Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 21. 1. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 21. 1. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Diferák
Úterý, 07. ledna 2020 - 22:45:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 256
Registrován: 12-2012
Takže ve všech ostatních městech to funguje, jenom v Pardubicích by to nefungovalo.

V Jihlavě to funguje (nebo tedy vlastně nefunguje) úplně stejně.
ŠKODA OSTROV s.r.o
Dolní Žďár 43
363 29 OSTROV
Česká Republika
xx_xx
Úterý, 07. ledna 2020 - 23:31:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 346
Registrován: 9-2011
Děkuji za citaci. Přepravní řád si ale umím přečíst i sám. Já jsem tu popisoval, jak se tato nesmyslná šikana cestujících projevuje v praxi.
náhodný_host
Středa, 08. ledna 2020 - 05:32:09  
Neregistrovaný host
Pane "iksko", to ale nemyslíte vážně, že? Nebo že by přece jenom?
Středa, 08. ledna 2020 - 08:36:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 384
Registrován: 4-2019
Diferák:
"Takže ve všech ostatních městech to funguje, jenom v Pardubicích by to nefungovalo.

V Jihlavě to funguje (nebo tedy vlastně nefunguje) úplně stejně."
A např. v Mostě a Litvínově naopak platí povinnost cestujícího:
"na linkách s nástupem pouze předními dveřmi nastupovat do vozidla pouze těmito dveřmi a vystupovat všemi dveřmi vozidla (na linkách s nástupem všemi dveřmi vystupovat i nastupovat všemi dveřmi vozidla),"
Vihorlat_snina
Středa, 08. ledna 2020 - 08:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 551
Registrován: 6-2005
xx_xx:
"Já jsem tu popisoval, jak se tato nesmyslná šikana cestujících projevuje v praxi."

Chtěl jsem zareagovat ... ale potom co to tady celé pozorně sleduji jsem bohužel došel k závěru, že jsi vůl. Takže sorry.
Neberte se moc vážně, děláme to pro sebe!
Středa, 08. ledna 2020 - 09:22:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6021
Registrován: 6-2005
XX az budeš jezdit, pochopíš. Jediné řešení jsou kabiny alá 14Tr
Makrelu neumeješ.
xx_xx
Středa, 08. ledna 2020 - 09:27:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 347
Registrován: 9-2011
Omlouvám se za sdělení svého postřehu. Netušil jsem, s jakými primitivními reakcemi se zde setkám. On se asi hodně špatně poslouchá názor někoho jiného, že?

pdk: Předpokládám, že tam se kontrolují jízdenky, čili tam to má své opodstatnění. Stejně jako tady po osmé hodině. Ale to, že do té doby NESMÍM k nástupu použít přední dveře, opodstatnění opravdu nemá. Kdyby mělo, tak je to zavedené i v jiných městech.

9_tr: Lidi si tam můžou stoupnout, i když nastoupí zadem. V tom jim zabráníš jedině tak, že je požádáš o uvolnění výhledu. Btw. Proč se tu teda velké kabiny u 14Tr rušily?

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Středa, 08. ledna 2020 - 09:42:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6022
Registrován: 6-2005
Nevím jak kde, ale v Brně byly, v Jihlavě se dokonce na vozy ze Zlína dodělaly...
Asi protože se nikdo řidičů na názor neptal. V současných vozech táhne jako prase. A můžou tam dojít,ale pořád je jich méně,než když tam hned nalezou předem. Také v tomto období odmítám otevírat přední dveře,když nemá drobné v ruce,nebo nějakou berli.
Makrelu neumeješ.
Středa, 08. ledna 2020 - 10:13:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 219
Registrován: 5-2010
xx_xx: To že by si dopředu došli hrozí jen ve vyjímečných případech, kdy jsou tam dostrkáni davem. Dneska opět klasická situace - všechno se to na masarykáči nahrnulo do zadních dveří (ostatní byly "příliš" daleko), kde na sebe byli namačkáni až na Poděbradskou. A ve 2. a 3. dveřích bylo tolik místa, že se tam dalo tančit. A naopak když si kupují jízdenku u řidiče, tak i když je prázdný vůz tak se naopak musí od dveří vyhazovat. Toť "šikana cestujících" v praxi, lidi to prostě zakempují ve dveřích a dál nejdou. Samozřejmě pak řidič neví, kdy budou vystupovat a musí otevírat na každé zastávce a nebo je vyloží až s ostatníma.
Houpací koník
Středa, 08. ledna 2020 - 11:44:42  
Neregistrovaný host
Smiřte se s tím, že pokud pracujete v dopravě a máte zkušenosti z provozu a snažíte se je tady sdělit, jste primitivové a nejste schopni si vyslechnout jiný názor. Zatímco váš názor je tady pozorně vyslechnut a respektován... [crazy]

Řidiči a vlastně celý dopravní podnik akorát šikanují cestující a nikdo tady ničemu nerozumí.
xx_xx
Středa, 08. ledna 2020 - 12:27:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 348
Registrován: 9-2011
Když to vnímáš takhle...
Karosa_B731
Čtvrtek, 09. ledna 2020 - 19:24:26  
Moderátor
Číslo příspěvku: 4289
Registrován: 2-2007
9_tr:
"Asi protože se nikdo řidičů na názor neptal. V současných vozech táhne jako prase."
Ono i stačí, když se dá otevřít jen půlka předních dveří. Jen se to z nějakého důvodu nedostává do specifikace. U plyňáků by to byl problém kvůli velké kabině, UrbanWaye by to zase mohly umožňovat. Nepovedlo se mi s připomínkou trefit na správné místo. Jsem ale rád, že jsem se jednou trefil se změnou barev interiéru a věci se pohnuly. [andel]
Trolleybus
Čtvrtek, 09. ledna 2020 - 22:04:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3034
Registrován: 5-2002
Karosa_B731:
"Ono i stačí, když se dá otevřít jen půlka předních dveří. "
Jakožto cestující nemám námitky, ale otevírejte prosím levé křídlo (z pohledu cestujícího). Otevření pravého totiž znamená, že budete mít další otočená nebo ulomená zpětná zrcátka a já taky nemám moc velkou radost, když nastupuji do vozu, něco mi projede vlasy, ozve se křupnutí, pak případně rána na schodech, a mně je jasné, že i v tomto voze nějaký šikula umístil zpětné zrcátko o kus níž a já ho právě hlavou demontoval. [proud]
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
Karosa_B731
Pátek, 10. ledna 2020 - 13:21:54  
Moderátor
Číslo příspěvku: 4290
Registrován: 2-2007
Jenomže možnost výběru byla jen v Solarisech. A zase pokud budeš otevírat pravé křídlo (z pohledu zevnitř), jdou přes sebe gumy. No a Renaulty to měly nějak různě (vzpomínám si, že 165 otevírala pravé, 166 levé). Takže aby ses nepraštil, je to zase takhle nepoužitelné. [happy]
xx_xx
Pátek, 10. ledna 2020 - 18:54:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Registrován: 9-2011
Martin749:
"xx_xx: Důvod proč se neotevírají přední dveře, je v přepravním řádu - cestující nesmí bránit řidiči ve výhledu z vozidla. A cestujícím nedojde, že stáním ve dveřích brání řidiči ve výhledu, zvláště když se tam narvou i když je vůz plný. Navíc stejně nastupují do vozu jen jedněma dveřma a to i u Sorky, takže jestli jsou otevřené tři nebo čtyři dveře nemá na délku pobytu v zastávce vůbec žádný vliv. A pokud je vůz narvaný, tak je poptávkové otevírání stejně k ničemu, protože se k němu málokdo dostane. Takže se stejně musí zkontrolovat jestli se ve voze něco nehejbe a těch pár vteřin na zavření dveří nikoho nezabije.

A k linkovému vedení. K nějakému základnímu nástřelu nejsou zapotřebí žádné průzkumy, na to stačí jen mapa s vyznačenými cíly cest rozdělenými podle toho jak často tam budou lidé jezdit. Třeba po dopravě do AFI nebo Globusu bude poptávka po celý den (hlavně důchodci), kdežto na nádraží bude hlavně ráno a odpoledne, kdy lidé přijíždějí/odjíždějí z města, to samé nemocnice a polikliniky. Do divadla pojedou lidé, jen když je představení a do průmyslové zóny jen při střídání směn. A vzhledem k tomu, že nejvíce cílů je v prostoru Masarykáč/Náměstí Republiky je logické, že životaschopné linky míří tam. To je také důvod, proč 26 skoro nikdo nejezdí - spojuje Dubinu s ničím, nádraží opravdu negeneruje takovou poptávku po celý den, přes nic."

Mně prostě vadí, když se upřednostňuje pohodlí zaměstnance před pohodlím zákazníka. Tím spíš, když jde pouze o stisknutí jednoho blbého tlačítka. Já ve své práci taky musím dělat věci, které mi nejsou po chuti, jenom proto, abych vyhověl zákazníkovi. Pokud bych je nedělal, tak by mě brzo vyhodili.

Fajn, tohle beru jako důvod. No a když je to s tím nádražím teda takhle, tak co takhle 26 provozovat jenom ve špičce, avšak v nějakém použitelném intervalu a nejlépe nějak inteligentně proloženou s osmičkama? Některým zde diskutujícím se omlouvám za sdílení svých "vlhkých snů o nesystémových píčovinách". Pouze diskutuji.
strojvedouci lanovky
Pátek, 10. ledna 2020 - 19:41:20  
Neregistrovaný host
A proc strojvedouci nepusti cestujici na zadni stanoviste lokomotivy kdyz je vlak plnej? Ridic v ty kabine nesedi proto aby plnil tvoje prikazy ale proto aby te bezpecne prepravil. A bezpecnost prepravy zalezi i na jeho pohodli. Kolik casu travi v trolejbuse cestujici v porovnani s ridicem? Myslis si ze je pohodlny ridit v bunde? Sedni si nekdy v zime v mikine v trolejbusu ke dverim a uvidime jak dlouho te to vetrani bude bavit...
xx_xx
Pátek, 10. ledna 2020 - 20:13:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 352
Registrován: 9-2011
Já řídím auto v bundě. A víš proč? Protože z něj každou chvíli vylézám a tahám těžké věci.

Práce řidiče MHD je sice mnohem náročnější psychicky, protože má zodpovědnost za zdraví a životy lidí ve voze i mimo něj a jezdí v hustém provozu, a to nechci v žádném případě zlehčovat, avšak jinak si, když to řeknu hodně zjednodušeně a trochu hnusně, jenom vozí zadek a mačká čudlíky. "Zboží" se mu naloží a vyloží samo, kromě točení volantem se po něm celý den vlastně nic nechce... Kdyby zmáčkl čudlík navíc, nic by se mu nestalo. Je zajímavé, že řidiči v Hradci, Praze, Brně a dalších městech s tím problém nemají a bez keců otevírají či uvolňují všechny dveře včetně prvních. A to ne na můj příkaz, ale na příkaz vedení DP. Protože náš zákazník náš pán.

Jednou jste se rozhodli stát řidičem autobusu, tak se nemůžete divit, že vám do něj lezou lidi.
Pátek, 10. ledna 2020 - 20:34:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 709
Registrován: 10-2011
No s tím Hradcem bych byl opatrný ... dokud nebylo samoobslužné otevírání, tak také neotevírali všichni (ačkoliv má cestující s papírovou jízdenkou povinnost chodit předem). Ono co vím, tak se odblokují pro samoobslužné ovládání vždycky všechny dveře najednou a nejde nějaké vynechat. No ale jelikož v Pce se samoobslužné otevírání nepoužívá, tak je to jedno.
Pátek, 10. ledna 2020 - 23:44:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2076
Registrován: 12-2007
xx_xx:
"Já řídím auto v bundě. A víš proč? Protože z něj každou chvíli vylézám a tahám těžké věci.

Práce řidiče MHD je sice mnohem náročnější psychicky, protože má zodpovědnost za zdraví a životy lidí ve voze i mimo něj a jezdí v hustém provozu, a to nechci v žádném případě zlehčovat, avšak jinak si, když to řeknu hodně zjednodušeně a trochu hnusně, jenom vozí zadek a mačká čudlíky. "Zboží" se mu naloží a vyloží samo, kromě točení volantem se po něm celý den vlastně nic nechce... Kdyby zmáčkl čudlík navíc, nic by se mu nestalo. Je zajímavé, že řidiči v Hradci, Praze, Brně a dalších městech s tím problém nemají a bez keců otevírají či uvolňují všechny dveře včetně prvních. A to ne na můj příkaz, ale na příkaz vedení DP. Protože náš zákazník náš pán.

Jednou jste se rozhodli stát řidičem autobusu, tak se nemůžete divit, že vám do něj lezou lidi."

Brzdi trochu. Lidi jsou na obou stranách barikády. Jedni i druzí mají svoje potřeby. Často protichůdné. Tedy je potřeba zvolit kompromis. A tím není "náš zákazník náš pán". Protože to by pak pánů (a dam) bylo spousta, ale nikdo, aby je obsloužil.

Zmínil jsi možnost nástupu předními dveřmi v Praze. Když se to tam zavádělo, tak se našlo dost těch, kteří mohli nastoupit vzadu, ale šli jen vyzkoušet zda jim řidič otevře i přední dveře. A pak, když už sedí v první řadě s výhledem na řidiče, tak se strašně diví, že i v následujících zastávkách se dveře otevírají a ně chudáky táhne. Inu ve finále ani tak nepotrestali řidiče, jako sami sebe. Prostě je potřeba věci domýšlet.

Jinak to Tvoje ježdění za volantem v bundě ještě neznamená, že je správné a bezpečné. U Tebe bych řekl něco o lenosti se stále oblékat a svlékat. Ale chápu to. Já, když jedu v zimě 7 km do práce autem, tak si nesundavám ani čepici. Ale celý den bych tam tak sedět nechtěl. Zdraví máme taky jenom jedno.
Byla nám velká zíma
Sobota, 11. ledna 2020 - 11:10:23  
Neregistrovaný host
Doufám, že e-mailový kontakt na pana X (výše), se neshoduje se známým studentem nejmenované školy, který je ochoten pro své osobní pohodlí otevřít okno během rozvrhových akcí a zbytku třídy, který je naopak rád za teplé podnebí ve třídě, je pak zima. Nebo svým opožděným příchodem na hodinu rozsvítí celé třídě světla během slunečného dne, aby bylo vidět, že pan *(GDPR)* dorazil úspěšně a obdaří nás několika svými dotazy mimo téma dané rozvrhové akce.
Sobota, 11. ledna 2020 - 12:55:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 666
Registrován: 12-2005
Tak trochu odlehčíme diskuzi.
V polovině listopadu bylo několik trolejbusů 21 Tr nahrazeno novými trolejbusy 32 Tr s karosérií SOR NS 12. Design obou vozidel pochází od stejného návrháře. První den provozu nových trolejbusů byl 15. listopad 2019. Nasazeny byly trolejbusy 428 a 426 na odpolední části šejdrových pořadí.


Posledním dnem, kdy bylo možné v pardubických ulicích vidět "jednadvacítky" čísel 393 a 394 bylo pondělí 18. listopadu 2019. Vůz 393 byl od 15. 11. již bez odbavovacího systému, takže se v pondělí projel ulicemi pouze na zvláštní jízdě pro uzavřenou skupinu.




A jen tak pro zajímavost. Zatímco v Pardubicích se pomalu loučíme s trolejbusy 21 Tr, tak v ukrajinském Lvově teprve v prosinci 2019 dojezdil ex pardubický trolejbus 14 Tr původního čísla 313. V provozu byl celkem 36 let, 1983-1997 v Pardubicích a 1998-2019 ve Lvově pod číslem 596. Naposled byl vypraven dne 16. prosince 2019 na linku 32. Od té doby stojí odstaven ve vozovně, viz foto z transphoto.ru na odkazu níže.
https://transphoto.org/photo/1286464/?vid=48855
Rádio Life 91,6 FM
Sobota, 11. ledna 2020 - 13:23:06  
Neregistrovaný host
Ahoj, měl by někdo fotku reklamy na rádio Life 91,6 FM, kterou vozil v letech 1994-97 trolejbus 323? Pokud možno z boků a zezadu. Díky.
xx_xx
Sobota, 11. ledna 2020 - 14:46:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 354
Registrován: 9-2011
Škoda_7_tr: Kolik 21Tr je ještě v provozu? Po tom průseru v Brně se mluvilo o tom, že se ihned všechny vyřadí... Před pár dny jsem jedním jel a vypadal dobře.

Byla nám velká zíma: Nejspíše půjde o shodu příjmení. Jmenovce pozdravuj a vyřiď mu, ať v zimě zbytečně nevětrá. Ostatně to stejné vzkazuji i řidičům nepoužívajícím POD. [happy]
32Tr
Sobota, 11. ledna 2020 - 16:46:53  
Neregistrovaný host
Prosím, proč mají ty 32Tr trolejbusoznačkové samolepky jen na zadním nárazníku a vpředu ne? Předchozí trolejbusy mají značku vpředu i vzadu, že?
Sobota, 11. ledna 2020 - 17:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3577
Registrován: 1-2005
32Tr: V době prvního nasazení nebylo vyřešeno uchycení značky, takže po několika dnech provozu byly značky doplněny i dopředu.
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Neděle, 12. ledna 2020 - 00:00:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9690
Registrován: 5-2002
Důkaz z 7.12.2019

Neděle, 12. ledna 2020 - 08:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 667
Registrován: 12-2005
xx_xx: aktuálně provozuschopné jsou tři 21 Tr č. 392, 395 a 397. Ovšem většinou bývají pouze na záloze, kdy zasáhnou do běžného provozu pouze při závadě jiného vozu. Případně na vyžádání řidiče.
Čtvrtá 21 Tr čísla 399 se podrobuje opravě na dílně.
xx_xx
Neděle, 12. ledna 2020 - 10:55:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 355
Registrován: 9-2011
Škoda_7_tr:
"Případně na vyžádání řidiče."
Takže to jako když řidič přijde za šéfem a řekne "já chci jednadvacítku", tak ji dostane? Tak to je dobrý, to by se mi líbilo.

Škoda_7_tr:
"Čtvrtá 21 Tr čísla 399 se podrobuje opravě na dílně."
To znamená, že se s ní nadále počítá do provozu?
Tr _frau
Neděle, 12. ledna 2020 - 12:08:33  
Neregistrovaný host
Pro pamětníky: Bude někdo vědět na kterém voze byla reklama na rádio Panag 91,6? Pokud by měl někdo foto, potěší. Dále 14Tr ex HK 29, měl by někdo foto z Hradce u nadraží ( z dob kdy byl jestě v provozu v HK) a trolejbus 313 s reklamou rádio Profil? Předem díky.
Neděle, 12. ledna 2020 - 12:32:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3743
Registrován: 12-2005
Tak zas po pár týdnech chci využít mhd v Pardubicích, potřebuji jet z nádraží na Dublinu a hle 9 jede 1219, 13 1220 a 8 1223 a pak až 1250 13, tohle musel vymyslet idiot. A neříkejte mi, že by to nešlo vymyslet lépe, minimálně ta 9 by šla v klidu posunout na 1235.
xx_xx
Neděle, 12. ledna 2020 - 14:05:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356
Registrován: 9-2011
Není potřeba. Jak tu zaznělo, mimo špičku z Dubiny na nádraží přece nikdo nejezdí.
Neděle, 12. ledna 2020 - 17:02:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3745
Registrován: 12-2005
xx_xx: No já třeba jednou za půl roku, neměl bych problém, kdyby to jezdilo 1x za půl hodiny, ale nechápu, proč tady jsou skoro 3 hodiny takovéto souběhy mezi 8 a 13, které mimo pár zastávek jedou podobnou trasu.
Proklad
Neděle, 12. ledna 2020 - 17:29:11  
Neregistrovaný host
Protože na Dubinu nejezdí jenom 8 a 13, ale i 5 a 11? A protože 8 je polookružní, takže se těžko s něčím prokládá, když se nedá vzájemný rozestup přizpůsobit pobytem na druhé konečné? Protože je 13 zároveň především proložená s 2 a 6 od nádraží do Polabin? A protože by 8 měla být asi proložená se 6 na Karlovinu? A protože 9 jezdí nepravidelně?

Vymysleli to dokonce dva idioti, představte si to! [crazy] A dokonce na to měli i nástroj, který, když se to všechno zadá do excelu, ukazuje rozestupy mezi linkami a počítá kvadratickou míru nepravidelnosti pro celou síť i jednotlivé úseky. Až tak blbí tam jsou!
Provokáce, kchampáň!
Neděle, 12. ledna 2020 - 18:54:10  
Neregistrovaný host
Proklad:
"Vymysleli to dokonce dva idioti, představte si to! [crazy] A dokonce na to měli i nástroj, který, když se to všechno zadá do excelu, ukazuje rozestupy mezi linkami a počítá kvadratickou míru nepravidelnosti pro celou síť i jednotlivé úseky. Až tak blbí tam jsou!"

Jak typické, zamlžíte situaci nepodstatnými detaily a záměrně neřeknete nic o tom nejdůležitějším: Oba mají vysokou školu! To je jasný důkaz, jak jsou blbí, když jim nestačí vysoká škola života. Rychle zďýlejte, než mě smažou!
xx_xx
Neděle, 12. ledna 2020 - 20:21:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 357
Registrován: 9-2011
Proklad:
"Protože na Dubinu nejezdí jenom 8 a 13, ale i 5 a 11? A protože 8 je polookružní, takže se těžko s něčím prokládá, když se nedá vzájemný rozestup přizpůsobit pobytem na druhé konečné? Protože je 13 zároveň především proložená s 2 a 6 od nádraží do Polabin? A protože by 8 měla být asi proložená se 6 na Karlovinu? A protože 9 jezdí nepravidelně?

Vymysleli to dokonce dva idioti, představte si to! [crazy] A dokonce na to měli i nástroj, který, když se to všechno zadá do excelu, ukazuje rozestupy mezi linkami a počítá kvadratickou míru nepravidelnosti pro celou síť i jednotlivé úseky. Až tak blbí tam jsou!"
Opět jsme u toho, proč je lepší mít systém s nižším počtem linek, ale v častějším intervalu. Aby bylo možné je lépe koordinovat ve společných úsecích.
uživatel lanovky
Neděle, 12. ledna 2020 - 23:53:53  
Neregistrovaný host
xx_xx:
"Opět jsme u toho, proč je lepší mít systém s nižším počtem linek, ale v častějším intervalu. Aby bylo možné je lépe koordinovat ve společných úsecích."
Což je jenom bohapustá teorie. V praxi do toho vstupuje řada další faktorů, jako oběžná doba, neexistence konečné zastávky, na níž by bylo vhodné čerpat vyrovnávací dobu, a zejména zpoždění, vyvolané provozem i cestujícími.
Pondělí, 13. ledna 2020 - 00:28:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2079
Registrován: 12-2007
uživatel lanovky:
"xx_xx:
"Opět jsme u toho, proč je lepší mít systém s nižším počtem linek, ale v častějším intervalu. Aby bylo možné je lépe koordinovat ve společných úsecích."Což je jenom bohapustá teorie. V praxi do toho vstupuje řada další faktorů, jako oběžná doba, neexistence konečné zastávky, na níž by bylo vhodné čerpat vyrovnávací dobu, a zejména zpoždění, vyvolané provozem i cestujícími."

Méně linek s kratším intervalem je pouhá teorie ze zcela jiného důvodu. A to sice proto, že cestující z toho slabšího směru budou také chtít svoji linku pokud možno až do svého cíle. Představa silné linky Polabiny - nádraží - centrum - Dubina doplněná slabými linkami obsluhující zbytek (třeba nádraží - Svítkov - nádraží) je zcela lichá. Buď si lidé tu přímou linku nějak vynutí (záměrně neuvádím jak) a nebo svoje cesty MHD pokud možno omezí či MHD zcela opustí. A to by pro město bylo mnohem horší (ulice plné pohybujících se autíček vyhledávajících místo k zaparkování).

xx-xx rád uvádí příklady od jinud. Aby nemusel moc daleko, tak ho pošlu do Prahy. V tramvajové síti tam mají silné linky/svazky linek (9, 10+16, 22), které jezdí podle papíru velmi často a pravidelně. Stačí se na těchto linkách kouknout na to, jak pěkně po 4 minutách to ve skutečnosti jezdí. Tedy myslím spíše nejezdí. Ono to zas přináší jiné těžkosti. Po jakékoli nepravidelnosti se cestující nacpou do prvního co přijede (teď je to tady, kdo ví, kdy přijede něco dalšího a hlavně ten další pojede úplně stejnou trasu, jó a taky z tohodle možná stihnu přestup), takže se ta díra ještě více zvětšuje a na konečnou pak přijede v rozestupu pár vteřin několik spojů (cestou byl první narván k prasknutí, druhý jakžtakž zaplněný, o těch dalších darmo mluvit). Co tím chci říci: tady si kdosi postěžoval, že zcela programově jedou spolu 8, 9, 13 (no spolu - každá trochu jinudy a jinam). V Praze jezdí spolu 9, 9, 9. Sice to tak naplánované není, v reálu se to stává a ještě všechny jedou úplně stejnou trasou a na stejnou konečnou.
xx_xx
Pondělí, 13. ledna 2020 - 08:59:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 358
Registrován: 9-2011
Takže pokud tomu dobře rozumím, tak pardubický systém, ve kterém jedou podle JŘ v jednu minutu 3 autobusy různých linek po sobě a pak půl hodiny nic, je podle tebe lepší než pražský systém, ve kterém podle JŘ jedou autobusy jedné linky (či dvou tří svazkových) pravidelně každých 10 minut. Však ono se to stejně zpozdí, takže nemá smysl něco koordinovat. Nebo jsem to pochopil špatně?
2609
Pondělí, 13. ledna 2020 - 16:42:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 106
Registrován: 5-2010
xx_xx: Samozřejmě, smečkový grafikon se tu pěstuje již řadu let.
Co jsi ale zcela jistě nepochopil, je, že stav v Pardubicích je mnoha lety prověřený, fungující, prostě "nejoptimálnější" (fuj, dalo mi to, než jsem to dokázal napsat) a nelze to udělat jinak.
Proto na něm není co zlepšovat. Jediné, co je možné, je ho zakonzervovat a zachovat pro budoucí generace, aby teprve ony mohly obdivovat a docenit genialitu toho řešení.
Pondělí, 13. ledna 2020 - 20:02:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2080
Registrován: 12-2007
xx_xx:
"Takže pokud tomu dobře rozumím, tak pardubický systém, ve kterém jedou podle JŘ v jednu minutu 3 autobusy různých linek po sobě a pak půl hodiny nic, je podle tebe lepší než pražský systém, ve kterém podle JŘ jedou autobusy jedné linky (či dvou tří svazkových) pravidelně každých 10 minut. Však ono se to stejně zpozdí, takže nemá smysl něco koordinovat. Nebo jsem to pochopil špatně?"

Pochopil jsi to špatně. Silné linky či svazky dvou-tří linek jsou i v Pardubicích a jezdí v souhrnném intervalu každých 10 minut.
Problém silné linky (svazku) je v tom, že nabízí jen jeden směr. Kamkoli se dostat bude znamenat cestování přískoky vpřed. Vždy vlézt do té jediné linky a z ní zas někam přestoupit.
Dokud cestující budou na zastávku přicházet pravidelně ve stejném počtu a vozy budou přijíždět v pravidelných rozestupech, tak by to mohlo i fungovat. Jenže je spousta vnějších faktorů, které způsobí, že někdy bude na zastávce lidí více (přijel vlak, skončila směna ve fabrice, ...) jindy méně. Vozidla někdy přijedou včas jindy se opozdí (okolní doprava, řízené křižovatky, více cestujících z předchozích zastávek a tím delší pobyt v zastávce). A všichni nastupují do prvního co přijede. Při směrové nabídce samozřejmě také bude moct část cestujících využít první co přijede neb to zrovna jede k jejich cíli. Další část si však počká na svůj směr. Tím dojde k rozmělnění přetížení "prvního" spoje a zároveň i k poklesu zpoždění. (To je to, co jsem na příkladu Prahy uváděl - krátký interval není všelék a čím kratší interval, tím větší pravděpodobnost sjetí více vozidel téže linky.)
Jo teď si možná říkáš, že k té páteřní lince můžu mít i nějaké doplňky (více či méně rozbourávající onen pravidelný takt), které pojedou, když zrovna přijel vlak, skončila škola, směna ve fabrice. To přeci víme kdy nastane. Tak hurá, jde se na to. Ale, ale, co to? Ve výsledku máme velmi podobnou síť, jaká byla před optimalizací.

Neříkám, že MHD má být zakonzervována tak, jak je nyní. Myslím však, že ke zlepšování by byly vhodné jiné problémy než množství linek. Mne třeba trápí přestupy-nepřestupy v době slabého provozu. Jezdí se třeba po 20 minutách (pro Pu o víkendu slušný provoz s dostatečnou nabídkou). Jenže podle JŘ přijedou dvě linky na stejný čas do zastávky kdesi v centru (nám. Republiky, Masarykovo nám.) a řidič prvního nevyčká na přestup. Není to kritika toho řidiče, ten takovou povinnost stanovenou nemá a mnohdy ten druhý vůz ani nemusí postřehnout. Jen pro cestujícího je to k naštvání a pokud má zdravé nohy, tak pobídka k jejich využití neb za skoro 20 minut je leckde...
xx_xx
Pondělí, 13. ledna 2020 - 21:39:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 359
Registrován: 9-2011
Nefungující víkendové přestupní vazby jsou jedna z věcí, které mi vadí na mnou jinak opěvovaném Brnu. Ale chápu, že vzhledem k délce tamních linek je prakticky nemožné zajistit návaznosti "na každé křižovatce". A i těch víkendových 10 minut není tak dlouhý interval, aby člověk nebyl ochoten na ten další spoj počkat.

Nesouhlasím s tvrzením, že současný počet linek není problém. Je to problém. Je to ten největší problém pardubické MHD. Sedmnáctka a sedmička v souběhu s trojkou, jedenáctka v souběhu s třináctkou, 14 a 23 jedoucí z průmyslové zóny bůhvíkudyma a opět v nesystémových soubězích... Třeba v úseku Hradecká - Globus je víkendový interval 24-6. Paráda, že? Nebýt sedmičky, mohl by tu být krásný 15minutový interval.

Jestliže přímá linka má interval 30 či více minut, zatímco jiné linky, mezi kterýma však holt musím přestoupit, mají interval 10 či méně minut, tak pro mě ta přímá linka nemá význam. Dám příklad. Pojedu z Polabin na Duklu. Myslíš, že se budu vázat na sedmičku jezdící po půl hodině? Ne. Pojedu na Masarykáč tím prvním, co přijede. Třeba trojkou nebo klidně regionálkou. Na Masarykáči vystoupím a víceméně během chvilky něco přijede a neřeším, jestli je to 5, 7, 14 nebo co všechno tam vlastně jede.

Jako kdybych si měl vybrat mezi jednou linkou po 2,5 minutách, nebo dvěma linkama po 5 minutách, tak bych se spíše přikláněl k druhé variantě, aby si každý vybral svůj směr a aby se to, jak říkáš, rozmělnilo. Protože 2 3 minuty už leckdo bude ochoten počkat. To by se dalo aplikovat třeba na tu Prahu. Ale v mrňavých Pardubicích opravdu nemá smysl takto uvažovat. Radši mít všechno po 10, 20, 60 minutách, ale ať to do sebe pasuje. Troufám si tvrdit, že Pardubicím by stačil zhruba poloviční počet linek, než je tu teď.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Proklad
Pondělí, 13. ledna 2020 - 22:39:56  
Neregistrovaný host
Pane X, aspoň přestaňte psát lži a upravovat si realitu tak, jak se vám zrovna hodí...
Polabiny, Hradecká směr Globus
3 - 29, 59
7 - 05, 35
33 - 19, 49
To není 24-6, ale 14-10-6. Ale ona by to nebyla taková senzace, kdybyste řekl, že ten větší rozestup tam je v době, kdy přestane jezdit 33, tedy po 19. hodině. Kdyby vám náhodou nevyšla práce v dopravě, zkuste redaktora v Blesku [blesk]

Globus směr Polabiny, Hradecká
3 - 05, 35
7 - 12, 42
33 - 25, 55
Zde dokonce 7-13-10

Je mi jasné, že kdyby se po ukončení linky 33 posunula 3 nebo 7, objeví se tady kritika, který idiot to vymyslel, že najednou hodinu a půl večer jede linka jinak a je narušen všespásný interval!

Nemohou mezi linkami být další souvislosti? Třeba jako ty, že linka 7 by měla být proložená s 5 a 6 z Dukly náměstí a s 1 ze Zborovského náměstí do centra? Taky jistě není třeba říkat, že 7 má na rozdíl od 5 a 6 možnost delší přestávky právě na Dukle, zatímco linky se dobře koordinují, pokud mají možnost podobné přestávky a stejném konci města. Na Globusu je třeba linky plánovat tak, aby "přebytečná" 11 nemusela pouštět trojku, jejíž vozy se za Globusem potkávají. Ale pravda, proč nevyhnat řidiče, ať stahuje sběrače za kruhovým objezdem uprostřed hlavní silnice, hlavně, že bude spokojený cestující, ne?

Přijde mi, že tahle diskuze už sklouzla do totálního hnoje... [zadnice]
xx_xx
Pondělí, 13. ledna 2020 - 22:56:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 360
Registrován: 9-2011
Takže tam ten velký rozestup je, nebo není? Sám jste potvrdil, že je. Fajn, do sedmé hodiny je tam 14-10-6. A to je jako co? To si má někdo zapamatovat? Opět, když zrušíme sedmičku (a na Dukle ji nahradíme třeba prodlouženou čtverkou nebo si s linkovým vedením ještě nějak pohrajeme), dosáhneme krásného 10minutového intervalu na trojce až ke Globusu.

A to mně teda vysvětlete, proč na Dukle musí být proklad mezi pětkou, šestkou a sedmičkou, když každá jede úplně někam jinam. S jedničkou to samozřejmě chápu, to je bez debat.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
xx_xx
Úterý, 14. ledna 2020 - 11:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361
Registrován: 9-2011
Zase se někoho dotýká kritika a nechce slyšet žádné podněty ke zlepšení. "Všechno je dobře, všechno nechme tak, jak tu "funguje" už roky a nikoho neposlouchejme."

Končím diskuzi, tentokrát už definitivně.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Úterý, 14. ledna 2020 - 17:03:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6880
Registrován: 5-2005
Po dlouhé době zde něco napíšu.
Předně bych rád doplnil, že když jsem v Pradubicích studoval, tak jsem měl taky pocit, jak je všechno blbě. Realita práce v dopravě pak ukáže, že mnohé fakt lépe udělat nejde. Na druhou stranu by však nemělo být na příspěvky xx_xx pohlíženo přezíravě, protože ono skoro na každém šprochu pravdy trochu.
xx_xx
Úterý, 14. ledna 2020 - 18:00:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 362
Registrován: 9-2011
Ostravák:
No hlavně jsem nic nenapsal tak, jak to tu pan Písnička překroutil. A už vůbec jsem nikoho nenazval idiotem. Nanejvýš jsem stávající stav nazval nesystémovým bordelem (kvůli absenci taktu a integrace). V jednom jediném příspěvku.

Nejspíš jde o dalšího zaměstnance DPMP, který je na své dílo obzvláště hrdý a v žádném případě nesnese žádnou kritiku. Nebo lépe řečeno postřehy uživatele. Asi nechápe podstatu diskuzního fóra.

Je zajímavé, že ze všeho nejvíc ho zaujal můj e-mailový kontakt. Se divím, že ještě nemám plnou schránku spamu. Kdyby se mu aspoň ta básnička rýmovala...

pan Zoologická:
Nevím, koho tu nazýváš blbcem, každopádně blbce tu ze sebe děláš ty. Máš snad pocit, že by tvůj příspěvek souvisel s MHD v Pardubicích? Já tedy ne. Identitu nám neprozradíš? Raději budeš s každým svým příspěvkem měnit přezdívku, trolle?

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Úterý, 14. ledna 2020 - 19:16:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 357
Registrován: 7-2014
xx_xx: Mluvíte tady (nejen) o krásném pravidelném 10minutovém intervalu na hlavních větvích při malém počtu linek...tak si tedy otevřete Excel a namalujte si to...moc se těším, jak to tomu podniku natřete konkrétnímy čísly černé na bílém (protože to je to, co vašim vzletným kecům o tom, jak by tohle a tohle šlo udělat nějak "líp" chybí, a to by nemělo, pokud chcete být brán vážně...)
Tr _Woman
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 15:22:53  
Neregistrovaný host
Zdar,nemá někdo fotku 14Tr 338 s reklamou Synthesia?
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 16:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 5-2010
xx_xx: Vaše "postřehy uživatele" vyznívají jako brekot - je to špatně, protože to nejezdí tak jak chci já a všichni přece jezdí ve stejných směrech jako já. A ti zlí řidiči také vyžadují prozaměstnanecký přístup a tedy od zákazníků trochu ohleduplnosti.
Mohl by jste vědět, že HD se dělá demokraticky. Tedy, že v rámci možností se udělá tak, aby vyhovovala většině a menšina se musí přizpůsobit. Takže pokud to nejezdí tak jak chcete vy, tak jste buď v menšině anebo je to mimo možnosti (ať už fyzikální nebo finanční). A zrovna Pardubice mají hodně blbý tvar obráceného T, vylepšený o to, že hlavní vnitorměstská komunikace sever - jih (Poděbradská - Hradecká - 17. listopadu - Jana Palacha) míjí Polabiny i Duklu. Dalším důležitým faktorem je, že většina cílů cest je koncentrovaná v přestupní oblasti Masarykovo náměstí, tudíž tam musíte vést všechno, pokud tím má někdo jezdit, ale zároveň to tam není kde otočit a ani tam není zázemí pro řidiče. A budovat sociálky na druhých konečných je neekonomické, protože na celé lince jezdí jeden vůz, kterému ve špičce pomáhá druhý. Takhle bohatí nejsou ani v Praze.
A k prozákaznickému přístupu: ten má dvě hranice - spodní je co si nechají líbit zákazníci a horní je co si nechají líbit zaměstnanci. A překročit nemůžete ani jednu, protože buď nebudete mít zákazníky nebo zaměstnance, ale výsledek bude pokaždé stejný.
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 18:33:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3578
Registrován: 1-2005
Tr _Woman: www.trolejbus.cz, tam je ve fotogalerii skoro všechno [happy]
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Tr _Woman
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 18:58:53  
Neregistrovaný host
Díky, tam je toho opravdu dost. Nicméně zadní čela reklam rádio Life (323) a Evropská databanka (318) tam nejsou. Neměl by někdo prosím fotky kde jsou zadní čela těch reklam? Nebo alespoň nějaký grafický návrh těch reklam z boků a čem?
Tr _Woman
Čtvrtek, 16. ledna 2020 - 20:39:12  
Neregistrovaný host
Tr_man:Byl byste schopný pokud znáte podobu zadních čel reklam vytvořit takovyto nákres pro reklamy Evropská Databanka (318) Autosklo (337) Rádio Life (323) ?
Pátek, 17. ledna 2020 - 10:04:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3580
Registrován: 1-2005
Tr _Woman: Napište mi na mail, zkusil bych prohledat archiv kolegů a uvidíme, jestli aspoň k nějakému z těch vozů bude dostatek podkladů [happy]
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Pátek, 17. ledna 2020 - 10:07:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18757
Registrován: 5-2002
Tr_man: Na mě nekoukej [wink]
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
xx_xx
Pátek, 17. ledna 2020 - 10:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 364
Registrován: 9-2011
Martin749: Vždy je potřeba zvolit vhodný kompromis, aby obě strany byly co nejméně omezovány. [happy] Je přirozené, že pohledy zákazníka a zaměstnance jsou diametrálně odlišné.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Pátek, 17. ledna 2020 - 10:19:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3581
Registrován: 1-2005
MJ: Ty jsi v době těch reklam jezdil po Plzni na kole s číslem linky... [vypravci]
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Tulák
Sobota, 18. ledna 2020 - 23:37:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 765
Registrován: 3-2010
https://pardubicky.denik.cz/zpravy_region/mytne-dela-vrasky-dopra vnim-podnikum-20200113.html
Jsem pro zachování pražského přívozu P4.
Tr _Woman
Pondělí, 20. ledna 2020 - 15:00:14  
Neregistrovaný host
Tr_man: Našel jste něco k těm reklamám[happy]? Mail Vám dorazil[happy]?
Pondělí, 20. ledna 2020 - 15:54:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3584
Registrován: 1-2005
Mail dorazil, ale vhodné fotky jsem zatím nenašel [wink]
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Korean_central_news
Úterý, 21. ledna 2020 - 19:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 10-2011
Myslím, že mail už dorazil všem, včetně HQ a proto důrazně doporučuji:
Nepište nám a pokud možno, nepište vůbec!
jeonsong hoesa-eseo hwag-in mesiji