Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Německo » Archiv diskuse Německo do 09. 12. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Německo do 09. 12. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 21. října 2019 - 14:03:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1815
Registrován: 7-2017
Mladějov:
" co s tratí 171 Beroun - Praha.
"

To se samozřejmě ví, jenže aby to vyšlo, tak k tomu potřebujete Domažlice ideálně ve variantě 5 a to mi zas místní ansámbl tvrdí, jaká to je blbost, takže začarovaný kruh. [crazy][crazy][ko]


T_._H_.:
" čili opět klasický diskuzní faul tzv. "falešné dilema" (kdyby se ty prachy nedaly na fotbal*), mohly se dát na noční Benátky) [sad]
"
Mezi řádky si tu hledáte zásadně něco vy… Ono to snad není tak, že vždycky najdeme něco, co jde z daní, někomu je ku prospěchu (třeba zrovna sportovní oddíly ve sportu, který vy ani vaše dítko neděláte), ale vy to nepoužíváte? Ale no tak…


Mladějov:
"
nikdo ze zaváděčů nových spojů neřeší ekonomiku"
Nových spojů? Většinově to je myšleno jako přívěšky na už jezdící spoje, třeba jako ten Zürich, tam jsou náklady pouze na vůz a personál, přičemž příjem z vlaku viz Vantjuův příspěvek. Náklady těžko rozpočítat, takže bilanci vám přesně neřeknu, sorryjako.
Pondělí, 21. října 2019 - 14:08:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4164
Registrován: 9-2007
Když začínal (2017), tak vozíval i deset lidí, ale nepamatuju si, že by někdy od poloviny roku 2017 bylo v den odjezdu víc, jak jedno volné kupé. A věřit nemusíš, Tvá věc.

A ano, pardon, spletl jsem si pojem, to byla tržba.
Mladějov
Pondělí, 21. října 2019 - 14:35:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14185
Registrován: 3-2007
Jenže to není o víře, to je o tom, že když něco prosazuješ, tak musíš dodat také nějaká nedojmologická, tedy ozdrojovaná čísla. A to fakt není jen tržba. Plus nějakou kalkulaci výhledu.

To se ti tady (zjevně marně) snaží pár lidí už docela dlouho vysvětlit.

"Přívěsky jsou jen na vůz a personál", takže platba za vlkm "prostě je", za údržbu "prostě je", za pořízení a amortizaci vozu "prostě je" atd, atd..

Aha. Tak nás ubijte těmi konkrétními částkami - třeba u toho Curychu. a to vám fandím, protože nechci třeba Varšavu nebo Šíravu.
Děkujeme.
Pondělí, 21. října 2019 - 16:38:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3740
Registrován: 9-2003
A já už začínal mít pocit, že Vanťu se stálým kontaktem s nelehátkošotouši a ženitbou propracovává sice pomalu ale jistě k normálu ale ne, on to vždyky zazdí tím "vím, že je to prodělečné ale celospolečenksý užitek".
O Tantinovi nemluvě vůbec.
NOBLE BRICKS
Pondělí, 21. října 2019 - 16:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1816
Registrován: 7-2017
Mladějov:
"
"Přívěsky jsou jen na vůz a personál", takže platba za vlkm "prostě je", za údržbu "prostě je", za pořízení a amortizaci vozu "prostě je" atd, atd..
"

Náklady na vůz jsem myslel veškeré náklady na jeho provoz, což jsou i ty poplatky za ošoupání kolejí navíc. Jinak ty vlaky skutečně „prostě jsou“, minimálně daších 10 let EN/nj jezdit z Rakouska budou. V závazku na jeho území. Proč takovéto službě nezvýšit hodnotu, když to stejně bude jezdit, tím, že zvýším počet destinací, kam se bude dát dostat, jen za ty náklady na vůz a jeho provoz (ošupné included) a personál? Stejně tak budou jezdit linecké Ex, tak kde je ten vícenáklad, krom zmíněných, který neuvádím?


S4991023:
"
O Tantinovi nemluvě vůbec."

Hlavně že všichni vy jste letadla, jen já a Vantju jsem mimoň. [andel]
Úterý, 22. října 2019 - 10:00:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 361
Registrován: 6-2019
V kontextu diskuze jsem si vzpomněl na velmi zajímavý vlak, který jsem použil přesně před deseti lety (poprvé a naposledy). Na podzim 2009 jsme se potřebovali přesunout do Bretaně. Přes den jsem dojel do Metz a tam večer stálo tohle:

Autovlak s dvěma křídly - do Quimperu a Biarritz. Kde se to dělilo nevím, probudil jsem se až ráno za tmy v Nantes, ale určitě nestavěl ani v Paříži, ani v Lyonu. Doplatek za lehátko byl nějakých 10 - 20 euro a vlak byl téměř prázdný (v Redonu, kde jsme s kolegou vylezli už nebyl ve vlaku skoro nikdo), bylo po sezóně. Za pár let ho zrušili úplně, dneska SNCF provozují snad už jen noční Briancon a Rodez/Toulouse. A pak jsem do Bretaně přestal jezdit - vlakem je to sakra z ruky a na B717 Volotey jsem si zatím nenašel čas. Tento tedy zrovna k moři nejezdil (ono - bez auta nebo jachty jste v Bretani stejně téměř ztracení...), červencový Strasbourg - Nice zase v lehátku pro šest celkem BDSM ... Tak nevím, vypadá to zase na den a půl krát dva kroutit volantem napříč Evropou. Biarritz bych bral hned, ale nočním skokem od německých hranic. A to už nejde.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 22. října 2019 - 20:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4166
Registrován: 9-2007
SNCF provozuje zajímavý systém autovlaků - co jsem pochopil podle informací v Nice, tak se auta přepraví nočním skokem normálním autovlakem ve složení loko+autovozy, cestující se přepraví sami nějakým TGV (!!!!) a auto si další den vyzvednou.

Pak jsem našel tuto příručku a je to drsné - existuje i varianta, kde za vás za 98 EUR auto odřídí běžný řidič, za 216 EUR profesionální řidič. Geniální systém. [proud]

No a lehátko po šesti, nejezdilo to po čtyřech? Opravdu moc se mi líbí, že lehátko pro čtyři je vedeno jako první třída a zcela tomu odpovídá - koberec, větší kupé, více místa, postele s matracemi (lehátko po šesti má klasická lehátka, spíše válendy),.. tři měsíce před odjezdem stálo z Paříže do Brianconu klasické Bc 35 EUR a Ac 45 EUR. Rozdíl 10 EUR a přitom výrazně lepší prostředí. [happy]


Středa, 23. října 2019 - 06:45:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10120
Registrován: 8-2012
vypadá to zase na den a půl krát dva kroutit volantem napříč Evropou
...anebo se prostě dá auto v destinaci půjčit (ostatně i mnozí šotouši aktuálně projevují nadšení z autopůjčovnictví pod krycím názvem carsharing za způsob boje proti automobilismu [happy] ).

SNCF provozuje zajímavý systém autovlaků
Proč to je v tématu Německo?
電車オタク
Kofolytik
Čtvrtek, 24. října 2019 - 14:45:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 480
Registrován: 10-2003
Vantju:
Tak si to zkuste spočítat. Většina nákladů je známá. Víme, kolik vůz stál, víme, jak dlouho se odepisuje, víme, kolik jsou náklady na dopravní cestu a přibližně víme, kolik stojí hodina šíbování s vozem (270 EUR). Pokud jste pracoval v JLV, tak byste měl vědět, jaké jsou náklady na personál a vybavení vozu. Možná víte i náklady na údržbu a revize. Počítám, že v polovině životnosti vozu bude potřeba revitalizace vnitřku (to bude asi velká neznámá). Hoďte si to všechno do Excelu a spočítejte si náklady na jednu jízdu. Jo, nezapomeňte na to, že vůz není provozní 365 dní v roce a musíte zakalkulovat dny kdy nejezdí a budete potřebovat ho něčím nahradit. Buď pronájmem (podle poslední soutěže ČD je to 4 500 000 za vůz/rok) nebo nějakým dalším koupeným vozem.
Čtvrtek, 24. října 2019 - 19:19:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 5-2018
Kofolytik: jemný dotaz. Mluvíme o ubytováním voze nebo jakemkoliv?
Nesni
Čtvrtek, 24. října 2019 - 20:52:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2090
Registrován: 6-2014
Vantju:
"Co se nového GVD týče"
Plánujete i letos napsat přehled změn?
Pátek, 25. října 2019 - 01:17:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4170
Registrován: 9-2007
Kofolytik: Já vím, jak takové počty vychází, proto se všude snažím tvrdit, že velkou část z nákladů dokáže pokrýt z jízdného, ale ne všechny a bez dotací se neobejde. Sám sebe považuji za šotouše, v nové práci z mého naivního mladického optimismu mají srandu a stejně tak nepociťuji jistotu, tedy že bych si tvrdě stál za tím co píšu. Je logické, že veřejná doprava jako služba je tu od toho, aby lidi přepravila do práce a z práce, kde lidé vydělají peníze, z toho odvedou daň a z toho se, velmi zjednodušeně psáno, její provoz dotuje, ale víc by se mi líbilo*, kdyby veřejná doprava sloužila jako nějaká součást lidské mobility - opět, velmi zjednodušeně psáno, aby se člověk mohl spolehnout, že se někam civilizovaným způsobem dostane. Dost dlouho jsem přemýšlel jak to popsat, ale asi nevím jak, tak to holt berte jako naivní výstřelek šotouše a za 10 let budu mít názory jiné. [happy] Jen se mi zkrátka líbí, že existuje způsob dopravy, při kterém někde usnu a probudím se o pár set kilometrů dál. Ušetřím za hotel i čas, ale je mi jasné, že ty peníze se dají využít lépe.

* – pan T.H. by to v extrému nazval něco jako železniční povinnost – tak tomu není, opravdu nemám v úmyslu půlhodinový takt na lokálce ze Svojšína do Boru. Jen jsou některé situace zase opačného extrému, ale nejspíše vše má svůj důvod a vlastně veškeré šototužby lze vyargumentovat trhem, který si nějak poradil a tudíž tato diskuze nemá konce.

Tolik k O.T., omlouvám se za zaplevelení diskuze.

Nesni: Letos je to poměrně chudé, navíc času mám podstatně méně, než loni. Rád bych, uvidím jak to vyjde. [happy] Nebo se toho můžete ujmout, já stejně jen přepisoval to, co jsem našel - například zde nebo zde.
Kofolytik
Pátek, 25. října 2019 - 08:56:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 481
Registrován: 10-2003
pekařJan: O ubytovacím voze na lince Praha - Zürich.
Kofolytik
Pátek, 25. října 2019 - 09:05:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 482
Registrován: 10-2003
Vantju:
Asi se lišíme v názoru na to, kolik procent dokáže pokrýt jízdné. Osobně se domnívám, že to nebude ani 50%.

Ale nemám problém s tím, když bude noční doprava dotována. Když to bude v programu politických stran a ty strany pak uspějí ve volbách, pak OK. Bude to holt aktuální společenská poptávka. A viděl bych to radši než nesmyslné dotování letecké dopravy skrz regionální letiště.
Pátek, 25. října 2019 - 12:15:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10145
Registrován: 8-2012
pan T.H. by to v extrému nazval něco jako železniční povinnost
Když už si mě teda potřebujete brát do úst, i když jsem tuto "diskuzi nemající konce" za sebe ukončil:
1. extrémistou prostě jste (OK, to přejde - taky jsem byl [happy] );
2. zkuste nepoužívat takové diskuzní pozice jako "když se dává na fotbal, proč by se nemohlo dát na noční vlaky";
3. stejně tak zkuste nepoužívat argumentaci "falešným dilema", totiž že oponent svým nesouhlasem projevuje snahu (z)rušit noční vlaky.
kdyby veřejná doprava sloužila jako nějaká součást lidské mobility
To jsou zase jen takové obecné fráze, když úplně chybí nebo se nehodí tvrdá data. Lidská mobilita, to je dnes prostě auto, na dovolenou plus letadlo, (východní) Němci už nemusí jezdit jen na Zlaté písky a nemusí tam jezdit jen vlakem, prostě svět je někde jinde než to, co šotouš považuje za jediný možný "civilizovaný způsob" (a zároveň způsob, jak "ušetřit", protože to je samostatná kapitola).
電車オタク
Sobota, 26. října 2019 - 14:00:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1819
Registrován: 7-2017
TH: 1. Jste extremista stále, jen v jiném významu.
Sobota, 26. října 2019 - 20:19:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 193
Registrován: 9-2007


Drážďany
Středa, 30. října 2019 - 22:32:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 4-2004
Minulý týden vyšla A2 s tématem Východní Německo. Je tam i článek "Železnice jako zrcadlo nerovností v současném Německu", zaměřený hlavně na Sasko – chátrající nádraží, lowcost v regionální dopravě, noty na buben v dálkové. Možná to patří spíš do "společenských souvislostí", ale dávám sem odkaz na pdf.
application/pdfLesk a bída DB
A2_22_2019_s_29.pdf (232.6 k)
Pátek, 01. listopadu 2019 - 21:39:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 212
Registrován: 8-2017
Ad clanek: to, ze se vylidnuji stredni a mensi mesta na vychode Nemecka (ve prospech velkych mest na zapade) je proste demograficky fakt. Stejne jako to, ze vychodni Nemecko porad ne a ne dohnat zapadni ve vysi platu a zivotni urovni.
Kazdopadne to, ze takove metropole jako Tharandt, Flöha, Werdau ci Ronneburg nemaji vystavni nadrazni budovu, ale ruinu mne neprekvapuje ani trochu.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 22:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1829
Registrován: 7-2017
„Nikdo tím EC258 přes čáru nejezdí a nikomu to chybět nebude“. [vypravci]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 23:02:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1253
Registrován: 4-2004
Nocni spoje: je to demografický fakt, jen to závisí i na podobě proběhlé transformace, o které se kriticky mluví spíš až v posledních letech. Těžko dnes soudit, jestli ten odliv (a současně třeba podpora AfD a pocit "druhořadosti" u Ossies) musel být až tak velký. Ale jen upřesnění: východoněmecký venkov se vylidňuje dál, jen už to není v první řadě ve prospěch měst západu – mladí lidé se v poslední době často stěhují i do východoněmeckých měst. Kromě Lipska a Drážďan jsou to hlavně univerzitní města: Jena, Erfurt, Rostock, zmenšovat se přestalo i Halle nebo Magdeburg a dokonce i Chemnitz a Görlitz.
Pondělí, 04. listopadu 2019 - 09:35:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9545
Registrován: 4-2003
východoněmecký venkov se vylidňuje dál

Ten by se nejspíš vylidňoval, i kdyby tam nastala nějaká lepčí prosperita. [wink]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 04. listopadu 2019 - 20:46:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 522
Registrován: 9-2002
3.11.2019 je úplně ideální referenční den, když měli Sasíci 31.10. svátek, na který navázali Brückentag 1.11....Pro porovnání ADACovská gumokolí prognóza pro uplynulý víkend
Pondělí, 04. listopadu 2019 - 22:16:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 7-2017
Vytrezvitel: Protože je neřešitelný problém v 21. století takovýto vlak vést třeba jen někdy, jako dneska ČD EN na SK… [crazy]
Pondělí, 04. listopadu 2019 - 23:58:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 214
Registrován: 8-2017
Tantin27:
"Vytrezvitel: Protože je neřešitelný problém v 21. století takovýto vlak vést třeba jen někdy, jako dneska ČD EN na SK… [crazy]"
Kdyz musite od prosince otocit soupravu zpatky do Prahy, tak to neresitelny problem je. Leda by se v Decine jedna souprava nekde zniceho nic objevila... Ale to se tu vse jiz resilo, jen je to soustavne ignorovano.

Proste redukce spoju, muze za to DB, co chudaci denni otockari z Lipska do Prahy, atd. muzeme to tu roztocit znovu.
Úterý, 05. listopadu 2019 - 00:55:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 7-2017
Nocni_spoje:
"Tantin27:
"Vytrezvitel: Protože je neřešitelný problém v 21. století takovýto vlak vést třeba jen někdy, jako dneska ČD EN na SK… [crazy]"Kdyz musite od prosince otocit soupravu zpatky do Prahy, tak to neresitelny problem je. Leda by se v Decine jedna souprava nekde zniceho nic objevila... Ale to se tu vse jiz resilo, jen je to soustavne ignorovano.

Proste redukce spoju, muze za to DB, co chudaci denni otockari z Lipska do Prahy, atd. muzeme to tu roztocit znovu."

Jojo, ono je hrozný problém s tím jet kdyžtak jako REx z Dresden do Děčína… ÖBB s tím na Ex7 problém nemají, byť to je paskvil, tak je furt lepší, než aby to nejelo vůbec. [ko]
Úterý, 05. listopadu 2019 - 07:32:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 11-2007
Tantin27: Ono když DB nechce a ČD je to jedno tak je to potom těžký[crazy]
Samozřejmě souprava by se v Děčíně našla, na ten poslední by stačily ty B, těch se tam valý hromada.
Úterý, 05. listopadu 2019 - 11:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 8-2017
Dj_tiësto:
"Tantin27: Samozřejmě souprava by se v Děčíně našla, na ten poslední by stačily ty B, těch se tam valý hromada."
Jak jsem psal, kdyz vyrostou soupravy a masiny na strome...

Tantin27:
"Tantin27:

Jojo, ono je hrozný problém s tím jet kdyžtak jako REx z Dresden do Děčína… ÖBB s tím na Ex7 problém nemají, byť to je paskvil, tak je furt lepší, než aby to nejelo vůbec. [ko]"

Kdyz si to VVO objedna (a zaplati), tak to urcite nebude zadny problem - stejne jako v tom Rakousku. Tam s tim ÖBB nema problem, protoze to rakousky danovy poplatky zacvaka...
Úterý, 05. listopadu 2019 - 11:54:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6088
Registrován: 5-2010
Strojvedoucích v Německu přibývá, ale...
Středa, 06. listopadu 2019 - 13:10:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 11-2007
Nocni_spoje: Nemáš pravdu, minimálně od Komety tam vz jsou.
Středa, 06. listopadu 2019 - 14:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 8-2017
Dj_tiësto:
"Nocni_spoje: Nemáš pravdu, minimálně od Komety tam vz jsou."
Nikde jsem netvrdil, ze se nedaji z kopriv v Decine vytahnout nejaka Becka...
Kdyz nebudu brat v potaz uroven koprivovych Becek, tak vam jeste chybi masina - mozna muzete vytahnout z kopriv i nejakeho bastarda a znovu doskolit firy v Nemecku a udelat hezky retro vlak Decin-Drazdany...
Středa, 06. listopadu 2019 - 15:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 11-2007
Nocni_spoje:Je vidět, že o tom moc nevíš Kometa jezdí na Vánoce už hezkou řádku let ve složení 372+10xB,dříve cargo Bc a teď už jezdí celoročně. Takže žádný kopřiváky ale RIC Béčka
Středa, 06. listopadu 2019 - 15:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1191
Registrován: 11-2007
Jo a jezdí to Ústí-Dresden[proud]
Neděle, 10. listopadu 2019 - 20:19:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2079
Registrován: 11-2005
Dnes jsem na Köln-West viděl odstavenou novou dvoupodlažní jednotku od Stadleru pro MÁV-START. Byla oblepena měřící aparaturou a spřažena z obou stran s ochrannými vozy. Vepředu byl ještě měřící vůz a celé to táhla lokomotiva DB Systemtechnik. Neměl jsem foťák, abych to zdokumentoval. Neví někdo co to konktrétně je?
Donner au train des idées d'avance...
Neděle, 10. listopadu 2019 - 22:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 222
Registrován: 8-2017
Rail2005:
"Dnes jsem na Köln-West viděl odstavenou novou dvoupodlažní jednotku od Stadleru pro MÁV-START. Byla oblepena měřící aparaturou a spřažena z obou stran s ochrannými vozy. Vepředu byl ještě měřící vůz a celé to táhla lokomotiva DB Systemtechnik. Neměl jsem foťák, abych to zdokumentoval. Neví někdo co to konktrétně je?"
Stacilo zadat do Googlu Kiss MAV Start, opravdu je to tak tezky?
Sobota, 16. listopadu 2019 - 22:54:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6121
Registrován: 5-2010
Ludmila 232 182 LEG v novém kabátku
Strom
Neděle, 17. listopadu 2019 - 13:14:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 885
Registrován: 7-2008
Zdravím, mám technický dotaz. Na co je u řady 218 DB kabel na pravé straně čelníku ve směru jízdy (pod oknem stanoviště strojvedoucího)? Topný kabel je na levé straně (pod oknem "pomocníka")...
A potom k jakému účelu slouží to celkové množství UIC zásuvek, 2 pod okny a další 2 na čelníku pod ochozem?
Díky
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Neděle, 17. listopadu 2019 - 17:17:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3730
Registrován: 3-2006
Strom: Kabel vícečlenného řízení.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Strom
Neděle, 17. listopadu 2019 - 17:28:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 886
Registrován: 7-2008
To silný je teda kabel vícečleného řízení a používá se tedy normálně třeba u Mühldorfských dvojčat na vozbě EC 190-196 Mnichov - Lindau?
Já myslel, že dnes je to řešený jen přes ty UIC zásuvky. Ty jsou tedy k čemu, kromě ovládání mašiny z řidičáku?
Díky
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Pondělí, 18. listopadu 2019 - 17:19:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 144
Registrován: 5-2018
Ahoj chlapci, ma se neco rusit v Nemecku od nového gvd? A co Lindau, jezdi se jeste na staré nádraží?
Pondělí, 18. listopadu 2019 - 22:14:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9108
Registrován: 5-2007
Strom: Uvedomte si, že tie mašiny sú už poriadni veteráni. To nikto prerábať príliš nebude. V tých UIC zásuvkách kľudne môže byť trebárs len ovládanie dverí a rozhlasu.
Čtvrtek, 28. listopadu 2019 - 17:16:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2081
Registrován: 11-2005
Nedávno ohlášené prodloužení jednotek ICE 4 o 13. vůz by mohlo mít vedle navýšení kapacity jeden vedlejší příjemný efekt. Protože se bude jednat o hnaný vůz, tak velmi pravděpodobně dojde ke zvýšení rychlosti těchto jednotek z 250 km/h na 265 km/h. Mělo by se tak stát od ledna 2021 (po výměně software a recertifikaci). Najde to uplatnění zejména na lince Berlin - München v podobě zkrácení časů u vlaků provozovaných těmito jednotkami.
Donner au train des idées d'avance...
Čtvrtek, 28. listopadu 2019 - 18:36:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 8-2009
Protože se bude jednat o hnaný nemělo by tam být spíš hna?[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pátek, 29. listopadu 2019 - 20:10:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 233
Registrován: 8-2017
Rail2005:
"Najde to uplatnění zejména na lince Berlin - München v podobě zkrácení časů u vlaků provozovaných těmito jednotkami."
A kolikpak casu tim tak usetrite? ja tipuju cca 2-3 minuty, jestli vubec.

Rail2005:
"po výměně software a recertifikaci"
A kvuli tomu se nikdo soudny do recertifikace nepohrne - dokazu si taky zive predstavit, kolik si za to Siemens rekne penez...

Nehlede na to, ze pro Berlin-München a SFS KRM se bude porizovat HGV 2.0 na 300...
Pátek, 29. listopadu 2019 - 20:55:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2085
Registrován: 11-2005
Kdybych o tom nečetl v několika tiskovkách, tak tady o tom nemluvím. To, že Němci nechali udělat původní ICE 4 pouze na 250 km/h je jen důkazem toho, že levá ruka neví, co dělá pravá. Je to naprosto přesně, jak v jejich domácí bezpečnostní i zahraniční politice.

Kolik to ušetří? Problém je, že když jede ICE 4 po hrbaté trati Köln - Frankfurt nebo Erlangen - Erfurt, tak s Vmax 250 km/h moc muziky neudělá, protože není tuto rychlost schopno konstantně udržet. Rychlost dost často klesá na 225 až 230 km/h v prudkých stoupáních. Když budete mít vlak na 265, tak možná tu 250 udržíte.

ICE 3 je jiná káva, tam díky tomu, že je schválené na 330, tak nemá problém (když je fírovi dovoleno) aby rychlost po dosažení 300 km/h u Niederhausenu udržet tuhle rychlost s občasnými poklesy na 290 km/h až k Bellinghausenu, kde se musí začít pozvolna brzdit.
Donner au train des idées d'avance...
Pátek, 29. listopadu 2019 - 21:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 8-2017
Rail2005:
"Kdybych o tom nečetl v několika tiskovkách, tak tady o tom nemluvím. "
Tak sem postnete tu tiskovku o zvyseni rychlosti, to jsem nikde nevidel.

Rail2005:
"Kolik to ušetří? Problém je, že když jede ICE 4 po hrbaté trati Köln - Frankfurt nebo Erlangen - Erfurt, tak s Vmax 250 km/h moc muziky neudělá, protože není tuto rychlost schopno konstantně udržet. Rychlost dost často klesá na 225 až 230 km/h v prudkých stoupáních. Když budete mít vlak na 265, tak možná tu 250 udržíte. "
Tak kolik to teda dle vas usetri? Ja rikam s ohledem na takty v Mnichove, Norimberku, Erfurtu a pred Berlinem, ze bez ohledu na nejake kratkodobe propady, ktere stejne moc neudelaji, neusetrite v celkovem case Berlin Hbf-München Hbf vice jak 3 minuty.
Pátek, 29. listopadu 2019 - 21:47:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2086
Registrován: 11-2005
Jeden článek je například tady: https://www.tagesspiegel.de/berlin/bahnchef-am-berliner-hauptbahn hof-ice-von-berlin-nach-muenchen-soll-noch-schneller-werden/23002 068.html

"Darum kann sich Lutz nicht auch noch kümmern, aber beim ICE-Verkehr auf der Neubaustrecke Berlin-München ist er doch gut im Stoff. Da werde es wohl bald eine Entscheidung geben, an die neuen ICE-Züge noch einen 13. Wagen dranzuhängen, ein „Power-Car“ mit eigenem Antrieb, das die Zuggeschwindigkeit auf 265 Stundenkilometer steigern könnte."
Donner au train des idées d'avance...
Pátek, 29. listopadu 2019 - 22:06:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 8-2017
Rail2005:
"velmi pravděpodobně dojde "
a
Rail2005:
" Zuggeschwindigkeit auf 265 Stundenkilometer steigern könnte.""
[nene]

Nehlede na to, ze je to clanek ze zari 2018, kde se pise
Rail2005:
"Da werde es wohl bald eine Entscheidung geben"
Pokud se to teda rozhodlo, proc se o tom nepise?

Jaky je teda vas odhad k te casove uspore?
Sobota, 30. listopadu 2019 - 21:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1495
Registrován: 11-2005
Prosímpěkně, zmateně bych se chtěl zeptat, kudy jede po Berlíně ECčko od Prahy, poté co přijede k Mahlowu. Další pokračování původní hlavní tratě totiž na mapě vypadá jen jako jednokolejný S-Bahn. Kartenansicht na bahn.de to ale ukazuje tudy. Díky.
Neděle, 01. prosince 2019 - 05:27:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9963
Registrován: 4-2003
Libcho, od Prahy do Berlína se jezdí tudy: https://en.mapy.cz/s/cohajucojo

Trať přes Marienfelde zatím jen pro S-Bahn. Poděkuj soudruhům z NDR, že obehnali západní Berlín, tohle je jeden z pozůstatků jejich vadného režimu. Na druhou stranu už obnova také mohla být hotova, snad už i dokonce měla být dle plánů hotova...
Neděle, 01. prosince 2019 - 09:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 513
Registrován: 6-2019
8. 12. možnost projetí lokálky Bodenwöhr Nord - Nittenau (https://www.passauer-eisenbahn.de)
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 01. prosince 2019 - 09:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 8-2017
Bram:
"snad už i dokonce měla být dle plánů hotova..."

Planovane dokonceni Dresnder Bahn je prosinec 2025. Problem bylo ziskani stavebniho povoleni, ktere trvalo cca 20 let - ono se neni cemu divit, vzhledem k tomu, ze to vede skrze mesto.
Neděle, 01. prosince 2019 - 10:12:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 514
Registrován: 6-2019
Jj, zatím nekopnuto.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 01. prosince 2019 - 12:29:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 8-2017
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Jj, zatím nekopnuto."
To neni pravda, na Abschnittu 1,2 a 4 se uz pomerne dlouho buduje viz odkaz vyse ci zde
Neděle, 01. prosince 2019 - 17:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 518
Registrován: 6-2019
Aha, no toto tedy letí...

Pár záběrů z výborné akce "Rozloučení s řadou 628.4 v Sársku", říjen 2019.
Začali jsme v osm ráno v parku na místní parkové železnici objednaným spojem:


,
kde nezbytnou položkou projížděčů bylo zajetí na kolej do depa... Nad parkem a drážkou se ještě vznáší visutá lanovka, v době naší návštěvy mimo provoz. Pak jsme se přesunuli na hlavní nádraží a odjeli do Fürstenhausenu. Motorák na koleji č. 3:

Dále na šachtu Warndt Grube se už nejezdí a skončil i pokus o drezínový provoz. Koksovna je i s vlečkou mimo provoz a tak elektrizovanou dvoukolejku využívá jen elektrárna Fenne.
Přes další tratě DB a různé nákladní spojky jsme dojeli do Homburgu a úvratí na Gleisbauhof Homburg, bývalé Zollbahnhof Homburg (https://de.wikipedia.org/wiki/Zollbahnhof_Homburg_(Saar)_West)


Další cesta nás zavedla do dnes už uzavřeného dolu Grube Göttelborn

a den jsme ukončili v Dillingenu na vlečkách okolo hutí, zde např. na LMS Röderberg.

doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 01. prosince 2019 - 18:26:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4257
Registrován: 9-2007
Před zhruba 11 lety jsem započal svou tradici (pouze jednou přerušenou!) loučení se s něčím, co s následujícím grafikonu již nebude. V roce 2012 to vyšlo na dnešní den, tedy 1. prosince, a tak si trochu zavzpomínám. Cílem byly jednak vozy Halberstadt, tehdy ještě snad rok jezdící z Cottbus do Drážďan a Lipska, a ultrašotovlak EC Waweł, spojující Hamburk, Berlín, Wrocław a Kraków po poměrně obskurních tratích, který v prosinci 2012 končil v relaci do Krakova definitivně.

O vozech si lze přečíst zde, o pár let později už jezdily jen a pouze na osobácích Halle/Saale - Eisenach, dnes jezdí pod DB velmi sporadicky, ale provoz řídících vozů u alternativního dopravce MRB neskončil a stále trvá. Spousta vozů skončila v zahraničí, hlavně v Maďarsku, v Bulharsku a především v Albánii, nemálo z nich jezdí v "retro-stavu" (zvenku celozelený, zevnitř po modernizaci) dodnes a letos už navštívily i Prahu. V prosinci 2012 ale pro mě svezení s nimi ze Saska do Lužice bylo posledním, o pár let později už provoz ovládly jednotky 442/1442/2442.


V Drážďanech jsem vyfotil IC k Severnímu moři. Dnes už toto spojení existuje tuším pouze v neděli, večer a v jednom směru, jinak všechna IC do Brém a dál začínají v Lipsku, z Drážďan jezdí linka do Porýní. No a vše je v patrových soupravách IC 2, řidičáky řady Bimmdzf jezdí jinde.


Oddíl 1. třídy se mi vždy líbil. Netradičně řešené uspořádání sedadel, avšak stále dostatek kapacity, a především zcela jiné prostředí než třída druhá - to mi dnes v Německu hodně chybí. Od zavedení jednotného korporátního stylu v roce 1996 se první a druhá třída odlišují tak akorát inverzními potahy a u některých dopravců dokonce téměř ničím. [crazy]


Lužická krajina... nejzajímavější byla akorát rozsáhlá nádraží.


Konečná, vystupovat!

Následuje pár záběrů vozidel, jen s doplněním současného stavu - Bimzy jezdí na IRE Berlín - Hamburk (na snímku v soupravě RE Cottbus - Lipsko) a pravidelný provoz patrových vozů tohoto typu v Německu skončil v říjnu tohoto roku, na lince S7 v Halle/Saale.



No a zde již přijíždí...


Pokračování dále v adekvátním vláknu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Neděle, 01. prosince 2019 - 20:16:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 3-2014
K té parkové železnici - prototyp W + Porsche r. 1954. Jako třídílná jednotka jezdila v botanické zahradě v Hamburgu do r. 1971.
Úterý, 03. prosince 2019 - 11:31:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 651
Registrován: 7-2017
Už se objevil i nový německý JŘ 2019/20 v pdf.

http://kursbuch.bahn.de/hafas/kbview.exe
Neděle, 08. prosince 2019 - 23:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6173
Registrován: 5-2010
Bílá dáma včera v Dresden.
Pondělí, 09. prosince 2019 - 08:06:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 117
Registrován: 7-2017
niekde som tu čítal odkaz ako sa na nemeckom Hafasi dá vygenerovať jizdni rád, neviem to nájsť