Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Opavě » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Opavě do 25. 10. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Opavě do 25. 10. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Kočkopes
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 17:30:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1160
Registrován: 10-2017
Phd:
"Dům se staví sice od základů, ale neměl bys zaměnit základ se střechou. [wink] Počet spojů základem určitě není. [happy]

Zkus si přečíst tuto disertační práci, abys viděl, co je základem dopravního systému."

Nepatřím mezi vášnivé čtenáře a jenom na prvních třech stranách to vypadá jako ve slovníku cizích pojmů. Nicméně základem dopravního systému je spojení odněkud někam. Spojení se provádí prostřednictvím spojů. Spoje objednává objednatel (pokud nejde o komerční linku) a provozuje provozovatel (dopravce). Ti pak spojení prostřednictvím jimi objednaných/provozovaných spojů nabízejí cestujícímu - tady se nám už objevila nabídka spojů. Nabídkou spojů se obvykle myslí to, kdy, jak často a odkud kam se s danými spoji může cestující dopravit. A jsme u toho -> pokud nabídka spojů souvisí s počtem spojů a vrátíme se k výše uvedenému (základ dopravního systému = spojení - spoje - objednatel, dopravce, provozovatel - nabídka spojů - počet spojů - cestující), pak se podíváme sem: základ je, že město musí chtít nabídnout dostatek spojů a rozumné jízdné; a vezmeme v potaz, že "dostatek spojů" je jen jinak řečený "dostatečný počet spojů, pak se dostaneme k tomu, že základem (dopravního systému nabízejícího kvalitní spojení) je počet spojů. Protože k čemu bude dopravní systém s dobře rozvrženými linkami, když nabízí špatné nebo žádné spojení?
Phd
Čtvrtek, 02. dubna 2020 - 19:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 760
Registrován: 2-2007
Kočkopes: To je škoda, že nejsi vášnivý čtenář, leccos by ses dozvěděl. [happy] Jinak jsi nenapsal nic objevného, tohle jsem učil na univerzitě.

Výchozím zdrojem informací je OD-matice. Pokud ji dopravce nemá, vaří z vody. Na základě této OD-matice se sestaví soubor linek. Samozřejmě zde musí být myšlenka, jestli chceme maximalizovat počet nepřestupujících cestujících nebo minimalizovat počet přestupů na síti. Dopracovat se k tomu můžeš kombinací matematických a heuristických algoritmů. Já osobně dávám přednost právě té kombinaci, protože matematické algoritmy jsou až příliš tvrdé.

Počet spojů je až téměř na konci. Ale to neznamená, že není důležitý. Jen ten proces musí mít nějakou hierarchii.
Pátek, 03. dubna 2020 - 08:45:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6091
Registrován: 6-2005
Jen na okraj. Jihlava má už 10 let elektronické jízdné a finanční motivaci k přikládání karet. Takže velkou představu o počtu přepravených máme. Za 7 let mého ježdění s trolejbusem byl dost znatelný nárůst jízdenek kupovaných u řidiče. Na začátku bývala tržba za směnu do 100. Dnes na té samé lince i 3x tolik a to neberu opravdu vytížené linky.

Byl čekán pokles zájmu o jednu linku, když se ní otevřela paralelní trať. Realita byla taková, že v sedle neklesl počet lidí ve voze, ale druhá linka si našla jiné.
Jsou vedeny přímé spoje že sídlišť k největším zaměstnavatelům. I zde přibyli významně noví lidé.

Po 21.h je zaveden nástup předními dveřmi. Ten se netýká spojů a linek, které naváží a odváží cestující z práce. Byla by totiž neúměrně prodloužena jízdní doba a nestíhaly by se přestupy bez úpravy j. ř., jenže jeho úpravou by se nestíhal následně oběh vozidel.
Tady prostě praxe ukazuje, že nástup předem není úplně optimální u měst nad cca 30 000 obyvatel.
Lidi nechtějí čekat. Prostě chtějí vidět, že to jede. Je to jen psychologie. Uspořená minuta nehraje roli.
Případně ty minuty lze dát řidiči na konečnou, což zajisté uvítají. Není to jen o cestujících, ale i spokojených zaměstnancích.
Makrelu neumeješ.
Pátek, 03. dubna 2020 - 10:08:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2113
Registrován: 4-2005
Když jsem byl v Opavě posledně fotit, tak jsem si v centru všiml neúměrně dlouhého stání vozů klidně 3 minuty i víc, než se cestující předními dveřmi do vozu nasoukali. Za mě je výhradní nástup předními dveřmi v takovém sídle typu Opavy nepraktický. Zdržuje to, je to nekomfortní, v zimě pro řidiče zajisté velmi příjemné... Snad jediné pozitivum spatřuji v eliminaci neplatičů. Navíc mi přijde, že jezdíte s trolejbusy oproti jiným provozům hrozně pomalu, asi hodně volné jízdní doby.
Na nástup předními dveřmi je zajímavé Ústí nad Labem. Do trolejbusů přes den všemi, do autobusů jen předními. Takže tam jezdím, pokud je to možné, zásadně trolejbusy🙂.
Chápu ale, že v tom hrají roli místní zvyklosti, já se třeba děsím toho, až pojedu do Ostravy, jak se s nákupem jízdenky poperu. Ale snad ano, po setkání s jízdenkovým automatem ČD člověk asi přežije všechno:-)
Phd
Pátek, 03. dubna 2020 - 17:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 761
Registrován: 2-2007
9_tr: Jak to tak píšeš, začínám věřit tomu, že i ten psychologický efekt bude hrát dost velkou roli [happy]. Možná větší, než bych sám čekal. Doposud jsem se zabýval spíš tou ekonomickou stránkou a časovými ztrátami, ale je fakt, že v zimě, kdy fouká na řidiče a venku mrznou cestující, kteří čekají na odbavení, to nebude zrovna ono. A když už jsme u toho, v létě zase vozy s klimatizací více větrají, takže klimatizace je neúčinná.

Nástup předními dveřmi mi ve večerních hodinách nevadí, poptávka bývá zpravidla nižší. Ale u Havířova nebo Kladna mě tenhle přístup zaráží, protože to jsou větší města než Opava a lidí je tam dost. A teď si představ, že se v Havířově do kloubového autobusu se čtyřmi dveřmi nastupuje jen vpředu. No efektivita jako hrom. [lol]

Takový experiment zkoušela na několika linkách i Ostrava. Samozřejmě neupravili na těch linkách oběhy, takže spoje jezdily zpožděné i o půl hodiny. A půlhodina v MHD je dost i na Prahu, natož na Ostravu. A teď si vezmi, že kdyby ty oběhy upravili. Legalizovali by tím zpoždění, oficiálně by se navýšila doba oběhu a přibyl by počet vozidel. Což je zase více peněz navíc.

Ale asi tuším, kde bude u MHD fandy problém. On totiž zaměňuje příčinné souvislosti. Cituje studentku diplomové práce, že "u menších měst s nerovnoměrně rozvrženou poptávkou se nevyplatí nástup všemi dveřmi" a souhlasí s ní. Což je v pořádku. Máme nástup předními dveřmi, protože zde cestuje málo lidí. Ale tvrzení "Cestuje málo lidí, protože máme nástup předními dveřmi.", které zastávám, je úplně jiná kauzalita.

Michal_Ř: Souhlasím, to je bez debat. V Ústí nad Labem to chápu, ale pochybuju, že by to přitáhlo do těch autobusů víc lidí. Pokud se dobře koukám, počet přepravených cestujících se taky snižuje.
Pondělí, 13. dubna 2020 - 20:25:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 99
Registrován: 7-2004
Souhlasím s názorem, že MHD v Opavě potřebuje nutně optimalizaci.
Dnešní fungování MHD Opava má dlouhodobě tyto hlavní nedostatky:
- Chybějící tarifní integrace do systému ODIS i pro jednotlivé jízdné

- Špatné jízdní řády, které jezdí bez větší změny i více než 10 let
Až na výjimky (linka 213) nefungují přestupy mezi TROL a BUS.
Neexistuje proklad TROL a BUS na souběžně vedoucích trasách, kdy by tak mohla vzniknout větší nabídka spojů.
MHD Opava ignoruje jiné druhy veřejné dopravy, zde zejména vlak (jako příklad uvedu neexistence spojení sídliště Kateřinky na ranní vlak do Ostravy s odjezdem v 5:15).
Je pěkné že je zde taktová doprava, ale nelze provozovat spoje ve stejném taktu i v sedlech, kdy není v provozu řada linek. Tak se stane že od nádraží do Kylešovic jedou dva trolejbusy 3 minuty po sobě a pak dalších 17 minut nic.

- Zastaralý a pomalý odbavovací systém
Možnost platby bankovními kartami jen v trolejbusech.

- Chybějící pořádný marketing a propagace MHD
Zde jej pravda, že se situace v poslední době mírně zlepšila, ale i tak je potřeba ještě na tomto hodně zpracovat. Ale třeba využívání LCD ve vozidlech je skutečně tragické.

Pokud se nevyřeší výše uvedené body, tak MHD v Opavě bude cestující jen nadále ztrácet.
Navíc byly letos zavedena sdílená kola, kde město Opava hradí prvních 15 minut jízdy zdarma. A toto bude pro MHD další odliv cestujících.
Středa, 15. dubna 2020 - 13:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1614
Registrován: 11-2007
Měl by někdo návrh na optimalizaci? Osobně bych viděl raději méně linek s pravidelným intervalem a proklady, klidně u Divadla 2 minuty stání na přestupy, traťový interval 10 minut a ve špičce na některých trasách 5 minut. Asicksem naivní, že?😂 Dnes už i cestující bez předplatného mají možnost přestupného jízdného, tak zde zásadní problém nevidím. Nejsem ale místní, třeba soudím špatně. Přijde mi také že na vlakové nádraží je spojení nic moc. Navázat trolejbusy k nádraží cca 10 minut před odkezdem a 5 minut po příjezdu od Ostravy by byl velký problém? A které trolejbusové směry jsou nejvytíženější? Rád bych si udělal obrázek...
Phd
Středa, 15. dubna 2020 - 18:59:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 762
Registrován: 2-2007
Tomman: Tomu není co vytknout. [ok] Popsat problémy umíme, teď už je jen vyřešit.

Zdenda999: Návrhy na optimalizaci vyplynou z toho, pokud budeme vědět, odkud kam kolik lidí jezdí. Ale nemyslím tím jen lidi v MHD. Ta by se měla přizpůsobit i těm, kteří ji doposud z různých důvodů nevyužívají. Víme takové údaje? Pokud ne, osobně bych začal průzkumem mobility, ze kterého vznikne tabulka, tzv. OD-matice, pro každé období dne zvlášť. Bez toho se nehneme. Ani lékař nemůže léčit, když nestanoví diagnózu.

Jinak si tady můžeme vymyslet cokoliv.

Myšlenka menšího množství linek je určitě na místě. Sice se to nedá srovnávat, ale vezmi si německé město Plauen. Má stejný počet obyvatel jako Opava. Po městě jezdí téměř výhradně tramvaje, je tam celkem 5 linek, do okolí města jezdí autobusy, 2 linky. To je dohromady 7 linek. Složení obyvatel bude podobné jako v Opavě, tedy že tam budou i důchodci, kterým přestupy nevadí. Zřejmě proto, že ty linky jezdí v krátkém intervalu za sebou. Ale nedá se to srovnávat z toho důvodu, že město má jinou topologii. Princip je ale zřejmý.

Jízdní řády jsou na stránkách PSB přizpůsobeny pro dnešní koronavirovou dobu, ale jinak jezdí běžně 5x za hodinu.
Kočkopes
Čtvrtek, 16. dubna 2020 - 09:32:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1170
Registrován: 10-2017
Jenže v Opavě tramvaje už pěkných pár let nejsou a ani nebudou. A nemůžete srovnávat pomalé trolejbusy s tramvajemi, které si po svých kolejích povalí o něco rychleji. Kromě toho, 56 000 (Opava) a 66 000 (Plavno) není stejný počet obyvatel. A 10 000 je docela dost.
Čtvrtek, 16. dubna 2020 - 10:52:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 101
Registrován: 5-2005
Pro úplnost dodám, že v Plavně jezdí normálně tramvaje max. 4 x za hodinu a mezi lety 1991 a 2011 tam došlo k výraznému propadu v počtu přepravených osob asi o 50 %. Nyní přepraví 8,5 milionu lidí, tedy jako v Opavě.
Co se týká provozu v Opavě, mám stejné pocity jako Michal Ř. Trolejbusová doprava je zde fakt pomalá. Nástup předníma dveřma zdržuje teda zejména u Divadla, ale i těmi mezistaniční úseky se trolejbusy dost "plouží". Bydlel jsem tam 4 roky a z centra se vyplatilo jet MHD akorát do Kylešovic, k nemocnici a na Sádrák. Kateřinky, oblast Rybníčku, Rooseveltové, úřadu práce, se chodily v pohodě pěšky, protože to bylo rychlejší, než čekat na trajfl, absolvovat proceduru u předních dveří a pak se 30 km/h přibližovat. A takto smýšleli téměř všichni v mém okolí. Nástup všemi dveřmi tak dle mého názoru stojí za zvážení, stejně jako např. souhrnné jízdní řády (ála Třebíč), pokud se zachová současné rozvržení linek a interval.
Phd
Čtvrtek, 16. dubna 2020 - 11:25:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 763
Registrován: 2-2007
Kočkopes: To máš pravdu. Proto jsem psal, že se to srovnávat nedá. Bylo to první město podobné velikosti, které mě napadlo.

Mrfik: Nikoliv, v Plauen jezdí tramvaje během dne každých 12 minut. Byli jsme tam v září 2018. Historii ovšem neznám.



Taky jsem byl v Opavě 4 roky. Studoval jsem na strojní průmyslovce u muzea a okno třídy jsme měli přímo nad zastávkou Praskova. Především v létě při otevřeném okně jsem minimálně 3 minuty v kuse slyšel pípání karet a dost mě to otravovalo, zvlášť když EMTEST vydával různé melodie.

Souhrnné jízdní řády jsou jen kosmetická úprava, to bych nechal až jako jeden z posledních kroků. Nicméně věřím tomu, že to FS Skeleton umí.
Čtvrtek, 16. dubna 2020 - 11:55:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 5-2005
PhD. Ok, já jsem zas našel jízdní řády po 15 min., asi to tam furt mění.[wink]
Souhrnné jr jsou kosmetická úprava, ale mohlo by to být první, co by udělali, orientace v jr těch X linek v jedné trase s různýma intervalama mě přijde za trest.
Čtvrtek, 16. dubna 2020 - 12:02:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5895
Registrován: 2-2005
Já Vám nechci vstupovat do debaty, ale ohradil bych se proti opakovanému tvrzení, že trolejbusová doprava je pomalá. V podmínkách Opavy je totiž pomalé úplně vše.

Navozuje to trochu dojem, že problém je v trakci. Vím, že to tak nejspíš nemyslíte, ale protože je zde veřejné fórum, hodí se to zdůraznit
MHD je pro lidi ! ! !
Phd
Čtvrtek, 16. dubna 2020 - 12:29:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 764
Registrován: 2-2007
Mrfik: Pokud jsi na jízdní řády koukal včera jako já, tak ano, ale kvůli omezenému pohybu je snížená poptávka po přepravě teď všude.

Trollino_15: Tady se spíš jednalo přímo o ty opavské trolejbusy, které skutečně pomalé jsou a v trakčním vedení to není, protože stejnou rychlost mají i autobusy. Když jedu trolejbusem v Českých Budějovicích, v Ostravě, v Jihlavě nebo v Pardubicích, tak jsou docela svižné. [happy]

Výjimkou je Brno, Chomutov a Mariánské Lázně, tam to zdržuje právě ta trakce.
Čtvrtek, 16. dubna 2020 - 12:59:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 103
Registrován: 5-2005
Phd: ted jsou intervaly 30 min., co jsem viděl, a po 15 min.valily v roce 2012 např., ale to není důležitý [wink]
Phd
Čtvrtek, 16. dubna 2020 - 13:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 765
Registrován: 2-2007
Mrfik: Tak v tom případě intervaly zkrátili. [happy]

Ale zpátky do Opavy. Na to, abych mohl určit linkové vedení a intervaly jednotlivých linek, potřebuju vědět zdrojové a cílové proudy. Vypracoval jsem takový algoritmus, jak je najít. Na teoretických datech jsem ho vyzkoušel, ale v praxi má málo dopravců aspoň přibližné údaje toho, kolik lidí odkud kam jezdí.
Tom99
Sobota, 18. dubna 2020 - 22:40:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 4-2012
Dnes opustil areál MDPO a. s. trolejbus Škoda 21Tr - ev. č. 83.
Nový majitel jej chce zachovat jako historické vozidlo, takže zůstává naděje se s tímto vozem v opavských ulicích setkat při nějaké mimořádné akci.

Pátek, 22. května 2020 - 10:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1626
Registrován: 11-2007
Přátelé, nemáte náhodou někdo naskenované jízdní řády (nebo jste ochotni okopírovat a poslat) trolejbusů z Opavy před rokem 2000, ideálně třeba kolem 1990 a 1995? Kdyžtak prosím na zdenekhu@email.cz, také mám starší JR v nabídce, kdyžtak díky 😏
Čtvrtek, 09. července 2020 - 15:51:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 594
Registrován: 7-2017
Nefunkční terminály na platbu kartou navíc nastupování ještě zdržují. Na léto jsem si neprodloužil měsíčník, nenabil kredit na odisku a doufal že těch pár občasných jízd zaplatím kartou. Je to cca 3 týdny a za tu dobu

- 2x platba nešla vůbec, údajně mám neplatnou kartu (zajímavé, že všude jinde karta platí a funguje bez problémů)

- 1x se mi stalo, že terminál nereagoval, řidič mě vyzval ať přiložím kartu ještě jednou a ještě jednou a ještě jednou - nakonec jsem zaplatil hotově a večer v internetovém bankovnictví zjistil, že mi bylo strženo 52 korun, takže ta jízda mě vyšla na 67 Kč. Skvělé.

- 1x (včera) opět terminál nereagoval, opět jsem musel platit hotově. Strhlo mi to z účtu 1 Kč; předpokládám, že to znamená nějaké blokované prostředky a úhrada mi ještě bude doražená. Co s tím? Jak mám u MDPO cokoliv reklamovat? Nemám svědky, video, účtenku, nic.

Včera to bylo naposledy, co jsem tomu zlodějskému terminálu přiložil svoji platební kartu a nechal ho dělat si psí kusy. Nemám v to už ani špetku důvěry a gratuluji dopravnímu podniku k výběru provozovatele. Ideální doba zrušit hotovostní platby. A hlavně nechápu ten roční zkušební provoz v trolejbusech, když to evidentně ještě pořád vůbec nefunguje jak má.
pm81
Úterý, 14. července 2020 - 10:19:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 5-2019
Pokud máte rodiče, prarodiče - nad 70 let, kteří by si mohli pořídit roční bezplatný kupón na MHD Opava, tak pozor ... včerejší zkušenost, dnes navíc potvrzená KODISEM s odkazem na MDPO jako dopravce. Nové šedé Odisky neumožňují nákup tohoto bezplatného kupónu 30+350. [pozor] MDPO důvod neuvádí. [ko]
Dotaz: nebyl jsem u terminálu v trol, jak si mamka pípala Odiskou (profil senior nad 70 let), lze na terminálu si navolit slevu na jízdné (pokud ano, jak)? Jízdenka stála 12Kč, což odpovídá plné ceně, zlevněné má stát 7Kč. Abych jí poradil na příště, co má udělat. Platila z EP, jelikož - viz výše. Díky za odpověď.

(Příspěvek byl editován uživatelem pm81.)
pm81
Úterý, 14. července 2020 - 12:43:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 205
Registrován: 5-2019
[new] MDPO chybu řeší, na nápravě se pracuje, prozatím bez konkrétního data možnosti pořízení tohoto kupónu
pm81
Čtvrtek, 27. srpna 2020 - 08:37:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 5-2019
[new] zónu 360 lze nahrát na šedou Odisku.

Čtvrtek, 03. září 2020 - 20:18:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8310
Registrován: 2-2006
Jeden snímek:
Jenki
Úterý, 08. září 2020 - 22:19:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5633
Registrován: 5-2002
Dva snímky:
Čtvrtek, 10. září 2020 - 21:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8339
Registrován: 2-2006
Jenki: Strašák se povedl[ok]. Čím jedeš? Strašákem[proud].
Kotas
Pátek, 11. září 2020 - 09:09:39  
Neregistrovaný host
Koukám, že Solaris kdysi dokázal dělat i docela pohledné karoserie. Bejvávalo.
Pátek, 11. září 2020 - 12:35:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5172
Registrován: 7-2003
No SORka se toho naštěstí bát nemusí, neumí ani vzhled, ani kvalitu.
8bity vseho sveta spojte se .
Středa, 30. září 2020 - 10:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1662
Registrován: 11-2007
Dotaz, byly někdy v nějaké publikaci o MHD Opava jízdní řády opavských tramvají? Pokud ano, byl by někdo ochoten naskenovat? 😊
Čtvrtek, 26. listopadu 2020 - 22:10:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5659
Registrován: 11-2007
https://mhd86.cz/2020/02/17/dalsi-trolejbusy-skoda-32-tr-pro-opav u/
Phd
Úterý, 01. prosince 2020 - 19:27:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 797
Registrován: 2-2007
Už jste viděli a četli novou studii pro MHD Opava?
Čtvrtek, 03. prosince 2020 - 16:50:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1691
Registrován: 11-2007
Minimálně trolejbusy mi ve všech třech variantách přijdou dosti podobné. Opravdu se (konečně) něco chystá, či je to jen aby se utratily peníze za studii?
PeT
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 16:17:57  
Neregistrovaný host
Dovolil bych si uvést několik námětů k diskusi nad zveřejněnou studií.

1. Dopravní inženýři často počítají z poměru délky provozované sítě a délky linek index, který má vyjadřovat „kvalitu“ dopravního systému. Odtud asi vychází i redukce počtu linek ve studii (206, 209). Já si však myslím, že současný stav, kdy z jednotlivých směrů jezdí do centra v prokladu několik linek a každá pak pokračuje jinam, má pro mnoho uživatelů určité výhody. Pokud se zachovají současné linky a v centru budou garantované přestupy:
a) pro cesty do centra zůstává stejná nabídka
b) pro cesty dál si každý může vybrat jestli
- pojede prvním spojem, který přijede a v centru jen přestoupí
- nebo si vyhledá/bude pamatovat, kdy mu jede přímý spoj.

Počet spojů by při redukci počtu linek sice zůstal zachován, cestovní doba s garantovaným přestupem nebo přímo také zůstane stejná. Je tu ale nezanedbatelná skupina cestujících, kteří z nějakého důvodu upřednostní přímé spoje (jsou méně pohybliví, mají těžké zavazadlo, kočárek, nebo někdo jen nerad přestupuje). Jde o uživatelskou přívětivost.

O přehlednost systému linek bych se nebál: linky 201, 203, 206, 208 a 209 jsou v Opavě natolik zažité, že redukce 206 a 209 vyšší přehlednost nepřinese.

2. Studie předpokládá ve větší míře využívat autobusové linky z okrajových příměstských částí (rozuměj těch vzdálenějších, kam nejede trolejbus) k obsluze částí předměstských (kam jede trolejbus), nebo do těch vzdálenějších příměstských částí prodlužovat vybrané spoje trolejbusových linek. To bych jako přínosné viděl maximálně v sedlech a o víkendu. Ve špičku bude většinou spoj ze vzdálenějších částí přijíždět na okraj Opavy zaplněn a už prakticky nikoho nepobere. Týká se to zejm. prokladu 203 linkami 211 a 212, propojení 213 a 218, trolejbusů např. do Otic a Malých Hoštic.

3. Studie zmiňuje nástin expresních linek do míst s výraznou pracovní dojížďkou. Tyto linky chce směřovat do centra. To se může jevit jako výhodné z pohledu možnosti přestoupit a pokračovat kamkoli.
Pokud však je potenciál k zavedení takových expresních linek, bude pro většinu cestujících zajímavější, když je zaveze přímo z domu na pracoviště – proto bych je radši směřoval na největší sídliště.
- komu by se chtělo si ráno přivstat, aby jel z Kylešovic napřed do centra a teprve po přestupu do Komárova. Nebylo by lepší, kdyby tam na směny jel přímý spoj (např. vybrané spoje 215 místo do Globusu vést do Komárova, nebo tam prodloužit vybrané spoje 213)
- 214 z Komárova do Kateřinek je vhodný kandidát na využití nově postavené komunikace od Globusu do Kateřinek (studie zdůrazňuje potřebu tyto komunikace využívat pro MHD)
- analogicky z opačné strany napojit Kateřinky na oblast Vávrovic trasou kolem Stříbrného jezera (např. prodloužit vybrané spoje 213 k Opavii by přineslo užitek více cestujícím než na Karlovec)
- studie zmiňuje zaměstnaneckou linku k Opavii – pokud by se začlenila do MHD, vedl bych ji z Kylešovic a od východního nádraží přímo bez objíždění přes Zámecký okruh (z těch příměstských autobusů lze přestoupit i u východního nádraží)

4. Ve snaze zpřehlednit systém linek se předpokládá zrušení účelových linek, které mají jen několik spojů za den.
Ale třeba taková 210 je ideální díky přímému spojení z velkého sídliště Kylešovice na Těšínskou, kde je velká koncentrace pracovních příležitostí. Do určité míry to platí o 207.

A právě z pohledu účelnosti přímých linek ze sídlišť do míst pracovní vyjížďky bych místo redukce počtu linek naopak zvažoval, zda taková přímá spojení nerozvíjet? Už jsem zmínil: Kylešovice – Komárov, Kylešovice – Těšínská, Kateřinky – Komárov, Kateřinky – Vávrovice. A co třeba linku 205 využít nejen k přímému spojení Kateřinky – Jaktař, ale i Kateřinky – Těšínská (trasa: Jaktař – Divadlo – Pekařská – Vrchní – Ratibořská – Zimní stadion – Těšínská – Globus).

5. Navržené okružní linky 215 a 216 jsou podle mého názoru ve městě velikosti Opavy příliš velký luxus. Pokud mají sloužit odlehčení centra (zejm. v sedle zbytečné), raději bych prostředky vynaložil na přímé spoje ze sídlišť k velkým zaměstnavatelům, jak popisuji v bodech 3 a 4.
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 19:32:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8503
Registrován: 2-2006
V Opavě začne před koncem roku jezdit pětice nových trolejbusů od Škody
Čtvrtek, 10. prosince 2020 - 21:20:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6343
Registrován: 6-2005
PeT: težko porovnávat, ale podobný systém přímých linek (nenazývám expresní, protože jen část trasy jede jako expres) byl v Jihlavě zaveden ze 3 velkých sídlišť ke 2 největším zaměstnavatelům. jenže naše podmínky jsou:
1. všechno víceméně začíná u DP (vozy většinou stejně odtud vyjíždí, nebo tam zatahují)+ větší sídliště, pak se linky vždy rozdělí, každá přes jedno sídliště /oblast
2. obě linky pak společně najíždějí na silnici, která spíše odpovídá dálnici a z ní sjedou k fabrice
3. z primárně uvažovaných sídlišť se lidé do fabriky dostanou za 10-15 min (klasicky to bylo 30)

Ač byla snaha městkou linku mírně omezit, že tento expres převezme část lidí, opak je pravdou. Něco převzal, ale ihned si hlavně našel nové. Ono nasednout ve 22:15 na bus a být u baráku ve 22:25, tzn. v čase, kdy MHD linka ani nedojela na náměstí, kde lze přestoupit s centrálním odjezdem ve 22:35 je dost lákavé a hlavně, tím autem tam ten člověk nebude rychleji, nebo do 5 minut se započtením docházky, protože se by jeli stejnou trasou.

Takže ano, na střídání směn přímé a hlavně rychlé spoje, pokud je spojnice sídliště-fabrika mimo centrum výhodnější, tak ji využít. Na ostatní časy stačí obsluha pomocí nějaké "městské" linky.

Mne osobně fascinují konečné Albert, Městský hřbitov a Englišova. Kousek od sebe na skoro docházku, ale musí tam jezdit několik linek, byť síť je spíš ve tvaru kříže, kde by stačilo pár linek s hustým intervalem.
Makrelu neumeješ.
PeT
Sobota, 12. prosince 2020 - 12:00:56  
Neregistrovaný host
Rozvětvení linek na několik konečných na Předměstí nepovažuji za špatné řešení. Jsou to slabší koncové úseky. Důležité je, že se většina linek spojuje na klíčové zastávce u nemocnice (a dalších na Olomoucké). Kdo nechce řešit kdy to pojede, tak z celého sídliště naproti nemocnice, vč. okolí Englišovy může dojít k nemocnici, odkud vždy něco jede. Když tam z nějakého důvodu dojít nemůže nebo nechce, jede mu to i z blízké zastávky, ale s tím, že je nutné jít na konkrétní odjezd.

Vycházím vlastně ze stejného předpokladu, který mě vede k odmítnutí konceptu navrženého ve studii. Když pojede od Nemocnice do centra jediná linka, podeje často, ale při cestě dál než do centra musím vždy přestupovat (pokud se náhodou cíl mé cesty neshoduje s trasou té jediné linky). Když jede od nemocnice do centra více linek, přičemž jezdí v prokladu a v centru jsou garantované přípoje do ostatních směrů, mohu si vybrat, zda mi vyhovuje časté spojení, ale s přestupem, nebo raději půjdu na konkrétní spoj, který mě zaveze přímo.


K těm expresním spojům. Těžko se bavit o konkrétních případech bez znalosti navržených jízdních řádů a oběhů. V mnoha případech bude asi nájezd na linku takovým expresním spojem pozdě, protože ten vůz už tam je potřeba dřív. Ale napadá mě jeden případ, kdy by to snad využít šlo. První dva spoje z Podvihova jedou 15 min. po sobě a pak téměř hodinu nic. Kdyby ten druhý spoj jezdil později až kolem 5:30, vůz na něj může najíždět z vozovny jako expresní spoj Kylešovice - Komárov s příjezdem před 5:30.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 15:40:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 624
Registrován: 7-2017
Mezitím co MDPO vydává studie, absolutně se zapomnělo na jakoukoliv koordinaci MHD s vlaky.

Před třemi lety začal jezdit Regiojet ve 4:30 a kvůli němu se posunul první spoj linky 201, aktuálně ve 4:04 z Kylešovic odjíždějí naprosto zbytečně souběžně trolejbus 201 + autobus 218 (pouze v trase Bílovecká-Divadlo). Důležité však je zmínit, že Regiojet už dva roky jezdí o hodinu později a posunutý přípojný MHD spoj ztratil smysl, do původní časové polohy se však nevrátil.

Nový problém je, že od neděle platí nový vlakový jízdní řád a první ranní vlakový spoj na Ostravu odjíždí z východního nádraží ve 4:04. Takže z Kylešovic při pokusu o přestup z MHD musíte započít jízdu ve 3:20. Za 44 minut se však z Kylešovic k nádraží dostanete i chůzí pozpátku, takže přestup nebude nikdo používat. V opačném směru je to totéž, spoj linky 229 přijíždí k nádraží ve 4:06, dvě minuty po odjezdu vlaku. Předchozí spoj okružní noční linky vám zase na přestup dává zbytečný luxus 22 minutové rezervy.
Čtvrtek, 17. prosince 2020 - 17:02:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 625
Registrován: 7-2017
Už jste viděli a četli novou studii pro MHD Opava?

Zajímavé je, jak bychom se po 20 letech měli v zásadě vracet ke stylu vedení MHD, který vládl v 90.letech (menší počet linek s hustějším provozem, spojení autobusových linek) i jak se opět doporučuje to co minulá radnice zavrhla (zatrolejování ul. Hlavní ke škole), přitom to už snad byl připravený projekt.

Náhodou přílohy ke studii dostupné nejsou?
Pondělí, 11. ledna 2021 - 14:52:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8556
Registrován: 2-2006
Opava koupí nové autobusy na zemní plyn, zaplatí je hlavně evropská dotace
Úterý, 16. února 2021 - 15:32:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6454
Registrován: 6-2005
Jak Vám v mrazech jezdily vozy 32Tr? Dobrý, nebo se to sr...
Makrelu neumeješ.
Pondělí, 01. března 2021 - 19:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5707
Registrován: 11-2007
https://www.cs-dopravak.cz/trolejbusem-kolem-sveta/
Pátek, 05. března 2021 - 20:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2446
Registrován: 9-2005
Má ten člověk vůbec nějaký pojem co to všechno obnáší? Osobně ho neznám a zajímalo by mne, jestli jde o neskutečně naivního člověka co má představu, že jde o takový elektromobil, se kterým lze jezdit všude a tam kde jsou dráty se anarchisticky prostě nabidlovat, nebo o zasvěceného člověka, který přesně ví do čeho jde, chce si vyběhat smlouvy se všemi dopravními podniky po cestě, nereálné úřední vyjímky a k tomu ještě mít nad sebou anděla strážného, aby se na cestě nic nestalo...
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Sobota, 06. března 2021 - 17:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6487
Registrován: 6-2005
Houmr: pokud ne, tak by měl mít kolem sebe lidi, co mu to dokáží zařídit. je to šílené, ale ne nereálné, byť to bude za cenu různých kompromisů.
Makrelu neumeješ.
Středa, 10. března 2021 - 14:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 5-2020
Ze zveřejněného rozhodnutí zadavatele se dá vyčíst, že pětici nových plyňáků dodá SOR.

https://www.vhodne-uverejneni.cz/index.php?m=xenorders&h=orderdoc ument&a=detail&document=2438637

Uchazeči měli předložit doklad, kterým prokáží splnění technické kvalifikace. V případě SORu to byl seznam významných zakázek o dodávkách autobusů s pohonem na CNG pro ČSAD Frýdek-Místek v roce 2020.

Na základě toho se dá předpokládat, že budou dodány autobusy SOR NSG 12.
Úterý, 16. března 2021 - 20:09:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5713
Registrován: 11-2007
https://www.cs-dopravak.cz/nove-autobusy-do-opavy-doda-sor-libcha vy/
Pajzák
Středa, 17. března 2021 - 20:09:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4912
Registrován: 6-2015
Našel jsem překlep v údajích o odstavení. Najde se někdo, kdo to uvede na pravou míru?
https://seznam-autobusu.cz/vuz/9860
Lukas25
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 09:21:52  
Neregistrovaný host
Měl bych dotaz k linkám 203 a 221. Opravdu je víkendový spoj linky 203 v 9:38 ukončen na zastávce U Jaktarky? Nebo se jedná o překlep. Stejný případ pak u spoje linky 221 v 8:48, který je dle JŘ ukončen na zastávce Kylešovice, Hlavní. Dále jedou na smyčku již bez cestujících?
Neděle, 02. května 2021 - 11:41:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 11-2019
Doporučuji si přečíst stránku 14-15 nového měsíčníku Hláska, je tam článek o novém odbavovacím systému, který se bude zavádět od 1.6.2021
https://issuu.com/opava/docs/hlaska_05_2021/1?ff#
Jenki
Neděle, 02. května 2021 - 14:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5754
Registrován: 5-2002
No konečně.

A teď ještě nástup všemi dveřmi a z toho vyplývající zrychlení příšerně pomalé a díky tomu pro mnohé nepoužitelné opavské MHD.
Neděle, 09. května 2021 - 20:28:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8783
Registrován: 2-2006
Před 65 lety dojezdily v Opavě tramvaje, první vůz se podařilo zachovat
Pátek, 25. června 2021 - 08:50:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2744
Registrován: 4-2005
Dvě rychlovky:
Neděle, 27. června 2021 - 08:06:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2221
Registrován: 1-2013
Vážení kolegové, dovolím se zeptat.
V Opavě by měly být dvě měnírny (Čajkovského a Kylešovická). Je ta informace pravdivá?
Neděle, 25. července 2021 - 10:03:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 11-2019
Jaroslav T:Tuto inforamci ti můžu potvrdit [happy]
Neděle, 25. července 2021 - 11:18:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6704
Registrován: 6-2005
A co je vlastně s tou po tramvaji, co měla ještě Hg usměrňovač? Jako existuje i vybavení, ale jestli i je možnost prohlídky, je funkční, resp. probíhá nějaká malá údržba na zachování stavu a tak.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 25. července 2021 - 12:38:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2261
Registrován: 1-2013
Eurokuna: Dík za info.
Neděle, 25. července 2021 - 15:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2262
Registrován: 1-2013
9_tr:
"A co je vlastně s tou po tramvaji, co měla ještě Hg usměrňovač? Jako existuje i vybavení, ale jestli i je možnost prohlídky, je funkční, resp. probíhá nějaká malá údržba na zachování stavu a tak."

To už je dost dlouho zpátky, když mi bylo řečeno, že měnírna Rybí trh sice je vedena jako památka, ale chátrá a není přístupná.
Bugear
Čtvrtek, 12. srpna 2021 - 00:30:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3913
Registrován: 8-2005
@9_tr: Chce sledovat dny evropského kulturního dědictví, během nich tam obvykle bývají prohlídky.
Online výpočet kontrolní číslice
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
pm81
Pátek, 10. září 2021 - 17:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 281
Registrován: 5-2019
Den otevřených dveří - 80té výročí provozu autobusů a 65 let od ukončení TRAM v Opavě
Úterý, 21. září 2021 - 22:22:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5831
Registrován: 11-2007
https://zdopravy.cz/opava-koupi-dalsi-tri-trolejbusy-zaplati-je-z -evropske-dotace-92107/
Jan.maxovsky
Pondělí, 11. října 2021 - 17:59:20  
Neregistrovaný host
Zdravím, neměl by někdo vozové jízdní řády trolejbusů, klidně z období kolem roku 2012? Vyměním za jiná města z tohoto období. Staré snad nezpůsobí poprask, že sháním. Do sbírky, většinu měst už mám, zkouším získat chybějící města.
Jan.maxovsky@seznam.cz
Pondělí, 25. října 2021 - 22:27:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 730
Registrován: 11-2008
Ví se na jakých linkách bude nasazováno kloubové Urbino v rámci testování?
Díky
Pane tvůrčí, se vší pokorou k Vašemu dílu, Vám však musím oznámit, že mne trápíte více, než mi přinášíte radosti. Opravdu si nestěžuji na radost, kterou jste pro mne napsal doposud, ona byla nečekaná a přinesla do mého příběhu zvláštně barevné odlesky ze všech koutů, ze kterých mohla.