Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Pardubicích » Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 07. 1. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trolejbusy v Pardubicích do 07. 1. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Kyselý cestující
Sobota, 04. ledna 2020 - 11:57:36  
Neregistrovaný host
xx_xx: TLDR
Sobota, 04. ledna 2020 - 12:17:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 323
Registrován: 9-2011
Fajn. Tak je vidět, že tady je jakákoliv diskuze zbytečná. Tímto jsi jenom potvrdil mé tvrzení, že se zkrátka jen nechce. Proč by si někdo přidělával práci s řešením nějakých připomínek, že?
Sobota, 04. ledna 2020 - 12:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 927
Registrován: 12-2007
xx_xx:
"Tr_man:
"...z řad chovanců místní Dopravní fakulty, kteří v praxi v životě nebyli, autobus viděli jen na obrázku..."Trošku se mírni, ano? Co je na tom špatného, že se ti lidé snaží něco vylepšovat a prosazují to?"
Když on mu jeden takový chovanec šéfuje, takže zrovna on nadávat může [lol]
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Pamětník
Sobota, 04. ledna 2020 - 12:55:11  
Neregistrovaný host
xx_xx:
"Tr_man:
"...z řad chovanců místní Dopravní fakulty, kteří v praxi v životě nebyli, autobus viděli jen na obrázku..."Trošku se mírni, ano? Co je na tom špatného, že se ti lidé snaží něco vylepšovat a prosazují to? Od toho tu školu přece studují. Aby mohli vykonávat třeba takovou práci, jakou děláš ty. No a že jejich návrh mnohdy není realizovatelný? No tak od toho tu jsou lidi jako ty, aby ho mohli zkritizovat a říct "Váš návrh naráží na tyto a tyto problémy." Nevím, proč studenty a absolventy DFJP hned posíláš do výchovného ústavu za to, že se nějakým způsobem projevují či seberealizují. Nebo se tě snad tolik dotýká, že ti někdo fušuje do řemesla? To snad ne. Navíc si myslím, že víš prd o tom, jakou ti lidé mají nebo nemají praxi. Jsou to jenom tvoje domněnky."
Tak on pan Tr_man jaksi zapomněl napsat, že je také chovancem místní Dopravní fakulty. A už v dobách svého studia byl spoustě lidem pro smích. [uhoh]
Sobota, 04. ledna 2020 - 13:01:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 324
Registrován: 9-2011
Tím spíše tyto posměšky z jeho strany nechápu.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Korean_central_news
Sobota, 04. ledna 2020 - 13:55:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 10-2011
Sněte svoje vlhký sny, posilujte linku 26, vymýšlejte systémové píčoviny... Napíklad integrace je věc politiků, ne DPMP jako jednoho z dopravců. A optimalizace - slyšeli jste něco o samosprávě? Ideálně na městských obvodech, kterým není žádná změna po chuti - když se s nimi něco neprojedná, mohou se zvencnout a když se projednává, tak jim je všechno jedno...

Vůbec nemám potřebu něco dál vysvětlovat, protože to tady sklouzlo s osobním urážkám a to je o ničem.

PS: chovancem DFJP nejsem, v DPMP dělám.
jeonsong hoesa-eseo hwag-in mesiji
Korean_central_news
Sobota, 04. ledna 2020 - 14:08:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 10-2011
xx_xx:
"Jízdní neřád:

Proč každá dvanáctka jede úplně jinudy? Např. některé po Průmyslové, některé po Dělnické. Proč prostě nejedou všechny dvanáctky jednou trasou a všechny dvacet osmičky druhou? Je to jenom jeden případ z mnoha. Stejná otázka se nabízí například pro 14 ve Svítkově. Hodně to ubírá na přehlednosti jízdních řádů i schématu.

Proč se mi stává, že na 3/7/17/33 čekám v odpolední špičce (!) někdy i přes 20 minut stejně jako 50 dalších lidí na zastávce?

Proč přijede na hlavní nádraží ve stejnou minutu 3 a 17 a pak půl hodiny nic nejede? Současné vedení 17 by mohlo přispět k zahuštění resp. zrovnoměrnění intervalu v úseku hl. n. - Hradecká. Když už tu teda vytahuješ studenty jedoucí v neděli na kolej. "

Tak na tohle ale reagovat musím. Protože tady se názorně ukazuje, že jsi mimo realitu.

- linka 12 jede pokaždé jinudy, protože Dělnická ulice je skoro nesjízdná a nechceme tady přijít o autobusy. Kdysi tudy jezdilo všechno a až tam bude konečně asfalt místo tankodromu, tak to třeba zase bude. Lidi co s 12 jezdí domů nebo do práce nemají problém.

- proč čekáš na zastávce? Asi proto že jsou Pardubice věčně ucpaný. Několik měsíců jsem si teď užívali i hodinové kolony od Semtína ke Globusu. Jak by jsi řešil zpoždění třeba deseti vozů najednou? Deset náhradních autobusů a deset náhradních řidičů fakt nemáme.

- linka 17 jede podle objednávky obce Srch. Až si ji bude platit i univerzita, pojede i něco navíc.
jeonsong hoesa-eseo hwag-in mesiji
Sobota, 04. ledna 2020 - 14:19:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3575
Registrován: 1-2005
No, tak postupně...

xx_xx (321): Docela hezky to popsal 5735. Nikdy nevíš, co tím "důvodem" skutečně je. Někdy je pozadí politické, někdy technologické, někdy dotační, a těch důvodů může být celá řada. A jeden člověk tohle nemůže změnit, i kdyby sebevíc chtěl. Kdo ten důvod chce slyšet, ten ho uslyší a pochopí, že to není něčí lenost a výmluva, ale že to je boj s větrnými mlýny. Kdo nechce, bude tady psát, že hledáme důvody a jinde to jde... V Pardubicích je dobrým zvykem všechno špatné házet na DP, ale že MHD nemá vůbec žádnou podporu shora, už nikdo nechce vidět.

K příspěvku 322... Nenarážel jsem na všechny studenty DFJP, pouze na některé, kteří splňují uvedené podmínky. Někteří studenti prvního ročníku, kteří k nám chodí na exkurze, se jdou do DP vyloženě pohádat, jak to děláme špatně. Neměli by spíš zjistit, proč je to teda tak špatně, a hlavně jak to v praxi funguje? A věř tomu, že argument, proč v Praze můžou večer jezdit autobusy po deseti minutách a tady půl hodiny nic nejede, je celkem běžný. Zajímavé je, že se zpravidla neozvou lidé z vesnic, kam autobus jezdí 4x za den a o víkendu vůbec. Další poučoval dispečera, jak má svou práci dělat a že má hlídat přestup mezi linkami 30 a 3 v době opravy prostoru přednádraží. Uvědomuje si ten člověk, že jeden dispečer má těch vozidel v provozu kolem 80-90? Nemám nic proti tomu, aby studenti přišli a řekli "tohle se nám nezdá, proč to tak je", ale musí oni chtít argumenty slyšet a umět přijmout, oni se k nám přišli něco dozvědět. Ale takových je málo, a těm se tedy za nepěkné označení, které ale nebylo myšleno na ně, omlouvám [happy] Vystudoval jsem DFJP, ale už při studiu jsem poznal i tu praxi, a tam jsem zjistil, že je to dost velký rozdíl. A co vypadá hezky na papíře nemusí vždy vypadat dobře i ve skutečnosti. Doteď si třeba pamatuju poučku, že vyrovnávací doba na konečné by měla tvořit 10% z doby jízdy na lince. Dáme na každou konečnou 3 minuty při délce spoje 30 minut a máme na krku stávku...

A jestli jsem pro svůj zájem byl někomu anonymnímu pro smích, to fakt nezměním... [happy]

O důvodech, proč některé linky jezdí spolu, by se tady dalo psát dost dlouze. Ale třeba linky 12 a 14, které jsi uvedl, mají dost jasný důvod, proč mají různé trasy. Je to nesystémové, je to nepřehledné, je to pro nás navíc nepříjemné při přípravě jízdních řádů. A mám psát skutečný důvod, když by to bylo chápáno jen jako nějaká výmluva?

Ještě jedna věc k přednádraží. Původně v tom měl být ještě daleko větší hokej, ale to nikdo neocení, protože to ani nikdo neví. No nevadí, kdo chce psa bít...

EDIT: Koukám, že linky 12, 14 a 17 už uvedl Korean.

(Příspěvek byl editován uživatelem tr_man.)
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Sobota, 04. ledna 2020 - 15:58:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 325
Registrován: 9-2011
Oběma vám děkuji za vyčerpávající zdůvodnění.

Tr_man:
"K příspěvku 322... Nenarážel jsem na všechny studenty DFJP, pouze na některé, kteří splňují uvedené podmínky. Někteří studenti prvního ročníku, kteří k nám chodí na exkurze, se jdou do DP vyloženě pohádat, jak to děláme špatně. Neměli by spíš zjistit, proč je to teda tak špatně, a hlavně jak to v praxi funguje? A věř tomu, že argument, proč v Praze můžou večer jezdit autobusy po deseti minutách a tady půl hodiny nic nejede, je celkem běžný. Zajímavé je, že se zpravidla neozvou lidé z vesnic, kam autobus jezdí 4x za den a o víkendu vůbec. Další poučoval dispečera, jak má svou práci dělat a že má hlídat přestup mezi linkami 30 a 3 v době opravy prostoru přednádraží. Uvědomuje si ten člověk, že jeden dispečer má těch vozidel v provozu kolem 80-90? Nemám nic proti tomu, aby studenti přišli a řekli "tohle se nám nezdá, proč to tak je", ale musí oni chtít argumenty slyšet a umět přijmout, oni se k nám přišli něco dozvědět. Ale takových je málo, a těm se tedy za nepěkné označení, které ale nebylo myšleno na ně, omlouvám [happy]"
Popravdě se ti už ani nedivím, že máš k chovancům DFJP takovou averzi. Dělám již roky v obchodě, vystřídal jsem různé pozice a také nerad od zákazníků slyším, jak všechno děláme špatně. (Proč teda nenakupují jinde, když na rozdíl od zákazníků DPMP mají tu možnost? Také mi přijde, že se se mnou přišli hlavně pohádat.) Do jisté míry ale chovance chápu. Jsou to stálí platící zákazníci, kteří jsou zcela oprávněně nespokojeni s poskytovanými službami, a exkurzi vnímají jako příležitost na nedostatky upozornit. Ale věřím tomu, že ne všichni umějí zvolit správnou formu.

Omlouvám se, pokud mé příspěvky vyzněly tak, že všichni zaměstnanci DPMP jsou líní nebo blbí. Nemyslím si to. Narážím na všechny lidi, ať už jsou na radnici, v Iredu, v DPMP či kdekoliv jinde, kteří blokují optimalizaci a zkvalitnění, potažmo zpřehlednění pardubické MHD.

Tr_man:
"Ještě jedna věc k přednádraží. Původně v tom měl být ještě daleko větší hokej, ale to nikdo neocení, protože to ani nikdo neví. No nevadí, kdo chce psa bít..."
Já to neocením, protože vím, že to jde udělat líp. A nemusím chodit vůbec daleko. O tři zastávky dál, na Masarykově náměstí, je krásně vidět, že to líp udělat jde. Vlastně ani tam nemusím chodit. Dokonce nemusím ani opouštět přednádraží. Stačí se podívat na protější nástupiště číslo 4, kde všechno směr západní Polabiny (2, 6, 13, 18) příkladně odjíždí od stejného označníku. Jako proč mám přebíhat mezi nástupišti podle toho, jestli přijede dřív 3, 33, 10, 16, nebo 17, když všechno má až do Polabin společnou trasu? Tohle je prostě špatně, ať jsou k tomu důvody jakékoliv. A nikdo mě nepřesvědčí, že není.

No a pak tu zůstávají některé dotazy stále nezodpovězeny. I ty, které by mohly spadat do kompetence DPMP.
Sobota, 04. ledna 2020 - 20:11:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 817
Registrován: 3-2009
Argument to možná není, ale do plánování vstupují i další faktory, které je třeba zohlednit, jestli nemají určitou váhu. S autobusy jezdí taky jen LIDÉ, takže střídání linek, i v době palubních počítačů, zvyšuje riziko jejich chyby, obsluhy nesprávných zastávek, nedodržení trasy... Pokud by byla doprava v celém městě v takovém stavu, že nebude vznikat zpoždění, nebylo by co řešit, ale když se autobus třeba na lince 24 zasekne cestou z Dukly do města, těžko se cestujícím vysvětluje, že jim kvůli tomu nejela 12.

Však jsem nepsal, že řidič musí za směnu těch linek vystřídat kdo ví kolik. Ale pokud se během směny podívá třeba na 2 linky, tak v tom nemusí být zásadní problém. Navíc se to i dneska běžně děje.
Navíc bych řekl, že je snad větší riziko chyby v alternativních trasách téže linky [happy]

Myslím, že není zásadní rozdíl v tom, jestli je spoj zpožděný proto, že se autobus zasekl na předchozím kole téže linky, nebo na jiné lince. Cestující je prostě naštvaný, že spoj je zpožděný/nejede...

Tím nechci říct, že musí nutně být všude takt, jen se pozastavuji nad některými pseudoargumenty.
Sobota, 04. ledna 2020 - 20:54:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 326
Registrován: 9-2011
Jsem téhož názoru. Tento pseudoargument mi přijde stejně nesmyslný jako některými pracovníky z DPMP tisíckrát omleté "Lidi by si nezvykli." nebo "Lidi by nadávali." Lidi totiž nadávají i teď, jak je jistě vidět... Ale přijímám argument, že ne vše závisí na DPMP a že tu hraje roli i politika.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Sobota, 04. ledna 2020 - 20:55:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6016
Registrován: 6-2005
A v Luzernu zase řidiči lítají z vozu na vůz, z linky na linku, aby to měli pestré a nenudili se na jedné lince. A světe div se, jsou spokojeni a strašně se divili, že v Jihlavě jezdím celou směnu jednu linku s jedním vozem a navíc je vůz přidělený. A o žádné změně jsme ani jeden nechtěli slyšet.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 05. ledna 2020 - 08:06:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3576
Registrován: 1-2005
xx_xx: Jde to udělat líp, to nepopírám. Mně by se něco takového líbilo třeba i na zastávce Náměstí Republiky. Ale...
http://pardubickamhd.cz - fotogalerie a informace z MHD v Pardubicích
Neděle, 05. ledna 2020 - 09:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 327
Registrován: 9-2011
Moje řeč. Tam je to potřeba sjednotit jako sůl. Ale?
strojvedouci lanovky
Neděle, 05. ledna 2020 - 11:50:22  
Neregistrovaný host
Mozna by nebylo od veci ujasnit si jak MHD v Pardubicich a Dopravni podnik vlastne funguje.Pardubice jsou v podstate vesnice takze mestskou hromadnou dopravu nepovazuje za dulezitou,to je ten krok ktery ostatni mesta uz mozna udelala.Naprosto chybi jakakoli podpora ze strany mesta.Penize se vyhazuji za neco co neni potreba,za zabavu,ne za veci ve verejnem zajmu.Vedeni DP s tim nic neudela protoze kdyby to chtelo zmenit muze se stat,ze se do cela DP dostane nekdo jiny-loajalni.Navic je to vesnicky podnik kde si reditel tyka pomalu i s uklizeckou,vsichni se znaji osobne a jmenem.Z toho jasne vyplyva ze vedeni netvori pracovni podminky pro nezname lidi ale pro sve zname a to je dost tezke.Nemuzete znamym zavest jen zakonne pracovni podminky kdyz se tady ridici dlouho nemeli vubec spatne.Vetsina lidi zastavajicich nejake funkce,ktere tohle muzou ovlivnit pochazi z rad ridicu nebo mezi ne dodnes patri.A sodu dostavaji ti co to tady ve volnem case ctou a maji snahu odpovidat,zatimco mesto a ti skutecne odpovedni maji klid a jsou v pohode.Treba hlaska ze schema linek maloval pan Pelikan v malovani.To snad ani nemuze byt mysleno vazne!Stejne jako nam nadavaji cestujici ale to neni duvod predavat svuj vztek dal.Tercem kritiky a posmechu budou vzdycky lide kteri jsou videt a kteri komunikuji.Kdo se schovava a radsi nevyjadruje nebo jen jako anonym urazi ostatni je normalni srab.Myslim si ze nebyt v podniku lidi nadsenych pro vec a schopnych tak muzeme ty trolejbusy a autobusy rovnou prodat.A je jedno jestli jsou to ridici,dispeceri,technologove nebo treba vedouci drateniku a reditel.Nikdy nic nezlepsi nekdo kdo jen prezentuje blbosti nebo to bere jen jako praci,takovym lidem je jedno jestli za nimi bude neco videt nebo ne a zadna kritika je nedonuti neco zlepsit.Co funguje v Praze a v Brne nemusi fungovat v Hradci nebo Pardubicich.
Neděle, 05. ledna 2020 - 12:26:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6018
Registrován: 6-2005
Přátelé. Popisujete tu problémy, které jsou VŠUDE. V Jihlavě také nadáváme, také je nefunkční odbavovací systém, také se vyhazují peníze za něco, co my, dopraváci, považujeme za blbost.
2 příklady. Město se rozhodlo,že se udělá revitalizace náměstí. Zároveň se má dělat rekonstrukce zimního stadionu, přesněji výstavba nového v hodnotě 1 miliardy ( každá z akcí)... Tzn. ve výši rozpočtu města. Jen na studiích se vyházeli desítky milionů, architektonický návrh na stadion byl skoro za 100 milionů. Náměstí nevím. Na náměstí zase pan architekt vůbec nerespektuje zadání,jak má být vedena MHD a dělá si to po svém, holt autíčkář.

Prostě všude jsou problémy stejné. Političtí zástupci si dělají velké pomníky a na provozní věci dlabou.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 05. ledna 2020 - 12:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 328
Registrován: 9-2011
strojvedouci lanovky:
"Treba hlaska ze schema linek maloval pan Pelikan v malovani.To snad ani nemuze byt mysleno vazne!"
Ne, to nebylo myšleno vážně. Říká se tomu nadsázka.

Proč se tedy schéma nezadá profesionálovi? Město by na to neuvolnilo pár tisíc?
Neděle, 05. ledna 2020 - 13:44:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2071
Registrován: 12-2007
xx_xx:
"strojvedouci lanovky:
"Treba hlaska ze schema linek maloval pan Pelikan v malovani.To snad ani nemuze byt mysleno vazne!"Ne, to nebylo myšleno vážně. Říká se tomu nadsázka.

Proč se tedy schéma nezadá profesionálovi? Město by na to neuvolnilo pár tisíc?"

Hmm, zrovna na schémátku linek MHD bych neviděl problém v malování.
Určitě se mnou budete souhlasit, že je fajn najít schémátko na každé zastávce (a v každém vozidle). Jen by bylo potřeba, aby bylo vždy čitelné. Bohužel na některých zastávkách je na tolik vyšisované od sluníčka, že právě tohle nesplňuje. Buď by bylo potřeba změnit technologii tisku nebo alespoň čas od času schémátko vyměnit.
Neděle, 05. ledna 2020 - 14:56:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Registrován: 9-2011
Proboha! V tom schématu se nedá absolutně vyznat! Cizí člověk z toho prostě nevyčte, co kam jede.
Neděle, 05. ledna 2020 - 15:05:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 427
Registrován: 2-2006
Mohu vědět o jaké schéma jde ?
Neděle, 05. ledna 2020 - 15:37:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330
Registrován: 9-2011
http://www.dpmp.cz/dpmp.cz/doc/mapa/mapa-2-04.htm

Mimochodem čtverka je zase mimo provoz?
Neděle, 05. ledna 2020 - 17:58:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 8-2019
Pořád lepší tohle než to, co mají některé DP - každá linka s vlastní čarou jiné barvy, takže výsledkem je koláž, která je na papíru čitelná až od formátu A3 a na mobilu je zcela nepoužitelná.
xx_xx
Neděle, 05. ledna 2020 - 18:45:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 331
Registrován: 9-2011
Víš, ono se na většině mobilů dá i zvětšovat. Dělá se to posouváním dvou prstů po displeji směrem od sebe.

Taková schémata mají jednu nespornou výhodu. A to tu, že z nich jde právě díky počtu použitých barev poznat, kam a kudy která linka vede. Nějak mi nepřijde, že by počet použitých barev měl vliv na čitelnost. Akorát je potřeba to udělat chytře, zvolit vhodný font písma atd.
Neděle, 05. ledna 2020 - 19:58:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9688
Registrován: 5-2002
xx_xx:
"\Mimochodem čtverka je zase mimo provoz?"
Mimochodem je tam chyba. Otevřu si malování a dnes večer to opravím.
Neděle, 05. ledna 2020 - 20:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3265
Registrován: 6-2005
xx_xx: Schéma. Červená čára trolejbusová linka, modrá autobusová u toho vždy čísla co tudy jede. V kolečkách konečné, názvy zastávek, zóny, čtvrtě. No nevím, proč se ti to zdá chaotické. Já se v tom na pohodu vyznám. Ale je to o zvyku, někdo má rád schéma typu, co linka, to čára a někomu stačí jedna čára s indexy linek.
::: jihlavskymhd.g6.cz ... MHD v Jihlavě
Neděle, 05. ledna 2020 - 20:50:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 610
Registrován: 1-2014
No zrovna schéma linek v Pardubicích mi příjde jako krásně zpracované a přehledné. Když jsem si otevřel zde ukázané schéma z Brna všech linek, tak to bylo totálně nepřehledné. Jak zde bylo zmíněno, různé barvy a čáry pro jednotlivé linky.
xx_xx
Neděle, 05. ledna 2020 - 21:00:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 332
Registrován: 9-2011
Názor nás, zde diskutujících, není objektivní, protože Pardubice známe a, zejména pak zaměstnanci DPMP, víme, co kam jede, a nepotřebujeme ve schématu nic hledat. Dobré by bylo udělat průzkum třeba mezi turisty.

Dovolím si zde doporučit města, ve kterých by bylo vhodné hledat inspiraci:
Praha, Brno, Ostrava, Jihlava (zde už však některé čáry díky podobnosti použitých barev trochu splývají), České Budějovice (možná jen ty čáry jsou zbytečně moc tlusté), Londýn

Naopak toto jsou odstrašující příklady:
Ústí nad Labem, Hradec Králové

Jiri:
"No zrovna schéma linek v Pardubicích mi příjde jako krásně zpracované a přehledné. Když jsem si otevřel zde ukázané schéma z Brna všech linek, tak to bylo totálně nepřehledné. Jak zde bylo zmíněno, různé barvy a čáry pro jednotlivé linky."

A nebude to prostě jenom tím, že Brno je oproti Pardubicím velké, a tak se ti tam těch čar zdá být hodně? Když si to zvětšíš, tak z toho krásně vyčteš, kam a kudy která linka jede. Troufám si tvrdit, že brněnské schéma patří k nejlepším v Evropě. Nedovedu si představit, že by to někdo dokázal udělat ještě přehlednější. Pamatuju si ještě staré schéma, kde byly, podobně jako tady, všechny čáry modře či jakou barvou a vyčíst z toho tedy nešlo absolutně nic.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Neděle, 05. ledna 2020 - 21:12:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3266
Registrován: 6-2005
xx_xx: Spíš si jen vysazen na tento systém mapky. Pokud ti nedělá problém přečíst číslo, tak se dá vyznat i v pardubickém nebo ústeckém.
::: jihlavskymhd.g6.cz ... MHD v Jihlavě
xx_xx
Neděle, 05. ledna 2020 - 21:23:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 333
Registrován: 9-2011
Přečíst... O to nejde, jestli umím, nebo neumím přečíst číslo. Jde o to, že barevnou čáru vidíš ve schématu na první pohled, a tak tě na první pohled trkne, kterou linkou se do potřebného místa odkud dostaneš. Hledat čísla ve změti milionu dalších čísel je pro oči a mozek výrazně komplikovanější. Zeptej se na to grafiků či jiných odborníků.

Hodnotit schéma podle toho, jestli se někomu líbí, nebo nelíbí barvičky, není objektivní. Pověsil bych na internet dvě verze schématu, současné a nějaké nové, barevné, a nechal rozhodnout lid. Anebo tam rovnou nechal viset obě.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Trolleybus
Neděle, 05. ledna 2020 - 21:25:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3031
Registrován: 5-2002
Mohl by DPMP zveřejnit relativní čísla, kolik návštěv chodí na jeho webu na stránku s plány sítě? Je to aspoň 1 procento? Nebo je to ještě méně? Jestli se tady náhodou nehádáte o něčem, o co v reálu kromě šotoušů skoro nikdo nemá zájem.
Osobně si nepamatuji, kdy jsem se naposledy při cestě do cizího města díval do plánu sítě MHD. Když chci v mně neznámém místě někam dojet, tak na mapy.cz jednoduše kliknu do mapy a nechám si vyhledat spojení hromadnou dopravou. Pak si to pro jistotu ověřím přes IDOS a mám za dvě minuty hotovo. Bez hledání webu dopravce, bez hledání, kde je na webu schovaný plán sítě, a bez složitého hledání, jak se asi jmenuje stanice v blízkosti mého cíle.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
xx_xx
Neděle, 05. ledna 2020 - 21:31:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 334
Registrován: 9-2011
No v západních městech je běžné, že schéma visí i na zastávkách či ve vozech. Já si zase nedovedu představit, že bych měl jezdit po cizím městě MHD a neměl k dispozici schéma, co kudy jede. IDOS je dobrá věc, ale mapa je mapa.
Neděle, 05. ledna 2020 - 21:49:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9689
Registrován: 5-2002
Čtverka (fuj to je hnusný slovo) je na mapě opravená.

Pro přítele malování v Malování tři novinky od kolegy Lp, ještě než je dám do galerie všeho [happy] na trolejbus.cz:

xx_xx
Neděle, 05. ledna 2020 - 21:49:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 335
Registrován: 9-2011
Budu konkrétní. Jak třeba poznám ze zdejšího schématu, kudy jede na Dukle linka 6? Po Gorkého? Po Jilemnického? Jede vůbec přes/na Duklu? Jak poznám, které linky mohu využít v úseku hlavní nádraží - Masarykovo náměstí? Kudy jede devítka od Zlaté Štiky na hl. n.? To si mám jako turista tipnout, že jede přes náměstí Republiky? Opravdu jedou všechny čtrnáctky v Popkovicích kolem školky? Nejedou vybrané spoje přes Svítkov? To jsou všechno věci, které z té mapy prostě nevyčtu. Trasy zbylých linek dejme tomu nějak horko těžko odvodím, ale už si musím každou zvlášť v hlavě představovat. U barevného schématu je mám prostě ihned před sebou na papíře.

Je mi jasné, že vám všem to přijde naprosto srozumitelné a přehledné, ale to je tím, že ty trasy prostě znáte. Kdybyste přijeli do Pardubic poprvé v životě, tak vám ten plánek moc nepomůže.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Korean_central_news
Neděle, 05. ledna 2020 - 22:15:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 10-2011
xx_xx:
"Budu konkrétní. Jak třeba poznám ze zdejšího schématu, kudy jede na Dukle linka 6? Po Gorkého? Po Jilemnického? Jede vůbec přes/na Duklu? Jak poznám, které linky mohu využít v úseku hlavní nádraží - Masarykovo náměstí? Kudy jede devítka od Zlaté Štiky na hl. n.? "

Na tvé otázky odpoví jízdní řád. Proto existuje. Mapa je jen doplněk.

Kontrolní otázka - když jsi ten turista. Jak poznáš z mapy železniční sítě ČD, který vlak končí v Praze na hlaváku a který na masaryčce?

(Příspěvek byl editován uživatelem Korean_central_news.)
jeonsong hoesa-eseo hwag-in mesiji
Neděle, 05. ledna 2020 - 22:16:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6019
Registrován: 6-2005
Odkud kam jede spoj vyčtu z jízdního řádu.
Jihlavské schema naopak považuji za nešťastné, čáry mají pdoobnou barvu, v centrální částí splývají.
Pokud chci ukazovat schema, tak takové, kde bude celý systém, ne že si vyberu schema, kde je zobrazena jen jedna trakce, nebo jedna trakce doplněná o nějakou méně častou.
Z pražského schematu taky nepoznám po které ulici to jede.

Bohatě stačí 3 druhy čar. Trolejbus, často jedoucí autobus a případně čára, která bude značit linky jezdící řídce.
Samozřejmě dobře popsané čáry, co kudy jede.
Makrelu neumeješ.
Korean_central_news
Neděle, 05. ledna 2020 - 22:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 10-2011
Každopádně tady mám ukázku krásně přehledné mapy od sousedů z Japonska.
Pevně věřím, že na webu k-report.JP taky někdo vysírá že je to blbě [crazy][crazy][crazy]



(Příspěvek byl editován uživatelem Korean_central_news.)
jeonsong hoesa-eseo hwag-in mesiji
Neděle, 05. ledna 2020 - 22:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2072
Registrován: 12-2007
xx_xx:
"Přečíst... O to nejde, jestli umím, nebo neumím přečíst číslo. Jde o to, že barevnou čáru vidíš ve schématu na první pohled, a tak tě na první pohled trkne, kterou linkou se do potřebného místa odkud dostaneš. Hledat čísla ve změti milionu dalších čísel je pro oči a mozek výrazně komplikovanější. Zeptej se na to grafiků či jiných odborníků.

Hodnotit schéma podle toho, jestli se někomu líbí, nebo nelíbí barvičky, není objektivní. Pověsil bych na internet dvě verze schématu, současné a nějaké nové, barevné, a nechal rozhodnout lid. Anebo tam rovnou nechal viset obě.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)"


Upřímně: někdy méně znamená více. Čím více barviček, tím méně přehledné. Prostě schéma, které má mít vypovídací hodnotu nesmí být přeplácané. Jede-li jednou ulicí více linek a každá má svůj pruh, tak to na té mapičce zabírá zbytečně místo, které pak chybí pro jiné informace.

Xx_xx, podívej se znovu na ty plánky, kterými nás chceš ochromit.
Praha - jen metro a tramvaje. Potřebuji-li na svou cestu autobus, tak se to z tohoto plánku nedovím.
Celosíťová mapa (najdeš ji např. v metru) má barevné pruhy pro metro a tramvaje, autobusy jsou všechny modrou čarou.
Brno - obsahuje sice vše včetně tarifních pásem, ale díky své zaplněnosti to již moc přehledné není.
Ostrava - opět jen tramvaje, asi a-busy a t-busy už zrušili...
Jihlava - linky všechny, ale jen velice schematicky. Nic nevypovídající plánek o přibližné vzdálenosti (podívej se třeba na Vysokou a Popice a porovnej je s Horním Kosovem).
České Budějovice - strašně místa zabírají pruhy linek jedoucí kolem nádraží a vůbec centrem.
Londýn - schema páteřní dopravy (tedy bez všech obslužných linek, které je potřeba po vystoupení z vlaku nebo metra). Navíc tento plánek (podobně jako mnohé jiné), vyžaduje papír formátu A3, má-li to být čitelné.
Ústí nad Labem - přehledné, ale bez vyznačení všech zastávek na trase.
Hradec Králové - schema obsahující vše potřebné. Jediné co mu vyčítám je, že se nedozvím zda do dopravně připojených obcí jedu za základní tarif nebo zda se tam něco připlácí.
Pardubice - opět plánek obsahující vše pořebné. Když tak na něj koukám a vidím 13 linek u nádraží, tak si moc nedovedu představit každou linku jinou barvou.
Jen tak mimochodem, když si plánek chci vytisknout doma, tak ocením, že zůstane přehledný i když ho vytisknu černobíle.
A úplně na závěr: zkus ten plnobarevný plánek pro Pardubice vytvořit sám. Pokud se Ti povede a budeš ochotný se o něj podělit, tak věřím, že lidé z DP ho rádi zveřejní na podnikových stránkách.
xx_xx
Neděle, 05. ledna 2020 - 22:57:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 336
Registrován: 9-2011
U Prahy, Londýna a Ostravy jsou schémata rozdělena do víc verzí podle trakce z důvodu velikosti města a tím pádem i složitosti celého systému.

Tokyo je zdánlivě nepřehledné, protože je velké. Když si ale zvětším určitou oblast, tak se snadno zorientuju. Opět v rámci možností jde o přehledné schéma.

Pokud tu chcete tvrdit, že současné schéma je přehledné, dokonalé a já nevím co ještě, jenom proto, že se vám nelíbí barvičky, pak tu nemá smysl o něčem diskutovat. První krok k řešení problému totiž je připustit si ho. Na poznámku, že mapu přece nepotřebuju, že mám přece jízdní řád (který je mimochodem u spousty linek - 12, 14, 28 apod. - taky velice nepřehledný), ani nemá smysl odpovídat. To by bylo jen mlácení prázdné slámy.

Já osobně schéma kreslit nebudu, protože nejsem grafik a neumím to. Navíc bych si musel do svých Windowsů 10 instalovat Malování a to je moc práce. Ale vím o lidech, kteří by je uměli nakreslit. Zkuste někdo oslovit ostatní dopravní podniky. Třeba vám na ně dají kontakt.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Kuba_j
Neděle, 05. ledna 2020 - 23:48:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4589
Registrován: 8-2005
Když se porovnávají schémata měst, velmi hezké schéma má Zlín [happy]. Jinak mě nedávno na Redditu zaujalo neoficiální schéma Mariánských Lázních odkaz - trolejbusové/páteřní linky tlustou čarou, doplňkové autobusové tenkou čárou, úseky pojížděné jen některými spoji přerušovanou čarou. Stejnou myšlenku oddělení trakce tlustou/tenkou čarou používá vlastně i to schéma Zlínu. Ale těžko říct, jestli je lepší, když jsou všechny linky barevně odděleny nebo nejsou, obojí si myslím, že má své výhody i nevýhody. Barevně oddělené linky mi přijde, že jsou vhodnější spíš pro menší města, resp. menší počet linek. Nedovedu si představit v tom provedení třeba schéma denních autobusových linek v Praze...

(Příspěvek byl editován uživatelem Kuba J.)
xx_xx
Neděle, 05. ledna 2020 - 23:52:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 337
Registrován: 9-2011
5735:
"Upřímně: někdy méně znamená více. Čím více barviček, tím méně přehledné. Prostě schéma, které má mít vypovídací hodnotu nesmí být přeplácané. Jede-li jednou ulicí více linek a každá má svůj pruh, tak to na té mapičce zabírá zbytečně místo, které pak chybí pro jiné informace."
Přesně z tohoto důvodu jsou například v brněnském schématu takzvané svazkové linky (to je něco, co tu neznáte, snad s výjimkou 3 a 33, což je ale jedna a tatáž linka) vykresleny stejnou barvou a na konci společného úseku se čára rozdvojuje. Viz 25/26, 38/39, 42/70, 31/33 apod. Jinak co ti zrovna na tomto schématu přijde nepřehledné, to mi hlava nebere. Jedině, že by člověk byl barvoslepej, aby mu tohle přišlo nepřehledné.

5735:
"Jihlava - linky všechny, ale jen velice schematicky. Nic nevypovídající plánek o přibližné vzdálenosti (podívej se třeba na Vysokou a Popice a porovnej je s Horním Kosovem).
České Budějovice - strašně místa zabírají pruhy linek jedoucí kolem nádraží a vůbec centrem."
Nevím, proč tu znovu zdůrazňuješ něco, co jsem já sám připustil. Tak si ta dvě města z toho seznamu vyškrtni.

Kuba_j:
"Když se porovnávají schémata měst, velmi hezké schéma má Zlín [happy]. Jinak mě nedávno na Redditu zaujalo neoficiální schéma Mariánských Lázních odkaz - trolejbusové/páteřní linky tlustou čarou, doplňkové autobusové tenkou čárou, úseky pojížděné jen některými spoji přerušovanou čarou. Stejnou myšlenku oddělení trakce tlustou/tenkou čarou používá vlastně i to schéma Zlínu. Ale těžko říct, jestli je lepší, když jsou všechny linky barevně odděleny nebo nejsou, obojí si myslím, že má své výhody i nevýhody. Barevně oddělené linky mi přijde, že jsou vhodnější spíš pro menší města, resp. menší počet linek. Nedovedu si představit v tom provedení třeba schéma denních autobusových linek v Praze...

(Příspěvek byl editován uživatelem Kuba J.)"
Mariánské Lázně jsou pěkné, v tom zlínském schématu se ztrácím. Změna tarifního pásma se dá vyznačit nějakou hranicí, nemusí kvůli tomu měnit barvu linka. Spíš chci jako potenciální uživatel na první pohled vidět, kdy kam která linka odbočí apod. K tomu už ale musím luštit číslíčka. Takže za mě nepřehledné.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Pondělí, 06. ledna 2020 - 00:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2073
Registrován: 12-2007
xx_xx:
"Pokud tu chcete tvrdit, že současné schéma je přehledné, dokonalé a já nevím co ještě, jenom proto, že se vám nelíbí barvičky, pak tu nemá smysl o něčem diskutovat. První krok k řešení problému totiž je připustit si ho. Na poznámku, že mapu přece nepotřebuju, že mám přece jízdní řád (který je mimochodem u spousty linek - 12, 14, 28 apod. - taky velice nepřehledný), ani nemá smysl odpovídat. To by bylo jen mlácení prázdné slámy.

Já osobně schéma kreslit nebudu, protože nejsem grafik a neumím to. Navíc bych si musel do svých Windowsů 10 instalovat Malování a to je moc práce. Ale vím o lidech, kteří by je uměli nakreslit. Zkuste někdo oslovit ostatní dopravní podniky. Třeba vám na ně dají kontakt.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)"

Vzdávám se. Nemá cenu diskutovat s někým, kdo je přesvědčen jen o své pravdě, ale není ochoten pro ni nic udělat (jen rozdává rozumy a když je vyzván, aby něco předvedl tak to najednou neumí-je to moc práce, jó já zapomněl, ví kdo by to mohl umět, jen ten kontakt je potřeba zase lovit přes někoho dalšího).

Dobrou noc!
xx_xx
Pondělí, 06. ledna 2020 - 09:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 338
Registrován: 9-2011
I kdybych ten přímý kontakt na grafika měl, určitě ho tu nebudu zveřejňovat. To se prostě nedělá.

Podívej se, já jsem tu předložil věcné argumenty, v čem je stávající stav špatný, a uvedl příklady měst, ve kterých je to vyřešeno líp. Teď už stačí si jen vybrat grafika a oslovit ho. To už je v kompetenci DPMP. Dočkal jsem se však pouze odpovědi ve stylu "nám se stávající stav líbí, nic se měnit nebude, bylo by s tím moc práce, lidi by si nezvykli." Což je zcela typické vyjádření vedení DPMP k jakékoliv vznesené připomínce. Nebo ještě lepší "Schéma na nic nepotřebuješ, máš přece jízdní řád." Aneb lidi, co tu bydlí, si zvykli a nějací turisti nás nezajímají.

Navíc tu některé mnou vznesené připomínky k fungování MHD stále zůstaly bez odpovědi. Nicméně odpověď na ně si už dovedu představit. Takže diskuzi také končím.

PS:
Opět tu někdo nepochopil ironii s Malováním.

Závěrem zde ještě zveřejním staré schéma IDS JMK z dob, kdy se ještě dělalo v Malování. Ať se můžete pokochat, jak přehledné to tehdy bez toho milionu barviček bylo.
Pondělí, 06. ledna 2020 - 11:59:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 428
Registrován: 2-2006
Několikrát se DPMP zabýval schématem linek, jeden z příkladů o grafických profesionálů
application/pdf
linky_schema_16.pdf (1554.7 k)
xx_xx
Pondělí, 06. ledna 2020 - 12:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 339
Registrován: 9-2011
Tohle mi přijde o dost horší než to stávající.
Pondělí, 06. ledna 2020 - 21:08:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 928
Registrován: 12-2007
Mě to Brno přijde nejlepší. Nejen plánek sítě, ale i přestupní body a schémata výluk.
Llama here, llama there, I see llamas everywhere.
Pondělí, 06. ledna 2020 - 21:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2074
Registrován: 12-2007
xx_xx:
"I kdybych ten přímý kontakt na grafika měl, určitě ho tu nebudu zveřejňovat. To se prostě nedělá. "
Nedělá. Ale lze to udělat jinak. Např. tím, že mimo zdejší diskuzi nabídneš zprostředkování a oslovení toho grafika.
A když už jsi u toho co se nedělá, tak k tomu bych přidal i to, že se neradí způsobem "Máte to blbě, ptejte se u jiných, ti to dělají líp".
xx_xx:
"Podívej se, já jsem tu předložil věcné argumenty, v čem je stávající stav špatný, a uvedl příklady měst, ve kterých je to vyřešeno líp."
Věcné argumenty uvádějí i Tvoji oponenti. Jen je nechceš slyšet. Pro připomenutí: jako hlavní výhodu milionu barviček uvádíš, že se snadno zorientuješ při hledání spojení (podotýkám přímého spojení, protože pro přestup to už až tak jednoduše nefunguje). To předvádíš na Tebou vybraných pláncích. Jenže to funguje jen na síti s minimálním počtem linek. Na větších sítích už ztrácíš přehlednost a při komulaci více linek i prostor na tom plánku. Ve větších provozech je pak takový plánek jen výsečí z celé sítě nebo obsahuje jen některé druhy dopravy (zpravidla ty páteřní). Takže Tvoje výhoda rychlého vyhledání se snadno vytrácí, pokud spojení zdroje a cíle není na stejné výseči plánu či pokud není spojení dosažitelné vyobrazenými dopravní prostředky. Jednoduché čáry (kde jsou rozlišeny jen druhy dopravních prostředků, případně druhy čar vyznačena četnost spojení) naproti tomu umožňují zobrazovat i větší sítě bez toho, aby tam něco podstatného chybělo.
xx_xx:
"Dočkal jsem se však pouze odpovědi ve stylu "nám se stávající stav líbí, nic se měnit nebude, bylo by s tím moc práce, lidi by si nezvykli." Což je zcela typické vyjádření vedení DPMP k jakékoliv vznesené připomínce."
Dovol, abych Ti připomenul, že K-report není oficiálním kanálem pro předávání podnětů na DPMP. Pokud zde odpovídá někdo, kdo je zaměstnancem DPMP a zároveň má možnost i něco ovlivnit, pak je to právě proto, že ho názory ostatních zajímají.
xx_xx:
"Opět tu někdo nepochopil ironii s Malováním. "
Nemusím chápat vše. Ale i v Malování se dá vytvořit něco smysluplného (ode mne bez ironie).
xx_xx:
"Závěrem zde ještě zveřejním staré schéma IDS JMK z dob, kdy se ještě dělalo v Malování. Ať se můžete pokochat, jak přehledné to tehdy bez toho milionu barviček bylo."
Pominu-li to, že se jedná už o celkem velký provoz (jak už i zde v diskuzi zaznělo) a nutnost výtisku na formátu aspoň A3, tak já ten plán za úplně špatný nepovažuji. Já třeba hned na první pohled vidím, kam se zhruba tak mohu dostat šalinou, kam trolejbusem a do kterých oblastí je nutno hledat mezi autobusy.
Headquarters:
"Několikrát se DPMP zabýval schématem linek, jeden z příkladů o grafických profesionálů linky_schema_16.pdf (1554.7 k)"
No vida, tak tady je pro xx_xx důkaz o tom, že odpovědní se snaží hledat způsoby jak i informování posunout někam dál. Mně se to i celkem líbí, jen rozlišení zón barvou čáry nepovažuji za úplně šťastný nápad. Zejména pokud takový plánek visí na zastávce kde je vystaven atakům slunečního záření.

(Příspěvek byl editován uživatelem 5735.)
xx_xx
Pondělí, 06. ledna 2020 - 21:57:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 340
Registrován: 9-2011
To oceňuji.

Je to ale všechno na sebe příliš kolmé, příliš to zkresluje skutečnost. A opět tomu vytknu nerozlišování linek barvami (ok, věc názoru, ale znovu opakuji, že turisti barvy ocení) a zmíněné přebarvování linek při změně pásma. Je dobře, že to tam nevisí.

Pardubice jsou malé město, barevné schéma by nemuselo nutně nepřehledné. Jenže to by zároveň chtělo i provést optimalizaci celého systému a snížit tak počet linek.
Pondělí, 06. ledna 2020 - 22:25:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2075
Registrován: 12-2007
xx_xx:
"ale znovu opakuji, že turisti barvy ocení"
Asi nejsem ten správný turista. Po příjezdu do cizího města mne zajímá, zda mám jít na metro, tramvaj nebo bus, kde to má zastávku a jestli tam, co stojím, je ten správný směr k mému cíli.
Ale když už ti turisté potřebují barvy pro jednotlivé linky, tak by je měli mít i na voze, ne?
xx_xx:
"Pardubice jsou malé město, barevné schéma by nemuselo nutně nepřehledné. Jenže to by zároveň chtělo i provést optimalizaci celého systému a snížit tak počet linek."
Snížit počet linek a zvýšit počet variant jednotlivých linek. Pod trojkou by mohly jezdit i spoje 33 (ale to neosvědčilo právě kvůli přespolním, kteří pak neuměli poznat spoj jedoucí až do Bohdanče), pod osmičkou by mohly být i 88 (vždyť je jedno jestli jedu Svítkovem po směru nebo proti směru), do už tak nepřehledné dvanáctky by šlo vsunout 28. Takže ve výsledku by to bylo ještě méně přehledné než nyní. Nebo mi něco uniklo? Nějaký nástřel toho co by šlo s tím "otřesným" stavem udělat by nebyl?
xx_xx
Pondělí, 06. ledna 2020 - 22:54:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 341
Registrován: 9-2011
Neměl jsem na mysli značení. Měl jsem na mysli reorganizaci. Aby nejezdilo všechno odevšad všude v dlouhých intervalech, ale aby linek bylo raději míň a s častějším intervalem, případně s prokladem s jinou linkou.
Trolleybus
Pondělí, 06. ledna 2020 - 23:01:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 5-2002
xx_xx:
"Neměl jsem na mysli značení. Měl jsem na mysli reorganizaci. Aby nejezdilo všechno odevšad všude v dlouhých intervalech, ale aby linek bylo raději míň a s častějším intervalem, případně s prokladem s jinou linkou."
Skvělé, to v DP ještě nikdy nikoho nenapadlo. [proud] Chybí už jen jedna jediná "drobnost" - prosadit takovou změnu na místních radnicích, kde řada lidí žije v dojmu, že ideální řešení je opačné - linky odkudkoli kamkoli. O tom, jak snadné je v Pardubicích prosadit změnu linkového vedení, svědčí dlouhá existence nesmyslné linky 21. Jenže když na ní místní radnice trvala, co asi tak mohl DP dělat, než tiše skřípat zuby při pohledu na to, jak za skoro prázdnou 21 jede přeplněná třináctka.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci
xx_xx
Pondělí, 06. ledna 2020 - 23:17:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 342
Registrován: 9-2011
Vím, že už to napadlo spoustu lidí. Nemožnost prosazení jakýchkoliv velkých změn je bohužel velký problém.

Za nesmyslnou považuji i sedmičku kvůli souběhu s trojkou, třináctku kvůli souběhu s jedenáctkou apod. Nesmyslné linky od dvacítky nahoru, které jezdí v úterý a v dubnu a v nesmyslné trase, jsou kapitola sama pro sebe.

(Příspěvek byl editován uživatelem xx_xx.)
Úterý, 07. ledna 2020 - 09:38:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 429
Registrován: 2-2006
Jen pro zajímavost bych uvedl, že optimalizaci provozu MHD v Pardubicích za posledních 10 let prováděla firma Dynamic Future a před 3 lety Czech consult. Výsledky obojího jsou asi takové, že žádná revoluce se nekoná a nemá konat. A to není jen z jejich hlavy, ale hlavně z průzkumů od cestujících i necestujících a na základě jejich potřeb a požadavků a připomínek. Pak tu byly pokusy i od skupiny zde se vyskytujících kolegů, kteří dostali možnost své návrhy předložit. Jestli má někdo pocit, že je systém MHD v Pce špatně, ať k tomu, že je to špatně řekne i to B, tedy jak to udělat lépe!
xx_xx
Úterý, 07. ledna 2020 - 14:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 343
Registrován: 9-2011
Takže, pane řediteli, zkušenost z dneška.

Kolem půl druhé jsem jel do města. Po nekonečném čekání přijela jako obvykle narvaná 33. Řidič samozřejmě otevřel pouze druhé a třetí dveře, aby to lidi museli obcházet, a odbavení tak trvalo dvakrát tak déle. Na zastávkách Stavařov a Zimní stadion zastavoval i otvíral dveře zcela zbytečně, protože nikdo si nezmáčkl tlačítko pro otevření dveří a nikdo nestál na zastávce. Opět zbytečné zdržování a navíc zbytečné větrání.

Cestou nazpátek to samé v bleděmodrém. Opět narvaná 33, opět řidič ani v přestupním uzlu Masarykovo náměstí neotevřel přední dveře. "Však se tam vzadu mačkejte, hlavně že já tu mám teplo", zřejmě se mu honilo hlavou. Opravdu skvělý přístup. [ok]

Proč bych tu něco předkládal, když jste mi sám právě naznačil, že se vždy udělá všechno proto, aby veškeré návrhy byly smeteny pod stůl? To je potom zbytečná snaha. Co se týče průzkumů, tak je potřeba návrhy předložit lidu tak, aby se lid přesvědčil o tom, že nové řešení bude lepší, nikoliv horší. Jinými slovy zdůraznit pozitiva.
Karosa_B731
Úterý, 07. ledna 2020 - 15:37:37  
Moderátor
Číslo příspěvku: 4288
Registrován: 2-2007
xx_xx:
"Já osobně schéma kreslit nebudu, protože nejsem grafik a neumím to.

Proč bych tu něco předkládal, když jste mi sám právě naznačil, že se vždy udělá všechno proto, aby veškeré návrhy byly smeteny pod stůl? To je potom zbytečná snaha. Co se týče průzkumů, tak je potřeba návrhy předložit lidu tak, aby se lid přesvědčil o tom, že nové řešení bude lepší, nikoliv horší. Jinými slovy zdůraznit pozitiva."
Myslím si to už od začátku diskuze a jen tímto jsi mě přesvědčil v tom, že jsi pouhopouhý teoretik, co všechno ví nejlépe, ale ve skutečnosti neumí vůbec nic. Je to stejné, jako když někdo řekne, že ti řidiči si celý den jen vozí zadek a sám nemá řidičák ani na auto. Kontrolní otázka od Korean_central_news taky byla ignorována. Smutné.
Úterý, 07. ledna 2020 - 16:00:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10974
Registrován: 3-2005
ad.xx_xx: Přeji ti brzké setkání s lidem a také objednavatelem dopravy tváří v tvář. Určitě to bude pro tebe přínosné setkání. Příspěvek je myšlen naprosto vážně.
VDL Futura - Coach of the Year 2012!!!
VDL Citea - Bus of the Year 2011!!!
xx_xx
Úterý, 07. ledna 2020 - 16:29:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 344
Registrován: 9-2011
Na kontrolní otázku jsem neodpověděl, protože jsem v ní neviděl souvislost.
Kyselý cestující
Úterý, 07. ledna 2020 - 20:41:22  
Neregistrovaný host
xx_xx:
"Takže, pane řediteli, zkušenost z dneška.

Kolem půl druhé jsem jel do města. Po nekonečném čekání přijela jako obvykle narvaná 33. Řidič samozřejmě otevřel pouze druhé a třetí dveře, aby to lidi museli obcházet, a odbavení tak trvalo dvakrát tak déle. Na zastávkách Stavařov a Zimní stadion zastavoval i otvíral dveře zcela zbytečně, protože nikdo si nezmáčkl tlačítko pro otevření dveří a nikdo nestál na zastávce. Opět zbytečné zdržování a navíc zbytečné větrání.

Cestou nazpátek to samé v bleděmodrém. Opět narvaná 33, opět řidič ani v přestupním uzlu Masarykovo náměstí neotevřel přední dveře. "Však se tam vzadu mačkejte, hlavně že já tu mám teplo", zřejmě se mu honilo hlavou. Opravdu skvělý přístup. [ok]
"

Vážení kolegové, je teď už všem jasné, že tady máme trolla, na jehož bláboly nemá smysl reagovat? [zadnice]
Úterý, 07. ledna 2020 - 20:57:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 5-2010
xx_xx: Důvod proč se neotevírají přední dveře, je v přepravním řádu - cestující nesmí bránit řidiči ve výhledu z vozidla. A cestujícím nedojde, že stáním ve dveřích brání řidiči ve výhledu, zvláště když se tam narvou i když je vůz plný. Navíc stejně nastupují do vozu jen jedněma dveřma a to i u Sorky, takže jestli jsou otevřené tři nebo čtyři dveře nemá na délku pobytu v zastávce vůbec žádný vliv. A pokud je vůz narvaný, tak je poptávkové otevírání stejně k ničemu, protože se k němu málokdo dostane. Takže se stejně musí zkontrolovat jestli se ve voze něco nehejbe a těch pár vteřin na zavření dveří nikoho nezabije.
A k linkovému vedení. K nějakému základnímu nástřelu nejsou zapotřebí žádné průzkumy, na to stačí jen mapa s vyznačenými cíly cest rozdělenými podle toho jak často tam budou lidé jezdit. Třeba po dopravě do AFI nebo Globusu bude poptávka po celý den (hlavně důchodci), kdežto na nádraží bude hlavně ráno a odpoledne, kdy lidé přijíždějí/odjíždějí z města, to samé nemocnice a polikliniky. Do divadla pojedou lidé, jen když je představení a do průmyslové zóny jen při střídání směn. A vzhledem k tomu, že nejvíce cílů je v prostoru Masarykáč/Náměstí Republiky je logické, že životaschopné linky míří tam. To je také důvod, proč 26 skoro nikdo nejezdí - spojuje Dubinu s ničím, nádraží opravdu negeneruje takovou poptávku po celý den, přes nic.
xx_xx
Úterý, 07. ledna 2020 - 21:03:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 345
Registrován: 9-2011
Martin749:
"xx_xx: Důvod proč se neotevírají přední dveře, je v přepravním řádu - cestující nesmí bránit řidiči ve výhledu z vozidla. A cestujícím nedojde, že stáním ve dveřích brání řidiči ve výhledu, zvláště když se tam narvou i když je vůz plný. Navíc stejně nastupují do vozu jen jedněma dveřma a to i u Sorky, takže jestli jsou otevřené tři nebo čtyři dveře nemá na délku pobytu v zastávce vůbec žádný vliv. A pokud je vůz narvaný, tak je poptávkové otevírání stejně k ničemu, protože se k němu málokdo dostane. Takže se stejně musí zkontrolovat jestli se ve voze něco nehejbe a těch pár vteřin na zavření dveří nikoho nezabije."
Takže ve všech ostatních městech to funguje, jenom v Pardubicích by to nefungovalo.
Úterý, 07. ledna 2020 - 22:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 1-2013
Důvod proč se neotevírají přední dveře, je v přepravním řádu

Smluvní přepravní podmínky DP Pardubice, čl. XI odst. 3:
V době od 4:00 do 20:00 hodin jsou cestující, s výjimkou cestujících hodlajících zaplatit jízdné hotovostí u řidiče a cestujících se sníženou schopností pohybu a orientace povinni použít k nástupu do vozidla dveře podle jejich označení (prostřední a zadní dveře). Přední dveře jsou určeny pro rychlý nástup cestujících hodlajících zaplatit jízdné hotovostí u řidiče a pohodlný nástup cestujících se sníženou schopností pohybu a orientace. K výstupu je možno použít všech dveří vozidla.