Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 01. 11. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 01. 11. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 30. září 2019 - 12:48:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14999
Registrován: 10-2004
M250.0: Tady nejde o to, jak kreativně chcete chcete pracovat Vy, ale o to, jaké představy mají objednavatelé a jaké jsou možnosti infrastruktury. A tady je zřejmé, že středočeský kraj si nějaké omezení osobáků na Benešov přát nebude. Podobně nevidím jako reálně stihnout zkrácení jízdní doby na 201 o nějakých 20 minut.
Pondělí, 30. září 2019 - 12:57:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20169
Registrován: 5-2002
T27: Ale: Kapacita uzlu Praha
No tak ta by snad naopak byla důvodem pro, ne...?
Samozřejmě za předpokladu vhodné časové návaznosti, ale bez ní to nemá smysl tak jako tak...
Pondělí, 30. září 2019 - 13:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1207
Registrován: 8-2017
Orky: Pořád snad platí, že objednávka dálkových vlaků má přednost před objednávkou osobáků. Ministerstvo sice zatím vychází ROPIDu a IDSK vstříc, ale klidně by nemuselo. Bavíme se o horizontu zhruba za 10 let v lepším případě, do té doby se mohou přání Středočeského kraje dost výrazně změnit - větší význam nabydou spěšňáky (když nebudou muset být předjížděny) a po Os za Čerčany neštěkne pes.
U 201 není potřeba 20 minut, stačilo by 8 - potřebná jízdní doba Ražice - Tábor by byla nějakých 66 minut (L:20 - S:26), přičemž příští rok to některé Sp sjedou za 74 (L:33 - S:47). Opačným směrem příští rok 72, potřeba 64.
Pondělí, 30. září 2019 - 15:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3320
Registrován: 5-2002
Jsem si celkem jistý, že od východu bude v TA snaha jezdit na půl. Každopádně ani tak bych Pelhřimov nepřeceňoval ve vztahu k Praze, neboť poloha nádraží vs. bus na Roztyly. Je ale pravda, že kdyby se povedlo dostat se na nějakých 2x25 min. TA - Obrataň - PE, tak by se to přirozeně vyřešilo navázáním na autobusový uzel X:30 v PE, který se doufejme v dohledné době objeví. Tím by se i zlepšila dojížďka po železnici do PE od Pacova. Ani Obrataň v celou by nebyla vůbec špatná, konečně by se dala úzká vymyslet inteligentněji.
Podstatnou podmínkou ovšem je hodinový takt Ex, protože nelze připustit ztrátu vazeb do Budějovic (ani v sedle) a od věci by nebyla ani nějaká regionálka na těch půl od jihu (což jde ruku v ruce s prokladem R v rámci té osy TA-Veselí a zároveň by se nerychlíková místa v první řadě se Sezimákem hezky dostala na Ex do Prahy).
Pikehead
Pondělí, 30. září 2019 - 22:40:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5516
Registrován: 3-2007
TZ: nešlo by se na to nesmyslný nádraží vykašlat a udělat novou zastávku někde blíž městu u autobusáku? Nediskutovalo se to někdy ve VDV? Úzká nad Černovicemi je aktuálně fakticky na odpis, tohle by jí možná pomohlo. Zase, nediskutovalo se to nějak ve VDV?

Od Budějovic nestačí dovézt rychlíkem? To je v podstatě ta regionálka...
Úterý, 01. října 2019 - 01:35:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3321
Registrován: 5-2002
Tak CB rychlíkem stačí (byť úplný terno to taky není). Ale to je málo platný, když ten je tam v celou a Pejr by dojel do TA na půl, k (nejedoucímu) Ex ve dvouhodině, měly-li by základní přípoje být orientovány na Prahu. U VDV se diskutovalo úplně všechno úplně ze všech stran úplně strašně dlouho, takže univerzální odpověď na cokoliv podobně formulovaného zní "ano". [happy]

Pomohla by zastávka na "severu"? Jak čemu, je nutné si uvědomit, že skoro všechno podstatné je v PE někde jinde. Za mě asi ideál by byl tady, za účelem přímého přestupu bus-vlak. Jenže to by znamenalo vykoupit a zbourat č.p. 430 (nebo v "soft" verzi, kdy by se oficiální trasa přes přechod poněkud klikatila, alespoň zahrádku). To nevím, jak je reálné. Plus dopravní komplikace, že v tom místě nelze křižovat, musely by se návaznosti dělat jen směr TA a zpět (X:30 v ŽST), leda by se to (s příslušnou zabezpečováckou parádou) od Cerekve dalo stíhat na příjezd kolem X:22 a odjezd 36-7 s posunem do/ze stanice, pokud se ve "tvrdé" dvouhodině nemá jezdit navždy. Kdyby se to teoreticky udělalo, tak je pravda, že by vlak začal hezky umět roli meziregionální páteře (cesty typu Humpolec - Tábor) a nebylo by nutné to nahrazovat nepříliš vycházejícím přestupem v Leskovici (navíc jen pro minimum směrů).

Nějaká reálnější možnost je na rohu Rosolova / Mikuláše z Pelhřimova. Ale to už není "další nástupiště autobusáku" (který sám o sobě je mimochodem na samém okraji akceptovatelné docházky). Přímá docházka reálná do "školní čtvrtě" a díky průchodům v ul. Vnitřní snad i na náměstí. Jenže pro koho? Ačkoliv se v Pacově snad odehraje pokus o "MHD" (bus CD/CT od každého/ke každému vlaku), jistě není reálné aby neměl pro cesty do PE přímé busy alespoň v kladiva. No a jinak je v oblasti potenciální denní dojížďky na trati velké censored krom výše zmíněné Leskovice, která je ale jaksi současně na I/19 a tím oné "nevyhnutelné" lince z Pacova. Šimpach ani Dobrá Voda to fakt nevytrhnou.[wink] Neříkám, že bych byl proti to zkusit, to vůbec ne, ale nesliboval bych si od toho nic zázračného.

Třetí možnost: Přejezd modré turistické značky severně nebo zákruta Požárnické jižně od garáží, popř. vytvoření nějakého přístupu skrz tyto garáže kamsi do jejich prostředku. Docela hezké pro docházku z přilehlého sídliště (Pod Floriánem), které bohužel je dost malé. A kromě něj pak nic jiného, už vůbec ne zajímavého pro dojížďku do PE.

Naproti tomu ŽST má alespoň přímo před vchodem zastávky busů, přes které nutně jedou všechny busy na jih (v budoucnu tahané důsledně až na Pražskou) a snad by tu šlo udělat i nějaké kulturnější obratiště pro ty od severu (nicméně mnohým linkám už obrat i bez toho vychází velice knap). Kam se dá v pohodě dojet autem. Přímo v okolí je spousta podniků, což je zároveň fajn pro dojížďku do města. Tohle by mimochodem výrazně podpořila zastávka někde tady, nejlépe kdyby se tu dalo končit. Čili já si myslím, že nakonec (bez obětování toho jednoho baráku) je nakonec lokalita současné ŽST ještě tak nějak nejméně blbá. Problém PE totiž je v tom, že dojíždějící do města chtějí někam jinam, než odkud potřebují vyrazit vyjíždějící z města, a dojížďka "dělnická" má své cíle ještě k tomu úplně jinde než ta žákovská, zaměstnanci obchodů a úřadů, a ještě jinam se zase potřebuje dostat návštěvník či zaměstnanec např. nemocnice. Součet toho všeho by byl zajímavý věřím i na té nepříliš atraktivní a pomalé (a nezrychlitelné) trati, mj. právě coby přivaděč ke IV. TŽK. Ale to znamená MHD resp. využití návazných bus linek, "sečíst ty proudy" jen doplněním zastávky vlaku nepůjde.

Jenže řetězec "MHD" (bus) - regína - koridor podle mě nebude žádný zázrak proti busu z Pražské rovnou do Prahy ani expresem za hodinu z Prahy do TA (neb to budou hodiny celkem dvě a něco). Zásadnější naděje bych vkládal až do případné nové benešovské tratě. Především to ale může být o "součtu nul" na takových těch relacích, kde se nevyplatilo trasovat vhodně silnici. [happy] Zastávky v průmyslové zóně a na nejsevernějším místě oblouku bych zkusil, ale i v případné kombinaci s "Obrataň pošta" si myslím, že výraznější vliv zrychlení koridoru za Pacov nedosáhne, resp. jen minimálně.
Pikehead
Pátek, 04. října 2019 - 21:06:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5522
Registrován: 3-2007
Máte pravdu. Autobusák je dost excentricky, ale autobusy mají tu výhodu, že prakticky ve všech směrech ještě nějak projedou centrem, což vlaku nehrozí.

Pejr je holt jedno z mnoha měst, kam sice vede vlak, ale podle 150 let starých potřeb, takže je to dnes prakticky k ničemu. Jestli to nejde vylepšit, tak je to vyhazování prachů z okna za zbytečně dražší a pomalejší vlak...
Pátek, 04. října 2019 - 21:23:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3822
Registrován: 5-2002
Pikehead:
"Pejr je holt jedno z mnoha měst, kam sice vede vlak, ale podle 150 let starých potřeb, takže je to dnes prakticky k ničemu. Jestli to nejde vylepšit, tak je to vyhazování prachů z okna za zbytečně dražší a pomalejší vlak..."

Ale ony to nebyly ani tenkrát skutečné potřeby...jen si nechtěli pustit vlak blíže k domům. A prodat pozemky.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pikehead
Pátek, 04. října 2019 - 23:32:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5526
Registrován: 3-2007
Byly to potřeby nákladní dopravy. A v tomhle konkrétním případš se bude asi jednat i o cestu nejmenšího odporu při průchodu terénem. Kdyby se dojelo blíž k centru, musel by být výchdním směrem tunel.
Sobota, 05. října 2019 - 09:10:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3520
Registrován: 4-2007
Vzhledem ke zruseni osobnich vlaku Horni Lidec-Strelenka vyvstava otazka, zda by uz ted nebylo vhodne prodlouzit 520/1 do Puchova k R 704/709. Byl bych pro.
Sobota, 05. října 2019 - 11:17:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15001
Registrován: 10-2004
Dj_la_défense: K tomu stačí jediné, přesvědčit příslušné objednavatele. [happy] Když už by se měl prodlužovat 1 pár na Slovensko, spíš bych byl pro to, aby vznikl nový ranní pár Vsetín 7:10 - Půchov 7:52 (- Žilina cca 8:40), které by alespoň částečně nahradilo dnešní osobákové spojení.
Sobota, 05. října 2019 - 11:58:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3521
Registrován: 4-2007
Orky: Vzhledem k tomu, ze takovej ranni vlak vubec neni v planu, tak myslim, ze ten spis nebude. S tim vecernim pocitano je, po donceni praci u Povazske Bystrice, proto by mohl vzniknout driv.
Sobota, 05. října 2019 - 12:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1792
Registrován: 7-2017
Neděle, 06. října 2019 - 02:17:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2470
Registrován: 7-2008
Tomáš_záruba: Reálně si tam dovedu představit ten prostor u rohu Rosolovy a Mikuláše z Pelhřimova s pěší cestou od zastávky i opačným směrem na Nádražní (pro lidi z Agrostroje a dalších podniků). Pokud by měla být nová zastávka až už té modré značky, potom by se muselo stavět i nadále i na hlavním nádraží.
Úterý, 15. října 2019 - 18:37:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2000
Registrován: 4-2003
Jako každoročně Němci nezklamali a nalili data JŘ 2019/2020 do svého vyhledávače už v půlce října jako první. Možnost je vytvořit si v pdf osobní jízdní řád
Úterý, 15. října 2019 - 19:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4436
Registrován: 3-2006
Ad Suri: Je otázkou jak relevantní data to zobrazuje.
Úterý, 15. října 2019 - 20:17:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2002
Registrován: 4-2003
Nějaké chyby nebo neúplná data tam asi budou, bývají každoročně - namátkově tam třeba nevidím ty dva páry vlaků LeoExpres Praha-Plzeň
Úterý, 15. října 2019 - 20:28:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3555
Registrován: 4-2007
Suri: Ty dva pary LE do Plzne asi nebude uplne chyba, vzdyt ty cinany maj mit zatim jen tri a jezdit prioritne do Bratislavy, ne?
Úterý, 15. října 2019 - 21:21:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 195
Registrován: 8-2017
Zobrazuje to data, ktere dodaji dopravci, takze asi tak.
Úterý, 15. října 2019 - 21:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12876
Registrován: 5-2004
"Ty dva pary LE do Plzne "

Kudy? Podle vody se vejdou tak leda do dopolední R16 dvouhodinový jámy. Po vzoru švejků po hrbatý by to asi nebylo vono[biggrin]

O rozkopaným Králováku nemluvě - nebo se snad na okolí přejezdu u cementárny rezignovalo? Letos asi sotva už bude.
Úterý, 15. října 2019 - 21:46:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2004
Registrován: 4-2003
však kdyby se tam nevešly a nebyla pro ně trasa, tak je SŽDC nezapracuje do návrhu...
Úterý, 15. října 2019 - 21:59:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4438
Registrován: 3-2006
Já zas tam vidím všechny Os vlaky z Písku až do Březnice a to i o víkendech, přitom letos je tam omezení a v návrhu dokonce výhružná poznámka o úplném zrušení.

Ad Petr_vlček: Címentka vypadá v nejlepším případě na příští rok.[sad]
Středa, 16. října 2019 - 09:07:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 623
Registrován: 7-2017
Mořepetr: Jo jo, i vlaky v Březnice do Blatné tam jsou [happy]
Fandaprudič
Středa, 16. října 2019 - 11:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2825
Registrován: 3-2009
Na 171 by se ještě vešlo vlaků...
Vždyť i ve špicce se dá potkat náklad. Například je tam několik volných minut z hlaváku na Beroun po Os X:29, 59. Problém je především v chybějících vyhybnách, čtyřicítkových vyhybkách a pod...
Středa, 16. října 2019 - 19:43:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12877
Registrován: 5-2004
"Například je tam několik volných minut z hlaváku na Beroun po Os X:29, 59"

Což by byla ideální trasa pro Švejka odjíždějícího právě před tímhle a to ve x:24. Ovšem ona asi jaksi není. Totiž taková aby to nebylo "skákání za osobákem" nebo se nepředjížděl někde osobák. On totiž ten X:29/59 dojede expres v X:45 právě tak někde u těch Řevnic.

Noa že projede náklad - to jistě projede. Rychlostí ca. osobáku.
Středa, 16. října 2019 - 20:55:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13033
Registrován: 8-2004
Fandaprudič:
"Problém je především v chybějících vyhybnách,"
Proč zrovna výhybnách?[uhoh]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 16. října 2019 - 21:16:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2035
Registrován: 4-2014
Hroch - třeba v Třebáni, kdyby se dalo jezdit jak od Řevnic, tak i od Karlštejna na všechny koleje by určitě bylo dobré ku prospěchu věci. Bohužel ty chybějící kolejové spojky mezi první a druhou trať. kolejí na řevnickém zhlaví a dále chybějící kolejová spojka z první trať. koleje do druhé staniční koleje na karlštejnském zhlaví je při každém průšvihu v Karlštejně nebo Řervnicích znát. Protože, když se něco stane třeba mezi Třebaní a Karlštejnem v druhé trať. koleji, tak už z Řevnic až do Karlštejna se musí jezdit jednokolejně, kdyby byli na každém zhlaví obousměrné kolejové spojky, tak Řevnice - Třebáň by se krásně mohlo jezdit dvojkolejně. A dále by také nebylo na škodu posunout vjezdové návěstidlo v Třebáni od Karlštejna blíže ke stanici a úsek Třebáň - Karlrlštejn rozdělit traťovým hradlem s návěstním bodem.
Jenže to by znamenalo v Třebáni a v Karlštejně překopat celou elektromechaniku, jenže to už dnes nikdo dělat nebude, když se pomalu blíží optimalizace tratě. To vše se mělo udělat již v roce 1967 - 68, kdy se celá elektromechanika v úseku Praha - Beroun trochu modernizovala.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Středa, 16. října 2019 - 21:21:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13035
Registrován: 8-2004
Luboš_3.21:
Tak to ale není chybějící výhybna, to je potřeba "zcivilizovat" stávající stanici Zadní Třebaň - tj. doplnit jednu spojku.
Ještě bych chápal chybějící odbočky: Radotín - Dobřichovice, popř. Karlštejn - Beroun.
Ale chybějící výhybny mne nějak nenapadají, proč jsou tak zásadním (prvořadým) problémem.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 16. října 2019 - 21:30:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2036
Registrován: 4-2014
Hroch - ano, mezi Radotínem a Dobřichovicemi, tam by to vybudování té odbočky bylo na místě a jistě by to zlepšilo propustnost tratě.
Když jsem tak koukal na nákresné GVD, tak trochu místa je tam pouze v noci, mezi jednou a čtvrtou hodinou ráno, ale v této noční době nikdo žádný Leo expres asi zavádět nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Středa, 16. října 2019 - 21:36:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1806
Registrován: 7-2017
Fandaprudič: Ach jo, místní se zas budou 3 dny hádat o tom, proč je to odbočka a ne výhybna, protože prostě tak… Kdo chce pochopí a jemně upozorní, zbytek rýpe. [crazy]
Středa, 16. října 2019 - 22:08:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1368
Registrován: 5-2002
Odbočkou se myslí propojení traťových kolejí umožňující přejezd z jedné do druhé?
Středa, 16. října 2019 - 22:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10077
Registrován: 8-2012
Odbočka je "dopravna s kolejovým rozvětvením na širé trati umožňující přechod vlaků (PMD) z jedné trati na druhou. Odbočkou mohou být i kolejové spojky, umožňující na dvou a vícekolejné trati přechod vlaků (PMD) z jedné traťové koleje na druhou", zatímco výhybna je "dopravna s kolejovým rozvětvením umožňujícím křižování a předjíždění vlaků". Já bych ten rozdíl neřešil, je to taková klasická Drážní tautologie [lol].
電車オタク
Čtvrtek, 17. října 2019 - 10:25:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1678
Registrován: 7-2017
Čím víc tam nasypete výhybek, tím je větší riziko nějakého průšvihu. Ať technického, tak přírodního.
Čtvrtek, 17. října 2019 - 20:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13037
Registrován: 8-2004
Luboš_3.21:
"mezi Radotínem a Dobřichovicemi, tam by to vybudování té odbočky bylo na místě a jistě by to zlepšilo propustnost tratě"
Tak to jsem nepsal (že v běžném provozu zlepší propustnost tratě) a ani si to nemyslím.

Tantin27:
"Kdo chce pochopí a jemně upozorní, zbytek rýpe."
Jasně. Hodinky, holinky, oboje se natahuje. Podle Vás se tu budeme tři dny hádat o tom, co je odbočka nebo výhybna. Podle mne bychom se jinak zase týden mohli dohadovat, jak to kdo vlastně myslel.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 19. října 2019 - 11:21:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 722
Registrován: 12-2007
Po vzoru švejků po hrbatý by to asi nebylo vono

Jenže ono ty Švejci se v podstatě nevejdou ani na tu hrbatou, jen se tam díky lokálce snáž uklidí. Stačí aby nějaký vlak měl +10 a začne se to tam hroutit celé, protože skoro v každé stanici se křižuje a není možnost přeložení a tak většinou nezbývá než křižovat podle grafikonu a postupně zpoždění přenést na vše.
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Středa, 30. října 2019 - 23:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4180
Registrován: 9-2007
V Brestu aktuálně probíhají velmi zajímavé zkoušky. Věřil by mi před půlrokem někdo, kdybych předpověděl existenci přímého denního EC Praha - Brest*? [lol]

* – formou přímých vozů, tedy to, co dnes jede na EC Cracovia z Prahy do Bohumína a dále na EC Báthory do Varšavy.
Čtvrtek, 31. října 2019 - 05:16:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9845
Registrován: 4-2003
Kurva, ať už si ti běloruští a ruští umělci prodlouží normálně rozchodnou kolej po širých pláních až do Mockby a bude pokoj. Nákladní dopravci by také zajásali, konečně by odpadla hromada překládky kontejnerů. Ale tak daleko v bývalém CCCP nejsou, aby tohle pochopili a prokremelští blbouni budou chtít stavět ŠRT přes hory a doly až do Vídně.
Čtvrtek, 31. října 2019 - 06:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 4-2004
Bram: no, jelikož má v Rusku, resp. širokorozchodné zóně nákladní doprava mnohem vyšší výkony i podíl na HDP než v normálněrozchodné Evropě, obávám se, že vaše knížecí rady zůstanou nevyslyšeny. Ale třeba se dožijeme normálněrozchodné koleje někam na předměstí Lvova.
Čtvrtek, 31. října 2019 - 06:58:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9846
Registrován: 4-2003
Walbrzych:obávám se, že vaše knížecí rady zůstanou nevyslyšeny

Hele, ty jeden knížecí rado: V bývalém CCCP lze kvůli minimální hustotě osídlení postavit kdekoliv v podstatě cokoliv, kdežto ve středoevropském hustě zalidněném prostoru je to velký problém.
Čtvrtek, 31. října 2019 - 07:09:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 7-2019
Nákladní dopravci by také zajásali, konečně by odpadla hromada překládky kontejnerů
Že by se jako překládaly místo Brestu už v Moskvě? Nevidím v tom zásadní rozdíl.
Čtvrtek, 31. října 2019 - 07:16:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 4-2004
Bram: No a? To já nerozporuju. Jen naznačuju, že neochota k přizpůsobení rozchodu je pochopitelná nejen na naší, ale i na druhé straně. Než se tu zase začne psát o blbounech apod...
Čtvrtek, 31. října 2019 - 08:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4455
Registrován: 3-2006
Dnes je 31.10., jestlipak SŽDC dnes zveřejní platný jízdný řád na nový GVD. Loni to bylo také zveřejněno k zítřejšímu svátku všech svatých.[biggrin]
Čtvrtek, 31. října 2019 - 16:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3354
Registrován: 5-2002
Mám takovou obavu, že i kdyby se v nějakém snu postavila normálněrozchodná trať (či splítka) v celém úseku Mukačevo - Dostyk, tak stejně nebude možné "normálně" jezdit z Evropy do Číny a zpět bo spousta jiných odlišností. A taky pochybuju, že "rozptyl nákladních cílů" po Rusku je tak malý, že by něco podstatného vyřešily 1-2 normálněrozchodné tratě či splítky. Takže k čemu to (v ND)?
To už bych spíš věřil, pokud by někdy za dlouho došlo k odstranění politických problémů (což samo o sobě asi nehrozí především), na řešení čistě v osobce formou nějaké normálněrozchodné VRT z Varšavy do Moskvy (a popř. Petrohradu). Případně ještě tak přerozchodování / splítkám západně a jižně od Lvova.
Čtvrtek, 31. října 2019 - 16:46:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 804
Registrován: 11-2004
Bram:
"Kurva, ať už si ti běloruští a ruští umělci prodlouží normálně rozchodnou kolej po širých pláních až do Mockby a bude pokoj. Nákladní dopravci by také zajásali, konečně by odpadla hromada překládky kontejnerů. Ale tak daleko v bývalém CCCP nejsou, aby tohle pochopili a prokremelští blbouni budou chtít stavět ŠRT přes hory a doly až do Vídně."
A k čemu by vám taková trať byla, když stejně nemůžete legalně z Běloruska do Ruska přejet? Řešit nějakou trať, když roky nejsou schopni zavést použitelný vízový systém je hodně absurdní...
ŠRT do Vídně je samozřejmě taky blbost.

Mořepetr:
"Dnes je 31.10., jestlipak SŽDC dnes zveřejní platný jízdný řád na nový GVD. Loni to bylo také zveřejněno k zítřejšímu svátku všech svatých.[biggrin]"
Taky jsem zvědavý, kdy bude GVD v nějaké jednoduše vyhledavatelné formě. Je na to vlastně nějaká lhůta?
Čtvrtek, 31. října 2019 - 21:24:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3477
Registrován: 12-2007
Podle mého názoru Rusko těžko někdo nebo něco donutí, aby přešlo z širokého rozchodu na normální. Výjimkou by snad mohla být pouze exkláva Kaliningradské oblasti, pokud by Litva nechtěla na svém území širokorozchodnou trať. Samozřejmě, kdyby Rusům Číňani postavili za své peníze normálněrozchodnou trať z Číny až do oblasti s normálním rozchodem, tak by se asi Rusové takové stavbě nebránili.
Čtvrtek, 31. října 2019 - 22:24:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4457
Registrován: 3-2006
Ad Comar: Bývá zvykem v říjnu. Předchozí roky to bylo 31.10.2018 a 27. 10. 2017.
Jinak je to minimálně 15 dní před platností.
Čtvrtek, 31. října 2019 - 23:04:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9040
Registrován: 5-2002
ad Wagon: ani Číňani nejsou takoví blázni, aby něco takového udělali.

O Vás je zde již všeobecně známo, že nejste schopen uvažovat v penězích.

Doporučuji pro základní studium tento film (Systémy pro automatickou změnu rozchodu).

To ale není řešení, určitě ne univerzální.

V osobní dopravě:
a) nejjednodušší, nejrychlejší a nejlevnější je přestup cestujících a jejich zavazadel.
b) dražší, pomalejší, organizačně složitější a s podstatně vyššími neodpruženými hmotami jsou systémy s automatickou změnou rozchodu.
c) zavedený, byť proti a) dražší systém výměny podvozků je nejpomalejší.

Je potřebné si uvědomit, že technické parametry vlaků osobní dopravy u střetu světů nejsou diametrálně odlišné s výjimkou lokomotiv a jsou relativně v pohodě řešitelné
(nápravová hmotnost, rychlost, celková hmotnost, spřáhla).

U nákladních vlaků je to ale úplně jinak, zjednodušeně se jedná o střet tří světů:
a) EU - rozchod 1435 mm ( Španělsko a Portugalsko vynechme) nízká nápravová hmotnost - max. 22,5 tuny, krátkost vlaků - max. 740 metrů včetně loko, šroubovka - omezená tažná síla, krátké dojezdové vzdálenosti (co je to max. 1000 km, málokde více), omezený průjezdný profil, extrémně vysoký podíl elektrické trakce.
b) státy bývalého CCCP - rozchod 1520 mm - americký vliv - vysoká nápravová hmotnost, délka vlaků až 1500 metrů, automatické spřáhlo - neomezená tažná síla - dlouhé vzdálenosti, větší průjezdný profil, dobrý podíl elektrické trakce (to je dnešní rozdíl od USA, kde ale produktivitu nezávislé trakce dovedli k úžasnému maximu a to, co dovedou udělat s celou flotilou u nás považujeme za rekordy)
c) Čína - rozchod 1435 mm - ale americký vliv - zbytek bych si jen domýšlel, předpokládám, že znalci doplní.

Proč to píši?

Každá z těchto tří oblastí je jiný svět. Pokud chci spojit tři jiné světy, logicky musím jít na nejomezenější svět, tedy EU.
Mohu přemýšlet, jak ten vliv co nejméně omezit...
a) délka vlaku - ano, mezi EU a CCCP mohu dělit a rozpojovat soupravy (ale co spřáhla?)
b) spřáhla - kompletně automatická? Jaká? Co lokomotivy v EU? S nárazníky nebo bez?Extra vyčleněné? co jejich oběhy?
Nebo šroubovky? 350 kN, 450 kN, 850 kN? Ale to je stejně konečná...
c) změna možné nápravové hmotnosti --> neřešitelné --> není možné na hranicích přidávat do vozů další zátěž (výjimka - železná ruda, ale to by bylo drahé)

Z výše uvedeného dle mého názoru plyne, že nejjednodušší, nejrychlejší a tím pádem nejefektivnější je překládka nákladu, pokud se udělá rozumně.

Tedy:
a) výrazné zvýšení podílu kombinované dopravy systému železnice - železnice (nejen klasické "bedny", ale i koncepty "Innofreight")
b) překopání konceptů "překládacích terminálů". Žádný posun. Traťová lokomotiva dojede s vlakem přímo až na místo překládky. U jiných světů pak musí být vyřešeno překládání z vlaků násobné délky. Platí i pro překládku tekutých produktů.
Zjednodušeně: představte si nástupiště, kde k jedné hraně jede vlak široké a ke druhé hraně vlak normální...
c) sypké produkty - nákladiště ve dvou výškových úrovních

Vize dvojrozchodových tratí:
a) 1435 - 1520 v CCCP --> naprostá "kravina". Kdo nad tím uvažujete, jeďte na výlet z Košic do Mukačeva. Dvacítkou to umí kontejnerová loď násobně levněji... A současně se zbavíme výhod americké železnice (vysoký nápravový tlak, dlouhé vlaky, široký profil).
b) 1435 - 1520 v EU --> to je tak pitomé a šílené, že by se to mohlo ujmout. Ale nejsou výhybkové konstrukce pro rychlost nejméně 100 km/h na zhlavích, není vyřešeno společné trakční vedení (výrazné snížení klikatosti). Opět přichází na slovo otázka: jak se spřáhly...
Samozřejmě problém nízké nápravové hmotnosti zůstává.

A nově postavené samostatné tratě pouze pro rozchod 1520 mm?
Územně neprůchodné kdekoliv v EU bez nějakého zázraku...
Čtvrtek, 31. října 2019 - 23:21:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3479
Registrován: 12-2007
Petr Šimral: Já si také nemyslím, že by Číňani takovou trať postavili, pouze jsem uvedl, že pokud by Číňani byli takovými blázny, a tu trať by chtěli postavit, tak jim v tom Rusové nebudou bránit. Pokud se týká osobní dopravy, tak tam se přechod z jednoho rozchodu na druhý už moc neřeší. Od nového jízdního řádu snad bude jenom jednou týdně jezdit vlak z Moskvy do Nice. A ať budou klimatičtí aktivisté jakkoliv prosazovat vlakovou dopravu, tak z Prahy do Moskvy se bude zásadně letět. Ale jinak děkuji za technický příspěvek.
Nechic
Pátek, 01. listopadu 2019 - 08:02:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2602
Registrován: 4-2010
V těch rozchodech je stále trochu politiky a hořkosti dob minulých. Tedy ta široká trať je jako "chapadlo" hydry nepřítele vsunuté do našeho (EU) území a stejně tak to může vnímat Rusko.
Pátek, 01. listopadu 2019 - 10:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3480
Registrován: 12-2007
Nechic: Myslím, že jsem někde četl, že v době budování železnic carské Rusko nechtělo přijmout standardní rozchod, aby tak ztížilo případné využití železnice pro vojenský útok. Ale co je na tom pravdy, to nevím. Nicméně pokud se jedná o EU území, jak jsou na tom pobaltské státy? A pokud mají i nadále široký rozchod, mají v úmyslu někdy v budoucnosti jej přeměnit na standardní? Děkuji komukoliv předem za odpověď.
Pátek, 01. listopadu 2019 - 10:53:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2010
Registrován: 4-2003
ve vyhledávači spojení SŽDC i na idosu jsou už nasypaná data JŘ2019/2020
Pátek, 01. listopadu 2019 - 10:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1703
Registrován: 7-2017
Wagon: Jako že by z trucu překopaly rozchod? A co Finsko? To má snad dokonce původní 1524mm. Pak by ovšem stálo za to, zmínit též Portugalsko a Španělsko.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Komis
Pátek, 01. listopadu 2019 - 11:06:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 589
Registrován: 2-2019
Už jsem nakoupil vánoční jízdenky a všiml si, že na Slováckém expresu bude jezdit velkoprostorová jednička.
Pátek, 01. listopadu 2019 - 12:08:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2970
Registrován: 5-2006
R699,R670,Ex578,Ex579 z/do Děčína souprava mnichovského expresu s vozy Alex.
Pátek, 01. listopadu 2019 - 12:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8659
Registrován: 10-2003
Livingproof: Teď jsem na to koukal. Chvíli jsem přemýšlel, co je zač ta půlená jednička s kolama.
Pátek, 01. listopadu 2019 - 12:25:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3935
Registrován: 4-2006
Wagon: Pobaltské státy rozhodně neplánují přechod na rozchod 1435 mm. Přece si pod sebou nebudou řezat větev...
Pátek, 01. listopadu 2019 - 13:05:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15041
Registrován: 10-2004
E-shop ČD zahájil prodej jízdenek pro příští GVD, tak můžete začít lovit řazení. [happy]
Pátek, 01. listopadu 2019 - 13:08:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3482
Registrován: 12-2007
mot: Finsko má hranici z EU jenom se Švédskem, ale delší a asi významnější hranici s kontakty s Ruskem. Nevím, kolik jezdí vlaků denně mezi Helsinkami a Sankt Petěrburgem, ale asi dost. Pobaltské státy se jednak bojí Ruska víc než Finsko, a stojí o to mít dobré kontakty s nejbližší členskou zemí EU a NATO, tedy s Polskem. Standardní rozchod by tak mohl být výhodou v případném vojenském konfliktu pobaltských zemí s Ruskem, zlepšil by eventuálně možnost přesunu vojsk ze Západu do Pobaltí, a na straně druhé by omezil takový přesun Rusku, a to včetně železničního přesunu z centrálního Ruska do Kaliningradské oblasti.
Pátek, 01. listopadu 2019 - 13:11:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4458
Registrován: 3-2006
Ad Wagon: Pobaltí na to jde obdobně jako Španělsko, tedy vybudováním zcela nové VRT rozchodu 1435 mm, pod názvem Rail Baltica.
Komis
Pátek, 01. listopadu 2019 - 13:40:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 590
Registrován: 2-2019
Jak se dalo očekávat, předvánoční lůžka na Slovakii vyprodána už teď, pátek 100 %, na So, Ne, Po zbývají poslední posty.