Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Dopravci a linky » Archiv diskuse Dopravci a linky do 26. 4. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Dopravci a linky do 26. 4. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 02. dubna 2021 - 08:54:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6435
Registrován: 12-2004
Brno - Jihlava - Praha od 7.4. u SA:
https://www.regiojet.cz/jizdni-rady-a-zastavky/jizdni-rady/index. html?timetableId=5575876003
Pátek, 02. dubna 2021 - 09:18:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6436
Registrován: 12-2004
Praha - Znojmo:
https://www.regiojet.cz/jizdni-rady-a-zastavky/jizdni-rady/index. html?timetableId=5561739009
Pátek, 02. dubna 2021 - 22:18:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 358
Registrován: 9-2007
Martinmarilynmanson:
"Lidí tam úplně málo nebydlí, ... Samozřejmě, obce by zájem měly."
normal:
" protože už tenkrát se to nevyplatilo. Co tam hledá kdo za štěstí v dnešní době není jasné."
Tyhle dva příspěvky si trochu protiřečí, tak jak to vlastně je?

Jasné mi to celkem je - snaha propojit odříznuté obce tradiční trasou, klikatější ale km podobnou.
Jo a zde zmiňovaná linka 380901 na Blatnou už má aktualizovaný JŘ
"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Martinmarilynmanson
Sobota, 03. dubna 2021 - 08:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11202
Registrován: 12-2007
Tyhle dva příspěvky si trochu protiřečí, tak jak to vlastně je?
Ta otázka zní, jestli je reálný zájem využívat z této oblasti přímé spojení do Prahy. Věřím, že obce by zájem měly, ale podle mého se komerční doprava z této oblasti nevyplatí, muselo by to pýt s finanční podporou obcí/krajů. Koneckonců, ani linka Praha - Plánice, která jezdila Pá/Ne, už nejezdí. Párkrát jsem potkal bus mezi Nepomukem a Kasejovicemi v neděli a vytíženost žádná sláva...
Be clever - use public transport!

Vše není tak jak se zdá...
Sobota, 03. dubna 2021 - 19:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2399
Registrován: 4-2003
Myslím si, že tento typ linek Praha - kamsi do periferie, provozovaných dopravci s jednou nebo pár linkami rychle odumře, protože toho v dnešní době nemá moc co přinést, a to ani obcím, které o to údajně stojí. Spoléhat se na linku, která sice jede přímo z Prahy, ale na druhém konci plní funkci vymetáku a jakoby supluje ZDO, díky čemuž kraj jakoby ušetří, jde fakticky proti zájmům obcí. Takový spoj dnes jezdí, ale za týden to jezdit nemusí nebo v jiné poloze jen na základě rozhodnutí dopravce, který navíc neřeší vůbec žádné návaznosti - děkuju nechci a neměly by to chtít ani obce.
Sobota, 03. dubna 2021 - 21:40:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4801
Registrován: 4-2003
Suri:

Tak určitě lepší linka s uvedenými nevýhodami nežli žádná linka... To, že nějaký dopravce má jen 1-2 linky a kromě toho jezdí zájezdy, nemusí být nutně na škodu.

Trasa, která je na venkovském konci linky více vymetací, je taky v pořádku - spoj je rychlý v tom úseku, kde je nejvíce obsazený, a jak se v průběhu trasy vyprazdňuje, začíná "paběrkovat" obsluhou většího počtu zastávek a příp. i klikacením trasy, aby přilákal aspoň někoho. Takhle to prostě je a pokud není na obou koncích linky nějaké velkoměsto, jinak to ani být nemůže. Kdyby si dopravci řekli, že dálková linka nesmí mít mezizastávkovou vzdálenost menší než třeba 20 km, tak by tím momentem přestaly existovat mj. všechny dálkové linky do hor. To snad nechceme...?

Jinou otázkou je udržitelnost těch linek, které v dnešní době vznikají doslova ze zoufalství - zakládají je zájezdoví dopravci, co nemají práci. Pokud se tomu dopravce bude věnovat, linku vychytá, "rozjezdí" a udrží jí dlouhodobě, je to jedině dobře. Samozřejmě tu ale bude dost takových, co mají velké oči, něco zkusí a vylámou si na tom zuby. Anebo budou jezdit pár měsíců a jakmile se zájezdy obnoví, tak linku hned zavřou. Pokud do toho někdo od počátku jde s tím, že linka je "dočasná nouzovka" a uteče z ní, jakmile získá práci jinde, neměl by to radši dělat vůbec, s tím souhlas...
Sobota, 03. dubna 2021 - 22:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2402
Registrován: 4-2003
Jenda_z_hk: Tak určitě lepší linka s uvedenými nevýhodami nežli žádná linka...

Já neříkám žádná linka - když to krajský objednatel uchopí za správný konec a zabezpečí určitou úroveň obsluhy území včetně víkendů, samozřejmě s návaznostmi, garantovanými přestupy, s definovanými standardy a službami, možností jet na jednu jízdenku čímkoliv, co je zařazeno do systému, dost to zvýší atraktivitu a použitelnost a většina krajů se o to snaží. Velmi slušně to myslím udělal třeba POVED v Pošumaví. Jo, mám v tomto systému třeba cestou do destinace přestup nebo přestupy navíc ale nebojím se je použít a nabídka je zpravidla vícekrát denně. U krajských linek probíhá projednávání změn s dotčenými obcemi, což prostě u dopravců, co jezdí na vlastní triko, nehrozí. Ty jednorázové linky o jednom páru spojů s podivnými trasami a mnoha datumovými poznámkami měly svoje místo před lety, kdy neexistovaly IDS, tarifní integrace, koordinace spojů a podobné moderní vychytávky, které se dnes už berou jako standard a samozřejmost.
Sobota, 03. dubna 2021 - 22:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13816
Registrován: 5-2004
"rasa, která je na venkovském konci linky více vymetací, je taky v pořádku - spoj je rychlý v tom úseku, kde je nejvíce obsazený, a jak se v průběhu trasy vyprazdňuje, začíná "paběrkovat" obsluhou většího počtu zastávek a příp. i klikacením trasy, aby přilákal aspoň někoho"

Tohle asi na závadu opravdu není. Ale musela by to být linka s "použitelným" počtem spojů. Aspoň 2 ráno do města a odpoledne tak 3 z města. 1 pár jako v padesátejch letech kde to při návratu buď znamená pročekat i pár hodin nebo naopak to ujede a jsem v [zadnice] šanci nemá.

Ovšem problém je že většinou na těch víc spojů zas celkově není frekvence, zejména pokud by měl bus udělat 2 otočky tj jet i proti směru frekvence. A mít 3 páry spojů pro 3 busy "3x ráno tam a 3x odpoledne zpět" asi taky nebude terno.

Ostatně i v předkovidových časech se každou chvíli objevil dopravce i na zdánlivě zajímavé trase typu Praha - krkonoše aby záhy zjistil že to není zlatej důl a skončil.
Sobota, 03. dubna 2021 - 22:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1104
Registrován: 5-2006
Suri: "když to krajský objednatel uchopí za správný konec"

Akorát, že IDS systémy nejsou koncipované na to, aby tu platily dálkovou dopravu, což přesně tyto linky jsou...

A současný tlak na brutto smlouvy ani příliš nenabízí možnost nějakého kompromisu.
Neděle, 04. dubna 2021 - 01:34:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4802
Registrován: 4-2003
Suri: Jak už zmínil Jspetrak, jsou to úplně odlišné segmenty. Krajská dotovaná doprava dálkovou linku většinou nezastoupí, protože je moc pomalá a vyžaduje přestupy. Naopak dálková linka si sice ve svém koncovém úseku může hrát na regionálku, ale její časová poloha vychází především z poptávky dálkové frekvence - takže nějaké návaznosti a to, aby ve svém zastávkovém úseku vhodně doplnila krajské linky, je zkrátka na druhé koleji. Jen málokdy se to povede skloubit tak, aby dálková linka mohla tu regionální zastoupit a získat v části trasy dotaci. Navíc v poslední době to ještě znesnadňují požadavky krajů na nízkopodlažní vozy, které jsou pro dálkové linky nevhodné... Takže jediná interakce těch nově vznikajících dálkových linek s krajskými organizátory zpravidla spočívá v udělení "paragrafových" zákazů místní přepravy.

Petr_vlček:
"Ale musela by to být linka s "použitelným" počtem spojů. Aspoň 2 ráno do města a odpoledne tak 3 z města. 1 pár jako v padesátejch letech kde to při návratu buď znamená pročekat i pár hodin nebo naopak to ujede a jsem v [zadnice] šanci nemá."
Takhle univerzálně bych to neříkal... Záleží na poptávce a hlavně na stávající nabídce spojů. Můžou být situace, kdy nová linka s jediným párem spojů smysl dává.
Martinmarilynmanson
Neděle, 04. dubna 2021 - 20:02:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11203
Registrován: 12-2007
tento typ linek Praha - kamsi do periferie, provozovaných dopravci s jednou nebo pár linkami rychle odumře
Ten proces započal bohužel v 90. letech a pokračuje stále, COVID tomu jen dodá a zruší se část další dálkovky. To, že Ministerstvo řeší vlaky, ale neřeší dálkové autobusy, je podle mě systémová chyba.

Ale musela by to být linka s "použitelným" počtem spojů. Aspoň 2 ráno do města a odpoledne tak 3 z města. 1 pár jako v padesátejch letech kde to při návratu buď znamená pročekat i pár hodin
S tímhle nesouhlasím. Lidi na venkově, kde obecně jezdí veřejná doprava méně, jsou zvyklí jednak chodit včas a do Prahy jim stačil zpravidla 1 - 2 spoje za den. Ale je pravda, že ten počet lidí, kteří by jeli na výlet do Prahy (nebo k doktoru, na úřady, na výlet atd. atd.) je prostě menší a menší a zpravidla se to bez dotace neobjede. Bohužel, málokterý kraj si může dovolit luxus platit velkou část linky mimo svoje území (třeba po dálnici, aby platil spoj alespoň na Černý Most, Zličín atd.), pro Středočeský kraj pak linky po dálnici nemají žádný přínos, takže nemají důvod je hradit.

Leckteré tradiční dálkové linky také zanikají s novými výběrky, kdy soutěž nevyhraje původní dopravce, nebo se mu nevyplatí provozovat k xx vozům dle požadavků soutěže dva dálkové autobsy. Nyní jsem významně rozšířil svojí sbírku starých dálkových JŘ a je často až neuvěřitelné, kam všude jezdily dálkové autobusy a leckdy v jaké frekvenci. Viz třeba spoje Klášterec - Kadaň - Podbořany - Praha.
Naopak je skvělé, když dálkové linky podporují oba kraje, viz např. linka 323 Plzeň - Karlovy Vary.
Be clever - use public transport!

Vše není tak jak se zdá...
Středa, 07. dubna 2021 - 08:02:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1516
Registrován: 7-2010
Martinmarilynmanson: Kolego, smím se zeptat, jak kraje podporují linku Plzeň - Vary? Jde o finanční kompenzace, nebo pouze o nějakou exkluzivitu na trase? Děkuji předem za reakci [happy]
Středa, 07. dubna 2021 - 09:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170
Registrován: 10-2019
Odpovím Vám za pana MMM,linka Plzeň-Vary je vedena v celém úseku jako ZVS a to na území každého kraje zvlášť s plnými dotacemi od obou krajů na dané úseky v rámci toho kterého kraje.Takže KÚ Plzeňského platí Plzeň-Bezvěrov,KÚ Karlovarského Toužim,Nežichov,háj.-Vary a je to jako u ostatních linek vedených v ZDO či lépe ZVS. Přičemž si samozřejmě koordinátoři krajů úzkostlivě hlídají,až na drobné výjimky u 440080 souběh dotované a nedotované dopravy tak,aby nedošlo k ohrožení dotovaných spojů.Takže kdokoliv by chtěl jezdit Vary-Plzeň,musí počítat s horou paragrafů,anebo si zvolit časy mimo,tzn. 30 min. před anebo 15 po.

(Příspěvek byl editován uživatelem Info.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Info.)
Středa, 07. dubna 2021 - 11:07:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13836
Registrován: 5-2004
"S tímhle nesouhlasím. Lidi na venkově, kde obecně jezdí veřejná doprava méně, jsou zvyklí jednak chodit včas a do Prahy jim stačil zpravidla 1 - 2 spoje za den. Ale je pravda, že ten počet lidí, kteří by jeli na výlet do Prahy (nebo k doktoru, na úřady, na výlet atd. atd.) je prostě menší a menší"

No právě. Na rozdíl od dávných časů má naprostá většina lidí možnost jet i jinak a to IAD. Buď až do té Prahy nebo pokud je při cestě nějaký použitelný uzel často jedoucí VHD tak k němu. A spíš to bývá vlak než "páteřní bus" jedoucí prakticky po stejné trase jako auto jen o dost pomalejc.

I v různejch IDS kde o víkendu sem tam nějaký bus jede je vidno kterak fungují dovozy na vlak auty.

Jo dálkový linky byl skoro stejně tlustej JŘ jako třeba kraj severočeský.... A některý linky byly přímo postavený na úsekových frekvencích (takovej Harrachov - Přerov).
Martinmarilynmanson
Středa, 07. dubna 2021 - 18:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11204
Registrován: 12-2007
To je pravda [proud]



Podle mého pořád existuje mnoho oblastí, kde je vlak prostě nepoužitelný, protože do Prahy jede oklikou, či nejede vůbec, takže cestou do Phy musí člověk x krát přesedat. Třeba Podbořansko [happy] A znám dost lidí, kteří si do Prahy autem netroufnou, nebo ho ani nemají.
Be clever - use public transport!

Vše není tak jak se zdá...
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 10:15:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1517
Registrován: 7-2010
Info: Perfektní, děkuji za informaci.
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 11:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6438
Registrován: 12-2004
http://www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L421306_210501_299406.p df
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 12:36:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 171
Registrován: 10-2019
Tak tomu říkám linka,panečku,šotosen všech a pan kolega MMM má spojení z Petrohradu na Prahu.[lol] I když třeba to potenciál bude mít,a když tam vyjede Citelis,šotouši se porvou o židli.[proud]
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 13:14:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 438
Registrován: 5-2005
Mám dojem, že podobnou linku jsem před pár lety viděl 1.4. coby návrh integrace linky Praha - Karlovy Vary do PID [proud]
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 13:58:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2146
Registrován: 1-2013
Martinhd:
"Mám dojem, že podobnou linku jsem před pár lety viděl 1.4. coby návrh integrace linky Praha - Karlovy Vary do PID [proud]"
Dojem je správný, taky si na to vzpomínám.
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 14:11:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6439
Registrován: 12-2004
http://www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L721311_210412_299429.p df
Martinmarilynmanson
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 16:25:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11205
Registrován: 12-2007
Tak tomu říkám linka,panečku,šotosen všech a pan kolega MMM má spojení z Petrohradu na Prahu
Koukám, že dopravce DS rozjíždí linky do Prahy, Plzně, Chebu, Klášterce, to jsem zvědavý, jak dlouho mu to vydrží. Kdysi byla ještě linka Karlovy Vary - Podbořany - Liberec, tak možná bude ta další [proud]
Be clever - use public transport!

Vše není tak jak se zdá...
Čtvrtek, 08. dubna 2021 - 16:32:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1105
Registrován: 5-2006
Martinhd:
"Mám dojem, že podobnou linku jsem před pár lety viděl 1.4. coby návrh integrace linky Praha - Karlovy Vary do PID [proud]"

Takový JŘ mi přijde jako noční můra Kraje podporují dálkovou dopravu a v rámci ZVS plně ji integrují do IDS [sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem jspetrak.)
Pátek, 09. dubna 2021 - 12:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 970
Registrován: 4-2019
Kdo si hlídá novinky na portále IDOS ve vývěsných jř, namasírujte si svaly:
včera počet pdf souborů 7302, dnes 8048. [coze]
V Chapsu mají jistě z konce nouzového stavu "radost". A to ještě řada změn spočívá jen ve zkrácení platnosti jř do 11.4., takže se v počtu souborů zatím neprojeví.
Pátek, 09. dubna 2021 - 14:05:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6441
Registrován: 12-2004
www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L133390_210419_300165.pdf
Pátek, 09. dubna 2021 - 22:44:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1106
Registrován: 5-2006
pdk:
"Kdo si hlídá novinky na portále IDOS ve vývěsných jř, namasírujte si svaly:
včera počet pdf souborů 7302, dnes 8048. [coze]
V Chapsu mají jistě z konce nouzového stavu "radost". A to ještě řada změn spočívá jen ve zkrácení platnosti jř do 11.4., takže se v počtu souborů zatím neprojeví."

Jako by nestačilo to hromadné přejmenování zastávkem v KHK, výměna dopravců v rámci IREDO a další hromadné akce. Do toho každé 2-3 týdny změny všeho, protože nikdo neví, kdy budou/nebudou spoje potžeba, když Vláda oznamuje opatření asi jako SŽDC zpoždění Avaly... Radost z toho máme všichni "ajťáci" stejnou. [crazy] [uhoh] [angry]

Stále ale mám respekt před úřady, které toto vše musí projít a schválit.
Martinmarilynmanson
Pátek, 09. dubna 2021 - 22:49:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11209
Registrován: 12-2007
Jo, je to masakr... do toho obnovit původně platné výlukové JŘ kvůli všemožným uzavírkám, oznámení na poslední chvíli s tím, že se to možná dotkne řady okresů, o kterých se řeklo zas o den později... [crazy][angry]
Be clever - use public transport!

Vše není tak jak se zdá...
Sobota, 10. dubna 2021 - 17:35:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 4-2019
A to podle webu Chapsu (detaily aktualizací z 10.4.) čekají v databázi další davy linek se změněnými jř, což se na stránkách vývěsných jř projeví až v pondělí.
Zajímavě v tom seznamu působí čísla linek 100401 a 101401 - vida, najednou s pražskou licencí.
Těch linek, na kterých se "jen" zkrátí platnost "výlukových" jř a vrátí se předchozí, opravdu není málo - dost jich vidím v Plzeňském kraji, taky v Olomouckém, tu a tam něco jinde. Ostatní kraje to spíš řeší novými jř od 12.4. Mluvím zatím jen o várce z 9.4., tu z 10. zatím nelze posoudit.
Středa, 14. dubna 2021 - 10:01:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6444
Registrován: 12-2004
http://www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L721309_210415_301371.p df
Středa, 14. dubna 2021 - 10:06:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6445
Registrován: 12-2004
http://www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L650200_210501_301331.p df
Středa, 14. dubna 2021 - 15:28:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 979
Registrován: 4-2019
Na webu Chapsu se objevilo toto sdělení:

"Provedli jsme násleudjící drobnou úpravu v zobrazovaných informacích na webu CHAPS:

informace o provedených změnách dat autobusových spojů již nebudou zveřejňovány.

Aktualizace dat jízdních řádů pro potřeby vyhledávačů z rodiny IDOS.cz provádíme i nadále každý pracovní den.

Zveřejňování těchto dat ke stažení pro off-line verze vyhledávačů pak provádíme jako v minulosti každé pondělí, středu a pátek (pokud daný den není státním svátkem)."

Tato tzv. drobná úprava v podstatě likviduje jakoukoli rozumnou možnost se dozvědět o změnách jízdních řádů autobusových linek [ko], pokud tedy nehledám jedinou linku, což bývá velmi vzácný případ. Jediné, co tedy zbývá, je prohledávání stránek vývěsných jízdních řádů a pátrání, co se od poslední návštěvy změnilo - to není zrovna jednoduchá práce a hlavně je časově náročná. [coze]
Jako kdyby se Chaps snažil, aby se uživatelé o provedených změnách pokud možno nedozvěděli ... Doba, kdy na stránkách vývěsných jř bývaly dokonce i seznamy novinek s odkazy, je bohužel už dávnou minulostí. [kladivo]
Mauricio
Středa, 14. dubna 2021 - 15:49:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9796
Registrován: 4-2005
A k čemu takové informace potřebuješ?
Středa, 14. dubna 2021 - 16:13:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 980
Registrován: 4-2019
Mauricio:
"A k čemu takové informace potřebuješ?"
Abych se dozvěděl, u kterých linek si mám stáhnout nové jízdní řády. Od doby, kdy v sekci vývěsných jř přestali zveřejňovat novinky, byl toto jediný zdroj. Nemám chuť obden propátrávat databázi.
Středa, 14. dubna 2021 - 17:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1107
Registrován: 5-2006
pdk: Tak on ani ten ministerský FTP server ftp.cisjr.cz není o moc čitelnější... Chaps tam posílá jediný mamutí ZIP, jednotlivé JŘ tam jsou vložené jako náhodně očíslované soubory 1 až N s tím, že každý den se obsah pod číslem prohodí. A když sleduju obsah portal.idos.cz vs. portal.cisjr.cz, tak IDOS mívá data o několik dní dříve. Asi nejlepší pokus o strojové zjištění novinek, co jsem viděl, má Radek Papež:

https://portal.radekpapez.cz/novinky
Středa, 14. dubna 2021 - 17:18:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6446
Registrován: 12-2004
MMM: V pátek a neděli se vrací od 16.4. spoje na Kryry - Podbořany - Praha[happy]
Pátek, 16. dubna 2021 - 09:30:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 984
Registrován: 4-2019
Jspetrak:
"Asi nejlepší pokus o strojové zjištění novinek, co jsem viděl, má Radek Papež:

https://portal.radekpapez.cz/novinky"
Ano, toto bude asi vhodná cesta. Samotné soubory z těchto stránek sice nevyužiji (jdf mi celkem k ničemu není a excelovské soubory u frekventovanějších linek končí bůhvíkde za pravým okrajem obrazovky). Ale ty odkazy na portály IDOS a CISJR jsou velmi užitečné.
Bohužel v řadě případů změny jř spočívají v prodloužení nebo zkrácení doby platnosti (např. minulý týden to v některých krajích bylo přímo masové), což se v názvu souboru nijak neprojeví a autor upozorňuje, že toto nelze rozpoznat. Zatím nevím, zda se mu povede rozpoznat případ, kdy má linka nový jř se stejným datem platnosti jako starý, ale v názvu souboru je jiné pořadové číslo na konci (taky častý případ). V minulosti se stalo, že u některých linek se jř takto měnily opakovaně, rekord byl 5 či 6 verzí. Stává se, že u linky je původně zveřejněn jř k určitému datu, leč nakonec se k témuž datu objeví výlukový a ten původní je přesunut na pozdější datum se stejným pořadovým číslem v názvu souboru.
Takže uvidím.
Sobota, 17. dubna 2021 - 22:10:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 11-2020
Zdravím, neví někdo, s čím jezdí Jan Kukla z Týna nad Vltavou do Prahy? Předem děkuji za odpověď.
Neděle, 18. dubna 2021 - 07:58:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4241
Registrován: 12-2005
hjguzf: Většinou Setry, já jel loni C954.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 18:02:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6449
Registrován: 12-2004
Od 11.5. by se měl TREDOS vrátit na Třebíč - Jihlava - Praha.
Úterý, 20. dubna 2021 - 18:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6451
Registrován: 12-2004
Podle stránek UB by již měly linky této společnosti ze Zvonařky odjíždět
ze stanovišť "pod střechou"
Úterý, 20. dubna 2021 - 20:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6452
Registrován: 12-2004
Brno - Olomouc:
http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L721341_210426_301625.pdf
Cestovatel
Úterý, 20. dubna 2021 - 20:52:54  
Neregistrovaný host
Zzz Jezdí z 6,7,18 a 37. A na první pohled se může zdát, že je v tom guláš: Provázanost linek UB je to teď pro lidi ještě horší na orientaci. Třeba do Tábora to jezdí z 6 a 7. Dačice 37 a 7. Jihlava zase 6,7. České Budějovice 7 a 37..... A to ještě jsou na IDOS beztak všude uvedena nástupiště 48..
Úterý, 20. dubna 2021 - 23:30:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361
Registrován: 9-2007
[new]http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L470280_210503_301611.pdf[blush]
"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Středa, 21. dubna 2021 - 07:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4244
Registrován: 12-2005
Sirka: Docela se divím, že toto kraj povolil, primárně ty spoje v úseku Hořovice - Praha, kde jezdí PID.
Středa, 21. dubna 2021 - 09:13:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 9-2012
Sirka: Myšlenka zastávky v Praze, Nové Butovice je velmi zajímavá. Je to blíže centru než třeba Zličín, kde končí většina linek z této oblasti.

Podobně je na tom linka 250001 Kralupy nad Vltavou - Turnov - Harrachov, která by měla vyjet 1. 5. 2021. Nástupní stanice Praha, Letňany je rozhodně lepší než Černý Most, který je dost vzdálený centru.

Uvidíme, jak se celkově novým dopravcům bude dařit.
Pajzák
Středa, 21. dubna 2021 - 10:30:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4995
Registrován: 6-2015
Rozdíl v jízdní době z Florence na ČM a Letňany je dvouminutový.
Středa, 21. dubna 2021 - 15:46:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13859
Registrován: 5-2004
"Rozdíl v jízdní době z Florence na ČM a Letňany je dvouminutový"

Zatímco z dálniční křižovatky u ČM to je do Letňan o dost delší než na ten ČM...

Radnice - spoj pouze jedním směrem a to do Prahy na šestou asi trhák nebude. Mimoto mně přijde docela odvážná jízdní doba Hořovice - Butovice i při běžném stavu natož při rozkopané D5 jak to je nyní (a každý rok kolem Berouna). Navíc tam vidím obrat v Hořovicích co vypadá na 3 minuty.

Nemluvě o tom že část spojů PID končí i na těch Butovicích a to právě z Hořovic.

Kraj tohle asi vůbec neřeší neb to nějak nedává smysl.

Harrachov zažije (možná) další pokus dalšího dopravce. Páteční večerní spoj Harrachov - Kralupy bude asi přetékat lidma[rofl].
Pajzák
Středa, 21. dubna 2021 - 16:10:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4998
Registrován: 6-2015
Ano, Letňany dávají smysl jen pro lidi z/do Kralup + z letňanského okolí, určitě ne z centra.

Ten spoj Radnice-Praha nejede, když se podíváš na poznámky. Místo něj je ten kratší. Je mi unikají ty spoje na zavolání, zjevně dopravce moc nepočítá, že by z Hořovic do Zbirohu někoho vezl, takže jízdu od Prahy v případě nuly cestujících v obou směrech ukončí v Hořovicích.
Čtvrtek, 22. dubna 2021 - 07:41:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 362
Registrován: 9-2007
Jspetrak:
"Asi nejlepší pokus o strojové zjištění novinek, co jsem viděl, má Radek Papež"
Asi určitě nejlepší, jen si říkám co z toho má, když na tom webu není ani reklama…
Lovosičák:
"Nástupní stanice Praha, Letňany je rozhodně lepší než Černý Most, který je dost vzdálený centru."
Letňany jsou rozhodně horší, a divím se že dopravce nehledí i na vjezdy které jsou nemalé

Petr_vlček:
"Nemluvě o tom že část spojů PID končí i na těch Butovicích a to právě z Hořovic. "
Kde vidíš prosimtě autobus z Hořovic na Butovice? Že bych se poučil

Petr_vlček:
"Kraj tohle asi vůbec neřeší neb to nějak nedává smysl. "
Zvláštní náhoda je, že ty spoje z Hořovic jedou přesně v mezerách mezi dotovanou dopravou, i pro kolegu švarce mám úvahu že to právě kraj asi řeší. Smysl naopak nedává, že skoro dálkové linky jedou vedle dálnice

Pajzák:
"Je mi unikají ty spoje na zavolání, zjevně dopravce moc nepočítá, že by z Hořovic do Zbirohu někoho vezl"
Mně třeba uniká spoj 113 linky 650200, holt některý spoje dopravci vyhodnocují jako slabší a chtějí aby byl provoz efektivní. U Zbirohu se asi dá čekat že lidi pojedou na vlak, ale třeba se pletu
"Kdo Bakcha příliš velebí, pocítí to ráno na lebi. Pročež mudřec napomíná syna: střez se hochu, zlá jest kocovina!"
Čtvrtek, 22. dubna 2021 - 08:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4810
Registrován: 4-2003
Sirka:
"Mně třeba uniká spoj 113 linky 650200, holt některý spoje dopravci vyhodnocují jako slabší a chtějí aby byl provoz efektivní. U Zbirohu se asi dá čekat že lidi pojedou na vlak, ale třeba se pletu"

Na lince 650200 jde o to, že licence je pardubická a dopravce se rozhodl úsek Pardubice-Praha nejezdit, což se kraji může nelíbit. Takovéto situace se často řeší spojem jedoucím jednou do roka, ale Enjoy Europe to vyřešil spojem na objednávku. Pokud to někdy pojede, určitě to pojede tentýž vůz, co spoj 13 - bude to prostě jen prodloužení tohoto spoje. A hádám, že na základě stížností cestujících, co tím budou chtít jet a nevšimnou si poznámky (v relaci HK-Praha se určitě najdou) se to při příští změně zase zruší.

A k tomu Zbirohu - lidi odtamtud na vlak určitě jezdí (co jiného jim zbývá), ale ta trať neoplývá zrovna spolehlivostí a navíc autobus jim ušetří přestup. Takže věřím, že zájemci se tam najdou.
schotousch
Čtvrtek, 22. dubna 2021 - 10:06:50  
Neregistrovaný host
Ta linka Kralupy - Harrachov je tak velkej nemysl, že to vůbec nemá cenu komentovat... Očekávám maximum 5 lidí ve voze, třeba před červencovejma svátkama...
Mauricio
Čtvrtek, 22. dubna 2021 - 10:20:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9798
Registrován: 4-2005
Ale asi chápeš, že u takových linek vůbec nejde o počet cestujících... Myslím, že u žádné linky vzniklých za poslední rok na poli malých soukromých dopravců nejde o počet reálných cestujících...
Čtvrtek, 22. dubna 2021 - 17:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 731
Registrován: 1-2016
Jakože varianta na již profláknuté "všeci kradnú"? A pak se zjistí, že nejvíc ten, kdo to sám říká?
Radekedar
Čtvrtek, 22. dubna 2021 - 18:03:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2553
Registrován: 6-2008
Sirka:
"Asi určitě nejlepší, jen si říkám co z toho má, když na tom webu není ani reklama… "
Co z toho mám? Dobrý pocit [happy] Určitá forma filantropie, možná…
Celé to začalo v září 2015, kdy Chaps přestal na serveru portal.idos.cz zveřejňovat novinky a excelové verze jízdních řádů. Obě funkce byly dost šikovné, znám hodně lidí, kteří je využívali. Tak nezbylo nic jiného, než si to naprogramovat… Nejdřív ty novinky, pak přibyla i ta konverze JDF do XLSX.

(Příspěvek byl editován uživatelem radekedar.)
Čtvrtek, 22. dubna 2021 - 19:17:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13862
Registrován: 5-2004
Jo pardon, ty Butovice jsou jen ze Zdic.

Hořovice (Zbiroh) Praha - jo, ta trať je na hovno. Na druhou stranu vlak dojede i na Smíchov a hlavák (kde sic okolo nic moc není ale je tam přestup na C na jih a hlavně na vlaky do zbytku republiky.

Ovšem nevím zda to autobus nějak vytrhne a je jedno zda na Zlý čin nebo Butovice. Ona je totiž rozjebaná jako každej rok i D5. Uzavírka od Kařezu někam po Bavoryni (nadlouho), včera něco kutili u Králováku tedy kolona odpoledne od Zdic, dnes ráno v půl devátý poskakující kolona od Rudné až za uzavírku nad okruhem (neb zaseklý okruh kde nebylo kudy z D5 odbočit), odpoledne ta kolona byla už jen od pumpy Rudná...

Bus PID sice vymete Beroun a Královák atd, jede ale taky o dost častějc...
Pátek, 23. dubna 2021 - 07:53:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2417
Registrován: 4-2003
[new] IDPK linka 982 Klatovy – (Hamry) – Nýrsko – Lam – Eck – Arnbruck – Bodenmais [jidlo]
Pátek, 23. dubna 2021 - 08:25:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 1-2007
Tak ta linka již existuje delší čas (několik let). Nejspíše jen v trochu jiné trase. Chtěl jsem ji kdysi využít, tuším, že mi u ní nevycházel přestup v Nýrsku. Dalo se na ní používat na ní nějakou místní turistickou síťovou jízdenku za 9 euro na den pro celou oblast německé části Šumavy.
Sobota, 24. dubna 2021 - 19:02:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 5-2006
Pelhřimov <> Praha, dnešní odjezdy z Říčanského

Mauricio
Neděle, 25. dubna 2021 - 17:28:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9800
Registrován: 4-2005
Nevíte někdo, jak moc se dá spolehnout na 000506 Gepard Express? Reálné zkušenosti? Nějak se mi nechce vypláznout za lupeň onlajn pětikilo a pak jet do Vídně taxíkem, protože minibus nepřijede... Bohužel mezitím co okolní země už chápou, že kvůli virusu není nutné a moudré omezovat dopravu, u nás pořád nic, takže se na 6 ráno do Vídně z Brna nelze dostat jinak než takto. Díky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Pondělí, 26. dubna 2021 - 11:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1017
Registrován: 4-2019
Vypadá to, že na portálu R.P. s jízdními řády se už týden nic nezměnilo - poslední novinky jsou z 16.4.