Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Německo » Archiv diskuse Německo do 21. 10. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Německo do 21. 10. 2019

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 19. října 2019 - 12:52:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 8-2017
Bkp:
"Něco o financování NighJetů se dá vyčíst i z příspěvku ředitele dálkové dopravy OeBB na loňské konferenci. (Ten report stojí za to přečíst celý, je to fakt sranda.)"
Docetl jsem to cca do pulky - je to ale fakt drsny cteni ze srazu sotousu snicich o nocni doprave. Je tam snad vse, dotace na luzko do kazde rodiny, hlavne ne soukromniky ci pouze soukromniky, smisene nocni vlaky s kontejnery, hlavne at to neni drahy (zdeseni sotoustva, kdyz Kurt rekl, ze je nutny yield management [lol]), nejvetsi pecka prvni pulky reportu ale je, ze je lepsi jet z Mnichova na Usedom 24 hodin pres Rakousko, CR a Polsko nez 8,5 hodiny pres Nemecko kvuli tomu, ze se tam clovek sveze luzkem. Ty lidi jsou uplne odtrzeni od reality...
Sobota, 19. října 2019 - 13:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 205
Registrován: 8-2017
Tohle je taky dobry [rofl], sotous, ktery chce vlaky ze sveho mesta do cele Evropy se prejmenuje na vizionare a uz to frci... u tarifu se samozrejme nesmi zapomenout na uznavani FIPek:

Na Lunajet navázal další vizionář, a sice David Loher ze Švýcarska. Ve své prezentaci představil koncept pěti linek lůžkových vlaků, které by mimo jiné svými přímými vozy spojovaly různá města, Alpy, přístavy, jezera, památky UNESCO, pláže a lázně. Švýcarsko je v srdci Evropy, a tak by tam měly všechny vlaky začínat a končit (především jde o napojení Bernu, kde pan Loher bydlí). Většina vlaků je trasována po horské trati přes Lötschberg, kde Loher kdysi pracoval. Jinak dělal průvodce lůžkových vozů. Prohlížení trasování linek nechám na vás (prezentace zde), jen zde upozorním na výrok, že toto je pouze první fáze a Loher má vymyšlených dalších 20 linek. V diskuzi jsme se ho zeptali na provozní náklady, což si vyložil jako cenu jízdenky, a ta má být jednotných 50 € za zemi (zónový tarif). To už zdůvodňuje, proč jeho vlaky zastavují i v zastávce Schaan-Vaduz a na trase z Vídně do Budapešti si udělají odskok na Petržalku… Bizarní je trasování přímých vozů přes Bečov nad Teplou a linky 5 „Hungaria“ přes Bad Blumau (tento vlak v trase Ženeva–Oradea mimochodem veze přímý vůz na Kypr)…
Sobota, 19. října 2019 - 13:22:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 206
Registrován: 8-2017
Uz jsem se bal, ze se nedockam - za vsechno muze DB (ktere jako jedine nedostava dosyp):

Přitom důvod objízdné trasy pro Metropol je prostý – nový vlak bude v Polsku v závazku veřejné služby, a protože Berlín je blíže Polsku než Česku, zkrátí se nedotovaný německý úsek na minimum (aby to celé Bauer finančně utáhl). To je tak, když DB rozvrací dopravu v širokém okolí Německa

Kvůli konci noční dopravy v Německu nemohou ČD posílat lůžko do Curychu přes Drážďany, přitom zde existovala poptávka i v úseku Drážďany – Curych, jak doplnili ostatní. Obecně řečeno, diskutéři ze spolku Back on Track se v problematice nočních vlaků opravdu vyznají a uvedli, že v minulosti jezdily z Prahy lůžkové vozy do Lublaně. Na závěr padl z dánské strany návrh, jestli by nebylo možné, aby Češi a Dánové dohromady zaplatili vlak z Kodaně do Prahy, a obešli tak komerční riziko DB…

Fakt bzunda, takovy kacko nazivo, nestalo by za to neco takoveho zorganizovat i tento rok v CR nebo jeste lepe na pude nepritele v Nemecku [wink]
Sobota, 19. října 2019 - 14:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4154
Registrován: 9-2007
Ty lidi jsou uplne odtrzeni od reality...
No.. loni jsem je viděl při první jízdě nightjetem z Berlína do Vídně. Jeden z nich se chlubil den předtím na sociální síti jízdenkou na autobus z Kodaně do Berlína (kde jsou zásady? Proč nejede vlakem ale podporuje konkurenci, která má na takovéto spoje největší vliv, hm? [happy]), v Berlíně u vlaku všichni skandovali, ale že by někoho napadlo se tím svézt a tím vlak reálně podpořit.. pan T.H. si sice do mě rýpnul poznámkou, se kterou bych patřil do stejného pytle jako oni, ale věřím, že si článek také přečte a konečně pochopí rozdíl mezi optimismem a ambicemi mladého člověka a něčím, co asi ani nedokážu pojmenovat, co předvádí ti, kteří opravdu trpí posedlostí nočními vlaky odkudkoli kamkoli.

Mně to spíš přijde jako spolek tuctových aktivistů - chtěli by tohle, protože jsou přesvědčeni že je to dobře, chtěli by to takhle, protože si myslí, že je to správně a kdo s nimi nesouhlasí, tak je automaticky proti nim.

Teda zase abych nebyl až tak jednostranný, jednoho pána z organizace Back on Track jsem na poslední jízdě CNL Kolín nad Rýnem - Praha vezl z Kolína do Berlína, ale naše krátká diskuze ve mně zanechala právě ony výše popsané pocity.
Sobota, 19. října 2019 - 15:29:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10099
Registrován: 8-2012
Pan Vantju je posedlý šotouš, ale Back on Track je regulérní banda debilů. Sorry, ale to je prostě relativita a úhel pohledu - pro Trockého byl Lenin oportunistický pravičák [happy].

Mně to spíš přijde jako spolek tuctových aktivistů
Bacha, doba postfaktická dává velký prostor různým "how-dare-you" křiklounům, zvlášť když se to dá napíchnout na BOJ PROTI "klimatické změně", takže se ještě můžeme dočkat různých hrůz i od dnešních "tuctových" aktivistů. Teda aspoň v první fázi, kdy budou BOJOVAT proti letadlům a autům (ve fázi druhé už budou zakazovat přemisťování jako takové).
電車オタク
Nesni
Sobota, 19. října 2019 - 18:37:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2085
Registrován: 6-2014
Vantju:
něčím, co asi ani nedokážu pojmenovat, co předvádí
Říká se tomu nadšení pro věc. V diskusi je potom možné si vyjasnit, že noční vlaky přes Bečov nad Teplou nebudou příliš využívané, jenže tu diskusi musí někdo začít. "Fandové" železnice, kteří na všechny strany rozdávají nálepky "prodělečné", "mimo realitu" a "vezmi si hotel", takovou debatu nezačnou. A pak jsou ještě potřeba lidé jako Mag. Kurt Bauer z ÖBB, kteří dokážou z té diskuse realizovat to, co reálně dává smysl.
Sobota, 19. října 2019 - 20:30:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 620
Registrován: 1-2004
Nocni spoje - report: A pak, že to prý není zábava... [lol][lol][lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Canfranc.)
Sobota, 19. října 2019 - 21:12:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 8-2017
Ze srpnové Rujány..




Sobota, 19. října 2019 - 21:47:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4156
Registrován: 9-2007
Nesni: A myslíte si, že to skutečně lze podat jen takto? Nestačí třeba nějaká rozumná úvaha, jako zavést vlaky v relacích, kde to dává smysl? Přijde mi na místě navrhovat relace jako Praha - Benátky, Vídeň - Amsterdam, Vídeň - Paříž, Praha - Paříž, Basilej - Řím, Praha - Záhřeb, Curych - Paříž, Curych - Barcelona a podobně, ale tohle? Fakt lze nadšením pojmenovat tohle? Já to popravdě ani nemyslel špatně, jen mi prostě přijde, že i nadšení má své hranice a nadšenci soudnost, proto nevím jak tuhle aktivitu pojmenovat...
Nesni
Sobota, 19. října 2019 - 22:49:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2086
Registrován: 6-2014
Přijde mi na místě navrhovat relace jako Praha - Benátky
Mně to třeba nepřijde dobré, obě města čelí overturismu a nevidím jako vhodné, aby se cestování mezi nimi usnadňovalo.

Nestačí třeba nějaká rozumná úvaha
Rozumné i nerozumné úvahy stejně skončí u "nikdy se to tak nedělalo" a "ekonomicky to nevychází", tudíž to vyjde nastejno. Ve finále musí přijít manažer s velkým M, který z těch všech úvah vybere něco realizovatelného, jako se to podařilo u ÖBB.
Sobota, 19. října 2019 - 23:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6027
Registrován: 5-2010
Možná náhrada za BR 143 na drážďanských S Bahnech
Neděle, 20. října 2019 - 09:22:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9478
Registrován: 4-2003
Ve finále musí přijít manažer s velkým M, který

uplatí poslance a oni ti v rámci nějakýho výměnnýho kšeftíku zadotují, jako v případě těch ÖBB. [crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 20. října 2019 - 09:42:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 206
Registrován: 12-2017
Vantju: Nestačí třeba nějaká rozumná úvaha, jako zavést vlaky v relacích, kde to dává smysl? Praha - Benátky, Praha - Paříž

No tak třeba zrovna tyto relace už tady v minulosti jezdili (a do tej Paříže přes sezónu 2x denně), před těma 20 lety to možná nějaký smysl dávalo, i když do Benátek byla půlka vlaku fipkařů, ale dneska by jste do těchto destinací nezaplnil ani vagon.
Neděle, 20. října 2019 - 10:05:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9479
Registrován: 4-2003
Mně to spíš přijde jako spolek tuctových aktivistů -

To je jako v mnoha podobných případech spolek nýmandů - normální schopný člověk přeci nemarní svůj čas takhle idiotskýma aktivitama.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 20. října 2019 - 13:03:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1809
Registrován: 7-2017
Bandita: Praha-Benátky v sezóně byste ty vozy prodal, to vám garantuji…
Mladějov
Neděle, 20. října 2019 - 13:12:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14175
Registrován: 3-2007
Garantuji..[lol]
Za cenu dotovanou "někým", nebo komerčně ?

Garantovat bez toho, abyste řekl, kolik to bude stát, je ještě větší naivita, než jen "garantovat".

Tak si z toho udělejte kšeft, oslovte pár CK, udělejte si s.r.o., třeba si to i tady někdo koupí..

Začínáte mi čím dál více připomínat Marcela Štancla [ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Nesni
Neděle, 20. října 2019 - 13:34:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2087
Registrován: 6-2014
Praha-Benátky v sezóně byste ty vozy prodal
A viděl jste ceny Ryanairu za přímý let? Let 4x týdně, ceny začínají na 259 Kč/směr.

ale dneska by jste do těchto destinací nezaplnil ani vagon
Nejspíš máte pravdu, lidé z nějakého důvodu raději zaplatí další noc v hotelu a vstanou na ranní let, než jet nočním vlakem.
Mladějov
Neděle, 20. října 2019 - 13:51:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14177
Registrován: 3-2007
>lidé z nějakého důvodu raději zaplatí další noc v hotelu a vstanou na ranní let, než jet nočním vlakem.

A ten důvod se jmenuje pohodlí a druhý jednoduchost. A ten třetí nevypočitatelnost (např. si pamatuji, jak se při výlukách na 220 vozilo lůžko z Curychu do Prahy VŽDY odklonem (i přes Plzeň, i přes Příbram), pak se ČD + SŽDC "otrkaly" a normálně nahnaly i cestující z lůžka do autobusu, přičemž z Prahy jim ani nikdo nic nebyl schopen říct a marně na náhradní soupravě hledali lůžkový vůz.

Takže tak. V hotelu je n-krát lepší vyspání, než v kterémkoli lůžku. A pokud vám to ještě platí zaměstnavatel, jasná volba.

Tím prosím nevolám po zrušení lůžkového spojení tam, kde "jezděj lidi", tradiční spoje ala Praha - Košice, Bpest, Varšava, ale silně v konkurenci nízkonákladovek pochybuji o Paříži, a třeba Kyjev ? Právě otevřeli další NN linku Pardubice - Kyjev, mmch. Takže tam to NN lítá třeba z Lipska, Pardubic, Vídně, Bratislavy, Katowic..

Z Prahy též, ale nikoli nízkonákladově.

Ono totiž záleží na čase jízdy - pokud můžu nastupovat okolo 20 - 22 h a jsem na místě okolo 7.30, tak ideální, pokud jsou to časy výrazně jiné, tak chápu (spolu s vyšší cenou) tu přednost letadlu ( či jinému způsobu dopravy) i zde.

Plus třeba buzení na hranicích (cesta mimo EU vždy, takže zase ztrácíte na Ukrajinu, na Balkán atd.)

A vůbec neřeším technické problémy a faktickou neochotu (nebo leckde i neschopnost) se na něčem takovém podílet (Francie, Německo, Srbsko, Chorvatsko, Turecko..Balkán obecně, vzpomeňme na lůžko Praha - Bar).

Ukrajina nakonec dtto (dříve lůžko Kyjev - Praha i Bratislava, dnes se točí v Košicích (!)).






(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 20. října 2019 - 14:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7129
Registrován: 12-2011
Baťůžkáři klidně pojedou i tím lehátkem do Benátek. To jsou ti mladí, kteří si na prázdniny nakoupí IR a pak se vozí po Evropě. A jelikož jsou mladí, tak to nepohodlí lehátkového vozu snesou. Jako letní kurz by to byla pěkná relace, jinak to samozřejmě nemá cenu.

Ukrajina nakonec dtto (dříve lůžko Kyjev - Praha i Bratislava, dnes se točí v Košicích (!))

Ukrajinci nemají dostatek RIC vozů při tom rozvoji spojení se západem, tak proto se končí v Košicích.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Mladějov
Neděle, 20. října 2019 - 14:15:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14178
Registrován: 3-2007
Já vím, že nemají, ale to jaksi na celkovém výsledku nic nemění.
Neděle, 20. října 2019 - 14:18:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 207
Registrován: 12-2017
Tantin27 Praha-Benátky v sezóně byste ty vozy prodal, to vám garantuji…
Ale jaká by to musela být cena, když se nechá pořídit zpáteční letenka jen s baťohem za 1000,- a jste tam za 1,5h. Situace na dopravním trhu je dnes přeci jiná než před 15 lety. Letadlo je brutální spotřebák. Dneska se po evropě všude sklouznete letadlem za rozumnej peníz a čas. Holt lidi už nemají potřebu cestovat někam přes noc, když jim to do Paříže lítá za den co každý tři hodiny. Nebo sednete do auta v tej Paříži jste taky za 10h, osobně vyzkoušeno.
Neděle, 20. října 2019 - 15:26:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4157
Registrován: 9-2007
A co lůžko do Curychu? To je taky přece zbytečnost, kdo by tam co dělal když je tam tak draho? Ani to není nějaká top turistická destinace... a přece je vyprodáno a loni jezdily vozy dva. [happy]

Já chápu, že pro někoho může být problém vnímat situaci v dopravě v Evropě, ale není rok 2010. Ale prosím, nechci tu znovu rozpoutávat flame, o tomhle tématu nemá cenu diskutovat. Ukáže jen čas. [wink]
Neděle, 20. října 2019 - 15:45:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 7-2017
Mladějov:
"Garantuji..[lol]
Za cenu dotovanou "někým", nebo komerčně ?

Garantovat bez toho, abyste řekl, kolik to bude stát, je ještě větší naivita, než jen "garantovat".

Tak si z toho udělejte kšeft, oslovte pár CK, udělejte si s.r.o., třeba si to i tady někdo koupí..

Začínáte mi čím dál více připomínat Marcela Štancla [ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)"

Důvod toho, proč to už dneska nejezdí, je hlavně vyčerpaná kapacita vlaku ÖBB Salzburg–Villach po Tauernbahn, takže i kdybych nakrásně chtěl, tak mám zatím smůlu. [happy] Turistům je ta cena víceméně fuk, Buapešť jezdí taky vyprodaná a to je podle mě menší lákadlo než Benátky a taky se tam dá letět... Ale Vantju to ví lépe než já.
Neděle, 20. října 2019 - 18:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 625
Registrován: 7-2017
K těm nočním spojům: z Vídně či Mnichova do Benátek jistě také létá řada nízkonákladových linek. A přesto mezi těmito městy a Benátkami jezdí noční vlaky, a nevím o tom že by se je chystali rušit.
Neděle, 20. října 2019 - 19:11:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9480
Registrován: 4-2003
je hlavně vyčerpaná kapacita vlaku ÖBB Salzburg–Villach po Tauernbahn

Kde jezdí v noci křídla dálkových nočních vlaků o čtyřech vozech. Asi Taurus v do kopce u Angertalu víc nevytáhne.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 20. října 2019 - 19:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10102
Registrován: 8-2012
V diskusi je potom možné si vyjasnit ... takovou debatu nezačnou
Já třeba nemám vůbec potřebu s každým jedním ultrašotoušem začínat debatu o tom, že černá je černá a ne podle jeho fantazií růžová. To je prostě plýtvání časem.
úvahy stejně skončí u "nikdy se to tak nedělalo"
Jenže ono se to tak dělalo, ovšem "vesnice se nám, mladý muži, změnila, my si už neříkáme teto a strejdo".
a "ekonomicky to nevychází"
...což je na ultrašotouše jak rudej hadr, protože ten považuje "ekonomiku" za nadávku a financování jeho fantazií (nejen, ale hlavně) penězi někoho nezúčastněného pokládá za povinnost (popř. se nějaký ten nesmysl přece "vyplatí"). OK, pokud je to náctiletý (nebo krátce po) student s full-time mamahotelem a papabankou, tak se tomu dá rozumět (něco takového má v šupleti každý z nás), ale ti ichtylové z Back on Track by mohli být otcové (i dědové) od rodin.
Ve finále musí přijít manažer s velkým M, který ... prostě z někoho vyrazí dotace a dokáže zase chvíli žít z podstaty. Vždyť i ta prezentace zmiňovaná v reportáži, která tuhle diskuzi začala, řeší dotování na evropské úrovni, evropské "investice" do vozidel, prostě všichni předpokládají úplně automaticky, že to bude provar, ale zrovna na tohle se peníze dát musí, protože ultrašotouš to považuje za správné a pozitivní.

nějaká rozumná úvaha, jako zavést vlaky v relacích, kde to dává smysl?
Co to je "dává smysl"? Ekonomicky to smysl očividně dává jen ve velmi omezeném počtu relací - ono to obvykle fakt nechcíplo na nějaké spiknutí DB proti noční dopravě, ale kvůli prodělku tak velkému, že už to neutáhli ani státní dopravci. Ono totiž souvislost mezi "plným vlakem" a jeho ekonomickou bilancí je celkem volný - vždyť i šotouši se zde jedním dechem dožadují jak zavedení vlaku, tak "přijatelného jízdného" v něm. Takže jaký je ten další smysl? Zatím vidím akorát používat pro tento účel klimaalarmistickou rétoriku (dokud to je ještě v pozici "vlak lepší než auto/letadlo" - jednou to nezbytně bude teze "nejlepší doprava je žádná doprava" a pak se s ní šototeoretici samozřejmě rozejdou [happy] ). Jaký to teda ještě "dává smysl"?
pro někoho může být problém vnímat situaci v dopravě v Evropě, ale není rok 2010
Hlavně není rok 1980, jehož prizmatem zřejmě "někdo" pořád vnímá situaci v dopravě v Evropě...

Baťůžkáři klidně pojedou i tím lehátkem do Benátek. To jsou ti mladí, kteří si na prázdniny nakoupí IR
Takže krom všech nevýhod noční dopravy v relacích "pracovní mobilita" (např. SK-CZ) anebo "VFR travel" k tomu přidáme ještě sezónnost (Benátky řekněme čtyři pět měsíců v roce a co pak s těmi náklady, které běží dál?) a tlak "baťůžkářů" na cenu, nemluvě o riziku připuštění různých "fipkařů" (ale budeme mít "prodaný vlak", i když na něm proděláme kalhoty, to vám garantuje Tantin27 [biggrin]).

z Vídně či Mnichova do Benátek jistě také létá řada nízkonákladových linek
Z Vídně do Benátek lítá akorát Austrian, z Mnichova do Benátek jen Air Dolomiti (čili Lufthansa).
電車オタク
Neděle, 20. října 2019 - 19:37:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Registrován: 6-2019
ale ti ichtylové z Back on Track by mohli být otcové (i dědové) od rodin.
Na 99 % však šukali maximálně brzdový hadice.

nemluvě o riziku připuštění různých "fipkařů"
Caledonian Sleeper bere FIPkaře zdarma. Jenže jen do dvojky a tu nelze rezervovat (min. on-line). A ta pointa - lůžka jsou za nějaký ty flat prices ... od 120 liber za osobu!! [proud][proud][proud] Za to můžu mít už slušný, lepší hotel. [happy]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 20. října 2019 - 19:48:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7130
Registrován: 12-2011
i když na něm proděláme kalhoty, to vám garantuje Tantin27

Neproděláme. Když se lehátko pichne k NighJetu, tak nám to rakouský daňový poplatník zaplatí. Takto je možno vozit i ten Zürich.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Nesni
Neděle, 20. října 2019 - 20:04:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2088
Registrován: 6-2014
V hotelu je n-krát lepší vyspání, než v kterémkoli lůžku.
Jakých hodnot nabývá n? Z lůžka je ráno mnohem hezčí výhled a snídani dostanete až do postele (v hotelích se za toto mastně připlácí).

ten důvod se jmenuje pohodlí a druhý jednoduchost
Mně nepřipadá pohodlné vstávat ve 3:30 ráno a spěchat cizím městem, abych stihnul letadlo s odletem v 6:00. A už vůbec takové vstávání není jednoduché.[happy]

zrovna na tohle se peníze dát musí, protože ultrašotouš to považuje za správné a pozitivní
Jako daňový poplatník financuji spoustu věcí a nikdo se mě neptá, jestli je potřebuji. No tak tady se zase pro změnu jednou financuje něco, co finančně podpořit chci.

financování jeho fantazií (nejen, ale hlavně) penězi někoho nezúčastněného pokládá za povinnost
Jestli má železnice být nějakou rozumnou alternativou IAD nebo letecké dopravě, tak nemůže poslední vlak jet v 16:20 a v létě dokonce až v 17:20. V Německu noční doprava taky zůstala, takže se musí vyplatit i finančně. Debata by teda měla být jen o ceně v ubytovacích vozech.

tlak "baťůžkářů" na cenu, nemluvě o riziku připuštění různých "fipkařů"
Tady s vámi souhlasím, ale je to řešitelné nastavením ceny. Zádrhel je ovšem v tom, že ubytovací vozy se svým 1 záchodem na 10 a více lidí spíš připomínají levný hostel než drahý hotel.
Neděle, 20. října 2019 - 20:22:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1472
Registrován: 11-2005
Aniž bych se stavěl na jakoukoliv stranu diskuze, jen si dovolím dodat, že čím víc létám po Evropě, tím víc mi to létání leze krkem. To máte:

- 1 až 2 hodiny samotný let
- 1 až 2 hodiny být předem na letišti
- 20 až 50 minut po příletu než vylezu z letiště
- 1 až 2 hodiny přesun z města na letiště a do města
- 0 až 2 hodiny zpoždění

...takže i při letu "hodinu a kousek" zabiju skoro půl dne a pohodlí je kvůli častému přesedávání a popočkávání nic moc. Já si to teda i trochu užívám, na letadlech je toho hodně co "šotit".

Mám však pocit, že všechny druhy dopravujících se lidí mají "klapky na očích" a nepřemýšlejí nad tím, že jiné druhy dopravy mají v některých případech výhody. Šotouše třeba nenapadne někam jet autem, petrolheady zase nenapadne někam jen nějak jinak než autem, zaměstnavatele třeba nenapadne, že by se na služebku dalo něco jiného než letět... Možná se nedá zlepšit svět zaváděním mírně dotovaných nočních vlaků, ale určitě by se dal zlepšit svět, kdyby lidi víc používali to, co brání napršení do krku.

P.S.: nedávno tu na Káčku proběhnul seznam hostelů, kde se dá přenocovat v odstavených lůžkových vozech. Takže v principu se to jako podnikání musí nějak vyplatit [lol] (Oč dražší má být lístek na noční vlak, než součet ceny sedací jízdenky a ceny ubytování v takovém hostelu?)
Neděle, 20. října 2019 - 20:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4158
Registrován: 9-2007
RadekŠ: Co takhle si to napřed ověřit? Dvě lokomotivy, v sezóně 14 vozů.. to je málo? Víc vozů se tam prostě nevejde a nejspíše není zájem vlak rozdělovat, aby se tam těch vozů vešlo víc.

T.H.: Hlavně není rok 1980, jehož prizmatem zřejmě "někdo" pořád vnímá situaci v dopravě v Evropě
No jestli máte pocit, že se někde dožaduju desítek nočních vlaků a násilného převedení všech zájezdů k moři z letadel do vlaků...

Zase táhnete diskuzi z extrému do extrému, s Vámi tohle téma prostě nemá cenu vůbec probírat. Kdybyste na mě v této otázce už nereagoval, tak bych si to odpustil a mohl jsem si tento příspěvek ušetřit.

ad. obecně - mně to tu u některých přijde fakt jak kolovrátek. Noční vlaky jsou zbytečné, protože:

- pokud by jezdily jen v létě, přes zimu by generovaly ztrátu
- noční (zřejmě ucelený) vlak nikdo nezaplatí
- by se musely dotovat a to se nedělá!
- není o to zájem, protože existují letadla a kdo by tak jezdil po zemi
- těch pár lidí, co tím pojede, určitě vydrží autobus
- všichni mají hromadu času a dovolené, můžou se tedy ubytovat v hotelech a normálně se vyspat
- každý si přece rád zaplatí hotel, i když by se měl ubytovat o půlnoci a odcházet ve čtyři
- jsou nepohodlné

a tak dál, dál a dál.. mě opravdu až fascinuje, jaká nevraživost vůči noční dálkové dopravě tady panuje. [happy] Je vůbec nějaké téma, které tady dokáže vyvolat podobnou nekonečnou diskuzi? A je v této diskuzi vůbec někdo, teda krom mě, kdo má s nočními vlaky alespoň o trošku víc zkušeností, než že nějakým lůžkem před x lety jel?

Libcha: A ještě si vem, kolik lidí má strach z létání nebo létat nemůže, třeba ze zdravotních důvodů. Kolik lidí dobrovolně zaplatí x set EUR za InterRail, aby pak zbytečně zabili celý den cestou místo toho, aby noc strávili efektivně na cestách,.. já fakt nechápu proč ta noční doprava leze krkem tolika diskutujícím a až tak moc.
Neděle, 20. října 2019 - 21:20:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1811
Registrován: 7-2017
Mladějov:
">lidé z nějakého důvodu raději zaplatí další noc v hotelu a vstanou na ranní let, než jet nočním vlakem.

A ten důvod se jmenuje pohodlí a druhý jednoduchost. A ten třetí nevypočitatelnost (např. si pamatuji, jak se při výlukách na 220 vozilo lůžko z Curychu do Prahy VŽDY odklonem (i přes Plzeň, i přes Příbram), pak se ČD + SŽDC "otrkaly" a normálně nahnaly i cestující z lůžka do autobusu, přičemž z Prahy jim ani nikdo nic nebyl schopen říct a marně na náhradní soupravě hledali lůžkový vůz.
"
V čem je prosím pohodlí a jednoduchost v ranním vstávání na letadlo oproti využití lůžka? Další argumenty platily možná před 20 lety… [crazy]


Mladějov:
"

Tím prosím nevolám po zrušení lůžkového spojení tam, kde "jezděj lidi", tradiční spoje ala Praha - Košice, Bpest, Varšava, ale silně v konkurenci nízkonákladovek pochybuji o Paříži, a třeba Kyjev ? Právě otevřeli další NN linku Pardubice - Kyjev, mmch. Takže tam to NN lítá třeba z Lipska, Pardubic, Vídně, Bratislavy, Katowic..

"

V silné konkurenci…. která spočívá třeba v tom, že kupříkladu v Německu je z mezistátní Fernverkehr 21 % Mwst. nebo v CZ platí POZE cca 500 CZK/MWh, kdežto letadlo má kerosin bez daně a poplatky celkově jsou nižší, to už jaksi vynecháváte omylem, nebo záměrně? [uhoh]


RadekŠ:
"
Kde jezdí v noci křídla dálkových nočních vlaků o čtyřech vozech. Asi Taurus v do kopce u Angertalu víc nevytáhne."

Níže vás už Vantju vyvedl z omylu. Nejdřív se aspoň podívejte na něco, co jde ověřit během pár desítek sekund. [ko]



T_._H_.:
"
Takže krom všech nevýhod noční dopravy v relacích "pracovní mobilita" (např. SK-CZ) anebo "VFR travel" k tomu přidáme ještě sezónnost (Benátky řekněme čtyři pět měsíců v roce a co pak s těmi náklady, které běží dál?) a tlak "baťůžkářů" na cenu, nemluvě o riziku připuštění různých "fipkařů" (ale budeme mít "prodaný vlak", i když na něm proděláme kalhoty, to vám garantuje Tantin27 [biggrin]).
"
Co s nima v zimě? Třeba EN s přepravou automobilů se spojitosti se Ski pasem za lepší cenu? Třeba? Zrovna do Rakouska, že by se něco nevymyslelo, při troše vůle… Ale markeťák nejsem. [happy]


intelpetr:
" i když na něm proděláme kalhoty, to vám garantuje Tantin27

Neproděláme. Když se lehátko pichne k NighJetu, tak nám to rakouský daňový poplatník zaplatí. Takto je možno vozit i ten Zürich."
On platí i spoustu jiných, pro místní nepochopitelných a „zbytečných“ „drahých“ věcí, jako třeba brennerský tunel. [kladivo] Zatímco my tu nejsme schopni v roce 2020 „správně natáhnout trakční vedení“ na parametry potřebné pro V=200 km/h. [ok]


Libcha:
"Aniž bych se stavěl na jakoukoliv stranu diskuze, jen si dovolím dodat, že čím víc létám po Evropě, tím víc mi to létání leze krkem. "
To místní buď nechápou, nebo nechtějí připustit. Nevím.


PS: Trochu vítr by toho mohla přinést třeba „Donau-Moldau lite“… Projde-li. Takové přímé vozy na EC Praha-Mnichov přes Regensburg nebo Mnichov na Itálii nebo na sever...
Neděle, 20. října 2019 - 21:46:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 626
Registrován: 7-2017
PS: Trochu vítr by toho mohla přinést třeba „Donau-Moldau lite“… Projde-li. Takové přímé vozy na EC Praha-Mnichov přes Regensburg nebo Mnichov na Itálii nebo na sever...

Jsem z tohoto Vašeho příspěvku voĺaký zmatený[happy] Máte na mysli že by vlaky Praha-Mnichov mohly vozit přímé vozy na sever Itálie (Bolzano, Trident, Verona) ? To ale můžou i teď, je-li o to zájem (zda je, to nevím a nehodlám posuzovat). Jo a mimochodem, na to by byl vhodnější denní a ne noční spoj. Když už teda.
Neděle, 20. října 2019 - 21:55:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1812
Registrován: 7-2017
ZFJ: Nemůžou, delší mnichováky být z Plzně nemůžou kvůli dynamice souprav a odjezd v 17:45 z Prahy je pro lůžko trochu brzy. Navíc při spolehlivost současné infrastruktury a DLB v Německu… Destinace jsem myslel spíš jižnější. Třeba u NJ 421 už je taky problém s maximální délkou… ale protáhnout ho z Innsbrucku do Bolzana by možná mohlo být zajímavé.
Neděle, 20. října 2019 - 22:59:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9481
Registrován: 4-2003
Vantju: já měl na mysli ten druhý vlak.

Jinak si dál rozvíjejte teorie ( třeba jak někomu leží noční doprava v krku), je to neškodné.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Neděle, 20. října 2019 - 23:31:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14179
Registrován: 3-2007
Jinak si dál rozvíjejte teorie ( třeba jak někomu leží noční doprava v krku), je to neškodné.

Ano, já píši totéž. Pouze jsem se tady snažil ultras vysvětlit, proč ti lidé ten vlak opouštějí ve prospěch letadel.
Nepochopeno, odmítnuto..

Já vám ty noční spoje fakt neruším [biggrin] a velmi pravděpodobně využívám častěji, než někteří zde, požadující Benátky za lidovou cenu atd [lol]
Neděle, 20. října 2019 - 23:50:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1813
Registrován: 7-2017
RadekŠ:
"Vantju: já měl na mysli ten druhý vlak.
"
Číslo?
Pondělí, 21. října 2019 - 06:28:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 352
Registrován: 6-2019
na to by byl vhodnější denní a ne noční spoj. Když už teda.
Ty už tam jezdí (EC). Potřebné je něco k moři, Rimini nestačí.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 21. října 2019 - 08:40:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9482
Registrován: 4-2003
Tantin: EN 415 a kecal jsem, mimo sezónu dokonce něketrý dny i ve třech osobních vozech.[crazy]

A Vaše představy měli by faplách dát slevu na skipas jsou s prominutím úplně mimo.

Přenocovat v odstavených lůžkových vozech. Takže v principu se to jako podnikání musí nějak vyplatit

Vona jsou i místa, kde člověka slíknou, svážou a pak ho bičujou a taky se to oběma stranám vyplatí. [biggrin]

mám však pocit, že všechny druhy dopravujících se lidí mají "klapky na očích" a nepřemýšlejí nad tím, že jiné druhy dopravy mají v některých případech výhody.

Voni ti lidi jsou úplně blbí a na k-reportu jim to vysvětlí. Zejména pomocí takových těch teorií, že když člověk potřebuje odletět v 6 ráno, tak se musí vyrazit ve 3 hodiny a potloukat se cizím neznámým městem.

PS: Takhle přesně uvažuje sekta.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 21. října 2019 - 08:58:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 355
Registrován: 6-2019
že když člověk potřebuje odletět v 6 ráno
Já když potřebuju z PRG, tak kolem šestý se vůbec nechytám, protože neexistuje ranní spojení a hotel si kvůli tomu fakt brát nebudu. Po 10 už to jde, ale vstávám ve 4:45.

takže i při letu "hodinu a kousek" zabiju skoro půl dne a pohodlí je kvůli častému přesedávání a popočkávání nic moc.
No a moje generace většinu života musela "zabít" hned několik dní a nocí, aby se dostala tam, co nabízí shorthauly po Evropě. A přežili jsme, nicméně samozřejmě ten dvakrát půlden, ztracený při odletu a návratu, mi vadí taky, ale furt lepší než noc v Metropolu/Pannonii/Cassovii/Karpatech...

A je v této diskuzi vůbec někdo, teda krom mě, kdo má s nočními vlaky alespoň o trošku víc zkušeností, než že nějakým lůžkem před x lety jel?
25 let v nočních vlacích, od Amsterodamu po Singapur. Ovšem toto není žádný kvalifikační kritérium. Jenom ho mám většího. [lol][lol][lol]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 21. října 2019 - 08:59:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4159
Registrován: 9-2007
Táhnete to z extrémů do extrémů. Mně přijde neškodné obnovit pár relací formou jednoho lůžkového vozu, co by jezdil na existujících nočních spojích navíc, případně z pár skupin vozů po třech-čtyřech utvořit vlak v relacích, kde to má smysl, to je vše. A ten smysl má noční vlak i tam, kde letadla létají - po takovém spojení je zřejmá poptávka jakýkoliv dopravním prostředkem.

Pomůže třeba i strýček Google. To snad mluví za vše, ne? [happy]
(nejčastější dotazy na téma "train from Prague to")



Zajímavé, že je tam destinace, kam byl noční vlak zrušen, ale jiné destinace, kam jezdí denně lůžkové vozy, z nichž jedna relace je až na výjimky už pár let týden dopředu vyprodaná, tam není. [andel]

Pokud mám já vytáhnout nějaký extrémní příklad, tak to taky nikomu nevadí, že velká většina výkonů řady 810 je nahraditelná nízkopodlažním autobusem s polovičními náklady na provoz? Tohle je mnohem větší provar, než kdyby jedno WLABmz odvezlo přes noc lidi z Prahy někam do zahraničí...
Pondělí, 21. října 2019 - 09:14:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10106
Registrován: 8-2012
až fascinuje, jaká nevraživost vůči noční dálkové dopravě tady panuje
Ano, děláme to ze závisti a nenávisti. Jaký teda "dává smysl" zavést ubytovací vůz, který není zbytečný, třeba Praha-Benátky? Ještě jste nám nevraživcům na to neodpověděl.
někdo, teda krom mě, kdo má s nočními vlaky alespoň o trošku víc zkušeností
Jé, taková krásná argumentace "dovolávání se autority" (argumentum ab auctoritate) použitá u odbornosti převlíkání prostěradel...
Mě by tedy spíš zajímalo, když je to takový kasaštyk a díra na trhu, že se několik těhle odborníků od jízdy nedá dohromady a nezačnou na svých autoritativních tvrzeních a nabytých znalostech o fungování trhu noční dopravy vydělávat? Nebo že by to nebylo úplně tak, jak se snažíte s odkazem na svou "zkušenost" tvrdit?
P.S. Nightjetem jsem naposled jel v srpnu tohoto roku. Ale nepovažuji to za kvalifikační kritérium.

Z lůžka je ráno mnohem hezčí výhled
Tak to už jsou hodně křečovité argumenty... ale OK, jen nevidím důvod, proč by vám to vyhlížení měl v nějakém významnějším rozsahu financovat někdo jiný (stejně jako v těch hotelích).
železnice být nějakou rozumnou alternativou IAD nebo letecké dopravě
Železnice má být přirozenou alternativou tam, kde je schopná nabídnout své výhody a přednosti - tzn. hlavně v hromadných přepravách velkých objemů lidí i zboží. Proč tu sáhodlouze řešíme nějaké lůžko/lehátko do Benátek pro max. 40-60 lidí? To jako opravdu myslíte vážně? Pak si ale musíte škrtnout "rozumnou" a napsat např. "vynucenou".

za lepší cenu? Třeba?
To je furt dokola. Nejenže je potřeba nutně něco ekonomicky extrémně rizikového zavést, ale zároveň to rovnou musí být "za lepší cenu"... krásná sonda do šotoušského myšlení.
Zrovna do Rakouska ... kde jste tím autem za pět, šest hodin prakticky odkudkoli v ČR?
při troše vůle... a hromadě cizích peněz.
vítr by toho mohla přinést třeba „Donau-Moldau lite“
Co to je ta "Dunaj-Vltava odlehčená verze"? Pán je suterén přes cizí termity...
Projde-li. Takové přímé vozy na EC Praha-Mnichov
Prostě čekáte, že do toho někdo nejdřív nasype tu hromadu cizích peněz? Jo, to se to pak vymejšlí "rozumná konkurence za lepší cenu".
Jenže to je právě ta prapodstata problému, kterou se tu z nedostatku lepší argumentace snažíte zas už jen otáčet do nenávisti, nevraživosti a lezení krkem... ještěže se mnou tohle téma prostě nemá cenu vůbec probírat, protože si dovoluju mít názor odlišný od "rozumného" (= reálně extrémního) šotopohledu. No tak si tu dál sáhodlouze rozebírejte, jak je to spiknutí závistivců a přitom je to noční spojení za lepší cenu super kšeft a rozumná konkurence (protože to tak chcete vy)... no a při přimíchání nějaké té klimaalarmistické rétoriky třeba uděláte konečně díru do světa.
電車オタク
Pondělí, 21. října 2019 - 09:21:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356
Registrován: 6-2019
bnovit pár relací formou jednoho lůžkového vozu, co by jezdil na existujících nočních spojích navíc, případně z pár skupin vozů po třech-čtyřech utvořit vlak v relacích, kde to má smysl, to je vše.
Takový nočník Bělehrad - jih - by mohl vézt křídla: lehátko Priština (buď přes Kraljevo nebo odpojit ve Skopje a hodit na denní Os), lůžko a lehátko Sofie, lůžko a lehátko Soluň - Atény.
Další nočník Budapešť - jihovýchod by mohla vézt protaženou Budapešť do Mangalie a z ní v Medgidii odpozit kurzy na Varnu přes Černou Vodu. Zbytek by tvořily kurzy na Soluň a Alexandropouli via Kulatá!
Nabídku by doplňoval stávající R Bělěhrad - Bar, doplněný o jednu dvojku a jedno lehátko do Tirany, v sezónně pak třetí ubytovací vůz do Drače.
Jezdilo by se na eurolicence a personál by tvořily nejlacinější pracovní síly z Bangladéše a KLDR.
Dále se dá předpokládat postupný, ale trvalý růst poptávky v SV Evropě na leisure trips na jih, k věhlasnému Černému moři. Stávající sezónní vlaky vést celoročně, krom Oděsy přidat Cherson!
[lol][lol][crazy][crazy][lol][lol]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 21. října 2019 - 09:58:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9483
Registrován: 4-2003
Pomůže třeba i strýček Google. To snad mluví za vše, ne?

To se musí taky tý druhý straně vyplatit. Na jakýkoliv obchod potřebujete (minimálně) dvě strany. A nebo taky třeba Máma má maso, Ema má mámu.

To jsou všechno úplně elementární věci, který Vám celou dobu úspěšně unikají.[ok]

-------------
Z pohledu uhlíkový stopy je důležitý, že Franta Novák jezdí do práce každej den vlakem namísto auta. Né to že jednou za rok sedne s manželkou, dětma a psem do auta a vyrazí do Benátska si schladit v Ňadranu špeky a podle místních teoretiků by se tam přitom mohl trmácet v lůžkovém voze.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Pondělí, 21. října 2019 - 10:33:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14180
Registrován: 3-2007
Vantju:
"



Pokud mám já vytáhnout nějaký extrémní příklad, tak to taky nikomu nevadí, že velká většina výkonů řady 810 je nahraditelná nízkopodlažním autobusem s polovičními náklady na provoz? Tohle je mnohem větší provar, než kdyby jedno WLABmz odvezlo přes noc lidi z Prahy někam do zahraničí..."

..což je naprosto přesná ukázka navození tzv. falešného dilema.
Mladějov
Pondělí, 21. října 2019 - 10:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14181
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
"
Z pohledu uhlíkový stopy je důležitý, že Franta Novák jezdí do práce každej den vlakem namísto auta. Né to že jednou za rok sedne s manželkou, dětma a psem do auta a vyrazí do Benátska si schladit v Ňadranu špeky a podle místních teoretiků by se tam přitom mohl trmácet v lůžkovém voze.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)"


Tak samozřejmě. Ale ono je větší zábava jezdit prstem po mapě Evropy a vymýšlet destinace, než řešit, co s tratí 171 Beroun - Praha.
Dtto VRT.
Pondělí, 21. října 2019 - 11:36:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4160
Registrován: 9-2007
Jé, taková krásná argumentace "dovolávání se autority" (argumentum ab auctoritate) použitá u odbornosti převlíkání prostěradel...
Mně šlo o to, že pokud jste tím nightjetem jel, tak jste přece nemohl vidět prázdné vozy a vlak na zrušení, ne? Navíc jsem ze všech svých pracovních pozic viděl celý proces, ty tři roky jsem fakt jen nepřevlíkal prostěradla. Vím, co jsou slabiny systému, co jsou příležitosti, co jsou silné stránky i hrozby, znám náklady i potenciální příjmy.. je to snad málo informací k tomu, abych se mohl pouštět do diskuze nad budoucností noční dopravy?

tzn. hlavně v hromadných přepravách velkých objemů lidí i zboží
nějaké lůžko/lehátko do Benátek pro max. 40-60 lidí
"rozumnou" a napsat např. "vynucenou"
A to není hromadná přeprava velkého objemu lidí, když se spojí několik větví nočního vlaku do jednoho? Z Prahy do dokáže celoročně zaplnit nejspíše jen to jedno lůžko, v létě i lehátko, z Vídně jezdí denně dvě sedačky, dvě lehátka a lůžko, v sezóně lehátko a lůžko navíc, z Mnichova jezdí lůžko, lehátko a sedačka, tereoticky by z Curychu mohlo jezdit lůžko, lehátko a sedačka.. a máte 15 vozů na nočním vlaku ze střední Evropy do Benátek. Souprava z Vídně jede na nočním vlaku do Curychu, co má šest vozů, souprava z Mnichova na nočním vlaku na Balkán a do Budapešti, co má dalších minimálně sedm vozů, Curych na nočním vlaku na Balkán a do Grazu, co má dalších minimálně jedenáct vozů,...

RadekŠ: To jsou všechno úplně elementární věci, který Vám celou dobu úspěšně unikají.
Zato Vy v máte v celé problematice naprosto dokonalý přehled. [happy]

Z pohledu uhlíkový stopy je důležitý, že Franta Novák jezdí do práce každej den vlakem namísto auta.
V tom už třeba pravdu máte a já to nikde nerozporuju. Akorát teda nevím proč to vytahujete - on se tu někdo snaží donutit Frantu Nováka aby jel k moři vlakem? Nebo se tu někdo snaží udělat z železniční dopravy pohodlný přepravní prostředek i na velké vzdálenosti teď za současné infrastruktury?

Je fakt tak těžké si uvědomit, že Váš úhel vnímání světa neplatí globálně, ale jsou lidé, pro které letadlo prostě neexistuje a na tom se už nic nezmění? Co jsou ochotni zaplatit téměř nákladovou částku za to, že by mezi dvěma významnými centry, příp. dopravními uzly, mohli jet přímo, cestou nezabili celý den a noc by nemuseli trávit vsedě? Takoví lidé totiž dokážou denně zaplnit lůžko z Prahy do Curychu, tak proč by totéž nešlo realizovat jinam?

A co se dotací týče, já sport absolutně vůbec nesleduju, ale podle tohoto článku šlo v roce 2016 na Fotbalovou asociaci ČR 375 milionů Kč. Když se můžou takové peníze uvalit za toto, proč se nemůže dotovat podpora evropské mobility na delší vzdálenosti za současné infrastruktury, jako jedna z možných alternativ cestování na delší vzdálenosti? Strachem z létání stále trpí nemálo lidí, mnoho dalších lidí nemůže létat ze zdravotních důvodů a nemálo lidí otravuje to nemalé množství procesů, které při letecké dopravě nastávají nebo můžou nastat.

A tak pořád dokola a dokola..

Mladějov: Noční doprava může začít fungovat prakticky okamžitě, v případě objednání nových vozů do několika let. Kdy bude hotová VRT mezi Prahou a Brnem, nebo alespoň tunel z Prahy do Berouna, když se pořád někdo někde odvolává nebo protestuje proti tomu, aby trať vedla přes jeho pozemek?

A navíc, proč by nemohly jezdit noční vlaky po VRT? ICE po VRT jede z Frankfurtu do Berlína necelé 4 hodiny, ICE z Paříže do Frankfurtu také.. to je osm hodin, kdyby se po francouzských VRT dalo jezdit přes noc, hypotetické ICE by odjíždělo z Paříže ve 22 a v Berlíně by bylo v 6, to by třeba pro začátek úplně stačilo. [happy]
Pondělí, 21. října 2019 - 11:47:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9486
Registrován: 4-2003
Vím, co jsou slabiny systému, co jsou příležitosti, co jsou silné stránky i hrozby, znám náklady i potenciální příjmy.. je to snad málo informací k tomu,

V tom případě doporučuji, abyste se ucházel o nějakou manažerskou pozici a nechápu proč předtím vykládáte svůj byznysplán na internetu.

Já si tedy myslím, že z převlíkání prostřeradel se toho vo byznyse moc vykoumat a ani vědět nedá, ale to je můj ploblémek a nenechte se mnou nijak vyrušovat.


Vy v máte v celé problematice naprosto dokonalý přehled.

Absolutně ne, ale taková nebetyčná hloupost jako neposuzovat ekonomiku něčeho by mě fakt nenepadla ani po lobotomii.

2016 na Fotbalovou asociaci ČR 375 milionů Kč. Když se můžou takové peníze uvalit za toto, proč se nemůže dotovat podpora evropské mobility

Protože to tak lidi chtí. Vono kdekoliv na světě je víc čutálistů než hypotetických cestovatelů nočními vlaky.

A jde opět už poněkolikáté o tzv. falešné dilema.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 21. října 2019 - 11:56:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 359
Registrován: 6-2019
Vanjů: Hele, raději mi poraď nějakou plážovou Itálii, tak na pět dní a s minimem přestupů. Představa je taková, že ne nočními vlaky, ne Rimini a Palmovou riviéru, hotel z nádraží tak do 3 - 5 km (kvůli dodatečným nákladům na taxi) a úplně nejlíp, aby tam zastavovala i nadregionální vrstva. A ne dva dny ve vlaku (čili spíš sever než jih). Balkán neberu, tak než bychom dojeli do moři, tak mi potomci zdechnou.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 21. října 2019 - 12:27:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4161
Registrován: 9-2007
Děkuji za radu, ale už před několika lety mi došlo, že převlíkáním prostěradel můj intelekt neporoste a rok a půl už dělám práci, při které své schopnosti a znalosti můžu rozvíjet. Jak si můžete ráčit všimnout, já tu nepolemizuju nad tím, zda by noční vlak/lůžkový vůz byl či nebyl ziskový, ale nad tím, že celospolečenský profit existence alternativy k letecké dopravě při cestách na dlouhé vzdálenosti tam, kde taková poptávka existuje (a vhodná nabídka neexistuje), by byl dostatečný k tomu, aby (i přes nutné dotace) taková nabídka existovala. Je jasné, že když vhodně nastavíte cenu za službu, tak se náklady vrátí, ale cena za přepravu těžko (Single sice zaplatí poměrnou cenu tří lůžek, ale pořád za všechna tři místa jízdné pouze jednou).

Ahmad Šáh Masúd: Tak to moc dobře vím. [wink] Napíšu do mailu.
Turista
Pondělí, 21. října 2019 - 12:28:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 12-2003
Bandita:
"Ale jaká by to musela být cena, když se nechá pořídit zpáteční letenka jen s baťohem za 1000,- a jste tam za 1,5h."

Taková cena je hluboce pod náklady (jen odletová taxa za pasažéra v Praze je 571 Kč, v Trevisu nevím, ale obdobné lowcost+charter letiště ve Veroně provozované stejnou firmou má 467 Kč).

"Nechá se pořídit" logicky jen na pár míst ve letadle. Ale má silný marketingový efekt, právě díky lidem jako vy, co to pak zadarmo propagují. Mj. i proto to hodlá Německo zakázat:

How tax on аir tickets will rise in Germany from 2020:

Domestic and Europe: 13.03 euros ($14.33) from 7.50 euros, a rise of 75 percent
Mid-haul: 33.01 euros from 23.43 euros
Long-haul: 59.43 euros from 42.18 euros
Tickets at dumping prices — meaning below-cost price — will be banned


https://skift.com/2019/10/15/germany-is-6-months-away-from-climat e-tax-on-air-travel/
Pondělí, 21. října 2019 - 12:37:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9491
Registrován: 4-2003
ž dělám práci, při které své schopnosti a znalosti můžu rozvíjet. Jak si můžete ráčit všimnout, já tu nepolemizuju nad tím, zda by noční vlak/lůžkový vůz byl či nebyl ziskový, ale nad tím, že celospolečenský profit existence alternativ

Takže panáček se nám dal na politiku.[uhoh]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 21. října 2019 - 12:47:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 360
Registrován: 6-2019
Mýlíte se.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Pondělí, 21. října 2019 - 12:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10109
Registrován: 8-2012
pokud jste tím nightjetem jel, tak jste přece nemohl vidět prázdné vozy a vlak na zrušení
Viděl jsem staré německé lehátko opravené způsobem "navrch huj, vespod fuj" (mj. prodřená roleta na okně, takže od pěti ráno slunce skrz do kupé), které dojelo hodinu a půl zpožděné do cílové stanice (což nejhůř nesli fipkaři ve vedlejším kupé, protože to měli ve Vídni spočítané na přestup do ČR přes Bratislavu, aby jim "nepropadl zbytek fipky" [happy] ). Nikdy tu nikdo nemluvil o (z)rušení stávajících vlaků, ale o tom, že jde o dotovaný produkt a další relace jsou ekonomicky ještě bídnější atd. Prostě černá je černá, nikoli růžová.
Ale jak jste se té mé cesty rychle chytil, co [happy]
je to snad málo informací k tomu, abych se mohl pouštět do diskuze nad budoucností noční dopravy?
Nikdo vám žádnou diskuzi nezakazuje - spíš mi přijde, že se o možnost "diskuze nad budoucností noční dopravy" snažíte vy připravit ty, kteří si dovolují vám oponovat.
jsou lidé, pro které letadlo prostě neexistuje a na tom se už nic nezmění?
No a proč by mělo být něčí povinností dotovat takovým okrajovým podmínkám a "lidem pro které letadlo neexistuje" zajišťovat noční vlak? Co opačně - někomu, pro koho "vlak neexistuje a nic se nezmění", zadotujeme letadlo, co vy na to?
šlo v roce 2016 na Fotbalovou asociaci ČR 375 milionů Kč ... čili opět klasický diskuzní faul tzv. "falešné dilema" (kdyby se ty prachy nedaly na fotbal*), mohly se dát na noční Benátky) [sad]

*) z toho třeba mimojiné dostane pár tisíc trenérů malejch prcků po vesnicích symbolickou sic, ale aspoň nějakou odměnu, koupí se tam mičudy, kuželky a rozlišováky a ti kluci budou venku na vzduchu fyzicky makat, učit se týmové spolupráci, motorickým i komunikačním dovednostem i psychickému zvládání neúspěchů, místo aby na kanapi honili virtuální vobludy po tabletu - to je ten celospolečenský profit, kterým si ráčíte vytírat ústa; efekt z toho je rozhodně větší, než (vzletně nazváno) "podpora evropské mobility na delší vzdálenosti", čili (normálně nazváno) masivně dotované zběsilé šotokurzy odkudkoli kamkoli, aby se jimi posedlí extrémisti mohli ukájet nad jejich existencí.

a máte 15 vozů na nočním vlaku ze střední Evropy do Benátek
Už několikrát tu zaznělo - když je to teda takový očividně lukrativní byznys a jen to "někdo" (= já hlupák) nechápe, zatímco vy to už máte dávno spočítané a máte k tomu SWOT analýzu a přitom na Grepu mrháte svým odborným potenciálem na vysvětlování nějakému nevraživému lezokrkovi, tak proč to už nikdo z těch "manažerů s velkým M" nedělá?
(Prostě proto, že to je ekonomicky extrémní risk, někdy dokonce předem jasný průser. A tím praštěnou diskuzi s magorama končím.)
電車オタク
Pondělí, 21. října 2019 - 13:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4162
Registrován: 9-2007
Tak já si taky s dovolením prásknu dveřma - zase to táhnete do extrémů, Vy jste napsal, aby se místo těch peněz raději podporovaly noční vlaky, takže to Vy jste, pane ministerský předsedo, ... [happy]

A že by se to třeba už dělo? Jen ne ze dne na den? A teda díky za diskuzi, jestli už to je opravdu a vážně poslední příspěvek na toto zdánlivě nekonečné téma.
Pondělí, 21. října 2019 - 13:19:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9492
Registrován: 4-2003
Mýlíte se.

Každopádně přeji hodně reálných úspěchů.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Pondělí, 21. října 2019 - 13:21:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14182
Registrován: 3-2007
Vantju:
"já tu nepolemizuju nad tím, zda by noční vlak/lůžkový vůz byl či nebyl ziskový, ale nad tím, že celospolečenský profit existence alternativy"

..aneb já ta lůžka (přesto) ci, ci a ci, protože je mám rád ? [proud]

To totiž byla otázka TH na tělo - "jaký smysl dává zavést ubytovací vůz, třeba Praha - Benátky" ?

Odpověď V: "Celospolečenský profit".

Nebo ne ?

A znovu - nic to neřeší, jedno lůžko s 30 lidma je půl moderního autobusu.
Akorát, že se někomu zaplatí z veřejných peněz šotoradost.

Podesáté - to, že něco jezdí plné,neznamená, že to i těžce neprodělává.

A opět - symptomatické je, že tady nikdo ze zaváděčů nových spojů neřeší ekonomiku, a neviděli jsme ani sebemenší návrh, ani hrubá čísla.
Mladějov
Pondělí, 21. října 2019 - 13:28:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14183
Registrován: 3-2007
T_._H_.:
" Nikdy tu nikdo nemluvil o (z)rušení stávajících vlaků, ale o tom, že jde o dotovaný produkt a další relace jsou ekonomicky ještě bídnější atd.

Nikdo vám žádnou diskuzi nezakazuje - spíš mi přijde, že se o možnost "diskuze nad budoucností noční dopravy" snažíte vy připravit ty, kteří si dovolují vám oponovat.
jsou lidé, pro které letadlo prostě neexistuje a na tom se už nic nezmění?
No a proč by mělo být něčí povinností dotovat takovým okrajovým podmínkám a "lidem pro které letadlo neexistuje" zajišťovat noční vlak? Co opačně - někomu, pro koho "vlak neexistuje a nic se nezmění", zadotujeme letadlo, co vy na to?

----
a máte 15 vozů na nočním vlaku ze střední Evropy do Benátek
Už několikrát tu zaznělo - když je to teda takový očividně lukrativní byznys a jen to "někdo" (= já hlupák) nechápe, zatímco vy to už máte dávno spočítané a máte k tomu SWOT analýzu a přitom na Grepu mrháte svým odborným potenciálem na vysvětlování nějakému nevraživému lezokrkovi, tak proč to už nikdo z těch "manažerů s velkým M" nedělá?
(Prostě proto, že to je ekonomicky extrémní risk, někdy dokonce předem jasný průser. "

Podpis.

Holt Marcel Š. to říká dobře : Je třeba zlikvidovat ekonomy, ti mohou za všechno zlo [proud].

Jo jinak, já nenávistník, pojedu za pár dní lůžkem do Košic [lame]
Pondělí, 21. října 2019 - 13:45:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4163
Registrován: 9-2007
Pokud by příplatek měl být 40 EUR v T3, 60 EUR v Double a 120 EUR v Single, takový podprůměrný Curych (6x T3, 16x Double) by i s jedním prázdným kupé vydělal při stejné obsazenosti tam i zpět 64 200 Kč (6x40+16x60, to celé x2). Problém nastává u jízdného - 22 osob není to co +-50 osob, co sveze klasická sedačka. Opravdu musím dodávat, jaké jsou náklady na fungován služby? [happy]

ČD mají příplatky nižší, 26/39/91 EUR.

Dál už nevím co k tomu napsat, on se vždycky najde protiargument na všechno..
Mladějov
Pondělí, 21. října 2019 - 14:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14184
Registrován: 3-2007
Ne, to není "vydělal", to by byla "tržba" .

Asi se teprve dostaneš k meritu věci. On je totiž i ten Curych plně obsazený prodělečný - je to spíš taková "reklama".

Mít celoroční statistiku, OK, ale celoroční plné obsazenosti s 1 kupé volným nevěřím, sorry.