Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Pražské autobusy » Archiv diskuse Pražské autobusy do 16. 11. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Pražské autobusy do 16. 11. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
šotouš
Pátek, 16. října 2020 - 23:38:05  
Neregistrovaný host
Rád bych se zeptal, jak je to se specifickými linkami v Praze, tj. H1 (invalidní linka) a BBC a jízdou v nich? Předpokládám, že BBC je spíš linka zdarma než linka svozová a tak není třeba se jakkoliv prokazovat při svezení, ale v případě H1 nevím.. někde se píše, že je linka přednostně určena pro cestující se sníženou schopností pohybu a orientace, v jízdním řádu PID bez přídomku "přednostně" (tedy jen "určena"), ale když se mi třeba bude zrovna hodit přímá linka z Jedličkova ústavu na Náměstí Republiky, budu moci linku využít, nebo platí to, že je určena jen vybraným skupinám lidí a s ní nebudu moci jet? Příp. prokazuje se vůbec nějak, zda jsem či nejsem držitelem ZTP? Příp. jak si můžu vyložit tu podmínku "těhotné ženy (včetně doprovodu)", když v takovém 14. týdnu žena těhotná je, ale není to na ní poznat?

Samozřejmě rozumím tomu, že není žádoucí, aby byla linka zneužívána běžnými cestujícími (byť je diskutabilní, zda k tomu vůbec může dojít, když bus jede z Chodova na Hlavní nádraží 40 minut), na druhou stranu autobusy vídávám prakticky pořád prázdné a tak by mne v souvislosti s výše uvedeným zajímalo, zda to je pro řidiče jen taková "oddechovka" za odměnu, kdy si těch pár spojů odjedou prakticky bez zastavení, protože tím stejně nikdo nejezdí, nebo zda můžu předpokládat, že když si třeba na Chodově budu chtít nastoupit, tak se mi to podaří a autobus kolem zastávky neprojede jen proto, že řidič usoudil, že na něj nikdo nečeká.

Můj záměr není nijak pravidelný nebo že bych měl potřebu něco zneužívat, jen mne prostě láká svezení Crosswayem přes půl Prahy. [happy]
yardam
Sobota, 17. října 2020 - 11:24:36  
Neregistrovaný host
H1 je ultra zbytečná linka, přesto však invalidé trvají na jejím provozu. ???????
Petr_k
Sobota, 17. října 2020 - 13:26:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13140
Registrován: 4-2003
H1 obsluhuje Jedličkárnu na Vyšehradě, kterou nic jinýho neobsluhuje, proto je problém ji zaříznout. Navíc je okolo celkem silnej lobbing nejrůznějších zájmových skupin, který se potřebujou dostat ke korytu a jedličkáři se jim zrovna hodí.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Zplgul
Sobota, 17. října 2020 - 21:27:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 143
Registrován: 1-2019
V lince H1 jsem snad ještě nikdy nikoho neviděl. Myslím, že v době, kdy jsou nízkopodlažní spoje již na všech linkách, ztratila H1 svůj význam a šla by naprosto klidně zrušit.

Jako důvod, proč ji zrušit nelze, se zde uvádí obsluha zastávky Jedličkův ústav. Tato zastávka je myslím jediná po celé trase H1, která nemá obsluhu žádnou jinou linkou. Opravdu je tato zastávka tak využívaná? Vzhledem k tomu, že autobusy H1 potkávám zásadně prázdné, o tom celkem pochybuji. I kdyby ano, myslím, že existuje efektivnější způsob její obsluhy, než kvůli tomu tahat po celý den autobus přes půlku Prahy.

Jednak se v okolí nachází stanice metra Vyšehrad a zastávky linky 134. Ani jedno z toho není daleko. Pokud bychom však z nějakého důvodu trvali na obsluze přímo zastávky Jedličkův ústav, pak mě napadly dvě varianty.

1) Závlek linky 134, cca jeden spoj za 2 hodiny, který by byl řádně označen. Obsluha zastávky Klikovka, následně ulicí Na Klikovce, Marie Cibulkové, obsluha zastávky Jedličkův ústav, zpět ulicí Na Pankráci na Pražského povstání. Negativem této varianty je zdržení pro většinu cestujících, kteří by tímto úsekem projížděli. Této variantě nejsem příliš nakloněn.

2) Závlek linky 148 (málem jsem napsal 291 [happy]). Tato linka při cestě na Dětskou nemocnici Karlov dojede téměř až k Nuseláku. Pokračovala by tedy rovně přes most, sjezdem do ulice Na Pankráci, následně Sinkulova, Marie Cibulkové, obsluha Jedličkova ústavu a zpět Kongresovou, přes most a Wenzigovou na Dětskou nemocnici Karlov. Opět by stačil závlek pro cca jeden spoj za 2 hodiny po vzoru intervalu současné H1. Samozřejmě je zde určité riziko zpoždění vzhledem k hustotě dopravy, na druhou stranu se jedná o nemocniční linku, kde by delší jízdní doba u několika málo spojů neměla být problémem. Na stanici I. P. Pavlova jsou již výtahy, proto by handicapované osoby mohly využít metro C a přestup na 148. Tato varianta mi připadá lepší.

Mimochodem, trochu mě zaráží rozdílný přístup. Zrušit zastávku Jedličkův ústav je nemyslitelné, ačkoliv cca 400 m odsud se nachází jiné linky, zatímco zastávka V Chaloupkách se bez problémů bez jakékoliv náhrady zrušila, přičemž nejbližší jiná zastávka je vzdálena asi 750 m.
Sobota, 17. října 2020 - 23:06:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 1-2007
Taktně by mne zajímalo, kdo by tu zastávku V Chaloupkách využíval? Metro Hloubětín není zas až tak daleko (1 km). Linka 183 navíc jezdila beztak jezdila jen ve špičkách pracovního dne.
Neděle, 18. října 2020 - 01:38:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2138
Registrován: 12-2007
Paes:
"Taktně by mne zajímalo, kdo by tu zastávku V Chaloupkách využíval? Metro Hloubětín není zas až tak daleko (1 km). Linka 183 navíc jezdila beztak jezdila jen ve špičkách pracovního dne."

Zastávka V Chaloupkách vznikla společně s vybudováním části Průmyslové ul. (mezi Perlitem a Hloubětínem). A s otevřením této komunikace vznikla linka 183 jako rychlé spojení ze sídlišť do továren (z Proseka do Hostivaře, z Horních Měcholup do Vysočan). Do té doby se složitě objíždělo 181 přes Kyje. Z "Chaloupek" se jezdilo spíše do Hostivaře. Ale byli to jednotlivci, žádné davy. S koncem ČKD ztratila 183 význam v Kolbenově ulici. Převedení na trasu přes Balkán znamenalo odlehčení nárazově přetížených linek jezdících z Vysočanské na Spojovací. Pokud by se mělo jezdit přes "Chaloupky", tak něco, co bude mít jiný význam než jen místní obsluhu. Uměl bych si představit cosi jedoucího od Letňan do Hostivaře. Fabrik kolem Průmyslové je docela dost, tak snad by to mohlo nějaký ten bus zaplnit (spojení 182 z Letňan na Průmyslovou přes Vysočany je takové kostrbaté).
Petr_k
Neděle, 18. října 2020 - 15:58:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13142
Registrován: 4-2003
Zplgul #143 - ačkoliv si o tomto výblitku něco myslím, nenapíšu to (dědictví socialistickýho přístupu "kriply pozavírat do ústavů a nepouštět ani na vánoce" bude očividně vymírat ještě několik generací). Ale:

Zastávka Jedličkův ústav má narozdíl od ostatních jasný smysl a využití. Jedličkárna byla iniciátorem vzniku této linky a díky té zastávce je napojená na síť MHD, což jedličkářům umožňuje vést trochu svobodnější a nezávislejší život s menším "obtěžováním" ostatní populace svými specifickými přepravními potřebami.

Závlek na 134 je nerealistický. Manipulace s vozíčkáři poněkud zdržuje a zrovna tam, kde se koncentrujou, to může mít na JŘ zásadní dopady (kdo má alespoň dvě funkční oči, tak si všimne specifické konstrukce linkového JŘ). A bych si i vsadil, že po protlačení závleku bys byl první, kdo si na to zdržování začne hodně nahlas stěžovat.

Prodloužení 148 by znamenalo, že víc jak dva vozíčkáři představují problém. V zastávce, kde jich klidně může čekat 10 (+doprovod), protože tam pro ně je přímo určené zařízení, to bude probíhat jak? Dva pojedou v prázdným voze (protože ten druhý následně znemožní průchod vozem) a zbytek bude čekat dvě, čtyři, šest a osm hodin?

Kdyby se s H1 mělo něco dělat, tak její další seříznutí do trasy řekněme Budějovická (třístovky + kulturní odstav) - Pankrác (červené metro od jihu) - PP (trambaj) - Jedličkárna - IPP (červené metro na sever) - Hlavní nádraží (vlaky)/Muzeum (zelené metro) - Florenc (žluté metro + dálkové autobusy) a zpět. To by mělo umožnit zkrácení oběžné doby tak, že to zvládne jeden autobus i při zachování nutných dodatečných manipulačních dob na zastávkách v hodinovým intervalu. Ale to záleží na dalších věcech, hlavně na bezbariérových vstupech do stanic kanalizace.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Neděle, 18. října 2020 - 18:21:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15505
Registrován: 10-2004
Petr_k: Tak H1 už byla seříznutá tak, že na ní stačí jeden autobus. Denní výkon linky je 7*40=280 km, roční tedy 70 tisíc. Nevím kolik si za tu linku DPP účtuje, ale určitě bude dražší, než normální standardní linka, dovolil bych si odhadnout, tedy roční náklad na nějaké 4 miliony. Myslím si, že pro Jedličkův ústav by nakonec bylo lepší, kdyby dostal roční účelovou dotaci 2 miliony na dopravu a město jim koupilo 2 dodávky. Pro jednu by si mohli nakreslit linku dle potřeby a ta druhá by jezdila na přání alá Societa. Tím by jeden rok 4 miliony skončily v Jedličkárně a každý další už by 2 miliony mohly jít na nějaký smysluplnější dopravní projekt pro tělesně postižené.
Neděle, 18. října 2020 - 21:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 701
Registrován: 4-2019
Na linku H1 mám poněkud kuriózní vzpomínku.
Mimořádnost na metru C, od centra se končilo na PP, cestující přecházeli na zastávku v ulici Na Pankráci. Bylo to těsně po přerušení provozu, takže se tam postupně hromadily davy. Do této situace přijela H1 a otevřela dveře. Výsledek se dal čekat …[happy]
Mám za to, že H1 narvaná až po střechu není jev, který by se vyskytoval příliš často. Jelo se po pravidelné trase H1, takže to pro většinu lidí byla spíš vyhlídková jízda, ale zážitek to byl kouzelný.
Zplgul
Neděle, 18. října 2020 - 21:41:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 146
Registrován: 1-2019
Paes: Buďto zájemci o dopravu na jihovýchod města, případně na Prosek, Kobylisy nebo Letňany. Záleží na trasování linky. Pokud by vedla v trase původní linky 183 přes Kolbenovu, tak by mohla sloužit i pro spojení do centra (rychlé spojení k metru). Samozřejmě by se nejednalo o žádné davy, daná linka by měla význam především jako rychlejší tangenta ve srovnání s linkami přes Spojovací.

5735: Přesně linka 182 mě v souvislosti s Chaloupkami také napadla. Ta by se tam vzhledem ke svému charakteru vyloženě hodila.

Petr_k: Nechápu, co si to dovolujete. Pokud vám toto trpí ostatní, vůči mně si to laskavě odpusťte. Já zde se všemi diskutuji v mezích slušnosti, od ostatních bych tedy uvítal totéž. Nic z "dědictví socialistického přístupu" v mém příspěvku nevidím a ostře se vůči tomu vymezuji. Naopak jsem se zamýšlel nad tím, že na stanici IPP již je bezbariérový přístup a spojení C > 148 by tak mohlo být bez potíží i pro handicapované. Uznávám nicméně oprávněnou námitku o tom, že midibus na lince 148 nemusí být schopen pobrat případnou nárazově vyšší poptávku vozíčkářů, což je problém.

Řešení obsluhy Jedličkova ústavu, které zde prezentuje Orky, mi připadá optimální.
Neděle, 18. října 2020 - 22:32:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15510
Registrován: 10-2004
Zplgul: Ten můj návrh možná zní logicky, ale víte, jak by to dopadlo tady u nás v Čechách? Závistí. To, že jedličkárna dostala 2 dodávky dejme tomu za 2 miliony a ještě k tomu 2 miliony jako dotace na provoz a na řidiče by se velmi rychle rozkřikla po podobných ústavech a chtěli by to samé.
Pondělí, 19. října 2020 - 20:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 1-2007
Tak linka H1 by se možná více využívala, když by nebyla striktně pro držitele průkazů ZTP a další omezenou skupinu cestujících. Já sám bych ji občas využil a třeba bych nebyl jediný. Hodit ještě interval 120 minut a aby zastavovala ve všech zastávkách na trase + zpřehlednění trasy a zas takový průser by to být nemusel. Trošku nešťastně.
Tak trošku se nabízí otázka, co tomu vlastně brání. Přiznám se, že mi některé zastávky vlastně unikají. Např. zastávka Na Proutcích nebo zastávky projížděné jen ve směru do centra (IKEM, Kunratická škola)

Co se týče zastávky V Chaloupkách - moje odpověď směřovala k tomu, že těch lidí kteří by tuto zastávku využívali je úplné minimum, páč mají poměrně blízko zastávky Bazén Hloubětín, Tálínská, resp. metro Hloubětín (do cca 500 m), v okrajových částech Prahy najdeme místa, kde tato vzdálenost na MHD vyšší (Lochkov, Kunratice)
šotouš
Úterý, 20. října 2020 - 10:47:47  
Neregistrovaný host
A ona teda pro ty držitele ZTP fakt "striktně" je? Na webu PID se fakt píše o tom, že je linka přednostně určena..., z toho chápu, že bych ji neměl využívat k dennímu dojíždění odněkud někam, ale že se s ní jeden šotouš sveze, no bóže...

Pokud se nepletu, kdosi kdysi (pan radní? [happy]) přišel s vizí alternativní linky k metru, ale vize skončila na tom, že nepotřeba lézt do metra by byla pohodlnější pro tolik lidí, že by byla linka přetěžovaná a to zrovna žádoucí není... já jsem velký příznivce rychlých linek, po Praze se často pohybuji taxíkem, protože jet někam 15 minut po rychlé a přímé komunikaci je něco jiného, než jet 45 minut MHD a navíc ještě třikrát přestupovat. Tedy něco jako takové překryvné linky, se zavedením metra bych jejich zrušení i chápal, ale dnes jsme ve zcela jiné situaci, kdy je na prvním místě pro většinu lidí čas a pohodlí, nicméně MHD dokáže lákat jen cenou a časem jen v některých směrech.
Petr_k
Úterý, 20. října 2020 - 12:18:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13143
Registrován: 4-2003
Zplgul - měl byste čelit tomu, že jste úplně mimo mísu i realitu. Jako většina optimalizačních šotoušů vašeho druhu.

Orky - no, pak tady ještě máme Societu a Popeláře. Stačilo by jim přidat půlmega, aby vyčlenili nějaký auto, co by taxikařilo výhradně pro Jedličkárnu a bylo by to spláchnuté (nebo třeba aby si koupili nějaký rozumně ojetý nízkopodlažní busík a pro jedličkárnu tudíž taxikařili trochu větším autem) [biggrin] Jenže to je o tom, co bylo naznačeno, jednak někomu se prostě nesmí zavděčovat + někomu by se zase sebral vliv, a druhak by to mohlo spustit závist od jiných zařízení.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Středa, 21. října 2020 - 20:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 9-2020
Ahoj, mám hodně netradiční dotaz. Když jsem byl malý, tak v ulici Čimická na úrovni cca od ulice Na Zámkách směrem k obratišti stával starý autobus, na který jsem se jako dítě chodil dívat.
Nevím přesně co to bylo za typ, ale podle matných vzpomínek na rolovací dveře a modrou barvu bych tipoval ŠL 11.
Vzhledem k tomu, že se různě posouval a někdy tam ani nebyl, tak musel být pojízdný.
Nemá k tomu někdo nějaký info? Je to ale tak 15 let zpátky [lol] [lol]

Nevim teda jak moc to souvisí s pražskýma autobusama, ale aspoň to je v Praze.


(Příspěvek byl editován uživatelem hara.)
Čtvrtek, 22. října 2020 - 08:29:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 11-2018
V provozovně Kačerov došlo dne 8.10.2020 k ukončení provozu všech B951.
Fotka ze dne 2.10. u metra Kačerov.
Jedličkův ústav
Pátek, 23. října 2020 - 16:13:34  
Neregistrovaný host
Už i z Petra k se stal kanál? [coze]
Kurděj
Pátek, 23. října 2020 - 18:53:18  
Neregistrovaný host
Pan Kurděj byl vždicky kanál !
Úterý, 27. října 2020 - 14:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1966
Registrován: 1-2013
Vážení páni kolegové, dovolím se zeptat:
podle výřezu z mapy sítě DP Praha z roku 1959 (je z tram-bus cz) je u linky 122 poznámka "tovární linka". Znamenalo to, že tato linka byla určena jen pro lidi do práce a z práce v Hostivaři, nebo ji mohli použít i běžní "netovární" cestující?
Úterý, 27. října 2020 - 23:58:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2139
Registrován: 12-2007
Jaroslav_T:
"Vážení páni kolegové, dovolím se zeptat:
podle výřezu z mapy sítě DP Praha z roku 1959 (je z tram-bus cz) je u linky 122 poznámka "tovární linka". Znamenalo to, že tato linka byla určena jen pro lidi do práce a z práce v Hostivaři, nebo ji mohli použít i běžní "netovární" cestující? "

Dle publikace "Vývoj linek veřejné dopravy v Praze" vydané Kroužkem městské dopravy byla linka 122 zavedena 3.1.1954 v trase Chodov - Závod Kablo a v provozu byla jen ve špičkách všedních dnů. Odtud zřejmě pochází to označení "tovární linka" (můj názor je, že cestovat mohl kdokoli, ale spojů bylo jako šafránu a jezdily dle potřeb hostivařských továren). Zajímavostí je také, že na ní byl zaveden nepřestupný tarif, který vydržel až do 25.8.1968.
Středa, 28. října 2020 - 12:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1968
Registrován: 1-2013
5735: Dík za info. Obzvlášť jsem rád za slova že na ní byl zaveden nepřestupný tarif, který vydržel až do 25.8.1968.
Někde se totiž mylně uvádí (např. na Wiki), že od 25.9.1961 byl na lince 122 zaveden samoobslužný provoz, ale s jízdenkami (což by znamenalo možnost přestupu), avšak v jednom plakátku DP (který jsem viděl na vlastní oči, ale nejsem jeho vlastníkem) je psáno, že k onomu datu se zavedl systém placení do pokladny a odebrání jízdenky cestujícím na linkách 110, 116, 120, 123, ale na 122 se jízdenky nevydávaly.
Zplgul
Středa, 28. října 2020 - 12:29:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 147
Registrován: 1-2019
Zastávka Chodovská (stanoviště u Baumaxu směr Bohdalec) vzhledem k opravě komunikace bez náhrady zrušena, zřejmě to tak bude někdy do druhé poloviny listopadu. Nezřizovaly se dříve náhradní zastávky? Opravdu ji nikde v okolí nešlo zřídit? Třeba v Bohdalecké. [ko]
Neděle, 01. listopadu 2020 - 12:52:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 3-2020
V Praze asi se sorky od miliardáře na věčný časy, tedy pokud se nerozpadnou.
Pondělí, 02. listopadu 2020 - 10:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 768
Registrován: 7-2007
Copak, mala Urbina nejezdi?
Loxodonta urbana
Pondělí, 02. listopadu 2020 - 20:03:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 3-2020
Jedna momentka B951E na Knížecí
Michal David
Pondělí, 02. listopadu 2020 - 21:33:28  
Neregistrovaný host
fanda_tatrovek: A co ten čůrající řidič vzadu u té Sorky? [lol]
Pátek, 06. listopadu 2020 - 11:11:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 12-2007
V ulici 5. května ve směru od Jižního Města na Spořilov došlo na konci října 2020 k úpravě jízdních pruhů. Organizace Ropid si od tohoto kroku slibuje zlepšení průjezdu expresní autobusové linky 125 z Jižního Města na Smíchov.
Ropid slibuje rychlejší průjezd autobusové linky číslo 125 po pražské magistrále
Koreejs
Sobota, 07. listopadu 2020 - 00:28:34  
Neregistrovaný host
Ad invalidní H1 : vyřešil bych to hned s avizovaným zavedením tram 19 na Pankrác a nutností někde utnout 193, na Pankráci to půjde horko těžko, P4 si beztak prosadí vedení až na Povstání a nač tam provádět odstavy ala busy X-C, když lze udělat krátký prodlužko skoro až k Jedličkárně, na zast. noční Vyšehrad to není od nich daleko, krátký odstav lze provést v druhé zast. Vyšehrad na magistrále a pak návrat Povstání a zpět Šeberák.

Přímý spoj k tramce do centra, k Arkádám na výtah, Budějárně, Nemocnici v Krči ba i IKEMu, H1 se hned může zrušit...[kladivo]
:
yardam
Neděle, 08. listopadu 2020 - 12:54:08  
Neregistrovaný host
193 k vodárně a 134 na Pankrácké náměstí (Vyšehrad)
Kejvačka
Neděle, 08. listopadu 2020 - 18:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2652
Registrován: 10-2004
Urbanway 74654 dnes v TEZASu, za oknem cedule "AD Štěpánek" [coze]


Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Neděle, 08. listopadu 2020 - 20:39:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 3-2020
citybus Štepánka pauzuje u Globusu v Čakovicích.
Úterý, 10. listopadu 2020 - 09:31:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74
Registrován: 7-2019
Přijely první SU 10.5m do Vršovic.
Úterý, 10. listopadu 2020 - 13:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1053
Registrován: 7-2010
První reakce a dojmy z nových autobusů pro Prahu

Nové Solarisy pro DPP vzbuzují první otázky
http://mhd86.cz/2020/11/10/nove-solarisy-pro-dpp-vzbuzuji-prvni-o tazky/

www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Úterý, 10. listopadu 2020 - 18:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 12-2017
Dnes na NAD za vlaky Smichovske nadrazi-Dobrichovice jezdi vyrazene Karosy 4014 a 6378.
OMG
Úterý, 10. listopadu 2020 - 19:10:12  
Neregistrovaný host
To je ovšem velký problém, že ty vozy nejsou v tom ohavném nátěru... [rofl]
Gumeš
Úterý, 10. listopadu 2020 - 19:22:11  
Neregistrovaný host
To je ovšem kardinální problém. Takhle až převezme městskou vládu naše ODS, všechny je pošleme do šrotu [biggrin]
nOHa
Úterý, 10. listopadu 2020 - 21:23:03  
Neregistrovaný host
Nereagujte na toho blba. Trpí narcistní poruchou osobnosti a jakýkoliv zájem je jen živná půda. Tyhle lidi neskutečně vytočí a zahubí opak, naprostý nezájem o jeho osobu a činnost. Vyserte se na něj, nereagujte na jeho příspěvky.
Úterý, 10. listopadu 2020 - 21:58:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4712
Registrován: 9-2007
Taková nádherná příležitost na vyřazení všech těch humusných Tedomů, autobusů z let 2004 a 2005, poslední vysokopodlažní Karosy,.... pokud jsem ale obeznámen o pravidlech PID, tak do provozu od letošního roku nesmí být zařazen vůz "zvenku", takže zatímco Ostrava vyřazuje i Solarisy z roku 2009 ve vynikajícím stavu, my si tu v případě 1535 můžeme připadat jako někde v latinské Americe. [uhoh]
Středa, 11. listopadu 2020 - 09:06:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 2-2012
Vantju: Upřímně, Štěpánek by stejně asi raději sáhl po vyřazovaných Tedomech z Mladé Boleslavi než po Soláčích z Ostravy. Ta značka je asi jeho srdcovka. Provozuje je dlouhodobě.

A ta 1535... Takto ověšen by byl jistě i Solaris. Někteří si rádi své pracoviště vyzdobí a přizpůsobí k obrazu svému. Na to zda je to správné a u autobusů MHD vhodné bude mít každý svůj názor. Každopádně Štěpánkovi vozy jezdí upravené dlouhodobě a jsou tak rozpoznatelné na dálku. Přídavné dálkovky a houkačky z kamionu na autobusech MHD opravdu jen tak někdo nemá. [happy]
[masinka]753 301 [masinka] EDIT: Tak holka znova do služby [vypravci][ok]
Jahu
Středa, 11. listopadu 2020 - 09:07:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 951
Registrován: 8-2005
Zrovna Tedom #1535 je z r. 2009, vozy nabízené DPO jsou z let 2008 - 2009. "Vynikající stav" vozů je potřeba brát s rezervou, chtějí je přece prodat. Sám dopravce uvádí "dobrý technický stav odpovídající najetým kilometrům a době provozu".

KOKI: Pro pana Štěpánka by spíš mohly být atraktivní nabízené Citelisy, vzhledem k tomu, že tento typ už provozuje. Teoreticky sice takový autobus už nemůže zařadit do PIDu, ale může posloužit jako zdroj ND.



(Příspěvek byl editován uživatelem Jahu.)
Rutak11
Středa, 11. listopadu 2020 - 11:24:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 9-2009
Prakticky může taky.
Viz Baronetto a Citelis 6C2 0832 a jeho pokračovatel.
Princezny by měly zůstat zazděný.
Středa, 11. listopadu 2020 - 15:46:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1479
Registrován: 11-2007
ad Jahu: Proč by Štěpánek kupoval něco pro PID, když už nemá jedinou linku?
Kladýnko
Středa, 11. listopadu 2020 - 15:58:36  
Neregistrovaný host
Že nemá linku ještě nic neznamená...ale proč by kupoval další vrak, že...

https://seznam-autobusu.cz/vuz/95048
Emil Švec
Středa, 11. listopadu 2020 - 20:41:25  
Neregistrovaný host
KOKI: Ať si své pracoviště každý upravuje jak chce,ale tak zahulený autobus už jsem dlouho neviděl. Pálení očí, hořkost v roušce. Fakt paráda
Pátek, 13. listopadu 2020 - 14:46:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4726
Registrován: 9-2007
No musím uznat, že mé největší očekávání tohoto roku se naplnilo, 6599 (zpátky) na (správném) pravém břehu Vltavy. [proud]

Moc moc prosím, bylo by možno sdělit, kdy se autobus vyskytne na 136 či 195 a odjezdy z konečných, pokud už je tato informace známa? [andel]
6599
Pátek, 13. listopadu 2020 - 20:51:35  
Neregistrovaný host
Na 136 a 195 téměř určitě jezdit nebude.
Pátek, 13. listopadu 2020 - 21:58:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2148
Registrován: 12-2007
6599:
"Na 136 a 195 téměř určitě jezdit nebude."

Ále… Že by Hostivař tyhle dvě linky nejezdila jsem si nevším…
6599
Sobota, 14. listopadu 2020 - 11:48:11  
Neregistrovaný host
Tak to si připravte, jen tak pro jistotu, i druhou OZ [lol][lol][lol]
Sobota, 14. listopadu 2020 - 12:53:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2149
Registrován: 12-2007
6599:
"Tak to si připravte, jen tak pro jistotu, i druhou OZ [lol][lol][lol]"
Víš, ono bude záležet na tom, kdo s tím bude jezdit.
Pokud chceš dojet, většinou i dojedeš.
Kdo nechce, nedojede (a je jedno zda to je Citelis, SOR-ka nebo třeba Mercédes).
JardaŠtěpec
Sobota, 14. listopadu 2020 - 13:07:06  
Neregistrovaný host
Pana řidiče 1535 znám osobně a kdyby jste věděli, co vše na tom autobusu udělal, tak vám sklapne huba. Nikdy jsem ten vůz nezažil smradlavý, tak maximálně v začátcích korony, když se používala smrdící desinfekce. Je super vidět vyzdobený autobus, když u DPP se to nesmí a všechny vozy jsou fádní.
Neděle, 15. listopadu 2020 - 00:44:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4732
Registrován: 9-2007
To si nemyslím, je to dost o osobních preferencích a individuálním pohledu. Já to třeba právě vidím jinak – unifikace a jednotnost se mi z mnoha důvodů líbí a to zpestření vidím právě v tom, co ji na sobě "nese". Nejlepší autobusy p. Štěpánka jsou tak pro mě Citara 1523 a 1525, protože je onen nádherný a nadčasový design autobusů říznut jednotným standardem, který nesou další stovky autobusů a zevnitř koženka, ta samá, jaká je ve stovkách SORek. Mám rád čistý design a pokud jej má něco narušit, tak decentně. [happy]

Huba by mi tak sklapla v momentě, kdy by šel autobus na nějakou opravu a po ní se vrátil nejen v perfektním stavu, ale v nátěru PID zvenčí a podle všech standardů zevnitř, tj. koženková sedadla, červené/modré potahy, nerez tyče, dva velké displeje,...

Zkrátka, pestrost může být i vkusná. Uvítám klidně stovku zcela stejných Crosswayů dle standardů PID, neb budu mít navíc i jistotu, že tam, kde pojede tento autobus, mě bude čekat stejné příjemné svezení, jako jinde, ale rád budu za jakékoliv decentní zpestření po vzoru 1523 nebo 1525 (nebo třeba 1194, 1737,...). Ostatně to mě kdysi chytlo v berlínské MHD, začal jsem studovat vozový park BVG a jeho 100% jednotnost a pak mi přišla hrozně atraktivní představa, že BVG (v té době) neměl žádný MAN, ale jiný dopravce-subdodávkař ano a v onom elegantním nátěru se zajímavými potahy si rázem představit úplně jiný autobus... pak jsem objevil tohle a tohle a zažíval jsem stejné pocity, jako milovník pestrého vozového parku někde v Latinské Americe. [lol]

Abych to tedy shrnul, uznávám, že jsem nemusel být až tak ostrý a pohled na "vyzdobení autobusu" je individuální, ale já to svým úhlem pohledu za vkus prostě nepovažuju a věřím, že jsem dostatečně vysvětlil proč.
Kočkopes
Neděle, 15. listopadu 2020 - 12:17:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1301
Registrován: 10-2017
Jenom pozor, abyste se s tím případným nákupem z Ovy nespálili. Uvědomte si, že "vozy v dobrém technickém stavu" prodává "nejlepší DP v republice" (neřku-li v Evropě...). Co si pamatuju (byť připouštím, že je to pár měsíců zpátky), tak třeba některé Citelisy jsou obzvlášť popelnice... třeba taková 7017 byla ráda, že vůbec jede a 7021 stála snad rok pod širým nebem (protože výrobce měl s dodáním nové převodovky a nového diferenciálu opravdu spoustu času). Do vozu zatékala voda a pod podlahou se vytvořilo takové drobné jezírko (když se podařilo šlápnout do správného místa, tak voda "vystříkla" skrz škvíry), a to se jistě podepsalo na stavu hlavně okolo 2. dveří, kde toho bylo nejvíc.
PragueT
Neděle, 15. listopadu 2020 - 14:39:21  
Neregistrovaný host
Ad Vantju: To nemyslíte vážně, že ne? Seděl jste v tom TEDOMu někdy? Ty polstrované sedačky jsou milionkrát pohodlnější než zasraná propocená koženka. A zrovna 1523 je regulérně nejhorší autobus nejspíš v celém PIDu. Ale jinak ten názor celkem chápu, byť ho nesdílím a jsem rád za každý vůz, který není v TESCObarvách. Spíš než na barvičky bych se zaměřil na pořádné označení zastávek (na větších uzlech obrazovky s odjezdy spojů s číslem zastávky).
Neděle, 15. listopadu 2020 - 19:02:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4733
Registrován: 9-2007
Seděl a hned dvakrát srovnáváte nesrovnatelné:
- polstrování sedaček vs potah
- jednotný vzhled/design autobusů se zastávkami

K tomu prvnímu, já psal, že se mi líbí standardrizovaný interiér a od toho se odvíjející interiéry různých autobusů, vyvedené v tomto standardizovaném provedení. Na tom Citaru se mi tvrdost sedadel taky úplně nezamlouvá, ale líbí se mi, že je to Citaro alespoň z části v "pražském" provedení. No a koženku mám mnohem raději, než látkové potahy, když vidím co na tom sedí v metru...

No a k tomu druhému, s tím souhlasím a nijak to nezpochybňuji, ale není řešením se zaměřit na jednu věc a deset dalších neřešit. To druhé je problém sám o sobě, ale nijak to nesouvisí s tím, že unifikace má hromadu výhod a důvodů, proč se k ní přistupuje téměř všude, kde je snaha mít fungující a oblíbený systém veřejné dopravy. [happy]
Emil Švec
Pondělí, 16. listopadu 2020 - 07:56:00  
Neregistrovaný host
Tak pardon, vyhazoval jsem lístek a ten zahulený Tedom byla 1536, ony jsou na první pohlede stejné. Ale zvuk na volnoběh to má, jako když u žigula vynechává jeden válec [biggrin]
Quex
Pondělí, 16. listopadu 2020 - 12:55:20  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8029
Registrován: 5-2002

Tady vzpomínka na rok 1994.[biggrin]
"...bude potřeba zvládnout zákony po našem..."
Pondělí, 16. listopadu 2020 - 16:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1059
Registrován: 7-2010
Minulý týden byl černým pro pražského náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra. Tři porážky v jeden týden jsou silnou fackou. Jenže svým politickým stylem šel k prohrám dobrovolně naproti. Nové autobusy nemají „jeho“ vizuál, buspruhy nebudou platit v noci a na novou tramvajovou trať nebude jezdit tramvaj. Jo, slušná nálož, kterou nepřeji ani politickému protivníkovi.

Tlačit na sílu přestává fungovat, zjišťuje náměstek primátora Adam Scheinherr
https://mhd86.cz/2020/11/16/tlacit-na-silu-prestava-fungovat-zjis tuje-namestek-primatora-adam-scheinherr/

www.MHD86.cz[tramvaj] Dopravní magazín o městské hromadné dopravě. Dopravní akce. Komentáře, názory.
www.OMH86.cz[kecal] Osobní web vašeho oblíbeného komentátora.
Hmo
Pondělí, 16. listopadu 2020 - 18:55:25  
Neregistrovaný host
Drž hubu.
Malý_fotograf
Pondělí, 16. listopadu 2020 - 19:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7394
Registrován: 5-2002
Omh:
"Jo, slušná nálož, kterou nepřeji ani politickému protivníkovi."

...a proto jsem o tom napsal článek okořeněný polopravdami jako "Praha 4 se postavila za cestující" a dělám na něj reklamu tapetováním diskuzního fóra. Aha.

Mohli by prosím občas zasahovat moderátoři? Přece dobře víme, že OMH je členem ODS a jeho web je kromě informačního servisu v mnoha případech také součástí politického boje. Z tohoto článku touha očernit protikandidáta podle mě jen čiší. (Manipulativní vyznění: Dobrá ODS Prahy 4, zlý Scheinherr.)
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
HMO
Pondělí, 16. listopadu 2020 - 20:32:56  
Neregistrovaný host
Ten člověk trpí narcistní poruchou, pochopili jste to ? Přečtěte si o této poruše něco a pak uznáte, že nejlepší je na něj nereagovat. Nijak. Lidi, kteří tímto trpí neskutečně nasere absolutní nezájem o jeho osobu a činnost.