Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 04. 11. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 04. 11. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 01. listopadu 2019 - 13:45:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10168
Registrován: 8-2012
Než se tu zase začne psát o blbounech
A o kom chcete psát, když tu zase vymýšlíte takové hovadiny? Šotoušci si (z totální nevědomosti a nepochopení problematiky, samozřejmě) zjednodušují celý problém na otázku rozchodu (protože pak by tam přece mohl jet nějaký ten noční/vysokorychlostní/jinakdefinovaný vlak cumbajšpíl Kazaň-Kadaň), ale daleko víc jde o délky vlaků, nápravové tlaky, profil... Buďte rádi, že těch vlaků přibývá, že se daří tlačit východní státy k nějaké efektivitě a zejména rychlosti (snižování transit time, přičemž největší problém dnes ale je v cestovní rychlosti v Evropě). Největší voser na hranicích BY/PL v Brestu není překládka, ale celní (+fyto apod.) odbavení, na limity začíná narážet propustnost některých těch východozápadních koridorů - běžně se jezdí přes Mongolsko do Irkutska nebo přes Zabajkalsk, zkouší se to už i přes Uzbekistán a Turecko dokonce s další překládkou přes Kaspické moře (!!!), chybí třeba i kapacita ukrajinských tras kvůli konfliktu na Donbasu (a nevypočitatelné Rusko je rizikem pro euroasijské přepravy obecně, i proto se Čína se svým OBOR tlačí hlavně do oblasti Persie). Přitom železnice svým 1% podílem na celkových přepravách Čína-Evropa pořád jen paběrkuje - ale zachrání to jedna splítka...
電車オタク
Nechic
Pátek, 01. listopadu 2019 - 14:31:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2604
Registrován: 4-2010
T.H.: To máte pravdu, slyšel jsem i historky, jak vlaku prostě zmizely v Rusku kontejnerové vagony a z kontejnerů si někdo udělal obydlí. Ostatně kdo jel minimálně na Ukrajinu vlakem, tak si jistě všiml, že celá záležitost přerozchodování vlaku je naprosto zbytečným procesem. Na té hranici totiž stejně nikdo nespí, všichni jsou připraveni v pozoru v kupé se svými doklady a čekají až je orgán zkontroluje (a pes očuchá) a až zpod sedaček a spoza záchoda zas vyloví nějaká cigára. Tedy když už stejně cestující vstávají, hledají doklady a ukazují zavazadla, tak je mohou popadnout a přejít těch 3-10 metrů do vedlejší soupravy. Dokonce by takové nástupiště šlo postavit v moderním stylu, kryté, vyhřívané i s tou celní prohlídkou (kdo nepřestoupí, stejně za čáru nejede).
Pátek, 01. listopadu 2019 - 17:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3361
Registrován: 5-2002
T.H.: Ne že bych neměl lehký dojem, že být závislý v čemkoli na Rusku není úplně fajn, ale že by to "oblast Persie" nějak zásadně zlepšovala...? Mimochodem nikde jsem neviděl pořádnou mapu, kudy má ta "turecká" trasa dále v Asii vlastně vést - a tak nějak mám dojem, že tam těžko najít území dlouhodobě bez válek nebo výrazných vzájemných animozit. Je už vůbec nějaký konkrétnější plán?
Pátek, 01. listopadu 2019 - 18:43:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 629
Registrován: 7-2017
Wagon: Nevím, kolik jezdí vlaků denně mezi Helsinkami a Sankt Petěrburgem

Pět párů - 4 expresy "Allegro" Helsingy-Petrohrad a jeden expres Helsinky-Petrohrad-Moskva.
https://www.vr.fi/cs/vr/en/train-timetables-finland-russia
Pátek, 01. listopadu 2019 - 20:08:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10169
Registrován: 8-2012
ale že by to "oblast Persie" nějak zásadně zlepšovala
Hele, já nejsem Číňan a způsob jejich strategického uvažování bych dokázal popsat akorát termínem "Říše středu nespěchá", ale první eurasijská trasa mimo Rusko (nepočítám-li trajekt z Turkmenbaši do Baku, i když přes Kars už taky nějaký vlak projel) prostě vede po jižní straně Kaspického moře, čili přes Teherán a Marmaray. No a z Číny na jižní břeh Kaspiku dneska přes Kazachstán, Samarkand a Mašchad, ale čínská investice do trati Angren-Pap (tunel Kamčik) v Uzbekistánu byla sotva izolovanou akcí (na stavění těch vašich splítek je nejlepší prostor mezi íránským Mašchadem a čínským Kašgarem na trati Urumči-Hotan, kde je to jen asi 2000 km a přes Herát a Mazáre-Šaríf to asi hned tak nepůjde [happy]).
No a pokud nechcete společně se splítkama stavět i 350 km dlouhý tunel z Pakoše do Ománu (nemluvě o průchodu geograficky i politicky problémovou oblastí Džammú a Kašmír), tak Íránu se vyhnout nedá. Taková je geografická logika, ale jistě je možné se vymezit i proti ní.
電車オタク
Pátek, 01. listopadu 2019 - 20:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 144
Registrován: 12-2018
Jestli jste si nevšimli, tak jste v topicu “GVD platný a připravovaný”, tak tu laskavě nepostujte ty vaše moudra a fantasmagorie o Ománu, Pakistánu a nevím o čem ještě, díky.
Pátek, 01. listopadu 2019 - 20:53:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9046
Registrován: 5-2002
ad eicpraha: Jestli jste si nevšimli, tak jste v topicu “GVD platný a připravovaný”, tak tu laskavě nepostujte ty vaše moudra a fantasmagorie o Ománu, Pakistánu a nevím o čem ještě, díky.

Je zajímavé, že nenapadáte mě, který taktéž porušil pravidla diskuze (a dříve), ale opíráte se do T.H.
Kolega T.H. je odborně plně na výši, osobně jsem si jej vybral pro práci v naší firmě a fakt by mě zajímalo Vaše zdůvodnění, proč zrovna útok na T.H.

Díky Petr
Pátek, 01. listopadu 2019 - 22:27:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3662
Registrován: 8-2010
Aplikace MůjVlak samozřejmě přestala zobrazovat k novému GVD další vlaky co od prosince ztratí ČD. Aplikace se tedy stává od prosince skoro nepoužitelnou a už v ní nevidím téměř žádné výhody, když zobrazuje naprosto nelogická spojení (pokud vůbec nějaké). Škoda....no nic, IDOS najde všechno.

Praha-Ruzyně, Olomouc
Pátek, 01. listopadu 2019 - 22:34:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 4-2017
Na eshopu CD jsem v novém GVD narazil na tento restaurační vůz 1. třídy, neví někdo co je to za vůz? Podle toho plánku to není ARmpee829 a o žádném jiném jídeláku 1. třídy jsem nikde neslyšel
Pátek, 01. listopadu 2019 - 22:53:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 1-2018
Podle obrázku je to ARmpee832.
Pátek, 01. listopadu 2019 - 23:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3483
Registrován: 12-2007
Z F J: Děkuji za informaci.
Sobota, 02. listopadu 2019 - 05:36:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 146
Registrován: 12-2018
Petr_Šimral:
"ad eicpraha: Jestli jste si nevšimli, tak jste v topicu “GVD platný a připravovaný”, tak tu laskavě nepostujte ty vaše moudra a fantasmagorie o Ománu, Pakistánu a nevím o čem ještě, díky.

Je zajímavé, že nenapadáte mě, který taktéž porušil pravidla diskuze (a dříve), ale opíráte se do T.H.
Kolega T.H. je odborně plně na výši, osobně jsem si jej vybral pro práci v naší firmě a fakt by mě zajímalo Vaše zdůvodnění, proč zrovna útok na T.H.

Díky Petr"

Nevím, jak jste přišel na to, že “napadám” zrovna jeho, psal jsem v množném čísle, takže se to týkalo všech, co tam psali ty výmysly...
Sobota, 02. listopadu 2019 - 07:36:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10170
Registrován: 8-2012
eicpraha: Jestli jste si nevšiml, tak jste v topicu “GVD platný a připravovaný”, tak tu laskavě nepostujte ty vaše moudra o tom, co tu má kdo postovat, ale napište něco k tématu platného a připravovaného GVD.
Nepochybně už šotokomunita nějaký GVD do Tabrízu připravuje [biggrin]

Aplikace MůjVlak samozřejmě přestala zobrazovat k novému GVD další vlaky co od prosince ztratí ČD
Alespoň v aplikaci tak Čudné dráhy nad těmi fujfuj soukromníky slavně zvítězí! Navíc to pořád může sloužit jako příručka pro režimkáře, ne? [happy]
電車オタク
Sobota, 02. listopadu 2019 - 08:44:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 396
Registrován: 6-2019
Mimochodem nikde jsem neviděl pořádnou mapu, kudy má ta "turecká" trasa dále v Asii vlastně vést
Rail silk road :-)))
To jsou takový snahy to tam alespoň částečně dopravně kultivovat, nicméně těch nových spojení je jen pár a takřka všude jsou napojené na zastaralou infra, obvykle zcela nevyhovující kombinované dopravě. Ty splítky je naivní šotopředstava, když v jen v osmanské říši jsou stále stovky původních tunelů (nevyhovující gabarity) a to prosím i na transkavkazském spojení ((Halkali) - Ankara - Kars - (Baku), dtto směr RAI, Persie. Irán sice do železnice masivně investuje a staví nové, ale politicky je to furt extrémně nestabilní oblast. Navíc není dosud postavená a zprovozněná dráha z Raštu do Astary, takže jediný přechod někam do civilizace je Saraks (a už vidím spedice, jak vyjednávají s turkmenskými železnicemi o průvozu).
Původně uvažované relace přes Turecko do Baku a dál klidně považujte za sci-fi.

ale čínská investice do trati Angren-Pap (tunel Kamčik) v Uzbekistánu byla sotva izolovanou akcí
Za Ferganskou dolinou jsou velehory a extrémně nepříznivé podmínky pro nějaké prodloužení do Číny. Nebyla akci izolovanou, ale prostředkem k dalšímu upevnění kontroly nad vzpurným územím a následují jen akce lokálního charakteru, jako Andižan – Korasuv – Chanabád (kyrgyzský bypass), která má být otevřena už ke konci letošního roku.

Ať tak či tak, tak na přepravy Čína - Evropa a zpět mi furt vychází relativně nejschůdnější trasy přes ex. SSSR, s akcentem na přechod Dostyk - Alankšou, kde (se mi laicky zdá) je nejméně problémových partnerů pro zajištění celého procesu. Geograficky se zdá, že to nevyzpytatelné Rusko se dá opravdu obejít jen za cenu tras znatelně komplikovanějších.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Sobota, 02. listopadu 2019 - 09:05:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 6-2019
A Chanabád přes 10 lety: https://www.youtube.com/watch?v=tr1JEGeDBQE
Hned v první minutě opuštěná železnice do kyrgyzského Džalalabádu a dále k vidění i lanovka na nedaleký kopec.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Mladějov
Sobota, 02. listopadu 2019 - 09:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14198
Registrován: 3-2007
Marjá, nějaké ŠRT do hájemství normálního rozchodu mělo cenu budovat tak někdy před půl stoletím - železná ruda do obřích železáren v Hanisce, dtto Polsko atd, v době, kdy díky vazbám na SSSR byly překladiště 1435/1520 totálně přetížené (viz třeba Čierna n/T).

Mmch právě přes ní jsem jel minulý týden na Ukrajinu a volné kapacity v Čierné, Čopu a na poloruinách x překladišť (holt se zjevně počítalo v CCCP s třetí světovou) až po Mukačevo jest neúrekom, ba jí je na tamních prázdných ranžírech a tratích víc, než čeho jiného.


A hezky to technicky shrnul Petr Šimral. No některým to zjevně nestačí ?
Sobota, 02. listopadu 2019 - 10:42:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10173
Registrován: 8-2012
Geograficky se zdá, že to nevyzpytatelné Rusko se dá opravdu obejít jen za cenu tras znatelně komplikovanějších
Jen zopakuji to, jak jsem pochopil čínskou "strategickou" mentalitu: oni neřeší otázku dneška, ani na pár let do konce volebního období, oni prostě jedou v desetiletích. Není důležitý "mravenec" dneska, ale prospěch "mraveniště" i zítra. Proto má "stabilní společnost" (poslušná, hubudržící) přednost před "mravenčími právy" jednotlivce, proto není podstatné, že "dnes" to přes Rusko funguje - "OBOR" je prostě to, čemu se v byznysu říká diverzifikace rizika. Čína i Rusko se snaží stát globálními velmocemi, což mezi nimi pořád znamená napětí a nevyhnutelně to v budoucnosti povede ke konfrontaci. Poslední pošťuchování sice nakonec neskončilo v roce 1969 jaderným konfliktem, ale "jen" přestřelkou na Ussuri ("dva čínské tanky zákeřně napadly pokojně orající sovětský traktor, který palbu opětoval a po jejich zneškodnění odlétl na základnu" [happy] ), ale Čína pošilhává po Sibiři a Rusko je moc slabé na to, aby tomu dokázalo dlouhodobě bránit. No a koneckonců je to budování "Iron Silk Road" na jih od Kaspiku pro Čínu i jednoduchým rozšiřováním sféry vlivu všude tam, kde si ho můžou "koupit".
電車オタク
Sobota, 02. listopadu 2019 - 12:00:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1485
Registrován: 1-2013
Mladějov: na poloruinách x překladišť (holt se zjevně počítalo v CCCP s třetí světovou)
Ano, CCCP zjevně počítalo se třetí světovou. Překladiště 1435/1520 bylo i v Batěvu, kde se překládaly od nás vyvážené trolejbusy. Hlavní údajný důvod zřízení tohoto překladiště byla překládka vojenské kolové a pásové techniky, která by odtud jela po 1435 až bůhvíkam na západ.
(Omlouvám se za odbočení od tématu GVD platný a připravovaný.)
Sobota, 02. listopadu 2019 - 13:58:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1705
Registrován: 7-2017
Kdopak letos bude vydávat tištěný JŘ?
Sobota, 02. listopadu 2019 - 13:58:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6601
Registrován: 8-2006
Ex140 má psaný pobyt v Bohumíně 12 minut ( 15:53-16:05 ). To je kvůli výměně loko, nebo přidávání vozů?
Neděle, 03. listopadu 2019 - 00:43:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20347
Registrován: 5-2002
PŠ: státy bývalého CCCP - rozchod 1520 mm - americký vliv - vysoká nápravová hmotnost
A to je jenom vliv a ne echt americká čísla - ruský šestikolák má standardně 138 tun, americký 177 tun...

automatické spřáhlo - neomezená tažná síla
Letos jsme oživovali násobné řízení na dvojičkách Sergejů - 2x2M62 má už 1728 kN.
A protože by se to dalo spojovat do aleluja, tak jsme se pídili po tom, kam až by se s tím dalo jít. Nikdo v Lotyšsku nám ale nebyl schopnej říct, co ta kuple dynamicky vydrží, tak jsme si nakonec vycucali z palce, že když si objednali čtyřče, tak případné šesterče či osmerče bude tahat stejně, jako to čtyřče, jen ten výkon půjde nahoru...

Nebo šroubovky? 350 kN, 450 kN, 850 kN? Ale to je stejně konečná...
Přesně, to je jeden dvojitej šestikolák...

TH: Něco relativně nově budovaného jsem na jaře viděl na jihu Gruzie (severně od arménského Gjumri (ex Leninakanu)), ale vůbec netuším, součástí čeho odkud kam to má být a nakolik to žije nebo umřelo.
Nevíš o tom něco...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 03. listopadu 2019 - 00:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4184
Registrován: 9-2007
Čelakovičan: Všechny žilinské Ex tam mají plánovaný pobyt a některé i dobírání vozů. Dost to pomáhá i při zkracování zpoždění. [happy] Ale asi bych také raději viděl pozdější odjezd ze Žiliny.

EDIT: A v rezervačních pláncích na e-shopu ČD jsem si všiml jedné drobnosti, která ale odporuje rozumu - je všeobecná snaha mít vše co nejvíce homogenní, velmi to totiž usnadňuje podprahovou orientaci. Takové to, když vím, že je za lokomotivou jednička, za ní je hytlák a za ním... na vlaku 141 jsou dvě kupéčka a za nimi dva velkoprostory a na vlaku 143 je to přesně naopak, dva velkoprostory a dvoje kupéčka. [crazy] Podle plánků hádám, že jednička, hytlák i velkoprostory jsou slovenské, proto bych i pochopil, kdyby pro snažší manipulaci byly vozy ZSSK u sebe a vozy ČD na kraji, ale když to je jednou tak a jinde naopak.. moc si to teda vysvětlit nedokážu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Neděle, 03. listopadu 2019 - 07:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10185
Registrován: 8-2012
na jihu Gruzie (severně od arménského Gjumri
No severně od Gjumri (ale na gruzínském území) je to právě trať (Baku-Tbilisi-) Achalkalaki - Kars, čili propojení Zakavkazska s Tureckem. Wiki ví víc. To je právě ta cesta, která pro euroasijské přepravy vyžaduje přeplavbu Kaspického moře (z Turkmenbaši do Baku).
Samozřejmě vede trať taky z Karsu do Gjumri, ale ta je s ohledem na stále zamrzlé vztahy mezi muslimy a křesťany v oblasti mimo provoz už pětadvacet let (poté, co Turecko podpořilo ve válce o Náhorní Karabach své ázerbajdžánské soukmenovce). Stejně tak není v provozu trať z Ázerbajdžánu k jezeru Sevan a "peáž" mezi nachičevanskou exklávou a zbytkem Ázerbajdžánu. No právě s ohledem na ne(vy)řešení konfliktu v oblasti to pro euroasijský tranzit není zajímavá zóna a Čína se tlačí spíš do Íránu.
電車オタク
Neděle, 03. listopadu 2019 - 11:25:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4187
Registrován: 9-2007
Aha, takže by někdy v dálné budoucnosti mohl jezdit hypotetický nočník Peking - Istanbul? [biggrin] Když už jezdí Peking - Moskva.. to by bylo něco. [jidlo]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 12:48:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 6-2019
Já se stále nepřestávám divit, že se někdo diví, že aplikace jednoho z dopravců vyhledává spoje pouze dotyčného dopravce. Samozřejmě, že pokud někdo hledá komplexní spojení (vlaky, autobusy, mhd), tak šáhne po idosu. Pokud někdo vyhledává spoj na známé trase se záměrem zakoupit si jízdenku, pak zůstane u aplikace jednoho z dopravců. Je to logické a je to tak správné...
Neděle, 03. listopadu 2019 - 15:00:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3364
Registrován: 5-2002
T.H. No právě s ohledem na ne(vy)řešení konfliktu v oblasti to pro euroasijský tranzit není zajímavá zóna a Čína se tlačí spíš do Íránu.
No a to je právě to, co úplně nechápu. Styk islám - něco jiného je na té jižní straně vždy, a kolem (zejména) Íránu jsou věčně nějaké problémy od různých sankcí (pro pohyb zboží taky ne zrovna zn. ideál) po "válku na spadnutí". Navíc se mi nedaří najít žádnou trať z Teheránu do Turecka, po které by se dalo dojet až do toho Istanbulu (viz Van - Tatvan). Nebo tam Čína taky nějaké propojení chystá?
No a když si navíc vezmu, že díky celní unii BY-RU-KZ a Schengenu jsou "nějaké hrance" mezi Čínou a EU vlastně jen dvakrát, zatímco na jižní straně je ani pořádně nespočítám (nejen v Asii, ale přes Balkán a to asi taky ještě dost dlouho), tak mi prostě trasa Dostyk - Brest přijde tak nějak coby nejmenší zlo.
Pikehead
Neděle, 03. listopadu 2019 - 15:02:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5591
Registrován: 3-2007
Určitě, Freddy, to dává naprostý smysl. Obávám se, že filosofii "Radši nic než cestující z přípojných vlaků jiných dopravců" si může dovolit jen státní podnik. (Stejně tak provizi z prodeje jízdenek za úseky jiných dopravců, protože podobnou aplikaci konkurence nemá a odbavení cestujících aplikací je lepší/levnější než průvodčím nebo automatem...)

Pokud někdo hledá spojení z Králíků do Prahy 16.12., tak nevidím nic "logického" ani "správného" na tom, že mi ČD aplikace oznámí, že spojení neexistuje. Jediný závěr, který z toho dělám jako cestující je ten, že ČD aplikace je na hovno.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 15:02:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4191
Registrován: 9-2007
...do chvíle, kdy pro to vhodná alternativa neexistuje. IDOS a Můj Vlak je jak Béčko a Bmz, přičemž by bohatě stačilo, kdyby Můj Vlak uměl spojení najít, avšak patřičně by upozornil na odlišného dopravce a v případě, že by šlo o kombinaci ČD + JD, uměl by prodat na vlak ČD jízdenku (a opět s upozorněním, že jde o jízdenku na část trasy a jízdenku JD si lze pořídit ve vlaku JD či na pokladně JD). Bolelo by to? [wink]
Pikehead
Neděle, 03. listopadu 2019 - 15:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5592
Registrován: 3-2007
Vantju: Jako zaměstnanec dceřinné firmy asi nemáte barvocit pro skutečně sytou modrou. [biggrin]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 15:13:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1828
Registrován: 7-2017
Pikehead: To není až tak o barvocitu, ale o ignoraci (nejen) §1. [happy]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 16:06:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12901
Registrován: 5-2004
Mimoto proc by se mely cd snazit prodat cizi jizdenku ze ktery nemaji nic protoze trzba je kraje? To je pro kohokoli jen zbytecna komplikace.

Od toho aby se cestujici odbavil na celou cestu tu je neexistujici statni tarif.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 16:11:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 236
Registrován: 6-2008
Vážně jen státní podnik? Že nikde nevidím v aplikaci Regiojetu, Leo expressu, na webu GWTR, Arrivy, atd. jízdní řády ostatních dopravců. Vždyť to jsou přece ti úžasní soukromníci.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 16:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1707
Registrován: 7-2017
Už to tady bylo mockrát: v Tescu vás taky neinformují, co mají v Lidlu (a nemyslím jen akce).
Neděle, 03. listopadu 2019 - 16:14:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4469
Registrován: 3-2006
Ad Petr_vlček: To je právě ten omyl, že jízdné je jejich, nikoliv, je objednatele.Jim jako zhotoviteli přináleží odměna za km ze smlouvy. To že mají víc objednatelů, je jejich věc. Ostatně pokud se to ČD nelíbí, nemusí železniční dopravu v závazku provozovat a jezdit jen na své triko.[blush]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 16:23:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15048
Registrován: 10-2004
Přesně jak píše mot. Můj vlak je aplikace ČD, tak proč by měla nabízet vlaky jiných dopravců? Analogie s tištěným JŘ ČD. Jestli se tohle má vyřešit, pak to nemá být jeden z dopravců, ale nezávislá firma.
Pikehead
Neděle, 03. listopadu 2019 - 16:41:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5596
Registrován: 3-2007
Víte, pokud celý život pracujete u dráhy, tak to asi nechápete, ale pokud máte zákazníka aspoň na část trasy, tak je v normálních podmínkách mu vycházet maximálně vstříc.

Srovnání s Tescem a Lidlem platí možná pro konkurenci na Praha-Ostrava. U ostatních je to tak, že část lidí musí projít Lidlem, aby vám následně skončila v Tescu. Tvářit se, že se mě Lidl za podobných okolností netýká a neznat se k němu je poněkud krátkozraké.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 16:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4192
Registrován: 9-2007
Já jsem nad tím hlouběji doumal a on v tom rozdíl opravdu je - zatímco nabídka supermarketů logicky není a nemůže být všude stejná (a tak dává logiku, že LIDL v letáku nemá nabídku jiného supermarketu), s vlaky to je jinak - Chaps vyvěsí na web strojově čitelné údaje o jízdních řádech, kde je v základu vše. Tudíž zdroj dat existuje, není to žádné "bylo by fajn, kdyby se dopravci domluvili a měli všechna data v jednom formátu pro společné použití". [wink]

A další věc, když jdu do Lidlu, obvykle tam koupím vše, nejdu po Lidlu do dalšího supermarketu, pak do dalšího... v železniční dopravě se také často děje, že cestující využívá jeden vlak a víc ne, ale přestup v železniční dopravě opravdu není nic tak neobvyklého, jako chodit do více supermarketů v rámci jednoho nákupu.

A vůbec, stále tu není seznam pro a proti toho, kdyby byly v aplikaci Můj Vlak všechny vlaky v Česku. Kdyby tu něco takového a objektivního bylo, bylo by zřejmé, že existence takových dat v aplikaci Můj Vlak by byla při vhodném nastavení jedině ku prospěchu a újmu by to rozhodně žádnou nezpůsobovalo.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 16:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 6-2019
Pikehead: Já zkoušel například spojení Brno - Krnov v aplikace Regiojetu. Ty potvory mi nechtějí nic najít, takže to není prozákaznický přístup. Jak si to mohli dovolit? Samozřejmě, že je to nesmysl. Stejně tak je nesmysl, aby aplikace jednoho dopravce ukazovala cizí vlaky. Měřme prosím všem stejným metrem.

Vantju: Však na tom může někdo udělat svůj byznys, stejně jako to má idos. Proč by ČD měly dělat charitu pro ostatní? Ostatní to pro ČD také nedělají.

P. S. Když už jsme u toho Regiojetu... Proč my to ukazuje Brno - Česká Třebová přes Olomouc a neukáže mi to rozumné přímé spojení ČD? A vyčítám jim to? Nevyčítám, protože nevidím důvod, proč by to oni měli ukazovat...

(Příspěvek byl editován uživatelem nightmarefreddy.)
Neděle, 03. listopadu 2019 - 17:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4193
Registrován: 9-2007
Ale já tím jiné dopravce nijak nevychvaluju, naopak. Úplně stejný systém by měl fungovat u jiných dopravců, tedy stylem "tady máš výsledek, ale náš vlak je jen tohle, na něj si můžeš koupit jízdenku ale na další vlaky ti už neplatí". Minimálně první rok anebo do chvíle, než vznikne aplikace SJT, potom bude v pořádku, když po vyhledání spojení Brno - Krnov v aplikaci RegioJetu vyběhne hláška "v této relaci nejezdíme, zkuste vyhledat spojení v jednotném vyhledávači spojení". Ostatně to by šlo už teď, rozhodně lepší, než výsledky Brno - Ostrava přes Olomouc anebo "spojení neexistuje". [wink]

A ono je to asi o úhlu pohledu. Mě to hrabání si na svém písečku už tolikrát vytočilo, že to prostě neberu. Ostatně cíl všech dopravců je stejný, přepravit cestující z bodu A do bodu B, ne? [wink]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 17:43:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 6-2019
Vantju: Ale proč by to měli dělat? Od toho je buď idos, který umí úplně vše, nebo portál SŽDC, který by měl nabízet data o všech dopravcích. Ale proč by měl jeden jakýkoliv dopravce obsáhnout úplně všechny spoje? Vždyť je to zbytečné...
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:10:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12904
Registrován: 5-2004
"Ale já tím jiné dopravce nijak nevychvaluju, naopak. Úplně stejný systém by měl fungovat u jiných dopravců"

Neměl.

Když máme tu báječnou liberalizovanou železnici, tak by měl někdo - tedy něčí kamarád který na tom něco vydělá - mít krom centrálního dispečinku taky centrální vyhledavač spojení který buď má v sobě rovou ešopa nebo přesměruje na "centrální éšop" a ten cestujícího komplexně odbaví na celou cestu. A cestujícímu je pak jedno s kým jede a to i v případě že mu cestou ujede přípoj a další jede nějaký jiný dopravce.

Tohle je ale bohužel všem objednatelům i dopravcům u prdele přičemž se ještě najde skupina šotoušků která ten maršrutkovo-polskej bordel obhajuje jako daleko výhodnější pro cestující...

A pokud čtu že liberalizace je tu proto aby zvýšila kvalitu a snížila cenu služby pqak by na takovej centrální systém "mělo vybýt". Pokud tedy náhodou systém více malejch dopravců nebude ve výsledku dražší a jde jen o přesměrování toku peněz a zkomplikování cestování cestujícím.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:18:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 2-2018
Ostatně cíl všech dopravců je stejný, přepravit cestující z bodu A do bodu B, ne?

Nikoliv. Cíl všech dopravců (teoreticky i ČD,a.s.) je zisk, resp. profit vlastníků/akcionářů.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:19:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 6-2019
Petr_vlček: Tak tady bych zase nesouhlasil s tím, co si pod liberalizací představujete. To není jen o té ceně (i když o té samozřejmě taky, protože všude, kde je konkurence, tak jsou nižší ceny), ale také o kvalitě. Vzpomínáte si na doby, kdy ČD nebyl schopny ani koupit Bimzy? Jen díky konkurenci teď nakupují Bmz (sice ojeté, ale stále kvalitní) a skutečně se snaží zlepšovat nabízené služby (vzpomínáte si, jak se cestovalo v roce 2010 - jízdenky jen na pokladnách, pak to nešlo stornovat a teď mají údajně nejlepší aplikaci (mám WP, takže ji nevyzkouším)). Liberalizace dopravy rozhodně prospívá všem (až na monopolního dopravce, který samozřejmě tratí).
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:21:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4194
Registrován: 9-2007
Představte si, že jste člověk, který neví o nějaké SŽDC, vše co souvisí s vlakem jsou pro něj České dráhy a jeho jediným cílem je přeprava z bodu A do bodu B. Proč byste ho měl tahat do žabomyších válek o to, kde jezdí tenhle dopravce a kde jezdí jiný dopravce? Co za problém je poskytnout mu informace o tom, jak se někam dostane? Web DB při vyhledání spojení Dresden - Görlitz výsledky také nezamlčí, spojení najde a v poznámce uvede "Betreiber: trilex - Die Länderbahn GmbH DLB" (a dokonce mi nabídne i jízdenku "trilex-TagesTicket").

Já Vás chápu, měl jsem jistý čas stejný názor, ale zkuste to nevidět očima nadšence, co celé problematice rozumí a vnímá dopravce jako oddělená pískoviště s pískem jiné barvy, ale očima cestujícího, co to vidí jako hřiště a nemá potřebu se zajímat o to, co který dopravce na svém pískovišti staví.

A pokud si na tom i tak trváte, tak nemyslíte, že na začátek listopadu je neinformovanost toho, co se bude dít, minimálně nedostatečná? Pokud jste teda opravdu natolik silně přesvědčen o tom, že každý dopravce má mít na svém vyhledávači spojení jen své vlaky a nic víc, proč se teda alespoň dopravci nesnaží své zákazníky informovat o tom, jak bude vzniklá situace vypadat a na co se mají připravit? Měsíc a půl před tak velkou změnou bych na webu nejmenovaného národního dopravce čekal informaci co dělat v situaci, kdy své rutinní spojení najednou nemůžu na svém rutinním webu najít.
Nechic
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2605
Registrován: 4-2010
Můj Vlak by minimálně prospělo, kdyby trasy zobrazovali, protože si lidé na aplikaci neodvyknou. Prostě pro ně bude jako IDOS, marketing by to byl dobrý. A celé by to nebylo tak smutné, kdyby aspoň to IREDO mělo aplikaci na nákup jízdenek!
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:27:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 6-2008
Vantju: Máte pravdu, ale navážíte se tu vy a Pikehead jen do ČD. Na webu Arrivy také nenajdu spojení Benešov - Turnov, na webu Regiojetu také nenajdu spojení Žatec - Cheb, atd. Proč by toto měli řešit ČD a soukromníci na to mohou kašlat. Mimochodem vámi zmiňovaný Landerbahn mi také nenajde spojení Hrádek nad Nisou - Hradec Králové. Chtělo by to měřit stejným metrem.
Nechic
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:29:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2606
Registrován: 4-2010
Vantju: jo oddělená pískoviště. Jezdím Rychnov u JB-MB-Kolín-Olomouc (osobáku pak slovácký rychlík). Nyní ČD+PID+ČD příště ČD/IDOL+Arriva+PID+ČD jupí, už si zvykám na auto
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:33:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4472
Registrován: 3-2006
Tak jako se stará IDS o "své" cestující, mělo by se v národním měřítku postarat o koordinaci SŽDC.
Tedy jak zajistit provozování vyhledávače (IDOS), tak prodej všech jízdenek všech dopravců a subkoordinátorů. Rovněž by už měla převzít i oznamování o mimořádnostech a to z důvodu komplexního zobrazení.
Jsme ovšem stále v problému s názvem společnosti, kde při rozdělení vznikl nesmysl s názvem dopravce České dráhy. A ten kdo opravdu vlastní české dráhy, zatím pořád hledá jak se má vlastně jmenovat.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10191
Registrován: 8-2012
už si zvykám na auto
Bullshits. Budete dál jezdit vlakem (nějakým srdceryvným způsobem, o který se následně podělíte, cože to jako ta fujfuj liberalizace zavinila).
Jinak PID bude až do Turnova.
電車オタク
Nechic
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:53:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2607
Registrován: 4-2010
PID do Turnova? A kdy? Sliby slycham už rok. Auto na tu cestu využívám taky, ale fuckupy u Sadové a Mýta taky nepotěší. Nicméně mi přijde, že furt se objevují nové pasti. Poslední Leoš ze sebe ceníkem dělá Orient express a stornovat jízdenku Flixbusu je jak z minulého století (ručně opsat, ne v aplikaci) s tím, že tlačítko stornovat zakryjí informací o cookies, takže to vypadá, že ne stornováno. A to mám řešit další nové dopravce? Už toho začíná být prostě moc [crazy]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 18:56:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 2-2018
Tak jako se stará IDS o "své" cestující, mělo by se v národním měřítku postarat o koordinaci SŽDC.

Nikde není správce infrastruktury v pozici provozovatele IDS. A byl by to i nesmysl. Lidé v SŽDC nemají zapotřebí, aby na ně neustále řval růžový ocas, že (imaginárně) zvýhodňují jiné dopravce.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 19:18:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4196
Registrován: 9-2007
Standal: Protože ve všeobecné míře mezi normálními lidmi platí, že vlak = České dráhy. Já jsem sice ultrašotouš, ale mám spoustu dopravou nepostižených přátel a ti prostě neví, že existuje nějaká SŽDC a nemají ani zapotřebí to vědět (byť by samozřejmě bylo hezké, kdyby se o to zajímali, ale běžný člověk má svých starostí dost). Pro ČD to je vlastně výhoda, mohou vzniklou situaci vhodně využít celou tuto informovanost zastřešit - tedy tak, jak to dělají DB ve vztahu k ostatním dopravcům a opačně. V Německu na webu Trilex také nezjistím jiné spojení, než vlaky dopravce, ale naopak na webu DB si spojení ze Zhořelce někam do Nordhausenu najdu – a taky to je hned několik dopravců (Trilex do Drážďan, DB do Halle a Abellio do Nordhausenu).

Samozřejmě by bylo fajn, kdyby existovala nějaká služba, všichni dopravci by pro vyhledávač spojení využívali jednu aplikaci a na webu by měli akorát její widget (= stejný metr pro všechny), ale v to nějak nevěřím, stále mi přijde reálnější to, co píšu - největší dopravce v Česku, na který je zvyklá naprostá většina obyvatelstva, bude vyhledávat i vlaky, jichž není dopravcem, avšak patřičně a výrazně na to cestující upozorní. [happy] Fakt v tom vidíte nějaký problém?

EDIT: To, co popisuju, třeba ve Švýcarsku umí - SBB i RhB najdou spojení Basel - Tirano, ačkoliv v obou případech vlaky provzují SBB i RhB. Mám pocit, že právě tohle je ta jednotná služba, kterou dopravci využívají, akorát masku mají všichni upravenou podle svého designu, takže běžný cestující nepozná, že stejný vyhledávač spojení využívá vícero různých dopravců, avšak jak se dostane z bodu A do bodu B zjistí kdekoliv, bez ohledu na dopravce. [andel]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Neděle, 03. listopadu 2019 - 19:56:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4474
Registrován: 3-2006
pilot.pirx:
"Tak jako se stará IDS o "své" cestující, mělo by se v národním měřítku postarat o koordinaci SŽDC.

Nikde není správce infrastruktury v pozici provozovatele IDS. A byl by to i nesmysl. Lidé v SŽDC nemají zapotřebí, aby na ně neustále řval růžový ocas, že (imaginárně) zvýhodňují jiné dopravce."

Jasný důkaz, že SŽDC žije v bublině. U normální firmy si na Vás otevře hubu kdekdo pro koho poskytujete nějaké služby a když tvrdí zákazník že ta bílá koule je černá krychle, tak máte nejspíš dvě možnosti, buď přijdete o zakázku, nebo o iluze.[biggrin]
Neděle, 03. listopadu 2019 - 20:49:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3574
Registrován: 4-2007
Řešíte tady něco, co není problém. Většina lidí hledá v Idosu, protože umí i autobusy, případně i MHD. Jinak naivní myšlenka, že si dopravce budou navzájem zobrazovat spojení.[lol] Nemají k tomu důvod.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 21:02:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12906
Registrován: 5-2004
"Jinak PID bude až do Turnova"

No zjara jsem tu byl přesvědčován že na ty lince Plzeň - Klatovy bude samozřejmě platit i národní tarif. No a kde je mu konec.

Já třeba uvítám že mně vyhledavač/tabulky nebudou obtěžovat příplatkovými osobáky tam kde nebude platit IN100.
Neděle, 03. listopadu 2019 - 23:30:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4479
Registrován: 3-2006
Ono se toho napovídalo, jako třeba, že prodej jízdenek na železnici, převezme SŽDC.
Naštěstí pro vyhledávání funguje už toto https://najdispoj.szdc.cz/
Jen s těmi mimořádnostmi se ten GRAPP ještě pere, ale nic není hned OK.[vypravci]
Pondělí, 04. listopadu 2019 - 08:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 6-2008
Vantju: Jestli ono to nebude u DB způsobeno tím, že jsou dopravcem a zároveň i správcem infrastruktury. To, že u nás se vyčlenila firma a má jiný název není problém ČD. Já jsem pro, aby ČD tento servis pro cestující zajišťovali, ale ať za to ostatní dopravci platí. Všichni chtěli liberalizaci, protože fuj ČD, ale najednou zase chtějí ať ČD zajišťují síťové služby. Když se na podobné problémy upozorňovalo před začátkem liberalizace, tak se všichni tvářili, jak vše bude jen růžové a tohle jsou nesmysly. A teď se zjišťuje, že ne.
Babilon
Pondělí, 04. listopadu 2019 - 08:45:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4200
Registrován: 12-2007
Naštěstí pro vyhledávání funguje už toto https://najdispoj.szdc.cz/
To je jenom další kopie IDOSu v jiném kabátu.
Pondělí, 04. listopadu 2019 - 09:48:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 6-2019
Vantju: To ale s prominutím není problém ČD, že to neví. Sice argument s hypermarkety je ohraný, ale zase musím dát paralelu, že přijdete do Kauflandu, chcete zboží X a oni řeknou "máme sice jen zboží Y, které je podobné, ale pokud chcete zboží X, najdete ho u konkurence". Prostě lidé musí být trochu aktivní a vyhledávat informace, nikoliv, že jim budou padat pečení holuby do pusy [happy] A jak říkám, existuje idos, o kterém vědí všichni. A pokud přestane existovat, jistě se najde někdo jiný, kdo tuto díru na trhu s informace rád zacelí. Co se týče posledního odstavce, tak máte pravdu, lidé mohou být zmatení. Ale to není problém ČD, to je problém MD/kraje, které tento systém zvolilo a ono má lidem vysvětlovat, kde najdou potřebné informace, nikoliv ČD. Nicméně věřím, že minimálně na všech zastávkách, kterých se změna týká, tak budou vyvěšeny jasné informace o této změně, pokud ne, tak to bude skutečně tragický přístup objednavatele spojů...

A omlouvám se, že si beru za rukojmí Regiojet, ale u něj mám alespoň nějaké informace (a v zásadě je už mám rád a štve mě, že nejezdí tam, kde bych potřeboval) [happy] ... Myslím, že před nějakou dobou zrušil linku Praha - Špindlerův Mlýn (alespoň jsem to někde zaslechl). Určitě také na webu neměl napsané "my to balíme, ale nebojte, pořád tady jezdí konkurence". To už je prostě na lidech, abych si potřebné informace zjistili [happy] ... Nutno k jejich cti určitě přidat, že o tom, že přestanou jezdit na daném spoji, informovali na svých stránkách či Facebooku (nebo kde jsem to četl), u ČD jsem si zatím ničeho podobného nevšiml.

(Příspěvek byl editován uživatelem nightmarefreddy.)
Pondělí, 04. listopadu 2019 - 10:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4480
Registrován: 3-2006
Ad Babilon: Což vůbec nevadí.Ještě mimořádnosti, kam budou nuceni dávat informace všichni dopravci a kdyby tam nástavba na koupi jízdenek u jednotlivých dopravců, tak by to začal být opravdu dobrý web.