daleko. Kdyby např. byla vedena trolejbusová trať do Nebušic, tak by třeba mohla být vybudována garáž na kraji Nebušic, mezi zastávkami Na Mlýnici a U Václava. Hluk letadel by takové garáži nevadil. Současně by tam byly vybudována konečná. A tak by tam mohla parkovat většina trolejbusů z Prahy 6, a přejezdy mimo trolejbusovou síť by byly minimální.
Ale obecně vzhledem k odporu vozidel na fosilní paliva ze strany EU, by mělo být uvedeno, které autobusové linky budou nahrazeny klasickými trolejbusy, které parciálními, kde budou jezdit elektrobusy a kde autobusy na vodíkový pohon. Např. si myslím, že minibusy, které jezdí s malou frekvencí zpravidla na krátké vzdálenosti, by měly být nahrazeny elektrobusy, které budou mít na jedné konečné, popř. na obou nabíjecí stanici. Vodíkové autobusy by byly určeny především pro dopravu mezi Prahou a Středočeským krajem, popř. v místech, kde jedou po nějaké kapacitní komunikaci, jako je např. Jižní spojka. A to vše by mělo být řečeno koncepčně, spolu s veřejným osvětlením, garážemi, popř. s náhradou autobusových linek tramvajemi, jako např. do Suchdola, apod.
Neděle, 09. ledna 2022 - 17:07:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 11-2021
Nic proti cepelínům, ale jakej dává smysl v potu tváře vyrobeným vodíkem odrbávat gumy o asfalt na Jižní spojce, která propojuje Smíchov s Běchovicema mnohem hůř než S7 v současném rozvratu? A když už gumy, kde jinde než na Jižní by měl jet bus s klackama hore?
Neděle, 09. ledna 2022 - 17:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 426
Registrován: 9-2012
9_tr Jen stručně. Nejsem laik, nebudu číst mezi řádky o primárních článcích, když diskuze je jen a pouze o akumulátorech. O tom, co vydrží a nevydrží lithiové baterie se ví opravdu mnoho a to i o využití v busech. Ony se totiž nepoužívají jen v ČR a my zde neobjevujeme nic nového. O peníze jde vždy. A přesně o penězích je odchod komutátorových motorů na smetiště dějin. A není to o ceně výrobní, hlavním důvodem je cena za údržbu. A o penězích je i stavění trolejí. Já osobně si myslím, že postupem času bude zadrátováno i v Praze víc úseků, než jsou současné plány. Ale dnes to nedává smysl, protože vozidla budou muset mít baterii, aby dojela do garáže, která bude od nejbližší troleje ještě mnoho let vzdálena víc, než 3 km. To, že by šlo troleje pro busy navěšet na troleje tramvajové, je nesmysl. Na Karláku i Moráni je současná trolej na výložnících. Na Palačáku a Rašínově nábřeží jsou převěsy ukotveny v budovách a na nábřeží je vzdálenost mezi stožáry až 27 m. Stožáry na nábřeží jsou hraněné, ty prvorepublikové jsou tedy už zrecyklovány. Všechny výložníky jsou plastové a žádný z nich nezasahuje nad sousední vozovky. Všechno je to vidět v panoramě na mapy.cz. Už jen projednávání s majiteli domů je riskantní podnik, mnozí z nich to odmítnou s nadějí, že se kotevních míst zbaví úplně a budou vymýšlet kde co, aby se jich zbavili i když seč trolej nepostaví. Rozumný člověk do vosího hnízda nedloubá. Na ničem z toho nelze zdvojnásobit zátěž a na stávající výložníky se busové troleje ani nevejdou.

Wagone, Praha disponuje dostatečnou garážovací a údržbouvou kapacitou na mnoho let do budoucnosti. Nová garáž nedává smysl ani omylem. Natož v Nebušicích nebo kdekoli na Praze 6.
Neděle, 09. ledna 2022 - 17:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4693
Registrován: 12-2007
Martyk: Na levém břehu Vltavy jsou snad jenom garáže v Řepích. Nevím, do jaké míry je využívají také soukromí dopravci, kteří spojují Prahu se západní oblastí Středočeského kraje. Nicméně pokud např. se z autobusové linky 131 stane trolejbusová linka 51, ta to bude mít dost daleko do Řep, i když např. využije částečně trolejbusovou linku na letiště.
Pokud se postaví železnice na letiště, tak vznikne také terminál Dlouhá Míle, kde budou končit nejenom ty regionální autobusy, které končí u Nádraží Veleslavín, ale možná také většina dálkových autobusů vedených po dálnici D 7 a částečně i po D 6. Tito soukromí dopravci jistě budou chtít v Praze garážovat své autobusy, popř. by tam mohly mí i servis. Garáže v Řepích by jim tuto službu mohly nabídnout, takže by byly využity. Je to hlavně otázka ekonomiky dopravy.
Případná garáž v Nebušicích, kterou navrhuji, by sloužila pouze trolejbusům a elektrobusům, a jenom pro ně by měla servis. Takže normální autobusy z levého břehu Vltavy by i nadále garážovaly v Řepích. Ale vše by mělo být součástí koncepce veřejné dopravy v Praze, a to nejenom městské, ale také mezikrajové, a rovněž mezinárodní, pokud by ty autobusy měly začínat nebo končit v Praze.
Neděle, 09. ledna 2022 - 18:03:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6918
Registrován: 6-2005
Ať si rozumíme, nevěším trolej na lampy VO, ale na jejich místě by byl vztyčen adekvátní stožár.

Výstavba vozovny je velmi nákladná záležitost, spíš aby nevyšlo levněji postavit do některé existující trolej, třeba i za využití napájení z tramvaje. Nápad dobrý, ale cenová efektivnost a tohle by bylo na pořadu dne až by bylo vícero tratí, které by i třeba dokázaly tvořit nějaký celek, zvláště pro případnou jízdu plně závislých vozidel.

Nevím jestli vodíkový bus není větší blbost jak e-bus. Pořád jistá část zůstan na naftu. Osobně místo nějakých experimentů jsem pro menší tříštění parku. Naftový bus a trolejbus+trolejbus s baterií musí stačit a lze toho obsáhnout dost.

Hlavně chybí nějaká rozumná koncepce, která by logicky obhájila ten který způsob- viz tramvaj do Suchdola. Opravdu je tam tramvaj tak výhodná, neudělá stejnou parádu za menší peníz trolejbus, byť třeba 3 článkový? Naopak odmítání tramvaje na Budějovickou také není úplně dobře.

Na Karláku je oněch cca 7 sloupů a buď by tramvaj přišla o výložník, nebo by výložníky byly pro trolejbus samostatně. Na Moráni by musel být delší výložník, případně jsou tam uprostřed ulice lampy a místo výložníků by se dal převěs, ale to už je velký výkop. Dále je ČSOB s železnou konstrukcí a s to by se snad šlo domluvit.
Vyjma křižovatek nejsou sloupy na svém maximálním zatížení a zvláště rovná trolej...
Ano, některé převěsy potřebují zesílit lano, případně v křižovatce sílu roznést na více bodů.
Ale po prohlédnutí místa bych se tohho nebál. Při výměně troleje jsme taky zavěsili novou ke staré a vzniklo tak více jak dvojnásobné zatížení...
Závěr je, že to možné je za celkem rozumných nákladů, ale určitým stavebním zásahům se bohužel nevyhneme.
A k vosímu hnízdu, ano, rýpat není dobré, ale jsou i způsoby jaik ukázat, že závěs na domě je lepší. Výměnou za to se můžeme bavit jaké provedení závěsu bude užito, aby majiteli způsobilo co nejmenší psychickou újmu. Dokonce jsem viděl majitele, který při rekonstrukci fasády závěsy hezky natřel černou barvou, čímž je mimo konzervace zvýraznil. A dané ulici opravdu trolejbus už nikdy nepojede.
Makrelu neumeješ.
Paul2no
Neděle, 09. ledna 2022 - 20:01:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2594
Registrován: 11-2009
Nevím jestli vodíkový bus není větší blbost jak e-bus. Pořád jistá část zůstan na naftu. Osobně místo nějakých experimentů jsem pro menší tříštění parku. Naftový bus a trolejbus+trolejbus s baterií musí stačit a lze toho obsáhnout dost.

A proto se v Praze zavádí jak trolejbusy s baterií, tak elektrobusy s pantografem - dva vzájemně nekompatibilní systémy.
Neděle, 09. ledna 2022 - 20:46:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 11-2021
To je hrozný to tříštění parku, jako kdyby pod zemí nemohly jezdit KrT3 a místo plavidel obojživelná KübelT3.
Neděle, 09. ledna 2022 - 23:26:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 427
Registrován: 9-2012
Paul2no:
"Nevím jestli vodíkový bus není větší blbost jak e-bus. Pořád jistá část zůstan na naftu. Osobně místo nějakých experimentů jsem pro menší tříštění parku. Naftový bus a trolejbus+trolejbus s baterií musí stačit a lze toho obsáhnout dost.

A proto se v Praze zavádí jak trolejbusy s baterií, tak elektrobusy s pantografem - dva vzájemně nekompatibilní systémy."
Nesmysl. Busy s pantografem v Praze jsou dobíjeny z dvouvodičového vrchního vedení se vzdáleností vodičů 60 cm. To je právě trolejbusová trolej. Na rozdíl od Hradce Králové, kde nejspíš korupce vedla k budování odlišného nabíjecího systému.
Pondělí, 10. ledna 2022 - 14:43:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3757
Registrován: 3-2004
Tak je to tady.

Foto: PID
Paul2no
Pondělí, 10. ledna 2022 - 17:08:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2600
Registrován: 11-2009
Martyk: ovšem proč mít zvlášť elektrobusy a zvlášť trolejbusy? Nebylo by lepší mít pouze trolejbusy s bateriemi, které by obsluhovaly i bezdrátové linky? Aby byl systém jednotný a každé vozidlo mohlo pokud možno všude? Nebo je trolejbus o tolik dražší na pořízení než elektrobus?
Pondělí, 10. ledna 2022 - 17:12:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5648
Registrován: 12-2007
Nebude to tím, že trolejbus je drážní vozidlo s veškerou papírovou zábavou okolo?
Pondělí, 10. ledna 2022 - 17:20:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5649
Registrován: 12-2007
Martyk:
"Na rozdíl od Hradce Králové, kde nejspíš korupce vedla k budování odlišného nabíjecího systému."
Nebude to spíš tím, že požadovali rychlonabíjení?
Pondělí, 10. ledna 2022 - 18:03:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4694
Registrován: 12-2007
Paul2no: Podle mne jsou tratě, kde o víkendu jezdí pouze jeden minibus, a ani to o moc lepší není ve všední den, jako např. v Šáreckém údolí. Minibusy na trolejbusy asi nebude moc ekonomické, čili podle mne je vhodné udělat z těch minibusů elektrobusy.
kořen32
Pondělí, 10. ledna 2022 - 19:08:35  
Neregistrovaný host
paul2no: aby každé vozidlo mohlo jet všude je hezká teorie ale není realizovatelná dokud vozidlo nebude mít na jedno dobití dojezd 500 kilometrů a nabíjení do plna bude travt méně než deset minut. Do té doby se budou kupovat konkrétní vozidla na konkrétní linky s tím že kapacita drahé a těžké baterie bude pro linku optimalizována. Univerzální vozidla by byla akorát zbytečně drahá a skutečný přínos by to nemělo.
Úterý, 11. ledna 2022 - 23:44:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 430
Registrován: 9-2012
Paul2no:
"Martyk: ovšem proč mít zvlášť elektrobusy a zvlášť trolejbusy? Nebylo by lepší mít pouze trolejbusy s bateriemi, které by obsluhovaly i bezdrátové linky? Aby byl systém jednotný a každé vozidlo mohlo pokud možno všude? Nebo je trolejbus o tolik dražší na pořízení než elektrobus?"

K tomu bude asi důvodů víc. Jedním z nich je zcela jistě administrativní zátěž spojená s trolejbusy, které nemají registrační značku a smějí se pohybovat jen tam, kde to Drážní úřad povolil. Svou roli v tom bude hrát i cena. A další drobnosti jako je obtížné natrolejení tyčových sběračů ve srovnání s pantografem apod. V Praze je 5 obrovských autobusových garáží a odlišné typy vozidel zde opravdu nebudou znamenat žádný problém třeba už jen proto, že elektrovýzbroj nevyžaduje v podstatě žádnou údržbu, ať se jedná o trolejbus nebo autobus. Ony vlastně elektrické busy všech typů nevyžadují téměř žádnou údržbu. Spotřební materiál jsou v podstatě jen pneumatiky a uhlíky do sběračů, když vozidlo odebírá proud za jízdy. Díky elektrodynamickému brzdění brzdové destičky vydrží stovky tisíc km, hydraulické kapaliny nejspíš ještě víc. Zadrátovat konečnou je mnohem snazší, než projednat, schválit a zafinancovat několik km dlouhou trať. Dnes nakupované a uvažované trolejbusy a elektrobusy se nejspíše za celou svou životnost v provozu nepotkají. K žádné unifikaci nejsou důvody.

Já osobně si myslím, že trolejbusová síť se bude několik let intenzivně rozvíjet, protože poptávka obyvatel Prahy po této dopravě je značná. Ale po dokončení metra D a Městského okruhu podle mě nastane značný rozvoj tramvajové sítě. Úseky, kde jezdí každé tři, čtyři minuty kloubus po takovém řešení doslova volají. Tam, kde tramvaje postavit nelze, budou nataženy troleje a bude určitě i mnoho úseků, kde budou trolejbusy tramvajemi později nahrazeny. Vodíková lobby si zcela jistě vynutí i nasazení tohoto ekonomického šílenství a po nějakou dobu i jeho udržení v provozu.


Gabuliatko:
"Martyk:
Nebude to spíš tím, že požadovali rychlonabíjení?"

To si nemyslím, Když jsem se v hradeckém DP při dni otevřených dveří ptal jakéhosi vedoucího či náměstka, tak se mu otázka zjevně ani trochu nelíbila a odpověděl, že díky tomu získali dotaci na novou měnírnu na Cihelně. Ta měnírna je taková budka, nevypadá, že by měla dvě trafa a dva usměrňovače. Trolejbusová trolej je schopna přenést výkon větší, než 2 MW. To podle mě stačí pro rychlonabíjení několika busů zároveň. Koneckonců třeba v Budějicích se rychlonabíjí dvojpólovými pantografy z troleje a v Praze na Strašnické také.
Středa, 12. ledna 2022 - 00:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4696
Registrován: 12-2007
Martyk: Četl jsem, že Středočeský kraj chce nakoupit vodíkové autobusy pro některé linky. Nicméně si myslím, že některé linky spojující Prahu a Středočeský kraje, které vedou tak do 20 - 30 kilometrů od hranic Prahy, budou zajišťovány parciálními trolejbusy.
Jinak se domnívám, že parciální trolejbusy si vynutí registrační značku pro provoz mimo trolejí.
Rozvoj tramvajové sítě není moc svázaný s dokončením Déčka nebo Městského okruhu. Jak výstavba tramvajových, tak i trolejbusových tratí bude především svázána s poskytnutými financemi ze strany EU, které nemusí být věčně. Čili bude velká snaha je maximálně využít, a až už nebudou k dispozici, tak se spíše výstavba tramvajových a trolejbusových tratí zpomalí.
Středa, 12. ledna 2022 - 20:59:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 433
Registrován: 9-2012
Wagon:
Staví se, na co jsou peníze. Proto si myslím, že tramvajová síť se bude masivně rozšiřovat mezi stavbami velkými a až po dobudování těch na desetiletí největších – metra a okruhu. Vodík samozřejmě nějakou dobu bude různě „zkoušen” a budou pilotní provozy a podobné šakárny. Lobby jej bude tlačit. Nicméně tak, jako se motorismus neobejde bez občasných požárů benzínových pump, tak se používání vodíku neobejde bez občasných explozí. Dokud budou jednotlivé stanic, tak se o ně bude starat vysoce kvalifikovaný personál. Ale se zvyšováním počtu vodíkových plnicích zařízení, skladů atd. se bude zvyšovat počet zaměstnanců, kteří je budou udržovat a tudíž se bude zvyšovat riziko, že se k tomu dostane nějaký lempl, který něco odflákne. 🤪 Pár explozí v kombinaci s ekonomickou stránkou věci podle mého éru vodíku v nejbližších 20 letech úplně ukončí.
Středa, 12. ledna 2022 - 21:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6924
Registrován: 6-2005
Martyk:
prohlásit silnici za trolejbusovou trať není až tak složité, je to spíše zdlouhavé stran vyběhání souhlasů vlastníků. Jinak je to žádnost na papíru a kolek.
Trolejbus je dnes celkově takový legislativní paskvil a snad se podaří udělat nějaké ústupky ze strany DÚ ve vztahu k vozidlům. Jako na co mají chodit tlakové nádoby na revize, když bus tu povinnost nemá a jsou úplně stejné.

To je ale celková dopravní koncepce, aby se řeklo, že tady je prostě lepší tramvaj a nevymýšlet blbosti.

Proč 2 trafa a 2 usměrňovače? Stačí 1 trafo a dle zapojení 1 usměrňovač pro více úseků (lepší pro využití rekuperace), nebo každý rychlovypínač má svůj usměrňovač (blbé je, že se úseky navzájem oddělí)

Není problém i 3MW, ale je to za jízdy, za stání je snad maximální proud do 150A kvůli oteplení všeho. Je někde údaj, kolik to v ČB sosá na těch konečných a jaká tam je trolej (průřez)?

Wagon: vypadá to blbě, je tlačena tramvaj a metro, trolejbusy moc ne.
Makrelu neumeješ.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 11:03:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4697
Registrován: 12-2007
Martyk + 9 tr: Pokud by na výstavbu tramvajových a trolejbusových tratí v Praze nebyly peníze z EU, tak se toho mnoho nepostaví, samozřejmě má prioritu metro. Nicméně podíl evropských peněz na tyto stavby je hodně velký, nevím, jestli je to pravda nebo ne, ale snad dosahuje až 80%, a byl by hřích tyto peníze nevyužít, zvláště proto, že jinak Praha dostává jenom velmi málo peněz z EU, protože se jedná o bohatý region. Za deset let, anebo později, po dostavbě linky metra D nebo městského okruhu, už třeba žádné peníze z EU nebudou pro Prahu k dispozici.

Pokud se týká vodíku, není to můj výmysl, ale výmysl EU, která by nejraději odstranila fosilní paliva z dopravy. Biopaliv se moc nevyrobí, a tak kromě elektřiny je jediný možný zdroj vodík elektrolýzou vody z nadprodukce elektrické energie v době, kdy ji nebude tolik zapotřebí, např. když bude velmi silně foukat vítr anebo třeba v létě, když bude hodně svítit sluníčko.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 17:09:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 434
Registrován: 9-2012
Co se legislativy týká, Praha je přece jen silnější hráč, než jiná města, mohla by pomoci pohnout s ledy. S úředníky cenu jednat nemá, jsou nutné změny legislativy.

On tu někdo psal, že v Hradci zvolili ty podivná nabíjecí nesmysly namísto troleje kvůli rychlonabíjení. Tak jsem se mu snažil vysvětlit, že korupce se mí jeví mnohem pravděpodobnější. Ta dvě trafa a usměrňovače jsem myslel, že by se rychlonabíjelo vyšším napětím, protože mi oddělený systém pro rychlonabíjení nedával logický smysl.S pantografem, který má dvě lišty vzdálené nějakých 25 – 30 cm (něco jako dvě botky 25 cm za sebou) bych se nebál oteplení troleje ani při odběrech okolo 300 A. A samozřejmě lze použít drát o větším průřezu. V Praze se nikdy nerychlonabíjelo jinak, než z troleje.

Přečtěte si něco o bateriích, třeba potom k té technologii už nebudete cítit takový odpor. Je to budoucnost, ať se nám to líbí nebo ne.

Vodík tlačí EU, protože jej tlačí vodíkářská lobby. Až se ekofašisti dozvědí, že při skladování ve vodíku se promrhá klidně i polovina vložené energie, tak začnou hystericky kvičet.
Čtvrtek, 13. ledna 2022 - 20:24:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6926
Registrován: 6-2005
Tak změna legislatavy je nutná. Ony dopravní podniky mají takové sdružení, které by mělo něco iniciovat. S úředníky se hádat nemá smysl, úředník jen plní to, co mu ukládá zákon.

O té korupci důkazy nejsou, ale s ohledem na vše si můžeme myslet co chceme [happy]
Drát o větším průřezu je málo, je nutné ještě to podpořit speciální svorkou, která také odvádí teplo. Ano, Praha to má takto a nejen Praha, ale pak je třeba si také říci jaké tam jsou proudy. Já vycházím z měření, která byla u trolejbusů. Zde info nemám.

Článek jsem četl po vydání a mám k němu velké výhrady, protože je velmi zavádějící a i předložený příklad by spočítán tak, aby protěžoval konkrétní typ baterie, která tak úplně ale nutná pro provoz v MHD vhodná není. I výrobci baterií přiznávají, že je to slepá ulička. Bohužel cesta z ní aktuálně neexistuje.

Vodík má smysl leda tak tam, kde fouká a je HODNĚ vody, takže leda u moře a následné využití v místě, neřešit obtížný transport. Tj. s vodíkem vždy jen tam, kde je ho vedlejší zdroj a využívat tam. Cokoliv jiného považuji za hovadinu (vodíky taky, ale když už musí být, tak fakt kde je jeho zdroj a ten zdroj NEDĚLAT uměle. Je to úplně blbá přeměna energie, to už parní lokomotiva má větší účinnost)
Makrelu neumeješ.
Pátek, 14. ledna 2022 - 10:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4702
Registrován: 12-2007
9 tr: U nás by elektrolýza vody mohla být v blízkosti jaderných elektráren pro jeho výrobu v době, kdy jsou nízké nároky na spotřebu elektrické energie, zejména v létě přes den anebo v době hluboké noci. Popř. pokud nám budou Němci posílat nekontrolovatelné přebytky elektrické energie, tak v blízkosti předávacích zařízení.
Pátek, 14. ledna 2022 - 12:46:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6929
Registrován: 6-2005
Němci mají problém, že se jim nedaří výstavba vedení, protože se furt někdo odvolává. Proto bych za předávací zařízení ještě více posílil, aby jejich přebytek neohrožoval naši síť a prostě ultimátum. Buď si Váš problém vyřešíte sami, nebo tok přes ČR bude úplně uzavřen. Že neumíte překonat odpor kdejakého rejpala není problém ČR.
Makrelu neumeješ.
Pátek, 14. ledna 2022 - 13:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 854
Registrován: 8-2020
No jo, ale který z našich politiků bude mít koule to prosadit? To by "si nás EU sežrala".
Pátek, 14. ledna 2022 - 17:08:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3760
Registrován: 3-2004
SOR a Cegelec!
Pátek, 14. ledna 2022 - 17:11:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5653
Registrován: 12-2007
Kde je PIDžamo?
Pátek, 14. ledna 2022 - 19:10:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 309
Registrován: 8-2019
V PIDžamu nikdo vizualizace nechce dělat, protože by se přitom asi pozvracel... [happy]
Pátek, 14. ledna 2022 - 19:19:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3761
Registrován: 3-2004
Upokojte se. Tohle je vizualizace z ledna 2017, kdy se typová řada představovala.
Pátek, 14. ledna 2022 - 19:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2947
Registrován: 4-2005
Ale vzhledem k tomu, že Praha je k SORu přisátá mateřským prsem, tak to nemusí být daleko:-) Ač provedení NS mnozí ktitizují, mně se líbí, byť vítězí solárko. Úroveň dílenského a zpracování má lepší.
Pátek, 14. ledna 2022 - 19:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6230
Registrován: 2-2005
Já se na to dívám tak, že všechno co nabourá monopol škodovky je v celkovém kontextu rozhodně krok dopředu.
MHD je pro lidi ! ! !
Pátek, 14. ledna 2022 - 20:07:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5899
Registrován: 11-2007
https://www.cs-dopravak.cz/trolejbusy-do-prahy-doda-sor-porazil-s kodu-a-hess/
Nippy
Pátek, 14. ledna 2022 - 20:35:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 518
Registrován: 7-2012
Hmmmmm, Kotasák TNS 18 [happy] Ano :-)

A pokud se potvrdí šuškanda, že dvoukloubáky na letiště budou Škoda + Hess, pak taky ano :-)))
Pátek, 14. ledna 2022 - 21:23:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6931
Registrován: 6-2005
Trollino: ano, ale v některých provozhech na hranici je to považováno jako krok, který likviduje trolejbusy. Nevadí že škoda napadá výsledky v.ř. Ale když to udělá protistrana, tak to je špatně atd...
Makrelu neumeješ.
Pátek, 14. ledna 2022 - 21:57:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 11-2021
MŘ:popros nějakou maminu, ať Ti to ukáže - přisává se mimino k ňadru. Když to zkusíš obráceně, udusíš ho.
Skodahesssor
Pátek, 14. ledna 2022 - 23:43:14  
Neregistrovaný host
Nippy
To je samozřejmě fáma. Hess a Škoda figurují v zakázce jako soupeři. Škoda vyhraje s vozidlem 29Tr téměř na 99% a výsledky budou známy velmi brzy, možná příští týden.

Rovněž se někde Petr Kudrej vyjádřil, že se hlásila Škodovka na 58 s karosérií SOR, což rovněž rozhodně není pravda. Hlásila se s vozem 27Tr.