Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 06. 01. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 06. 01. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pružinskij
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 10:10:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3242
Registrován: 4-2015
Jenže dominující budou ti, co tam končí a jezdí nějakým tím metrem do města.

Řízení Superb je pohodlnějí než se vyvalovat v ECčku? To tedy těžko.
West code was broken.

Nechic
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 10:14:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2391
Registrován: 4-2010
RadekŠ: Minimálně, aby to stálo za úvahu a samozřejmě pak už záleží odkud jste. Ale snažím se tu naznačit, že uvažovat o nočních relacích jako Budapest, Berlin, Krakov apod. mi přijde trochu jak z první půlky minulého století. U relací do nějakých 700km většina lidí jinak než o autu skoro ani neuvažuje, rozhodně ne v rámci služebky. Výjimkou mohou být relace, kam to lítá tak často, že je letadlo skoro jak MHD a ceny jsou sražené na absolutní minimum. Tedy Londýn,Brusel,Milan.
Pružinskij
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 10:15:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3243
Registrován: 4-2015
Je to tam 820 km, to budu u nich ultra-klidnou jízdou "s prstem v nose" před večeří i s rezervou kdyby byla na Autobahn nějaká Stau.
To jste dobrej - to Vám ukazuje nějaký ten viamichelin, ne? Reálně bude těch stau hned několik, protože za oknem mám zataženo, vítr, může nasněžit, je pod nulou, a třeba počet částečných uzavírek taky nebude jedna dvě. Jo, v neděli ráno s prstem v nose a nohou na plynu (= tzn. furt pozornost kdy dojedete nějakýho kochače okolí). Teď mi ukazuje Vary - Liege nějakých 7 hodin - to je ovšem nereálný ujet, pokud nechcete dorazit úplně vorvanej, hladovej a nebudete mít zatracený štěstí na nulový kolony, nehody a desetikilometrový zúžení do jednoho ucpanýho pruhu.
West code was broken.

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 10:59:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8699
Registrován: 4-2003
Řízení Superb je pohodlnějí než se vyvalovat v ECčku? To tedy těžko.

A to EC Vám staví za humnama a nebo Vám staví 30-40-80 kilometrů od baráku a musíte se tam nějak dostat. Řeč totiž byla o území ČR plošně.

to Vám ukazuje nějaký ten viamichelin, ne?


Ne, já jsem tohle či podobný trasy už párkrát jel, dyť je to komplet po dálnici (pokud uvážíme počátečních a konečných 10 km a absenci SZ dálničního okruhu Prahy). Teď tu byli a bylo to za 11 hodin, vč. stání hodinu a půl před Rudnou, 1/12 cesty silný déšť.

---------------
PS: Tady nejde o žádnou obhajobu automobilový/letecký dopravy, jen pokus ukázat jak uvažují odhadem tak 3/4 populace.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 11:00:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12460
Registrován: 5-2004
Ad auta na "dálkovou" služebku:
- to uvažujete s řidičem nebo že si bude řidičovat dotyčnej sám?
- a v tom autě máte zásuvky a wifinu? Protože občas mám ze zdejších debat dojem že bez toho není v dnešní době už vlak. No a pokud to i v tom autě máte ale nemáte schauffera tak z toho asi moc nepoužijete... O nějaký smysluplný práci cestou nemluvě - max o hubu neustálý telefonování a ti otrlejší čumění do mejlů a psaní sms (proč asi se čím dál víc auta potkávaj v protisměru...).

Modelovej zde již zmíněnej Krkov z Prahy:
Auto:
odjezd den předem někdy kolem druhý, nocleh a druhej den návrat po jednání někdy večer/v noci.
"Na otočku" to aby se vyjelo ráno kolem čtvrtý a pokud by to měl i s jednáním absolvovat jeden člověk za volantem tak "děkuju, nechci".

Vlak lůžkem na dvě noci - odjezd po večeři, návrat místo v noci další den ráno. Bonus - nejsem-li workholik tak podvečerní relax v Krkově i s večeří.

Že to nejde? Jezdili jsme takhle mockrát a vlak byl vyhodnocen jako optimální.

Budapešť na tom bude velmi podobně.

Na západ je to bohužel o autě neb chybí noční vlaky.

Letecky to je do štací jako ten Krakov nebo Budapešť (i Berlín) o ničem neb když se načte čas na cestu na letiště (s nutnou rezervou), čas na odbavení, let, než se vyleze z letiště a dojede do města je to někde na úrovni auta či vlaku nebo jen fousově pod.
Pružinskij
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 11:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3244
Registrován: 4-2015
Ne, já jsem tohle či podobný trasy už párkrát jel, dyť je to komplet po dálnici (pokud uvážíme počátečních a konečných 10 km a absenci SZ dálničního okruhu Prahy). Teď tu byli a bylo to za 11 hodin, vč. stání hodinu a půl před Rudnou, 1/12 cesty silný déšť.
Však ano, já tam jezdím pravidelně (tedy v SRN a většinou tranzit někam dál, do Belgie nemám moc důvodů jezdit). Je to komplet po dálnici a ty jsou nerozkopaný snad všude jinde, jen ne v SRN.
To i jinak zcela ujetý -HK- zde přiznává, že tím autem jezdí služebně jen po D5 do Norimberku k nádraží a dál vlakem.

Řeč totiž byla o území ČR plošně.
Tak to je snad jasné, že nikdo z nás nebydlí na nádraží.
West code was broken.

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 11:47:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8700
Registrován: 4-2003
ty jsou nerozkopaný snad všude jinde, jen ne v SRN.

Ale ono je to ve výsledku úplně jedno, jakejkoliv jiný způsob dopravy je x krát komplikovanější, n krát dražší a m krát neoperativnější.

načte čas na cestu na letiště

Z Vlčkohradu u Berounky, která je pár km od letiště, sídlo firmy je ještě blíž.

-----------------------------------------------------------------
Vono by stačilo pochopit dvě věci:

1) Každej jsme jinej a většina lidí nežije život Petra V., můj či kohokoliv jinýho, stačí se podívat na přepravní statistiky.
2) Noční lůžkový vlaky jsou určitě pro část klientely fajn, ale provozovatelům se to nerentuje a vypadá to že to dožívá. That's life.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 12:14:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 842
Registrován: 9-2016
RadekŠ:
"...právě tahle kombinace by NIKDY dotována neměla, protože převážíte obrovskou mrtvou hmotnost sem a tam a přínosy jsou nula..."
Tu hmotu budete převážet buď vlakem nebo po vlastní ose. Takže přínosy jsou celkem velké:
1) Omezení emisí (výfukové plyny, hluk, prach,...)
2) Bezpečnost (přeci jenom vlakem je to bezpečnější)
3) Vyšší využití kapacity dopravní cesty (autem většinou přes den, vlakem spíš v noci)
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 12:26:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3654
Registrován: 9-2007
Noční lůžkový vlaky jsou určitě pro část klientely fajn, ale provozovatelům se to nerentuje a (teda zatím naštěstí ne)vypadá to že to dožívá. That's life. [crazy] Tak co s tím?

Já po mnoha nekonečných diskuzích na toto téma už opravdu nemám potřebu přesvědčovat kohokoliv o smysluplnosti noční dopravy, neboť to stejně nikam nevede a myslím si, že to ani stejně tak nikam vést nemůže, protože jsme na DF, každý máme jiné názory, jinou hranici a "míru" a od toho tu ta diskuze je. Ale když už se používají nějaké argumenty, bylo by fér je vztáhnout obecně. Nebo ona snad je nějaká železniční linka, kterou není nutné dotovat, protože negeneruje žádné ztráty?

Asi nikdo (na tomto DF) nechce obnovit Meridiana nebo podobné hrůzy, jen nelze plošně říct, že všechny noční vlaky jsou zbytečnost a přežitek. To by asi taky stačilo pochopit k ukončení této snad už nekonečné diskuze. [happy]
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 12:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 843
Registrován: 9-2016
Nechic:
"Makus: Dnes se rozjíždí autopůjčovnový business v takových obrátkách, že obratně dostanete na nádraží auto jen kliknutím do telefonu. Taková věc může být součástí nákupu jízdenky. Mě spíš vadí, že není nějaký zjednodušený způsob jak přepravovat motorky/skútry."
Tak to vezmeme od domu k domu - rodina se dvěma menšími dětmi (nedej bože s kočárkem):
Vlastní auto (autovlakem): Nějak zavazadla nanosím a naskládám do auta. S jeho plným kufrem vjedu na vagón, sjedu a po ose dojedu do cíle. Tam je nějak do ubykace vynosím.
S vlakem + půjčeným autem: Vynosit zavazadla před dům, počkat na taxi, naložit, složit, nějak to dostat k vlaku, naložit, vyložit, nějak to dostat k půjčovně aut, naložit, vyložit. Tady je člověk limitován nosností svých zad [proud].
A to vůbec nemluvím o ceně.

Ono je něco jiného jet ve dvou dospělých a s dětmi.
Nechic
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 13:14:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2392
Registrován: 4-2010
RadekŠ,Pružinskij,PetrV: Také si spočítám, kdy to za to stojí a kdy ne, ale prostě většina lidí uvažuje tak, že pokud tam vede dálnice, tak to dá autem. Zvlášť ta Německá, která je symbolem neomezené rychlosti a vymáčknout ze svého auta maximum za firemní náklady? Kdo by odolal.

Vantju: Samozřejmě, jen na služebky už to bude náročnější. Letně, zimní noční vlaky určitě některé smysl mít budou. Stejně jako takový Hel nebo i ta Vídeň-Lvov pro dobrodruhy.

Makus: Potíž je v tom, že kvůli tomu nikdo nebude dotovat převoz vašeho auta, když ví, že si to můžete půjčit (a třeba i město dotuje půjčovnu) na místě. A co se věcí týče, jsou lidé, kteří dokáží cestovat s dětmi bez auta komplet a také unesou, resp. zminimalizují zavazadla. Ostatně pokud necestujete do pralesa, většinu věcí rychlé spotřeby koupíte na místě.
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 13:16:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8701
Registrován: 4-2003
To Makus:

Tu hmotu budete převážet buď vlakem nebo po vlastní ose.

Vagón s lokomotivou váží nula kilogramů a jeho reálné využití je 100 procent?[proud]

Vyšší využití kapacity dopravní cesty

Kapacita dopravní cesty je o tři řády jinde.[wink]

----
Hele to jsou úplně základní věci.

rodina se dvěma menšími dětmi

a s polovičkou na mateřský, s kolem baráku nedodělaným plotem, rozpadající se sedačkou v obejváku a potřebou dítěti koupit do pokojíčku stůl.... hele vyjma pár velmi slušně placených lidí či podnikatelů za vodou je tohle při pohledu na cenu pro většinu lidí naprostá scifi, protože se dycky najde důležitější výdaj.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 16:45:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3849
Registrován: 5-2004
Makus:
"Tak to vezmeme od domu k domu - rodina se dvěma menšími dětmi (nedej bože s kočárkem):
Vlastní auto (autovlakem): Nějak zavazadla nanosím a naskládám do auta. S jeho plným kufrem vjedu na vagón, sjedu a po ose dojedu do cíle. Tam je nějak do ubykace vynosím.
S vlakem + půjčeným autem: Vynosit zavazadla před dům, počkat na taxi, naložit, složit, nějak to dostat k vlaku, naložit, vyložit, nějak to dostat k půjčovně aut, naložit, vyložit. Tady je člověk limitován nosností svých zad [proud]. "
Kdysi jsem někde slyšel zákon velkých batohů: čím větší batoh, tím víc zbytečností se v něm dá na zádech táhnout. Cestováním s dětmi jsem zjistil, že funguje něco podobného s kufry: když víte, že jste limitovaní dvěma kufry (a případně spodkem kočárku), sbalíte se tak, abyste se do toho vešli. I přesto, že jste jinak schopni do mrtě vyplnit půl- až jedenapůlkubíkový kufr integrovaný v autě. [happy]
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 16:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18153
Registrován: 5-2002
Makus: Tu hmotu budete převážet buď vlakem nebo po vlastní ose.
Akorát že když ji povezu po vlastní ose, tak k ní nepovezu N-tinu z těch X tun vagónu...

Nechic: Zvlášť ta Německá, která je symbolem neomezené rychlosti a vymáčknout ze svého auta maximum za firemní náklady? Kdo by odolal.
Svatá prostoto... [crazy]
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 16:57:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 208
Registrován: 6-2016
Budoucnost noční dopravy vidím ve dvou možných scénářích:
a) noční vlaky vymizí úplně a nahradí je sedačkové noční spoje (model Německo)
b) noční vlaky pojedou v závazku veřejné služby (model východní Evropa)

U scénáře A povezou noční spoje soupravy denních linek v podobných časových polohách jako dnešní spací vlaky. U scénáře B se na dotčených relacích prodlouží poslední večerní/první ranní rychlíky o 1000 km dál a připojí se za ně lůžkové vozy. Aby vlak mohl dostávat dotace, bude zastavovat v každém okresním městě a sedačkové vozy budou bez povinné rezervace. V roce 2010 takto jezdil noční rychlík Silessia z Prahy do Krakova. Tyto noční vlaky přežijí na konvenčních trasách, na VRT pojedou sedačkové rychlovlaky.

Až dožijou vozy WLABmz, tak se jednoduše nakoupí ojetiny z Ruska (s úzkým průjezdním profilem) nebo se přímo objedná výroba dalších vozů v libovolné vagónce. V Rusku denní dálková doprava prakticky neexistuje, tam budou noční vlaky jezdit na věky věků. A počítám, že Rusové budou do Evropy kvůli prestiži posílat transkontinentální spoje typu Paříž nebo Nice i v příštích desetiletích, i kdyby na tom prodělali majlant. Vždyť před pár lety nakoupilo RŽD desítky zbrusu nových lůžkových vozů určených pro Evropu, takže je musí nějak využít.
Mladějov
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 17:01:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13394
Registrován: 3-2007
Pružinskij:
"
Tak to je snad jasné, že nikdo z nás nebydlí na nádraží."

Nikdy nevíš [proud][biggrin]
Mladějov
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 17:06:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13395
Registrován: 3-2007
>V Rusku denní dálková doprava prakticky neexistuje, tam budou noční vlaky jezdit na věky věků.

No, jakmile se to tam "utrhne" s nízkonákladovkama a trhem, tak bych nevylučoval evropský scénář. Zatím tomu ruský stát účinně brání.
Plus neochota/ nemožnost cpát tolik peněz do RŽD.
Jo, teď maj velkou sérii nových lůžek od Siemensu, takže 20 let vpoho vydržej, tuplem při mírně klesajících výkonech.
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 17:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 636
Registrován: 7-2017
Makus: Tu hmotu budete převážet buď vlakem nebo po vlastní ose.
Akorát že když ji povezu po vlastní ose, tak k ní nepovezu N-tinu z těch X tun vagónu...


Akorát že takový Peršing, na rozdíl od Oktávky, těch 100 kg nákladu navíc nepozná.
Mladějov
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 17:29:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13397
Registrován: 3-2007
Klíčová slova "N-tina..".

Jinak možná zbytečně akademická debata - kdy jste jel naposled lůžkem ? Doopravdy.
[wink]
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 17:33:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8706
Registrován: 4-2003
nebo se přímo objedná výroba dalších vozů v libovolné vagónce.

V tý době to nejpíš nikdo nebude vyrábět (čistě protože se technika na úrovni vhodné pro Evropu posune zase někam dál a enormní vývojové náklady poskočí o řád) a dopravci budou mít úplně jiný starosti.

noční vlaky pojedou v závazku veřejné služby (model východní Evropa)

Dovoluji si Vás upozornit, že v závazku veřejné služby je tam běžně i letecká doprava. Na jednoho cestujícího připadne takřka 1000 RUB státní podpory.

Uvědomte si, že důvod proč se tak jezdí vlakem v Rusku a ve východní Evropě je primárně nízká životní úroveň. Přeci nedává smysl aby se někdo trmácel dva dni vlakem, když může tři hodiny letět letadlem.

V USA/Kanadě zařvala většina vlakových spojení v 60. létech minulého století - s nástupem moderních letadel s dvouproudovými motory a nárůstem životní úrovně po WWII.


Rusku denní dálková doprava prakticky neexistuje, tam budou noční vlaky jezdit na věky věků.

Rusko nejspíš po ekonomický stránce nečeká bůhvíco, ale půlka dálkových vlaků tam může zařvat velice rychle. Část lidí přeleze nějakou kritickou příjmovou hranici, objeví se nový aerolinky a bude to.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 17:38:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8707
Registrován: 4-2003
takový Peršing, na rozdíl od Oktávky, těch 100 kg nákladu navíc nepozná.

Tzv. rozum "obyčejnýho člověka" v plný nahotě.[crazy][crazy][crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 17:38:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13398
Registrován: 3-2007
>moderních letadel s dvouproudovými motory

To je prosím pěkně zase co ? [lol]
Pružinskij
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 17:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3250
Registrován: 4-2015
V Rusku denní dálková doprava prakticky neexistuje, tam budou noční vlaky jezdit na věky věků.
Ale houbeles - kde můžou a má to smysl, taky přecházejí na klasické sedačkové vlaky (jo, z venku to šotouš nepozná, páč je to obvykle taky s prolisovanejma bočnicema...[proud]).
West code was broken.

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 17:44:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8708
Registrován: 4-2003
Pratt & Whitney JT9D (třeba).

U kapitalistů ve Wošingtnu maj takový muzeum, tam je to pěkně vysvětlený po stránce techniky i ekonomických souvislostí až po uniformy letušek i pro méně chápavé.[wink]

Česky to je třeba zde.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 18:01:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13399
Registrován: 3-2007
No já bych řekl, že pro to je vhodnější český výraz - nemám kdy hledat a ty zas máš za málo mi něco vysvětlovat, tak budu předpokládat, že jsi chtěl říci turbovrtulové.
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 18:17:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8709
Registrován: 4-2003
Správný český výraz je dvouproudový motor a má ho od dob B747, DC-10, L-1011 každý dopravní "proudový" letadlo. Jeho předchůdce - proudový motor - měla první generace proudových letadel (B707, DC-8).

Turbovrtulový motor je něco jiného.

Je to v tom Němečkovi (dneska klasika pro pamětníky; po odmyšlení o nezbytně nutného minima nánosu ideologického balastu).

Sorry za OT.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 20:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2984
Registrován: 12-2007
Stát by sice měl dotovat veřejnou dopravu, ale je zde určitá hierarchie priorit, které asi budou následující: Uvádím od nejvyšších po nejnižší:
1) Doprava žáků a studentů do škol v Česku,
2) Doprava lidí do zaměstnání v Česku,
3) Doprava lidí, kteří z různých důvodů - finančních, zdravotních, starších, nemohou pořádně využít IAD v Česku,
4) Doprava lidí za kulturou, sportem, rekreací apod. v Česku.
5) Přeshraniční a mezinárodní dálková doprava lidí v rámci podpory turistického ruchu, studentské výměny apod.
Mezinárodní doprava vždy bude podporována až po vnitrostátní dopravě. Z hlediska ekonomiky dopravy je mnohem lepší pro stát když už nějakou dálkovou dopravu podporovat, tak denní mezinárodní dálkovou dopravu, protože ve většině případu se využije i pro vnitrostátní dopravu. Protože ubytovací vlaky vnitrostátní dopravu nezajišťují, nemá pro stát smysl ji podporovat. Samozřejmě když si na sebe vydělá, tak jistě nikdo nebude mít proti ní námitky. Pokud se týká Ruska, to je rozlehlá zem, drtivá většina ubytovacích vlaků jezdí ve vnitrostátní dopravě. Vzdálenosti mezi stanicemi, zvláště v asijské části Ruska jsou obrovské, takže projetí mezi nimi vyžaduje více hodin. U nás,pokud by byla VRTka z Prahy až do Ostravy, tak bude problém, jak noční vlak z Prahy do Košic nastavit, aby např. z Ostravy nejel až po půlnoci a do Popradu nepřijel dejme tomu ve 4 hodiny ráno.
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 21:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3851
Registrován: 5-2004
RadekŠ:
"Dovoluji si Vás upozornit, že v závazku veřejné služby je tam běžně i letecká doprava. Na jednoho cestujícího připadne takřka 1000 RUB státní podpory.

(...)

V USA/Kanadě zařvala většina vlakových spojení v 60. létech minulého století - s nástupem moderních letadel s dvouproudovými motory a nárůstem životní úrovně po WWII. "
On i ten plošný nástup letectví v jůesej v 50.-70. letech byl zčásti daný něčím jako závazek veřejné služby. Ten se týkal pošty a kompenzace byly tak vysoké, že na [zadnice]ních linkách dopravci vůbec nemuseli ekonomiku přepravy osob řešit. Stejně tak investoval do letišť erár, železnice si tam naopak musí zafinancovat všechno od a do z samy, a z čehokoliv u trati jim státy s oblibou vyměřovaly daň z nemovitostí (což je jeden z důvodů, proč je tam tak málo tratí pod drátem). Mimochodem taky to mírně nesedí časově, boom letecké dopravy tam byl už v 60. letech, ale masový nástup high-bypass turbofanů až v 70. letech.

Jinak ta anglická terminologie turbojet/turbofan/turboprop mi přijde elegantnější než naše, více sebepopisující.
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 21:29:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8711
Registrován: 4-2003
Stejně tak investoval do letišť erár,

Což bylo jedině dobře protože to zvýšilo produktivitu. Jakej smysl mělo spát peníze do něčeho, co v těch dálavách přepraví lidi 10 x pomaleji a stačí na to výrobky o řádově nižší přidaný hodnotě, který umí udělat kdekoliv? Oni dovedli B52->B707->B747 zužitkovat naprosto dokonale.

týkal pošty a kompenzace byly tak vysoké

Pokud se nepletu, tak to +-tehdy ekonomicky ustoupilo do pozadí.

Mimochodem taky to mírně nesedí časově,

Ano, vědomě jsem to zjednodušil.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 22:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 638
Registrován: 7-2017
Mimochodem taky to mírně nesedí časově,
Ano, vědomě jsem to zjednodušil.

takový Peršing, na rozdíl od Oktávky, těch 100 kg nákladu navíc nepozná.
Tzv. rozum "obyčejnýho člověka" v plný nahotě.[crazy][crazy][crazy]

Vy jste dobrý demagog. Používáte to, co se vám hodí do krámu.
Pátek, 04. ledna 2019 - 08:27:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8712
Registrován: 4-2003
Vy jste dobrý demagog.

Ano. Člověku, který není schopen poznat podstatný od nepodstatnýho se to tak může jevit.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 04. ledna 2019 - 16:10:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18157
Registrován: 5-2002
mot: Akorát že takový Peršing, na rozdíl od Oktávky, těch 100 kg nákladu navíc nepozná.
Když pojede čtyřčlenná rodina autovlakem, tak do vlaku nastoupily bezmála 2 tuny.
No a když táž rodina pojede oktávkou bez autovlaku, tak si s sebou nebere 5 tun z lůžkáče a cojávím 3 tuny z autovozu.

Pokud mám tedy srovnávat varianty "přidat lůžko a autovůz" vs. poslat pár aut s lidma po vlastní ose, tak to ve výsledku není až zas taková hitparáda, aby se to muselo dotovat.
Pátek, 04. ledna 2019 - 16:18:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18158
Registrován: 5-2002
ML: budu předpokládat, že jsi chtěl říci turbovrtulové
Nejspíš nechtěl, ten má tak nějak "normální" vrtuli.
U dvouproudového motoru jsou vrtulí ty lopatky, který vidíš zepředu. Ale za nimi se vzduch dělí dvou soustředných proudů (odtud název), přičemž vnitřní část jde do motoru a vnější ten motor (a jeho výstupní plyny) chladí.

DJ: anglická terminologie turbojet/turbofan/turboprop
Podobně jako ve francouzštině lanovky: téleferique/télecabine/télesiége...
Pátek, 04. ledna 2019 - 17:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8716
Registrován: 4-2003
, tak si s sebou nebere 5 tun z lůžkáče a cojávím 3 tuny z

A to celé ještě vydělit využitím, což bude méně než 50 %, čili najednou to není 8, ale 16 tun.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 04. ledna 2019 - 22:18:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 454
Registrován: 7-2017
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/7135-Zidlochovicke-nadrazi -ceka-zmrtvychvstani/

ŽIDLOCHOVICKÉ NÁDRAŽÍ ČEKÁ ZMRTVÝCHVSTÁNÍ

Až se právě začínající rok přehoupne do finále, přesněji řečeno až přijde železniční nový rok, přibude v jízdních řádech nová železniční trať. I když, přesnější je, že se po dlouhých desetiletích zase jedna trať do jízdního řádu vrátí. Ptáte se která a kde? Prozradím. Je třeba se podívat do mapy na jih Moravy. Už letos bude možné si koupit jízdenku na vlak do Židlochovic.
Pátek, 04. ledna 2019 - 23:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2985
Registrován: 12-2007
Z_F_J: Trať asi bude mít číslo 253. A myslím, že rok na to budou jezdit z Brna elektrické vlaky po modernizované a elektrizované trati až do Hustopeče u Brna.
Sobota, 05. ledna 2019 - 09:47:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 5-2004
Wagon: a proč 253? To spíš bude začleněna do tabulky tratě 250.
Jsou to TY Hustopeče. Čili "do Hustopečí".
Sobota, 05. ledna 2019 - 10:36:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2987
Registrován: 12-2007
Jirka_p: Samozřejmě je možné, že trať bude začleněna do tratě č. 250. Ale tam by potom měla být začleněna i trať do Hustopečí, protože pokud bude elektrizovaná, tak její elektrizace má význam pouze tehdy, pokud na ní budou jezdit vlaky z Brna. Je ale otázkou, zda nebudou až příliš nafouknuté tabulky tratě č. 250. Jinak nikdy si nejsem jist, zda názvy obcí končící na "e" jsou v jednotném nebo pomnožném čísle. Tak jsem uvedl jednotné číslo.
Sobota, 05. ledna 2019 - 15:15:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 455
Registrován: 7-2017
Nejdřív Židlochovice, pak tedy i Hustopeče ? Zajímavé. Teď se ještě ozvou Pohořelice [happy]
Sobota, 05. ledna 2019 - 17:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 627
Registrován: 1-2014
Když už se mají drátovat takové cancoury, kvůli nimž bude nakonec R linka Brno-BV-OC vymetat i další díry po trati do Břeclavi [sad] jednoho zamrzí, že se raději postupně nezapichují sloupy z Břeclavi do Mikulova a na Znojmo [uhoh]

Tady se ukazuje, že krajská objednávka dělá hodně a SŽDC korunu pustí. Příkladem budiž plánovaná modernizace Otrokovice-Zlín-Vizovice, Olomouc-Uničov a pod.


(Příspěvek byl editován uživatelem Portáš.)
Sobota, 05. ledna 2019 - 17:16:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8550
Registrován: 5-2007
Tabuľke trate 250 by prospelo hlavne rozdelenie v Brne na hl.n.

Portáš: Drátovanie tých cancourov má na rozdiel od trate na Znojmo zmysel.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Sobota, 05. ledna 2019 - 17:48:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 3-2018
Rychlíky nic vymetat nemusí. Os můžou jezdit pásmově. Brno-Židlochovice, Brno-Hrušovany-Hustopeče/Pavlovice.
Sobota, 05. ledna 2019 - 20:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8553
Registrován: 5-2007
mic: Nemusia, ale budú [proud]
Sobota, 05. ledna 2019 - 20:54:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2988
Registrován: 12-2007
Asdf: Tabulce tratě 250 by prospělo, kdyby podobně jako na tratích okolo Prahy - 011, 171, 173 a 221 došlo k oddělení dálkových vlaků od regionálních a místo přípojů v Břeclavi do Vídně a v Kútech do Bratislavy byly obnoveny tabulky pro mezinárodní dálkovou dopravu.
Sobota, 05. ledna 2019 - 21:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6640
Registrován: 12-2011
Neprospělo. Prospělo by rozdělení v Brně psáno výše, současný stav je jen historický pozůstatek. Mezinárodní tabulky jsou rovněž přežitek. Kdo potřebuje tabelární jízdní řád dané relace v zahraničí (šotouš), ten si ho dokáže najít.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 05. ledna 2019 - 22:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 12-2007
intelpetr: Jenže než najdete tabelární zahraniční řád, tak to chvilku trvá. Jinak u trati 250 problém spočívá v tom, že zatímco rychlíky a expresy jedou v trase Praha - Česká Třebová - Brno - Břeclav, tak regionální vlaky jedou v trase Žďár nad Sázavou - Brno - Vranovice anebo v trase Tišnov - Brno - Břeclav. Čili pro regionální vlaky by nejvíce vyhovovala tabulka - Žďár nad Sázavou - Brno - Břeclav, zatímco pro dálkovou dopravu Praha - Česká Třebová - Břeclav a Praha - Havlíčkův Brod - Brno. Tabulkám dávám dost přednost proto, protože na první pohled si rychle zjistím řadu přímých spojů mezi bodem A a B, a někdy dále využiji vyhledání spojení. Ale tam nemám jistotu, že dostanu optimální spojení.
Neděle, 06. ledna 2019 - 13:03:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8556
Registrován: 5-2007
Wagon: Tabelárne CP nemá hlavne zmysel používať pre čokoľvek iné, než pre rýchle vyhľadanie odjazdu vlaku v bezprostrednom okolí bydliska alebo inak známom prostredí, kde je človek častým cestujúcim. Ale plánovať na nich dlhšiu cestu, do neznámeho prostredia, a kór ešte do zahraničia, je neuveriteľné riziko, pretože sa tabuľky neaktualizujú, alebo aktualizujú nedostatočne.

Takže po vyhľadaní spojenia v tabelárnom CP dnes musí beztak nasledovať ešte kontrola reálnosti spojenia vo vyhľadávačoch, kvôli zmenám a výlukám. Ak to človek neurobí, riskuje, že ostane niekde v Jaroměři, pretože v KJŘ nie je napísané, že ak chce ísť človek do Liberca, musel do autobusu prestúpiť už v Hradci Kráľovej.
Neděle, 06. ledna 2019 - 14:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 12-2007
Asdf: A proč se tabulkové jízdní řády neaktualizují? Nikdo už nechce návrat k papírovým jízdním řádům a k jejich přelepování, ale snad není žádný problém je upravit v elektronické podobě na webových stránkách SŽDC. Jistě rychlá aktualizace způsobená neočekávanou kalamitou, poškozením trati není možná, ale myslím, že na aktualizaci tabulkových jízdních řádů s výjimkou přípravy nových jízdních řádů na podzim by zcela postačoval jeden pracovník SŽDC.
Neděle, 06. ledna 2019 - 16:02:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 3-2015
Tak hlavně v elektronické podobě to chce úplně něco jiného, než co zveřejňuje SŽDC na svých stránkách. To je názorná ukázka toho, jak se digitalizace dělat nemá. Namísto nalezení vhodného elektronického formátu, se 1:1 přenese to, co bývalo na papíře. Jenže to, jak to bylo na tom papíře, bylo do značné míry určeno tím, že to bylo na papíře.
Neděle, 06. ledna 2019 - 16:11:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 232
Registrován: 3-2007
Wagon
Udržování tabulek HB - Břeclav jsem na kritizoval už v roce 2000.Přesněji řečeno psal jsem tu kritiku přímo na GŘ ČD. Jo a pak ještě vícekrát. Jak ale obecenstvo může vidět,prostě si tam sedí na očích. Dnes už raději mávám rukou,škoda se rozčilovat...
Neděle, 06. ledna 2019 - 16:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8723
Registrován: 4-2003
Udržování tabulek HB - Břeclav jsem na kritizoval už v roce 2000

Ještěže tehdy už nebylo okresní hejtmanství.[proud]

Mě by zajímaly logický argumenty proč je to blbě a proč se to mělo změnit.
Do tý doby si budu myslet, že v tomhle případě žádný neexistujou a je že to v podstatě úplně jedno.

Hlavně tou debatou o tabelárech bojujete předminulý války. Užiečný je přemejšlet co bude za 5 či 10 let, zatímco tady je debata o tuningu archologických vykopávek.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 06. ledna 2019 - 16:56:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14758
Registrován: 10-2004
RadekŠ: Proč by se to mělo změnit? Třeba proto, aby pak na jedný stránce nebyly 3 vlaky, jako je to třeba na straně 12 trati 270. A totéž platí i pro trať 250. Kdyby byly 2 nezávislé tabulky Praha-Brno a Brno - Břeclav, stejné množsví vlaků by se vešlo na poloviční množství stránek.
Neděle, 06. ledna 2019 - 17:22:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1798
Registrován: 11-2009
Nicky726: já bych řekl, že SŽDC veřejně vystavuje tabulky jen proto, že ze zákona musí. Praktická použitelnost není podstatná, beztak do tabulek dnes koukají akorát šotouši.
Nesni
Neděle, 06. ledna 2019 - 17:32:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1911
Registrován: 6-2014
beztak do tabulek dnes koukají akorát šotouši
Škoda, že nejsou veřejně přístupná data SŽDC o návštěvnosti webu s tabulkami. Každopádně ale ČD prodávají tabulkové JŘ a cestující je kupují. Že by bylo tolik šotoušů? Bohužel rozdělování zastávkových a dálkových vlaků do různých tabulek odstraňuje jejich největší výhodu - rychlý přehled existujícího spojení.
Neděle, 06. ledna 2019 - 17:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 800
Registrován: 8-2017
To záleží na tom, čemu říkáte rychlý. Tabulka trati 250 má 24 stránek v jednom směru a stejně z ní člověk spojení Praha - Břeclav a dál nevyčte.
Neděle, 06. ledna 2019 - 17:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8724
Registrován: 4-2003
ba proto, aby pak na jedný stránce nebyly 3 vlaky, jako je to třeba na straně 12 trati 270. A totéž platí i pro trať 250. Kdyby byly 2 nezávislé tabulky Praha-Brno a ...

Já jsem se ptal někoho jinýho [proud]a asi jste chtěl napsat (Praha)-Něco-Brno. Pak by se dalo souhlasit, ale dneska je to stejně jedno.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 06. ledna 2019 - 17:54:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3669
Registrován: 9-2007
Paul2no to vystihl. Kdyby měly tabulky nějaké reálné využití, už dávno by se to rozdělilo jako v Německu, kde jsou odlišné tabulky pro dálkovku a pro regionálku, u tratí jako je třeba ta 250... Praha - Brno přes HB pro R, Kolín - HB a HB - Břeclav pro Os a bylo by to. Ale k čemu, když to dneska využívá opravdu málokdo...

Užitečný je přemejšlet co bude za 5 či 10 let
Nahoďte něco, rád se nad tím taky zamyslím. [happy]
Nesni
Neděle, 06. ledna 2019 - 18:05:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1912
Registrován: 6-2014
To záleží na tom, čemu říkáte rychlý.
Z tabulky ihned vidím základní koncept na té trati - rychlíky a jejich interval, totéž pro Os. Pro cesty typu Brno - Kodaň je to samozřejmě k ničemu, ale třeba pro výlety z Prahy do okolí Prahy ideální.
Neděle, 06. ledna 2019 - 18:14:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8725
Registrován: 4-2003
Každopádně ale ČD prodávají tabulkové JŘ a cestující je kupují.

Stějně tak dobře u nás na venkově Lidl, Eva a další obchody nechávaji roznášet papírový letáky. Já to hodím do krabice v garáži aby děti měly školní sběr, zaměstnává to jednu sociálně slabou ženskou z naší čtvrti a žije tu dost důchodců a nedůchodců-manuálů, který minul internet a svět podle nich je z papírovejch letáků a z toho, co je v televizních zprávách a zbytek prázdno. Jak to bude za 10 let? Tihle lidi tu už vesměs mezi náma nejspíš nebudou a obchody budou muset oslovovat zákazníky jinak. Ostatně i ten fejsbůk je pro moje děti mrtvej.

Za 10 let je nespíš jen jedna jistota - že ty dnešní agumenty pro udržení existence KJŘ ČD nespíš nebudou platit ani v jednom bodě.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Martinmarilynmanson
Neděle, 06. ledna 2019 - 18:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10781
Registrován: 12-2007
Ostatně i ten fejsbůk je pro moje děti mrtvej.
Jasně, dneska frčí Instagram [vypravci]
Be clever - use public transport!