Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Hradci Králové » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Hradci K... do 06. 12. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Hradci K... do 06. 12. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
7777
Pátek, 13. listopadu 2020 - 18:52:30  
Neregistrovaný host
Dobrý den, budou v příštím roce nějaké nové vozy???? Děkuji za odpověď.
Pátek, 13. listopadu 2020 - 20:08:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 746
Registrován: 10-2011
No ono v okrese HK hlavně o víkendu regionální autobusy moc nejezdí a oproti tomu 5 nebo 13 jezdí dost dobře, takže nevím, jestli by se toho Slatina a Rusek chtěly vzdát. Ale všechno tohle začíná a končí u integrace MHD do IREDa. Pak by šel dělat nějaký proklad.
14Tr07
Pátek, 13. listopadu 2020 - 20:11:11  
Neregistrovaný host
Předvánoční Hradec před 35 lety-zbrusu nové 14Tr07,14Tr05,ŠM11,9Tr,B731:https://www.google.com/search?q=hradec+kralove+1985&prmd=imsvn&sx srf=ALeKk01KYWhglOiZFhh04IMK9kDQyvKK3A:1605293714179&source=lnms& tbm=vid&sa=X&ved=2ahUKEwi9wN-MmYDtAhUPHxoKHRM1D6IQ_AUoBHoECCAQBA& biw=320&bih=406#
Pátek, 13. listopadu 2020 - 20:32:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4481
Registrován: 8-2002
ad Venda Voltr: v roce 2010, kdy se dělala optimalizace meziměstské dopravy, tak o víkendu jezdila linka 5 s meziměstskou do Slatiny v prokladu. Linka 5 vždy z nádraží v 03, meziměstská sice nejezdila ani nejezdí každou hodinu, ale drží si svůj odjezd ve 35 kvůli dalším přípojům po trase. Jenže linka 5 se změnila na odjezdy po půl, takže jedou v obou směrech společně.
Ešus
Sobota, 14. listopadu 2020 - 02:07:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 507
Registrován: 9-2013
Venda Voltr: Poznámku "pokud by jezdila" jsem myslel "pokud by jezdila dobře". Takže jestli regionálka jezdí málo, určitě je vhodné ji na městském úseku nějak zahustit - avšak tak, aby nevznikaly souběhy...
Sobota, 14. listopadu 2020 - 09:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 747
Registrován: 10-2011
Takhle, co vím, tak "rekord" v okrese HK drží 101 s 8 páry spojů o víkendu, za ní 111 se 7, případně mě můžete opravit. Ale dokud není tarifní integrace a regionálka nejezdí na podobné trase jako městská, tak to nemá cenu. Lidé ze Slatiny by si asi dost stěžovali, že místo 1x za hodinu by jim jel autobus 1x za 2 hodiny k Albertu a Kauflandu, pokud by se dělal proklad formou redukce stávající nabídky MHD. Pokud by se stávající nabídka pouze doplnila, bez redukce, pak by se za stejné peníze mohla zařídit mnohem lepší dopravní obslužnost, to ano. Ale stále se naráží na tarifní problematiku.
Sobota, 14. listopadu 2020 - 16:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 895
Registrován: 3-2009
Zdravím a doplním svůj pohled.
Tarifní integrace je na prvním místě a měla by předcházet případné další úvahy.
Dále je potřeba místo zastávek Šimkova a Pospíšilova stavět na zastávkách MHD Muzeum a Průmyslová škola.
Z nějakého nahrazování MHD regionálkou v podmínkách Hradec žádné velké úspory nebudou, až na pár výjimek (viz níže) jsou "karty" mezi MHD a regionálku rozděleny dobře. Kraj přispívá na obsluhu obcí MHD (plus si doplácí jednotlivé obce). Ponechávání obsluhy okrajových částí do regionálky znamená zbytečné přeplňování regionálky (a musím-li ji posílit, tak jaký to má ekonomický smysl?), ale hlavně zpomalování. Cestující z regionu v tom autobuse sedí už dost dlouho a ne aby se to ještě zdržovalo. Ponechání obsluhy okrajových částí regionálce "mimo špičku" - a pak by regionálka měla stavět na všech zastávkách po HK? Reálná úspora "skoro nic", protože na fixních nákladech jsem neušetřil (kvůli špičce ta vozidla stejně musím mít...)
Jezdit regionálku skrz Hradec - to prosím taky raději ne. Nebude to fungovat, ty linky jsou na to příliš dlouhé, typicky mají tak kolem hodiny (ale vzhledem ke struktuře osídlení v okolí HK je logické, že jsou tak dlouhé).

Na dvouhodinové trase by bylo buď zbytečně moc rezervy, nebo by to jezdilo každou chvíli zpožděné... radiální linky jsou fajn v MHD a i v menších městech, dokázal bych si jejich rozvoj představit třeba v Jaroměři (až bude obchvat), Rychnově n.Kn., ale v Hradci teda ne.
Ohledně Pardubického kraje - co by mělo jet kam skrz Hradec? Nějaká linka třeba Pardubice - HK - někam řekněme třeba na Hořiněves? Že by se zasekla v koloně v Pardubicích a pak v Hradci? Děkuji, nechci...

Autobusy obecně jsou prakticky vždy pomalejší než auto (stejná silnice, ale zastavují) a díky obsluze okrajových částí MHD se vytváří celkem pěkný pásmový provoz, který udržuje cestovní dobu z regionu do HK na ještě přijatelné úrovni.
Co by se mělo udělat (za předpokladu tarifní integrace) je náhrada linky 26 regionálkou (lze bez problémů zajistit bez potřeby vozidla navíc) a taktéž obsluhu Bělče přenechat regionálce.
Zastavování "Na Brně" místo "Futura" jako zásadní problém nevidím, regionálka nemá stavět na každém rohu a Na Brně je asi nejlepší bod, pokud se má vybrat jeden, který to tam rozumně všechno obsáhne. Nebo by Ti Futurum přišlo lepší, když už se pak v HK nestaví? (Resp. teda 650 má ještě Nový HK). Nebo by stavěl oboje? S linkou HK - Svitavy?
(Naopak považuju za nesmysl zastavování regionálky například Na Okrouhlíku).
Taktéž je podle mě hodně na zvážení, jestli by nebylo lepší mít zastávku "Vlčkovická" pro regionálku přímo na ulici Pardubická a nezdržovat se zajížděním k Albertu, kam stejně téměř nikdo nejezdí a zdržuje se drtivá většina lidí jedoucích do HK.

Víkendová obsluha na některých linkách by si posílení určitě zasloužila. Třeba takové Libčany nebo Roudnice vzhledem ke své velikosti a vzdálenosti od HK mají obsluhu opravdu mizernou, je to ostuda. Taktéž by na významných linkách, které napojují velké obce a nejbližší města (alespoň 101,111,112/305,504,650) měly jezdit i o víkendu spoje pozdě večer (kolem 22:30), možná i v noci (ale ty vyloženě noční člověku chybí hlavně tak ve věku 15-25 let, pak se ty životní priority mění [happy]) - je to krásně vidět třeba na složení cestujících v nočním vlaku z HK do Pardubic.
Sobota, 14. listopadu 2020 - 20:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 748
Registrován: 10-2011
Tak ono krom spojení HK - Pce a rychlíku od Prahy o půlnoci tady moc regionálního spojení v noci nemáme ani ve všední den. Poslední rozjezd z HK je ve všední den v 22:40, o víkendu o cca půl hodiny dřív, což je sice akorát pro zaměstnance z odpoledních směn. Ona by byla otázka, jestli by se třeba pátek/sobota nevyplatilo prodloužit poslední rychlík z Prahy do Trutnova. Ale to už jsme off-topic v tomto tématu.
26 by si určitě zasloužila nahradit regionálkou. Otázka je, jestli je DP levnější než kraj, nebo je to kvůli tomu tarifu, nebo už jen ze zvyku. Pokud se ale dívám správně v registru smluv, tak 26 dotuje kraj.
Ešus
Neděle, 15. listopadu 2020 - 01:12:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 508
Registrován: 9-2013
Rosťav: Je pravda, že občas bych ve svých úvahách měl spadnout na zem a uvědomit si, že nejsme ve Švýcarsku, kde veřejná doprava jezdí včas a do regionálních autobusů se nastupuje všemi dveřmi. U nás je to dost významný faktor, který se projevuje na cestovní době, a uznávám, že cestující Holice - HK by asi nebyli nadšení, že už u Futura a Zimního stadionu nastupují cestující směr Hoříněves a platí mincemi nebo ještě hůře IREDO kartou.

S tou Bělčí souhlas. Linka 26 je podle mě dána hlavně tarifně v kombinaci s tím, že ve špičce se naplní autobus jen cestujícími ze Stěžer a Stěžírek. No a proč s nimi jezdit přes Svobodné Dvory, když to lze rychleji (= levněji a atraktivněji) přímo. Prostě je to důsledek myšlení "regionálka neexistuje", a kdo si koupí předplatní jízdenku na MHD, regionálkou už nepojede... Jak už jsem psal, možnost nahrazení MHD regionálkou vidím hlavně v době, kdy by regionálka tu frekvenci pobrala. Pokud by tedy kraj někdy objednal lepší večerní a noční dopravu do vzdálenějších vesnic, mohla by na to zareagovat MHD omezením provozu.

Vsuvka: U toho nočního páru vlaků HK - Pardubice je zajímavé, že každý vlak má úplně jiné cestující. Já mám zkušenosti se směrem z Pardubic do HK a mezi cestujícími rozhodně není jen mladá generace. K vidění jsou i letištní cestující, navrátilci z večerních divadelních představení v Praze apod. Náš učitel na gymnáziu dokonce kdysi takový výlet do Národního divadla plánoval, ale nakonec jsme se spokojili s dopolední předpremiérou. :-) A ten vlak do HK má překvapivě nástup i v Čeperce (většinou cestující do Opatovic), ale to už je zase ta mladá generace z hospody. :-)

Přestat zastavovat Na Brně mi nepřijde jako dobrý nápad, už jen kvůli dojížďce do práce (areál Petrof, Benešova tř.). Myslel jsem to spíše jako zastávku navíc nebo náhradu Hotelu Garni. Návrhy na zastavování u Průmyslové školy a Muzea se mi líbí, ale bez stavebních zásahů to nepůjde. Zcela jistě by bylo potřeba prodloužit záliv u Muzea směr z THD. U Zimního stadionu totiž odbavování regionálky výrazně narušuje plynulost provozu v odpolední špičce. Stačí, aby v zastávce zastavil regionální autobus a za ním stojící trolejbus už stojí na přechodu a vyčnívá do jízdního pruhu. Pokud přijede další vozidlo MHD, musí čekat na odjezd toho prvního, což blokuje dopravu. A vůbec nejhorší situace je, když regionální autobus zastaví za autobusem MHD a v této pozici nějakých 5 minut odbavuje cestující. Autobusy MHD pak stojí v jízdním pruhu a doprava v celé Komenského ulici stojí (viděno několikrát na vlastní oči).

Teď zase budu radikální (a možná příliš helvétofilní), ale obecně bych uvítal, kdyby na nejvytíženějších příměstských linkách v okolí velkých měst byl nástup všemi dveřmi a "oko". Teď se bavím hlavně o Praze, kde je až bizarní, jak se cestující řadí do několika front vedle sebe a následně klidně 10 min nastupují do kloubového autobusu. Podobně třeba "MHD" Milovice, kde v ranní špičce má jízdní doba odhadem tak 30-40% podíl na cestovní době, odpoledne to bude kolem 50 %. Kdyby se nástup předními dveřmi odboural, cestující by mohli být doma klidně o 4 min dřív, protože by se nečekalo, až se část vlaku jedněmi dveřmi (s odbavováním) přelije do narvaného autobusu.
Na druhou stranu, pokud by se tohle zavedlo, regionálku by jistě více využívali městští cestující a smazal by se ten pásmový efekt.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ešus.)
Pondělí, 16. listopadu 2020 - 20:25:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 897
Registrován: 3-2009
Otázka je, jestli je DP levnější než kraj
To záleží, zda by to "kraj" uměl zajistit bez nárůstu vozidla. Pokud ano, pak by byl levnější kraj.
nebo je to kvůli tomu tarifu
To asi zejména. Na druhou stranu významná část jsou děti do ZŠ Kukleny a ty odpoledne jezdí ne úplně málo zpátky regionálními busy, takže možná zrovna tento konkrétní případ není až tak zcela závislý na tom tarifu (tím nikterak neobhajuji neintegraci!)
nebo už jen ze zvyku. Pokud se ale dívám správně v registru smluv, tak 26 dotuje kraj.
Ano, kraj na ni přispívá. Zvyk se samozřejmě taky "nějak" uplatňuje, ale není tomu tak dávno, co se rozložení spojů, na které kraj přispívá, měnilo.

U toho nočního páru vlaků HK - Pardubice je zajímavé, že každý vlak má úplně jiné cestující. Já mám zkušenosti se směrem z Pardubic do HK
To souhlas, já mám nějaké zkušenosti s oběma směry a opravdu z Pardubic tam je i "rozmanitá" frekvence do Prahy...

Přestat zastavovat Na Brně mi nepřijde jako dobrý nápad, už jen kvůli dojížďce do práce (areál Petrof, Benešova tř.). Myslel jsem to spíše jako zastávku navíc nebo náhradu Hotelu Garni.
Jako náhrada Garni to je asi k úvaze, ale zase by se zastavovalo na dvou sousedních zastávkách, tj. úplně by se nevyužil jejich potenciál (oblast, která je z nich pěšky dostupná, by se překrývala a zbyla by zóna pěšky nedostupná)... ale uznávám, že to není zcela jednoznačné a je to hodné nějaké další úvahy.

Návrhy na zastavování u Průmyslové školy a Muzea se mi líbí, ale bez stavebních zásahů to nepůjde.
To souhlas. Ideál jsou zastávky "těsně za sebou".

Pokud přijede další vozidlo MHD, musí čekat na odjezd toho prvního, což blokuje dopravu. A vůbec nejhorší situace je, když regionální autobus zastaví za autobusem MHD a v této pozici nějakých 5 minut odbavuje cestující. Autobusy MHD pak stojí v jízdním pruhu a doprava v celé Komenského ulici stojí (viděno několikrát na vlastní oči).
Jelikož jsem studoval na Biskupském gymnáziu, tak to znám velmi dobře. Největší chuťovka byl v pátek spoj do Moravské Třebové, který "tehdy" jezdíval kolem 12:40, ten míval nástup i 30 lidí. Ale i dneska tam jsou dost velké nástupy, posledních několik let už tamtudy jezdí (téměř) všechny spoje směr Holice včetně rychlíků a cestující to využívají dost, někdy tou linkou také jezdím.
Ešus
Pondělí, 16. listopadu 2020 - 22:51:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 509
Registrován: 9-2013
Rosťav: Ono je otázka, kolik cílů poptávky v okolí Hotelu Garni je. V lokalitě převažuje obytná zástavba, je tam ta benzinka, autosalon a pak samozřejmě VŠ koleje. Jenže kromě jejich zaměstnanců má poptávka po obsluze týdenní cyklus, a kdyby studenti od Litomyšle a Svitav jó křičeli, asi by se při nejhorším dalo tam s některými spoji v pátek a v neděli (pokud by vůbec něco jelo) zastavovat. Nevýhoda ale samozřejmě je, že by kvůli tomu přibyl řádek v JŘ a cestující by o to více mohli požadovat zachování zastavování...
Úterý, 17. listopadu 2020 - 08:42:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 898
Registrován: 3-2009
s některými spoji v pátek a v neděli Zastavovat jen v pátek a neděli opravdu ne, jízdní řády je potřeba zjednodušovat a zpřehledňovat a ne v nich dělat chaos... Linka od Litomyšle dneska na Garni nestaví vůbec (tam staví jen 650 - ale obce na 650 jsou tak blízko, že z nich nebude týdenní dojížďka). Tzn. dneska zastavování na Garni neplní funkci týdenních návozů.
Ing.Klomazník
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 13:57:59  
Neregistrovaný host
Dovolím si narušit diskuzi o regionálce, tarifech, přestupech atd[crazy]. Budou se v příštím roce pořizovat nové vozy? Proč ještě jezdí 270-271 když se řeklo že se tyhle vehikly zruší. Bylo by přeci lepší zrušit dva ušmudlaný a prorezlý vehikly ve kterých ještě straší anachronický schody a smrdí tam nafta[kladivo][kladivo]. 149 a 150 jsou 100% NP a rok mladší než prorezlý smradlavý křápy 270 271 co patřel do Choltic. Navíc sól je nedostatek a kloubů tolik, že nevíme co s nima[rofl] A tak je dávám A v neděli na 9(271) kde smrdí a stejně vozí vzduch[kladivo]
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 16:23:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4482
Registrován: 8-2002
Na 0963 jezdí v neděli kloubák proto, že mimo nouzové stav ve školním roce sólo nepobíralo. Možná by stálo za to si někdy zjistit, kolik lidí tím jezdí, než plácat, že stačí sólo.
Host z hk
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 17:20:32  
Neregistrovaný host
Navíc ty kloubáky mají méně najeto oproti sólům, takže si myslím, že budou v lepším stavu než třeba první Citelisy. Ne? [happy]
Host z hk
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 18:12:43  
Neregistrovaný host
Pak tu máme ještě kvalitní elektrobusy, které jezdí a nejezdí a tak koukám řidiči elektrobusů již radši dostávají přiděleny nové Urbanwaye. [lol]
Kuba_j
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 18:42:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4652
Registrován: 8-2005
Jistě, že se budou pořizovat nové vozy a proto se VŘ na nové vozy zrušilo... to je logika zase...

Kdy a kde se řeklo, že se 270 a 271 zruší? A stejně, když se vyřadí 270-271 nebo i 272, tak se tady začne zase prudit proč se nevyřadí 273, 274 a možná i 275 [crazy][nene]. No hlavně když tady jezdí křápy typu e.č.160 apod. [kladivo].
Pěškobus
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 19:25:01  
Neregistrovaný host
...270 271 co patřel do Choltic
A Vy zase patříte do Bohnic!! Nebo kamkoliv jinam, kde budete izolován od společnosti normálních lidí!!
Antischody
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 20:11:09  
Neregistrovaný host
Pěško...Proč sem piseš s takový pí**viny[crazy][crazy] A hlavně že ty seš ten nejnormalnejsí viď[crazy][crazy]? 270-72 samozřejmě patřej do Choltic a do dnešního provozu se už dávno nehodí(schody,smrad, E3, málo místa na nohy,dunění) Je potřeba najet co nejvíc km a pak ty vehikly poslat do Choltic[vypravci][smrt].Pak tady zbudou 273-275 (schody,E3 ,dunění) ale tam se dá aspoň normálně sednout[biggrin][biggrin]. Takže když se dva šmejdy zrušej , nic se nastane, kloubů je nadbytek, ubyde schodů a smradu[vypravci]
Pěškobus
Pátek, 20. listopadu 2020 - 08:59:23  
Neregistrovaný host
Pěško...Proč sem piseš s takový pí**viny

Protože to je pravda! Soustavně to jen dokazujete.

Vehikly 149, 150 atd s ještě vyšším schodem u zadních sedadel než má 270 se z důvodu vysokého opotřebeni stejně rozpadnou[smrt], tak v případě dalšího provozu 270 stejně o nic nejde[vypravci].
Pajzák
Pátek, 20. listopadu 2020 - 09:42:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4466
Registrován: 6-2015
Je potřeba najet co nejvíc km, aby mohly do Choltic. A proto každé jejich vypravení komentuješ jako národní katastrofu. [crazy]
sev
Pátek, 20. listopadu 2020 - 17:43:37  
Neregistrovaný host
Stále to píšu, proč vůbec někdo na dotazy kolem čmoudnů, duňáků a podobných kravin odpovídá... nechápu.....
Ignorace těchto dotazů sama eliminuje tuhle pí.u Olgu, Ing Klomazníka, Choltici atd.....

Kdyby jen 160 byla křáp, těch co jsou horší jak 269,270 atd je více. A popravdě věřím, že ještě dřív než 270 budou na odpis E-busy, ty si myslím nemají dlouhou budoucnost [biggrin].

Jasně že se budou přece kupovat nový busy, proto se zrušilo výběrko. Má přijít 8 nových Urbanů 18m, aby se dodržovaly odstupy cestujících 15m2 [biggrin] a jedno solo 6,5m, protože klasických sól je moc [biggrin]
Vzhůru do schodů
Pátek, 20. listopadu 2020 - 19:16:38  
Neregistrovaný host
Dnes na poradě byla dohodnuta nová srategie, nazvali jsme ji-diesel revoluce v HK[biggrin].V praxi to bude znamenat již od pondělka vytažení křápů 268 269 z kopřiv a jejich okamžitý nasazení do ulic HK aby mohli pořádně zasrat vzduch a nasrat lidi[biggrin] To samý křápy 146 a 148 všechny křápy co budou vyražený z kopřiv budou podle naší nový diesel-strategie jezdit minimálně do roku 2033 [rofl][rofl]. V Plánu je zrušení všech E-busů do roku 2021 protože nezasíraj vzduch ve městě a nejsou hlučný (neduněj[biggrin]).Dále plánujeme odkup většího množství kb. city-šmejdů z Praglu a plánujeme je rovněž provozovat minimalne do r.2033[biggrin].270-272 necháme jezdit do doby než jim u Adalu upadne kolo, či ztratí za jízdy vlečku s cursorem E3 a s debilnima schodama[biggrin][biggrin]. Místní city úchyláci se tedy mohou radovat ze schodů, smradu , dunění, E3 do roku 2033[biggrin][biggrin]
Ešus
Pátek, 20. listopadu 2020 - 19:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 510
Registrován: 9-2013
sev: Doba udržitelnosti projektu 5 let uplyne na podzim 2023, tak snad se toho data elektrobusy dožijí a DPMHK nebude muset vracet dotace. :-)
Pěškobus
Sobota, 21. listopadu 2020 - 10:17:15  
Neregistrovaný host
Ignorace těchto dotazů sama eliminuje tuhle pí.u Olgu, Ing Klomazníka, Choltici atd.....
Takhle jednoduché to s tímto zase nebude[happy].

A popravdě věřím, že ještě dřív než 270 budou na odpis E-busy, ty si myslím nemají dlouhou budoucnost
Že nákup Ebusů v takovémto množství bude šlápnutí do pořádně hnědého bylo jasné už od začátku. (Té myšlence, že Ebusy vše vyřeší se dnes můžeme jen [biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]. Nyní už máme ty důkazy-to je totiž to co současná společnost vyžaduje, protože pro současníka platí; nejsou důkazy, tzn, případný problém neexistuje a nemůže se to stát! A současná technika prý zvládne snad úplně všechno[biggrin][rofl]!)
Já to psal, že se to ve finále pěkně prodraží! Alespoň to třeba nahraje klasickým i parciálním Tbusům, avšak lze očekávat, že v blízké budoucnosti nebudou na ty rádoby "bezúhlíkové projekty" prachy.
7777
Sobota, 21. listopadu 2020 - 20:29:28  
Neregistrovaný host
Dobrý den,ev.č. 145 je tedy vyřazeno nebo ho někdo odkoupil???
Kuba_j
Sobota, 21. listopadu 2020 - 21:16:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4654
Registrován: 8-2005
7777: Mělo by být v Cholticích navzdory tvrzení zde, že ho koupila soukromá osoba.
Ešus
Neděle, 22. listopadu 2020 - 00:25:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 511
Registrován: 9-2013
Pěškobus: Dnes jsem jel kolem výfuku hradeckých elektrobusů a vítr foukal na Hradec. :-) Docela by mě zajímalo, co je objektivně lepší - zda (1) těžba ropy, rafinérie, distribuce nafty a dieselové motory s filtrem pevných částic a močovinou nebo (2) těžba uhlí, jeho přeprava a spalování v elektrárně, která není tak prostorově omezena jako autobus, a proto bude mít ty filtry asi lepší (alternativně dosaďte jiný zdroj elektřiny, podle toho, kde se nacházíte), těžba lithia a výroba akumulátorů a nakonec také účinnost nabíjecího cyklu a životnost baterií. To všechno jsou dost měkká data, a pokud se někde takové srovnání objeví, nedá se výsledku věřit, protože je o něm zpravidla dopředu rozhodnuto... Osobně si myslím, že to optimum bude asi někde mezi na úrovni hybridů, které řeší tu nevýhodu klasického autobusu, že neumí rekuperovat. Ale zase se ozývají názory, že motor pak pořád chladne, a tím klesá jeho účinnost a životnost... To se ale bavíme o nezávislé trakci. Jakmile má město trolejbusové tratě, je rozhodně dobré je využít, pokud to jde. Z celého cyklu tím odpadnou ty baterky.

Nakonec jsem zvědav, jak s tím celým zatočí Unie ohledně normy Euro 7. Zatím to vypadá, že norma půjde nad možnosti současných spalovacích motorů, a pokud to politika s ohledem na současnou krizi neshodí ze stolu, dost možná za několik let vůbec nebude možné vyrobit vozidlo s klasickým spalovacím pohonem... Se všemi důsledky na cenu vozidel, poptávku po nich a v konečném důsledku i zaměstnanost a HDP Unie...
Pěškobus
Neděle, 22. listopadu 2020 - 10:33:04  
Neregistrovaný host
To všechno jsou dost měkká data, a pokud se někde takové srovnání objeví, nedá se výsledku věřit, protože je o něm zpravidla dopředu rozhodnuto...
a
Jakmile má město trolejbusové tratě, je rozhodně dobré je využít, pokud to jde. Z celého cyklu tím odpadnou ty baterky.
V obou případech souhlas.

Navíc. Mě vůbec neuráží klasické "nafťáky". Nevím proč dělat z principu pogrom na klasické spalovací motory a už vůbec na ty použité ve vozidlech VHD. Můžeme dlouze diskutovat mezi neekologičností klasických spalovacích motorů použitých v rozumné míře (třeba jako doplněk) naproti celkovému "svinstvu" spojenému s výrobou energie v jaderných elektrárnách.
O jaderné energetice nám v následujícím období bude do hlavy šroubováno jen to nejpozitivnější (nebo prostě jen to, že je ji musíme rozšiřovat a basta!) a o negativech bude zakázáno mluvit! Stejně jako se v období sucha vůbec nemluvilo např. o "polovyschlé" VN Dalešice. Kdyby to zašlo dál, tak nám je atomka nejen k hownu, ale ještě bychom s ní měli nemálo starostí.

V případě rozvoje MHD v HK by bylo dobré si na rovinu stanovit reálné možnosti dalšího rozvoje města a zbytečně tomu nepodmiňovat další rozvoj MHD. Např. křižovatka Mileta. Poslat ji na chvíli k ledu a počkat na nové modely zohledňující D35, jejíž zprovoznění k Mejtu je daleko reálnější než vlastní přestavba Milety. Za tu dobu ztrolejbusované linky 23 a 24 udělají práce dost, atd.
Ešus
Neděle, 22. listopadu 2020 - 22:05:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 512
Registrován: 9-2013
Pěškobus: Tady se asi neshodneme, protože já považuji jádro za ekologický zdroj energie, je v mnoha ohledech lepší než soláry a větrníky a hlavně je to stálý zdroj energie, který nepodléhá počasí. Jaderky mají určitě potenciál nahradit uhelné elektrárny. Jinými slovy, pokud by v Opatovicích stála jaderná elektrárna, už by to byl u mě argument pro MHD založenou na trolejbusech (vytížené linky), parciálech (málo vytížené linky s velkým podílem trasy pod dráty) a elektrobusech (linky, pro které nemá smysl stavět dráty). V současném stavu bych na posledním stupni stále nejraději viděl naftu.
sev
Pondělí, 23. listopadu 2020 - 00:23:56  
Neregistrovaný host
Tak jaderná energetika je v našich podmínkách jediné možné řešení jak mít dostupnou (cenově), ale vlastně i fyzicky elektřinu. V případě zavření uhelných elektráren bychim byli nuceni energii dovážet, čímž by samozřejmě souvisela nejen cena, ale i závislost na jiné zemi. A to je samozřejmě problém. Další věc je, že hodně lidí si to nechce přiznat, ale pakliže má elektromobilita mít ty vize jaké má, tak jediné řešení jsou jaderné elektrárny. uhlí v elektrárně nahradit plynem lze, ovšem emise tím nijak moc neklesnou, protože plynová elektrárna proti uhelné má jen o lehce málo nižší emise. A z obnovitelných zdrojů, EU fungovat prostě nemůže, ne s tou spotřebou co máme nyní a co plánujeme do budoucna. Spotřeba poroste, nikoliv že bude klesat. A jádro má obrovskou výhodu - (narozdíl od obnovitelných zdrojů (které u nás stejně nejsou a nikdy nebudou protože nemáme vítr, moře, ani slunce pořádně) - je to stabilní zdroj energie, dobře řiditelný. V ideálním případě by tyto dvě technologie měly doplňovat. Navíc je jasný důkaz, že bez jádra to nejde moc dobře. Tím důkazem je Japonsko. Po Fukušimě pozavírali elektrárny a že to bez nich půjde a nepotřebují je a plno keců... No vida, uplynulo pár let a jaderné elektrárny se nejen že spouští , ale zároveň se plánují nové. Bloky staví USA, Čína nemluvě, ty snad 20?? kousků. Proč my v EU (ČR) si máme neustále tendence podřezávat pod sebou vlastní větev?
Karosa53
Úterý, 24. listopadu 2020 - 11:48:56  
Neregistrovaný host
Urbanway 194 v provozu dnes na lince 16
Pěškobus
Úterý, 24. listopadu 2020 - 11:49:50  
Neregistrovaný host
Diskuse o tomto dále nemá smysl. Jednak by to bylo mimo téma, jednak jsme se ani moc nepochopili.

Jen pár poznámek.

(jaderná energetika) hlavně je to stálý zdroj energie, který nepodléhá počasí Jednoduše. To není pravda, viz můj předchozí příspěvek. (Každý energetický zdroj v konečném důsledku podléhá počasí. Bude-li energetický zdroj opravdu velkého výkonu soustředěn na jednom místě, problém se o to více prohloubí.)

pakliže má elektromobilita mít ty vize jaké má
A o tom to právě je[ok]. Pokud se elektromobilita prosazuje násilím jako se tomu děje nyní, s tím mám problém! Jde mi o to, že jako společnost musíme udržovat při životě zjevné nesmysly, navíc musíme současně tvrdit, že se chováme ekologicky[angry].

V případě zavření uhelných elektráren bychim byli nuceni energii dovážet, čímž by samozřejmě souvisela nejen cena, ale i závislost na jiné zemi.

[proud][proud][proud][proud][proud][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][rofl][rofl][rofl][rofl]
Sorry Pane, ale v případě jaderné energetiky závislost na jiné zemi je zcela nepochybná!
Za domácí úkol si nastudujte jak to s jaderným palivem je. Malá nápověda; jako event. těžař ČR má i se svými cca 5% relativně silné místo na světě, ale s dalším nutným zpracováním jaderného paliva už to tak veselé není. (Pokusy o atomky pálící "přírodní" uran byly, ale....[happy]. Jednu takovou si můžete prohlédnout v okolí Trnavy[happy]). A na to, že nás jaderné mocnosti přijmou do svého klubu rovnou zapomeňte!
Dále se můžete na základě výše uvedeného zamyslet nad tím, proč okolo tohoto BIS soustavně varuje. Ne, vysvětlení soudruha Zemana není správná cesta.
A když jsem to nakousl, tak odpůrci poplatků za výrobu "zelené elektřiny" mají momentálně reálnou šanci prožít určité Déjà Vu. Tentokrát v souvislosti s jádrem.

Přeji hezký den a bezstarostnou budoucnost[wink]!
D laik
Úterý, 24. listopadu 2020 - 13:53:14  
Neregistrovaný host
Pěškobus: Jen malé upozornění - běžte se zeptat do Temelína, jak přešli s velkou slávou od dodavatelů jad.paliva v Rusku k dodavatelům z USA. Jenže po pár letech se k těm ruským vrátili. Prožil jsem rok 68, takže Rusko nemám rád. Ale v téhle oblasti jsou (kupodivu) naprosto spolehliví a kvalitní. Ale raději zpět k trolejbusům.
Pěškobus
Úterý, 24. listopadu 2020 - 14:41:26  
Neregistrovaný host
To se můžu zeptat, ale jakou souvislost to má s naší nezávislostí na jiné zemi?
sev
Úterý, 24. listopadu 2020 - 19:59:53  
Neregistrovaný host
Má to dost velkou, protože být závislým a dovážet elektriku nonstop je sakra velký problém. Teď si to nikdo nechce přiznat, jelikož my jsme ti vývozci, proto se máme co se týče elektriky a cen relativně hooodně dobře. Koneckonců z toho plyne i velký příliv peněz. Ve chvíli kdy se ovšem staneme dovozci (a pro blaho některých vynechme politiku jako například nedávno u plynovodu a jeho dodávek), tak to pocítí každý a to sakra hodně, protože ceny nestopnou dvojnásob, a ani trojnásob... A pak jsem zvědav, jak budou mluvit ti co chtěli zrušit uhlí a nejlépe i jádro. On je totiž sakra velký rozdíl mezi tím být vývozcem a po té se stát dovozcem [wink] . Pak už se nebudou muset řešit ani trolejbusy a elektrobusy. Byli ve světě už větší borci, co opovrhli jádrem a hle, najednou se rychle dělají projekty a staví se. Jasně, odkud jinak vzít neuutuchající hlad moderní společnosti po elektřině že [biggrin][biggrin]
Pěškobus
Středa, 25. listopadu 2020 - 16:24:19  
Neregistrovaný host
sev: Ale (to ostatní) v zásadě jo.
Jenže D laik uvedl, že se palivo pro atomku v Temelíně nyní dováží z Ruska. Tedy dováží se.

Nyní energii vyvážíme a vyrábíme ji zároveň hodně z vlastních zdrojů (z vlastního uhlí). Až energií z uhlí vyrábět nebudeme (ono vozit uhlí sem přes půl světa ani nemá smysl) a vyrobíme ji především z jádra, sice ji třeba část nadále vyvezeme, ale díky palivu pro atomky budeme stejně vázáni na jinou zemi. A to palivo "za babku" není a nebude.

A co udělá s cenami trh, to je kapitola sama pro sebe[sad].

A všeobecně, ona sázka na jednu kartu nikdy není dobrý nápad.
Ing. Jedlička
Pátek, 27. listopadu 2020 - 14:05:14  
Neregistrovaný host
Dobrý den, bude se ještě letos něco vyřazovat? Co se vyřadí v příštím roce? Budou se teď někdy odtahovat nějaký křápy do Choltic? Z jakého důvodu se nebudou příští rok pořizovat klubové vozy?? Děkuji za odpověď.
Victor Vacendak
Pátek, 27. listopadu 2020 - 15:46:05  
Neregistrovaný host
Ing. Jedlička:
"Z jakého důvodu se nebudou příští rok pořizovat klubové vozy?? "
Příčina je jednoduchá, klub má málo členů a ve vozech by zbylo příliš mnoho neobsazených sedadel. Příští rok se z tohoto důvodu nakoupí BN 8,5.
Klub kloubáků
Pátek, 27. listopadu 2020 - 16:16:51  
Neregistrovaný host
Dobrý den, proč se nepořídí alespoň 2 nový moderní kloubáky ?Orezlý křápy 270 a spol. poslat do Choltic na ekologickou likvidaci[vypravci].Zase by se snížilo riziko zakopnutí o debilní schody, ubylo by smradu, a hluku. V těch křápech se schodama se nedá ani vyvětrat, za horka se v těch šmejdech nedá ani existovat, máme tu vozy s velkyma větračkama a přesto šmejdi zasíraj vzduch a nasíraj lidi i v horkých dnech[kecal].DP se furt chlubí jak má moderní a NP vozopark ale že tady pořád smrdí 6 šmejdů co maj schody, nedá se v nich ani normálně sednout ani vyvětrat a jestě v nich odporně páchne nafta, o tom se radši nemluví[angry].
kloubaci
Sobota, 28. listopadu 2020 - 18:46:48  
Neregistrovaný host
protože nejsou peníze...
https://zdopravy.cz/prvni-mesto-rusi-kvuli-nedostatku-penez-nakup -autobusu-67413/
Kovošrot Choltice
Sobota, 28. listopadu 2020 - 20:25:12  
Neregistrovaný host
Hm najednou se šetří a DP se bojí investovat....[crazy][crazy] No ale na nějaký pi....ny se určitě chechtáky najdou že? Takže ty 3 atypický, smrdutý, prorezlý, rozvrzaný, křápy z roku 2004 budou dál zasírat vzduch ve městě a nasírat lidi debilníma schodama a duněním asi tak do roku 2022 a potom ještě asi 3/4 roku[crazy][crazy]. City-úchyláci jsou jistě spokojeni že tu 16 let starý křápy co patřej do hutí budou smrdět dál[crazy][crazy]. To zas bude fotek jako sra..k a na YT úchylných videí z útrob naftou páchnoucích křápů jedoucích na historický lince 23, kam jsou šmejdi se schodama přednostně vypravovaný[crazy][crazy]
Ešus
Sobota, 28. listopadu 2020 - 20:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 513
Registrován: 9-2013
Jestli tady jsou nějaké tři kusy atypické, tak to jsou Perun a oba EBN. Osobně jsem nikdy nepochopil, proč je DP koupil.
Kuba_j
Sobota, 28. listopadu 2020 - 20:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4656
Registrován: 8-2005
No a ve Frýdku Místku vyřazují Citelisy z let 2010-2013 a posílají je do šrotu (aspoň podle fotky ten jeden z roku 2013!).
https://seznam-autobusu.cz/seznam?trakce=autobus&iddopravce=354&m anufacturer=Irisbus&ntyp=Citelis+12M&typ=Citelis+12M
profHrabálek
Neděle, 29. listopadu 2020 - 09:42:22  
Neregistrovaný host
DP by rád investoval do další obnovy vozového parku ovšem dokud ve vedení města budou sedět tupci co tam sedí do teď .. tak se toho moc nezmění. Zajděte na město a pokuste se jim to vysvětlit. Případně zrušme jízdné pro důchodce co stojí DP přes 70 mega ročně a od města je nedostane a za pár let máme nejmodernější vozový park .. Tady už nejde jen o vozový park... ale i o investice v areálu DP co se pomalu rozpadá. Další věc je terminál.. který je břemeno na zádech DP a v životě nebude vydělávat dokud na kraji sedí lidé co sedí... když se za vjezd na THD platí sotva polovina oproti tomu co se platí v jiných městech a že Hradec má moderní terminál oproti jiným "nádražím".
Neděle, 29. listopadu 2020 - 12:13:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4485
Registrován: 8-2002
Můžete jmenovat nějaká nádraží, kde se v KHK za vjezdy platí víc? žádné takové neznám...
profHrabálek
Neděle, 29. listopadu 2020 - 14:05:11  
Neregistrovaný host
jedná se o krajská nádraží ..
Terminál
Neděle, 29. listopadu 2020 - 16:58:49  
Neregistrovaný host
v životě nebude vydělávat dokud na kraji sedí lidé co sedí
Cílem terminálu je, aby vydělával?
Ten terminál není jenom pro krajské spoje, ale i pro MHD, takže logicky by se na jeho financování měly podílet oba subjekty... (plus komerční doprava, ale té je minimum)
Jinak řečeno přestavte si, že by ten terminál provozoval úplně někdo cizí - tak by logicky vybíral poplatky jak od MHD, tak od regionálních spojů.
Co se týká provozních nákladů, tak to asi nemusí být až tak zlé (a pokud je, tak je otázka, jestli tam náhodou není trochu moc zaměstnanců) a to, že byl terminál drahý na výstavbu, protože se vybral projekt, který se vybral, je věc města...
Ešus
Neděle, 29. listopadu 2020 - 20:37:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 514
Registrován: 9-2013
S tím terminálem je to celé chyba města. Vybral se megalomanský projekt, který je prostorově náročný (zastávky za sebou + předjízdné pruhy) a hlavně předimenzovaný, co se týče služeb a technologie - viz:
- uzamčení vždy jedné poloviny vstupních dveří krátce po otevření THD,
- rozdělení do dvou hal, které mají šílený objem, vysokou energetickou náročnost a každá má extra WC,
- stavba nadzemních podlaží s výtahy,
- oddělená infocentra "červené" a "modré" dopravy,
- uzavření nadzemních podlaží v "modré" budově, protože tři restaurační zařízení se tam prostě nemohla uživit, ještě když komerční prostory jsou zcela mimo proudy cestujících nebo jsou schované v přízemí za těmi infokoutky.

Tohle prostě nemohlo dopadnout jinak. Pokud si někdo myslí, že je to náhoda, doporučuji se podívat na stanici metra Střížkov nebo tramvajovou trať na Barrandov od stejného architekta. Tam to s těmi službami také přehnal, na každé nástupiště tramvajové zastávky dal trafiku a dnes už nějaký ten pátek nefunguje ani jedna (a zajímalo by mě, jestli vůbec někdy fungovaly všechny).

O tom, že terminál ctí striktní rozdělení na MHD a VLD, už raději nemluvit...
Neděle, 29. listopadu 2020 - 21:00:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4486
Registrován: 8-2002
Prostorově náročný do výšky ano, z hlediska počtu odjezdových stanovišť mi přijde tak akorát s ohledem na to, aby byly směry nějak rozumně rozdělené. A plocha pro odstavování vozidel je bohužel v současné době už za hranou jak pro meziměstskou, tak pro MHD, takže se musí odstavovat i do předjízdných pruhů (MHD např. mezi 17 -18 hodinou). A to tu v současné době už nejezdí například Student Agency s dlouhými autobusy, které by zabraly místa ještě víc. A po městě parkovacích míst pro autobusy (včetně zájezdů) taky není tak moc - pár míst na nábřeží u Novákových garáží, pak místa na Flošně a jedno místo na max. 15 minut na Komenského, další mě už moc nenapadají.

infocentrum by stačilo jedno, jednotné, informující o obojím, to striktní oddělení tohoto na terminále také nevnímám moc pozitivně.
Neděle, 29. listopadu 2020 - 21:07:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 749
Registrován: 10-2011
A přidám ještě jeden bod: pokud při dešti alespoň trochu fouká, tak jsou cestující, čekající na stanovištích v poslední řadě (nejdál od modré budovy), mokří.
Terminál
Úterý, 01. prosince 2020 - 10:08:49  
Neregistrovaný host
infocentrum by stačilo jedno, jednotné, informující o obojím, to striktní oddělení tohoto na terminále také nevnímám moc pozitivně
A ušetřili by se tím i nějací zaměstnanci... dalo by se to provozovat i o víkendu - pro každé zvlášť poptávka není, ale dohromady by to smysl dávalo. Takže větší užitek pro cestující za celkově menší náklady, celkově by na to podle mě stačili 3 zaměstnanci včetně těch víkendů, při provozní době pracovní dny 6-20h a víkend 7-19h - v pracovní den 1 zaměstnanec 6-cca 16h, druhý 12-20h (=tak aby tam na odpolední špičku byli dva), víkend "dvanáctka". Celkově to je 114 hodin/týden, tj. v podstatě akorát na 3 úvazky.
Ešus
Úterý, 01. prosince 2020 - 22:02:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 516
Registrován: 9-2013
Petr_nosek: Ono je otázka, zda důsledné přidělení spojů jednotlivým směrům a stanovištím dává v dnešní době nějaký velký smysl. Nejednou za den se pak totiž stane, že na celém THD jsou tři autobusy, ale zrovna dva z nich se mačkají u jednoho stanoviště. Dnes už máme vcelku standardně elektronické informační systémy, a tak se řada cestujících orientuje podle nich a rozdělení stanovišť na směry ztrácí na významu.
Terminál
Středa, 02. prosince 2020 - 08:36:33  
Neregistrovaný host
Nejednou za den se pak totiž stane, že na celém THD jsou tři autobusy, ale zrovna dva z nich se mačkají u jednoho stanoviště. Prosím o konnkrétní příklady - pokud se to děje, tak to ještě neznamená, že je celý systém špatně, ale že je třeba konkrétní směr špatně přiřazený - na základě dílčí chyby nelze odsoudit celý systém...

Dnes už máme vcelku standardně elektronické informační systémy, a tak se řada cestujících orientuje podle nich a rozdělení stanovišť na směry ztrácí na významu.
aneb proč to cestujícím dělat jednoduché, když to může být složité... opravdu bych nechtěl chodit na každý spoj dané linky na jiné stanoviště. V jednoduchosti je síla.
Na železnici je to trochu o něčem jiném, každá kolej navíc jsou obrovské prachy.
Karosa53
Středa, 02. prosince 2020 - 15:54:48  
Neregistrovaný host
Citybus 12m ev.č. 148 bude kupovat soukromá osoba pro muzejní účely
Irisšrot Choltice
Středa, 02. prosince 2020 - 17:04:09  
Neregistrovaný host
To zas bude úchylných fotojízd [crazy][crazy] city-úchyláci budou mít orgie[rofl][rofl][rofl].Bude se vůbec ještě letos něco vyřazovat(149,150 a šmejd 270 pořád smrděj) Nebo se bude lidem čudit pod nosy šmejdama s čmoudem E3, duněním a s debilníma schodama budem srát lidi do roku 2023 nebo 2036[crazy][crazy][crazy]
Karosa53
Středa, 02. prosince 2020 - 17:07:29  
Neregistrovaný host
Aspoň že se zachová jeden zástupce hradeckých irisbusů
Neděle, 06. prosince 2020 - 20:55:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 4-2013
Zdravím,

místních znalých MHD... Když přijedu do Hradce Králové tak jízdenky na MHD se dají v hale koupit v automatu či v nějaké trafice nebo kde? Nebo kde je umístěn automat na jízdenky?

Děkuji
Neděle, 06. prosince 2020 - 21:27:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 10-2011
Co vím, tak automaty na jízdenky už nejsou. Jsou automaty na městskou kartu. Jízdenku lze koupit normálně v trafice. Jízdenky jsou štípací a platí pro 1 jízdu bez přestupu. Trafika by měla být na vlakovém nádraží i v hale MHD na THD, ale už je to nějaký čas, co jsem tam byl naposled. Se štípací jízdenkou je nutno nastoupit prvními dveřmi, poblíž kterých je označovač.
Pokud je možnost, pak je možná lepší využít sms jízdenku, která je přestupní, ale lehce dražší.
Neděle, 06. prosince 2020 - 22:06:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 907
Registrován: 4-2013
VendA Voltr: Tak to chudáci důchodci... měl bych jet busem přímo bez přestupu. Takže mohu zkusit jestli budou mít jízdenky MHD na těch informacích je nemají? Jinak mi nezbude nic jiného než SMS jízdenku no...