Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 04. 05. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 04. 05. 2019

dolů
   autor příspěvek
Středa, 01. května 2019 - 21:25:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12805
Registrován: 8-2004
Vantju:
"Pokud teda dneska 030 a obecně spojení Liberce se zbytkem Česka stačí, tak úplně stejně postačovalo před 200 lety spojení i bez železnice, ne?"
Hlavně, že si sám stěžujete, jak jiní příspěvky překrucují a sám děláte totéž.[wink]
Vantju:
"Nebo se opravdu za těch 160 let nic nezměnilo ... Vážně je situace v mobilitě obyvatel stejná, jako v roce 1985 a stále se ještě nepřišlo na to, že řešením odlehlých a ekonomicky slabých oblastí je jejich dobré dopravní napojení na zbytek sítě v rámci země?"
Změnilo. A to jak na infra, tak na provozu. Podívejte se, jak vypadal jízdní řád v tom roce 1985 a jak vypadá dnes.
A Liberecko ekonomicky slabá oblast? [rofl] Někde jsem nedávno slyšel, že v přepočtu příjmů na životní náklady je na tom lépe jak Praha.
Tantin27:
"racionální je hledat dlouhodobé řešení nejlepší v poměru cena/výkon, ne nejlevnější vyhovující"
A pokud se poměr cena/výkon neshoduje se (šoto)představami, tak má člověk přízemní myšlení. Ale jo...jen pokračujte, zvykám si.
Vantju:
"Protože mi jeho argumenty přijdou jako málo progresivní."
Ona se ekonomika kupodivu neptá na to, zda je něco progresivní nebo neprogresivní, ale na to, zda je to efektivní.
Vantju:
"není už čas a situace na to, aby se i taková druhořadá trať dočkala významné modernizace (resp. optimalizace) a ne jen pár úprav na zvýšení rychlosti na 120 km/h"
Sám píšete druhařadá. A pak mají přijít na řadu třetiřadé a čtvrtořadé tratě? Také na 120 km/h?
Já samozřejmě netvrdím, že mne to těší, ale uvědomuji si, že existuje nějaký hospodářský cyklus, vidím, kam směřují politici naše hospodářství ve výhledu, jaké má stávající limity a nebo třeba také to, že je potřeba nejen stavět nové, ale starat se také o stávající (pokud to tedy nechci zcela zahodit a opustit).
Když se Vás zeptám, co na železniční síti byste ve jménu těch přeložek obětoval, co progresivního napíšete? Koho o tom přesvědčíte?
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
D.S.
Středa, 01. května 2019 - 21:59:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 12-2017
mot: Například Jižní expresy dnes začínají v Holešovicích. Důvod tedy nevím, ale třeba by nebyl takový problém, aby začínaly jinde.
Středa, 01. května 2019 - 22:47:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 6-2004
Lidičky, fakt díky, že hodně mluvíte o příšerném spojení mezi Prahou a Libercem. Opakuji. Většina lidí by ráda přelezla z nepohodlných autobusů do slušného vlaku. Mluvte o tom hrozném spojení, myslím, že se toho někdo chytne.
Nechic
Čtvrtek, 02. května 2019 - 08:13:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2504
Registrován: 4-2010
Jezdím už 5 let Jablonec-Olomouc, před tím 5 let Jablonec-HK a Liberec- Brno, tak mohu o 030 kvalifikovaně říct, že pro dálkové spojení je to "pain in the ..." [bomba] Zvlášť fakt, že se z Jablonce Mšena hodinu! Dostáváte do 15 minut vzdáleného Železného Brodu, pokud jedete linkou MHD 101 tak ještě dýl. Jízdní doba Železný Brod - Pardubice necelé 2h je sice trochu pomalá, ale relativně snesitelná, 1h do Dvora Králové je super a to už ani autem skoro nejde dát. Ale cokoliv za Brodem-Morava to je peklo [sad] A v období čt odpoledne - pondělí ráno ty vlaky jsou celkem zaplněné i na dálkové relace, v pátky a neděle se občas stojí už od Paky. A v sedlech je vždycky nějaká úsekovka, i v prvních a posledních vlacích i v tu sestavovači jízdních řádů nenáviděnou desátou hodinu.

Ale upřímně řečeno 2 páry špičkových nadvlaků by 030 mohly pozvednout ještě dál (Nezapomeňme, že část cestujících jezdí s přestupy Turnov, MB, Kolín - Morava, ti by do nich rádi přestoupili)

Narozdíl od Vantju si ale nemyslím, že 120km/h je špatně. Jet ten vlak 120km/h z Liberce do Brodu s tím, že to fakt bude Liberec v půl, Brod v celou (nebo obráceně), tak to bude neskutečná pecka. Kor kdyby to takto pokračovalo až do Jaroměře. Ty silnice žádná hitparáda nejsou, hlavně Turnov-Jičín mi přijde jako nejnekonečnějších 20km z celé cesty na Moravu a to včetně průjezdu HK.

A pokud jde o příšerné spojení Liberec - Praha (-kamkoliv za Prahu nebo na Moravu), tak nezapomeňme, že jednoho krásného dne bude dostavěna alespoň Běchovicko-Říčanská část pražského okruhu, což jednak uvolní Jižní Spojku (potenciál pro příjezd na hl.n. z jihu se zastávkou někde na C), druhak to vedení Prahy povede k optimalizacím, zpoplatňování, vyhrazování pruhů a obecně vysouvání všeho co tam nepatří za okruh. Pak se klidně můžeme dočkat toho, že ten autobus by z ČM až na hlavní nádraží dojel po vlastním vyhrazeném pruhu, hned vedle pruhu pro cyklisty a Tesly [proud]
D.S.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 09:12:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 12-2017
O trati 030 tu už byla dlouhá debata se značně rozdílnými názory. Ale myslím si, že Železný Brod - Liberec za 30 minut by nebylo reálné dosáhnou ani po rekonstrukci. Daleko reálnější by bylo půlhodinu ušetřit v úseku Železný Brod - Pardubice. Zejména pak po dokončení probíhajících staveb na 031 a výměně svršku mezi Starou Pakou a Jaroměří, kde to stejně vzhledem k jeho stavu bude nevyhnutelné.
V současné době by hodně muziky za málo peněz udělaly autobusy v hodinovém taktu z Liberce zhruba v X:30 k žst. Praha Libeň, případně Běchovice, kde by navazovaly na rychlou vrstvu na Brno, SC na Ostravu a Jižní Expres, který by byl z dané stanice výchozí. Pro všechny směry by to znamenalo zrychlení minimálně o 1h oproti současnému stavu, o zvýšení pohodlí a snížení ceny díky absenci použití MHD nemluvě. Vzhledem k tomu kolik MD aktuálně vynakládá na dotace dálkové dopravy, tak by se nejednalo o nějak významnou částku.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 09:19:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12713
Registrován: 5-2004
Pro spojení Praha - Liberec by asi nejvíc muziky udělala revitalizace trati Praha - Turnov. (Částečná) dvoukolejka pro vmax 120-140 by snad nebyla neřešitelná a jedno kudy - zda ve stopě 070 nebo v nějaké podobě Všejanské spojky ev novostavby podle D10. Terén je daleko méně náročný než třeba v Bavorsku kde se na tratích podobného významu jezdí klopidlem 160.

Pak by totiž rychlík i s běžnejma zastávkama zajel Praha - Turnov za ca hodinu, což by byl přínos nejen pro pupek světa Liberec ale i města mezi Libercem a Prahou.

A že po dostavbě okruhu dojde k uvolnění jižní spojky? Kulový s přehazovačkou. Když z Barranďáku zmizely kamiony na okruh tak tam rok-dva bylo jakž takž volno. Dnes už není problém stojící jižní spojka jako dřív. A vzhledem k tomu jak přibejvaj v Praze modrý zóny tak na příjezdech je čím dál hustějc. Takže nějaký volnější silnice jsou jen iluze.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 09:37:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 366
Registrován: 9-2015
Vynálezecké okénko:

Před časem jsem zjistil, že i progresivní p.Záruba se nám mění (z mého pohledu) na zpátečníka, když při reko - zrychlování tratí je spíše pro zrušení (nebo projíždění) zastávek s malou frekvencí.
Zde se použijí zdánlivě perfektní argumenty: finančně je drahé brzdit vlak, časově je drahé brzdit vlak. Ok, snad bychom ho zabrzdili, kdyby aspoň někdo nastoupil, ale brzdit ho často ze 120 na 30 a znova rozjíždět okolo prázdné zastávky?
Obsloužíme to tím autobusem. No, jenže ten v reálu jezdit nebude, ale i kdyby náhodou jezdil, tak už to s tou ekonomikou bude jinak, protože vícenáklady přibržďováním budou pořád menší než zavedení autobusu.

Není tedy dnešní doba zralá na to,
- předsunout (jen pro účel hledání spojení) čas pravidelného odjezdu o 2 min,
- napsat na tu zastávku 2 info-nápisy s vykřičníkem,
- do čekárny dát skříňku s tlačítkem, které když se včas (o ty 2 min dřív) stiskne, vlak dostane info a zastaví, pokud ne, projede okolo plnou 120. ...?

V dnešní digitální době bych řekl, že bude menší problém to zkonstruovat včetně protistrany na vlaku, než to dostatečně opancéřovat proti debilům. (Ale pokud to debil zničí, může prostě nepřicházet signál "projeď" a vlak může jet v dnešním režimu.)
Pikehead
Čtvrtek, 02. května 2019 - 09:39:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4989
Registrován: 3-2007
Taky se mi zdá, že místo diskuse o tunelu do Liberce by šlo jednodušeji (a s větším efektem po trase) tunit mezi Prahou a Turnovem.

A varianta supernula je koupit těch pár nekoupených Desir od DB a na nich postavit nějakýho "Švejka" ve třech párech ráno a třech odpoledne. Ale to se mi to za cizí prachy vymejšlí :-)
Nechic
Čtvrtek, 02. května 2019 - 09:49:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2505
Registrován: 4-2010
D.S.: Hodina takt busu je jednak málo, druha nějakých 50 lidí za hodinu je pro tak důležité spojení opravdu výsměch, podívejte se kolik je hodinová kapacita na Ústí, Plzeň, ČB o Pardubicích nemluvě. Ten interval busu by měl být 15 minut, aby se Liberec kapacitně přiblížil zbytku ČR. Druhak hodina interval v době, kdy nevíte jaké překvapení bude na dálnici a zároveň jaké překvapení bude na koridoru, to je přestup se sázkou do loterie
Nechic
Čtvrtek, 02. května 2019 - 09:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2506
Registrován: 4-2010
Mirek Zv: Ano poptávkové zastavení je fajn u osobáků, ale ty stanice kde staví R030 jsou všechny využívané (snad až na Malou Skálu). Já měl myšlenku u posledního R mít možnost vystoupení i v zastávkách, které projíždí, prostě na požádání u průvodčí po předložení jízdenky. Přece jen ten poslední už má vaty dost.

Petr_Vlček: Nedostavěný okruh je jediná věc, která radním Prahy brání v "zklidňovacích a cyklo experimentech" [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Čtvrtek, 02. května 2019 - 10:33:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 716
Registrován: 1-2014
Vantju:
"Já sám nemám úplně jasno v tom, zda je nutné stavět VRT na 350 km/h a nestačilo by efektivnější řešení na 250 km/h, ale počítat s tím, že dalších x desítek let se bude mezi Turnovem a Libercem jezdit 120 km/h.. [nene]"

Jde o to, zda hledíme jen na to, kolik peněz se vrazí do nové trati, ale neřešíme úspory v rámci obratů vozidel, což je věc, která se má řešit i na 030, spojením s linkou do Ústí.

Pokud bude postavena trať z Prahy do Liberce s JD ideálně 40 minut, tak by stačily celodenně 2 jednotky s jednou zálohou na tuto relaci a na obrat by bylo 20 minut v Praze či Liberci.

S JD 60 minut by už byla zapotřebí další jednotka do oběhu a navíc by každá z jednotek hnila hodinu v obratové stanici.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 11:02:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 717
Registrován: 1-2014
Mirek_Zv.:
"Před časem jsem zjistil, že i progresivní p.Záruba se nám mění (z mého pohledu) na zpátečníka, když při reko - zrychlování tratí je spíše pro zrušení (nebo projíždění) zastávek s malou frekvencí.
Zde se použijí zdánlivě perfektní argumenty: finančně je drahé brzdit vlak, časově je drahé brzdit vlak"

V tomto jsem podobného názoru jako T.Z.
Zastavování v zastávkách s malou frekvencí (většinou jde o ty špatně umístěné nebo téměř osady) zbytečně zpomaluje dopravu a degraduje vlaková spojení, ať už na hlavních tratích nebo na lokálkách. Myslím, že to je problém většiny naší sítě...

Bohužel, je toto neprůchodné přes zastupitelstva obcí, která trvají na tom, že když mají v místě zastávku, musí tam vlak zastavovat i když tam skoro nikdo nenastupuje...

Nevidím problém v tom, vzít auto a přijet do uzlové stanice, kde vlak staví, auto tam zaparkovat a pokračovat rychlým vlakem do cíle cesty.


V případě 030 už tady padla myšlénka, by stávající R mohla být vedena jako krajské Sp s přidáním dalších zastávek, když je tam tolik vaty a R zrychlit na 2,30 (LC-PC).
Čtvrtek, 02. května 2019 - 11:24:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 7-2017
a navíc by každá z jednotek hnila hodinu v obratové stanici.
Že by to šlo využít třeba k pořádnému úklidu soupravy, aby to nebyly [cunik] jako pražské 054?

Nevidím problém v tom, vzít auto a přijet do uzlové stanice
Já v tom teda problém vidím. Minimálně [auto][auto][auto][auto][auto].
Čtvrtek, 02. května 2019 - 11:49:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 77
Registrován: 8-2017
Nevidím problém v tom, vzít auto a přijet do uzlové stanice, kde vlak staví, auto tam zaparkovat a pokračovat rychlým vlakem do cíle cesty.
V tom ovšem vidí problém především České dráhy, které dlouhodobě (jako dopravce i jako majitel pozemků přilehlých k nádražím) považují automobil nikoli za (nezbytnou) součást přepravního řetězce jako "last-mile" dopravu k/od vlaku, ale jako nepřítele číslo dva (po nepříteli číslo jedna, kterým jsou ne-ČD železniční dopravci). Když zůstaneme v diskutovaném regionu, podívejte se, kolik P+R míst je po rekonstrukci u nádraží v Tanvaldě (a kolik jich je vyhrazeno pro "nádražáky"), kde je možné zaparkovat v "uzlové stanici" Liberec (naštěstí tam už je aspoň ze strany od Ferexu podchod), jak je na tom Turnov (opět po reko přednádražního prostoru a dostavbě terminálu veřejné dopravy) nebo třeba Mladá Boleslav.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 12:05:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1378
Registrován: 11-2005
Mirek_Zv.:
"- do čekárny dát skříňku s tlačítkem, které když se včas (o ty 2 min dřív) stiskne, vlak dostane info a zastaví, pokud ne, projede okolo plnou 120."

To ale nebude fungovat s ohledem na stabilitu jízdního řádu. Ono by bylo hezké očekávat, že třeba z pěti pozorovaných zastávek všechny vlaky zastaví plusmínus v jedné z nich, takže to časově a energeticky vyjde jako pravidelné zastavování v jedné zastávce a obslouží se tak pět obcí.

Ve výsledku by to ale dopadlo tak, že spousta vlaků by projela všechny zastávky a pak pět minut hnila v následné větší stanici; významné množství vlaků by pak zastavilo třeba ve všech a nabralo 10 minut zpoždění.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 12:13:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3753
Registrován: 3-2006
Ad KPURPNPM: To je bohužel bolest všech rekonstrukcí a je dána zejména tím, že SŽDC si odkoupilo jen dopravní budovy, nikoliv další zbytné budovy od ČD a.s. Takže třeba v Příbrami, je sice opravená budova i přednádražní prostor, ale P+R je pouze pro kola i když přímo před nádražím parkoviště je, ale zoufale malé. Přitom okolo nádraží jsou zbytné budovy, které sice padnou, ale P+R tam nevznikne.A to člověk ani nemluví o nějakém stanovišti taxíků a K+R.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 13:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 7-2017
Takže nejlepší bude vykoupit a zbourat všechny domy v okolí ca 200m od nádraží (dle velikosti sídla, v Hradci třeba až k Labi) a udělat tam obří parkoviště. Když uděláte parkoviště pro 10, přijede jich 20. Když pro 20, přijede jich 30....
Další věcí je, čí a jak velké jsou ty přednádražní prostory.
A za poslední, proč by dráha měla podporovat parkoviště? Prostě máme trh a je to konkurence. Takže když si do tý plechovky vlezeš, tak si to na Dxx užij. A parkoviště pro zaměstnance má dnes snad každá firma.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Nechic
Čtvrtek, 02. května 2019 - 14:00:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 4-2010
doporučuji exkurzi do Polska. Taková Wlosczowa polnoc má parkoviště o kterém se nám v ČR u nádraží ani nesní a zadarmo.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 14:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3754
Registrován: 3-2006
mot:
"Takže nejlepší bude vykoupit a zbourat všechny domy v okolí ca 200m od nádraží (dle velikosti sídla, v Hradci třeba až k Labi) a udělat tam obří parkoviště. Když uděláte parkoviště pro 10, přijede jich 20. Když pro 20, přijede jich 30....
Další věcí je, čí a jak velké jsou ty přednádražní prostory.
A za poslední, proč by dráha měla podporovat parkoviště? Prostě máme trh a je to konkurence. Takže když si do tý plechovky vlezeš, tak si to na Dxx užij. A parkoviště pro zaměstnance má dnes snad každá firma.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)"

Takže dráha plánuje jiný model poslední míle? Proč ne dovoz od dveří ke dveřím, jen mi to nějak ekonomicky pokulhává. On totiž, když už do té plechovky vleze z ní může vylézt až na konci cesty a ne na nádraží.[wink]
Parkoviště pro pracovníky, není povinnost zaměstnavatele. Pořád se bere auto jako luxus i když je to "Socka", zvlášť k přihlédnutím k základnímu tarifu ČD a nunosti, dostat se z nádraží a na nádraží (což jsou další náklady). Příklad PB-Beroun 125 Kč zpáteční + 2x12 Kč MHD (spíš ale aspoň jedna cesta taxík (100Kč po Berouně), tak si to porovnejte se spotřebou auta (2x40km).[sad]

Ještě, že platí ten PID.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 14:40:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19115
Registrován: 5-2002
Libcha: Ve výsledku by to ale dopadlo tak, že spousta vlaků by projela všechny zastávky a pak pět minut hnila v následné větší stanici; významné množství vlaků by pak zastavilo třeba ve všech a nabralo 10 minut zpoždění.
A nebo by to taky mohlo dopadnout tak, že by se zastavování všude stíhalo a v případě nezastavování by vlak jel piánko.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 14:44:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4063
Registrován: 5-2004
ad mot a další: P+R není nesmysl jako konkurence, ale čistě geometricky-logisticky: místo na parkoviště něco řešící velikosti (aby naplnilo alespoň jeden vlak denně, třeba) je akorát uprostřed ničeho, kde může být jen těžko nějaký jiný důvod s rychlíkem zastavovat. A přestupovat z auta na zastávkový vlak dává smysl leda když to není daleko do města, v němž je problém zaparkovat (tedy ± třeba Mstětice).
Čtvrtek, 02. května 2019 - 17:17:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1380
Registrován: 11-2005
Hajnej:
"A nebo by to taky mohlo dopadnout tak, že by se zastavování všude stíhalo a v případě nezastavování by vlak jel piánko."

Což by tím pádem nepřineslo efekt rychlejší přepravy cestujících, ani efekt zrovnoběžnění GVD ke zvýšení kapacity tratě (třeba Bezpráví).

Neříkám, že je tlačítko na znamení úplná blbost, ale byla by to spíš malá pomoc než nějaká revoluce v regionální obsluze.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 18:41:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 12-2018
Takže nejlepší bude vykoupit a zbourat všechny domy v okolí ca 200m od nádraží (dle velikosti sídla, v Hradci třeba až k Labi) a udělat tam obří parkoviště. Když uděláte parkoviště pro 10, přijede jich 20. Když pro 20, přijede jich 30
Takže nejlepší je argumentace ad absurdum "všechno zbourat" jako důkaz, že šotoušsko-železničářský "boj proti automobilismu" je správně. A tak všichni v té "plechovce" pojedou "plechovkou" až do cíle, čímž se dostáváme do dnešního stavu výhodnosti D10 proti 070, jejíž modernizace tím pádem není až tak úplně nutná, q.e.d.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 19:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 98
Registrován: 4-2018
Je někde nějaký přehled všech nočních vlaků (lůžka) jezdících přes ČR? Na webu ČD nemohu nic najít.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 19:19:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 7-2017
Nebystrý: já to "neparkování" neobhajuju. Ale vedle nádraží vlevo jsou kšeftaři, vpravo je to obecní, z druhé strany soukromý a co asi s tím chcete dělat? Navíc když cesta k vlaku bude přes obec, tak proti zvýšenému provozu začnou protestovat místní (a vůbec se jim nedivím). A teď raďte, když jste tak chytří.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 19:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9850
Registrován: 6-2004
a navíc by každá z jednotek hnila hodinu v obratové stanici.

nejen úklid, ale i odpočinek fírovi, četě, nesmyslně ostré obraty téměř všude často fungují jen když vše funguje... navíc obratovými stanicemi nejsou uzly, kde je větší možnost "všeho", nýbrž "díry", kde vlastně není nic... tento model je např. na 310, 275 a jistě i jinde...
Čtvrtek, 02. května 2019 - 19:33:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5415
Registrován: 6-2010
Je někde nějaký přehled všech nočních vlaků (lůžka) jezdících přes ČR? Na webu ČD nemohu nic najít.

Ne, ČD nemají žádný přehled nočních vlaků [ko][angry] Hezky to mají na Slovensku

Pomoci může řazení vlaků EN a NJ
Čtvrtek, 02. května 2019 - 20:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12807
Registrován: 8-2004
Nechic:
Ale upřímně řečeno 2 páry špičkových nadvlaků by 030 mohly pozvednout ještě dál
[crazy]
Jedni se pohoršují, že trať odpovídá mobilitě roku 1985 a jiní navrhují návrat v zásadě tím směrem (k náhodným výstřelům).[biggrin][crazy]
Portáš:
"trať z Prahy do Liberce s JD ideálně 40 minut"
[rofl]
Libcha (1378):
[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 02. května 2019 - 20:52:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1381
Registrován: 11-2005
ad lůžka: ono to není potřeba mít nějak extra shrnuté, když se to dá dát prakticky zpaměti [happy] Kromě zmíněné kategorie EN a páru NJ 456/457 jezdí ještě prešovské lůžko na EC 282/283; snad se dá započítat i R 402/403; nakonec je tu IC 572/573, ale to už víš po prozkoumání těch EN...
Nesni
Čtvrtek, 02. května 2019 - 21:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 6-2014
přehled všech nočních vlaků (lůžka) jezdících přes ČR
A taky R 408/409. Lůžkové vozy veze, v noci jede, i když přes ČR jede přes den. A pokud za lůžka pokládáme i takto marketingově nazvaná lehátka, tak ještě noční Regiojet.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 21:27:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3649
Registrován: 5-2002
Ale vedle nádraží vlevo jsou kšeftaři, vpravo je to obecní, z druhé strany soukromý
A úplně u nádraží je ruina skladiště, u ní dávno nepoužívaná plocha, pak hafo zrezlých kolejí...
je akorát uprostřed ničeho, kde může být jen těžko nějaký jiný důvod s rychlíkem zastavovat. No jak kde. Třeba v tom Liberci (teda ne, že by tam P+R přitáhlo davy lidí do vlaku...) - z jedné strany nádraží ošuntělá skladiště, z druhé plocha, co je na ní nějaký bordel (snad hasiči) - přitom tohle by se dalo přesunout někam dál, klidně do prostoru bývalého nádraží ÚTD. V Turnově je vedle nádraží prostor, kde se kdysi něco skládalo, a za nádražím by se asi místo našlo (jo, bylo by potřeba prodloužit plánovaný podchod až za nádraží), Boleslav je případ sám o sobě - tam by odlehlosst nádraží mohla být výhodou, ve Všetatech není problém a v Neratovicích by se snad podařilo nějaké místo vyškrábnout u jižního zhlaví. To jen pro ilustraci, když se tu mluí o spojení Prahy a Liberce, ale jinde to snad tak odlišné nebude.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 21:34:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14926
Registrován: 10-2004
Hroch: Nechápu, proč vás pohoršuje posilový špičkový vlak, který zkrátí interval základní linky na polovinu v období, kdy je podstatně větší poptávka, jen projede některé zastávky navíc. Stejně by vás měly urážet špičkové spěšňáky, turistické nesystémové vlaky (Kokořínsko, rekreační zrychlenky ze Sázavy, různé cyklovlaky...) nebo takové troufalé nesystémovosti jako Opavany. Jenže takový nesystémový vlak, vedený jako bonus nad rámec systému, skutečně dokáže nabídku pozvednout dál, protože cílí na konkrétní vysokou poptávku ve velmi krátkém období, která by se jako linka provozovat nevyplatila.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 21:43:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1483
Registrován: 7-2017
Orky:
"Hroch: Nechápu, proč vás pohoršuje posilový špičkový vlak, který zkrátí interval základní linky na polovinu v období, kdy je podstatně větší poptávka, jen projede některé zastávky navíc. Stejně by vás měly urážet špičkové spěšňáky, turistické nesystémové vlaky (Kokořínsko, rekreační zrychlenky ze Sázavy, různé cyklovlaky...) nebo takové troufalé nesystémovosti jako Opavany. Jenže takový nesystémový vlak, vedený jako bonus nad rámec systému, skutečně dokáže nabídku pozvednout dál, protože cílí na konkrétní vysokou poptávku ve velmi krátkém období, která by se jako linka provozovat nevyplatila."

Hrocha pohoršuje cokoli, co je jen mírně mimo mez jeho přehnaně „racioálního“, bohužel až přespříliš přízemního, přístupu. Místo důvodů, jak něco aspoň částečně udělat, vám vysype vždycky jen důvody, proč to určitě nejde.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 21:45:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 7-2017
Brr: a jste si jistý, že ty věci ještě patří dráze nebo je nemá někdo "šikovně" pronajmutý?
Čtvrtek, 02. května 2019 - 22:04:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1002
Registrován: 8-2017
Orky: cílí na konkrétní vysokou poptávku ve velmi krátkém období, která by se jako linka provozovat nevyplatila.
A jeden pár denně se vyplatí? Jako možná pro hydry na dožití...
Jinak považte, že ten špičkový nadvlak taky musí někde křižovat, takže to buď už nebude zas takový nadvlak, až bude někde čekat 10 minut na křižování, nebo mu půjde všechno z cesty a pak chudáci cestující v regionálce.
Čtvrtek, 02. května 2019 - 22:13:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1484
Registrován: 7-2017
M250: Neopomínal bych osvědčené české pravidlo, že „funguje až důkaz průserem“… [sad][crazy]
Čtvrtek, 02. května 2019 - 22:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14927
Registrován: 10-2004
M250.0: Spičkových vlaků v naší síti jezdí mraky a jezdí z toho důvodu, že poptávka se během dne i týdne značně mění. Stačí se podívat na příměstkou dopravu třeba kolem Prahy, kde některé elefanty odjedou dva, tři páry za den a zbytek prostojí v depu. Tam, kde špičkové posily nejsou, tak se v řadě případů případů připojují množství posilových vozů.
A co s týká eventuelních posilových vlaků na 030, tak pokud jsem zaznamenal, tak zde většinově bylo odsouhlaseno to, aby současné rychlíky na 030 radši hnily v každém uzlu 5-10 minut a měly přípoje, než aby jely rychle. To dává prostor na to, aby odkřižovaly se špičkovými posilami s menším množstvím zastávek a ty neměly vliv na celkové jízdní doby. Jen by nehnily 10 minut třeba v Brodě a tam byly jen 5 minut a zbylých 5 minut odstály ztřeba v Semilech, Košťálově nebo Horce.
Pátek, 03. května 2019 - 00:21:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3279
Registrován: 5-2002
Do jisté míry posilové vlaky nemusí stát soupravy. Dokud bude požadavek na údržbu během dopoledního sedla, tak z N jednotek v oběhu třeba 1-2 "stojí na údržbě", ale to třeba jen mezi 8 a 14 hod., může tedy udělat ještě v ranní a odpolední špičce 1-2 obraty. Takže v pár nejsilnějších směrech (v rámci nějaké sítě) to ani není "neekonomické". No a pro pár "druhých nejdůležitějších" směrů bude vždycky platit, že "nějakých pár starých vozidel zbylo, ale na šrot to ještě úplně není".
Horší to bude s personálem...
Pátek, 03. května 2019 - 09:34:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1003
Registrován: 8-2017
Orky: Obecně je to hezké, reálně jde vždy o to, jak to půjde nakreslit. Rozrubávat osobáky ve špičce kvůli jednomu nadvlaku je podle mě chyba, takže uvažme Os, jak jsou. Logicky bych očekával požadavek na proklad toho nadvlaku s rychlíky, což je zhruba čas, kdy jede regionálka. Tu by asi bylo možné předjíždět ve Staré Pace (bez zastavení - chybí perón), ale znamenalo by to utáhnout jízdní doby těch Os (u Jaroměř - Paka by to šlo, tam jsou JD počítané na šukafon s vlekem, přičemž regína by to určitě dala rychleji; na druhou stranu by to možná taky vyšlo, ale bez rozhradlování přilehlých úseků by to bylo napnutý jak kšandy). Takže s Os kříž Bílá Třemešná a Železný Brod, proti R pak zřejmě Hodkovice, s Os Jeřmanice. Pokud to má být jeden pár denně, tak věřím, že by se podařilo znásilnit nějak minutové polohy, aby se to vlezlo. Jakmile by jich ale mělo jet víc, tak už se obávám, že je nemáte kde vykřižovat vzájemně a ty minutové posuny se Vám vrátí v té další dvouhodině. Jako kritický vidím hlavně úsek po 031, kde musíte křižovat se stávajícími R v Předměřicích, z čehož taky plyne, že na úseku HK - ŽB ušetříte nanejvýš kosmických 10 minut. Dál na Liberec to budou taky jednotky minut, dané křižováním s ostatními vlaky v Hodkovicích a Jeřmanicích (protože Rychnov - Liberec nestihnete, kdybyste se rozkrájel).
Pátek, 03. května 2019 - 10:15:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14928
Registrován: 10-2004
M250.0: Myslíte ty osobáky, které balancují na hraně zrušení, s posledním odjezdem ze Staré Paky o půl pátý se 4 hodinovými dírami? Je řada tratí, kde osobáky ustupují špičkovým posilám a ve špičkách jezdí v jiných polohách. Proč by to tak nemohlo být tady, obzvlášť, když by vazby ve Staré Pace zajistil tenhle posilový rychlík?
Pátek, 03. května 2019 - 11:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 369
Registrován: 9-2015
>> Portáš: Nevidím problém v tom, vzít auto a přijet do uzlové stanice, kde vlak staví, auto tam zaparkovat a pokračovat rychlým vlakem do cíle cesty.

Tak já ho příště vezmu, třeba Vám.

Nevím, jestli jste z města nebo vesnice, ale podle toho, co píšete, tipuji, že jste z polí. Z téhle strany pohledu je Váš názor opravdu legitimní. Bez auta se tam žít nedá a do města jedete tak, jak píšete (v praxi spíš jedete autem komplet). Z Pole1 do Pole2 jedete autem zcela jistě, veřejná doprava nic nenabízí a nabízet nebude.

Já zas žiju na druhém konci: ve velké aglomeraci. Vlastnictví auta je nesmyslná přítěž a otravuje a ztrpčuje život nejen okolí, ale i majiteli (až na 2-3 výjimky do roka, ale to je příliš málo než aby se to vyplatilo).
Kdy myslíte, že jsou v Praze větší dopravní zácpy? V říjnu nebo v květnu? Jsou v říjnu. Proč? Protože se počet obyvatel města zvýší o +3% - další porci nových náplav, které zvednou automobilový provoz o +15%, protože každý z nich přišel s představou, že jezdit autem je moderní. Teprve na jaře je líp, když se trochu zorientovali, jak žít.

Bohužel v rozhodujících pozicích (myslím si) při plánování infrastruktury a veřejné dopravy je generace páprdů, navyklých jezdit výhradně autem, s názory z 90-tých let, k nimž tahle změna atmosféry prostě už nepronikne. Důsledky jsou děsivé - co se mohlo pro železniční infrastrukturu udělat za evropské peníze se neudělá, budeme kvůli těmto omezencům dalších 30 let bez toho a až se krev přece jen obmění a jednou na rozvoj dojde, zaplatíme to všechno ze svého, Evropa už dávat nebude.

Likvidací lokálek nebo stanic na nich rozbijete síť, autobusy právě na těch územích s malým osídlením, malou frekvencí dopravy a fatálně převažující IAD nikdy fungovat nebudou. Ok, zatím je to malé procento území, tak holt pojedeme jinam než na Krakovec nebo na Mísečky, když tam nejede jediný autobus. Pokud ale bude stále víc lidí přinuceno vzít auto, bude to blbé: Pražák nepojede autem 2x5 km navíc, jako Vy. Pojede navíc 2x155. V té lokálce možná sedí 5 lidí, ale zapomínáte, že velká část jich vlakem přijela třeba 100 km. A chtějí vystoupit v Poli2, ne o 7 km jinde.
Pátek, 03. května 2019 - 11:30:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 370
Registrován: 9-2015
Ještě úvaha k IC busu Liberec-Kolín:
Teda pochybuju, že by se to vyplatilo, možná (pro začátek) s nějakým mikrobusem pro 24 (s rezervačním systémem ala Regiojet), ale i kdyby.
Vážný problém je, že IC bus do Kolína se rozhodně myslí jako přípoj na vlaky, a to bohužel z principu moc fungovat nemůže.
Snad z Kolína do Liberce, bus může počkat na příjezd vlaku.
Ale obráceně? Při dnešním stavu silnic? Kolik dáte rezervu? Dopravce to absolutně garantovat nedokáže, že dojede k určitému vlaku. Takže by se prostě jezdilo nějak intervalově a odhad rezervy by byl na vás. Ok, Brno, Olomouc, Ostrava by se asi vylepšilo - jelo by se prvním vlakem, ke kterému by to vyšlo. Jinam, kam se dá dostat jednou za 2 hod, by člověk musel přisadit tak velkou rezervu, že přínos by byl dost pochybný.
Pátek, 03. května 2019 - 11:51:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 11-2005
Mirek_Zv.:
"při plánování infrastruktury a veřejné dopravy je generace páprdů, navyklých jezdit výhradně autem"

Podpis.

Mirek_Zv.:
"Při dnešním stavu silnic? Kolik dáte rezervu? Dopravce to absolutně garantovat nedokáže, že dojede k určitému vlaku."

Máte nějaké osobní zkušenosti, nebo lépe podložené statistiky toho, jak moc nespolehlivá je autobusová doprava co se týče dodržování jízdních řádů? Já tedy jezdím autobusem tak středně málo, ale pocitově bych řekl, že se busy zpožďují řádově stejně jako vlaky. V naprosté většině případů jedou včas. Tam, kde bych se bál ujetí přípoje od busu, se budu bát i ujetí přípoje od vlaku.
Pátek, 03. května 2019 - 12:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1080
Registrován: 7-2017
A proč pro těch pár "přímých" lidí nezavést rovnou přímý bus Lbc-Brno a Lbc-Olomouc? Proč to tahat někam k vlaku do Kolína nebo Běchovic? (Praha je jiná kategorie)
Pátek, 03. května 2019 - 13:56:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 718
Registrován: 1-2014
mot:
"A proč pro těch pár "přímých" lidí nezavést rovnou přímý bus Lbc-Brno a Lbc-Olomouc? Proč to tahat někam k vlaku do Kolína nebo Běchovic? (Praha je jiná kategorie)"

Řekl bych, že na nějaké soc busy pro osoby asijské velikosti, není všeobecně nikdo zvědavý.
P.S. Nemyslel jsem tím přirození...
Pátek, 03. května 2019 - 13:58:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3424
Registrován: 9-2003
Mot, Mirek_Zv.: Magoři. Nezabloudili jste sem z padesátek? To bylo v módě vnímat IAD jako konkurenci Dráze s velkým D a škodit si navzájem.
NOBLE BRICKS
Pátek, 03. května 2019 - 15:04:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3756
Registrován: 3-2006
Ad S4991023: Nepoužíval bych tak silných slov.
Bohužel postoj vnímat vše co není "můj" dopravní prostředek, jako konkurenci je silně zakořeněn v myšlení to nejen u "Dráhy", ale i u tzv. "konkurence".

Pokud toto nepřekonáme a nebudeme považovat dopravu, jako celek,bude docházet jen ke zbytečným rozporům a nikdy nemůže vzniknout systém, který umožní, vždy vybrat, tu optimální přepravu.

Zvláště dohadování, co je ekologičtější doprava je zbytečná, protože z logiky věci, je nejekologičtější přeprava, ta která se nemusí uskutečnit.
Pátek, 03. května 2019 - 15:28:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1082
Registrován: 7-2017
S499: Sám jsi magor. Kolik v těch padesátkách asi jezdilo IAD?
Pátek, 03. května 2019 - 15:29:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19118
Registrován: 5-2002
MZv: Kdy myslíte, že jsou v Praze větší dopravní zácpy? V říjnu nebo v květnu? Jsou v říjnu. Proč? Protože se počet obyvatel města zvýší o +3% - další porci nových náplav, které zvednou automobilový provoz o +15%, protože každý z nich přišel s představou, že jezdit autem je moderní. Teprve na jaře je líp, když se trochu zorientovali, jak žít.
A nebo taky ne...
Ono je totiž těch vlivů víc: v první půlce roku je zvykem dělat delší opravy a podobné akce (aby byla větší jistota, že se stihnou), takže je stav ustálenější a doprava nějak funguje. Pak přes prázdniny spousta lidí každoročně ubude na dovolené, to se projeví taky a nastává letní dopravní selanka, kdy je Praha lépe prostupná.
No a na podzim se zas sejde návrat do pracovního procesu s větším množstvím rychleji se střídajících akcí, takže vypukne větší zmatek.

Možná by pro mého předpisatele bylo lepší investovat čas strávený nasazováním psích hlav náplavám do důkladnějšího studia výlukových informací, aby zase nezůstal trčet někde v Kotěhůlkách, protože netrafil na zastávku NAD... [crazy]
Pátek, 03. května 2019 - 15:30:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19119
Registrován: 5-2002
mot: Kolik v těch padesátkách asi jezdilo IAD?
To přijde na to, ve které zemi... [proud]
Pátek, 03. května 2019 - 16:19:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 537
Registrován: 7-2017
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/vlakova-trat-cejc-hodonin-kraj-s kolaci.A190503_473747_brno-zpravy_krut

Kraj změnil názor, starou lokální trať kvůli rozvozu školáků zachová
Pátek, 03. května 2019 - 16:54:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1083
Registrován: 7-2017
Hajnej: tak snad se bavíme o místních končinách.
Pátek, 03. května 2019 - 17:52:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 710
Registrován: 10-2010
K relaci Kolín - Liberec: nabízí se třeba přirovnání k před pár lety zavedenými linkami Arrivy z Brna (AN Grand) na střední Moravu, Brno - Kroměříž - Přerov a Brno - Prostějov - Olomouc.
Pátek, 03. května 2019 - 18:18:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3758
Registrován: 3-2006
mot:
"S499: Sám jsi magor. Kolik v těch padesátkách asi jezdilo IAD?"

Ta řevnivost je už od samého počátku, na množství provozovaných vozidel nezáleží.
Viz zde názor druhé strany z roku 1922 odkaz

Mimochodem ten inž. Lamač to asi musel schytat.[rofl]
Pátek, 03. května 2019 - 18:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12715
Registrován: 5-2004
Někdy v devadesátkách jezdil rok (nebo dva?) v pátek a neděli do Kolena, v so, po ráno z Kolína Sp do Liberce a kasovní trhák to tedy nebyl. Stejně jako zaniklá (mám dojem že nadvakrát, před pár lety se to tuším někdo pokoušel křísit) buslinka Liberec - Kolín. Ta samozřejmě obsluhovala i Boleslav, Nymburk a Poděbrady čímž nebyla z nejrychlejších, nicméně nemám dojem že by zrychlení o nějakých 15 minut při vynechání mezizastávek přitáhlo davy.

Kde tedy berete předpoklad že by to bylo nějak extra vytížený? Tak možná jeden pár pá z Kolínba a ne do Kolína a to ještě mimo prázdniny...
Pátek, 03. května 2019 - 20:02:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3879
Registrován: 9-2007
To ten malý přehled jenom hrajete, nebo opravdu nevíte o tom, že Leo Expres i RegioJet už dávno na autobusových přípojích staví svůj byznys? [crazy]

Ke zbytku později.
Pátek, 03. května 2019 - 21:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12812
Registrován: 8-2004
Orky:
"Nechápu, proč vás pohoršuje posilový špičkový vlak, který zkrátí interval základní linky na polovinu v období, kdy je podstatně větší poptávka, jen projede některé zastávky navíc."
Já se především pozastavuji nad tím, že všichni zaručeně vědí, že je třeba tím provazem někam táhnout, ale každý táhne na jinou stranu. Jestli by nebylo lepší to třeba nechat být.
A také nevěřím na nějaký univerzálně správný čas, který bude vyhovovat pro ten Nechicův nadvlak podstatnému množství zákazníků. (Podobně jako nevěřím na nějaké jediné správné (alespoň tak od 80.let vyježděné) časové polohy kdekoliv jinde.)
Mořepetr:
"Pokud toto nepřekonáme a nebudeme považovat dopravu, jako celek,bude docházet jen ke zbytečným rozporům a nikdy nemůže vzniknout systém, který umožní, vždy vybrat, tu optimální přepravu."
[ok]
Petr_vlček:
"buslinka Liberec - Kolín. Ta samozřejmě obsluhovala i Boleslav, Nymburk a Poděbrady čímž nebyla z nejrychlejších, nicméně nemám dojem že by zrychlení o nějakých 15 minut při vynechání mezizastávek přitáhlo davy"
Párkrát jsem tuto linku v minulých letech využil a žádné terno v obsazenosti to nebylo. (Ale byla to šance být ze středního Polabí v Liberci rozumně na půl desátou - desátou.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 03. května 2019 - 23:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1004
Registrován: 8-2017
Orky: Ty sice taky, ale kromě toho i ty, na které uzavře (nebo už možná uzavřel) Liberecký kraj smlouvu na 10 let a ty zajišťující hradecké příměsto. S těmi Vámi zmíněnými je co do časových poloh asi nejmenší problém.
Sobota, 04. května 2019 - 00:00:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3881
Registrován: 9-2007
Hroch:
"Jestli by nebylo lepší to třeba nechat být."
Jo, zahoďme všechny ambice, vys.. se na všechnu snahu tvořit funkční a přívětivý systém veřejní dopravy, nejlepší je nechat problém hořet dál. Jak se u nás na východě říká, Nehas co tě nepálí... [crazy] Nebo to myslíte tak, že to za nás, optimistické nadšence, vyřeší odborníci? Stejně jako v Praze linku 125, metro C o víkendu a celodenně v úseku Ládví - Letňany, Áčko na Petřiny a do Motola, VRT Norimberg - Lipsko/Halle a vůbec všechny další projekty, které zcela předčily nějaké studie a odhady (zřejmě velmi střízlivých) odborníků o tom, jak budou využívány? To fakt chci tak moc, když mi nevyhovuje posun ze stavu 1860 do stavu 1960?
Sobota, 04. května 2019 - 00:47:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 7-2017
Jeden obrázek pro Hrocha. Vycházíte z těch dat, která jsou reprezentována červenou (vaše „realita“) prot realitě (modrá). Víc nebudu komentovat.