Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 06. 05. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 06. 05. 2019

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 04. května 2019 - 01:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1488
Registrován: 7-2017
Vantju:
"Hroch:
"Jestli by nebylo lepší to třeba nechat být."Jo, zahoďme všechny ambice, vys.. se na všechnu snahu tvořit funkční a přívětivý systém veřejní dopravy, nejlepší je nechat problém hořet dál. Jak se u nás na východě říká, Nehas co tě nepálí... [crazy] Nebo to myslíte tak, že to za nás, optimistické nadšence, vyřeší odborníci? Stejně jako v Praze linku 125, metro C o víkendu a celodenně v úseku Ládví - Letňany, Áčko na Petřiny a do Motola, VRT Norimberg - Lipsko/Halle a vůbec všechny další projekty, které zcela předčily nějaké studie a odhady (zřejmě velmi střízlivých) odborníků o tom, jak budou využívány? To fakt chci tak moc, když mi nevyhovuje posun ze stavu 1860 do stavu 1960?"

Mám lepší příklad, samotné metro v Praze: „ Jako vítězný návrh byla zvolena podpovrchová tramvaj, která měla vést z Hlavního nádraží přes Nuselský most na Pankrác.[29] V roce 1966 se začalo s výstavbou, zanedlouho však bylo na základě průzkumu sovětské komise zjištěno, že systém metra odděleného od tramvaje by byl efektivnější[30], takže se rozestavěné úseky musely ještě přestavovat."

Nepřipomíná ti to něco? [andel]
Sobota, 04. května 2019 - 09:54:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12814
Registrován: 8-2004
Vantju:
"Jo, zahoďme všechny ambice, vys.. se na všechnu snahu tvořit funkční a přívětivý systém veřejní dopravy, nejlepší je nechat problém hořet dál."
Možná by neškodilo, kdybyste se nedřív shodl s ostatními na tom, jak ten funkční systém má vypadat než se do mne začnete navážet. Ta shoda tu evidentně není a já jsem si na ní jen dovolil upozornit. No to jsem si tedy dovolil.
Vantju:
"To fakt chci tak moc, když mi nevyhovuje posun ze stavu 1860 do stavu 1960?"
Minule 1985, dnes už 1960. Kde to skončí?
Opravdu máte pocit, že třeba ten grafikon je stále stejný?
Tantin27:
"Jeden obrázek pro Hrocha."
A co já s tím? Kde jsem tu spal v poslední době o vývoji počtu cestujících?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 04. května 2019 - 10:20:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 720
Registrován: 1-2014
Mirek Zv.

"Likvidací lokálek nebo stanic na nich rozbijete síť, autobusy právě na těch územích s malým osídlením, malou frekvencí dopravy a fatálně převažující IAD nikdy fungovat nebudou"

Co tedy s lokalkami a potazmo Os na venkove?

Ono je to tezko, rekl bych, ze vetsina lokalek trpi prave tim, ze rychlosti nedokazi konkurovat IAD, proto s nimi skoro nikdo nejezdi. Rekl bych, ze podobny osud sdileji i Os vlaky mimo primesta.

Nejsem pro jejich likvidaci ale nejjednodussi i nejlevnejsi, co s nimi lze nyni udelat, je zrychlit je tim, ze se vynechaji mensi nepouzivane zastavky = udelat i z vlaku na lokalkach paterni Sp, ktere by stihaly taktovy uzel treba v nejblizsi koridovove stanici. Roli vymetaku a svozu ze stanic, kde by Sp stavely prenechat busum.
Jeden takovy priklad, kdy se ve spicce z Os udela Sp je v navrhu noveho GVD na trati 341, diky cemuz se zkrati JD k 60 minutam mezi Bylnici a koridorovou stanici StMUH, pricemz stavajici JD Os je kolem 1:20.

Pokud bych byl z Prahy ci Brna, usetril bych velke penize diky nevydrzovani plechoveho milacka a hlavne diky MHD, ktere vychazi oproti tomu jake maji naklady na dopravu lide na venkove za hubicku.
Jestli pak pro takoveho prazaka nevychazi porad levneji si za ony usetrene penize obcas objednat taxika ze stanice, kde mu ten Sp zastavil, do visky, ktera je cilem jeho vyletu?
Nesni
Sobota, 04. května 2019 - 10:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 6-2014
všichni zaručeně vědí, že je třeba tím provazem někam táhnout, ale každý táhne na jinou stranu
Ta shoda tu evidentně není

No protože v diskusi zde došlo k určitému přehodnocení názorů, nejspíš právě pod vlivem té diskuse. Od odmítnutí 1 spoje denně jako nesystémového ke zjištění, že právě ten 1 spoj umožní otestovat skutečný zájem cestujících (ne nějaký fiktivní zájem typu "všichni by jeli vlakem, kdyby byl přímý a rychlý"), není potřeba kvůli němu rozbíjet zavedený systém linek a vyjde relativně levně.
Sobota, 04. května 2019 - 10:46:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 12-2018
Jak jeden spoj denně umožní otestovat jakýsi chimérický "skutečný" zájem cestujících, když pojede jen jednou denně?
Sobota, 04. května 2019 - 11:26:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3883
Registrován: 9-2007
Není stále stejný, ale opravdu dvouhodina v motorových vozech, které dosahují rychlosti maximálně 100 km/h, nemají první třídu, klimatizaci, možnost se při tříhodinové jízdě jakkoliv občerstvit,.. že takový stav je v roce 2019 odpovídající? A že modernizace tratě na 120 km/h bude v letech 2025-2055 odpovídající? Rozhodně nepředpokládám, že se do té doby něco změní, vždyť trať se modernizuje vždy na minimálně třicet let a aby do českého krajského města jezdily vlaky v roce 2050 ještě pomaleji, než jak jezdily v Německu před druhou světovou válkou.. mně to prostě adekvátní nepřijde, ať už je dnešní stav jakýkoliv. Zavádění jednoho párů netaktových spojů dle mě také není řešení, neb to ve výsledku taky moc ničemu nepomůže.

Pro začátek by pomohla analýza současného stavu - srovnání Liberce s podobně velkým městem v rámci Česka a Německa, co mají dobré železniční spojení, v tom, kolik % obyvatel má potřebu cestovat a kam na základě toho, jak špatné/dobré dopravní spojení z/do města mají a ideálně ještě porovnat hodnoty s dřívější dobou, kdy dané město třeba nemělo rychlé spojení s okolními "potenciálními centry" a zda se poptávka jeho obyvatel po cestování zvýšila spolu s modernizovanou tratí a s tím vzniklými novými příležitostmi. Do toho udělat anketu i mezi lidi či jejich politické zástupce, zda pro cestování preferují auto/bus/vlak, proč a zda by na tom současném stavu chtěli něco zlepšit a zda by v případě zrychlení či zkomfortnění (či zdostupnění) VHD přešli z auta do VHD.

Předpokládám, že něco takového už určitě muselo vzniknout v mnoha variantách, ale opravdu se všude shodují s tím, že stačí současné tratě elektrizovat a zvýšit na nich rychlost na 120 km/h? A nejsou ty výsledky zase stejně tak poddimenzované, jako většina studií, co kdy u nás vznikla?

Na toto téma vyšel shodou náhod dnes opět velmi hezký článek - když by někdo pět let zpátky napsal, že v obnovení přeshraničního provozu Meziměstí - Mieroszów vidí potenciál, tak by byl co? [wink]

Omlouvám se, že se do Vás navážím, jen mi prostě přijde, že zda je ta shoda elektrizace a zvýšení rychlosti na 120 km/h, nebo dokonce nicnedělání se současným stavem, tak že takové řešení odporuje snaze dělat z VHD konkurenceschopný dopravní prostředek. Že takové řešení je prostě málo ambiciózní a pokud tu má opravdu až do roku 2055 zůstat trať na 120 km/h, tak to odporuje snad všem rozumným úvahám o rozvoji země a dopravního spojení. To jsme opravdu tak chudí, že si nemůžeme dovolit investovat do adekvátního železničního spojení železničně-dopravně odlehlé lokality a snažit se o její lepší zapojení do současné jinak poměrně adekvátní železniční sítě? To fakt nejde mít nějaké ambice?
Nesni
Sobota, 04. května 2019 - 11:42:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1978
Registrován: 6-2014
lehce_bystrý_diskutující:
Jak jeden spoj denně umožní otestovat jakýsi chimérický "skutečný" zájem cestujících, když pojede jen jednou denně?
No tím, že bude reálně existovat. Jeho výsledek by byl průkaznější než různé ankety. Je jasné, že by velkou roli hrála doba odjezdu (špička/sedlo) a jízdní doba (preference vlaku nebo naopak čekání úplně všude), ale pořád mi takový testovací spoj připadá smysluplnější, než jen donekonečna opakovat, že se to finančně nevyplatí, jsou důležitější tratě, dálnice stačí, je třeba počkat na VRT atd.
Sobota, 04. května 2019 - 11:56:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3489
Registrován: 5-2002
Pro začátek by pomohla analýza současného stavu - srovnání Liberce s podobně velkým městem v rámci Česka a Německa, co mají dobré železniční spojení, v tom, kolik % obyvatel má potřebu cestovat a kam na základě toho, jak špatné/dobré dopravní spojení z/do města mají a ideálně ještě porovnat hodnoty s dřívější dobou, kdy dané město třeba nemělo rychlé spojení s okolními "potenciálními centry" a zda se poptávka jeho obyvatel po cestování zvýšila spolu s modernizovanou tratí a s tím vzniklými novými příležitostmi.

Však ji máte, tu analýzu. Ve směru do Prahy stačí z Liberce 50 míst za hodinu. Kdyby bylo třeba více, jezdil by Jančura s více vozy. Lidé nemají potřebu cestovat "na základě toho, jaké mají dopravní spojení", to je záměna příčiny a důsledku.

takové řešení odporuje snaze dělat z VHD konkurenceschopný dopravní prostředek.

Veřejná hromadná doprava není totéž co vlaková hromadná doprava. Pokud vidíte problém v tom, že stát "nemůže" dotovat dálkové autobusové spojení, tak to je politické rozhodnutí, které lze změnit podstatně lacinějí než výstavbou nové trati za desítky miliard.

To jsme opravdu tak chudí, že si nemůžeme dovolit investovat do adekvátního železničního spojení železničně-dopravně odlehlé lokality a snažit se o její lepší zapojení do současné jinak poměrně adekvátní železniční sítě? To fakt nejde mít nějaké ambice?

Tohle už není nic jiného než sotouškovský argument. Ano, jsme tak chudí, že si nemůžeme dovolit vynaložit desítky miliard na něco, co má přínos limitně se blížící nule. Z hlediska státu vidím poněkud jiné priority, jako třeba nové energetické zdroje. Pokud s nimi nezačneme hodně rychle, tak na tu vaši slavnou trať bude třeba vytáhnout z muzea páry...

opravdu dvouhodina v motorových vozech, které dosahují rychlosti maximálně 100 km/h, nemají první třídu, klimatizaci, možnost se při tříhodinové jízdě jakkoliv občerstvit,.. že takový stav je v roce 2019 odpovídající?

Jak souvisí používané soupravy a kvalita služeb v nich s tratí? Holt si tu vodu a sendvič kupte na nádraží před odjezdem. Tři hodiny fakt nejsou nepřekonatelné. Jenže to těžko pochopí generace, která nezvládne devadesátiminutovou přednášku bez toho, že musí na WC...
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 04. května 2019 - 12:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1489
Registrován: 7-2017
Hroch:
"
Tantin27:
"Jeden obrázek pro Hrocha."A co já s tím? Kde jsem tu spal v poslední době o vývoji počtu cestujících?"

Odvoláváte se na to, že jsem snílek a že chci „příliš“. Přitom ve stejném duchu je tohle - vy vycházíte z nějakých modelů, které, jak je vidno výše, vůbec nereflektují realitu.
Sobota, 04. května 2019 - 12:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1490
Registrován: 7-2017
Johny: Ti lidé jezdí. Jen svým autem, protože do busu nevlezou (já osobně taky ne), když nemusí. V (pří)městě OK, mimo město jen v nouzi nejvyšší.
Sobota, 04. května 2019 - 12:46:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3884
Registrován: 9-2007
Však ji máte, tu analýzu. Ve směru do Prahy stačí z Liberce 50 míst za hodinu. Kdyby bylo třeba více, jezdil by Jančura s více vozy.
Já tu teda už opakovaně četl nářky, že to nestačí, kde je teda pravda? Liberec je opravdu světovým unikátem, kde lidé mají zájem o cestování po celý den stejný a jen v jednom směru? Nevím kolikrát to už mám napsat, že mi nejde o spojení Praha - Liberec, ale o obecnou modernizaci železniční sítě v této oblasti.

Lidé nemají potřebu cestovat "na základě toho, jaké mají dopravní spojení", to je záměna příčiny a důsledku.
Ano, jistě, tahle zpráva o rozvoji mezinárodního spojení, které ještě před pár lety bylo nanejvýš tak vlhkým snem nějakých ultrašotoušů, je vlastně kec, protože mezi oběma cíli existuje dostatečné silniční spojení a zavádět vlak tudíž není třeba, natož ho ještě posilovat.

A vůbec, neodporuje to trochu samotné logice? Já teda nevím jak Vy, ale ve svém okolí mám spoustu lidí, kteří pokud někam chtějí cestovat a chtějí využít VHD, tak se v první řadě zabývají tím, jak se do dané lokality dostanou. Moje babička má třeba známé v Polsku u Katovic a dokud neexistovalo přímé spojení (tuším od roku 2012), tak o cestě ani nepřemýšlela a od té doby za známými jezdí každého půl roku. Nechci tvrdit, že to je jediné pravidlo nějaké logiky cestování, ale má to svou váhu a to nikoliv nepatrnou. Řada lidí se často rozhoduje o tom, zda někam pojede veřejnou dopravou na základě toho, zda a jak se tam dá dostat.

Pokud vidíte problém v tom, že stát "nemůže" dotovat dálkové autobusové spojení, tak to je politické rozhodnutí, které lze změnit podstatně lacinějí
Hlavně že když jsem to tady několikrát opakoval, tak se mě nikdo nezastal a pustili se do mě (prozměnu) jiní. [happy]

Ano, jsme tak chudí, že si nemůžeme dovolit vynaložit desítky miliard na něco, co má přínos limitně se blížící nule. Z hlediska státu vidím poněkud jiné priority, jako třeba nové energetické zdroje. Pokud s nimi nezačneme hodně rychle, tak na tu vaši slavnou trať bude třeba vytáhnout z muzea páry...
No fajn, tak pak další diskuzi na toto téma nemá smysl pokračovat. Je to samozřejmě šotoargument a já jsem šotouš, jinak bych si už dávno koupil a na nějaké starosti se špatnou infrastrukturou někde na severu Čech bych se vykašlal, ale nemá být snaha odborníků motivovat lidi k využívání veřejné dopravy? Teda podle Vaší úvahy Holt si tu vodu a sendvič kupte na nádraží před odjezdem. Tři hodiny fakt nejsou nepřekonatelné. zřejmě ne. A máte samozřejmě zase svatou pravdu, Němci jsou totiž úplní blbci, když tu možnost občerstvit se lidem v regionálních vlacích dávají. Ony přípoje od autobusů/vlaků jsou přece konstruované tak, aby si člověk v pohodě stihl koupit vodu a sendvič... [crazy]
Turista
Sobota, 04. května 2019 - 20:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 12-2003
Lidé nemají potřebu cestovat "na základě toho, jaké mají dopravní spojení", to je záměna příčiny a důsledku.

Mají. Na základě kvality spojení si lidi volí bydliště i práci. Však nemovitosti v obcích kolem Prahy s dobrým spojením do prahy byvají dražší, než s horším.

A taky podle toho volí frekvencí jízd. Např. je-li to do školy časově daleko, studenti spíše zvolí kolej. A jezdí tudíž jednou za týden nebo za dva týdny. Pokud je to blízko, jezdí denně (v praxi 3x-4x týdně)}
Sobota, 04. května 2019 - 20:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3490
Registrován: 5-2002
Turista: Představte si, že mi denně dojíždí několik studentů i jeden kolega z Liberce do Prahy, přestože je tam, podle zdejších šotoušků, spojení na úrovni 19. století [proud].
Akorát holt jezdí autobusem... neslyšel jsem, že by se nevešli.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 04. května 2019 - 21:51:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12819
Registrován: 8-2004
Vantju:
"v motorových vozech, které dosahují rychlosti maximálně 100 km/h, nemají první třídu, klimatizaci, možnost se při tříhodinové jízdě jakkoliv občerstvit,"
To ale jednak nijak nesouvisí s infrastrukturou. Když by na to přišlo, mohlo to MD chtít ve výběrku už teď.
Jednak je to holt otázka priorit MD. Zdá se, že vyšší prioritu má pravidelné dvouhodina od rána do včera CD CT (s čímž se zcela ztotožňuji) a vyšší priorotu má cena jízdného pro studenty a důchodce (s čímž se sice vůbec neztotožňuji, ale je mi to [zadnice] platné). Tj. vyměnil bych cenu jízdného pro vybrané skupiny za vyšší komfort (třeba tu 1.třídu), ale nemám ambici o tom někoho přesvědčovat, neboť nevěřím, že uspěji.
Vantju:
"To jsme opravdu tak chudí, že si nemůžeme dovolit investovat do adekvátního železničního spojení železničně-dopravně odlehlé lokality a snažit se o její lepší zapojení do současné jinak poměrně adekvátní železniční sítě? To fakt nejde mít nějaké ambice?"
Tak pochopitelně jde mít ambice. Každý má ambice.
Ale platí nějaká ta přísloví jako mé oblíbené: "Kdo chce moc, nemá nakonec nic." Nebo: "Příliš mnoho zajíců, myslivcova smrt."
Takže máme tady ambici VRT leckams, ambici ETCS také leckams, ambici konverze na 25kV, ambici zachovat celou stávající síť tratí provozuschopnou, ambici zachovat alespoň hlavní tratě v dobré kvalitě (bez dlouhých pomalek), ambici zkapacitnit úzká místa v uzlech a na páteřních nákladních tazích, ambici levného jízdného, ambici moderních vozidel, ambici četného spojení. Teď ambici progresivní modernizace (>120 km/h) druhořadých tratí (doufám, že to uvádím co nejpřesněji). (A to zůstávám jen u drážní dopravy.)
Já mám nějakou preferenci, která není podstatná. Ale zajímala by mne Vaše (už jsem se tázal minule).
Jsem ale bytostně přesvědčen, že na všechny tyto ambice (nečiním si nárok na úplnost) opravdu nemáme a nebudeme mít a to ani zdaleka. A klidně ať jsem za přízemistu, pravda bolí.
Johny11:
"Veřejná hromadná doprava není totéž co vlaková hromadná doprava. Pokud vidíte problém v tom, že stát "nemůže" dotovat dálkové autobusové spojení, tak to je politické rozhodnutí, které lze změnit podstatně lacinějí než výstavbou nové trati za desítky miliard."
[ok]
Johny11:
"Z hlediska státu vidím poněkud jiné priority, jako třeba nové energetické zdroje."
[ok]
A těch priorit je více. Některé priority třeba osobně jako potřebné nevidím, ale většina společnosti ano.
Tantin27:
"Odvoláváte se na to, že jsem snílek a že chci „příliš“. Přitom ve stejném duchu je tohle - vy vycházíte z nějakých modelů, které, jak je vidno výše, vůbec nereflektují realitu."
Ne, opravdu nemám doma v poličce nějaké modely, z nichž bych vycházel.
Pokud vím, vedli jsme tu spolu v nedávné době debatu o různých tratích kolem Plzně. V případě domažlické a pražské se debata týkala nákladní dopravy - tedy bez vztahu ke sdíleným grafům. V případě trati na České Budějovice jsme vedli debatu o nezbytnosti nějaké konkrétní SJD rychlé vrstvy, přičemž této debatě grafy také nijak nepřispívají - k tomu jsou příliš obecné a nic neříkají o množství a směru přestupujících ani v Plzni ani v ČB.
Takže stále nějak nevím, co jste tím chtěl sdělit.
Vantju:
"Řada lidí se často rozhoduje o tom, zda někam pojede veřejnou dopravou na základě toho, zda a jak se tam dá dostat."
Nevím, jestli řada, ale v tomto souhlas.
Turista:
"Mají. Na základě kvality spojení si lidi volí bydliště i práci."
Souhlas.
Vantju:
"Ano, jistě, tahle zpráva o rozvoji mezinárodního spojení, které ještě před pár lety bylo nanejvýš tak vlhkým snem nějakých ultrašotoušů, je vlastně kec, protože mezi oběma cíli existuje dostatečné silniční spojení a zavádět vlak tudíž není třeba, natož ho ještě posilovat."
To není úplně dobrý příklad, protože ti Poláci tam jezdí už léta a bez ohledu na to, že bude zaveden nějaký vlak.
To je příklad zavádění VHD v pokusu/snaze redukovat IAD v místech, kde přerůstá přijatelnou mez. V ČR se to v drtivé většině týká příměsta (Praha, Brno).
Počkám na další vývoj, ale moc nevěřím tomu, že to v Ádru bez nějakých drastických restrikcí na silnicích bude mít efekt.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 04. května 2019 - 22:16:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1492
Registrován: 7-2017
Hroch:
"Vantju:
"v motorových vozech, které dosahují rychlosti maximálně 100 km/h, nemají první třídu, klimatizaci, možnost se při tříhodinové jízdě jakkoliv občerstvit,"To ale jednak nijak nesouvisí s infrastrukturou. Když by na to přišlo, mohlo to MD chtít ve výběrku už teď.
Jednak je to holt otázka priorit MD. Zdá se, že vyšší prioritu má pravidelné dvouhodina od rána do včera CD CT (s čímž se zcela ztotožňuji) a vyšší priorotu má cena jízdného pro studenty a důchodce (s čímž se sice vůbec neztotožňuji, ale je mi to [zadnice] platné). Tj. vyměnil bych cenu jízdného pro vybrané skupiny za vyšší komfort (třeba tu 1.třídu), ale nemám ambici o tom někoho přesvědčovat, neboť nevěřím, že uspěji.
"

To si dovolím tvrdit, že nemáte úplně pravdu - čistě technokraticky mohlo, ale prakticky je ta trať tak zoufale neefektivní, že by bylo provozně hrozně drahé platit odpisy na tolik souprav, což by MD udělat muselo. Proto ojetiny.


Hroch:
"
Vantju:
"To jsme opravdu tak chudí, že si nemůžeme dovolit investovat do adekvátního železničního spojení železničně-dopravně odlehlé lokality a snažit se o její lepší zapojení do současné jinak poměrně adekvátní železniční sítě? To fakt nejde mít nějaké ambice?"Tak pochopitelně jde mít ambice. Každý má ambice.
Ale platí nějaká ta přísloví jako mé oblíbené: "Kdo chce moc, nemá nakonec nic." Nebo: "Příliš mnoho zajíců, myslivcova smrt."
Takže máme tady ambici VRT leckams, ambici ETCS také leckams, ambici konverze na 25kV, ambici zachovat celou stávající síť tratí provozuschopnou, ambici zachovat alespoň hlavní tratě v dobré kvalitě (bez dlouhých pomalek), ambici zkapacitnit úzká místa v uzlech a na páteřních nákladních tazích, ambici levného jízdného, ambici moderních vozidel, ambici četného spojení. Teď ambici progresivní modernizace (>120 km/h) druhořadých tratí (doufám, že to uvádím co nejpřesněji). (A to zůstávám jen u drážní dopravy.) "

Upřesním vám poslední větu: Ambicí je dosažení SJD <= 60(90 u vzdálenějších, u Brna 60) minut u všech krajských měst krajů sousedících s Prahou (vyjímkou opět Brno) i v souladu s koncepcí IJTŘ (uzel Praha X:00 / X:30. Kromě Liberce. Proč to tam být nemá?




Hroch:
"
"Odvoláváte se na to, že jsem snílek a že chci „příliš“. Přitom ve stejném duchu je tohle - vy vycházíte z nějakých modelů, které, jak je vidno výše, vůbec nereflektují realitu."Ne, opravdu nemám doma v poličce nějaké modely, z nichž bych vycházel.
Pokud vím, vedli jsme tu spolu v nedávné době debatu o různých tratích kolem Plzně. V případě domažlické a pražské se debata týkala nákladní dopravy - tedy bez vztahu ke sdíleným grafům. V případě trati na České Budějovice jsme vedli debatu o nezbytnosti nějaké konkrétní SJD rychlé vrstvy, přičemž této debatě grafy také nijak nepřispívají - k tomu jsou příliš obecné a nic neříkají o množství a směru přestupujících ani v Plzni ani v ČB.
Takže stále nějak nevím, co jste tím chtěl sdělit. "

Grafy pocházejí od Ing. Jiřího Pohla. [happy]

A tím jsem chtěl sdělit, že modely se očividně mýlí. Pokud se mýlí (osobně bych řekl, že jsou cinknuté, pokud mi model nevychází v čase T+1, tak dělám něco hodně špatně, ale podklady na to nemáme) modely i plánovači u osobní, není důvod se domnívat, že nákladní model je bez chyby (jak se jeví z nejen studie na ŽUB a asi tak všude jinde, volil bych úplně jiné výrazivo, totiž že stát na nákladku… nákladce nevěnuje pozornost). Důsledkem je objíždění přes Passau a naopak zahlcení ČR kamiony, neboť kamionové lobby se u nás ustupuje, kdežto na želenici je snaha státu naprosto zoufalá. Tento přístup tu vy obhajujete tím, že Domažlice v plně dvojkolejné podobě (propustnost pro nákladku, rychlost co nejblíže 200 km/h pro osobku) odmítáte.

Co se Budějovic týče, tam to pohřbívá téměř ulová snaha jihočeského kraje - co se týče jízdních dob, vychylování odjezdů vlaků na X:15/45 (odj/př) v uzlech, které jsou jinak X:00, mi nepřijde šťastné, protože polovinu možné úspory času pročekáte kdykoli, kdy chcete přestupovat. A přestupní frekvence v Budějovicích od Veselí/Velenic mezi R17/R11/Ex7 určitě nulová není, v Plzni taky ne (Nepomuk- Praha, výhledově s tunelem Beroun možná i Strakonice). Proto se mi ta jízdní doba nelíbí. Ale čísla nemám, zkusím se jich dobrat, zajímamlo by mne to též. R11 by tedy pomohl i lepší vozový park, ale to zatím bohužel….

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Sobota, 04. května 2019 - 22:34:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 7-2017
Tak on by pak ten Liberec vycházel rychlejší po RS4 + 086 (Praha-Děčín, Děčín-Liberec).
Těm, kteří si musí ve vlaku kupovat pití či sendvič, bych doporučil jedno: vemte si ten vozík a běžte si to zkusit.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Neděle, 05. května 2019 - 00:45:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1550
Registrován: 9-2003
Hroch: Ona se ekonomika kupodivu neptá na to, zda je něco progresivní nebo neprogresivní, ale na to, zda je to efektivní.

Sorry, ale možnost cestovat VHD beru jako veřejnou službu. Touhle logikou tedy zrušme i jiné nevýdělečné statky, jako např. sociální nebo kulturní služby.
Dopravní statistiky na www.ioda.cz a zajímavosti na www.facebook.com/IODA2013
Neděle, 05. května 2019 - 07:23:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3491
Registrován: 5-2002
Grafy pocházejí od Ing. Jiřího Pohla.

Který umí zajímavě psát, ale jinak je proslulý tím, že si dokáže ohnout cokoliv, aby to podporovalo jeho vývody.

Sorry, ale možnost cestovat VHD beru jako veřejnou službu.

Opět je třeba připomenout, že VHD není vlaková hromadná doprava.

Těm, kteří si musí ve vlaku kupovat pití či sendvič, bych doporučil jedno: vemte si ten vozík a běžte si to zkusit.

Dodal bych - a uživte se tím - bez dotací.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Bkp
Neděle, 05. května 2019 - 09:44:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8082
Registrován: 8-2003
Opět si dovolím dát sem tento příspěvek, snad někdo (třeba Vantju) hezky odpoví:
No nic, myslím, že nikdo nebude nic namítat, podaří-li se technicky a ekonomicky smysluplným způsobem navrhnout řešení pro následující body:
- Kudy vlastně má ta trať vést? V současné době odpovídá tak maximálně poloha stanic v Praze a Liberci (tam i dokonce i kapacitně), zbytek nevím nevím.
- Jak si poradit s převýšením mezi Turnovem a Libercem? Řešením může být rychlá trať s vyššími sklony, což nevadí osobní dopravě, ale vyřazuje dopravu nákladní a tím i potápí ekonomiku.
- Co v Mladé Boleslavi? Bezděčínská spojka vypadá fajn, ale nezpomalí příliš celou trasu Praha - Liberec? Nebo bude obchvat (a na něm terminál bude, nebo nebude)?
- Co s Jabloncem? Můžeme mít rychlou trať do Liberce, ale přestup na lokálku/tramvaj zabíjí konkurenceschopnost cesty Jablonec - Praha vůči IAD. Nebo to řeší terminál na Rádle? Nebo odbočka Rádlo - Jablonec (kudy), nebo tramvaj Rádlo - Jablonec? Nebo to fakt bude tunel cca ze Železného Brodu někam mezi Jablonec a Novou Ves? Co potom s Libercem.
- Jakou chceme jízdní dobu z Prahy do Liberce? V. koridor přes roky počítal cca 1:15, v současné době jízdí doba do stejně vzdálené Plzně je 66 minut a to je považováno za příliš dlouhé, uvažovaný tunel to srazí na cca 48 minut. Trochu bližší Ústí může mít s VRT JD cca 28 minut.
Neděle, 05. května 2019 - 09:45:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78
Registrován: 8-2017
kamionové lobby se u nás ustupuje, kdežto na želenici je snaha státu naprosto zoufalá. Tento přístup tu vy obhajujete tím, že Domažlice v plně dvojkolejné podobě (propustnost pro nákladku, rychlost co nejblíže 200 km/h pro osobku) odmítáte
Dovoluji si při plánování šotoutrácení upozornit, že 200 km/h pro osobku naopak propustnost pro nákladku (100 km/h) výrazně snižuje. Já chápu, že ji ve svých fantasmagoriích máte jen jako vycpávku a důležitá jsou "okýnka", aby bylo co projíždět a fotit, ale jen abyste to věděl a tenhle "argument" jako lživý nepoužíval.
D.S.
Neděle, 05. května 2019 - 09:48:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 87
Registrován: 12-2017
Johny11:
"opravdu dvouhodina v motorových vozech, které dosahují rychlosti maximálně 100 km/h, nemají první třídu, klimatizaci, možnost se při tříhodinové jízdě jakkoliv občerstvit,.. že takový stav je v roce 2019 odpovídající?

Jak souvisí používané soupravy a kvalita služeb v nich s tratí? Holt si tu vodu a sendvič kupte na nádraží před odjezdem. Tři hodiny fakt nejsou nepřekonatelné. Jenže to těžko pochopí generace, která nezvládne devadesátiminutovou přednášku bez toho, že musí na WC..."

Mě například na diskutované lince R14 Pardubice - Liberec možnost základního občerstvení velmi chybí. Stačil by obyčejný automat. Je třeba si uvědomit, že většina stanic na této trati je prakticky bez zázemí a mnohdy ani v okolí není kde co koupit. Navíc tyto vlaky využívá i hodně turistů, uvedu příklad:
Přijdete po výletu v Harrachově na nádraží a zjistíte, že bufet je zavřený. V Tanvaldu je velmi těsný přípoj na Železný Brod, takže si nic koupit nestihnete. V Železném Brodě na nádraží vůbec nic. Takže třeba blbou vodu si můžete koupit až po 3h v Pardubicích.
Bkp
Neděle, 05. května 2019 - 09:51:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8084
Registrován: 8-2003
KPURPNPM:
"Dovoluji si při plánování šotoutrácení upozornit, že 200 km/h pro osobku naopak propustnost pro nákladku (100 km/h) výrazně snižuje."

Jakkoli to obecně platí, tak rychlá osobka tam spoluzdůvodní tu druhou kolej, bez ní by zůstala jednokolejka a ta fakt míň propustná je.
Neděle, 05. května 2019 - 10:18:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3492
Registrován: 5-2002
D.S.:
"Jak souvisí používané soupravy a kvalita služeb v nich s tratí? Holt si tu vodu a sendvič kupte na nádraží před odjezdem. Tři hodiny fakt nejsou nepřekonatelné. Jenže to těžko pochopí generace, která nezvládne devadesátiminutovou přednášku bez toho, že musí na WC..."
Mě například na diskutované lince R14 Pardubice - Liberec možnost základního občerstvení velmi chybí. Stačil by obyčejný automat. Je třeba si uvědomit, že většina stanic na této trati je prakticky bez zázemí a mnohdy ani v okolí není kde co koupit. Navíc tyto vlaky využívá i hodně turistů, uvedu příklad:
Přijdete po výletu v Harrachově na nádraží a zjistíte, že bufet je zavřený. V Tanvaldu je velmi těsný přípoj na Železný Brod, takže si nic koupit nestihnete. V Železném Brodě na nádraží vůbec nic. Takže třeba blbou vodu si můžete koupit až po 3h v Pardubicích."

Já holt jsem starší generace, která s takovými věcmi počítá a tu láhev s vodou si sebou vezme. A tři hodiny bez svačinky také vydržím. Znovu opakuji to co tu už bylo napsáno - prodej občerstvení nesouvisí s infrastrukturou. Klidně to ČD můžete nabídnout, že budete v jejich vlacích na jakékoliv lince prodávat občerstvení - ale na vlastní účet a riziko, nikoliv jako dotovaný "byznys".
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
D.S.
Neděle, 05. května 2019 - 11:35:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88
Registrován: 12-2017
Johny11:
"D.S.:
"Jak souvisí používané soupravy a kvalita služeb v nich s tratí? Holt si tu vodu a sendvič kupte na nádraží před odjezdem. Tři hodiny fakt nejsou nepřekonatelné. Jenže to těžko pochopí generace, která nezvládne devadesátiminutovou přednášku bez toho, že musí na WC..."
Mě například na diskutované lince R14 Pardubice - Liberec možnost základního občerstvení velmi chybí. Stačil by obyčejný automat. Je třeba si uvědomit, že většina stanic na této trati je prakticky bez zázemí a mnohdy ani v okolí není kde co koupit. Navíc tyto vlaky využívá i hodně turistů, uvedu příklad:
Přijdete po výletu v Harrachově na nádraží a zjistíte, že bufet je zavřený. V Tanvaldu je velmi těsný přípoj na Železný Brod, takže si nic koupit nestihnete. V Železném Brodě na nádraží vůbec nic. Takže třeba blbou vodu si můžete koupit až po 3h v Pardubicích."
Já holt jsem starší generace, která s takovými věcmi počítá a tu láhev s vodou si sebou vezme. A tři hodiny bez svačinky také vydržím. Znovu opakuji to co tu už bylo napsáno - prodej občerstvení nesouvisí s infrastrukturou. Klidně to ČD můžete nabídnout, že budete v jejich vlacích na jakékoliv lince prodávat občerstvení - ale na vlastní účet a riziko, nikoliv jako dotovaný "byznys"."
Dnešní doba už pokročila a lidé s tím většinou už nepočítají. Navíc táhnout pití na celý den v parném létě s sebou není nic moc, stejně tak v zimě když mrzne.
Říkám, že by by stačil automat jako je v InterPanterech, byť je škoda, že není možný prodej piva. Doplácí ČD na jeho provoz nebo se uživí sám? Máte někdo informaci?
Pro někoho se možná možnost občerstvéní jeví jako nepodstatná věc, pro mnoho lidí však znamená zvýšení atraktivity železnice.
Neděle, 05. května 2019 - 11:48:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1494
Registrován: 7-2017
KPURPNPM:
"kamionové lobby se u nás ustupuje, kdežto na želenici je snaha státu naprosto zoufalá. Tento přístup tu vy obhajujete tím, že Domažlice v plně dvojkolejné podobě (propustnost pro nákladku, rychlost co nejblíže 200 km/h pro osobku) odmítáte
Dovoluji si při plánování šotoutrácení upozornit, že 200 km/h pro osobku naopak propustnost pro nákladku (100 km/h) výrazně snižuje. Já chápu, že ji ve svých fantasmagoriích máte jen jako vycpávku a důležitá jsou "okýnka", aby bylo co projíždět a fotit, ale jen abyste to věděl a tenhle "argument" jako lživý nepoužíval."
Jakože na jednokolejce s Vmax = 75 km/h je ta propustnost vyšší, hlavně při výluce, že? [happy]
Neděle, 05. května 2019 - 13:01:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 79
Registrován: 8-2017
Nic takového jsem nikde netvrdil.
Prostě nevydávejte 200 km/h pro osobku za podporu nákladní dopravy a bude to OK, fajn?
Neděle, 05. května 2019 - 14:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 7-2017
Dnešní doba už pokročila a lidé s tím většinou už nepočítají. Navíc táhnout pití na celý den v parném létě s sebou není nic moc, stejně tak v zimě když mrzne.
Bohužel. Dnešní generace příliš počítá s tím, že se o ni někdo postará. Nic není problém. Nemáte peníze? Nevadí, půjčíme. Máte hlad a žízeň? Nevadí, dovezeme..... Kdeže je to nedávné heslo "postarej se o sebe sám".
Ad "pití na celý den"? To je cesta odkud kam? Pakliže je to celodenní výlet do Krkonoš nebo na Šumavu, pak jen debil jede nalehko. A koneckonů i při celodenním nonstop cestování (nevím tedy, kde se to dá realizovat) běžným R s tím vozíčkem jsou i zásoby minibaru vyčerpatelné! No ale když si místo vody dáte slané tyčinky a zažene vám to žízeň, prosím.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Neděle, 05. května 2019 - 14:01:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3885
Registrován: 9-2007
Pro začátek opět upřesním, že má snaha necílí na přímé spojení Liberce s Prahou nebo nutnou obhajobu VRT. Mně přijde nedostatečná celá dálková doprava v Severočeském regionu, to ale nutně neznamená vyřešit to VRT i přes dnes jinak dostatečně fungující systém. Dále níže.

To ale jednak nijak nesouvisí s infrastrukturou. Když by na to přišlo, mohlo to MD chtít ve výběrku už teď.
To máte částečně pravdu. Já si uvědomuju, že MD operuje s určitým balíkem peněz a potěšilo mě, že i s ním umí dělat zázraky (byť to je teď umožněno hlavně díky úspornějším smlouvám na provoz některých linek). Jen teda doufám, že peněz nebude ubývat, aby časem bylo třeba i na něco lepšího, než jen 843 s dvěma vozy. S tím ale částečně souvisí i problém s infrastrukturou - i kdyby provoz linky R14 zajišťovaly čtyřdílné "844" s první třídou a kompaktním barovým oddílem, tak pokud z velké části jejich maximální rychlost nebude vyšší, jak 120 km/h, tak tomu stále bude část přidané hodnoty chybět - vyšší cestovní rychlost. A přitom tahle kombinace funguje skvěle, viz. nárůst počtu přepravených osob mezi Prahou a Vídní před a po zavedení railjetů. [happy]

nemám ambici o tom někoho přesvědčovat, neboť nevěřím, že uspěji
Přitom to by šlo vyřešit už teď - okolo Plzně jezdí tři 954.2 jako druhá třída, minimálně 7-8 vozů uvolní Arriva ze současného provozu a osm vozů jezdí okolo Brna jako druhá třída. Je velmi smutné, že ČD nějak neví co s těmi vozy dělat, přitom první třída na rychlících mi přijde jako naprosto logická věc a udivuje mě, že místo toho vozy jezdí jako dvojka na osobních vlacích. Přitom by fakt stačilo místo jednoho Btn na R14 posílat ABfbdtn a už to by situaci částečně mohlo řešit. A zrovna obsazenost první třídy se čistě odvíjí od její dostupnosti, opravdu se neděje, že by si někdo koupil z Liberce do České Lípy první třídu pokud tam řazená není. To, že ČD/MD obecně neví co s první třídou je ale na jinou diskuzi..

Co se mých preferencí týče, asi nejdůležitější mi přijde mít slušnou a stabilní železniční síť. Této ambici odpovídá třeba čtvrtý koridor od Prahy do Českých Budějovic (spousta přeložek, časem možná jízda rychlostí až 200 km/h), myšlenka vést z ÚnO do Chocně čtyři koleje (dvě v tunelu a dvě v původní stopě),.. zkrátka snaha řešit nedostatečná místa železniční sítě a hlavně uvědomění si, že stavba zde bude dalších minimálně čtyřicet let (tomu odporuje třeba nedávná koridorizace Běchovice - Úvaly, kde k rozšíření na čtyři koleje nedošlo). V otázce VRT nemám jasno, neb v Rakousku třeba mají VRT na 250 km/h a přijde mi, že pokud by taková VRT byla výrazně jednodušší a levnější na výstavbu, ale zároveň by její efektivita nebyla o moc nižší, než v případě VRT na 350 km/h, tak by možná mohla být praktičtější, než VRT na 350 km//h.. ale jak jsem psal, v tom jasno nemám. ETCS a přepnutí napětí na 25 kV popravdě příliš nerozumím a co se cen a snahy jezdit všude týče, v tom už jasno mám - rozumím orientaci českého zákazníka na cenu, ale zároveň nevidím důvod, proč by se měla služba stavět na kvalitě a dostupnosti a zároveň být co nejlevnější. Je pochopitelně vhodné, aby si železnice/MD uvědomily, že auto není nepřítel, ale cíl mají oba stejný - zjednodušit mobilitu obyvatel. Vidím tak potenciál ve stavbě P+R a snaze investovat do železnice tam, kde má potenciál být rychlejší, než IAD (zrovna oblast okolo Železného Brodu [happy]) a v takové situaci pak opravdu není důvod, aby byla železniční doprava ještě nutně levná, ale cenově tak akorát, aby cena byla ještě přijatelná, ale zároveň se v ní promítla hodnota služby a její výhody, proto v tomhle ambici nějak nemám. No a k provozu lokálek do každé horní-dolní jsem se už vyjadřoval dříve, pokud jednou bude SJT platit ve vlacích i v autobusech v celém Česku, je rozhodně efektivnější, aby si těch dvacet lidí místo do 810 přesedlo do autobusu, který by narozdíl od řady tratí dosáhl vyšší rychlosti a zastavil v centrech obcí. Přijde mi, že mé ambice snad nejsou až tak nesmyslné, nebo snad ano? Ta modernizace železnic v Lbc kraji s tím hlavním cílem souvisí, zkrátka aby byla železniční doprava atraktivní a konkurenceschopná, ne nutná snaha přesadit lidi z autobusů s jízdní dobou hodinu do 843 s jízdní dobou dvě a půl hodiny nebo proinvestovat miliardy do stavby tratě, po níž bude mít smysl provozovat jeden vlak za dvě hodiny.

Dodal bych - a uživte se tím - bez dotací.
A co dělat se službou, o kterou mají lidé zájem, ale sama se těžko uživí? Zrušit ji úplně i přesto, že má pozitivní vliv na cestující a jedním z důvodů, proč lidé vlakem jezdí rádi?

Řešením může být rychlá trať s vyššími sklony, což nevadí osobní dopravě, ale vyřazuje dopravu nákladní a tím i potápí ekonomiku.
Jak jsem psal výše, předpokládám, že uhájit VRT ekonomicky a provozně úplně nepůjde, když v současné situaci stačí max. tři autobusy za hodinu a dál na Prahu není úplně vazba. Nešlo by současnou trať modernizovat přeložkami na 140-160 km/h, tedy tak, aby byl provoz po trati rychlý, ale zároveň neomezoval nákladní dopravu? Udělat separátní trať jen pro osobní vlaky a trať ve staré stopě ponechat nákladním vlakům už mi přijde možná až příliš drahé na předpokládaný rozsah provozu.. a řešit Jablonec separátní tratí mi přijde až zbytečně drahé, předpokládám, že expresní autobusová linka by z centra Jablonce po silnici č. 65 až do terminálu Rychnov u Jablonce n/N udělala dostatečnou službu. [happy]

Jinak na to popravdě nemám moc co napsat, nejsem obhájce VRT do Liberce, jen se snažím nějaké rychlé a efektivní řešení dopravy v tomto regionu. Pokud by se krom výše zmíněné úpravy tratě Turnov - Liberec na vyšší rychlost modernizovala i trať MB - Turnov a dostavěla se Všejanská spojka, tak by řešení bylo efektivní, ani ne tak drahé a megalomanské, jako separátní VRT Praha - Liberec, ale zároveň by výrazně urychlilo cestu na sever Čech a pak by snad ve špičkách mělo smysl vést nějakou přímou jednotku Praha - Turnov - Liberec, jako doplněk a alternativu k jinak páteřní dálkové autobusové dopravě, ne? Jinak nepopírám, že současný stav je špatný, jen na něm vidím pár bodů k vylepšení a věřím, že ty úvahy nejsou mimo a mají za cíl v dlouhodobějším horizontu zvýšit atraktivitu veřejné dopravy za cenu nějakých počátečních investic.
Neděle, 05. května 2019 - 14:03:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3886
Registrován: 9-2007
Dnešní generace příliš počítá s tím, že se o ni někdo postará.
Víte, jaký je rozdíl mezi leteckou a železniční dopravou? Ten nejvýraznější a hlavní, proč letecká doprava v poslední době až tak výrazně drtí tu železniční? Umí se totiž té nezvratné realitě přizpůsobit, místo nářků nad tím, jak je dnešní generace špatná a že to ona by se měla přizpůsobovat potřebám jiných. [wink]
Neděle, 05. května 2019 - 17:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3284
Registrován: 5-2002
KPURPNPM: Dovoluji si při plánování šotoutrácení upozornit, že 200 km/h pro osobku naopak propustnost pro nákladku (100 km/h) výrazně snižuje. Já chápu, že ji ve svých fantasmagoriích máte jen jako vycpávku a důležitá jsou "okýnka", aby bylo co projíždět a fotit, ale jen abyste to věděl a tenhle "argument" jako lživý nepoužíval.

Technická: Tohle platí jen tam, kde už na začátku je trať dvoukolejná a s relativně krátkým mezidobím, které se zvýšením (rozdílu) rychlosti prodlužuje. Tvrdit, že se náhradou jednokolejky s obsazením přes 50% dvoukolejkou na 200 km/h (a ETCS, předpokládám s rozumně krátkými oddíly) situace pro ND zhorší, může jen blázen.
Neděle, 05. května 2019 - 17:30:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 7-2017
Vantju: A jak se ta letecká přizpůsobila? (teda krom rychlosti)
Neděle, 05. května 2019 - 17:52:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3887
Registrován: 9-2007
Koupíte si na e-shopu ČD jízdenku třeba Praha - Paříž? Nebo existuje nějaký jednotný mezinárodní e-shop jízdenek? Minimálně co se letenek týče, není třeba pátrat po e-shopech společností, ale existuje Skyscanner.

Do toho skutečné prémiové čekárny, skutečné návazné služby, funkční program odměn (letecké míle) neomezený jen na jednoho dopravce a s omezením ohledně mezinárodních jízdenek, mnohem propracovanější marketing, o mnoho let dříve zábavní systém,... to vážně tu řadu rozdílu nevidíte aniž bych je musel zmínit? Dopravci (i ČD) se pochopitelně snaží, ale pořád to má daleko k tomu, jak funguje letecká doprava (neb jisté instituce, namátkou UIC, se nesnaží vůbec).

EDIT: A kompenzace, alespoň vzdáleně podobné těmto, jsou v železniční dopravě také běžné?

EDIT2: Já navíc mám s kompenzací sám moc "dobré" osobní zkušenosti - jako průvodce jsem vezl WL Praha - Krakov, v době, kdy tam jezdilo české WLABmz s DeLuxe oddíly. Pán z USA měl rezervaci do DeLuxe, ale jelo klasické WLABmee, tedy bez DeLuxe oddílů. Pán bral situaci s nadhledem, ale mrzelo ho, že jediné, co jsem mu mohl říct, bylo "pardon". Když letěl z USA do Prahy, také (dle jeho slov) "nebylo vše v pořádku", ale posádka se snažila mu cestu zpříjemnit a jako kompenzaci si mohl tuším vybrat nějaké jídlo z nabídky. DB podobný systém omluv také mají, ale u ČD se nad tím zřejmě nepřemýšlelo, protože je to nejspíše zase až příliš progresivní a stálo by ho peníze. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Neděle, 05. května 2019 - 18:13:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12823
Registrován: 8-2004
Tantin27:
"To si dovolím tvrdit, že nemáte úplně pravdu ... Proto ojetiny."
Já rozumím Vaší potřebě být vždy v opozici, ale na jiných podobných tratích ta 1.třída kupodivu funguje. A občerstvení nic opravdu ale opravdu nebrání.[nene]
Tantin27:
"Upřesním vám poslední větu: Ambicí je dosažení SJD <= 60(90 u vzdálenějších, u Brna 60) minut u všech krajských měst krajů sousedících s Prahou...
Proč to tam být nemá?"
Vantju o žádných SJD nepsal.[nene]
A co kde nemá být?
Tantin27:
"A tím jsem chtěl sdělit, že modely se očividně mýlí. Pokud se mýlí ... modely i plánovači u osobní, není důvod se domnívat, že nákladní model je bez chyby..."
A co já s modely?
Tantin27:
"Tento přístup tu vy obhajujete tím, že Domažlice v plně dvojkolejné podobě (propustnost pro nákladku, rychlost co nejblíže 200 km/h pro osobku) odmítáte."
Odmítám? Tím, že dostatečně nevýskám nadšením a neadoruji kritiky studie SŽDC? A naopak si dovolím na jejich argumenty reagovat a chtít po nich v rámci diskuze lepší argumenty?
Jasně...[lol]
Lokom:
"Sorry, ale možnost cestovat VHD beru jako veřejnou službu. Touhle logikou tedy zrušme i jiné nevýdělečné statky, jako např. sociální nebo kulturní služby."
A on tu někdo chce tu VHD rušit? Nebo jen přeháníte.
Johny11:
"Který umí zajímavě psát, ale jinak je proslulý tím, že si dokáže ohnout cokoliv, aby to podporovalo jeho vývody."
Také jsem již zjistil.[sad][crazy]
Johny11:
"Já holt jsem starší generace, která s takovými věcmi počítá a tu láhev s vodou si sebou vezme."
[ok] Mám to stejně.
(Přesto bych se nějakému automatu ve vlaku asi apriori nebránil.)
Vantju:
"Nešlo by současnou trať modernizovat přeložkami na 140-160 km/h, tedy tak, aby byl provoz po trati rychlý, ale zároveň neomezoval nákladní dopravu?"
Jen pro upřesnění - jak jste došel k hodnotě 140-160 km/h?
Vantju:
"A co dělat se službou, o kterou mají lidé zájem, ale sama se těžko uživí? Zrušit ji úplně i přesto, že má pozitivní vliv na cestující a jedním z důvodů, proč lidé vlakem jezdí rádi?"
Zrušit jinou službu. Nebo zrušit tuto službu. Nebo získat další prostředky - zřejmě z daní, takže z jedné kapsy lidem ty peníze vytáhnu a do druhé je NĚKTERÝM budu strkat prostřednictvím služby, jejíž cena nebude odpovídat jejím skutečným nákladům.
(Tu třetí variantu nepodporuji.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 05. května 2019 - 18:14:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3493
Registrován: 5-2002
A co dělat se službou, o kterou mají lidé zájem, ale sama se těžko uživí? Zrušit ji úplně i přesto, že má pozitivní vliv na cestující a jedním z důvodů, proč lidé vlakem jezdí rádi?

Jsou služby řekněme nezbytné (jako je pobočka České pošty na vesnici, i když i o tom by se dalo pochybovat - jediný, kdo ji používá jsou státní úřady k buzeraci lidí, normální firmy se zařídí jinak), které holt je v jisté míře nutné dotovat a pak ty druhé. Občerstvení ve vlaku patří mezi ty druhé.

íte, jaký je rozdíl mezi leteckou a železniční dopravou? Ten nejvýraznější a hlavní, proč letecká doprava v poslední době až tak výrazně drtí tu železniční? Umí se totiž té nezvratné realitě přizpůsobit, místo nářků nad tím, jak je dnešní generace špatná a že to ona by se měla přizpůsobovat potřebám jiných.

A to píšete o nízkonákladových aeroliniích, které si oblibuje mladá generace kvůli ceně? Služby, o kterých píšete jsou buď za příplatek nebo v ceně mnohem dražších letenek klasických společností. Nehledě na to - a opět mícháte hrušky a jablka - že nic ze jmenovaných služeb nesouvisí s infrastrukturou. Tudíž naprosto nic nebrání dopravcům, aby takové služby poskytovali, a cestujícím, aby si je zaplatili. Za plnou cenu, jako v té letecké dopravě. Nebo máte informace, že nějaký stát platí části svých občanům 75 % ceny letenek?

EDIT:
místo nářků nad tím, jak je dnešní generace špatná a že to ona by se měla přizpůsobovat potřebám jiných.

No, pokud myslíte toto vážně, tak jste jen nevychovaný fracek... [sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem johny11.)
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Neděle, 05. května 2019 - 18:42:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80
Registrován: 8-2017
Nebo máte informace, že nějaký stát platí části svých občanům 75 % ceny letenek?
Jo - Španělsko obyvatelům Baleárských ostrovů :-).
(Samozřejmě, že na tohle i na dotované občerstvení je potřeba nejdřív někomu ty dotační peníze sebrat, což -náctiletí šotoušci žijící v all-inclusive full-fridge mamahotelu asi ještě úplně nechápou, ovšem u někoho 25+ už začíná být nepochopení kolonek "daňový základ" versus "čistý příjem" na výplatní pásce nebo "DPH 21%" na účtence trochu problém).

(Příspěvek byl editován uživatelem KPURPNPM.)
Neděle, 05. května 2019 - 19:18:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1498
Registrován: 7-2017
Hroch:
"Tantin27:
"To si dovolím tvrdit, že nemáte úplně pravdu ... Proto ojetiny."Já rozumím Vaší potřebě být vždy v opozici, ale na jiných podobných tratích ta 1.třída kupodivu funguje. A občerstvení nic opravdu ale opravdu nebrání.[nene]
"

S občerstvením souhlasím a jednička by tam mohla být už dnes (vizte příspěvek od Vantju), to potíž není. [happy] Ten zbytek (novější vozidla) ale peníze potřebue.
Hroch:
"
Proč to tam být nemá?"Vantju o žádných SJD nepsal.[nene]
"
Nepřímo. Myslím, že ty rychlosti si z prstu nevycucal, ale nechal bych ho k tomu vyjádřit. [vypravci]


Hroch:
"
"A tím jsem chtěl sdělit, že modely se očividně mýlí. Pokud se mýlí ... modely i plánovači u osobní, není důvod se domnívat, že nákladní model je bez chyby..."A co já s modely?
"
Tvrdíte, že uvažuji moc šotoušsky a málo realisticky. Z jakých dat vycházíte, když ne z těchto dopravních modelů? Na základě čeho mi tvrdit, že dvojkolejná trať na 200 km/h do Domažlic je „moc“?



Johny11:
"
místo nářků nad tím, jak je dnešní generace špatná a že to ona by se měla přizpůsobovat potřebám jiných.

No, pokud myslíte toto vážně, tak jste jen nevychovaný fracek... [sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem johny11.)"

Jak by to tedy mělo být podle vás? Vždyť to je základní pravidlo, pokud chci přilákat zákazníky…



PS: Jakožto zástupce mladé generace prohlašuji, že osobně bez vody na cestu ani náhodou. A něco jako müsli tyčinku nebo tyčinky nebo jinou nouzovou potravinu v batohu taky vždycky mám. Už se mi to kolikrát vyplatilo.
Neděle, 05. května 2019 - 20:08:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2422
Registrován: 8-2010
ad Vantju:
K tomu srovnání letecké dopravy se železniční vysokorychlostní jsem nedávno našel na stránkách EK celkem vypovídající aktuální text:

The limited progression of traffic on HSR lines contrasts with the success of air transport, where low-cost airlines have made high-speed rail less attractive, not because of direct point-to-point competition – which is relatively infrequent – but because of the incredibly wide range of destinations that customers are offered. These days, when Europeans are deciding where to spend their holidays, they no longer start by choosing their destination, but consult airline websites first to see what is on offer. Increasingly, they also choose a mode of transport before deciding on their destination.

This trend is clear in France, where TGV traffic increased by 12% between 2008 and 2017, at the same time as passenger numbers between mainland France and Europe rose by 39%. The fact that more and more airports are connected to a high-speed rail line means that the TGV now serves as a complement to rather than as a substitute for air transport, as the 2011 White Paper stated.

In the area of air transport, EU policies run up against their own contradictions. For decades, transport policies in developed countries have been based on the idea that the external benefits of mobility should be extended to the entire population. Thus, road tolls disappeared in Britain and France at the beginning of the 19th century; indeed, roads are still mostly toll-free in the UK.

In France, 99% of the national road network of more than one million kilometres is also still tollfree. Extending transport networks obviously acts as an incentive to increase the number and length of journeys. At the same time, the EU is promoting the development of competition as a key factor in reducing costs and increasing demand, as was found to be the case for air transport. Deregulation of the sector has led to a significant drop in ticket prices. For intra-EU travel, passengers pay around 5 cents per kilometre, i.e. half as much as travelling by train (10 cents) and five times less than travelling by car (around 25 cents). It is therefore hardly surprising that the number of passengers in airports is increasing much faster than rail and road traffic. [pozor][pozor]

Samozřejmě, platit 5 centů na kilometr za letadlo, když vlak stojí 10 centů je moc příjemné...[biggrin][rofl]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Neděle, 05. května 2019 - 20:34:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 82
Registrován: 8-2017
Pokud problematiku neschopnosti železnice stát se atraktivnější alternativou řeší EU, tak výsledkem bude zákaz letecké dopravy, masivní zdanění silniční (proto "řešení" těch toll-free national roads) a nařízená všeobecná železniční povinnost. Máme se na co těšit...
Neděle, 05. května 2019 - 20:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2423
Registrován: 8-2010
ad KPURPNPM:
EU hlavně nesmyslně "vyblila" od roku 2000 do vysokorychlostní železniční infrastruktury 23,7 miliardy EUR, to je cirka 604 mld. Kč, alias cirka polovina loňského státního rozpočtu ČR [pozor]

Dost kriticky se na to dívá třeba tento celkem aktuální audit, kde se píše hned v úvodu:
a) EU nemá žádný realistický dlouhodobý plán pro vysokorychlostní železniční síť, existuje pouze nesouvislý systém nedostatečně propojených vnitrostátních tratí, protože Evropská komise nemá nástroje ani pravomoci, jež by jí umožnily donutit členské státy budovat tratě, jak bylo dohodnuto.
b) Je to i otázka nákladové efektivnosti, protože ne všude jsou vysokorychlostní tratě potřeba, jelikož náklady na ušetřenou minutu jízdy jsou velmi vysoké – až 369 milionů EUR – a průměrné rychlosti dosahují pouze 45 % maximální kapacity a současně je překračování nákladů a zpoždění výstavby spíše normou než výjimkou.
c) Udržitelnost je malá, investice nejsou účinné a přidaná hodnota EU je ohrožena: u tří ze sedmi dokončených tratí byl počet přepravených cestujících nízký, což vede k vysokému riziku neúčinně vynaloženého spolufinancování EU ve výši 2,7 miliardy EU. Devět ze 14 kontrolovaných vysokorychlostních tratí a úseků navíc nemá dostatečně vysoký počet potenciálních cestujících [pozor] a stále je v platnosti 11 000 vnitrostátních pravidel, i když Účetní dvůr o odstranění těchto technických a správních překážek požádal již v roce 2010. [pozor][pozor]
Neděle, 05. května 2019 - 20:44:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1499
Registrován: 7-2017
KPURPNPM,PRA: No, těžko se divit, když letadla neplatí daně z paliva, kdežto vlaky ano a v ČR dokonce dotují OZE. [crazy][crazy]
Neděle, 05. května 2019 - 20:54:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 83
Registrován: 8-2017
Jo, tím to bude [crazy]

PRA: ten audit si CEDOP a jemu podobní asi na web nepověsí... Devět mega cestujících ročně, asi pětadvacet tisíc denně, co hodinu jeden pár vlaků se sedmi sty kunčofty na palubě - no, to aby si propagátoři VRT v ČR dali inzerát "hledáme kaštany", i když budou jezdit s celými rodinami.

(Příspěvek byl editován uživatelem KPURPNPM.)
Neděle, 05. května 2019 - 21:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2424
Registrován: 8-2010
ad KPURPNPM:
..ten audit si CEDOP a jemu podobní asi na web nepověsí...
Já už se hlavně těším na těch referenčních 9 mil. pax ročně, což je 24 600 pax denně na VRT Praha - Drážďany, třeba MD zde příští rok, tj. v roce 2020 predikuje krásných 8 tis. pax ve vnitru - mezi Prahou a Ústím - viz níže:

, tak věřím, že ten pozvolný nárůst o cirka trojnásobek [pozor] bude snadno v praxi realizovatelný, zvlášť v porovnání s tím letadlem, tj. výše zmiňovaných 5 versus 10 centů na km, no kdo by si rád nezaplatil za vlak, no ne...[biggrin][rofl]. Ale samozřejmě, nelze to vnímat izolovaně, teď už vím, že na to bude navazovat úsek do Brna a Ostravy, který hlavně "efektivně" (*) napojí tu megapoli JIHLAVU...[biggrin][rofl]

(*) - čti bez Jihlavy žádná VRT nebude, to krajští radní nepřipustí !!!

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Neděle, 05. května 2019 - 21:12:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1500
Registrován: 7-2017


Za to ty „správně konzervativní“ odhady z roku 2010 krásně sedí. [crazy]
Neděle, 05. května 2019 - 21:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166
Registrován: 12-2017
PRA: ten audit je docela dobrej, zase trochu reality

Tantin27: kdežto vlaky ano a v ČR dokonce dotují OZE
můžete to trochu rozvést jak je to s tím OZE?
Neděle, 05. května 2019 - 21:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 7-2017
Bandita: Ony vlaky nehradí v ceně trakční elektřiny OZE tunel (přičemž se tiše pomíjí náklady na provoz záloh v uhlí a paroplynu?)?
Nesni
Neděle, 05. května 2019 - 21:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1979
Registrován: 6-2014
Jakožto zástupce mladé generace prohlašuji, že osobně bez vody na cestu ani náhodou.
Já už se za mladého úplně nepočítám, tak si vodu sice beru, ale jenom malou lahvičku a další si eventuálně koupím cestou. Minibar ve vlacích vítám, už jsem ho i využil a jsem vždy překvapen, jak docela hodně cestujících si něco koupí. A nikdy se dopředu neptají na cenu.[happy] Nerozumím tomu, že v době, kdy se na státní slevy posílají miliardy, tak někdo vidí problém ve službě minibar (ano, je téměř určitě prodělečná).
Pikehead
Neděle, 05. května 2019 - 21:26:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5001
Registrován: 3-2007
Haha, ani okem nemrknou, protože magické slovo je pro ně indukce. Viz těch 24 000 pax do DDR (samozřejmě, že nejde jen o DDR, jde i o Hamburk, Brémy, Paříž a New York)...

A nesmíte zapomínat ani na relaci Vídeň-Berlín, kde nás objíždějí davy (=2000 pax denně), kteří čekají na dokončení VRT z Ústí do Brna, aby mohli smrdět 5 hodin ve vlaku namísto hodiny v letadle.

Pohlovy grafy říkají co? Ty odhady byly dělané za nejhlubší krize v roce 2010, v situaci kdy nikdo netušil, že Jančurovi se povede rozjet Ostravu a obě strany Nábřeží proti tomu dělaly maximum. Měl Pohl lepší odhady a pokud ano, kde je vzal?

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Turista
Neděle, 05. května 2019 - 21:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 12-2003
Dovoluji si při plánování šotoutrácení upozornit, že 200 km/h pro osobku naopak propustnost pro nákladku (100 km/h) výrazně snižuje.

Za předpokladu, že je ta osobka hustá. To ale u těch Domažlic, o kterých se mluvilo, nehrozí. A když tam stavíte novostavbu dvojkolejky v nové trase, nepříliš obydleným územím, tak by byla hloupost to tak nenatrasovat, když to nebude stát o mnoho více. Ostatně u částí 4. koridoru se to udělalo zrovna tak.
Turista
Neděle, 05. května 2019 - 22:14:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 12-2003
Devět mega cestujících ročně, asi pětadvacet tisíc denně, co hodinu jeden pár vlaků se sedmi sty kunčofty na palubě - no, to aby si propagátoři VRT v ČR dali inzerát "hledáme kaštany", i když budou jezdit s celými rodinami.

Mezi Prahou a Brnem to není problém. Už jsme to tu párkrát počítali. Už jen současné pomalé vlaky, po té co začal jezdit Jančura, vám dají půlku z toho. Pro zbytek vám stačí vytáhnout jen každého třetího z D1. Vyjde mi to, a ani nemusím počítat indukci, jen současné cestující.

Mezi Prahou a Drážďany 25000 denně to problém bude, ale tam se právě ten (pro osobku méně atraktivní) nejdražší přeshraniční úsek oduvodňuje i nákladní dopravou, pro kterou je na současné trati už plno. Co se týká zbylých úseků, výjezd z Prahy není problém, protože na tom bude i jezdit rychlé příměsto. Další úsek vede podél D8 a je na výstabnu levný. A úsek přes Středohoří je v plánu až jako poslední a to už budete mít skutečná čísla.
Neděle, 05. května 2019 - 22:51:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1551
Registrován: 9-2003
Johny11: Opět je třeba připomenout, že VHD není vlaková hromadná doprava.

Tak nevím, ale měl jsem za to, že VHD je známá zkratka veřejné hromadné dopravy. U Johnů je to možná jinak. Každopádně cestování vlakem zkrátka patří do VHD, ať se to Johnovi líbí nebo ne.
Dopravní statistiky na www.ioda.cz a zajímavosti na www.facebook.com/IODA2013
Pondělí, 06. května 2019 - 00:03:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3888
Registrován: 9-2007
Já se tu bavím o ovoci a pan PRA mi do toho hodí bramboru - resp. jak prosím pěkně souvisí přístup leteckých společností ke svým cestujícím a snaze podobné myšlení zavést i na dráhu se skutečností, že o leteckou přepravu je prostě díky rychlosti a cenové dostupnosti vyšší zájem? Ani mě nepřekvapuje, že po tomto příspěvku následuje pokračování nekonečné diskuze na téma efektivity budování VRT..

Jen pro upřesnění - jak jste došel k hodnotě 140-160 km/h?
Popravdě velmi hloupě. [happy] Znám okolní terén tratě a přirovnal jsem ho k úseku Česká Třebová - Zábřeh na Moravě. Ten je sice o 10 km delší, ale usoudil jsem, že převýšení může být podobné a tam se podobný projekt zvýšení rychlosti prosadit a vybudovat podařilo, tak jsem uvážil, že kdyby na to peníze byly, tak by bylo ideální, kdyby se onen úsek modernizoval na nějakou podobnou rychlost, ne na rychlost 120 km/h, o níž se v souvislosti s rekonstrukcí této tratě mluví/píše. Mě prostě děsí představa, že taková rychlost tam po modernizaci zůstane třeba i v roce 2060, už jen proto, že je snad stále snaha (a tlak) zvýšit časem rychlost na dálnicích ze 130 na 160 km/h a všechny ostatní druhy dopravy se velmi rychlým tempem vyvíjejí kupředu mnohem rychleji, než železniční doprava.

Zrušit jinou službu. Nebo zrušit tuto službu.
A jak to teda řeší třeba v Rakousku nebo ve Švýcarsku, kde je jídelní vůz/bistrovůz běžnou součástí dálkových vlaků? To je jen u nás v Česku vynucená potřeba diskutovat o smysluplnosti služby, která je v zahraničí považována za standard, nebo i tam existuje nějaký "Hans11", který trvá na tom, že v dotované dopravě má chtít cestující maximálně tak přepravu z bodu A do bodu B a konec? Protože kolejová gastronomie (vyjma automatů) nikdy nebyla vnímána za účelem tvorby zisku, ale nějakým záhadným způsobem přetrvává její fungování dodnes, v ohromné míře třeba i v Německu, kde je dálková doprava ve velké míře nedotovaná (a ta, která dotovaná alespoň z části je, paradoxně jídelní vozy nemá, např. IC Stuttgart - Singen).

A to píšete o nízkonákladových aeroliniích, které si oblibuje mladá generace kvůli ceně? Služby, o kterých píšete jsou buď za příplatek nebo v ceně mnohem dražších letenek klasických společností. Nehledě na to - a opět mícháte hrušky a jablka - že nic ze jmenovaných služeb nesouvisí s infrastrukturou.
Tak schválně - zkusil jsem si proklikat web WizzAiru. Po výběru trasy a data mi to nabídlo cenu s tím, že pokud poletím o trošku později, bude letenka za nižší cenu a pokud budu mít zákaznickou kartičku, vyjde mě to levněji. Dál vidím nabídku ze tří cestovních balíčků - základní, běžný a lepší. Dál mi to nabízí možnost zajistit si na 48 hodin cenu (a má to vliv, věřte mi [happy]) anebo doplatit si full-flex letenku. Dále vidím výběr místa na plánku letadla (!!!!!!!), pak vidím služby - parkování na letišti, informační SMS, garanci včasnosti (100 EUR při zpoždění hodina a více), cestovní pojištění, pojištění zrušení letu a konečně placení. Provede mě stejně intuitivním způsobem i e-shop ČD při nákupu jízdenky Praha - Katovice večer před odjezdem? [happy] To je to, co jsem myslel tím rýpancem do progresivity letecké dopravy. A to je prosím česky přeložený web maďarského dopravce...

Tudíž naprosto nic nebrání dopravcům, aby takové služby poskytovali, a cestujícím, aby si je zaplatili.
Vy opravdu nevidíte ten přístup dopravců u nás a na východ od nás k těmto věcem? Nedávné diskuze "auto je největší nepřítel železnice" jste se snad také zúčastnil, ne? Těm dopravcům brání v první řadě nějaké vnitřní přesvědčení, že lidi by to zneužívali, lidi by to stejně nepochopili, lidi se bez toho obejdou,.. a i když jsou cestující, kteří by si danou službu zaplatili, možnost k tomu nemají.

Nebo máte informace, že nějaký stát platí části svých občanům 75 % ceny letenek?
Ne ale máte snad pocit, že mně to přijde v pořádku?

No, pokud myslíte toto vážně, tak jste jen nevychovaný fracek...
Omlouvám se, to jsem (hodně) blbě napsal. Mně osobně je mnohem bližší pojem pokora a oproti většině lidí všech generací mám často pochopení pro to, co se děje a proč se to děje. Asi jsem to chtěl napsat takto - mladší generace má mnohem méně zástupců, kteří nad něčím, co jim nesedne, mávnou rukou. Často se to něco snaží změnit, ať už nějakým start-upem, protestem či přesvědčováním, jen mají prostě přirozeně mnohem více v oblibě to, co jim vyjde vstříc. Nevím, zda jste z Prahy, ale namátkou sdílená ekonomika zde funguje v dopravní sféře v poslední době opravdu hodně - rozjelo se mnoho konkurenčních sdílených automobilových projektů, sdílená kola vládnou Karlínu a v širším centru Prahy zelené koloběžky a nelze říct, že by tyhle nápady podobně mladých lidí byly neúspěšné - to je zhruba tak nějak to, co jsem tou stručnou větou myslel - nemusím se přizpůsobovat tradičním možnostem jako je finančně náročný úvazek v podobě auta nebo často přeplněná, pomalá a ne ve všech směrech optimálně fungující MHD, ale mám k dispozici něco, čím můžu po Praze cestovat a navíc cestuji "ode dveří ke dveřím", ale zároveň nejsem nucen vlastnit auto nebo si vozit elektrickou koloběžku do svého bydliště na okraji Prahy. A tenhle pohled podle mě prostě ČD nebo UIC chybí - svět se vyvíjí, je třeba být progresivní a přizpůsobovat se potřebám a požadavkům svých zákazníků. To je snad přirozené v každém podnikání, ne? [happy] Tak proč by v tom měla být železnice výjimkou? Jen proto, že stát určil, že to bude socka, se má (ne)snažit sockou být?

PRA: Viz výše. Podle mě prostě dost dělá i ta jednoduchost a progresivita leteckých společností. Jinak zastávkami na letištích se železnice snad přirozeně stává okrajovým segmentem přepravy, ne? Nebo si snad někdo někdy myslel, že z Berlína do Bordeaux někdo pojede vlakem do FRA, poletí do CDG a odtamtud dále vlakem?

Já jsem jinak přesvědčen, že 400-800 km je hodnota, ve které je využití dálkové železniční přepravy (eko)logické, tj. rozumné řešení které navíc nezatěžuje životní prostředí. No a ten audit, co jste sdílel, už o tom, co kritizuju, tak nějak vypovídá - už jen neexistence celoevropských zásad v této oblasti nahrává letecké dopravě k tomu, aby byla jednodušší a použitelnější. A to v žádném případě netrvám na jakémkoliv omezování nebo stavbách VRT všude možně za každou cenu, pokud na něčem trvám, tak je to snaha tyto problémy (viz audit) řešit a snažit se udělat dálkovou železniční dopravu v rámci celé Evropy co nejlepší, aby v té vzdálenosti do 800 km byla první a zároveň tou nejlepší volbou. Ono to snad jde řešit i bez nutnosti megalomanských investic a omezování, ne? [happy]
Pondělí, 06. května 2019 - 09:22:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3494
Registrován: 5-2002
Lokom:
"Johny11: Opět je třeba připomenout, že VHD není vlaková hromadná doprava.

Tak nevím, ale měl jsem za to, že VHD je známá zkratka veřejné hromadné dopravy. U Johnů je to možná jinak. Každopádně cestování vlakem zkrátka patří do VHD, ať se to Johnovi líbí nebo ne."

Právě prot, že VHD není jen vlaková hromadná doprava, je diskuse o výstavbě nové železniční tratě do Liberce zbytečná. Veřejnou hromadnou dopravu do tohoto města z Prahy je možné zajistit jinak.

ale namátkou sdílená ekonomika zde funguje v dopravní sféře v poslední době opravdu hodně - rozjelo se mnoho konkurenčních sdílených automobilových projektů, sdílená kola vládnou Karlínu a v širším centru Prahy zelené koloběžky a nelze říct, že by tyhle nápady podobně mladých lidí byly neúspěšné

Jistě. Zejména je na tom skvělé to, když člověk na chdoníku neustále musí být ve střehu, zpoza kterého rohu se na něj vyřítí namachrovaný hippster/mlamodyj, fracek na růžovém kole nebo na zelené motorové koloběžce. Vaší sentenci se sdílenými dopravními prostředky v kontextu vlakové dopravy nějak nerozumím. Hodláte realizovat "start-up" na sdílené vlaky?
Věřte tomu, že za svůj život už jsem se keců o potřebě být progresivní naposlouchal dost a dost. Kupodivu před rokem 1989 i po něm. A vždycky se z toho vyklubala nějaká levárna. Podle čísel, které mám (v rámci TAČR se před dvěma lety dělal výzkum na AirBnB, Uber a některé další "progresivní" formy sdílené ekonomiky) jde především o obrovský daňový tunel... [uhoh]
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Pondělí, 06. května 2019 - 10:24:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3889
Registrován: 9-2007
Pracuju v centru, i mně se stává, že se zpoza rohu vyřítí rozjetý turista na koloběžce. Je fakt, že neumím psát stručně, zmiňoval jsem to spíše v souvislosti s tím přizpůsobováním - v jiných odvětvích dopravy (silniční, letecká,..) prostě platí, že většina kompetentních chová progresivně. Mladí lidé se nechtějí přizpůsobovat právě v tom smyslu, že když vymyslí něco, co dokáže vyřešit nějakou komplikaci a odpadne potřeba se přizpůsobovat, tak to realizují a je to třeba právě ta nutnost mít auto a zároveň bydlet v Praze - člověk se přizpůsobuje skutečnosti, že musí platit veškeré náklady za auto, které ale využívá třeba dvakrát do týdne a ještě má často problém s parkováním. Může se tomu přizpůsobit, může si teda koupit nějakou plečku, platit veškeré náklady na provoz, doufat že ho z nějakého provizorního parkoviště neodtáhnou, nebo si udělá účet v nějakém carsharingu, až bude auto potřebovat, tak si ho najde zaparkované někde na ulici, odveze si co potřebuje, zaplatí za to zlomek částky, co by jinak platil za provoz a pořízení auta a má vystaráno. Asi to vidím jako BFU, ale na mě to (alespoň zatím ještě) působí takto a o nějakých daňových tunelech netuším.

No a souvislost s železnicí - proč by v tomto ohledu měla být železniční doprava výjimkou a místo progresivity (ve všech ohledech - vozidla, infrastruktura, jízdní řády, marketing,..) by jí mělo být jen litováno, jak jsou všichni kolem ní zlí, rozmazlení a bůhví co ještě? Asi o tom je celé mé působení v této diskuzi, pořád jenom čtu argumenty proč to a tamto nejde a ne, že by nebyly pravdivé a neměly váhu, jen mi takový styl uvažování zkrátka přijde velmi přízemní na to, že je snaha z železnice udělat konkurenceschopný dopravní prostředek na střední vzdálenosti (tj. do 800 km). Není to pochopitelně jen tady, je to třeba i v UIC - klidně to nazývejte jako rozežranost, ale lidi prostě štve a štvát bude, když při koupi místenky při cestě ze zahraničí do Prahy neuvidí plánek vozu. Jen ten rozdíl oproti třeba letecké či autobusové dopravě je ten, že v těch jiných druzích dopravy je opravdová snaha ty problémy řešit, ale v železniční dopravě? Tady se akorát dozvím, že se na tom (už šestým rokem) pracuje, ale stále to nejde. A není to samozřejmě jen problém ČD, stejně tak je tento problém i u ÖBB, DB,..

No nic, díky za diskuzi. [happy] Už asi nevím, co bych tady dál psal, nanejvýš bych se jen opakoval.
Pondělí, 06. května 2019 - 11:10:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12720
Registrován: 5-2004
"Právě prot, že VHD není jen vlaková hromadná doprava, je diskuse o výstavbě nové železniční tratě do Liberce zbytečná. Veřejnou hromadnou dopravu do tohoto města z Prahy je možné zajistit jinak."

Jak? Máte na mysli ve špičce kolonu busů po věčně rozkopaný a každou chvíli ucpaný D10? Možná je ale ucpaná mnohdy i proto že hodně lidí dlabe na nějaký busy v modu zájezd "rezervujte si dostatečně včas", bez nácestné obsluhy (Boleslav, Hradiště, Turnov, Ž. Brod, Semily a Tanvald bus do Liberce neřeší vůbec nijak) a bez vazby na jakoukoli další regionální dopravu okolo Prahy (konečná na periferii kde chcíp pes a do centra 20 minut metrem (do většiny směrů na dálkovku i regionálku navíc s přestupem/přestupy). Navíc busy hnijící v těch samých zácpách jako IAD.

Apropo - takovou Plzeň taky řeší D5, jen tam naši předkové postavili dvpoukolejku no a tak jsme našli síly ji modernizovat v tom slabším úseku mezi Berounem a Plzní...
Pondělí, 06. května 2019 - 11:57:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5487
Registrován: 12-2004
Petr Vlček: Doporučuji vám do Liberce Flixbus, nemusíte kupovat jízdenku dopředu, snad jen v pá/ne chvilku dopředu. Tak a máte po problému.
Pondělí, 06. května 2019 - 12:17:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 12-2018
Máte na mysli ve špičce kolonu busů po věčně rozkopaný a každou chvíli ucpaný D10?
Máte na mysli nějakou jinou D10, než tu co vede z Černého Mostu do Turnova a která se nevyznačuje ani kolonami busů, ani věčnou rozkopaností, ani každou chvíli ucpaností (ano, autor aktuálního 0/1+2 omezení mezi Bakovem a Kosmonosy by si zasloužil nakopat prdel)? To jsou totiž jen taková strašidýlka pro pražské šotoušky, aby si odůvodnili cestu kvílivými rychlíky...
bez nácestné obsluhy (Boleslav, Hradiště, Turnov, Ž. Brod, Semily a Tanvald bus do Liberce neřeší vůbec nijak)
Samozřejmě že tuhle D10 hodně lidí využívá i k nácestné obsluze (BnL+StBol, Benátky nad Jizerou, Mladá Boleslav mimo Čejetiček, Sobotka a Jičín, Mimoň, Turnov a přech, Jablonec nad Nisou), které dychtivě vysnívaný supervlak "Severní střela" jednou denně do Liberce nestavínestavívůbecnikdenestaví vůbec nijak neřeší.
Pondělí, 06. května 2019 - 12:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12722
Registrován: 5-2004
K čemu je mi Flixbus do Liberce když jedu do Semil nebo Železnýho Brodu? Zejména pokud jedu z Berouna a nemíním trávit čas ježděním pražskou MHD. Tam zbývá buď vlak nebo auto. A těch relací je tuna. Ono se totiž taknějak zaměňuje Liberec za "svět". Ten zbytek od Jablonce po dejme tomu Semily bude mít tak 70-80% frekvence Liberce jako takovýho (bus do Liberce neřeší ani nácestný Hodkovice...). O tom že bez ohledu na nějaký Liberec by bylo nanejvýš vhodné mít dvoukolejku v parametrech 21. století z Prahy do Všetat (Mělník) a totéž do Boleslavi (jak osobka tak i náklady) nemluvě. Takže se v podstatě (ve vztahu k Liberci) bavíme o zkulturnění 070 mezi Boleslaví a Turnovem. Přičemž zkulturněná trať Praha -Turnov s jízdní dobou ca hodinu z centra Prahy do Turnova (vmax 120-140) by v podstatě řešila jízdní dobou jak Liberec (ca stejné jako dnes bus a ten už rychlejší nebude) tak i širokou oblast od Tanvaldu po Semily. Nedejbože pak mít nějaký ten tunel dejme tomu od Mlaskaly nebo Žel. Brodu k Jablonci a zrychlenou trať do Liberce tak to řeší celou oblast od Hrádku po Starou Páku.
Pondělí, 06. května 2019 - 13:23:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 7-2017
Vantju: otázkou je, jak by si letectvo vedlo v případě, že by mělo přepravovat stejný počet lidí jako dráhy.
Pondělí, 06. května 2019 - 13:27:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1502
Registrován: 7-2017
Mot: Podle mě nereálné, už dnes není ve vzduchu zrovna moc místa.
Pondělí, 06. května 2019 - 13:48:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 8-2015
Vantju: Zásadní problém dnešní železniční dopravy je právě v tom, že se na železnici přejímají modely, fungující v letecké dopravě, ale na železnici se jaksi očekávané důsledky nedostavují a to už z toho logického důvodu, že jízda vlakem není let ve výšce nula.
Ekonomicky je to tak, že letečtí dopravci vlastně nemají přirozeného konkurenta (na střední a delší vzdálenosti není jízda autem pro každého a vlak je zpravidla pomalý), takže si konkurují mezi sebou v plně tržním prostředí (těch cca. 10% výkonů v závazku veřejné služby na evropském nebi lze zanedbat, jen se modlím, aby to nepřibývalo), tudíž jsou motivováni k vymýšlení nových "vychytávek" pro cestující, které chtějí přetáhnout od konkurence. Naopak na železnici nejsou hlavním konkurentem jiní železniční dopravci, ale přebujelá IAD. To vede na jedné straně k tomu, že "přirozeným zákazníkem" železnice je jen ta část obyvatelstva, co nemá auto z různých důvodů k dispozici, pročež je naprostá většina všech výkonů na železnici v rámci EU v závazku veřejné služby a ve všeobecném vnímání jako "socka", čemuž slevová politika některých vlád bohužel jen nahrává. Zároveň je cestování autem relativně levné a cestovní rychlosti na železnici poměrně malé (ani 300 km/h není nic moc, uvážíme-li, že velká část cestujících se nepohybuje pouze z jednoho místa na VRT do druhého, takže co rychlovlakem oproti autu získají, to následnými přestupy a pomalejšími způsoby dopravy mohou zase ztratit), takže železniční dopravci mají tendenci konkurovat hlavně cenou. V dominantním závazkovém sektoru je dokonce cena nabízené služby základním kritériem, aby dopravce smlouvu o veřejných službách vůbec získal (a prostý lid se potom raduje, jak je soutěžení závazkových výkonů super, protože šetří peníze daňových poplatníků), takže každý racionální dopravce raději oseká jakýkoliv "zbytný" výdaj, jen aby mohl nabídnout co nejlevnější službu a měl z obdržené kompenzace co největší marži. Takže veřejný sektor musí ve smlouvách o veřejných službách přesně definovat jakýkoliv kvalitativní standard (včetně např. požadavku na funkčnost záchodů), protože jakýkoliv ekonomicky racionální dopravce neposkytne cestujícím nic navíc nad rámec toho, co mu smlouva závazně uloží. Včetně třeba cateringu: např. v německé regionální dopravce prostě jsou někteří objednatelé, kteří jsou ochotni za automat s občerstvením z veřejných peněz připlatit (a pak ten automat ve vlaku je) nebo jej zaplatit nehodlají a pak si cestující užijí hladovlak. Ve výsledku jde jen a pouze o politické rozhodnutí, kolik peněz a jaký standard je stát-kraj-země... ochoten ze svého rozpočtu zaplatit. Přičemž z logiky věci veřejné prostředky k progresivitě a inovativnosti nikde nepřispívají. V našem případě přitom platí výše uvedené pro drtivou většinu služeb v železniční dopravě- komerční je akorát Praha- Ostrava, noční vlaky a dálkové vlaky Regiojetu, Leoexpresu a Arrivy. Přirozeným zájmem železničních dopravců přitom není získávat nové cestující (na přetížené evropské infrastruktuře a s vysokými náklady na rozšiřování vozového parku jich mají mnohdy víc, než by sami chtěli), ale "nacpat" co nejvíce výkonů do závazku veřejné služby. Třeba v Německu DB pořídily trochu upravené regionální patrové vozy, natřely je na bílo a provedly marketingovou akci o "revitalizaci klasické IC sítě) primárně za účelem přimět země za co největší část příslušných výkonů zaplatit- třeba úsek Stuttgart- Curych už se jim do bádenského závazku veřejné služby dostat podařilo. Což zase vede k tomu, že dopravce potřebuje být zadobře zejména s národní veřejnou správou a dopravce odjinud bere primárně jako konkurenta, pročež třeba není vůle harmonizovat rezervační a vyhledávací systémy. To by musel být zase úkol veřejné správy, v tomto případě z logiky věci na úrovni EU, kde sice cosi připravují, ale co to bude a kdy to bude těžko soudit. Paradoxně se tak liberalizací železničního trhu povedlo osobní železniční dopravu více uzavřít v hranicích národních států než kdykoliv dříve...
A ještě k těm kompenzacím cestujících: ono zní moc krásně, když se podíváme, jaká odškodnění se vyplácí v letecké dopravě. Ale jednak je to hlavně díky nařízení EU (které se zase postupně překlápí i na železnici, takže v dohledné době to bude na zemi i ve vzduchu stejné), má to ale jeden podstatný háček. Ty kompenzace se totiž chovají v principu jako pojištění: nejprve na ně musí dopravce našetřit, vytvořit jakýsi fond, a z něj to potom vyplácet. Což jde v letecké dopravě, kde kromě cestujících s levnými letenkami najdeme množství cestujících s letenkami extrémně drahými. Na železnici je cena jízdného mnohem důležitějším kritériem než ve vzduchu (třeba proto, že jízdenku v řádu mnoha stovek eur za vlak třeba v relaci Berlín- Paříž nikdo nedá, protože buď pojede autem nebo podstatně rychleji za ty peníze poletí) a veřejné rozpočty jsou z definice dost knap, aby mohly dopravcům platit kompenzace ještě na tyto účely, proto můžeme očekávat, že cenová úroveň většiny jízdenek v železniční dopravě po plném zavedení těch "leteckých" odškodnění výraznějším způsobem vzroste. Jestli to pomůže vyšší konkurenceschopnosti osobní železniční dopravy si nejsem zrovna jist...

(Příspěvek byl editován uživatelem SZKV.)